Zi de Zi

Zi de Zi


Welcome back, Cooley!

Posted: 10 Nov 2009 04:58 AM PST

JuJuan Cooley, fostul conducator de joc al formatiei BC Mures, a revenit aseara la Târgu-Mures! Dupa trei sezoane petrecute în „jungla mureseana", perioada în care a devenit idolul tribunelor, americanul în vârsta de 27 de ani a decis sa nu îsi mai prelungeasca contractul pentru campionatul 2009-2010 cu BC Mures, provocând deziluzie în rândul sustinatorilor echipei. Având în vedere însa startul de campionat mai putin reusit al „tigrilor", care au o linie de clasament cu doar doua victorii si opt înfrângeri, departe de obiectivul propus si anume accederea în play-off, conducerea BC Mures a hotarât readucerea celui considerat a fi unul din cei mai valorosi conducatori de joc si cel mai bun pasator din campionatul intern, care este posibil sa redebuteze în meciul de sâmbata de la Timisoara, împotriva formatiei Elba din localitate. Conducerea clubului, antrenorii, coechipierii si nu în ultimul rând fanii, au primit cu entuziasm revenirea lui Cooley la BC Mures si si-au manifestat încrederea ca avându-l în teren pe „micutul atomic", linia de clasament a „tigrilor" se va redresa si va contine cât mai mule victorii.


Statisticile lui Cooley la BC Mures

Sezon             2006/2007  2007/2008  2008/2009
Meciuri jucate               26           26            25
Minute/meci               38,0           38,0            35,3
Puncte/meci               20,4           18,0            14,6
Recuperari/meci                 3,4             3,8              2,8
Pase decisive/meci             6,5            6,4              6,9
Mingi câstigate/meci             3,4            2,8              3,2
Mingi pierdute/meci             3,1            4,0              3,3
Faulturi/meci                 2,7            3,2              2,7


„Odata cu revenirea lui Cooley la echipa sper ca vom avea din nou tribune pline, ca vom avea din nou un adevarat conducator de joc, un veritabil lider de echipa si gratie aportului lui vom putea îndeplini obiectivul de a ne clasa în play-off la sfârsitul sezonului regulat si de ce nu, sa ne clasam pe un loc cât mai fruntas."
Szalkay Jozsef, presedinte BC Mures


„Personal m-am luptat foarte mult sa-l recuperam pe Cooley deoarece a jucat trei ani la BC Mures si cunoaste toate trucurile pe care le asteapta de la el antrenorii, publicul si colegii. Revenirea sa e un plus foarte mare pentru echipa deoarece dupa cum am vazut noul fundas (n.r. Sheard) adus în locul lui Cooley desi e un jucator valoros nu a reusit sa se acomodeze 100% si rezultatele s-au vazut, postul de fundas fiind capital la o echipa de baschet, acesta fiind practic lideul din teren. Ne bucuram pentru revenirea lui Cooley si speram ca avându-l în teren sa obtine cât mai multe victorii."
Szaszgaspar Barnabas, antrenor secund BC Mures


„Sper ca revenirea lui sa fie de bun augur pentru echipa si daca forma sa sportiva va fi cel putin cea din ultimele sezoane sunt sigur ca jocul echipei se va îmbunatati. Pe de alta parte nimeni nu trebuie sa se astepte la minuni din partea lui. Dar asta nu poti sa ceri suporterilor fanatici ai „tigrilor"..."
Csiki Zsolt, fan BC Mures


„Nu stiu înca ce va însemna concret revenirea lui Cooley pentru ca acum e ceva diferit fata de sezonul trecut. Se stie, atunci am avut alta echipa, au venit mai multi lituanieni care au un alt stil de joc decât americanii. Fiind un jucator foarte valoros, sunt sigur ca Cooley se va adapta cu noii sai colegi, de aceea ma astept la schimbari în bine în jocul echipei."
Vajda Attila, jucator BC Mures


Sindicalistii din Politie nu vor sa presteze munca patriotica

Posted: 10 Nov 2009 04:56 AM PST

Politistii membrii ai Sindicatului Pro Lex nu sunt de acord cu efectuarea concediului de opt zile lucratoare fara plata, câte patru în fiecare din lunile noiembrie si decembrie 2009, impus de legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, a anuntat, ieri, Dorin Chibulcutean, presedintele Sindicatului Pro Lex Mures. „Consideram ca trimiterea fortata a politistilor în concediu fara plata, coroborata cu deficitul de personal si lipsa logisticii minime necesare, constituie un atentat la ordinea publica si implicit la siguranta cetateanului. Politistii membrii Sindicatului Pro Lex, nu sunt de acord cu efectuarea concediului fara plata în orice conditii. Astfel daca guvernantii ne trimit în concediu fara plata, nici politistii nu vor manifesta întelegere si cer planificarea consecutiva a celor patru zile din fiecare luna", a declarat Dorin Chibulcutean.
Acesta sustine ca inabilitatile guvernantilor îi determina pe politisti sa nu mai fie dispusi sub nicio forma la munca patriotica, precizând ca politistii nu vor accepta sub nicio forma munca fortata peste timpul normal de lucru de opt ore. „Domnii guvernanti si-au pus întrebarea cum se vor desfasura activitatile de ordine si siguranta publica la posturile de politie cu un singur lucrator? Din nefericire guvernantii ne cer noua politistilor sa ne îndeplinim atributiile dupa legi speciale si chiar mai mult, iar când vine vorba de remunerare suntem tratati cu legi unice de salarizare si pensionare", a încheiat Dorin Chibulcutean.


Mircea Geoana doreste o coeziune nationala

Posted: 10 Nov 2009 04:55 AM PST

Candidatul Aliantei PSD+PC la presedintie, Mircea Geoana, a subliniat, vineri, ca României i-a lipsit, în ultimii cinci ani, un proiect national care sa uneasca energiile românilor si care sa recladeasca tesutul social al tarii. „Trebuie sa avem o singura Românie, în care si un copil crescut la tara sau într-o familie nevoiasa poate avea acces la educatie buna, o singura Românie în care si cineva care munceste în agricultura sau într-o fabrica, cu computerul sau cu cârca, poate avea un salariu decent prin munca cinstita", a declarat Mircea Geoana. De asemenea, candidatul social-democrat la presedintie a facut un apel catre tot sistemul educational din România sa ajute la o ridicare a României din toate punctele de vedere.


Divortul dauneaza grav sanatatii copiilor

Posted: 10 Nov 2009 04:54 AM PST

Citeam deunazi despre suferintele unui artist de peste Ocean, dupa divortul, care la ei, e la ordinea zilei. Si totusi, omul a avut de suferit! Rasfoind revistele pentru femei am gasit sfaturi cum sa trecem in citiva pasi peste momentul nasol al despartirii.
Deseori am auzit de perechi care au ales calea separarii, locuind apoi impreuna in pace si prietenie, divortati fiind doar in acte, pentru a pastra cele doua apartamente pe care le aveau fiecare in parte inainte de casatorie. Legile din epoca de aur nu permiteau ca unii sa huzureasca, iar altii sa nu aiba un acoperis deasupra capului. Desigur era vorba de legile care actionau asupra omului de rand. Acei "Julien Sorel"-i ai societatii care incercau sa se ridice asupra statului lor social, caci legea era si pe atunci o bariera pe sub care se poate trece...
Si mai sunt tinerii din ziua de azi, care prea repede se leaga la cap, fara nici cea mai mica urma de durere -cica se dezvolta mai repede decat generatiile anterioare- ca apoi la fel de vertiginos si direct proportional cu fastul ceremoniei nuptiale sa fuga la tribunal pentru divort. In majoritatea cazurilor, insa, cei care au mai mult de suferit sunt copiii.
Nu pot uita acea fetita care dupa un astfel de eveniment s-a inchis in sine, a refuzat comunicarea, societatea, joaca... Unii o considera rusinoasa, iar altii, un caz dificil. Speriata, avand impresia ca le sta in cala tuturor, refuza orice apropiere in incercarea ei de a se face mica, mica. Si totusi, vorbind despre viitorul pe care si-l imagineaza probabil mai bun, am reusit s-o scot din letargie. Cu o voce total schimbata, m-a salutat si m-a intrebat: ce doriti? Din magazinul ei imaginar ar fi dat orice...Vraja s-a spart cand i-am cerut un penar roz, unul mic. Si nu avea!


Digitalizarea faloseniei la Târgu-Mures

Posted: 10 Nov 2009 04:50 AM PST

În plina campanie electorala, vestea ca Târgu-Mures va deveni primul oras "digitalizat" din lume, dupa un proiect novator, a facut rapid înconjurul… târgului. Din prezentarea proiectului, facuta acum trei saptamâni de primarul Dorin Florea la Global Forum, în Bucuresti, a reiesit ca principalul beneficiu al "digitalizarii" va fi usurinta cu care târgumuresenii îsi vor putea plati prin internet taxele si impozitele locale, vor putea obtine diverse autorizatii, sau vor putea plati cu cardul anumite servicii, cum ar fi transportul local. Promitator, util, asteptat, însa… nimic novator.

Proiectul Primariei Târgu-Mures a fost prezentat în cadrul celei de-a 16-a editii a Global Forum, desfasurata în perioada 19 – 20 octombrie 2009, la Palatul Parlamentului din Capitala, manifestare de prestigiu, reunind reprezentanti ai Comisiei Europene, ai mediului administrativ, financiar, bancar, economic si de afaceri, din Europa, SUA, Asia si Oceania. "Va fi un proiect unicat în lume si va deschide o noua era în ceea ce înseamna un sistem informatic complet, creat de specialistii din Târgu-Mures. (…) O sa vedeti ce revolutie va aduce acest program, în care cetateanul de acasa îsi rezolva toate problemele. (…) Va fi o revolutie în cadrul administratiilor locale. Astazi au venit cei de la IBM, saptamâna viitoare cei de la VISA (…) Este pentru prima data în lume când vorbim de interactiunea totala între cetatean si autoritati, mediul privat si autoritati, cetatean si mediul privat, sau chiar între institutiile administratiei si administrative", a declarat, plin de mândrie, primarul Florea, în timpul si dupa Global Forum. Întocmit de Primaria Târgu-Mures si sustinut de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, proiectul presupune contractarea unei finantari nerambursabile în valoare de 6.366.500 lei, prin programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice". Investitia consta practic în dezvoltarea si introducerea unui sistem informatic integrat care sa asigure, pe lânga alte facilitati, plata taxelor si impozitelor locale pe internet, obtinerea autorizatiilor de functionare, verificarea procesului de acordare a ajutoarelor sociale, verificarea datelor de stare civila, debitarea sumelor datorate si încasarea acestora. Cu alte cuvinte, muresenii îsi vor putea rezolva problemele legate de birocratie accesând, simplu, site-ul Primariei. Platile vor fi efectuate cu niste carduri speciale eliberate de Primarie si finantate de catre banci, tehnologia folosita fiind EMV Contactless (Europa-Visa-Mastercard).
Asa zisa "noutate" consta în faptul ca noile carduri permit si stocarea pe ele a semnaturii electronice în baza caruia utilizatorul se poate identifica în sistemul informatic, de acasa, de la serviciu sau din oricare parte unde exista o conexiune de internet.

Traditia oraselor digitale
Simplist, orasele digitale sunt definite ca regiuni de "cyberspace" unde oameni din comunitati locale sau regionale pot interactiona, pot primi si distribui informatie, pot accesa servicii digitale ale comunitatii, îsi pot împartasi experientele si cunostintele. Ele au aparut, bineînteles, sub umbrela Internetului si dezvoltarii aplicatiilor web.
Pentru prima oara s-a vorbit despre acest concept în 1992, când a aparut Digital City Amsterdam. Acest proiect a pornit ca o initiativa a administratiei locale care dorea o mai buna comunicare cu cetatenii orasului. Tehnic, conceptul s-a bazat la început pe schimbul de texte si informatii prin modemuri, care aveau terminale în toate colturile orasului. Datorita succesului sau, proiectul a migrat spre Web unde functioneaza si astazi, în spatele lui fiind o organizatie non-profit cu numele De Digitale Stad.
La ora actuala, în lume exista foarte multe orase digitale, dar unele au particularitati care merita mentionate. Helsinki Arena 2000 este un proiect demarat în 1995 de Helsinki Telephone Corporation (astazi Elisa Communication), sustinut de un consortiu puternic format din administratia locala a orasului, IBM, ICL, Nokia etc. Scopul acestui proiect a fost de a experimenta urmatoarea generatie de retele de comunicare metropolitane, profitând de avântul masiv al telefoniei mobile. O impresionanta retea multimedia permite cetatenilor din Helsinki, printre altele, cum ar fi diverse servicii publice si private, sa comunice prin videotelefon în timp real. Unul dintre proiectele cele mai interesante este Trident, care practic "a reconstruit" digital Madridul, Roma si Helsinki. Scopul lui este acela de a demonstra ca integrarea tuturor informatiilor despre un oras poate ajuta la simplificarea managementului acestuia. De exemplu, poti vizualiza 3D centrul orasului Helsinki, poti accesa cladirea dorita, poti intra acolo si alege numarul de telefon de la biroul pe care-l doresti. Poti apoi apela numarul respectiv printr-un simplu click. De asemenea, ai posibilitatea de a vizita Virtuaali Museo, unde poti vizualiza, 2D sau 3D, istoria orasului, inclusiv imagini ale unor cladiri care au existat cândva în anumite locatii, sau forma pe care au avut-o în trecut. Mai poti vedea diverse proiecte de dezvoltare a orasului, aflate în desfasurare. Alte orase digitale celebre sunt Kyoto, Tokio si Seul, asiaticii fiind printre promotorii acestor proiecte. La fel nord-americanii.

România, fara un sistem de guvernare electronica
În toate aceste locuri, serviciile "digitale" prin care cetatenii au o legatura directa cu administratia locala, cu bancile, cu finantele, cu companiile de utilitati publice au deja o istorie serioasa. De peste zece ani în tari precum SUA, Canada, Japonia si chiar în unele state europene poti plati/obtine, din fotoliu, online sau prin telefon, chiria, apa, canalizarea, salubritatea, taxele, banca, alte servicii locale, pâna la audiente, analize medicale, situatia diferitelor solicitari sau cereri, autorizatii, date despre starea civila etc.
si culmea, toate acestea se întâmpla de dinainte ca Târgu-Muresul sa fi lansat în premiera mondiala conceptul de "oras digitalizat european"! A, sa nu uitam, România este ultima tara din Europa fara un sistem de guvernare electronica menit sa permita populatiei si companiilor sa interactioneze prin intermediul unei platforme IT cu administratia publica!


"E greu sa spui ca acest proiect e unic în lume!"

"De proiectul Târgu Mures - oras digital am auzit din presa mureseana si de pe site-urile web online. Sunt doar informatii generale si nu am avut sansa ca specialisti sa vedem o descriere sau o specificatie profesionista a proiectului. Proiectul este de apreciat ca initiativa locala. Cu siguranta ca este unic în zona noastra de Ardeal, dar este greu sa spui ca acest proiect este unic în lume, în masura în care nu se stie ce au cei din New York, Suedia sau Singapore. Ca firma care a dezvoltat proiectele de comunitate www.inmures.ro nu putem decât sa ne bucuram ca Târgu-Muresul va fi orasul ales pentru acest proiect pilot.
Credem ca autoritatile locale ar trebui sa încerce sa comunice mai mult cu firmele IT locale si sa încerce sa foloseasca know-howul acestora, pentru ca unele dintre ele lucreaza în pietele occidentale pe diverse proiecte de peste zece ani. Am auzit la un canal TV cum domnul primar Florea spunea ca s-a început lucrul la proiect, dar am ramas surprins ca singura firma de marime medie pe zona de IT din Mures, pe care cu onoare o conduc, nu a fost invitata sa îsi dea cu parerea despre acest proiect, desi competentele pe care le avem acopera cam tot ceea ce se doreste a fi dezvoltat, iar continutul original despre comunitatea mureseana pe zona culturala si educationala dezvoltat de noi este unic în târgul nostru de pe Mures si nu numai.
Mi-as dori foarte mult ca proiectul sa nu fie înca un portal fara niciun fel de utilitate, în care se risipesc banii comunitatii. Prima mâna de ajutor a fost data benevol, prin realizarea video-ului de prezentare a proiectului Târgu-Mures - oras digital la Forumul Mondial de telecomunicatii desfasurat la Bucuresti. Speram ca de la imaginea buna de care s-a bucurat delegatia Târgu-Muresului sa se ajunga la utilizarea portalului astfel încât comunicarea digitala sa duca la cresterea productivitatii si la economisirea de timp si bani în relatia cu autoritatile locale."

Dan Masca, director executiv si proprietar REEA


Crin Antonescu: singurul partid de dreapta e PNL

Posted: 10 Nov 2009 04:50 AM PST

Candidatul PNL la alegerile prezidentiale, Crin Antonescu, a afirmat duminica ca "PD-L are în acest moment o problema privind identitatea politica", întrucât este greu de precizat daca partidul amintit este "unul de dreapta", dupa ce "PD a facut parte, timp de 15 ani, din Internationala Socialista". "N-are de-a face PD-L cu 'dreapta'. PD-L este o excrescenta, o umflatura legata strict de destinul politic a lui Traian Basescu si care, asa cum a crescut, asa va descreste. E o problema a PD, în baza sa, care va reveni la realitate, ce identitate politica are. E o problema pentru un partid care a stat 15 ani în Internationala Socialista si care înca poarta trandafirul, simbolul socialismului, în piept. E o problema daca sunt într-adevar un partid de dreapta si ce fel de dreapta", a precizat Antonescu. Acesta a subliniat faptul ca, în acest moment, în Parlament exista un singur partid de drepta, si anume PNL.


Dumitru Cotoi: Mircea Geoana este omul de care România are nevoie!

Posted: 10 Nov 2009 04:49 AM PST

Primarul comunei Batos, Dumitru Cotoi spune ca lumea nu este multumita de scandalul politic de la Bucuresti si nici de criza politica combinata cu cea economica din tara noastra. Edilul nu poate da un procent pe care Mircea Geoana l-ar obtine în comuna dar este convins ca învingator va fi candidatul PSD. De asemenea, Dumitru Cotoi vrea ca toate proiectele depuse de comuna Batos pâna acum sa primeasca fonduri.   

Reporter: Cum decurge campania electorala în comuna Batos?  
Dumitru Cotoi: Campania electorala în comuna Batos decurge foarte bine si linistit. Se pun afise, avem o echipa care merge pe strazi si sta de vorba cu oamenii. Se mai aduna la câte o casa vecinii si discuta despre ce va face fiecare candidat. Lumea are pareri împartite dar în general nu le place tot scandalul pe care îl vad în fiecare zi la televizor, criza politica dar si cea economica.  
Rep.: Câte procente va asteptati sa obtina Mircea Geoana în comuna Batos?  
D.C.: Nu pot sa dau un anumit procent dar având în vederesituatia din anii anteriori cred ca Mircea Geoana va câstiga alegerile în comuna noastra.   
Rep.: Ce calitati credeti ca are Mircea Geoana pentru a deveni presedinte al României?
D.C.: Mircea Geoana este omul care poate asigura liniste în politica româneasca. Relatiile sale pe plan extern ar ajuta România pentru a iesi din aceasta criza financiara. Eu m-am întâlnit de câteva ori cu el si cred ca este un om serios, omul de care România are nevoie.
Rep.: Ce doriti sa transmiteti conducatorilor din comuna Batos?
D.C.: Le transmit sa-si urmeze primarul si sa votez pentru binele lor si pentru al comunei. si bineînteles vreau sa îi rog ca în ziua alegerilor sa fie prezenti într-un numar cât mai mare la vot.  
Rep.: Ce schimbari va asteptati sa vedeti în comuna Batos dupa alegeri?
D.C.: Noi avem foarte multe proiecte depuse pentru comuna Batos si am vrea sa primim finantari macar pentru cele mai impoetante dintre ele cum ar fi: drumuri, scoli si gradinite. Cred ca daca va iesi Mircea Geoana presedinte atunci ne va fi si noua mult mai bine.                    


Intra Traian Basescu în turul doi?

Posted: 10 Nov 2009 04:49 AM PST

Aceasta e întrebarea de pe buzele alegatorului român. Va prezentam în rândurile care urmeaza câteva argumente care ne fac sa ne îndoim de un raspuns afirmativ... De asemenea, în ultimul timp, mai multi lideri din lumea politica sau a afacerilor au sustinut si ei ca Traian Basescu nu va intra în turul doi. Cu toate acestea, nu este de neglijat faptul ca ne conduce un presedinte jucator... si ca acesta va juca pâna în ultima clipa.    



Referendumul pentru diminuarea numarului de parlamentari a fost programat de presedinte în ziua de de 22 noiembrie, adica în ziua primului tur de scrutin si nu la data de 6 decembrie, ziua celui de-al doilea. Orice om cu logica ar spune ca Traian Basescu ar fi trebuit sa-si aduca electoratul favorabil (sustinator al referendumului) la cel de-al doilea tur pentru a-i da o mâna de ajutor. Asta daca presedintele ar fi fost sigur de turul doi. În realitate însa, acesta stie ca are nevoie de de cât mai multe voturi în 22 noiembrie, calificarea sa în etapa urmatoare fiind incerta, fapt care justifica data aleasa pentru referendum.    


Astazi, în toate sondajele de opinie Traian Basescu sta mai prost decât partidul în procente, ceea ce nu s-a întâmplat vreodata pâna acum. El a fost întotdeauna „locomotiva" partidului, postura care va devenit, astazi, „remorca". În termeni reali, în ultimele sase luni, Traian Basescu a scazut constant, ajungând undeva la 25-29% timpo în care, desi putin, Mircea Geoana si Crin Antonescu au crescut permanent. Trendul descendent al actualului presedinte continua si nu are, practic, de unde sa mai capitalizeze sustinere.  


Flutur versus Blaga. Câta putere de a se impune poate avea Gheorghe Flutur, coordonatorul lui Traian Basescu în teritoriu (exceptând zona lui) în fata organizatiilor PD-L din teritoriu, în conditiile în care singurul om recunoscut de acestea, de-a lungul multor ani, Vasile Blaga? Una foarte mica. De altfel, exista multe informatii care confirma ca toate ordinele date de Flutur sunt tratate cu zâmbetul pe buze de oamenii care i-au fost fideli lui Blaga si care tin sa-i dea o lectie lui Traian Basescu (si altora care cred ca-l pot înlocui!), ca fara el nimic nu e sigur. Cu atât mai putin o victorie.   


ONG-urile se lupta cu Basescu. Cele mai importante organizatii neguvernamentale au declansat, pentru prima data, un atac ostil si deloc camuflat împotriva sefului statului, aratând ca prin organizarea referendumului din 22 noiembrie vrea sa prefraudeze alegerile. Daca tinem cont de faptul ca ONG-urile sunt finantate de organisme internationale sau de alte state, avem semnalul clar ca lideri importanti internationali nu-l mai doresc pe Traian Basescu interlocutor. Potrivit unor informatii dobândite din surse diplomatice, un stst important ar fi pus la dispozitie o suma considerabila pentru reinstaurarea democratiei si debarcarea actualului sef de stat. De altfel, despre lipsa de respect pe care diferiti presedinti sau prim-ministri straini i-au aratat-o lui Traian Basescu în înprejurari oficiale sau mai putin, circula povesti dintre cele mai fascinante si uimitoare. Ele aproape ca nici nu pot fi reproduse, pentru ca lezeaza nu neaparat demnitatea presedintelui Traian Basescu, dar mai ales pe cea a României.    


Serviciile de informatii nu-l mai sprijina pe Traian Basescu. Faptul ca stenograma discutiei dintre generalul Constantin Degeratu, consilier prezidential, si Omar Hayssam, acuzat de terorism, a fost înregistrata si „livrata" presei, arata clar ca serviciile de informatii nu îl mai sustin pe seful statului. Stenograma a fost publicata în ziarul „Gardianul" vineri, iar o zi mai târziu, generalul Ioan stefanut, care conduce Directia Antitero din Serviciul Român de Informatii din 1993, a fost destituit de directorul adjunct al SRI, Florian Coldea, demonstrând astfel ca stefanut se face vinovat pentru „scurgerea" în presa a acestui document. În perioada urmatoare vor aparea pe piata si alte înregistrari si file din diferite dosare care îl incrimineaza pe Traian Basescu, direct sau indirect, toate „scurse" cu acordul unor ofiteri cu rang înalt din servicii.   


Semnalul Blaga. Avizul pe care Vasile Blaga l-a obtinut în Parlament, la comisiile de specialitate, arata ca liderul PD-L este singurul din partid care poate negocia cu celelalte partide. Aceasta a fost, de fapt, lectia de forta pe care Blaga a vrut sa i-o dea public lui Basescu. În nucleul dur al PD-L-ului sunt tot mai multi „rasculati" tacuti împotriva Presedintelui, însa, paradoxul cu care se confrunta acest partid este acela ca, negându-l pe Traian Basescu, nici nu mai au un alt lider de anvergura acestuia. PD-L-ul se vede prins practic, într-o capcana.   


Analize si consiliere gratis pentru vizitatorii Expozitiei de Sanatate

Posted: 10 Nov 2009 04:47 AM PST


Importanta aerului, apei, soarelui dar si a unei alimentatii corecte si echilibrate sunt cateva din principiile pe care incearca sa le promoveze  in randul targumuresenilor, reprezentantii Bisericii Adventiste de ziua a saptea, initiatorii Expozitiei de Sanatate ce se desfasoara in foaierul Teatrului National in aceasta saptamana.
Aflata la prima editie in Targu-Mures, expozitia isi propune sa constientizeze populatia cu privire la starea lor de sanatate dar si sa traga un semnal de alarma asupra alimentatiei nesanatoase consumate, dar si a stilului de viata alert, adoptat  de populatie. Organizatorii s-au pregatit pentru a realiza 10.000 de analize gratuite celor ce vor vizita expozitia. "Este o campanie de informare si prevenire cu privire la principiile unui stil de viata sanatos. Ideea expozitiei a pornit dintr-o constatare si o ingrijorare cu privire la starea de sanatate a populatiei. Si pentru ca situatia este destul de critica ne-am propus sa-i ajutam pe oameni sa descopere starea lor de sanatate prin intermediul acestei expozitii", a declarat Horea Tamasan, trezorier la Biserica Adventista de ziua a saptea din Targu-Mures.

Analize si consiliere medicala
Peste 300 de mureseni ce au vizitat in primele doua zile Expozitia de Sanatate au beneficiat de analize gratuite dar si de consiliere medicala. Analizele presupun teste de glicemie, colesterol, masurarea greutatii, a procentului de grasime corporala si a taliei, a inaltimii, masurarea trigliceridelor, a tensiunii arteriale, masurarea varstei plamanului. "Pacientii sunt inregistrati la registratura, iar un ghid ii conduce la fiecare stand unde le sunt oferite explicatii, li se fac analize si li se ofera consiliere medicala. Sunt prezenti medici, care pe baza analizelor indruma pacientii spre locurile unde pot fi tratati", a explicat Horea Tamasan. In cadrul expozitiei vor avea loc seminarii unde specialisti din toata tara, vor vorbi despre cancer, bolile cardiovasculare, modalitatile prin care se pot preveni aceste boli, nutritie, etc. De asemenea, sunt oferite materiale informative, exercitii practice ce vizeaza adoptarea unei atitudini pro sanatate, iar doritorii pot achizitiona produse alimentare sanatoase, precum si sa primeasca retete pentru o alimentatie corecta. O actiune similara a avut loc in primavara acestui an la Brasov, unde circa 5000 de locuitori au efectuat analize gratuite, actiunea urmand sa aiba loc in toate centrele mari din tara.


Tratarea sufletului cu pictura, la farmacia Hapciu din Sângeorgiu de Mures

Posted: 10 Nov 2009 04:47 AM PST

Asociatia Surynam în parteneriat cu Gimnaziul „Sfântu Gheorghe" din Sângeorgiu de Mures au inaugurat joi, 5 noiembrie 2009, la noul sediu al farmaciei Hapciu de pe str. Budiului nr. 274, expoztia de pictura a elevilor îndrumati de prof. Nagy Susana în cadrul programului „Arta în locuri neconventionale". Evenimentul a reusit sa atraga interesul atât clientilor fideli ai farmaciei cât si unor invitati precum prof. Vasile Muresan - artist plastic, Kulcsár Erzsébet - artist plastic, Gheorghe Ilarie Opris - presedintele Asocatiei Artistilor Plastici Mures, Iustina Vas –presedintele Colegiul Farmacistilor Mures si Csiki Angela - directorul Gimnaziului "Sfântu Gheorghe", care au fost impresionati de sensibilitatea si de talentul tinerilor artisti. "Gazda expozitiei, farmacia Hapciu, va dona o parte din profitul realizat din vânzarea de medicamente catre Gimnaziul "Sfântu Gheorghe" din Sângeorgiu de Mures pentru a face investitii în dezvoltarea creativitatii tinerilor, mai exact pentru a realiza dotarea necesara a departamentului de arte plastice sau pentru a sprijini participarea tinerilor la concursuri nationale si internationale sau tabere de pictura", a declarat Marius Dumitrescu, proprietarul farmaciei "Hapciu".
Expozitia va fi deschisa pâna la sfârsitul anului, locatia neconventionala fiind aleasa si pentru faptul ca „Hapciu" este farmacia din Sângeorgiu de Mures cu un program de semipermanenta, de luni pâna duminica de la ora 8.00 la 20.00, incluzând si sarbatorile legale, asigurând astfel accesul
publicului pentru a admira lucrarile expuse. Persoanele interesate sa achizitioneze una din lucrarile expuse o pot face, organizatorii
încurajând acest fapt, care este în acelasi timp o investitie în dezvoltarea tinerilor talente cât si un cadou cu bun gust cu ocazia sarbatorilor de iarna. "Am reusit sa oferim neconditionat un strop de frumos fiecarui client, care pentru un minut uita de griji si problemele sale si gaseste aici un loc pentru tratarea trupului cu medicamente si consiliere de specialitate, dar si un loc pentru tratarea sufletului cu pictura. Pregatim si alte evenimente de acest gen pe viitor, considerând ca este de datoria noastra sa investim si sa sprijinim tinerile talente", a adaugat Marius Dumitrescu.



Am fost colegi la “Mihai Viteazul” in clasa B primara!

Posted: 10 Nov 2009 04:47 AM PST

Pe o straduta linistita din cartierul Tudor, ascunsa printre blocuri, se afla o scoala generala. De a lungul anilor, zeci de mii de elevi au invatat in aceasta scoala, care din 2001 se numeste Gimnaziul de Stat "Mihai Viteazul."

La parter, in capatul coridorului, o clasa curata, cu materiale specifice clasei primare. Pe peretele din spatele clasei  un copac al Ascultarii confectionat din sfori si etichete cu promisiunile elevilor sta flancat de doua icoane. Pe un alt perete sunt panouri de Ziua Pamantului si altul cu indemnul sa consumam fructe romanesti. Ati ghicit: este clasa I B, condusa de invatatoarea Doina Vultur.
Cei 18 copii  stau cuminti in bancile lor de moda veche. De rezultatul sedintei cu parintii de saptamana viitoare depinde daca vor primi sau nu o  sponsorizare pentru un mobilier modern!

Iubesc foarte mult copiii
Invatatoarea Doina Vultur a absolvit in urma cu de 31 de ani Liceul Pedagogic din Targu Mures, are gradul didactic I, dar pentru ca unui cadru didactic ii sta bine cu invatatura, ea este studenta in ultimul an la psihologie!
"Iubesc foarte mult copiii",-motiveaza Doina Vultur alegerea meseriei si continua: "mi se pare incitant sa modelez sufletul, caracterul acestora, sa fiu alaturi de ei cand tic-tacurile lor bat la unison in prima zi de scoala,"si povesteste amintindu-si de fosta ei invatatoare, Benta, ("imi scapa numele, dar ne-am intalnit chiar zilele trecute")-recunoaste zambind ca memoria ii joaca feste.
Faptul ca vin trei fetite din Ivanesti, un baietel  din Livezeni  demonstreaza ca este apreciata munca ei. "Satisfactia este si mai mare cand fosti elevi vin si povestesc despre realizarile lor in viata. In seria precedenta am avut patru elevi care s-au intors ca parinti", povesteste invatatoarea.
Icoane pe sticla, pentru fonduri
Ea conduce si un cerc de pictat icoane pe sticla, cu lucrarile participa la expozitii cu vanzare iar sumele adunate le doneaza copiilor bolnavi de HIV. "La sfarsitul semestrului unu vom incepe cu a treia generatie de copii sa pictam icoane, " spune invatatoarea si multe am mai avea de povestit, dar se apropie ora pranzului. Copiii, care urmeaza educatia traditionala, dar  cu program prelungit, se duc la restaurantul Gran Canaria, dupa care se intorc la scoala ca sa-si exerseze "litera n mic de mana" si ce o mai fi in programa scolara.
Nerabdatori ca sa se vada in ziar, copiii zambesc fericiti in poza de grup, descoperind ca in loc de "cheese" (ciiiz) pot pronunta si numele cotidianului Zi de Zi, ca in poza sa apara cu un zambet!


Noian de medalii pentru karatistii de la CS Tiger Budo

Posted: 10 Nov 2009 04:47 AM PST

Trei medalii de aur, cinci de argint si cinci de bronz este bilantul reusit de sportivii CS Tiger Budo, clubul de karate al Gruparii de Jandarmi Mobile Târgu-Mures, în cadrul concursului national de karate kyokushin Cupa „Oyama", desfasurat sâmbata, 7 noiembrie, în Cluj-Napoca.
Competitia a fost organizata de clubul de karate clujean Kyospirit, sub patronajul Federatiei Române de Karate Kyokushin si a reunit peste 150 de sportivi de la zece cluburi sportive de profil, din tara. „Cu aceasta ocazie, judetul Mures a fost reprezentat de 13 sportivi din cadrul CSTiger Budo, antrenati de sensei Dumbravean Katai Traian - 2 Dan, subofiter în cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Târgu-Mures. Acesta a participat la concurs în dubla ipostaza, aceea de antrenor si arbitru. Conducerea Gruparii de Jandarmi - Mobile "Regele Ferdinand I" Târgu-Mures adreseaza tuturor sportivilor si antrenorului CS Tiger Budo sincere felicitari pentru performantele deosebite obtinute si mult succes în continuare", a declarat slt. Adina Vacar, ofiter de relatii publice în cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Târgu-Mures.
Urmatoarea competitie importanta la care karateka Tiger Budo Târgu-Mures vor participa, în luna decembrie,  este concursul international, pe echipe  „Cupa României".


Rezultatele obtinute de karatistii mureseni:
Copii (sub 10 ani):
- kumite categoria usoara: Szabo Norbert Istvan - locul I;
- categoria semimijlocie: Joo Attila - locul II;
- categoria grea: Kali Bernardt - locul II;
- kata: Szabo Norbert Istvan - locul I;
Juniori 3 (11-12 ani):
- kumite categoria usoara: Asztalos Nimrod - locul III;
- categoria semigrea: Alin Moga - locul II;
- categoria grea: Petricu Anais si Alexandru Trif - locul III;
- kata: Asztalos Nimrod - locul I si Alin Moga - locul II;
Seniori:
- kumite categoria 65 kg: Nicoleta Frandes - locul III;
- categoria 60 kg: Iakob Zoltan - locul III;


Liga a III-a se incheie in noiembrie

Posted: 10 Nov 2009 04:46 AM PST

Cele doua reprezentante ale judetului Mures in liga a III-a la fotbal, Unirea Ungheni si Avantul Reghin raman in continuare la periferia clasamanetului. In etapa a XIII-a, in seria a VI-a din care fac parte cele, doua, cea mai bine plasata dintre ele, Unirea Ungheni a fost invinsa la Bistrita cu scorul de 2-1 de catre formatia locala Gloria II. Toate cele trei goluri ale partidei au fost inscrise in partea a doua a intalnirii. Pentru gazde Diogo a reusit o dubla in minutele 49 si 68), atacantul Unirii, Pilca reusind sa reducea diferenta in minutul 74 a intalnirii. Ocupanta ultimului loc al clasamentului, Avantul Reghin a reusit un punct in deplasarea de la Medias, realizand o remiza alba. In cele 13 partide disputate, Avantul a adunat noua puncte din sase remize si o victorie, obtinuta in etapa a X-a, cand a invins cu 1-0 pe CS Zlatna in minutele de prelungire. Acest nou punct (al doilea) obtinut in deplasare poate insemna insa mult pentru echipa lui Viorel Suciu. Un punct pentru moralul echipei, care dovedeste ca reghinenii nu au cedat in lupta pentru supravietuire si sunt capabili sa aduca puncte din deplasare. Nu va fi o misiune usoara, avand in vedere faptul ca in aceasta editie toate formatiile clasate de la locul XII in jos vor retrograda.
A intervenit o schimbare in programul competitional al diviziei C. In urma acestei schimbari, sezonul se va incheia in luna noiembrie. Programata initial pentru data de 4 decembrie, ultima etapa a turului va avea loc cu o saptamana mai devreme, in 27 noiembrie. Pentru aceasta se va disputa o etapa intermediara, etapa a XV-a urmand sa se dispute marti, 17 noiembrie. Toate cele patru etape ramase vor avea loc de la ora 14.00.



Rezultatele etapei:
Luceafărul Or.     - FC Zalău         1-2
FC Cisnădie     - Turul Micula         2-1
CS Zlatna         - AFC Od. Secuiesc     2-3
Seso C. Turzii     - Voinţa Sibiu         0-1
Marmaţia Sighet - Voinţa Livezile     1-1
Bihorul Beiuş     - Sănătatea Cluj         2-0
Gloria Bistriţa II - Unirea Ungheni     2-1
CSM Sebeş     - Unirea Dej         1-0
Gaz Metan II     - Avantul Reghin     0-0


Clasament:
  1. Vointa Sibiu         13  10  2  1  18-  5  32
  2. Bihorul Beius         13    9  2  2  17-  8  29
  3. Seso Campia Turzii     13    7  3  3  17-13  24
  4. Voinţa Livezile         13    6  5  2  18-11  23
  5. Gloria II Bistrita         13    6  3  4  26-13  21
  6. FC Cisnadie             13    6  2  5  19-13  20
  7. FC Zalau             13    5  3  5  18-19  18
  8. Sanatatea Cluj         13    5  3  5  12-16  18
  9. Unirea Dej             13    4  5  4  18-16  17
10. CS Zlatna             13    4  3  6  17-17  15
11. Unirea Ungheni         13    4  3  6  16-18  15
12. Gaz M. II Medias         13    3  6  4  16-20  15
13. CSM Sebes             13    3  5  5  15-16  14
14. AFC Od. Secuiesc     13    4  2  7  19-26  14
15. Marmatia Sighet         13    3  4  6  16-25  13
16. Luceafarul Oradea     13    2  5  6  10-14  11
17. Turul Micula         13    3  2  8  14-27  11
18. Avantul Reghin         13    1  6  6  10-19    9


2,76 milioane lei pentru dezvoltarea comunelor muresene

Posted: 10 Nov 2009 04:46 AM PST

La solicitarea Institutiei Prefectului Judetul Mures, Guvernul României a alocat, în cadrul sedintei de miercuri, 4 noiembrie, suma de 2.767.000 lei pentru 21 de localitati din judetul Mures. „Banii sunt destinati implementarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural pe anul 2009, instituit prin Ordonanta Guvernului nr. 7/2006", a declarat Marius Pascan, prefectul judetului Mures. Suma totala alocata de Executiv, în cadrul sedintei de miercuri, este de 159.922.000 lei.


Localitatile din Mures care beneficiaza de fonduri:

Localitate            Suma (lei)     Proiect
Alunis                 151.000     Pod de trecere peste râul Mures în comuna Alunis
Balauseri            142.000     Înfiintarea unei platforme pentru deseuri menajere cu depozitare temporara
Bereni                   83.000    Reabilitarea unor poduri si podete din comuna Bereni
Breaza                   61.000    Alimentare cu apa potabila a localitatilor Breaza, Filpisu Mare si Filpisu Mic
Ceuasu de Câmpie           83.000    Alimentare cu apa a localitatii Porumbeni
Craiesti            177.000    Alimentare cu apa potabila a comunei Craiesti
Danes                 112.000    Canalizare menajera în comuna Danes
Deda                117.000    Reabilitarea retelei de de apa, a canalizarii menejere si a statiei de epurare, comuna Deda
Ideciu de Jos             122.000    Canalizare menajera în localitatile Ideciu de Jos si Ideciu de Sus
Livezeni              92.000    Sisteme de alimentare cu apa potabila a comunei Livezeni
Ludus                 386.000    Alimentare cu apa a localitatii Avramesti
Miercurea Nirajului         142.000    Reconstruirea podurilor si podetelor de acces în satele apartinatoare orasului
Mihesu de Câmpie         110.000    Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa potabila, constructia sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din satele Mihesu de Câmpie si Razoare
Panet                113.000    Reabilitare poduri si podete pe raza comunei
Pogaceaua              49.000    Alimentare cu apa a localitatilor Valeni, Deleni, Ciulea, Bologoaia, Scurta, Valea Sânpetrului si Sicele
Reghin                 142.000    Alimentare cu apa potabila si canalizare menajera în zonele rurare ale municipiului
Sarateni            275.000    Sistem de canalizare a apei si statie de epurare a apelor uzate
Sântana de Mures           92.000    Constructia de poduri si podete în comuna
Solovastru            171.000    Canalizare menajera în comuna Solovastru si sat Jabenita
Vargata                5.000    Construirea unui pod si trei punti pietonale în comuna
Voivodeni            142.000    Reabilitarea si extinderea retelei de distributie a apei potabile în comuna




 


Juniorii de la FC Municipal rapusi de lider

Posted: 10 Nov 2009 04:46 AM PST

In etapa a VIII-a a Campionatului National al juniorilor A, FC Municipal Targu-Mures a suferit o infrangere categorica pe teren propriu in fata formatiei Unirea Alba Iulia, cu scorul de 4-0, la pauza 3-0. Partida constituia un adevarat derby al grupei a VIII-a, avand in vedere pozitia in clasament a celor doua echipe.
FC Municipal avea sase victorii in primele sapte etape si un moral ridicat dupa cinci victorii consecutive. Oaspetii veneau in postura de lideri, fiind singura echipa cu maximum de puncte. Gazdele au primit o prima lovitura inaintea inceperii jocului, cand Tudor Sandor si-a anuntat antrenorul ca nu se poate prezenta la meci deoarece i-a decedat mama. Jocul a inceput nefericit pentru mureseni. La prima faza a meciului, o minge aruncata in adancime  
de catre albaiulieni a fost urmarita de trei fundasi mureseni si un atacant al oaspetilor. Acesta a pus piciorul in momentul respingerii si mingea s-a dus in coltul portii aparate de Octavian Ormenisan. Juniorii mureseni, descumpaniti, au reusit sa echilibreze jocul si au reusit sa obtina un penalty provocat de catre portar in calitate de ultim aparator. Acesta a primit doar avertisment, iar lovitura de pedeapsa a fost ratata de catre Szombatfalvi. Mingea respinsa de portarul Unirii nu a putut fi reluata in poarta de catre Hanca. Oaspetii stapanesc jocul la mijlocul terenului si in urmatoarele cinci minute reusesc sa puncteze de doua ori dupa doua faze trase parca la indigo: patrundere pe partea stanga printr-o aparare visatoare si sut la coltul lung. Dupa acest nou soc, elevii lui Marius Olaru nu reusesc sa lege jocul si pana la pauza lidera seriei trece de cateva ori pe langa majorarea scorului.
Repriza secunda a fost mult mai echilibrata. Gazdele au legat mai bine jocul dar nu toti componentii lotului s-au ridicat la nivelul pretentiilor. S-au irosit faze importante de gol la ambele porti, singura reusita apartinand tot oaspetilor, doar din lovitura de pedeapsa spre finalul jocului, cand gazdele au ramas si in inferioritate numerica. "Nu este o scuza pentru jocul prestat, dar cred ca baietii au fost afectati de stirea primita de la colegul lor. Am primit foarte repede primul gol si nu ne-am mai regasit. Mai mult, dupa ratarea penalty-ului am primit curand al doilea gol. Asa un joc slab cred ca n-a mai facut echipa de cand era la grupa de copii. Cu toate acestea, trebuie sa mergem inainte, avem sanse de calificare si de pe locul doi, sau chiar trei", a declarat antrenorul Marius Olaru.
FC Municipal a aliniat urmatoarea formatie: O. Ormenisan, M. Roman, Mathe, Borbely, A. Rus, Trif, Bungardean, Szombatfalvi, Hanca, S. Ormenisan, Nealcos. Au mai evoluat: Campeanu, I. Popa, A. Dan, A. Suciu.


“Philobiblon muresean” la Biblioteca Judeteana Mures

Posted: 10 Nov 2009 04:46 AM PST

Cu o noua conducere, in persoana directoarei Monica Avram, Biblioteca Judeteana Mures organizeaza in aceasta saptamana Zilele Bibliotecii Judetene Mures, prilej pentru care ne-a acordat urmatorul interviu.

Reporter: De cand ocupati functia de conducere a Bibliotecii Judetene Mures?
Monica Avram: Incepand cu data de 1 noiembrie mi s-a facut aceasta onoare de a mi se incredinta conducerea Bibliotecii Judetene Mures, pentru o perioada de trei ani,  in urma concursului din aceasta toamna.
Rep.: Care va fi strategia bibliotecii in perioada urmatoare?
M.A.: Sunt foarte multe linii care au fost deschise deja, pe care biblioteca trebuie sa le dezvolte, axate pe trei directii majore. Implicarea in  dezvoltarea retelei bibliotecilor publice, prin intocmirea documentatiei necesare pentru intrarea in proiectul Biblionet, finantat de Bill si Melinda Gates, care a alocat in acest sens Romaniei, aproximativ 27 de milioane euro. De asemenea, avem in vedere imbunatatirea calitatii serviciilor, in special prin Biblioteca Digitala Mures, precum si imbunatatirea dotarii tehnice, amenajarea spatiilor, atat cele existente, cat si cele pe care le vom primii si anume spatiile de la Hotelul Parc, care vor intra in dotarea Bibliotecii Judetene Mures.  

Rep.: Cateva cuvinte despre Zilele Bibliotecii Judetene Mures?
M.A.: Un eveniment de acest gen, reprezinta o carte de vizita pentru institutia noastra, un eveniment care marcheaza an de an, deschiderea acestei biblioteci, in noiembrie 1913. Este un eveniment pa care noi incercam sa-l marcam prin organizarea unui numar cat mai mare de activitati, care sa raspunda gusturilor intregii comunitati targumuresene. Am gandit in egala masura, activitati petru copii, pentru adulti si nu in ultimul rand activitati care sa reflecte multumirea noastra pentru toti cei care de-a lungul timpului, s-au implicat in activitatea noastra. Ma refer in primul rand la festivitatea de decernare a premilor Pro Libro Senator unor personalitati marcante ale vietii cultural muresene.
Rep.: Cine sunt cei omagiati?
M.A.. Anul acesta cei doi premianti sunt Dimitrie Poptamas, care a condus destinele Bibliotecii Judetene Mures timp de 20 de ani si lui Jánosházy György, o personalitate a culturii maghiare. De asemenea, organizam si un simpozion dedicat lui Aurel Filimon, alt fost director al institutiei noastre, o personalitate foarte puternica, cu atat mai mult cu cat, in acest an, a revenit pe taramuri muresene.
Rep.: Unde-si gaseste locul Biblioteca Judeteana Mures?
M.A.: Consideram ca mesajul pe care-l transmitem, nu este unul nou. Practic biblioteca se implica in toate domeniile, prin simplu fapt ca suntem o biblioteca enciclopedica. Incercam sa valorificam toate valorile, nu doar locale, ci si nationale si universale, fara sa tineam seama de faptul ca vorbim de valori literare, istorice, stintifice sau de alta natura.


Pijama party fara saci de dormit, în Club Evolution

Posted: 10 Nov 2009 04:45 AM PST


Rock party, student's party, press party… pijama party, teme peste teme, party-uri peste cluburi. Evolution club se ridica încet, dar sigur, la asteptarile si cerintele petrecaretilor târgumureseni. A rasarit în decorul târgumuresean ca un club select, cu restaurant pentru ca dupa aproximativ un an sa ia forma unei „discoteci" unde deseori rasunau manele. Dupa anul „Revolution - manelution" s-a taiat „R"-ul, devenind un „Evolution" într-o contiuna urcare spre bine. Sâmbata seara se anunta „pijama party" fara saci de dormit si fara pijamale. A fost o seara plina, cu toate ca ideea/tema era una fantomatica, un impuls spre interesant de care multa lume s-a agatat. Am ramas pâna spre dimineata, ceasul se contura într-un „scaunel" iar eu ma gândeam la pijamale. Cred ca totusi a fost un „pijama party" într-un final.


Alter-Native 17 si-a desemnat castigatorii

Posted: 10 Nov 2009 04:45 AM PST


Timp de 5 zile, Palatul Culturii din Targu-Mures a gazduit a 17-a editie a Festivalului International de Film de Scurt Metraj, Alter-Native 17. Momentul mult asteptat al festivalului, a fost cel al decernarii premiilor, care a avut loc sambata, 7 noiembrie, in Sala Mare a Palatului Culturii. Juriul festivalului, compus din Cristina Ciorcovescu, presedintele Asociatiei Criticilor de Film din Romania, regizorii José Maria Goenaga Balerdi (Spania), Andrei Gruzsnicki (Romania), Lakatos Róbert (Romania), Lugossy László (Ungaria), Szász János (Ungaria) sI actorul Asier Muniz(Spania) au desemnat castigatorii editiei din acest an a festivalului. In concurs au fost inscrise 54 de filme, din 8 tari, sapte dintre acestea fiind premiate. Astfel Marele Premiu Alter-Native 17  a fost i-a revenit  productiei olandeze "Bingo", în regia lui Timur Ismailov. Povestea unui povestea unui tânar rom pe nume  Bingo, originar din Republica Moldova,  venit în Olanda sa-si încerce norocul, a impresionat juriul, care l-a rasplatit cu marele premiu, acesta fiind ridicat de basarabeanul Sergiu Volov, actorul principal al filmului. Au mai obtinut premii, productiile "Firul Ariadnei", de Berthóti Attila, coproductie România-Ungaria, oferit de Radio România Cultural, si scurt metrajul "Petrol", de Taha Karimi, Iran, oferit de Televiziunea Erdély Tv. Premiile au fost completate de Premiul In Memorian Simó Sándor, pentru cel mai bun film studentesc, oferit de MADISZ si  Centrul National al Cinematografiei, pentru Esztergályos Krisztina, din Ungaria, pentru filmul "Variatii". Premiul Centrului National al Cinematografiei i-a revenit productiei "Feribotul metropolitan", de Juan Gautier, Spania, iar cel al Ministerului Culturii si Cultelor i-a fost acordat lui Santiago Grasso, din Argentina, pentru pelicula "Angajatul". De asemenea, au fost distinse cu mentiune speciala pentru interpretare si o mentiune speciala, filmele "Confesiune Pápai Pici", de Lucats Andor si Toth Orsolya din Ungaria si "Martina si luna", de Javier Loarte din Spania. Invitatul special a editiei din acest an a festivalului a fost Spania, iar anul viitor, Alter-Native 18 va fi onorata de Slovenia ca invitat de onoare.


De ce Geoana? De ce social-democratie europeana?

Posted: 10 Nov 2009 04:45 AM PST

Asistam astazi, la unele dintre cele mai grele momente pentru natiunea româna, momente ce aparent, par a fi fara solutie. Spun aparent, pentru ca, în ciuda iresponsabilitatii unor lideri politici ce îsi doresc puterea cu orice pret, exista si responsabilitate si seriozitate în cazul demersului si actiunilor Partidului Social Democrat si a liderului acestuia Mircea Geoana. Ce argumente pot aduce în favoarea lui Geoana? Sunt multe, faptul ca este un bun diplomat, ceea ce lipseste la aceasta ora României, faptul ca este bine privit si primit în cancelariile occidentale, spre diferenta de ocupantul de astazi de la Cotroceni, faptul ca a dovedit seriozitate de-a lungul timpului, ca nu s-a lasat descurajat nici macar de loviturile primite din interiorul propriului sau partid.
Cred însa ca nu toate aceste argumente sunt cele mai importante, nici educatia primita, nici faptul ca a fost bursier al prestigioasei Ecole Nationale d'Administration-Paris, nici faptul ca a sustinut  doctoratul în Economie mondiala la Academia de Studii Economice din Bucuresti, ci Mircea Geoana omul, Mircea Geoana tatal, Mircea Geoana sotul. Daca privim aceste aspecte, ne vom da seama ca ne este asemanator, ca are aceleasi griji si bucurii ca si noi, ca ne putem întelege, vorbim aceeasi limba si ne dorim ca împreuna, sa facem ceva pentru România, pentru fiecare dintre noi.
Pledez pentru un om responsabil, pentru un om care stie ca o tara nu poate fi bine guvernata doar dupa propria vointa sau dupa interese. Eu cred ca Mircea Geoana poate aduce liniste României, poate da credibilitate, poate responsabiliza actul guvernarii, de aceea cred ca participarea la vot si optiunea Mircea Geoana poate însemna liniste pentru toti românii, poate însemna iesirea din criza pentru România.
Evident pot fi aduse multe argumente pro sau contra, asistam la o lupta accerba pentru fotoliul prezidential si fiecare candidat încearca sa se prezinte pe sine într-o lumina favoribila, iar pe ceilalti ca nemeritând votul nostru. Dincolo de tertipurile electorale, din pacate, între candidatii cu sanse de a ajunge la Cotroceni, singurul care a abordat teme reale si nu a transformat campania într-o rafuiala personala este Mircea Geoana. Spun "din pacate" pentru ca ar fi trebuit sa asistam la discutii serioase, sincere cu privire la situatia economica, cu privire la atacul josnic practicat de unii asupra institutiilor democratice, la lipsurile si suferintele oamenilor de rând. Asistam în schimb la circul numirii unui premier ce nu are sustinerea Parlamentului României, asistam la faptul ca organismele internationale îsi trimit observatori în România pentru ca exista suspiciuni asupra fraudarii alegerilor, asistam la un spectacol de cosmar platit din buzunarele tuturor românilor.
Atunci când o tara trece prin vremuri grele, asa cum se întampla cu România astazi, rolul sefului statului este de a pune la aceeasi masa toate competentele de care dispune aceasta tara - oameni, companii si institutii - si de a gasi împreuna o directie de urmat. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii cinci ani. Acest lucru trebuie sa se întâmple de-acum inainte.
Deciziile pe care le vom lua în lunile urmatoare ne apartin tuturor – barbati si femei, tineri si batrâni, salariati si pensionari, muncitori si patroni, agricultori si oraseni, Stânga si Dreapta.
În acest fel vom construi O Singura Românie, o tara care apartine tuturor si de care sa putem fi cu totii, din nou, mândri. De aceea cred ca trebuie sa mergem la vot, de aceea cred ca merita sa îl votam pe Mircea Geoana.
Siguranta unei actiuni energice si cu acoperire în actiuni efective este lansarea proiectului România Sociala, acesta constituie o propunere vizionara asupra societatii românesti care va constitui un element constructiv în practica principiilor social-democratiei europene.

Profesor universitar doctor
Avocat Ioan Sabau-Pop
                                


Materiale de constructii expirate, ridicate de la comercializare

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Peste 1800 kg, 460 litri si 241 de bucati produse de materiale de constructie expirate, in valoare de peste 17.000 lei  au fost oprite definitive de la comercializare de catre comisarii Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului (CRPC) Mures.
Comisarii CRPC Mures au organizat o ampla actiune de verificare a materialelor  de constructie la 121 de operatori economici distribuitori si detailisti in perioada 12-31 octombrie. La 106 operatori s-au constatat deficiente. Cele mai grave au fost neincadrarea in termenul de valabilitate stabilit de producator, gasindu-se produse expirate intre 3 si 12 luni la vopsele, pigmenti, chit pentru rosturi, ulei de in fiert, silicon, lac incolor, emailuri, diluanti, diferiti adezivi, dar si neasigurarea garantiei la produsele de folosinta indelungata cum sunt obiecte sanitare, parchet laminat, sobe din fonta, hidrofor, etc. Unii operatori economici nu aveau autorizatie pentru activitatea de comert cu amanuntul al materialelor de constructii, iar pentru catarire foloseau cantare neverificate metrologic sau cu buletine de verificare metrologica expirate, etc. "De la inceputul anului si pana in prezent s-au inregistrat 19 reclamatii ale consumatorilor privind calitatea materialelor de constructii, din care 17 s-au dovedit a fi intemeiate", a declarat Lucia Puia Odeta, director coordonator delegat CRPC Mures. Valoarea produselor cu abateri este de 124272 lei, din valoarea produselor controlate, de 425917 lei, adica circa 29%, din care, s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare a produselor in valoare de 17125 lei, adica 1772 kg, 460 litri si 241 de bucati de mateeriale de constructii. Pentru abaterile constatate, CRPC Mures a aplicat operatorilor economici 124 de avertismente si 93 de amenzi contraventionale  in valoare de 262.800 lei.


Oferte Volkswagen la Auto Top Co

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Începând de azi, Volkswagen, prin dealerul Auto Top Co, str. Principala nr. 4, Corunca, judetul Mures, te ajută să oferi businessului tău autovehicule comerciale cu adevărat de încredere! Calitatea şi fiabilitatea sunt întotdeauna alegerile cele mai inteligente. Caddy este disponibil acum începând de la doar 10.950 Euro fără TVA, Crafter începând de la 18.950 euro fără TVA şi Transporter de la 15.999 euro fără TVA. Rata de leasing începând de la 76 euro pe lună. Relatii suplimentare: telefon 0265-207.800, fax 0265-207.801, pagina web www.autotop.ro.



Elevi paramedici la Colegiul “Alexandru Papiu Ilarian”

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST


Echipele de voluntari ale Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mures, care activeaza în cadrul Crucii Rosii si SMURD, au facut ieri o demonstratie de interventie în caz de dezastre si accidente pentru salvarea de vieti omenesti. Voluntarii, condusi de Ciprian Fisca, elev în clasa a XII-a H, le-au prezentat colegilor lor modul în care se intervine în cazul unor accidente, dar si cum poate fi resuscitata o persoana aflata în stop cardio-respirator sau una înecata.
Elevii - membri ai celor doua echipe care au câstigat concursul "Sanitarii priceputi" pe judet, atât la gimnazii, cât si la licee - au aratat care sunt etapele pentru salvarea unor persoane aflate în situatii critice si cum pot fi, eventual, mentinute în viata pâna la sosirea medicilor. Interventiile voluntarilor au fost rasplatite cu aplauze iar la final multi dintre elevii colegiului s-au aratat interesati sa deprinda acordarea primului ajutor. Elevii-paramedici din clasa a XII-a, care învata în clasele de chimie-biologie, si-au exprimat dorinta de a urma cariere medicale si spun ca au tinut sa le arate colegilor lor ceea ce au învatat în ultimii ani, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de activitate a Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian".
Responsabilii Crucii Rosii au aratat ca pâna acum România a fost ferita de dezastre, însa în caz ca se vor întâmpla, echipele trebuie sa fie pregatite. Ei au spus ca, vazându-i la treaba pe acesti adolescenti, au constatat ca viitorul tarii este, din acest punct de vedere, pe mâini bune. Directorul Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian", Simion Bui, a declarat ca peste 70 de elevi ai acestei scoli activeaza ca voluntari pe lânga diferite fundatii si organizatii, de la echipe de interventii SMURD, pâna la însotitori ai persoanelor cu dizabilitati.


Junioarele de la Electromures Romgaz pe locul secund la popice

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST


In etapa a IV-a a Campionatului National de popice, juniori, formatia feminina Electromures Romgaz Targu-Mures a obtinut pozitia a doua in grupa, fiind intrecute cu o suta de popice de echipa CSM Brasov. Pe locurile urmatoare s-au clasat Gaz Metan Medias si Rapid Bucuresti.
Rezultatele muresencelor au fost superioare fata de etapa trecuta, disputata la Fieni, unde elevele antrenorului Orosz Istvan au doborat 3097, fata de cele 2828 de popice, cand au fost intrecute de brasovence cu doar doua "bete". In turneul disputat sambata pe arena Electromures din Targu- Mures, formatia din Brasov, cu un lot mai omogen, in care toate cele sase sportive au obtinut rezultate de peste 500 de puncte, a realizat un numar de 3197 de puncte. Diferenta s-a facut inca de la primele doua perechi, cand Mihaela Pantea (485p.d.) si Daniela Roman (457 p.d.) au fost intrecute de Axintea si Nochis, cu 561, respectiv 517 popice.
In seria a doua, pe piste au evoluat doar cate o sportiva de la cele doua cluburi. Laura Bungardean, de la gazde a realizat cel mai valoros rezultat al turneului (565 p.d.), fata de cele 518 ale brasovencei Bardita. Desi celelalte trei componente au realizat rezultate bune (Alina Suciu- 531, Carina Mircea- 526, Adela Ban- 533), nu au putut reface diferenta fata de echipa din Brasov. Acestea au tinut pasul si cu Manolache (522 p.d.), Sava (548) si Preda (531) au reusit sa pastreze primul loc in clasamentul grupei. Celelalte doua formatii au avut evolutii modeste. Gaz Metan Medias a reusit 2988 de puncte, avand Parhon (563 p.d.), Tatar (535 p.d.) si Papp (502 p.d.) principalele realizatoare. Rapid Bucuresti a prezentat doar cinci sportive, doar doua dintre acestea trecand peste cinci sute: Darie (517) si Ciorascu (505). Bucurestencele, cu doar 2346 de puncte ramand pe ultima pozitie. In cele patru turnee, trei au fost castigate de echipa brasoveana si unul singur de muresence. La incheierea turului, pe primul loc se situeaza CSM Brasov, cu 15 puncte, urmata de Electromures Romgaz, 13 puncte, Gaz metan Medias, 8 puncte si Rapid, 4 puncte.


Centru de Informare la Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorului Mures

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST


Incepand de saptamana trecuta, la sediul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului (CRPC) Mures functioneaza un Centru de Informare atat pentru agentii economici cat si pentru consumatori. "Am fixat un punct de informare, unde, un comisar in permanenta va oferi informatii atat agentului economic care doreste sa cunoasca legislatia din domeniul de activitate pe care il presteaza, precum si ofera consumatorilor informatii despre drepturile acestora la achizitionarea de produse. De asemenea, preia reclamatii si ofera informatii  cu privire la legislatia  in domeniu", a declarat Lucia Puia Odeta, director coordonator delegat al CRPC Mures. Aceasta a adaugat ca lunar, media reclamatiilor se situeaza intre 100-120. Punctul de informare este amenajat in cladirea CRPC la etajul II si dispune de aparatura necesara, precum si pliante prin care consumatorii isi pot cunoaste mai in detaliu drepturile cu privire la Legea nr. 363 din 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, si Legea nr 193 din 2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Tot aici vor putea primi informatii cu privire la campania desfasurata la nivel national de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, privind cunoasterea drepturilor consumatorului, dar si modalitatile de evitare a situatiilor in care consumatorul sa nu mai fie tinta practicilor comerciale incorecte. Programul de functionare al Centrului de Informare este de luni pana vineri in intervalul 8.30-17.00.


România are nevoie de 5 miliarde de euro

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

România ar putea avea nevoie de cinci miliarde de euro pâna la sfârsitul anului, pentru a putea sa-si achite obigatiile, a declarat sâmbata la postul Realitatea TV Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, citat de Agerpres. "Este o mare problema deoarece cred ca deja suma necesara, în total, s-a ridicat la cinci miliarde euro", a spus Vasilescu, în opinia caruia aceasta ar putea sa creasca odata cu amânarea transelor din împrumutul de la FMI si Comisia Europeana. Oficialul BNR a adaugat ca autoritatile române nu vor apela la emisiunea de moneda pentru a suplini necesarul de bani. "Din 1997, România nu a facut nicio emisiune monetara fara acoperire în valuta, reintrari de valuta în tara. Cine viseaza la afluxuri mari de bani dinspre BNR fara aceasta acoperire viseaza degeaba", a comentat Vasilescu.


Crestere de prime de 16% la Generali Asigurari

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Generali Asigurari a realizat în primele noua luni ale anului 2009 un volum total de prime brute subscrise de 370 milioane lei, cu 16% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut (319 milioane lei). O evolutie peste asteptari au avut-o asigurarile generale, care au crescut cu 20% (306 milioane lei, fata de 255 milioane lei în ianuarie-septembrie 2008). Desi asigurarile de viata au înregistrat per ansamblu o usoara scadere (-0,6%), sub-segmentul asigurarilor de viata de grup a obtinut un avans de 21%. „Privind dinspre contextul macro-economic si radiografia pietei de asigurari realizata de institutiile de specialitate, cresterea de doua cifre obtinuta de Generali Asigurari în primele noua luni ale anului este cu adevarat satisfacatoare. Este înca o dovada a faptului ca suntem o companie sanatoasa, stabila, cu renume bun în piata, dar mai ales ca dezvoltam si implementam o strategie corecta în acest mediu social si economic dificil", a declarat Marie Kovářová, Director General Generali Asigurari.


Omor la stâna din Bezid

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Politia a fost sesizata în dimineata zilei de sâmbata, 7 noiembrie, prin Dispeceratul 112, despre faptul ca un barbat a fost gasit decedat la o stâna situata pe raza orasului Sângeorgiu de Padure, satul Bezid. La fata locului s-a deplasat echipa operativa complexa, formata din procuror criminalist si ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mures, care au gasit barbatul în vârsta de 35 ani, din satul Bezid, decedat, prezentând leziuni în zona capului. „Din cercetari s-a stabilit faptul ca în noaptea de 6 spre 7 noiembrie, la stâna, pe fondul consumului de alcool între victima si un alt barbat, a izbucnit un conflict spontan în urma caruia cel de-al doilea i-a aplicat mai multe lovituri cu un corp contondent, în zona capului. Suspectul, un barbat de 64 ani, din comuna Atid, judetul Harghita este disparut. Se întreprind masuri specifice în vederea prinderii si retinerii acestuia", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al IPJ Mures.


Cazuri noi de gripa A/H1N1 la Sighisoara

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Directorul coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica Mures, dr. Ovidiu Farcas, responsabil cu problema cazurilor de gripa A/H1N1, a declarat, ieri, ca Institutul Cantacuzino a confirmat doua noi cazuri de gripa noua la Sighisoara. "Este vorba de o femeie si fata acesteia, din Sighisoara, care au intrat în contact cu o persoana bolnava de gripa noua. Ambele sunt în prezent izolate la domiciliu, sub tratament", a spus Farcas, citat de Agerpres, care a precizat ca în judet numarul total al bolnavilor confirmati cu gripa noua a ajuns la cinci.


Implementare forestiera în Râciu

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Consiliul Local Râciu a aprobat proiectul „Reconstructie ecologica forestiera pe terenurile degradate din comuna Râciu". Totodata, edilii au aprobat încheierea acordului de asociere între comuna Râciu si Consiliul Judetean Mures, în calitate de coordonator al finantarii proiectului si al realizarii investitiei. De asemenea, s-a aprobat si împadurirea unui teren agricol degradat pe o suprafata de 113,77 hectare, iar responsabil de proiecte a fost desemnat Constantin Murar, inspector specialitate, gradul I, care va colabora cu reprezentantii solicitantilor si ai Administratiei Fondului pentru Mediu.


Sisteme de încalzire inlocuite la spitalul din Ludus

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Consiliul Local Ludus a aprobat participarea la „Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana", la care s-a ajuns prin proiectul „Utilizare Energii Neconventionale la Spitalul Orasenesc Valeriu Rusu" la sectiile de Policlinica, Chirurgie, Interne si Infectioase. Valoarea totala a proiectului este de 2.006.340 lei, iar primaria Ludus va participa la proiect cu suma de 401.268 lei, reprezentând 20% din valoarea totala a finantarii.


Profesorii si-ar putea lua concediu de alegeri

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Sindicatele care fac parte din Alianta Bugetarilor se vor intalni, joi, pentru a discuta despre posibilitatea reluarii protestelor, una dintre propuneri fiind aceea ca profesorii sa efectueze concediul fara plata impus de guvern in perioada alegerilor. Potrivit reprezentantilor FSLI, protestele ar urma sa fie reluate dupa alegeri, insa exista propuneri de fronda si in perioada electorala. Astfel, una dintre posibilitati ar fi ca profesorii sa-si ia cele zece zile de concediu fara plata in perioada alegerilor. "Vom discuta despre aceasta propunere joi, la intalnirea cu celelalte sindicate", a propus Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret.

 


Comppil Mures iese de sub monitorizarea AVAS

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis încetarea monitorizarii postprivatizare pentru societatea comerciala SC Comppil Mures SA din Târgu-Mures. Astfel, AVAS a hotarât încetarea monitorizarii postprivatizare si arhivarea documentelor aferente monitorizarii postprivatizare a contractului de vânzare - cumparare de actiuni încheiat în ianuarie 2000 pentru societatea mureseana. Comppil are ca principal obiect de activitate comertul cu ridicata al pieilor brute si prelucrate. AVAS a vândut, în anul 2000, un pachet de actiuni reprezentând 40,0001% din capitalul social al companiei, pretul pachetului de actiuni în suma de 451,145 milioane lei vechi fiind achitat integral la 10 aprilie 2000.


Dezbatere publica la Sighisoara

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala în administratia publica, municipiul Sighisoara organizeaza la sediul sau din str. Muzeului, nr. 7, în data de 8 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Festiva, o dezbatere publica privind modificarea Anexei nr. 2 – Nivelurile taxelor pentru serviciile de utilitate publica pentru anul 2010, Anexei nr. 4 – Nivelurile taxelor pentru vizitarea Muzeului de Istorie si Anexei nr. 5 – Nivelurile taxelor pentru închirierea bazelor sportive ale Municipiului Sighisoara pentru anul 2010, la Hotarârea Consiliului Local nr. 85 din 28 mai 2009 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2010. Persoanele interesate, asociatiile de afaceri, alte asociatii legal constituite pot transmite  propuneri, sugestii sau opinii pâna la data 20 noiembrie la Serviciul Relatii Publice sau la tel/fax 0265-779.779, respectiv e-mail: primaria@sighisoara.org.ro. Materialele continând propunerile de modificari care vor fi supuse dezbaterii pot  fi consultate la Serviciul Relatii Publice, parter, camera 12.00.


Sedinta extraordinara la CL Târnaveni

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Aceeasi sedinta va fi convocata pentru a treia oara la Târnaveni. Este vorba de ordinea de zi a Consiliului Local din Târnaveni care se va repeta joi, 12 noiembrie, când alesii locali sunt convocati la o sedinta extraordinara. Potrivit portalului tirnaveni.ro, sedinta respectiva a fost revocata prima data de primarul Adrian Matei dupa incidentul avut cu Ovidiu Nistor, care nu a dorit sa paraseasca sala de sedinte cu toate ca a fost exclus din consiliu de catre conducerea judeteana a partidului din care face parte, iar a doua oara sedinta nu a avut loc din cauza neprezentarii consilierilor locali ai partidelor PSD, PNL si PRM. Pe ordinea de zi se aflau proiecte referitoare la Clubul Pensionarilor, la aprobarea profilului unor ateliere specializate la Casa de Cultura si la aprobarea cotelor de consum la cismelele publice, iar acum se va introduce în mape si o rectificare bugetara.


Profit în crestere la Transgaz

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Societatea Nationala Transgaz a realizat un profit net în valoare de 189,35 milioane lei în primele noua luni ale anului 2009, în crestere cu 5,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit informatiilor transmise Bursei de Valori Bucuresti.  Cifra de afaceri neta a companiei s-a ridicat la 806,15 milioane lei la 30 septembrie 2009, în crestere cu 4% fata de perioada similara a anului 2008. Transgaz a raportat pentru primele noua luni ale acestui an venituri totale de 865,3 milioane lei si cheltuieli totale de 639 milioane lei. Datoriile companiei însumeaza 846,18 milioane lei, din care suma de 534,96 milioane lei trebuie platita într-o perioada mai mare de un an. Creantele societatii se ridica la 122,42 milioane lei, dupa primele noua luni ale anului. Numarul mediu de angajati al Transgaz este de 4.869 de persoane.


Renault Fluence se lanseaza la Lion Victoria

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

La mai putin de o luna dupa prezentarea sa în premiera internationala, care a avut loc la editia 2009 a Salonului Auto de la Frankfurt, Renault Fluence este disponibil deja pentru clientii din România. SC Lion Victoria SRL, concesionar autorizat Renault în Târgu-Mures, organizeaza joi, 12 noiembrie, de la ora 11.00, la show-room-ul Renault aflat în Corunca, Soseaua Sighisoarei nr. 411, lansarea noului model Renault Fluence în Târgu-Mures. Potrivit reprezentantilor SC Lion Victoria SRL, raportul pret-calitate reprezinta un atu foarte important: la un pret de pornire de 12.900 euro cu TVA (oferta de lansare), Renault Fluence propune o dotare standard foarte competitiva care cuprinde, printre altele, ABS cu EBV si AFU, sase airbag-uri, computer de bord, aer conditionat, geamuri electrice, radio CD cu MP3, închidere centralizata, iar garantia este de patru ani sau 100.000 km.

 


CSU Medicina CSS victorie si in B

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

In cadrul etapei a VI-a a diviziei A2, seria Vest la volei feminine (liga secunda valorica), formatia CSU Medicina CSS, compusa aproape in exclusivitate din junioare a invins sambata cu scorul de 3-0 CSS Caransebes. Scorul pe seturi (25-11; 25-21; 25-14) este o dovada a  diferentei de valoare dintre cele doua echipe. Targumuresencele se afla pe pozitia a III-a a clasamentului, cu patru victorii si doua infrangeri, dar participarea la aceasta competitie are ca scop doar rodarea tinerelor jucatoare.


Campanie de depistare a diabetului in randul studentilor

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Liga Studentilor UMF Targu-Mures organizeaza o campanie de screening pentru depistarea diabetului in randul studenttilor din Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures. In cadrul campaniei voluntarii din Liga Studentilor Targu-Mures vor masura glicemia studentilor din cadrul UMF. Datele acestui screening vor fi centralizate, iar  in cazul depistarii unor persoane suspecte de aceasta afectiune, ele vor fi indrumate catre Unitatea Judeteana de Implementare a Programelor de Diabet pentru a fi luati in evidenta si directionati catre un examen de specialitate. Rezultatele anticipate ale acestei campanii sunt testarea a minim 400 de studenti. Campania se deruleaza in perioada 12-13 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica Mures si Unitatea Judeteana de Implementare a Programelor de Diabet. Actiunea va avea loc in cladirea UMF din Targu-Mures, intre orele 8.00-11.00.


Mircea Geoana vrea ajutorarea întreprinzatorilor tineri

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Candidatul Aliantei PSD+PC la presedintie, Mircea Geoana încurajeaza familiile tinere sa utilizeze oportunitatile de afaceri finantate de Uniunea Europeana. El  aratat ca sumele care pot fi obtinute de la UE pentru afaceri în mediul rural ar permite credite de câte 25.000 de euro pentru 17.000 de tinere familii. "Pe bugetul pe 2010 am vrea sa gasim o formula prin Fondul pentru dezvoltare rurala, care acopera acum doar 50% din împrumut, statul sa garanteze, ca si în cazul întreprinderilor mici si mijlocii, 80%", a afirmat presedintele PSD, Mircea Geoana. Candidatul PSD a mai spus ca spiritul antreprenorial al tinerilor poate fi dezvoltat si prin o activitate mai sustinuta a autoritatilor de informare cu privire la oportunitatile de afaceri cu bani europeni.

 


Crin Antonescu mizeaza pe tineri

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Candidatul liberal la Presedintia României, Crin Antonescu a declarat în acest weekend ca PNL e unul dintre partidele în care tinerii angrenati în politica au un cuvânt de spus si s-a referit inclusiv la ascensiunea sa, când în timpul Guvernului Tariceanu acesta a ocupat un post de ministru. Candidatul PNL l-a criticat în termeni duri pe Traian Basescu, acuzându-l ca pacaleste electoratul cu promisiuni care din functia de presedinte nu pot fi onorate. "Traian Basescu face campanie cu tricolorul. E ilegal sa folosesti în campanie tricolorul. Tricolorul se poarta în suflet, nu în mâna la mitinguri electorale", a spus Antonescu.


“Donarea de organe, un dar pentru viata” la IBCvT

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Cu ocazia aniversarii a zece ani de transplant cardiac in Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie impreuna cu IBCvT lanseaza campania "Donarea de organe, un dar pentru viata", ce se va derula in perioada noiembrie 2009-noiembrie 2010. Cu aceasta ocazie va avea loc si o masa rotunda cu tema "Donarea si transplantul de organe. Un dar pentru viata", cu invitati de seama din lumea medicala, precum si lansarea concursului de fotografie  intitulat "Donarea de organe ca oportunitate de continuare a vietii". Evenimentul se va desfasura vineri, 13 noiembrie 2009, ora 11.45, la Casa Universitatii, UMF Targu-Mures, str. Gh. Marinescu nr. 38.

 

 


Se trag la sorti presedintii birourilor electorale

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Presedintele Tribunalului Mures, în baza articolului 7 ind. 12 alin. 2 din Legea 370/2004 modificata, pentru alegerea Presedintelui României, aduce la cunostinta publica faptul ca, joi, 12 noiembrie 2009, ora 8.30, în sala 7, la sediul instantei din Târgu-Mures, str. Bolyai Farkas, nr. 30, va avea loc desemnarea prin tragere la sorti a presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare din judetul Mures si a loctiitorilor acestora, a anuntat, ieri, presedintele Tribunalului Mures, judecator Sonia Deaconescu.


CIADO combate dependenta fata de calculator

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Astazi, Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO), lanseaza in 35 de sucursale proiectul national „Fa-ti prieteni reali nu doar virtuali". Scopul proiectului este de a scoate in evidenta importanta petrecerii a cat mai mult timp liber departe de calculator. Proiectul prevede un program cu beneficii multiple printre care petrecerea  timpului liber în tabere şi vacanţe, cu prietenii reali şi nu virtuali, informarea reala asupra riscurilor consumului de droguri, jocuri interactive reale, socializare, evenimente artistice-teatru, spectacole de diferite genuri, posibilitatea dialogarii cu personalitati ale lumii culturale, stiintifice, artistice, sportive si academice, informare asupra drepturilor si obligatiilor tanarului ca cetatean european. Lansarea proiectului va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Targu Mures, sala 53 A, incepand cu orele 15.00.

 


Istoria turismului in Cetatea Medievala

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Asociaţia Salvatorilor Speciali şi Montani Mureş în colaborare cu Muzeul Judeţean Mureş, organizeaza un eveniment inedit dedicat istoriei turismului. Astfel în cadrul Muzeului turiştilor, va avea loc azi, de la ora 18.00, vernisajul expozitiei care va cuprinde  o colecţie unică din istoria turismului, în sala de expoziţie din clădirea centrală din Cetatea Medievală.


Falimentul Comcereal Mures, amânat

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Lichidatorul judiciar RVA Mures Insolvency Specialists SPRL a solicitat Tribunalului Comercial Cluj acordarea unui termen la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie în vederea luarii unei decizii în ceea ce priveste procedura de faliment a SC Comcereal SA Mures, potrivit unei adrese remisa de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si publicata ieri pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti. „Soldul disponibilitatilor banesti la data de 26 august 2009 este în valoare de 4.828,26 lei, din care 4.619,87 lei reprezinta soldul contului colector iar suma de 208,4 lei reprezinta soldul casieriei. Nu am elaborat un plan de distribuire a fondurilor întrucât valoarea disponibilitatilor este redusa, aceasta fiind necesara pentru acoperirea cheltuielilor procedurale. Solicitam acordarea unui termen la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie pentru a putea lua o hotarâre în legatura cu masurile procedurale ce va trebui sa luam, tinând cont de hotarârea ce se va da prin încheierea sedintei din data de 16 noiembrie 2009 de catre Tribunalul Salaj", se arata în document.


Edilii din Reghin concesioneaza pasunea Recea

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Primaria Reghin a anuntat demararea licitatiei publice în vederea concesionarii pasunii Recea, teren cu o suprafata de 24,216 hectare, care apartine domeniului privat al municipiului Reghin, situat pe ambele parti a pârâului Recea. Potrivit anuntului postat pe site-ul primariei, durata concesionarii este de 25 de ani, iar documentatia necesara participarii la licitatie poate fi obtinuta de la sediul Primariei Reghin, camera 50, Biroul de Investitii, Achizitii Publice si Strategii de Management de Proiecte. Locul de primire a ofertelor este la sediul Primariei, Centrul de informatii pentru cetateni, termenul limita fiind 26 noiembrie, ora 10.00. Ofertele vor fi deschide în aceeasi zi, la ora 11.00, în sala de sedinte a Primariei.


RCA majorat la Allianz-Tiriac Asigurari

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Allianz-Tiriac Asigurari, cea mai mare societate de asigurari din România, majoreaza politele de asigurari auto obligatorii RCA care încep de la 1 ianuarie 2010 cu procentaje între 20 si 100%, iar majorarile vor fi "extrem de diferentiate", în functie de segment, a declarat ieri, directorul general al companiei, Cristian Constantinescu. Reprezentantii Allianz au explicat ca politele RCA vor fi majorate cu cel putin 20%, acest nivel fiind strict legat de evolutia cursului de schimb, în timp ce pe unele segmente valoarea politelor RCA va creste foarte mult, chiar în ideea de a exclude din portofoliu acele segmente de piata pe care au fost rezultate foarte proaste în anii anteriori.

 


Buget local majorat la Iernut

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Consiliul Local Iernut a hotarât ca bugetul local sa se majoreze. Astfel, subventiile pentru cresterea performantei energetice al blocurilor de locuinte se vor majora cu 571.000 lei, iar veniturile din valorificarea unor bunuri ale institutiei se vor majora cu suma de 162.000 lei. Totodata, edilii au decis ca bugetul local sa de majoreze la capitolul cheltuieli, astfel ca suma de 708.000 lei se aloca pentru alte cheltuieli în domeniul locuintelor, iar suma de 25.000 se aloca pentru întretinerea parcurilor si zonelor verzi, iar bugetul din fondurile speciale se majoreaza la capitolul venituri cu 708.000 lei, iar la capitolul cheltuieli se majoreaza tot cu 708.000 lei.


Mircea Geoana interesat de soarta agriculturii

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Candidatul Aliantei PSD+PC la presedentie, Mircea Geoana, a declarat ca statul trebuie sa ajute producatorii agricoli sa îsi promoveze produsele si sa le exporte pe pietele europene. „Mâncare româneasca pe masa românilor si mâncare româneasca la export în supermarketurile din strainatate. Acest lucru este necesar pentru România si îl vom face împreuna", a declarat Mircea Geoana. Liderul PSD a insistat ca producatorii români trebuie ajutati si respectati de stat. Acesta a mai spus ca producatorilor trebuie sa li se acorde la timp subventiile.   

 


Pasapoarte simple la Sighisoara, pâna joi

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Conform prevederilor legale în domeniul eliberarii si evidentei pasapoartelor simple privind introducerea pasapoartelor electronice, Serviciul Public Comunitar de Evidenta Populatiei al Municipiului Sighisoara, din str. Hermann Oberth nr. 15 mai preia cereri pentru eliberarea pasapoartelor simple pâna joi, 12 noiembrie. „Programul de lucru în aceasta perioada este între orele 8.00 - 20.00. Dupa aceasta data, sighisorenii se vor adresa Serviciului Comunitar de Evidenta si Eliberarea Pasapoartelor Simple Mures. Activitatea acestui serviciu va fi sistata în perioada 17 - 19 noiembrie ora 12.00 în vederea demersurilor tehnice pentru conectarea la noul sistem de emitere a pasapoartelor simple. În data de 16 noiembrie se vor prelua numai cereri pentru eliberarea pasapoartelor simple în regim de urgenta", a declarat Valer Panazan, directorul Serviciul Public Comunitar de Evidenta Populatiei Sighisoara.

 


Romtelecom oferă asigurare pentru şomaj clienţilor

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Începând cu luna noiembrie, Romtelecom oferă gratuit asigurarea în caz de şomaj oricărui nou client rezidenţial, la activarea oricărui serviciu Romtelecom, fie Voce, Clicknet sau Dolce. Asigurarea, oferită în parteneriat cu ASTRA, cea mai mare companie de asigurări cu capital majoritar romanesc, constă în subvenţionarea abonamentelor pentru serviciile Romtelecom pe o perioadă de 6 luni în caz de şomaj. Această asigurare oferă, de asemenea, acoperire la deces şi invaliditate din orice cauză şi are valabilitate de un an de la activarea acesteia. Pentru a beneficia de acoperirea oferită de asigurare clientul trebuie să prezinte reprezentanţilor Astra dovada scrisă emisă de Oficiul de Şomaj din sectorul sau judeţul în care domiciliază.


Mureseni premiati la Festivalul de satira si umor

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Festivalul National Studentesc de Satira si Umor de la Târgu-Mures, editia a XI-a, s-a încheiat sâmbata, 7 noiembrie 2009.
Printre echipele premiate din Brasov, Sibiu, Iasi sau Ploiesti, s-au aflat si doua trupe din Târgu-Mures. Astfel, la genul Pantomima, sectiunea grup, formatia „Tot Degeaba" din Târgu-Mures a câstigat premiul trei cu „Mamaliga si kebabul". Totodata, formatia „Tot Degeaba" a câstigat premiul trei cu „Meloterapia si rolul ei în dezvoltarea sistemului vestibulocohlear" la genul Cântec Satiric, iar formatia „astia" din Târgu-Mures a obtinut premiul trei la Program Satiric si Umoristic cu „Suporterul", la sectiunea grup.
De asemenea, în cadrul concursului de creatie, la sectiunea Caricatura, Ivan Laurentiu din Târgu-Mures a luat premiul trei.


Profit pentru Prodcomplex în trimestrul III

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

SC Prodcomplex SA Târgu-Mures a obtinut un profit net de 355.162 lei în trimestrul III 2009, potrivit unui raport remis de conducerea societatii catre Bursa de Valori Bucuresti. Conform documentului, în perioada raportata SC Prodcomplex SA a avut o cifra de afaceri neta de 2.861.449 lei, iar valoarea vânzarilor din productie s-a cifrat la 2.833.311 lei.


Tip nou de escroci la Târnaveni

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

A aparut un nou tip de escroci la Târnaveni. Potrivit portalului tirnaveni.ro, doua femei de etnie roma, de vârsta medie, se perinda pe la diverse locuinte, în special la case si pretind ca sunt interesate de cumpararea de aparatura electronica veche. Din discutii cu proprietarul, îl determina pe acesta sa se îndrepte spre locul în care îsi pastreaza banii, un pretext folosit fiind si acela de a schimba niste bancnote cu o valoare mai mare. Profitând de neatentia respectivului, femeile iau toti banii si pleaca. Doua cazuri au fost semnalate în interval scurt la Politia din Târnaveni iar escroacele nu au fost înca depistate. Politia atrage atentia tuturor locuitorilor sa nu permita accesul necunoscutilor în locuinta si sa anunte cât mai repede politia în cazul identificarii unor persoane suspecte.


Site pentru solutii imobiliare

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Consultantul imobiliar global - Cushman & Wakefield a lansat portalul www.industrial-romania.ro destinat informarii cu privire la piata de proprietati/tranzactii industriale din România. Acest portal este conceput sa ofere solutii pentru strategia de dezvoltare imobiliara. Proiectul va raspunde cererilor de închiriere spatii industriale sau cererilor de cautare chiriasi pentru proiectele de industrial. Unul dintre avantajele pe care le ofera acest website este faptul ca furnizeaza informatii actualizate referitoare la spatiile disponibile din piata. Totodata, el face posibila clasificarea acestor informatii pe mai multe categorii, tipuri de activitati industriale, în functie de marimea suprafatei si specificul spatiului solicitat. Proiectele sunt împartite regional, în functie de zonele de dezvoltare ale României: Bucuresti-Ilfov, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Oltenia, Banat, Maramures, Transilvania. Toate aceste zone însumează un număr de 16 parcuri logistice si industriale ce ofera spatii moderne de clasa „A", aflate în portofoliul departamentului industrial al companiei  Cushman & Wakefield.


Sesiune speciala de Bac pentru elite

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Olimpiadele si concursurile internationale se desfasoara, in majoritatea cazurilor, in lunile iunie si iulie, perioada in care se organizeaza si se desfasoara prima sesiune de bacalaureat"se arata intr-o nota a Ministerului Educatiei. Elevii care fac parte din loturile nationale pentru olimpiade internationale si sunt in ultimul an de liceu ar putea sustine examenul de bacalaureat intr-o sesiune speciala, organizata in perioada 6-12 iunie 2010, conform anuntului Ministerului Educatiei.


“Sa facem cunostinta cu biblioteca” pentru elevi si prescolari

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

A doua zi a manifestarilor organizate cu prilejul Zilelor Bibliotecii Judetene Mures, va fi deschisa azi, de la ora 9.30 de copii Gradinitei nr. 16 din Targu-Mures, care vor participa la evenimentul "Sa povestim despre biblioteca si carti", "Primii pasi spre lectura a copiilor de gradinita", urmat la ora 11.00 de elevii clasei a VII-a a Gimnaziului "Liviu Rebreanu" care vor participa la actiunea "Sa cunoastem biblioteca si cartile". Ambele actiuni sunt coordonate de Csiki Emese din cadrul Bibliotecii Judetene Mures.


Ziua a doua in Saptamana Tiberius

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Azi, in a doua zi a Festivalului Internationaj de Muzica de Camera „Saptamana Tiberius", protagonistii vor fi Bodoky Gergo-flaut, Frank va de Laar-pian, Gilles Apap-vioara, Lokodi Rozalia-corn englez si Cvartetul de coarde  Tiberius. Programul, care va incepe la ora 19.00, la Palatul Culturii, va cuprinde Sonata pentru flaut si pian si Sonata pentru vioara si pian, de C. Debusy, Cvartetul cu corn englez de J. Francais, La vida breve de M. De Falla, pi Air Bohemiennes, de P. Sarasante.


Mircea Geoana vrea modificarea organizarii Guvernului

Posted: 10 Nov 2009 04:42 AM PST

Biroul Permanent National al PSD a decis, ieri, ca social-democratii, împreuna cu noua majoritate parlamentara, sa modifice în regim de urgenta legea privind organizarea Guvernului, astfel încât Cabinetul demis Boc sa poata avansa schita bugetului de stat pentru 2010, a anuntat presedintele partidului, Mircea Geoana. Potrivit acestuia, proiectul de buget pe 2010 este prioritatea absoluta a momentului politic actual, fiind si conditia principala a negocierilor cu Fondul Monetar International. "Principalul obiectiv, în perioada care a mai ramas pâna la alegerile prezidentiale, este dezbaterea în Parlament a proiectului de buget pe 2010", a spus Geoana, care considera ca acest obiectiv va reprezenta un semnal pozitiv pentru piata interna româneasca, un semnal omogen pentru întreprinzatori si va însemna, totodata, un minim de predictibilitate politica. Mircea Geoana a mentionat ca PSD îsi rezerva dreptul ca, în limita bugetara de 5,9% din PIB, sa defineasca o serie de "accente anticriza", precum si masuri economice si sociale.


Politia si Jandarmii in sah

Posted: 10 Nov 2009 03:03 AM PST

Ieri, în staţiunea Sovata Băi, a demarat cea de-a 70 ediţie a Campionatul de Şah al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Aceasta activitate se înscrie în Calendarul principalelor activităţi de educaţie fizică şi sport interne şi internaţionale pe anul 2009 si se desfăşoară pentru a doua oara în judeţul nostru. La competitie sunt inscrisi de 54 de participanţi care se vor întrece în sportul minţii timp de o săptămână. Meciurile se disputa în sala de conferinţe a Hotelului Aluniş, în fiecare zi fiind programate câte două runde a câte 3 ore fiecare. Competiţia este organizată de Clubul Sportiv Dinamo, împreună cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş, în colaborare cu Federaţia Română de Şah şi Direcţia de Tineret şi Sport a Judeţului Mureş.


S-a inaugurat sediul Asociaţiei Agenda 2009

Posted: 09 Nov 2009 04:58 AM PST

În data de 6 noiembrie 2009 a avut loc inaugurarea sediului Asociaţiei Agenda 2009 la care au fost prezenţi cei nouă membri fondatori, dar şi alţi invitaţi de seamă ai comunităţii mureşene. Sediul se află în Piaţa Trandafirilor, nr. 44 (intrarea de lângă Unicredit Bank) şi poate fi vizitat de către orice om care doreşte să se implice în mediul afacerilor din Târgu Mureş. Scopul acestei asociaţii este de a coagula mediul de afaceri mureşean şi de a concentra acţiunile forţelor progresiste, astfel încât Târgu Mureşul dar şi întreg judeţul să fie reînscris pe traiectoria investiţiilor durabile şi a credibilităţii administrativ- economice.  
Agenda 2009 înseamnă mediu de afaceri mai bun
Asociaţia agenda 2009 îşi propune ca prin toate pârghiile legale pe care le deţine să acţioneze asupra îmbinătăţirii mediului de afaceri care este o prioritate în Municipiul Târgu Mureş. Membrii acestei asociaţii cred că există foarte multe puncte comune între antreprenori, multe nevoi comune şi mai ales dorinţa de acţiona într-un mediu predictibil şi în condiţii de transparenţă; toate acestea pot depăşi interesele personale şi spiritul concurenţial ce trebuie să caracterizeze fiecare antreprenor, culorile politice diverse sau neutralitatea politică. Agenda 2009 îşi doreşte să pună accent pe o colaborare corectă, pe un dialog permanent între mediul de afaceri şi autorităţile locale. Această asociaţie mai vrea şi să dea voce asociaţiilor profesionale astfel încât acestea să poarte un dialog corect şi coerent cu toţi factorii interesaţi.  

Mediul de afaceri şi societatea civilă în Agenda 2009
Expertiza managerială este utilă în eficientizarea activităţii autorităţilor locale, astfel încât acestea să răspundă mai bine nevoilor reale ale mediului de afaceri şi cetăţenilor, în acest sens, Agenda 2009 fiind gata să contribuie în mod direct. Un lucru foarte important este acela că Asociaţia Agenda 2009 este o platformă deschisă atât mediului de afaceri cât şi sociatăţii civile, tuturor celor care cred în nevoia impunerii raţiunii, progresului şi responsabilităţii în domeniul economic, social şi administrativ.  
Printre persoanele care au participat la inaugurarea sediului s-au numărat preşedintele Asociaţiei Agenda 2009, Bogdan Buda, prim vicepreşedintele Mihai Puruţiu, Nicolae Havrileţ, Ovidiu Natea dar şi personalităţi marcante din afara asociaţiei precum Kelemen Attila. Bogdan Buda a mai vrut să pună accent pe faptul că Agenda 2009 reuneşte membri ai diferitelor partide politice, oameni de naţionalitate română dar şi maghiară precum şi oameni independenţi. Mihai Poruţiu vrea ca prin această asociaţie să fie dat un semnal societăţii mureşene. Agenda 2009 va ajuta oamenii care au nevoie de sprijin în iniţiative antreprenoriale şi deasemenea membrii au cerut să fie criticaţi atunci când greşesc. Membrii Agendei 2009 vor lucra pe departamente şi îşi vor folosi toată experienţa de care dispun pentru a ajuta mediul de afaceri mureşean.. Am încercat să-i contactăm pe toţi membrii fondatori ai Asociaţiei Agenda 2009 pentru a afla parerile lor despre posibilitatea de a putea actiona impreuna pentru un mediu de afaceri mai bun, dar unii ori  aveau telefonul închis ori nu au avut nimic de declarat intr-o duminica petrecuta in familie.


„ Dincolo de culorile politice ale noastre, dincolo de neutralitatea unora, dincolo de profesionalismul şi spiritul concurenţial care trebuie să ne caracterizeze credem că toţi avem puncte comune, toţi am intuit nevoile comune şi credem că judeţul Mureş dar şi oraşul Târgu Mureş trebuie să aibă un mediu de afaceri sănătos, predictibil şi transparent. Credem că împreună cu administraţia locală putem să asigurăm un mediu de afaceri eficient şi pot fi rezolvate şi problemele cetăţenilor. Această iniţiativă s-a născut destul de greu dar poate că aşa e mai bine pentru că lucrurile care se nasc mai greu cu siguranţă sunt mai durabile."   
Bogdan Buda, preşedinte Agenda 2009  


„Astăzi asistăm la o dublă inaugurare pentru că ceea ce vedeţi aici este o asociaţie nonprofit ce se doreşte a fi un patronat al mureşenilor noi am inaugurat cu această ocazie şi nişte cabinete de consilieri judeţeni sau municipali. Scopul acestora este de a ne face datoria asa cum ne cere legea şi mandatul pe care îl avem. Vrem să dăm un exemplu şi un alt aspect activităţii administrative la nivel judeţean. Parlamentarii au cabinete deci şi noi trebuia să înfiinţăm o asociaţie prin care să fim mai aproape de cetăţeni, oameni de afaceri, societatea civilă."   
Mihai Poruţiu prim vicepreşedinte Agenda 2009  


„Ne-am reunit pentru ca împreună să participăm la licitaţii importante din zona Mureşului şi din zona adiacentă pentru că după cum vedeţi aici suntem şi foarte mulţi antreprenori, angajatori şi ne interesează să păstrăm locurile de muncă. Sper că această asociaţie va putea să ne ajute să fim mai puternici pe piaţa licitaţiilor mai ales când acestea au cifre foarte mari."  
Nicolae Havrileţ, membru fondator Agenda 2009


„Eu sper că această asociaţie a apărut deoarece doriţi şi dorim să facem ceva pentru acest oraş. E foarte bine că suntem pe locul nouă în ţară, poate dacă am schimba câte ceva am putea fi pe locul unu, doi, fiindcă eu sunt un fan al Târgu Mureşului. Atât iniţiativa acestui spaţiu cât şi componenţa echipei garantează ca întradevăr să facem ceva pentru Târgu Mureş dar la fel de bine şi pentru judeţul Mureş."  
Kelemen Atilla, preşedinte UDMR Mureş.   


„ Ceea ce reprezentaţi dumneavoastră este şi structura judeţului nostru, mă refeream la minoritate-majoritate. Un al doilea lucru important îl reprezintă afinităţile dintre dumneavoastră pentru că fără prietenii sau apropieri nu există nici o şansă pentru reuşita oricărei idei oricât de simplă sau generoasă ar fi. Sunteţi mai aproape de cei care v-au ales şi ajutaţi mediul de afaceri care chiar are nevoie."  
Ovidiu Natea     

„ Eu am făcut parte din mai multe agenţii care dacă nu au avut rezultate mari nu şi-au mai continuat activitatea. Sper ca Agenda 2009 să nu urmeze aceeaşi cale şi să obţinem rezultate bune pentru ca membrii să nu-şi piardă interesul."  
Buieştean Gheorghe, membru fondator Agenda 2009   


„ Trebuie să se constituie acele departamente şi să începem să discutăm, să primim firme; cu alte cuvinte să începem să lucrăm. Aşteptăm să se implice şi presa pentru o colaborare cât mai bună"  
Balog Ioska, membru fondator agenda 2009.


Se suspenda cursurile la Liceul Economic

Posted: 09 Nov 2009 04:56 AM PST

Directia de Sanatate Publica Mures urmareste din iulie evolutia cazurilor de imbolnavire cu virusul AH1N1. Directorul adjunct al directiei, dr. Farcas Ovidiu a anuntat joi,ca au fost confirmate trei noi cazuri de imbolnavire cu virusul AH1N1. S-au luat masuri de restrictionarea vizitelor in spitale si se cauta persoanele cu care au intrat in contact cei diagnosticati cu gripa noua. Pana in prezent au fost suspecte de gripa porcina 91 de persoane din judetul Mures. In cazul a 18 persoane a fost confirmata prezenta virsului in organism. Joi s-au mai inregistrat trei cazuri de imbolnavire. Doi barbati si o femeie, toti din Targu Mures, niciunul dintre ei nu a fost in in ultima vreme in strainatate. Doi dintre ei au fost internati la Spitalul de boli contagioase, iar o persoana este tratata la domiciliu. Unul dintre ei a fost in contact cu o singura persoana, altul cu cinci, iar a  treia persoana , profesor la Liceul Economic, in ultimele doua zile a tinut ore in cinci clase.  Drept urmare de azi au fost suspendate cursurile la Liceul Economic, iar personalul de la Directia Sanitara face o triere epidemiologica printre cei care au intart in contact cu porfesorul. In functie de rezultatul analizelor se va decide asupra reluarii cursurilor. La verificarile efectuate in cele 203 unitati de invatamant, 88 de grainite, trei licee si 76 de scoli generale, au fost constata multe abateri de la regulile elementare de igiena, a mai declarat directorul adjunct.


Poveste porcului care n-a folosit batista

Posted: 09 Nov 2009 04:54 AM PST

Se prea poate ca mergand catre casa ma calca un dement cu masina. Nu e exclus sa fiu rapusa de un infarct, de o boala la ficat sau chiar de diabet zaharat! Nu va impacientati, n-am de gand sa va pun la cheltuieli. Spuneam doar ca pot trece linistita in lumea umbrelor, chiar si de batranete, dar daca intamplator voi avea si un banal guturai la momentul respectiv, se va decreta oficial ca iata, inca un caz de gripa noua!
Cu alte cuvinte, nu cred o iota din toata cacialmaua de gripa porcina! De cand lumea, schimbarea anotimpurilor a adus guturaiul cu sine. Desigur ca ne dor toate oasele, gatul parca zgaraie, nasul e un izvor nesecat...unde mai pui si tusea sacaitoare. Nu lipsesc nici febra, frisoanele si durerea de cap. Ca la orice gripa. De care se mai si moare, daca omul e slabit, prost alimentat sau mai sufera de cate o boala cronica. Cine i-a numarat pe decedatii de gripa simpla? Nimeni. Cu atat mai riguros se tine evidenta celor care sunt suspectati de noua gripa!
Cat de penibil suna reclama despre batista! Oare unii o descopera abia acum? Cele mai simple reguli de igiena au ajuns sa fie descoperirea secolului XXI.
Virusii  plutesc in aer, intr-un dans al fulgilor de nea. Se depun pe ici pe acolo, apoi se razgandesc, mai zboara un pic...Credeti? Spalati-va pe maini. Cu sapun. Virusii se tem de apa si sapun, dar sunt greu de tinut in frau. Oare?
Ganditi-va, cine are interesul sa va tina inchisi acasa, (ca sa nu mai protestati pentru solda), sa va bateti pentru masti, sa va inscrieti pe lista de asteptare pentru vaccinul antigripal (distractie scumpa) netestat inca pe copiii care vor fi primii la vaccinare!  Si sa tremurati de frica daca prin zona cineva stranuta?


Doar prin Mircea Geoană obţinem ajutor consistent de la UE

Posted: 09 Nov 2009 04:50 AM PST

Edilul comunei Cristeşti, Ioan Sâmpălean, se aşteaptă la un procent de 25% pentru Mircea Geoană. El pune mult accent pe acţiuni de curăţenie în comună pe care le întrepătrunde cu campania electorală si speră ca după alegeri să se elimine rigiditatea dintre instituţiile statului.
Rep.: Ce acţiuni au loc în comuna Cristeşti referitor la campania electorală?   
Ioan Sâmpălean: Avem o echipă de campanie formată din tineretul PSD-ist cu care am pus afişe şi am desfăşurat o acţiune de curăţenie în Cimitirul Eroilor. Urmează ca în data de 14 să organizăm o altă acţiune de curăţenie generală iar la sfârşitul zilei îi vom răsplăti pe participanţi cu o masă festivă. Vor urma săptămâna viitoare întâlniri cu cetăţenii pe străzi şi vom discuta cu aceştia despre ce va face Mircea Geoană pentru ei.  
Rep.: Ce procentaj  vă aşteptaţi să obţină Mircea Geoană în comuna Cristeşti?  
Ioan Sâmpălean: În comuna noastră 50% din populaţie este de origine maghiară şi nu mizăm pe voturile lor. Având în vedere că cealaltă jumătate se va împărţi între PSD, PNL şi PD-L sper să obţinem un procentaj de 20- 25%.    
Rep.: Ce calităţi îl recomandă pe Mircea Geoană ca preşedinte al României?
Ioan Sâmpălean: Este un om cinstit, drept, şcolit şi cu bun simţ. Deasemenea relaţiile sale internaţionale sunt cu mult mai bune şi mai stabile decât ale celorlalţi candidaţi. Cunoştinţele pe care Mircea Geoană le are în toate statele lumii ar aduce cel mai consistent ajutor României.   
Rep.: Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor din comuna dumneavoastră?
Ioan Sâmpălean: Mai întâi să fie prezenţi într-un număr cât mai mare la vot. Şi în al doilea rând să voteze cu Mircea Geoană pentru că el este cel mai potrivit pentru comuna şi pentru ţara noastră.  
Rep.: Ce schimbări vă aşteptaţi să apară după alegeri?
Ioan Sâmpălean: O mai buna colaborare cu institutiile statului si si finanţarea pentru un proiect ce conţine o bază de agrement, o grădiniţă şi alte îmbunătăţiri!


O să obţinem un procent de peste 40% pentru Mircea Geoană

Posted: 09 Nov 2009 04:49 AM PST


Primarul comunei Stânceni, Dinu Ciobotă si-a exprimat increderea ca Mircea Geoană va deveni preşedintele ţării deoarece are o pregătire foarte bună atât în ţară cât şi în străinătate.
Campania în comuna Stânceni decurge in speranta ca după alegeri o să obţină mai multe fonduri pentru drumurile locale din Stânceniul cam neglijat de autorităţile centrale.
   
Rep.: Cum se desfăşoară campania electorală în comuna Stânceni?
Dinu Ciobotă: În comuna noastră campania electorală decurge foarte bine, am pus afişe şi bannere. Mai avem şi o echipă electorală care poartă discuţii cu fiecare cetăţean în parte. Vom avea grijă ca fiecare cetăţean să fie informat despre candidatul PSD.
Rep.: Câte procente credeţi că va obţine Mircea Geoană în comună?  
Dinu Ciobotă: Cred că vom obţine peste 40% din voturi având în vedere şi configuraţia populaţiei din comuna noastră.  
Rep.: Ce calităţi credeţi că îl recomandă cel mai bine pe Mircea Geoană ca preşedinte al României?  
Dinu Ciobotă: Este un om care a avut parte de o educaţie şi o pregătire foarte bună atât în ţară cât şi în străinătate. Provine dintr-o familie bună şi a demonstrat de fiecare dată că are o bună capacitate de a conduce. L-am cunoscut personal şi mi-am făcut o părere foarte bună despre el.  
Rep.: Ce mesaj aveţi pentru populaţia din comuna Stânceni?  
Dinu Ciobotă: Vreau doar să îi sfătuiesc ca în ziua alegerilor să fie prezenţi la vot pentru că ei decid ce viitor va avea comuna noastră. Să meargă şi să voteze ce e mai bine pentru ei!
Rep.: Ce schimbări doriţi să vedeţi în comuna Stânceni după alegeri?  
Dinu Ciobotă: Sper să primim mai mulţi bani pentru comuna noastră pentru că am fost neglijaţi în ultimul timp. Vreau să putem repara drumurile din Stanceni, să se pună mai mult accent pe turismul care s-ar putea dezvolta foarte bine în comuna noastră însă situaţia drumurilor este un impediment.


România a lansat un proiect de 1 milion euro

Posted: 09 Nov 2009 04:48 AM PST

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunţat, joi, lansarea oficială a proiectului de îmbunătăţire a managementului resurselor de apă în bazinul Mureş, al cărui cost este estimat la peste 1 milion euro şi care va trebuie realizat până pe 30 aprilie 2011.

Balance for life

Joi a avut loc lansarea oficiala a proiectului "Imbunatatirea managementului resurselor de apa in bazinul Mures".
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor in  calitate de coordonator al proiectului, impreuna cu reprezentanti ai  Ministerului Mediului si Administratia Nationala Apele Romane, Directia Apelor Mures, DHI si NVE Norvegia - in calitate de parteneri ai proiectului, s-au intrunit  pentru a marca, intr-un cadru oficial, debutul proiectului, lansat sub logo-ul "Balance for life".
In baza Memorandum of Understanding semnat intre Romania si Norvegia, tara noastra devine membra a Spatiului Economic Europen (EEA) la 1 august 2007, in acest mod dandu-i-se posibilitatea sa acceseze fonduri in valoare de peste 98 mil. Euro, prin doua mecanisme, unul dintre acestea fiind EEA Grants - European Economic Area financial mechanism, in cadrul caruia 50,5 milioane Euro sunt directionate catre Romania, dintre care 48,5 milioane Euro reprezinta contributia Norvegiei.
Inceputurile proeictului
Lansarea competitiei de proiecte a avut loc la inceputul anului 2008. La solicitarea MM si ANAR, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), avand ca parteneri Directia Apelor Mureş, Norwegian Water Resources and Energy Directorate şi Danish Hydrological Institute DHI Norvegia a elaborat  propunerea de proiect "Enhancement of water resources management in Mures River Basin". Aplicatia a fost depusa la 13 iunie 2008. In data de 30 aprilie 2009 aplicaţia de finanţare RO0019 – Enhancement of water resource management in Mures River Basin-a fost aprobata de către Comitetul Mecanismului Financiar de la Bruxelles pentru finantare, iar 22 iunie a.c. a fost declarata ca prima data de eligibilitate a proiectului.
Conform procedurilor din cadrul acestui mecanism, pe baza semnarii Grant Agreement intre FMO (Oficiul Mecanismului Finaciar) si MFP (Ministerul Finantelor Publice), acesta din urma, in calitate de Punct National Focal, urmeaza sa incheie cu INHGA un contract de implementare.
Costul si obiectivul general al proiectului
Costul total estimat al proiectului este de peste 1.000.000 Euro, grant-ul acordat reprezentand cca 80 % din costul total  estimat al proiectului. Ministerul Mediului sprijină includerea în bugetul său a contribuţiei financiare a proiectului (cca 15 %), restul (5%) fiind asigurata prin contributie in-kind de catre parteneri norvegeni. Durata estimată a proiectului va fi de cca. 24 luni, dar nu mai tarziu de 30 Aprilie 2011.
Obiectivul general al proiectului este utilizarea durabilă a resurselor de apă din bazinul hidrografic Mureş.  În cadrul proiectului, reţeaua de observaţii a bazinului hidrografic Târnava Mică va fi optimizată. Un model matematic integrat suprafaţă – subteran, va fi stabilit ca instrument suport pentru planificarea şi procesul de decizie în managementul resurselor de apă. Prin intermediul modelării matematice vor fi simulate şi evaluate posibile scenarii de impact asupra resurselor de apă pentru bazinul hidrografic Târnava Mică. Rezultatele aplicaţiei în bazinul hidrografic Târnava Mică se vor concretiza în recomandări privind reţeaua de observaţii şi măsuratori, care se vor aplica în bazinul hidrografic Mureş şi mai mult, metodologia elaborată va fi aplicabilă la nivelul tuturor  bazinelor hidrografice din  România.



Proiectul va include următoarele activităţi şi rezultate:
1.Îmbunătăţirea sistemului de monitoring existent, incluzănd colectarea şi procesarea datelor.
2.Realizarea si implementarea unui model bazinal, incluzând training pentru aplicarea acestuia.
3.Elaborarea recomandărilor şi diseminarea rezultatelor obtinute în cadrul proiectului.
4.Managementul proiectului si publicitate.


Prin realizarea acestui proiect INHGA va beneficia de transfer de "know-how" privind dezvoltarea si aplicarea unor instrumente de suport decizional privind gospodarirea integrata a apelor, licenta de soft pentru aplicarea modelului integrat, training pentru utilizarea acestuia, echipamente informatice. Direcţia de Ape Mureş va beneficia de dotarea cu aparatură automată pentru măsurarea debitelor si nivelurilor cursurilor de apa, a nivelurilor piezometrice în forajele de observaţie din bazinul hidrografic Târnava Mică, softuri şi echipamente informatice necesare pentru transmisia automată a datelor, training, model integrat ape de suprafaţă – ape subterane pentru îmbunătăţirea gospodăririi integrate si durabile a resurselor de apa.


"Balance for Life""este un minim efort din partea României de a răspunde cerinţelor de implementare a Directivelor Europene in domeniul apei, prin dezvoltarea si aplicarea unor instrumente de suport decizional privind gospodarirea integrata a apelor la nivel de bazin hidrografic. Proiectul "Balance for Life" ne îndeamnă, prin obiectivele sale, la un consum echilibrat al resurselor de apă- un obiectiv important de indeplinit pentru autorităţile în domeniul mediului şi al apelor. "Balance for Life" reprezinta o provocare pentru comunitatea stiintifica din Romania şi un suport educaţional pentru publicul larg.


Locomotiva Naţiunii (II)

Posted: 09 Nov 2009 04:48 AM PST

Ion Iliescu, primul preşedinte de după anul 1989, este preşedintele cu cele mai multe mandate, în total a stat la cârma ţării 10 ani. El a dus, în cele din urmă, România în NATO, dupa numeroase apropieri periculoase faţă de Rusia, care puteau arunca ţara sub influenţa acesteia. În prima parte a anilor '90, România a avut o politică externă ezitantă, preşedintele ţării provenea, el însuşi, din clasa politică (comunistă) pe ale cărei ruini încerca să reconstruiască ţara. Acesta a manifestat o uşoară reticenţă faţă de Vest, păstrând relaţii apropiate cu Federaţia Rusă. Se ştie despre vizita ministrului de Externe sovietic, Eduard Sevarnadze, care a sosit la Bucureşti imediat după Revoluţie, asigurându-se că lucrurile sunt păstrate "sub control". Punctul cheie al poziţiei României în relaţiile internaţionale a fost în anul 1991, când Ion Iliescu a negociat tratatul bilateral pe care România trebuia să îl semneze cu Uniunea Sovietică, care ne-ar fi interzis intrarea în NATO, a fost atunci când, proaspătul în funcţie ca ministru de Externe, Evgheni Primakov, a aflat, după aterizarea la Bucureşti, că tratatul nu se mai semnează. Acest moment a fost decisiv, pentru istoria post decembristă a României. Până la finele anului 1996, de ambele părţi ale Atlanticului s-a tras concluzia că nu putem fi excluşi din procesul de integrare a Europei Centrale, în câmpul civilizaţiei occidentale, de care, fără doar şi poate, aparţinem prin tradiţie, istorie. În concluzie, nota dominantă a politicii externe româneşti postdecembriste a fost marcată de înlăturarea "braţului de fier" şi reorientarea României în ton cu vremurile.
    Odată cu preluarea preşedinţiei de către Emil Constantinescu, România a continuat această reorientare, cursul era dat deja de către predecesorul său. Au urmat ani grei în politica externă a României, reformele din ţară mergeau împiedicat, privatizarea economiei mergea foarte greu, condiţiile de aderare erau foarte aspre şi foarte dificil de îndeplinit de către o ţară fost comunistă în care relicvele trecutului erau prezente. Cum schimbarea de strategie se produsese deja, ţara a devenit membră NATO în scurt timp, iar în decembrie 1999 ni s-a făcut invitaţia oficială de aderare la Uniunea Europeană şi s-au deschis negocierile cu Comisia de la Bruxelles.
    Un alt pas pe care trebuia România să îl facă în acea perioadă a vremii era de a obţine recunoaşterea statelor vecine ca ţară democratică. În acest sens, Emil Constantinescu a început o nouă politică diplomatică, cea a  "trilateralelor", la care au fost invitate să participe statele din jurul României, mergând înspre Nord-Vest până la Polonia şi în Sud-Est până la Turcia. Această mutare confirma noua "filozofie" a Bucureştiului "în curs de integrare euro-atlantică": în noile condiţii, era perfect normală creşterea de vizibilitate regională a unei ţări de dimensiuni apreciabile (teritoriu, populaţie) şi în revenire de imagine, decisă să-şi accelereze reformele şi să prindă din urmă trenul occidental. "Trilateralele" n-au condus la cine ştie ce rezultate, iar presa de la sfârşitul anilor '90 le-a cam ironizat, dar concepţia lor trebuie recunoscută ca fiind logică şi pozitivă.
Ultimul mandat al lui Ion Iliescu – 2000-2004 - a pus semnătura pe tratatul de aderare la NATO. Oficial am devenit membrii acestei organizaţii, vizita preşedintelui american, George W. Bush, din noiembrie 2002, arătând încrederea pe care ne-o acorda şi sprijinul SUA, nu numai ca şi ţară membră NATO dar şi în aderarea României la U.E. O vizită foarte importantă pentru România, din toate punctele de vedere. În acea perioadă, când prim - ministru era Adrian Nastase, România a înregistrat o creştere reală a economiei, implicit a puterii de cumpărare.
În anul:
•     2000: 8 noiembrie, Comisia Europeană adopta o nouă serie de Rapoarte Anuale privind progresul înregistrat de ţările candidate.
•    2000: La summitul de la Nisa, din 7-11 decembrie, Statele Membre au adoptat o nouă formulă instituţională a Uniunii Europene. Tratatul de la Nisa reprezinta o premisă necesară a procesului de extindere, întrucât conţine prevederi referitoare la echilibrul puterii şi procesul decizional în cadrul Uniunii, în contextul unei structuri cu 27 de State Membre.
•    2001: La 26 februarie, Tratatul a fost adoptat de către guvernele Statelor Membre. Tratatul va intra în vigoare dupa ratificarea sa de către toate parlamentele naţionale.
•    2001: 13 noiembrie, Comisia Europeană adoptă Rapoartele Anuale şi reînnoieşte Parteneriatele de Aderare.
•    2002: Consiliul European de la Barcelona, din 15-16 martie, s-a remarcat prin participarea istorică a şefilor de stat sau guvern, precum şi a miniştrilor de afaceri externe şi finanţe ai tuturor celor 13 ţări candidate, alături de omologii lor din statele membre UE.
Toate aceste condiţii, precum şi altele, au fost îndeplinite de către România, sub conducerea preşedintelui Ion Iliescu, a primului ministru Adrian Năstase, a ministrului de Externe Mircea Geoană, a celui al Finanţelor, samd.
 Dovada acestui fapt este că România a semnat sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu, tratatul de aderarare la Uniunea Europeană.
Pe fondul revoluţiilor din Georgia şi Ucraina, şeful statului încearcă o apropiere faţă de aceste ţări, însă declaraţiile controversate venite de la Kiev cât şi cele de la Bucureşti fac ca această relaţie să fie la fel de încordată. Traian Basescu, în viziunea mea, continuă traiectoria predecesorilor săi în relaţiile de politică externă. Pe de o parte încearcă să coopereze, din perspectiva calităţii de membru al comunităţii euroatlantice şi pe de altă parte să gestioneze unele probleme care privesc exclusiv raporturile României cu vecinii - situaţie în care apar divergenţe.
Din anul 2005 şi până astăzi România a încercat permanent să creeze un concern regional informal de state care să aibă o orientare pro - occidentală, care să reunească statele membre NATO riverane Mării Negre, ai căror şefi de state îşi exprimaseră dorinţa de a se integra în Alianţă, în vederea formării unei platforme de sprijin a agendei şi intereselor de securitate euroatlantice. Din păcate însă, incapacitatea politicii externe a României, de după 2005, de a obţine sprijinul Turciei pentru initiaţivele sale privind Marea Neagră, a facut ca această acţiune să fie un eşec.


CONSILIERII PREŞEDINŢILOR

Posted: 09 Nov 2009 04:48 AM PST

Oameni de bază ai oricărei campanii electorale. Nu dau înapoi de la munca de jos. Se zbat pentru fiecare vot. Îşi cunosc oraşele, satele,  străzile, blocurile sau casele din localităţile unde au fost aleşi. Voturile lor decid unde merg banii din bugetele locale. Sunt mii în fiecare judeţ şi zeci de mii la nivel naţional. În Mureş, deciziile şi implicarea lor în lupta electorală vor decide rezultatul din 22 noiembrie. Un rol serios îl are şi modul în care îşi fac treaba, ce votează şi, mai ales, cum sunt percepuţi de electorat. Vorbim de consilierii locali, parlamentarii oraşelor şi comunelor mureşene.

Judeţul Mureş este „special" şi în domeniul aleşilor locali. Împărţirea etnică a  localităţilor, uneori echilibrată alteori disproporţionată, duce la situaţii bizare din punct de vedere administrativ. Decizii, care în alte zone ar părea cât se poate de normale, la noi se aplică mai deloc. Situaţia este şi mai complicată când este vorba de adunat voturi pentru candidaţii de la Cotroceni.

Competiţie vs colaborare


Cel mai echilibrat consiliu local din punct de vedere etnic din judeţ este fără îndoială cel din Tîrgu-Mureş. Un număr aproximativ egal de aleşi locali stau mărturie. Majoritatea în CL Tîrgu-Mureş este decisă de mulţi ani de un singur ales local. Având în vedere că deciziile cele mai importante se iau cu două treimi din voturi, colaborarea sau trocul politic este esenţial în oraşul trandafirilor. Nu neapărat cei ai PSD, mai ales după ultimele alegeri.
În acest moment, în capitala de judeţ, în categoria românilor, există 8 consilieri PD-L, 2 PSD, 2 PNL şi unul PRM. Trădarea lui Constantin Florea a redus numărul real al liberalilor la modesta sumă de UNU. Un Pui care nu are încă voce printre veteranii din CL. În partea stângă a sălii de şedinţe stau cei 10 consilieri UDMR, cel mai numeros grup de aleşi locali din forul tîrgumureşean. Alianţele s-au format imediat după alegerile din 2008: PD-L+PSD+PRM contra UDMR+PNL. Până în ianuarie 2009, majoritatea o aveau ultimii enunţaţi. După „transferul" doctorului Constantin Florea în sfere portocalii, timp de 10 luni conducerea a fost luată de partea română. Pentru prima oară după 20 de ani. Revenind la subiectul alegerilor prezidenţiale să vorbim de rolul aleşilor în competiţia principală a anului 2009.

Benedek îşi urechează colegii
 

Udemerişii din CL Tîrgu-Mureş au cam uitat de îndatoririle de partid. O spunea în urmă cu câteva săptămâni liderul lor de la nivel local, medicul profesor Benedek Istvan. Poate, pentru prima oară în istoria lor, membrii UDMR şi-au spălat rufele în public. Într-o conferinţă de presă, preşedintele UDMR Tîrgu-Mureş îşi făcea cu ou şi cu oţet colegii din Consiliul Local. Efectul s-a văzut imediat. La prima apariţie a lui Kelemen Hunor în oraş, aleşii maghiari s-au îngrămădit să-i arate susţinerea. Peti Andras l-a urmărit la întâlnirile cu oamenii de afaceri şi tinerii din Tîrgu-Mureş. Kolozsvari Zoltan i-a „sorbit" cuvintele în timpul discursului de la forumul de campanie desfăşurat în cartierul Dâmbu Pietros. Ceilalţi, mai puţin public, au adunat electoratul maghiar la manifestări, au împărţit afişe, au mers prin cartiere la discuţii cu oamenii.
Relaxarea, amendată de Benedek, are şi un motiv bine întemeiat. Consecvenţa electoratului maghiar de până acum şi lipsa oricărei împotriviri din partea competitorilor politici de aceeaşi etnie. Lipsa de notorietate şi influenţă a candidatului la preşedinţie poate fi alt motiv care ar duce la puţina implicare de până acum a celor din UDMR. Trezirea ar trebui produsă de realitatea că voturile obţinute în primul tur de scrutin vor aduce beneficiile după cel de-al doilea. Molnar, Csegzi, Torzsok, Mozes, Balint & company vor trebui să pună osul la treabă pentru a-şi păstra privilegiile obţinute cu atâta greutate în ultimii 20 de ani.
Şi o parte a finanţării campaniei ar trebui susţinută de cei 10 muşchetari din administraţia locală a municipiului reşedinţă de judeţ. Mai ales că vorbim de unii dintre cei mai înstăriţi oameni din oraş. Caritatea caritsană a lui Benedek cu restul afacerilor imobiliare mai mult sau mai puţin cunoscute, veteranul Koloszvari de la Plasmaterm sau specialistul în domeniul apei Torzsok de la Aquaserv se pot dovedi sponsori importanţi ai campaniei UDMR. Şi David Csaba şi ale sale firme de avizare pentru lucrări în domeniul hidrotenic ar putea aduce ceva fonduri pentru tânărul Hunor.  Şi cum banii nu au miros, în joc mai poate intra şi Molnar Gabor.
Nici scandalurile din ultima perioadă nu dau bine la electoratul din Tîrgu-Mureş. Vizibila colaborare dintre o parte a consilierilor UDMR în frunte cu Benedek Isvan şi executivul portocaliu al Primăriei, nu a trecut neobservat de electoratul maghiar. Gafele legate de statuia generalului Ştefan Guşă unde aleşii locali ai UDMR şi-au arătat somnolenţa sau interesul, sau cele privind unele afaceri locale desfăşurate în colaborare cu primarul Dorin Florea. Grupul format din Benedek, Mozes, Csegzi şi Bakos au aprobat tacit pe parcursul ultimilor ani anumite proiecte care nu neapărat au adus beneficii oraşului.

PD-L-iştii toţi ca unul

Grupul de consilieri PD-L votează întotdeauna în funcţie de dorinţele lui Dorin. Aflaţi sub mâna de fier a lui Claudiu Maior, „fiii lui Băsescu" din Consiliul Local nu au avut în ultimul mandat prea multe iniţiative individuale. „Lupii tineri" din PD-L: Ioana Roman, Ioan Fărcaş, Gheorghe Urcan şi chiar Maria Georgescu au fost aduşi în forul local pentru a face un singur lucru: să voteze fără crâcnire proiectele edililor locali. Vocea lor se aude foarte rar în plen, iar când se întâmplă, motivul principal sunt propriile interese sau cele generale, de grup. Lipsa lor de vizibilitate va duce inevitabil la pierderea voturilor care le-ar fi putut aduce pentru candidatul lor pentru Cotroceni. Poate unul din 10 tîrgumureşeni cunosc aceste nume. Suflul tânăr la care ne-am fi aşteptat să fie adus în Consiliu de prezenţa acestor persoane s-a decimat sub dictatura veteranilor pedelişti, cei cu experienţă şi nume în acest oraş.
Vorbim aici de Claudiu Maior, Dumitru Matei, Liviu Todoran, cei trei muşchetari ai lui Florea. Ei par să taie şi să spânzure, a lor voce se aude pregnant în plen, ei ridică degetul sau îl coboară pentru a comanda colegilor cum să voteze. Ei sunt cei care pot şi îi vor aduce voturi lui Băsescu în Tîrgu-Mureş.
Dintre cei 8 consilieri democrat-liberali doar câţiva participă activ la campania electorală pentru prezidenţiale.
Capul de afiş este Claudiu Maior, coordonatorul campaniei portocalii din judeţul Mureş. El este cel care, în lipsa lui Dorin Florea, conduce maşinăria PD-L. Ca mână dreaptă, pe probleme de media şi publicitate electorală, o are pe fosta vedetă media Ioana Roman. Ea se ocupă de tot ce înseamnă relaţii cu presa, machete, spoturi sau clipuri electorale. Contractele de publicitate se fac tot la sfatul celei care a obţinut funcţia de director  al noului trust de presă din oraş: Ştii TV - Radio Son - 24 de ore Mureşene.
Liviu Todoran are rolul de a strânge în jurul său nostalgicii naţionalişti săturaţi de mesajele agresive ale lui Vadim Tudor sau Funar. Relaţiile sale, legăturile făcute timp de 20 de ani în judeţ şi nu numai pot atrage spre sfera lui Băsescu voturile nehotărâţilor patrioţi.
Foarte important este şi generalul de la Inspectorat, Dumitru Matei, fost  secretar de stat în guvernul Tăriceanu. El are în mână o masă de oameni formată din profesori, directori, femei de serviciu, secretare ale şcolilor din Mureş şi mulţi, mulţi alţii. Prin el mesajul lui Băse poate ajunge în casele părinţilor de elevi de gimnaziu sau liceu. Deciziile şi modul în care conduce soarta învăţământului mureşean poate acapara intenţiile electorale ale intelectualilor din zonă. Vom vedea spre ce direcţie.
Un alt ales local portocaliu implicat activ în campanie este şi Ioan Fărcaş. Fiul unui prosper om de afaceri din oraş, Fărcaş are misiunea de a strânge în jurul său tinerii mondeni ai Tîrgu-Mureşului, pe filiera cafelei foarte bune vândută de el în zona centrală a oraşului.
Să nu o uităm totuşi nici pe Maria Georgescu, cadru universitar la „Petru Maior". Mediul universitar, atât de formator de opinii, poate fi adus spre Băsescu cu ajutorul blondei profesoare. Indiferent că vorbim de studenţii de la cursuri sau de subordonaţii din biroul pe care îl conduce, Georgescu trebuie să aducă voturi pentru portocalii.

Socialiştii capitalişti

Sunt doar doi, dar fac cât patru. Florin Vlas şi Bogdan Buda sunt unii dintre cei mai potenţi, financiar vorbind, oameni din oraş şi din judeţ. Primul deţine câteva dintre cele mai importante hoteluri din oraş, restaurante, săli de conferinţă şi nu numai. Bogăţia sa a devenit proverbială în oraş. Va aduce voturi pentru Mircea Geoană, în primul rând prin influenţa pe care i-o dau banii, iar în al doilea rând prin  influenţa pe care o are în urbe. Doar dacă angajaţii lui Vlas l-ar vota ar fi totuşi un câştig pentru candidatul social-democrat la preşedinţie... Mai mult, este deosebit de implicat în campania pe municipiul Târgu Mureş şi umblă vorba ca va aduce 20.000 de voturi pentru preşedintele Mircea Geoană. Trebuie să ţinem seama că de multe ori, chiar prieten fiind cu primarul urbei, Vlas a fost vocea raţională a românilor din CL, pentru toţi cetăţenii din Târgu Mureş.
Noua voce pesedistă în Consiliul Local, Bogdan Buda, a adus un suflu nou în zona românească. Spre deosebire de tradiţia clasică a consilierilor PSD, Buda s-a afirmat din primele zile ca un opozant deschis al conducerii Primăriei. Şi şi-a asumat-o dincolo de o serie de încercări de presiuni, discrete deocamdată. Motivaţia sa este pe de o parte binele public, dar într-o oarecare măsură propria imagine pentru o construcţie viitoare. Fost patron de presă, Bogdan Buda a câştigat bine din vânzarea unei televiziuni locale, bani pe care poate să-i investească acum în politică, spre o posibilă carieră de deputat sau senator. Implicat în industrie şi în imobiliare, dar cu afaceri externalizate deciziilor politice din judeţul Mureş, Bogdan Buda este unul dintre iniţiatorii Agendei 2009, un proiect al oamenilor de afaceri români şi maghiari, deopotrivă, dincolo de doctrine şi ideologii, menit a da un altfel de suflu tipurilor de abordări de bussines în judeţul Mureş.
Vlas şi Buda au intrat în campanie din vara acestui an, când au început să atace sau să critice proiectele administraţiei locale. În acest moment nu există şedinţă de consiliu în care cei doi pesedisti să nu-şi atace colegii din PD-L, că e campanie electorală, nu glumă.


1 liberal + 1 liberal , face tot... 1 liberal

Liberalii nu au avut noroc în acest mandat. Marius Ichim şi Victor Mora s-au văzut aleşi de tîrgumureşeni şi, mai surprinzător, primul s-a trezit peste noapte chiar viceprimar al Târgu Mureşului. Din ianuarie 2009 a început ghinionul. Totul a început cu demisia lui Mora din CL, care l-a adus pe Constantin Florea în postura de consilier local. Viceprimarul Ichim, după mai multe luni de persecuţie, a decis să renunţe la titluri şi obligaţii şi a plecat învins din funcţie. Constantin Florea, rămas singur în mijlocul unei mări portocalii, a decis că e mai bine să schimbe tabăra şi să îmbrăţişeze regulile majorităţii. I-a oferit pe tavă lui Claudiu Maior funcţia de viceprimar şi continuă şi acum să voteze, deşi a fost exclus din partid. După multe zbateri, liberalii l-au pus în funcţie pe înlocuitorul lui Ichim, în persoana dascălului Sebastian Pui. Acum lupta se dă pentru înlocuirea lui Florea, care ar readuce pe val vechea majoritate, UDMR - PNL.
Posibilităţile liberalilor de a-l sprijini pe Crin Antonescu din Consiliul Local Tîrgu-Mureş sunt extrem de reduse. Niciunul dintre proiectele lor, ce ar putea aduce voturile tîrgumureşenilor, nu poate trece cât timp se află în opoziţie.

Peremiştii cernuţi prin Sita

Unicul consilier PRM din Tîrgu-Mureş, stomatologul Ioan Sita, se zbate mai mult pentru el decât pentru Vadim Tudor. Aliat cu duşmanii de moarte ai Tribunului, pesediştii lui Geoană şi portocalii lui Băsescu, Sita se scuză cu pavăza apărării românismului. Cât timp vocea sa nu se va delimita de cea a primarului Dorin Florea, consilierul PRM va fi un sprijin minimal al candidatului naţional-extremist pentru scaunul de la Cotroceni.


REGHINUL VIORILOR  ELECTORALE

Cel mai important bazin electoral românesc este fără îndoială zona Reghinului. Multe se joacă aici, într-un judeţ în care aproape jumătate din populaţie e maghiară. La Reghin, reprezentanţii lui Geoană, Băsescu, Crin sau Vadim se vor bate  pe viaţă şi pe moarte pentru întâietatea electorală.


Echipa lui Nagy bate statisticile

Cel mai nonconformist oraş din Mureş este fără îndoială Reghinul viorilor. Statistica arată că 25 la sută din populaţie este de etnie maghiară, restul români şi rromi. Cu toate acestea, proporţia din Consiliul Local arată altfel: 9 consilieri UDMR şi 10 din partidele româneşti. Succesul de la localele din 2008 se datorează, în cea mai mare măsură, primarului ungur Nagy Andras. Reghinenii, indiferent de naţionalitate, au decis să voteze apolitic şi non-etnic, sancţionând astfel lipsa de profesionalism şi caracter a politicienilor români.
Aleşii locali reghineni, din partea română, vor trebui să muncească dublu pentru a spăla ruşinea localelor. Indiferent de partid, vor trebui să confirme acum pentru a rămâne lideri politici ai oraşului viorilor. Bătălia se va da pentru voturile românilor care i-au ales la nivel local pe cei de la  UDMR.

Precup tace şi face

Cei trei consilieri locali PSD s-au aliat cu udemeriştii pentru funcţia de viceprimar, deţinută acum de Maria Precup. Este greu de crezut că buna colaborare de la alegerile locale de acum mai bine de un an va continua şi la alegerile prezidenţiale. Relaţia dintre Nagy Andras şi Maria Precup nu mai este ce a fost odată. Chiar s-a răcit vizibil. Maria Precup a rămas cu rezolvarea problemelor locuitorilor, Nagy Andras, la sfatul lui Aszalos Gavril, se preocupă mai mult de investiţii. Ce le va aduce mai multe voturi, vom vedea pe 22 noiembrie. Există totuşi informaţii că la Reghin vor fi o serie mare de votanţi maghiari care îşi vor da votul lui Mircea Geoană.


Dorul de PD-L

Ultima surpriză electorală din Reghin a fost, fără îndoială, migraţia peremistului Dorul Rus spre sfere portocalii. Omul de afaceri şi-a pierdut astfel statutul de consilier local dar şi l-a câştigat pe cel de preşedinte interimar al PD-L Mureş. Acum îi are drept subordonaţi pe foştii săi colegi din consiliu: Călin Biriş, Dorel Cioba şi Gheorghe Horea. Cu ei va trebui să lucreze din opoziţie, în Consiliul Local reghinean. Va trebui să marşeze pe lipsa de realizări ale administraţiei locale conduse în ultimele luni de tandemul Nagy-Precup. În ciuda prieteniei care l-a legat şi îl mai leagă de viceprimarul Precup, a acceptat şi poziţia de manager al sucursalei Reghin a Aquaserv, omorând regia locală care presta serviciile de apă-canal, salubritate şi transport. Din noua poziţie îi va convinge oare pe reghinenii naţionalişti să-l părăsească pe Tribunul Vadim şi să treacă odată cu el în barca lui Băsescu? Rezultatele sale de la aceste alegeri îi vor aduce încrederea sau dizgraţia preşedintelui Dorin Florea care l-a adoptat cu atâta uşurinţă în partidul momentan prezidenţial.


Crinii liberali de Reghin

Echipa lui Antonescu din Consiliul Local Reghin are o misiune grea la aceste alegeri. Ionel Rânja, Sorin Pui sau Ion Tuşnea au de recuperat moralul pierdut la alegerile parlamentare când nu au reuşit să câştige niciun mandat de parlamentar pentru liberali în Colegiul Uninominal Nr. 8. Acum, când sunt în opoziţie în cadrul Consiliului Local, cei trei şi-ar dori niscavaia funcţii de conducere în deconcentratele judeţene. Pentru asta, cel puţin primii doi au de partea lor conturile propriilor afaceri, pentru Crin, în timp ce Tuşnea mizează, pentru a strânge voturi, pe notorietate. Fără rezultate la alegeri, nu va exista nici răsplata de după eventuala victorie.


PRM în agonie


Plecarea lui Dan Dorul Rus din PRM şi din CL Reghin a adus organizaţia local în agonie. Finanţator, lider incontestabil şi om politic de succes, Dorul Rus reprezenta întreaga organizaţie locală a partidului lui Vadim Tudor. Adrian Crăciun s-a trezit peste noapte preşedinte al PRM Reghin şi nu a avut timp să se obişnuiască cu onorurile funcţiei. Mai ales în mijlocul unei campanii electorale.


Alianţa florilor de Sighişoara


La Sighişoara, ai cărei locuitori nu au recunoscut nicicând supremaţia reşedinţei de judeţ şi şi-au afirmat întotdeauna superioritatea faţă de târgumureşeni s-a dovedit mai mereu atipic şi în privinţa votului din Consiliul Local. În ultimii ani a existat o opoziţie mai mult sau mai puţin făţişă faţă de primarul Dorin Dăneşan, dar cu toate acestea proiectele au trecut în marea majoritate a cazurilor şnur.

Liberalii PSD împotriva PD-L

Cei mai mulţi consilieri ai social-democraţilor, cel mai important grup politic din CL, sunt, cum altfel, nişte liberali în viaţa profesională. Chiar dacă au mai pierdut din simpatie, sighişorenii nu uită că au de lucru datorită afacerilor pe care Constantin Ştefănescu, Cristian Ciucan, finanţistul de la Parat RO, Ioan Ferezan sau Adrian Popa, că vorbim de apă, airbaguri pentru companii puternice de automobile sau turism. Ceea ce înseamnă voturi şi bani pentru prezidenţiabilul PSD. Dar şi o dovadă că oamenii serioşi aduc voturi multiple la coşul prezidenţiabilului social democrat.
Ce anticipăm că nu va fi uşor pentru social-democraţi va fi să se certe cu liberalii, parteneri în atâtea rânduri atât în consiliu cât şi în afaceri. De aceea, potrivit acestei uniuni de voie sau de nevoie, atât PSD-iştii cât şi cei trei liberali – Adrian Burlacu, Ion Adăscăliţei şi Marian Prodan par că vor juca în continuare împreună pentru detonarea PD-L. Nici unul dintre politicienii celor două partide nu au uitat localele din 2008, cu democrat-liberalul Florian Coman – prim solist, dar nici desfiinţarea unor puncte de lucru ale serviciilor deconcentrate, susţinute de ambele partide, din Sighişoara. Care au lovit chiar în declaraţia de independenţă, independenţă pe care sighişorenii o vedeau tot mai aproape.


Opoziţia la putere face jocurile în Târnăveni

La Târnăveni, lucrurile sunt clare. PSD şi PNL convieţuiesc atât de perfect împreună pentru a-l bloca pe primarul democrat-liberal Adrian Matei, încât este străveziu cum se vor alia dac e cazul şi pentru prezidenţiale, în ciuda atacurilor între candidaţii proprii pe televizoarele centrale. Să nu uităm că prietenia lui Adrian Matei cu fostul senator gazist Mihail Antonie e mai vie ca niciodată. Chiar dacă, la Bucureşti, PD-L şi PSD au fost până acum o lună fraţi de guvern şi de guvernare, de mai bine de un an, Adrian Matei şi consilierii săi democrat-liberali, susţinuţi de UDMR, se luptă pentru fotoliul de viceprimar. De fiecare dată a contat însă cum a dictat fostul primar Octavian Popa, unul dintre cei mai virulenţi adversari ai edilului-şef şi al proiectelor sale. Opoziţia puternică a echivalat cu înscăunarea ca viceprimar al fostului arbitru de fotbal Sorin Megheşan. Fiecare partid care prin reprezentanţii săi va suna mobilizarea în Târnăveni se va baza pe nerealizările celuilalt, atâta vreme cât locuitorii tot nu au unde munci, batalurile sunt tot la locul lor, iar perspectivele – încă sumbre.


De partea investitorilor la Luduş


Noua configuraţie politică a CL Luduş, dominat de două partide PD-L şi PSD, dar şi cu un primar venit din zona afacerilor a schimbat şi modul cum se priveşte administraţia. Ca pe o afacere. Doreşte vreun investitor să îşi ridice o fabrică, îl ajutăm, sunt nemulţumiţi afaceriştii de relaţia cu instituţiile statului?, îi aducem preşedintele şi toţi şefii de servicii deconcentrate la Luduş. S-a întâmplat în ultimele două luni într-un oraş care mustea de şomeri. Astfel că echipa democrat-liberală formată din Maria Beldean, Emil Biriş, Tanasie Bologa, Ioan Pop şi Simion Trifan nu prea au emoţii la prezidenţiale. Doar bani au adus, voturile aşijderea, iar scorul la care se aşteaptă e confortabil, astfel încât să nu tremure nici pentrru poziţia politică nici pentru mandatul de ales.
Nu la fel se simt social-democraţii. Trecuţi prin râuri de scandaluri, cel al dosarului nici acum soluţionat al fostului primar Ovidiu Dancu, prin cvasi-ruptura cu boss-ul de la Zahăr, Ioan Armenean, PSD nu se simte bine la Luduş. Chiar dacă la jumătatea anului, liderul PSD Luduş, Ovidiu Dancu, a avut o tentativă de a-i retrage sprijinul politic lui Armenean, influenţa, notorietatea şi finanţele celui de-al doilea şi-au spus cuvântul. Mai mult, Armenean, spre deosebire de şeful său direct pe linie politică, cunoaşte o lecţie importantă, extrem de utilă şi în campania actuală, ţineţi adversarii aproape. Voturile pe care le-a mai dat prin Consiliul Local proiectelor primarului Florian Urcan le poate transforma acum în voturi pentru Mircea Geoană, pentru că, nu-i aşa, nici un favor nu rămâne nerăsplătit? Iar democrat-liberalilor, cu toată siguranţa lor, nu le-ar strica puţine emoţii.
Liberalii sub comanda lui Liviu Botezan, unul dintre cei mai longevivi aleşi locali în CL Luduş, au asigurate locul de chermeze şi niscaiva voturi pentru Crin Antonescu. E drept nu ce a fost odată.
Să vedem dacă implicarea potentatului târgumureşean Cornel Lungu în campania de la Luduş va aduce şi voturi la coşul lui Geoană.
Nu trebuie neglijată nici potenţa de a atrage voturi a UDMR, atâta vreme cât, prin viceprimarul Ferenczi Levente, consilierii locali ai lalelei pot spune că au şi propus, dar au şi votat proiecte pentru dezvoltarea oraşului de pe Câmpie. Voturi însemnate pentru Kelemen Hunor.


Majorităţile se refac şi se desfac la Iernut

În ultimul an, la Iernut, nu ne-am lămurit care e majoritatea, cine a câştigat simpatie şi cine a pierdut voturi. CL Iernut e într-o prefacere continuă. Acum PSD, prin portavocea sa, Rareş Bircea, e împotriva PNL, acum e contra PD-L şi, mai ales, a transfugului Dan Dumitru Simion, acum e cu toată lumea. Iernutul e o altă redută ce poate fi cucerită de social democraţi, dar cu intervenţii majore de la centru de judeţ. PNG-CD, prin cei trei consilieri Simona Turcu, Cornel Truţă şi Felician Truţă, a făcut zid în jurul primarului PNL, Ioan Nicoară, şi al celor şase consilieri liberali. PNG-CD-iştii nu au uitat că astfel şi-au păstrat funcţia de viceprimar pentru şefa organizaţiei.
Nici PD-L nu a fost atât de vocal şi de pus pe războaie, astfel încât şi aici va conta mobilizarea consilierilor pe marginea eşecurilor celorlalţi. Iar pe iernuţean îl doare că nu are de lucru, că nu are drumuri pavate, dar are pavaj cu pavele pe linie de partid. Liberalii ştiu mai bine.


Prezidenţiabilii, în beţia de sondaje

Posted: 09 Nov 2009 04:48 AM PST

Dacă ar fi să dăm crezare sondajelor aruncate pe piaţă în ultimele trei săptămâni, trei candidaţi strâng undeva la 95 % din voturile românilor cu drept de vot. Restul candidaţilor, adică ceilalţi cinci abia ating un 5 %. Oricât ne-ar ameţi cei mai specialişti în domeniul sociologiei, nouă, cu puţină logică şi un gram de matematică, nu ne vine şi nu putem a crede aiurelile elaborate de aşa-numitele institute serioase de sondare a intenţiilor noastre de vot. Cum îşi împart, frăţeşte, preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi senatorul Crin Antonescu cele 95 % din voturi încercăm să ne dumirim în cele ce urmează. Pentru frumuseţea poveştii am inserat şi câteva declaraţii ale unor „personalităţi" ale lumii sociologice, care, dacă ar fi să mergem pe mâna lor, sondajele nu „minte"...


Parafrazându-l pe veşnic actualul Ion Luca Caragiale, "eu pe cine sondez", ne întrebăm firesc cum au reuşit trei institute de sondaj să scoată – două în chiar aceeaşi zi – rezultate atât de diferite, dând drept premianţi ai locului I pentru turul al doilea trei candidaţi diferiţi, uniţi de acelaşi gând, fotoliul din Palatul Cotroceni. Dar să vă prezentăm ridicolul sondajelor.



Unde mai punem şi de la cine mai luăm?!

Începem cu două sondaje mai uşurele, înainte de începerea mega-bătăliei prezidenţiabililor pentru ecranele televizoarelor, paginile ziarelor, site-uri, panotaj, înainte de multi-polarizarea mass-media către unul sau altul dintre candidaţi. Săptămâna aceasta, Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), altfel considerată, de specialişti nu de noi că nu avem, nu-i aşa, căderea de a ne da cu părerea despre competenţe sau incompetenţe, o firmă sociologică de prestigiu ne-a uimit printr-una dintre creaţiile sale de laborator, adunate prin telefon. Potrivit sociologilor de la CCSB, intenţiile de vot arată cam aşa:
Traian Băsescu – 34%
Mircea Geoană – 28%
Crin Antonescu – 19%
Sorin Oprescu – 12%
Vadim Tudor – 4%
Kelemen Hunor – 2%
Acestea ar fi rezultatele în turul I.: În turul 2, potrivit aceloraşi, şeful statului ar pierde cu oricare dintre candidaţii care ar trece de primul tur de scrutin: Geoană (55%), şi de Antonescu (53%), şi de Oprescu (52%).
Nici INSOMAR nu se lasă mai prejos şi produce săptămâna trecută procentele unui sondaj cu finanţare media. În perioada 8-11 octombrie, rezultatele comunicate de acest institute şi realizate la comanda Realitatea TV, îl dădeau drept câştigător în turul II pe acelaşi Mircea Geoană, cotat cu 50,6% din voturi faţă de 49,4%, cât ar strânge preşedintele în exerciţiu. Bineînţeles nu e de neglijat şi marja de eroare de 3 %.
În primul tur, rezultatele arată astfel:
Traian Băsescu – 33,4 %
Mircea Geoană – 28,5 %
Crin Antonescu – 14,5 %.
Sorin Oprescu – 8,1 %
Vadim Tudor – 6,1 %
George Becali - 4,6 %
Kelemen Hunor – 4,3 %.
Dacă la vârf, sondajele nu ne provoacă nelămuriri, în zona de mijloc şi la coada clasamentului, dilemele ni se înmulţesc. Adică şi cu marja, procentele lui Crin Antonescu, Sorin Oprescu, George Becali nu se pupă. Adică par discret lucrate, în funcţie de cine a dat banii. Dar cele două, hai să spunem că sunt decente. Dar ce urmează…


Cifre otrăvite

În ultima săptămână însă, rezultatele ne-au uluit, ne-au lăsat perplecşi şi ne-au insultat inteligenţa pe care credem că, totuşi, o avem.
CSOP
Traian Băsescu - 35%
Mircea Geoană - 24%
Crin Antonescu - 19%
Sorin Oprescu - 8%
Restul, procente nesemnificative.

INSOMAR
Mircea Geoană - 30%
Traian Băsescu - 29%
Crin Antonescu - 20%
Sorin Oprescu - 7%
Corneliu Vadim Tudor - 7 %
Kelemen Hunor – 4 %
George Becali – 3 %

CURS
Traian Băsescu – 32 %
Mircea Geoană – 24 %
Crin Antonescu – 15 %
Sorin Oprescu – 13 %
Corneliu Vadim Tudor – 7 %
George Becali – 5 %
Kelemen Hunor – 3 %

Biroul de Cercetări Sociale (date oferite doar pe Bucureşti)
Traian Băsescu – 31,2 %
Crin Antonescu – 31,2 %
Mircea Geoană – 14,5 %
Sorin Oprescu – 13,5 %
Corneliu Vadim Tudor – 7,3 %
George Becali – 2,2 %
Adică, oricât am sta şi le-am analiza, vorba unui pişicher, acestea dau cu virgulă. Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu dansează de la 29 la 35 %. Mircea Geoană face balet de la 24 la 32 %. Crin Antonescu de la 15 la 20 %, cu un senzaţional scor pe Bucureşti de peste 31 %, iar enumerarea poate continua. La un calcul simplu, vedem unde se duc procentele, dar nu reuşim să înţelegem cum.
Cert este că neconcordanţele strrăvezii între sondajele elaborate de institute diferite a fost observată de mai toată lumea. Reprezentanţii unuia dintre cele mai puternice site-uri româneşti, HotNews.ro, au luat chiar hotărârea radicală de a nu mai da publicităţii rezultatele nici unui sondaj de opinie, indiferent de institutul care-l realizează, pe durata campaniei electorale. "Ultimele sondaje prezintă diferenţe de peste zece procente între scorul candidaţilor la preşedinţie, ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra corectitudinii lor. HotNews.ro nu doreşte să blameze în bloc institutele de sondare a opiniei publice, însă nu doreşte să gireze pretinse cercetări sociologice cu scop evident manipulator", au arătat aceştia într-un comunicat.
Adevărul despre cum stau prezidenţiabilii în sondaje îl vom afla doar pe 22 noiembrie, până atunci, mass-media şi partidele politice ar putea da dovadă de decenţă şi în situaţia în care nu pot să prezinte rezultatele reale, să se abţină de la bombardamentele cu cifre otrăvite şi de la intoxicările alegătorilor.


Ceea ce se întâmplă în privinţa sondajelor în acest an, spun analiştii, este un "plagiat" al celor din 2000. Începutul lui 2000 îl plasa în sondaje drept lider autoritar pe Ion Iliescu şi PDSR. Un INSOMAR din martie îl dădea pe Ion Iliescu la 44,3%, urmat de Emil Constantinescu - 20% şi Teodor Meleşcanu - 18,9%. În aceeaşi lună, CURS îl dădea pe Ion Iliescu la 43%, urmat de Meleşcanu - 20%, Emil Constantinescu - 19%, Corneliu Vadim  Tudor pe cinci, cu 5%, în urma lui Petre Roman. În iunie, Metro Media Transilvania îl dădea pe Ion Iliescu la 51%, Emil Constantinescu 19%, Teodor Meleşcanu 14%, Corneliu Vadim  Tudor 9%, Petre Roman 3%. CURS, tot în iunie, îl scotea pe Ion Iliescu cu 48%, Emil Constantinescu 13%, Teodor Meleşcanu 10%, Theodor Stolojan 10 %, Corneliu Vadim  Tudor 6% iar IMAS dădea următoarele procente: Ion Iliescu 44%, Emil Constantinescu 17%, Corneliu Vadim  Tudor 12%, Teodor Meleşcanu 10%, Roman 6%, Stolojan 5%. În iulie, deşi cotat la 20 %, Emil Constantinescu se retrage din cursă şi renunţă să mai candideze, declarând celebra "am fost învins de sistem".
Până în noiembrie, companiile de cercetare sociologică o ţin tot aşa. În noiembrie, Metro Media Transilvania îl dă Ion Iliescu la 44,5%, urmat de Theodor Stolojan 15,9%, Isărescu 12,5%, Vadim Tudor 11,8%. Pe 17 noiembrie, CURS, în schimb, afirmă că Iliescu ia 47%, Vadim 14%, Isărescu şi Stolojan câte 13%, Meleşcanu - 4%.
Votul avea însă să răstoarne cifrele oferite până atunci de institutele de sondaj. Ion Iliescu a intrat în turul II, dar cu numai 36,35%, iar Corneliu Vadim Tudor l-a secondat cu 28,34%.



Istoria care este

Crin Antonescu a plecat de la 1% intenţie de vot la prezidenţiale în lunile ianuarie şi februarie 2009, pentru ca, de atunci, să urce constant. În aprilie avea deja 12 %, potrivit unui sondaj CCSB. La câteva zile distanţe, INSOMAR îl cota cu 20,1% şi îi sufla în ceafă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Procentele celor doi sunt relativ aceleaşi şi într-un sondaj al Gallup, din mai, în timp ce şeful statului se relaxa la un 35 %.
Din a doua jumătate a anului, Crin Antonescu urcă şi coboară constant, depinde cine face sondajul. Într-o cercetare Gallup, Crin Antonescu are în luna iulie 20% şi ocupă locul al doilea, înaintea lui Mircea Geoană, iar într-un sondaj BCS, 21,5%, tot în faţa lui Geoană. În aceeaşi lună, CURS răstoarnă rezultatele: Mircea Geoană este cotat la 27 %, iar Crin Antonescu la doar 13 %. Şi este inutil să mergem mai departe, deoarece cifrele continuă să fie la fel de năucitoare şi să fie favorabile candidatului care comandă sondajul.



Alin Teodorescu, fost director IMAS – "În România însă, s-a răspândit ideea falsă că tabelele institutelor de sondaje conţin o cantitate obscură de manipulare. Consecinţa este că se răspândeşte ideea că poţi „să cumperi cifre" în sondaje. În 35 de ani de meserie nu am cunoscut vreun asemenea caz. Nu am avut niciodată vreo probă că un cercetător serios a obţinut cifra 20.5% într-un sondaj şi a publicat 30.5% sau 10.5%. Şi în ultimii 18 ani am verificat măcar o bază SPSS provenind de la fiecare casă profesionistă din România".

 
Şerban Lăzăroiu, fost director CURS – "Influenţa sondajelor asupra electoratului este o iluzie, pe care chiar puţini dintre politicieni o mai au. Cert este că sondajele au o influenţă asupra militanţilor şi sponsorilor. Dacă sondajele arată perspective bune, militanţii sunt mai activi şi sponsorii mai generoşi. Asta este adevărata miză a sondajelor mistificate. Sponsorii şi militanţii sunt mai sensibili la aceste barometre ale opiniei publice".


Vasile Dâncu -  Metro Media Transilvania - "Chiar dacă nu ne plac sondajele de acum, asta nu înseamnă că nu sunt adevărate. Vreau să vă spun că nimeni nu putea să controleze datele unui sondaj, şi aşa ştiu că nici acum nu pot fi controlate, e imposibil de aranjat un sondaj".


Mircea Kivu, fost director IMAS – "Numai că alegătorii nu-s chiar bile. Ei refuză uneori să stea de vorbă cu operatorii de interviu; alteori, din varii motive, declară altceva decât au făcut în realitate sau, pur şi simplu, aplică ştampila greşit pe buletinul de vot. Institutele de sondare ne-au comunicat cu precizie câte persoane au intervievat, însă au omis să ne spună ce proporţie dintre cei intervievaţi au refuzat să răspundă – deşi standardele internaţionale prevăd explicit obligaţia comunicării ratei de refuz".


Suntem pregătiţi pentru Parlament unicameral?

Posted: 09 Nov 2009 04:48 AM PST

Pe 22 noiembrie avem alegeri prezidenţiale. Şi REFERENDUM. Cum era de aşteptat prim-planul dezbaterilor din spaţiul public este acaparat de campania pentru desemnarea noului şef al statului român. Se discută prea puţin, mai mult prin pauze, şi despre referendum. Chiar şi atunci, aspectele supuse disputei politice au fost mai degrabă cele legate de legalitatea, moralitatea şi oportunitatea convocării referendumului odată cu alegerile prezidenţiale. Altfel spus se analizează doar forma nu şi fondul problemei. Dacă tot suntem cantonaţi deocamdată în această parte a analizei, pot să afirm eu ceea ce se vede cu ochiul liber. Că acest referendum este o şmecherie dâmboviţeană marcă înregistrată Băsescu, menită să-l pună pe candidatul Traian Băsescu, în campanie, călare pe o temă populară şi să distragă atenţia electoratului de la promisiunile neonorate ale domnului preşedinte. Este evident că este o manevră imorală şi inoportună, poate chiar ilegală şi neconstituţională.
Dincolo de toate aceste aspecte, dacă tot avem referendum haideţi să vedem şi fondul problemei. Ce ne întreabă Traian Băsescu? Cum vom răspunde?
Vom avea două buletine de vot aferente referendumului, fiecare cu câte o întrebare:
1.    Dacă suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300.
2.    Dacă suntem de acord cu trecerea la un sistem parlamentar unicameral.
Presupunând că avem minime cunoştinţe despre activitatea parlamentară şi diferenţa dintre sistemul bicameral şi unicameral, nu vreau să întru în interminabila polemică despre superioritatea, avantajele sau dezavantajele unuia sau altuia dintre cele două sisteme parlamentare. Vă propun să facem o analiză pe baze ştiinţifice (poate sună prea savant) a temelor supuse referendumului, din două perspective: una statistică şi una istorică.
    Uniunea Europeană are 27 de ţări membre dintre care 13 au sistem parlamentar bicameral şi 14 un sistem parlamentar unicameral. Până aici părţile sunt sensibil egale. Dacă aruncăm o privire pe Tabelul 1 cu parlamentele ţărilor membre UE, clasificate după populaţie, observăm că primele opt, cele mai mari ţări europene, au toate parlamente bicamerale. Continuând analiza statistică observăm că 9 din primele 11, respectiv 10 din primele 13 ţări UE au parlament bicameral. Altfel spus 10 din cele 14 ţări membre cu parlament unicameral sunt clasate între ultimele 12 locuri în clasamentul după populaţie. Cea mai mare ţară cu parlament unicameral este Grecia, dar elenii au doar 49,5% din populaţia ROMÂNIEI. Dacă analizăm ansamblul mai identificăm un argument puternic, 85,1% din populaţia UE trăieşte în ţări cu parlamente bicamerale, adică din fiecare 7 europeni aproape 6 (5,7) sunt conduşi de parlamente bicamerale. E bine de ştiut şi de reţinut că ROMÂNIA este pe locul 7 ca populaţie între ţările UE, iar populaţia este cel mai important criteriu de clasificare în UE, acesta fiind şi elementul care determină numărul de europarlamentari alocat fiecărei ţări, şi implicit forţa şi influenţa politică pe care o ţară membră o are în Parlamentul European. Suntem una din ţările mari ale Uniunii Europene. Ar fi bine să învăţăm să ne comportăm ca atare.
    În ceea ce priveşte numărul de parlamentari, să privim Tabelul 2, cu conţinut identic ca şi Tabelul 1, clasificarea ţărilor s-a făcut de această dată după un coeficient care ne arată numărul de locuitori ce revin unui parlamentar. Observăm că ROMÂNIA a alunecat un singur loc fiind pe poziţia 8 din 27, adică mult sub media europeană a numărului de parlamentari. Mai zilele trecute am văzut la televizor pe un teoretician tip Goebbels al acţiunilor prezidenţiale, care, afirma că acest coeficient – numărul de locuitori ce revine unui parlamentar – nu este relevant, şi că practica şi teoria constituţională europeană stabileşte numărul optim de parlamentari pentru o ţară ca fiind rădăcina cubică a populaţiei, adică 280 în cazul ROMÂNIEI. Vă mărturisesc că nu cunoşteam acest calcul şi nici nu sunt convins de acurateţea lui ştiinţifică, dar l-am analizat la fel ca pe celelalte criterii. Astfel în Tabelul 2 pe lângă celelalte date am trecut şi rădăcina cubică a populaţiei din ţările UE plus un raport pe care l-am numit abaterea procentuală. Abaterea procentuală este un raport dintre diferenţa numărul real - număr ideal de parlamentari ai ţării respective şi numărul ideal obţinut ca rădăcină cubică. Matematic, acest raport ne indică procentual abaterea numărului existent de parlamentari faţă de acel optim invocat de "deontologi". Iată, descoperim în sfârşit un criteriu după care ROMÂNIA este codaşă, fiind pe locul 21, având un raport abatere de 68,21%. Remarcăm că doar 9 ţări au abateri de sub 20% faţă de acest optim dat de rădăcină cubică. Acest număr mic ne spune ceva despre suportul ştiinţific subţire, mai degrabă conjunctural al acestui criteriu. Îmi permit totuşi să citez cele zece codaşe ale acestui clasament cu abateri de la 57% la 256%: Germania, Polonia, Suedia, ROMÂNIA, Spania, Ungaria, Slovenia, Franţa, Italia, Marea Britanie. Mă simt bine în această companie.
    Istoric, în Principatele Unite, bicameralismul a apărut odată cu promulgarea în 1864 de către Alexandru Ioan Cuza, a unui act numit "Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris" (nota bene: dezvoltător şi nu dezvoltator), un document cu caracter efectiv constituţional.  Numele actului ne poate induce în eroare, deoarece a fost dat doar pentru a face plăcere Curţii Suzerane şi Puterilor garante, dar în esenţă conţinutul lui se îndepărtează clar de linia Convenţiei, fiind în fapt prima constituţie românească. Corpul Legislativ devine bicameral, compus din Adunarea Electivă, aleasă de cetăţeni prin vot cenzitar, şi Corpul Ponderator (Senatul) numit de Domn. Statutul a fost adoptat în mai 1864 prin plebiscit (referendum) obţinând peste 90% din cele peste 750.000 de voturi exprimate. În 1866, după abdicarea lui Cuza şi instalarea ca domn a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, se adoptă prima constituţie propriu-zisă, considerată una din cele mai democratice constituţii din Europa. Se păstrează cele două camere legiuitoare care devin Camera Deputaţilor şi Senat, ambele alese de cetăţeni prin vot cenzitar. Senatul avea şi câţiva membri de drept.
    În 1923, în timpul domniei regelui Ferdinand, se adoptă o nouă constituţie care statuează votul universal dar păstrează cele două camere ale parlamentului, şi, în linii mari, componenţa şi prerogativele lor. Din nou vorbim de un act excepţional în contextul constituţiilor europene contemporane. În 1938 regele Carol al II-lea dă practic o lovitură de stat şi instaurează Dictatura Regală pe baza unei noi constituţii, mai restrictive, dar care păstrează cele două camere ale corpului legiuitor. După 23 august 1944 se revine la constituţia din 1923, care va rămâne în vigoare până la instalarea regimului comunist şi va fi efectiv schimbată în 1948, dată de la care începe sarabanda celor trei constituţii comuniste (1948, 1952, 1965). Aceste constituţii limitau drepturile la libertatea opţiunilor politice şi au trecut la un corp legislativ unicameral, şi acela cu titlu nepermanent, bine cunoscut sub denumirea de Marea Adunare Naţională. După revoluţia din decembrie 1989, ultima constituţie comunistă a fost masiv modificată astfel încât după procesul electoral  din mai 1990 a fost aleasă o Adunare Constituantă formată din două camere Adunarea deputaţilor şi Senat. Ulterior în decembrie 1991 a fost adoptată prin referendum noua constituţie post comunistă a României care statuează sistemul tradiţional bicameral. Constituţia a fost modificată în 2003 când s-a încercat, cu un succes relativ, separarea mai clară a atribuţiilor celor două camere legislative.
    Din ultimii 145 de ani de istorie recentă ROMÂNIA a avut 102 ani de parlament bicameral şi 42 de parlament unicameral de tristă amintire. Bicameralismul este una din puţinele noastre tradiţii politice cu adevărat democratice. Astăzi Parlamentul nu este o instituţie prea populară. Prestaţia mediocră, ca să folosim expresii lejere, a parlamentarilor post revoluţionari a discreditat instituţia. Este posibil ca şi numărul parlamentarilor români să fie prea mare în raport cu necesităţile şi posibilităţile ţării. Realist vorbind, nu avem niciun motiv palpabil să credem că un parlament mai mic va fi neapărat mai bun, mai eficient, mai popular. Cu atât mai puţin unul unicameral.
Suntem pregătiţi? Este momentul oportun pentru a renunţa la această tradiţie numai pentru că cei care au fost puşi să reînnoade tradiţia s–au dovedit a fi nepricepuţi? Dumneavoastră sunteţi cei chemaţi să răspundeţi la această întrebare.




Nr.    ŢARA    PARLAMENT            Populaţie (mil/loc)    Populaţie/ parla-mentar
        Camera superioară (membri)    Camera inferioară (membri)    TOTAL (membri)        
1    GERMANIA    611    69    680    82,3    121.029
2    FRANŢA    577    343    920    64,0    69.565
3    MAREA BRITANIE    646    757    1.403    61,1    43.550
4    ITALIA    630    315    945    58,7    62.116
5    SPANIA    350    259    609    40,5    66.502
6    POLONIA    460    100    560    38,4    68.571
7    ROMÂNIA    334    137    471    22,0    46.709
8    OLANDA    150    75    225    16,5    73.333
10    GRECIA    300        300    10,9    36.333
9    PORTUGALIA    230        230    10,7    46.522
11    BELGIA    150    71    221    10,6    47.964
12    CEHIA    200    81    281    10,2    36.299
13    UNGARIA    386        386    10,2    26.425
14    SUEDIA    349        349    9,2    26.361
15    AUSTRIA    183    62    245    8,1    33.061
16    BULGARIA    240        240    7,6    31.667
17    DANEMARCA    179        179    5,5    30.726
18    SLOVACIA    150        150    5,4    36.000
19    FINLANDA    200        200    5,2    26.000
20    IRLANDA    166    60    226    4,2    18.584
21    LITUANIA    141        141    3,5    24.823
22    LETONIA    100        100    2,2    22.000
23    SLOVENIA    180    76    256    2,0    7.813
24    ESTONIA    101        101    1,3    12.871
25    CIPRU    59        59    0,8    13.559
26    LUXEMBURG    60        60    0,5    8.333
27    MALTA    69        69    0,415    6.014





Nr.    ŢARA    PARLAMENT            Populaţie (mil/loc)    Populaţie/ parla-mentar    Răd. cubică a populaţiei    Abaterea procen-tuală
        Camera superioară (membri)    Camera inferioară (membri)    TOTAL (membri)                
a    b    c    d    e    f    g    h    e
1    GERMANIA    611    69    680    82,3    121.029    434    56,68%
2    OLANDA    150    75    225    16,5    73.333    255    -11,76%
3    FRANŢA    577    343    920    64,0    69.565    400    130,00%
4    POLONIA    460    100    560    38,4    68.571    337    66,17%
5    SPANIA    350    259    609    40,5    66.502    343    77,55%
6    ITALIA    630    315    945    58,7    62.116    388    143,56%
7    BELGIA    150    71    221    10,6    47.964    220    0,45%
8    ROMÂNIA    334    137    471    22,0    46.709    280    68,21%
9    PORTUGALIA    230        230    10,7    46.522    220    4,55%
10    MAREA BRITANIE    646    757    1.403    61,1    43.550    394    256,09%
11    GRECIA    300        300    10,9    36.333    220    36,36%
12    CEHIA    200    81    281    10,2    36.299    217    29,49%
13    SLOVACIA    150        150    5,4    36.000    175    -14,29%
14    AUSTRIA    183    62    245    8,1    33.061    201    21,89%
15    BULGARIA    240        240    7,6    31.667    197    21,83%
16    DANEMARCA    179        179    5,5    30.726    177    1,13%
17    UNGARIA    386        386    10,2    26.425    217    77,88%
18    SUEDIA    349        349    9,2    26.361    210    66,19%
19    FINLANDA    200        200    5,2    26.000    173    15,61%
20    LITUANIA    141        141    3,5    24.823    152    -7,24%
21    LETONIA    100        100    2,2    22.000    130    -23,08%
22    IRLANDA    166    60    226    4,2    18.584    161    40,37%
23    CIPRU    59        59    0,8    13.559    93    -36,56%
24    ESTONIA    101        101    1,3    12.871    109    -7,34%
25    LUXEMBURG    60        60    0,5    8.333    80    -25,00%
26    SLOVENIA    180    76    256    2,0    7.813    126    103,17%
27    MALTA    69        69    0,415    6.014    75    -8,00%



APDO Lider cere mazilirea prefecţilor care favorizează frauda electorală

Posted: 09 Nov 2009 04:48 AM PST

Într-un comunicat de presă, APDO Lider se arată îngrijorată de acţiunile anumitor prefecţi PD-L care „acaparează funcţiile de preşedinţi ai secţiilor de votare." „Astfel, mai mulţi prefecţi refuză, fără nicio motivare, să ia în considerare desemnarea în poziţiile de preşedinţi ai secţiilor de votare a persoanelor propuse de primari. În schimb prefecţii au desemnat pentru aceste funcţii membri sau susţinători apropiaţi ai PD-L, pe de pe listele înaintate în acest sens de către preşedinţii locali ai PD-L din oraşe, municipii şi comune.", arată preşedintele APDO Lider, Cornel Brişcaru.
Brişcaru consideră că aceşti prefecţi interpretează în mod abuziv prevederile legale, pentru a da satisfacţie organizaţiilor PD-L din teritoriu. El spune că în ultimele zile prefecţii preiau ilegal propuneri de persoane din partea filialelor PD-L, „ignorând în paralel propunerile primarilor, mai ales când aceştia nu sunt membri ai acestei formaţiuni politice." „APDO Lider califică acest tip de comportament ca fiind unul ilegal şi abuziv, cu singurul scop, acela de a controla ziua votului şi de a oferi posibilitatea pentru fraudă electorală", susţine Cornel Brişcaru. APDO Lider solicită public tuturor instituţiilor şi partidelor politice implicate în campania electorală să nu recurgă la metode ilegale de influenţare a rezultatelor alegerilor şi să respecte prevederile legale în vigoare privind desfăşurarea procesului electoral. „Solicităm public Autorităţii electorale permanente să nu avizeze, în condiţiile Legii 370, propunerile prefecţilor în situaţia în care acestea au fost făcute de către prefecţi din listele PD-L şi nu cele ale primarilor, indiferent de apartenenţa politică, în conformitate şi, mai ales, în spiritul legii. De asemenea, solicităm Ministrului interimar al administraţiei şi internelor să dispună de urgenţă verificări la prefecturi, în sensul celor sesizate de noi, iar acolo unde prefecţii se fac vinovaţi de astfel de fapte să îi înlocuiască urgent din funcţii", mai spune Brişcaru.


Cum se reflectă Prezidenţialele-n rachiu?

Posted: 09 Nov 2009 04:48 AM PST

Satul românesc nu mai fierbe ca altădată înaintea unor alegeri prezidenţiale. Surprinzător, oamenii care trăiesc la ţară au învăţat, poate înaintea celor de la oraş, că votul la alegerile locale este mult mai important decât alegerea locatarului de la Cotroceni. Totuşi, nimeni nu vrea să lipsească de la spectacolul din 22 noiembrie!


Nu-i slobod la Lenuţa!
Miercuri dimineaţă. Pe la 9.30. Terasa crâşmei din Râciu, în curba de după staţia de autobuz. Nea Gavril Sandor are un rachiu mare în faţă şi este cu chef de poveste. Când aude că vorbeşte cu cineva de la ziar se bucură parcă şi ridică tonul. Lumea se strânge în jurul nostru ca la circ. „Mie-mi plac toţi candidaţii până ajung să aibă în mână pixul şi hârtia. După aia toţi îşi împart numa' lor bucatele... Boc a vrut să facă bine, să le taie pensiile la parlamentari şi aţi văzut ce a păţit? Păi f.... maica lui de Parlament, da' vi se pare corect să aibă pensii şi salarii de 300 de milioane şi noi amărâţii să nu avem deajuns pentru medicamente?" începe, să se-nfierbânte nea' Gavril. Are 77 de ani, locuieşte în Coasta Mare, sat aparţinând comunei Râciu, fief de forţă al PDL, asigurat de primarul Ioan Vasu. Fiul lui nea' Gavril are 30 de vaci, dar afacerea nu merge prea bine, bineînţeles ... tot din cauza Parlamentului, pentru că Băsescu şi prim-ministrul Boc nu au nicio vină... „A ajuns 50 de bani litrul de lapte... No, pe cafeiul ăla cât aţi dat? Un leu, nu? Adică cum ar veni doi litri de lapte...Păi bine-i aşa? Şi ăia se lăfăie şi dormitează acolo la Bucureşti. Păi bine face Băsescu cu referendu' ăsta, dom'le...să-i reducă pe toţi că numa o cheltuială în plus fac. Să-i reducă şi nouă să ne dea odată subvenţiile alea", spune nea' Gavril şi intră bombănind în crâşmă să-şi mai ia un rachiu. Între timp, un bărbat mai tânăr stă pe margine şi aruncă „pastile", zâmbind, doar pentru a-i incita pe bătrâneii angrenaţi în discuţie. „Lasă, votaţi-l voi pe Băsescu, că o pune pe Lenuţa de prim-ministru şi să vedeţi ce fain o să fie...Vă arată câte-o ţâţă decoltată şi gata... v-o terminat!", hohoteşte tânărul, uitându-se în ochii luminaţi brusc ai bătrâneilor. Nea Gavril, revenit cu rachiul, prinde însă din zbor subiectul şi trăsneşte una din cadrul uşii: „Nu-i slobod să conducă ţara o femeie!" „Păi de ce măi omule, nu ai văzut la televizor cum o filmau ăia pe sub fustă, la Braşov, de i se vedeau chiloţii cu dantelă? Păi nu se merită să fie conducătoare?", râde, din nou, tânărul. „Auzi, mă gândesc, io aş vrea să vie iară Boc prim-ministru... A început o treabă bună... Hai să vă povestesc tura trecută... la alegerile din 2004. Mă gat şi eu de mers la vot, ajung acolo şi mă ia în primire o doamnă... Că eu cu cine votez, vezi Doamne... Poi domnucă dragă, îi zic, e cam treaba mea cu cine votez... Merg la cabină, pun ştampila, ies şi mă ia unul la rost acolo. Cică nu am împachetat ca lumea buletinul. Aşa tare m-am enervat că mi-am luat buletinul de vot, m-am dus înapoi în cabină şi am tras linii groase peste toţi candidaţii! Aşa că nu am votat cu nimeni, nici de-a dracului!", povesteşte nea Gavril, zvârlindu-şi duşca pe grumaz. Bătrânelul de lângă el se scormoneşte brusc în plasa de rafie şi ne scoate sub nas câteva cutii de medicamente: No...le vedeţi? Păi pensia mea de 3 milioane pe astea se duce şi nu-mi ajunge! Şi să mai merg la vot? Mai merge dracu'...


Să mor şi nu votez PDSR-u!
Crâşma din Crăieşti. Ora 11.00. Geoană zâmbeşte, prin geam, de pe gardul de vizavi. E cumva nelalocul lui, deoarece Crăieştiul respiră aer liberal. „Să mor şi nu votez PDSR-u', dom'le... Mai bine să rămâie Băsescu, dacă Antonescu nu intră în turul II!", spune răspicat Ioan Curticăpean, zis „Şemi". Partenerii săi de pahar, Ioan Ceoancă şi un bătrânel pe jumătate surd, dau aprobator din cap. „Şemi" a lucrat o vreme pentru Primărie, ca „meseriaş", acum este şomer. Vaca şi-a dus-o la abator, pentru că nu-i mai renta să o ţină. Nici pământul nu-l mai prea lucrează, preferă să cumpere „bucate", iese mai ieftin. „Pe noi, liberalii ne-au ajutat foarte mult, nimic de spus! Deputatul nostru, pe vremea când era la judeţ, a făcut multe pentru noi. De când a plecat la Bucureşti....mai nimic. L-au îngropat în Opoziţie şi praful s-a ales de promisiunile lui... Noi ştim însă că PNL-ul a făcut ceva pentru Crăieşti şi când va ajunge la putere iar o să facă. Toate merg prin rotaţie...Înţelegem...Cu guvernul ăsta... a fost rândul să se facă ceva la primăriile de la PDL...", ne spune, filozof, „Şemi", trăgând cu sete dintr-o bere, cu care „stinge" de fapt suta de rachiu de dinainte. Ceoancă ridică oficial problema afişelor lipite la grămadă pe gardul „personal", dar supărarea îi trece repede când îşi aminteşte că a primit ceva la schimb: „Dom'le, e gardul meu... Ar trebui să folosească locurile speciale pentru afişe. Da' nu mă pot supăra...Vin ăia de la partide, dau şi ei de-un jinars şi... ce să fac...îi las să-şi lipească ce vreu ei! Asta-i politica!" Are însă o mare ciudă că guvernanţii nu pun deloc preţ pe agricultură: „Au promis subvenţiile, no unde-s alea? Ori dacă se dau, nici nu se simt. Ăştia dau cu o mână şi iau înapoi cu trei! Poi cu conserve chinezeşti şi legume ungureşti am ajuns să trăim noi? Vrem agricultura noastră înapoi."! „Ar trebui să-şi facă şi ţăranii un sindicat, apoi să vezi, frate!", vine şi „Şemi" cu o idee. Clientul nou-intrat în crâşmă îi întrerupe, venind să-i salute. „Să trăiţi bine!", spune şi izbucneşte într-un râs strident, ca şi cum ar fi spus un banc deocheat. „Şemi" şi Ceoancă pricep gluma şi hohotesc şi ei, molipsindu-l şi pe bătrânelul surd, care-şi caută febril ceva prin buzunare. Scoate într-un târziu un buletin de identitate ros de vremi, pe care mi-l prezintă cu mândrie. Cu mâna tremurândă, dă paginile galbene spre sfârşit, acolo de unde zâmbesc ştampilele „Votat", semn că nu a ratat până acum nicio şansă de a-şi exercita opţiunea politică. Prietenii de pahar îl împing însă din nou în scaun, acoperindu-l cu vocea lor. Le propun un joc. Să spună rapid două vorbe despre fiecare candidat. A ieşit astfel: Băsescu – guraliv; Geoană – lăudăros; Antonescu – să-l vedem la lucru; Oprescu – nici nu discutăm despre el; Vadim – să meargă în Spania, la cules de pepeni; Becali – să rămână la muls oile.

Clona lui Băsescu
Fărăgău. Crâşma din centru, pe stânga. Ora 12.00. Televizorul merge pe un canal de sport şi mesenii îl sorbesc din ochi pe Borcea de la Dinamo şi din gură pe regele „rachiu". E o comună unde PSD e la putere şi acest lucru se vede pe stâlpii de curent şi pe garduri. Şi în surâsul trist al crâşmarului, Nicolae Lupei, consilier PDL de trei mandate. „Nu pot să zic, primarul nostru a realizat câteva lucruri pentru comună, jos pălăria...chiar dacă e pesedist. Dar politica la vârf... e jale... Eu unul m-am săturat de atâtea scandaluri şi mă gândesc să renunţ... Mi-a ajuns în gât... Nu înţeleg de ce nu au putut sta la guvernare cu noi încă două luni şi ţara nu ar fi ajuns în haosul de azi!", se plânge crâşmarul. Este, evident, fan Băsescu, dar nu se dă în lături să-i găsească şi acestuia defecte. „La urma urmei, toţi sunt o apă şi-un pământ. Acolo, la centru, luptă pentru nişte interese ale lor, în vreme ce aici, la ţară, lumea nu are ce mânca. Prefer să urmăresc canalele şi ziarele de sport, că mi se pare că aici minciuna e mai mică şi nu pot fi manipulat", îşi varsă oful pedelistul. De la masa din colţ, o chelie şi un zâmbet arhicunoscute se conturează prin fumul scos de soba de alături: e chiar Băsescu! Băsescu de Fărăgău! Aşa îl ştie toată lumea pe Ioan Curticăpean, marea diferenţă dintre locatarul de la Cotroceni şi cel de la Fărăgău explicându-ne-o, zâmbind, tot crâşmarul: primul bea whiskey „de ăl scump", al doilea rachiu ordinar.... În rest...tot oameni sunt... Băsescu de Fărăgău ne spune că o să voteze cu actualul preşedinte pentru un singur motiv: nu ştie încă sigur cine e originalul şi cine e clona? Altfel, se declară foarte mulţumit de activitatea PSD la Fărăgău şi ar merge pe mâna lui Geoană. Partenerul lui de pahar e însă scump la vorbă: „Cred că o să merg la vot, da' nu ştiu cu cine... O să văd atunci, mai urmăresc la televizor!" Ştirile sportive s-au terminat! E timpul pentru o nouă duşcă... pe perioada reclamelor. (Hâc!, pardon, electoralelor).


Studentul şi umorul, la “Festivalul Naţional Studenţesc de Satiră şi Umor”

Posted: 09 Nov 2009 04:47 AM PST


Ieri a luat sfârşit cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Satiră şi Umor. Dacă s-a anunţat umor, umor a fost. Cine s-a prins, bine a facut, a râs...cine nu, foarte rău. Au fost trei zile, din care două pline şi una destinată închiderii festivalului. Studenţi din opt centre universitare din ţară şi-au dat întâlnire într-un singur loc: Casa de Cultură a Studenţilor, având un sigur scop, o singură ţintă sau un singur gând: a face umor în cadrul Festivalului Naţional Studenţesc de Satiră şi Umor. Intrarea a fost liberă, pe toată perioada festivalului; studenţii ar fi trebuit să profite; unii au făcut-o, majoritatea nu. Sărind peste, a fost o ediţie reuşită. S-au împletit pantomime cu dansuri comice, cântece şi programe satirice, fotografii şi caricaturi umoristice şi toate „click-urile" acelea care fac tineretul să râdă în hohote. Într-adevăr, românul ştie să facă haz de necaz, la orice ocazie, trebuie doar să-i fie dată, iar atunci când vine vorba de studenţi şi viaţa studenţească, aterizează şi umorul studenţesc; după ei, potopul. Au fost simpatici şi haioşi, toţi, iar publicul care a umplut ochi sala de spectacole a Casei de Cultură Mihai Eminescu, a apreciat. Felicitări atât participanţilor/câştigătorilor cât şi organizatorilor.


Juriul de la “AlterNative” şi-a făcut loc în Jazz’n’Blues Club

Posted: 09 Nov 2009 04:47 AM PST


Sâmbătă seara n-am ocolit nici JB Club. A fost o seară plină; o parte din studenţii încălziţi la „Festivalul Naţional Studenţesc de Satiră şi Umor" şi-au continuat seara/noaptea în JB Club, la fel şi o parte din juriul de la "Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj", la fel şi sutele de petrecăreţi deja obişnuiţi cu agitaţia de sâmbătă din Jazz'n'Blues Club. Însetaţi de muzică şi de distracţie, fumători sau nefumători, coloraţi şi veseli, târgumureşenii au unde să se descarce şi au cu ce se lăuda străinilor aterizaţi în al nostrum orăşel. În această seară, începând cu ora 20, în JB Club vă aşteaptă studenţii de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca pentru a vă învăţa despre operă. Surprizele continuă.


FCM Targu- Mures - Motorul Oradea 5-0

Posted: 09 Nov 2009 04:47 AM PST

Echipa feminina de fotbal FC Municipal Targu- Mures a invins sambata cu scorul de 5-0, la pauza 1-0 pe Motorul Oradea. Partida disputata pe terenul secund al FC Municipal a contat pentru etapa a VII-a a primei divizii. Dupa infrangerea suferita in urma cu trei zile la Craiova, 0-1 in restanta din cadrul etapei a IV-a cu actuala lidera Sporting, elevele antrenorului Seches Carol si-au intrat mai greu in ritmul obisnuit. Partida a fost dominata categoric de gazde, care au si inscris primul gol in minutul 6, prin Sipos. Pana la pauza, desi jocul a curs aproape intr-o singura directie, tabela a ramas nemodificata, in special datorita portarului oradencelor. In aceasta parte a jocului, muresencele au purtat majoritatea atacurilor pe partea dreapta in directia lor de atac, unde Sinka Monika, Herceg, Lazar si Sipos au trecut cu mare usurinta de adversare, creand deseori panica in careul advers. Viteza si tehnica superioara nu au fost insa suficiente, colegele, deseori servite in fata portii au ratat importante situatii de gol. Dupa pauza muresencele au intrat mai decise in teren si in mai putin de zece minute au ridicat scorul la 3-0. Mai intai capitanul echipei, Lazar a reluat in plasa mingea respinsa dupa sutul lui Szilagyi in al doilea minut al reprizei, iar dupa alte cinci minute Sinka Zsuzsanna a majorat scorul in urma unei actiuni individuale. Dominarea gazdelor a fost cvasitotala, dar scorul a ramas nemodificat din nou datorita partarului oaspetelor, iar cand aceasta a fost depasita, in trei situatii s-au opus barele portii. In minutul 74 scorul devine totusi 4-0 in urma unui autogol, la o minge deviata de apararea bihoreana. In minutul 81, Ratu stabileste scorul final dupa o cursa pe partea dreapta. Cu cinci victorii din sase partide muresencele se afla pe locul secund al clasamentului. Miercuri vor sustine jocul restanta din cadrul etapei a V-a. De la orele 14.00 vor intalni pe teren propriu formatia CSS Targoviste, iar duminica vor primi replica ultimei clasate, Intercredo Pitesti, in cadrul etapei a VIII-a. FC Municipal a folosit urmatoarea formatie: Korpos (Papp), Sinka M.(Meleaca), Albert, Berkeczi, Mathe (Miklos), Herceg (Sarosi), Lazar, Stroia (Ratu), Szilagyi, Sinka Zs., Sipos.


"Jucatoarele si-au revenit mai greu dupa infrangerea de la Craiova. N-a fost usor dupa ce am pierdut un meci pe care l-am dominat in mare parte, in care am ratat cinci sase mari ocazii. A fost un joc la indemana noastra. E bine ca am obtinut alte trei puncte care inseamna un nou pas inainte. Nu sunt multumit de evolutia unor jucatoare, de atitudinea lor, dar sper ca in cateva zile isi vor reveni".
Seches Carol, antrenorul FCM feminin


Directoarea Casei de Pensii, din nou, Ileana Morent

Posted: 09 Nov 2009 04:47 AM PST


In ultimele cinci luni de zile Ileana Morent a fost in functia  de director adjunct la Casa Judeteana de Pensii, iar de marti este din nou in fruntea institutiei. Dupa un examen pe care l-a trecut cu succes, Ileana Morent a preluat functia de director al Casei de Pensii. "Doresc sa stau la dispozitia pensionarilor,  si de acum incolo, a declarat directoarea, explicand "suntem aici ca sa-i ajutam, pe cei in varsta, as vrea sa simta si ei ca ii ajutam, ca putem avea o o colaborare fructuoasa. Si de acum incolo ii primesc in audienta, ca de obicei, joia. Lucrez cu doi directori adjuncti, unul este directorul economic Chiorean Manuela, celalalt Carmen Vamanu, fostul inspector sef de la Inspectoruatul Teritorial de Munca. Traim vremuri nesigure, dar cu toate acestea pensiile vor fi distribuite in continuare, " a mai spus Ileana Morent.


Dorin Florea: doctor, primar şi...bucătar

Posted: 09 Nov 2009 04:47 AM PST

Şi ce mai bucătar! Cântărind fiecare ingredient în parte, atât medical cât şi culinar, al nostru primar, Dorin Florea, a gătit joi seara în Dublin Irish Pub, paste. După pizza lui Oprişcan şi gulaşul lui Frunda, pastele lui Florea au marcat al treilea episod din seria „Personalităţi în bucătărie" ce se „derulează" în fiecare joi seara în Dublin Irish Pub. Bineînţeles, porţiile de paste s-au licitat din nou, cea mai valoroasă din cele zece fiind de 500 de lei. Doru Borşan, Claudiu Maior, Sorin Ţerbea, Aurel Filimon, Dumitru Matei, Lucian Racz, Doru Oprişcan şi încă două-trei mâini de oameni au făcut pe degustătorii şi licitatorii; cei din urmă involuntar, ce să mai zici/faci când te trezeşti cu o porţie de paste în faţă şi minus 400 lei în buzunar? Florea a luat atitudine conducând licitaţia ca un adevarat oblăduitor. S-au strâns astfel 4100 lei pentru elevii de la Liceul de Artă cărora edilul sef le-a promis un nou campus cât de curând. Invitaţii la masă au avut parte şi de câte un pahar de vin, recomandat după picantele paste şi dăruit de bucătarul sef al serii, Dorin Florea, un Rosso di Montalcino din zona Adriatica a Italiei. Să ţii apă în gură atunci când tai ceapa (ca să nu plângi) sau să pui cateva picături de ulei în apa în care fierb pastele (ca să nu se lipească), au fost doar câteva din secretele pe care Florea le-a împărtăşit invitaţilor. Următorul la cratiţă va fi Alexandru Petru Frătean, preşedintele PSD Mureş. Ce va găti şi cât de bine, vom afla. Va urma…


O remiza de care profita FC Arges

Posted: 09 Nov 2009 04:47 AM PST

 


In ultima partida a etapei a XIII-a la fotbal, primele doua clasate din seria a II-a, UTA Arad si FC Municipal Targu- Mures au terminat la egalitate, scor 0-0. Astfel, UTA ramane singura formatie neinvinsa iar FC Municipal isi pastreaza invincibilitatea pe terenuri straine. De acest rezultat s-a bucurat insa in primul rand FC Arges Pitesti, care se afla la un singur punct in urma celor doua. In urma victoriei de la Petrosani, 2-1 cu Jiul, argesenii au trecut pe primul loc al clasamentului si au provocat demiterea lui Daniel Timofte de la conducerea formatiei petrosenene.
Partida de pe stadionul "Francisc Neumann" din Arad a debutat cu o mare ocazie pentru mureseni. Sutul juniorului Marian Pop din careul mic a fost respins in corner de portarul Bălgrădean. Incet, gazdele pun stapanire pe mijlocul terenului si isi creaza mai multe situatii favorabile. Cele mai clare situatii sunt irosite de Batin si Tucudean in minutele 18 si 21. Primul trimite usor o minge care sescurge prin fata portii, pentru ca dupa trei minute tot Batin sa-i dea o pasa ideala in fata portii colegului sau din atac, dar acesta trimite mult peste poarta. Fazele periculoase ale gazdelor au fost inregistrate in special in urma unor erori in defensiva mureseana. Elevii lui Cosmin Bodea ies incet din chingi si Luput expediaza un sut din afara careului, dand emotii gazdelor. A respins insa in corner portarul aradean. In ultimul sfert de ora al reprizei jocul a fost deschis si mult mai echilibrat. FC Municipal are o noua importanta ocazie in minutul 33. Juniorul Pop este faultat la marginea careului, un metru interior. Centralul acorda lovitura libera de la 16 metri, dar sutul lui Sfarlea trece de putin pe langa vinclul portii, stergand plasa laterala. Oaspetii combina mai bine la mijlocul terenului, dar o noua ocazie importanta se consuma la poarta lui Stetca. Acesta pareaza doua suturi consecutive in urma unei lovituri libere. La aceasta lovitura, fundasul Szilagyi, care a primit un nou cartonas galben pentru nerespectarea distantei, va fi suspendat etapa viitoare pentru al saptelea avertisment din aceasta editie. Repriza se incheie cu un corner la poarta gazdelor ramas fara finalizare.
Dupa pauza, de la cabine au iesit doua formatii mult mai prudente. In teama de a nu pierde partida, niciuna nu s-a avantat in atac, au inchis jocul la mijlocul terenului. Prima minge este expediata spre poarta abia dupa un sfert de ora. Aceasta apartine oaspetilor, prin M. Pop, care a trimis cu capul o minge usoara pentru portarul aradean. Faze mai periculoase au aparut la poarta muresenilor in special pe fondul unor erori in defensiva, unde s-a observat o oarecare fragilitate. Gazdele, puternic sustinute de public incearca sa forteze victoria, dar rarele suturi expediate sunt imprecise sau prada usoara pentru Stetca. Schimbarile facute de Ionut Popa nu au adus prospetimea dorita de gazde. De partea cealalta, tehnicianul Cosmin Bodea a renuntat la orice veleitati ofensive si apararea s-a rezumat sa arunce mingile departe de propriul careu. I-a introdus pe atacantii Prodan si Luca in locul lui Vancea, respectiv Stere. Cei doi experimentati jucatori de atac au jucat insa foarte retras. Un lucru care dovedeste marea prudenta pentru acest joc al ambelor echipe este si singura pozitie de ofsaid, inregistrata in ultimele minute, cand muresenii au incercat sa dea lovitura. Ultimul sut le-a apartinut de asemenea lor, dar reluarea din careu a lui Luca a fost imprecisa. Partida se incheie cu un derby fara goluri si se anunta un final de tur foarte incins. Etapa urmatoare programeaza trei partide de mare interes: FC Arges- UTA, CS Otopeni- Jiul si ultimul derby pentru „Municipal", acasa cu Universitatea Cluj.
Muresenii mai au insa si o restanta la Simleul Silvaniei.

 

 

Caseta tehnica
Suturi la poarta:     14-7
Suturi pe poarta: 5-3
Cornere: 3-5
Ofsaiduri: 0-1
Cartonase galbene:1-1
Brigada de arbitri formata din Mugurel Drăgănescu (Breaza- Prahova), la centru, Stelian Slabu (Brasov) si Daniel Mitruţi (Craiova), asistenti, a condus formatiile:
UTA: Bălgrădean- Manea, Pascariu, Pocuca, Eze - Nădăban ('66 Digbeu), Chindriş, Drida ('86 Edson), Roman - Ţucudean ('74 Pecarov), Batin. Antrenori: Ionut Popa, principal, Alin Chiţa si Dan Ţapoş, secunzi.
FC Municipal: Stetca, Maghici, Balau, Gongolea, Szilagyi, Luput, Vartic, M. Pop, Stere ('80 Luca), Sfarlea ('90+2 Al Pop), Vancea ('57 Prodan). Antrenori: Cosmin Bodea, principal, Mircea Muntean si Flavius Moldovan, secunzi.

Rezultatele etapei:
Fortuna Covaci        - FC Baia Mare             1-2
Şimleul Silvaniei        - Gaz Met. CFR Craiova     0-0
CSM Rm. Vâlcea        - CS Otopeni             3-0
Dacia Mioveni        - Minerul Lupeni         0-0
Arieşul Turda            - Drobeta Turnu Severin     3-0
U Cluj                - Mureşul Deva             0-0
Jiul Petroşani            - FC Argeş             1-2
UTA Arad            - FCM Tg.Mureş         0-0
FC Bihor Oradea    - a stat


Clasamentul:                                                                 adevar
  1. FC Argeş Piteşti         12     8 1   3 20-  9     25     +10
  2. FCM Târgu- Mureş     11     7 3   1 17-  8     24     +6
  3. UTA Arad             12     6 6   0 17-  8     24     +3
  4. Dacia Mioveni         13     6 5   2 14-  9     23     +2
  5. Universitatea Cluj     12     6 4   2 18-  7     22     +3
  6. CS Otopeni             12     6 4   2 26-14     19     +4 *
  7. Jiul Petroşani         12     5 3   4 16-14     18       0
  8. CSM Râmnicu Vâlcea     12    4 4   4 22-16     16     - 5
  9. Gaz M. CFR Craiova     12     4 4   4 16-16     16     - 2
10. FC Baia Mare         12     4 3   5 12-16     15       0
11. Drobeta Tr. Severin     13     4 2   7 10-20     14     - 4
12. Minerul Lupeni         12     2 6   4   9-12     12     - 3
13. FC Silvania             12     3 3   6 11-19     12     - 6
14. Mureşul Deva         12     3 3   6   8-19     12     - 3
15. FC Bihor Oradea         12     2 5   5 16-18     11     - 7
16. Arieşul Turda         12     3 0   9 13-20         9     -12
17. Fortuna Covaci         13     1 2 10 13-33         5     -16
         *- 3 puncte penalizare


CSU Medicina CSS - CSM Sibu 3-0

Posted: 09 Nov 2009 04:47 AM PST


In etapa a V-a a diviziei A la volei feminin, formatia CSU Medicina CSS Targu- Mures a trecut cu scorul de 3-0 (pe seturi: 25-21; 25-11; 25-19) de formatia CSM Sibiu. Partida a avut trei seturi diferite ca desfasurare. Primul set a fost echilibrat pana la 14, cand elevele antrenorlilor Luka Valerijan si Laurentiu Magdas s-au distantat decisiv. De la 13-14, capitanului echipei, Adina Salaoru n-a putut fi oprita din seria serviciilor de cele trei time-outuri (unul tehnic si doua solicitate) si doar fileul s-a opus la 20-14. Setul s-a incheiat in 23 minute de joc cu scorul de 25-21 in urma unei relaxari a gazdelor. Setul secund n-a avut istoric. Muresencele au luat un avans confortabil din start (6-1) si au marit constant diferenta castigand in 19 minute, la 11. Cel de-al treilea si ultimul set a dat multa vreme impresia ca va fi castigat de oaspete si ca se va mai disputa un set patru. Sibiencele au condus la debut cu 3-0. Gazdele care au egalat la 5 si se credea ca vor prelua fraiele jocului. O serie de inexactitati au facut insa ca oaspetele sa preia din nou conducerea si avantajul sa se mareasca chiar la sapte puncte (8-15). Din acest moment a inceput cursa de urmarire. Un moment important al setului s-a consumat la scorul de 13-15, cand serviciul in fileu al gazdelor aduce totusi un punct pentru o greseala de asezare a sibiencelor. "Medicinistele" reusesc egalarea la 16, dupa care meciul "s-a rupt". Au preluat conducerea si au castigat la pas in 25 de minute (25-19). Antrenorul Luka Valerijan a folosit un lot compus din doar noua jucatoare, cea de-a zecea utilizata in jocurile precedente, Ioana Baciu fiind accidentata. Formatia utilizata de CSU Medicina: Adina Salaoru, Ivana Stoiadinovic, Roxana Ivaof, Rodica Ciubuc, Anca Bunea, Ramona Breban, Andreea Dimeny-libero, Aliona Martiniuc, Alexandra Pintea. Muresence dupa cele cinci etape disputate, cu trei victorii se afla pe locul VI, la egalitate de puncte cu Penicilina Iasi si Unic Piatra Neamt. Urmeaza o serie de jocuri foarte dificile. Etapa viitoare o deplasare la Iasi, urmata de un joc pe teren propriu cu Stiinta Bacau dupa care partida de la Constanta, cu lidera la zi a campionatului, VC Tomis, singura echipa neinvinsa in cele cinci etape.


Dumitru Matei, premiu de excelenta pentru întreaga activitate

Posted: 09 Nov 2009 04:46 AM PST


Inspectorul Şcolar General Dumitru Matei va fi unul dintre cei 100 de premianţi ai celei de a XI-a ediţie a premiilor Ambasador. Festivitatea decernarii premiilor Ambasador oferite de scriitorul Romeo Soare se vor desfăşura la Târgu-Mureş, în 20 noiembrie. Inspectorul general va primi un premiu de excelenţă pentru întreaga sa contribuţie adusă învăţământului mureşean avand cele mai multe mandate in aceasta functie.
Reporter: Ce înseamnă pentru  dumneavoastră un premiu de excelenţă "Ambasador"?
Dumitru Matei: Dacă organizatorii anul acesta au considerat ca şi eu să mă număr printre cei 100 de premianţi din România la una dintre cele sapte secţiuni de premiere nu pot decât să mă bucur! Rep.: Câte mandate aţi petrecut la cârma inspectoratului şcolar judeţean?
D.M.: Este al treilea mandat, deci am peste 12 ani petrecuţi ca şi inspector general, iar ca director am fost pe funcţie încă din anul 1984. In ceea ce priveşte activitatea din cadrul inspectoratului aş da doar trei exemple: am preluat primul mandat de inspector general după conflictul interetnic din martie 1990, de la Târgu-Mureş. In aproximativ o jumătate de an am reuşit să instaurez un climat de linişte şi armonie deplină. Al doilea mandat a început reforma cu manuale alternative şi în treilea mandat am preluat instituţia fiind membri în Uniunea Europeană.
Rep.: În această perioadă de criză s-a modificat organigrama ISJ-ului?
D.M.: În aparatul propriu al ISJ-ului avem 42 de inspectori şi personal de execuţie, la Casa Corpului Didactic cu 11 posturi şi cu 88 de posturi Palatele şi Cluburile Copiilor în administrarea directă a Ministerului, iar restul de 9.763 de angajaţi pe posturi sunt finanţaţi prin administraţiile locale. Acum lucrăm la o strategie pe o perioadă medie şi lungă de reaşezare a sistemului la nivel de judeţ întrucât în perspective anilor viitori în momentul în care va veni finanţarea per elev posibilitatea de a se desfăşura procesul de învăţământ în cele 917 locaţii nu se mai poate realiza.
                     


Pentru Daniel Moisii caricatura este o disproportie proportionata

Posted: 09 Nov 2009 04:46 AM PST

Castigatorul premiului intai la Festivalul National Studentesc de Satira si Umor (FNSU) din acest an, este Daniel Moisil. Haideti sa-l cunoastem!

Reporter : A cata prezenta la FNSU de la Targu Mures?
Daniel Moisii : Vin a treia oara la acest festival, si din pacate ma astept de la an la an, sa participe mai multe centre universitare. Probabil ar trebui trimisa o invitatie si Universitatilor de arta din tara. Aici am venit si cu copiii de la Clubul de Arte Vizuale "Concept Art" din Iasi, si incerc sa mediatizez cat pot acest eveniment.
Rep.: Te-ncearca vreun sentiment la  obtinerea acestui premiu?
D. M.: Aveam deja acest sentiment, inainte de a veni aici, deoarece sunt foarte putini concurenti inscrisi la aceasta sectiune. Astept ca organizatorii sa ia anumite masuri, sa trimita invitatii online, si o mediatizare nationala ceva mai buna, si sunt convins ca numarul participantilor va fi mult mai mare.
Rep.: De unde mai vine inspiratia in ziua de azi?
D. M.: In general merg pe politica, deoarece, din pacate suntem victimele ei, si atata putem face si noi, sa radem de ei, deoarece ei cu siguranta rad altfel de noi, prin actiunile lor, si noua nu ne ramane decat sa radem.
Rep.: Poate fi arta, o arma impotriva starii actuale?
D. M.: Pentru mine caricatura inseamna o disproportie proportionata, cu pastrarea caracterului fizic, dar cu exagerarea partilor expresive, si aici politica se preteaza foarte bine cu caricatura, deoarece o vedem toata ziua, este campanie electorala, si pur si simplu, fara sa vrem, imaginea politicienilor ne este implementata. Caricatura politica va dainui, si din pacate cea de ziar sau revista, nu prea se mai face la noi, datorita artei digitale, care a cam dat la o parte modul clasic de a face caricatura.
Rep.: Viitorul presedinte, indiferent care va fi el, va fi un model bun pentru caricatura?
D.M.  Cu siguranta, presedintele tarii, a fost, este si va fi mereu o sursa buna pentru a face caricatura, si una de calitate.


Lungu Adrian incearca sa fie diferit de ceilalti

Posted: 09 Nov 2009 04:46 AM PST



Caricaturistul Lungu Adrian, castigatorul premiului intai  la sectiunea individual, a venit de la Iasi, cu trupa Quasar.

Rep.: Cum s-a nascut pasiunea pentru umorul studentesc?
Lungu Adrian: Pentru mine e prima data cand fac acest lucru, datorita prietenilor, care m-au convins sa fac acest lucru. Am ajuns aici la Targu Mures, prin Casa de Cultura a Studentilor, am venit, am participat, si iata ca am si castigat un premiu, chiar la primul festival de acest gen.
Rep.: Cu ce ai convins juriul?
L. A.: Nu stiu, poate textul, numit "Virtual", prin care am incercat sa fiu diferit fata de ceilalti concurenti. Mai toti folosesc acelasi umor, mai ales cu tenta sexuala, si am incercat ceva mai normal, si anume lumea virtuala.
Rep.: Cum se rade in aceasta lume virtuala?
L. A.: Mai nou, toata lumea foloseste calculatorul, si vom ajunge la un moment dat sa facem toate chestiile pe computer, de aici si tema aleasa pentru prestatia mea. Spatiul virtual iti ofera libertatea de a parodia pe orice si pe oricine. Caterinca poti face pe orice subiect, chiar si cu mimica fetei, nu neaparat prin texte, unde conteaza foarte mult originalitatea si creativitatea.
Rep.: Cum ti s-a parut acest festival?
L. A.: Totul a fost super ok, organizarea a fost foarte buna, incepand de la cazare, masa, pana la parte de competitie. Ma bucur ca m-am impiedicat cu dreptul la acest prim festival la care particip, si am cazut frumos, cu un premiu la sectiunea program satiric si umoristic.
Rep.: Se va mai rade in Romania?
L. A.: Cu siguranta rasul va persista, deoarece romanul are un umor propriu si caracteristic, care ne va insoti mult timp de acum inainte.


Lupu Cristian, pantomimul care pleaca cu premiul intai la Isi

Posted: 09 Nov 2009 04:46 AM PST

La sectiunea Pantomina, premiul intai l-a castigat Lupu Cristian, de la Teatrul Studentesc "Ludic" din Iasi.

Rep.: Un nou premiu pentru Iasi
L. C.: De fapt sunt mai multe premii, atat la sectiunea pantomima, duet si individual, cat si la sectiunea dans comic, ceea ce ne bucura, deoarece Iasiul este bine reprezentat la acest festival.
Rep.: Ce reprezinta pentru tine acest festival de satira si umor studentesc?
L. C.: Festivalul reprezinta un prilej de a vedea unde ne situam, in ierarhia formatiilor care le place sa faca umor.
Rep.: Ce este cel mai greu de mimat?
L. C.: Cel mai dificil este sa pastrezi anumite aspecte, cum ar fi de exemplu, cand ai in fata un perete. El trebuie sa fie tot timpul acolo, nu trebuie sa-l misti cu cu mana,  propria mana trebuie sa reprezinte acel perete. De asemenea, cordonarea miscarilor corporale cu cele ale fetei, sunt cumva pe doua planuri, si devine dificila coordonarea lor. Dar cu timpul, cu exercitiu, aceasta coordonare devine una mult mai usoara.
Rep.: Sunt personaje politice  care fac pantomima ?
L. C.: Bineinteles ca exista. Ei spun ceva cu gura, si cu totul altceva cu ajutorul expresiei fetei. De aici si falsul pe care-l degaja la fiecare aparitie a lor in public sau la televizor.


Dacă crezi totul este cu putinţă !

Posted: 09 Nov 2009 04:45 AM PST

„Şi încă vorbind El, a venit cineva de la mai-marele sinagogii, zicând: A murit fiica ta. Nu mai supăra pe Învăţătorul. Dar Iisus, auzind, i-a răspuns: Nu te teme; crede numai şi se va izbăvi. Şi venind în casă n-a lăsat pe nimeni să intre cu El, decât numai pe Petru şi pe Ioan şi pe Iacov şi pe tatăl copilei şi pe mamă. Şi toţi plângeau şi se tânguiau pentru ea. Iar El a zis: Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme.Şi râdeau de El, ştiind că a murit. Iar El, scoţând pe toţi afară şi apucând-o de mână, a strigat, zicând: Copilă, scoală-te! Şi duhul ei s-a întors şi a înviat îndată; şi a poruncit El să i se dea să mănânce" (Luca 8, 49,56)
Evanghelia "Învierii fiicei lui Iair" a fost citită ieri la catedrala „Învierea Domnului", de către părintele Vasile Citirigă. Prin acestă minune Mântuitorul vrea să ne arate că toţi cei ce credem în El după moarte vom învia. Oamenii adunaţi în casa lui Iair plângeu de durere că fata lui Iair a murit la o vârstă aşa de fragedă. Dar Mântuitorul venind le-a spus "Nu plângeţi; nu a murit, ci doarme". Câtă mirarea, câte necredinţă, câtă spaimă putea să fie în sufletele oamenilor după ce au auzit cuvintele Mântuitorului. "Aceste cuvinte le-a zis Iisus ca să ne arate că, după venirea Sa cu trupul în lume, toţi cei ce vor crede în El şi vor face poruncile Lui, nu vor mai muri cu sufletul. Chiar de mor cu trupul, ei sunt vii înaintea Lui', a spus preotul Vasile Citirigă
Cu toţii ne întrebăm ce s-a întâmplat mai departe cu fiica lui Iair. Însă, cărţile sfinte ne aduc la cunoştinţă că ea a devenit o sfântă, slăvindu-L toată viaţa pe Iisus. "Dumnezeu în lumea aceasta ne încearcă printr-o suferinţă, precum l-a încercat şi pe Iair. Însă credinţa în Iisus ne poate izbăvi", a adăugat preotul.
Pe 8 noiembrie, biserica ortodoxă îi cinsteşte pe arhanghelii Mihail şi Gavril. Arhanghelul Gavril fiind arhanghelul Bunei Vestiri, care a fost trimis de Dumnezeu la Sfânta Fecioara Maria să îi vestească taina cea mare a Întrupării Domnului. Evanghelia "Învierii fiicei lui Iair" este citită în prima duminică după "ziua morţilor', când toate familile îşi cinstesc cei dragi plecaţi de lângă ei. Noi ca şi creştini avem obligaţia să ne rugăm lui Dumnezeu pentru iertarea şi odihna sufletelor celor răposaţi. Şi cum nu ştim care dintre cei adormiţi au fost mântuiţi sau nu, suntem datori să ne rugăm lui Dumnezeu pentru toţi morţii noştri, pomenindu-i regulat la Sfînta Liturghie şi la părăstase."Să trăim fiecare clipă după placul lui Dumnezeu pentru că El este stăpânul acestei lumi, iar de ziua când vom pleca de pe acest pământ numai El şţie", a încheiat preotul.


„Tigrii” reenergizaţi

Posted: 09 Nov 2009 04:45 AM PST

BC Mureş Târgu-Mureş a învins sâmbătă, 7 noiembrie, cu scorul de 92 – 77 (19-25, 15-25, 31-5, 27-22), formaţia Energia Rovinari, într-un meci contând pentru etapa a VIII-a a Campionatului Naţional de Baschet Masculin. Cu toate că la un moment dat au fost conduşi pe tabelă cu 18 puncte, elevii lituanianului Audrius Prakuraitis au remontatsenzaţional în cel de-al treilea sfert handicapul de pe tabela de marcaj, reuşind o victorie magnifică în faţa unei formaţii venită cu intenţia de a-şi vinde cât mai scump pielea în Sala Sporturilor din Târgu-Mureş.



Masiulis scos prematur din luptă
Audrius Prakuraitis începe meciul cu Pociukonis, Masiulis, Peciukas, Sheard şi Jakab, în timp ce Theo Evans, tehnicianul Energiei, îi aruncă în luptă pe Isleam, Grifin, Troupe, Cole şi Tyner. Cea mai importantă fază se petrece la scorul de 11-13, cu 4 minute şi 26 de secunde rămase de joc, când în urma unui contact cu un adversar Masiulis cade secerat pe parchet. Arbitrii nu acordă nimic, dar apoi întrerup meciul, Masiulis părăsind arena cu faţa plină cu sânge. Sala se transformă într-un cor uriaş de fluierături la adresa arbitrilor, lozinca preferată a fanilor BC Mureş fiind „Plecaţi acasă!". Oaspeţii se mişcă mai bine şi au o precizie mai bună la finalizare, sfertul încheindu-se cu scorul de 19-25.


Sfertul lui Barber
Cu toate că se juca baschet, tehnicianul celor de la Rovinari face o schimbare ca la hochei, înlocuind toţi cei cinci titulari din sfertul anterior. Vizitatorii zburdă efectiv în „junglă", în faţa unor „tigri" apatici, lipsiţi de vigoare în apărare şi de inspiraţie sub panoul advers. Mureşenii irosesc atac după atac şi Energia pune pe tabelă punct după punct. Galeria scandează „Cooley, Cooley!". Cea mai mare diferenţă din acest sfert o consemnăm în ultimul minut, când tabela indica un neverosimil 32-50. Sfertul se încheie cu scorul de 34-50, cel mai bun jucător fiind Barber de la oaspeţi care a contribuit cu 14 puncte la galopul de sănătate al formaţiei sale.


Revenire de senzaţie
În aplauzele „junglei" reintră în joc Masiulis care poartă un bandaj deasupra ochiului. Alături de acesta pe parchet se mai află Peciukas, Vajda, Sheard şi Pociukonis, iar la oaspeţi Isleam, Troupe, Grifin, Cole şi Tyner. Revenire de-a dreptul senzaţională pentru mureşeni, care practică o apărare agresivă şi remontează incredibil diferenţa de pe tabela de marcaj. Cu 5 minute şi 19 secunde înainte de finalul sfertului, Vajda aduce egalitatea: 52-52, iar sala e în delir. Gazdele calcă pedala de acceleraţie şi sfertul se încheie cu un fabulos 31-5 şi 65-55 la general, baschetbaliştii Energiei reuşind în aceste zece minute contraperformanţa de a finaliza doar două coşuri din acţiune.


Împinşi pe la spate de un public fantastic, „tigrii" practică acelaşi joc agresiv şi colectiv sub ambele panouri şi reuşesc să menţină ecartul la peste zece puncte diferenţă. Oaspeţii încearcă să se apropie pe tabelă prin aruncări de după semicerc, în timp ce mureşenii joacă atât pentru rezultat, cât şi pentru spectacol, Pociukonis, Sheard şi Masiulis reuşind câteva finalizări de excepţie ce i-au ridicat în picioare pe cei aproximativ 1.500 de spectatori, care la terminarea partidei şi-au aplaudat favoriţii minute în şir pentru spectacolul oferit.


Formaţiile:
BC Mureş: Sheard 26 (4x3), Pociukonis 18 (5), Masiulis 18 (1), Peciukas 14, Vajda 6, Pora 4, Vlaicu 4, Jakab 2, Bulancea.
Antrenor: Audrius Prakuraitis
Energia Rovinari: Grifin 23 (3x3), Barber 19 (3), Troupe 7 (1), Cole 7, Isleam 6, Tyner 4, Amarghioalei 4, Lupuşavei 3 (1), Apostol 2, Stroescu 2.
Antrenor: Theo Evans


Celelalte rezultate ale etapei:
Gladiator Cluj Napoca – SCM „U" Craiova     95 – 90
Dinamo Bucureşti – Elba Timişoara         65 – 74
Gaz Metan Mediaş – BCM U Piteşti         65 – 46
CS Otopeni – CSU Ploieşti                 64 – 86
U Mobitelco Cluj – CSM Oradea             74 – 58
CSU Cuadripol Braşov – CSU Atlassib Sibiu şi CSM Bucureşti – Steaua Turabo Bucureşti s-au disputat ieri, după închiderea ediţiei


Clasament:
1. CSU Ploieşti             8  8  0  727 – 567  16 p
2. Gaz Metan Mediaş         8  7  1  718 – 557  15 p
3. U Mobitelco             8  7  1  660 – 546  15 p
4. BCM U Piteşti         8  6  2  633 – 559  14 p
5. CS Otopeni             8  5  3  600 – 602  13 p
6. Energia Rovinari         8  4  4  591 – 614  12 p
7. Elba Timişoara         8  4  4  631 – 630  12 p
8. CSU Atlassib Sibiu         7  5  2  550 – 507  12 p
9. Gladiator Cluj Napoca     8  3  5  622 – 662  11 p
10. Dinamo Bucureşti         8  2  6  551 – 616  10 p
11. CSM Oradea             8  2  6  596 – 647  10 p
12. BC Mureş             8  2  6  612 – 656  10 p
13. Steaua Turabo         7  3  4  577 – 553  10 p
14. CS Municipal Bucureşti 7  2  5  504 – 566    9 p
15. SCM „U" Craiova         8  1  7  584 – 686   9 p
16. CSU Cuadripol Braşov     7  1  6  493 – 681   8 p


Etapa viitoare, sâmbătă 14 noiembrie:
Elba Timişoara – BC Mureş
CSM Oradea – Gladiator Cluj Napoca
CSU Ploieşti – U Mobitelco Cluj Napoca
BCM U Piteşti – CS Otopeni
Energia Rovinari – CSU Cuadripol Braşov
SCM „U" Craiova – Dinamo Bucureşti
CSU Atlassib Sibiu – CSM Bucureşti
Steaua Turabo Bucureşti – Gaz Metan Mediaş


Se pregăteşte baza de date a grădiniţelor din Mureş

Posted: 09 Nov 2009 04:45 AM PST

 
Natalia Filimon este noul inspector de specialitate din învăţământul preşcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Mureş. Am stat de vorba cu domnia sa pentru a afla mai multe detalii despre activitatea sa profesională şi despre proiectele pe care şi le-a propus pentru îmbunătăţirea învăţământului preşcolar.

Reporter: Vă rog să vă prezentaţi cititorilor noştri.
Natalia Filimon: Am o activitate la catedră de 30 de ani în învăţământ din care 12 ani i-am petrecut pe funcţia de director în cadrul grădiniţei cu program prelungit nr. 19 din Târgu-Mureş, o perioadă am fost educatoare, apoi inspector de perfecţionare în cadrul ISJ-ului, am predat şi în învăţământul primar şi cel licean şi ultimi doi ani mi i-am petrecut ca şi psihopedagog la Centrul pentru Educaţie Incluzivă.
Rep.: Care credeţi că au fost calităţile care v-au ajutat să obţineţi această funcţie?
N.F.: Mi-e dragă profesia pentru că este ceea ce mi-am dorit întotdeauna. Consider că şi experienţa pe care o am în acest domeniu şi cunoaşterea pe care am acumulat-o de-a lungul anilor poate să fie o ofertă nuanţată pentru sprijinul colegelor mele din judeţ… de colaborare şi de comunicare. De multe ori am oferit şi gratuităţi, dar e ca şi cum ai arunca nişte perle cuiva care nu are nevoi de ele şi nu au fost întotdeauna primite. Dar sunt şi cadre didactice care vor şi eu chiar vreau să ajut cu tot ce ştiu dacă se vrea să fie primit ajutorul meu în învăţământul preşcolar.
Rep.: Cu ce probleme vă confruntaţi în noul an şcolar şi la ce activităţi lucraţi?
N.F.: În acest moment lucrăm la o bază de date care să cuprindă fiecare unitate de învăţământ preşcolar cu specializarea fiecărui cadru didactic pe post, titularizarea acestora, vechimea acestora şi evoluţia în grade de învăţământ. Se lucrează la o bază de date care să confere uşurinţa de a accesa datele în timp foarte scurt despre orice persoană care activează în acest sistem. Să poţi să îţi faci o părere obiectivă despre ce predă fiecare cadru didactic şi pentru ce se pregăteşte. În învăţământul preşcolar cred că până la sfârşitul acestei luni vom avea o bază de date amănunţită a tuturor cadrelor din judeţul Mureş din cele aproximativ 433 de grădiniţe active din care 40 au program prelungit.


Cros umanitar in avanpremiera Expozitiei de Sanatate

Posted: 09 Nov 2009 04:45 AM PST

In avanpremiera Expozitiei de Sanatate de la Teatru National din Targu Mures, ce va avea loc in perioada 9- 13 noiembrie, duminica a avut loc crosul umanitar, menit sa-i antreneze pe cei din Targu Mures, sa-i imbie cu o sanatate mai buna, precum si pentru obtinerea unei donatii catre Clinica de Oncologie din Targu Mures.
"Acest cros, deschide practic Expozitia de Sanatate, de la Teatrul National, unde timp de sase zile, toti cei din Targu Mures, au ocazia sa afle lucruri interesante despre stilul de viata, despre cum isi pot inbunatatii sanatatea, precum si posibilitatea de a-si face analize gratuite, pentru 10.000 de persoane. Acestea isi pot verifica glicemia, colesterolul, si tensiunea arteriala. In acelasi timp vor primi sfaturi de la medicii specialisti, in vederea diminuarii colesterolului si tot ansamblul de factori pe care trebuie sa-l aiba in vederea unei sanatati bine dezvoltate," ne-a declarat Aurelian Horja, relatii cu presa din cadrul expozitiei.
Organizatorii evenimentului sunt Centrul de Sanatate si Medicina Preventiva Herghelia, din Ceausu de Campie iar partenerul principal al evenimentului este Biserica Adventista de Ziua a 7-a din Targu Mures, alaturi de Primaria Targu Mures, Prefectura Mures, Directia de Sanatate Publica Mures, Colegiul Medicilor, Asociatia Studenteasca Amicus, scopul fiind cel al imbunatatirii starii de sanatate a populatiei. Centrul Herghelia, are in vedere preventia bolilor cronice, crosul fiind  organizat tocmai in aceasta directie, prin promovarea miscarii, care intareste sistemul imunitar, implicit prevenirea multor boli.
"Importanta acestui cros este una cruciala, deoarece este o noutate in Targu Mures, este primul astfel de eveniment organizat aici, si al patrulea in Transilvania si speram sa avem cel putin 300 de participanti. Crosul este unul mai mult simbolic, de afectiune fata de cei bolnavi de cancer, pe un traseu de un kilometru si jumatate, prin inconjorul Pietei Trandafirilor," a precizat  Daniel Seniuc, director departamentul educatie din cadrul Centrului de Sanatate si Medicina Preventiva Herghelia.

Importanta nutritiei si a miscarii

Crosul de duminica, vine sa reaminteasca populatiei, despre nevoia de cunoastere a modalitatilor de pastrare si prevenire a sanatatii. Sunt mai multi factori importanti, in ceea ce priveste sanatatea noastra, si trebuie constientizat faptul ca sanatatea nu este la voia intamplarii, respectare legile sanatatii, simple si clare, duce la prelungirea vietii. In primul rand alimentatia, care joaca un rol principal, si miscarea, exercitiul fizic, deoarece din pacate sedentarismul este tot mai accentuat.
"E foarte important sa luam cunostinta de factorii care influenteaza sanatatea noastra, in primul rand de dieta, care trebuie sa fie una echilibrata, precum si nevoia de miscare, si ferirea de tot ce este nociv pentru sanatatea noastra,  cum sunt alcoolul, tutunul sau drogurile uzuale" a mentionat Daniel Seniuc.


8 noiembrie,sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Biserica aduna si serbeaza toate cetele ingeresti in ziua a opta a lunii lui Brumar, zi de praznuire ce a inceput a se serba in Biserica inca din veacul al V-lea si s-a raspandit in tot Rasaritul crestin.

Despre ingeri, Biserica invata ca ei sunt "duhuri slujitoare" (Evrei 1, 14), adica fiinte fara de trupuri, slujitori credinciosi ai lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori ai nostri, randuiti de Dumnezeu, pe drumul de la leagan la "Cerul nou si pamantul nou" ce vor sa fie. Daca ingerii se arata si sub o forma vazuta, care este un chip de imprumut, ei reprezinta "lumea nevazuta" sau "lumea cereasca".
Dupa descoperirile Sfintei Scripturi si marturisirile sfintilor, ingerii iubesc pe Dumnezeu, Il preamaresc si Ii implinesc voia in conducerea popoarelor si a oamenilor. Ca slujitori, ingerii sunt uneori implinitori ai pedepselor lui Dumnezeu, cum a fost focul peste Sodoma sau pedepsele peste Egipt. Insa, in mod statornic, ingerii slujesc la apararea si calauzirea oamenilor. Ei duc rugaciunile noastre la Dumnezeu, ii ocrotesc pe cei drepti, vestesc faptele cele mari ale mantuirii si sfatuiesc de bine pe oameni prin glasul constiintei. Cu alte cuvinte, tot ce este bun in noi, curat, luminat, orice gand frumos, orice miscare buna a inimii, pocainta, rugaciunea, faptele bune, toate acestea se nasc in noi si se infaptuiesc din indemnul ingerului pazitor.
Arhanghelul Mihail este de-a pururi sluga credincioasa care pazeste "credinta catre Stapanul sau", aratandu-se adevarata capetenie "peste cetele cele fara de trupuri". Deoarece, vazand cum a cazut vicleanul Lucifer, a laudat cu glas pe Domnul tuturor si a zis: "Sa luam aminte, noi , care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut.Ca cine este ca Dumnezeu?". De aceea si numele lui aceasta inseamna: "Cine este ca Dumnezeu"(Mi-ca-El).
Astfel s-a intocmit soborul, adica adunarea tuturor ingerilor credinciosi lui Dumnezeu, iar Mihail Arhanghelul a fost randuit de Atotputernicul Dumnezeu, capetenie a ingerilor buni si mare folositor si de bine facator al mantuirii noastre, aratandu-se in chip vazut la multi, atat in Legea veche cat si in Legea noua.
Impreuna cu Arhanghelul Mihail este serbat si preafrumosul Arhanghel Gavriil, care a daruit multe faceri de bine neamului omenesc, aratate in ambele Testamente.
In proorocia lui Daniil, Gavriil este numele talmacitor al vedeniei (Daniil 8,16). Apoi, dupa traditie, tot el, Gavriil, vesteste lui Ioachim si Ana ca din ei se va naste Stapana noastra, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. In Legea noua, Gavriil descopera preotului Zaharia, nasterea lui Ioan. Tot el anunta Fecioarei Maria nasterea de la Duhul Sfant a Domnului Hristos, Mantuitorul lumii (Luca 1,28). El a fost acela care, cel dintai, a dat Mironositelor vestea Invierii. Altfel spus, dumnezeiescul Gavriil a slujit la toata iconomia Intruparii Cuvantului lui Dumnezeu, dintru inceput si pana la sfarsit.
Pentru toate acestea, Biserica lui Hristos a hotarat sa-i praznuiasca pe cei doi Arhangheli impreuna si sa cheme darul si ajutorul acestora pentru a ne invrednici de bucuria Imparatiei ceresti.

Pr. Dr. Cristian Stefan


Saptamana curateniei la Targu Mures

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST


Primăria municipiului Tâgu-Mureş organizează „Curăţenia generală de Toamnă," în perioada 9-14 noiembrie. În cadrul campaniei se vor transporta deşeurile reazultate în urma curăţeniei efectuate de câtre cetăţenii municipiului în gospodăriile individuale şi la asociaţiile de proprietari. Cetatenii din municipiu sunt rugati să cureţe imobilele şi terenurile aferente pe care le deţin şi să depună deşeurile adunate la marginea trotouarului cu o zi înainte de programul stabilit pe sectoarele şi străzile municipiului Târgu-Mureş.  
9 noiembrie pe străzile: Caragiale, Bicazului, Haşdeu, Someşului, M. Imre, Trotuşului, Dorobanţlor, Delavrancea, Oltului, Făgăraşului, Jilava, Aiudului, Sovata, Fabrica de Zahăr, Timişului, Şetfan cel Mare, Bolyai, Marton Aron, Koteles Samuel.
10 noiembrie pe străzile: B.N. Antal, Plaiului, Panseluţelor, Narciselor, Mimozelor, Boblna, Grapei, Violetelor, Semănătorilor, Grădinarilor, Lutului, Crinului, Petrila şi Predeal.
11 noiembrie: Păşunii, Măgurel, Parângului, Suceava, Şurianu, I.Buteanu, P. Dobra, Godeanu, Koos Ferencz.
12 noiembrie: Bulevardul 1848, Ciucaş, Ceahlău, Lămâiţei, C.D. Gherea, Szechenyi Istvan, Dâmbul-Pietros, Ciucului, Turnu- Roşu, Slatina, Deva şi Cireşului.
13 noiembrie: Caraiman, Bogatei, Ciocanului, Iernutului, Luduşului, Branului, Alba-Iulia, Mestecănişului, Moreşti, Budiului şi Bega.
14 noiembrie: Pajko-Karoly, Unităţii, Acarului, Izlazului, Cisnădiei, Hunedoara, Reşiţa, Cugir, Rozmarinului, Rampei şi Recoltei.


Ma tot mir / Ingalat şi croitor

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Ardelean de-al nostru, simpatic atunci cand trage brazde cu coasa, Emil Boc a explicat de unde vin toate „performantele" guvernului pe care l-a condus mai putin de un an: cica a invatat ce inseamna sa fii responsabil in copilarie, cand avea grija de gaste. Ocupatia din copilarie s-ar putea sa-l prinda mai bine pe Boc decat cea de premier, cu toate ca am inteles ca si acolo a inregistrat niste insuccesuri majore, ca treceau gastele un rau, o garla, o balta, ceva cu apa oricum, si el fiind mai mic de felul lui avea dificultati in a le aduce la ascultare. Lui Boc cred ca ii e greu si acuma sa treaca strada daca a plouat prea mult si s-a adunat apa langa bordurile lui Videanu, d-apoi atunci cand era mic, neajutorat si nici nu-l ajuta omul care nu se sperie de apa, dar nici nu-i place...
Era mai bine daca ramanea la gaste, ca decat gascar intr-un guvern de toata tranta, unde nimeni, oricum, nu l-a ascultat niciodata, mai bine premier la inaripatele alea neascultatoare. E greu cand unui om asa de mic i se da o responsabilitate asa de mare! Si nici nu-l injura atata lume, daca ramanea la coada gastelor. In cel mai rau caz il certau parintii, nu-i zicea cucoana aia pesedista, Aura Vasile, cum ca ar fi nesimtit si idiot.
Saracul Boc! Zic saracul pentru ca i-a lasat croitorului care l-a mostenit in functia de premier o avere egala cu aproape nimic. Din patrusprezece ministri cu cati s-a dus croitorasul cel viteaz in fata comisiilor de specialitate din Parlament, doar doi au fost avizati favorabil. Si asta in conditiile in care cetateanul pacalit cu functia de premier afirma, aproape convins ca lucrurile asa se vor intampla, ca presedintele tarii si pedelistii i-au dat asigurari ferme ca guvernul propus de el va primi un vot favorabil. Cateodata si naivitatea e buna la ceva, numai ca in acest caz ne dauneaza grav sanatatii tuturor locuitorilor acestei tari.
Cat de naiv poate sa fie si Croitoru asta? Chiar nu-si da seama ca nici dracu' nu crede in posibilitatea ca el sa guverneze tara asta? O fi vazut imaginile in care Basescu o intreba gales pe Elena Udrea daca nu se baga in noul guvern si Lenuta ii raspundea ca nu, pentru ca e un guvern mic? Nici macar in momentul ala nu si-a dat seama ca e mai mic decat Boc pe vremea cand plangea pe un mal al garlei dupa gastele trecute dincolo?


Familia regala distinsa la a XVI-a editie a premiilor Ambasador

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST


Restaurantul „Predeal" din  Târgu-Mureş, in 20 noiembrie, la orele 17.00 va fi gazda celei de a XVI-a ediţii organizată de Romeo Soare, directorul general al trustului de presă Ambasador. Moderatorii galei de premiere vor fi omul de televiziune Octavian Ursulescu şi jurnalistul Romeo Soare. La cea de-a XVI-a ediţie a Trofeelor Ambasador, vor fi acordate diplome şi medalii superlativelor anului 2009 reprezentanţi de marcă ai unor domenii diferite, de la politică la administraţia locală, de la show-biz şi medicină, până la turism sau jurnalism. Trebuie remarcat faptul că  în cei 16 ani de când se oferă aceste distincţii au fost premiate circa 1.650 de personalităţi din România. Printre acestea îi amintim pe: Cristian Ţopescu crainic şi comentator sportiv, Gheorghe Hagi regele fotbalului românesc, Tamara Buciuceanu Botez actriţă, Vasile Gliga deputat, fotbalistul Adrian Mutu, regele naiului Gheorghe Zamfir, poetul Adrian Păunescu, caricaturistul Ştefan Popa Popas,  Fuego, Angela Similea, Mircea Bălşoianu preşedinte al Asociaţiei Hornarilor, Constructorilor de Cosuri de Fum şi şeminee din România, solista de muzică populară Elena Merişoreanu, interpreta folk Sorina Bloj, cantautorii Radu Fornea şi Mircea Rusu dar şi personalităţi precum General de Brigadă conf. univ. dr Ioan Sârbu, director general al Spitalului Militar Central "dr.Carol Davila" si altii. Capul de Afiş a celei de a XVI-a ediţie a trofeelor „Ambasador" este regele Mihai I, nominalizat pentru a primi Titlul de Cetăţean de Onoare al Culturii si un medalion cu eşarfa cu tricolor intitulată "Notre Respect iar Majestatea Sa Regina Ana a României, este nominalizată pentru titlul de „Cetăţen de onoare al Culturi" şi premiul special din partea revistei "Concret",  un medalion cu eşarfă tricoloră intitulat "Cancelar al Cuvântului". Conform organizatorilor familia regală urmează să trimită răspunsul de confirmare la inivitaţia trustului de presă în cursul acestei săptămâni.
Până în prezent şi-a anunţat  prezenţa la cea de-a de-a XVI-a ediţie a evenimentului şi-au anunţat prezenţa 10 televiziuni din ţară. Printre premiaţii din acest an se numără actorul Dorel Vişan, Florin Piersic, George Stanca, Vasile Gliga, Aurelian Grama, Lazăr Lădariu si Dumitru Matei.


Satira si umorul studentesc a trecut cu brio a 11-a treapta

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Festivalul National  Studentesc de Satira si Umor festivalul si-a desemnat castigatorii sambata, 7 noiembrie. Gala Laureatilor a avut loc in Casa Eminescu. Cei aproximativ 100 de studenti din 13 centre universitare au participat la cea de a XI-a editie a festivalului. Juriul, format din Nicolae Baciut, presedinte, conf. univ. dr Catalin Naum regizorul, Adrian Iclanzan, actor, regizor Gheorghe Rosu, asistent univ. Adriana Boanta, si caricaturistii Sfariac  Ioan si  Stefan  Boros,  Tety, au desemnat castigatorii editiei din acest an, la sectiunile pantomima, dans comic, cantec satiric, caricatura si program satiric si umoristic. Au urcat pe scena, acompaniati de Kuki, prezentatorul festivalului, Teatrul Studentesc "Ludic" din Iasi, Trupa de umor "Moft" din Ploiesti, Lungu Adrian, Iasi, care au monopolizat premiile editiei din acest an a festivalului, la care s-au adaugat prestatia Andarcavar Bend,oferind acea stare specifica evenimentului.


Viorel Bubău aşteptat să-şi achite datoriile

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Cetăţeanul Viorel Bubău, domiciliat în localitatea Sântana de Mureş, este anunţat pe această cale că este aşteptat la sediul administrativ al Ziarului de Mureş, strada Călăraşilor nr. 22 etajul 2, Târgu-Mureş, pentru a-şi achita datoriile.

 


Doar PD-L prezent la negocierile cu Negoiţă

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Aşa cum declaraseră şi membrii partidelor din Târgu Mureş dar şi cei de la Bucureşti, la întâlnirea de sâmbătă, 7 noiembrie cu premierul desemnat, Liviu Negoiţă, nu a participat decât PD-L. Reprezentanţii UDMR au motivat această lipsă prin faptul că nu se aflau la Bucureşti iar reprezentanţii celorlalte partide îşi menţin părerea lor în legătură cu premierul care trebuie să fie desemnat. Vineri, 6 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Liviu Negoiţă în funcţia de premier iar acesta a început imediat negocierile cu partidele politice pentru formarea unei majorităţi. Negocierile vor dura trei zile iar programul de guvernare va fi cel alcătuit de Lucian Croitoru pe care Negoiţă şi-l va asuma.    

 


Buget rectificat pentru comuna Albeşti

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Consiliul Local al comunei Albeşti a hotărât rectificarea bugetului local pe anul 2009 la venituri şi cheltuieli.Bugetul total va fi de 5.138 mii lei. Deasemenea în aceeaşi şedinţă s-a aprobat suplimentarea posturilor de indemnizaţii cuvenite persoanelor cu handicap grav cu trei posturi iar totalul va fi de 15 posturi. Răspunzător de ducerea la îndeplinire a acestor hotărâri este primarul localităţii alături de biroul contabilitate.   


Un nou buget pentru comuna Petelea

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

La vederea raportului prezentat de către primarul comunei Petelea şi Simona Ardelean referent superior, Consiliul Local al comunei Petelea a aprobat rectificarea bugetului local al comunei pe anul 2009. Această hotărâre se va comunica Instituţiei Prefectului Judeţul Mureş, primarului comunei şi Simonei Ardelean prin intermediul secretariatului comunei Petelea.    


PSD depune luni la Parlament legea responsabilitatii fiscale

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Partidul Social Democrat a anunţat că va depune astăzi la Parlament proiectul legii responsabilităţii fiscale. Prin acest proiect se va introduce bugetarea multianuală. FMI-ul a impus această condiţie care trebuie să fie gata până la sfârşitul acestui an. Aceasta este una din condiţiile eliberarării urmatoarei tranşe din împrumutul pentru România. „Ştim în fiecare zi cum se risipeşte banul public şi cum banii din taxe şi impozite, pe care dumneavoastră îi plătiţi, se duc pe apa sâmbetei, fără continuitate si fără să ştim cum e posibil să cheltuieşti zeci de miliarde de euro din buget şi să nu ai o centură de ocolire, să nu ai autostradă, să nu ai o scoală sau un spital de bună calitate. Această lege pe care o vom prezenta luni în Parlament se numeşte legea responsabilităţii fiscale, care va asigura pentru prima oară in România ceea ce se numeşte bugetare multianuală." a declarat Mircea Geoană la un miting electoral de sâmbătă.


Vine ajutorul de incalzire, dar ciuntit

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Toate persoanele care se încadrează în venitul brut pe membru de familie de 425 şi 615 lei vor primi ajutor de încălzire! Potrivit modificărilor Ordonanţei de Urgenţă din 5 noiembrie 2009, toate persoanele care se încadrează în această categorie vor primi ajutorul de încălzire, însă doar pe jumătate, a declarat deputatul de Mureş, Kerekes Karoly, potrivit stirilor transmise de Radio TarguMures.


O noua lansare de carte la Colegiul “Papiu”

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Sala festivă a Colegiului Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş va fi gazda unei noi lansari de carte, azi 9 noiembrie, orele 13.30. Cartea "Arii de interes biogeografic din bazinul Târnavei" scrisă de dr. Petru V. Istrate şi dr. Hadrian V. Conţiu a apărut la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca si oferă cititorilor pasionaţi de natură  informaţii ştiinţifice şi date culese pe parcursul unei munci de cinci ani şi multe fotografii cu peisaje mai puţin cunoscute din Transilvania.
În urma desfăşurării unor proiecte de cercetare a florei, faunei  şi geografiei bazinului Târnavei, finanţate cu sprijinul unor organizaţii internaţionale, numeroase habitate naturale şi arii protejate care fac parte din reţeaua Natura 2000, aparţinând mai multor judeţe, care au fost descrise în paginile cărţii. Prin precizarea coordonatelor geografice ale fiecărei arii, descrierea precisă a modalităţilor de acces şi inventarierea complexă a habitatelor naturale care se găsesc în fiecare arie, autorii urmăresc să stârnească interesul pentru vizitarea şi descoperirea acestor frumuseţi locale atât în rândul adulţilor cât şi al elevilor care s-au dovedit de un real folos în munca de teren a celor doi autori.        


21 de localităţi mureşene au bani pentru infrastructură

Posted: 09 Nov 2009 04:42 AM PST

Suma de 2,7 milionae de lei a fost atribuită judeţului Mureş în urma şedinţei de guvern de miercuri. Banii sunt destinaţi implementării Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural în anul 2009. Lucrările pot începe imediat, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureş, Cristina Manoilă. Printre sumele cele mai mari se numără cele primite de Primăria Luduş pentru alimentarea cu apă a localităţii Avrămeşti, aproape 400 de mii de lei. Comunei Aluniş i-au fost alocaţi 150 de mii de lei pentru un pod de trecere peste râul Mureş iar Primăria comunei Bălăuşeri a primit peste 140 de mii de lei pentru înfiinţarea unei platforme pentru deşeuri menajere cu depozitare temporară pentru deservirea a 7 localităţi din judeţul Mureş.


Niciun comentariu: