Zi de Zi

Zi de Zi


Nasu’ reales. Sorin Terbea, in Comitetul Executiv al FRF

Posted: 25 Jan 2010 02:58 PM PST

Mircea Sandu a fost reales ieri pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, funcţie pe care o ocupă încă din 1990. Fostul si viitorul presedinte a obtinut in cadrul Adunării Generale 192 de voturi din totalul celor 259 exprimate, fata de cele 67, cate a adunat contracandidatul sau, Constantin Iacov. Contestat de multi oameni din lumea fotbalului, Mircea Sandu a fost ales la 9 august 1990 preşedinte al FRF, mandat care a fost reînnoit în anii 1994, 1998, 2001, 2005. În cei 20 de ani în care Sandu a condus FRF, naţionala României s-a calificat la ediţiile Cupei Mondiale din 1990, 1994 şi 1998, la Campionatul European din 1996, 2000 şi 2008, dar a ratat calificările la CM 2002 şi 2006, precum şi la CE 2004. FRF a organziat în 1998, la Bucureşti, turneul final al CE Under-21. La nivel internaţional, este delegat UEFA şi FIFA la meciuri internaţionale, iar din 2007 membru în Comitetul Executiv al UEFA.

Muresenii l-au sustinut pe Mircea Sandu
Din partea FC Municipal Targu-Mures au fost prezenti presedintele executiv Alex Krenek, presedintele Consiliului de Adminstratie Ioan Nucu Man si directorul economic Paul Rasnoveanu. „In urma rezultatelor alegerilor, nu cred ca este loc de comentarii. Mircea Sandu este un om care stie ce vrea si face bine ceea ce face. Probabil va ajunge mult mai sus, in ciuda faptului ca multi sunt de alta parere", a declarat dupa incheierea alegerilor presedintele executiv al FC Municipal, Alex Krenek.
Unirea Ungheni este a doua echipa a judetului Mures din doar cele trei participante in primele trei esaloane. Aflata pe locul VI in seria a VI- a, Unirea l-a avut ca reprezentant la alegeri pe presedintele Cornel Berta. „Rezultatul era unul previzibil dupa parerea mea. Iacov nu a fost un adversar pe masura lui Mircea Sandu. Desi pe noi, echipele mici nu prea ne afecteaza acest lucru, cred ca experienta lui va ajuta fotbalul romanesc", a fost de parere antrenorul Unirii, Ioan Orosfoian.
Sorin Terbea, membru in Comitetul Executiv al FRF
In cadrul alegerilor Adunării Generale a Federatiei Romane de Fotbala desfasurate ieri, Sorin Terbea a fost ales membru in Comitetul Executiv din partea Comisiei de Futsal, compusa din zece membri. Omul de afaceri muresean, finantatorul City'us Targu-Mures, medaliata cu bronz la ultima editie a Campionatului  National, detinatoarea ultimelor doua editii ale Cupei Romaniei, a castigat in "cursa electorala" in fata primarului municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno. "S-a decis ca ar fi timpul ca si Targu-Muresul sa aiba un membru in Comitetul Executiv. Iacov este un om deosebit, dar cred ca experienta lui Mircea Sandu si-a spus cuvantul. S-au facut lucruri deosebite, asta nu o poate nega nimeni", a declarat pentru cotidianul Zi de zi Sorin Terbea.


Se dau banii pentru lemne la Reghin

Posted: 25 Jan 2010 02:56 PM PST

De ieri, la sediul primariei din Reghin au început sa se acorde banii pe noiembrie pentru lemnele necesare încalzirii locuintelor. Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Reghin a adus la cunostinta beneficiarilor de ajutor pentru încalzirea locuintei cu lemne, ca începând cu data de 25 ianuarie 2010, se pot prezenta la Casieria Primariei -cam.nr.2-, pentru a-si ridica drepturile banesti aferente lunii noiembrie 2009. Acest ajutor este acordat în baza Legii nr.5/003 privind acordarea de ajutoare pentru încalzirea locuintei. Se mai mentioneaza ca aceste drepturi banesti se pot ridica doar de catre beneficiarii de ajutoare pentru încalzire a locuintei, pe baza actului de identitate. „La noi au venit doar o parte din banii pentru lemne. Se acorda celor care au venit minim pe economie", a declarat Nagy Andras, primarul din Reghin. „Persoanele primesc bani de lemne în functie de ce venituri au iar la casierie cozile deja sunt foarte mari." Banii au început deja sa fie distribuiti. Oamenii primesc câte 34 lei, 54 lei, fiecare în functie de veniturile pe care le are. Noi am afisat tabelul cu cei care trebuie sa primeasca bani iar la caseriei este plin de lume", a precizat Carmen Raileanu, reprezentantul Serviciului de Asistenta Sociala Mures. Programul casieriei este urmatorul: de luni pâna joi între orele 9-15 iar vineri între orele  9 – 13.
Nu beneficiaza de aceste drepturi persoanele care primesc ajutor social în baza Legii nr. 416/2001.


Ceai pentru pietoni si iluminat de sarbatori. Una calda, una rece...

Posted: 25 Jan 2010 02:54 PM PST

Cu toate ca la aceasta rubrica apar de obicei texte cu observatii oarecum critice la adresa unor personaje sau întâmplari din comunitatea mureseana, sunt bucuros sa remarc si lucrurile pozitive (din nefericire nu tocmai numeroase...) atunci când acestea se petrec în jurul nostru.
Dupa ce se parea ca vom avea parte de o iarna calduroasa, Mama Natura a schimbat, asa cum o stim, capricioasa, macazul si ne-a gratulat cu un ger de crapa pietrele. La propriu. Valul de frig s-a abatut si asupra judetului Mures, iar autoritatile au reactionat atât pentru protejarea ghinionistilor blocati în trafic, cât si pentru ocrotirea persoanelor fara adapost si chiar a pietonilor. Astfel, Directia de Sanatate Publica, Politia Comunitara, Serviciul de Ambulanta, SMURD si Primaria si-au dat mâna pentru ca efectele frigului sa fie resimtite pe cât posibil cât mai putin de mureseni. Am trecut ieri, în jurul amiezii, prin fata Primariei Târgu-Mureş si m-a bucurat sa vad ca trecatorii înghetati erau serviti gratuit cu ceai cald, furnizat aproape de intrarea în institutie. Un gest de omenie care merita salutat si felicitat...
Asta se întâmpla ieri, pe timp de zi. Alaltaieri seara însa, la iesirea din redactie am fost uimit sa vad ca iluminatul de sarbatori din zona Catedralei Ortodoxe functiona, mai ales ca din câte stiam operatiunea de decuplare a acestora se declansase în data de 11 ianuarie. Evident, nu e o crima faptul ca beculetele cu „La multi ani 2010!" erau în stare de functionare. Poate doar o cheltuiala inutila, de care nu cred ca aveam nevoie pe timp de criza...
Ce e cert însă, e ca nu suntem atât de bogati încât sa ne permitem luxul ca la sfârsitul lunii ianuarie sa avem în stare de functionare iluminatul de sarbatori...


Vrei consultatie, te programezi telefonic la medicul de familie

Posted: 25 Jan 2010 02:50 PM PST


Aglomeratia din fata usii medicului de familie va lua sfarsit in perioada urmatoare prin introducerea sistemului de programare telefonica. Mai exact, pentru o consulatatie la medicul de familie pe lista caruia se afla, pacientul va trebui sa se programeze telefonic cu doua zile inainte de data dorita a consultatiei.
Activitatea medicilor de familie va fi reglementata printr-un proiect de lege elaborat de Ministerul Sanatatii. Acesta prevede ca medicii de familie sa acorde serviciile medicale contractate cu Casa de Asigurari de Sanatate pe baza unei programari telefonice sau prin alte mijloace, dupa caz, efectuata cu cel putin doua zile lucratoare inainte de data dorita. In acest context, medicii vor avea obligatia sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon pentru ca pacientii sa poata face programari. Acestea vor fi consemnate, obligatoriu, in evidentele primare existente la nivelul cabinetului medical. De asemenea, timpul alocat pentru o consultatie este de 15 minute. In cazul in care bolnavul nu poate sa se prezinte la medic, din motive justificate, la data si ora programata pentru acordarea serviciilor medicale, va anunta cabinetul medical, cu cel putin o zi inainte de data programata. Acelasi lucru este valabil si pentru medicul de familie, daca din motive justificate, nu poate sa ofere consultatia la data si ora stabilita. De la acest ordin fac exceptie situatiile de urgenta medico-chirurgicale, cabinetele de familie din mediul rural, dar si serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.

Atmosfera mai relaxanta pentru medici
Cadrele medicale sunt de acord cu aceasta initiativa a Ministerului Sanatatii "Eu am introdus la mine la cabinet deja de trei ani aceste programari telefonice si constat ca bolnavii cronici respecta programarea. Sala de asteptare este mult mai libera. Consider ca astfel s-ar reglementa situatia si nu s-ar mai revolta nimeni ca trebuie sa stea asa de mult in fata cabinetului. Iar pentru medici, atmosfera va fi mai relaxanta si vor putea lucra linistiti. Daca vrei o adeverinta medicala, sau ai o raceala unde doar iti curge nasul trebuie programare. Dar daca ai febra, deja este urgenta", a declarat dr. Ileana Mihaescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Mures.


Finantare UE pentru Grupul de Actiune Locala Dealurile Târnavelor

Posted: 25 Jan 2010 02:50 PM PST

Proiectul „Strategia de dezvoltare a Grupului de Actiune Locala (GAL) Dealurile Târnavelor", depus în cadrul PNDR Axa 4 Leader, sub-masura 431.1 a fost selectat pentru finantare, a anuntat Ovidiu soaita, presedintele GAL Dealurile Târnavelor.
Potrivit acestuia, obiectivul general al proiectului îl reprezinta elaborarea strategiei si a planului de dezvoltare locala a asociatiei GAL Dealurile Târnavelor în vederea participarii la procedura de selectie pentru desemnarea GAL Dealurile Târnavelor functional. „Aceasta procedura de selectie se realizeaza de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe baza strategiilor de dezvoltare prezentate de fiecare solicitant. Conform contractului de finantare, semnat în decembrie 2009 la Alba Iulia, proiectul va fi implementat pe parcursul primelor patru luni calendaristice ale anului 2010. Costul total eligibil este de 252.000 lei din care 202.000 lei reprezinta valoarea finantarii nerambursabile de la Uniunea Europeana", a declarat Ovidiu Soaita.
Presedintele GAL Dealurile Târnavelor a precizat ca principalele activitati ale proiectului vizeaza desfasurarea unei campanii de promovare si constientizare a populatiei si de consultare publica pentru identificarea nevoilor locale ce vor sta la baza elaborarii strategiei zonei deservite de GAL, cooperare si schimburi de experienta la nivel national si international si elaborarea strategiei si a planului de dezvoltare locala. „Lansarea oficiala a proiectului va avea loc joi, 28 ianuarie, de la ora 14.00, la parterul primariei din Saschiz. Au fost invitati sa participe primarii comunelor GAL, reprezentanti ai Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures, ai Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si pescuit Mures, experti români si straini implicati în elaborarea strategiei de dezvoltare rurala si alti factori interesati", a încheiat Ovidiu Soaita.



Grupul de Actiune Locala Dealurile Târnavelor, cu sediul în Saschiz deserveste un teritoriu rural cu o populatie de 27.555 de locuitori, conform recensamântului din 2002, fiind constituit din opt comune: Bunesti din judetul Brasov, Biertan din judetul Sibiu, Saschiz, Vânatori, Albesti, Apold si Danes din judetul Mures si 17 organizatii partenere, reprezentând un teritoriu neacoperit de un alt potential GAL.


Se ascut cutitele în PSD. Pe cine sustine filiala Mures?

Posted: 25 Jan 2010 02:49 PM PST


Atât la nivel central cât si la nivel local, în PSD se scot si se ascut cutitele, se curata armele pentru o confruntare între cele doua tabere care s-au prefigurat deja. Una dintre ele este condusa de Mircea Geoana. Cealalta, greu de spus, dar este sigur o tabara anti-Geoana. Daca la începutul tensiunilor Miron Mitrea afirma ca îl sustine pe Cristian Diaconescu, acum ambii au o candidatura mai mult sau mai putin anuntata.

Geoana, sustinut de 39 de organizatii judetene?
De asemenea la reuniunea din acest weekend de la Poiana Brasov, Ilie Sârbu si Constantin Nita au sustinut hotarât ca 39 de organizatii din teritoriu îl sustin pe actualul presedinte al PSD. Totusi, nici un reprezentant al vreo unei organizatii nu a iesit la rampa cu o declaratie clara care sa risipeasca ceata din partid. Este si cazul judetului Mures.

Fratean: PSD Mures a avut o evulutie buna
L-am întrebat pe Alexandru Fratean, presedintele PSD Mures, daca judetul nostru se afla între cele 39 de organizatii care îl sustin pe Mircea Geoana însa raspunsul nu a fost clar, raspunsul dat de Alexandru Fratean fiind ca urmeaza negocieri la nivel judetean, de acolo se va stabili un delegat care va participa la congres, iar votul pentru noul presedinte PSD va ramâne secret. "Am participat la reuniunea de la Poiana Brasov unde s-a discutat problema organizarii cât mai rapide a unui congres în PSD si a unei echipe care sa duca PSD-ul în viitor si nu în trecut. Cred ca Mircea Geoana a facut multe pentru partid si ar fi în stare sa duca mai departe echipa, însa la fel de bine poate fi si altcineva", a declarat presedintele PSD Mures. Acesta mai spune ca la nivel judetean se va organiza o reuniune în care se va stabili cu cine merge Muresul, pe cine sustine la congresul, care urmeaza sa aiba loc. "Deocamdata se poarta multe discutii, sunt doar doua candidaturi anuntate, însa un lucru este sigur: vor fi multe dezbateri despre aceasta problema. Nu cred ca în ultimii opt ani PSD-ul a avut o evolutie buna, mai ales în Ardeal. În aceasta perioada care a trecut PSD a pierdut doua alegeri prezidentiale, însa Muresul a facut scoruri destul de bune. De aceea cred ca ar fi bine ca dupa acest congres, organizatia PSD Mures sa aiba un cuvânt mai greu în conducerea centrala. Pentru judetul Mures va conta foarte mult proiectul politic ce va fi pus masa de la Congres. Vreau ca PSD sa functioneze mai bine în Ardeal de acum încolo", a mai subliniat Fratean.

Diaconescu si Mitrea candidati oficial
Cristian Diaconescu si Miron Mitrea si-au anuntat oficial candidatura, iar Adrian Nastase a lasat de înteles ca se mai gândeste. Situatia de la nivelul judetului Mures este întâlnita în toata tara, nici un presedinte de filiala judeteana nu se înghesuie sa spuna clar pe cine sustine si peste tot au loc discutii. "Vom avea o întrunire la nivel judetean si vom discuta pe cine sustinem la Congres. Votul va fi secret", a mai adaugat presedintele PSD Mures.
Pâna la congresul care va avea loc cât mai repede, urmeaza sa mai vedem cum vor evolua lucrurile. Daca Adrian Nastase îsi va anunta oficial candidatura si daca vor mai exista tradatori din tabara lui Mircea Geoana. Oricum, apele sunt foarte tulburi si agitate în PSD la momentul de fata si doar câteva zile în plus le va mai linisti. Am solicitat si parerea unor oameni care au un cuvânt de spus în buna functionare a organizatiei PSD Mures.


    
Pâna la urma va câstiga o echipa
"Partidul are mai multi pretendenti la functia de presedinte. Sunt mai multi candidati care se bat pentru o functie. Cât despre sedinta de la Brasov, am înteles ca a fost ceva scurt, Mircea Geoana întâlnindu-se cu niste reprezentanti ai organizatiilor judetene. Eu consider ca aceasta este o campanie interna si ca pâna la urma va câstiga o echipa. Este adevarat, vor fi modificari de personal si de structura. Legat de acuzatii, de la Marian Vanghelie care are un limbaj mai... sarac, ma asteptam sa vina cu niste acuzatii însa nu de la Miron Mitrea, pe care îl stiam un om destept. Ca si ansamblu, aceste lucruri sunt normale. Este normal si ca presedintele unei organizatii judetene sa se duca spre un anumit candidat, sunt chestiuni caracteristice. Totusi, aceste lucruri ar trebui discutate în partid si nu în fata camerelor."
Florin Vlas, presedinte PSD Târgu-Mures   

Se impune o analiza judeteana
"Cum sa le comentez situatia actuala? Faptul ca sunt mai multi candidati e un lucru bun. Noi asteptam sa se analizeze situatia si în functie de propunerile fiecarui candidat, la nivelul organizatiei judetene ne vom face un punct de vedere cu care sa ne prezentam mai apoi la congres."
Ovidiu Dancu, fost primar al orasului Ludus  


PSD va ramâne un partid mare
"Sa nu facem o confuzie... 39 de lideri de organizatii s-au pronuntat pro-Geoana. Este o mare diferenta între ceea ce spune un lider si ceea ce spune întreaga organizatie. PSD a fost, este si va fi un partid mare. Functia de presedinte al partidului este una foarte importanta. La fel ca toate partidele, PSD a ajuns la un moment natural din viata sa, în care anumiti oameni mai mult sau mai putin importanti încearca sa ajunga la conducere. Astfel, ei discuta cu organizatiile judetene, cu primarii, cu oameni de la care ar putea obtine un sprijin. Este ca la fotbal, în viata normala suntem prieteni dar pe teren ne mai rupem picioarele pentru ca fiecare vrea sa câstige. Este un lucru banal... un lucru normal care se întâmpla în viata partidelor. Merita sa fii presedintele PSD si asta dovedeste ca PSD-ul conteaza. Apreciez transparenta cu care se confrunta candidasii. Geoana si-a chemat oamenii la Brasov ca sa obtina sustinere, Diaconescu a discutat deschis cu Mitrea, Mitrea si el ca un barbat adevarat a facut acuzatiile sale. Sunt niste batalii care se desfasoara transparent si acesta este un lucru bun."
Dinu Socotar, prim vicepresedinte PC Mures  


E nevoie de echilibru în partid
"Urmaresc si eu ce se întâmpla la nivelul conducerii din PSD pe partea de media. Cea mai interesanta mi se pare luarea de pozitie a lui Cristian Diaconescu, care vrea sa aplaneze conflictele. El vrea sa vina cu o echipa care sa aduca un echilibru în partid. Este mare nevoie de oameni care sa aduca echilibru în partid si care sa dea valoare. Este important ca toti acesti oameni sa se adune la un loc."
Cristian Tuca, fost subprefect   

 
Se impune o sedinta si la Mures
"Nu sunt bine informat referitor la aceste probleme din PSD. Ceea ce vad la televizor ma poate induce în eroare. Trebuie sa avem o sedinta la Târgu-Mures cu domnul Fratean si sa discutam despre ce se întâmpla în partid si ce pozitie vom lua. Dupa aceste discutii o sa va pot da o pozitie oficiala la situatia din PSD."
Dorin Danesan, primar Sighisoara


Se cauta sefi de servicii si birou la Politia Comunitara Târgu-Mures

Posted: 25 Jan 2010 02:48 PM PST

Pâna la organizarea unui concurs pentru ocuparea functiei de director al Politiei Comunitare Târgu-Mures, aceasta este detinuta în mod provizoriu de Valentin Bretfelean, fost director adjunct al institutiei. Potrivit acestuia, principalul obiectiv al politistilor comunitari este îmbunatatirea standardelor de calitate, iar pe termen mediu reorganizarea institutiei prin externalizarea unor servicii.

Reporter: Va rog sa va prezentati cititorilor nostri.
Valentin Bretfelean: Lucrez la Politia Comunitara Târgu-Mures din octombrie 2008. Anterior am lucrat în Serviciul Român de Informatii, unde am activat ca ofiter între anii 1990 – 2008, ocupând functii de la ofiter operativ, jurist, sef birou, director adjunct si director. Sunt casatorit, am doi copii, sotia este economist, unul dintre copii este student, iar celalalt elev la Colegiul „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mures.
Rep.: Ati avut de optat între pensie si salariu. Ati ales cea de-a doua varianta...
V.B.: Da, am optat pentru continuarea activitatii la Politia Comunitara deoarece este o provocare noua pentru mine, oarecum apropiata cu activitatea pe care o aveam înainte si totusi atât de diferita. Am ramas în acest serviciu deoarece consider ca pot sa îmi aduc aportul la o organizare mai buna a activitatii Politiei Comunitare pentru ca totusi la vârsta de 44 de ani sunt înca tânar pentru a ma retrage la pensie.
Rep.: Care e bilantul Politiei Comunitare Târgu-Mures pentru anul 2009?
V.B.: A fost unul cu multiple activitati din punct de vedere al perspectivei profesionale. Ce este foarte important de subliniat este ca printr-o redimensionare a dispozitivului de ordine publica pe care l-am coordonat în mod nemijlocit, am reusit dublarea paramentrilor de munca, pe care îi veti cunoaste statistic la bilantul institutiei care va avea loc probabil în luna februarie.
Rep.: Ce obiective aveti pe termen scurt si mediu?
V.B.: Ca obiectiv imediat ne propunem sa ne mentinem la acelasi standard de calitate si chiar sa îmbunatatim activitatea desfasurata si sa facem acest lucru în conditiile în care vom face si economie la buget, fapt care se poate realiza printr-o redimensionare a dispozitivului de ordine publica si reasezare a lui în functie de evolutia situatiei operative si prin economii la unele capitole bugetare. Pentru perioada medie, dupa ce voi supune atentiei conducerii primariei Târgu-Mures, respectiv primarului dr. Dorin Florea, câteva variante de reorganizare ale institutiei, putem discuta mai multe, ca idee de baza existând sansa de externalizare a unei bune parti a serviciului de paza.
Rep.: Care este gradul de ocupare a organigramei institutiei?
V.B.: Pâna aproximativ o luna, dintr-un numar de 317 persoane prevazute în organigrama erau ocupate 86% din posturi. Acest numar s-a diminuat cu înca 11 persoane care au optat pentru pensie în detrimentul salariului. E demn de mentionat ca la aceasta data sunt vacante atât posturile de director, cât si cel de director adjunct, doua posturi de sefi de servicii, precum si sase posturi de sefi de birou.


Drumul de acces la depozitul de deseuri din Sânpaul, modernizat

Posted: 25 Jan 2010 02:48 PM PST

Consilierii judeteni vor analiza în cadrul sedintei ordinare de joi, 28 ianuarie, aproarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei „Drum de acces la depozitul zonal de deseuri din localitatea Sânpaul", valoarea totala a investitiei, cu TVA inclus, fiind de 5.072.525 lei.
Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Mures, Cristian Chirtes, în cadrul proiectului „Sistem integrat de gestiune a deseurilor la nivelul judetului Mures", finantabil în cadrul POS Mediu, axa 2, va fi realizat un depozit ecologic zonal pe un amplasament situat pe raza comunei Sânpaul, la o distanta de aproximativ 3 km de soseaua E 60 care face legatura între Târgu-Mures si Cluj Napoca. „Drumul existent se desprinde din DN 15 în dreptul intersectiei cu drumul comunal 121, pe sub pasajul din localitatea Sânpaul, are o lungime totala de circa 3 kilometri din care 0,300 kilometri este asfaltat, 0,450 este pietruit, iar 2,250 km este drum de pamânt. În prezent drumul este degradat, santurile de scurgere sunt înfundate, podetele existente sunt necorespunzatoare si insuficiente. Pentru a asigura atât transportul deseurilor de la punctele de colectare pâna la depozit cât si circulatia utilajelor implicate în constructia depozitului, se impune modernizarea drumului ca o necesitate de a se aduce capacitatea portanta a sistemului rutier existent la capacitatea corespunzatoare traficului de perspectiva", a declarat Cristian Chirtes.
Vicepresedintele CJ Mures a precizat ca în studiul de fezabilitate elaborat de firma Ungpro din Târgu-Mures exista doua variante de realizare a drumului de acces, unul cu doua benzi de circulatie si celalalt cu o banda de circulatie. „În prima varianta se propune realizarea unui drum asfaltat cu doua benzi de circulatie având latimea platformei drumului de 7 m si latimea partii carosabile de 5,5 m. Suprafata de teren necesara pentru realizarea investitiei este de circa 40.500 mp din care 32.000 mp este domeniu public iar 8500 mp este teren proprietate privata. Aceasta varianta presupune o investitie totala. Cu TVA inclus, de 5.072.525 lei", a explicat Cristian Chirtes. Referindu-se la varianta drumului de acces cu o banda de circulatie, vicepresedintele CJ Mures a aratat ca aceasta necesita o suprafata de teren mai mica si un cost mai redus decât prima varianta. „Variana prevede realizarea unui drum de acces cu o singura banda de circulatie având latimea platformei drumului de 5 m si latimea partii carosabile de 4 m cu conditia asigurarii unor platforme de încrucisare la o distanta care sa asigure vizibilitatea la întâlnirea cu vehiculele din sens opus, dar nu mai mare de 250-300 m. Aceasta varianta presupune o investitie în valoare totala de 4.151.618 lei", a încheiat Cristian Chirtes.
Durata de realizare a investitiei propusa în studiu de fezabilitate este de patru luni, finantarea acesteia urmând a fi asigurata din bugetul Consiliului Judetean Mures.


Conducerea sub influenta alcoolului duce la tragedii rutiere

Posted: 25 Jan 2010 02:48 PM PST

Consumul de alcool reprezinta una din cauzele de conturbare a capacitatii de conducere, desi exista tendinta de a se subestima rolul sau, a avertizat, ieri, comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Mures. „De cele mai multe ori, conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului comit frecvente încalcari ale normelor de circulatie, conduc cu viteza excesiva, se angajeaza în depasiri neregulamentare sau executa în mod periculos virajele. Consumul de bauturi alcoolice reduce viteza de reactie si precizia miscarilor si poate determina scaderea acuitatii vizuale si auditive a soferilor", a declarat Livia Popa.
Potrivit acesteia, legea pedepseste aspru, cu închisoare de la unu la cinci ani, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul dupa ce soferul acestuia a consumat bauturi alcoolice, iar concentratia de alcool în sânge depaseste limita legala. „Se prevede o pedeapsa cu închisoare de la unu la cinci ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influentând în mare masura producerea accidentelor de circulatie", a încheiat Livia Popa.


Agentiile de turism au scapat de forfetar

Posted: 25 Jan 2010 02:47 PM PST

Pana mai zilele trecute, ideea de a plati impozit forfetar a fost subiect de gandire pentru administratorii agentiilor de turism din Mures. Acum, ei rasufla usurati, deoarece impozitul forfetar nu va mai fi aplicat in acest domeniu de activitate.
O astfel de masura ar fi insemnat falimentul agentiilor mici si mijlocii, dar si a celor recent infiintate. Unii administratori ai agentiilor de turism, spun ca banii ce i-ar fi dat pe impozitul forfetar, i-ar fi folosit pentru achitarea utilitatilor. Administratorul agentiei de turism Maori, inca nu este sigur ca au scapat de forfetar. "Ne bucura dar nu stiu daca a fost acceptata ideea. Ne-ar ajuta foarte mult in perioada asta de criza. A plati in plus pentru stat, inseamna un ban in minus pentru activitatea noastra, mai ales in momentele astea grele, cand nu avem asa multi clienti cum am avut si in anii precedenti, cand se simte ca oamenii nu mai vin in numar asa de mare la agentii sa faca rezervari pentru vacanta. Cu banii care i-am fi dat pe impozitul acela putem plati chiria si alte utilitati, mai ales ca in perioada octombrie-martie este sezon mort", a declarat Torok Csaba, administratorul agentiei de turism Maori din Targu Mures.

Forfetar egal faliment
"Este foarte bine ca au stopat aceasta idee, pentru ca si asa incasarile sunt foarte mici. Multi merg in vacanta cu masini proprii sau cu autocarul, foarte putini sunt cei care merg cu avionul si, in acest fel nici comisioanele noastre nu sunt asa de mari. Avem mai multe rezervari in perioada verii, dar trebuie si noi sa ne acoperim alte cheltuieli. Daca se baga, poate am fi dat faliment", este de parere Lutsch Kinga, administrator  agentia de turism Szocs&Co.
Introducerea agenţiilor de turism în categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare, considera administratorul Adonis Travel, Ioan Ceausean. "Evaziunea fiscala nu se gaseste la agentiile de turism ci in alta parte. Este un impozit in plus, sunt bani care nu i se cuvin statului", a precizat Ceausean. "Este o plata in minus pentru noi, mai ales ca nici profitul nostru nu este unul grozav", a spus Monica Hancu, administrator Mondo Tours.
Agentia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a primit asigurari de la Ministerul Finantelor ca nu se va pune problema introducerii impozitului forfetar la agentiile de turism. In comunicatul transmis de ANAT, se arata ca, "Prin specificul activitatii agentiilor de turism, fiecare client pleaca întotdeauna din agentie cu contract, factura, chitanta si voucher, acestea constituind elementele în baza carora turistul nu ar putea beneficia altfel de cazare, transport aerian, servicii de alimentatie publica. Agentiile de turism detin contracte ferme si au obligatii de plata ferme fata de hotelieri, structuri de alimentatie publică si cazare, precum si fata de companiile aeriene membre. Cu termene fixe si stricte de plata, agentiile de turism se numara printre cele mai disciplinate firme din economia româneasca".  


Daca simti ca esti pe moarte… mai abtine-te doua zile

Posted: 25 Jan 2010 02:47 PM PST

Pentru o consultaţie la medicul de familie, trebuie să vă faceţi programare cu două zile lucrătoare înainte, telefonic. Este vorba despre un proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătăţii ce introduce sistemul de programare telefonică în ceea ce priveşte cabinetele medicilor de familie. Ce părere aveţi despre această hotărâre?


Mie îmi e indiferent. Dar totuşi, cred ca e mai bine aşa, se evită cozile.
Popescu Vasile


E o idee bună pentru că majoritatea oamenilor se înghesuie acolo, e multă lume, se ceartă la cozi, etc. Şi acum sunt cabinete la care se face programare dar nu se respectă. Sunt curios dacă se va respecta de acum.
Sărmăghiţan Ovidiu


Nu prea merg la medicul de familie. Nu am avut nevoie. Dar e mai bine asa, cred că e o idee bună.
Vulpe Viorel


Şi până acum tot aşa a fost, cel puţin la medicul meu de familie. Daca de acum va fi obligatoriu înseamnă că începe să fie rău, aşa se întâmplă de obicei. În unele cazuri e mai bine asa – în cazul bolilor cronice. E mai rău atunci când ai o problemă urgentă.
Hocza Judith


Ioan Hasasiu, pensionarul care da in judecata Guvernul

Posted: 25 Jan 2010 02:47 PM PST

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania va actiona in judecata Guvernul pentru nerespectarea Legilor 250 din 2007 si 218 din 2008, privind valoarea punctului de pensie, respectiv acordarea de punctaje suplimentare pensionarilor care au lucrat in grupele I si II de munca.
Masura vine ca urmare a deciziei Guvernului de a ingheta cuantumul pensiilor la nivelul lunii octombrie si refuzul de a acorda cel putin o indexare corespunzatoare ratei inflatiei. Membrii Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania vor informa Federatia Europeana a Pensionarilor in legatura cu situatia grava a pensionarilor din Romania, careia ii va cere sa fie solidara cu cererile lor, precum si sa faca demersuri corespunzatoare la Comisia Europeana. In cursul zilei de joi, o delegatie a Federatiei se va deplasa la Bruxelles pentru a pune pe tapet situatia pensiilor si a pensionarilor din Romania. "O delegatie a Federatiei va merge la Bruxelles sa informeze despre situatia care s-a creat in Romania dupa alegerile prezidentiale cand noi ne-am asteptat ca toate lucrurile sa revina la normal. In special pensionarii au cam dat stampila pentru Basescu, iar zilele trecute, premierul Boc a spus ca nu se pune problema, in continuare, la nimic altceva, decat aplicarea unor corectii, egalizarea duratei muncii intre barbati si femei", a declarat Ioan Hasasiu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania si presedinte fondator in exercitiu al Sindicatului Pensionarilor din judetul Mures.

In mai se picheteaza Guvernul
Federatia cere Parlamentului sa modifice Codul Fiscal in sensul impozitarii progresive a pensiilor, doar pentru sumele care depasesc salariul mediu brut pe economie, precum si ca Legea unitara a sistemului unic de pensii sa nu modifice prevederile legii 19/2000 privind valoarea punctului de pensie. Se mai cere ca Guvernul sa asigure fondurile necesare compensarii medicamentelor pentru pensionarii cu pensii pana la 700 lei pe luna si a aprovizionarii corespunzatoare a farmaciilor din spitale cu medicamentele necesare, dar si asigurarea de locuinte pentru familiile de pensionari care locuiesc in imobile nationalizate care se retrocedeaza si interzicerea evacuarii lor pana la solutionarea cazurilor. "In lunile martie-iunie se vor organiza in cadrul adunarilor din cele opt regiuni economice participari ale organizatiilor de pensionari la adunarile initiate de CNSLR "Fratia". In mai, 12.000 de oameni din activitate cat si pensionari vor picheta sediul Guvernului, Ministerul Muncii si cel al Sanatatii. Pe urma va urma un mars demonstrativ in Bucuresti", a
anuntat Hasasiu.


Titulatura noua pentru casele de tip familial Reghin-Petelea

Posted: 25 Jan 2010 02:47 PM PST

De la 1 februarie se infiinteaza Complexul de case de tip familial Reghin-Petelea, ca urmare a inchiderii Centrului de plasament nr. 8 Reghin. Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean, de joi, 28 ianuarie, se afla proiectul de proiectul de hotarâre privind închiderea Centrului de Plasament nr. 8, situat în Reghin si înfiintarea Complexului de case de tip familial Reghin-Petelea ca serviciu functional al Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului din cadrul Directiei Generale deAsistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Mures. Complexul cuprinde opt case de tip familial in Reghin si o casa de tip familial in Petelea. Aici sunt oferite servicii pentru 54 de copii, de catre 32 de angajati. "In aceste case, copiii s-au mutat in timp. A fost un proces care se finalizeaza acum. Este un fel de coordonare, pana acum aceste case au apartinut de Centrul de plasament nr. 8 Reghin. Iar de la 1 februarie primesc denumirea de Complexul de case de tip familial Reghin-Petelea", a explicat Lorand Schmidt, director general al DGASPC Mures.
In cadrul Complexului, copiilor le este asigurat accesul la gazduire pe o perioada determinata, ingrijire, educatie si pregatire in vederea reintegrarii familiale si socio-profesionale. De asemenea, sunt oferite servicii de specialitate pentru a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte identitatea personala  în functie de sex, dizabilitate, apartenenta religioasa, culturala, lingvistica, ori de orientare sexuala, precum si alte servicii de specialitate dupa caz. "Fiecare copil beneficiaza de protectie în baza unui plan individualizat de protectie, care este dezvoltat în programe de interventie specifica pentru urmatoarele aspecte: nevoile de sanatate si promovarea sanatatii, nevoile de îngrijire, securitate si promovarea bunastarii, nevoile fizice si emotionale, nevoile educationale si urmarirea obtinerii de rezultate scolare corespunzatoare potentialului de dezvoltare a copilului, nevoile de petrecere a timpului liber, nevoile de socializare, modalitatile de mentinere a legaturilor cu parintii, familia largita cu prietenii si alte persoane importante sau apropiate fata de copil si modul de satisfacere a tuturor acestor nevoi", se arata in proiectul de hotarare.


Am fost colegi la “Rebreanu” in clasa B primara

Posted: 25 Jan 2010 02:47 PM PST

In cladirea galbena, a doua dintre cele doua cladiri ale Gimnaziului L. Rebreanu din Targu Mures, la etajul doi, serpuind dupa coridoare, ba la stanga, ba la dreapta, ajungem la clasa I B. Nu sunt prea multi domni"Trandafir" in invatamantul romanesc, dar iata ca aici gasim unul. Se numeste Ferenti Alexandru. "Am terminat in 1981 Liceul Pedagogic Mihai Eminescu. Am ales aceasta meserie pentru ca imi plac foarte mult copiii, am avut ocazia sa exersez cu fratii mei mai mici, asta in primul rand, dar si din recunostinta pentru invatatoarea mea, doamna Codarcea de la scoala nr. 14 (Gimnaziul "Dacia"- n.r.)", povesteste Alexandru Ferenti. "Provin dintr-o familie mixta, nici nu prea vorbeam bine romaneste cand am intrat in clasa intai. Practic doamna Codarcea m-a invatat romaneste," recunoaste zambind cel care vorbeste limba lui Rebreanu cu o dictie demna de un actor! Copiii stau pe locurile lor, dar nu se pot abtine sa nu faca grupuri –grupuri dezbatand spinoasa problema a meseriilor. Fiind clasa unui fost fotbalist, actual antrenor al celor mici, pe primul loc desigur se afla jocul cu balonul rotund. Toti baietii voteaza cu fotbalul-mai putin Eric, el vrea sa fie pompier. Ceilalti se mai gandesc si unii dintre ei se declara viitori politisti, veterinari, sau chiar invatator-daca poti juca fotbal si asa, de ce nu? De ce va place fotbalul?-lansez eu intrebarea si o padure de manute se agita in aer. Aleg la intamplare un copilas, care imi raspunde cu seriozitate: "Pentru ca asa-s baietii." Recunosc, la asta nu m-am gandit.
Doua fetite simpatice –au zburat cu avionul, spun ele- vor sa se faca stewardese! Catalina e in dilema: cand nu zboara, ar putea sa patineze?
O alta intrebare ce face "revolutie" in clasa: unde e mai bine, la gradinita sau la scoala? "La gradinita pentru ca ne jucam cu cifrele"-spun unii,  "la scoala pentru ca invatam sa citim," spun altii...Dupa poza de grup copiii ies in pauza iar argumentarea pro sau contra gradinita, continua!


LPS BC Mures - CSU Cuadripol Brasov 68-54

Posted: 25 Jan 2010 02:47 PM PST


Echipa de baschet masculin, juniori II ai LPS BC Mures a obtinut o noua victorie in fata formatiei CSU Cuadripol Brasov, scor 68-54. Partida din cadrul Campionatului National al jucatorilor sub 16 ani s-a disputat duminica in sala Liceului Electromures din Targu-Mures si a fost la discretia elevilor lui Szaszgaspar Barnabas. Acestia au condus detasat la un moment dat cu aproape 30 puncte. Oaspetii s-au apropiat spre final in special din cauza atmosferei create spre finalul jocului de catre oaspeti. Aceasta a fost aproape sa degenereze cand, unii dintre parintii jucatorilor oaspeti veniti, incurajati de manifestarile antrenorului (Rosu) si-au permis chiar sa patrunda in teren si sa ceara socoteala arbitrilor si oficialilor. Desi soarta partidei, care a fost dominata clar de mureseni, nu a fost pusa in cumpana si pentru turneul semifinal se calificau oricum ambele formatii, brasovenii au dat un exemplu negativ in primul rand tinerilor aflati in teren. "Este regretabil faptul ca se petrec asemenea lucruri in sala de sport, tocmai in fata celor pe care dorim sa-i crestem si sa-i invatam ce inseamna spiritul de fair- play care ar trebui sa domneasca in sport".
Echipa din Targu-Mures a evoluat in urmatoarea formula: Radu Cristea, Olimpiu Gliga, Ioan Voda, Kun Tibor, Raul Voda, Eugen Gliga, David Maior, Gabriel Oltean, Silviu Vlasiu, Daniel Uta, Adrian Oprea.


Romgaz Electromures ramane pe locul secund la junioare

Posted: 25 Jan 2010 02:47 PM PST

Echipa feminina de popice junioare a Romgaz Electromures a fost intrecuta de SCM Brasov cu 51 "bete" in turneul disputat sambata pe arena Electromures din Targu-Mures. Lidera a seriei, formatia din Brasov a realizat 3062 de puncte, fata de cele 3011 ale muresencelor. Cel mai valoros rezultat al turneului l-a inregistrat medieseanca Monica Parhon (550 popice doborate), urmata la un singur "bat" de muresesanca Adela Ban si rapidista Oana Darie (538). Cu patru jucatoare care au trecut granita celor 500 popice doborate (Daniela Noghi- 531, Ioana Manolache- 521, Mirabela Preda- 517 si Adina Sava- 510) si alte doua foarte aproape de acest punctaj, echipa brasoveana a prezentat cel mai omogen lot si a obtinut cele patru puncte acordate primei clasate. La muresence, dupa Adela Ban, componeta al lotului national de junioare, celelalte jucatoare au obtinut urmatoarele rezultate: Alexandra Sasniresan (521), Laura Bungardean (511), Alina Suciu (491) Carina Mircea (480). Au mai evoluat Dalia Roman, inlocuita cu Birtalan Antonia. Cea de-a treia clasata, Gaz Metan Medias an a obtinut trei puncte si realizat un total de 2943 de popice doborate. A doua jucatoare din formatia din Medias a fost Andreea Tatar (516 p.d.). Ultima clasata in clasamentul seriei, Rapid Bucuresti a doborat doar 2510 de popice, avand in Gabriela Ciorascu (505p.d.) cea de- a doua performera a echipei.
Pentru formatia din Targu-Mures urmeaza dificila partida din cadrul sferturilor de finala a Cupei Campionilor, in care vor intalni  formaţia austriaca DKV Kegeltreff Schlaining. La gazde va evolua dupa toate probabilitatile si junioara Adela Ban, care a reusit in jocul divizionarelor A cel de- al doilea rezultat al echipei (563, dupa Doina Baciu- 574) in confruntarea cu aceeasi CSM Brasov. La brasovence, toate cele patru jucatoare care au doborat peste 500 de popice in turneul junioarelor au evoluat si in meciul senioarelor.


PD-L se pregateste de rebranding

Posted: 25 Jan 2010 02:46 PM PST

Secretarul general al Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a declarat ieri ca numele partidului din care face parte ar trebui schimbat în Partidul Popular. Aceasta decizie ar trebui luata la viitorul congres al formatiunii. Liderul social-democrat a opinat ca si ca pedelistii fac parte din familia populara europeana. Desprins din FSN si devenit Partidul Democrat în 1993 sub presedintia lui Petre Roman, formatiunea a fost membra initial a Internationalei Socialiste. Ulterior, dupa preluarea presedintiei de catre Traian Basescu, PD a intrat în Partidul Popular European, devenind dupa fuziunea cu Partidul Liberal Democrat al lui Theodor Stolojan, Partidul Democrat Liberal în primavara lui 2008. O alta problema care se pune este si lipsirea de trandafirul de pe sigla. Marii lideri din conducerea PD-L-ului spun ca aceasta miscare de rebranding este absolut necesara deoarece partidul trebuie sa se revigoreze în totalitate. Totusi, cea mai importanta schimbare va ramâne schimbarea de nume dar oare arhicunoscuta culoare portocalie va fi schimbata?



Sa nu mai fim catalogati drept FSN-isti
"Am o parere foarte buna despre aceasta propunere. Nu vreau ca lumea sa mai spuna ca suntem FSN-isti. Astfel nu vor mai fi tot felul de presupuneri si suspiciuni. Noi facem parte din familia partidelo populare si meritam sa purtam acest nume."
Doru Opriscan, deputat PD-L


Trandafirul trebuie schimbat
"Mi se pare o oportunitate foarte buna. Partidul are nevoie de o identificare cu Partidul Popular European atât la nivelul doctrinei, cât si la nivelul numelui si al siglei. Trandafirul de pe sigla ar trebui schimbat deoarece este considerat un simbol socialist. Ca si concluzie, este o idee foarte buna, chiar necesara."
Mihail Porutiu, secretar executiv al PD-L Mures
 


Ciprian Dobre vrea congres extraordinar PNL în martie

Posted: 25 Jan 2010 02:46 PM PST

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a propus ieri organizarea unui congres extraordinar în primele zile ale lunii martie. "Cred ca este momentul ca PNL sa aiba o dezbatere într-un for suprem asupra liniei politice urmatoare, asupra unei oferte politice majore pentru societatea româneasca si a unor aspecte programatice ce trebuie adaptate la conjunctura politica", a declarat Crin Antonescu. Presedintele PNL spera ca delegatia permanenta sa îi accepte propunerea iar congresul sa se desfasoare cât mai repede cu putinta, poate chiar la începutul lui martie. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban declarase saptamâna trecuta ca un congres ordinar al partidului nu va putea fi organizat, potrivit calendarului, înainte de luna septembrie. "Delegatia Permanenta va hotarî convocarea congresului. Conform statutului, congresul de anul acesta este unul care are un caracter de congres ordinar, este reglementat prin prevederile statutului. Cel mai probabil, dupa cum am studiat calendarul, luna în care se poate tine congresul este luna septembrie", a explicat Orban.  
Presedintele PNL Mures, Ciprian Dobre, aanuntat ca îl sustine pe Crin Antonescu. "Antonescu si Orban ar trebui sa se înteleaga asupra datei de începere a acestui congres ordinar. Asta ar fi prima lor datorie. Pe de alta parte, un congres la nivel national în PNL este foarte necesar si bine venit iar cu cât va avea loc mai repede, cu atât va fi mai bine", a declarat Ciprian Dobre.
si Viorel Catarama, fostul lider liberal este de aceeasi parere si anume, cu cât congresul va avea loc mai repede, cu atât va fi mai bine pentru toti liberalii.  


Persoanele blocate în trafic şi fără adăpost protejate de autorităţi

Posted: 25 Jan 2010 02:46 PM PST

Primul-ministru Emil Boc a cerut autorităţilor centrale şi locale să intervină pentru aducerea în siguranţă a persoanelor care rămân blocate în trafic, din cauza zăpezii şi să ia măsuri pentru protejarea persoanelor fără adăpost. Şeful Executivului a solicitat prefecţilor să ofere ajutor persoanelor care au rămas blocate în trafic, din cauza zăpezii. „Atenţie cu privire la persoanele care se află în trafic şi - din inconştienţa lor, pentru că se întâmplă - rămân blocaţi în situaţii fără ieşire şi trebuie să stea acolo ore întregi în ger, în vânt. Acolo trebuie să interveniţi, cu mijloacele autorităţii statului şi să îi aduceţi în siguranţă pe acei oameni", a mai spus prim-ministrul.
Pentru mai multe informaţii am contactat Instituţia Prefectului Mureş însă de acolo purtătoarea de cuvânt, Cristina Manoilă, ne-a spus că aceste dispoziţii au fost trimise către primării şi către Direcţia de Sănătate Publică.

Primăria Târgu-Mureş a luat măsuri pentru ajutorarea oamenilor prin oferirea de ceai fierbinte. „Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate în Mureş, primăria a decis amenajarea unui punct special în faţa sediului din piaţa P-ţa Victoriei unde trecătorii sunt serviţi gratuit cu ceai fierbinte", a precizat Aurel Trif, reprezentantul Primăriei Târgu-Mureş. De asemenea, pe această perioadă jandarmii şi Poliţia Comunitară vor patrula în zonele unde se ştie că sunt persoane fără adăpost. „În sprijinul persoanelor fără adăpost se fac patrulări de către jandarmi şi Poliţia Comunitară iar cei cu probleme vor fi duşi la adăpostul din strada Rovinari. De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Smurd va interveni pentru a oferi ajutor persoanelor blocate în trafic. Cei care vor avea nevoie de îngrijiri medicale vor fi transportaţi la spital iar cei care nu vor avea probleme de sănătate vor fi duşi la acelaşi adăpost pentru a se încălzi", a declarat Ovidiu Fărcaş, director coordonator adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.


Reforma lui Funeriu ameninta functionarea scolilor de la tara

Posted: 25 Jan 2010 02:46 PM PST

Masurile propuse sindicalistlor de catre ministrul educatiei, Daniel Funeriu au zburat ca o pasa proasta pentru învatamânt. Reducerea posturilor din sistem cu 15.000, închiderea scolilor din mediul rural unde numarul elevilor este scazut si comasarea lor, cresterea numarului de ore ale profesorilor cu gradul I si a directorilor respectiv a directorilor adjuncti, majorarea efectivelor minime de prescolari si elevi care permit dobândirea personalitatii juridice a unitatilor de învatamânt si organizarea claselor I, a V-a si a IX-a din unitatile de învatamânt din mediul urban la limita maxima prevazuta de lege de 30 de elevi au fost propunerile lui Funeriu, cu gândul de a reforma învatamântul cum nu a mai facut-o nimeni pâna acum.

Sindicalistii nu sunt de acord cu propunerile ministrului
Propunerile ministrului nu au fost deloc "gustate" de sindicalisti, care vor avea un cuvânt de spus. "Asteptam sa fim convocati la sedinta Federatiei pentru a începe sa ne spunem parerea. Asta nu-i reforma, e apa de ploaie. Fiecare ministru a început câte ceva dar nu a ajuns niciunul al finalitate. În vremuri în care învatamântul e la pamânt, reducerile de personal vor ajunge sa fie reduceri la radacinile învatamântului în sine care se va sfarâma încet. Întotdeauna, prima structura bugetara atacata e învatamântul. Lucrurile nu vor ramâne asa, ceea ce vrea sa fie reforma lui Funeriu va fi lovita de curtea constitutionala ca fiind neconstitutionala", a declarat Ioan Sacarea, presedintele sindicatului "Spiru Haret" Târgu-Mures.

Va creste numarul agricultorilor
La sate învatamântul e ca si tras de coada, parintii nu-si mai trimit copiii la scoala, punându-le sapa-n mâna de mici. O reducere a numarului de scoli din zona rurala va înmulti cazurile mai sus amintite. "E dureros ce se întâmpla la sate. Se vor stinge luminile la scoli si va ramâne satul doar cu crâsma si cu popa", a adaugat Ioan Sacarea. În comuna Ogra sunt patru scoli generale, în satele Dileu Vechi, Iulus, Lascud si Vaideiu. Directorul scolii Generale din Ogra, Tunde Szaba nu e de acord cu propunerile ministrului învatamântului. "Va fi un abandon mai mare, multi parinti nu-si vor mai trimite copiii la scoala din lipsa posibilitatilor. La scoala din Lascud sunt destul de multi elevi, iar daca se va închide nu stiu câti dintre ei îsi vor mai continua studiile", a precizat Szaba Tunde. Încep sa se învârta întrebari, mai mult retorice, ce accentueaza îngrijorarea fata de unul dintre cele mai importante domenii, învatamântul. Va duce aceasta ordonata la îmbunatatirea actului de educatie? Vom iesi din criza? Încotro, învatatilor?


Muresenii s-au incalzit cu vin si au jucat Hora Unirii

Posted: 25 Jan 2010 02:45 PM PST

Duminică, 24 ianuarie, începând cu ora 17.30, târgumureşenii au avut intrare liberă la spectacolul "Unire-n cuget şi-n simţiri" organizat de Primăria municipiului Târgu-Mureş cu ocazia împlinirii a 151 de ani de la Unirea a Principatelor Române. An de an avem astfel de manifestări pentru a nu uita de valorile ce şi-au pus amprenta pe rădăcinile dezvoltării noastre. Pe scena sălii mari a Palatului Culturii au urcat interpreţi îndrăgiţi de muzică populară şi ansambluri folclorice. Ansamblul "Mureşul", Ansamblul "Şireagul", Dumitru Fărcaş şi în final, trio-ul ce duce mai departe tradiţia vocilor româneşti rezonante: Ionuţ Fulea, Ovidiu Olari şi Ioan Bocşa. "Ne bucurăm de fiecare dată când suntem invitaţi să cântăm la Târgu-Mureş, deja ne simţim ca acasă aici," au mărturisit artiştii.
Spectacolul de duminică seara a fost prezentat de actorul Nicu Mihoc ce a îmbunat sufletele celor prezenţi prin poezii patriotice şi vorbe calde. Cald a fost şi vinul cu care au fost întâmpinaţi mureşenii, după spectacol, în faţa primăriei, după ce au jucat Hora Unirii în asprul frig de iarnă târzie.


În limba ta
De Grigore Vieru
In aceeasi limbă/ Toată lumea plânge,/ În aceeaşi limbă/ Râde un pământ./ Ci doar în limba ta/ Durerea poţi s-o mângâi,/ Iar bucuria/ S-o preschimbi în cânt.
În limba ta/ Ţi-e dor de mama,/ Şi vinul e mai vin,/ Şi prânzul e mai prânz./ Şi doar în limba ta/ Poţi râde singur,/ Şi doar în limba ta/ Te poţi opri din plâns.
Iar când nu poţi/ Nici plânge şi nici râde,/ Când nu poţi mângâia/ Şi nici cânta,/ Cu-al tău pământ,/ Cu cerul tău în faţă,/ Tu taci atuncea/ Tot în limba ta.


Natalia Gliga a cântat pentru 200 de preşedinţi de state

Posted: 25 Jan 2010 02:45 PM PST

Îndrăgita solistă de muzică populară Natalia Gliga este născută la la Caşva. Teoria muzicală şi-a însuşit-o în capitală, la Liceul de muzică nr. 12, sub directa îndrumare a Mariei Tănase şi a Miei Barbu. A fost colegă cu cei care peste ani aveau să se afirme în muzică la un nivel la care mulţi visează. Printre aceştia, Gheorghe Zamfir, de care Natalia Gliga îşi aminteşte că "era un coleg bun, şi care a avut ambiţie să se realizeze". Încă mai păstrează legătura cu maestrul, iar de fiecare dată când acesta trece prin Reghin nu uită să o salute. Natalia Gliga face parte din categoria interpreţilor grei ai „Generaţiei de Aur a Folclorului Românesc", care în cei 34 de ani de carieră a cântat pentru circa 200 de preşedinţi de state şi personalităţi la recepţii de gradul zero. De-a lungul anilor solista a cântat în turnee în Franţa, Germania, Austria, Bulgaria şi Elveţia. Azi Natalia Gliga este membră a Uniunii Compozitorilor din România şi a Uniunii Interpreţilor din România, are sapte discuri si zeci de înregistrări la radio şi televiziune.

Reporter: Cum v-aţi caracteriza în trei fraze?
Natalia Gliga Vasi: Sunt o interpretă de muzică populară care nu am făcut niciun compromis, pentru că nu am nevoie de aplauze false. Am un repertoriu minunat şi am urcat pe scenă cu piese care să mă reprezinte. Am cantat şi în ţară şi în străinătate, am făcut mult bine în viaţa mea şi cred că mi-am făcut datoria faţă de meseria mea la cel mai serios mod. Actualmente m-am retras puţin de pe scena cântecului popular românesc din cauza morţii mamei mele, pe care am iubit-o foarte mult şi încă nu mi-am revenit.  
Rep.: Ajutaţi tinerii care sunt la început de drum în meserie?
N.G.V.: Da, cu tot dragul pentru că viaţa merge înainte. Una dintre aceste tinere talente care îmi cântă piesele este frumoasa Laura Man Uilăcan, eu îmi bucur sufletul când îmi aud piesee cântate de tineri talentaţi şi nu vreau bani îmi doresc doar să ştiu că tinerii din şcolile de specialitate de azi vor duce mai departe muzica folclorică pentru că folclorul nu poate dispărea niciodată.
Rep.: Nu aţi fost niciodată tentată să emigraţi?
N.G.V.: Toată viaţa am avut norocul de a întâlni omul potrivit la locul potrivit, altfel nu cred că aş fi ajuns o secundă unde sunt. Nu pot să rezist fără România… fiecare dintre noi are un destin, şi cred că până la urmă fiecare se adaptează idealului pentru care a fost creat.
Rep.: Aveţi un regret în viaţă?
N.G.V.: Nu am nici un regret pentru că o viaţă avem şi am trăit o viaţă frumoasă. Am asitat la moartea mamei mele şi atunci am realizat căt de greu este să accepţi despărţirea. Confruntarea cu moartea este o experienţă a vieţii pe care nimeni nu o doreşte. De multe ori viaţa se aseamănă cu înotul în ocean în timpul mareelor. Chiar dacă ştim cum să înotăm şi să sărim deasupra valurilor mării la momentul potrivit, când ne aşteptăm cel mai puţin atunci se întâmplă.  
Rep.: Aţi avut parte de experienţe paranormale în viaţă?
N.G.V: Îmi amintesc că eram acasă după un spectacol mi-am pus o cratiţă cu mâncare pe aragaz şi fiind obosită m-am înstins pe pat şi am aţipit. La un moment dat un telefon insitent, m-a trezit brusc, am ridicat receptorul şi de la capătul celălalt al firului am auzit o voce: Natalia trezeşte-te! Am întrebat cine este la telefon şi în momentul acela am văzut un nor de fum în bucătărie şi cu greu am reuşit să deschid geamurile pentru a nu mă intoxica cu monoxid de carbon dar nici până azi nu am aflat cine mi-a salvat viaţa cu acel telefon.
 


Semtest Sangeorgiu de Mures tot mai aproape de piata chineza

Posted: 25 Jan 2010 02:45 PM PST


Dupa ce la sfarsitul anului trecut o delegatie din China a avut un prim contact cu zootenia mureseana, in cursul saptamanii trecute a venit randul unei alte delegatii chineze sa viziteze statiunea Semtest BVN din Sangeorgiu de Mures. "O delegatie formata din sase persoane, din cadrul Ministerului Agriculturii din Republica Populara Chineza, a vizitat Semtest-ul. Conducatorul delegatiei a fost directorul general din ministerul de resort din China, alaturi de alte personalitati din domeniul cresterii animalelor. Le-am facut o informare asupra rezultatelor obtinute de statiunea Semtest BVN, prin utilizarea materialului seminal de la taurii nemtesti, asupra populatiei de taurine Simenthal din Romania", a precizat Mircea Roman, directorul Semtest BVN.
Daca prima vizita a delegatiei chineze, avuta loc in luna decembrie 2009, a fost una pur tehnica, delegatia de saptamana trecuta a fost o comisie care desi s-a interesat de aspecte tehnice, a fost si una administrativa, cu putere de decizie in cadrul autoritatilor chineze. "Cred ca vom mai intra in colaborarea cu ei cat de curand, ceea ce ma bucura. Impresia delegatiei chineze a fost una pozitiva, prin faptul ca Romania este mult mai aproape de conditiile lor legate de cresterea animalelor si ca mai bine pot utiliza experienta romaneasca, decat una mult prea moderna decat cea existenta la ei, dintr-o tara vestica. Noi suntem mai aproape de ei si ne incadram mult mai bine decat altii in ceea ce priveste aceasta colaborare", a precizat Roman.

Parteneriat unic in zona
Colaborarea cu partea chineza este una din putinele astfel de colaborari din zona, daca nu chiar singura, deoarece sunt foarte putini cei care sunt luati in vizor de partea chineza. Daca se ajunge la acest lucru, inseamna ca indeplinesti foarte multe conditii, deoarece investitorii straini care vin in Romania sunt foarte informati. Delegatia chineza prezenta la Sangeorgiu de Mures a avut date despre activitatea de aici, prin tot ce se publica, deoarece Semtest este cuprins in aceasta baza internationala de date, dovada ca vizita lor, nu este una pur formala, existand sanse ca parteneriatul cu partea romana sa inceapa in cursul acestui an. "Am facut toti pasii pe care trebuia sa-i facem. A trebuit sa trecem prin niste etape prin Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara, dupa care am trimis documentatia ceruta suplimentar de partea chineza si cu asta gata. Indeplinim toate conditiile necesare si speram ca in cel mai scurt timp sa incepem demararea exportului de material seminal catre China", a concluzionat directorul Semtest BVN .


Fermierii pot depune online cererile de plata pe suprafata

Posted: 25 Jan 2010 02:45 PM PST

Incepand din aceasta saptamana fermierii pot depune cererile de plata pe suprafata sI in format online. Astfel, pe baza unui nume de utilizator si a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul acceseaza IPA (Identificarea Parcelelor Agricole) online si poate completa declaratia de suprafata. Avantajele noii forme de cereri consta in eliminarea hartilor pe hartie, astfel, in urma digitizarii parcelei sistemul masoara si afiseaza suprafata digitizata si pentru a putea verifica localizarea corecta a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de masurat. Cu declaratia de suprafata declarata electronic si tiparita, fermierul se prezinta la centrele APIA, pentru depunerea cererii de plata.  "Este mult mai benefic acest mod in format electronic, deoarece pe cererea clasica, cea pe hartie, suprafata apare alb negru, pe cand pe cea online, structura reliefului apare color, plus de asta exista posibilitatea de masurare a suprafetelor si nu mai risti sa desenezi in loc de 30 de ari, 3 hectare, deorece te atentioneaza sistemul, iti face el transformarea la scara si nu ai nevoie de alte instrumente de masurat", a precizat Dana Jarcan, sef serviciu Masuri de Sprijin si IT din cadrul APIA Mures.
Campania de depunere a cererii de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata SAPS 2010 se deruleaza in perioada 1 martie - 17 mai 2010, insa declaratia se poate deja completa electronic prin accesarea IPA online. Pot aparea si dezavantaje ale sistemului online de completare a ceerilor, in special datorita conexiunii la internet, existand zone rurale unde internetul lipseste, fermierii din aceste zone fiind obligati sa se prezinte la Centrele APIA locale pentru completarea acestor cereri. Incepand de luni, APIA a inceput distribuirea parolelor de acces, fiecare dintre cei care depun o astfel de cerere avand o parola personalizata, in vederea depunerii online a cererilor de plata pe suprafata.


Eugen Istodor la Conferintele Cetatii

Posted: 25 Jan 2010 02:45 PM PST

Publicistul Eugen Istodor va deschide duminica, 31 ianuarie, ora 18, seria Conferintelor Cetatii din 2010, organizate de Teatru 74, tema aleasa pentru dialogul cu cei prezenti fiind "Idei fixe în societatea românească. După 20 de de ani". Cu acest prilej, Eugen Istodor, ne-a facut o radiografie ironica, a situatiei actuale, la doua decenii de la momentul 89.

Reporter: Ce s-a schimbat după '90, şi ce nu, în societatea romanească?
Eugen Istodor: Totul e altfel, doar mintea noastră e la fel. Lumea a plecat în străinătăţuri, bravo ei. Are bani, dar şi-a părăsit copiii, părinţii. Iliescu nu mai e la putere, dar e Băsescu. Bravo lui. Are puterea şi acum face ce-au făcut toţi: îşi pune oamenii lui. Presa nu mai are iniţiative, are moguli. Bravo lor, jocurile sunt făcute, independenţa pusă la voia întîmplării, trebuie citită printre randuri. Avem Mall-uri, mişto, mancăm popcorn cu găleata, ce bine, bere cu Pet-ul, minunat. Dar esenţele se ţin în sticluţe, pe care le găsim la orice pensiune de-a noastră ţărănească, una aprovizionată de la Metro. E mai ieftin.
Rep.: După două decenii de la "decolarea elicopterului" unde ne situăm ca popor ?
E.I.: Suntem departe. Atitudinea civică e într-un Audi, ultima clasă. Restul din noi, în Mall, unde ne bucurăm de tot ce-nseamnă asta. Ne belim după femeile venite să agaţe. Ne e atat de bine, stăm la căldură, decorurile sunt colorate. E un An nou permanent. Numai iepuraşii se schimbă cu Moş Crăciunii. Reducerile urmează mereu după. Avem ce aştepta. Ne putem urca şi-n elicoptere, de le găsim la test drive.
Rep.: În cate părţi s-a divizat Romania în ultimii ani, şi cat dialog există între aceste fracţiuni?
E.I.: Oho, asta iar e bine! În mii de bucăţi, în milioane de păreri. Cand se votează e cel mai mişto. Multe părticele de-astea se adună la pacheţele, cei mai cu conştiinţă dau pungi cu pacheţele. Care fură mai mult la alegeri e iar un joc unde caştigă cine a furat mai mult. În rest, fracţiunile se mişcă natural. Dialogul nu există, există doar senzaţia. Grijă mare, popor, să nu-nebuneşti din senzaţii!
Rep.: Puşcărie vs Teatru. Cine caştigă, cine pierde din această competitie?
E.I.: Păi, teatrul caştiga, la fel si omul. De intri în puşcărie nu mai ieşi. Poţi doar sa ieşi ca să te întorci. Aşa că teatrul e cea mai bună soluţie. Teatrul îşi iubeşte victima, spectatorul. Puşcăria, nu.
Rep.: Cum vedeti Romania peste 20 de ani?
E.I.: Habar n-am. Eu n-am putere să-mi văd nici să-mi văd viitorul personal, darminte al ţării. Sunt plin de idealisme, mi-or ţine de foame. Voi ieşi la pensie plin de proiecte. Cam aşa cred că e şi Romania. In ce priveste restul, cei bazaţi vor sti cu siguranta cand să ne fure.


Blazoane transilvanene, expuse la Palatul Culturii

Posted: 25 Jan 2010 02:45 PM PST

În perioada 28 ianuarie - 19 februarie 2010, Palatul Culturii din Targu-Mures va găzdui expoziţia internaţională itinerantă "Armales Transylvanorum". În cadrul acestei expoziţii vor fi prezentate fotografiile a 50 de blazoane emise de principii transilvăneni în perioada 1583 – 1684, beneficiarii acestor privilegii fiind transilvăneni din diverse categorii sociale: dascăli, preoţi, artişti, diplomaţi, soldaţi şi ofiţeri, dar şi simpli meşteşugari. Târgu-Mureş este cel de al doilea loc de expunere a colecţiei, expoziţia fiind prezentată prima dată la Cluj-Napoca, iar pe parcursul acestui an publicul din Carei şi Oradea, respectiv câteva oraşe din Ungaria vor avea posibilitatea de a vedea aceste imagini.
"Ideea organizării unei asemenea expoziţii îmi apartine, eu fiind de profesie istoric, doctorand in cadrul Universitatii din Debrecen, specializat în cercetarea heraldicii epocii premoderne. Ca urmare a muncii de cercetare de peste trei ani, şi a analizării a mai mult de cinci sute de armoriale, au fost selectate 50 de exemplare, reprezentative atât din punct de vedere heraldic, cât şi din punct de vedere artistic. Marea majoritatea a imaginilor expuse sunt prezentate publicului pentru prima dată, scopul organizatorilor fiind de a  prezenta valorile trecutului unui public mai larg, prin ajutorul acestor steme şi armoriale" a declarat Szálkai Tamás, organziatorul expozitiei.
Blazoanele care vor fi expuse in Holul Palatului Culturii din Targu Mures, au fost selectate din fondul a şase colecţii din Ungaria şi România: Arhivele Naţionale ale Ungariei (Budapesta), Arhivele Naţionale, Direcţia Judeţeană Hajdú-Bihar (Debrecen), Biblioteca Colegiului Reformat (Debrecen), Arhivele Naţionale, Direcţia Judeţeană Cluj (Cluj-Napoca), Arhivele Episcopale Centrale ale Bisericii Reformate (Cluj-Napoca), Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" (Cluj-Napoca). Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 28 ianuarie 2010, de la orele 17, şi va fi deschis de către Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Totodată, în cadrul acestui eveniment va avea loc lansarea de carte "Armales Transylvanorum", volumul fiind prezentat deWeisz Szidónia. Evenimentul este sprijinit de Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Mureş şi Asociaţia Borsos Tamás.


BC Mures - CSM Oradea se joaca miercuri

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Programata initial pentru miercuri, 27 ianuarie de la ora 18.00, partida dintre divizionarele masculine de baschet BC Mures Targu- Mures si CSM Oradea din cadrul etapei a XVIII-a a Campionatului National se va disputa de la ora 19.00. Trioul de arbitri delegat va fi format din Laurentiu Grigoras, Gabriel Dima si Vlad Potra, iar Comisarul partidei Romeo Stanciulescu. Inaintea jocului divizionarelor A, echipa de baieti juniori III (sub 14 ani) ai LPS BC Mures (antrenor George Trif) va disputa o noua partida din cadrul campionatului juniorilor.  


Modificari pentru trimiterile postale

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Incepand de ieri, trimiterile postale cu greutate mai mare de 500 grame pot fi predate si alta adresa decat cea inscrisa in actele de identitate ale destinatarului. Astfel, la predarea trimiterii postale, destinatarul trebuie sa prezinte un act de valabilitate si sa furnizeze lucratorului postal seria actului de identitate, autoritatea emitenta, data eliberarii, codul numeric personal si adresa domiciliului stabil. Trimiterile postale simple, cu greutatea de pana la 500 grame vor fi depuse la cutia postala, conform datelor din adresa inscrisa pe plic.  

 

 


Vineri se dau bani pentru lemne la Deda

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

 
Daca de ieri au început sa se dea bani pentru lemnele necesare încalzirii locuintelor la Reghin, în Deda acesti bani se vor împarti vineri, 29 ianuarie. În ziua respectiva banii se vor ridica de la Trezonerie iar începând cu orele 13.00-14.00, casierul va ramâne la primarie pentru a putea împarti banii oamenilor. "Noi ne-am programat la Trezorerie sa ridicam acesti bani pentru data de 29 ianuarie, adica vineri. Tot în aceeasi zi, începând cu orele 13.00-14.00 vom începe sa distribuim banii. Este vorba despre o suma de aproximativ 320 milioane lei, oamenii au venit si au întrebat de acesti bani. I-am informat ca în ziua de vineri le vom putea da acei bani", a declarat Lucretia Cadar, primarul comunei Deda. Fondurile se vor distribui la casieria din sediul primariei comunei. 
                                                                                      


Iliescu se gândeste la suspendarea lui Basescu

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

"O noua suspendare a presedintelui Basescu depinde, în primul rând, de comportamentul domniei sale", a declarat ieri Ion Iliescu, lasând sa se înteleaga ca nu exclude o noua procedura constitutionala pentru înlaturarea presedintelui. Declaratiile au fost facute în cadrul unui amplu interviu acordat cotidianului România Libera, în care Ion Iliescu vorbeste despre actualele lupte din PSD, despre colaborarea partidului cu Traian Basescu, despre campania electorala la prezidentiale si greselile facute de ambele tabere, dar si despre Revolutie. S-ar putea sa apara surprize chiar la congres. Sa ne trezim cu niste oameni noi. Mi-ar placea asa ceva: ca în Consiliul National si apoi în congres sa apara niste figuri noi, dar care vin cu ceva", a marturisit Ion Iliescu.


Miron Mitrea nu renunta la sefia PSD

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

O eventuala retragere din cursa pentru sefia PSD a fost categoric respinsa ieri de deputatul PSD, Miron Mitrea, care a dat asigurari ca nu va abandona lupta indiferent de adversarii pe care îi are în lupta. "Nu m-am înscris în cursa ca sa fac jocuri, ci ca sa câstig. Nu ma voi retrage, indiferent cine vor fi contracandidatii. Daca aveti nelamuriri, dubii, va rog sa ma întrebati direct", a declarat Mitrea. Acesta a anuntat, sambata, ca va candida la presedintia PSD, indiferent daca si Crisitan Diaconescu îsi va anunta intentia de a intra în cursa pentru aceasta functie. Declaratia lui Mitrea vine dupa ce, în urma cu câteva zile, anuntase ca l-ar sprijini pe Diaconescu în cursa pentru sefia partidului.


Abonamentele de autobuz mai scumpe la Târgu-Mures

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Din luna februarie, pretul abonamentelor pe mijloacele de transport locale din municipiul Târgu-Mures va creste cu 14%. De la 80 de lei (cât plateau muresenii pâna acum pentru un abonament pe toate liniile) pretul va urca la 100 lei si 60 de lei pentru abonamentul valabil pe toate liniile pentru o jumatate de luna fata de 52 de lei cât plateau acum. S-au scumpit carburantii, aceasta este explicatia.


18 persoane fara adapost salvate de comunitari

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Politistii comunitari din Târgu-Mures au salvat de la frig, în ultimele patru zile, un numar de 18 persoane fara adapost, a declarat Valentin Bretfelean, directorul Politiei Comunitare Târgu-Mures. „Pe fondul frigului de afara, în Târgu-Mures au fost identificate în ultimele patru zile un numar de 18 persoane fara adapost. Nu sunt cetateni târgumureseni, dar în asemenea situatii nu putem face diferenta, important e ca omul sa aiba confort mai ales pe timpul noptii si sa-l punem la adapost. Majoritatea dintre acestia au fost condusi la Caminul social de pe strada Rozmarinului unde au fost cazati si li s-a asigurat conditile necesare", a declarat Valentin Bretfelean.


Pescarii, tinuti pe loc din lipsa de permise

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Pentru ca nu si-au primit permisele de pescuit, aproximativ 15.000 de pescari mureseni sunt nevoiti sa nu mai presteze activitatea ce le aduce relaxare. Ministerul Agriculturii nu a avut bani pentru tipografie si din aceasta cauza pescarii sunt tinuti pe loc. Pescarii mureseni se pot adresa celor sase asociatii de pescari sportive, pretul unui permis fiind de 10 lei pentru elevi si studenti si 30 de lei pentru pescarii sportivi. La nivel national se vor tipari aproximativ 2 milioane de permise, dintre care 200.000 sunt gata. Sanctiunile pentru pescuit în perioada de prohibitie, care se preconizeaza sa înceapa în 5 aprilie, sunt mult mai mari în acest an fata de anii precedenti.


Ultima zi de sarbatoare la Unirea!

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Astazi este ultima zi de sarbatoare la Colegiul "Unirea" din Târgu-Mures. Ea încheie un ciclu care a început pe 21 ianuarie si a cuprins mai multe activitati precum: concursuri si olimpiade, expozitii, proiectii de filme si piese de teatru. De asemenea, au mai avut loc si lansari de carte si reviste, dar si spectacolul festiv ce va avea loc astazi la Teatrul National. Prin toate aceste lucruri membrii Unirii au sarbatorit cei zece ani ai colegiului. Astazi Colegiul National "Unirea" reprezinta un simbol al educatiei la cele mai înalte standarde în Târgu-Mures, dar si din tara. Acum zece ani liceul teoretic "Unirea" primea titulatura de colegiu. Le uram "La Multi Ani" profesorilor si elevilor de acolo!


Agenda Locala 21 de la Sighisoara

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

În municipiul Sighisoara exista un program de dezvoltare numit Agenda Locala 21. Acesta este un Plan de Dezvoltare la nivel local, care promoveaza principiile dezvoltarii durabile la nivelul administratiilor locale. Pentru implementarea cu succes a acestui proiect este nevoie pe de o parte de implicarea efectiva a comunitatii locale, dar pe de alta parte si de abordarea integrata a problemelor sociale, economice si de mediu. Obiectivele dezvoltarii economice si sociale ale oricarei comunitati trebuie definite în termenii durabilitatii. Interpretarile pot fi diverse, dar toate împartasesc trasaturi ale conceptului de durabilitate. Pentru realizarea Agendei Locale 21 municipiul Sighisoara a beneficiat în afara de sprijinul PNUD si de suport financiar din partea Fundatiei Mihai Eminescu din Marea Britanie.  

 


Se fac plati pentru ajutoarele de încalzire

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

În jur de 29.600 de persoane din judetul Mures au primit abia acum banii reprezentând ajutoarele pentru încalzire pentru luna noiembrie 2009. Marinela Ciuca, auditor în cadrul Directiei de Prestatii Sociale Mures, a declarat, pentru Agerpres, ca suma totala care a ajuns la beneficiarii din judet se ridica la circa 1,3 milioane de lei si ca fondurile necesare pentru luna decembrie nu au intrat înca în bugetul institutiei. Pentru luna noiembrie 2009 cei mai multi beneficiari ai acestor ajutoare provin din Ibanesti, 1.222 de persoane, si Brâncovenesti, 1.119 de persoane. Comunele cu cei mai putini beneficiari sunt Cucerdea si Ganesti, cu 12, respectiv 19 persoane. Plata ajutoarelor pentru cei care utilizeaza pentru încalzirea locuintei gaze naturale, lemne, carbuni sau combustibili petrolieri este prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.5/2003, modificata prin OUG 106/2009.


Calin Suciu va vota pentru reducerea capitalului Aquaserv

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Unul dintre proiectele de hotarâre care vor fi dezbatute joi, 28 ianuarie, în sedinta de Consiliului Judetean Mures este cel referitor la mandatarea lui Calin Suciu, reprezentantul judetului Mures în Adunarea Generala a Actionarilor companiei Aquaserv SA Târgu-Mures, sa voteze în sedinta extraordinara convocata pentru 22 februarie 2010 pentru aprobarea reducerii capitalului social al societatii si diminuarea numarului de actiuni detinute de municipiul Târgu-Mures de la 62.000 la 61.917. Consiliul de Administratie al RA Aquaserv a aprobat punerea pe lista spatiilor de prestari servicii pentru vânzare directa a spatiului aflat în str. Kos Karoly nr. 1 folosit pentru atelier service auto de catre SC Autoservice Complex SRL. Având în vedere ca imobilul cu nr. Inventar 12548 a fost cuprins în Actul Constitutiv al societatii ca aport în natura la formarea capitalului social cu valoarea contabila ramasa de 8.250,73 lei s-a impus reducerea capitalului social prin diminuarea numarului de actiuni detinute de municipiul Târgu-Mures.


Loc secund la lupte pentru CSpScolar Targu-Mures

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Luptatorii Clubului Sportiv Scolar Targu-Mures au obtinut un loc II si sapte locuri III la Memorialul „Lorincz Marton" de lupte libere desfăşurat la Corund in data de 23 ianuarie. Locul secund pentru elevii antrenorului Florin Trifan l- a obtinut Ionut Bucur la categoria 63 kilograme, iar pe traepta a III- a a podiumului a fost obtinut de Tudor Racoţan (30 kg), Vlad Racoţan (35 kg), Balogh Barni (34 kg), Ionut Cătană (73 kg), Bodo Endre (55 kg), Paglisan  Zoltan (100 kg) si Daniela Flueraş (67 kg). Cu toate acestea, prestatia sportivilor mureşeni a fost apreciata, fiind considerata foarte bună.


BC Mures a coborat un loc

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

In urma infrangerii de la Cluj, 81-87 cu U Mobitelco, formatia de baschet BC Mures Targu- Mures a coborat pe locul VIII al clasamentului diviziei A. In partidele de sambata si duminica din cadrul etapei a XVII- a s- au inregistrat rezultatele: CSU Asesoft Ploieşti - SCM U Craiova 100-77; Gaz Metan Mediaş - CSM Bucureşti 79-68; CSM Oradea - Dinamo Bucureşti 80-52; BC Argeş Piteşti - Elba Timişoara 88-75; CS Otopeni - CSU Cuadripol Braşov 90-78; CSU Atlassib Sibiu - BC Gladiator Cluj 90-87 si Steaua Turabo Bucureşti - Energia Rovinari Târgu-Jiu 81 - 84.


Unirea Ungheni pregateste returul

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Formatia de fotbal din seria a VI-a a diviziei C se pregateste pentru reluarea campionatului. Echipa a reuluat pregatirile in 11 ianuarie si din 29 ianuarie va efectua un cantonament la Gurghiu. Pana la prima etapa a returului programata in data de 26 februarie, echipa lui Ioan Orosfoian va sustine mai multe jocuri de verificare, printre adversare numarandu-se Universitatea Cluj din liga secunda. Vor mai intalni in jocuri tur-retur pe Seso Campia Turzii si Gaz Metan II Medias, precum si cealalta reprezentanta a judetului Mures, Avantul Reghin. In echipa din Ungheni au venit Sergiu Santa (revenit de la FC Snagov) si Vasile Bicher, originar din Iernut, ultima sa echipa fiind CFR Suceava, de asemenea din liga a III-a.


Infrangere pentru junioarele I de la CSS la volei

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

În etapa a VIII-a din cadrul Campionatului Naţional de junioare I la volei feminin, formatia CSU Medicina CSS 2 a suferit o infrangere cu scorul de 3-0 in partida disputata la Râmnicu Vâlcea cu formatia locala CNMV. Echipa antrenata de Vasile Racolta a evoluat in urmatoarea componenta: Alexandra Negrea, Andra Sălcudean, Paisz Kinga, Patricia Seneş, Cosmina Vodă, Andrada Voicu, Cosmina Mureşan, Corina Maier, Andrea Petra.


Concurs pentru proiecte de implicare sociala

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Companiile, ONG-urile si persoanele fizice isi pot inscrie in competitie proiectele de implicare sociala din ultimul an. Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) si Camera de Comert Americana in Romania (AMCHAM) desfasoara a 7-a editie a competetiei Gala Oameni pentru Oameni. Competitia are patru sectiuni: Proiecte de implicare sociala ale mediului de afaceri (companii si IMM-uri), Campanii de voluntariat sau atragere de fonduri, Proiecte individuale (contributii ale persoanelor fizice) si Reflectarea in mass-media a campaniilor sociale. Festivitatea de premiere a castigatorilor va avea loc pe 11 martie. Noutatea pe care organizatorii o anunta pentru acest eveniment este acordarea unui premiu de 1000 de euro, pentru cea mai buna campanie de strangere de fonduri. Termenul limita de inscriere in concurs este 5 februarie 2010. Pachetul informativ (regulament si formular) poate fi gasit pe site-ul evenimentului gala.arcromania.ro.


Apartament licitat cu 134.388 lei

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Cabinetul individual de insolventa Chertes Constanta în calitate de lichidator judiciar al SC Eurolife Consult SRL Târgu-Mures, vinde prin licitatie publica cu strigare un imobil cu doua camere situat în Târgu-Mures, str. Viitorului nr. 15 ap.7, pretul de strigare fiind 134.388 de lei. Potrivit site-ului www.licitatiapublica.ro , licitatiile se vor organiza saptamânal, în zilele de vineri ora 14.00 începând cu data de 26 februarie 2010, la sediul lichidatorului judiciar din Târgu-Mures, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 206 ap. 5. Informatii suplimentare pot fi obtinute la numerele de telefon 0745-750.872 si 0744-358.658.


Teren de sport şi reparări de trotuare în Sâncraiu de Mureş

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST


Comuna Sâncraiu de Mureş a organizat două licitaţii pentru proiecte de interes public. Este vorba despre amenajarea unui teren de sport în satul Nazna şi un proiect de refacere şi reparare a trotuarelor cu pavaj şi borduri prefabricate. Prima licitaţie a fost cea pentru terenul de sport iar valoarea totală a contractului este de 154.698 lei. Câştigătoare a fost firma SC Timovladian SRL, cu sediul în Oradea. Au fost anumite probleme deoarece o altă firmă a depus o contestaţie însă în final firma Timovladian a ieşit câştigătoare. Astfel, terenul de sport a fost doar curaţat şi urmează începerea lucrărilor, probabil în primăvară, deoarece condiţiile meteo din această perioadă nu permit desfăşurarea lucrărilor.
Cea de-a doua lucrare este refacerea trotuarelor din comuna Sîncraiu de Mureş. Numărul de oferte primite a fost de şase iar valoarea totală a contractului este de 506.544 lei. Firma câştigătoare se numeşte SC Globe Trotters SRL iar lucrările se vor desfăşura pe străzile secundare ale comunei. „În legătură cu reparaţiile, noi am făcut licitaţii în fiecare an iar anul trecut s-au reparat 2 km de trotuare. Lucrările se fac de aproximativ patru ani iar acum o să intram pe străzile laterale şi vom înlocui pavelele", a declarat primarul comunei, Remus Sângeorzan.
Lucrările la terenul de sport ar fi fost terminate dacă nu erau probleme cu acele contestaţii, după cum spune edilul. „Cât despre terenul de sport, noi am făcut contractul anul trecut dar nu am primit nici un ban. Deocamdată am început să curăţăm terenul în zona unde vor fi vestiare. Noi am făcut cerere pentru ca să construim un teren cu gazon artificial şi contractul a fost adjudecat în octombrie. S-au depus nişte contestaţii şi abia acum firma din Oradea a obţinut câştig de cauză. În perioada aceasta nu se pot începe efectiv lucrărilr deoarece trebuie turnate betoane şi temperatura de afară nu permite acest lucru. Dacă nu aveam probleme cu contestaţia probabil că acum era finalizat", a mai spus primarul comunei Sâncraiu de Mureş.  
Prin urmare, primăria aşteaptă acum venirea primăverii pentru a putea începe lucrările la terenul de sport şi lucrările cu refacerea trotuarelor vor continua.  


Dubla reprezentatie Vietasii la Teatru 74

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Teatru 74 prezinta vineri, 29 ianuarie, ora 19, cea mai recentă producţie a actualei stagiuni, piesa Vietasii, in regia lui Catalin Chirila, o monodramă controversată, care în luna decembrie a anului trecut a avut o reprezentaţie pentru deţinuţii din Penitenciarul Targu Mureş. Spectacolul vorbeşte despre condamnaţii la munca silnică pe viaţă, în Penitenciarul de la Rahova. La baza scenariului acestui spectacol e cartea de interviuri a jurnalistului Eugen Istodor, „Vieţaşii de pe Rahova". Autorul spectacolului, va fi duminica, 31 ianuarie, ora 18, invitatul Conferintelor Cetatii, proiectul iniţiat de Teatru 74 şi realizat în parteneriat cu Primăria Targu-Mureş şi portalul www.cultura.inmures.ro. După Conferinţă, de la ora 20, va avea loc o noua reprezenaţie a spectacolului Vietasii, cu Ciprian Mistreanu (premiat la Gala Tânărului Actor HOP, în 2009).

 

 


Petrecerea studenţilor maghiari in Jazz’n’Blues Club

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Marţi, 26 ianuarie, Jazz'n'Blues Club alături de Radio GAGA organizează petrecerea studenţilor maghiari cu muzică bună şi distracţie garantată. Dj-ul va urca la pupitru la ora 22.

 


Concert AndărCavăr Bend la Teatru 74

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

In aceasta seara, de la ora 21.00, cafeneaua Teatrului 74, gazduieste concertul celor de la AndărCavăr Bend. Tematica aleasa pentru recitalul din aceasta seara este "Muzică din film", un concert marca AndărCavăr Bend, cu muzici celebre din filme celebre, sau nu.


Legea bugetului de stat, promulgata

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul de promulgare a Legii bugetului de stat pe anul 2010 si pe cel pentru promulgarea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, a anuntat Administratia Prezidentiala. Potrivit Agerpres, Legea Bugetului de stat pentru anul 2010 a fost adoptata, pe 14 ianuarie, de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, cu 192 de voturi "pentru" si 138 "împotriva", dupa patru zile de dezbateri pe marginea celor 9.399 de amendamente depuse. Cele 29 de capitole ale bugetului general de stat nu au suferit modificari radicale, în ciuda celor câteva mii de amendamente depuse de opozitie. Termenul limita pentru aprobarea bugetului de stat era 15 ianuarie, când era programata o vizita a FMI la Bucuresti. Tot pe 14 ianuarie, Parlamentul a aprobat proiectul de Lege al bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010 cu 176 de voturi "pentru" si 147 "împotriva", dupa ce plenul a respins propunerea referitoare la cresterea valorii punctului de pensie la 826,2 lei.


FC Municipal merge in Ungaria

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Divizionara secunda de fotbal FC Municipal Targu-Mures va efctua in perioada 3-15 februarie un cantonament in Ungaria. S- au schimbat in schimb adversarii pe care ii vor intalni in aceasta perioada. Astfel, lidera seriei secunde vor intalni pe rand formatiile Dunajska Streda, din Slovacia (6. 02), Videoton (9.02), Ujpest Dozsa (11. 02) si Raba Eto (13.02), toate trei din campionatul maghiar.


Finantare pentru “Spatii verzi” la Mol Romania

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Mol Romania deruleaza a cincea editie a programului "Spatii Verzi", sprijinirea proiectelor ce vizează înfrumusetarea localitatilor. Programul "Spatii verzi" acorda finantari proiectelor ce îsi propun reabilitarea sau crearea de spatii verzi, derulate de ONG-uri în parteneriat cu institutii de învatamânt. Suma disponibila pentru anul 2010 este echivalentul în lei a 50.000 euro, iar suma maxima ce poate fi ceruta este de 8.000 lei/ proiect. ONG-urile au timp pana pe 23 februarie 2010 pentru a-si inscrie proiectele. Castigatorii licitatiei vor fi anuntati in luna martie. Regulamentul complet al concursului si formularele de inscriere pot fi descarcate de pe site-ul www.responsabilitatesociala.ro.

 


Finantari pentru “Arii Naturale Protejate”

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

MOL România în colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat lansează si în anul 2010 componenta de finantare "Arii Naturale Protejate", program ce urmăreste promovarea si popularizarea ariilor protejate din România, cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunitatilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor si scolilor, a comunitătilor locale precum si a custozilor/administratorilor de arii protejate. Prin intermediul acestei componente vor fi finantate proiecte ce îsi propun sa deruleze activitati de genul: Junior Ranger, Ziua Ariei Protejate, Ziua Biodiversitatii, amenajarea de poteci tematice în arii protejate si amenajarea de expozitii permanente în centrele de vizitare ale ariilor protejate. Suma disponibila pentru anul 2010 este echivalentul în lei a 100.000 euro, iar suma maxima ce poate fi ceruta este de 20.000 lei/proiect. Contributia proprie trebuie să fie minim 20% din bugetul total al proiectului. Data limita de depunere a cererilor de finantare este 23 februarie 2010, ora 16.00. Detalii se pot afla accesand site-ul  www.responsabilitatesociala.ro.


Farmaciile Sensiblu ofera clientilor ajutor împotriva hipotermiilor

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Persoanele care sufera din cauza frigului si au nevoie de ajutor de urgenta îl pot gasi în oricare dintre farmaciile Sensiblu stradale, începând de sâmbata, 23 ianuarie. Aici, personalul farmaceutic le va oferi gratuit un ceai cald si le va masura, tot gratuit, tensiunea arteriala, astfel încât sa se asigure ca starea de sanatate a acestora nu este periclitata.  
Anotimpul frigului necesita o atentie speciala acordata sanatatii. Cu atât mai mult cu cât în ultimele zile temperatura exterioara a coborat chiar si sub -20°C, persoanele care petrec mai mult timp în exterior pot suferi de hipotermii si degeraturi. "Persoanele cele mai expuse afectiunilor cauzate de temperaturile scazute sunt batrânii, cardiacii si copiii mici. Este bine ca în aceasta perioada sa avem grija de alimentatia noastra si sa consumam cât mai multe lichide calde pentru a pastra temperatura corpului normalã si sa limitam pe cât posibil sa petrecem mult timp afara. Recomandam pacientilor sa nu întrerupa sa îsi administreze tratamentul prescris de medic, iar în cazul pacientilor cardiaci sa îsi monitorizeze tensiunea arteriala. În cazul în care apar probleme sa ia legatura cu medicul specialist", recomanda farmacist Alice David, Senior Pharma Brand Manager A&D Pharma. În Târgu-Mures, farmaciile Sensiblu se afla la urmatoarele adrese: Str. 22 Decembrie 1989 nr. 15, P-ta Trandafirilor nr. 36 – 38, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 219 si Str. Gheorghe Doja nr. 64 – 66 (interiorul complexului Kaufland).


Sensiblu este de peste zece ani lider pe piata de sanatate si frumusete din România, fiind cea mai mare retea de farmacii sub un brand. Propunerea unica a Sensiblu, adresata pacientilor si clientilor celor 222 de farmacii din 51 de orase, este îmbinarea între solutiile pentru o viata sanatoasa si cele pentru frumusete si stare de bine.


Poliţiştii luduşeni în acţiune

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

În perioada 12-18 ianuarie, în cadrul tematicii „Siguranţa Rutieră" - acţiuni în vederea depistării în trafic a persoanelor care  conduc autovehicule după ce  au consumat alcool, poliţia oraşului Luduş a aplicat un total de 166 de sancţiuni în valoare de 16.695 lei.

 


Proiectul de reabilitare a CRRN Ludus supus aprobarii

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Directia Generală de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures a supus spre aprobare Consiliului Judetean Mures, in sedinta de joi, proiectul de hotărâre„Reabilitare, modernizare şi dotare clădire pentru înfiinţare Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Luduş" privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Valoarea proiectului este de  3.487.639. Proiectul va fi depus spre finantare la Agentia pentru Dezvoltare Regionala pentru accesarea fondurilor prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 3 –„Îmbunatatirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.2- „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale".


Lucian Chiriac solicita audieri noi în “Dosarul permiselor”

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Avocatul Lucian Chiriac, care îl reprezinta în "Dosarul permiselor" pe inculpatul Gheorghe Codrut Vlasceanu, fostul sef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculari Vehicule (SPCRPCIV) Arges, a solicitat, ieri, instantei de judecata de la Curtea de Apel Târgu-Mures audierea a înca 33 de martori. Potrivit Agerpres, aparatorul a solicitat, pe lânga cei 33 de noi martori, dintre care 28 pentru fostul sef al SPCRPCIV Arges si cinci pentru inculpatul Laurentiu Georgel Neagoe si reaudierea clientului sau Gheorghe Codrut Vlasceanu. Chiriac a sustinut ca audierea numerosilor martori si a clientului sau ar fi de natura sa lamureasca unele neconcordante dintre declaratiile mai multor martori audiati deja si cea data de Vlasceanu. Acesta a aratat ca exista în rechizitoriul cauzei nu mai putin de 28 de persoane care sustin ca i-ar fi dat bani lui Vlasceanu pentru a obtine ilegal permise de conducere auto, dar care nu au fost audiate de instanta de judecata.


Liber la ajutoarele de stat pentru procesarea produselor agricole

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a primit din partea Comisiei Europene decizia prin care poate acorda ajutoare de stat pentru procesarea produselor agricole şi forestiere. Decizia a fost adoptată în urma demersurilor catre Comisia Europeana întreprinse de către Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Numărul estimat de beneficiari ai acestui tip de sprijin se ridică la aproximativ 550 de întreprinderi, respectiv microîntreprinderi şi IMM-uri. Valoarea totală a bugetului planificat al schemei se ridică la suma de 200 de milioane de euro.


Ingrasamintele Azomures destinate pietei interne, in crestere

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Potrivit directorului administrativ si secretar al Consiliului de Administratie de la Azomures, Angela Podina, in ultimele doua luni ale anului 2009 si pana in prezent, cantitatea de ingrasaminte vandute pe piata interna a crescut. In prezent, aproximativ 60% din productia Azomures este exportata si restul de 40% este vandut pe piata interna. In ciuda eliminarii subventiilor, la sfarsitul anului 2009, conducerea combinatului mizeaza in 2010 pe piata interna si pe functionarea combinatului la capacitate maxima.


FMI, in vizita in Romania

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

O misiune a Fondului Monetar Internaţional efectueaza o vizita la Bucureşti, împreună cu delegaţii ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, pentru a discuta despre eliberarea tranşelor III şi IV, în valoare totală de 2,3 miliarde euro, din împrumutul extern al României. FMI a acordat ţării noastre primele două tranşe din pachetul de asistenţă financiară negociat, în valoare totală de 6,57 miliarde euro, însă a treia tranşă, de 1,5 miliarde euro, programată iniţial pentru jumătatea lunii decembrie, a fost amânată până la data formării unui nou guvern.


Spargator de magazin prins în flagrant

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

O patrula de siguranta publica formata dintr-un politist si un jandarm au fost dirijati duminica, 24 ianuarie, de catre ofiterul de serviciu de la Politia municipiului Târgu-Mures sa se deplaseze pe strada 22 Decembrie 1989 la intersectia cu strada Gheorghe Marinescu din localitate, unde agentii de paza a unei societati au  retinut o persoana care a spart geamul unui magazin. La fata locului s-a procedat la identificarea persoanei în cauza, un tânar de 22 ani cu domiciliu în comuna Petelea. „Din cercetari a rezultat faptul ca tânarul fiind sub influenta bauturilor alcoolice, a spart geamul de lânga usa de acces a magazinului, a patruns în incinta a sustras suma de 82 de lei din casa de marcat, moment în care s-a declansat sistemul de alarma, fiind retinut de agentii de paza. Tânarul a fost retinut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru furt", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures.

 


Cauza ANI – Liviu Marian, amânata pentru 12 februarie

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Curtea de Apel Târgu-Mures a amânat, ieri, pentru 12 februarie, judecarea cauzei referitoare la plângerea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) împotriva rezolutiei procurorului de netrimitere în judecata a rectorului Universitatii ''Petru Maior'', prof. univ. dr. Liviu Marian. "Astazi a fost primul termen de judecata, termen în care s-a amânat judecarea cauzei, având în vedere ca era lipsa de procedura cu intimatul, avocatul acestuia confirmând faptul ca a primit citatia, doar ca dovezile nu au ajuns la dosar din cauza Postei", a declarat, pentru Agerpres, Anuta Dusa, purtator de cuvânt al Curtii de Apel Târgu-Mures. Rectorul UPM a anuntat, în noiembrie 2009, ca Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Târgu-Mures a dispus neînceperea urmaririi penale în cazul sau, dupa ce procurorii au fost sesizati de inspectorii ANI. "Am stiut care este procedura legala si nu am facut parte din comisia de licitatie, nu am semnat niciun act. A participat aceasta firma, deoarece este unic distribuitor al acelui dispozitiv, stand didactic. Plângerea a fost anonima, adica o persoana care nu a putut fi identificata", a declarat rectorul UPM Târgu-Mures, citat de Agerpres.


Se modifica organigrama DGASPC Mures

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Incepand cu data de 1 februarie 2010, se modifica structura organizatorica, Statul de functii si Regulamentul de Organizare si Functionare ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures, ca urmare a inchiderii  Centrului de Plasament nr 8 Reghin, infiintarea Complexului de case de tip familial Reghin-Petelea si înfiintarea Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Reghin. Proiectul de hotarâre privind modificarea Structurii organizatorice, Statului de functii si a Regulamentului de Organizare si Functionare ale DGASPC Mures va fi supus spre aprobare Consiliului Judetean Mures in sedinta de joi, 28 ianuarie.


Batoane cu marţipan

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Ingrediente:
- blat:170g făină, praf de copt, 5,2 linguri unt, 100g zahăr, 1 gălbenuş, 1 lingură lapte.
- umplutură: 250g caise din compot, 130g migdale decojite, 150g zahăr, sare, 1 ou şi albuşul de la blat, esenţă de migdale.
- glazură: 50g zahăr pudră, 150g ciocolată amară, 150g unt, vanilie, o lingură apă fierbinte.
Mod de preparare:
Spumaţi untul, adăugaţi zahărul, gălbenuşul, făina cu praful de copt. Presaţi aluatul în tava 21x21cm. Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit pentru 12-15 minute. Migdalele si zahărul le faceti pudră, adăugaţi sarea, zahărul, oul şi albuşul, vanilia, esenţa de migdale. Pasaţi caisele şi întindeţi piureul obţinut peste blat, în strat subţire, lăsând 1 cm margine. Împărţiţi şi crema de migdale peste caise. Coaceţi 25 de minute. Răciţi apoi complet. Puneţi glazura peste crema de migdale în strat subţire. Desprindeţi cu cuţitul de pe tavă şi dupa 1-2 ore de racire, tăiaţi în bucăţi.


Stiri utile pentru studenti

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Pentru fiecare disciplină prevăzută în planul de învăţământ universitar care se încheie cu notă (obţinută la examen, verificare, proiect, practică etc.) se atribuie un număr de credite. Ziua şi ora susţinerii examenelor, pentru toate formele de învăţământ, se hotărăsc de către decanatele facultăţilor.
Studentul care nu se prezintă la examen  sau care obţine o notă mai mică de 5 este considerat restanţier.
Sesiunea se va desfăşura până pe 14 februarie 2010, după care, în perioada 15-21 februarie 2010 este programată vacanţa intersemestrială.

Semestrul al II-lea va dura şase săptămâni, în perioada 22 februarie - 3 aprilie 2010, şi va fi urmat de vacanţa de primăvară, în intervalul 4-11 aprilie 2010.

Începâd cu 15 februarie, se va desfăşura şi sesiunea de licenţă pentru absolvenţii din anii anteriori, care permite finalizarea studiilor de licenţă sau de master pentru toţi cei care nu au participat la sesiunea organizată în luna iunie.

Examenul de licenţă/diplomă constă din una-două probe în funcţie de hotărârea consiliului facultăţii: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate (probă scrisă) şi/sau prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă/proiectului de diplomă, fiind promovat cu o medie de cel puţin 6.

Examenul de disertaţie constă în prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie, nota de promovare fiind de minimum 6.


Partiile de schi va asteapta

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Izvorul Mures
 Izvorul Mureşului este o localitate montană la poalele Hăşmaşului Mare (1793 m), pe versantul sudic al Muntelui Negru (1538 m), la 45 km de Miercurea Ciuc si la 23 km de Gheorgheni.
Orar de functionare teleschi: 11-16
 

Sovata la 60 km de Tg.Mures, la 184 km de Brasov
Ultima ninsoare pe 20 ianuarie. Se schiaza. Temperatura -9 grade Celsius. Cer senin.
Tarife 2010:
Telescaun urcare – 5 lei
Telescaun urcare copii - 3 lei
Teleschi urcare - 1.5 lei
Teleschi: 0744 - 621.517, 0265 - 570.551

Praid
Cazare: Cabana Bogdan dispune de 8 camere si este dotata cu centrala termica proprie, o sala de mese, bucatarie complet echipata, Tv si bar.
Teleschi / Cabana: 0731-730.0
Partia Bogdan I si Partia Bogdan II
Tarife:Abonament zi – 30 lei


Sfaturi pentru ingrijirea animalelor de companie

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

În sezonul rece, câinii şi pisicile pot să sufere degerături. Îi puteţi scufunda extremităţile în apă caldă timp de 20 de minute, pentru a topi cristalele de gheaţă şi a stimula circulaţia. Este foarte important să nu încercaţi să rupeţi pojghiţa de gheaţă. După ce s-a dezgheţat, înveliţi animalul în pături şi duceţi-l la veterinar. Acesta poate stabili gravitatea afecţiunii şi îl poate trata pentru durere sau posibile infecţii, dacă este cazul. Nu-l lăsaţi să bea apă rece sau să mănânce zăpadă. Este de preferat să-i puneţi o hăinuţă tricotată atunci când este ger. Nu lăsaţi animalele de companie în camere în care există şeminee sau arzătoare pe gaz. Focul le va atrage.


Azi, in calendarul gregorian

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

1957: Premiera filmului „La Moara cu noroc", de Victor Iliu, o reuşită a cinematografiei româneşti
1965: Hindi devine limba oficială în India
1976: România devine membră a Grupului celor 77
1995: BBC lansează canalul său european de informaţii prin satelit,    1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat tratatul „START-2" cu privire la reducerea şi limitarea armamentelor strategice ofensive (documentul fusese semnat la Moscova, la 3 ianuarie 1993, de către preşedinţii Boris Elţin şi George Bush).
1999: Întâlnire între Papa Ioan Paul al II-lea şi preşedintele Bill Clinton. Suveranul pontif ramâne la Saint–Louis 48 de ore.
2001: Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter în nordul Indiei, s-a soldat cu peste 20 000 de victime.

 


Ceai cald la Primarie

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Ceaiul distribuit gratuit în faţa Primăriei Târgu Mureş, preparat din fructe de pădure şi zahăr ars, cu lămâie, i-a încântat pe trecători. Dacă temperaturile scăzute se vor menţine, vor apărea recipiente cu ceai şi la primăriile de cartier, din 22 decembrie 1989 şi Tudor Vladimirescu. Dan Suciu, purtatorul de cuvantal Praimariei a spus că s-au luat şi alte măsuri pentru perioada cu temperaturi scăzute - mai ales că în noaptea de duminică spre luni au fost în jur de minus 22 de grade Celsius - cum ar fi cazarea persoanelor fără adăpost. La Centrul de Zi Rozmarin din cartierul Tudor au fost pregătite trei camere cu câte patru paturi pentru persoanele fără adăpost sau persoanele care au probleme cu locuinţa în această perioadă. "La sfârşitul săptămânii trecute, din datele sosite de la Poliţia Comunitară, au fost ridicate de pe străzi 14 persoane fără adăpost, dintre care trei au fost conduse la Serviciul de Urgenţă de la Spital, la SMRD, iar celelalte 11 cazate provizoriu la Rozmarin", a precizat Dan Suciu.

 


Sărbători laice si religioase

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

- Australia: Sărbătoare naţională - Întemeierea primei colonii engleze în Australia - (1788)
- India: Sărbătoare naţională - Ziua Republicii - (1956)
- "Ziua mondială a vămilor" - (se marchează din 1983)
- În calendarul romano-catolic: Sfinţii Timotei şi Tit, episcopi


Horoscop, marti, 26 ianuarie 2010

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Berbec
Vă aflaţi în ascensiune profesională. Începeţi să vă apropiaţi de obiective. Trebuie să fiţi îndrăzneţ. Dacă sunteţi obosit sau vă recuperaţi după o boală, începeţi să vă recăpătaţi tonusul, deveniti puternic,

Taur
În dragoste nu este cea mai bună zi pe care o puteţi avea, din cauza problemelor zilnice. Cu banii staţi mai bine, atâta timp cât nu faceţi cheltuieli ce depăşesc posibilităţile bugetare. Gândiţi-vă  ce luaţi din raft.

Gemeni
Când sunteţi acasă vă place să jucaţi rolul de tiran. Vă aflaţi astfel mereu în conflict cu cineva din familie. Chiar dacă vă nemulţumeşte lipsa de recunoştinţă a cuiva, trebuie să vă obişnuiţi cu astfel de oameni.

Rac
Faptul că primiţi afecţiune acasă vă face mai puternic şi vă ajută să evoluaţi pe plan profesional. Când vă elaboraţi proiectele sunteţi plin de tenacitate. Astăzi s-ar putea să fiţi nerăbdător să primiţi veşti.

Leu
Din punct de vedere financiar staţi bine. În următoarele săptămâni reuşiţi să vă măriţi veniturile. La serviciu aveţi unele iniţiative, însă evitaţi riscurile. În dragoste se poate spune că suneţi foarte norocos.

Fecioară
Un eveniment neprevăzut ar putea să vă facă să vă schimbaţi complet orientarea profesională. Gândiţi-vă bine la consecinţele asupra întregii familii, mai ales la copii. Unii nativi se simt demoralizaţi.

Balanţă
Disonanţele lui Pluton vă perturbă viaţa profesională. Există dezacorduri în echipă, întârzie punerea în aplicare a proiectelor. Folosiţi-vă de diplomaţie. Acasă luaţi foarte în serios rolul de părinte.

Scorpion
Aveţi ocazia să vă fructificaţi resursele materiale. Iniţiativele sunt îndrăzneţe. Trebuie să reduceţi cheltuielile. În cazul unor neînţelegeri cu părinţii, acestea se vor rezolva acum pe cale amiabilă.

Săgetător
Dacă aţi decis să începeţi un regim, acum este momentul ideal. Trebuie însă să aveţi grijă să nu exageraţi. Ca să nu vă afecteze sănătatea, alimentaţi-vă şi nu exageraţi cu limitele. Uele colaborări să refuzaţi.

Capricorn
Situaţia materială se află într-o stare cât se poate de bună. Reuşiţi să vă gestionaţi corect bugetul şi faceţi tranzacţii profitabile. La locul de muncă este bine să vă orientaţi către activităţi de lungă durată.

Vărsător
La serviciu conservaţi-vă energia, pentru că sunteţi tentat să exageraţi. Acasă este bine să nu cedaţi impulsului în faţa neînţelegerilor cu cei pe care-i iubiţi. Este doar un moment mai puţin plăcut.

Peşti
Mulţumită lui Jupiter ar trebui să aveţi multe bucurii amoroase azi. Dacă însă vedeţi că lucrurile stagnează şi că apar neînţelegeri în cuplu. La serviciu deveniţi mai încrezător în forţele proprii şi optimist.


Ceaiul, cea mai consumată băutură

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Principiul de bază al ceremoniei ceaiului este armonia cu natura, rezumat în patru cuvinte:„wa", armonia dintre oameni şi natură, „kei" - respectul faţă de toate lucrurile, „sei"- puritatea interioară, „jaku"-liniştea şi pacea minţii. Ceremonia are trei etape. Invitaţii trec din camera de aşteptare într-o grădină fără flori, îşi spală gura şi mâinile pentru a se purifica. Totul începe cu un aperitiv numit chakaiseki, care constă în mai multe feluri de mâncare: orez fiert într-un vas de ceramică, supă de orez şi peşte crud sau legume în saramură. Din meniu nu lipsesc sake-ul şi nici prăjitura tradiţională numită omogashi. După aperitiv, invitaţii sunt poftiţi în grădină, pentru ca gazda să se poate dedica preparării ceaiului. Cu cinci lovituri de gong sau şapte sunete de clopot, oaspeţii sunt rechemaţi în casa ceaiului, unde intră doar după ce refac ritualul de purificare al gurii şi mâinilor. Gazda aduce acum şi obiectele nelipsite din ceremonia ceaiului: cană, tel de bambus, şerveţel, recipient pentru apa de spălat, polonic de bambus, batistă de mătase.
Prepararea ceaiului
Ceaiul, sub formă de pulbere, este pus în ceaşcă, se toarnă apă încălzită la 60 de grade Celsius şi se amestecă bine cu un tel de bambus până face spumă. Cana este oferită primului invitat, care face o plecăciune, înalţă cana, o roteşte şi gustă. Şterge marginea cănii şi o oferă următorului invitat. După ce toţi invitaţii au gustat ceaiul, cana îi revine gazdei.


Programul de formare continua, “Educatia XXI”

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Profesorii din învatamântul preuniversitar se pot înscrie pâna în data de 26 februarie la programul "Educatia XXI". Înscrierile se fac la compartimentul perfectionare si formare continua din cadrul ISJ Mures pe baza unui dosar care trebuie sa cuprinda: cerere în care se specifica optiunea modulului, adeverinta de la unitatea de învatamânt prin care se certifica faptul ca domnul/doamna profesor este calificat(a) în învatamânt si nu a obtinut grade didactice în ultimii cinci ani, copie certificat de nastere, copie certificat de casatorie (în cazul schimbarii numeluii) si copie diploma de studii.


Oamenii străzii, adapostiti la azilul de noapte

Posted: 25 Jan 2010 02:42 PM PST

Duminică noaptea, zeci de oameni ai străzii au umplut până la refuz azilul de noapte din municipiul Târgu-Mureş. Aceştia din urmă au cerut disperaţi ajutorul autorităţilor pentru a-i adăposti de frigul ce ajuns să atingă temperaturi de până la -20 grade Celsius. Azilul de noapte din Târgu-Mureş poate găzdui aproximativ 120 de persoane iar oricine are nevoie de adăpost în aceste situaţii se poate adresa instituţiei.

 


La multi ani, TTM!

Posted: 24 Jan 2010 02:58 PM PST

24 ianuarie a fost o zi speciala pentru Televiziunea Târgu-Mures si pentru mureseni. Cine a avut televizorul aproape a avut ocazia sa urmareasca o editie speciala TTM, cu ocazia aniversarii celor patru ani de existenta. Este vorba de mii de ore de munca, stiri, talk show-uri, emisiuni de divertisment, emisiuni folclorice, reportaje si story-uri, emisiuni sportive, culturale sau programe pentru copii, de care muresenii s-au bucurat zi de zi. Pentru a fi realizate toate acestea a fost nevoie de multa munca, sacrificii si multa daruire din partea echipei televiziunii muresenilor.

Scoala de televiziune TTM
TTM este o scoala de televiziune fara de care multi dintre cei care au urcat, nu ar fi avut o rampa de lansare. Printre acestia se numara Anamaria Gajdo care recunoaste ca a debutat în presa audiovizuala în studiourile TTM si atunci când a plecat la Antena 1 Târgu-Mures avea un CV de producator de stiri foarte apreciat. Purtatorul de cuvânt al Primariei Târgu-Mures, Dan Suciu, care s-a despartit de putina vreme de meseria de jurnalist, a realizat la TTM acum mai bine de trei ani emisiunea "Scurt si la Obiect". Ministrul Telecomunicatiilor, Nagy Zsolt a trecut si el prin scoala de televiziune TTM si multi altii.

Emisiunile TTM premiate în 2009
În anul 2009, Televiziunii Târgu-Mures i-au fost recunoscute meritele prin diferite premii. Emisiunea "InfoArte" realizata de Gabi Bacali a cucerit juriul la Festivalul Televiziunilor Locale si al Producatorilor Independenti Simfest. Premiat a fost si Mihai Nasca pentru emisiunea "Viata satului muresean", fiind rasplatit cu distinctia „Cavaler al folclorului românesc" în cadrul "Galei folclorului românesc" desfasurata în 19 decembrie 2009.

Campaniile TTM, mai aproape de mureseni
„Carte de Craciun", „Daruieste din suflet", „TTM pentru scola Mea" "Europeni ne dam în gropi" sau "TTM te scoate la teatru" sunt doar câteva dintre campaniile pe care echipa Televiziunii Târgu-Mures le-a initiat pe parcursul celor patru ani. Campanii ce au sensibilizat muresenii, ce au ajutat oameni, ce au deschis ochi si minti.

Povestile din fata camerei
Editia speciala de sâmbata a Televiziunii Târgu-Mures a debutat cu emisiunea "Viata satului muresean" realizata de Mihai Nasca, invitata speciala fiind Leontina Pop iar între orele 14-19 au fost invitati pe rand de catre Mihaly Kakasi si Loredana Cofari – gazdele emisiunii, toti cei care si-au adus si îsi aduc aportul bunului mers al Televiziunii Târgu-Mures. Ati avut ocazia sa-i cunoasteti îndeaproape, sa le cunoasteti povestile, slabiciunile dar si atuurile. Au fost simpatici, deschisi dar si emotionati. Pe parcursul zilei de sâmbata, au fost oferite premii muresenilor ce au sunat pentru o vorba buna: tricouri, cani si câte 100 lei în fiecare ora. Premiul zilei a fost un televizor. La multi ani, TTM!


Szabo Albert, noul viceprimar din Târnaveni

Posted: 24 Jan 2010 02:56 PM PST


Vineri, 22 ianuarie, a avut loc o noua sedinta extraordinara a Consiliului Local Târnaveni. Pe ordinea de zi au fost doua proiecte, unul care viza neatacarea în justitie a hotarârii de punere în functie a viceprimarului, cel de-al doilea fiind votarea consilierului Szabo Albert în functia de viceprimar. De aceasta data sedinta a avut cvorum si asa s-a putut finaliza aceasta joaca între consilieri care era în atentia publica de câteva saptamâni. „Unul dintre proiectele discutate a fost cel referitor la punerea în functia de viceprimar a consilierului Szabo Albert. În sala au fost prezenti zece consilieri din 19, deci am avut cvorum. Asa cum suntem deja obisnuiti, consilierii PNL si PSD au absentat", a declarat Alexandru Matei, primarul orasului Târnaveni.
Noul viceprimar spune ca acest lucru nu a fost o votare a unui viceprimar, ci votarea unui act juridic. "Pe ordinea de zi au fost doua proiecte, printre care si votarea mea în functia de viceprimar. Pe baza sentintie date de catre judecatorie eu trebuia sa fiu ales ca viceprimar. Consiliul Local nu a facut altceva decât sa voteze acceptarea unei sentinte judecatoresti. Acest lucru este cel mai important, consilierii nu au votat un viceprimar ci un act juridic", a spus noul viceprimar, Szabo Albert.


Chiul pe banul public în Parlament. Pâna când?!

Posted: 24 Jan 2010 02:54 PM PST

Institutul pentru Politici Publice Bucuresti a facut public, saptamâna trecuta, un raport privind prezenta la vot a  parlamentarilor din sesiunea legislativa septembrie – decembrie 2009. L-am frunzarit si eu, evident în cautarea numelor senatorilor si deputatilor care îi reprezinta pe mureseni în Parlament.
În mare parte, rezultatele au fost cât de cât multumitoare, Toader Stroian, cu o prezenta de 99,4% fiind, se pare, cel mai constiincios parlamentar din Mures. Cu o prezenta de peste 70 de procente i-am mai consemnat pe Vasile Gliga (89,9%), Ciprian Dobre (89,3%), Kerekes Karoly (87,5%), Kelemen Atilla (72,6%) si Doru Opriscan (72.0%). La polul opus am fost socat sa îl vad pe senatorul Marko Bela, cel care din 212 voturi finale a participat la doar doua. Adica o prezenta de numai 1%...
Am facut, ieri, câteva voxuri pe strada, pentru a afla care este parerea cetatenilor simpli despre activitatea reprezentantilor nostri în Senat si Camera Deputatilor. Oarecum surprinzator, având în vedere ca cei 12 parlamentari sunt platiti (si nu cu salariul minim pe economie!) din taxele si impozitele noastre, toti cei patru târgumureseni pe care i-am abordat si-au manifestat dezinteresul pentru subiect. Asadar avem politicienii pe care îi meritam...
Nu-mi iese din minte rezultatul lui Marko Bela, care are în dreptul sau o prezenta de un procent. Sigur, exista scuze întotdeauna, dar indiferent care ar fi acestea, nu cred ca justifica o prezenta atât de scazuta. La urma urmei, omul a candidat si a mers în Parlament cu promisiunea sa îi reprezinte pe mureseni. Cum ne poate reprezenta cineva care se remarca prin absente?!
Probabil daca Marko Bela era elev, ar fi fost exmatriculat. Sau daca ar fi lucrat sa zicem la o fabrica oarecare cu un patron drastic si ar fi realizat doar 1% din norma, ar fi fost platit ca atare. Atunci, ma întreb retoric, de ce sa îi platim salariul integral si nu 1% din acesta?!


Presedintele Stefan Puica si chiria Curtii de Conturi

Posted: 24 Jan 2010 02:50 PM PST


„- Buna ziua, sunt Alex Toth, redactorul sef al cotidianului Zi de zi din Târgu-Mures. Daca sunteti amabila, v-as ruga sa îmi faceti legatura cu domnul presedinte.
- Îmi pare rau, dar nu se poate, pentru ca tot ce tine de relatia cu presa se obtine de la biroul de presa. Nu avem voie sa discutam cu presa.
- Am înteles. N-am voie nici macar sa îl salut pe domnul presedinte?
- Îmi pare rau, dar nu se poate.
- Va multumesc pentru amabilitate. La revedere!"
Nu, n-am sunat la Palatul Cotroceni ca sa stau la taclale cu presedintele Basescu, asa cum ati fi tentati sa credeti. Mi-am încercat, vineri, norocul la Curtea de Conturi Mures. Am încercat în mod civilizat, sa obtin o întrevedere cu presedintele Curtii de Conturi Mures, Stefan Puica, pentru a realiza un interviu. Discutia a avut loc telefonic, cu centralista sau secretara institutiei, fara nume, de care n-am putut trece.
Câtiva colegi de breasla m-au avertizat din experienta lor, în dimineata aceleiasi zile, ca demersul meu se va solda cu un esec, pentru ca reprezentantii Curtii de Conturi Mures nu discuta cu presa. Cu o zi înainte, un coleg de-al meu, reporter la cotidianul Zi de zi, n-a avut mai mult noroc decât mine, portarul institutiei explicându-i, înainte de a-i arata usa de la iesire, ca pentru orice informatie trebuie sa se adreseze la Bucuresti.
M-am încapatânat sa cred ca voi reusi sa realizez un interviu cu presedintele Curtii de Conturi Mures. Sau sa avem o discutie informala, la o cafea, fara sa apara nimic în ziar. Sau daca nici acest lucru nu era posibil, sa am macar privilegiul sa îl vad la fata...
Nu avem pretentia ca am fi dumnezeii societatii. Suntem doar niste slujbasi ai democratiei originale românesti, jurnalisti care încearca, atât cât pot, sa informeze opinia publica despre ceea ce se întâmpla în comunitate. Cetatenii acestei urbe si tari au tot dreptul, câstigat în decembrie 1989, sa stie nu doar ce se petrece pe strada, ci si ce se întâmpla dincolo de zidurile unei institutii de interes public, bugetara, chiar daca aceasta se numeste Curtea de Conturi!
Vom lua, oricum, calea Bucurestilor...



P.S. Cât despre sediul Curtii de Conturi Mures, mare mister. Înseamna ca e o afacere aranjata la nivel de Bucuresti. Unde se muta Curtea si câti bani costa chiria?! Din banul românilor, evident al muresenilor... La aceasa întrebare ne puteti raspunde domnule presedinte Stefan Puica?! Sau nu aveti acceptul rechinilor din imobiliare?! Nici un parlamentar de Mures nu se sesizeaza?! Avem exemplul sediului ITM peste care s-a asternut uitarea.


Energomur someaza asociatiile de proprietari datoare

Posted: 24 Jan 2010 02:50 PM PST


Daca nu-si vor achita datoriile la furnizorul de energie termica in termen de sapte zile de la primirea somatiei, targumuresenii care au datorii la Energomur risca sa ramana fara apa calda si incalzire in toiul iernii. Afirmatia vine de la purtatorul de cuvant al Energomur, Bota Edit, care a precizat ca in prezent exista 14 asociatii cu datorii mari. "Luni (n.r.-astazi) se vor trimite somatii la asociatiile cu cele mai mari datorii, iar daca in termen de sapte zile nu se fac demersuri pentru efectuarea platilor, acestia ar putea risca sa ramana fara apa calda. Vineri vom avea o sedinta in care se va decide mai exact ce se va face ", a declarat Bota Edit. In prezent, datoria asociatiilor de proprietari si a agentilor economici catre Energomur este de 5.350.000 de lei, suma acumulata de circa 20% din totalul consumatorilor deserviti de furnizorul de energie termica. "Intotdeauna sunt somati clientii cand nu respecta termenul legal de plata. In prezent 33 de asociatii de proprietari sunt actionati in judecata pentru datoriile acumulate", a atras atentia Edit Bota.  
Printre asociatiile de proprietari cu cele mai mari datorii se numara asociatiile 107, 7, 291, 256, 69, 575, 980, 851, 852, 853, 855, 856, 743 si 1141.

Plati mai mici cu Conventia individuala de facturare
Pentru reducerea datoriilor acumulate, Energomur a propus conducerii acestor asociatii sa incheie conventii individuale de facturare, conventii de sistare pentru apartamentele care au datorii si esalonarea datoriilor pe maxim patru luni. "În cazul în care nu se dă curs acestor solicitări, societatea poate sista furnizarea apei calde şi a încălzirii urmând să reia deservirea după achitarea datoriilor precum şi a unei taxe de reconectare. Datorita acestor datorii neachitate, Energomur are datorii catre furnizorul de gaz şi alte utilitati dar şi executantii lucrarilor de investitii", a mai spus Bota.
Prin încheierea conventiei individuale proprietarul de apartament va plati pentru apa calda doar atât cât înregistreaza contorul din apartament, fara a plati costuri suplimentare provenite din repartizarea unei cantitati de apa rezultata din diferenta dintre suma contoarelor din apartamente si contorul de pe bransament. „Noi am informat în repetate rânduri asocialtiile si proprietarii apartamentelor despre beneficiile încheierii conventiilor constând în faptul că fiecare proprietar va primi factura cu valoarea propriului consum, va achita doar costurile pentru apa calda masurata în propriul apartament fara alte diferenta. Cel mai important fiind faptul că, în cazul vecinilor rau platnici nu ramâne fara apa calda sau încalzire, sistarea realizându-se doar în apartamentele cu datorii. În prezent facturăm pe baza convenţiilor individuale în noua blocuri pentru 117 apartamente, dar există în derulare încheierea conventiilor pentru încă 100 de apartamente", a mai spus Edit Bota.


Linie de productie de 350.000 de euro pentru Romcab Târgu-Mures

Posted: 24 Jan 2010 02:49 PM PST

Actionarii SC Romcab SA Târgu-Mures au decis joi, 21 ianuarie, în cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, aprobarea contractarii unui credit bancar în cuantum de pâna la 4 milioane de euro, suma necesara pentru capital de lucru. De asemenea, actionaii au decis înfiintarea unui punct de lucru în Bucuresti, precum si achizitionarea unui aparat automat de masurare în vederea cresterii productivitatii muncii. „Necesarul de surse în suma de pâna la 4 milioane de euro este generat de influenta cumulata a urmatorilor factori: în vederea realizarii cifrei de afaceri propuse este necesar achizitionarea de materii prime cu peste 80% mai mult decât în 2009. Principala materie prima, cuprul, se achizitioneaza cu plata în avans, creându-se astfel un decalaj între momentul platii materiilor prime si încasarea contravalorii produselor finite, decalajul total fiind de 90 de zile", a explicat Gombos Csaba, directorul general al Romcab Târgu-Mures. În aceste conditii, a sustinut Gombos Csaba, nivelul de finantare previzionat de societate în suma de 4 milioane de euro provine atât din necesitatea finantarii ciclului de productie, cât si din sustinerea stocurilor de materii prime, semifabricate si a termenelor de plata acordate clientilor. „Prin atragerea acestor surse se previzioneaza cresterea cifrei de afaceri cu aproximativ 90% comparativ cu anul 2009. În urma prospectarii pietei bancare, se propune ca finantator CEC Bank, Exim Bank sau orice alta banca, care îsi desfasoara interesul pentru acest proiect si ofera conditii favorabile de cost", a aratat Gombos Csaba.
Totodata, în vederea cresterii productivitatii muncii, actionarii au decis achizitionarea unui aparat de masurare si etichetare de la societatea Skaltek din Suedia, care va costa aproximativ 350.000 de euro si care va determina o crestere a productivitatii cu pâna la 125%. „Linia automata Skaltek poate substitui necesarul suplimentar de forta de munca, pe lânga faptul ca vor putea fi procesate în bune conditii, cu numarul de personal existent în prezent, 350 de tone de cupru lunar în loc de o cantitate medie de 165 de tone de cupru. Costul maxim de achizitie al acestei linii este de 350.000 euro, costuri care ar putea fi recuperate pe seama economiilor rezultate din costul cu forta de munca suplimentara în 2,35 ani", a precizat Gombos Csaba.
De asemenea, actionarii Romcab l-au desemnat pe Gombos Csaba pentru efectuarea demersurilor necesare înfiintarii unui punct de lucru la Bucuresti, soseaua Nordului nr. 114-140, sector 1.


Aroma saseasca a bunei dispozitii in Clubul Alstadt din Reghin

Posted: 24 Jan 2010 02:49 PM PST

Reghinul si-a castigat dupa Revolutie renumele de oras cu cele mai multe crasme pe cap de locuitor din Romania. Multe din ele s-au desfiintat, dar au ramas in amintirea reghinenilor. Anul 2010 a adus deschiderea oficiala, sambata 16 ianuarie, a noului local, Alstadt, ce a beneficiat si de prezenta trupei Defender. Situat pe strada Mihai Viteazu nr. 47, intr-un beci, cunoscut pe vremuri ca Podul Temnitei, ce pastreaza inca izul sasesc al vremurilor trecute. Clubul Alstadt il are ca administrator pe Ralf Siegel, originar din Landul Thuringen, Germania, stabilt de cativa ani buni in Reghin, care alaturi de Andy Varodi conduce fraiele clubului.
Capacitatea clubului este de 50 de locuri, structurate in doua incaperi, in cea mare fiind au loc serile cu muzica live la un pian vechi, tablouri cu Reghinul sasesc completand atmosfera clubului.
In curand, clubul isi va deschide si o bucatarie. Alstadt, unde bucataria traditionala germana va putea fi gustata. In curand va fi amenajat un spatiu oriental cu narghilea si o gradina de vara. "Dupa o experienta in alte cluburi, unde practic am deprins ideea de a lucra intr-un astfel de loc, incercam acum cu aceasta investitie, care sper sa fie una de succes. Sper ca lumea care calca intr-un astfel de beci sasesc, construit in stilul neo baroc, sa se simta bine in compania prietenilor, a distractiei si a muzicii bune. Speram sa-i dam o noua viata acestui spatiu vechi de sute de ani, astfel ca clientii sa nu regrete alegerea facuta", ne-a declarat Andy Varodi, unul din administratorii Clubului Alstadt din Reghin


Reducere de capital social la Parcul Industrial Mures

Posted: 24 Jan 2010 02:49 PM PST

Consilierii judeteni vor dezbate joi, 28 ianuarie, reducerea capitalului social la SC „Parc Industrial Mures" SA, de la 1.445.903,50 lei, împartit în 578.361 actiuni nominative a câte 2,5 lei fiecare, la 1.368.500 lei, împartit în 547.400 actiuni a câte 2,5 lei fiecare, prin retragerea aportului în natura al Consiliului Judetean (CJ) Mures, în suma de 77.403,50 lei, reprezentând 30.961 actiuni, constând în bunuri.
Potrivit expunerii de motive, capitalul initial al societatii a fost fixat la 1.368.500 lei format din 547.400 actiuni, fiecare în valoare nominala egala de 2,5 lei. Ulterior, capitalul social a crescut prin aducerea ca aport în natura a actionarului majoritar, CJ Mures a unor bunuri, autotractor cu remorca, în valoare de 77.403,50 lei reprezentând 30.961 actiuni, capitalul social ajungând la valoarea totala de 1.445.903,50 lei, corespunzator la 578.361 actiuni nominative. Astfel, cota de participare a CJ Mures a crescut de la 91,15% la 91,62%, în timp ce cotele celorlalte unitati administrativ-teritoriale s-au micsorat. „Având în vedere ca bunurile aduse ca aport în natura constând dintr-un autotractor cu semiremorca basculanta au stationat în perimetrul societatii, nefiind utilizate pâna în prezent, si având în vedere deprecierea continua a acestora, se propune retragerea acestora din capitalul social si reducerea corespunzatoare a numarului de actiuni aferente CJ Mures, precum si a cotei de participare a acestuia. Se propune ca bunurile retrase sa reintre în patrimoniul CJ Mures, urmând a fi valorificate în conditiile legii, sumele obtinute din vânzare constituind venit la bugetul institutiei", a precizat Szabo Arpad, vicepresedintele CJ Mures.
Societatea Comerciala "Parc Industrial Mures" SA a fost înfiintata în anul 2003, în scopul administrarii obiectivului de investitie realizat prin proiectul Phare RO0101.03-TM" Parcul Industrial Vidrasau" - Târgu-Mures. Actionari ai societatii, alaturi de CJ Mures sunt consiliile locale orasenesti Ungheni, Ludus, Iernut precum si consiliul local Sânpaul. Prin reducerea capitalului social cu aportul în natura în valoare de 77.403,50 lei, reprezentând 30 961 actiuni, capitalul social va reveni la valoarea avuta initial, de 1.368.500 lei si la aceeasi structura.

 

Actionarii Parcului Industrial Mures

Consiliul Judetean Mures     91,15%
Consiliul Local Ungheni       3,77%
Consiliul Local Ludus           2,45%
Consiliul Local Sânpaul       2,01%
Consiliul Local Iernut            0,63%


La multi ani, Catalin Vlaicu!

Posted: 24 Jan 2010 02:48 PM PST

Ieri, 24 ianuarie, componentul divizionarei A a de baschet BC Mures Targu-Mures a implinit 24 de ani. Venit in luna august la Targu-Mures de la Rapid Bucuresti, Catalin Vlaicu a reusit sa se integreze repede in noua sa echipa. Nu a evoluat pana acum decat la formatia bucuresteana Rapid, cu o mica "escala" de doua luni la Steaua. Catalin este un baiat linistit, deschis, cu mult bun simt, un lucru tot mai rar intalnit in zilele noastre. A ales Targu-Muresul pentru mai multe motive, printre care amintim performanta, colectivul din care face parte, atmosfera pe care o ofera suporterii, orasul, profesionalismul antrenorului. „Am vrut o oarecare siguranţă, să ajung la o echipă profesionistă, la care să joc. Poti primi bani multi la o echipa si sa stai pe banca. Mi-a plăcut echipa din Târgu-Mureş, atât cât am văzut-o înainte. Ajuns aici, îmi place foarte mult antrenorul, colectivul şi suporterii. Atmosfera din sală este ceva extraordinar. Toţi jucătorii sunt primiţi foarte bine. Cand ai toate acestea, partea financiară trece pe planul secund. Imi place si atmosfera din oras, lumea este linistita, civilizata", a declarat pentru cotidianul Zi de zi Catalin Vlaicu.

Aniversarea, la sala, la supermarket si cu prietena
Vlaicu a jucat miercuri la Cluj peste 24 minute si a inscris 15 puncte in partida cu U Mobitelco. Datorita daruirii sale in teren a ajuns la inimile fanilor, fiind deseori aclamat. Aflati inaintea unei noi partide de campionat (miercuri intalnesc acasa pe CSM Oradea), de ziua sa a avut un antrenament, dupa care au facut o vizita la un centru comercial impreuna cu echipa. Catalin este un baiat simpatic si asa cum este normal, are de cinci ani o prietena. Bucuresteanca Iuliana se afla bineinteles alaturi de el la aniversarea celor 24 de primaveri si amandoi considera ca relatia dintre ei ar fi cazul sa prinda forme legale. Catalin este coleg de apartament cu moldoveanul Eugen Melnic, de asemenea un om cu mult bun simt si probabil au gasit o solutie pentru aniversarea colegului sau. „Nu tin sa primesc ceva anume de ziua mea. Cel mai mult imi doresc sa am un an bun pe plan sportiv, echipa sa reuseasca o clasare cat mai buna in campionat", este dorinta tanarului sportiv.
Ne alaturam si ii uram cu totii impreuna, prietenii si suporterii: La multi ani, cat mai multe succese alaturi de noua ta echipa, Catalin!


Debut de an cu victorie pentru FC Municipal

Posted: 24 Jan 2010 02:48 PM PST

Formatia de fotbal FC Municipal Targu-Mures a invins sambata cu scorul de 1-0 divizionara C Vointa Sibiu, in primul meci amical de la reluarea pregatirilor. Unicul gol a fost inscris de Luput in minutul 14, cu o lovitura de cap din interiorul careului. Partida programata initial de la ora 11.00 pe terenul Gaz Metan din baza proprie a inceput cu o ora intarziere din cauza temperaturilor scazute din ziua precedenta. La ora meciului frigul a mai cedat, astfel incat cei aproximativ 200 de spectatori au putut urmari pentru prima data in acest an evolutia liderei seriei secunde. Antrenorul Cosmin Bodea a inceput jocul cu o formula de echipa in care Luput si- a reluat locul in linia defensiva si cei trei noi sositi au facut parte din formatia de baza. Pimul "unsprezece" a fost: Stetca, Vagner, Luput, Gongolea, Szilagyi, Anton, Stere, Vartic, Sfarlea, Prodan, D. Roman. Debutul partidei a fost unul echilibrat, in care echipa sibiana si- a onorat statutul de lider autoritar al seriei a VI- a. S-au apropiat deseori de poarta muresenilor, dar apararea a dat dovada de multa siguranta. Dupa golul reusit de Luput, gazdele au dominat jocul, si- au mai creat cateva bune situatii, ramase nefructificate. Pentru ambele echipe un adversar incomod a fost terenul acoperit cu zapada. Pe langa dificultatea pastrarii echilibrului, mingea lua deseori traiectorii neasteptate, deviata de urmele lasate de crampoanele jucatorilor. In repriza secunda Cosmin Bodea a trimis in teren o echipa schimbata aproape in totalitate, pastrandu-i in teren doar pe Luput, Vartic si Sfarlea. Primii doi au fost repede inlocuiti cu Veres si Ilea, jucator de la Ariesul Turda aflat in pregatiri cu lotul FCM. Singurul care a fost pastrat in teren pe toata durata partidei a fost Sfarlea. Unsprezecele reprizei secunde a fost compus din: Danalache, Maghici, Balau, Veres, Al. Pop, M. Roman, Ilea, Sfarlea, Saim, Luca si Vancea. Nu au fost utilizati Cr. Pop, Bitis si Gheju, iar juniorul care a evoluat pe parcursul turului, Marian Stefan Pop nu se mai afla in lot. In urmatoarea partida de verificare FC Municipal va avea ca adversara echipa Gloria II Bistrita, ocupanta locului V al aceleiasi serii din esalonul trei. Aceasta va vea loc miercuri, tot la Targu-Mures.


" Dupa o saptamana de pregatiri, consider ca baietii  au miscat destul de bine. Despre cei trei noi veniti nu- mi pun problema confirmarii valorii lor, au jucat fiecare in divizia A, au deja experienta. Un teren acoperit cu zapada jocul nu poate sa ne ofere ceea ce suntem obisnuiti sa vedem, dar sunt multumit de felul in care se munceste", a declarat dupa joc antrenorul Cosmin Bodea.


Romgaz Electromures s-a incalzit pentru Liga Campionilor

Posted: 24 Jan 2010 02:48 PM PST

Formatia feminina de popice Romgaz Electromures Targu-Mures a debutat, ieri, cu o victorie in prima etapa a returului, 3280-3131 (7-1) in compania SCM Brasov. Partida a fost gazduita de arena Electromures si a fost programata in devans, deoarece sambata muresencele vor sustine partida tur din cadrul sferturilor de finală a Champions League, cand vor intalni tot la Târgu-Mureş formaţia austriaca DKV Kegeltreff Schlaining. Gazdele, detinatoarele titlului national sunt neinvinse in actuala editie si s- au impus fara emotii. Partida a fost una spectaculoasa, in care adversarele au dat o puternica replica. Muresencele punctat mai intai prin Daniela Iordan (554 p.d.) si Duka Tilda (548), care au fost primele doua perechi intrate pe pista. Ele si-au invins adversarele directe, Dana Noghi (512), respectiv Ioana Manolache (543). Doar Duka a avut oarecare emotii spre final, pe fondul unei puternice reveniri a edversarei, care a reusit sa doboare in ultimele doua manse in fiecare cate 151 de popice. Avantajul Tildei din primele doua (278-241) i- au asigurat insa victoria.
Urmatoarele doua perechi aveau sa consfiinteasca victoria elevelor antrenorului Seres Sandor. Horvath Anna (528), desemnata cea mai valoroasa jucatoare din campionatul intern in anul 2009 si junioara Adela Ban (563) au reusit sa se impuna categoric in fata adversarelor, Sorina Balan si Loredana Preda. Dupa patru perechi scorul era 4-0 pentru muresence, iar diferenta de 172 popice doborate era practic insurmontabila. Cu atat mai putin cu cat intra pe pista si Doina Baciu. Fara sa forteze, "veterana" echipei a realizat din nou cel mai mare punctaj al partidei, 574, fata de cele 543 cate a realizat adversara sa, Adina Sava. Singura aflata intr- o zi mai putin fasta a fost Fulop Erika. Ea a realizat cel mai mic punctaj al echipei (513) si a avut ca adversara cea mai in forma adversara, Marinela Preda (567). "Nu am realizat unul dintre cele mai reusite jocuri dar, a fost primul meci dupa o lunga pauza. Pana sambata mai avem cateva antrenamente, vom schimba popicele si bilele si speram sa ajungem la forma necesara obtinerii unei mari victorii in Liga Campionilor", a spus dupa joc antrenorul Seres Sandor. "Ma bucura faptul ca am reusit un nou joc bun. Sper sa ma mentin in forma din ultima perioada si sambata, daca voi juca, sa contribui la victoria echipei intr- un meci de mare importanta", a spus junioara Adela Ban, care este si componenta al lotului national de junioare.


Va scinda demisia lui Corneliu Grosu PSD Mures?

Posted: 24 Jan 2010 02:48 PM PST


Vineri, 22 ianuarie, senatorul de Mures Corneliu Grosu a demisionat din PSD. El spune ca îsi poate atinge mai bine obiectivele si poate sa-i ajute mai bine pe mureseni din afara PSD-ului. Senatorul s-a alaturat grupului de independenti condus de deputatul Gabriel Oprea. "Da, am demisionat, se poate considera un fapt îndeplinit. Intentionez sa-mi anunt oficial demisia luni. Sunt niste motive pentru care am demisionat din PSD dar nu doresc sa comentez. Cel putin sa spun ca unul din motive este de fond, am sa-l invoc în orice moment. Este vorba despre utilitatea mea ca si parlamentar. Eu trebuie sa solutionaz atât cât se poate problemele oamenilor din teritoriu. Când am intrat aici mi-am sa îndeplinesc câteva proiecte pentru judetul Mures si pentru Colegiu si doresc sa le îndeplinesc asa cum am început. Eu cred ca în PSD nu ma miscam atât de repede si de aceasta am ales demisia. Legea m-a trimis automat în grupul independentilor si nu intentionez deocamdata sa ma alatur altui grup politic. Voi solicita când este nevoie ajutorul colegilor din opozitie, dar si al colegilor din ministerele de resort", a declarat Corneliu Grosu.



 
„Am auzit din presa de demisia domnului Grosu. Nu am vorbit înca cu dânsul si nu stiu ce sa zic, e o decizie personala. Nu pot eu sa comentez decizia dânsului dar poate când ne vom întâlni vom discuta despre acest lucru."
Dorin Danesan, primar Sighisoara

 
„Este o decizie personala a domnului Grosu. Nu cunosc motivele decât cele prezentate public. Dar cred ca trebuia sa anunte si structura de conducere judeteana despre motivele care l-au determinat sa faca acest lucru."
Ovidiu Dancu, fost primar al orasului Ludus   


„Este greu de spus. Nu am vorbit înca cu el. Probabil a avut niste motive personale. Eu nu pot sa fac nici o apriciere deoarece nu cunosc motivele acestei decizii. Cred ca saptamâna asta se va întâlni cu noi si ne va explica, deoarece este un om serios. Nimeni nu se bucura de aceasta decizie. Am avut un singur senator de Mures si l-am pierdut. Nu este bine."
Vasile Papuc, vicepresedinte PSD Mures


„Nu am nici un fel de idee. Nu pot sa spun nici un motiv. Probabil a fost determinat de niste nemultumiri pe care le are fata de organizatia locala PSD si poate de cea centrala. Asta e o probabilitate."
Ioan Pop, fost consilier judetean


„Am vazut si eu decizia dânsului dar nu am multe de comentat. Este o decizie personala si nu am ce sa comentez. Nu as vrea sa fac vreun comentariu gresit."
Cornel Briscaru, presedinte APDO Lider

 
„Nu prea pot sa spun multe despre acest subiect. Nu cunosc contextul plecarii sale. Orice persoana care este alesa, din loialitate pentru cetateni si pentru partid ar trebui sa îsi duca mandatul pâna la capat. Ar fi trebuit sa ramâna deoarece a fost ales pe listele partidului."
Mihaela Kardos, consilier judetean

 
„Nu prea stiu cum sa comentez. Eu sunt plecat acum si de la dumneavoastra aflu. Nu stiu care sunt motivele."
Ioan Sabau, fost candidat PSD la deputatie


„Cum sa o comentez? Eu sunt plecat. Nici nu am stiut ca a demisionat. Treaba lui. El îsi cunoaste motivele."
Anton Dogaru, director tehnic al Directiei Silvice Mures


„Sincer, este optiune dânsului si trebuie respectata."
Liviu Timar, director coordonator al Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Mures


„Nu stiu nimic despre asta. Eu sunt în Austria si acum aflu de aceasta decizie. Îl cunosc pe domnul Grosu, este un om de calitate dar nu stiu ce motive a avut sa demisioneze."
Mircea Musgociu, om de afaceri


„Nu stiu ce sa zic. În problemele interne de partid am prea putina experienta. Probabil ca PSD-ul nu a oferit ceea ce i-a promis la început domnului Grosu. Mai multe amanunte nu cunosc, asa ca ma abtin."
Radu Pescar, om de afaceri


„Nu cunosc argumentele prin care domnul Grosu îsi motiveaza decizia de retragere din PSD sub sigla caruia si-a dobândit calitatea de membru în senat în 2008 dar regret acest lucru. Personal apreciez ca oricine a obtinut un drept sub culoarea unei formatiuni politice, si nu ca independent, are obligatia morala de a apara interesele acestuia pe durata mandatului."
Vasile Bolos, consilier judetean


„Asta e. Asa a venit, asa sa plece. Nu stiam nimic despre acest lucru pentru ca sunt plecat. Nu pot sa comentez mai mult."
Cornel Lungu, director al Inspectoratului Teritorial în Constructii  


„Pentru mine a fost o surpriza neplacuta, pentru ca îl apreciez foarte mult din punct de vedere profesional pe domnul Grosu. Nu stiu care sunt motivele pentru care a parasit PSD-ul. Dupa parerea mea, partidul i-a oferit o sansa mare atunci când a fost desemnat sa candideze pentru Parlament, poate în detrimentul altor colegi cu activitate cel putin la fel de buna, de aceea cred ca trebuia sa existe o sustinere reciproca între Corneliu Grosu si PSD cel putin pâna la încheierea mandatului de senator".
Dinu Socotar, primvicepresedinte PC Mures   


„Apreciez gestul lui. Este un gest de onoare... daca el a simtit ca nu se mai regaseste în echipa... Este gestul dânsului pe care îl apreciez. Este un barbat adevarat, poate ca altcineva ar fi facut altceva în aceasta situatie."
Cristian Tuca, fost subprefect 


Codruta Sava îl înlocuieste pe Ioan Ilies la Evidenta persoanelor

Posted: 24 Jan 2010 02:47 PM PST

Directorul general adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Mures va ocupa, începând cu data de 1 februarie, functia de director al Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor (DJEP) Mures. Proiectul de hotarâre se afla pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean Mures de joi, 28 ianuarie, transferul efectuându-se în conformitate cu principiul mobilitatii în cadrul corpului functionarilor publici, prevazuta în Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Potrivit expunerii de motive, încetarea de drept a raportului de serviciu al lui Ioan Ilies survine ca urmare a îndeplinirii de catre acesta vârsta de pensionare. „Domnul Ilies Ioan, director la Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Mures, institutie ce functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Mures a îndeplinit cumulativ, în luna septembrie 2009, conditiile de vârsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare. Întrucât conditiile prescrise de art.98 alin.(1) lit."d" din Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, s-au îndeplinit cumulativ la data de 20 septembrie 2009, se supune spre aprobare proiectul de hotarâre privind încetarea de drept a  raportului de serviciu al domnului Ilies Ioan, director al Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Mures, urmând ca încetarea activitatii functionarului public în cauza sa aiba loc cu data de 31 ianuarie 2010", se arata în document.
În vârsta de 37 de ani, Codruta Sava a îndeplinit, în perioada 2005 – 2010, functia de director adjunct al DGASPC Mures. Este licentiata în stiinte juridice, specializarea drept, la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu (1996) si masterand al Universitatii „Petru Maior" din Târgu-Mures în domeniul „Managementul administratiei publice"(2004).


Preventoriul TBC din Gornesti se muta din Castelul Teleki

Posted: 24 Jan 2010 02:47 PM PST

Preventoriul TBC din Gornesti, care functioneaza în prezent în Castelul Teleki din localitate, îsi va muta activitatea în imobilul în care functioneaza Centrul de plasament din Reghin. Proiectul de hotarâre va fi dezbatut joi, 28 ianuarie, în cadrul unei sedinte a Consiliului Judetean Mures. „Preventoriul TBC Gornesti îsi desfasoara activitatea în imobilul fost Castel Teleki, preluat din domeniul privat al statului în domeniul public al judetului Mures, în baza HG nr.867/2002 . Ulterior preluarii, în luna iunie 2006, imobilul a fost retrocedat vechiului proprietar, cu drept de afectatiune publica, conform legii, pâna la cinci ani", a explicat Szabo Arpad, vicepresedintele Consiliului Judetean Mures. Potrivit acestuia, desi chiria calculata de proprietar respecta prevederile legale, este mult prea mare si nu poate fi suportata de bugetul propriu al institutiei. „Având în vedere cuantumul mare al chiriei, precum si faptul ca perioada de „gratie" a celor cinci ani se apropie de final, institutia solicita sprijin pentru atribuirea altei locatii de functionare", a adaugat Szabo Arpad.
Directorul DGASPC Mures, Schmidt Lorand, a declarat ca este la curent cu situatia juridica a imobilului în care functioneaza Preventoriul TBC din Gornesti, iar în cazul în care Consiliul Judetean Mures va lua o decizie de mutare, se va conforma. „Cunosc situatia, imobilul a fost retrocedat vechiului proprietar. Vom vedea ce decizie vor lua consilierii judeteni si ne vom conforma", a precizat Schmidt Lorand. Predarea corpului de  imobil al Castelului Teleki în care functioneaza Preventoriul TBC din Gornesti se va face prin proces verbal de predare-primire, în termen de 30 de zile de la data adoptarii hotarârii.


O nunta perfecta, cu idei de la “Nunta noastra”

Posted: 24 Jan 2010 02:47 PM PST


Tinerii care anul acesta s-au decis sa-si uneasca destinele au avut pret de trei zile ocazia ideala de a cunoaste si a admira ultimele tendinte aparute in industria nuntilor.
A treia editie a evenimentului "Nunta noastra", organizat in acest week-end la Sala Polivalenta a reunit 54 de firme, specialisti in materii de vestimentatie, preparate culinare, decoratori de sali, restauratori de tablouri, bijutieri  si multi altii. La inaugurarea evenimentului prefectul judetulul Mures, Marius Pascan afirma ca, desi nunta este un eveniment ce innobileaza spiritul, a devenit totusi o industrie, insa cu toate acestea le doreste mirilor sa faca acest pas in viata intr-un mod cat mai inspirat si fericit. "Este o industrie pornind de la flori, decoruri, muzica, alegerea localului, masina cu care ne deplasam si, toate celelalte traditii si obiceiuri parca incet incet se aplatizeaza. Daca le luam pe toate in calcul devine o industrie si pentru miri devine un chin, pentru ca doresc sa iasa totul bine la evenimentul unic in viata unui om", a declarat Marius Pascan.
De la rochii de mireasa si costume de mire, inele de logodna si verighete, aranjamente florale, lumanari lucrate manual, buchete de mireasa cu fructe, sau preparate culinare din cele mai diversificate, tinerii au avut de unde alege. Pe langa demonstratiile de
hairstyle si make-up, sedintele foto si de grafica pentru cupluri,  prezentare de rochii de mireasă, rochii de seară şi costume de mire, expozitia de arta culinară cu meniuri de nuntă combinată cu o degustare de vinuri a adus tendintele cele mai noi in materie de gastronomie pentru nuntile anului 2010, preparatele marine si cele italienesti facandu-si intrarea in meniurile nuntilor romanesti. „Adresabilitatea populatiei a fost destul de mare. Expozantii mi-au spus ca au fost tineri nu numai din Mures ci si din Sibiu, Brasov, Odorhei, Bistrita Nasaud, Mirecurea Ciuc. De asemenea au fost mult promotii si s-au facut si comenzi", a precizat Cristina Manoila, organizatorul evenimentului. In ceea ce priveste tombola mirilor, castigatoarea premiului cel mare, un set de verighete, a fost castigat de o tanara din Carei, un week-end cu pensiune completă şi SPA la Complexul President din Targu-Mureş a fost castigat de o tanara din Targu-Mures, iar rochia de mireasa de o tanara din Reghin.


Fostul si actualul prefect au incins Hora Unirii in curtea IPJ

Posted: 24 Jan 2010 02:47 PM PST


Ieri, 24 ianuarie, a fost una dintre cele mai speciale zile din istoria României ca stat modern. „Pentru a saptea oara consecutv, ne-am adunat astazi pentru a cinsti memoria lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele statului român modern", a spus Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Mures. Desi afara erau multe grade sub zero, multe personalitati ale vietii politice si administrative muresene au fost prezente la ceremonie pentru a cinsti memoria celui care a pus bazele statului român modern. Marius Pascan, prefectul judetului Mures, Claudiu Maior viceprimarul municipiului Târgu-Mures, Ciprian Dobre presedintele PNL Mures, Nicolae Havrilet, consilier judetean, Alexandru Câmpean, seful Inspectoratului de Politie, Liviu Boar directorul Arhivelor Nationale sau Sebastian Pui, consilier local sunt doar câtiva dintre reprezentantii care au fost prezenti si au depus coroane la statuia marelui domnitor din curtea Inspectoratului de Politie.
Manifestarea a început la ora fixa, s-a intonat imnul de stat si a continuat cu discursurile câtorva oameni din structurile de conducere ale judetului. Momentele de fast din cadrul ceremoniei au fost depunerea de coroane de catre majoritatea institutiior publice printre care s-au numarat Institutia Prefectului Mures, Consiliul Judetean Mures, Primaria Municipiului Târgu-Mures, Garnizoana Târgu-Mures, Inspectoratul Judetean de Politie, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situatii de Urganta, Serviciul Român de Informatii. Un alt moment a fost si defilarea unitatilor de politie iar la final toti cei prezenti s-au prins în Hora Unirii dupa care au ciocnit câte un pahar de vin fiert în cinstea evenimentului.
Toti cei care au sustinut discursuri au urat „La Multi Ani" românilor si de asemenea s-a tinut si o sluja, oficiata de protopopul Gheorghe Nicolae Sincan tot în cinstea acestui eveniment, asa cum se cere la orice ocazie de acest gen. Declaratia prefectului Marius Pascan a iesit în evidenta deoarece acesta a atras atentia asupra faptului ca noi, românii, nu stim sa ne respectam personalitatile decât dupa moartea lor.


„De sapte ani ne întâlnim aici pentru a aduce un omagiu domnitorului Cuza si acestui deosebit eveniment. Ce asa mai putea sa spun nou? Trebuie sa cinstim memoria acestui mare om si sa rememoram faptele sale mari care au pus bazele unei Românii moderne. El a fost cel care, prin reformele sale, a pus bazele statului român modern. Prin activitatea sa a fost mereu în sluja poporului român si merita o mare cinstire."
Liviu Boar, directorul Arhivelor Nationale Mures   


„Preacucernice parinte, domnule prefect, stimati invitati poate ca multi dintre dumneavoastra va întrebati de ce un monument închinat lui Alexandru Ioan Cuza se afla în curtea Inspectoratului de Politie Judetean. Vreau sa va informez ca cea mai înalta scoala de politie din România, Academia de Politie din Bucuresti, poarta numele acestui mare domnitor. La centenarul nasterii domnitorului din 1920, marele istoric Nicolae Iorga, spunea ca daca cineva ar dori sa cuprinda într-o formula marea personalitate a domnitorului Cuza Voda, ar trebui sa spuna despre el ca a fost un om vrednic de legenda sa. Este vrednic deoarece a fost pionul principal al unirii principatelor si crearea statului national, România. Este vrednic prin reformele fara precedent pe care le-a realizat si prin care a vizat si institutia politiei. Pentru toate acestea si pentru multe altele, politistii din judetul Mures au hotarât sa-i închine un monument din contributie proprie si cu ajutorul sculptorului care este astazi aici si caruia îi multumim."
Alexandru Câmpean, seful Inspectoratului de Politie Judetean Mures


„Vorbim de Unirea Principatelor si de constiinta nationala. Aceasta terminologie este valabila doar de la Cuza încoace. Dar ce sa faci când generatiile nu stiu sa îsi pretuiasca domnitorii? Totdeauna vorbim de reusitele lui Cuza, vorbim de reformele lui, vorbim de statul român modern dar evitam sa spunem în ce fel jenant si penibil pentru neamul românesc a abdicat... cu amanta introdusa în pat, cu o armata de complotisti care venea din subordinea sa, pe spatele carora si-a semnat actul de abdicare. Acesta este din pacate poporul român. Acestia suntem noi, si venim mai apoi sa îl facem erou, uitând sa spunem ca a murit la 53 de ani de inima rea. Va rog sa gânditi si sa reflectati la aceste aspecte."
Marius Pascan, prefectul judetului Mures


„Astazi, 24 ianuarie, cinstim o zi onorabila din istoria tarii noastre, zi care ne transmite un mesaj pe care de multe ori l-am uitat... mesajul unirii. Un popor dezbinat cu institutii dezbinate si dominate de ambitii este un popor slab. De aceea, sa privim spre exemplul dat de colonelul Alexandru Ioan Cuza, sa ne gândim la binele tarii ca la binele nostru personal. România este din nou în fata unui moment istoric pe care numai uniti îl putem trece. Transformarea României este în puterea noastra. Astazi privim spre trecut, dar în egala masura privim spre viitor. La multi ani, români!"
Claudiu Maior, viceprimarul Municipiului Târgu-Mures  


Am fost colegi la “Rebreanu” in clasa A primara

Posted: 24 Jan 2010 02:47 PM PST

Doua cladiri printre blocurile din cartierul Dambu Pietros, una alba si alta galbena, ambele purtand aceeasi denumire: Gimnaziul Liviu Rebreanu,  alcatuiesc scoala condusa de prof. Alexandru Todea.  In cea de a doua cladire la etaj se afla clasa I A unde invatatoarea Emilia Macarie se ocupa de 28 de prichindei. "Am ales pe vremuri aceasta meserie avand-o ca model pe invatatoarea mea, apoi mi-am intarit convingerea pentru ca imi placeau copiii, mintea lor libera si deschisa la nou," spune Emilia. "Am terminat la Liceul Pedagogic "Mihai Eminescu" din Toplita in 1993 si am lucrat la Liceul Teoretic "Sf.Nicolae din Gheorgheni, judetul Harghita, iar din 1999 lucrez la Gimnaziul Liviu Rebreanu," povesteste invatatoarea in timp ce elevii executa un desen la libera alegere pe caietele cu foi veline. De la fotomodel la politist gasim aceleasi meserii in preferintele copiilor, ca si in celelalte scoli muresene. Totusi atat de multi dansatori ca in aceasta clasa, mai rar! Fara probleme am putea alcatui un mini ansamblu Muresul! Cateva fetite invata balet la Liceul Pedagogic, un baiat face gimnastica-deocamdata doar acasa, altii joaca baschet, fotbal, tenis sau volei, invata engleza, iar Zahan Carla face nici mai mult, nici mai putin decat taekwondo la Scoala nr. 3. "Am fost colega cu Sorina Craciun!", afirma ea, vrand sa fie mai convingatoare. Moldovan Radu ar vrea sa joace fotbal, dar crede ca-l vor da parintii la baschet...
Cei 28 de copii imbracati in uniforme scolare invata dupa metoda traditionala, avand program prelungit, de la 8 la 15. "La pranz mananca fiecare ce si-a adus de acasa, nu mergem la restaurant, apoi facem lectiile pe a doua zi," imi explica Emilia aliniind copiii pentru poza de grup.  


Let’s Swing again!

Posted: 24 Jan 2010 02:46 PM PST


Una din temele cele mai intens dezbatute in ultima vreme o reprezinta cea a swingerilor. Au inceput sa apara tot felul de personaje care sa ne explice despre acest tabiet, mai mult sau mai putin acceptat de noi toti. Dar acest swing isi are originea inca din 1990, cand el a inceput sa fie tot mai constant in viata noastra. Daca swingul clasic, reprezinta o activitate de cuplu, cu schimbul de parteneri sau partenere, swingul socio-politic este unul mult mai complex. Toti care s-au perindat pe la conducerea tarii, au promis un mariaj cu poporul roman, demn de Nunta Zamfirei din opera lui Cosbuc. Apoi au inceput schimbarile de parteneri, in special in anii electorali, unde jocul de glezne al dansatorilor de swing, este dus la cote maxime. Regulamentul swing-ului, fiind deja consolidat, au inceput schimbarile in doua , trei sau patru partide, mai ceva ca schibarile de parteneri dintr-o locatie unde becul rosu te intampina la intrare. Ciudat e ca aceasta permanenta schimbare de parteneri, nu da vreun semn de oboseala, el chiar se regenereaza o data cu cresterea numarului perechilor de swingeri. Daca la Bucuresti, swing-ul se practica discret si elegant, in teritoriu, acesta are un ritm mult mai intens, si cu mai multi protagonisti. Ringurile jocului sunt cele bine stiute de toata lumea, unde swingul deconcentratelor ofera imaginea unei scenografii bine orchestrate de la centru. Regula e foarte simpla aici, nu conteaza profesia fiecaruia, ci doar culoarea vestimentatiei, ca e o portjartiera verde, sau vreun maieu mulat de culoare
 portocalie. Sa tot stai pe margine si sa te minunezi de aceste schimburi minunate de parteneri, ba la guvernare, ba la conducerea unei institutii publice, unde mariajul cu onestitatea si bunul simt par sa nu aiba nici o relevanta. Bine spunea cineva ca, doamna numita politica, este aceea prezenta in fusta mini din parcarile de tiruri, de pe marginile drumurilor patriei, din ganguri si alte cotloane, care si-a intoxicat toti jucatorii de swing social ai timpurilor noastre. In concluzie, ei se tot schimba-ntre ei, dar in Romania nu se schimba nimic, chiar daca la intervale de timp tot punem stampila pe ideea de   schimbare.


Targumuresenii inglodati in datorii fata de Aquaserv

Posted: 24 Jan 2010 02:46 PM PST

Aproape 18 milioane de lei reprezinta datoria populatiei, a agentilor economici si ai institutiilor publice catre Compania Aquaserv. Din totalul populatiei cu datorii, 77% sunt asociatii de proprietari din oras, care au cumulat datorii in valoare de 4.715.486,42 de lei. De asemenea, din totalul datoriei, 11.641.713,89 de lei sunt creantele agentilor economici si ai institutiilor publice, iar 1.419.539,53 de lei, datoria consumatorilor individuali.
Asociatiile cu cele mai mari solduri restante sunt din cartierul Rovinari (Asociatiile nr. 21, 1146), Mureseni (Asociatia nr. 66),  blocurile de nefamilisti ale Primariei Targu-Mures din cartierul Tudor (Asociatiile nr. 191, 179, 202), Mihai Viteazul (Asociatia de proprietari nr. 4), Unirii (Asociatia nr. 209) si Ungheni (Asociatia nr. 1). Creantele acestora sunt în valoare de 1.715.199,14 de lei, ceea ce reprezinta 36,37 % din totalul soldului restant aferent asociatiilor de proprietari.

Actionati in judecata
Pentru recuperarea creantelor sunt actionati în judecata 191 debitori, din care 92 agenti economici. „Din acestia, pentru 72  s-au obtinut sentinte definitive si executorii, dar datorita faptului ca nu au în proprietate bunuri si nici disponibilitati de numerar în conturile bancare sau si-au încetat activitatea, recuperarea datoriilor este foarte anevoioasa", a explicat Nicolae Tomuletiu, purtttorul de cuvant companiei Aquaserv. Dintre asociatiile de proprietari au fost actionate in judecata 28 de asociatii, obtinandu-se sentinte definitive si executorii pentru un numar de 11. In ceea ce priveste abonatii casnici, 79 au fost actionati in judecata, pentru 23 obtinandu-se deja sentinte definitive si executorii, dar chiar si asa, „recuperarea sumelor este anevoioasa". „Clientii cu sold restant au fost avertizati, atât telefonic cât si în scris, pentru a efectua plata datoriilor restante fata de societate. În perioada ianuarie-noiembrie 2009 au fost întocmite un numar de 1.231 somatii", a precizat Tomuletiu.

Campanie de sensibilizare a populatiei
Ca urmare a acestor somatii, soldul total restant in luna noiembrie 2009 a inregistrat o usoara crestere fata de perioada precedenta la institutiile publice si Asociatiile de proprietari, in timp ce la agentii economici si abonatii casnici s-a inregistrat o usoara scadere. În acest sens Compania Aquaserv Targu-Mures a demarat în luna decembrie 2009, o campanie de sensibilizare a clientilor din cadrul asociatiilor de proprietari cu datorii scadente importante. „Aquaserv  apeleaza la spiritul civic al locatarilor din blocurile cu datorii mari la plata facturilor de apa potabila/canalizare, sa-si achite datoriile dar si sa-si convinga vecinii cu datorii sa si le plateasca. Este foarte important ca toti locuitorii orasului, nu doar cei care sunt la zi cu facturile, sa  înteleaga ca, serviciile de furnizare a apei potabile si canalizare de care beneficiaza zilnic, trebuie platite la fel ca si oricare alta utilitate publica. Indiferent ca este vorba de apa, gaz, energie electrica sau termica, factura aferenta acestor servicii trebuie achitata deoarece în caz contrar se ajunge în situatia extrema în care furnizarea serviciului respectiv este sistata", a mai spus Nicolae Tomuletiu.


Fruntas: Toader Stroian cu 99,4%. Codas: Marko Bela cu 1%

Posted: 24 Jan 2010 02:46 PM PST

Niciun parlamentar muresean nu a fost prezent la toate voturile finale din sesiunea legislativa septembrie – decembrie 2009, în plenul Camerei Deputatilor, respectiv al Senatului, releva un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) Bucuresti.
Potrivit documentului, parlamentarii mureseni care au avut cea mai buna prezenta sunt Toader Stroian, cu 99,4%, la deputati, respectiv Petru Basa, cu 58%, la senatori. În ceea ce priveste topul chiulangiilor de la sedinte, deputatul cu cea mai scazuta prezenta este Victor Socaciu, 42,3% prezenta, în timp ce la senatori Marko Bela a bifat doar doua din cele 212 sedinte, ceea ce înseamna o prezenta de un procent.
La capitolul luari de cuvânt în Camera Deputatilor, cel mai activ reprezentant al judetului a fost Kerekes Karoly, cu 27, la polul opus aflându-se Vasile Gliga, cu una. Clasamentul declaratiilor politice este condus de Toader Stroian, cu zece, iar codas Vasile Gliga, cu zero, în timp ce lider în topul propunerilor legislative este Kelemen Attila, cu 13, acesta fiind încheiat de Borbely Laszlo, cu trei.
Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „Comisii parlamentare mai transparente si mai responsabile pentru un proces legislativ participativ în România", finantat partial de Ambasada SUA la Bucuresti, Public Affairs section.

Top prezenta deputati mureseni, septembrie – decembrie 2009Numele si prenumele Partid politic Voturi finale Prezent ProcentToader Stroian              PDL         168         167       99,4%Vasile Gliga              PSD         168         151       89,9%Ciprian Dobre              PNL         168         150       89,3%Kerekes Karoly              UDMR     168         147       87,5%Kelemen Atilla              UDMR     168         122       72,6%Doru Opriscan              PDL         168         121       72,0%Borbely Laszlo              UDMR     168         100       59,5%Victor Socaciu              PSD         168           71       42,3%Sursa: Institutul pentru Politici Publice BucurestiTop prezenta senatori mureseni, septembrie – decembrie 2009Numele si prenumele Partid politic Voturi finale Prezent ProcentPetru Basa                  PDL         212         122       58%Corneliu Grosu              PSD         212         121       57%Frunda Gyorgy              UDMR     212           29       14%Marko Bela              UDMR     212             2         1%Sursa: Institutul pentru Politici Publice BucurestiActivitatea deputatilor mureseniDeputat            Declaratii politice Luari de cuvânt Propuneri legislative Borbely Laszlo           2             12               3Doru Opriscan           3               5               6Kelemen Atilla           2             12             13Victor Socaciu           1               7               6Kerekes Karoly           2             27             10Toader Stroian         10             11             18Ciprian Dobre           2             10             10Vasile Gliga          0               1               6Sursa: www.cdep.roActivitatea senatorilor mureseniSenator        Declaratii politice MotiuniPetru Basa             6                0 Corneliu Grosu         6                0Frunda Gyorgy         2                4Marko Bela         2                4 Sursa: www.senat.ro

 


Ce parere aveti despre activitatea parlamentarilor mureseni?

„Nu cunosc în amanunt activitatea lor. Sunt unele lucruri rezolvabile, iar transparenta cu cetateanul ar trebui sa fie mai buna."
Attila

„Sa zicem ca sunt putin multumita. Poate ca ar trebui sa faca si alte lucruri în plus, dar nu sunt în masura sa le dau sfaturi."
Csiszer Hajnal

„Nu prea cunosc activitatea parlamentarilor mureseni, sunt plecat mult timp din tara."
Miklosi G

„Nu prea ma pricep la politica, nu urmaresc, n-am ce spune despre ei. Dintre parlamentarii mureseni cunosc vreo doi – trei dar nu ma intereseaza activitatea lor."
Siklodi Karoly


Partidul Conservator se pregateste de restructurari

Posted: 24 Jan 2010 02:46 PM PST

Daniela Popa, presedintele Partidului Conservator (PC), a anuntat sâmbata, 23 ianuarie, de la tribuna Consiliului National al partidului, ca demisioneaza din functia de lider al PC si ca opteaza pentru un post în Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. "Astazi (n.r. sâmbata) voi anunta un lucru pe care majoritatea colegilor mei îl stiu. Îmi voi da demisia din functia de presedinte al PC si din cea de calitatea de parlamentar. Aceasta decizie nu este neaparat consecinta directa a faptului ca am optat pentru o functie în Executiv (n.r. membru în Consiliul de Supraveghere a Asigurarilor - n.r.). Am luat aceasta decizie cu putin timp înainte de alegerile prezidentiale, însa am ales sa nu fac acest pas decât dupa ce scena politica se va relaxa, evitând astfel riscul de a pune Partidul Conservator într-o situatie delicata în prag de alegeri", a declarat Daniela Popa.
Prezent la lucrarile Consiliului National, primvicepresedintele PC Mures, Dinu Socotar, a declarat ca urmatorul congres al Partidului Conservator va avea loc în data de 28 februarie, prilej cu care vor fi anuntate candidaturile pentru functia de presedinte al partidului. "Conducerea biroului politic se va reuni înca o data pâna la acea data, pentru a discuta modificari de statut si program, care vor primi apoi girul biroului politic. Candidaturile pentru functia de presedinte al partidului se depun pâna la data de 22 februarie si trebuie sa contina un CV, intentia de candidatura si desigur un proiect politic", a precizat Dinu Socotar.
Potrivit primvicepresedintelui PC Mures, la nivelul conducerii partidului vor avea loc o serie de restructurari, care vor fi decise la congresul din 28 februarie. "Este posibil ca structura de conducere a partidului sa fie formata dintr-un presedinte, un secretar general, sapte sau noua vicepresedinti si tot atîtia secretari executivi. De asemenea, se va discuta si despre alianta cu PSD deoarece, se stie,  în prezent aceasta are o forma destul de neclara deoarece sub aspect strict literar a încetat odata cu încheierea alegerilor prezidentiale. Dupa opinia mea alianta cu PSD va ramâne înregistrata în evderea colabararii parlamentare", a încheiat Dinu Socotar.


CSM Focsani - CSU Medicina 1-3 la volei feminin

Posted: 24 Jan 2010 02:46 PM PST

Formatia femninina de volei CSU Medicina a invins sambata cu scorul de 3-1 in deplasarea de la Focsani in partida cu CSM 2007 din localitate. Jocul dintre cele doua echipe a facut parte din cadrul celei de- a XIV- a etape a Campionatului National, divizia A. Muresencele s-au impus fara probleme in fata ultimei clasate, echipa care nu a reusit nicio victorie in cele 12 meciuri sustinute, in care au castigat doar trei seturi. O mai veche problema, relaxarea prematura a muresencelor a facut ca moldovencele sa castige cel de- al patrulea set din aceasta editie a campiuonatului. Dupa ce l-au castigat pe primul la 21, au cedat in prelungiri setul secund, scor 26-24. Din acest moment, elevele antrenorilor Luka Valerijan si Laurentiu Magdas au luat mai in serios jocul si nu au mai dat nicio sansa adversarelor. Au castigat seturile urmatoare la 16 si 14, partida cu 3-1 si isi pastreaza locul VII in clasament. Formatia de start: Alexandra Pintea, Adina Salaoru, Rodica Ciubuc, Roxana Ivanof, Ioana Baciu, Anca Bunea, Andreea Dimeny- libero. Din cauza unor mici probleme medicale, Baciu a fost inlocuita cu mult succes de Ramona Breban. Au mai jucat pe parcursul jocului Lorena Ciocian, Aliona Martiniuc si Monica Foca. „Medicinistele" au inregistrat in aceasta etapa a saptea victorie si urmeaza sa intalneasca sambata pe teren propriu echipa campioana, CSU Metal Galati. „Jocul din etapa viitoare poate fi foarte greu sau foarte usor, depinde cum privim. Sa tinem cont ca adversara ne va fi echipa calificata in primele 12 formatii europene. Confruntarea cu ele ne poate oferi imaginea realei noastre valori in acest moment. Nu avem ce pierde, astfel putem juca fara complexe", a spus antrenorul principal al echipei, Luka Valerijan.


Investitii împotriva inundatiilor la Directia Apelor Mures

Posted: 24 Jan 2010 02:45 PM PST

Directia Apelor Mures (DAM) va demara o serie de lucrari pe cursul pârâului Lut, aflat pe teritoriul comunei Gornesti si pe cursul râului Niraj, în amonte de acumularea Valea, acestea fiind prevazute în planul anual de investitii împotriva inundatiilor, a anuntat Calin Fokt, purtatorul de cuvânt al DAM.
Astfel, lucrarile de regularizare a pârâului Lut, pe teritoriul comunei Gornesti, vor fi realizate de firma SC RMD Consult SRL din Bucuresti, valoarea acestora fiind de 40.320 lei, fara TVA. „Pârâul Lut e îndiguit în mare parte, dar insuficient pentru anumite debite. În ultimii patru – cinci ani acolo au avut loc evenimente neplacute, cum ar fi revarsari si inundatii la debite nu foarte mari, de aceea nu putem risca distrugerea florei si faunei piscicole", a declarat Calin Fokt.
În ceea ce priveste lucrarile de amenajare a râului Niraj în amonte de acumularea Valea, acestea vor fi realizate de firma SC Aquaproiect SA din Bucuresti, valoarea contractului fiind de 117.647 lei, fara TVA. „Fiecare lucrare are la baza un istoric. Întrucât anul trecut am avut parte de revarsari în zona respectiva, am introdus în programul de investitii anual obiectivele care prezinta riscuri de inundatii. La Miercurea Niraj avem în vedere reducerea riscului de blocare a barajului cu aluviuni", a explicat Calin Fokt.


Emil Muller vrea sanatate si noroc la Bingo

Posted: 24 Jan 2010 02:45 PM PST

Daca ati mai vazut soare cu dinti, zilele acestea v-ati putut convinge ca natura mai are multe surprize pentru noi! Ca sa aducem o raza de soare in plus celor care au vazut lumina zilei intr-o astfel de zi geroasa de ianuarie, transmitem felicitarile rudelor, cunoscutilor sau colegilor de serviciu lui dr. Muntean Vasile, inspector la Directia Sanitar veterinara si Siguranta Alimentelor Mures, referentului Mirela Bota de la Primaria Reghin, consilierului principal 3 de la Primaria Sighisoara si Stelutei Burnete referent principal 2 de la aceeasi primarie.
Consilierul local Emil Muller de la Nades, la implinirea celor 49 de ani ai sai isi doreste sanatate, ca-i mai buna decat toate si sa castige la SuperBingo! "Intru de serviciu la noapte, apoi am o sedinta si abia dupa aceea cu familia si cu prietenii vom sarbatori la un gratar," a spus consilierul, mirat ca ne-am adus aminte de ziua lui de nastere. "Mi-as dori mai multe, dar  nu se poate, asa ca ma multumesc cu sanatate ca-i mai buna decat toate si niste bani la superbingo!," a mai spus Emil Muller. Asa sa fie!
Tot azi isi serbeaza ziua lor de nastere Liana Bucur, asistent universitar la Catedra de Limbi Moderne  si Capalna Brandusa, asistent universitar la Caterda de pediatrie  de la Universitatea de medicina si Farmacie din Targu Mures. La Multi ani si numai bine!
Nu putem incheia lista sarbatoritilor fara a-l felicita pe colegul nostru, Robert Matei, proaspat student la Universitatea de Arta Teatrala si autor al mult apreciatelor articole despre frumoasele judetului Mures. Succes pe mai departe, Robi!
La multi ani, tuturor sarbatoritilor!

   


Habitatul plastic transpus de Mihai Frunza la Galeria Unirea

Posted: 24 Jan 2010 02:45 PM PST

Sambata, 23 ianuarie, la Galeria Unirea a venit randul primei expozitii personale din 2010, protagonistul fiind artistul Mihai Frunza, care a venit in fata iubitorilor de frumos cu o tema inedita, cea a habitatului, transpus plastic pe panzele sale. Vernisajul a debutat cu un moment de reculegere pentru doi dintre membrii Asociatiei Artistilor Plastici Mures, Bucur Olivia si Itu Ioan, slujitori ai penelului in cadrul asociatiei, care au trecut in nefiinta in cursul saptamanii trecute.

Regasirea identitatii plastice
Aflat la a cincea expozitie personala, anul 2010 marcand practic opt ani de activitate in cadrul AAP Mures, anul 2002 fiind anul inscrierii lui Mihai Frunza in randul inimoasei familii a Asociatiei Artistilor Plastici Mures.Totul a pornit in 2002, cu tabara de creatie de la Cund, cand, cu pasi timizi la inceput, dar care s-au continuat cu o structura si o identitate plastica bine definita, prin expozitii personale sau de grup, atat in judet cat si in tara, a inceput cautarea identitatii sale artistice, regasita la fiecare expozitie a sa. "Sculptorul, pictorul si dascalul Mihai Frunza exploreaza arta atat in domeniul tridimensional, ca sculptor, cat si bidimensional, ca pictor, iar artistul boem din el la condus la un dialog de idei cu colegii de breasla. Culoarea si jocul de tonuri, prezente in lucraile sale, reliefeaza liricul, meditativul sentimental al artistului. Artistul cauta, cu stilu-i rafinat, raspunsuri simple, directe si satisfacatoare la marile intrebari a existentei noastre: De ce exist, pentru ce, si de ce trebuie sa ma exprim?" a spus Radu Florea, membru AAP Mures.
De ce Habitat este subiectul ales de Mihai Frunza? Nu intamplator, a dorit sa readuca pe panza, aspecte aparent banale din jurul nostru, tema coeziunii si a tandemului fiind cea centrala, pornite din nucleul tematic al lui Adam si Eva. "Piesa centrala se leaga de Adam si Eva, de cele doua personaje care creeaza intr-adevar habitatul, care, unul fara celalalt nu ar fi posibil. Aceasta tema este in mintea fiecaruia, pe care unii au curaj sa o exprime, altii nu. De ce sa apelam la subiecte marete, sa pictam portrete de regi, regine, sau cine stie ce altceva grandios, cand o putem face, cu o finalitate plastica bine conturata, prin lucrurile banale din jurul nostru", a precizat Mihai Frunza.


Niciun comentariu: