Zi de Zi

Zi de Zi


Reabilitari termice de 19 milioane lei la Targu-Mures

Posted: 25 Nov 2009 04:58 AM PST

39 de blocuri din municipiul Targu-Mures au fost contractate anul acesta pentru a intra in programul de reabilitare termica. Patru firme de constructii din judetul Mures au contractat aceste lucrari, suma totala contractuala fiind de 19 milioane de lei.

Targu-Mures, pe loc fruntas in topul national
Dupa ani de zile in care s-a tot vorbit de reabilitarea termica a blocurilor, la Targu-Mures au inceput sa se miste treburile, inca de anul trecut. Specialistii sustin că reabilitarea termică a blocurilor poate conduce la reducerea cu până la 40% a costurilor înregistrate cu producerea energiei termice. Astfel, numărul cererilor pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinte a crescut simtitor. Anul trecut au fost contractate 18 blocuri cu vechile reglementari. Adica cu legea veche care spune ca asociatiile de proprietari trebuie sa plateasca 33% din suma totala a reabilitarii. Din acestea au fost deja finalizate doua, receptia fiind facuta saptamana trecuta. Celelalte 11 sunt inca in proces de reabilitare, iar pentru restul de cinci, daca se vor reabilita sau nu, se mai gandesc si proprietarii de locuinte. Anul acesta, potrivit Ordonantei nr. 18/2009, au fost contractate 33 de blocuri, din care sunt in lucru doar 31. La zece blocuri li s-a facut receptia saptamana trecuta, iar 21 de blocuri sunt in diverse stadii, unele mai avansate, altele mai putin.
"Targu-Mures se afla pe un loc fruntas. Anul trecut am fost chiar in fata pentru ca noi am facut zece blocuri dintr-un total de 85 cate s-au facut in toata tara cu legea veche", a declarat Dumitru Rus, sef Serviciu Audit Public Intern din cadrul Primariei Targu-Mures

Unda verde pentru patru firme de constructii
Licitatia firmelor pentru reabilitarea celor 33 de blocuri s-a facut in perioada iulie-august, perioada de executie fiind de trei luni. Patru firme au castigat licitatia. Conimur a primit 12 blocuri in cartierele Dambu Pietros, Tudor si 7 Noiembrie, Izorep a primit sase blocuri in cartierele Tudor, Unirii si 7 Noiembrie, Alfa Construct a primit 11 blocuri in zona fostei Fabrici de Zahar si in cartierul 7 Noiembrie, iar Contrascom Benta a primit patru blocuri in cartierul Dambu Pietros si str. Brasovului. "Am avut mai multe licitatii in perioada iulie-august. Patru firme au castigat licitatia, contractele sunt echilibrate valoric in sensul in care daca o firma a primit 12 blocuri cu patru etaje, alta a primit patru blocuri dar cu zece etaje. Suma totala contractata este in jur de 19 milioane de lei noi si se imparte intre cele patru firme. Cele mai multe blocuri sunt in zonele Dambu si Tudor, in Unirii fiind putine deoarece blocurile sunt mai noi. Pana acum s-a lucrat in aproape toate cartierele, mai putin in Mureseni si Aleea Carpati", a adaugat Dumitru Rus.

Noi contracte
Tot saptamana trecuta, Primaria Targu-Mures a contractat sase blocuri in cartierele Unirii, Tudor - zona Livezeni, Aleea Carpati, str. Secuilor Martiri, str. Ion Buteanu si un bloc in zona Mocca. Lucrarile la acestea vor demara doar anul viitor. In prezent sunt depuse alte contracte in vederea solutionarii lor. "S-au depus cererile pentru inca 140-150 de blocuri si urmeaza sa vedem cat ne va permite bugetul sa contractam pentru anul viitor. Inca nu s-a definitivat planul", a informat Dumitru Rus.

Amenzi pentru lucrarile de reabilitare ilegale
Pana sa demareze lucrarile de reabilitare, la Targu-Mures multi proprietari de apartamente au trecut la propria metoda de reabilitare. Vechile reglementari permiteau acest lucru. Acum, este nevoie de autorizatie, altfel risti sa platesti consecintele. "De regula inainte s-au facut fara autorizatie, pentru ca in reglementarile anterioare era o prevedere care spunea ca pentru reabilitarea termica nu trebuie autorizatie de construire, dar intre timp s-a modificat legea si acum trebuie sa stie toata lumea ca pentru reabilitarea blocului este nevoie de autorizatie de construire, dar aceasta se da numai pentru un bloc intreg sau un tronson. Nu se da pentru cineva de la etajul trei sau de la parter", a atentionat Dumitru Rus.


Reprezentanta IUFM de l’Academie de Versailles distinsa cu medalia UPM

Posted: 25 Nov 2009 04:56 AM PST

Marie Thérèse Bordet, responsabil cu relatiile internationale la Universitatea Cergy-Pontoise- IUFM de l'Academie de Versailles, Franta va fi distinsa cu Medalia Universitatii „Petru Maior" (UPM) din Târgu-Mures. Ceremonia va avea loc miercuri, 2 decembrie, de la ora 14.00 si va fi gazduita de Aula UPM. „Un merit deosebit în realizarea si dezvoltarea relatiei dintre IUFM de l'Academie de Versailles si Universitatea „Petru Maior" pe parcursul ultimilor sapte ani îl are doamna Marie-Thérèse Bordet, responsabil cu programele internationale la institutia din Franta. Pâna în prezent, un numar de 12 studenti de la Universitatea „Petru Maior" si 12 cadre didactice au efectuat stagii de studii si misiuni de predare la IUFM de Versailles", a declarat cancelarul general al UPM, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.


Concitadinii mei o duc bine!

Posted: 25 Nov 2009 04:54 AM PST

Dimineata de noiembrie insorita. Mirati de caldura nepotrivita cu sfarsitul de brumar, unii cauta umbra, altii se bucura de soare lenevind pe cate o banca. Un calm patriarhal domneste peste tot. Responsabilii cu plasa se plimba de la un magazin la altul, gospodinele isi impartasesc una alteia cea mai noua reteta de criza, copiii nu prea se lasa urniti din fata magazinelor cu jucarii, se fac promisiuni in numele lui Mos Craciun. O zi obisnuita de inceput de saptamana. Concitadinii mei traiesc bine, constat cu multumire si-mi ridic privirea spre cer. Un soim ce pare un mic planor de jos, descrie cercuri-cercuri pe albastrul iverosimil de senin si cu toate acestea avanseaza, disparind in cele din urma dupa blocuri. O echipa de muncitori imbracati in culori stridente toaleteaza copacii de pe marginea drumului, altii termoizoleaza cate un nivel-doua de la blocurile unde stau oamenii "avuti"...ori toata fatada acolo unde locuiesc muresenii cu dare de mana.
Deodata imi atrage atentia un copil cu ceva mai mare decat o umbrela, care vine impangand o bicicleta pe trotuar. Desigur si bicicleta e prea mare pentru el, dar reuseste sa o rezeme de un copac si dupa trei-patru incercari sa se catere pe o europubela lasata pe marginea drumului. Se intinde, se apleaca, iar si iar, ca la un moment dat sa nu se mai vada din el decat un piciorus si o manuta ce se agata cu disperare de marginea tomberonului. O bucata de tinichea ce a fost capac de cine stie ce cutie in vremurile lui de glorie aterizeaza pe asfalt. Apoi inca un lucru aruncat la gunoi, devine important pentru baiatul care continua sa rascoleasca printre deseuri, disparind cu totul in tomberon. Dincolo de strada, curtea scolii rasuna de zeci de voci de copii. Concitadinii mei o duc bine!


29,9 milioane de lei pentru reparatii si modernizari de strazi

Posted: 25 Nov 2009 04:50 AM PST

Primaria Târgu-Mures a anuntat, ieri, pe site-ul www.e-licitatie.ro, demararea unei licitatii în valoare de 28.907.562 lei, fara TVA, în vederea realizarii lucrarilor de modernizare, supralargire si reparatii pentru strazi si infrastructuri de transport din municipiu.
Potrivit documentului, lucrarile se refera la reparatii capitale, înlocuirea conductelor de apa si reabilitarea retelelor de canalizare de pe strada Papiu Ilarian, modernizarea strazilor Sg. maj. Ionel Giurchi, Lazar Blejenari, Sg. maj. Mircea Robu, Sg. maj. Ioan Roman si David Rusu, înlocuirea conducetelor de apa pentru strazile Agricultorilor, Sg. maj. Ionel Giurchi, Sg. maj. Ioan Roman, Sg. maj. Mircea Robu din cartierul Unirii, extinderea a doua conducte de apa pe strazile Sfântul Ioan si Sfântul Stefan, supralargirea strazii Insulei, inclusiv întretinere si reparatii strazi.
Durata contractului este de 36 de luni începând de la data atribuirii contractului, garantia de participare este de 289.392 de lei, cea de buna executie 5% din valoarea contractului fara TVA, iar principalele modalitati de finantare si plata sunt bugetul local si finantare rambursabila interna si/sau externa prin credit furnizor.
Firmele care doresc sa participe trebuie sa demonstreze ca în ultimii trei ani au avut o cifra medie de afacere cu valoare egala sau mai mare de 57.815.125 de lei, lichiditate mai mare sau egala cu 100%, solvabilitate mai mare sau egala cu 30%, pecum si sa fi finalizat lucrari similare cu o valoare mai mare sau egala de 14.285.714 de lei, plus TVA.
Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 4 ianuarie 2010, ora 12.00, acestea fiind deschise în data de 5 ianuarie 2010, ora 10.00, la sediul Primariei Târgu-Mures, Piata Victoriei nr. 3, camera 45.


Greva japoneza in farmaciile muresene

Posted: 25 Nov 2009 04:49 AM PST

Cele 198 de farmacii din judetul Mures se afla in perioada 24-25 noiembrie in greva japoneza, ca protest al "situatiei muribunde in care se afla sistemul farmaceutic", perioada in care vor purta banderole negre pe brat.
Farmacistii din toata tara protesteaza. Colegiul Farmacistilor din Romania cere Guvernului sa gaseasca solutii urgente pentru evitarea falimentarii farmaciilor din Romania si continuarea asigurarii medicamentelor catre populatie. "Ne confruntam cu o situatie extrem de grava, intrucat farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate in ultimele cinci luni si nu vor mai primi nici un ban cel putin pana in luna februarie a anului viitor. O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt in stare de insolventa, fiind somate să isi plateasca datoriile catre stat si catre furnizorii de medicamente Protestul nostru trebuie sa fie un semnal de alarmă si un apel la responsabilitate pentru autoritatile din domeniul sanitar fata de propriile decizii, fata de tot sistemul farmaceutic din Romania si, in primul rand, fata de pacienti", se arata in comunicatul Colegiului Farmacistilor Romania.
Deficit bugetar pentru medicamentele compensate si gratuite
In judetul Mures, cele 198 de farmacii au epuizat fondul alocat pentru luna noiembrie la consumul de medicamente cu si fara contributie personala inca de duminica. inregistrandu-se deja un deficit de 51.499,59 lei. De la inceputul anului, pana in prezent, farmaciile muresene au consumat 92.436.469,59 lei pe acest segment. "Deficitul de peste 50.000 lei l-am inregistrat duminica. Cand lumea mergea la votare noi nu mai puteam elibera retete. Nu stim ce vom face, poate vom recupera de pe alt segment. Protestam pentru prelungirea termenului de plata", a declarat Iustina Vas, presedintele Colegiului Farmacistilor Mures. Farmacistii spun ca, desi au fost trase o serie de semnale, au avut loc discutii cu reprezentantii autoritatilor publice, nu a fost gasita nici o solutie. Ei spun ca prelungirea termenului de plata de la 60 la 210, incepand cu luna iunie au adus farmaciile intr-o situatie fara precedent, economiile fiind epuizate in conditiile in care nu s-au făcut încasări de la casele de asigurări de sănătate, însă farmaciile trebuie să se aprovizioneze cu medicamente pentru populaţie şi să plătească impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile şi celelalte cheltuieli necesare funcţionării.


Ajutoare de la UE oferite în Cetatea Medievala

Posted: 25 Nov 2009 04:49 AM PST

Multi batrâni si oameni cu o situatie precara se aflau ieri în Cetatea Medievala. Este vorba despre acordarea ajutoarelor de la Uniunea Europeana beneficiarilor de ajutor social, pensionarilor cu pensia mai mica de 400 de lei, persoanelor cu handicap si somerilor. Fiecare persoana a fost cautata în prima faza acasa iar cei care nu au fost gasiti la domiciliu au venit sa îsi ia cele 15 kg de faina si 4 kg de zahar cuvenite.
Pentru ca în Cetate nu era spatiu deoarece urmeaza sa fie amplasat Oraselul Copiilor, s-a început transportul alimentelor la Teatrul de Vara, unde va continua acordarea acestora. Cei care împarteau purtau îmbracaminte pe care era scrisa apartenenta la Primaria Târgu-Mures. Majoritatea celor prezenti erau batrâni care stateau la coada cu actele necesare în mâna si apoi îsi carau cu greu cele 19 kg de hrana. Programul trebuia sa demareze în 6 noiembrie, dar distribuirea a început în data de 3 noiembrie. Mai întâi cei 8.223 de beneficiari au fost cautati acasa, iar cei care nu au fost gasiti trebuie sa mearga sa primeasca ajutoarele.
Cei care vor sa primeasca ajutoarele trebuie sa se prezinte de azi la Teatrul de Vara cu o copie dupa buletin, cu dispozitia primarului pentru cei cu ajutor social, cu carnetul de somer pentru cei fara loc de munca, cu certificatul de încadrare pentru cei cu handicap si cuponul de pensie pentru vârstnicii cu pensia de pâna la 400 lei.

 
„Din data de 3 noiembrie am început sa împartim ajutoare. Pe lista primita de la Consiliul Judetean avem 8.223 de persoane si la fiecare se dau 15 kg de faina si 4 kg de zahar. Actiuni asemanatoare am avut si anul trecut. Cei care nu au fost gasiti acasa sau nu aveau acte au venit aici pentru ca sa primeasca aceste ajutoare."  
Marta Maior, sefa Serviciului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Târgu-Mures


„Eu sunt un om sarac cu handicap. Am primit 15 kg de faina si 4 de zahar. Am avut nevoie de o copie dupa buletin si gradul de handicap de care sufar. Nu mi s-a spus nimic de vreun partid sau de unde sunt. stiu ca le-a dat Primaria."  
Bran Vasile, persoana cu handicap  


„Am avut nevoie de o copie dupa buletin si cuponul de ajutor social. Tatal meu a murit, asa ca îmi este foarte greu. Nu eram acasa când au venit cu ajutoarele si azi am venit sa le iau. Eu primesc pensie de urmas si e foarte bine ca suntem ajutati. Nu mi sa zis de unde sunt. Am aflat doar ca trebuie sa vin aici pentru ca sa iau faina si zahar."  
Molnar Rita, beneficiara pensie de urmas  


„Orice ajutor este binevenit. Sunt un om cu handicap, iar aceste ajutoare ne sunt foarte de folos. Am avut nevoie de o copie dupa buletin si copie dupa gradul de handicap. Nu stiu de unde sunt aceste ajutoare dar nu ne-a zis nimeni de nici un partid."  
Suventiu Laurentiu, persoana cu handicap  


Cursuri de recalificare pentru muncitorii de la Mobex si Azomures

Posted: 25 Nov 2009 04:49 AM PST

Sute de angajati de la societatile Azomures si Mobex din Târgu-Mures s-au înscris la cursuri de recalificare gratuite, suportate din Fondul Social European în cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a anuntat, ieri, secretarul general al CNSLR-Fratia Mures, Maria Dandarau.
Reprezentantul CNSLR Fratia a spus ca muncitorii vor beneficia de aceste cursuri ca urmare a câstigarii unui proiect pe fonduri europene, structurale, de catre sindicat, în parteneriat cu Ministerul Muncii. Maria Dandarau a aratat ca s-au înscris deja peste 850 de persoane, mare parte fiind angajati ai Azomures si Mobex din Târgu-Mures, în conditiile în care proiectul vizeaza recalificarea a 4.000 de persoane, la nivel de tara.  "Acest proiect se desfasoara la nivelul întregii tari, conditia este sa fii salariat si sa fii membru al CNSLR-Fratia. Cursurile au prins extraordinar de bine, oferind recalificarea în 12 meserii. Grupul tinta este format din persoane de peste 45 de ani si femei. Se considera ca merg mai greu spre o recalificare, dar aceasta este tinta. La noi în judetul Mures au prins foarte bine, au fost foarte interesati, la nivelul Azomures, de exemplu, am avut în jur de 500 de înscrieri pentru cursuri pâna la termenul limita, la Mobex, în jur de 200, aproape toti. Noi am dus 850 de dosare pâna la data limita, care s-a prelungit si, în aceasta situatie, pâna în 11 decembrie mai strângem dosare", a spus Dandarau, citata de Agerpres.
Cursurile vor începe în ianuarie 2010, vor fi sustinute de formatori autorizati, diplomele vor fi recunoscute atât în tara, cât si pe plan european, iar cursantii vor primi si o indemnizatie de 740 de lei, reprezentând chetuielile de transport si masa în timpul cursului.


Va reveni FCM pe primul loc?

Posted: 25 Nov 2009 04:48 AM PST

Pe stadionul Magura din Simleul Silvaniei se disputa azi, de la ora 14.00, partida de fotbal dintre formatia locala Silvania si FC Municipal Targu-Mures. Jocul conta pentru etapa a IX-a si a fost amanat deoarece juniorii celor doua echipe s-au aflat intr-un turneu efectuat de lotul national. Este ultima restanta din acest tur, din care mai sunt de disputat doua etape.
Silvania, o prezenta inedita in liga secunda
FC Silvania s-a înfiinţat în vara anului 2008, după ce Flacăra Halmăşd a cesionat locul din Liga a III-a al echipei Someşul Satu Mare, de unde au venit şi majoritatea jucătorilor. A terminat sezonul 2008-09 pe locul secund al seriei a VI-a, înaintea unor echipe mai bine cotate: CFR II Cluj şi CSM Sebeş. Ocuparea locului secund le-a dat dreptul salajenilor de a participa la un turneu de baraj pentru promovarea in Liga a II-a. Silvania a învins cu 2-0 pe FC Caracal iar apoi a trecut cu 3-0 de CS Ineu, reuşind astfel să acceadă în liga secundă a fotbalului românesc. Dupa disputarea a 14 etape, acestia se afla  pe pozitia a X-a a clasamentului, cu 18 puncte si un golaveraj negativ (14-20). Pe teren propriu au cedat toate cele trei puncte in partidele cu UTA Arad (0-1) si CS Otopeni (0-2). Cu cate un punct au plecat de la Simleul Silvaniei echipele Drobeta Turnu Severin si Gaz Metan CFR Craiova. Simleienii au obtinut victoria in jocurile cu CSM Ramnicu Valcea (3-0 !), Ariesul Turda si FC Bihor Oradea, ambele cu 1-0. Au realizat sapte puncte in jocurile din deplasare, in urma victoriilor de la Baia Mare si Deva, la care se adauga remiza de la Mioveni. Asadar, o echipa imprevizibila, cu un moral bun dupa victoria din etapa trecuta realizata in fata oradenilor.
Formaţia lui Dacian Nastai, antrenor principal si Vasile Pasca, secund a aliniat urmatorul lot: Gabor - Muntean, Muresan, Onet, Brata, Bente (Edvan), Svarczkopf, Petcut, Lupo, Gavrilescu (Villand), Suteu (Danila). Rezerve: Stef, Sulea, Nistor.
FCM vrea primul loc
In cazul unei victorii, echipa tehnicianului Cosmin Bodea poate urca pe prima pozitie a clasamentului, pozitie pe care ar putea s-o pastreze pana la primavara, dat fiind si programul din ultimele etape, atat a lor, cat si a contracandidatelor. Daca in urma cu o luna si jumatate, cand era programata initial partida, muresenii se aflau dupa o serie de cinci victorii consecutive, acum acestia se afla dupa trei egaluri, tot consecutive, dintre care doua in deplasare. Dealtfel, FC Municipal este singura echipa din seria a II-a a ligii secunde care nu a pierdut nicio partida disputata in deplasare. Lotul este valid si dornic de victorie. Nu exista nici suspendati, singurii care se afla aproape de o suspendare sunt Luput si Bitis, ambii cu cate trei cartonase galbene. Echipa este pregatita pentru "asaltul final", totodata constienta de dificultatea partidelor de la echipele mici, care se mobilizeaza impotriva lor. In penultima etapa vor primi reprlica Muresului Deva, aflata pe penultimul loc, dupa care se vor deplasa la Vanju Mare, pentru partida cu Drobeta Turnu Severin, teren pe care au fost invinsi in finalul editiei trecute.
Partida va fi condusa la centru de pitesteanul Catalin Popa. Acesta va fi ajutat de asistentii Costin Florescu (Satu Mare) si Lorin Adrian Udrea (Târgu Jiu). Rezerva de arbitru a fost desemnat clujeanul Tudor Marchiş iar observator din partea Federatiei Romane de Forbal oradeanul Octavian Ştreng.


CSU Medicina CSS - Stiinta Bacau 0-3

Posted: 25 Nov 2009 04:48 AM PST

Echipa feminina de volei CSU Medicina CSS Targu-Mures a cedat pe teren propriu in fata formatiei Stiinta Bacau in cadrul etapei a VII-a a a diviziei A. Partida a fost dominata de echipa mai matura, gazdele avand doar tresariri, momente in care au incercat sa echilibreze jocul.
Primul set a fost echilibrat pana la 15. O serie de preluari gresite au oferit bacauancelor un avantaj care s-a dovedit decisiv in primul set. La 19-21, o ultima sansa pentru gazde, dar un blocaj si un atac in aut au incheiat setul la 20, in 23 minute. Setul secund a fost unul al serviciilor gresite. A fost si cel mai echilibrat in ceea ce priveste evolutia scorului. Muresencele au avut la un moment dat un avantaj care putea fi decisiv pentru relansarea partidei. La 14-10 insa, cateva inexactitati au facut ca moldovencele sa egaleze la 15 si sa treaca in avantaj la 17-16. Setul a mai avut cateva momente importante spre final. La 22-23, un nou serviciu in aut a oferit oaspetelor doua mingi de set. Desi acestea au fost recuperate, in prelungiri nesincronizarea la finalizare a dus scorul la 2-0 pentru Stiinta dupa un set castigat cu 26-24 in 27 minute.
Cel de-al treilea set a inceput din nou nefast pentru elevele lui Luka Valerijan. Greselile la preluare si atacurile in aut au oferit din start bacauancelor un avantaj de patru puncte la primul time-out tehnic (4-8). "Medicinistele" lupta si incearca relansarea partidei, dar jocul mai exact al oaspetelor maresc constant diferenta. Deseori oaspetele au reusit blocaje individuale care au dezarmat formatia gazda. La 13-20, dupa cateva mingi reusite se parea ca setul va fi reechilibrat. Alte doua servicii gresite reduc insa orice sansa a gazdelor de a mai obtine un set si acesta se incheie la 18-25, in 21 minute. Echipa din Bacau a suferit o singura infrangere in aceasta editie, tocmai la adversara din etapa viitoare a tinerei formatii muresene, care va evolua la Constanta, cu echipa locala VC Tomis.
Pentru CSU Medicina au evoluat: Salaoru, Bunea, Stoiadinovic, Ciubuc, Ivanof, Baciu, Dimeny - libero, Breban, Pintea, Martiniuc.


Fetele de la FC Municipal câştigă in derby-ul etapei

Posted: 25 Nov 2009 04:47 AM PST

Formatia feminina de fotbal FC Municipal Targu-Mures a invins in deplasare cu scorul de 4-1 pe Smart Bucuresti. Toate cele patru goluri au fost inscrise de catre Sinka Zsuzsanna care, din cauza unei accidentaria lipsit in etapa precedenta, in confruntarea cu ultima clasata, Intercredo Pitesi. Coechipierele sale au realizat un scor fluviu (20-0) si Zsuzsi a apromis ca se va revansa in jocuri mai importante. A reusit sa se tina astfel de cuvant intr-o partida care a constituit capul de afis a etapei a IX-a din divizia A.
Cu trei etape inaintea incheierii turului echipa bucuresteana avea doar trei infrangeri. Au pierdut doar in fata echipelor fruntase, Clujana Cluj, Sporting Craiova si, surprinzator, in etapa precedenta au fost invinse cu scorul de 3-2 la Oradea de catre Motorul.
Bucurestencele au inregistrat cele mai stranse rezultate din campionat. Cu 15 puncte, cinci victorii si trei infrangeri, golaveraj 18-11, o eventuala victorie a gazdelor, le puteau apropia pe acestea la doar trei puncte de echipa antrenata de Seches Carol. Astfel, jocul din aceasta etapa avea o mare importanta pentru configuratia clasamentului. Muresencele au pornit foarte decise sa obtina victoria pentru a ramane in plasa liderelor din Craiova, singura echipa neinvinsa. Jocul a fost la discretia lor de la un cap la altul. La pauza rezultatul a fost de doar 1-0. La reluare, muresencele au permis adversarelor sa iasa din prima jumatate si, cu o viteza superioara au lovit pe contraatac. Dupa 4-0 a urmat o adevarata sarabanda a ratarilor si gazdele au reusit spre final sa inscrie golul de onoare, in urma unui sut deviat.
Seches Carol a folosit formatia: Papp, Sinka M., Albert (Ratu), Berkeczi, Mathe (Meleaca), Herczeg, Lazar, Stroia (Sarosi), Gorea (Miklos), Sipos, Sinka Zs.
Urmatoarea etapa, ultima de pe teren propriu se va disputa sambata de la ora 14.00 pe terenul I al FC Municipal, dupa partida baietilor din liga secunda, cea cu Muresul Deva. In ultima etapa se vor deplasa din nou la Bucuresti, unde vor intalni ocupanta locului VIII, AFC Fair Play.


CS Torpi câştigă la Craiova şi urca in clasament

Posted: 25 Nov 2009 04:47 AM PST


Divizionara A de volei masculin CS Torpi Targu-Mures a invins cu scorul de 3-0 (-22; -20; -20) formatia SCM Universitatea Craiova intr-o partida contand pentru etapa a VII-a a Campionatului National. Este cea de-a treia victorie obtinuta de echipa antrenata de Ovidiu Macarie. Dupa un debut mai putin reusit, cu trei infrangeri in primele trei etape, in urmatoarele patru partide ei au invins pe rand echipele Stiinta Explorari Baia Mare, scor 3-1, urmata de un 3-0 in deplasarea de la Brasov, cu CMV, apoi o infrangere cu 3-0 la una dintre fruntase, Tomis Constanta. Jocul cu echipa craioveana a fost dominata de mureseni. Fiecare din cele trei seturi au fost echilibrate in prima jumatate, dupa care gazdele au preluat initiativa. In primul set, Torpi s-a desprins la 20-17, dar doua atacuri ratate au reechilibrat scorul. Finalul a apartinut muresenilor, care s-au impus cu 25-22. In setul secund, gazdele au condus in permanenta, oltenii recuperand insa de fiecare data diferenta. Echilibrul s-a rupt la scorul de 14-11 si muresenii au luat un avantaj decisiv (19-12). Au apasat pe acceleratie la 22-18 si si-au adjudecat setul la 20. Ultimul set a debutat cu cateva mingi spectaculoase, set in care echipa craioveana s-a straduit sa opuna rezistenta. Torpi se despirnde insa din nou la trei puncte si jocul sigur din ambele faze nu da nicio sansa oaspetilor. Momentele de relaxare prematura echilibreaza scorul, ultima data la 12-11. Atacurile si blocajele functioneaza insa impecabil in momentele de concentrare si Torpi se desprinde la 18-13, castigand setul la 20 si partida cu 3-0.
In urma acestei victorii, echipa targumureseana urca pe locul VIII al clasamentului, cu 10 puncte. Etapa viitoare va evolua Cluj, in compania Universitatii, aflata pe locul VII, cu 11 puncte. Prin prisma rezultatelor din aceasta editie, o victorie este la indemana muresenilor. Torpi a invins echipa din Baia Mare, in timp ce clujenii au cedat pe teren propriu in fata acestora, la fel cum au obtinut rezultate superioare in partidele de la Bucuresti, cu Dinamo sau la Brasov.


Am fost colegi la “Mihai Viteazul” in clasa C primara!

Posted: 25 Nov 2009 04:47 AM PST

Cea de a doua cladire a Gimnaziului "Mihai Viteazul" din Targu-Mures, la parter, gazduieste inca o clasa de prichindei. Invatatoarea Oreian Alina absolventa Liceului Pedagogic promotia 1988, a Colegiului Pedagogic- in 2004- apoi a Facultatii de Pedagogie din Cluj Napoca-in 2006- si cu masterat din 2007, recunoaste ca a ajuns invatatoare din... intamplare! "Parintii m-au pus sa aleg ce vreau sa urmez, informatica la Cluj sau pedagogia la Targu-Mures. Si cum nu prea eram prietena cu matematica, am ales pedagogia. Si nu am gresit, pentru ca acum nu m-as putea imagina facand altceva", declara ea privindu-si cu drag elevii.
Cei 23 de elevi ai clasei I C invata intr-o sala frumos amenajata, cu mobilier modern-datorita contributiei parintilor generatiilor anterioare. Mandria clasei e un calculator performant cu imprimanta la care anul acesta parintii copiilor au adaugat si un videoproiector! Fericiti elevii care au toate conditiile pentru a invata dupa metoda traditionala dar cu dotari moderne si la program prelungit. La amiaza ei se duc la masa la restaurantul Gran Canaria, apoi se joaca pe afara daca e timp frumos, se duc la fotbal, la diferite activitati extrascolare, toate sub parinteasca supraveghere a invatatoarei, Alina Oreian. "Doar la sfarsit de saptamana au de facut teme pentru acasa, si cei care vor sa mai exerseze, in rest zilnic, dupa ora 16 sunt liberi", ne explica ea ce inseamna programul prelungit. "Copilul e ca oglinda, reflecta tot ce se intampla pe acasa, dimineata inainte de plecare la scoala... Fiecare e sensibil, dar nu am copil- problema, chiar sunt foarte multumita de ei, cel mai mic abia a trecut de sase ani, dar a vrut sa vina la scoala!", adauga Alina in timp ce ii aliniaza la perete pentru poza de grup. Viitorii profesori, politisti, veterinari si invatatoare, fericiti ca vor aparea in ziar, isi cauta locul pe banca sau pe langa ea, dupa inaltime. Apoi suna de iesire si se duc la joaca! Toate pozele din lume nu fac cat o alergare sanatoasa in curtea scolii-par sa exprime prin strigatele lor de bucurie. Si noi le dam dreptate!


Realitatea TV Târgu-Mures, lider de audienta în ziua alegerilor

Posted: 25 Nov 2009 04:47 AM PST

Duminica, Realitatea TV Târgu-Mures a fost principala sursa de informatie pentru telespectatorii mureseni. Cele 14 jurnale, difuzate în limbile româna si maghiara, au acoperit toate evenimentele majore care au marcat ziua alegerilor. Programele de stiri locale, precum si corespondentele transmise de la Târgu-Mures, pe postul national, au creat imaginea de ansamblu a unei zile în care telespectatorii au preferat, în locul divertismentului, programele informative. „Le multumim muresenilor pentru încrederea si fidelitatea dovedite o data în plus. Ziua de duminica a fost, conform studiilor de audienta, dovada ca Realitatea TV este cea mai importanta si credibila sursa de informatie pentru majoritatea românilor. Ne bucuram ca duminica, înainte de toate, si muresenii au ales Realitatea TV", a declarat Sergiu Zeres, directorul Realitatea TV Târgu-Mures.
De asemenea, producatorul general al statiei, Ioan Korpos, crede ca s-a ajuns la o maturitate a telespectatorilor în alegerea locului de unde îsi obtin informatia. „La fel ca în toata tara, la Târgu-Mures, oamenii prefera profesionalismul, echilibrul si obiectivitatea, atunci când este vorba de informatiile difuzate într-o zi atât de importanta", a declarat Ioan Korpos. Si la nivel national, Realitatea TV s-a situat pe primul loc în topul preferintelor telespectatorilor în ziua alegerilor. Televiziunea de stiri a fost urmata în clasamentele de audienta de Pro TV si de Antena 1. La momentul anuntarii primelor estimari exit-poll, audienta Realitatea TV a atins un vârf de peste 12 puncte de rating. Realitatea TV a fost si principala televiziune de stiri urmarita de telespectatori. Vârful de audienta a fost atins în intervalul 21.00 - 21.30. "Realitatea TV promite si pentru 6 decembrie, ziua turului al doilea al alegerilor prezidentiale, programe care vor surprinde în timp real, cele mai importante evenimente ale derularii procesului electoral", a încheiat Sergiu Zeres.




PNL Mures îl sustine pe Mircea Geoana în turul doi

Posted: 25 Nov 2009 04:47 AM PST


Biroul Politic Central al PNL a decis ieri, cu unanimitate de voturi sa îl sustina în turul doi pe candidatul PSD, Mircea Geoana. "În Biroul Politic Central de marti am decis crearea unei majoritati parlamentare pentru Klaus Johannis, sa elaboram un program de guvernare care sa scoata tara din criza si sustinerea lui Mircea Geoana daca se va semna un proiect bazat pe punctele promovate de PNL", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul liberal a subliniat ca obiectivul principal este scoaterea României din criza si asigurarea stabilitatii politice si institutionale. „Un alt obiectiv este conducerea tarii cu competenta, transparenta si cheltuiala eficienta a banului public, dar si reformarea clasei politice si refacerea prestigiului international", a adaugat Crin Antonescu.
Prezent la întrunirea de la Bucuresti a liderilor judeteni ai filialelor liberale, presedintele PNL Mures Ciprian Dobre s-a declarat multumit de decizia Biroului Politic Central al partidului, argumentând ca Mircea Geoana este singurul din candidatii ramasi în cursa pentru functia de presedinte al tarii care poate prelua si duce mai departe proiectul politic gândit de Crin Antonescu pentru România. „Sunt de acord cu decizia luata pentru ca este singura posibilitate ca proiectul pentru România al lui Crin Antonescu sa fie dus mai departe, singura sansa ca România sa aiba un premier independent independent din punct de vedere politic. Prin aceasta hotarâre PNL a abandonat interesul de partid si a îmbratisat interesul national, lucru de care România are nevoie în conditia în care se confrunta cu o criza economica profunda", a precizat Ciprian Dobre.

 

Crin Antonescu sustinut si de UDMR
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, ca partidul sau va sustine încheierea unui acord politic cu PNL, atât în ceea ce priveste turul al doilea al alegerilor prezidentiale, cât si în privinta formarii unui nou Guvern si a sprijinirii unui candidat comun pentru functie de premier, Klaus Johannis. „Prima decizie importanta a fost luata de Consiliul Permanent al UDMR, care sustine încheierea unui acord cu PNL în ceea ce priveste o colaborare si o corelare cât mai strânsa, atât în ceea ce priveste turul doi al alegerilor prezidentiale, cât si în ceea ce priveste formarea unui nou Guvern si a unei majoritati parlamentare", a declarat Marko Bela.


Numaratoarea voturilor finalizata de Biroul Electoral Judetean Mures

Posted: 25 Nov 2009 04:47 AM PST

Biroul Electoral Judetean (BEJ) Mures a publicat rezultatele finale ale scrutinului prezidential de duminica si ale referendumului, dupa solutionarea contestatiilor la sectia de votare 43 din Târgu-Mures, unde au fost semnalate numeroase probleme. "Pentru sectia 43 a fost depusa prematur o contestatie la BEJ, pentru ca sectia 43 avea de solutionat contestatii înainte ca BEJ sa le poata solutiona. Am dispus ca aceasta sectie sa îsi solutioneze contestatiile depuse de PSD si PNL. Nu stiu prin ce modalitate au lucrat, dar au reusit sa încheie procesele verbale de constatare a rezultatelor alegerilor si referendumului, prin care s-a constatat ca lipsea câte un buletin de vot. Se pare ca au fost predate buletine de vot unor alegatori, care nu le-au depus în urna. Acest lucru a fost constatat prin procesele verbale, lipsa câte unui buletin de vot la prezidentiale si la referendum", a declarat Maria Ristache, presedintele BEJ Mures, citata de Agerpres. Ea a aratat ca la sectia 43 "s-a lucrat foarte greu din cauza greselilor facute de reprezentantii partidelor, a presedintelui si loctiitorilor de la sectia respectiva".
Potrivit datelor centralizate de la toate cele 645 de sectii de votare din judetul Mures, s-au prezentat la urne 243.213 de alegatori (49,97%), iar numarul total al voturilor valabil exprimate a fost de 235.862. Traian Basescu a obtinut 27,45% din voturi, devansându-l pe Kelemen Hunor, care a avut 27%. Cei doi sunt urmati de Mircea Geoana - 18,51%, Crin Antonescu - 16,05%, Corneliu Vadim Tudor - 5,92%, George Becali - 1,59%, Sorin Oprescu - 1,51%, restul candidatilor având sub 1%.
Pentru reducerea numarului de parlamentari, din cei 219.881 de alegatori care s-au prezentat la urne, 178.883 au votat "Da" si 25.636 "Nu", iar 15.360 de voturi au fost nule. Pentru Parlament uninominal au votat 219.881 de alegatori, din care 154.709 de voturi au fost favorabile, 47.792 împotriva, iar 17.302 nule.


La multi ani, Nea Florica!

Posted: 25 Nov 2009 04:46 AM PST


Astazi Florea Ispir isi sarbatoreste aniversarea zilei de nastere. Pentru iubitorii sportului in general si ai fotbalului in special, Nea Florica nu mai are novoie de nicio prezentare. Un adevarat portdrapel al fotbalului muresean, Florea Ispir a venit la Targu-Mures in urma cu aproape 40 de ani pentru satisfacerea stagiului militar si s-a "incorporat" la echipa de fotbal ASA. A devenit un adevarat targumuresean, fiind unul dintre foarte putinii jucatori romani care a evoluat toata cariera sub culorile aceluiasi club. Dupa retragere, a ramas ani buni ca antrenor la acelasi club. Dupa o scurta perioada in care a mai antrenat si echipe din afara judetului a revenit "acasa". In editia trecuta a fost director tehnic al divizionarei secunde FC Municipal. In prezent este seful centrului de juniori al FC Junior.
Daca pentru multi dezvaluirea varstei este un subiect tabu, pentru Florea Ispir aceasta este o mandrie. S-a nascut in data de 25 noiembrie 1949, in comuna Magurele, satul Varteju, judetul Ilfov. Azi implineste 60 de ani, asadar schimba "prefixul" cum se mai spune. Datorita faptului ca a dus o viata sportivea, fiind un model pentru multi, acesta se simte tanar si in putere. "Nu conteaza numarul anilor, atunci cand tu te simti tanar, cu putere de munca. Ma simt bine si ma bucura faptul ca pot fi in preajma juniorilor. E o placere pentru mine sa pun umarul acolo unde este nevoie", s-a destainuit fostul capitan al ASA-ului. Nu-si doreste decat sanatate, sa poata fi aproape de lumea
fotbalului. De sarbatorit nu are deocamdata timp. "Am sa aman sarbatorirea pentru sfarsitul saptamanii, pana atunci muncesc. Imi voi invita la un pahar adevaratii prieteni si voi serba schimbarea prefixului cu decenta", a completat Florea Ispir.


Sapte locuri I la Cupa “Dance Art” pentru sportivii mureseni

Posted: 25 Nov 2009 04:46 AM PST

Desi la concurenta cu alte doua competitii disputate pe plan intern (Cupa Muntenia, la Pitesti si Cupa Bucuresti- Oriflame), a III-a editie a Cupei "Dance Art" Targu-Mures a reunit la start peste 300 de perechi de la 50 de cluburi din tara. Sportivii mureseni au obtinut sapte locuri I, sapte locuri II, si trei locuri III. Alte 11 perechi au obtinut calificari in finale categoriilor la care au concurat. S-au clasat pe prima treapta perechile Cristian Moldovan - Adriana Cheteles (clasa D 6-9 ani), Guti Akos - Ana Andreea Cirdan (cl. E 10-11 ani), George Radulescu - Weisz Julia (incepatori 12-15 ani), Paul Moldovan - Cristina Tatar (Open Latino 14-15 ani), Ionut Varodi - Gyorffi Izabella (cl. E si Standard,16-35 ani) si Feifer Levente - Feifer Katinka (adulti, incepatori-vals vienez).
In paralel s-a disputat si o alta competitie de nivel national, Cupa Romaniei Timisoara. La aceasta, componentii clubului muresean care au obtinut locul I au fost perechile compuse din Cristian Moldovan - Ariana Cheteles, la categoria Standard, 6-11 ani si deja consacratul cuplu Paul Moldovan - Cristina Tatar, la Latino, 14-15 ani. Ambele perechi au obtinut locurile IV la sectiunea Latino. In aceeasi competitie, perechea Bencze Istvan - Szasz Katinka s-au clasat pe locul III la Standard 14-15 ani, iar Fodor Csanad - Vaszi Reka pe locul VIII la Standard 16-18 ani. De remarcat ca la concursul international „Varadinum Dance Festival", desfasurat in urma cu doua saptamani la Oradea, perechea Paul Moldovan a ocupat locul II la Latino si locul IV la Standard, iar Fodor- Vaszi a obtinut tot un loc VIII la 16-18 ani, Standard.


Personalul didactic va fi in zi libera în 30 noiembrie

Posted: 25 Nov 2009 04:46 AM PST

Ministerul Invatamantului a trimis o notă tuturor inspectoratelor şcolare conform căreia profesorii şi personalul nedidactic din unităţile de învăţământ vor avea liber pe 30 noiembrie. Reducerea de 15,5% a veniturilor a cadrelor didactice nu se comentează pentru că este lege, dar perioadele când să fie atribuite zile libere neplătite personalului din învăţământ a cauzat discutii. Sindicatele au venit cu o variantă de a intra în concediu fără plată în perioada 26 noiembrie - 5 decembrie, iar conducerea Inspectoratului Scolar Mures a venit cu o altă varianta de concediu care să nu afecteze procesul educativ. Toate unităţile şcolare cu personalitate juridică din judeţ trebuie să ia această măsură.



"O notă, un ordin de ministru este inferior unei legi, este vorba de legea 329/2009 care se aplică iar opiniile de genul că această notă schimbă structura anului şcolar nu îşi au rostul. Da, e o notă a organului ierarhic superior, Ministerul Educaţiei şi Cercetării stabileşte prin ordin de ministru structura anului şcolar şi în notă este precizat ca activitatea din perioada 14-18 decembrie să fie planificată şi recuperată. Ministerul a venit cu o soluţie să se acorde vacanţa cu o săptămână mai repede cu condiţia ca zilele de concediu să se acorde în aceea perioadă şi programul elevilor să fie recuperat şi cred că e o soluţie mai bună decât concediul în intervalul 26 noiembrie -4 decembrie."
Dumitru Matei, inspector scolar general


"Noi suntem un învăţământ care costă pentru că facem cultură, dar incultura te costă şi mai mult în viaţă, până la urmă. Respectăm nota Ministerului cu data de 30 noiembrie zi liberă, iar  vacanţa de iarnă va începe pe 14 decembrie şi nu pe 19 din cauza zilelor de concediu fără plată pe care profesorii şi le vor lua în perioada 14-18 decembrie, dar oricum în ultima săptămână se încheiau mediile şi activitatea era mai redusă. Avem 720 de elevi în clasele I-XII şcolarizaţi în domeniile artei şi muzicii în trei locaţii care vor recupera materia până la sfârşitul semestrului.   
Călin Călugăru, director interimar Liceul de Artă Târgu-Mureş


"La noi la şcoală consiliul profesoral în consens cu angajaţii şi cu părinţii elevilor am agreat ultima notă a Ministerului de a avea liberă ziua de 30 noiembrie şi personalul didactic să intre în zilele de concediu fără plată în perioada 14-18 decembrie. Avem 94 de cadre didactice, fără personal TESA şi 1.005 elevi care vor fi  liberi în această perioadă cu acordul Ministerului, iar materia va fi reprogramată şi recuperată până la sfârşitul semestrului".
Doina Elena Ţintoşan, director Gimnaziul "A.I. Cuza" Târgu-Mureş


"Nu ne face plăcere să intrăm într-un concediu pentru care nu am făcut o cerere. Am discutat în mai multe rânduri cu personalul şi într-un final am acceptat nota Ministerului în care se propune ziua de luni, 30 noiembrie să fie zi liberă şi am decis să intrăm în concediu fără plată în perioada 14-18 decembrie înaintea vacanţei cu o săptămână. Deoarece colegele mele au dreptul ca în concediu să îşi ceară concediul de odihnă eu sunt obligată la cererea lor să le dau pe perioada de vacanţă acest concediu şi nu pot amesteca lucrurile. Deja am făcut şi o programare pentru vacanţa cu colegele care vor dori să vină la serviciu în vacanţă. Avem 246 de copii înscrişi în 10 grupe la limbile română, germană şi maghiară şi la noi vin copiii şi în vacanţă că avem program prelungit".
Silvia Durigu, director Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 6 Târgu-Mureş


Asistenta sociala la domiciliu acordata varstnicilor din Saschiz si Zagar

Posted: 25 Nov 2009 04:46 AM PST

Persoanele varstnice din localitatile Saschiz si Zagar vor beneficia de asistenta sociala la domiciliu. Ieri au fost inaugurate doua Centre sociale destinate ingrijirii la domiciliu in aceste localitati.
Centrele fac parte din proiectul de dezvoltare a serviciilor integrate de asistenta sociala la domiciliu in zonele rurale a Microregiunii Tarnava Mare. Pentru centrele din Saschiz si Zagar s-au achizitionat doua autoturisme, calculatoare, imprimante, mobilier, echipamente de lucru si protectie, masini de spalat, uscatoare de rufe, aspiratoare, etc. "Pentru comuna Saschiz este binevenit acest proiect pentru ca sunt peste 80 de varstnici aflati in dificultate pentru ca nu au familie, sau pentru ca copiii lor nu au timp de ei. Este recomandabil si pentru alte societati", a precizat Ovidiu Soaita, primarul comunei Saschiz. Serviciile sociale acordate de furnizori acreditati persoanelor varstnice, la domiciliu, inlocuiesc cu succes centrele rezidentiale, constituind in acelasi timp si o economie. "Scopul este de a crea un sistem comprehensiv si eficient de servicii sociale integrate la domiciliu in zonele rurale a microregiunii, capabil sa asigure incluziunea sociala si cresterea calitatii vietii a persoanelor varstnice", a declarat Ludescher Laszlo, manager proiect in cadrul Organizatiei Caritas Alba Iulia, filiala Târgu-Mureş.

Ajutor la treburile casnice
Prin intermediul proiectului dupa zece luni de activitate, numarul beneficiarilor a ajuns la 409 persoane, la care au fost efectuate 19.097 de vizite la domiciliu. De persoanele aflate in dificultate se ingrijesc 15 persoane, din care doi asistenti, zece ingrijitori la domiciliu si trei specialisti de mobilizare. Serviciile acordate varstnicilor consta in ingrijirea igienii personale, ajutor in gospodarie prin curatenie, spalat haine, ajutor la prepararea mancarii, aprovizionare cu alimente, deplasare si insotire cu diverse ocazii: la medic, farmacie, evenimente sociale, dar si pentru plimbari. Au fost acordate 2300 de servicii care consta in informare si consiliere, furnizare de informatii si sprijin administrativ. De asemenea, au fost inchiriate 131 de articole de ingrijire precum cadre de mers, carje, pat de ingrijire, carucior, scaune de toaleta. Programul este implementat de Consiliul Judetean Mures, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures in parteneriat cu Organizatia Caritas Alba Iulia filiala Targu-Mures in localitatile Albesti, Apold, Danes, Nades, Saschiz, Vanatori, Viisoara, Saschiz si satele arondate acestora. Valoarea proiectului este de 167300 euro si este cofinantat de Uniunea Europeana in proportie de 89% si 11% din partea CJ Mures pe durata a 14 luni, care se termina la data de 1 decembrie 2009. Dupa aceasta data proiectul continua in derularea Organizatiei Caritas Alba Iulia, cu finantare de la consiliile locale in cuantum de 50%, CJ Mures 20%, iar Caritas 30%. "Finantarea din partea unei primarii ar fi cam de 2500 lei pe luna. Deocamdata s-a luat legatura cu mai multe primarii si asteptam raspunsuri", a mai spus Ludescher Laszlo.


“Îndrăgostiţii din poveste” la Balul Bobocilor “Traian Vuia”

Posted: 25 Nov 2009 04:45 AM PST

Mottoul elevilor de la Grupul Şcolar "Traian Vuia" din Târgu-Mureş este: "Distractia nu tine cont de locatie!" Luni seara la "Balul Bobocilor" sau "Balul Îndrăgostiţilor din Poveste" în Jazz'n'Blues Club de la ora 17.00 liceenii s-au distrat pe cinste. Clasa a XII-a A s-a ocupat de organizare şi a făcut-o bine.

Şase perechi de boboci, în lupta pentru titlul de Miss şi Mister
Şase perechi de bobocei îndrăgostiţi s-au prezentat pe scena delimitată de colegii lor, pentru a demonstra că sunt cei mai frumoşi şi mai înţelepţi. Rodrigo şi Ximena, Romeo şi Julieta, Eminescu şi Veronica sau Abelard şi Heloise s-au întrecut în probe de dans – cha-cha, samba, vals, cultură generală, dansul portocalei şi probele individuale. Au recitat poezii, au dansat, au cântat, au driblat cu mingea, au preparat cocktail-uri, au dat tot ce au avut mai bun pentru a impresiona publicul şi juriul. Invitaţii serii au fost Zoly and friend, Ana Maria Pop, "Aven Amenza Romales", Tetu şi invitaţii de la Grupul Şcolar "Gheorghe Marinescu": Szanto Lorand, Boca Cornelia, Buta Petrişor şi Cernat Diana care au încântat publicul cu muzică şi dans în pauzele dintre probe.

Szekely Claudia şi Oltean Gabriel, cei mai frumoşi boboci
Juriul a studiat şi deliberat în aproximativ două ore; nu a fost uşor dar au hotărât într-un final. Locul trei a fost ocupat de Szalai Beata şi Nagy Ferencz, locul doi: Szabo Izabella şi Uilăcan Vlad iar Miss şi Mister Boboc 2009 au fost desemnaţi fericiţii Szekely Claudia şi Oltean Gabriel. Distracţia a continuat apoi tot în Jazz'n'Blues Club, până la miezul nopţii (aşa cum le-a fost înţelegerea). Felicitări tuturor bobocilor!


Biblioteca Reghin are 4.000 de cititori

Posted: 25 Nov 2009 04:45 AM PST


Bibliotecari, oameni de cultura si invitati speciali s-au adunat în perioada 15-16 noiembrie pentru a sarbatori Zilele Bibliotecii municipale "Petru Maior" din Reghin. Cu totii s-au bucurat de sarbatoarea cartii, primind diplome pentru activitatea depusa si de lansari de carte la cea mai activa biblioteca din judet. Pentru a afla mai multe detalii l-am intervievat pe directorul biblioteci, Marin Sara.

Reporter: Ce înseamna pentru Reghin zilele bibliotecii?
Marin Sara: Aceste zile marcheaza sarbatoarea cartii si a bibliotecii care are la Reghin 29 de ani de traditie. Zilele bibliotecii sunt un omagiu adus bibliotecarilor si utilizatorilor bibliotecii. Pâna la urma biblioteca este sursa noastra de cultura, de cunoastere a poetilor si prozatorilor contemporani, si a multor autori care au ramas prin cuvintele asternute cu ajutorul penitei în memoria fiecaruia dintre noi.
Rep.: Are cea de-a XXIX-a editie un scop mai special decat precedentele?
M.S.: As putea spune ca da, pentru ca biblioteca reghinenilor a trecut la o noua etapa reprezentata prin automatizarea majoritatii operatiunilor de biblioteca începând de la împrumut pâna la evidenta si la fisele cititorilor toate în format electronic. Programul zilelor bibliotecii a fost unul foarte bogat în activitati legate de carte, lansari si organizarea unui colocviu profesional, în care s-au oferit noi concepte si orientari în evolutia bibliotecilor publice si scolare din România. La eveniment au luat parte 40 de bibliotecari de specialitate din Cluj, Targu-Mures, Baia Mare si bibliotecari comunali din zona Reghinului au vizitat institutia noastra une li s-au prezentat gândurile noastre si obiectivele pe care ni le-am propus si s-a vazut interesul bibliotecarilor pentru nou si introducerea de noi tehnologii. Am prezentat cele opt calculatoare ale institutiei conectate la reteaua de internet care stau deocamdata la dispozitia bibliotecarelor care ofera informatiile pe partea documentara cerute cititori.
Rep.: Cât fond de carte are bibloteca "Petru Maior" si câti cititori va calca pragul?
M.S.: Noi ne-am început activitatea în 1950 când am devenit Biblioteca Publica de Stat cu 2.200 de volume, iar azi fondul actual de carte a ajuns la 120.000 de volume la care mai adaugam abonamentele la reviste si ziare si numeroasele donatii pe care le primim. De acest "fond de aur" beneficeaza circa 4.000 de utilizatori înscrisi anual fara a-i calcula pe cititorii ocazionali. Ma bucur sa spun ca avem o biblioteca bine cotata la nivel national cautata de cititori din toata tara care au nevoie de lucrari de cercetare pentru ca la noi fiecare achizitie de carte se face stintiific pe baza unor criterii foarte riguroase.


Dezamagirea UDMR Reghin

Posted: 25 Nov 2009 04:45 AM PST

La fel ca în toata tara, UDMR nu a functionat la parametri nici în judetul Mures. La nivel national, candidatul Uniunii, Kelemen Hunor, a obtinut putin sub 4,5 % din voturile celor care au fost duminica la urne, un scor slab în comparatie cu alegerile anterioare. Reamintim ca, în urma cu cinci ani, în 2004, Marko Bela obtinea 5,10 %. La prezidentialele din 2000, Gyorgy Frunda scotea un rezultat si mai bun, 6.22%.
Nu mergem mai departe cu statistica, este suficient sa constatam ca UDMR este într-un picaj evident. La nivelul judetului Mures, Kelemen Hunor a iesit pe locul doi, cu 27 %, la scurta distanta de Traian Basescu, dar nu putem sa nu constatam rezultatele slabe din celelalte orase, în special de la Reghin: 16,26 %, mult sub potential. Este adevarat ca organizatia UDMR Târgu Mures a avut un rezultat destul de bun dupa primul tur al prezidentialelor, însa liderul ei, Benedek Istvan, nu a dorit sa comenteze scorul obtinut de Uniune în restul judetului. „Foarte multi alegatori din partea noastra au dat votul de încredere în primul tur lui Crin Antonescu, datorita afinitatii dintre UDMR si PNL", a mai spus Benedek. A trecut, se pare, vremea când românii de etnie maghiara votau în bloc candidatul Uniunii.
Acest lucru îl recunoaste si liderul filialei Reghin, primarul în functie, Nagy Andras. "Noi nu am facut înca o analiza a rezultatelor însa vom face acest lucru, pentru a ne da seama care sunt cauzele scorului slab. Probabil ca în mentalitatea alegatorului s-a format o alta viziune, aceea ca omul este votat, si nu partidul. De asemenea, nu exclud posibilitatea ca o parte a simpatizantilor UDMR Reghin sa fi votat cu unul dintre ceilalti candidati, Antonescu, Geoana sau Basescu. Un alt motiv ar putea fi faptul ca omul propus de UDMR, Kelemen Hunor, nu a fost destul de prezent si de cunoscut în zona noastra. Vom vedea ce rezulta în urma analizei, dar pâna atunci speram într-o mobilizare mai buna în turul II, în functie de ce vom decide la vârful UDMR, cu cine mergem mai departe", sustine Nagy Andras.
Un alt reprezentant cu nume sonor al maghiarimii din Reghin, Bozsoki Zoltan, spune ca nu are cuvinte pentru a comenta rezultatul obtinut de candidatul UDMR la Reghin. "Uniunea a facut o mare greseala, propunând un candidat foarte slab. Mi s-a parut normal ca unii sa voteze cu Antonescu, de pilda, mergând tot pe o doctrina de dreapta. E adevarat ca la Târgu-Mures UDMR a scos un scor mai bun pentru Kelemen, dar acolo exista o baza foarte puternica a partidului", ne-a declarat Bozsoki.
Surse din UDMR Reghin ne-au declarat însa ca multi dintre simpatizantii locali ai partidului sunt dezamagiti de directia pe care a luat-o filiala, subliniind în special cazul consilierului municipal Biro Janos, probabil singurul politician din România care a ajuns în Consiliul Local al unui oras fara sa aiba macar Bacalaureatul. Din acest motiv si în semn de protest, spun sursele noastre, un numar mare de udemeristi au votat cu alti candidati decât Kelemen Hunor.


Agenda lucrurilor importante lipseste cu desavarsire!

Posted: 25 Nov 2009 04:45 AM PST

Casa Sindicatelor din Targu-Mures a gazduit ieri, simpozionul cu tema "Dezvoltarea Sociala Responsabila' organizat de "Miscarea Pentru Ordine si Lege Dacicus" in colaborare cu Uniunea Judeteana a Sindicatelor Libere Mures. Simpozionul face parte din seria dezbaterilor publice "Dupa criza-incotro?" initiate de Miscarea Dacicus, prin care se doreste gasirea de solutii pentru depasirea situatiei actuale, printr-un proces de renastere al spiritului national, istoric si cultural, prin promovarea adevaratelor valori, in conformitate cu principiile unei democratii autentice si de durata. "Au trecut 20 de ani si ne trezim ca adevarateole valori au fost inlocuite cu altceva. Am plecat de la premiza spiritual crestina, a Sfintei Treimi, am luat ca baza Biblia, Istoria si manualul de limba romana. Cineva, in acei 20 de ani, a cautat sa inlocuiasca aceste trei esente si noi prin prisma acestor trei fundamente vrem sa renastem spiritul romanesc, cu tot ce reprezinta el de peste 2.000 de ani. Nu va fi usor, dar nu si foarte greu, deoarece in aceasta tara sunt multi care doresc si vor sa simta ceea ce au preluat de la parinti si bunici, accea zestre spirituala si vor sa o duca mai departe", a precizat Vasile Stroe, presedintele Miscarii Pentru Ordine si Lege Dacicus.

Factorul educatiei si al sanatatii, esential
Calin Georgescu, director executiv al Institutului de Proiectare pentru Inovatie si Dezvoltare Bucuresti, a punctat principale aspecte legate de o societate sanatoasa, reprezentate de factorii demografici, sanatate si educatie. Acesta a mentionat faptul ca
este foarte complicat sa abordezi un subiect legat de criza, atunci cand toate lucrurile sunt generate de un absurd, iar cea mai mare drama a unei societati este atunci cand politicul ajunge la un nivel al absurdului, care duce la depersonalizarea societatii romanesti. "Din pacate, agenda lucrurilor importante lipseste cu desavarsire si aceasta agenda cuprinde trei lucruri fundamentale, demografic, educativ si cel al sanatatii. Primul aspect este cel legat de demografie, inexistent in orice dialog sau dezbatere politica. Romania in acest moment se afla intr-un declin demografic prelungit, care daca va continua se va ajunge de la o populatie de 22 de milioane, cat era in 1989, la 16 milioane, pana in anul 2050. Al doilea aspect este cel legat de educatie, unde procentul de analfebism pur, despre care, de asemenea, nu se pomeneste nimic, tinde catre 10%, care reprezinta o cifra uriasa, Raportat la un numar de votanti este de usor ce poate sa faca un politician iresponsabil, cu un astfel de electorat. Un ultim aspect este cel legat de sanatate, care din pacate nu are valoare in Romania. Acest sector a avut in ultimii 20 de ani, mai multe fonduri decat orice alt sector, care din pacate au fost folositi extrem de prost, si se pune astfel problema eficientei acestui sector", a precizat Calin Georgescu.



Vasile Stroe,presedinte, "Miscarea Dacicus"
"S-a ratat o generatie in ultimii 20 de ani si noi ne-am propus ca acest lucru sa nu se mai repete. De aceea, in colaborare cu o serie de personalitati ai societatii civile, am considerat ca este necesar sa dam curs unor dezbateri libere, prin care sa analizam ce s-a intamplat, de ce s-a intamplat, cine a generat aceasta situatie, unde s-a ajuns, ce trebuie facut, dar mai ales de catre cine, ca sa scapam de tot ce este rau in societatea romaneasca."


Ovidiu Natea, actionar, SC Prescom Targu-Mures
"Consider ca ideea acestui simpozion apare intr-un moment dificil si important pe care-l traversam. Poate niciodata Romania nu a trecut prin momente mai dificile, de criza, materiala, morala si politica, cum trece in prezent. Toate acestea sunt generate de criza de moralitate pe care o parcurgem de 20 de ani incoace. Am inlocuit moralitatea cu politica. Se tot discuta despre o normalitate, din 1990 pana la 6 decembrie 2009, dar de fapt traim in cea mai crunta anormalitate."


Calin Georgescu, director executiv, Institutul de Proiectare pentru Inovatie si Dezvoltare Bucuresti
"Singura solutie este investitia majora in educatie. Fara asa ceva, nu te poti baza pe nici un plan viabil. Doar in domeniul medicinei este absolut vrevoltator ca in anul 2009 au plecat din tara peste 3.000 de medici si peste 5.000 de asistenti, practic aproape tot sistemul medical este blocat. Educatia si formarea profesionala este solutia acestei tari. Baza acestei tari o vor da educatorii, profesorii, care pot scoate tara din aceasta stare de lucruri in care ne tot afundam de 20 de ani. De asemenea, esential va fi modul cum vom reusui sa fim uniti pentru un obiectiv comun. Romania cred ca trece printr-o criza de idealuri, o criza a unui obiectiv pe care trebuie sa-l avem. Din pacate, am permis ca oamenii sa-si faca de cap pe spatele nostru si acest lucru nu se mai poate tolera."




Ecuatia businessului modern rezolvata la Târgu-Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:45 AM PST

Primul eveniment dedicat afacerilor pe Internet din Târgu-Mureş a avut loc ieri, la Hotel Continental. Conferinţa a fost organizată de Fundaţia Post Privatizare şi Underclick.ro care şi-au propus să concentreze în cinci ore, principiile şi ecuaţiile business-ului modern făcut cu ajutorul tehnologiilor şi al Internetului. Acest eveniment s-a adresat întreprinderilor mici şi mijlocii şi antreprenorilor care vor să dea valoare iniţiativelor lor de afaceri prin intermediul Internetului. O dată lansat un site e ca şi cum ati lansa o picătură într-un ocean, dar acel site trebuie să fie si găsit. „Cum să faceţi să fie găsit site-ul depinde doar de dumneavoastră. Depinde cât de bine vă înţelegeţi publicul ţintă, depinde de cât de bine vă înţelegeţi produsul sau serviciul pe care vreţi să-l vindeţi. Nu există reţete de succes... asta este reţeta... o scot din buzunar şi iese promovarea extraordinară. Nu fiecare bucătar are o reţetă proprie... Acelaşi lucru funcţionează şi la comunicare şi la promovare", a declarat Barta Peter, cel care s-a ocupat de Fluxuri de Comunicare prin B2B.
La conferinţă antreprenorii au putut discuta liber, ei fiind interesati de serviciile celor doua organizatii. "Este foarte bine că au avut această iniţiativă. Accidental am văzut această chestie şi în Cluj şi mi s-a părut foarte interesantă. Cred că acest lucru mă ajută foarte mult. Eu vreau să îmi construiesc o pensiune, sunt în stadiu incipient dar când va fi gata voi apela la aceşti oameni pentru ca să-mi fac publicitate şi pentru alte informaţii. O să cer un contact de la cineva să mă ajute la promovarea pensiunii", a spus Ardelean Mihaela, antreprenor.
Conferinţa a fost ultima din programul-pilot iniţiat în 2009 şi a fost o îmbinare cu workshopurile, un concept care va fi urmat în 2010. Participanţilor nu le revine decât să asculte, să înveţe şi să pună în aplicare cele învăţate.



Azomures contesta amenda primita de la Grada de Mediu

Posted: 25 Nov 2009 04:45 AM PST

Conducerea combinatului Azomures din Târgu-Mures a contestat amenda de 80.000 lei aplicata luni, 23 noiembrie, de Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Mures, care a constatat depasiri la proba de 30 de minute, în intervalul 19 – 22 noiembrie. "Depasirile la proba de 30 de minute, constatate de Agentia pentru Protectia Mediului Mures în intervalul 19 – 22 noiembrie, au fost înregistrate în conditii de ceata densa, fenomen meteorologic care a împiedicat dispersia poluantilor atmosferici, fapt recunoscut de altfel si de autoritatea de mediu. Având în vedere faptul ca între masuratorile efectuate de societatea noastra si cele ale Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) exista diferente semnificative, societatea noastra va contesta în instanta amenda aplicata", a declarat ing. Angela, director administrativ si secretar al Consiliului de Administratie al Azomures.
Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Mures a dispus, luni, amendarea combinatului Azomures cu suma de 80.000 lei, dupa ce timp de trei zile a depasit valorile maxime admise la emisiile de amoniac. "Conducerea societatii a semnat procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei însa cu obiectii. Dânsii nu recunosc ca reale rezultatele monitorizarii efectuate de Agentia de Protectia Mediului Mures si implicit poluarea produsa în municipiul Târgu-Mures de catre dânsii. Motivul este ca laboratorul APM nu este unul acreditat, dar legislatia de mediu în vigoare nu presupune ca obligatoriu acreditarea laboratorului, ci doar o recomandare de acreditare. Vor contesta procesul verbal în instanta", a precizat comisarul de mediu Dana Burteti.
Danut Stefanescu, seful APM Mures, a declarat, luni, pentru Agerpres ca în Târgu-Mures, în ultimele trei zile, pe un fondul cetei dense s-au înregistrat valori ale concentratiei de amoniac care au depasit valorile medii pe 30 de minute, iar în doua zile au fost depasite si valorile medii pe 24 de ore. "Cea mai mare problema a fost duminica, 22 noiembrie, când valorile care au depasit concentratia medie au fost de la 14.30 pâna în noaptea de duminica spre luni, când s-au înregistrat în continuu depasiri ale valorilor medii pe 30 de minute. Tot duminica a fost depasita si valoarea medii pe 24 de ore, fata de 0,1 mg/mc când este admis s-a înregistrat 0,25, deci de 2,5 ori mai mare decât valoarea maxima admisa. Pentru valorile de o jumatate de ora, s-a înregistrat o valoare maxima de 1,38 mg/mc, fata de 0,3 mg când este acceptata pentru aceasta mediere. Valorile au fost depasite de 4 peste ori. O astfel valoare pentru medierea de o jumatate de ora nu s-a mai înregistrat în acest an, fiind cea mai mare", a sustinut Stefanescu.


Claudia Pescar prezinta povestea investitiei de la Hotel Grand

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

SC Grand SA Târgu-Mures organizeaza azi lansarea oficiala a proiectului "Modernizare si extindere Hotel Grand Târgu-Mures", inclus în Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul de interventie 5.2. – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice. Povestea proiectului va fi spusa de la ora 12.00, în sala „Europa", de catre directorul general al SC Grand SA Claudia Pescar si de Adriana Raus, arhitecta investitiei.


Muzica „divina” la Teatru 74

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Andarcavar Bend continua seria de concerte de miercuri seara la Teatru 74. Daca saptamâna trecuta v-au oferit o seara de slagare ale anilor '70, '80, '90 în aceasta seara „umoristii" va asteapta cu tema: „Soliste celebre". Cum se va descurca Paul (solistul) la partea aceasta, vom vedea/asculta.


Cadouri de la copii pentru copii la Tarnaveni

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Copiii de la Scoala Generala "Vasile Moldovan", Gimnaziul "Traian" si gradinita de pe strada Mihai Eminescu din Tarnaveni au primit pachete cu jucarii si dulciuri oferite de copiii unor scoli din Germania. Pe cele 500 de pachete au fost scrise varsta si sexul celui care trebuia sa primeasca  cadoul. Actiunea a fost posibila prin intermediul lui Friedhelm Rub, cetatean de onoare al Tarnaveniului.


Serviciu de Ambulanta Mures are substatie la Ludus

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Joi, 19 noiembrie, a fost inaugurat oficial sediul Substatiei din Ludus a Serviciului de Ambulanta Mures. Aceasta beneficiaza de un spatiu imobiliar generos oferit de Primaria si Consiliul Local, creat prin reamenajarea cladirii dezafectate a fostei Centrale de termoficare din Cartierul Independentei. Substatia este încadrata cu sapte medici si 12 asistenti medicali, care au la dispozitie un autoturism si trei autosanitare echipate la standarde europene pentru interventii medicale în situatii de urgenta în vasta zona administrativa din vestul judetului Mures.


Concert jazz si bossa în Jazz’n’Blues Club

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Trupa „Jazz de necaz" va evolua joi seara în Jazz'n'Blues Club cu un extraordinar concert ce face parte din proiectul „Jazz & Bossa". Concertul va începe la ora 21.00, când vor urca pe scena Gabriela Costa - voce, Pedro Negrescu – contrabass si Alex Man-chitara, trei în unu, "Jazz de necaz".


428 de politisti mureseni la operatiunea „Tunetul”

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

La nivelul judetului Mures, în perioada 13 – 20 noiembrie au fost desfasurate un numar de 207 de activitati în cadrul planului de actiune „Tunetul", initiat de Inspectoratul General al Politiei Române, a anuntat, ieri, comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Mures. „O analiza a rezultatelor obtinute, releva faptul ca au fost desfasurate un numar de 207 activitati, totalizând un numar de 123 razii si controale, fapt ce a implicat prezenta a unui numar de 428 politisti. În perioada suspusa analizei au fost descoperite un numar de 43 de infractiuni din care 35 în flagrant. În aceeasi perioada au fost identificati un numar de 42 de infractori, fiind încarcerate un numar de 4 persoane, o persoana retinuta pentru 24 de ore. Totodata au fost aplicate un 1.062 sanctiuni contraventionale în valoare de 68.045 lei", a declarat Livia Popa.

 


“Vita de Vie” la Balul Bobocilor de la UPM

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

În aceasta seara va avea loc Balul Bobocilor la Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mures. Concursul de Miss si Mister Boboc se va desfasura la Teatrul National, începând cu ora 17.00, iar after party-ul va exploda în Club Apollo alaturi de trupa „Vita de Vie".


Lectie de hochei la Targu-Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Formatia CSS Odorheiu Secuiesc a castigat „Cupa CSS Targu--Mureş" la hochei pe iarba. Concursul Open s-a desfăşurat la Targu-Mureş în 20-21 noiembrie. La competitie au participat alaturi de echipa invitata pentru acesta editie formatiile de seniori, juniori I si II ai clubului gazda, clasate in aceeasi ordine. Premii speciale au fost acordate lui, Hajdu Levente (golgheter, Odorheiu Secuiesc, Korodi Csongor (cel mai bun fundaş, CSS, juniori I), Natea Andrei (CSS, juniori II), Szakacs Szabolcs (cel mai bun portar, CSS seniori), Sergiu Dur (CSS, juniori I) si Bogdan Săvâşcă (CSS, juniori  II). Sportivii au fost pregătiţi de profesorii Dodo Gabor şi Albertini Zoltan.


“Capra cu trei iezi” la Teatrul Ariel

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Duminică, 29 noiembrie 2009, începând cu orele 11.00 Teatrul Ariel prezintă povestea lui Ion Creangă într-o nouă reprezentare artistică, în regia Mariei Mihuţ, după o scenografie de Szabo Erzsebet pe muzica compusă de Olah Magda. In distribuţie trupa de actori: Mariana Iordache, Cornel Iordache, Mioara Topor, Alexandrina Moldovan, Iuliu-Pop Andrieş, Adrian Brânduş. Preţul unui bilet este de 5 lei.


Anton Teodor, in prima jumatate a elitei

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

În perioada 12-23 noiembrie s-a desfăşurat Campionatul Mondial de şah pentru juniori. Competitia a avut loc în Antalya (Turcia) si a fost una deosebit de puternica. Au participat peste 100 de sportivi din Rusia, China, India, Ungaria, Spania, Armenia, Polonia, Croaţia, Canada, Israel, Germania, Franţa, Argentina, Norvegia, Mexic, Egipt, Moldova, Bulgaria, Belgia, Portugalia, Turcia, România si altele. La categoria de băieţi 18 ani, România a fost reprezentată de Campionul Naţional, maestrul FIDE, mureseanul Anton Teodor. După un început destul de bun, sportivul pregătit de antrenorul Fugulyan Grigore a pierdut doua partide importante în rundele 7 şi 8. El a realizat in final 5,5  puncte din 11 psibile si a incheiat pe locul 50, din 104 participanţi la această categorie.


Rezultate modeste la tenis de masa

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Un loc V a fost cel mai bun rezultat obtinut de jucatorii de tenis de masa ai Clubului Sportiv Scolar la Campionatul Naţional al Cluburilor Sportive Şcolare desfasurat la Bistriţa la safarsitul saptamanii trecute. Acesta a fost obtinut de jucatoarea divizionara A Ursuly Timea, la juniori II. La ceeasi categorie de varsta, doi dintre componentii echipei masculine care activeaza in divizia B au obtinut locurile VIII si X, prin Radu Botoş, respectiv Bende Norbert. Sportivii au fost pregătiţi de antrenorii Romeo Lupaşcu şi Ungvari Imola.


Inca trei cazuri de gripa noua in Mures

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Trei cazuri noi de gripa porcina s-au inregistrat in ultima saptamana la Targu-Mures. Au fost diagnosticati cu gripa noua doi adulti si un minor, acesta din urma fiind izolat la domiciliu. Adultii sunt din Piatra Neamt, respective Targu-Mures, iar minorul este inscris la o gradinita din Targu-Mures care a fost inchisa pentru dezinfectare.


Sedinta de Colegiu Prefectural

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Astazi de la ora 13.00, in Sala Mare a Palatului Administrativ va avea loc sedinta Colegiului Prefectural unde vor fi expuse rezultatele activitatilor pe zece luni ale anului de catre Direcţia Judeteană pentru Accize si Operatiuni Vamale Mures privind combaterea evaziunii fiscale din domeniul accizelor, prezentarea proiectelor de tineret si a programelor recreative pentru tineret realizate de Directia Judeteana pentru Tineret Mures în cursul anului 2009, iar Serviciul Judetean Anticoruptie Mures va informa despre activitatea desfasurata în primele zece luni ale anului 2009.   Nu in ultimul rand Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Mures, va prezenta impactul cursurilor de calificare si formare profesionala asupra absolventilor din domeniul agriculturii, dar si expozitii agrozootehnice si loturi demonstrative în sectorul vegetal si animal, organizate în anul 2009 de institutie.          
   


Drept la vot si dupa gratii

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

La scrutinul de duminica, pentru  alegerea presedintelui României, si desfasurarea referendumului, din Penitenciarul Targu-Mures, conform dispozitiilor legale în vigoare, dintre cele 125 persoane private de libertate cu drept de vot, un numar de 117 persoane si-au exprimat intentia de a vota. Acestea sunt arestate preventiv si aflate în curs de judecata, persoane condamnate care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotarâre judecatoreasca definitiva sau persoane fata de care s-a dispus masura educativa într-un centru de reeducare care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. Acestea au putut vota prin intermediul urnei speciale, în baza unui act de identitate valabil, într-un spatiu amenajat în incinta penitenciarului, fiind luate toate masurile pentru asigurarea caracterului secret al votului.


Campionat Universitar de box la Targu-Mures

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

In perioada 23-29 noiembrie Sala Sporturilor din Targu-Mures gazduieste Campionatul National Universitar de Box, la care vor participa cei mai buni boxeri romani cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani. Competitia este a doua ca importanta din calendarul Federatiei Romane de Box, organizata in colaborare cu clubul Ringbox Targu-Mures. La acesta competitie sunt prezenti, pe langa cei mai buni tineri boxeri din Romania, intreg staff-ul FRBox, precum si personalitati din lumea boxului romanesc. Leonard Doroftei, Titi Tudor, fratii Simion, Francisc Vastag, Rudel Obreja sunt cateva nume care sunt prezente si pot fi considerate printre cele mai reprezentative nume ale boxului romanesc.


Se inaugureaza Centrul Medical Cardiomed

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Astazi se va inaugura noul Centru Medical de Imagistica si Cardiologie Cardiomed, unul dintre cele mai moderne din tara fiind dotat cu angioCT 64, angiograf, precum si intreaga gama de investigatii cardiovasculare neinvazive si invasive. Serviciile medicale vor fi asigurate de catre specialisti de renume in domeniu, cu o vasta experienta in efectuarea intregii game de explorari cardiovasculare. Evenimentul va avea loc la sediul Centrului Medical Cardiomed din strada 22 Decembrie 1989 nr. 78, cu incepere de la ora 19.00.


Valerjan Luca sau “sportul la tigaie” în Dublin Irish Pub

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

„Personalitati în bucatarie" continua, joi, 26 noiembrie, cu cel de-al saselea episod. Invitatul la tigaie nu va mai fi din domeniul politicii asa cum ne-am obisnuit pâna. Valerjan Luca, antrenorul echipei de volei fete CSU Medicina CSS Târgu-Mures va scoate bucatarul din el în Dublin Irish Pub pentru a ne demonstra ca si sportul se împaca bine cu gatitul. Primele portii de mâncare vor fi scoase la licitatie, banii fiind destinati elevilor de la Liceul de Arta.


Soliste celebre cu AndarCavar Bend

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

In aceasta seara de la ora 21.00, la Teatru 74 puteti asculta un  concert AndărCavăr Bend. Trupa continuă seria concertelor cu tematică aleasă, dar impusă. După seara memorabilă dedicată şlagărelor din anii '70- '80 şi '90, cei trei ne vor încânta simţurile cu un regal de muzică "divină", "Soliste Celebre", reprezentand tema recitalului din aceasta seara  de la Teatru 74.


Cursuri de Tae Bo la Liceul de Arta

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Din aceasta luna antrenamentele se desfasoara în sala de sport al Liceului  de Arta din Târgu-Mures, situat pe str. Revolutiei nr. 9 în fiecare zi de marti si vineri de la ora 18.00 cursuri de Tae Bo, Pilates si Karate care se adreseaza tuturor categoriilor de vârsta. Informatii suplimentare si modalitatea de înscriere se pot obtine la telefon 0753-409.501 sau la adresa de e-mail sfdojo@gmail.com. Începând cu anul 2005, Gym Transilvania este sectia sportiva de intretinere si modelare corporala din cadrul Clubului Sportiv Transilvania, fondata în 1998 având ca ramura sportiva de performanta Karate Kyokushin.


Rute noi la Wizz Air

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Wizz Air, cea mai mare companie aeriana low fare - low cost din România si din Europa Centrala si de Est, anunta noi zboruri din Cluj-Napoca si din celelalte doua baze locale, Bucuresti si Timisoara. Începând cu vara anului viitor, o aeronava complet noua, Airbus A320 va fi, de asemenea, alocata bazei locale, crescând astfel flota din Cluj-Napoca la 3 unitati iar flota totala pentru România la sapte aeronave A320. Noua aerovana va opera începând cu 12 iunie si va permite introducerea de noi rute din Cluj spre Pisa si Cuneo.


Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers în Dublin Irish Pub

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Ioan Gyuri Pascu revine în Dublin Irish Pub, vineri seara, alaturi de colegii lui de la „The Blue Workers". Concertul este anuntat de la ora 21.00, pretul biletului fiind de 40 lei. Du-te cu înca patru prieteni si veti primi toti câte o bere gratis.


A crescut creditul neguvernamental

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut în luna octombrie 2009 cu 1,2% (0,7% în termeni reali) fata de luna septembrie 2009, pâna la nivelul de 201,214 miliarde lei, a anuntat ieri Banca Nationala a României, citata de Agerpres. Creditul în lei a scazut cu 0,5% (-0,9% în termeni reali), în timp ce creditul în valuta exprimat în lei a crescut cu 2,2% (exprimat în euro, creditul în valuta s-a diminuat cu 0,1%).


DJ Project va concerta la Mures Mall

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Vineri seara, reducerile vor invada Mures Mall-ul în cadrul „Noptii Reducerilor". Cu aceasta ocazie, cumparatorii si admiratorii vor avea parte de un concert „DJ Project" care va începe la ora 18.00.


Rompetrol ieftineste carburantii

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Rompetrol ieftineste, începând de marti, pretul carburantilor comercializati în statiile proprii cu trei bani/litru. Astfel, un litru de Efix benzina 95 este de 3,95 lei, unul de benzina Alto 101 este de 4,56 lei, unul de motorina Efix Diesel este de 3,81 lei si unul de Diesel alto - 4,10 lei.


Se fac înscrieri pentru Festivalul Contemporanis

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Studenţii Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi organizează cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „Contemporanis" dedicat studenţilor facultăţilor de teatru din ţară si din străinătate. Festivalu se va desfăşura în perioada 9-13 aprilie 2010 în Iaşi. Spectacolele trebuie să aibă în vedere texte scrise de autori contemporani, durata recomandată este de maximum 50 de minute, iar numărul membrilor din trupă să depaşească cifra 10. Selecţia se va desfăşura pe baza unui CD/DVD şi a informaţiilor referitoare la piesă şi trupă. Se asigură cazarea invitaţilor şi trei mese pe zi, pe toată durata festivalului, cheltuielile de transport urmând să fie suportate de fiecare participant în parte. Pentru a fi luată în calcul candidatura studentului dosarul trebuie trimis până la data de 15 februarie 2010 pe adresa contemporanis@yahoo.com sau Sandra Prigoreanu s.p.ioana@gmail.com 0742-374-869.


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, Centrul de Exploatare Tg.Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Str. Călăraşilor,nr.103, tel. 0265-205.877
Call Center Distribuţie: TelVerde – 0800-801-929
                                               
Vă aducem la cunoştinţă că joi 26.11.2009, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice, în loc. Nazna, intre orele 07 – 17 pe urmatoarele strazi: Cart. Tineretului, str. Sperantei, str. Liliacului, str. Nufarului, str. Violetelor, str. Pasunii, str. Narciselor, str. Tineretului, str. Salcamilor, str. Principala, nr. 41 – 67, 40 – 84 si vineri, 27.11.2009, intre orele 07 – 17 pe urmatoarele strazi din loc. Nazna: Cart. Tineretului, str. Sperantei, str. Liliacului, str. Nufarului, str. Violetelor, str. Pasunii, str. Narciselor, str. Tineretului, str. Salcamilor, str. Principala, nr. 41 – 67, 40 – 84

  Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.
*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro
Conducerea S.D.E.E. Mureş


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, centrul de Exploatare Tg.Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Str. Călăraşilor,nr.103, tel. 0265-205.877
Call Center Distribuţie: TelVerde – 0800-801-929
                                               
Vă aducem la cunoştinţă că joi 26.11.2009, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice, în loc. Tg. Mures intre orele 07 – 17 pe urmatoarele strazi: Str. Dealul Viille Budiului, Str. Viile 1 Mai Str. Viile Budiului, Sat Budiu Mic si vineri, 27.11.2009, intre orele 07 – 17 pe urmatoarele strazi din loc. Tg. Mures: Str. Dealul Viille Budiului, Str. Viile 1 Mai, Str. Viile Budiului, Sat Budiu Mic

  Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.
*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro
Conducerea S.D.E.E. Mureş


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, centrul de Exploatare Tg.Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Str. Călăraşilor,nr.103, tel. 0265-205.877
Call Center Distribuţie: TelVerde – 0800-801-929
                                               
Vă aducem la cunoştinţă că joi 26.11.2009, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice, în loc. Valureni, intre orele 07 – 11 pe urmatoarele strazi: Sat Valureni, Str. 8 Martie, Tg. Mures

  Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.
*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro
Conducerea S.D.E.E. Mureş


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, centrul de Exploatare Tg.Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Str. Călăraşilor,nr.103, tel. 0265-205.877
Call Center Distribuţie: TelVerde – 0800-801-929
                                               
Vă aducem la cunoştinţă că in data de 26.11.2009, intre orele 10 – 15 se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice, în urmatoarele localitati. Sincai Fanate, Fanate Band, Valea Mare, Negreni, Draculea Band.

  Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.
*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro
Conducerea S.D.E.E. Mureş


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, centrul de Exploatare Tg.Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Str. Călăraşilor,nr.103, tel. 0265-205.877
Call Center Distribuţie: TelVerde – 0800-801-929
                                               
Vă aducem la cunoştinţă că in data de 26.11.2009, intre orele 08– 15 se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice, în urmatoarele localitati. Sanpaul – zona PTA5 – zona centrala, str. Cart. Romilor, str. Principala pana la bariera.

  Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.
*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro
Conducerea S.D.E.E. Mureş


Liber la exportul carnii de porc din 2010

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

România va putea relua de la 1 ianuarie 2010 exporturile de carne proaspătă şi de produse din carne proaspătă de porc, provenită din zonele libere de pestă porcină clasică, potrivit deciziei din cadrul reuninii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH), de la Bruxelles. Rom<nia&nbsp; a cerut ca unităţile de procesare a cărnii de porc, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pestă porcină clasică, să poată livra pe piaţa europeană produse purtând mărci româneşti, condiţia aprobării acestora fiind capacitatea de a demonstra trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.


O nunta perfecta, la Real Hypemarket

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

În perioada 27-29 noiembrie sunteţi aşteptaţi la târgul de nunţi „O nuntă perfectă" în Galeria Real Hypemarket Târgu-Mureş. Timp de trei zile târgumureşeni vor putea admira, şi astâmpăra curiozitatea în privinţa celor mai noi şi îndrăzneţe tendinţe în ceea ce priveşte rochiile de mireasă, accesoriile, decoraţiunile interioare sau exterioare, inelul de logodnă, verighetele, toate acestea expuse în cadrul târgului. Din peisaj nu vor lipsi agenţii full-service, saloanele de înfrumuseţare, bijuteriile, cursurile de dans, limuzinele, maşinile de epocă, localurile specializate în organizarea de nunţi şi agenţiile de turism.


Peste 640 milioane lei platite de APIA

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit, până în prezent, 642,3 milioane lei (152,2 milioane euro) beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), reprezentând avansul de 70% din suma aprobată pentru aceste subvenţii, a anunţat marţi instituţia. De acest sprijin financiar au beneficiat 496.519 fermieri care au îndeplinit conditiile impuse de regulamentele europene, pentru care au fost finalizate controalele si pentru care, în cazul în care au fost identificate discrepante fata de datele declarate în cereri, acestea au fost solutionate.


Avans pentru platile pe suprafata

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Incepand cu 16 octombrie, APIA a început plata avansului în cadrul campaniei SAPS 2009, cuantumul fiind de 209,98 lei/hectar. Pentru anul 2009, cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 71,12 euro/hectar. In acest an, APIA a plătit peste 1,9 miliarde lei (circa 528,5 milioane euro), pentru 1.082.942 fermieri care au depus cereri în cadrul campaniei SAPS 2008 şi 11,9 milioane lei (circa 3,5 milioane euro) pentru 3.848 fermieri, pentru campania SAPS 2007. Pentru campania din 2009 au fost depuse 1,12 milioane de cereri, in cadrul careia România beneficiază de o alocare financiară de 623,3 milioane de euro, fonduri FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), la care se adaugă fonduri de la bugetul naţional şi FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).


Sediu nou pentru Servicii Tehnice Comunale Sovata

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

SC Servicii Tehnice Comunale SA din Sovata a anuntat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, schimbarea sediului societatii, de pe str. Principala nr. 194 pe str. Praidului nr. 108 B. Cererea societatii a fost avizata de Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Mures.


Sprijin comunitar pentru producatorii de lapte

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Comisia Europeană a convenit, la sfarsitul lunii octombrie, să autorizeze statele membre să acorde fermierilor ajutoare în valoare de până la 15.000 de euro sub forma unei plăti unice, în scopul de a stabiliza veniturile fermierilor producători de lapte. Decizia, care îi vizează deopotrivă pe fermierii producători de lapte şi pe fermierii din toate celelalte sectoare, aduce modificări cadrului temporar de criză adoptat de Comisie în ianuarie 2009, introducând în cadrul temporar de criză o sumă separată, compatibilă si limitată la 15.000 de euro, cu titlu de ajutor pentru fermieri. Această sumă poate fi acordată o singură dată pentru fiecare întreprindere până la sfârsitul anului 2010, însă eventualele ajutoare de minimis primite deja de la începutul anului 2008 trebuie deduse din suma respectivă.


Gradinita dezinfectata din cauza gripei

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Cursurile de la o gradinita din Târgu-Mures au fost suspendate, marti, dupa ce un copil a fost diagnosticat cu gripa noua. Directorul coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica Mures, medicul Ovidiu Farcas, a declarat ca a primit confirmarea infectarii unui copil cu virusul gripei noi, motiv pentru care a decis suspendarea cursurilor la gradinita acestuia în cursul zilei de marti, pentru dezinfectie. "Copilul este tratat la domiciliu. Luni am primit confirmarea, asa ca am decis suspendarea cursurilor la gradinita acestuia, din Târgu-Mures, pentru dezinfectie. Am recoltat de la alti copii care prezentau o simptomatologie, nu neaparat de gripa noua, cinci probe si asteptam rezultatele, în functie de care vom decide în legatura cu gradinita", a spus Ovidiu Farcas, citat de Agerpres.


Licitatie pentru RCA si Casco la Directia Silvica Mures

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Regia Nationala a Padurilor Romsilva a anuntat, pe site-ul www.e-licitatie.ro, demararea unei licitatii pentru servicii de asigurare RCA si CASCO pentru parcul auto al Directiei Silvice Mures. Potrivit documentului, cantitatea totala de polite RCA este de 127, pentru diferite tipuri de vehicule, în timp ce numarul de polite Casco este de 36, iar valoarea estimata a contractului este de 255.760 lei, fara TVA. Garantia de participare la licitatie este de 2.558 lei, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 17 decembrie, ora 16.00, acestea urmând sa fie deschise în data de 21 decembrie, ora 18.00, pe site-ul www.e-licitatie.ro.


Dezbatere publica la Sighisoara

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala în administratia publica, Municipiul Sighisoara organizeaza la sediul sau din Str. Muzeului nr. 7, în data de 8 decembrie, ora 13.00, în Sala Festiva, o dezbatere publica privind modificarea Anexei nr. 2 privind nivelurile taxelor pentru serviciile de utilitate publica pentru anul 2010, Anexei nr. 4 privind nivelurile taxelor pentru vizitarea Muzeului de Istorie si Anexei nr. 5 privind nivelurile taxelor pentru închirierea bazelor sportive ale Municipiului Sighisoara pentru anul 2010, la Hotarârea Consiliului Local nr. 85 din 28 mai 2009 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2010. „Persoanele interesate, asociatiile de afaceri, alte asociatii legal constituite pot transmite propuneri, sugestii sau opinii pâna la data 20 noiembrie la Serviciul Relatii Publice sau la tel/fax 0265-779.779, respectiv e-mail: primaria@sighisoara.org.ro. Materialele continând propunerile de modificari care vor fi supuse dezbaterii pot  fi consultate la Serviciul Relatii Publice, parter, camera 12", a declarat Ana Silvia Ratiu, purtator de cuvânt al Primariei Sighisoara.


Expozitie de pictura la Primaria Târnaveni

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Holul Primariei din Târnaveni gazduieste în aceste zile o expozitie inedita de pictura. Potrivit portalului tirnaveni.ro, consta în picturi, instalatii si colaje cu titlul "Fiti mai buni, ca restul suntem". Expozitia este deschisa în perioada 16 noiembrie – 2 decembrie. Lucrarile sunt realizate de Comisia de evaluare a calitatii de la Gimnaziul de Stat "Vasile Moldovan" avându-i ca si coordonatori pe profesorul Dorin Stanciu si pe învatatoarele Viorica Ceusan, Aurelia Dabacan si Lenuta Porime.


“Domnişoara Nastasia” revine la Târgu-Mureş

Posted: 25 Nov 2009 04:42 AM PST

Trupa Teatrului Naţional Târgu-Mureş „Liviu Rebreanu" sub egida Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional prezintă duminică, 29 noiembrie 2009, ora 19.30 spectacolul „Domnişoara Nastasia" de George Mihail-Zamfirescu. Din distribuţie fac parte Cristina Juks, Eduard Marinescu, Alexandru Pavel, Iulian Praja, Mihai Crăciun, Rodica Baghiu, Claudia Domokos, Elene Purea, Csaba Ciugulitu, Sergiu Marocico şi Sabina Marinescu. Preţul biletelor este de 15 lei, respectiv 8 lei.


Ori pensie, ori salariu la stat!

Posted: 24 Nov 2009 04:58 AM PST

Pensie sau salariu? Pentru una din variante vor trebui sa opteze muresenii care beneficiaza de o pensie in cadrul sistemului public de pensii dar lucreaza si la stat sau la o societate comerciala unde statul este actionar majoritar, pana la data de 10 decembrie.
Legea 329/5 noiembrie 2009 prevede o serie de masuri privin regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare. Masurile vor intra in vigoare in 15 zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, respectiv de azi. Persoanele pot cumula pensia cu veniturile salariale numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1.693 lei. "Daca cineva are pensie si in acelasi timp lucreaza in baza unui contract de munca in sectorul de stat sau intr-o societate comerciala unde statul este actionar majoritar au aceasta obligatia de a alege intre pensie sau salariu, daca salariul mediu brut este de 1.693 lei sau mai mare", a declarat Ileana Morent, director coordonator al Casei Judetene de Pensii (CJP) Mures.  

Alegea optiunii, in scris pana la 10 decembrie
Noile dispozitii sunt aplicate persoanelor beneficiare ale sistemului public de pensii, a sistemelor neintegrate sistemului public si beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale. De aceste prevederi vor dispune si pensionarii cumularzi la data intrarii in vigoare a noilor masuri cat si persoanele care devin pensionari cumularzi dupa intrarea in vigoare a acestor masuri. "Persoanele avute in vedere de aceste dispozitii sunt obligate sa opteze in scris, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prevederilor, respectiv pana la data de 10 decembrie 2009, intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitari activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie. Optiunea se face la angajator", a precizat Morent. Neindeplinirea obligatiei de optiune in termenul prevazut de lege conduce la incetarea de drept a raporturilor de munca. Morent a mai adaugat ca in cazul in care o persoana renunta la pensia in sistemul public de pensii in favoarea serviciului, in momentul in care inceteaza raportul cu serviciul poate sa ceara reluarea in plata a pensiei, la care i se calculeaza si ultima perioada lucrata. Documentele, care trebuie depuse la angajator sau la CJP Mures, vor putea fi descărcate de pe site-ul Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.


„Afaceri fara frontiere” la Camera de Comert si Industrie Mures

Posted: 24 Nov 2009 04:56 AM PST

Camera de Comert si Industrie Mures, împreuna cu Camera de Comert si Industrie a judetului Fejér din Ungaria, Enterprise Europe Network Székesfehérvár si Camera de Comert si Industrie Româno-Maghiara „Carpatia" organizeaza miercuri, 25 noiembrie, un parteneriat de afaceri româno-maghiar intitulat „Afaceri fara frontiere". Evenimentul va debuta la ora 10.00, la sediul CCI Mures, de pe strada Primariei nr. 2. „Obiectivul programului este ca în conditiile actuale de comercializare a produselor pe o piata interna aflata în descrestere sa ofere firmelor o cale de iesire, prin intensificarea patrunderii pe piata externa, prin cautarea directa a unor parteneri de afaceri. Aceasta prima actiune va fi urmata, în anul 2010, de alte actiuni similare,  în care accentul va cadea pe realizarea unor relatii comerciale româno-maghiare", a declarat Vasile Pop, presedintele CCI Mures.


Sintetica unui viitor anuntat

Posted: 24 Nov 2009 04:54 AM PST

Mi-aduc aminte, cum in vremea copilariei, desi produsele nu umpleau pana la refuz  rafturile magazinelor, macar ele aveau gust si savoare, paté-ul era paté, laptele era lapte, carnea era carrne, fara a mai pune la socoteala legumele, care completau o alimentatie sanatoasa. Am crescut cu aceste alimente, ne-am consolidat organismul, asa "la portie" cum isi dorea sistemul de atunci. Au trecut anii, si lucrurile s-au schimbat radical, orice produs care avea candva onoarea sa aiba terminatia "de casa" parand doar o poveste de spus nepotilor. Copii au inceput sa creasca cu aceasta alimentatie noua, completata cu un sedentarism accentuat de statul in fata calculatorului, sau , ceea ce e si mai grav, datorita lipsei orelor de sport de la scoala. "Miopii" si "obezii" generatiei tinere facandu-si loc tot mai pregnant in randul nostru, bombardati cu programe de genul "Cornul sintetic si laptele praf".
Deci iata-ne ajunsi la restaurantul "Viitorul prafuit", unde ne intampina un ospatar in halat alb, oferindu-ne o masa confortabila cu vederea catre combinatul de ingrasaminte. Pe peretele din stanga, unde pe vremuri de mult apuse trona "Rapirea din Serai" acum e un panou electronic cu Tabelul lui Mendeleev astfel ca gurmanzii sa aiba de unde sa-si aleaga ingredientele. Pe masa, oliviera cu eprubetele galbene, rosii si albe, ne tine de urat pana la venirea chelnerului. Cu ce sa fie garnitura, cu permanganat de potasiu, sau simpla, doar cu magneziu?, ne intreaba politicos ospatarul. Comandam in cele din urma, ceva usor, fara prea mult zinc,  dupa care balonati de atatea prafuri delicioase, comandam  ceva de baut. Am optat pentru o bere fara alchine, precum si un vin nobil cu sulfamida din podgoria proprie a laboratorului chimic al localului. Iesind din local, satui si multumiti ca masa a fost una deosebit de clorhidrica, vedem pe un stalp, ramasitele unui afis portocaliu, ingalbenit de trecearea anilor  cu sloganul "Sa traiti bine!"
Ne indreptam linistiti catre casa, bucurosi ca promisiunile din trecut s-au dovedit chiar a fi praf in ochii si alimentatia noastra de toate zilele.


Noi disponibilizari in Mures

Posted: 24 Nov 2009 04:50 AM PST

752 de mureseni vor fi disponibilizati in lunile noiembrie si decembrie. La sediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mures, 12 agenti economici au depus notificari in vederea disponibilizarii in perioada urmatoare. Domeniile de activitate in care au loc aceste disponibilizari sunt fabricarea de mobila, constructii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier; transporturi terestre, precum si producerea si furnizarea de energie electrica si termica. "Motivele invocate de angajatori sunt lipsa comenzilor pe fondul crizei economice la nivel mondial, precum si sistarea lucrarilor în domeniul constructiilor în perioada sezonului rece", a precizat Reghina Farcas, director coordonator AJOFM Mures.
Daca anul trecut la sfarsitul lunii octombrie erau inregistrati 10.987 de someri cu o rata de 4,41%, acum numarul lor aproape s-a dublat. La sfarsitul lunii octombrie, in evidentele institutiei erau inregistrati un numar de 18.283 de someri, cu o rata de 7,33%,  din care 9.879 indemnizati, iar 8.404 neindemnizati. Cei mai multi au fost disponibilizati din sectorul privat, adica 17.792 de someri, iar din sectorul public un numar de 491 de someri. In ceea ce priveste locurile de munca vacante, la data de 19 noiembrie la AJOFM erau disponibile 146 locuri de munca, cele mai multe pentru agenti vanzari, consilier vanzari, asigurari, incarcator descarcator, manipulant marfuri, confectioneri articole textile, dulgher, electrician, etc. Fata de cati au fost disponibilizati, putini au reusit sa se incadreze intr-un loc de munca. "În ultimele 3 luni, un numar de 1936 de persoane s-au încadrat în munca din somaj. Astfel in  august s-au inregistrat 563 persoane, in septembrie 739 de persoane, iar in octombrie 634 de persoane", a adaugat Reghina Farcas.


O noua remiza si FC Municipal coboara pe locul IV

Posted: 24 Nov 2009 04:49 AM PST

Sambata divizionara secunda de fotbal FC Municipal Targu-Mures a remizat, scor 1-1 pe stadionul Municipal din Turda cu Ariesul din localitate, intr-o partida din cadrul etapei a XV-a a seriei a II-a. Partida s-a disputat pe ceata, cu vizibilitate relativ buna, inclusiv din tribune.

1-1 la pauza
Muresenii au deschis scorul prin Vancea in minutul 31, iar gazdele au egalat cu trei minute inainte de pauza, prin Bier. Inceputul jocului a fost unul prudent de ambele parti. Prima faza importanta s-a consumat in careul oaspetilor, cand la un prim corner mingea s-a plimbat prin fata portii, fara ca cineva sa intervina. Mureseanul Astafei a fost arma numarul unu a Ariesului. In minutul 13 acesta obtine o lovitura libera, incheiata cu un nou corner. Mingea este reluata cu capul pe langa poarta de catre Santejudean. Jocul este in continuare echlibrat, dar elevii lui Cosmin Bodea devin mai incisivi. Dupa un prim sut din prima a lui Vancea, retinut de luduseanul Oltean, o noua faza periculoasa se consemneaza in careul gazdelor. O combinatie in doi reusita de Szilagyi si Bitis face ca mingea sa treaca prin fata portii dar nu se afla nimeni la finalizare. Dupa cateva faze incheiate cu suturi la ambele porti, Vancea rateaza cea mai mare ocazie a primei jumatati de ora. In minutul 30 sutul atacantului muresean este respins de Oltean. Mingea ajunge la centrul terenului, este recuperata de catre targumureseni si centrarea de pe dreapta este reluata din vole sub bara de catre acelasi Vancea: 0-1! In minutul 42 gazdele reusesc egalarea. Szilagyi respinge in corner o minge de la piciorul lui Astafei. Centralul Stefanuti acorda lovitura libera de la marginea careului, lateral dreapta, cand contactul dintre jucatori s-a produs cand deja mingea iesise in afara terenului. Centrarea lui Vasie este reluata cu capul din sase metri de catre Bier, nemarcat.

Joc echilibrat in repriza secunda
In partea a doua a jocului perioadele de dominare au alternat. Primele zece minute a apartinut oaspetilor, fara faze importante la poarta. O prima ocazie a turdenilor, incheiata cu un sut respins de Stetca a echilibrat insa jocul. La jumatatea reprizei secunde niciuna dintre cele doua formatii nu reusesc faze notabile. Urmeaza o perioada de dominare a gazdelor. Cele mai fierbinti momente s-au consumat intre minutele 65 si 70, cand turdenii au asaltat de-a dreptul poarta adversa. O serie de trei lovituri consecutive de la coltul terenului au creat emotii la poarta lui Stetca, una dintre acestea executata direct pe poarta. Un sut peste poarta a lui Vancea din interiorul careului anunta insa intentiile oaspetilor. Ultimele zece minute apartin din nou muresenilor. Dupa un sut langa al Ariesului in urma unui luft al lui Balau, „municipalii" forteaza victoria. Domina jocul dar pasa decisiva nu iese. Schimbarile facute de antrenorul gazdelor din ultimele minute, ultima in cele de prelungire, demonstraza ca pe acesta un punct il multumeste. Partida se incheie astfel cu o remiza care nu este de mare folos niciuneia dintre echipe. Este totusi un punct, mai mult decat nimic si nu o infrangere. FC Municipal ramane singura echipa neinvinsa in jocurile disputate in deplasare, dar coboara pe locul IV al clasamentului. Daca in editia trecuta muresenii s-au aflat marea majoritate in fotoliul liderului, incheind campionatul pe locul III, in aceasta toamna ei au ocupat prima pozitie doar in doua etape. O victorie in restanta de miercuri, la Simleul Silvaniei ar putea aduce primul loc echipei antrenata de Cosmin Bodea, loc care ar putea fi pastrat cel putin pana la primavara, avand in vedere ca urmeaza alte doua partide in care se pot obtine puncte (acasa cu Muresul Deva si in deplasare cu Drobeta Turnu Severin).


Caseta tehnica
Suturi la poarta: 9-7
Suturi pe poarta: 5-4
Cornere: 9-2
Ofsaiduri: 2-5
Cartonase galbene: 1-2 (Cristea/ Vartic, Cr. Pop)
Marcatori: Bier (min. 42/Vancea (min. 31)


Brigada de arbitri condusa de nasaudeanul Claudiu Ştefănuţi, ajutat de asistentii Bogdan Gheorghioiu si Flaviu Damaschin, ambii din Timişoara a condus fotmatiile:
Arieşul: M. Oltean, Forika, Bier, D. Miclea, A. Timar, Văsie, Cucuruzan, Pintea ('65 Hardau), N. Cristea, Santejudean ('87 Szekely), Astafei ('92 Boubatran). Antrenori: Marian Tudorache, principal, Dorin Suciu, secund.
FC Municipal: Stetca, Maghici, Balau, Gongolea, Szilagyi, M. Pop, Vartic, Stere, Bitis ('57 Luca), Prodan ('82 Saim), Vancea ('68 Cr. Pop). Antrenori: Cosmin Bodea, principal, Mircea Muntean si Flavius Moldovan, secunzi.


"Am intalnit o echipa cu o valoare individuala buna. Atat eu cat si jucatorii ne multumim in final cu acest punct. Evolutia echipei m-a satisfacut, a fost unita si cred ca ne-am ridicat la nivelul adversarului, in unele momente chiar l-am depasit. Am ratat si noi ocazii importante, dar in ansamblu pot sa ma declar multumit de rezultat. Sper ca in ultimele etape, in care vom avea de asemenea adversari dificili, cu Argesul si Otopeniul, sa reusim cel putin trei puncte."
Marin Tudorache, antrenor principal Ariesul


"Rezultatul la urma urmei ma multumeste, chiar daca ne doream mai mult. Un punct nu este acelasi lucru cu trei puncte, este totusi un punct castigat in deplasare. Am intalnit un adversar tenace, care incearca cu toate eforturile sa se salvaze de la retrogradare si nu a primit gol de trei etape. Nu mai sunt meciuri usoare, mai ales acum spre final, cand si starea terenurilor afecteaza calitatea jocului. Noi mai avem o restanta de jucat si chiar daca nu va fi usor, daca reusim sa castigam trecem peste Arges".
Cosmin Bodea, antrenor principal FC Municipal


Rezultatele etapei:
Şimleul Silvaniei        - Bihor Oradea             1-0
CSM Rm. Vâlcea        - Gaz Metan CFR Craiova     2-2
Dacia Mioveni        - FC Baia Mare             1-1
Drobeta Tr. Severin        - Mureşul Deva             2-0
Arieşul Turda            - FCM Tg Mureş         1-1
U Cluj                - FC Argeş             2-0
UTA Arad            - CS Otopeni             1-0
Jiul Petroşani            - Minerul Lupeni         2-0
Fortuna Covaci         - a stat


Clasament:                                                                     adevar
  1. FC Argeş Piteşti             14  9  1  4  22-12  28     +10
  2. UTA Arad                 14  7  6  1  19-10  27     + 3
  3. Universitatea Cluj         14  7  5  2  22-  9  26     + 5    
  4. FCM Târgu- Mureş         13  7  5  1  20-11  26     + 5
  5. Dacia Mioveni             15  6  7  2  15-10  25     + 1
  6. Jiul Petroşani             14  6  4  4  18-14  22     + 1
  7. CS Otopeni                 14  6  5  3  26-15  20     + 2
  8. CSM Râmnicu Vâlcea         14  4  6  4  24-18  18     -  6
  9. Gaz Metan CFR Craiova     14  4  6  4  18-18  18     -  3
10. Silvania Şimleu Silvaniei     14  5  3  6  14-20  18     -  3
11. Drobeta Turnu Severin         14  5  2  7  12-20  17     -  4
12. FC Baia Mare             14  4  4  6  14-19  16     -  2
13. FC Bihor Oradea             14  3  5  6  18-20  14     -  7
14. Arieşul Turda             14  4  1  9  16-21  13     -11
15. Minerul Lupeni             14  2  7  5    9-14  13     -  5
16. Mureşul Deva             14  3  3  8    8-23  12     -  6
17. Fortuna Covaci             14  1  2 11  14-35    5     -16


Demnitatea ca stare

Posted: 24 Nov 2009 04:47 AM PST


Joi a avut loc, la Reghin, în catedrala greco-catolica (înca neterminata, dar magistrala, demna de orice capitala europeana) prohodul Preotului-protopop Ioan Rosca, un eminent slujitor al cuvântului si faptei divine. La cei 89 de ani ai sai suntem tentati sa spunem, fara prea multa cugetare, „frumoasa vârsta a ajuns!" sau „asta da, viata!". Am crezut, cu destula strângere de inima, ca datorita unei firesti neputinte fizice, determinata de vârsta, acest om atât de prezent decenii la rândul în sfânta biserica, în vietile enoriasilor ori prietenilor sai, va fi dat uitarii, la momentul conducerii sale catre viata vesnica. Am constat, însa, cu vadita bucurie, ca marea biserica s-a umplut de oamenii veniti sa-i aduca în mod real omagiul de pe urma. O comunitate eterogena ca aparenta, dar unificata prin credinta si, mai cu seama, prin demnitatea ce se degaja de pe chipul Preotului Ioan Rosca, fie si în aceste ultime momente ale prezentei sale trupesti, o demnitate ce reflecta, în mod îndreptatit, starea în care a ales sa traiasca. Sacrificiile au fost, însa, pe masura. Caci spre deosebire de compromis, ce se iveste des, pare usor si procura un loc caldut – în aceasta lume, dar nu în fata lui Dumnezeu si nici a celorlalti, acest preot a ales onoarea vietii si viata în onoare, calauzit de morala profesiei-misiuni pe care a îmbratisat-o cu tot sufletul: necesitatea de a oferi un exemplu elocvent celor carora le vestesti cuvântul Domnului, celor pe care îi înveti sa-l iubeasca si sa-l respecte.
Urmarit cu vehementa de autoritatile comuniste, care si-au facut un titlu de glorie din nebunia de a crede ca se pot lupta cu Dumnezeu, nu a cedat presiunilor cumplite, înnobilându-si, iar si iar, cu pretul existentei sale si a sotiei sale (torturata, la propriu, într-un mod barbar, de comunistii animalici), nu numai omenia, ci si întreaga misiune.
L-am cunoscut de ani si ani, ca bun prieten al tatalui meu (ortodox prin definitie, dar lipsit de formalism vatamator) si l-am respectat ca preot, pentru simplul, dar grandiosul fapt de a se ruga, fara sa fie rugat, pentru cineva în nevoie, de a nu cere nimic în schimb si de a nu parasi acest câmp al rugaciunii cât a trait. si tot ca preot, l-am respectat pentru taria de a-si învinge teama în fata criminalilor bolsevici, atunci când i s-a cerut marturia de credinta. Fapte ce pentru multi dintre noi reprezinta, poate, un semn pe un raboj, caci nu mai suntem obisnuiti nici macar sa afirmam constant o idee, daramite sa ne sacrificam pe noi însine si sa luam sansa unei vieti linistite familiilor noastre. Iar toate acestea pentru un crez, despre care stim, în intimitatea noastra, ca este mai adevarat decât viata, dar cu privire la care semnele materiale, efective  cerute de lume nu sunt lesne de aratat, mai ales celor ce prefera sa nu le vada.
Dumnezeu sa-l primeasca în ceruri si sa-l odihneasca în lumina Lui!


Reintoarcere la suflet pentru Sorin Pui prin volumul “S-au deschis cerurile”

Posted: 24 Nov 2009 04:47 AM PST

Business Caffe din Reghin a gazduit joi, 19 noiembrie, lansarea volumului "S-au deschis cerurile" semnat de Sorin Pui, eveniment important in perimetrul cultural reghinean, la care, iubitorii de cultura au onorat cu prezenta in numar mare. Volumul "S-au deschis cerurile", reprezinta practic reintoarcerea la suflet a autorului, dupa periplul sau, atat in lumea politicului, a administratiei sau al afacerilor, practic, Sorin Pui, revine la lumea draga lui, cea a ideilor, a cautarilor interioare. Cartea, bogata in multe cugetari legate de viata zilelor noastre, cu recunoasterea valentelor filozofice ale lui Sorin Pui, nuante care  ne apropie si ne indeamna la cugetarea asupra unor momente din viata pe care continutul cartii o exprima. "Sorin Pui a scris aceasta carte cu dragoste si exigenta, nu a lasat-o sa iasa oricum, ea este foarte bine lucrata, Editura 3, la care ea a aparut este una de finete, care nu lasa cartea sa plece inspre cititor oricum, este un vesmant de frumos care i se da acestei carti. Este un moment deosebit, aici la Reghin, si am sa-l votez pe Sorin Pui, ca prozator, care a oferit cititoruluo o carte care m-a facut sa stau mai mult timp, fata de alte carti, deoarece este o carte incarcata in sens", a precizat criticul Valentin Marica.
Un merit deosebit ii revine Editurii 3, care a imbratisat acest prim volum semnat de Sorin Pui, astfel ca una din editurile de prestigiu din Romania are de acum inainte si un reprezentant al noului val literar, cu atat mai important cu cat acesta face parte din spatiul cultural reghinean. "Recomand cu caldura aceasta carte, si o data cu aparitia acesteia, Sorin Pui, aterizeaza intr-un portofoliu editorial, unde Editura 3, vine cu autori renumiti, atat nationali cat si internationali, dintr-un spectru larg de genuri", a declarat Magdalena Marculescu, director editorial al Editurii 3.

Cerurile deschise anunta noi proiecte
In finalul lansarii, protagonistul serii, Sorin Pui, a multumit celor care au facut posibil ca "S-au deschis cerurile" sa vada lumina tiparului, atat prietenii de suflet ai autorului, cat si cei care au contribuit la aceasta reintoarcere in lumea sufletului si a gandului.
"La fiecare lectura a cartii, descopar ceva nou, ceea ce cred ca este un mare dar. Daca am o bibliografie politica, administrativa, recunosc ca una culturala nu am avut pana acum. Ea probabil se naste cu aceasta carte, si va asigur ca va continua, pentru ca mai am cateva proiecte la care lucrez", a incheiat Sorin Pui.



Bobocii de la „Bolyai”, haiosi si aventurieri

Posted: 24 Nov 2009 04:47 AM PST


Printre ultimele, dar cu siguranta cel mai vesel bal, balul de la liceul „Bolyai Farcas"din Târgu-Mures ne-a adus si ne-a mentinut zâmbetul pe buze, de la început pâna târziu în noapte. Organizatorii au ales tema „ Piratii din Caraibe", iar bobocii i-au egalat pe Johnny Depp, Orlando Bloom sau Keira Knightley pe scena Teatrului National. Din decor nu au lipsit navele piratilor, celula închisorii, nici armele sau steagurile de lupta. Povestea a prins viata si a fost completata de mult umor, glume ironice sau jocuri de rol. Foarte multe probe de dans au pregatit bobocii, care ne-au dovedit astfel si latura sentimentala a fiecaruia. Dupa câteva ore pline de actiune, juriul ne-a adus cu picioarele pe pamânt si a premiat cei mai simpatici boboci: Emese Imreh si David Daboczi. Distractia si veselia molipsitoare s-au pastrat înca mult timp, iar clubul Jazz & Blues a fost apoi plin de liceeni gata de distractie. Asteptam balul de la anu'. Poate se va continua trilogia...?
 


Basescu – Kelemen – Geoana, trio-ul învingator în Mures

Posted: 24 Nov 2009 04:47 AM PST

Potrivit rezultatelor centralizate de la 644 de sectii de votare din cele 645 si furnizate ieri de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Mures, primul loc al alegerilor prezidenţiale de duminică este ocupat de Traian Basescu, care a obtinut 27,47% din voturi. Acesta este urmat de candidatul UDMR Kelemen Hunor, cu 27,00% din voturi si de social-democratul Mircea Geoana, care a strâns 18,51% din sufragii. Topul prezidentiabililor este continuat de Crin Antonescu (16,04%), Corneliu Vadim Tudor (5,91%), George Becali (1,59%), Sorin Oprescu (1,50%), Remus Cernea (0,64%), Costantin Rotaru (0,45%), Constantin Ninel Potârca (0,38%), Gheorghe Eduard Manole (0,26%) si Ovidiu Cristian Iane (0,19%). Conform BEJ Mures s-au prezentat la vot 242.522 alegatori (49,97%), iar numarul total al voturilor valabil exprimate se ridica la 235.177.




Alexandru Fratean încrezator în proiectul lui Mircea Geoana
Presedintele PSD Mures, Alexandru Petru Fratean a declarat ca este convins de victoria lui Mircea Geoana în al doilea tur, deoarece proiectul candidatului social-democrat pentru România este unul serios, pentru o perioada de doua decenii. „Rezultatul exit-poll-urilor sunt convins ca va fi confirmat si de numaratoarea finala a voturilor, este un rezultat asteptat pe care noi l-am estimat si la nivelul judetului Mures, unde sunt sigur ca PSD va înregistra un rezulat cel putin comparabil cu cel de la nivel national. Asa cum spuneam, Mircea Geoana intra în turul doi si va câstiga pe 6 decembrie alegerile prezidentiale deoarece este omul care sper ca dupa 20 de ani de diverse încercari politice de a face bine pentru România sunt convins ca va propune românilor si va pune în practica un proiect pentru cel putin 20 de ani în asa maniera încât sa avem o singura Românie pentru toti românii si în avantajul nostru, al tuturor", a declarat Alexandru Petru Fratean.


Ciprian Dobre voteaza în turul doi în interesul României
Presedintele PNL Mures, Ciprian Dobre a multumit echipei de campanie, precizând ca daca aceasta se va mentine si la viitoarele alegeri prezidentiale, sansele liberalilor de a câstiga vor fi considerabil mai mari. „În primul rând sunt dator sa multumesc echipei care l-a sustinut pe Crin Antonescu. Am obtinut probabil 25%, nu 21% cum se arata în sondaje si sunt multumit ca ne-am batut de la egal la egal cu partidele detinatoare de autobuze, PSD si PD-L. La nivelul PNL s-a format o echipa si cred ca pe viitor vom obtine scoruri mult mai bune si poate în 2014 vom avea un presedinte liberal", a declarat Ciprian Dobre. Liderul liberal a explicat ca este prematur sa spuna cu cine vor vota simpatizantii liberali în turul doi al prezidentialelor, subliniind ca interesele românilor ar trebui sa primeze celor de partid. „E prea devreme sa spun cu cine vor vota în turul doi liberalii si simpatizantii liberali. tin sa subliniez ca ar trebui sa ne gândim mai putin la interesele de partid si mai mult la români. Din acest punct de vedere, votul pe care îl voi exprima atunci când vom decide strategia PNL în turul doi va fi în interesul românilor si în interesul României", a precizat Ciprian Dobre.


Dorin Florea astepta mai multe voturi pentru Traian Basescu
Liderul PDL Mures, Dorin Florea si-a manifestat multumirea vizavi de rezultatul scrutinului, chiar daca previziunile „portocaliilor" erau mai optimiste pentru judetul Mures. "E un merit ca populatia a venit sa transmita clasei politice ca va trebui sa tina cont de urgenta de acest semnal. Si anume ca, retinerea fata de oamenii politici, fata de politica în general dusa de 20 de ani, va trebui sa aiba o cotitura radicala. Acest vot masiv si validat pentru referendum va crea acest lucru. Astfel, cu aceasta ocazie, cetatenii pot sa înceapa un nou ciclu în ceea ce înseamna preocuparea lor si a simti ca numai de noi depinde ca sa cream o alta politica în România. si acesta era un lucru pe care cel putin  Partidul Democrat Liberal îl astepta cu cea mai mare dorinta. Ceea ce înseamna votul pentru presedinte era un vot asteptat, noi anticipam undeva la 41%", a declarat Dorin Florea.


Kelemen Attila multumit de rezultatul lui Kelemen Hunor
Presedintele UDMR Mures, Kelemen Attila a apreciat rezultatul votului din judet ca fiind unul foarte bun pentru formatiunea politica cu simbolul "lalelei", mai ales în contextul în care pentru prima data în istoria alegerilor din România, candidatii de etnie româna au utilizat instrumente de propaganda electorala în limba maghiara. "Sunt multumit de rezultate, mai ales ca electoratul nostru a fost curtat din mai multe parti de candidati care au folosit în premiera afise în limba maghiara. Consider ca în Mures UDMR si-a atins scopul, Kelemen Hunor primind cele mai multe voturi dintre toti candidatii", a declarat Kelemen Attila. Liderul UDMR Mures a precizat ca strategia Uniunii din tutul doi al alegerilor va fi stabilita abia în cursul zilei de azi, la Bucuresti, în urma unei sedinte la care vor participa toti liderii organizatiilor judetene. "Deocamdata este prematur sa spun unde vor ajunge voturile lui Kelemen Hunor în turul doi. Mâine (n.r. azi) vor avea loc consultari la Bucuresti la care vor participa liderii filialelor judetene, în urma carora vom anunta care e decizia noastra", a explicat Kelemen Attila.


Amza Constantin Margarit asteapta finalizarea negocierilor
Presedintele PRM Mures, Amza Constantin Margarit s-a declarat multumit de rezultatul din judetul Mures, considerate a fi mai bune comparativ cu cele înregistrate de "Tribun" pe plan national. "Sunt multumit de rezultat, deoarece în conditiile în care aproape jumatate din populatia judetului este de etnie maghiara, acesta este unul bun, peste rezultatul national înregistrat de Corneliu Vadim Tudor", a afirmat Amza Constantin Margarit. În ceea ce priveste redirectionarea voturilor în turul doi, liderul PRM Mures a explicat ca asteapta rezultatele negocierilor care au loc între liderii nationali ai partidelor. "Vom directiona voturile în functie de ce se va decide la Bucuresti. Asteptam decizia care se va lua la vârf, deoarece disciplina este primordiala în partidul nostru", a adaugat Amza Constantin Margarit.


Show gastronomic de exceptie cu bucatarii Continental Hotels

Posted: 24 Nov 2009 04:47 AM PST

Valentin Cosma, bucatar la Continental Forum Arad a câstigat, joi, 19 noiembrie, titlul de „Cel mai bun bucatar" al lantului de hoteluri Continental, în cadrul concursului cu acelasi nume. Învingatorul a încasat un premiu de 300 de euro si ustensile profesionale si a fost urmat în ierarhie de Nicolae Tomescu de la Continental Forum Oradea, premiat cu 200 de euro si ustensile profesionale si Dorin Ghete de la Hotel Continental din Târgu-Mures, distins cu 100 de euro si ustensile profesionale. Totodata, au fost recompensati cu mentiune Catalin Toma (Ibis Palatul Parlamentului Bucuresti), Julieta Blându (Continental Suceava), Simona Puican (Continental Drobeta Turnu Severin), Adrian Marin (Grand Hotel Continental Bucuresti), Viorel Arcas (Continental Forum Sibiu) si Emanuel Monaciu (Ibis Sibiu).

Eveniment traditional pentru Continental Hotels
Competitia a fost gazduita de restaurantul Hotelului Continental din Târgu-Mures si jurizata de Radu Enache – director general Continental Hotels, Gabriela Berechet – expert în gastrotehnica, stefan Szekeres – presedintele Federatiei Bucatarilor din România, Henrik Sebok – founder/reserch chef at floating buffet concept/executive chef Howard Johnson Grand Plaza Hotel, Dan Stoenescu – executive chef Miko Palace Caffe si Adina Vasiliu – editor Horeca. „Concursul este o traditie în familia Hotelului Continental. Din anul 2002 organizam aceasta serie de evenimente. E vorba aproape un maraton alcatuit din trei evenimente, concursul de cel mai bun bucatar, barman si ospatar. Dorim sa oferim sansa angajatilor nostri sa îsi exprime talentul, îndemânarea si pasiune pentru profesia pe care o fac, meserie care dupa parerea mea se ridica la rangul de arta. Toti cei înscrisi în aceste concursuri sunt foarte buni si vor câstiga cei mai buni dintre cei buni", a declarat Mihaela Ionica, PR manager Continental Hotels.

Trei probe practice si una de teorie
„Cel mai bun bucatar" a constat în patru probe, prima fiind cea teoretica, în cadrul careia concurentii au avut de parcurs un test grila de 20 de întrebari. Au urmat probele „Preparat standard", la care bucatarii au trebuit sa pregateasca acelasi produs, respectiv aceeasi reteta de salata aperitiv, „Îmi cunosc meniul", preparatul pregatit facând parte din meniul restaurantelor Continental Hotels si „Desertul bucatarului", la care concurentii au prezentat o reteta de desert, specialitate proprie, care nu se regasetste în retetarul hotelului pe care în reprezinta.
La deliberare juriul a tinut cont si de calificativele oferite de participanti, în mare parte reprezentanti ai mediului de afaceri din Mures, care au gustat si notat preparatele, dintre care amintim creveti crocanti cu salata de rucola, tagliatele cu somon, rulou de salau cu jambon, somon fript cu brocoli si sos de coriandru, piept de curcan flamand, pui Alabama si alte delicatese.


„Multumesc Hotelului Continental din Târgu-Mures pentru ospitalitatea deosebita si pentru aceasta organizare excelenta  a concursului de cel mai bun bucatar. Tin sa multumesc de asemenea tuturor invitatilor care prin participarea lor ne-au onorat la acest concurs si au fost alaturi de noi, suntem si noi alaturi de dumneavoastra pentru ca sunteti clientii si colaboratorii nostri fideli."
Radu Enache, director general Continental Hotels



Avantul victorioasa cu 5-0, Unirea scoate un punct in deplasare

Posted: 24 Nov 2009 04:47 AM PST

Rundă reusită pentru formatiile de fotbal muresene care activeaza in liga a III-a. In cadrul etapei a XVI-a (penultima a turului) ambele au reusit rezultate favorabile. Dupa un intreg tur cu rezultate slabe, Avantul Reghin a reusit o victorie la scor in fata uneia dintre fruntasele seriei a VI-a, 5-0 cu Bihorul Beius. Profitand si de problemele din cadrul clubului bihorean, reghinenii au inregistrat a doua victorie in aceasta editie. Scorul a fost deschis de Stoica din lovitura de pedeapsa in minutul 33, dupa care Moldovan a majorat scorul cu doua minute inainte de pauza. Spre finalul jocului formatia reghineana a mai punctat de trei ori, prin dubla lui Csiki si Fulop.
Formatia Unirea Ungheni a realizat o doua remiza consecutiva in cele doua deplasari din saptamana trecuta. Noul punct a fost obtinut la acelasi scor, 2-2, de aceasta data in intalnirea de la Dej, impotriva formatiei cu acelasi nume. Elevii antrenorului Ioan Orosfoian au deschis din nou scorul, la fel ca in partida de la Cluj cu Sanatatea prin Kovacs, in minutul 16. Gazdele au trecut pana la pauza in avantaj prin dubla lui Ghiorma. Acesta a egalat dupa doar doua minute si a transformat un penalty in minutul 26. Tot o dubla a reusit si Kovacs, care a restabilit egalitatea in minutul 77. In urma ecestor rezultate, Unirea coboara un loc, iar Avantul, desi ramane pe ultima pozitie a clasamentului, se apropie de pluton. In ultima etapa a tururlui, cele doua se vor intalni in partida directa pe terenul din Ungheni.


Rezultatele etapei:
Luceafărul Oradea     - CS Zlatna         5-1
FC Cisnădie         - Sănătatea Cluj         3-1
Avântul Reghin         - Bihorul Beiuş         5-0
Voinţa Sibiu         - Gloria Bistriţa II     2-1
AFC Od. Secuiesc     - Gaz Met. II Mediaş     3-1
FC Zalău             - Marmaţia Sighet     2-0
Unirea Dej         - Unirea Ungheni     2-2
Turul Micula         - SESO C. Turzii     0-5
Voinţa Livezile         - CSM Sebeş         2-0


Clasament:
  1. Voinţa Sibiu         16 12  3   1  24-  8  39
  2. Seso Câmpia Turzii     16 10  3   3  26-14  33
  3. Bihorul Beiuş         16   9  3   4  19-17  30
  4. FC Cisnădie             16   8  3   5  25-16  27
  5. Voinţa Livezile         16   7  5   4  21-14  26
  6. Gloria II Bistriţa         16   7  3   6  32-18  24
  7. FC Zalău             16   6  5   5  22-21  23
  8. Unirea Dej             16   5  7   4  23-19  22
  9. Unirea Ungheni         16   5  5   6  23-23  20
10. AFC Od. Secuiesc     16   6  2   8  25-29  20
11. Sănătatea Cluj         16   5  4   7  15-24  19
12. CSM Sebeş             16   4  6   6  18-21  18
13. Gaz Metan II Mediaş     16   4  6   6  18-25  18
14. Luceafărul Oradea     16   4  5   7  18-16  17
15. CS Zlatna             16   4  4   8  19-28  16
16. Turul Micula         16   4  2 10  21-36  14
17. Marmaţia Sighet         16   4  4   8  19-31  13
18. Avântul Reghin         16   2  6   8  17-25  12




City’us incheie triumfatoare turul

Posted: 24 Nov 2009 04:47 AM PST


Formatia de futsal City'us Targu-Mures a învins cu un categoric 8-2 pe Olimpic Simeria în cadrul etapei a XI-a a Ligii I (ultima a turului). Elevii antrenorului David Goncalves au inceput relaxati jocul si hunedorenii sunt cei care deschid scorul in minutul 10. Dupa doar doua minute, Pedrinho restabileste egalitatea si tot el isi aduce echipa in avantaj in minutul urmator, stabilind si scorul primei reprize. Jocul a fost unul curat, fara faulturi. In aceasta parte s-au comis doar trei, toate de catre oaspeti. Spre finalul reprizei, portarul Carlao a iesit la atac, nemultumit de lipsa de eficacitate a colegilor. Dupa pauza, gazdele iau mai in serios jocul si puncteaza de patru ori in prima jumatate a reprizei, prin Raymond, Lando, Nuninho si din nou Pedrinho. Toate aceste reusite au fost urmarea jocului combinativ al celor de la City'us, care au facut sah-mat apararea oaspetilor. Acestia minute bune nu mai reusesc sa treaca de centru terenului. Titalo isi trece si el numele pe lista marcatorilor in minutul 34. La scorul de 7-1, muresenii mai slabesc ritmul. Primul fault al reprizei este comis de catre gazde abia dupa jumatatea partii secunde. Relaxarea face insa ca echipa din Simeria sa iasa la atac si apar inexactitatile. Se ajunge repede la cinci greseli si oaspetii reusesc sa reduca din handicap in urma unei lovituri de pedeapsa in minutul 35. Dupa numai un minut Raymond inscrie din nou si stabileste scorul final.
La finele turului City'us acumuleaza 30 de puncte, în urma a 10 victorii, golaveraj 63-24, la egalitate de puncte cu FC Deva, care are un golaveraj superior (71-22). In cadrul ultimei etape a turului s-au mai disputat partidele Poli Timisoara- Moldocor Piatra Neamt (4-11) si FC Deva- United Galati (11-4). Pana la finele anului se vor mai disputa doua etape din cadrul returului. Duminica, 29 noiembrie, de la ora 18.00, tot în Sala Sporturilor din Targu- Mures, City'us va sustine un joc dificil cu ACS Odorheiu Secuiesc, iar dupa o saptamâna, ultimul joc al anului, în deplasare la Focsani, cu CSM din localitate.


Profesionistii dreptului îsi dau întâlnire la Sovata

Posted: 24 Nov 2009 04:46 AM PST


Facultatea de stiinte Economice, Juridice si Administrative si Centrul de Cercetare pentru Drept si Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii „Petru Maior" (UPM) din Târgu-Mures, în colaborare cu Asociatia Jus.ro din Târgu-Mures organizeaza conferinta nationala „Raspunderea persoanelior juridice în contextul activitatii de codificare în drept".
Potrivit reprezentantilor UPM, evenimentul va avea loc în perioada 26 - 28 noiembrie la Centrul Regional de perfectionare a magistratilor de la Sovata si va fi organizata pe doua sectiuni: "Responsabilitate, moralitate si putere" si "Raspunderea persoanei juridice". „La manifestarea stiintifica sunt invitati sa participe tineri cercetatori si cadre didactice de la institutii academice din Franta, România, Ungaria si Republica Moldova. Un rol deosebit în organizarea conferintei îl are încheierea conventiei de parteneriat pentru anul 2009, între Ambasada Frantei în România si Universitatea „Petru Maior", în cadrul programului de cooperare stiintifica franco-româna pentru anul 2009, din partea Ambasadei Frantei în România fiind prezent domnul magistrat Frédéric Tellier, consilier pe lânga Ministerul Justitiei din România", a declarat prof. dr. univ. Ioan Sabau-Pop, directorul Centrului de Cercetare pentru Drept si Stiinte Socio-Umane, seful catedrei Discipline Juridice si Administrative din cadrul UPM.
Conferinta are suportul Editurii Universul Juridic din Bucuresti, al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din România, al Institutiei Prefectului Judetul Mures si al primariei Sovata.

„Conferinta internationala „Raspunderea persoanelor juridice în contextul activitatii de codificare în drept" se doreste a fi un forum de analiza a normelor sociale si juridice aplicabile organizatiilor. Cele doua sectiuni ale manifestarii, „Responsabilitate, moralitate si putere" si „Raspunderea persoanei juridice" vor grupa profesionistii dreptului si ai sociologiei pe aceste teme de mare interes în societatea româneasca actuala. În cea de-a doua zi a manifestarilor stiintifice, tinerii cercetatori, cadre didactice, dar si studenti sau masteranzi, vor putea participa la masa rotunda franco-româna organizata pe tema principala a conferintei. Dintre lucrarile prezentate, comitetul stiintific le va selecta pe cele mai valoroase, pentru volumul conferintei, publicat de prestigioasa editura „Universul Juridic", acreditata CNCSIS."
prof. dr. univ. Ioan Sabau-Pop


Lectii interactive despre cunoasterea mediului la editura Edu

Posted: 24 Nov 2009 04:46 AM PST

Editura Edu din Târgu-Mures a lansat pe piata softul educational Edu "Cunoasterea mediului". Potrivit prof. dr. Ciprian Napradean, directorul general al editurii, noutatea pe care o aduce softul educational pe piata româneasca de profil este aceea a lectiilor interactive. „Elevul nu este un simplu spectator al lectiei, ci devine actorul principal. Personaje simpatice îl provoaca în permanenta, stârnindu-i interesul pentru ceea ce urmeza. Atunci când raspunde corect este apreciat iar când greseste este încurajat sa nu fie dezamagit, sa continue explorarea. La sfârsitul calatoriei prin lumea plantelor, animalelor, anotimpurilor, a fenomenelor naturii, precum si a cunoasterii corpului uman si a sanatatii sale, elevul este rasplatit cu joculete tematice sau misiuni interesante", a declarat prof. dr. Ciprian Napradean.
Potrivit acestuia, jocurile si misiunile duse la bun sfârsit aduc participantului un numar de puncte care-l propulseaza într-un clasament general pe tara. „Prin acest mijloc modern de învatare elevul este stimulat sa gândeasca pozitiv, sa aiba o atitudine prietenoasa fata de oameni, animale si plante", a adaugat directorul general al editurii.
Softul Edu "Cunoasterea mediului" a fost avizat de catre Ministerul Educatiei, fiind apreciata inovatia adusa în domeniul predarii – învatarii moderne. CD-ul EDU „Cunoasterea mediului I – II" costa 14 lei si este o minunata calatorie prin lumea plantelor, animalelor, anotimpurilor, a fenomenelor naturii, precum si a cunoasterii corpului uman si a sanatatii sale. Parteneri de drum sunt animalute simpatice si prietenoase. În premiera, pe CD sunt 20 de lectii interactive, participantul fiind provocat sa dea raspunsuri corecte pentru a continua explorarea. Pe lânga acestea, CD-ul mai contine 40 de jocuri distractive si aplicatii educative, 55 de fise de lectura si un dictionar al curiosului.


Cui se adreseaza softul?
- Elevilor din clasele I si a II-a
Din ce este format?
- CD-ul (softul educational) Edu "Cunoasterea mediului";
- Auxiliarul Edu Cunoasterea mediului (36 p. - format A4, policromie);
- Jocul educativ Zoo Arena (contine o planseta de joc si 36 de piese cu animale);

Sursa: www.edituraedu.ro


Victorie istorica pentru „tigrii”

Posted: 24 Nov 2009 04:46 AM PST

Formatia divizionara A de baschet masculin BC Mures Targu-Mures a repurtat o frumoasa victorie in etapa a XI-a a Campionatului National. Victoria obtinuta sambata seara in sala Antilopa din Bucuresti este a patra din aceasta editie a echipei antrenata de lituanianul Audrius Parkuraitis, a doua consecutiva.

A fost o noua victorie obtinuta cu emotii, rezultatul fiind echilibrat pe toata durata disputarii jocului. Jocul a fost dominat in mare majoritate de catre mureseni, dar de fiecare data avantajul de chiar zece puncte a fost refacut de catre dinamovisti. Apararea agresiva a oaspetilor i-a condstrans pe dinamovistii sa recurga la aruncari de la distanta, reusind sa fructifice doar 12 din cele 25 de aruncari de doua. Cum nici „treitele" nu le-au functionat (10 din 28), „tigrii" si-au exploatat la maximum sansa. Dupa fiecare din primele trei sferturi, cele doua formatii s-au aflat pe rand la conducere, dar cu avantaj minim. Dupa primul, oaspetii, la pauza bucurestenii conduceau de asemenea cu un singur punct (38-37), pentru ca inaintea ultimei parti avantajul sa fie din nou de partea BC Mures (52-53).
Finalul a fost unul al antrenorilor. Acestia au folosit dupa time-outurile din final cateva scheme tactice care au functionat perfect, aducand o victorie meritata si totdata importanta pentru configuratia clasamentului. Un capitol la care targumuresenii au dovedit mari slabiciuni in etapele precedente, aruncarile libere, a fost de aceasta data un punct forte, care a inclinat balanta in favoarea lor. Acest lucru a demonstrat un mare echilibru psihic, factor determinant in transformarea acestora, chiar daca s-au reusit doar trei aruncari din afara liniei de 5,2 metri.
Din cele 25 de aruncari libere de care au beneficiat, doar doua au fost ratate! In urma ecestei victorii, BC Mures urca pe locul IX al clasamentului. In etapa viitoare se vor deplasa la Cluj, unde vor intalni nou promovata Gladiator, formatie care are de asemenea patru victorii.
Brigada de arbitri compusa din Laurentiu Grigoras (Buzau),
Mircea Serban (Pitesti) si Vlad Ghizdareanu (Bucuresti) a condus formatiile: Dinamo: Fometescu 17 (4x3), Ristic 20 (2), Belanovic 15 (2), Popa 6, Mocanu 7 (1), Markovic 4, Urucatu 4 (1), Macaveiu, Sokolov. BC Mures: Pociukonis 13 (1x3), Tomic 5, Cooley 8 (1), Masiulis 12, Jakab 13, Peciukas 18, Pora 9 (1), Vlaicu, Bulancea.


Rezultatele etapei:
CSU Asesoft Ploieşti     - Gladiator Cluj         86-71
Energia Rovinari     - Gaz Metan Mediaş     73-93
BC Argeş Piteşti     - CSM Oradea         69-74
ELBA Timişoara     - CSM Bucureşti     86-67
Steaua Turabo         - U Mobitelco Cluj     84-88
SCM U Craiova     - Cuadripol Braşov     84-75
CSUAtlassib Sibiu     - CS Otopeni         84-68
Dinamo Bucureşti     - BC Mureş         73-78


Clasamentul:
  1. U-Mobitelco Cluj         11 10   1  980-  772  21
  2. CSU Ploiesti         11 10   1  980-  772  21
  3. Gaz Metan Medias     10   9   1  905-  697  19
  4. Elba Timisoara         11   7   4  911-  864  18
  5. CSU Atlassib Sibiu     10   8   2  757-  686  18
  6. BCM U Pitesti         11   7   4  843-  773  18
  7. Energia Rovinari         11   5   6  834-  854  16
  8. CS Otopeni             10   5   5  732-  761  15
  9. BC Mures             11   4   7  875-  910  15
10. CSM Bucuresti         11   3   8  808-  887  14
11. Steaua Turabo         10   4   6  807-  813  14
12. Dinamo Bucuresti     11   3   8  768-  829  14
13. Gladiator Cluj         10   4   6  768-  814  14
14. CSM Oradea         10   3   7  725-  809  13
15. SCM U Craiova         11   2   9  828-  938  13
16. CSU Cuadripol Brasov     11   1 10  748-1007  12


Gesturile caritabile palesc in fata crizei

Posted: 24 Nov 2009 04:46 AM PST


Peste 10.000 lei s-au strans anul acesta la cea de a doua editie a evenimentului "Impreuna pentru excelenta", initiat de Organizatia Salvati Copiii Romania, filiala Mures. Daca anul trecut s-a strans suma de 8100 de euro, anul acesta putini mureseni, oameni de afaceri, s-au inghesuit pentru a aduce un licar de speranta pe fetele a zece elevi olimpici din judetul Mures, dar cu o situatie materiala precara.

Arta pentru caritate
La evenimentul caritabil, gazduit vineri seara de Hotel Concordia, au fost licitate 43 de tablouri, gravura si aranjamente, donate de elevii Liceului de Arta din Targu-Mures. "Sunt copii olimpici si dorim sa isi continue drumul, sa nu isi piarda speranta din cauza unor nevoi materiale. Unii dintre ei nu-si permit sa-si cumpere echipament sportiv, carti, rechizite scolare", a declarat Simona Marginean, asistent social in cadrul Salvati Copiii Romania, filiala Mures. Aceasta a precizat ca impreuna cu ajutorul Inspectoratului Scolar Judetean Mures au reusit sa identifice 25 de copii, din care, in urma anchetelor sociale efectuate, zece vor primi sprijin financiar. In urma licitatiei  s-a strans suma de 4310 lei, iar anterior licitatiei suma de 6000 lei. Daca anul trecut, din suma de 8100 euro, cei 11 elevi au primit banii esalonat, anul acesta ii vor primi intr-o singura transa. "Banii vor fi dati intr-o singura transa si probabil la inceputul lunii decembrie, sau intre Mos Nicolae si Craciun", a precizat Ramona Pop, psiholog în cadrul Organizaţiei Salvati Copiii Romania, filiala Mures.


Automedicamentatia, un pericol pentru sanatate

Posted: 24 Nov 2009 04:45 AM PST

Personalul Farmaciei Hapciu din Târnaveni si Sângiorgiu de Mures s-a alaturat eforturilor Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (ECDC) de a readuce în atentia publicului larg problematica rezistentei la antibiotice, în contextul consumului irational si inadecvat al antibioticelor. Astfel, peste 300 de elevi din Târnaveni, Sângiorgiu de Mures si Adamus au fost vizitati în data de 18 noiembrie, cu ocazia Zilei Europene a Informarii privind Antibioticele, de farmacistii Csiszer Simona, Ioana Morar, Veress Emese si Horvath Geza, care au reusit sa informeze tinerii despre infectiile de sezon, automedicamentatie si importanta consultarii medicului de familie înainte de a începe un tratament cu antibiotice. "Ceea ce am facut este parte din meseria mea, singurul lucru diferit fiind locatia. Zilnic vin zeci de persoane care solicita antibiotice si pe fiecare le întreb daca medicul de familie a fost consultat în legatura cu tratamentul sau daca boala are simptomele unei infectii bacteriene. Tuturor le spun ce pericol reprezinta automedicamentatia si ce important este sa apeleze la antibiotice doar în cazurile care necesita un astfel de tratament", a declarat Ioana Morar, farmacist din cadrul Farmaciei "Hapciu" Târnaveni.



Alin Bucur, noul membru al familiei Caffe Artemis

Posted: 24 Nov 2009 04:45 AM PST

Incepute in aceasta toamna, seratele muzicale de la Caffe Artemis, ii au ca protagonisti pe Dan Cristian  si Moldovan Razvan Florin. De saptamana trecuta, celor doi li s-a adaugat un al treilea membru, in persoana lui Bucur Alin, care completeaza vocal, serile de toamna cu muzica live din Caffe Artemis. Cu acest prilej, noul membru al familiei prietenilor Caffe Artemis, elev al Liceului de Arta din Targu-Mures, ne-a acordat urmatorul interviu.

Reporter: Cum s-a nascut pasiunea ta pentru muzica?
Alin Bucur: Aceasta pasiune am mostenit-o de la tatal meu, practic il idolatrizam pentru faptul ca facea muzica, si am dorit  sa impartasesc aceeasi pasiune. Impreuna cu fratele meu am optat pentru Liceul de Arta din Targu-Mures, la sectia vioara. Am descoperit apoi ca vioara nu era tocmai ce-mi doream si am renuntat la ea, au fost doi ani cand nu am  cantat deloc, dar incet, incet am trecut pe partea vocala, si ii multumesc lui Dumnezeu pentru alegerea facuta, si incerc ca in fiecare zi sa progresez putin cate putin.
Rep.: Cum a aparut colaborarea cu Dan Cristian si Moldovan Razvan Florin?
B.A.: Colaborarea cu cei doi a venit la modul firesc. Ne cunosteam ca prieteni, fara o colaborare concreta, ei mai auzisera de mine, ca am cantat la tot felul de evenimente, m-au ascultat intr-o seara, si au ramas foarte surprinsi. Si-au dorit sa colaboram, totul culminand cu invitatia celor de la Caffe Artemis de a canta aici in formula trio. Practic am ajuns sa cant aici, prin cei doi, Razvan si Cristi.
Rep.: Cum e sa canti intr-un astfel de loc?
B.A.: In felul meu ma consider un artist, iar cantand intr-un astfel de spatiu, ma simt foarte bine, deoarece vad oameni dornici sa asculte o muzica buna, in compania tablourilor frumoase care asigura decorul cafenelei, plus servirea care este una mai mult decat ireprosabila.
Rep.: Care sunt genurile muzicale preferate?
B.A.: Foarte tare trag catre muzica retro, muzica veche in special. Ascult multa astfel de muzica, dar anumite piese imi vin foarte greu sa le cant, cum ar fi cele ale lui Joe Cocker, unul din preferatii mei, care are un stil aparte foarte greu de copiat. In general abordez muzica anilor '80, perioada care a scos piese memorabile care nu vor muri niciodata.
Rep.: Ce-ai transmite iubitorilor care opteaza pentru serile muzicale din Caffe Artemis?
B.A.: Tuturor oamenilor dornici de o seara placuta si linistita, sa incerce un astfel de loc, cum e Caffe Artemis, deoarece serviciile de aici sunt extraordinare. In ceea ce priveste aspectul muzical, cei care prefera o muzica live, de calitate, pot sa vina aici si cu siguranta nu vor regreta alegerea facuta.


Nicolae Havrilet a gatit Hremsli în Dublin Irish Pub

Posted: 24 Nov 2009 04:45 AM PST

Multa voie buna, zâmbete si mancare bine platita în Dublin Irish Pub. Consilierul Judetean, Nicolae Havrilet a fost urmatorul pe lista bucatarilor care au gatit pentru a-i ajuta pe copii de la Liceul de Arta. Mâncarea gatita de el se numeste Hremsli, si poate fi tradusa în româna ca placinta pe baza de cartofi. Dupa ce am vazut cum se prepara aceste placintele s-a început licitatia.
Au fost zece portii licitate, iar pretul cu care s-a început a fost de 20 de lei. S-au vândut portii cu 1000 de lei iar restul cu preturi cuprinse între 100 si 900 de lei. La sfârsit s-au strâns 4.200 lei care vor ajuta copii talentati. Nicolae Havrilet si-a demonstrat calitatile de bucatar dar si de om care stie sa întretina atmosfera. A spus bancuri cu Bula, si glume de genul: "Bautura ne ucide încet, dar nu e problema ca noi nu ne grabim". Mâncarea gatita de Havrilet a fost pusa si alaturi de o friptura de vitel iar la sfârsit s-a dat o tocanita de ciuperci. Placintele lui Nicolae Havrilet sunt destul de rare, ele fiind pregatite pe vremuri de catre evrei. „Am învatat sa gatesc acest fel de mâncare în Sighetul Marmatiei si venind în Târgu-Mures i-am învatat si pe copii mei sa gateasca Hremsli. Mai fac si alte mâncaruri dar nu si cartofi prajiti deoarece nu vad în ei decât amidonul", a spus liberalul.
S-a vazut asadar ca prietenii lui Nicolae Havrilet au fost destul de darnici în cumpararea mâncarilor si sprijinul oferit copiilor cu talente deosebite. Mai urmeaza doua editii ale acestui eveniment în care alte personalitati ne vor pregati alte feluri de mâncare la fel de gustoase si interesante… nu mai ramane de zis decât Pofta Buna!



Viteza neadaptata, principala cauza a accidentelor grave

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST


În primele noua luni ale anului 2009, pe raza de competenta a judetului Mures s-au produs 124 accidente grave soldate cu 62 persoane decedate, 88 ranite grav si 43 persoane ranite usor, a anuntat, ieri, comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Mures. Potrivit acesteia, principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave, pe raza judetului Mures, sunt viteza neadaptata, indisciplina pietonala care a constat în traversarile neregulamentare si folosirea necorespunzatoare a partii carosabile de catre pietoni si depasirile neregulamentare. „Raportat la numarul de accidente grave, participantii la traficul rutier aflati sub influenta bauturilor alcoolice au fost implicati într-un numar de 17 accidente rutiere grave, ceea ce reprezinta 13,70 %  din totalul accidentelor rutiere grave si s-au soldat cu sapte persoane decedate si zece ranite grav. Din totalul celor 17 accidente rutiere grave, doar în sapte accidente conducatorii auto se aflau sub influenta bauturilor alcoolice, ceea ce reprezinta 5,64 % din totalul accidentelor grave, în celelalte zece cazuri fiind implicate alte categorii de participanti la trafic", a adaugat Livia Popa.
În ceea ce priveste situatia accidentelor în functie de locul producerii, cele mai multe s-au produs în mediul rural, respectiv 80, ceea ce reprezinta 65%, soldate cu 45 persoane decedate si 55 persoane ranite grav, iar în mediul urban s-au produs 44 accidente, soldate cu 17 persoane decedate si 33 persoane ranite grav. „Procentual pe drumurile nationale s-au produs 48% din accidente, pe strazile din mediul urban s-au produs 23% din accidente, pe drumurile judetene s-au produs 19% din accidente, pe drumurile comunale s-au produs 8% din accidente iar pe strazile din mediul rural s-au produs 2% din accidente", a încheiat Livia Popa.

Situatia accidentelor grave din judetul Mures, în 2009

Luna         Numar accidente grave
Ianuarie              17
Februarie              11
Martie              12
Aprilie              14
Mai                  12
Iunie                    8
Iulie                  19
August              14
Septembrie          17

Sursa: IPJ Mures


Femeile din Asociaţia „Clepsidra”, samaritencele Reghinului

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

Infiinţarea Asociaţiei pentru Sprijinirea Văduvelor „Clepsidra" la Reghin condusă de Nastasia Sârbu a urmărit constant să adune toate persoanele vârstnice singure, să le pună în evidenţă abilităţile, să le creeze o stare de bine, de optimism să le ajute să preîntâmpine bolile psihosomatice şi să prevină dependenţa de alte persoane. „E fără îndoială, un obiectiv ambiţios care ar fi rămas doar un vis frumos fara obţinerea sălii de club a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reghin, în care ne întâlnim trei zile pe săptămână", a declarat preşedinta asociaţiei Nastasia Sarbu. Sala le-a permis un program coerent de socializare, de ameliorare a tonusului psihic şi fizic al celor peste o sută de persoane cuprinse în proiectul „Centru de zi pentru vârstnicii singuri", subvenţionat de Consiliul Judeţean Mureş".
Cele peste o sută de persoane care beneficează azi de serviciile asociaţiei nu sunt persoane care trăiesc la nivel de subzistenţă, din contră circa 20% sunt persoane cu studii superioare iar peste 50% cu studii medii. „Le mulţumesc din suflet celor care depun eforturi de ani de zile în cadrul asociaţiei pentru a desfăşura o activitate benefică pentru vârstnicii singuri care, aici socializează, joacă remi, citesc, completează integrame. Să mănânci o porţie de dovleac copt în cuptor şi cartofi copţi cu unt, bunătăţi aduse de una din femei, din producţie proprie, şi să stai la taifas o jumătate de oră ni se pare un moment magnific", a adăugat Nastasia Sârbu.


Bursa-expozitie de minerale la Muzeul de Stiintele Naturii

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

Muzeul de Stiintele Naturii de pe strada Horea nr. 24 din Târgu-Mures va gazdui, în perioada 27-29 noiembrie, bursa-expozitie cu vânzare „Mineralia". Potrivit geologului Andrei Gorduza, reprezentant al Grupului Mineralia, evenimentul este organizat de colectionarii si pasionatii de lumea minerala din România. „Bursa se doreste a fi locul de întâlnire al profesionistilor si amatorilor lumii minerale, un loc al schimburilor de idei si experiente inedite, un loc al prezentarii produselor. Rolul educativ si cultural al unei astfel de expozitii nu este uitat, numeroasele exponate prezentate oferind posibilitatea copiilor, elevilor sau studentilor o sansa de a descoperi atît de putin cunoscuta lume minerala", a declarat Andrei Gorduza.
Potrivit acestuia, în sala de la parterul Muzeului de Stiintele Naturii vor fi prezentate si oferite spre vânzare publicului o mare diveristate de bijuterii unicat din pietre naturale, sidef, corali, perle sau chihlimbar, pietre semipretioase, cristale, colectii de minerale, esantioane minerale, minerale slefuite, geme, fosile si produse ornamentale din piatra. „Publicul poate admira si cumpara minerale, obiecte de podoaba, bijuterii si pietre care provin din toate coltuirle lumii: geode si cuart din Brazilia, cuart roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn silicifiat, calcedonie, lizardit sau diverse flori de mina din România, opal din Australia, malachit din Africa, azurit din Maroc si scoici din Noua Zeelanda", a adaugat Andrei Gorduza.
Deschiderea expozitiei va avea loc vineri, 27 noiembrie, la ora 10.00.


Claudia Pescar prezinta povestea investitiei de la Hotel Grand

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

SC Grand SA Târgu-Mures organizeaza miercuri, 25 noiembrie, lansarea oficiala a proiectului "Modernizare si extindere Hotel Grand Târgu-Mures", inclus în Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul de interventie 5.2. – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice. Povestea proiectului va fi spusa de la ora 12.00, în sala „Europa", de catre directorul general al SC Grand SA Claudia Pescar si de Adriana Raus, arhitecta investitiei.


Procesul edililor din Reghin la Curtea Constitutionala

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

Curtea de Apel Târgu-Mures a decis sesizarea Curtii Constitutionale (CCR) în dosarul penal privind o serie de infractiuni de coruptie, ce ar fi fost comise de primarul si de consilierii locali din municipiul Reghin. Potrivit Agerpres, instanta a admis cererile formulate de primarul din Reghin, Nagy Andras, precum si de fostii consilieri locali Bucin Lucia si Eros Csaba si a dispus sesizarea CCR cu o serie de exceptii de neconstitutionalitate ale unor ordonante de urgenta ale guvernului. În perioada solutionarii exceptiilor de neconstitutionalitate instanta a dispus suspendarea judecarii cauzei. Dosarul a ajuns pe rolul Curtii de Apel Târgu-Mures în aprilie, însa nici pâna acum instanta nu a putut verifica legalitatea sesizarii formulate de DNA, din cauza amânarilor repetate solicitate de inculpati si aparatori. În dosar sunt 19 inculpati - Andras Nagy, primarul orasului Reghin, 16 consilieri locali, notarul Maria sus si Ioan Pintea, director si presedinte al Consiliului de Administratie la Lemn Metal Reghin.


Teodor Giurgea eliberat de la conducerea TAM

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

Consiliul de Administratie al SC Transport Auto Marfa (TAM) SA Târgu-Mures a decis eliberarea din functia de director general a lui Teodor Giurgea si suspendarea contractului de management încheiat cu acesta pe o perioada de opt luni si jumatate, începând cu data de 5 noiembrie 2009, pâna în data de 20 iulie 2010. Hotarârea a fost depusa la Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Mures penru înregistrare si publicare în Monitorul Oficial.


Mircea Geoana propune o majoritate social - liberala

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

Presedintele PSD Mircea Geoana a întins o mâna PNL declarând ieri ca ramâne consecvent unei majoritati social-liberale. Anuntul liderului PSD vine dupa ce presedintele PNL, Crin Antonescu, spusese cu câteva minute înainte ca nu ar putea niciodata sa colaboreze cu Traian Basescu si PD-L. În plus, Mircea Geoana a apreciat „maniera matura si demna în care domnul Crin Antonescu si-a prezentat punctul sau de vedere", la fel „demnitatea si sobrietatea" de care liderul PNL a dat dovada, mai ales ca stie ca nu e usor sa pierzi. Astazi va avea loc un Comitet Executiv al PSD, care sa decida daca încep negocierile cu PNL pentru elaborarea unui acord politic scris. „Suntem interesati sa cream un acord politic cu PNL pentru guvernarea dupa 6 decembrie", a afirmat Geoana.


Cesiro Sighisoara vinde cesti si farfurii catre Ikea

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

Compania Cesiro din Sighisoara, unul dintre furnizorii concernului suedez Ikea estimeaza ca în acest an va realiza o cifra de afaceri de circa 16,5 milioane euro. „Vânzarile companiei noastre sunt afectate în continuare de criza economica, dupa ce în prima parte a anului s-au redus livrarile în special în tarile din Europa de Vest. Un lucru îmbucurator pentru noi este ca din vara comenzile pentru concernul Ikea, unul dintre principalii clienti ai Cesiro, sunt în crestee", a declarat Delia Iliescu, director economic al Cesiro.


Prima carte interactiva lansata la Targu-Mures

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

Joi, 26 noiembrie, ora 18.30, la Libraria Kobak, din Cartierul Dambu Pietros va avea loc lansarea primei carti interactive din Romania intitulata "Eu cine sunt?", semnata de Mihail Musat. Cartea a fost lansata la Bucuresti de catre Editura Tritonic in 20 iunie anul curent. "Eu cine sunt?" este o carte alcatuita exclusiv din intrebari, cu ajutorul careia fiecare cititor poate sa calatoreasca in viata lui.

 


Start la vaccinarea anti-HPV

Posted: 24 Nov 2009 04:42 AM PST

In perioda 23-30 noiembrie, fetitele din clasele a VI-a si a VII-a vor fi vaccinate cu prima doza de vaccin anti-HPV, urmand ca in lunile ianuarie si mai 2010 sa le fie administrate a doua si a treia doza. Fetitele vor fi vaccinate de catre medicul scolar sau, dupa caz, de catre medicul de familie care are in arondare scoala respectiva. Inainte de vaccinare, fiecare eleva va fi evaluata de catre medic, iar ulterior administrarii injectiei va fi supravegheata timp de 15 minute. Vaccinarea nu este obligatorie. De aceasta data nu se mai solicita aviz scris din partea parintilor. Ei au insa posibilitatea de a anunta verbal daca se opun vaccinarii.

 


Niciun comentariu: