Zi de Zi

Zi de Zi


Mircea Musgociu detine 3,6% din Bursa de Valori Bucuresti

Posted: 13 Jan 2010 02:58 PM PST

Omul de afaceri muresean Mircea Nicolae Musgociu a devenit, în decembrie 2009, cel mai mare actionar al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu o cota de 3,6% din capitalul operatorului de piata, adica peste 270.000 de titluri BVB. Tranzactia a fost facuta publica doar ieri pentru ca înscrierea în Registrul Actionarilor dureaza, de regula, câteva saptamâni. Ultimele tranzactii despre care exista date publice sunt vânzarile de actiuni realizate de cântaretul Tudor Chirila în octombrie 2009, la pretul de 31 de lei/actiune. La acel pret, valoarea operatorului de piata este de circa 56 milioane de euro, ceea ce înseamna ca valoarea titlurilor detinute de Mircea Nicolae Musgociu se ridica la aproximativ 2 milioane de euro.
Mircea Musgociu detine peste 5 procente din unitatile de fond STK Emergent si este actionar majoritar al firmei Sedcom Librarii Mures SRL din Târgu-Mures, care a înregistrat în anul 2008 o cifra de afaceri de 425.000 de euro. Actionarul majoritar al BVB este si fondatorul firmei Profitec din Târgu-Mures,  producator de încaltaminte, fabrica pe care a vândut-o în cursul anului trecut si care potrivit Ministerului de Finante a derulat în anul 2008 afaceri de 1,1 milioane de euro.
Mircea Nicolae Musgociu are 46 de ani, este de profesie inginer electronist si a intrat în afaceri cu firma de cablu TV Telesatco, pe care a vândut-o în anul 2005 firmei Romsat.
Vom reveni cu un interviu acordat de Musgociu în numarul de luni al Ziarului de Mures.


"Confirm cu placere pentru cotidianul Zi de zi ca am preluat ca persoana fizica si persoana juridica un procent de 3,6% din BVB. Daca nu investesti bani în Bursa de Valori Bucuresti atunci în ce sa crezi, ca doar aceasta reprezinta esenta capitalismului. Este o investitie extrem de importanta pentru mine, mai ales ca în acest an BVB va deveni, din societate închisa, societate listata la Bursa. Daca avem în vedere interesul manifestat de Bursa de la Budapesta si cea de la Viena, ca sa enumar doar câteva dintre cele mai apropiate, cred ca urmeaza o epoca interesanta", a declarat mureseanul Mircea Musgociu.


Taxa pe avere... placere sau durere?

Posted: 13 Jan 2010 02:54 PM PST

Potrivit principiului ca daca esti foarte bogat ai si de unde sa platesti înca un impozit în plus, guvernantii pregatesc o noua taxa (oare a câta?). Invocând sistemul de impozite din tari precum Suedia, Danemarca sau Elvetia, dar omitând si compararea nivelului de trai dintre România si respectivele state, deputatii se pregatesc sa dezbata un proiect de lege prin care se propune instituirea începând din acest an a impozitului pe avere. Astfel, acesta va fi calculat în functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau de familie (?!), iar cei care depasesc pragul de 500.000 de euro, în echivalentul în lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a anului fiscal de referinta, vor plati un bir de 0,5% din valoarea a ceea ce detin.
Un fel de „taxa Robin Hood", daca ar fi sa credem ca sumele astfel obtinute vor avea ca destinatie plata pensiilor vârstnicilor, asa cum promite initiatorul legii, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu. Am discutat ieri cu câtiva milionari în euro ai judetului si parerile acestora despre taxa pe avere au fost împartite. Astfel, în timp ce unii au sustinut ca vor plati cu cea mai mare placere taxa pentru a sustine bugetul subrezit al tarii si în semn de solidaritate cu pensionarii, altii s-au aratat siderati ca statul doreste sa le jecmaneasca din agoniseala. Pareri pro si contra asadar...
Departe de mine gândul de a face pe avocatul milionarilor. Facând averile pe care le-au facut vor sti cu siguranta sa-si poarte singuri de grija si, dupa caz, sa fenteze „decontul", potrivit principiului ca orice lege, oricât ar fi ea de drastica, are si o portita de evadare, iar o parte din interlocutori au si identificat câteva slabiciuni ale acesteia.
Daca eram initiatorul legii, as fi gândit-o, poate, altfel: ce-ar fi daca în loc sa se impoziteze averile mari s-ar impozita doar diferenta nejustificata dintre avere si venituri?!



Impozitul pe avere îi pune în garda pe milionarii mureseni

Posted: 13 Jan 2010 02:50 PM PST

Averile mai mari de 500.000 euro vor fi impozitate de stat, cu începere din anul 2010, în cazul în care proiectul de lege initiat de deputatul PSD Mugurel Surupaceanu cu scopul aducerii de bani la buget pentru majorarea pensiilor va trece de Camera Deputatilor. „Impozitul anual pe avere va fi în cuantum de 0,50% pentru valoarea averii nete detinute, care depaseste pragul de 500.000 de euro în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta, dupa deducerea unor sume, conform metodologiei ce va fi prevazuta la normele de aplicare", se arata în proiectul de lege. Potrivit documentului, persoanele fizice rezidente vor plati impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut în tara si în strainatate, iar cele nerezidente pentru patrimoniul net detinut în România, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri.
Cum au reactionat câtiva dintre muresenii vizati de acest proiect de lege, va invitam sa cititi în rândurile care urmeaza.


Cei înstariti pot ajuta bugetul
„Cred ca cine are 500.000 de euro net are de unde sa plateasca acest impozit. Intentia este buna dupa si sunt de acord cu ea pentru ca astfel cei înstariti pot ajuta bugetul si revigorarea economica a tarii."
Doru Borsan, om de afaceri, consilier judetean


Nu ne putem compara cu alte tari
„Nu se poate asa ceva deoarece chiar daca impozitul aceasta exista si în alte tari, nu ne putem compara cu ele. 0,5% mi se pare prea mult, mai normal ar fi 0,05% dupa parerea mea. Nu mai stiu ce sa cred. E o nebunie ce se întâmpla."
Elena Grec, proprietar West City Hotel Cluj


Daca trebuie platit, vom plati
„Daca se va hotarî asa ceva, ne vom supune. Daca trebuie platit impozit pe avere, vom plati, mai multe nu comentez."
Virgil Mailat, fost actionar la Bere Mures


Bancile vor avea de suferit
„Acest proiect o sa influenteze depozitele si bancile vor avea de suferit deoarece este foarte usor ca un depozit sa fie transformat sau transferat în strainatate. Consider ca, dimpotriva, detinatorii de depozite în afara tarii ar trebui stimulati pentru transferarea acestora în România. Desi intentia e buna, este de fapt o alungare a capitalului de care avem nevoie în România. Pentru banci, efectul va fi distrucitv în conditiile în care economia tarii e una foarte fragila."
Radu Pescar, proprietar Time Com Târgu-Mures


Ce nu se va impozita?
Conform proiectului de lege, ar face obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere:
- plasamente financiare: titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurari de viata si altele asimilate
- pensia privata capitalizata
- mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor
- renta viagera
- masini si utilaje agricole precum si constructii agricole
- drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinând contribuabilului sau mostenitorilor, care au facut obiectul vreunei cesiuni
- cladirile apartinând patrimoniului cultural national
- partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice îsi exercita activitatea de baza


Ce tari europene mai au impozit pe avere?

- În Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru activele de peste 770.000 de euro variaza între 0,55 % si 1,80 %.
- În Elvetia, taxa anuala pe avere este perceputa la nivelul fiecarui canton. Taxa anuala pe avere se situeaza în jurul procentului de 1,5 % în majoritatea cazurilor.
- În Danemarca este impozitat suplimentar orice venit anual mai mare de 45.000 de euro, pentru care se aplica un impozit pe venit de 59%.
- În Suedia taxa pe venit variaza între 31% si 56% pentru toate veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 de euro.



Doua scoli din Râciu modernizate complet

Posted: 13 Jan 2010 02:49 PM PST


Prin Programul Operational Regional 2007-2013 s-a aprobat proiectul de modernizare a scolilor generale din Sânmartinul de Câmpie si din Ulies, comuna Râciu, judetul Mures. Proiectul a fost depus la Agentia pentru Dezvoltare Centru Alba Iulia, în data de 13.10.2008 iar în data de 11.09.2009 a fost semnat Contractul de Finantare. Mai exact, se va face o modernizare totala a celor doua scoli începând cu acoperisul, geamuri, încalzirea centrala, grupuri sanitare, terenul de sport si informatizarea.
Obiectivul acestui proiect îl reprezinta cresterea calitatii serviciilor educationale oferite în învatamântul din mediu rural. Prin acest lucru se urmareste sprijinirea unei dezvoltari economico-sociale durabile si echilibrate teritorial, la nivelul comunei. Valoarea totala a proiectului de modernizare a celor doua unitati este de 1.711.927 lei. Din aceasta, valoarea eligibila nerambursabila din FEDR este de 1.035.894 lei iar cofinantarea din partea comunei Râciu este de 24.374 lei. „Este un proiect pe Programele Operationale care consta în modernizarea în întregime a celor doua scoli, cea din Sânmartinul de Câmpie si cea din Ulies. Modernizare tine de la acoperis, geamuri, gresie, grupuri sanitare, aspect exterior, încalzire centrala, terenurile de sport si împrejurimile. Va fi exact cum arata gimnaziile din centrul comunei. D easemenea si informatizarea scolii se va schimba, mobilierul... tot. Este un program de modernizare în valoare de 18 miliarde de lei", a declarat primarul comunei Râciu, Ioan Vasu.   
Activitatile finantate prin acest proiect vor consta în executia lucrarilor de modernizare a celor doua unitati si dotarea acestora cu echipamente IT si echipamente didactice. Este cunoscuta de catre toata lumea situatia dezastruoasa a scolilor din mediul rural iar aceste proiecte sunt extraordinar de imortante deoarece copiii din mediul rural au nevoie de conditii optime pentru a învata. Frigul din salile de clasa, situatia grupurilor sanitare infecte si toate celelalte probleme ale unitatilor învatamântului rural ar trebui sa fie una din prioritatile finantarilor de la Guvern. Asigurarea acestor conditii va aduce un procent mai mare al reusitei copiilor la învatatura dar si al mentalitatii lor.


Primaria Apold in parteneriat cu Fundatia Adept Transilvania

Posted: 13 Jan 2010 02:49 PM PST

In sedinta ordinara din data de 29 octombrie 2009, Consiliul Local al comunei Apold a aprobat incheierea contractului de parteneriat dintre Primaria Apold si Fundatia Adept Transilvania. Obiectul contractului reprezinta amenajarea, pentru crescatorii de bovine din localitatea Daia, a unui spatiu pentru colectarea laptelui, intr-un imobil ce apartine domeniului privat al comunei Apold.
"Dupa ce s-a aprobat  hotararea  Consiliu Local, pentru acest contract de parteneriat cu Fundatia Adept, noi ca primarie, am ajutat la constructia centrului de colectare a laptelui in localitatea Daia, cu materiale de constructii si  cu terenul aferent. Contractul este pentru o perioada de cinci ani, timp in care primaria va administra acest centru, dupa care se va preda fundatiei. Lucrarile centrului de colectare a laptelui din Daia sunt in stagiu final, ele fiind intrerupte din cauza frigului," a precizat Mehes Ovidiu, din cadrul Primariei Apold. Noua investitie va asigura si locuri de munca, dar si tehnologia necesara controlului, verificarii si pastrarii laptelui in conditii normale, pentru micii crescatori din zona,  centrul fiind dotat cu aparatura necesara in aceasta privinta.
"Noul centru  vine in sprijinul micilor crescatori de animale, pentru ca acest centru de colectare din Daia se adreseaza in special celor care detin un efectiv redus de vaci cu lapte, fapt benefic deoarece procesatorii de lapte nu mai iau lapte de la cei care detin una- doua sau trei vaci, ci doar de la cei care detin un numar mai mare de animale, cu o cantitate mai mare de lapte," a declarat Mehes Ovidiu.
Trebuie amintit faptul ca, centrul de colectare a laptelui din localitatea Daia, nu este singurul proiect derulat de Fundatia Adept Transilvania in zona, eceasta organizand si cursuri de pregatire in domeniul agro-turismului, unde primaria Apold  se implica prin recrutarea de cursanti din localitatiile apartinatoare comunei.


Garda Financiara Mures lider national la indicatori de performanta

Posted: 13 Jan 2010 02:48 PM PST

Directorul coordonator al Garzii Financiare Mures, Valeriu Baziotis, a participat marti, 12 ianuarie, la o întâlnire de lucru organizata la sediul Ministerului Finantelor Publice, unde a fost anuntat ca institutia pe care o conduce s-a clasat pe primul loc în clasamentul national al indicatorilor de performanta înregistrati în 2009. Potrivit lui Valeriu Baziotis, obiectivele prioritare ale acestui an ale Garzii Financiare Mures sunt eradicarea evaziunii si fraudei fiscale.

Reporter: Cum a fost anul 2009 pentru Garda Financiara Mures?
Valeriu Baziotis: Conform centralizarilor efectuate de catre Comisariatul General Bucuresti al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Garda Financiara Mures a încheiat anul 2009 pe locul întâi pe tara, la numar de indicatori de performanta realizati în anul 2009.
Rep.: Detaliati, va rog, o parte din acesti indicatori.
V.B.: Printr-o mai buna eficientizare a timpului de lucru si o îmbunatatire a pregatirii profesionale a comisarilor, în cursul anului 2009, cu un efectiv de 19 comisari de executie pentru întreg judetul Mures, s-a reusit efectuarea operativa si inopinata a unui numar de 5.458 de controale, fata de 3.694 de controale în anul 2008, deci cu o crestere de 148%. De asemenea, în 2009 s-au aplicat un numar de 1.976 de sanctiuni contraventionale, fata de 1.311 în anul 2008, deci o crestere de 151%, iar valoarea respectivelor sanctiuni contraventionale aplicate a fost de 5.507.000 lei, fata de 4.122.000 lei în 2008, deci o crestere de 134%.
Rep.: Care sunt obiectivele din acest an?
V.B.: Principalele obiective pe anul 2010 sunt eradicarea evaziunii si fraudei fiscale, aceasta fiind dealtfel si tema principala a sedintei de marti de la Ministerul de Finante la care a participat ministrul Sebastian Vladescu si presedintele ANAF Sorin Blejnar si unde ni s-au trasat sarcini concrete în acest sens.
Rep.: Care sunt domeniile unde evaziunea fiscala este în floare?
V.B.: Evaziune fiscala exista în toate domeniile, dar evazionistii prefera domenii cum ar fi comertul cu produse de panificatie, produse accizate, alcool, tutun, petrol si chiar cafea, aur si bijuterii. De asemenea, atentionam comerciantii sa elibereze bonuri la casele de marcat, deoarece pentru cei prinsi în neregula masurile vor fi drastice.
Rep.: Ce sanctiuni risca acestia?
V.B.: Daca un comerciant nu înregistreaza veniturile la casa de marcat, exista în primul rând sanctiuni contraventionale. Daca este la prima abatere, minimul acesteia este de 8.000 de lei, plus se confisca diferenta de bani constatata ca nemarcata, iar cel mai dureros din punctul nostru de vedere este ca suntem obligati sa suspendam activitatea pe o perioada de trei luni, iar daca se repeta contraventia, aceasta se poate tranforma în infractiune.


Comertul pe internet, în crestere cu 24%

Posted: 13 Jan 2010 02:48 PM PST



Comertul pe internet a înregistrat o crestere de 24,28% în decembrie 2009, din punct de vedere a numarului de vizitatori unici, fata de aceeasi luna a anului 2008, conform statisticilor prezentate de site-ul trafic.ro. Astfel, numarul de afisari pentru aceeasi categorie a crescut cu peste 35 de procente (36,59 la suta). Interesul românilor pe Internet în decembrie 2009 s-a îndreptat preponderent catre netbook-uri, telefoane mobile, în special iPhone si îmbracaminte, încaltaminte de sezon.
Potrivit lui Dan Masca, proprietarul firmei Reea din Târgu-Mures, cresterea se datoreaza încrederii mai mari pe care oamenii o au în internet, închiderea magazinelor traditionale si campaniilor de marketing derulate cu succes pe spatiul virtual. "Dupa parerea mea, unul din motivele cresterii este ca din ce în ce mai multi oameni au încredere în acest sistem electronic de efectuare a cumparaturilor. În al doilea rând, anumite magazine traditionale s-au închis si atunci cumparatorii au migrat catre comertul on-line, iar a treia cauza este, cred, marketingul si campaniile de promovare on-line care în cazul magazinelor clasice au fost, în unele cazuri, ca si inexistente", a declarat Dan Masca.
Conform trafic.ro, comparativ cu decembrie 2008, cautarile pe Internet dupa cuvântul "netbook" au crescut de aproape cinci ori (466,89%), cele pentru "iPhone" s-au dublat (99,67%), la fel si cele pentru "bocanci"( 101,50 la suta), "geaca" (95,01 la suta) si "caciula" (92,70 la suta). Interesanta este scaderea cu peste 30 de procente (32,83 la suta) a interesului pentru "rochie de seara" sau cu 5,54 la suta pentru "bijuterii", ceea ce indica faptul ca în vreme de criza, românii prefera cadourile utile celor de lux, precum si ca petrec mai putin.
trafic.ro este primul serviciu de monitorizare si analiza în timp real a audientei web din România ce permite compararea performantei a peste 45.000 de site-uri din online-ul românesc.


Au fost reluate lucrarile la noul sediu DSVSA Mures

Posted: 13 Jan 2010 02:48 PM PST

Una din institutiile care urmeaza a-si extinde sediul este Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Mures. Lucrarile incepute in primavara anului trecut in valoare de 59 de miliarde lei vechi, cu termenul de finalizare in 2010, au fost sistate in toamna din cauza problemelor financiare. Din acest an, se pare ca lucrurile s-au  imbunatatit, lucrarile fiind reluate la constructia noului sediu DSVSA Mures. "Lucrarile de constructie la noul sediu al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Mures, au fost sistate in toamna anului trecut, din cauza problemelor financiare. O data cu trecerea sarbatorilor, si a obtinerii finantarii necesare derularii proiectului, lucrarile au fost reluate. Lucrarea nu se mai incadreaza in graficul initial, acesta a fot reesalonat, si diferenta de ce s-a platit a fost transferata pentru anul 2010" a precizat  Goga Lucian, director coordonator adjunct Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Mures.
 "Urmeaza a avea loc discutii in continuare pentru definitivarea graficului lucrarilor. Totul este pus la punct, si acum sa vedem daca vine si finantarea pentru a putea finaliza acest proiect, promisiuni sunt, si asteptam terminarea noului sediu," a precizat Lucian Goga.


Biletele de tratament se dau in functie de punctaj

Posted: 13 Jan 2010 02:47 PM PST

S-a terminat cu imbulzeala pensionarilor la Casa Judeteana de Pensii Mures pentru a primi un bilet de tratament in statiunile balneare din tara. Daca pana acum regula de acordare a biletelor era "primul venit, primul servit", din acest an se vor acorda in baza unor criterii specifice.
Se vor acorda puncte fiecărui solicitant, iar biletele de tratament vor fi acordate în funcţie de punctajul realizat, în ordine descrescătoare. Practic, se vor acorda puncte de la zero la zece pentru fiecare criteriu în parte, iar în funcţie de punctajul obţinut se va întocmi o ierarhie a cererilor. Persoanele care nu au primit în ultimii doi ani bilete de tratament vor primi zece puncte, cei care au beneficiat de un bilet de tratament în extrasezon vor primi cinci puncte, cei care au beneficiat de un bilet de tratament în sezon (15 mai - 15 august) vor primi trei puncte, iar cei care au beneficiat de două bilete în ultimii doi ani nu vor primi niciun punct.
Cel de-al doilea criteriu, "categoria de pensie", aduce opt puncte celor care primesc o pensie de invaliditate, şase puncte bătrânilor care primesc o pensie de limită de vârstă cu stagiu complet, trei puncte primesc cei cu pensie de urmaş, două puncte se acordă celor cu pensie anticipată, un punct se acordă pentru pensia anticipată parţială şi zero puncte pentru pensia de limită de vârstă cu stagiu incomplet. Al treilea criteriu, "cuantumul pensiei", aduce şase puncte solicitanţilor care au o pensie mai mică de 400 de lei, patru puncte celor care primesc o pensie cuprinsă între 401 lei şi 800 de lei, trei puncte bătrânilor cu pensii mai mari de 800 de lei, dar mai mici de 1.100 de lei, două puncte celor cu pensii cuprinse între 1.101 şi 1.400 de lei şi zero puncte celor cu pensii mai mari decât salariul mediu brut. Beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale şi care solicită bilete de tratament vor primi puncte în funcţie de cuantumul total al drepturilor, iar persoanele încadrate cu diferite grade de handicap vor fi punctate în funcţie de gradul de handicap in care este incadrat.



Situatie similara si pentru asigurati
În ceea ce priveşte ierarhizarea asiguraţilor din sistemul public de pensii care solicită bilete de tratament, s-au stabilit două criterii specifice. Primul este acelaşi ca şi la pensionari, adică se va ţine cont dacă asiguratul a beneficiat în ultimii doi ani de un bilet de tratament subvenţionat de stat, iar al doilea criteriu este nivelul venitului brut lunar. Astfel, se acordă şase puncte asiguratului cu venituri mai mici de 600 de lei, patru puncte pentru venituri cuprinse între 601 şi 800 de lei, trei puncte pentru venituri între 801 şi 1.100 de lei şi două puncte pentru venituri cuprinse 1.101 şi 1.400 de lei.

O singura optiune pe formularul de cerere
Pe formularul de cerere apare o singura optiune pentru perioada in care solicitantul doreste sejurul in statiune, fara a avea dreptul sa se mai razgandeasca, persoana cu care doreste sa mearga, precum si trei statiuni in ordinea preferintelor. " In cazul in care o persoana se razgandeste, repartitia biletului se face urmatorului din lista. Acest sistem este binevenit deoarece sunt ajutati cei care au venituri mici, care nu au mai fost la tratament si pentru care este absolut necesar. Iar activitatea noastra este mai usoara pentru ca avem o lista stabilita pe baza de puncte", a declarat Ileana Morent, director coordonator Casa de Pensii Mures. Persoanele care vor fi admise vor fi anuntate cu 40 de zile inainte de data plecarii. In judetul Mures sunt 140.000 de asigurati si 166.000 de pensionari, din care 32.767 au pnesii pana in 400 lei. Anul trecut CJP Mures a repartizat 6038 de bilete de tratament.


Dan Roman, inca un golgeter la FC Municipal

Posted: 13 Jan 2010 02:47 PM PST


Ieri a semnat contractul cu divizionara secunda de fotbal FC Mnunicipal Targu-Mures un nou atacant. Acesta este Dan Roman, golgeterul echipei CSM Ramnicu Valcea. In varsta de 24 de ani, Roman a mai evoluat si la divizionara A Gloria Bistrita si a inscris in turul actualei editii sase goluri pentru valceni. S-a despartit in aceste zile de vechea formatie, alegand o aspiranta la promovare. A evoluat pe durata intregii partide impotriva echipei lui Cosmin Bodea din turul campionatului, incheiata cu scorul de 4-2 in favoarea muresenilor. Dan Roman a efectuat ieri un prim antrenament in compania noilor coechipieri si este increzator in noua sa echipa. „Nu am semnat inca, dar este sigur ca azi sau maine voi semna contractul. M-am despartit de fosta echipa si ma bucur ca am ajuns la una valoroasa, care are ca obiectiv promovarea", a declarat noul atacant dupa primul sau antrenament.

Lotul este apt si dornic de performanta
Ieri, jumatate din componentii lotului au efctuat vizita medicala si urmeaza ca ceilalti s-o efectueze in cursul zilei de azi. Toti au trecut cu bine primele teste de sanatate. In privinta noilor jucatori, certitudini sunt pe langa atacantul mai sus amintit, cei doi tineri veniti de la Gloria Bistrita, Paul Anton si Alexandru Vagner, pe care antrenorul Cosmin Bodea ii cunostea. Acesta pregateste cu mare atentie primele antrenamente si asteapta cu rabdare sa vada ce-i vor oferi Sebastian Ilea, venit de la Ariesul Turda si ivorianul Bamba Moussa, care se afla deocamdata in probe. „Deocamdata alearga. Vom vedea ce stiu cand vom incepe cu mingea. Despre cei care pleaca, transferati sau imprumutati, vom discuta doar dupa ce ne definitivam noi lotul, dupa ce vedem ce achizitii reusim", a declarat tehnicianul muresenilor. In mare impas, o alta fosta pretendenta la promovare, Jiul Petrosani a declarat liberi de contract mai multi jucatori, unii aflati pe lista FC Municipal. Printre acestia se afla si Pintilii. Cu mari pretentii financiare, acesta a ajuns in prima liga, la International Curtea de Arges, desi initial era anuntat la Politehnica Iasi. Cert este faptul ca in cantonamentul de la Sovata se va pleca cu lotul care va incepe sezonul de primavara.


Gimnastica masculina doreste sa renasca

Posted: 13 Jan 2010 02:47 PM PST


Sectia de gimnastica artistica a Liceului cu Program Sportiv Targu-Mures porneste din nou la drum. Cel putin aceasta este intentia profesorului Panczel Rudolf. Dupa ani de pregatire, acesta a pierdut practic o generatie in anul trecut. A pregatit o echipa care a obtinut si rezultate. Intr-un an de criza, din lipsa fondurilor nu putut participa la unele competitii cuprinse in calendarul oficial al Federatiei Romane de Gimnastica si echipa a fost exclusa de la Campionatul National. Chiar cu unii sportivi care promiteau, acestia s-au descurajat si greu mai pot fi motivati. "Nu mai pot incerca sa-i readuc in sala pentru a relua pregatirile. Nu vreau sa ma fac de rusine fata de ei si de parintii care si-au pus sperante in copiii lor", a spus antrenorul Panczel Rudolf, seful catedrei. Acestia au muncit, sunt acum in clasa a VI-a si aptitudinile obtinute prin practicarea gimnasticii le va oferi noi sanse, unii se vor orienta probabil spre alte discipline.

O noua generatie, noi aspiratii
De-a lungul unui an competitional sunt organizate patru concursuri, la care se adauga Memorialul Kadar Antal de la Targu-Mures, sponzorizat de Primarie. Cu o noua generatie, alaturi de colegul sau Nagy Jozsef, antrenorul muresean a pornit din nou la drum cu speranta ca sportul muresean se va redresa. Aceasta noua generatie este compusa din copii de clasa a II-a, care practica gimnastica din septembrie 2008. A fost selectata o grupa de zece copii care au aptitudini pentru aceasta disciplina. Pentru a compune o echipa este nevoie de cel putin sase sportivi. Dintre cei zece se detaseaza Tatar Botond, Hathazi Mihaly Barna, Virag Zoltan, Carol Baciu si Berekmeri Alpar. Ultimii doi au fost lasati la urma nu pentru ca ar fi ultimii pe lista, ci pentru faptul ca provin de la alte scoli si fac eforturi suplimentare pentru a practica gimnastica. Primul vine din cartierul Tudor, in timp ce al doilea vine tocmai de la Petelea. "Langa acestia, pana ce ne vom inscrie la primul concurs, probabil inca cel putin unul dintre ceilalti se va agata pentru a prinde lotul", a completat antrenorul echipei. O problema care nu este o noutate este dotarea. Au primit recent sprijin, vor avea echipamente, dar sala este impartita cu alte discipline si saltelele nu sunt adecvate pentru gimnastica. Cei doi profesori care pregatesc copiii fac ore suplimentare pentru a-i atrage in sala. Nu percep nicio taxa pentru initiere si spera ca aceasta disciplina sa aiba continuitate. Fostii gimnasti mureseni s-au afirmat sub culorile altor cluburi, cele care au conditii superioare de pregatire, sau au reusit la alte discipline spre care s-au orientat ulterior. "Pana sunt eu in Mures, n-am sa las sa moara aceasta disciplina de traditie, care a scos de-a lungul timpului multi performeri, chiar daca acestia nu s-au afirmat la noi", a promis Panczel Rudolf.


Am fost colegi la generala 2, in clasa A primara!

Posted: 13 Jan 2010 02:47 PM PST

Scoala generala nr. 2 de pe strada Gheorghe Doja din Targu-Mures gazduieste la etajul unu o clasa cu 31 de elevi, atat de cuminti, incat a trebuit sa ascult la usa, nevenindu-mi sa cred ca nu au plecat si ei la teatrul de papusi, precum ma avertizase femeia de serviciu. Am batut la usa si 31 de elevi s-au ridicat in picioare, salutandu-ma in cor, la un semn al invatatoarei Rusu Viorica. Mandri de uniformele lor elegante, copiii s-au declarat multumiti de a aparea in ziar si se pregateau cu emotie sa-mi raspunda la intrebari. Gemenele clasei se viseaza doctorite, Vasile  vrea s-o vindece pe bunica lui bolnava, Radu, talentatul dansator, se vrea taximetrist iar cantaretul clasei, Sebastian adoarme seara pe acordurile muzicii populare, dar se vrea politist, "ca sa-l mostenenesc pe tata." Filip vrea sa puna mai multe cosuri de gunoi in oras, asa ca se va face patron. Invatatoarea lor, Viorica Rusu, merita toate felicitarile noastre atat de exemplar a stiut sa tina in frau entuziasmul exploziv al celor 31 de prichindei. Ajunsa la a saptea generatie de elevi in cei 25 de ani de invatamant, absolventa liceului Pedagogic si licentiata facultatii
de psihologie de la "Spiru Haret", invatatoarea Rusu Viorica nu mai trebuie sa-mi argumenteze cu nimic alegerea facuta! "Imi plac copiii, am o clasa buna, parintii ne-au sponsorizat cu videoproiector cu sonorizare cu tot,"a inceput ea sa prezinte imbunatatirile aduse din toamna. Clopotelul a pus capat discutiei noastre, nu inainte insa de a ne asigura ca vom continua colaborarea.


Constantin Rosca distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures

Posted: 13 Jan 2010 02:47 PM PST

Pentru acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior" din Târgu-Mures domnului prof. univ. dr. Constantin Rosca.
Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mures are astazi bucuria de a aduce un cald si sincer omagiu unuia dintre cei mai mari specialisti în domeniul managementului din România, profesor, economist si dedicat om de scoala, domnul prof. univ. dr. Constantin Rosca, primindu-l printre membrii de onoare ai corpului academic.
Propunerea de acordare a Titlului Onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior" din Târgu-Mures domnului prof. univ. dr. Constantin Rosca a avut la baza realizarile importante ale domniei sale în domeniul stiintei, contributiile de exceptie în domeniul managementului, prestigiul profesional si uman de care se bucura în comunitatea stiintifica si academica, precum si daruirea pusa în slujba învatamântului superior economic românesc. Domnul prof. univ.dr. Constantin Rosca reprezinta pentru noi întruchiparea spiritului academic, a profesorului care învata, îndruma, însufleteste, a cercetatorului daruit managementului resurselor umane. Pe parcursul întregii cariere, domnul prof. univ.dr. Constantin Rosca si-a îndeplinit cu devotament misiunea de a forma profesori si oameni de scoala în spiritul valorilor si principiilor academice pe  care le promoveaza în toate dimensiunile personalitatii domniei sale, de a sprijini institutional si personal cercetatori, universitari, universitati si facultati de valoare pentru a se dezvolta si a se consolida, de a contribui la ridicarea statutului scolii superioare economice românesti pe treptele imperative ale progresului stiintific, ale calitatii si exigentei. Vizionar si generos, domnul prof. univ. dr. Constantin Rosca a initiat, conturat si a contribuit decisiv la realizarea a ceea ce astazi numim Asociatia Facultatilor de Economie din România, liant al comunitatii academice economice.
Dr. Constantin Rosca, absolvent cu diploma de merit, sef de promotie al Facultatii de Statistica din cadrul Institutului de stiinte Economice si Planificare, Bucuresti, îsi începe cariera didactica si stiintifica exemplara la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economia si Administrarea Afacerilor.
Interesul, studiul temeinic, experienta practica dobândita în viata economica, pasiunea pentru cercetarea stiintifica le valorifica printr-o cercetare sustinuta, încununata prin obtinerea titlului stiintific de doctor în economie în 1974, la Academia de Studii Economice Bucuresti. În învatamânt, cu peste patru decenii de activitate didactica si de cercetare stiintifica, s-a remarcat prin temeinica sa pregatire profesionala, tact pedagogic cu spirit de initiativa si de implicare. A urcat pe rând treptele ierarhiei universitare, ajungând, în anul 1990, profesor universitar doctor la Facultatea de Economia si Administrarea Afacerilor, de la Universitatea din Craiova. Îndruma, pregateste si formeaza generatii de economisti la Universitatea din Craiova, la Universitatea din Pitesti, la Universitatea „Agora" din Oradea, la Universitatea „Constantin Brâncusi" din Târgu-Jiu, Universitatea „Virgil Madgearu" din Craiova, Universitatea „Constantin Radulescu Motru" din Drobeta-Turnu Severin.  
Animat continuu de dorinta de cunoastere si performante în domeniul economic, domnul Constantin Rosca îsi perfectioneaza pregatirea profesionala prin participarea, în tara si în strainatate, la diferite specializari în domeniul organizarii si normarii muncii, în managementul proiectelor, în managementul universitar.
Ca reprezentant de seama al managementului academic românesc, cu o bogata experienta de-a lungul întregii cariere didactice, înzestrat cu certe calitati de lider autentic, domnul profesor Constantin Rosca a îndeplinit mai multe functii de conducere, fiind: secretar stiintific la Facultatea de stiinte Economice din Craiova (între anii 1975-1976); prodecan la FSE Craiova (în perioada 1976-1980); sef de catedra organizare la FSE Craiova (1985-1990); director al Colegiului Universitar „Drobeta Turnu Severin" din cadrul Universitatii din Craiova (1991-1996 ); rector al Universitatii „Virgil Madgearu" din Craiova (1998 sept 2001 ); sef al Catedrei de management la Universitatea din Pitesti (2003-2004 ); prodecan al Facultatii de stiinte Economice, Juridice si Administrative, Pitesti (2004-2005 ); responsabil cu reforma curriculara si studii de masterat la FSEJA din Pitesti (2004-septembrie 2006).
Puternica sa personalitate îl recomanda pentru îndeplinirea  simultana a mai multor responsabilitati în care si-a pus, în mod evident, creator, amprenta constructiva. Paralel cu activitatea de la catedra si responsabilitatea functiilor de conducere universitara, a desfasurat activitati în organismele nationale si locale, fiind o prezenta dinamica. Astfel, între anii 1976–1989, este membru în comisii la Ministerul Învatamântului, pentru planuri de învatamânt si programe analitice ale disciplinelor economice predate în învatamântul tehnic; în perioada 1994–1998, este membru în comisia de stiinte economice din cadrul CNEAA. Din 2007 este expert evaluator în domeniul calitatii învatamântului la ARACIS.
Spirit dinamic si generos, cu o mare deschidere spre colaborare, în decursul carierei sale, si-a dedicat preocuparile, timpul si energia multor activitati profesionale, focalizate pe coordonarea  diferitelor  proiecte de cercetare, proiecte cu finantare nationala si europeana.
Distinsul profesor este  creatorul scolii de ergonomie la Facultatea de stiinte Economice din Craiova. Laboratorul de ergonomie, înfiintat în 1972, a fost declarat unitate-etalon în reteaua nationala a facultatilor economice, iar rezultatele cercetarii au fost sintetizate într o lucrare enciclopedica inedita "Dictionar de ergonomie", la care au fost antrenate 46 cadre didactice din toate centrele universitare din tara (economisti, ingineri, medici, sociologi, psihologi, juristi, matematicieni, o buna parte doctori sau doctoranzi în domeniul de cercetare ergonomica).
Profesorul Constantin Rosca este, de asemenea, cunoscut prin competenta stiintifica si daruirea manifestate în calitatea sa de conducator de doctorat (44 de teze finalizate), precum si referent de specialitate (46 de comisii) pentru sustinerea tezelor de doctorat.
Meritele sale pentru contributiile remarcabile, pe care profesorul Constantin Rosca le are în sfera învatamântului universitar românesc, au fost recunoscute si apreciate în timp, prin  acordarea a 20 de titluri si distinctii profesionale si stiintifice.
Parcursul carierei academice a domniei sale este dublat de o considerabila implicare prin coordonarea de activitati în cadrul diverselor institutii, fiind astfel membru si chiar membru fondator al multor asociatii profesionale, precum: Asociatia Facultatilor de Economie din România – AFER (2005); Fondator al Societatii stiintifice de Management din România – SSMAR (2007); Membru fondator al Societatii Academice de Management din România (2007); Fondator si organizator al Centrului de Consultanta si Asistenta în Management – CASIM (2002).
Profesorul Constantin Rosca a initiat, conturat si a contribuit decisiv la realizarea a ceea ce numim Asociatia Facultatilor de Economie din România-AFER, liant al comunitatii academice economice, asociatie care are ca scop dezvoltarea si perfectionarea învatamântului superior economic din România în spiritul reformator european promovat de „Procesul Bologna".
Ideea constituirii în anul 2005 a AFER, capacitatea de a transmite un mesaj mobilizator, de a convinge ca un proiect entuziast poate deveni realitate, întreaga structura organizatorica cu atributiile detaliate, modul în care aceasta Asociatie s-a afirmat si dezvoltat, se datoreaza în mare parte viziunii si efortului depus de distinsul profesor Constantin Rosca, dinamismului, generozitatii si capacitatii extraordinare de organizare a domniei sale. În prezent AFER activeaza cu 55 de universitati (facultati de profil).
Ca director executiv al AFER, distinsul profesor a contribuit în mod nemijlocit la: definitivarea competentelor profesionale si stabilirea curriculei universitare pentru studiile de licenta si masterat pe domenii de specializare; organizarea competitiei nationale studentesti sub forma de olimpiade, actiune deosebit de bine primita de catre studentii si personalul didactic de specialitate; identificarea unor parteneriate durabile între mediul universitar si mediul de afaceri; initierea unui proces de evaluare a literaturii de specialitate si de recunoastere a personalitatilor universitare cu merite deosebite în dezvoltarea învatamântului de profil din tara noastra.
Tot din initiativa si perseverenta profesorului Constantin Rosca s-a constituit, în anul 2007, Societatea stiintifica de Management (SSMAR), al carei presedinte este  în prezent, organizatie care îsi propune, în principal, profesionalizarea managementului din România, în spiritul competentei si performantei. Profesorul univ. doctor Constantin Rosca este redactor-sef al  unor reviste stiintifice nationale în domeniul economic. Pe lânga activitatea didactica, profesorul Constantin Rosca desfasoara si o activitate de consultanta de specialitate recunoscuta pe plan national. În acest sens, mentionam si faptul ca prof.dr. Rosca, în perioada 1967–1968, a fost membru în colectivul de analiza a Ministerului Energiei Electrice pentru fundamentarea economica a organizarii centralelor industriale de profil.
Cercetarea stiintifica a profesorului este reflectata în numeroase articole publicate în reviste de specialitate recunoscute. A elaborat 45 lucrari stiintifice, manuale universitare si alte materiale didactice publicate în edituri universitare si edituri nationale de profil.
Prin activitatea sa profesionala, deosebit de bogata, cât si prin activitatea de consultanta oferita pe plan national, profesorul a câstigat prestigiu, respect si recunoastere. Prof. dr. Constantin Rosca a publicat peste 160 de studii în reviste stiintifice cotate si a sustinut peste 220 de prelegeri la conferinte si congrese stiintifice nationale si internationale.
Eminentul profesor univ. doctor Constantin Rosca are o colaborare de peste cinci ani cu Universitatea „Petru Maior", Facultatea de stiinte Economice Juridice si Administrative, antrenând în proiecte de cercetare si comisii de specialitate cadre didactice, studenti, masteranzi din cadrul facultatii noastre. Profesorul Constantin Rosca se numara printre cei mai devotati prieteni ai Universitatii „Petru Maior". Prin intermedierea domniei sale, universitatea noastra a dezvoltat cu diferite facultati de profil, universitati din tara un eficient program de colaborare interuniversitara, în special la nivelul Facultatii de stiinte Economice, Juridice si Administrative. Domnia sa este preocupat în permanenta de conturarea si sustinerea unei imagini pozitive a  Facultatii de stiinte Economice si Administrative a Universitatii „Petru Maior" din Târgu-Mures, prin recunosterea si promovarea eforturilor noastre institutionale, a competentelor si a implicarii cadrelor didactice ale universitatii în activitatile asociatiei, la nivel national.
Apreciind cu gratitudine si recunostinta activitatea sa, Senatul Universitatii „Petru Maior" din Târgu-Mures  a hotarât, în unanimitate, sa-i fie conferita domnului prof. univ. dr. Constantin Rosca cea mai înalta distinctie academica: Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior" din Târgu-Mures.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. dr. Constantin Rosca, Universitatea „Petru Maior" recunoaste meritele stiintifice ale domniei sale si, în acelasi timp, îsi exprima recunostinta pentru eforturile de promovare ale imaginii universitatii noastre în comunitatea academica.

Conf. univ. dr. Szabó ZSUZSANNA, decan



PD-L acuzat ca nu respecta întelegerea pe Buget

Posted: 13 Jan 2010 02:46 PM PST

PNL si PSD acuza Partidul Democrat Liberal ca nu a respectat întelegerea politica privind repartizarea sumelor defalcate de la buget pentru echilibrarea bugetelor locale. „Am considerat ca întelegerea politica este suficienta, urmând ca astazi în Comisiile de buget-finante reunite sa putem revizui acel amendament ca sa-l punem în acord cu întelegerea si sa nu fie nicio eroare. Din pacate, grupurile PD-L au anuntat ca nu mai respecta întelegerea, si acum suntem într-un blocaj", a declarat Eugen Nicolaescu, vicepresedintele deputatilor PNL.
Întelegerea despre care este vorba a fost încheiata între partidele politice si Ministerul Administratiei si Ministerul Finantelor. Aceasta viza repartizarea sumelor în proportia de 30 si 70% prin hotarâre de Consiliu Local, tinând cont de o serie de criterii. Nicolaescu a mai spus ca nu stie care sunt motivele pentru care PD-L a renuntat la aceasta întelegere însa nu este bine deloc daca s-a produs acest lucru, în conditiile în care exista o întelegere bine stabilita. "Acum am stat din nou de vorba încercând sa-i convingem ca pe acest drum nu facem decât sa deblocam si lucrarile Parlamentului, pentru ca daca o sa va uitati pe raportul de amendamente, daca se accepta un asemenea amendament circa 2.000 de amendamente ramân fara obiect si în felul acesta se accelereaza lucrurile de adoptare a legii bugetului, iar colegii nostri au înteles ca nu are rost sa mai sustina amendamentele punctuale pentru ca ele se rezolva prin acest amendament global si de fond", a explicat viceliderul grupului PNL. Nicolaescu a precizat ca acum ceilalti lideri de grupuri încearca sa-i convinga în continuare pe democrat-liberali ca este grav ce se întampla "din punct de vedere democratic" si ca decizia lor blocheaza lucrarile Parlamentului pe mai multe saptamâni daca se vor sustine în continuare cele 6.000 de amendamente formulate de parlamentari.
Am întrebat câtiva deputati mureseni ce parere au despre aceste declaratii si daca sunt de acord cu ceea ce a spus Nicolaescu. Ciprian Dobre si Victor Socaciu sustin declaratia lui Nicolaescu iar Doru Opriscan spune ca aceasta nu e o problema, ca bugetul va fi adoptat si ca ceea ce fac cei de la PSD si PNL este doar "o magarie".



"Nu cred ca stie cineva când va fi adoptat bugetul. La întelegerea de dimineata nu a participat Ministerul Finantelor iar mai apoi cei de la PD-L, în frunte cu Boc, s-au comportat ca un administrator de bloc care nu mai recunoaste ce a zis cu o zi în urma. În aceste conditii orice dialog cade. De fapt este o atitudine cu care PD-L ne-a obisnuit pe parcursul anilor si este clar ca nimeni nu poate construi nimic cu PD-L-ul. Ei vor doar sa întareasca propriul partid si nu România."  
Ciprian Dobre, deputat PNL


"Eu nu cred ca bugetul va fi adoptat pâna vineri pentru ca nu mai este timp sa se discute atâtea amendamente. Afirmatia lui Nicolaescu este foarte corecta si PD-L nu a respectat aceste întelegeri. Prin atitudinea lor ei au blocat întelegerea noastra. Acesta este stilul antidemocratic ca care PD-L ne-a obisnuit deja."  
Victor Socaciu, deputat PSD


"Domnul Nicolaescu sa stea linistit ca bugetul se va aproba. Sunt sigur ca bugetul va trece iar ceea ce fac cei de la PSD si PNL nu este decât o magarie si o nesintire de nedescris. Eu respect doar deciziile luate în plen si nu cele din culise."  
Doru Opriscan, deputat PD-L     
                                                                        


Fara disponibilizari in serviciile sociale muresene

Posted: 13 Jan 2010 02:46 PM PST


In timp ce Ministrul Muncii vrea sa disponibilizeze 3000 de persoane din institutiile cu activitate sociala, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures are 237 de locuri de munca vacante.
In judetul Mures, disponibilizarile anuntate de Ministrul Muncii, in randul serviciilor sociale nu vor avea loc. Directorul general al DGASPC Mures, Lorand Schmidt admite ca, in prezent serviciul pe care il conduce mai are nevoie de angajati. "In Mures avem 237 de posturi vacante in prezent. Mai degraba vom face angajari in limita prevederilor legale. In cel mai rau caz vom reduce eventual din numarul posturilor vacante", a declarat directorul DGASPC Mures. Ministerul Muncii a stabilit numarul de persoane care lucreaza în domeniul protectiei drepturilor copilului, protectiei speciale a persoanelor cu handicap si protectiei persoanelor vârstnice. În consecinta, din numarul actual de 32.000 de persoane la nivel national, 3000 vor fi disponibilizate. Reducerea anuala de cheltuieli pentru anul 2010, în comparatie cu anul 2009, va fi de 26% în domeniul protectiei copiilor, insemnand o economie de aproximativ 317 milioane de lei, 8% în domeniul protectiei persoanelor cu handicap unde se vor economisi aproximativ 36,6 milioane de lei, iar 3% în domeniul protectiei persoanelor vârstnice (3,6 milioane de lei). In actul normativ al Ministerului Muncii s-a precizat ca se încearca o crestere a calitatii serviciilor din institutiile sociale, prin cresterea specializarii personalului care lucreaza în aceste unitati, tinta stabilita fiind de 60% personal specializat în centrele de zi si 80% personal specializat în centrele rezidentiale.


Sa cumparam din piata, chiar daca-i mai scump!

Posted: 13 Jan 2010 02:46 PM PST

Piata „Cuza Voda" din Târgu-Mures abunda de produse sanatoase, indiferent daca afara e ploaie, vânt sau ninsoare. Ieri, dupa ora 12.00, batuta de nisoare, am facut un popas în piata „Cuza Voda" pentru a-mi clati ochii cu preturile „de iarna".

La 80 de ani, are grija de propria gradina
Doamna Olga, în vârsta de 80 de ani, are gradina ei si în acelasi timp, propria afacere. Când am întâlnit-o ocupa prima taraba din piata, afara. Pe masa avea de toate, de la zacusca pâna la patrunjel sau varza murata. „Câstig în medie 200 – 300 lei pe zi, dar depinde foarte mult de vreme. Eu stau aici în fiecare zi, de la 7 dimineata pâna la 16, platesc 6,5 lei vama/zi afara si 10 lei în hala. E mult dar ne descurcam cum putem", a precizat domana Olga Toth.

Tinerii prefera hipermarket-urile
Andreea si prietenul ei au venit la cumaraturi în piata dar au recunoscut ca prefera hipermarket-urile. „Suntem constienti ca de aici cumparam ceva mult mai sanatos, dar preferam totusi hipermarket-urile. Preturile sunt mai mici, iar acolo gasim totul într-un singur loc. În piata trebuie sa te plimbi mult pâna gasesti tot ceea ce cauti. Ne-am hotarât sa facem fasole frecata de post, astazi asa ca am venit în piata", au spus tinerii. Doamna Olga i-a sfatuit în legatura cu reteta si ingredientele, câstigând astfel înca doi clienti.

Care-s preturile dom-le?
Dupa doua ture de piata m-am lamurit si cu preturile. Mere gasesti în toata piata, de toate felurile; cele mai ieftine sunt merele de Batos, cu preturi începând de la 1 leu/kg. Mere Golden Extra – 2 lei. Clementine – 3,9 lei. O legatura de patrunjel verde – 1 leu. Zacusca la borcan (de la doamna Olga) – 4 lei. Muratura – 10 lei/borcan de 3 litri. Varza murata – 2,5 lei/kg, iar varza verde – 1,5 lei. Fasole boabe – 7 lei/kg. Radacina de hrean – 7 lei. Ceapa rosie – 2,5 lei/kg, si alba – 2 lei/kg. Sfecla – 2 lei. Morcovi – 2 lei/kg. Ridichi negre – 2 lei. Oua – 60 bani/bucata. Miere de albina poliflora – 14 lei/kg si de salcâm – 15 lei/kg. Cartofi – 1 leu/kg. Usturoi – 10 lei/kg. Gulii – 50 bani/bucata. Conopida – 3 lei. Lapte – 2 lei/litru. Lista poate continua.    


Medicii vaccinati, convingatori in fata pacientului

Posted: 13 Jan 2010 02:45 PM PST


Cabinetele medicale muresene au inceput sa fie controlate de inspectorii sanitari pentru a vedea cum se desfasoara vaccinarea impotriva gripei noi. De asemenea, a recomandat personalului medical sa se vaccineze impotriva virusului de tip AH1N1, in caz contrar riscand sa nu mai poata profesa.
Inspectia se desfasoara in perioada 7-27 ianuarie si vizeaza acţiuni de control a activitatii medicilor de familie în ceea ce priveste vaccinarea împotriva virusului AH1N1 a pacientilor înscrisi pe liste, precum si controale în cazul vaccinarilor din programul national de vaccinare, dar si împotriva gripei sezoniere. De asemenea, oficialii din MS au anuntat că refuzul medicilor de familie de a vaccina cetatenii si obligarea acestora de a semna declaratii prin care sa isi asume eventuale reactii adverse ale vaccinului pot duce la sanctionare. "Din data de 7 ianuarie pana in prezent s-au verificat 63 de cabinete medicale individuale, in special din mediul urban, atat din Targu Mures, cat si din celelalte municipii din judet, fara a se constata in aceste cabinete vreo deficienta in ceea ce priveste vaccinarea pentru gripa pandemica si celelalte vaccinuri", a declarat Ovidiu Farcas, director coordonator adjunct Directia de Sanatate Publica Mures.

Refuzul vaccinarii bate profesia
Printre recomandarile Ministerului Sanatatii catre personalul medical se afla si vaccinarea acestora impotriva AH1N1, in caz contrar riscand sa nu mai poata profesa in preajma pacientului. "Este o recomandare ca personalul medical sa se vaccineze. Obligativitatea legala nu exista. Este o recomandare care s-a transmis, de a incerca sa convinga personalul medical sa se vaccineze. Altfel risca sa nu mai fie primit la patul pacientului", a explicat Ovidiu Farcas.

Medicii de familie au acceptat vaccinul
Potrivit presedintelui Asociatiei Medicilor de Familie Mures, personalul medical din cabinetele medicale individuale s-au imunizat. "Nu poti fi un medic convingator daca tu insuti nu te-ai vaccinat. La mine la cabinet tot personalul s-a vaccinat, iar medicii de familie cu care am discutat la fel. In ceea ce priveste vaccinarea populatiei, dupa moartea actorului Tecuceanu am epuizat tot stocul de doze de vaccin. Zilele trecute am primit inca 50 de doze, din care s-au epuizat circa 15. Dar am primit telefoane din partea pacientilor care doresc sa se vaccineze, deci consider ca vom epuiza din nou stocul", a declarat Ileana Mihaescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Mures.


Peste 17.000 de mureseni imunizati impotriva AH1N1

Posted: 13 Jan 2010 02:45 PM PST



Numarul muresenilor care se vaccineaza impotriva virusului AH1N1 este in continua crestere. Numai intr-o saptamana s-au vaccinat peste 10.000 de persoane.
Potrivit informatiilor furnizate de Directia de Sanatate Publica Mures, in perioada 4-10 ianuarie s-au vaccinat 10125 de mureseni, din care 591 personal sanitar, 58 de elevi de liceu cu varste peste 16 ani, 303 angajati din Ministerul Administratiei si Internelor, iar 9137 alte categorii. De la inceperea campaniei de vaccinare, in judetul Mures s-au imunizat 17208 persoane. Conducerea DSP Mures da asigurari ca vaccinul nu provoaca reactii alergice. "Reactii alergice nu s-au semnalat in afara de acea durere care apare la unele persoane. Nu exista reactii adverse la vaccin, nici nu contine componente care ar putea fi alergice", a declarat Ovidiu Farcas, director coordonator adjunct al DSP Mures. In ceea ce priveste numarul cazurilor confirmate, in ultima saptamana s-au semnalat 16 cazuri noi si un deces, media cazurilor confirmate in judet ajungand la 148 si opt decese. Din acestea, 108 sunt din mediul urban, iar 40 din mediul rural. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat la persoanele de sex feminin, 86 de cazuri, iar 62 de cazuri la persoanele de sex masculin. Ponderea cea mai mare a cazurilor este in Targu Mures, 96 de imbolnaviri cu AH1N1, in celelalte localitati inregistrandu-se cate trei sau patru cazuri.

Suplimentare cu 30000 de doze de vaccin
In cursul zilei de luni s-au suplimentat dozele de vaccin existente cu inca 20.000, iar in cursul zilei de marti s-au mai solicitat inca 30.000 de doze. "Luni am inceput sa distribuim din cele 20.000 de doze la centrele de vaccinare si la medicii de familie. Astfel la Clinica de Boli Infectioase nr. 1 s-au distribuit 350 de doze, la Clinica de Boli Infectioase nr. 2-150 de doze, la Reghin s-au repartizat 1000 de doze din care 150 la centrul de vaccinare, la Tarnaveni 1500 de doze, din care 100 la centrul de vaccinare, la Ludus 1300 de doze, din care 50 la centrul de vaccinare, iar la Sighisoara din cele 1000 de doze, 250 au fost repartizate la centrul de vaccinare. In functie de solicitarile care vor exista in continuare, vom imparti si celelalte doze de vaccin, in functie de cum vor sosi", a spus directorul coordonator adjunct al DSP Mures.
Pentru a face fata solicitarilor de vaccinare pentru AH1N1, conform dispozitiilor Ministerului Sanatatii, in judetul Mures s-au infiintat trei centre de vaccinare de urgenta in Targu Mures si cate un centru in Reghin, Sighisoara, Ludus si Tarnaveni. "Chiar daca s-au suplimentat aceste puncte de vaccinare, primordial ramane vaccinarea tot la medicul de familie", a mai precizat Ovidiu Farcas.


Dumitru Movila din Rastolita, un om cu O mare

Posted: 13 Jan 2010 02:45 PM PST

Unul dintre cei mai activi oameni ai comunei Răstoliţa care dovedesc pricepere şi chibzuială în conducerea unei gospodării, cu siguranţă este Dumitru Movilă din satul Androneasa. De profesie mecanic auto, şofer şi maistru mecanic, acesta a muncit 40 de ani în acest domeniu cu responsabiliate, fără probleme disciplinare în câmpul muncii. "În 1989, la Revoluţie, eram deja şef de coloană la baza UMTCF Reghin si aveam un salariu de 4.500 de lei. Acolo am muncit zi de zi, timp de 27 de ani şi de acolo m-am pensionat în anul 2000, la limită de vârstă avand toate categoriile posibile. Azi am o pensie de 1.000 de lei. Nu mă plâng pentru că am muncit toată viaţa şi am transpirat din greu ca să am o bătrâneţe liniştită şi să îmi văd copii realizaţi! Sacrificiile nu mai contează la final, dacă bilanţul realizărilor în viaţă este pozitiv", spune plin de viaţă Dumitru.
El ne mărturiseşte că în viaţă s-a lăsat condus de două principii: cinste şi corectitudine. Crede în Dumnezeu şi se consideră un om norocos, nu suportă minciuna şi făţărnicia şi nu poate ierta oamenii care încearcă abuzeze de încrederea lui. Fiind născut într-o zonă de munte de mic copil a participat ca gonaci la partide de vânătoare, iar din anul 1967 are permis de port armă şi este membru al asociatiei vanatorilor din Răstoliţa. Multe weekenduri şi-a petrecut cu ortacii lui la vânat de lupi, mistreţi, cerbi sau vulpi in ultimii 43 de ani.
Dumitru este căsătorit din 1968 cu Aurelia, femeia care i-a dăruit trei copii: Daniel, Liviu şi Sabina. Astăzi sunt toţi împliniţi şi familişti, la casele lor: Daniel şi Liviu sunt asociaţi la o firmă de exploatări forestiere şi debitare în comună, iar Sabina este licenţiată în Drept şi Administraţie Publică lucrează ca şi consilier juridic la "Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii Bucureşti, (ANRCB). Dumitru se poate lăuda cu faptul că nu şi-a vândut casa părintească şi nici bradul din fata casei nu l-a taiat. Pe lângă faptul că este un gospodar înstărit, care creşte de ani de zile vaci cu lapte, oi, păsări de curte şi porci, Dumitru are şi un teren de circa 3 ha pe care îl munceşte şi din producţia agricolă îşi întreţine familia. Bucuria cea mai mare a lui Dumitru sunt cei doi nepoţi ai săi: Dănuţ şi Andrei pe care îi iubeşte foarte mult rasfatandu-i de câte ori are ocazia, regretand cu nu are mai mult timp liber la dispozitie.

Un om cu O mare
Dumitru îşi aminteşte de prima sa afacere profitabilă. Era în 1985 când a vândut o maşină de teren Aro unui cetăţean cu suma de 260.000 de lei, după ce el o achiziţionase cu doi ani în urmă cu 119.500 de lei. Din banii obtinuti a construit prima casă pe locul casei părinteşti care era foarte veche. După pensionare în anul 2000 Dumitru şi-a deschis propria firmă de exploatare a lemnului. "Momentan administrez o asociaţie nonguvernamentală care e sprijinită de un orăşel din Belgia şi cu ajutorul cărora am reuşit să construim o punte peste Mureş şi să reabilităm o parte din Căminul Cultural din Androneasa," declară Dumitru.
Consilier local in Răstoliţa din anul 1990 Dumitru a participat la procesul de transformare a comunei si se poate mândri că s-a ocupat personal de construcţia unei stâne moderne pe păsunea Fântânele în urmă cu sase ani. Consilierul Dumitru regreta doar faptul că încă nu s-a introdus reţeaua de apa potabilă în comună deşi au început demersurile în anul 2007. "Pe vremea aceea existau resurse, dar probabil că nu au fost gospodărite judicios… nu îmi doresc ca aceeaşi soartă să aibă şi reţeaua de canalizare a căror lucrări au început în 2009», a fost de parere Dumitru.


Distractie pe cinste la Balul insuratilor de la Chiheru de Jos

Posted: 13 Jan 2010 02:45 PM PST

Locuitorii comunei Chiheru de Jos, si-au respectat traditia organizand sambata, 9 ianuarie Balului insuratilor. Evenimentul a ajuns la o cifra rotunda, editia din acest fiind a zecea, dar traditia acestui bal, organizat in preajma Sfantului Ioan, dateaza din timpuri stravechi."A fost o manifestare frumoasa, la care au fost prezenti in jur de 200 de persoane, toti imbracati in frumosul nostru port national, asa cum este traditia localitatii noastre. Au fost oaspeti veniti din alte orase, multi care s-au intors in locurile natale, care au creat o atmosfera deosebita," ne-a declarat Hurdugaci Emanoil, primarul comunei Chiheru de Jos.
Joc si voie buna pana-n zori
Imbracati in costumul popular romanesc, oaspetii balului si-au facut aparitia la lasatul serii, in spatiul Caminului Cultural din comuna, unde au petrecut pana-n zori, distractia fiind intregita de artistii populari Sorin Pantea si Maria Neag, nascuta in localitatea Urisiu. La miezul noptii, asa cum este obiceiul balului, s-au servit produse traditionale, care au completat fericit petrecerea, alaturi de portul si muzica populara. Deasemenea a fost organizata o tombola, unde marele premiu a fost un purcel de toata frumusetea. Au fost acordate diplome pentru participantii la bal, pentru cel mai autentic port popular, cel mai fidel cuplu, precum si pentru cea mai petrecareata pereche, premiu ce i-a revenit chiar familiei viceprimarului comunei, Neag Ioan. S-a dansat, s-a mancat si s-a baut pe cinste, dovada ca la Chiheru de Jos, traditiile sunt duse mai departe, indiferent de criza care-si arata coltii. "Cu toata ca trecem printr-o perioada de criza, nu trebuie sa uitam si de traditiile noastre si de voia buna. O traditie trebuie respectata si continuata, deoarece ele ne reprezinta ca popor. Este un frumos obicei aici la Chiheru de Jos, acest bal al insuratilor si speram sa o continuam si in anii viitori asa cum se cuvine" a precizat Hurdugaci Emanoil.


V-ati vaccinat contrta virusului AH1N1?

Posted: 13 Jan 2010 02:45 PM PST

Au murit sau nu de gripa porcina, nu stim sigur, cert e faptul ca de când s-a „lipit" virusul AH1N1 de tara noastra, judetul Mures ocupa locul doi, dupa Bucuresti, la numarul de cazuri de deces. Mortile cauzate sau nu de acest virus au speriat putin târgumuresenii care au fugit repede la punctele de vaccinare. Pe teritoriul judetului Mures au fost deschise puncte de vaccinare suplimentare. În municipul Târgu-Mures exista trei astfel de centre: Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Clinica Boli Infectioase si Clinica Boli Infectioase nr. II. În Reghin - în incinta spatiului în care functioneaza Compartimentul extern al  Directiei de Sanatate Publica Mures, str. Republicii, nr. 20. Sighisoara - Ambulatoriul integrat aflat în curtea Spitalului Muncipal Sighisoara, str. Zaharia Boiu, nr. 29. Târnaveni - Ambulatoriul de specialitate, Târnaveni, str. V. Babes , nr. 4 si la Sectia Contagioase din incinta  spitalului, str. V. Babes,  nr. 2. În orasul Ludus, un astfel de punct de vaccinare se afla la Centrul de Primiri-Urgente,  în incinta  Spitalului Orasenesc Ludus.


"Am auzit de efectele negative ale acestui virus si m-am speriat. Astept sa-mi treaca raceala pentru ca tatal meu (cadru medical) sa mi-l faca."
Ciprian


"Cred ca e o gripa normala, o gripa care trece la fel de bine ca si celelalte. Nu cred ca a murit cineva de gripa porcina propriu-zisa, au murit de altceva, de alte complicatii. Nu stiu daca o sa mi-l fac, oricum sunt racit deocamdata."
Matei


"M-am vaccinat de trei saptamâni, la fel si familia mea, la medicul de familie. E mai bine sa previi decât sa te feresti."
Melinda

"Nu vreau sa-mi fac acest vaccin. Am auzit o gramada de lucruri rele despre efectele negative. Nimeni din familie nu si-a facut si nu credem ca este atât de periculos (virusul) precum se spune."Alina


Posturi blocate la Garda Financiara Mures

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Garda Financiara Mures functioneaza în prezent având un numar de sapte posturi de comisar blocate, a anuntat Valeriu Baziotis, directorul coordonator al institutiei. „În cursul anului 2009 am avut un numar de 19 comisari de executie pentru întreg judetul Mures. În prezent avem un numar de sapte posturi libere, dar blocate. Chiar si asa, ne mobilizam astfel încât activitatea institutiei sa de desfasoare în conditii normale", a declarat Valeriu Baziotis.


Avocatii Baroului Mures, adunarea!

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Adunarea Generala Ordinara a avocatilor din Baroul Mures se convoaca in data de 28 ianurie la Palatul Culturii, in Sala Mica. Pe ordinea de zi figureaza raportul anual al Consiliului Baroului Mures si al Filialei Casei de Asiguari Mures, raportul Comisiei de cenzori, a comisiei de disciplina a Baroului Mures. Vor urma discutii pe seama rapoartelor, apoi se va prezenta proiectul de buget pe 2010 dupa care se va trece la aprobarea programului anual de utilizare a disponibilitatilor banesti ale filialei. Adunarea Generala a avocatilor se va termina dupa alegerea organelor de conducere ale Baroului respectiv decanul si si membrii Consiliului Baroului, ne-a anuntat avocatul Ioan Aflat, decanul Baroului Mures.


Tâlhar din Târnaveni prins de politisti

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Politistii din Târnaveni au retinut un tânar, cercetat pentru comiterea mai multor infractiuni. Astfel, în ziua de 7 ianuarie, în jurul orei 15.00, suspectul M.V. de 27 ani, în timp ce se afla în trenul de persoane care circula pe relatia Târnaveni – Blaj, i-a smuls telefonul mobil unei minore. Lucratorii Postului de Politie Transporturi Târnaveni au efectuat acte premergatoare, sub supravegherea procurorului, în urma probatoriului administrat s-a stabilit ca acesta a folosit violenta în momentul furtului telefonului mobil, cercetarile efectuându-se sub aspectul comiterii infractiunii de tâlharie. „S-a probat faptul ca acelasi suspect a comis infractiunea de furt calificat pe raza municipiului Târnaveni, în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, când a furat o mare cantitate de carne dintr-o pivnita. Suspectul a fost retinut la data de 11 ianuarie ora 13.20, iar în ziua de 12 ianuarie instanta a emis mandat de arestare preventiva pentru 29 zile, prejudiciul fiind recuperat în proportie de 100 %", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures.

 


Disponibilizari la ITM Mures

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

26 de angajati ai Inspectoratului Teritoral Mures vor ramane fara loc de munca. Au fost disponibilizate 18 persoane de la ITM Mures si opt persoane de la inspectia sociala, adica peste 27% din personal. Ceui 26 de angajati ce urmeaza sa ramana fara loc de munca au preaviz pana la data de 21 ianuarie. Conducerea ITM spune ca activitatea institutie va fi foarte afectata.


Hotii dau buzna la Teatru 74

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

2010 se anunta un an bun pentru teatru, nu doar pentru că e o cifra frumoasă, rotundă, nu pentru că Teatru 74 trece in al saptelea an de existenţă, ci pentru că vine după 2009, care a fost un an bun, şi vine înainte de 2011, care va fi şi mai bun. Echipa Teatru 74 s-a întors din vacanţă cu o energie cât pentru trei stagiuni întregi şi un optimism aproape bolnav. Astfel, duminică,17 ianuarie, primul spectacol din an pe care-l aduce Teatru 74, reprezinta cea mai nouă premieră a lui Cristi Juncu, Hotii, unde Theo Marton, Marius Turdeanu şi Cătălin Mîndru, protagonistii spectacolului, vă spun o poveste în care toţi trei sunt personaje principale, în propria versiune a unei întâmplări din viaţă. Fiecare îşi coace gogoaşa proprie, reinterpretând evenimente peste care a trecut timpul, timp de o ora şi douăzeci de minute, pline de delicii actoriceşti. Dacă "nu există nimic mai jalnic decât o staţiune litorală iarna, când nu-i nimeni", constatarea sumbră a unuia dintre cei trei «hoţi», Teatru74 vă spune că nu-i nimic mai minunat decât o sală plină de spectatori.


Programul Ariel in perioada 17-27 ianuarie

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Duminică, 17 ianuarie,  ora 11, Teatrul Ariel prezinta la sediu, piesa Mateias gascarul, spectacol pentru copii al trupei maghiare, urmat, luni, 18 ianuarie (orele 9,30 şi 11) de Craiasa zapezilor, spectacol pentru copii al trupei maghiare.  Programul saptamanii continua cu spectacolul pentru copii al trupei române, Motanul incaltat, in zilele de miercuri si joi, urmat de piesa Scufita rosie, spectacol pentru copii al trupei maghiare, duminica, 24 ianuarie de la ora 11.

 

 


Întâlnire între Borbely Laszlo si ambasadorul Germaniei

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo a primit, ieri, vizita unei delegatii a ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti, alcatuita din ambasadorul Andreas von Mettenheim si Sonja Kreibich, sef serviciu economic, în cadrul întâlnirii trecându-se în revista proiectele comune derulate între cele doua tari, bilantul fiind de 15 proiecte finalizate, în valoare de 20,9 milioane de euro. "Avem relatii foarte bune cu Germania, al carei suport este deosebit de important pentru noi. În acest sens, vom transmite ministrului mediului din Germania o scrisoare cu propuneri si detalii pentru dezvoltarea în comun, a unor proiecte de mediu", a declarat Borbely Laszlo. La rândul sau, Andreas von Mettenheim, ambadasorul Republicii Federale germania la Bucuresti a transmis mesajul ministrului mediului german, privind necesitatea organizarii reuniunii comisiei mixte pentru protectia mediului pe baza Acordului Interguvernamental de Colaborare în Domeniul Protectiei Mediului, Borbely Laszlo asigurând delegatia germana ca aceasta reuniune va avea loc în cursul acestui an în România.


Asigurari sociale de sanatate pentru românii din strainatate

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Persoanele nesalariate care au obligatia sa îsi asigure sanatatea, precum si lucratorii români din strainatate cu resedinta în România vor trebui sa vireze 5,5% din venit Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, a stabilit, marti, în unanimitate, plenul Parlamentului, care a adoptat un amendament în acest sens la Legea bugetului de stat pe anul 2010.

 


Olimpiada de limba germană se apropie

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Germană, studiata ca limba moderna, va avea loc în data de 6 martie 2010, iar faza naţională, va urma la Gura Humorului, judeţul Suceava, în săptămâna de vacanţă de după Paşte, aflam de pe siteul ministerului educatiei.


Profesorii cu gradul I nu vor preda cu doua ore in plus

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Ministrul Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu a sustinut marti o declaratie după întâlnirea informală cu federatiile sindicale din învătământ. "Până joi, ministerul va analiza toate datele care vin din partea inspectoratelor, vom avea date exacte, şi vom decide asupra măsurilor cu care vom intra în dialog social", a declarat Daniel Funeriu. Directorii nu se vor întoarce la catedră şi nici profesorii cu gradul I didactic şi cu peste 25 de ani vechime în învăţământ nu vor preda cu două ore în plus. In comunele cu mai multe şcoli, doar una va avea personalitate juridică şi un singur director le va conduce pe toate. In plus, clasele paralele cu puţini copii se vor comasa, fără însă a se depăşi efectivele legale, adică 25 de elevi la primar şi gimnaziu şi 30 la liceu.


Mai multe sesizari penale pentru evaziune fiscala

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Evaziunea fiscala constatata în anul 2009 de comisarii Garzii Financiare Mures s-a materializat în întocmirea unui numar total de 194 de sesizari penale, fata de 156 în anul 2008, cu o crestere de 124%, a anuntat Valeriu Baziotis, directorul coordonator al institutiei. „Prejudiciul adus bugetului d estat de cei 194 de agenti economici a fost în 2009 de 45.770.000 lei, fata de numai 18.581.000 lei în anul 2008, deci cu o crestere de 246%", a declarat Valeriu Baziotis. Potrivit acestuia, principalele activitati evazioniste constatate s-au materializat în neînregistrarea de activitati comerciale cu autoturisme si utilaje industriale, neînregistrarea tuturor veniturilor realizate de unitati comerciale, retinerea de impozite si taxe cu stopaj la sursa si nevirarea acestora în termen legal la bugetul de stat, folosirea fondurilor societatii în alte scopuri decât cele legalesi încarcarea nejustificata a cheltuielilor societatii prin folosire de documente false sau documente întocmite în fals.


Licitatie de masa lemnoasa la Directia Silvica Mures

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Directia Silvica Mures organizeaza in data de 28 ianuarie, ora 10, la sediul institutiei din strada George Enescu nr. 6, licitatia pentru vanzarea de masa lemnoasa pe picior, si a produselor fasonate la drum auto si depozite, din stocurile anului 2009. Licitatia va fi una deschisa, cu plic inchis, preselectia agentilor economici urmand a avea loc in perioada 22-25 ianuarie. Pentru participantii la licitatie, sunt obligatorii declaratia privind lipsa datoriilor restante catre RNP Romsilva, atestatul de exploatare valabil si cazierul tehnic completat la zi al ofertantului, sau al persoanei juridice care va presta serviciul de exploatare a masei lemnoase, precum si dovada constituirii garantiei in cuantum de 5 % din valoarea de incepere a licitatiei pentru loturile la care se inscrie firma. Taxa de inscriere la licitatie este de 150 de lei, 50 de lei, pentru produsele fasonate destinate industriei celulozei si hartiei.  Agentii care inregistreaza datorii sau litigii cu Regia Nationala a padurilor, nu vor fi acceptati la licitatie.

 


Depozitul ecologic de la Sighisoara, gata in august

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Potrivit primarului Sighisoarei, Dorin Danesan, depozitul ecologic ce va fi construit  in Sighisoara va fi finalizat in luna august a acestui an. Depozitul va avea o suprafata de 4 hectare si o capacitate de depozitare de 340.000 mc. Costurile aferente construirii depozitului ecologic se ridica la  suma de 150 milioane lei, in acest sens a fost depus un proiect la Fondul de Mediu. De asemenea, pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor depozitate final, a fost depus un proiect in valoare totala de 1.712.742 euro.


Mures, în topul disponibilizarilor din învatamânt

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Ministerul Educatiei modifica numarul de posturi din învatamânt care vor fi taiate pe fiecare judet în parte. De câteva zile, 14 inspectorate scolare au fost informate ca trebuie sa reduca mai multe posturi decât prevede Ordonanta de Urgenta, desi nu au fost întrebate daca au cum. Dupa Bucuresti, cele mai multe posturi vor fi taiate în Mures. În judet, numarul initial vehiculat în decembrie, practic s-a triplat. În loc de 205, vor fi 588 de posturi reduse. "Ministerul e mai al dracului decât ceilalti, nu stiu cum au calculat, nu stiu cum au gândit si au venit cu acele aproape 600 de posturi. Este o diferenta foarte mare", a declarat Ioan Sacarea, liderul Sindicatului "Spiru Haret" filiala Mures. În judetul Mures sunt aproximativ 10.300 de cadre didactice, dintre care 1.000 sunt suplinitori, iar 700 sunt pensionari care continua sa mearga la clasa.


350 de studenti risca exmatricularea din lipsa de bani

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Conform contractului de şcolarizare cu taxă, semnat la fiecare început de an universitar, studenţii rău platnici pot fi exmatriculaţi în termen de 15 zile, după data scadentă. Deşi termenul limită a fost de 30 noiembrie, Universitatea "Petru Maior" a hotărât să nu ia această decizie, păsuindu-i pe studenţi încă aproape două luni, timp în care aceştia ar fi putut plăti cele două rate din semestrul întâi. Chiar şi cu această amânare mai bine de 350 de studenţi nu s-au prezentat la casierie."Având în vedere condiţiile economice actuale, o bună parte dintre studenţii universităţii noastre, studenţi cu taxă, nu au reuşit să îşi achite obligaţiile financiare la timp", a declarat Doina Viţelar, secretar-şef UPM Targu-Mureş.


Incepe simularea bacalaureatului

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Simularea se va desfăşura pe 20 ianuarie, în două serii, prima începând de la ora 11.30, iar a doua serie - de la ora 15.30. Elevii trebuie să demonstreze că ştiu să utilizeze calculatorul, dar şi să redacteze un document Word sau să lucreze în programul Excel, având acces la internet doar în primele 30 de minute, timp în care vor putea rezolva numai subiectele pentru care trebuie să acceseze diferite pagini de internet sau să caute pe Google şi Yahoo. Timpul de lucru este de 90 de minute, din momentul în care toţi candidaţii au primit subiectele. "Proba propriu-zisă, de evaluare a competenţelor digitale, se va desfăşura în perioada 19-29 aprilie, iar după susţinerea acesteia, elevii vor primi un certificat cu una dintre menţiunile: «utilizator mediu», «avansat» sau «experimentat»", a precizat Viorel Socol, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mures.


Instruirea personalului didactic pentru BAC

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

În data de 16 ianuarie, sâmbătă, de la ora 9.00, în sala 200 de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, va avea loc instruirea persoanelor de contact din unităţile de învăţământ liceal în care se organizează probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

 


Fetele in uvertura la baschet

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Echipa feminina de baschet sub 14 ani a LPS BC Sirius Târgu-Mureş va juca în etapa a VII- a a Campionatului Naţional pe teren propriu cu echipa clubului BC For You Cluj. Meciul va avea loc în data de 16 ianuarie in la Sala Sporturilor din Târgu- Mureş, cu începere de la ora 15,30, in deschiderea confruntării de divizia A masculin dintre B.C Mureş şi C.S. Otopeni.


SC Muresul poate confirma forma buna

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Formatia de handbal feminin SC Muresul Targu-Mures va disputa sambata si duminica la Ramnicu Valcea cel de-al doilea turneu al grupei a II-a a diviziei A. Targumuresencele vor intalni in cele doua etape ale turneului echipele SCM Craiova si Viitorul 2007 Medias. Din grupa mai fac parte formatiile CSM Bistrita, CSM Slatina, Universitatea Timisoara, National Ramnicu Valcea si CSM Sebes. Muresul se afla pe locul VI, cu trei victorii in cele zece partide disputate. Dintre acestea, doua le-au inregistrat in primul turneu, disputat in luna decembrie la Craiova, unde au pierdut la limita (30-31) singura partida, in fata Universitatii Timisoara, pretendenta la promovarea in Superliga. Cele doua partide in care au obtinut victoria sunt de asemenea mai bine plasate in clasament (National Ramnicu Valcea si CSM Bistrita).


Stadionul „Chimica” Târnaveni, de vânzare

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Societatea „Poliglot Comimpex" a primit din partea unei societati multinationale o propunere de valorificare a fostului stadion "Chimica" din Târnaveni, actualmente stadionul "Poliglot". Potrivit portalului tirnaveni.ro, pentru ca imobilul sa revina din nou în patrimoniul orasului firma proprietara a stadionului a propus în primul rând administratiei locale sa faca aceasta achizitie. Dupa efectuarea unei evaluari care sa permita stabilirea unui pret, societatea va scoate la vânzare stadionul, primul potential cumparator fiind astfel Primaria Târnaveni. Consilierii locali vor avea în mape la sedinta de azi, de la ora 14.00, propunerea respectiva pentru a fi discutata.

 


S-au stabilit standardele de cost pentru serviciile sociale

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Executivul a stabilit standardele de cost pentru toate tipurile de servicii sociale. Astfel, pentru serviciile destinate copiilor plasati la asistenti maternali, sumele alocate vor fi de 20.896 lei pe an, pentru un copil aflat in plasament si scad pana la 11.014 lei pe an, pe copil, pentru trei copii plasati la un singur asistent maternal. Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilitati, plasati la asistenti maternali, sumele sunt de 24.452 lei anual pentru un copil si de 17.486 lei pe an, pe copil, pentru doi sau trei copii plasati la un asistent maternal. Pentru serviciile destinate copiilor cu HIV/SIDA plasati la asistenti maternali, standardele de cost au fost stabilite la 28.467 lei anual pentru un copil si de 21.501 lei pe an, pe copil, pentru doi sau mai multi copii. In centrele maternale, standardele de cost sunt substantial mai ridicate, pornind de la 31.756 lei pe an pentru un copil si ajungand la 27.904 lei pe an, pe copil, pentru trei copii. "Undeva noi suntem in coerenta cu aceste costuri. Ne incadram in aceste costuri, in unele cazuri sunt chiar mai mici", a declarat Lorand Schmidt, directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures.
Pentru serviciile sociale destinate protectiei si promovarii drepturilor persoanelor adulte cu handicap, standardele de cost stabilite in Centrul de îngrijire si asistenta persoane adulte cu handicap (CIA), sunt de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar, in Centrul de Recuperare si Reabilitare Persoane cu Handicap (CRRPH)-de 24.423 lei anual, iar in Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica (CRRN) standardul va fi de 26.163 lei annual. În Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională (CITO) standardul este de 18.692 lei pe an, in Centrul Pilot de Recuperare şi Reabilitare (CPRR)-26.915 lei pe an, pentru Centrul de Pregătire pentru o viaţă independentă (CPVI) standardul de cost este de  21.578 lei anual, iar in centrele de Criză (violenta în familie) standardul de cost va fi de 13.291 lei anual.  In  centrele de zi va fi de 13.088 lei pe an, iar în centrele ambulatorii de recuperare 4.992 anual pentru fiecare beneficiar. Standardul de cost alocat Caminelor pentru persoane vârstnice este de 16.926 lei anual pe beneficiar.  


Cadetele, in fata revansei

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Echipa feminina de volei cadete CSU Medicina CSS 2 Targu- Mures va evolua duminica la Turda, in cadrul etapei a VII-a a Campionatului Naţional. Lotul pregatit de Vasile Racolta este compus din Alexandra Negrea, Andra Sălcudean, Simona Ceuşan, Andrada Voicu, Orosz Bettina, Corina Maier, Andreea Petra, Alexandra Gliga, Florina Oprea, Andrada Cheţan si Alexandra Biris. In etapa precedenta muresencele, detinatoarele titlului national au fost invinse pe teren propriu de catre CSS Sibiu cu scorul de 3-1.


Mama tripletelor va primi indemnizatia retroactiv

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Ionela Briscaru, mama tripletelor din Alba care a dat statul in judecata pentru a primi indemnizatia de crestere a celor trei fetite, va primi banii retroactiv. Suma de 36.000 de lei reprezinta indemnizatia pe doi ani acordata celor trei fetitee, dupa ce Ionela a castigat in instanta acest drept. Mai mult, dupa ce mamei i s-a dat castig de cauza, legea privind indemnizatia pentru gemeni si tripleti s-a modificat in asa fel, incat acum se primesc sume independente pentru fiecare copil in parte. "Sunt foarte fericita ca s-a facut dreptate! Mi-am vazut visul implinit! Nu ma imbogatesc cu 36.000 de lei, dar banii imi sunt de mare folos. Vrem sa ne cumparam o masina. Nu e o fita, e doar o utilitate!", a  spus Ionela.


“Siguranta Cetateanului 2010” la Târnaveni

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Desi în Târnaveni fenomenul infractional nu este de natura de a crea sentimentul de nesiguranta al cetateanului, totusi, analizele facute de factorii responsabili ai Politiei municipiului Târnaveni pentru anul 2009, în mediul urban, evidentiaza unele cresteri ale numarului de infractiuni. Acestea se refera la furturi din gospodarii, din autoturisme, din societati comerciale, dar si infractiuni contra persoanei. Potrivit portalului tirnaveni.ro, infractiunile de mare gravitate (omoruri, lovituri cauzatoare de moarte, violuri) s-au redus, dar, au crescut cele pe linia micii criminalitati, care în ciuda gravitatii scazute, afecteaza semnificativ sentimentul de siguranta al cetatenilor. Aceste observatii au stat la baza programului "Siguranta Cetateanului 2010" pe care Politia municipiului Târnaveni îl propune Consiliului Local, astfel ca, prin conlucrarea dintre cele doua institutii, cetatenii sa se simta bine si în siguranta în orasul lor.


UDMR sarbatoreste 20 de ani de la înfiintare

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la înfiintare, Uniunea Democrata a Maghiarilor din România organizeaza sâmbata, 16 ianuarie, la Opera Maghiara din Cluj Napoca, un spectacol de gala la care vor participa peste 700 de invitati din tara si strainatate. "Sunt invitate peste 700 de persoane, fondatori ai UDMR, lideri ai UDMR din judete, ai organizatiilor civice, demnitari si parlamentari, dar si episcopii bisericilor traditionale maghiare. Am transmis invitatii si pentru liderii partidelor parlamentare din Ungaria, dar si pentru cei ai formatiunilor politice maghiare din tarile Bazinului Carpatic, unde traieste o importanta populatie maghiara", a declarat Kovacs Peter, vicepresedintele executiv al UDMR.


Concert cameral în Jazz’n’Blues Club

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Luni, 18 ianuarie în Jazz&Blues Club va avea loc un concert cameral extraordinar susţinut de studenţii Academiei „Gheorghe Dima" din Cluj Napoca. Concertul cu durata de 120 de minute va începe la ora 20.


Cabanutele din strada Duzilor din Reghin vor fi demolate

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Dupa ce ani de-arandul, a monopolizat intrarea in cartierul Fagaras din Reghin, "campingul comercial" cum erau denumite cabanutele de pe strada Duzilor din Reghin, conducerea municipiului Reghin a hotarat demolarea acestora, demolare care va fi pusa in practica in aceasta saptamana. Astfel, comerciantii  mai au la dispozitie doua zile sa-si demoleze spatiile comerciale pana pe data de 15 ianuarie, in caz contrar, demolarea executata de primarie  va fi suportata de chiriasi. Conform purtatorului de cuvant al Primariei Reghin, Tothi Makksai, s-a ajuns la aceasta masura deoarece acest complex de cabanute era o chestie inestetica, iar in al doilea rand, in acest loc se doreste o investitie de agrement, amenajarea Canalului Morii si constructia unei piste pentru biciclisti. Pentru cei care au avut spatii comerciale in aceasta zona, li s-a oferit posibitatea unui spatiu in Piata Mare a orasului. Conform reprezentantului primariei Reghin, se merge pe idea obtinerii unui spatiu, ori prin licitatie, ori pe cheltuiala lor, primaria fiind dispusa sa le ofere acest spatiu.

 


“Prima Casa” continua

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Programul "Prima Casa" continua cu conditia încheierii ante-contractelor de vânzare-cumparare pâna la data de 15 februarie 2010, informeaza Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) SA-IFN, citat de Agerpres. Guvernul României a hotarât modificarea normelor de implementare a programului "Prima casa" astfel încât pentru achizitionarea locuintelor pentru care au fost încheiate sau vor fi încheiate ante-contracte de vânzare-cumparare în forma autentica sau sub semnatura privata cu data certa pâna la 15 februarie 2010 inclusiv, pot fi emise garantii în conditiile normelor de implementare a programului "Prima casa" în vigoare, cu încadrarea în limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2009. Astfel, FNGCIMM SA va continua primirea si analizarea dosarelor de garantare pe tot parcursul anului, pâna la epuizarea plafonului realocat anului 2010, de aproximativ 500 milioane euro.


PUZ pentru locuinta unifamiliala

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Iakob Cristian Dumitru anunta publicul interesat asupra depunerii la APM Mures a primei versiuni a planului PUZ care creeaza cadrul pentru „construire locuinta unifamiliala si împrejmuire" pe amplasamentul din localitatea Târgu-Mures, str. Pomilor, în vederea obtinerii avizului de mediu. Informatii privind potentialul impact asupra mediului al planului propus pot fi consultate la sediul APM Mures, Târgu-Mures, str. Podeni nr. 10, zilnic între orele 9.00 – 12.00. De asemenea, sugestii si observatii pot fi depuse în scris la sediul APM Mures.


Sheard revine la BC Mures

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Jucatorul de baschet american Keyron Sheard revine la divizionara A BC Mures. El a fost achizitionat pentru postul de coordonator de joc in locul lui Jujuan Cooley, post care nu a confirmat, dar s-a dovedit deseori util echipei. A avut contract pana la revenirea lui Cooley, dar a ramas la Targu-Mures pana la incheierea turului. In aceste zile s-a ajuns la un acord cu acesta si Keyron revine in formatia "tigrilor", astfel incat este cel de-al saselea strain din lotul muresenilor.


S-a majorat numarul autorizatiilor de taxi în Sovata

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Consiliul Local al orasului Sovata a hotarât într-o sedinta ordinara de lucru majorarea numarului de autorizatii de taxi permanente. Numarul a crescut de la 10 la 15 dupa cum spune si articolul 25: "Atribuirea unui numar de 15 autorizatii de taxi permanente ce vor fi emise pe teritoriul orasului Sovata, în vederea desfasurarii serviciului public de transport persoane în regim de taxi. Numarul maxim al autorizatiilor de taxi eliberate poate fi majorat, numai daca se considera necesar, prin hotarârea Consiliului Local." Responsabilul cu ducerea la îndeplinire a acestei hotarâri este Biroul impozite si taxe, urmarire si executare silita, autorizari, control activitati economice, din cadrul aparatului de specialitate al Primariei Orasului Sovata.


Se vinde lemn din padurea Mociar la Solovastru

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Consiliul Local al comunei Solovastru a aprobat într-o sedinta ordinara de lucru Actul de Punere în Valoare nr. 6238 IG-Mociar pentru exploatarea si valorificarea cantitatii de 226 mc masa lemnoasa din padurea Mociar, proprietatea comunei. S-a aprobat si vânzarea catre populatie a masei lemnoase de lucru la urmatoarele preturi: pâna la 24 cm grosime-100lei/mc fara TVA, de la 24,1 pâna la 40 cm grosime-180 de lei, peste 40 de cm grosime-220 lei/mc fara TVA. Cantitatea de masa lemnoasa „lemn stejar" care va ramâne nevânduta se va folosi pentru nevoi proprii ale comunei în vederea debitarii în gater si executarii reparatiilor la podete precum si pentru plata în natura a unor lucrari de exploatare si debitare. În cazul speciilor de carpen si jugastru, cantitatea de lemn se va vinde cu 30 lei/mc fara TVA. Alexandru Matei, primarul comunei, este însarcinat cu ducerea la îndeplinire a acestei hotarâri.


Se vinde lemn din padurea Mociar la Solovastru

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Consiliul Local al comunei Solovastru a aprobat într-o sedinta ordinara de lucru Actul de Punere în Valoare nr. 6238 IG-Mociar pentru exploatarea si valorificarea cantitatii de 226 mc masa lemnoasa din padurea Mociar, proprietatea comunei. S-a aprobat si vânzarea catre populatie a masei lemnoase de lucru la urmatoarele preturi: pâna la 24 cm grosime-100lei/mc fara TVA, de la 24,1 pâna la 40 cm grosime-180 de lei, peste 40 de cm grosime-220 lei/mc fara TVA. Cantitatea de masa lemnoasa „lemn stejar" care va ramâne nevânduta se va folosi pentru nevoi proprii ale comunei în vederea debitarii în gater si executarii reparatiilor la podete precum si pentru plata în natura a unor lucrari de exploatare si debitare. În cazul speciilor de carpen si jugastru, cantitatea de lemn se va vinde cu 30 lei/mc fara TVA. Alexandru Matei, primarul comunei, este însarcinat cu ducerea la îndeplinire a acestei hotarâri.


Gestionarea deseurilor la Saschiz

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Consiliul Local al comunei Saschiz a aprobat Studiul de fezabilitate „Sistem Integrat de gestionare a deseurilor în judetul Mures". S-a aprobat si asocierea comunei Saschiz cu celelalte unitati administrativ-teritoriale din judetul Mures în vederea realizarii acestui proiect. Contractul de asociere va fi semnat de catre primarul comunei Saschiz, Ovidiu soaita. De asemenea, s-a aprobat si planul de evolutie a tarifelor în cadrul „Sistemului Integrat de gestionare a deseurilor în judetul Mures.". Aceasta hotarâre se va comunica primarului comunei Saschiz, Consiliului Judetean Mures si Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Ecolect Mures".


Garantiile imobiliare interzise la casele de amanet

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Casele de amanet nu pot oferi împrumuturi în baza unor garantii imobiliare, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a României (BNR), citat de Agerpres. Conform BNR, conditiile minime de acces la activitatea de creditare si desfasurarea acesteia pe teritoriul României sunt reglementate prin Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care stabileste ca activitatea de creditare ce poate fi desfasurata de casele de amanet se limiteaza la "acordare de credite cu primire de bunuri spre pastrare", ceea ce restrânge implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garantiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite si pastrate de creditor pâna la rambursarea împrumutului. Totodata, BNR mentioneaza ca potrivit prevederilor art.1685 din Codul Civil, "Amanetul este un contract prin care datornicul remite creditorului sau un lucru mobil spre siguranta datoriei". Ca urmare, conform conditiilor impuse de legislatia aplicabila, casele de amanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile, respectiv constructii sau terenuri.


Teren de sport nou la Corunca

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

În cadrul unei sedinte ordinare de lucru, Consiliul Local Corunca a decis încheierea contractului de prestari servicii pentru consultanta si supraveghere tehnica autorizata-diriginte de santier. Acest contract tine de lucrarile care se vor efectua în cadrul construirii terenului de sport multifunctional si cladirii vestiare din comuna. Firma care se va ocupa de aceste lucrari se numeste SC Tranzaktor SRL, iar pretul lucrarii este de 8.500lei. Decizia va fi comunicata Institutiei Prefectului Judetului Mures, primariei locale si celor interesati, prin afisare. Hotarârea a fost semnata de catre presedintele de sedinta, Antal Sandor.


Seara de Cseh Tamas în Jazz’n’Blues Club

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Duminică seara, începând cu ora 18, în sala „Piano" a clubului Jazz'n'Blues va avea loc un concert de Cseh Tamas susţinut de artiştii: Orban Ferenc - voce, Lofi Gellert – percuţie şi Kerezsi Csongor - chitară bass.

 

 


Plopii din Bala valorificati de Primarie

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Consiliul Local al comunei Bala a decis taierea si valorificarea plopilor pe picior, pentru lemn de lucru si de foc, situati în aliniament pe marginea terenului de sport din comuna. Acesti arbori sunt cuprinsi în inventarul din domeniul privat al comunei Bala. De asemenea, s-a aprobat organizarea licitatiei de catre Ocolul Silvic Târgu mures si pretul de pornire al licitatiei conform legislatiei în vigoare. Banii rezultati din licitatie vor fi virati în contul primariei Bala, deschis la Trezoreria Târgu-Mures. Viceprimarul comunei, Alexandru Rus si consilierul Simion Hintea au fost desemnati pentru a participa la licitatie din partea Consiliului Local. Primarul comunei este desemnat sa duca la îndeplinire aceasta hotarâre iar mai apoi ea se va comunica Institutiei Prefectului, Ocolului Silvic si departamentului de contabilitate al primariei.


Vino în echipa Fitzuik!

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Cautam profesori si elevi din licee si scoli generale pentru comercializarea revistei Fitzuik. Se ofera comision în valoare de 25%. Pentru informatii suplimentare va rugam contactati-ne la numarul de telefon 0265-215.613.

 


Productia industriala, în scadere

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

În luna noiembrie 2009, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 4% si a crescut ca serie ajustata în functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,7 %, informeaza Institutul National de Statistica (INS) într-un comunicat citat de Agerpres. Scaderea de 4 procente este cauzata de scaderea industriei prelucratoare (-5,2%) si industriei extractive (-2,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 5,3% în noiembrie fata de octombrie 2009. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat diminuari în toate sectoarele, cu exceptia industriei energetice. Astfel, scaderea productiei a fost de -5,7% în industria bunurilor de capital, -5,5% în industria bunurilor intermediare, de -4,3% în industria bunurilor de uz curent si de -3,8% în industria bunurilor de folosinta îndelungata. Productia în industria energetica a crescut cu 2,3%.


Plăcintă cu urdă

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Ingrediente:
400 g făină, 200 g unt, 200 g smântână, coaja şi zeama de la o jumătate de lămâie, 1 praf de copt, 1 gălbenuş, 1 ou întreg, 1 vârf de linguriţă cu sare fină, 50 g zahăr pudră, vanilie.
Umplutura: 1 kg urdă, 150-200 g smântână groasă, 100 g
unt moale, 1 lingură griş, 1 linguriţă făină, 1 vârf de cuţit sare, 150 g zahăr, 4 ouă, vanilie, 300 g stafide.
Mod de preparare:
Untul moale se freacă bine cu zahărul, se adaugă gălbenuşul şi oul întreg pe rând, până se încorporează. Se pun smântâna, sarea, coaja rasă şi zeama de lămâie, vanilia. La final se amestecă şi cu praful de copt şi făina. Se amestecă toate fără a se lăsa la dospit.
Urda se mărunţeşte bine cu furculiţa; se adaugă 50 g zahăr, smântâna, untul moale, grişul, făina, gălbenuşurile, sarea, vanilia şi la final stafidele înmuiate în rom. Se amestecă bine, apoi se pun albuşurile bătute spumă cu restul de zahăr şi, după gust, stafide. Plăcinta se face în tava mare de aragaz. Se împarte aluatul în două. Se întinde jumătate în foaie după mărimea tăvii şi grosime de 1/2 cm. Se aşază prima foaie în tavă. Se pune umplutura peste foaia din tavă, apoi altă foaie deasupra, se unge cu ou, se formează dâre cu furculiţa şi se coace.


Horoscop, joi, 14 ianuarie 2010

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Berbec
Competiţia intelectuală este constructivă şi stimulativă, pentru că, atunci când aveţi ceva de spus şi trebuie să vă impuneţi punctul de vedere, nu ajungeţi doar să ştiţi, ci trebuie să luptaţi pentru părerea proprie.

Taur
Munciţi bine sub îndrumarea unei persoane a cărei superioritate o recunoaşteţi fără a avea nimic de comentat. Faceţi întocmai cum spune, dar va veni ziua când nu veţi mai avea nevoie să fiţi condus de nimeni.

Gemeni
Banii sunt principalul motiv de supărare al zilei, deşi cu siguranţă aveţi alte atuuri de care vă puteţi folosi pentru a vă păstra tonusul pozitiv. Scoateţi în evidenţă ceea ce vă avantajează, nu ceea ce vă deranjează.

Rac
Aţi ajuns la capătul unui proiect care v-a solicitat la maximum. Rememorind de la ce aţi pornit, o simpla idee, şi aţi ajuns, la o construcţie solidă, vă daţi seama că sunteţi un om care merită toate laudele!

Leu
Discutaţi cu familia despre o schimbare pe care să o duceţi la îndeplinire cândva, pe parcursul acestui an. Deja puneţi ţara la cale şi fiecare îşi exprimă dorinţele cu privire la acest moment de perspectivă

Fecioară
Chiar dacă nu e finalul pe care l-ai dorit, reuşiţi să găsiţi latura bună şi în ceea ce aţi primit, şi chiar sărbătoriţi faptul că aţi ajuns la capăt. În fond, orice final e o eliberare de o sarcină şi vă puteţi relaxa un pic.

Balanţă
Se ştie că sunteţi o persoană optimistă, care nu renunţă niciodată să viseze frumos, iar azi, tonusul dumneavoastră pozitiv şi entuziast este recompensat din plin cu un nou plan, de la care aveţi mari pretenţii.

Scorpion
Prietenii se cam tem de reacţiile neaşteptate şi îi vedeţi cum se retrag şi nu vor să vă enerveze. Nu vă inspiră încredere şi aveţi impresia că una spun şi alta gândesc, dar numai pentru că le e frică de dumneavoastră!
 
Săgetător
Deşi sunteţi genul de om care reuşeşte să-şi controleze bine emoţiile. Ori regretaţi ceva de odinioară, ori treceţi printr-un loc încărcat de senzaţii puternice, inima dumneavoastră bate mult mai tare.

Capricorn
Dacă v-aţi propune ţeluri mai modeste, pe etape, din aproape în aproape, aţi putea ajunge la cel mai înalt, dar să alegeţi direct o ţintă imposibilă e deja pierdere de vreme şi consum inutil de energie.

Vărsător
Succesul acestei zile se calculează în bani, deci puteţi spune că eforturile dumneavoastră au avut rezultate palpabile. Pe lângă reuşita financiară, contează şi senzaţia de împlinire care vă copleşeşte.

Peşti
Lăsaţi lucrurile să curgă de la sine, pentru că, atunci când vă veţi vedea în faţa evenimentelor respective, veţi găsi în dumneavoastră toate resursele necesare pentru a le face faţă cu brio. Nu va faceti griji inutile.


Sfaturi utile

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

- Cepele lăsate întregi în mâncare (fripturi la tavă, supe, conserve) sunt mult mai gustoase dacă le înţepaţi din loc în loc cu cuişoare aromate.
- Mirodeniile cele mai potrivite pentru preparatele din peşte sunt: dafin, ienibahar, cimbru, coriandru, tarhon, piper, cuişoare, nucşoară şi pătrunjel verde.
- Cocoloaşele din budincă se înlătură în felul următor: se ia preparatul de pe foc şi se toarnă într-un vas rece, pus pe un pat de cuburi de gheaţă. Se amestecă bine de tot conţinutul, până se înmoaie.
- Budinca pregătită la cuptor nu trebuie expusă la o temperatură prea ridicată, pentru că ingredientele se separă şi lasă lichid.
- Cartofii „în coajă" nu se sfărâmă dacă înainte de a-i pune la fiert îi ungeţi cu ulei în care aţi dizolvat un vârf de cuţit de sare.
- Cea mai aromată marinată pentru carnea de miel se prepară din 3 pahare de vin roşu, 2 linguri de coniac, o linguriţă de scorţişoară pisată, 2 cuişoare, o ceapă, sare, piper şi un morcov mic.
- Orezul se va fierbe mai repede dacă în prealabil va fi spălat bine şi lăsat cel puţin o oră într-un vas cu apă rece.
- Înainte de a pune o tigaie cu ulei pe foc este bine să puneţi puţină sare în ulei pentru că în felul ăsta nu o să mai sară.


Relatia cu cetatenii gestionata informatic la Ludus

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST


16 voturi pentru... cu atât a fost aprobat proiectul numit "Sistem informatic de urbanism pentru gestionarea relatiei cu cetatenii" în sedinta Consiliului Local Ludus. Acest proiect s-a pus în aplicare în vederea obtinerii unei finantari nerambursabile prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". Persoana care a fost desemnata sa se ocupe de acest proiect este administratorul public al orasului, Ciprian Turdean. El a fost împuternicit sa semneze cererea de finantare precum si actele aditionale.
Mai exact, este vorba despre un sistem informational care va servi cetatenilor si prin care orice om va afla orice informatie legata de orasul Ludus. Aceste informatii sunt date din domeniul telecomunicatiilor, al terenurilor sau al cladirilor. Ca exemplu, daca un cetatean vrea sa afle toate datele despre un teren aflat într-un anumit loc din Ludus poate accesa o baza de date si problema va fi rezolvata.
De asemenea, s-au aprobat si indicatorii tehnico-economici ai proiectului... valoarea totala a investitiei este de 2.422.281 lei din care cheltuielile eligibile cuprind: finantarea nerambursabila 1.994.820 lei iar cofinantarea din partea orasului Ludus este de 40.710 lei. În ceea ce priveste cheltuielile neeligibile, cofinantarea din partea orasului va fi de 386.750 lei. "Este un proiect în valoare de 23 miliarde lei vechi, care s-a depus la Ministerul Comunicatiilor si pentru care speram sa obtinem o finantare. Practic este vorba despre realizarea unei baze de date care va cuprinde imobile, utilitati, retele de comunicatii si includerea lor într-o baza de date. Aceasta va putea fi accesata de catre oricine care are nevoie de informatii. Dau un exemplu: pe strada X este montata o retea de canalizare sau un cablu de telefonie, cabluri electrice... despre acestea cetatenii pot afla informatii. La fel functioneaza si în domeniul terenurilor sau al cladirilor. Se poate afla suprafata, cine este proprietarul si alte informatii. Este o baza de date scrisa si desenata, un sistem complex pentru care speram sa obtinem finantare. Este un proiect important, nu au foarte multe primarii acest proiect iar noi speram sa îl implementam", a declarat responsabilul de proiect, Ciprian Turdean.
Cu ducerea la îndeplinire a acestei hotarâri a fost însarcinat primarul orasului, prin biroul IAPIPPM. Aceasta hotarâre va fi comunicata Institutiei Prefectului Judetului Mures, Primariei orasului Ludus, biroului IAPIPPM dar si afisata la sediul primariei


Voalul miresei, planta care vă înviorează locuinţa

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Voalul miresei este una dintre plantele cel mai uşor de cultivat în casă şi este disponibilă în multe varietăţi cu frunze lungi, elegante, arcuite, colorate verde cu alb, şi cu flori mici, albe. Ca şi celelalte plante de interior şi nu numai, şi voalul miresei are duşmanii săi. Păianjenul roşu şi coşenila făinoasă infestează ocazional planta. Puteţi combate aceşti dăunători cu produse fitofarmacologice adecvate. Remarcabilă prin frunzele extrem de decorative, voalul miresei este o plantă originară din Africa de Sud, Asia şi America tropicală. Aspectuoasă, cu frunzele dungate voalul miresei se ingrijeste usor. Pentru o mai bună dezvoltare şi trăinicie a plantei trebuie să ştiţi că udarea este foarte importantă şi trebuie dozată bine, iar temperatura sa fie obişnuită.

 

 


Cum alegem hota potrivită

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Hota este un dispozitiv alcătuit dintr-un ventilator şi filtre de aer care absorb mirosurile grele, aburul şi grăsimile. Acest aparat poate avea unul sau două motoare, cu capacităţi de ventilare cuprinse între 125 şi 600 mc/h, şi are două-trei trepte de reglare a debitului de aer ventilat, în funcţie de model. Filtrele pot fi din hârtie, metalice sau din carbon. Tipul hotei se alege în funcţie de stilul în care a fost amenajată bucătăria. Pentru o bucătărie în care se găteşte rar şi puţin este suficient ca hota să aibă una-două trepte. Pentru o funcţionare eficientă a hotelor, filtrele trebuie să fie de bună calitate. Când cumpăraţi o hotă, puteţi ţine cont şi de corpul de iluminare, care poate avea valori cuprinse între 20 şi 75 W, nivelul de zgomot, controlul mecanic sau automat, culoare, garanţie şi preţ.

 


Stiri utile

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Informatii de la Electrica, prin telefon
Electrica Furnizare Transilvania Sud a pus la dispozitia clientilor in fiecare zi lucratoare, intre orele 7 si 22 numere de telefon cu apel gratuit 0800 070 963 si 0268 305 350, taxabil cu tarif local in reteaua Romtelecom. La aceste numere clientii pot afla informatii despre contractul de furnizare energie electrica, datele din factura, consum si verificari si plati. Pentru informatii privind racordarea la reteaua electrica, reclamatii de functionare grup de masura precum si anuntarea deranjamentelor se fac non stop.la numerele 0800 801 929 cu apel gratuit precum si la numarul 0268 402 050 cu apel taxabil, la Electrica Distributie.

Unde va repara motocicleta?
In Corunca, langa reprezentanta Dacia se gaseste Bike Point service, unde se lucreaza cu precizie germana, avand cunostinte tehnice si aparate de ultima generatie, Deutsche Meisterwerkstatt. Informatii la telefon 0745 545 000.

Folii auto omologate RAR
Firma Sc XxLCenter Srl din strada Cismadiei  nr. 2 va ofera folii auto omologate RAR la cele mai mici pretsuri din oras. Informatii la telefoanele 0742 258 532, 0742 253 979 sau 0265 259 153. Detalii pe siteul; www.husa-auto.ro.

Wash&Go auto
PE Calea Sighisoarei, langa MOL din cartierul Tudor se afla o spalatorie auto care va atrage cu preturi fierbinti chiar si iarna. Sa1plaatul exterior aici va costa 9 lei, iar exterior –interior e doar 15 lei,.Detinatorii de card Superbonus beneficiaza de preturi speciala: 12 lei exterior si 20 pentru spalat interior-exterior indiferent de numarul spalarilor pe luna.

Amatorii Jocurilor de noroc, atentie!
Salile de joc va asteapta cu mese de biliard, jocuri electronice hot spot. Cafe Royal din b-dul 1 dec. 1918 nr. 11 si Rexo Game din str. Bolyai nr. 26, precum si Astoria Games din Piata Teatrului nr. 1
acestea din urma fiind deschise non stop, ofera mese profesionale la preturi fara concurenta.

Amanet non stop!
casa de amanet din strada Frantz Liszt nr. 11, Rexo Gold, va sta la dispozitie non stop. Informatii la telefon 0265 251 111, 0748 251 111. Detalii pe siteul firmei www. rexogold.ro

Tratati-va celulita!

Peter's Beauty Shop din str. Koteles Samuel nr. 3/4A, importator pentru Romania comercializeaza produse profesionale pentru unghii aplicate, lacuri de unghii profesionale made in USA, creme –gleuri profesionale anticelulitice, sampoane si tratamente de par pentru saloane. Informatii la tel. 0265 268 766 sau 0744 895 247.

Reconstructia unghiilor se invata
In Piata Trandafirirlor nr. 52/6 (in curte la etaj) puteti urma un curs tehnic de reconstructie si decorare a unghiilor. Programnarile se fac la tel. 0744 854 728 sau 0728 544 616 si 0365 424 252. Detalii pe siteul www. nailart-studio.ro

Manichiura si pedichiura profesionala, cu diploma
G'nails din strada Rodnei nr. 61, interfon 3 organizeaza cursuri de manichiura si pedichiura sustinute de un tehnician OPI, cu obtinerea unei diplome atestate de Ministerul Muncii. Relatii la telefon 0745 625 305.

Comandati meniul pentru party
Maradra se numeste firma de catering care va asigura un meniu la 12 lei pe B-dul 1 dec. nr. 39 dar va si livreaza la domiciliu pentru partyuri si evenimente platorui, dulciuri si mancaruri diverse. telefon 0732 500 215 sau 0265 264 537. Detalii pe siteul www.maradra.ro


Bancul zilei

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Un batran ii spune doctorului sau:
- Nu m-am simtit niciodata atat de bine. Am o mireasa de 18 ani cu care voi avea un copil. Ce ziceti de asta?
- Am un prieten mai in varsta care este vanator. Intr-o zi grabit a luat umbrela in loc sa ia pusca. Ajuns in padure, a vazut un iepure langa un rau. Si-a ridicat umbrela, a facut "bang" si iepurele a cazut mort. Ce zici de asta?
- Eu as zice ca altcineva i-a omorat iepurele, replica batranul
- Raspuns corect, zice doctorul.


Azi in lume

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

India: Festivalul zmeelor ("Makar Sankranti" sau "Uttarayani")
Italia: Spectacolul nunţilor
Japonia: Ziua majoratului

 


Din calendarul gregorian

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

1557: Apare, la Braşov prima carte tipărită de diaconul Coresi
1876: Brevetarea telefonului. Alexander Graham Bell şi Elisha Gray
1993: A apărut primul numar al revistei "Dilema", publicaţie editată de Andrei Pleşu
2006: O explozie cauzată de acumularea de gaze a ucis şapte oameni la mina din Anina

 


Azi, la cinematograful Arta

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Cinematograful Arta din Piata Trandafirilor ruleaza azi, 11 ianuarie de la orele 16,30, 19,00 si 21,30 cooproductia engleza-americana din 2008, intitulata "Un soţ în plus" (The accidental husband), o pelicula de 90 de minute. Biletele se pot procura de la ora 16 la pretul intreg de 8 lei, iar de la spectacolul de la ora 16,30 la pret redus, 6 lei. Comedia romantica "Un sot in plus" in regia lui Griffin Dunne are in distributie nume precum Uma Thurman, Colin Firth, Jeffrey Dean Morgan si altii.
Plină de pasiune şi scântei, comedia "Un soţ în plus" dovedeşte că la New York, o dragoste pasională şi subită poate spulbera o legătură cuminte cât ai bate din palme. Această comedie romantică este o scrisoare de dragoste adresată Manhattan-ului şi o odă adusă iubirii de pretutindeni!

 


Sarbatoritii zilei

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

1952: Călin Popescu Tăriceanu, politician
1953: Victor Socaciu, solist vocal folk–pop
1969: Doru Borsan CJ Mures, consilier judetean
1991: Adrian Ioan Viciu FC Municipal, portar
1973: Beica Dorel Mircea, Auto Top, director administrativ 
1964: Anica Brai, Oriflame Reghin, director national


Unde ne distram in weekend?

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

- Bar President, str. Gh. Doja nr. 231, tel. 0365 410 415
- Dublin Irish Pub str. M. Viteazu nr. 31, tel. 0265 211 200
- Jazz&Blues, str. Sinaia nr. 3, tel. 0724 400 322
- Lounge Cafe, Piata Teatrului nr. 6, tel. 0265 250 202
- Evolution, str. Sinaia nr. 3, tel 0751 126 398
- The Office Club, str. Bolyai nr. 18. tel. 0265 262 692
- Cafe Shiraz, str. Republicii nr.29, tel.0744 474 395
- Gallery Caffe, Piata Trandafirilor nr. 17
- Liquid Pub, langa Casa Tineretului
- Curti's, str. Plutelor nr. 2, tel. 0265 212 021
- Square#7, Piata Teatrului nr. 10, tel 0365 882071
-Avi Cola, str. Postei nr. 1., tel. 0743 111 023
- Cafe Lounge Shiraz, str. Republicii nr. 29, tel 0747 847 284

 


Accesul in spital, doar cu bilet de voie

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Pentru a evita raspandirea virusului de tip AH1N1 in randul pacientilor, conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures a luat decizia ca accesul vizitatorilor in incinta unitatii sa se faca doar pe baza biletului de voie acordat de seful de clinica in cazuri exceptionale. Cu biletul de voie va intra un singur apartinator, care va purta echipament de protectie corespunzator (halat, papuci, masca). "  Aceasta masura are ca scop prevenirea transmiterii virusului AH1N1 la pacientii internati si este o masura temporara, în functie de situatia epidemiologica", a declarat Florin Gomotarceanu, manager SCJU Targu Mures.

 

 


Deficit de personal la AJOFM Mures

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Mures duce lipsa de personal. Potrivit conducerii angajari nu se pot face pe fondul blocarii posturilor in sistemul bugetar. Angajatii actuali fac fata unui volum prea mare de munca pentru care sunt nevoiti sa stea si peste program.


Asistenta sociala pentru beneficiarii din Brincovenesti

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Persoanele cu handicap din comuna Brincovenesti vor beneficia de asistenta sociala. Consiliul local al comunei a aprobat conventia de parteneriat  cu Fundatia Crestina "Diakonina", filiala Reghin, cu scopul acordarii de asistenta sociala unor persoane cu handicap precum si a unor categorii de persoane defavorizate din comuna, satele Brincovenesti si Sacalul de Padure.


Workshop despre chirurgia oncologica ginecologica

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

In perioada 14-16 ianuarie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures se desfasoara o sesiune de workshop-uri cu participare internationala, privind actualitatile in chirurgia oncologica ginecologica. Pe durata workshop-ului vor avea loc si interventii chirurgicale oncologice transmise live cu participarea cursantilor.


Creste numarul infectiilor respiratorii

Posted: 13 Jan 2010 02:42 PM PST

Potrivit conducerii Directiei de Sanatate Publica Mures in judetul Mures infectiile respiratorii au crescut fata de 2009. Astfel, in prima saptamana a anului s-aui inregistrat 3567 de cazuri de viroze, fata de 1794 inregistrate in aceeasI perioada in 2009, pneumonii 788 fata de 698 inregistrate in 2009, iar numarul gripelor sezoniere a ajuns la 16, fata de nici un caz in 2009, in aceeas perioada. "Observam o usoara crestere a infectiilor respiratorii in acest an", a precizat Ovidiu Farcas,  directorul coordonator adjunct Directia de Sanatate Publica Mures.

 


Niciun comentariu: