Zi de Zi

Zi de Zi


Oamenii de afaceri din Reghin aduc speranta de Craciun

Posted: 22 Dec 2009 04:58 AM PST

Violeta şi Mircea Oltean, administratorii firmelor SC Maviprod şi Irum Reghin SA au invitat sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 18.00, la ,,Business Café" din Reghin, o suta de oameni de afaceri. Seara de colinde social-caritativă a fost marcata cu un pahar de şampanie într-o atmosferă de sărbătoare, iar moderatorul serii a fost Sorina Bloj, cunoscuta interpretă de muzică folk şi directoare a Casei de Cultură "George Enescu" din Reghin.

Muzica de calitate
Seara a început cu un recital de muzică de cameră pentru pian susţinut de Eugen Albert, profesor de muzică la Liceul de Arta din Târgu-Mureş. Spectacolul a continuat cu un recital de colinde susţinut de mai multe cete venite de la Idicel Pădure, Ideciu de Jos, Solovăstru, Jabeniţa şi un grup de studenţi de la teologie de la Alba-Iulia. Pe scena clubului "Busines Caffe" au mai urcat Grupul "Ecou" în format Sorina Bloj - Alexandrina Luca, solista de muzică populară Maria Neag şi Angela Kiş Mărieşiu. Capul de afiş al serii de colinde a fost cantautorul Florin Săsărman "părintele" Festivalului "Bistriţa Folk", care i-a cucerit pe invitaţi cu chitara lui fermecata, colindând până i-au sărit corzile.

Tombola cu scop social
Dat fiind faptul că familia Oltean este cunoscută pentru sensibilitatea, corectitudinea şi seriozitatea cu care abordează orice eveniment şi orice afacere pe care o administrează, s-a organizat la finalul serii de colinde o tombolă cu premii în scopul strângerii de fonduri pentru soluţionarea a două cazuri sociale din Reghin. Unul dintre cazurile rezolvate a fost cel al Auricai Cătană din Reghin, asistent social în cadrul primăriei Reghin. Femeia locuieşte într-un apartament cu două camere cu cei trei copii ai ei. Copilul cel mare Vasile are 22 de ani si sufera de leucemie, faza terminală. Din cauza restantelor de 3.800 de lei faţă de asociaţia de proprietari, familia urma să fie executată silit din locuinţă în cursul lunii ianuarie 2010. Femeia are un salariu de 620 de lei, primeşte o alocaţie de 42 de lei pentru copilul şcolar şi o pensie de boală de 293 de lei pentru copilul bolnav. Cu ajutorul familiei Oltean, la finalul serii de colinde organizatorii evenimentului au strâns suma de 5.800 de lei, din care se vor achita restantele la asociaţia de locatari. Restul de bani vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unui pat care va fi donat unei famili cu trei copii din municipiu care dorm pe jos.
Invitata pe scenă, Aurica Cătană a mai primit cateva cadouri pentru cei trei copii ai săi de sărbători si vizibil impresionată a mulţumit cu ochii în lacrimi tuturor invitaţilor pentru donatii. Felicitări pentru gestul de solidaritate umană al familiei Oltean!



"Mă simt foarte implinită pentru că au răspuns prezent toţi invitaţii noştri. Scopul acestei seri a fost atins. Banii i-am predat directorului de la Raiffeisen Bank pentru a se realiza ordinul de plată catre executor, iar ceilalţi bani rămaşi vor fi folosiţi pentru un alt caz şi vor ajunge la o mamă cu patru copii care dorm pe jos şi nu au nici un pat acasă. Acum vor avea un pat de Crăciun şi mă bucur că am reuşit să aducem o rază de fericire în sufletele unor oameni faţă de care poate viaţa nu a fost prea generoasă."
Violeta Oltean, patroana


"Cazul pe care l-a prezentat Violeta Oltean în această seară este unul disperat care a impresionat-o foarte mult şi s-a hotârât să implice şi să sensibilizeze tot Reghinul prin reprezentanţii de bază ai firmelor cele mai importante să evităm o dramă. Pentru familia care nu avea pat, Dorin Man de la societatea Hora a declarat că va cumpăra şi o lenjerie de pat."
Adela Oleleu, director, Raiffeisen Bank agenţia Reghin


"Mulţumesc în primul rând viceprimarei Maria Precup care a fost întotdeauna alături de mine şi care m-a ajutat în momentele cele mai grele din viaţa mea. Mulţumesc din suflet familiei Oltean pentru tot ce a făcut pentru mine, le voi fi recunoscătoare toată viaţă, să le dea Dumnezeu sănătate. Le mulţumesc tuturor preoţilor din muncipiu care mi-au ascultat povestea vieţii şi primarului Nagy Andras şi nu în ultimul rând Sorinei Bloj."
Aurica Cătană, asistent personal


"A fost un eveniment specific familiei Oltean, bine organizat în pragul sărbătorilor, când toţi trebuie să fim mai buni, mai umili şi e bine să venim în sprijinul celor săraci şi năpăstuiţi de soartă. Într-adevăr, astfel de întâlniri ar trebui repetate mai des pentru a ajuta mai mulţi cetăţeni aflaţi în pragul disperării."
Vasile Farcaş, administrator, Atlas Trans


"A fost o adevărată şezătoare de colinde aici la Reghin, o seară caritabilă şi foarte emoţionantă. Mă bucur că am putut să particip şi să contribui şi eu la reuşita ei. Altfel, Reghinul îmi este foarte apropiat sufletului pentru că în fiecare an ajung aici şi colind şi chiar mai suţin spectacole, de aceea pot să spun că Reghinul este într-un fel o a doua familie după Bistriţa. Vă doresc tuturor Sărbători Fericite! La mulţi ani, multă bucurie vă doresc să aveţi mulţi colindători şi să-i colindaţi şi voi pe cei apropiaţi!"
Florin Săsărman, cântăreţ de muzică folk


"Mulţumesc organizatorilor pentru această seară de colinde şi pentru această acţiune caritabilă în care ne-am implicat. Am colindat, am râs şi am plans împreună, felicit familia Oltean pentru această acţiune de sensibilizare a intelectualităţii Reghinului şi a oamenilor de afaceri care pot ajuta oameni defavorizaţi de soartă."
Mihaela Stanciu, agent principal, Poliţia de Proximitate Reghin


"Indiscutabil m-a emoţionat această seară. Este frumos ca măcar în momentele de sărbătoare din an să facem şi acte de binefacere şi să îi sprijinim pe cei care au nevoie. Pentru că din pacate sunt foarte mulţi oameni nefericiţi care trăiesc la nivel de subzistenţă, care nu reuşesc să îşi asigure traiul de pe o zi pe alta, care riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului. Felicitări familiei Oltean!"
Alexandru Câmpean, şeful Inspectoratului Judetean de Politie Mures


"Mă bucur tare mult că am putut să mă întâlnesc aici cu toţi prietenii şi că am reuşit împreună să facem câteva gesturi umanitare pentru nevoiaşi datorită familiei Oltean care ştie să ne coalizeze întotdeauna. Sperăm să ne mai întalnim şi în anul 2010 odată pe trimestru măcar, pentru a sprijini astfel de acţiuni caritative pentru persoane singure, bâtrâne şi nevoiaşe."
Nelu Toncean, administrator, firma Vania


"O cunosc foarte bine pe Violeta Oltean, am fost colege de clasă şi dupa terminarea scolii ea m-a ajutat foarte mult la fel si instituţia pe care o reprezint, de aceea ii transmit pe aceasta cale alaturi de multumirile mele si pretuirea prieteniei ce ne leaga."
Sorina Bloj, director, Casa de Cultură "Eugen Nicoară" Reghin



Baschetbalistii de la BC Together vizitati de „Craciunita”

Posted: 22 Dec 2009 04:56 AM PST

Sala de sport a Gimnaziului National „Tudor Vladimirescu" din Târgu-Mures a gazduit duminica, 20 decembrie, un eveniment festiv organizat de conducerea clubului BC Together Târgu-Mures cu ocazia sarbatorilor de iarna. „La acest eveniment festiv organizat de catre conducerea clubului, toti cei 67 de sportivi au primit cadouri, dar si de la idolul tribunelor muresene, componentul echipei de baschet masculin BC Mures Târgu-Mures, JuJuan Cooley", a declarat Mihai Corui, presedintele clubului BC Together Târgu-Mures.
Dupa momentul în care fiecare sportiv si-a primit cadoul au avut loc si mult asteptatele „dueluri" de familie în care rând pe rând toate grupele de copii ale clubului au avut de înfruntat o selectionata a parintilor. si cum spectacolul era la el acasa, la invitatia parintilor, presedintele clubului BC Together, Mihai Corui, alaturi de „tigrul" Jujuan Cooley au oferit o partida  spectaculoasa de baschet selectionatei parintilor. Nu a contat scorul final, ci spectacolul oferit de „spiridusul" de la BC Mures, care desi spunea înaintea evenimentului ca resimte oboseala acumulata dupa victoria cu Gaz Metan Medias din ultima etapa a turului diviziei A de baschet masculin nu s-a ferit sa arate asistentei cea ce stie sa faca cel mai bine, iar copii i-au aclamat numele pret de minute în sir în semn de multumire.


Calatorii in Tara Revolutiilor

Posted: 22 Dec 2009 04:54 AM PST

Iata-ne ajunsi la 20 de ani de la momentul decembrie '89, cand poporul roman a "intors armele" impotriva secerei si a ciocanului. Mosul acelui Craciun insangerat ne-a adus poate unul din cele mai frumoase cadouri pe care-l puteam primi, si anume libertatea, dar din pacate am uitat sa cerem indicatiile si modul de folosire a acestei libertati. Parafrazand o maxima celebra, in decembrie 1989 ne-a venit din fata un bulgare de noroc si noi din pacate am crezut ca-i o minge.
In decembrie s-a strigat "jos comunismul", si atat, cu mici exceptii, majoritatea acceptand tacit tot filmul social si politic al ultimilor 20 de ani. Inca isi mai cauta raspunsuri intrebarile legate de acele evenimente din decembrie, unde oameni cheie, actori principali ai acelor evenimente, monopolizeaza realitatea in care traim azi. Cine a tras? Au fost teroristi? A fost lovitura de stat? Sunt intrebari care-si gasesc loc in constiinta noastra doar la sfarsitul anului, la vreo aniversare legata de revolutie. Dupa doua decenii de tranzitie ramasa, parca a ramas la nivelul de stand-by, cu un Brucan satisfacut ca previziunea lui s-a adeverit, traim poate o altfel de revolutie, pe care putini o sperau atunci in '89. O revolutie la fel de intortocheata, plina de posibile scenarii, o revolutie care din strada s-a mutat in spatele usilor inchise, cu interese economice.
Daca revolutia din 89 era accesibila publicului larg, noua revolutie, are o distributie mult mai restrasa si lipsita de transparenta. Facand o paralela intre cele doua revolutii, cum putem avea o imagine exacta a situatiei actuale, daca multe din evenimentele de acum 20 de ani se zbat in continuare intr-o umbra profunda. Incotro ne indreptam daca nu stim de unde venim?
Multi se cred cunoscatori ai acestui traseu, ultimul, cel ales pe 6 decembrie 2009, ne promite unul cu vant bun si lipsit de furtuni, problema care se pune fiind cea a echipajului. Pornim la drum, pentru a nu stiu cata oara, dar incotr-o? Inainte sau inainte era mai bine?


Clubul Taekwondo si-a premiat sportivii

Posted: 22 Dec 2009 04:49 AM PST

La incheierea anului Clubul Taekwodo Mures si-a premiat in cadrul unei festivitati sportivii care au obtinut cele mai bune rezultate de-a lungul anului 2009. Clasamentele au fost alcatuite pe baza unui punctaj acordat in functie de nivelul concursului si locul ocupat in diversele competitii interne si internationale.
Pe parcursul anului s-au obtinut un numar de 117 medalii, 17 trofee si patru titluri de cel mai bun sportiv al turneului. Au fost premiati din fonduri proprii primii trei sportivi, atat la fete, cat si la baieti. La fete, dintr-un numar de 17 sportive, pe primul loc s-au situat la egalitate de puncte, 160, Bianca Alexandra Zamfir si Sorina Maria Craciun. Ele au fost urmate de Gyorgy Anetta si Paula Diana Muntean, de asemenea la egalitate de puncte, 58. Dintre cei 27 de baieti din cadrul clubului, primele trei locuri le-au ocupat Alexandru Buruian Man, Paul Andrei Petan si Toaso Roland, in aceasta ordine, la diferente mici unul fata de celalalt. Micii performeri au facut o demonstratie pentru parintii si spectatorii prezenti. Aceasta a durat o ora si a entuziasmat asistenta.
Problemele cu care se confrunta clubul sunt cele deja cunoscute, fondurile. Clubul supravietuieste doar din sprijinul parintilor. "Acum suntem in vacanta, nu ne antrenam si nu stim inca unde vom face pregatirile anul viitor. Nu avem sala si toata lumea ne intoarce spatele, in ciuda rezultatelor obtinute", a declarat antrenoarea Alecsandra Cristina Matei.


City’us Targu-Mures, echipa cu portar golgheter

Posted: 22 Dec 2009 04:49 AM PST


Formatia de futsal City'us Targu-Mures a reusit un parcurs de exceptie in turul Ligii I, doar golaverajul facand ca echipa patronata din aceasta vara de omul de afaceri Sorin Terbea sa ocupe pozitia secunda, cu 30 puncte.
Targumureşenii, cu un nou antrenor la cârmă, portughezul David Goncalves, au avut un start excelent de campionat, opt victorii în primele opt etape. A urmat singura infrangere in confrunatrea de la Deva 3-5 cu echipa campioana, urmata de alte doua victorii la final de tur. Dintre cele zece victorii, cele mai pretioase sunt cele cu Concordia Chiajna, 2-1 şi cea din deplasare de la Braşov, 5-3 cu Design Construct.
În cele 11 etape, City'us a disputat cinci jocuri pe teren propriu şi sase în deplasare. În Sala Sporturilor muresenii au obţinut urmatoarele rezultate: 7-1 cu CSM Focşani, 3-0 cu SPICOM Sfantu Gheorghe, 10-1 cu Politehnica Timişoara, 2-1 cu Concordia Chiajna si 8-2 cu Olimpic Simeria. În deplasare, din cele sase jocuri, City'us a câştigat cinci, pierzând o singură dată, pe terenul campioanei en-titre FC Deva. Rezultatele din deplasare: 4-0 cu ACS Od. Secuiesc, 6-4 cu Moldocor Piatra Neamţ, 8-4 cu Clujana Cluj, 5-3   cu Design Construct Braşov, 3-5 cu FC Deva si 7-3 cu United Galaţi.
City'us a înscris 63 de goluri, beneficiind şi de un autogol în partida cu CSM Focşani. Golgheterul formaţiei în prima parte a campionatului este portughezul Pedrinho, cu 15 reusite. Îl urmează Nuninho (10 goluri), Raymond şi Lando (cate 9), Rodrigo (7), Csoma şi Titalo  (cate 3), Carlao, A. Almăşan şi Măgurean  (cate 2). De notat cele doua goluri reuşite de portarul brazilian Carlao, cu şuturi de la distanţă, în partidele din deplasare de la Deva şi Galaţi.
Dupa inchierea turului, s-au disputat si doua partide din retur, ambele castigate de echipa mureseana: 4-1 acasa cu Odorhei si 8-2 la CSM Focsani, rezultate care nu au schimbat situatia in clasament. "Pot spune că ne-am îndeplinit obiectivul de la începutul sezonului, acela de a ne clasa pe un loc care să ne asigure şanse la obţinerea primei poziţii înaintea play-off-ului. Au fost jocuri pe care le-am dominat categoric, dar şi partide în care victoria a venit după multă muncă. Jucătorii au demonstrat că pot face faţă cu brio momentelor tensionate. Ne pare rău de înfrângerea de la Deva unde, cred eu, trebuia să fim mult mai hotărâţi. Am cedat parcă la auzul numelui adversarului. Totul se va decide însă, în retur. Le mulţumesc băieţilor, conducerii şi colegilor mei, împreună cu care am obţinut aceste rezultate", a declarat tehnicianul David Goncalves dupa disputarea celor 13 etape.


Mos Craciun a venit la copiii de la CS Gladius

Posted: 22 Dec 2009 04:49 AM PST


Copiii de la Clubul Sportiv Gladius din Targu-Mures au avut parte duminica de momente surprize din partea conducerii clubului, organizate cu ocazia sarbatorii Craciunului. Printre altele… a sosit si Mosul incarcat cu cadouri.
La evenimentul gazduit de sala de sport a Gimnaziului "Romulus Guga" au luat parte si parintii sportivilor, care au fost antrenati intr-un meci de baschet disputat intre parinti, dar si intre parinti si copii. De asemenea, a avut loc si un meci demonstrativ intre antrenori si juniori, impreuna cu cativa jucatori de la divizia A. Au urmat concursuri de aruncari pentru fiecare categorie: barbati, femei, Juniori U14, fete U 12 si baieti babybaschet, precum si un meci off-record intre baietii de la baby baschet Gladius U 9 vs fete Gladius U12. La un moment dat, in sprijinul baietilor a venit in ajutor Mos Craciun ce a jucat cateva minute alaturi de copii. Acesta a impartit cadouri celor aproximativ 50 de copii prezenti, cadouri ce au constat in dulciuri si obiecte de birotica.
Pe parcursul evenimentului, copiii au mai avut parte de o serie de surprize si cadouri, printre care s-au numarat prezentele jucatorilor de baschet de divizia A, Vlad Pora si JuJuan Cooley, care au urmarit jocul copiilor si au impartit autografe. Pe toata durata evenimentului, participantii au avut ocazia sa achizitioneze obiecte cu insemnele CS Gladius, pentru a contribui la strangerea de fonduri pentru echipele de copii. "Pe langa caracterul distractiv pe care l-a avut evenimentul, sunt de parere ca faptul ca parintii au jucat baschet si au facut miscare este un lucru foarte important pentru sanatatea lor deoarece se promoveaza un stil de viata sanatos", a declarat Bogdan Puscas, presedinte Cbul Sportiv Gladius din Targu-Mures.


Enoriasii mureseni asteptati sa ia Lumina Sfanta de la Bethleem

Posted: 22 Dec 2009 04:48 AM PST

Lumina este provenita din Pestera Nasterii din Bethleem, de la candelele ce vegheaza permanent in biserica construita langa ieslea unde s-a nascut Isus. Initial, este adusa de voluntari ai Fundatiei Waldburg din Austria, de unde mai apoi este impartita in intreaga Europa, ca semn al sperantei si al fraternitatii. Acum sase ani, lumina de la Bethleem a fost adusa pentru prima data in Targu Mures de Radu Balanean, presedintele Patronatului IMM Judetean Mures. "A devenit o traditie ca o fundatie din Austria ce are aprobare speciala pentru a o transporta cu avionul, sa o aduca la inceputul lunii decembrie, astfel incat pana in jurul datei de 20 decembrie ea sa fie impartita in toata Europa la catedrale si institutii importante", a precizat Radu Balanean. Acesta a adus pentru prima data lumina de la Bethleem in Targu Mures in urma cu sase ani, cand, aflandu-se la un eveniment langa Bucuresti, unde a fost adusa lumina de la Timisoara, a facut rost de candele si a adus-o la Targu Mures. Ieri, lumina Sfanta a fost dusa la Catedrala Mare cu hramul Inaltarea Domnului din Targu Mures. Enoriasii vor putea sa-si ia lumina Sfanta pentru a o duce acasă, păstrând-o aprinsă în perioada Sărbătorilor de Iarnă si nu numai. Lumina Sfanta va fi accesibila  si la Biserica Reformata din 7 Noiembrie, fiind adusa de cerecetasii Uniunii Cercetasilor Maghiari din Romania. "Vom organiza o festivitate pe data de 23 decembrie de la ora 18.00 la Biserica Reformata din 7 Noiembrie, unde vom darui lumina Sfanta", a declarat Molnar Szilard, membru al Uniunii  Cercetasilor Maghiari din Romania.


Revista Tus interactioneaza cu cei mici

Posted: 22 Dec 2009 04:48 AM PST


In aceasta luna, mai exact pe data de 6 decembrie, revista Tus a implinit un an de la aparitie. Echipa revistei Tus a dat frau liber imaginatiei venind cu cateva mici bucurii oferite copiilor cu ocazia vacantei de iarna. Astfel, in aceasta luna, a fost lansat pentru micutii artisti sectiunea interactiv, unde ei pot publica creatiile lor literare, povesti sau poezii in functie de preferintele lor. Ei pot invita prietenii sa le voteze creatiile pentru a fi mereu in topul celor mai buni artisti ai revistei Tus. Surprizele nu se termina aici. Pentru ca se apropie Craciunul iar afara e o vreme numai buna de sanius si de distractie, revista Tus a pregatit copiilor o serie de poezii dedicate acestei perioade, precum "Colind cu mar rosu", "Colind roz bombon" si "Vine vine Mos Craciun". Nu au fost omise nici povestile, unde Mediana Stan si Laurentiu Blaga au scris trei povesti de iarna numai bune de citit seara inainte de culcare: "Un copil s-a asezat pe scaunul lui Mos Craciun", "Poveste de Craciun", "Cine este omul de zapada?" La sectiunea Jocuri a revistei, copiii se pot delecta cu planse de colorat specifice sezonului, pot descarca gratuit de pe site diferite formate de planse de colorat si le pot colora dupa bunul plac. Cei care doresc sa se cunoasca mai bine si sa stie cu ce personaj Tus seamana mai mult pot afla facand testul din aceasta sectiune.
Tot pentru cei mici sunt pregatite si un set de felicitari online pe care le pot trimite gratuit prietenilor si cunoscutilor lor pentru a le ura Sarbatori Fericite, precum si nelipsitele  calendarele Tus.
Surprize pentru 2010
Pentru 2010 revista Tus vine cu o serie noua de calendare pe care copiii le pot colora. dupa cum doresc sau se pot inspira dupa cum au colorat  graficienii revistei. Toti copiii care se vor abona la newsletterul Tus vor primi drept cadou un calendar 2010 in format PDF, de dimensiunea A3. De asemenea, abonandu-se la newsletter copiii vor primi in fiecare saptamana pe e-mail noutatile Revistei Tus.


Craciunul drag de acasa

Posted: 22 Dec 2009 04:47 AM PST


Dintre toate, cea mai frumoasa sarbatoare a românilor este Craciunul. Romanii stiu sa sarbatoreasca Nasterea Domnului atât de placut încât oricât de departe s-ar afla de casa, acestia se întorc sa petreaca Sarbatorile în sânul familiei. Sunt multe natiuni binecuvântate de Dumnezeu cu siguranta bunastarii mai mult decât noi, ori norocoase a fi moderne si dezvoltate, care însa nu au mestesugul trairii Craciunului în modul în care reuseste sa o faca românul.
Craciunul este în primul rând sarbatoare de familie, prilej în care membrii familiei, cu mic cu mare, se aduna si se întâlnesc, reunind suflet cu suflet si fiind alaturi unii de altii cu inimi pline de fericire.
Dumnezeu ne-a iubit atât de mult, încât L-a dat pe unicul Sau Fiu pentru noi. Astfel nasterea lui Iisus este sarbatorita an de an cu bucurie si lauda, vestind din usa în usa prin colind si amintind de bunatatea nemarginita a lui Dumnezeu fata de noi, oamenii.
Pornind de la ceea ce sarbatorim, este de înteles de ce majoritatea oamenilor îsi adreseaza cu sinceritate un îndemn plin de pretuire si  care merita a fi urmat: „de Craciun sa fim mai buni!"
Încercând sa presaram cu gânduri bune si cu multa credinta tot ceea ce facem, pregatim Craciunul cu daruire. Unde mai gasim în toata lumea asta placutul miros al sarmalelor cu afumatura, ce fierb pe soba pâna se lasa seara de Ajun, în timp ce cozonaci framântati cu iscusinta si  dragoste sunt bagati în cuptor pentru a fi gata pe când încep copiii a colinda la ferestre?
Cu atâta dor îmi amintesc ca ne bagam si noi mânutele în aluatul dospit si ne umpleam de aluat cu atâta drag, stiind ca am avut si  noi participarea noastra la toata aceasta pregatire.
La noi în casa nu venea Craciunul fara sa spalam fiecare covor si  fiecare perdeluta. Noi, fetele, ne organizam asa încât în saptamâna dinaintea ajunului întorceam întreaga casa cu josul în sus si  faceam sa sclipeasca fiecare coltisor. Cel mai placut moment era când asteptam sa se coaca cozonacii, sa fiarba sarmalele, iar noi împodobeam bradul bucurându-ne de mirosul de padure pe care-l raspândea.
Ca fiecare copil, asteptam cu drag sa ni se umple casa de colindatori, pe care îi pândeam pe la geamuri sa putem anunta când vin. Dupa ce ne colindau, ne luau cu ei mai departe, iar noi eram  bucurosi sa mergem prin zapada mare si sa le facem si altora surpriza de a le fi vestitori la usa! Zilele de Craciun petrecute în familie erau îmbracate în haine de sarbatoare. Învatam colinde si  ne întreceam cântându-le pe mai multe voci. Când venea seara si  începeam a umbla la colindat, cântam asa cum repetasem înainte.
Acum nu mai suntem copii, dar sufletele ne sunt mânate de aceeasi bucurie de a împartasi Craciunul cu cei dragi. Mai mult, acum, realizam ce însemnatate are fiecare traire din inimile noastre atunci când reunim familia si sarbatorim împreuna cea mai mare sarbatoare a anului: Nasterea lui Iisus Cristos. Este momentul sa ne amintim ca Dumnezeu ne vrea mai buni, mai întelegatori, mai iubitori si mai credinciosi. Iar noi trebuie sa încercam sa-l bucuram prin bunatate fata de aproapele nostru, prin puterea de a iubi tot ceea ce ne înconjoara! Sa ne ajute Dumnezeu pe toti!
Craciun cu pace!


La Habic porcul se taie dupa vechile traditii

Posted: 22 Dec 2009 04:47 AM PST

Pe 20 decembrie, crestinii sarbatoresc, conform traditiei, taiatul porcului de Ignat, un obicei pur românesc, care în ciuda normelor Uniunii Europene continua sa se pastreze la tara si azi. Pentru a afla mai multe amanunte despre taierea porcilor la tara am poposit la familia Marcus din satul Habic, comuna Petelea, care a taiat sâmbata, 19 decembrie, al doliea porc în acest an, unul de 230 de kilograme.

Macelarul, întâmpinat cu tuica fiarta
La ora 5.30 a batut la poarta familiei Marcus macelarul satului, Simion Silvas, înarmat cu un set de cutite din inox batut în forja cu mânere de aluminiu pentru înjunghiat si transat si cu masina de pârlit cu transformator pe curent de 12 volti. Înainte de sacrificare gazda a servit macelarul cu o tuica fiarta, dupa care porcul a fost legat cu sfoara si pregatit pentru taiere împreuna cu Florin, ajutorul din partea gazdei. La ora 8.00 porcul era sacrificat, pârlit, spalat si pus pe un blat de scândura, gata se fie transat si sa-i fie alese oasele pentru afumat, carnea pentru caltabos si slanina.

Pe timpuri porcul se pârlea cu paie
Macelarul satului are 66 de ani, a fost lacatus mecanic si dulgher de meserie si a învatat aceasta meserie de mic copil, din placere de la un vecin care era macelar de profesie. La 17 ani tânarul Silvas a îndraznit sa sacrifice primul porc în familie. În urma cu 50 de ani Silvas îsi aminteste ca la Habic porcul se pârlea cu paie. "Când eram copii, era un obicei foarte frumos. Dupa ce se facea sângerarea, se acoperea porcul cu paie, se dadea foc si pe urma se curata pielea arsa de deasupra, iar apoi se punea al doilea rând de paie sa se prajeasca bine porcul", spune cu nostalgie batrânul macelar.  

Sase ore de lucru la un porc de 200 de kg
Azi nea Silvas foloseste pârlitoarea cu lemne si curent electric la care foloseste doar lemne de esenta tare pentru flacara puternica. "Mai e si varianta de pârlit cu butelie de gaz, am pârlit chiar alaltaieri doi porci, dar parca soricul nu are acelasi gust si îl usca prea tare gazul", spune batrânul. Pe vremuri macelarii nu pretindeau bani de la gazda, ci se multumeau doar cu carne, dar azi pentru un porc de 200 de kg taranul plateste 50 de lei, iar pentru unul de de 100 de kg, 35 de lei. "La un porc de 200 de kg îmi trebuie sase ore de lucru, întreg procesul de sacrificare, pârlit, transat si punerea carnii în saramura", a declarat batrânul Silvas.

Nea Silvas nu se teme de trichineloza
Macelarul a pregatit pentru gazda o bucata din muschii intercostali la medicul veterinar pentru analiza. "În cincizeci de ani de experienta în sacrificarea porcilor nu am auzit de gripa porcina niciodata pâna acum. Cred ca e o eroare undeva e un virus creat de cineva intentionat. Anul acesta am taiat 14 porci în sat si în fiecare an ma solicita lumea sa le sacrific animalele… cunosc atât de bine situatia animalelor de aici încât de la orice porc din Habic merg si manânc carne fara analiza doctorului si nu mi-e frica ca patesc ceva", spune batrânul.
Dupa transarea porcului, carnea a fost dusa în bucataria familiei Marcus, iar femeile s-au apucat sa curete intestinele, sa prepare cârnatii, caltabosii, sângeretele si nelipsita tocanita de porc.


La BC Mures domneste optimismul

Posted: 22 Dec 2009 04:47 AM PST

Formatia de baschet masculin BC Mures Targu-Mures a incheiat anul cu o frumoasa victorie, trecand cu scorul de 89-77 de Gaz Metan Medias. In urma acestui rezultat mediesenii au cedat primul loc in clasamentul primei divizii, iar „tigrii" si-au asigurat un loc de play-off.
In tabara mureseana domneste un optimism justificat. De la revenirea lui Cooley, rezultatele au fost mai mult decat promitatoare. Dupa ce au parasit Cupa Romaniei cu o victorie in fata echipei Elba Timisoara, in ultimele sapte etape din campionat „tigrii" au obtinut cinci victorii. Ultima infrangere suferita a fost cea din etapa a XIV-a de la Bucuresti, cand elevii lui Audrius Prakuraitis au cedat la limita in fata CSM- ului (75-77 in ultima secunda). Evolutia din partida cu Gaz Metan a dovedit ca gruparea mureseana are potential si obiectivul propus poate fi atins. „Ne bucura aceasta victorie, este una importanta, in fata celei mai puternice echipe din campionat. Chiar daca sunt unii arbitri care nu ne lasa sa jucam, echipa a dat dovada de multa daruire in teren si s-a concentrat in momentele cheie ale jocului. Suntem increzatori, speram sa ocupam un loc cat mai bun la finalul sezonului. Dupa evolutiile din final cred ca obiectivul nostru de a ocupa un loc in primele sase este accesibil. Pana la reluare speram sa-l recuperam pe Marius Pociukonis si sa mai aducem un jucator roman de valoare", a declarat dupa incheierea jocului presedintele clubului, Szalkay Jozsef.
Astazi se disputa partida dintre SCMU Craiova si U Mobitelco Cluj. Partida dintre Elba Timisoara si CSM Oradea a fost amanata. Returul se va relua in 16 ianuarie, cand BC Mures va juca pe teren propriu cu CS Otopeni.


In partida de sambata ambele formatii au folosit doar sapte jucatori:
BC Mures: Cooley 20 (4), Tomic 10 (1), Peciukas 19 (1), Masiulis 20 (1), Pora 4, Sheard 8 (1), Vlaicu 8
Antrenori: Audrius Prakuraitis si Szaszgaspar Barnabas
Gaz Metan: Mitchell 17 (1), Howell 15 (2), Nicoara 13, Raymer 4, Dumitrescu 11 (2), Zigeranovic 8, Jeanty 9 (1)
Antrenor: Bruno Soce


Rezultatele etapei:    
CSU Atlassib Sibiu         - BC Argeş Piteşti         82-75
Steaua Turabo             - Gladiator Cluj             91-77
CSU Cuadripol Braşov     - CSM Bucureşti         84-80
Elba Timişoara             - CSM Oradea             amanat
Energia Rovinari         - CSU Asesoft Ploieşti     63-86
Dinamo Bucureşti         - CS Otopeni             82-79
SCM U Craiova         - U Mobitelco Cluj     se disputa astazi
BC Mureş Târgu Mureş     - Gaz Metan Mediaş         89-77


Clasament:
  1. CSU Ploiesti         15 13   2  1294:1044  28
  2. Gaz Metan Medias     15 13   2  1322:1039  28
  3. CSU Atlassib Sibiu     15 11   4  1128:1079  26
  4. U-Mobitelco Cluj         14 12   2  1138:  993  26
  5. BCM U Pitesti         15   9   6  1173:1098  24
  6. CS Otopeni             15   8   7  1151:1145  23
  7. BCM Elba Timisoara     14   8   6  1139:1092  22
  8. BC Mures Tg. Mures     15   7   8  1229:1221  22
  9. Dinamo Bucuresti     15   6   9  1061:1128  21
10. Steaua  Bucuresti         15   6   9  1180:1223  21
11. CSM Oradea         14   6   8  1074:1111  20
12. CSM Bucuresti         15   5 10  1122:1186  20
13. Energia Rovinari         15   5 10  1096:1185  20
14. BC Gladiator Cluj     15   5 10  1151:1257  20
15. Cuadripol Brasov         15   2 13  1064:1355  17
16. SCM U Craiova         14   2 12  1041:1207  16


Horvath Anna cea mai valoroasa popicară din România

Posted: 22 Dec 2009 04:47 AM PST

Doua muresence ocupa primele doua locuri in clasamentul individual intocmit de federatia de specialitate. Acestea sunt componentele formatiei campioane, CS Electromureş RomGaz Targu-Mureş, Horvath Anna si Doina Baciu.
Horvath Anna a facut parte din cei zece sportivi laureati la Gala Sportului Muresean si este campioana nationala atat cu echipa, cat si la individual. In acest clasament, o alta mureseanca, Adela Ban ocupa locul VI. Primele doua, carora li se adauga Daniela Iordan au fost selectionate in lotul reprezentativ largit al Romaniei, care il are ca antrenor principal pe targumureseanul Seres Sandor. Acesta va disputa în luna octombrie a anului viitor Campionatele Mondiale pentru întrecerile individuale, la Ritzing, în Austria.
Din lotul de junioare fac parte, de asemenea, mai multe jucatoare din formatia mureseana. Alaturi de Adela Ban a mai fost selectionata Alexandra Magda Sasniresan. Acestea vor participa în luna mai, la Rijeka (Croaţia) la Campionatele Mondiale pentru juniori şi junioare (sub 23), dar şi Cupa Mondială pentru sportivii de 14 ani şi 18 ani. Muresencele se afla in fruntea clasamentului primei divizii la incheierea turului si vizeaza dobandirea celui de-al zecelea titlu consecutiv.

Baietii vor sa tina pasul
Din lotul reprezentativ al seniorilor la masculin nu face parte niciun muresean, iar fostul campion mondial si antrenor al acestuia, targumureseanul Ilie Hosu s-a retras. Din cel de juniori fac parte trei componenti ai echipei Danerom Electromures, lucru ce demonstreaza ca aceasta este o echipa de perspectiva, in ciuda faptului ca foarte putini copii se indreapta spre aceasta disciplina. Cei trei selectionati sunt Kozma Lehel, Boer Laszlo si Marius Moldovan. Acestia, desi se afla pe locul V al clasamentului au obtinut rezultate valoroase in ultimele confruntari, cum ar fi rezultatul de egalitate in fata liderului CFR Cluj, pe care i-au intrecut la numarul de popice doborate in partida care a tras cortina peste turul campionatului. O problema cu care se confrunta echipa masculina este insa lipsa sponsorilor. Suma necesara achitarii baremului de arbitraj a fost suportata de catre jucatori, sponsorul a carui nume in poarta acestia retragandu-si sprijinul financiar.


Omul de rând nu simte ca este membru al UE!

Posted: 22 Dec 2009 04:47 AM PST

Înfiintata la 30 decembrie 1989 de catre un grup de intelectuali mureseni cu idei pro europene, Liga Pro Europa împlineste miercuri, 30 decembrie, doua decenii de activitate, în care a devenit una din cele mai puternice voci atât la nivelul ONG-urilor nationale, cât si pe plan international. Despre realizarile, dar si insatisfactiile celor 20 de ani am discutat cu Smaranda Enache, copresedinta Ligii Pro Europa.

Reporter: Cu ce gânduri ati înfiintat Liga Pro Europa?
Smaranda Enache: Liga Pro Europa este a treia asociatie aparuta în România dupa caderea comunismului, pe 30 decembrie 1989, înfiintata cu gânduri proeuropene. Faptul ca ne-am numit Pro Europa era atunci un mesaj foarte clar ca doream, alaturi de alte câteva grupuri de intelectuali din România pentru dialog social, sa facem tot ce depindea de noi si sa implicam cât mai multi cetateni, politicieni, lideri de opinie si mass media într-un proces de reorientare strategica a României de la fostul bloc sovietic catre familia democratiilor europene.
Rep.: Care sunt satisfactiile muncii de 20 de ani?
S.E.: Satisfactia majora este ca daca în 1989, când ne-am format, proeuropenii din Târgu-Mures si din tara încapeau în câteva sali de teatru, pe la începutul anilor 2000 în România se înregistra cel mai înalt nivel de simpatie pentru Uniunea Europeana dintre toate tarile foste comuniste. De la 1 ianuarie 2007 suntem membri ai Uniunii Europene, aceasta este cea mai mare satisfactie a noastra, ca noi, cu 17 ani înainte de acel moment, aveam aceasta viziune.
Rep.: Dar... insatisfactiile?
S.E.: Insatisfactia e ca integrarea europeana nu a adus acele schimbari majore în societatea româneasca pe care noi ni le-am imaginat. Credeam ca în perioada integrarii pâna la data la care devenim stat membru al Uniunii Europene vom reusi sa schimbam total societatea si sa vindecam toate acele sechele, rani si disfunctii care au existat timp de 50 de ani de comunism, dar s-a dovedit ca istoria are un ritm al ei care este diferit de ritmul activistilor, entuziastilor sau militantilor care îsi imagineaza ca lucrurile se pot schimba mai repede. Cred ca în viata de zi ci zi, omul de rând nu simte ca este membru deplin al Uniunii Europene pentru ca pe de o parte nu toate statele Uniunii Europene ne trateaza ca fiind cetateni egali, pe de alta parte nici propriul nostru stat nu ne trateaza cu respectul si consideratia cuvenita unor cetateni europeni.

Rep.: Ce ne puteti spune despre echipa Ligii Pro Europa?
S.E.: A fost un avantaj ca Liga Pro Europa a fost fondata de intelectuali mureseni, oameni dintre cei mai valorosi din domeniile lor. Copresedinte a fost compozitorul Csiki Boldizsar, iar alaturi de noi au mai fost scriitorul Spielmann Mihaly, doctorul Lucia Briscan, farmacistul Mircea Suhareanu, biologul Kiss Endre, teatrologul Zeno Fodor, fostul primar al municipiului Târgu-Mures Imre Fodor si Szokoly Elek. De asemenea, în cadrul ligii au lucrat de-a lungul anilor oameni extrem de valorosi care ulterior au urmat o cariera personala fie în guvern, mari companii, fie în domeniul media sau în diplomatie.


Producatorii de mere privesc cu ingrijorare spre 2010

Posted: 22 Dec 2009 04:47 AM PST


Unul din sectoarele reprezentative ale agriculturii muresene este cel horticol, reprezentat in special de bazinul pomicol Reghin-Batos. Anul 2009, s-a dovedit unul nelipsit de probleme, mai ales din cauza grindinei, respectiv secetei, care au condus la o productie bogata in marul de industrie, dar scazuta in marul de consum. De asemenea, probleme s-au raportat si la desfacere, producatorii fiind nevoiti sa-si vanda productia la un pret scazut. "Productia la marul de industrie a fost mare, in detrimentul  marului de consum", a declarat Emil Farago, presedintele grupului de producatori de mere din Batos-Reghin. "Culmea a fost ca pretul marului de industrie s-a situat la o valoare de o treime din valoarea normala, la un pret de 800 de lei vechi, fata de 2,3 mii cat era normal. Desi am avut o cantitate mai mica de mere, vanzarea merge greu, chiar foarte rau. Vindem la un pret cuprins intre 0,5 si 1,1 lei. In general productia a fost mare, intre 30 si 50 de tone de mere la hectar, dar ponderea cea mai insemnata a fost marul de industrie. In conditii normale, trebuia sa realizam un procent de 60-70 %, productie de mere de consum, am realizat doar 30-40 %, restul fiind dat de merele de industrie", a adaugat Emil Farago.

Griji pentru 2010
Anul 2010 abia bate la usa, si problemele se fac simtite deja, atat in ceea ce priveste formele de sprijin, cat si a desfacerii, care in conditiile scaderii puterii de cumparare, va reprezenta o problema pentru producatorii aflati cu productia in stoc. "Privesc anul 2010 cu ingrijorare, avand in vedere veniturile, care vor fi mai mici, decat cele planificate. Din veniturile care sunt, trebuie sa ne platim furnizorii, plus ca trebuie sa ne sustinem productia pe 2010. Sunt destul de ingrijorat in ceea ce priveste partea de valorificare a merelor din stoc. Avem in stoc peste 4 mii de tone de mere, si valorificarea merge foarte greu, iar din aceasta valorificare, trebuie sa ne sustinem productia pe mai departe. De asemenea, in 2010, formele de sprijin, printre care subventia pentru marul de industrie, nu se vor mai da, iar despre noile forme de sprijin, inca nu exista cadrul legislativ. Daca punem la socoteala faptul ca subventia pe marul de industrie, care ar fi trebuit sa o primim la finalul acestui an, nu o vom primi decat in prima decada a anului viitor, va fi un destul de greu pentru agricultura, nu atat pentru pomicultura, cat pentru toate sectoarele agriculturii" a concluzionat Farago.


Revolutionarii din ’89 nu vor statuia lui Stefan Gusa

Posted: 22 Dec 2009 04:46 AM PST

Ieri s-au împlinit 20 de ani de când oamenii de rând din Târgu-Mures si-au dat viata pentru ca orasul lor si România întreaga sa fie libera. În afara de ceremonia religioasa si declaratiile unor oameni importanti ai orasului au fost si voci care au strigat sus si tare ca nu doresc amplasarea statuii lui stefan Gusa. „Pregatiti închisorile... suntem 200 de oameni care la câteva minute dupa punerea statuii o s-o dam jos. Nu vom accepta niciodata asa ceva", a spus indignat un revolutionar.
În zona Troitei Eroilor Martiri din Piata Victoriei din Târgu-Mures un om care a fost ranit pe scena bataliei de atunci statea acum cu mesajul „Criminalul Gusa este un criminal". „Sunt revolutionar. Mi-a curs sângele aici, în Târgu Mures, si nu sunt de acord sa se puna statuie generalului criminal Stefan Gusa. Protestez prin toate mijloacele pe care le am la îndemâna. Am depus si un memoriu la primarie prin care le solicitam sa anuleze hotarârea. Mi s-a raspuns ca totul o sa ramâna asa cum s-a hotarât. Sunt multi revolutionari care nu au venit aici pentru ca au fost amenintati... ca au magazine si alte firme. Eu am fost amenintat vineri seara ca o sa fiu arestat... nu mi-e frica... nu mi-a fost atunci în fata tancurilor si nu mi-e frica nici acum", a spus revolutionarul.   

Liga Pro Europa sustine protestul
De asemenea, în timp ce se depuneau coroanele de flori un reprezentant al Asociatiei Memorial 89 a anuntat ca organizatia nu va depune coroane atâta timp cât primaria nu va ridica un monument dedicat martirilor din 1989. Totodata, protestul revolutionarilor este sustinut si de Liga Pro Europa. Smaranda Enache, copresedinta Ligii Pro Europa, a venit alaturi de omul care tinea acea placa cu mesajul anti Gusa si a ramas pâna la terminarea ceremoniei. "Nu doresc sa particip la publicitatea pe care an de an o vedem în acest loc. Venim aici ca sa omagiem memoria celor care s-au sacrificat pentru noi, dar pe de alta parte nu suntem în stare de ani de zile sa ridicam un monument corespunzator memoriei lor si la putina distanta de aici vrem în schimb sa aprobam amplasarea unui monument care este dedicat unui general, stefan Gusa. Este o personalitate a armatei cel putin contradictorie daca nu chiar direct vinovata de moartea multor oameni la Timisoara în 1989", a declarat Smaranda Enache.        
Asadar, un gust amar a ramas dupa ceremonia de ieri, însa personalitatile muresene s-au facut ca nu observa toate aceste proteste, spunând ca este o tara democratica în care fiecare are dreptul la opinie.     


Depunere de coroane cu scântei în memoria martirilor din 1989

Posted: 22 Dec 2009 04:46 AM PST

La Troita Eroilor Martiri din Piata Victoriei din Târgu-Mures a avut loc, ieri, o ceremonie de depunere de coroane în memoria martirilor Revolutiei din 1989. A avut mai întâi loc o slujba religioasa de pomenire a martirilor, dupa care reprezentanti ai autoritatilor au rostit discursuri în memoria celor care au murit pe strazile din oras. La ceremonie au participat seful Inspectoratului Judetean de Politie Mures Alexandru Câmpeanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Mures Cristian Chirtes, viceprimarul Csegzi Sandor, prefectul Marius Pascan si subprefectul Barczi Gyozo. "Este normal sa fie asa, suntem o tara democratica, libera, fiecare are dreptul la opinie. Cred ca în aceasta zi nu trebuia profanata memoria acestor eroi. Am auzit foarte multe lucruri legate de Revolutie, dar cred ca trebuie sa apreciem faptul ca ne bucuram de libertate", a spus Marius Pascan referitor la protestul revolutionarilor împotriva amplasarii în Târgu-Mures a statuii generalului Gusa.
Printre cei care au depus coroane s-au numarat reprezentanti ai Asociatiilor 21 Decembrie, Dreptatea, Decembrie 89, Identitatea Revolutiei, Consiliului Judetean Mures, Primariei Târgu-Mures, Garnizoanei Târgu-Mures, Ministerului de Interne, PDL Mures. "As dori sa vorbesc de ceea ce este dupa Revolutie. Cu câtiva dintre cei care au participat direct la Revolutie am avut o întâlnire. Pentru mine acele momente au reprezentat o separare dintre doua epoci ale vietii mele. Eu cred ca Revolutia a avut atunci un moment de start si cred ca înca este în desfasurare", a spus Csegzi Sandor.
Prezenti la manifestare, reprezentantii Asociatiei Memorial 89 au refuzat sa depuna coroane deoarece au protestat împotriva faptului ca la Târgu-Mures nu este construit un monument dedicat eroilor din decembrie 1989.    


Sarbatorile, prilej de refugiu în familie pentru politicieni

Posted: 22 Dec 2009 04:46 AM PST

Pentru fiecare dintre noi sarbatorile de iarna au câte o semnificatie aparte. Pentru unii reprezinta ocazia întâlnirii cu prietenii, pentru altii odihna dupa un an greu, iar pentru cei mai multi, un moment de liniste si împlinire alaturi de familie. Dupa o campanie electorala obositoare si dupa alegerile prezidentiale, Craciunul va aduce câteva zile de liniste pentru cei mai importanti oameni politici din judetul Mures.


Alexandru Fratean va face bilantul anului
Presedintele PSD Mures, Alexandru Petru Fratean, îsi va petrece sarbatorile de iarna în familie, deoarece în acest cadru se simte cel mai bine. "Pentru mine e foarte important Craciunul, nasterea Domnului, e importanta traditia. Ma simt foarte bine în familie, cu toate lucrurile si amintirile din copilarie. E un moment al bilantului si al sperantei", a declarat liderul social democrat.


Ciprian Dobre va sta cu familia
Aceeasi opinie a împartasit-o si presedintele PNL Mures, Ciprian Dobre. „Cel mai important lucru pentru mine este ca pot sa stau cu familia. Am niste zile libere pe care o sa le petrec cu familia si cred ca acesta este cel mai important lucru, pentru ca asta mi-a lipsit în ultima perioada", a afirmat Ciprian Dobre.




Lupatorii mureseni, pe podium la Lupeni

Posted: 22 Dec 2009 04:46 AM PST

12 sportivi mureseni au reusit sa se claseze pe podium în cadrul concursului de lupte libere Memorialul „Verestoy Tibor", organizat sâmbata, 19 decembrie, în localitatea harghiteana Lupeni de Clubul Sportiv scolar Odorheiu-Secuiesc cu sprijinul financiar al Directiei pentru Sport a Judetului Harghita si al primariei comunei Lupeni. "La aceasta competitie au luat parte în total 130 de concurenti de la opt cluburi din tara", a declarat Simon Laszlo, antrenor în cadrul CS Muresul Târgu-Mures, club situat în final pe locul cinci al clasamentului pe echipe.


Medaliati nascuti în anii 1995-1997:
- 38 kg.: Socaci Dorin, locul 2 (ASS Nades/CS Spartacus Sighisoara)
- 42 kg.: Filimon Mihaly, locul 3 (CS Muresul Târgu-Mures)
- 47 kg.: Vass Szabolcs, locul 3 (CS Spartacus Sighisoara)
- 53 kg.: Kovacs Szabolcs, locul 1 (CS Muresul Târgu-Mures)
- 59 kg.: Szekeres Antonio, locul 1 (CS Muresul Târgu-Mures) si Marosan Zsolt, locul 2 (CS Muresul Târgu-Mures)
- 66 kg.: Dosa Norbert, locul 1 (CS Muresul Târgu-Mures)


Medaliati nascuti în anii 1998-1999:
- 38 kg.: Calugar Horatiu, locul 2 (CS Muresul Târgu-Mures)
- 46 kg.: Boga Marius-Cornel, locul 2 (ASS Nades/CS Spartacus Sighisoara)
- 54 kg.: Fattal Mohamed-Wadah, locul 3 (CS Muresul Târgu-Mures)


Medaliati nascuti în anii 2000-2001:
- 22 kg.: Simon Laszlo, locul 2 (CS Muresul Târgu-Mures)
- 24 kg.: Marosan Janos, locul 1 (CS Muresul Târgu-Mures)


Jandarmii mureseni fruntasi la lupte

Posted: 22 Dec 2009 04:46 AM PST

In clasamentul „Top cluburi 2009", CS Tiger Budo, club de karate aparţinând Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I" Târgu-Mureş s-a clasat pe locul sapte, din cele 32 de cluburi recunoscute de federaţie. Antrenorul clubului, subofiţerul jandarm Dumbravean Katai Traian (2 DAN), a obţinut locul VI în clasamentul „Top arbitri 2009". Premierea a avut loc sâmbata, 19 decembrie, în Oradea, unde a avut loc concursul naţional de karate pe echipe „Cupa României 2009". Competiţia a fost organizată de CS Gym Oradea, sub patronajul Federaţiei Române de Karate Kyokushin şi a reunit sportivi de la 12 cluburi de profil din ţară. Open Juniori I (15-16 ani). Sportivii de la CS Tiger Budo au reuşit sa obtina doua  medalii de argint la Kumite echipe (Adrian Popa, Daniel Popa şi Catalin Roiban), Open Tineret (17-18 ani) si Kata echipe (Luminita Pogacean, Alina Moga, Codruta Tinta) si doua de bronz la Kumite (Ovidiu Lacatus, Paul Oltean şi Claudiu Cozac) si Open Seniori (peste 18 ani): Paul Făt, Mihai Oltean şi Vlad Călin.


JCI sau oportunitati de networking pentru afaceristii mureseni

Posted: 22 Dec 2009 04:46 AM PST

JCI sau Junior Chamber International este o organizatie mondiala a tinerilor manageri, antreprenori si profesionisti cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani, care impart crezul ca pentru a produce schimbari pozitive este important sa intreprinda actiuni colective pentru dezvoltarea noastra si a mediului in care traim. Activitatile JCI pornesc de la mici proiecte de dezvoltare locala si ajung pana la mari proiecte internationale. Din toamna acestui an, JCI este prezent si pe piata mureseana. Mai multe informatii ne-a oferit directorul JCI Targu-Mures, Laszlo Pacso.

Reporter: Care a fost scopul infiintarii JCI la Targu-Mures?
Laszlo Pacso: La venirea mea in Targu-Mures mi-am dat seama ca exista foarte putine oportunitati pentru networking sau interactiune intre oamenii de afaceri targumureseni. Asa ca m-am decis sa iau initiativa si sa contribui direct la schimbarea acestui fapt. Astfel, in octombrie 2009 am format un grup de initiativa de cinci-sase oameni, impreuna cu care am organizat primul "Business Networking Event". Evenimentul se deosebea de traditionalul "cocktail de business" printr-o agenda inovativa care permite participantilor sa identifice mult mai usor oportunitati de afaceri intre ei.
Rep.: Care sunt obiectivele JCI Targu-Mures?
L.P.: Avem un plan ambitios pentru 2010, conform caruia ne dorim trei evenimente de business, "Targu-Mures Business Days", a cate doua zile fiecare, unde sa atragem cel putin o suta de oameni de afaceri mureseni per editie, "36 de seri de dezvoltare" care vor fi mini-sesiuni de training la care sa participe un total de o mie de participanti, analizam si implicarea in proiecte pentru protectia mediului si pentru contributia la educatia tinerilor defavorizati. Dorim sa facem cateva concursuri de planuri de afaceri, de public speaking sau de dezbateri pe o tema data. De asemenea, am vrea sa organizam niste mese rotunde in jurul unor teme de interes pentru companii, ONG-uri sau institutii, cum este finantarea start-up-urilor.

Rep.: Cum vine JCI in ajutorul intreprinzatorilor?
L.P.: In primul rand prin organizarea acestor evenimente de Business Networking, unde practic fiecare tanar antreprenor are posibilitatea de a se intalni cu alti 20-24 de manageri, antreprenori sau profesionisti din comunitatea locala de afaceri, printr-o serie de microintalniri de cate cinci minute. Astfel, dupa doar doua ore un participant la un BNE poate pleca cu 24 de contacte valoroase, potentiale colaborari, afaceri, idei si informatii noi. O alta modalitate este organizarea de traininguri sau workshopuri prin care tinerii manageri isi pot perfectiona cunostintele si abilitatile printr-o investitie modica si, nu in ultimul rand, prin implicarea ca membru in JCI Targu-Mures in diverse proiecte, prin care castiga experienta, recunoastere si nu in ultimul rand notorietate prin asocierea numelui sau alaturi de brandul international JCI.
 Rep.: In ce masura s-au inregistrat progrese in domeniul afacerilor ca urmare a participarii oamenilor de afaceri la evenimente intreprinse de JCI?
L.P.: Majoritatea participantilor la un astfel de eveniment pleaca cu cel putin un beneficiu: fie pe plan personal, fie pe plan profesional. Avem chiar cazuri de parteneriate deja puse in practica in urma unui astfel de eveniment, anume parteneriatul incheiat intre Real Hypermarket Targu-Mures si Autohaus Westcar, dealerul Ford local.


La multi ani nascutilor pe 22 decembrie!

Posted: 22 Dec 2009 04:45 AM PST

Incepand de ieri de la solstitiul de iarna, zilele au inceput sa creasca ducandu-ne cu cate o secunda mai aproape de soarele de vara. Visand la serile calde de iulie, sa ne bucuram acum impreuna cu cei care au vazut lumina zilei candva, intr-o zi geroasa de decembrie! De pilda, Ligia! Cu infatisarea ei de "adolescenta timid-sictirita si distrat-plictisita in aparenta" colega noastra Ligia Voro de la Televiziunea Targu-Mures isi serbeaza azi ziua de nastere, cum altfel, decat prin munca. "Îmi place ceea ce fac, pana la epuizare. Chiar daca au insemnat procese, suparari, priviri inghetate", obisnuia sa spuna cea care are un suflet prea mare profesional, in care iti poti pune nadejdea mai puternic decat in tine insuti. La multi ani, Ligia, colegii te saluta!
Tot azi isi aniverseaza ziua sa de nastere pictorita Laczko Aranka membra Asociatiei Artistilor Plastici Mures, ii dorim La Multi ani si multa sanatate!
La fel si referentului Miclea Angela de la primaria municipiului Reghin, care azi, la implinirea celor 36 de ierni este felicitata de rude si prieteni, ii dorim toate cele bune!
La multi ani tuturor celor care si serbeaza azi ziua lor de nastere!


Theba si Krisztina premiate la concursul International “George Enescu”

Posted: 22 Dec 2009 04:45 AM PST


Concursul international de vioara ajuns anul acesta la cea de a XIV-a editie, a avut loc la Casa Memoriala de la Sinaia a celui care a fost marele nostru compozitor, violonist, pianist si dirijor, George Enescu.
Desfasurat in doua etape, dintre care prima fiind eliminatorie, la concurs au participat tineri cu varsta intre 8 si 23 de ani. In repertoriul violonistilor din Germania, Turcia, Ucraina, SUA, Serbia, Republica Moldova si Romania au fost lucrari care au impersionat juriul prin intonaţia desăvârşită, frumuseţea vibratoului, tehnica de duble coarde, realizarea sunetelor armonice, folosirea tehnicilor de virtuozitate şi nu în ultimul rând, realizarea artistică. Pentru prima oara toti cei inscrisi in concurs au promovat in etapa a doua unde castigatorilor li s-au acordat cate cinci premii pe fiecare grupa de concurenti. La categoria A, eleva Magos Vendler Theba a obţinut premiul V, iar eleva Bucşe Krisztina, la categoria B, a primit Diploma de Onoare. Ambele concurente sunt eleve din clasele a IV-a, respectiv a VIII-a de la Liceul de Arta din Targu-Mures si sunt îndrumate de prof. Mariana Negruţ. "De admirat la aceşti copii este pe lângă talentul deosebit pe care îl au pentru lumea sunetelor, seriozitatea cu care studiază la vioară şi nu în ultimul rând aportul profesorilor acestor elevi concretizat în multe ore de muncă", a declarat directorul Liceului de Arta, prof. Calin Calugaru.



Preşedintele juriului a fost prof. Edward Schmieder, de la Temple University Philadelphia (SUA), prof. Cornelia Bronzetti, violonistă, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, violonistul Alexandru Tomescu, solist al Filarmonicii de Stat din Piteşti, prof. Janet Packer, de la Conservatory String,(SUA) şi prof. Laura Modorcea, Liceul de Muzică" Tudor Ciortea" din Braşov.



Ioan Tosa ureaza sanatate cetatenilor din Vânatori

Posted: 22 Dec 2009 04:45 AM PST

Anul 2009 a fost un an greu pentru comuna Vânatori. Potrivit primarului Ioan Tosa, lipsa de bani caracterizeaza în totalitate anul 2009, iar principala problema a localitatii, alimentarea cu apa, nu a putut fi terminata. Principalele obiective pentru 2010 sunt în continuare apa potabila si canalizarea în Vânatori.  

Reporter: Cum caracterizati anul 2009?
Ioan Tosa: Un an greu. Un an de care nu prea ne putem bucura pentru ca a fost o mare lipsa de bani. Sunt multe proiecte care trebuiau sa fie terminate dar s-au sistat deoarece nu avem fonduri. Totusi în localitate a fost mai bine, ne-am miscat cât de cât.  
Rep.: Ce realizari ati bifat în acest an?  
I.T.: Din proiectele pe care le-am propus am finalizat în proportie de 70-80% tot ce tine de drumuri, strazi, regii proprii. Restul mai ramân pentru 2010.    
Rep.: Ce proiecte se vor continua în 2010?  
I.T.: Pentru anul 2009 trebuia sa finalizam introducerea de apa dar nu am reusit din lipsa de bani. Speram ca în 2010 sa primim bani ca sa rezolvam aceasta problema.
Rep.: Ce sperante si asteptari aveti de la anul 2010?
I.T.: Speram ca în 2010 Mosul sa fie mai bun si mai darnic. Speram sa ne aduca fonduri mai multe. Avem multe proiecte, dar fara bani nu ne putem doar împaca cu gândul se vor rezolva. Speram sa facem reparatii si la scoala, însa pentru asta avem de asemenea nevoie de bani.  
Rep.: Aveti pregatiri pentru sarbatorile de iarna în localitate?   
I.T.: Facem cu copiii de la scoala o seara de colinde, am pregatit si niste cadouri pentru cei de la gradinita si cei din scoala. Sunt traditiile specifice românilor pe care nu le lasam sa se piarda.  
Rep.: Iar la final, un mesaj pentru cetatenii din localitatea dumneavoastra...    
I.T.: Le doresc cetatenilor din Vânatori sanatate si La Multi Ani! Sarbatori Fericite si Craciun Fericit! Nasterea Domnului sa le binecuvânteze casele si pentru toti românii din tara si din strainatate... acelasi mesaj si sa le dea Dumnezeu tot ce îsi doresc.      


Cum petrec sarbatorile de iarna purtatorii de cuvânt?

Posted: 22 Dec 2009 04:45 AM PST

Purtatorii de cuvânt sunt cei pe care presa îi iubeste cel mai mult, cei care au telefonul deschis tot timpul ventilând informatie zi de zi catre cititori. I-am luat pe nepregatite, asa cum obisnuim si asa cum sunt obisnuiti, întrebându-i ce fac de sarbatori. Uimiti ca nu le cerem întrebari în legatura cu institutiile pe care le „cuvânteaza", au fost bucurosi sa ne raspunda. Prima cu care am vorbit a fost tânara purtatoare de cuvânt de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Lavinia Cosma. „De Craciun merg în vizita la parinti, la Zalau, iar de Revelionul îl voi petrece cu prietenii, la o cabana din Apuseni, din satul Remetea", ne-a marturisit Lavinia. Purtatorul de cuvânt al primariei Sighisoara, Anca Sivia Ratiu ne-a spus ca va sta acasa de Craciun, asteptându-l pe mosul împreuna cu cele doua fetite, iar Revelionul si-l va petrece la Hotel Sighisoara, cu prietenii.
Urmatorul orator, Cristina Manoila, purtator de cuvânt al Prefecturii Mures asteapta colindatorii, acasa, de Craciun, iar de Revelion îsi va astepta prietenii tot acasa. Ioana Moldovan, purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Mures îsi va petrece Craciunul în sânul familiei, ca în fiecare an, iar de Revelion va pleca la o cabana din Salard. Calin Fokt, cel ce poarta cuvintele Directiei Apelor Mures, le doreste tuturor sa învete de la ape sa nu dea înapoi. „Voi petrece Craciunul traditional, în familie, cu sotia, cei doi copii, mama si socrii. De Revelion avem o invitatie la Praid pe care nu o putem onora din cauza starii de sanatate a sotiei, asa ca o sa ramânem tot acasa", a marturisit Calin Fokt. Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului scolar Judetean, Adina Chirila, va merge la schi de Craciun asta dupa ce va astepta colindatorii acasa, iar de Revelion va sta tot în sânul familiei alaturi de copilul sau. Purtatorul de cuvânt de la Aquaserv, Nicolae Tomuletiu, va ramâne si el acasa de Craciun, iar Revelionul si-l va petrece alaturi de prieteni.
Sarbatori fericite tuturor si vointa-n vorbire!


Mos Craciun va veni la 700 de copiii din Batos

Posted: 22 Dec 2009 04:45 AM PST

Primaria Batos împreuna cu primarul Dumitru Cotoi se pregatesc din plin de sarbatorile de iarna si în ciuda crizei financiare care bântuie România, primarul ne-a asigurat ca a luat legatura cu Mos Craciun care va aduce direct din Laponia pachete pentru cei 700 de copii din comuna Batos.     

Reporter: Sunteti una dintre putinele comune cu toate scolile, dispensarele si caminele culturale retrocedate. Ce veti face în acest sens?
Dumitru Cotoi: În acest moment nu putem sa le reabilitam si sa le aducem la standarde de functionare pentru ca în primul rând trebuie sa încercam sa le cumparam cladirile acolo unde este posibil sau sa identificam noi locatii pentru a construi altele noi. La Batos am reusit sa rezolvam aceasta problema unde am construit o scoala noua pentru clasele I-IV, care are si trei grupe de gradinita plus doua clase speciale una de limba maghiara si una de limba germana. Aceasta unitate de învatamânt a necesitat o investitie de 6,8 miliarde de lei vechi si de care suntem foarte multumiti si înca mai avem de platit 800.000.000 de lei vechi catre constructori si scoala functioneaza de doi ani de zile. Este singura scoala din comuna care a primit avizul de functionare din partea autoritatilor judetene.   
Rep.: Ce se va întâmpla cu scolarii si prescolarii din Dedrad?
D.C.: În Dedrad învata peste 180 de copii nu mai avem practice scoala. Este vechea scoala în care se desfasoara programul educational dar locatia a fost retrocedata si suntem în chirie pe care nu am platit-o demult din lipsa de fonduri. Pe an pentru scoala din Dedrad si cea veche din Batos care acum nu mai functioneaza plateam 300.000. 000 de lei vechi anual la Biserica Evanghelica, iar la Goreni exista o scoala retrocedata Biserici Reformate.
Rep: Ce se întâmpla cu terenul de sport pe care l-ati construit la Batos?
D.C.: Am constuit un teren de sport sintetic, însa din cauza Guvernului care ne-a luat banii pe care îi prevazusem pentru realizarea acestui obiectiv, am ramas împotmoliti. Mai avem nevoie de circa un miliard de lei vechi, terenul este construit în spatele salii de sport din Batos, este împrejmuit, are 42 de metri lungime si 22 de metri latime, nocturna si e finalizat în proportie de 75%. Terenul va fi folosit în primul rând de elevi, iar dupa-masa se va putea închiria de oricine în schimbul achitarii unei taxe.        
Rep.: Va ajunge Mos Craciun la Batos de sarbatori?
D.C.: Da, am vorbit cu Mos Craciun si vom asigura pachete pentru fiecare scolar si prescolar cu vârsta între 0 si 14 ani. Mos Craciun ne-a promis ca ajunge în 24 decembrie la fiecare scoala din Batos si va oferi cadouri pentru cei 700 de copi. În 26, 27, 28 decembrie în Dedrad, Goreni si Batos deja e o traditie sa se organizeze un spectacol de colinde si dansuri populare si organizarea unei piese de teatru de Craciun de catre un grup de femei din sat.


Gemuri si ornamente de brad la Târgul de Craciun de la Saschiz

Posted: 22 Dec 2009 04:45 AM PST

Ieri, începând cu ora 12.00, la Saschiz s-a desfasurat un Târg de Craciun în care au fost expuse atât ornamente pentru brad cât si gemurile locale bine cunoscute. Primarul localitatii, Ovidiu Soaita, a spus ca nu este un eveniment foarte mare însa pe plan local este unul cu însemnatate. Mai exact, pâna la vacanta de Craciun copiii au confectionat diferite ornamente pentru brad pe care le-au expus la târgul de ieri. Alaturi de aceste obiecte vor fi expuse si celebrele gemuri de Saschiz care au ajuns pâna si pe mesele strainilor. „Este un târg organizat de copiii de la scoala în care îsi vând lucrusoarele facute. Pâna la vacanta au facut cu cadrele didactice mai multe obiecte pentru a împodobi bradul de Craciun. De asemenea, mai sunt si micii producatori cu dulceata, gemuri si tot felul de produse care îsi vor expune si ei marfa tot în cadrul acestui târg. Nu este un eveniment foarte mare dar pentru localitate este ceva destul de important", a declarat Ovidiu Soaita.
Târgul nu a durat mai mult deoarece este foarte frig si greu pentru copii sa stea la tarabe. Totusi este o idee foarte buna care stimuleaza creativitaea tinerilor si face publicitate localitatii pe plan judetean.  


Program special de sarbatori la hipermarketurile din Târgu-Mures

Posted: 22 Dec 2009 04:45 AM PST

Odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, romanii isi deschid larg pungile, iar cele mai mari magazine si hipermarketuri, portile. Astfel, in aceasta perioada, hipermarketurile si-au prelungit programul, unele chiar au deschis non stop in zilele care se anunta a fi mai aglomerate.


La hipermarketul Real, pana in data de 24 decembrie la ora 18.00, programul este non stop. Dupa o pauza de o zi, in data de 25 decembrie, in perioada 26-30 decembrie se revine la programul normal, urmand ca in data de 31 decembrie sa se inchida la ora 18.00. Pe data de 1 ianuarie este inchis, iar din 2 ianuarie se revine la programul normal.


Hipermarketul Auchan, va avea in intervalul 22-23 decembrie program normal de la 8.00 la 22.00, iar in 24 decembrie, respectiv 31 decembrie va fi deschis in intervalul 8.00-18.00. In zilele de 25 decembrie si 1 ianurie este inchis, iar in perioada 26-28 decembrie este deschis intre orele 8.00-22.00. In zilele de 29 si 30 decembrie va fi deschis in intervalul 8.00-23.00. Din data de 2 ianuarie se revine la programul normal.


Mures Mall isi deschide portile in perioada sarbatorilor de iarna, dupa urmatorul program: 22-23 decembrie intre orele 10.00-22.00, in zilele de 24, 26-31, respectiv 2 ianuarie de la ora 11.00 la ora 19.00, iar in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie este inchis. Din data de 3 ianuarie se revine la program normal.


La Promenada Mall, in data de 24 si 31 decembrie va fi deschis intre orele 9.00-18.00, urmand ca in intervalul 26-30 decembrie, precum si 2 ianuarie sa fie deschis de la 9.00 la 21.00. Pe data de 25 decembrie si 1 ianuarie este inchis.


Magazinul Selgros va functiona dupa urmatorul program:
22-23, 28-30 decembrie deschis in intervalul 6.00-24.00, in ajunul Craciunului, 24 decembrie, pe data de 31 decembrie si 5 ianuarie va fi deschis intre orele 6.00-16.00, in 26 decembrie, respectiv 2 ianuarie este deschis in intervalul 7.00-22.00. In zilele de 27 decembrie, 3-4 ianuarie va fi deschis in intervalul 6.00-23.00, in data de 6 ianuarie, deoarece va fi inventar se va deschide de la 10.00 la 22, iar in 7 ianuarie va fi program normal de la 6.00 la 22.00. In zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie este inchis.


Metro Cash&Carry Targu-Mures, va avea pana pe data de 24 decembrie program non stop, urmand ca la acea data sa se inchida la ora 16.00. In zilele de 26 decembrie si 2 ianuarie va fi deschis in intervalul 8.00-16.00. Din 27 pana in 30 decembrie se revine la programul normal intre orele 6.00-22.00, in data de 31 decembrie va fi deschis intre orele 6.00-16.00, iar in zilele de 25 decembrie, respectiv 1 ianuarie va fi inchis. Din 3 ianuarie se revine la program normal.


PNL voteaza împotriva guvernului Boc IV

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Parlamentarii Partidului National Liberal vor vota împotriva ministrilor din noul guvern Emil Boc, a anuntat ieri Crin Antonescu, presedintele PNL. Liderul liberal a precizat ca decizia a fost luata ieri dimineata, în Biroul Politic Central al PNL. „Votul nostru politic va fi împotriva guvernului Boc. Am decis asta azi (n.r. luni) cu o singura abtinere. În rest, toate voturile au fost pentru aceasta decizie", a declarat Crin Antonescu.


Parlamentul a luat act de validarea referendumului

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Plenul Parlamentului a luat act, ieri, de Hotarârea Curtii Constitutionale a României (CCR) de validare a rezultatului referendumului care va duce la reducerea numarului de parlamentari si la Parlament unicameral. Referendumul se refera la reducerea numarului de parlamentari la maxim 300 si trecerea la Parlament unicameral. Presedintele CCR a prezentat si validarea alegerii lui Traian Basescu pentru un al doilea mandat.                                                          


Se cauta hocheisti!

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Clubul de hochei Mures face preselectie pentru copii de 7-10 ani, in zilele de miercuri, sambata si duminica, de la ora 8.00 pe patinoarul artificial din centrul municipiului Targu-Mures.


Seful de cabinet al vicepremierului desemnat, acuzat de lovire cu violare de domiciliu

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Seful de cabinet al vicepremierului acuzat de lovire cu violare de domiciliu. Surse apropiate organelor de cercetare ne-au declarat aseara târziu ca pe numele lui Szeppesy Laszlo ar fi demarate cercetari în urma plângerii depuse de presedintele UDMR Mures, profesorul Benedek Istvan. Liderul UDMR ar fi fost lovit pe când se întorcea si intra în locuinta proprietate personala de seful de cabinet parlamentar al senatorului Marko Bela. Prima data violare de domiciliu, apoi si lovire, soldate cu coaste rupte si 30 de zile spitalizare. stiut fiind conflictul extrem de dur dintre cei doi, Zi de zi promite sa revina cu un amplu material despre care nu poate fi pusa batista pe tambal, cum se spune în presa.


Unitatile Postei Române, închise în 25 si 26 decembrie

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Toate subunitatile postale unde se lucreaza în doua schimburi vor fi deschise pentru public în zilele de 24 si 31 decembrie pâna la ora 17.00 sau 18.00, în functie de numarul de clienti la ghiseu, informeaza Posta Româna. Subunitatile postale unde se lucreaza într-un singur schimb vor avea program normal de lucru pe 24 si 31 decembrie. În zilele de 25 si 26 decembrie 2008, respectiv 1 si 2 ianuarie 2009, subunitatile postale vor fi închise.


Programul de sarbatori al autobuzelor Siletina

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Autobuzele asocierii dintre SC Transport Local SA si Siletina Impex SRL Târgu-Mures vor circula în regim de zile nelucratoare (sâmbata, duminica), atât în transportul urban cât si în cel suburban, în datele de 25 decembrie 2009 si 1 ianuarie 2010, a anuntat conducerea asocierii, pe site-ul siletina.ro. Potrivit anuntului, în data de 31 decembrie 2009, începând cu ora 20.00, autobuzele asociatiei nu vor circula, iar în prima zi a anului 2010, programul de transport va începe de la ora 10.00. De asemenea, în zilele de 28, 29, 30 si 31 decembrie se va circula în program redus.  

 


Autostrada Transilvania finanţată în 2010

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Finalizarea a circa jumatate din Autostrada Transilvania pâna în 2010, se numara printre prioritatile programului de guvernare 2009 - 2012, care va fi supus spre adoptare Parlamentului. Potrivit programului, va fi finantata portiunea dintre Târgu-Mures si Bors (254 de km) din Autostrada Transilvania (total 415 km), urmând ca pentru portiunea dintre Târgu-Mures si Brasov (161 km) sa fie identificate alte solutii de finantare si realizare.


Concert Franco Midiri la Promenada Mall

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Cantautorul italian Franco Midiri, câstigator al editiei de anul acesta al Festivalului Melodiei de la San Remo, va concerta azi, de la ora 18.30, la Promenada Mall din Târgu-Mures. Intrarea este libera.


Atentie la furturile din masini!

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

La finalul acestei saptamâni, în Târgu-Mures (str. Ramurele) si Reghin (str. Vasile L. Pop, Republicii si Libertatii) s-au comis patru furturi din autoturisme. Prin spargerea geamului, autorii au sustras din autoturisme bunuri lasate la vedere 3 CD Playere cu fata detasabila, GPS, dar si o geanta lasata pe scaun în care se gaseau bani, acte de identitate si actele masinii, carduri bancare, bijuterii si o camera video digitala. „Mare atentie: aglomeratia din parcarile centrelor comerciale, de pe strazi în general, favorizeaza infractorii! Fiti mai prudenti cu bunurile personale, cu banii si actele pe care le purtati la dumneavoastra, dar nu le mai lasati în autoturism, nici macar pentru câteva momente!", a declarat Gabriela Pânca, inspector principal în cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Mures.


Traficantii de brazi, în vizorul politistilor

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Politistii din cadrul structurii de ordine publica, împreuna cu specialisti silvici au urmarit modul în care se respecta prevederilor legale privind taierea si transportul pomilor de Craciun. „În ultimele doua zile, politistii împreuna cu reprezentanti ai Directiei Silvice Mures, în urma neregulilor constatate au aplicat 24 de sanctiuni contraventionale în valoare de 3950 lei si au confiscat 92 de pomi de iarna în valoare de 2995 lei. Echipele mixte vor intensifica activitatile de control în piete, târguri si oboare, cât si în alte locuri unde se depoziteaza si se comercializeaza pomi de Craciun", a declarat Gabriela Pânca, inspector principal în cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Mures. De asemenea, se vor verifica documentele de provenienta si însotire a brazilor, acordându-se o atentie deosebita modului de completare a acestora cu datele prevazute de legislatia în vigoare si la veridicitatea informatiilor consemnate în acestea.


200 de picioare “rupte” de la primul fulg

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Sectia de ortopedie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Târgu-Mures a fost mai solicitata ca niciodata de la caderea primului fulg de zapada si pâna astazi. Prin mâinile medicilor ortopezi au trecut pâna acum 200 de perechi de picioare cu entorse si fracturi din care zece înregistrate ieri.


Taxele din pieţele din Târgu-Mureş, modificate

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Consiliul Local al municipiului Târgu-Mureş a aprobat joi, 17 decembrie, proiectul de hotărâre privind modificarea taxelor şi tarifelor pentru folosirea locurilor publice de desfacere din Târgu-Mureş. Taxele se adresează persoanelor fizice şi juridice, asociaţiilor familiale, asociaţiilor agricole, unităţilor economice dar şi altor instituţii care utilizează pieţele din Târgu-Mureş. Taxele, tarifele şi respectivele chirii se vor încasa de către Administraţia Pieţelor iar cota de 50% din venituri face obiectul virării către bugetul local.


Taxe noi pentru serviciile Poliţiei Comunitare Târgu-Mureş

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Printre taxele speciale care s-au aprobat joi, 17 decembrie, de către Consiliul Local Târgu-Mureş se numără taxa de staţionare pentru ocuparea unor suprafeţe de teren din domeniul public cu destinaţia de staţii de taximetrie 300lei/an, taxa pentru grădină 0,40 de lei/an/mp, taxa pentru folosirea locurilor publice, altele decât pieţele, 0,60lei/mp/zi, taxa de salubrizare 10lei/an/locuinţă, taxa de habitat 11lei/an/locuinţă, taxa pentru prestările Poliţiei Comunitare 1.500 lei/agent/lună şi taxa pentru completat şi multiplicat acte variază de la 0,50 până la 5,00 lei în funcţie de actul în cauză.


Fermierul roman mai sarac cu 15%

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Venitul real pe muncitor în agricultură a coborât în acest an, în România, cu 15,1% faţă de 2008. Cele mai puternice declinuri sunt anticipate în Ungaria (-35,6%), Italia (-25,3%), iar la polul opus,  se situeaza  Malta (9,1%) şi Finlanda (2,6%). În UE, indicele venitului real pe lucrător din agricultură se plasează în acest an la 98,3 faţă de pragul de referinţă 100 din 2005, uşor peste nivelul de 95,4 din România. Scăderea înregistrată la nivelul întregii Uniuni rezultă atât din reducerea venitului agricol real, de 14,2%, dar şi din scăderea volumului de muncă, cu 2,2%.


Omniasig ofera polite RCA în statiile OMV si Petromv

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Omniasig Vienna Insurance Group va fi prezenta, în perioada 22 decembrie 2009 - 21 ianuarie 2010, cu standuri, în 49 de statii din reteaua Petromv, unde vor fi prezenti agenti de asigurari ce vor încheia polite RCA, care vor fi emise electronic, informeaza compania. De asemenea, începând de ieri, compania va fi din nou prezenta si va emite polite în toate statiile OMV din România.  Prin intermediul parteneriatului Omniasig - OMV - Westaco, toti soferii care vor alimenta în orice statie OMV din tara vor putea sa încheie pe loc si o polita RCA Omniasig. Aceste polite vor fi emise tot electronic, astfel încât timpul alocat de client încheierii unei polite va fi extrem de redus. Acest serviciu de vânzare RCA este unic pe piata din România, fiind disponibil dupa un program de functionare extins, inclusiv în weekend.


Pachete de sarbatori pentru persoanele varstnice

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Cu ocazia sarbatorilor de iarna, un numar de 2.320 de persoane asistate vor primi pachete, valoarea fiecarui pachet fiind de 50 de lei. Persoanele beneficiare provin din cele 56 de centre din judetul Mures, iar suma totala alocata pentru judetul Mures, prin hotarare de Guvern din fondul de rezerva este de 116.000 lei. Astfel, in cadrul acestei actiuni, prefectul Marius Pascan, va fi prezent astazi, de la ora 11.00, la Caminul de batrani din Tudor, str. Evreilor Martiri nr. 22, pentru a imparti pachetele persoanelor varstnice.


Profesorii din Mureş refuză banii pentru cărţi

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Iniţial, era vorba de 100 de euro pentru fiecare profesor, însă suma reală e mai mică cu aproape 70%. Sindicaliştii şi-au exprimat deja nemulţumirea şi ameninţă că vor duce această problemă în instanţă. Ordonatorii de credite, spun că sumele au ajuns prea târziu, iar plăţile nu se vor putea face, din cauza perioadei de sărbători.


Bugetari, adio tichete în 2010!

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Institutiile publice nu vor acorda în 2010 angajatilor tichete de masa, tichete cadou si tichete de vacanta si nici nu le vor plati orele suplimentare, potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice (MFP). "Institutiile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, nu acorda tichete de masa personalului. În bugetele lor pe anul 2010 nu sunt prevazute sume pentru acordarea de tichete cadou si tichete de vacanta. Aceasta prevedere s-a aplicat si în 2009 si a fost mentinuta în 2010", a declarat secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina, citat de Agerpres. El a precizat ca legea privind salarizarea unitara în sistemul bugetar prevede ca în 2010 institutiile publice nu vor plati orele suplimentare.


Primaria Târnaveni, fara purtator de cuvânt

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Majoritatea institutiilor au facut reduceri de personal în aceasta perioada, la fel si primariile. La Târnaveni, primaria nu mai are purtator de cuvânt. Ioan Muntean, fostul purtator de cuvânt a marturisit ca a plecat acum doua saptamâni, ca sa nu fie probleme; poate se va întoarce de la anul, îl cazul în care primarul nu se va „descurca în cuvinte".


Tabăra de la Sovata expusa la Galeria Unirea

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

In a doua zi de Craciun, Galeria Unirea gazduieste vernisajul expozitieide iarna "Tabara de la Sovata 2009". Lucrarile expuse pe simezele spatiului expozitional al Asociatiei Artistilor Plastici (AAP) Mures cuprind lucrari realizate de membrii AAP Mures, in cadrul celei de a XXIII-a editi a Taberei de pictura de la Sovata. Deschiderea expozitiei va avea loc, sambata, 26 decembrie, de la ora 11.00, evenimentul fiind ultimul din acest an in calendarul expozitional al AAP Mures.


Ministrii lui Boc audiati azi

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Ministrii Cabinetului Boc IV vor fi audiati, azi, în comisiile de specialitate din Parlament, începand cu ora 11.00. Ulterior, mâine, de la ora 9.30, va urma dezbaterea si votul de investitura pentru Cabinetul Boc IV în plenul Parlamentului, au stabilit, ieri, birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.


“Scandal la opera”, suspendat

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Spectacolul "Scandal la opera" de Ken Ludwig, in regia lui Petre Bokor, programat a avea loc azi, la Teatrul National din Târgu-Mureş, a fost suspendat din motive independente de vointa conducerii institutiei. Distributia spectacolului este formata din actorii Rodica Baghiu, Rares Budileanu, Nicolae Cristache, Claudia Domokos, Stanca Jabenitan, Cristina Juks,  Iulian Praja si Dan Radulescu.


Spectacol de Craciun la Târnaveni

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Casa de Cultura din Târvaveni va gazdui duminica, 27 decembrie, de la ora 18.00, traditionalul spectacol de folclor intitulat „Craciunul pe Valea Inferioara a Târnavei Mici". Spectacolul va cuprinde dansuri romanesti, tiganesti si maghiare specifice vaii inferioare a Târnavei Mici. In premiera vor fi prezentate dansuri populare caracteristice zonei Calata. Vor colabora cele patru generatii de dansatori ai ansamblului Kokenes, corul din Ceuas si trupa de block-fleute Haranvirag din Craiesti. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Moldovan Horvath Istvan si orchestra lui.


Aniversare pentru municipiul Reghin

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Casa de Cultură  "Eugen Nicoară" din Reghin va gazdui astazi, incepand cu ora 16.00, evenimentul aniversar care va marca 15 ani de la ridicarea localităţii Reghin la rang de municipiu. La eveniment au fost invitaţi să participe foşti şi actuali consilieri locali, preoţi aparţinânt tuturor confesiunilor religioase, directorii instituţiilor publice şi ai instituţiilor deconcentrate locale, reprezentanţii mediului de afaceri local si cetăţeni ai municipiului Reghin.


Camere web deasupra patinoarului din Târgu-Mures

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Vrei sa stii care-i atmosfera la patinoar înainte sa-si iei patinele în spate si s-o tulesti în centru? Ei bine, mai nou poti vedea asta pe internet la adresa www.patinoar.technosystem.ro. Spor la patinat, dar grija la cazaturi ca esti filmat!


Horia Andreescu deschide anul nou la Filarmonica

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Seria concertelor Filarmonicii Targu-Mures din 2010, va fi deschisa de  concertul simfonic extraordinar de Anul Nou. Concertul va avea loc in data de joi, 7 ianuarie, ora 19.00, in Sala Mare a Palatului Culturii, sub bagheta binecunoscutului dirijor Horia Andreescu. In program sunt cuprinse pagini muzicale celebre semnate de Ludvig van Beethoven, Carl Nielsen, Jacques Offenbach, Piotr Ilici Ceaikovski si Johann Strauss.


Taxe speciale la Gradina Zoologica

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Consiliul Local Municipal Targu-Mures a aprobat joi, 17 decembrie, nivelul unor taxe speciale pe anul 2010, percepute de Administratia Gradinii Zoologice si a Platoului Cornesti. Printre acestea sunt: taxa de intrare pentru adulti de 5 lei, taxa de intrare pentru copii, elevi, studenti si pensionari de 2 lei si cazarea pentru câini în pensiune de 10lei/zi.


Compensarea biletelor de tren gratuite, sistata

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Pensionarii nu vor primi nici in 2010 compensarea biletelor de tren neutilizate in bani, deoarece Guvernul a sistat aceasta facilitate. Compensarea in bani a acestor bilete este prevazuta de OU 71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari. Legea a fost data in 2004, insa a fost suspendata in anii urmatori.


25 si 26 decembrie, zile libere la unitatile BRD

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Unitatile BRD - Groupe Societe Generale nu vor avea program de lucru cu clientii în zilele de 25 si 26 decembrie 2009 si 1 si 2 ianuarie 2010, informeaza banca. Exceptie vor face unitatile situate în marile magazine, care vor functiona potrivit unor orare speciale. Pe 24 si 31 decembrie 2009, programul de lucru al unitatilor BRD, altele decât cele amplasate în mari magazine si mall-uri, se va încheia la ora 14.00.


Romcab convoaca Adunarea Generala a Actionarilor

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Pe data de 21 ianuarie 2010, ora 10.00 este convocata Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor Romcab pentru a aproba contractarea unei linii de credit bancar sau obtinerii de finantare de la banci comerciale in cuantum de pana la 4 milioane de euro, suma necesara pentru capital de lucru, aprobarea achizitionarii unui aparat automat de masurare in vederea cresterii productivitatii muncii, desemnarea persoanelor responsabile cu negocierea si contractarea surselor de finantare, etc. Daca la prima convocare nu se intruneste cvorumul legal necesar, a doua Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor se va tine in data de 22 ianuarie 2010, de la ora 10.00, la sediul Romcab. Documentele si materialele informative referitoare la problemele incluse pe ordinea de zi pot fi consultate sau procurate de actionari a biroul actionariat al societatii intre orele 8.00-15.00 in zilele lucratoare.

 


Programul Bancii Românesti de sarbatori

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Sucursalele Bancii Românesti nu vor functiona în zilele de 25 decembrie 2009 si 1 ianuarie 2010. În restul zilelor din perioada sarbatorilor de sfârstit de an, sucursalele bancii vor lucra respectând programul normal, între orele 9.00-16.30. În perioada sarbatorilor, clientii vor avea acces permanent la ATM-urile bancii. Cu un capital social de pâna la 200 milioane euro si o retea nationala formata din 151 de sucursale, Banca Româneasca are 16 ani de activitate pe piata bancara din România.


Traian Basescu a depus juramântul în Parlament

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Seful statului a depus juramântul în Parlament, dupa ce presedintele Curtii Constitutionale a României a citit hotarârea de validare a rezultatului alegerilor, iar Patriarhul Daniel a rostit o binecuvântare. Ceremonia de validare a mandatului lui Traian Basescu a avut loc ieri, într-o sedinta publica a CCR. "Este un moment unic în viata unui sef de stat când este reales. Mie poporul mi-a facut aceasta onoare, la 6 decembrie. Unii dintre români mi-au dat sprijinul lor, altii mi-au dat o lectie. Voi fi presedintele tuturor!", a declarat seful statului, cu acea ocazie. Traian Basescu a mai adaugat ca obiectivul sau este de a fi mai bun decât în primul mandat, dar si reformarea statului.    


Torpi locul V, CSU Medicina locul VII

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

In campionatul de volei divizia A, doar in cel masculin s-au disputat toate partidele turului. Dupa ultimele jocuri, Torpi Targu-Mures ramane pe locul V, cu sapte victorii si cinci infrangeri, formatiile aflate pe locurile III-VI fiind la egalitate de puncte, 18. In disputa feminina au ramas de jucat trei partide. Cel dintre CSM Focsani si Tomis Constanta  din cadrul ultimei etape a fost amanat din cauza conditiilor atmosferice, iar IOR Bucuresti are doua restante din cauza participarii adversarelor de la Unic Piatra Neamt si Dinemo in Cupele Europene. Indiferent de rezultatele acestor jocuri, fetele de la CSU Medicina raman pe locul VII, cu cinci victorii din 11 partide. Prima etapa a returului se va disputa in 9 ianuarie. Baietii vor juca acasa cu Unirea Dej, iar fetele se deplaseaza la Dinamo Bucuresti.





Compensare cu statul a subvenţiilor in agricultura

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede introducerea posibilităţii de compensare cu statul a subvenţiilor acordate de drept, dar neplătite încă, cât şi acordarea subvenţiilor inclusiv pe baza dovezii că acele terenuri sunt lucrate. Forma finală a programului de guvernare, transmis Parlamentului, prevede revizuirea şi reactualizarea sistemului naţional de evidenţă a animalelor, în contextul în care, în prezent se dau subvenţii pe efectivele deţinute în 2007. Programul urmăreşte viabilizarea certificatelor de depozit, astfel încât să fie acceptate de bănci ca garanţii, pentru facilitarea finanţării producţiei agricole, cât şi armonizarea legislaţiei de protecţie a mediului cu cerinţele zootehnice performante aplicate în ţările UE.


Eliberarea adeverinţelor după Registrul Agricol costă 15 lei

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Consiliul Local Târgu-Mureş a hotărât joi, 17 decembrie, stabilirea taxelor speciale pe anul 2010 percepute prin Serviciul Fond Funciar şi Registrul Agricol. Acestea sunt următoarele: eliberarea adeverinţelor după Registrul Agricol - 15 lei şi eliberarea copiilor de pe acte existente în arhivă - 11 lei. De asemenea, se va percepe taxa şi pentru eliberarea certificatelor de producător agricol care este în valoare de 13 lei.


Soferii nepregatiti de iarna, amendati

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Politistii rutieri au aplicat, la finalul acestei saptamâni, 141 de sanctiuni contraventionale, dintre care 39 pentru neechiparea corespunzatoare a autoturismelor în conditii de iarna, valoarea amenzii fiind de 540 lei. „Va reamintim faptul ca, potrivit legii, este interzisa circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata de peste 3,5 tone pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate", a declarat Gabriela Pânca, inspector principal în cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Mures.


Micutii de la BC Together învinsi la Cluj

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Municipiul Cluj Napoca a gazduit sâmbata, 19 decembrie, un inedit turneu de baschet organizat de clubul Galactica din localitate, eveniment la care au participat si sportivi de la clubul BC Together Târgu-Mures, cu vârsta cuprinsa între sase si opt ani. „Din pacate, sportivii nostri au fost învinsi de catre toate echipele participante: Dinamic Cluj Napoca, Galactica Cluj Napoca si o echipa localitatea Dej", a declarat Mihai Corui, presedintele clubului BC Together. Desi au fost învinsi de catre adversarii lor din acest turneu, micutii de la BC Together Târgu-Mures nu au dezamagit prin prestatia lor si au reusit în unele momente ale jocurilor sa le arate clujenilor o parte din ceea ce au învatat în cele sase luni de antrenamente sub comanda trioul-ui tehnic format din Tunde Palosi, Gergely Barna si Mihai Corui.


Comuna Corunca a incheiat un an destul de bun

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Comuna Corunca intampina cu incredere noul an, prilej pentru care, am stat de vorba despre realizarile acestui an, precum si despre perspectiva anului 2010 cu Nagy Martin, primarul localitatii.

Reporter: Cum a fost anul 2009 pentru comuna Corunca?
Nagy Martin: Atat pentru noi, cat si pentru altii, anul 2008 a fost unul dificil din cauza crizei economice, care ne-a creat probleme in procesul de dezvoltarea a comunei. Dar, avand in vedere aceasta situatie, noi am avut anumite obiective, stabilite printr-o strategie, si am reusit sa realizam investitiile propuse, atat in 2008 cat si in acest an.
Rep.: Care au fost proiectele derulate la nivelul comunei?
N.M.: La capitolul realizari, amintesc extinderea si modernizarea scolilor, realizarea unei baze sportive multifunctionale, lucrari de apa si canalizare, pe o lungime de 20 de kilometri la nivelul comunei noastre, precum si pietruiri si asfaltari de drumuri comunale. Toate aceste lucrari, ne dau convingerea ca acest an a fost unul pozitiv. De asemenea, din punct de vedere al bugetului, pot spune ca am incheiat un an destul de bun.
Rep.: Care au fost problemele anului 2009?
N.M.: Probleme acestui an s-au raportat atat la scoala cat si la proiectul cu apa si canalizare al comunei, unde trebuie sa contribuim cu 54 de miliarde lei vechi, care reprezinta o suma foarte mare. Pentru reabilitarea scolii am primit de la Guvern, doar in aceasta luna ceva bani. S-a lucrat mult, am avut probleme cu firma care executa aceste lucrari, deoarece nu am putut plati lucrarile executate la timp.
Rep.: Cum vedeti perioada urmatoare?
N.M.: Privim cu speranta anul 2010, astfel ca ceea ce a inceput sa terminam, plus ca avem in vedere un program cu investitii noi, pe care de asemenea dorim sa le realizam.
Rep.: Ce manifestari organizati in aceasta perioada?
N.M.: Azi, vom organiza un eveniment comemorativ, cu depuneri de coroane pentru cei doi tineri cazuti in Revolutia din decembrie, originari din comuna noastra, unul fiind ucis in Bucuresti, iar celalalt la Targu-Mures, in decembrie 1989, ca un omagiu pentru jertfa lor.
Rep.: Un gand la final de an pentru locuitorii comunei Corunca.
N.M.: Dorim tuturor locuitorilor comunei noastre, si nu numai, sarbatori fericite, an an nou cat mai bun, pace si liniste sufleteasca, pentru a intra in noul an cu bucurie, speranta si incredere.


Szocs Bernadette la Olimpiada

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Jucatoarea targumureseanca de tenis de masa Szocs Bernadette a fost singura reprezentantă a Romaniei la concursul ITTF World Cadet Challenge din acest an. Sportiva transferata in prezent la Bistrita a câştigat medalii în toate cele trei probe la care a luat startul. Cu echipa Europei a obtinut medalia de argint, unde nu a pierdut nici un meci, alături de rusoaica Iana Noskova bronz la dublu cadete şi bronz la simplu cadete. In aceasta proba a trecut in optimile de finală de vicecampioana europeana Iana Noskova şi în sferturile de finală de campioana Europei, Petrissa Solja, din Germania. A cedat insa in semifinale in fata sud- coreencei Yang Ha Eun cu 4-1, dupa ce a castigat primul set. In urma acestor rezultate, Berni s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de juniori, care se va disputa anul viitor in Singapore.


Sighisorencele de la CSS termina pe ultimul loc

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Formatia feminina de handbal junioare I a Clubului Sportiv Scolar Sighisoara a fost ultima dintre echipele muresene care a incheiat anul 2009. Ele au pierdut toate trei partide din cadrul primului turneu al grupei E din Campionatul National si incheie anul pe ultimul loc. Au fost invinse cu 27-22 de CSS Medias, singura echipa in fata carora au reusit o victorie, apoi de CSS Odorhei (22-33) si LPS Bistrita (25-32).


Participare redusa la popice juniori

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Sambata, arena de popice Electromures din Targu-Mures a gazduit ultima competitie a anului, Cupa Tineretului la masculin si feminin. La aceasta au participat foarte putini sportivi, motivul fiind conditiile atmosferice. Au lipsit reprezentanţii cluburilor din Iaşi, Galaţi, Petrila, Hunedoara şi Tălmaciu, la masculin, iar la feminin sportivele de la Voinţa Galaţi. Castigatorii au fost Bogdan Dudaş (CFR Cluj), cu 566 popice doborâte la masculin (opt participanti) si Andreea Curăvalea (Petrolul Băicoi) – 555 p.d. la feminin (24 sportive). Targumureseanul Iosif Fekete a fost arbitrul competitiei.


Infrangere scontata a voleibalistelor din A 2

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

In etapa a XII-a a Diviziei A 2, seria Vest la volei feminin (a doua divizie valorica, lidera seriei, CSM Lugoj a invins cu scorul de 3-0 formatia targumureseana CSU Medicina CSS, pe seturi: 25-10; 25-15; 25-10. Gazdele vizeaza promovarea, in timp ce echipa secunda a clubului muresean isi rodeaza junioarele in acest campionat. Cu toate acestea se afla pe pozitia a IV-a a clasamentului. Ultimele doua etape ale returului se vor disputa in 16 si 23 ianuarie.


Dezbatere despre Revolutie la Directia Judeteana pentru Tineret

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Reprezentantii ONG-urilor de tineret si participantii Revolutiei de la 1989 sunt invitati sa participe azi, de la ora 16.00, la o masa rotunda organizata de Directia Judeteana pentru Tineret (DJT) Mures, precum si la o proiectie de fotografii facute în timpul revolutiei de Vajda György. Evenimentul este organizat la sediul intitutiei din Târgu-Mures, str. Victor Babes, nr. 11, sala 322 . Întâlnirea face parte din proiectul „Revolutia Tinerilor, 20 de ani de libertate" lansat de Ministerul Tineretului si Sportului, eveniment dedicat comemorarii tinerilor cazuti în Revolutie", a declarat Kakassy Blanka, director coordonator adjunct al DJT Mures.


Senatorul Petru Başa nu-i uită pe martiri

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Senatorul Petru Başa este alături de memoria celor care sărbătoresc şi aduc un omagiu martirilor care au murit în decembrie 1989. "Sacrificiul acestor tineri în Revoluţia din decembrie 1989 nu trebuie uitat. Mai mult decât atât se spune că eroii nu mor niciodată, aceşti tineri care s-au sacrificat în 89 trebuind să intre în conştiinţa neamului că eroi ai acestei ţări, păstraţi în memoria eternităţii", a precizat Petru Başa într-un comunicat remis presei mureşene.


Celebrul „Sasa cai” e târgumuresean

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Omul care a spart topurile „youtube" cu peste 50.000 de vizualizari, celebrul intervievat care a reusit într-un final sa puna întrebarea minune si sa si raspunda, „Sasa cai" este târgumuresean. S-a nascut în Târgu-Mures, si-a construit casa la Alba Iulia si are cinci fete si un baiat, toti casatoriti, baiatul locuind în Târgu-Mures. Lucreaza ca tinichigiu, este cinstit, nu înseala pe nimeni. În legatura cu incidentul „Sasa cai", gaborul a sustinut într-un interviu realizat de o publicatie din Alba Iulia ca nu întelegea prea bine ceea ce i se cerea. „Eu vorbesc trei limbi si nu stiu foarte bine sa ma pronunt în româneste. Am avut emotii iar ei m-au filmat prin surprindere, fara acordul meu. Au scris si au spus ce au vrut ei, dar eu sunt un om bun", a sustinut gaborul.


Numarul de bugetari, „rationalizat” în 2010

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Politica bugetara pentru anul 2010 vizeaza reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB, iar masurile propuse au în vedere corectarea raportului dintre cheltuielile curente si cele de investitii, potrivit programului de guvernare pentru perioada 2009-2012, propus de noul guvern. Programul prevede, în acest sens, rationalizarea structurii institutionale a sectorului public, a numarului de angajati si a costurilor asociate, consolidarea reformelor structurale în domeniul pensiilor prin largirea bazei de contributie si printr-o gestionare mai stricta a pensiilor de invaliditate si a pensionarilor anticipate, o mai buna directionare a programelor de asistenta sociala si consolidarea celor peste 200 de ajutoare sociale existente, precum si o politica salariala prudenta în sectorul bugetar, care sa tina seama de constrângerile macroeconomice si bugetare.


Deficitul de stat pe 2010, proiectat la 35 miliarde lei

Posted: 22 Dec 2009 04:42 AM PST

Deficitul bugetului de stat pentru anul 2010 este proiectat la 35,024 miliarde lei, pe fondul unor venituri bugetare anticipate la 66,654 miliarde lei si al unor cheltuieli bugetare de 101,678 miliarde lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru 2010. Din taxa pe valoarea adaugata TVA la bugetul de stat va fi cedata bugetelor locale suma de 16,6 miliarde lei, dintre care 533,1 milioane lei pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural si 551,8 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor cu drumurile judetene si comunale. "În bugetul Ministerului Finantelor Publice sunt cuprinse, în suma globala, sumele reprezentând titluri executorii obtinute de personalul din institutiile si autoritatile publice finantate integral de la bugetul de stat, în baza OUG 71/2009 privind plata unor sume prevazute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa repartizeze suma prevazuta în bugetele ordonatorilor principali de credite, la solicitarea acestora, începând cu data de 1 iulie 2010", precizeaza documentul mentionat.


In „Jungla” Gazul si-a redus debitul

Posted: 21 Dec 2009 04:58 AM PST

Sambata seara in Sala Sporturilor din Targu-Mures divizionara A de baschet masculin BC Mures a invins cu scorul de 89-77 formatia Gaz Metan Medias. Gazdele nu au putut beneficia de aportul lui Pociukonis si Vajda, ambii accidentati.

Echilibru in primele doua sferturi
Dupa un joc echilibrat, finalul primului sfert i-a gasit pe oaspeti in avantaj de trei puncte. In sfertul doi mediesenii pornesc din start cu o aparare deosebit de agresiva, cu marcaj pe tot terenul. Se dau lupte grele intre perechile de jucatori. Una dintre acestea a avut loc intre sarbii celor doua formatii, cei care au generat si producerea de „scantei" din dubla amicala dinaintea debutului de sezon. Dupa mai putin de trei minute ambele echipe au ajuns la peste patru greseli de echipa. Dupa doua libere transformate cu emotii da catre Cooley si un cos de trei a lui Sheard, gazdele trec in avantaj (33-31). Pana la pauza muresenii reusesc un joc de exceptie, cu numeroase recuperari si diferenta creste constant. Mediesenii se mai apropie o data la 39-37, dar „tigrii" refac prin Peciukas, urmat de Tomic si Vlaicu, la pauza diferenta fiind de zece puncte (50-40).

Masiulis si Cooley au facut legea in sfertul trei
Partea a doua a meciului a avut un debut echilibrat si spectaculos. O „treita" a lui Cooley duce pentru prima data avantajul la peste zece puncte. Howell de la oaspeti raspunde imediat. Cateva ratari ale muresenilor au permis „gazistilor" sa se apropie la 60-55. De la medieseni Mitchell se dovedeste in zi buna si se intrevedea un final incendiar. Masiulis, cu anvergura sa impresionanta recupereaza nenumarate mingi, protejeaza patrunderile coechipierilor si inscrie de cate ori are ocazia. Cooley, cu travaliul sau zburda pe teren si inaintea ultimului sfert avantajul era de 15 puncte. A fost un sfert mai deschis, in care ambele echipe s-au ferit sa comita greseli personale.
 
Final cu emotii
Inceputul ultimului sfert face ca avantajul sa treaca de granita celor 20 puncte si publicul este in delir. Cand mai erau sase minute de joc, Peciukas comite a cincea greseala si paraseste terenul ovationat de suporteri. Jocul tot mai agresiv al adversarilor si o teama de victorie a taiat din elanul gazdelor care nu-si mai asumau responsabilitatea aruncarii. La 3,57 minute ramase antrenorul Prakuraitis cere time-out. Inainte de intrarea in ultimul minut diferenta a scazut la sub zece puncte. Ultimele secunde de joc au incins din nou spiritele si toata sala a urmarit jocul in picioare. Dorinta de victorie a facut ca muresenii sa se concentreze pe posesie. In ultimele 30 secunde s-a ajuns de la 83-77 la un final 89-77 si spectatorii si-au ovationat indelung favoritii.
In urma acestui succes BC Mures ramane pe locul opt, cu sapte victorii si optiuni serioase de a ocupa loc de play-off la sfarsitul sezonului.


Miss “cea mai buna tentatie”, la Teatrul National

Posted: 21 Dec 2009 04:56 AM PST

Zece fete, cele mai cele, 40 de tinute create special pentru ele, Cosmina Pasarin, Ionut Iftimoaie, Directia 5 si after party în Sense sunt doar câteva dintre dulcegariile pe care le vor gusta cei ce vor lua parte la prima editie Miss „Next Temptatios". Teatrul National va gazdui în aceasta seara, începând cu ora 19.30, evenimetul ce va marca un an de existenta a revistei „Next Temptations". Pe scena vor defila zece fete de la agentia „Next Models" care vor concura în acelasi timp pentru titlul de Miss „Next Temptations". Corina Sabau, finalista la Miss Univers, Andra Magheran, câstigatoarea Miss Universitas, Elenin Maria sau Bocskor Adela sunt doar cateva dintre aspirantele la titlul de Miss „Next Temptations". Evenimentul va fi prezentat de Cosmina Pasarin si Ionut Iftimoaie iar finalul va fi marcat de un extraordinar concert Directia 5 cu afterparty în Club Sense. „Evenimentul se afla la prima editie, de acum înainte îl vom organiza în fiecare an. Acesta este, practic, modul nostru de a ne arata aprecierea fata de partenerii care ne-.au fost aproape de-a lungul anului. Va fi un eveniment unde nimeni nu va regreta ca a participat", a declarat Calin Ignat, organizatorul evenimentului.


Oamenii mor, la DSP-i tacere...

Posted: 21 Dec 2009 04:56 AM PST


Am mai scris, destul de recent, tot într-un editorial, ca atunci când cautam vreun purtator de cuvânt sau conducator de institutie nu o facem de dragul de a face conversatie, ci cu scopul bine definit de a obtine anumite informatii, pe care ulterior sa le oferim comunitatii, prin intermediul publicatiei noastre.
Doi mureseni au decedat saptamâna trecuta din cauza gripei noi.
Primii care au aflat au fost colegii de la Televiziunea Târgu-Mures. Asa cum se procedeaza, s-a trecut la confirmarea stirii, însa ghinion, reporterii s-au izbit de un zid al tacerii din partea responsabililor din sanatate, fiind purtati ca o minge de ping-pong în demersul lor de a obtine detalii.
Mi-am imaginat ca a fost un simplu accident, dar se pare ca m-am înselat. Desemnat de conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mures sa se ocupe de tot ce tine de gripa noua, dr. Ovidiu Farcas, directorul coordonator adjunct al institutiei, a fost contactat ieri, de responsabilul nostru pentru domeniul sanatatii, pentru a obtine informatii noi. „Azi e duminica..." a sunat sec raspunsul acestuia, care a refuzat orice dialog si a inchis telefonul. Chiar daca ieri a fost duminica, atitudinea dumneavoastra, stimate domn Farcas, mi se pare sfidatoare nu atât la adresa noastra, cei care muncim si în week-end, ci mai ales la cea a comunitatii, deoarece subiectul conversatiei nu era unul banal, despre vremea de afara, ci tinea de viata si de moarte!
Am vazut, mai demult, imagini cu autoritatile din România care au iesit la televizor dupa dezastrul de la Cernobâl din 1986 si au linistit poporul, spunând ca totul este sub control si nu exista niciun pericol. Cât de nociv a fost accidentul, se cunoaste. Totusi, atunci erau alte vremuri... însa acum, LA 20 DE ANI DUPA 1989 CETATENII AU DREPTUL SA AFLE CE SE ÎNTÂMPLA!


Reghinul isi serbeaza 15 ani de municipalitate

Posted: 21 Dec 2009 04:50 AM PST


Atestat documentar la 1228, municipiul Reghinul isi serbeaza etapele dezvoltarii sale de-a lungul istoriei prim manifestari omagiale, menite sa cinsteasca personalitatile care si-au adus contributia la dezvoltarea orasului de pe malul Muresului. Astfel, marti, 22 decembrie, de la ora 16.00, Casa de Cultura "Eugen Nicoara" din Reghin va  gazdui sedinta solemna ocazionata cu implinirea a 15 ani de cand Reghinul a fost ridicat la rangul de municipiu. prin Legea nr. 104 din 24 noiembrie 2004 .Pentru acest eveniment, unde sunt asteptati reghineni in numar cat mai mare, au fost invitati personalitatile care si-au pus amprenta pe dezvoltarea localitatii in ultimii 20 de ani. Astfel, au fost invitati toti consilierii, primarii, secretarii primariei Reghin, care au activat in cadrul primariei Reghin in ultimii 20 de ani, ca o pretuire a contributiei acestora in ultimele doua decenii. De asemenea vor fi prezenti directorii institutiilor publice care apartin de primarii, precum si preotii din localitate, care vor intregi numarul celor prezenti la Casa de Cultura "Eugen Nicoara" din Reghin. "Pasul care s-a facut in urma cu 15 ani, a fost de fapt o recunoastere a dezvoltarii orasului de-alungul istoriei. Fiecare localitate are in istoria sa, etape prin care se face o trecere de la nivel la altul, iar ridicarea la rangul de municipiu, este unul din aceasta etapa, pentru Reghin. Acest lucru a fost una din prioritatiile administratiilor primariei Reghin de dupa 1989, care a devenit posibil in 2004", a declarat Nagy Andras, primarul municipiului Reghin.
Optimism pentru 2010
Aniversarea celor 15 ani de municipalitate in Reghin, vine intr-un moment dificil din punct de vedere financiar, in contextul in care, 2009 a fost unul marcat de efectul crizei economice. Conducerea primariei isi pastreaza doza de optimism, in cerea ce priveste anul care vine, prioritar fiind continuarea lucrarilor la infrastructura si infrumusetarea municipiului. "Sper ca 2010 sa fie un an in care sa reusim in principal imbunatatirea vietii sociale. De asemenea, dorim depasirea acestei crize, sau macar sa incepem sa depasim aceste momente grele, pentru a putea realiza proiectele propuse. Am speranta pentru anul care vine ca Reghinul va continua cu succes lucrarile de infrumusetare si modernizare, pentru a avea o imagine a municipiului cat mai aproape de cerintele si nevoile cetateanului", a precizat Nagy Andras.


Ioan Mocean doreste un an bun pentru sarmaseni

Posted: 21 Dec 2009 04:50 AM PST

Primarul orasului Sarmasu, Ioan Mocean, s-a declarat multumit ca desi anul 2009 a fost unul de criza, administratia locala a reusit realizarea unor investitii atât pentru reabilitarea termica a doua blocuri, cât si pentru infrastructura orasului. În ceea ce priveste 2010, Ioan Mocean a transmis locuitorilor ca primaria va încerca si în anul care vine sa rezolve cu promptitudine problemele comunitatii.

Reporter: Cum a fost anul 2009 pentru primaria din Sarmasu?
Ioan Mocean: N-a fost chiar un an normal, dar din punct de vedere al realizarilor din Sarmasu nu putem spune ca a fost unul de esec. Chiar în ultima perioada a anului am primit pentru reabilitarea termica o suma importanta pentru doua blocuri din oras, iar investitiile au curs si în anul 2009, în special pentru reparatii de drumuri. Totodata, pentru ca ne aflam în anotimpul rece, pot spune ca ne-am facut un stoc de materiale pentru iarna pentru a preîntâmpina anumite greutati din trafic pe perioada sezonului rece.
Rep.: Ce sperati pentru anul 2010 pentru comunitatea din Sarmasu?
I.M.: Sperantele mor ultimele asa ca speram ca si în 2010 sa reusim, cum am reusit în acest an, sa rezolvam problemele, în special în ceea ce priveste administratia publica locala, problemele functionarilor publici si bineînteles problemele sarmasenilor.
Rep.: Un gând pentru locuitorii din Sarmasu?
I.M.: Le transmit ca sperantele sa le fie împlinite, chiar daca suntem constienti ca probabil 2010 va fi un an mult mai greu decât 2009.


Iata, vin colindatori!!!

Posted: 21 Dec 2009 04:50 AM PST

Redactia si administratia cotidianului „Zi de zi", „Ziarul de Mures" si „Fitzuik" asteapta cu caldura colindatorii! Primul grup care ne-a batut la usa, aducându-ne vestea apropiatei sarbatori de Craciun a fost echipa Inspectoratului de Jandarmi Judetean Mures. Cu totii am lasat tastaturile si reportofoanele deoparte si ne-am ridicat pentru a-i primi cu caldura pe oamenii care aduc linistea în oras. Cu acordeon si tot tacâmul, jandarmii au colindat aproape la nivelul unui cor de colindatori consacrat. Se grabeau sa ajunga si la alte institutii, dar am reusit totusi sa-i ademenim sa mai ramâna câteva momente la o cana de vin si-o felie de cozonac cu nuca. Multumim colindatorilor si va asteptam si la anul, la fel de sanatosi si voinici! „Craciun Fericit" din partea întregii redactii!


Comuna Craiesti incheie anul in noua primărie

Posted: 21 Dec 2009 04:50 AM PST

Este sfârşit de an şi fiecare primar mureşean trebuie să-şi facă un bilanţ al activităţii, să vadă ce ar mai trebui făcut şi ce realizări a avut pe anul 2009. Am vorbit cu primarul comunei Crăieşti, Vasile Vereş care consideră anul 2009 ca fiind un an greu pentru toată lumea. Totuşi el este mulţumit că a reuşit să termine construcţia primăriei şi a căminului cultural.

Reporter: Cum caracterizaţi anul 2009?
Vasile Vereş: Anul 2009 poate fi caracterizat ca fiind un an destul de greu. Acest lucru poate fi spus din toate punctele de vedere. A fost un an greu atât pentru primării cât şi pentru oameni în general. A fost anul în care criza şi lăsat o amprentă puternică.
Rep.: Ce proiecte aţi reuşit să finalizaţi?
V.V.: Am reuşit să finalizăm lucrări începute în 2008 cum ar fi primăria şi căminul cultural. Chiar acum de două luni ne-am mutat în noul sediu al primăriei. Am finalizat de asemenea alimentarea cu apă a localităţii. S-au finalizat mai greu dar am reuşit.
Rep.: Ce speranţe aveţi de la anul 2010?
V.V.: Sperăm să fie bani pentru proiectele depuse pe măsura 322 cum ar fi cele de asfaltare, canalizare şi un centru de zi. În momentul de faţă nu am primit nici un răspuns deci nu vă pot spune exact când vor fi începute lucrările. Vom încerca şi din resurse proprii să finalizăm unele lucrări. Avem început şi un teren de sport pe care sperăm să îl terminăm. Vrem deasemenea să construim şi o grădiniţă dar pentru toate aceste proiecte avem nevoie de bani.
Rep.: Ce pregătiti pentru sărbătorile de iarnă?
V.V.: Chiar ieri a avut loc festivitatea de înmânare a bradului de Crăciun pentru copiii mai multor şcoli. Este o serbare de Crăciun în care se cântă colinde şi fiecare clasă îşi prezintă un program artistic. Iar noi, Primăria, o să le dăm un brad de Crăciun.
Rep.: Ce le transmiteţi locuitorilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă?
V.V.: Un mesaj de prosperitate. În primul rând le transmit sănătate, pentru că asta e cea mai importantă. Un Crăciun Fericit şi Un An Nou mai bun!


Copii cu dizabilitati, iertati-ne…

Posted: 21 Dec 2009 04:48 AM PST

„Christmas Spirit 2009", un nou proiect pentru ajutorarea copiilor cu dizabilitati, organizat de Innana Evenimente si Hotel Concordia, a debutat in seara zilei de joi, 17 decembrie, la Hotel Concordia. În acest an, campania a fost destinata strângerii de fonduri pentru copiii cu dizabilitati severe gazduiti de Fundatia Alpha-Transilvana din Târgu-Mureş. La prima editie a campaniei s-au luat în vizor patru cazuri ale unor copii cu dizabilitati care necesita patru scaune adaptabile în valoare de 2000 lei/scaun rulant. Nu, banii nu s-au strâns. Din 60 de "personalitati muresene" invitate, nimeni nu a deschis o poarta pentru acesti copii, mai rau, nimeni nu si-a deschis propria poarta si mai pe scurt, nu a venit nimeni cu exceptia lui Ilyas Ahmed, directorul firmei Tomek care a donat 5.000 lei pentru doua din cele patru cazuri. "Suntem foarte dezamagiti. Uitându-ne la copiii acestia ne vine sa plângem, altii nici nu întorc capul. Sper ca la urmatoare editie sa fie mai bine. Multumim domnului Tomek pentru prezenta si donatie", a precizat Andrada Haba, una din organizatoarele evenimentului.



Matyas Anna-Bella, 3,5 ani
A fost diagnoisticata cu "microcefalie congenitala, ESI cu tetrapareza flasca, spasme în flexie, retard sever în dezvoltarea neuro-psiho-motorie". Fetita nu se ridica în sezut si nu merge în patru labe, nu umbla. Necesita un scaun rulant adaptat.


Bako-Gall Alpar, 6 ani
A fost diagnosticat cu "ESI forma mixta severa. Sindrom pyramidal ti sindrom cerebelos. Retard sever mixt în dezvoltarea neuro-psihico-motorie. Suspect boala redo-generativa. Astigmatism AO. Strabism convergent alternant."


Sofron Octavian, 7 ani
A fost diagnosticat cu "ESI cu tetrapareza flasco-spastica. Retard sever psihomotor si de vorbire. Hidrocefalie congenitala compensata." Necesita scaun rulant adaptat pentru a preveni diferite deformari ale corpului si pentru a înbunatati integrarea sociala.


Laurentiu Adrian, 6 ani
A fost diagnosticat cu "hidrocefalie congenitala evolutiva operata, ESI cu tetrapareza flasco-spastica, retard sever mixt în dezvoltare." Mama baiatului a decedat în 2007, este îngrijit de bunici.


Speranta de Craciun adusa in sufletul copiilor nevoiasi

Posted: 21 Dec 2009 04:48 AM PST

Activitati creative, jocuri si multa muzica au fost doar o parte din surprizele de care 45 de copii de la Fundatia Integro din Targu-Mures si organizatia de caritate Usa Sperantei din Alba Iulia s-au bucurat in cadrul petrecerii de Craciun a angajatilor de la institutia de microcreditare Opportunity Microcredit Romania.
Chiar daca a fost petrecerea lor de sfarsit de an, angajatii companiei Opportunity Microcredit au dorit sa aduca o raza de bucurie in sufletele a 45 de copii proveniti din medii sociale defavorizate, copii orfani, precum si copii cu dizabilitati fizice si mentale. "Ideea a venit de la mine. Voiam sa fac ceva total diferit la sfarsitul anului, deoarece compania noastra se dedica in ajutorarea oamenilor. Si in loc sa avem o petrecere doar pentru angajati, am dorit sa facem o petrecere prin care sa-i ajutam si pe ceilalti. Este important sa ne gandim la cei din jur, mai alec ca e momentul Craciunului, iar mesajul Craciunului este speranta, lucru pe care noi incercam sa-l transmitem copiilor", a declarat Simon Piers O'Mahony, directorul general al companiei Opportunity Microcredit Romania.
Impreuna cu favoritul lor, clovnul, dar si cu angajatii companiei, micutii au fost antrenati intr-o serie de activitati creative: face painting, jocul cu plastelina, lucrul manual, decupaje pentru decoratiuni de Craciun, origami, etc. Au fost imbiati cu bucate alese, au facut fotografii cu angajatii, dar nu au uitat nici de surpriza lor pentru Mos Craciun: un mini spectacol de colinde. La finalul evenimentului, Mosu le-a impartit copiilor cadouri, care au constat in jucarii, haine si dulciuri. Cadourile au fos achizitionate de angajatii companiei, valoarea unuia fiind de 50 lei, fiecare copil  primind cadouri separate, in functie de necesitati.


Spectacol de Craciun plin de surprize la Universitatea “Petru Maior”

Posted: 21 Dec 2009 04:48 AM PST



Cercul studentesc de Drept Administrativ "Tudor Draganu" si cenaclul "Gaudeamus" în parteneriat cu fundatia "Pro Iure", au organizat joi, 17 decembrie, în Aula Facultatii de stiinte Economice, Juridice si Administrative a Universitatii «Petru Maior» din Târgu-Mures, un spectacol de Craciun plin de caldura, umor si surprize.
Evenimentul a fost deschis de membrii "Ligii Tineretului Crestin Ortodox" din Târgu-Mures, care au oferit publicului prezent un recital de colinde bine cunoscute de toti. Spectacolul a continuat cu scene pline de umor oferite de membrii cercul studentesc, cu un dans sportiv, dar si cu recitaluri de colinde oferite de studenti. Seara a fost marcata de prezenta la spectacol a actorului Teatrului din Târgu-Mures, Dan Radulescu, care a tinut sa mentioneze ca se simte foarte emotionat sa se afle, de data asta, în calitate cântaret, si nu de actor. "Sunt foarte emotionat si bucuros ca am venit aici, tocmai din Bistrita. De asemenea, ma mai simt emotionat ca nu ma aflu în calitate de actor ci de cântaret", a spus Dan Radulescu.
Surpriza oferita de organizatori a fost prezenta artistului Mircea Rusu care a încântat pe cei prezenti cu cele mai cunoscute cântari ale sale. Cantautorul a urat tuturor sarbatori fericite si un an nou cât mai bun. "Multumesc înca odata pentru invitatie si va doresc sa rodeasca în sufletul vostru, caldura, pacea si iubirea", a spus Mircea Rusu.
În cadrul spectacolului au mai fost momente de poezie comica, dar si un frumos moment poetic sustinut de Nicolae Baciut, care a adus în sufletele tuturor caldura si miracolul poeziei.
Spectacolul s-a încheiat printr-un recital de colinde oferit de organizatori, dar si prin recitalul trupei "The Office". În final organizatorii au multumit tututuror sponsorilor si profesorilor care i-au sustinut si care au fost alaturi de ei.


A/H1N1 face primele decese in Mures

Posted: 21 Dec 2009 04:48 AM PST

In judetul Mures au murit, la sfârşitul saptamanii trecute, doua persoane infectate cu virusul A/H1N1. Contactat telefonic pentru a ne oferi mai multe informatii, dr. Ovidiu Farcas, directorul coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mures, desemnat pentru a oferi astfel de informatii, nu a dorit sa comenteze nimic, spunand sec: "E duminica".
In Mures au fost confirmate deja peste 90 de cazuri cu gripa noua. La DSP Mures au fost distribuite 33.100 de doze de vaccin, insa acceptabilitatea vaccinarii in randul persoanelor cu risc este destul de scazuta. Până în prezent, în judet au acceptat sa se vaccineze aproape 1.500 de persoane. In perioada 7-13 decembrie au fost vaccinate 760 de cadre medicale, 350 de elevi cu varsta peste 16 ani, iar din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor s-au vaccinat 383 de persoane. Oficialii din sanatate au aratat ca dat fiind numarul mare de infectii, vaccinarea va fi extinsa la intreaga populatie. Astfel, vaccinarea persoanelor peste 16 ani se va desfasura prin intermediul medicilor de familie, inclusiv pentru elevii si studentii inscrisi pe listele medicilor de familie, in perioada vacantei de iarna. De asemenea, femeile insarcinate, din cel de al doilea trimestru de sarcina vor putea beneficia de vaccinare daca medicul de familie si medicul ginecolog considera necesar acest lucru. Imunizarea se va putea face la medicul de familie.


Borbely Laszlo propus ministru al mediulu

Posted: 21 Dec 2009 04:47 AM PST

i

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR a votat, vineri, 18 decembrie, cu majoritate de voturi si doar doua împotriva, intrarea Uniunii la guvernare, dupa aproape cinci ore de dezbateri în care s-au adus multe reprosuri conducerii Uniunii, inclusiv pentru ca participantii nu au fost multimiti de modul cum au decurs negocierile. „Am avut o dezbatere relativ lunga în ceea ce priveste, pe de o parte, un bilant privind campania electorala si rezultatele alegerilor, pe de alta parte si în primul rând bineînteles o eventual asumare a raspunderii guvernamentale. S-au spus argumente, contraargumente si ceea ce s-a conturat, ca în acest moment prezenta într-un guvern sau prezenta într-o coalitie guvernamentala este o responsabilitate foarte mare pentru oricine care-si asuma aceasta raspundere, tara se afla în criza, trebuie sa se gaseasca solutii pentru combatrerea crizei, trebuie sa se ia masuri dure, ferme în acest sens si s-a cântarit acest lucru, în urma dezbaterilor CRU aproape în unanimitate a votat participarea UDMR într-o coalitie guvernamentala, împreuna cu PDL", a declarat Marko Bela, presedintele UDMR.
Potrivit liderului UDMR, Uniunea a primit ministerele Mediului, Culturii, Sanatatii si un post de vicepremier, numele vehiculate pentru ocuparea acestor posturi fiind Borbely Laszlo, Kelemen Attila, Cseke Attila si Marko Bela. „Sper ca în câteva zile, saptamâna viitoare deja sa reusim sa avem un guvern stabil, eventual, nu stiu daca se poate acest lucru, înainte de Craciun. În Consiliul Permanent al UDMR am discutat acest lucru, am facut propuneri si va vom comunica. Ministerele pe care le vom lua sunt Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Ministerul Sanatatii si un post de vicepremier", a precizat Marko Bela. „Am fi vrut sa avem Ministerul Dezvoltarii, unde am fost ministru si m-am decis greu daca sa accept sau nu. S-a luat decizia de a fi acolo cu oameni puternici, influenti si care probabil au dovedit ca pot face fata. E o provocare pentru ca e ceva nou, care trebuie pus la punct, pentru ca aici programele ar putea merge bine, sunt bani dar trebuie proiecte pentru accesarea lor. E treaba multa, sa încercam sa o facem si sa speram ca lucrurile vor functiona", a declarat Borbely Laszlo.


Virgil Mailat va sustine BC Mures si în 2010

Posted: 21 Dec 2009 04:47 AM PST

Cunoscutul om de afaceri Virgil Mailat a anuntat sâmbata, 19 decembrie, în pauza meciului dintre BC Mures si Gaz Metan Medias, scor 89-77, ca îsi va mentine sprijinul financiar pentru sustinerea clubului muresean si în anul 2010, însa cu conditia ca „tigrii" sa acceada în play-off-ul campionatului. „Bineînteles ca îmi voi mentine sprijinul financiar si în anul 2010. Singura conditie pe care o pun este sa intram în play-off si sa terminam în primele sase locuri ale campionatului", a declarat Virgil Mailat.
Potrivit omului de afaceri, anul care se încheie a fost unul promitator pentru echipa mureseana, careia i-ar mai trebui unul sau doi jucatori autohtoni pentru a-si îndeplini obiectivul, clasarea între primele sase formatii. „Anul 2009 a fost unul promitator pentru baschetul muresean prin consolidarea noilor veniti la echipa. Speram ca în pauza competitionala sa aducem unul sau doi jucatori români buni, astfel încât sa putem intra în primele sase echipe ale Diviziei A", a adaugat Virgil Mailat, care a dezvaluit si motivul pentru care sustine baschetul si nu alt sport. „Sunt sustinatorul baschetului pentru ca si eu am fost baschetbalist si prin urmare este sportul meu preferat", a încheiat Virgil Mailat.


Ultimul gol în „Cupa StudCard la mini-fotbal”

Posted: 21 Dec 2009 04:47 AM PST

12, 13 si 19 decembrie au reprezentat zile active pentru studentii sportivi, amatori de mini-fotbal. Echipa StudCard Târgu-Mures în frunte cu coordonatorul de proiect, Zsolt Simon, au organizat un campionat de futsal la sala de sport a Scolii Generale „Serafim Duicu" în saptamâna care tocmai a trecut, cu finalitate sâmbata. S-au înscris un total de 22 de echipe formate din studenti si nu numai, de câte 5+1 jucatori. Taxa de înscriere a fost de 100 lei pentru echipele care au avut în componenta minim patru posesori de StudCard si 120 lei pentru echipele fara StudCard.
S-a jucat în sistem eliminatoriu, astfel, sâmbata, în sala sala de sport a Scolii Generale "Serafim Duicu" au fost prezente ultimele opt echipe ramase în picioare. Semifinalele au fost jucate de echipele "Underwater", "Recas", "Sportul" si "Joga Bonito". Locul întâi a primit un premiu în valoare de 500 lei si a fost ocupat de echipa "Joga Bonito", iar locul doi, de 300 lei, a fost obtinut de "Sportul". Premiul pentru "fair play" a fost acordat echipei "Recas". "A fost un concurs reusit. Sportivii au fost disciplinati, am avut arbitri autorizati, regulile au fost clare si astfel nu am avut nici un fel de probleme", a declarat Oana Moldovan, presedintele StudCard Târgu-Mures.


Prietenia dintre membrii, câstigul suprem al Asociatiei Pro BC Mures

Posted: 21 Dec 2009 04:47 AM PST


Membrii Asociatiei Pro BC Mures au sarbatorit sâmbata seara, dupa meciul dintre BC Mures si Gaz Metan Medias, scor 89-77, încheierea turului de campionat si a anului 2009, considerat a fi unul mai putin bun pentru asociatie decât anii precedenti. „Anul care trece a fost unul care putea fi mai bun pentru asociatie care, o spun cu parere de rau, si-a racit din diferite motive relatiile cu conducerea clubului. Important este ca de la momentul înfiintarii si pâna în prezent în asociatie s-au înscris multi oameni de valoare, care mânati de dragostea pentru baschet au legat prietenii între ei. Cred ca acesta este cel mai mare câstig al fiecarui membru, faptul ca ne cunoastem si ca avem acelasi scop comun, si anume sustinerea baschetului", a declarat presedintele Asociatiei Pro BC Mures, Mihai Branea.
Asociatia Pro BC Mures a luat fiinta în anul 2007 si este formata fin fanii divizionarei A la baschet masculin, BC Mures Târgu-Mures. De la înfiintare si pâna în prezent, membrii asociatiei s-au implicat în diverse activitati pentru promovarea baschetului, cum ar fi organizarea în „orasul trandafirilor" a Campionatului European de Baschet U 20 Masculin (2008), Campionatului National de Minibaschet (2008), precum si editarea revistei „Pro BC Mures Magazin", publicatie distribuita la meciurile din campionat organizate în Sala Sporturilor din Târgu-Mures.


Indemnizatia de crestere a copilului, primita de parintele supravietuitor

Posted: 21 Dec 2009 04:46 AM PST


Parintele supravietuitor poate beneficia de concediul de maternitate sau de paternitate si de indemnizatia de crestere a copilului, in cazul decesului celuilalt parinte, chiar daca nu a avut venituri impozabile inainte de nasterea copilului.
Noua reglementare este cuprinsa in Legea nr. 341/2009 pentru completarea art. 5 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, in alineatul 4, publicata la data de 13 noiembrie 2009. Acesta prevede ca "in cazul in care intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de concediul si de indemnizatia lunara, iar celalalt parinte nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, parintele supravietuitor are dreptul sa beneficieze de concediul si de indemnizatia parintelui decedat". Autoritatile sustin ca modificarea legislativa vizeaza reglementarea situatiei in care unul dintre parinti decedeaza in perioada in care avea dreptul la indemnizatie de crestere a copilului, iar celalalt nu avea dreptul sa primeasca indemnizatia, pentru ca nu realizase venituri in cele 12 luni inainte de nasterea copilului. "Este o masura de protejare a copilului, care pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, are nevoie de ingrijire speciala", a declarat Florina Pricopie, director coordonator al Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Mures.
Anul acesta, in judetul Mures s-a inregistrat un singur caz de deces al beneficiarului de indemnizatie pentru cresterea copilului, ivit anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 341/2009. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, la AJPS Mures erau inregistrati 5447 de beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului, iar pana la data de 17 decembrie erau inregistrate o suta de noi cereri privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.


Numarul situatiilor de urgenta, în crestere fata de 2008

Posted: 21 Dec 2009 04:46 AM PST

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Horea" al judetului Mures a inventariat, în perioada ianuarie – noiembrie 2009, 8.799 situatii de urgenta, în medie 26,34 pe zi, numarul acestora crescând cu 12,24%, comparativ cu anul 2008, a anuntat Liviu Danciu, purtatorul de cuvânt al ISU „Horea". „Pe tipuri, acestea se prezinta astfel: 339 de incendii – 4,34%, 237 de arderi necontrolate – 1,67%, 59 de actiuni de protectie civila-dezastre – 0,88%, 123 de alte situatii de urgenta – 3,47% si 8.043 de solicitari de asistenta medicala de urgenta si descarcerare – 89,64%", a declarat Liviu Danciu.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantul ISU „Horea", pe timpul interventiilor au fost salvate 278 persoane, dintre care 237 de adulti si 41 de copii si protejate bunuri si instalatii în valoare de peste 23.697.500 lei. „Cu toate eforturile depuse, un numar de 34 de persoane au decedat în urma incendiilor, iar alte 36, dintre care 35 de adulti si un copil, au suferit diferite traume", a adaugat Liviu Danciu. „Cu toate greutatile întâmpinate, pe ansamblu, activitatea s-a desfasurat în conditii bune, personalul inspectoratului actionând permanent pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru anul 2009, în paralel cu ducerea la îndeplinire a sarcinilor si ordinelor ministrului administratiei si  internelor", a apreciat purtatorul de cuvânt al ISU „Horea".


Anul 2009 în cifre pentru ISU „Horea"
- Numar de interventii la 100.000 locuitori: 156,83
- Numar de interventii la mia de km2: 136,43.
- Numar de interventii SMURD la 100.000 locuitori: 1.206,82
- Timp mediu de raspuns: 19 minute
- Timp mediu pe interventii: 1 ora si 5 minute
- Misiuni de asanare pirotehnica: 59
- Instructaje cu personalul operatorilor economici care colecteaza deseuri feroase: 50
- Interventii SMURD: 7.481, din care: 14 misiuni în comun cu pompierii la incendii, 7.337 pentru asistenta medicala de urgenta, 64 accidente rutiere cu descarcerare si 66 alte situatii de urgenta


"Bradul de Argint” pentru Makkai Janos si Soos Zoltan

Posted: 21 Dec 2009 04:46 AM PST

Presedintele UDMR, Marko Bela a decernat, vineri, 18 decembrie, la Palatul Culturii din Târgu-Mures, distinctiile „Bradul de Argint" unui numar de 32 de personalitati care în ultimii 20 de ani si-au adus contributia la „redobândirea pamântului natal" si realizarea programului UDMR. „Uniunea decerneaza premiul Bradul de Argint acelor oameni care si-au adus aportul ca în ultimii 20 de ani sa se produca anumite schimbari. As dori sa le multumesc pentru munca depusa în favoarea comunitatii din România", a declarat Marko Bela.
Printre cele 32 de personalitati distinse cu Bradul de Argint se numara si târgumuresenii Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures si jurnalistul Makkai Janos.



„Este o recunoastere a efortului depus în slujba comunitatii si în principal pentru cultura ardeleana. Desi sunt oferite de o formatiune politica, aceste premii recunosc efortul depus nu numai pentru comunitatea maghiara, ci pentru toata comunitatea. E un pas înainte si pentru mine arata ca a meritat efortul."
Soos Zoltan


„Nu m-am asteptat sa fiu pe lista celor premiati, este un gest frumos, daca pot spune asa. În prezent sunt în pensie, asa ca multe nu pot promite ca voi face, dar voi ramâne ziarist pentru ca stiti si dumneavoastra pentru ca ziaristii nu se retrag niciodata din activitate."
Makkai Janos


Liberalii se implica în lupta împotriva cancerului de sân

Posted: 21 Dec 2009 04:46 AM PST

Traditionalul bal al Partidului National Liberal Mures, organizat anual în preajma sarbatorilor de iarna, a avut loc vineri, 18 decembrie, în foaierul Teatrului National din Târgu-Mures. Ajunsa la cea de-a zecea editie, manifestarea s-a bucurat de o prezenta numeroasa, formata din consilieri judeteni, locali, primari, membri si simpatizanti liberali.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de presedintele PNL Mures, deputatul Ciprian Dobre, care a facut un apel la unitate pentru viitoarea perioada de opozitie politica. „E momentul sa fim mai uniti, în care trebuie sa aratam ca Traian Basescu n-a reusit sa ne ciuruiasca pe toti, e momentul sa aratam ca important pentru fiecare dintre noi este nu ce suntem, ci ce trebuie sa fim în România", a declarat Ciprian Dobre. Invitatii au cântat apoi, la unison, „O, ce veste minunata", dupa care corul Filarmonicii din Târgu-Mures a adus lumina în sufletele participantilor prin interpretarea unor cunoscute colinde. Surprizele s-au tinut în continuare lant, prin aparitia lui Mos Craciun, care a urat mult succes liberalilor în opozitie, dupa care foaierul teatrului s-a transformat într-un veritabil ring de dans. Au mai cântat apoi interpreta de muzica populara Leontina Pop si Mircea Rusu, primarul comunei Band, punctul culminant al serii fiind tombola balului, dotata cu premii în obiecte de arta, suma obtinuta în urma vânzarii de bilete urmând sa fie donata Asociatiei Destine Comune din Târgu-Mures, organizatie nonguvernamentala care lupta împotriva cancerului de sân. „Suma strânsa nu este atât de importanta precum gestul nostru de a ajuta aceasta asociatie care lupta împotriva cancerului de sân. Banii adunati vor fi folositi pentru achizitionarea unor proteze mamare", a precizat Felicia Pop, principala organizatoare a balului.


„V-am simtit aproape în acest an în care am avut doua campanii electorale. Vreau sa îi felicit pe toti cei din organizatiile nou înfiintate, sa le multumesc femeilor liberale pentru ceea ce au facut si tinerilor din TNL si vreau sa va asigur ca aveti în mine un prieten, un om care ar face tot ca aceasta filiala sa devina într-o buna zi cea mai puternica si respectata forta politica."
Ciprian Dobre, presedinte, PNL Mures


„Am dorit ca aceasta seara sa fie una speciala pentru noi toti din mai multe considerente. O data, suntem în ajun de sarbatori, apoi fiindca e vorba despre traditionalul nostru bal si în al treilea rând pentru ca suntem dupa o campanie electorala în care s-a muncit foarte mult, în care am obtinut rezultate foarte bune si indiferent de ceea ce s-a întâmplat trebuie sa fim mândri de noi si sa le multumim si sa-i felicitam pe cei care au muncit.Dorinta noastra de fapt este sa ne simtim împreuna foarte bine si de fiecare data când vom avea ocazia sa fim împreuna si sa ne bucuram unii de altii, pentru ca pâna la urma acestea sunt valorile noastre, ale liberalilor."
Felicia Pop, principala organizatoare a balului


„Am reusit sa trecem peste greutatile unui an care spun românii a fost unul foarte greu. În ceas de sarbatoare când toata lumea e mai buna te gândesti si la conationalii tai si la ceilalti care o duc greu care n-au o raza de speranta pentru viitor si oameni care si-ar dori si merita sa traiasca la fel ca noi toti."
Radu Roatis, vicepresedinte, PNL Mures


„Personal, pot spune ca a fost bine, ca si alta data. Pe plan administrativ, 2009 a fost un an dificil din cauza crizei economice. N-as putea spune devastator, dar foarte greu. Pentru anul care vine le doresc locuitorilor din Iernut toate cele bune, în rest multa sanatate, ca pentru familia mea."
Ioan Nicoara, primar, Iernut


„2009 a fost un an greu, plin de munca, dar care a dat si roade pentru ca am avut rezultate destul de bune la alegeri. În 2010 vom face o opozitie puternica si corecta. PNL este prin definitie partidul tinerilor deci e locul ideal unde tinerii pot face politica."
Andra Chilut, presedinte interimar, TNL Mures


Si Mos Craciun e înger!

Posted: 21 Dec 2009 04:45 AM PST

În perioada 1-18 decembrie, târgumuresenii au strâns tot ce ar fi vrut sa primeasca ei de Craciun si au dat mai departe la sediul Casei de Cultura a Studentilor. Oricine a avut ocazia sa arate ca-i pasa de problemele sociale în cadrul celei de-a doua editii a campaniei „Si tu poti fi înger", o campanie initiata de Casa de Cultura a Studentilor Târgu-Mures. Beneficiarii campaniei au fost copiii internati la Spitatul de Boli Infectioase din Târgu-Mures. Vineri, de la ora 12.00, s-au înpartit 30 de pachete copiilor cu diabet, boli renale sau malformatii internati la Spitalul de Pediatrie iar la ora 16.00, alte 30 de pachete au ajuns la copiii internati la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, etajele II – hematologie si III. Pe lânga acestea, o mare parte din cadouri au fost împartite sâmbata, copiilor de la Casa de Copii din Sâncraiu de Mures, Centrul Maternal „Materna" din Târgu-Mures si centrul de zi din cartierul 7 Noiembrie. Mos Craciun a furat zâmbete cu ajutorul vostru, târgumureseni. Felicitari!


Au colindat Crăciunul, la Casa Eminescu

Posted: 21 Dec 2009 04:45 AM PST

Ansambluri artistice din Iernut, Luduş şi Târgu-Mureş au încălzit, vineri, sala de spectacole a Case de Cultură Mihai Eminescu din Târgu-Mureş. Miercuri s-a tăiat panglica târgului de Crăciun „Vine, vine Moş Crăciun" ce urma să se încheie abia duminică. Au fost serbări, ateliere de creaţie, vizionări de filme, minisaloane de frumuseţe, prezentări de modă, etc. Vineri s-a dat dezlegare la colinde prin spectacolul „Colind Crăciunul". Leontina Pop, Dorina Oprea, Marioara Precup Stoica, Dorina Grad, Ansamblul Iernuţeana, trupa de folk „Acorduri muzicale" de la Luduş, audiţie de chitară clasică şi nu în ultimul rând momentele umoristice cu actorul Nicu Mihoc au încălzit sufletele copiilor din centrele de plasament, bunicilor, tăticilor şi tinerilor prezenţi în sală, vineri seara, la Casa de Cultură Mihai Eminescu.



Lista auditorilor energetici, la notari si primarii

Posted: 21 Dec 2009 04:45 AM PST

Începând cu data de 1 ianuarie 2010, proprietarii de apartamente din blocuri de locuinte vor fi obligati sa prezinte potentialilor cumparatori sau chiriasi, certificate pentru informarea acestora privind performanta energetica, a anuntat, printr-un comunicat de presa, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL). Decizia este în conformitate cu Legea nr. 372/2005 pentru certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte în vederea vânzarii-cumpararii sau închirierii locuintelor si reprezinta transpunerea în legislatia nationala a Directivei 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor.

Pretul certificarii, apropiat de cel al întabularii
Potrivit lui Radu Codreanu, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), filiala Mures, proprietarii de imobile care doresc sa-si vânda sau sa-si închirieze locuinta, ar trebui sa se preocupe din timp de obtinerea certificatului energetic, pentru a evita eventualele blocaje. „Chiar daca n-au clienti în prezent, îi sfatuiesc pe proprietari si chiar pe patronii agentiilor imobiliare care detin apartamente sau case, sa se preocupe din timp pentru obtinerea certificatului, pentru a evita blocajele care ar putea sa apara datorita numarului mic de auditori energetici existenti în Mures, deoarece în momentul de fata exista doar opt în Târgu-Mures si doi în Reghin", a declarat Radu Codreanu.
Presedintele AAEC Mures a subliniat faptul ca pretul obtinerii certificarii energetice a apartamentului, stabilit în conditii de piata, raportat la aria utila a apartamentului, reprezinta un procent nesemnificativ în raport cu cheltuielile stabilite în conditiile legii pentru efectuarea tranzactiei si nu influenteaza semnificativ pretul acesteia. „Costurile vor fi aproximativ aceleasi ca si pentru întabularea unei locuinte, de aceea nu este adevarat ca pretul locuintelor va creste cu zece procente. E vorba despre costuri rezonabile, care oglindesc munca noastra, pentru ca pentru a elibera certificatul este necesar sa întocmim un mic proiect, care contine calcule diverse si complicate", a precizat Radu Codreanu.

Unde pot fi gasiti auditorii energetici?
Acesta a adaugat ca activitatea auditorilor energetici va începe de la începutul lunii ianuarie, lista acestora fiind postata pe site-ul MDRL si disponibila la notarii publici si în curând la primariile din judet. „Întrucât în prezent AAEC Mures nu are un sediu, lista auditorilor energetici poate fi consultata pe site-ul MDRL si la notarii publici, urmând ca în scurt timp sa ajunga si la primariile din judet", a explicat Radu Codreanu.
Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate, în conformitate cu prevederile Hotarârii Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea si functionarea MDRL.



Blocurile ridicate dupa 2007, certificate la receptie
În cazul vânzarii sau închirierii unui apartament construit înainte de 2007, se poate întocmi un certificat de performanta energetica pentru respectivul apartament, neimplicând auditarea energetica a întregii cladiri. Pentru cladirile noi, construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se preda la receptia lucrarilor. De asemenea, toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin un astfel de certificat.
Sursa: MDRL


Ce scrie în certificat?
Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru încalzire, apa calda de consum si iluminat, precum si eficienta energetica a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta).
Sursa: MDRL


Operatiunea „Foc de artificii” continua

Posted: 21 Dec 2009 04:45 AM PST


Politistii mureseni actioneaza în aceste zile pentru prevenirea si combaterea comertului ilegal cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, dar si a folosirii ilegale a acestor obiecte, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine si siguranta civica, prin care sa se previna accidentele si pagubele materiale înregistrate în anii anteriori, a anuntat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures. „Reamintim cetatenilor ca Legea 406/2006, pentru completarea si modificarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, restrictioneaza comercializarea catre persoanele fizice si folosirea de catre acestea a obiectelor pirotehnice din clasele II – IV si a unor produse pirotehnice din casa I, petarde si pocnitori", a declarat Livia Popa.
De asemenea persoanelor fizice le este interzisa confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2, precum si a artificiilor din categoria „obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I. Sanctiunea prevazuta de noua lege, pentru nerespectarea de catre persoanele juridice si fizice a dispozitiilor mentionate, este închisoarea de la trei luni la un an.


Torpi incheie victorioasa turul

Posted: 21 Dec 2009 04:45 AM PST

Formatia masculina de volei CS Torpi Targu-Mures a invins cu scorul de 3-2 ocupanta locului III al clasamentului, Remat Zalau. Partida s-a disputat sambata in Sala Sporturilor din Targu-Mures in cadrul ultimei etape a turului diviziei A. Cele doua echipa au oferit un joc disputat si deosebit de spactaculos.
Oaspetii prezentau una dintre cele mai puternice echipe de pe prima scena. Elevii lui Ovidiu Macarie s-au mobilizat exemplar si au reusit sa castige primul set la 22. A fost poate cel mai echilibrat set al partidei. Avantajul a alternat de o parte si de alta pe parcursul intregului set. Primul avantaj de doua puncte s-a inregistrat la 9-7 pentru Torpi. Dupa un 14-14 acestia au reusit sa de desprinda la 18-15, dupa care salajenii au reusit din nou sa treaca in avantaj la 20-19. Cand un compartiment n-a functionat in angrenajul gazdelor, celelalte au reusit insa sa compenseze imediat si setul s-a incheiat cu 25-22 in favoarea lor. Urmatoarele doua seturi au confirmat valoarea echipei aflata pe podiumul clasamentului. Acestia au speculat orice inexactitate in tabara gazdelor.  Chiar daca jocul a fost echilibrat, cu multe mingi disputate si spectaculoase, serviciile gresite au decis si oaspetii au treacut in avantaj. Dupa ce au castigat seturile la 17 si 19, se contura o victorie a salajenilor. Setul patru a dovedit insa ca evolutia din ultimele etape si rezultatele celor de la Torpi nu sunt intaplatoare. Dupa o disputa la fel de echilibrata, la jumatatea setului, acestia au strans randurile. Atat atacul cat si blocajul au functionat impecabil spre final. Setul s-a incheiat la 15 si gazdele porneau in setul decisiv cu un moral ridicat. Un 3-0 in debutul tie-breakului a determinat deja un time-out de partea oaspetilor. Desi s-au gresit din nou doua servicii, muresenii au reusit sa pastreze ritmul si au obtinut victoria cu 15-6.
Aceasta frumoasa victorie, a saptea din aceasta editie, ii mentine pe voleibalistii mureseni in plutonul fruntas, pe locul V, cu 18 puncte, acelasi numar cu ocupantele locurilor III si IV, Remat Zalau si Stiinta Baia Mare. Torpi a folosit urmatoarea formatie: Cr. Pop, Toronyai, Farcas, Nakoski, Dacovic, Schiesz, Gavrilovic- libero, Milotin, Pietraru, Dinu.


Niciun comentariu: