Zi de Zi

Zi de Zi


Viorel Filip si acolitii trimisi în judecata de DNA

Posted: 26 Jan 2010 02:58 PM PST

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea în judecata a lui Viorel Fipil, fostul sef al Politiei Comunitare Târgu-Mures, acuzat de coruptie în afacerea „VDG Security – Politia Comunitara". Alaturi de acesta au mai fost trimisi în judecata si Dumitru Munteanu, fost sef al Biroului Posturi Fixe din Politia Comunitara si Mircea Aldea, inspector cu protecta muncii în cadrul Primariei Târgu-Mures.
Scandalul a fost declansat în luna iulie 2009, atunci când o parte a mass media a publicat informatii conform carora mai multe institutii aflate în Portofoliul Politiei Comunitare Târgu-Mures au fost transferate catre paza firmei VDG Security Târgu-Mures, un SRL înfiintat în februarie 2009 de Dumitru Munteanu. „În consecinta, se poate concluziona faptul ca Serviciul Public Politia Comunitara a renuntat la paza obiectivelor în favoarea unei firme-capusa, VDG Security SRL Târgu-Mures, firma al carei administrator de drept este învinuitul Munteanu Dumitru, însa în realitate s-a dovedit ca este o firma în care seful Politiei Comunitare Târgu-Mures, învinuitul Filip Viorel, are interese", se precizeaza în rechizitoriul DNA. De asemenea, în urma interceptarilor telefonice, procurorii anticoruptie au stabilit ca Dumitru Munteanu îi raporta lui Viorel Filip detalii referitoare la problemele SRL-ului. „În activitatea sa infractionala, învinuitul Munteanu Dumitru a fost ajutat de catre seful sau, învinuitul Filip Viorel, care s-a dovedit a fi „asociatul din umbra" al SC VDG Security SRL Târgu-Mures", se mai arata în rechizitoriu.
De asemenea, procurorii au descoperit ca Dumitru Munteanu se folosea de angajatii Politiei Comunitare pentru a furniza servicii unor clienti, acesta mai fiind acuzat de instigare la savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra interesului public, dupa ce investigatiile DNA au dezvaluit faptul ca aproximativ 35 de angajati ai VDG Security si-au efectuat vizitele medicale la un centru medical care avea contract cu primaria Târgu-Mures. Motiv pentru care Mircea Aldea, inspector de protectia muncii din Primarie a fost trimis în judecata, fiind acuzat de abuz în serviciu contra interesului public.
Pâna la închiderea editiei, Viorel Filip nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere. „Domnul Filip a gresit si prin urmare a plecat din Primarie", a declarat aseara, la Realitatea TV Targu-Mures, primarul Dorin Florea.


Faceti atâta vâlva din asta...
"Nu s-a facut niciun transfer de contracte! E vorba despre 30 de oameni de la Paza Obiective care au fost transferati la Ordine Publica si a trebuit sa renuntam la doua obiective externe: Aquaserv si Energomur. Firma a facut-o cine a facut-o, nu cred ca acesta e cel mai important aspect. Domnul Munteanu e personal contractual la noi, are tot dreptul sa îsi faca firma, nu pot sa îi spun eu ce poate face si ce nu. Faceti atâta vâlva din asta, desi în urma cu cinci ani când a venit o firma din Harghita la un obiectiv important din oras, nimeni nu a spus nimic."
Declaratie acordata de Viorel Filip în cotidianul Zi de zi din 9 iulie 2009


Adresa primita de Aquaserv în 20 mai 2009
"Având în vedere preocuparile Guvernului României în ce priveste descentralizarea unor servicii, Primaria municipiului Târgu-Mures, prin punerea în aplicare a Legii de înfiintare a Politiei Locale, care prevede ca paza obiectivelor care nu apartin Administratiei Publice Locale sa fie externalizate, va înstiinta ca începând cu data de 1 iunie 2009, paza obiectivelor care apartin companiei Aquaserv si transportul de valori vor fi preluate de firma VDG Security SRL, care este de acord sa preia angajatii Politiei Comunitare pentru continuarea de paza în aceste obiective."
Semneaza: Primar, dr. Dorin Florea, Director executiv Politia Comunitara, dr. Viorel Filip



Al 13-lea salariu acordat la Universitatea “Petru Maior”

Posted: 26 Jan 2010 02:56 PM PST

Una din problemele cadrelor universitare si a personalului auxiliar din institutiile de invatamant superior o reprezinta acordarea celui de-al 13-lea sarariu. Reducerea cu 15% a salariilor cadrelor universitare si masura Guvernului de acordare a zilelor libere de concediu fara plata au creeat nemultumiri in randul acestora, ajungandu-se chiar si in instanta. Primii care au beneficiat in judetul Mures de al 13-lea salariu sunt cadrele didactice de la Universitatea "Petru Maior" din Targu-Mures, care in cursul acestei saptamani, au intrat in posesia acestuia. "Spre bucuria colegilor am primit al 13-lea salariu, dupa ce statul ne-a sanctionat cu cei 15 % pe o perioada de doua luni, Universitatea "Petru Maior" a fost capabila sa compeseze personalul institutiei. Am inteles ca era interpretabila masura privind al 13-lea salariu, dar in masura in care institutiile au putut din resurse proprii sa acorde acesti bani, s-a putut face acest lucu. Universitatea noastra a fost destul de ponderata in cheltuieli si am reusit sa acordam acest salariu din rezervele pe care le-a avut", a precizat Cornel Sigmirean, cancelarul Universitatii "Petru Maior".

Veste buna pentru cei cu salarii mici
Acesti bani vin ca o gura de oxigen, in special pentru personalul auxiliar, cu un salariu mult mai mic decat cadrele universitare, hotararea cu reducerea de 15 procente aplicandu-se si acestora.
"Prin politicile noastre bugetare am reusit sa acordam acest al 13-lea salariu, din rezervele noastre. Nu am afectat bugetul national, astfel ca cetatenii Romaniei nu trebuie sa fie invidiosi pe noi. De acest al 13-lea salariu a beneficiat tot personalul Universitatii "Petru Maior", in total 370 de cadre didactice si personal auxiliar, practic tot personalul, indiferent de rang, de la portar si pana la rector", a precizat Sigmirean.


Politica, de la canibalism la mariaj în pat cu dusmanul

Posted: 26 Jan 2010 02:54 PM PST

Începutul anului 2010 nu a adus prea multa liniste pentru principalele partide politice din România, care se confrunta cu convulsii la nivelul conducerilor, scopul fiind acelasi în toate cazurile: puterea.
PSD, cu sabiile pe masa. Ceea ce se petrece în prezent în structurile de conducere ele partidului aduce foarte bine cu un soi de canibalism. Evident, canibalism politic, de salon, provocat de lupta pentru functia de presedinte. Ca în balada „Miorita", candidatii la sefia PSD au pornit la drum împreuna, interesati doar de triumful ideilor social-democrate. Vor colabora, mai mult ca sigur, în stil fratricid...
PDL, în cautarea identitatii (pierdute?). Daca pâna acum liderii „portocalii" au reusit sa cenzureze cu brio vocile contestatare, în prezent acestea se fac tot mai auzite, solicitând reformarea partidului. Adica schimbari doctrinare, de structura, de denumire si chiar de sigla. Se prea poate sa avem aceeasi Marie, dar cu alta palarie...
PNL, în asteptarea congresului. Situatie tensionata si în sânul liberalilor, care se contreaza pe marginea organizarii sau nu a unui congres extraordinar în aceasta primavara. Antonescu vs. Tariceanu, ar putea fi meciul de afis al congresului, arbitrat de milionarul în euro Catarama, care sta la pânda...
UDMR, mereu câstigatoare, chiar si când pierde. Desi în turul decisiv al prezidentialelor a sustinut contracandidatul lui Traian Basescu, UDMR se afla acum la guvernare alaturi de PDL, fiind probabil singura formatiune politica ocolita de mari tensiuni interioare. E adevarat, au fost oarecare nemultumiri dupa primirea portofoliilor ministeriale, aplanate însa de împartirea deconcentratelor cu PDL. Deocamdata convietuire linistita în pat cu dusmanul...


Caffe Artemis aduce caldura serilor de iarna pe strada Bolyai

Posted: 26 Jan 2010 02:50 PM PST

Odata cu venirea iernii si a frigului, nevoia unui spatiu unde caldura sufleteasca sa te invaluie placut e mai mult decat necesara, unde compania celor dragi sa contrasteze cu frigul patrunzator de afara. Daca in toamna anului trecut, Caffe Artemis Galerie de Arta, un templu al zeitei vanatorilor si a naturii salbatice, situata in Piata Marasesti nr. 19, langa Policlinica Santa Pro Sanitas, in spatele benzinariei Petrom din cartierul 7 Noiembrie, venea cu propunerea unor serate muzicale cu aroma de toamna, incepand cu luna februarie, cafeneaua-si va schimba locatia, undeva mult mai aproape de centru istoric al orasului. Astfel, incepand din luna februarie Caffe Artemis Galerie de Arta te invita sa-i treci pragul in noua locatie, situata pe Strada Bolyai nr. 22, deasupra magazinului Palas, intrarea prin gang (intre Casa de amanet Sabion si Rexo Game) unde poti savura o cafea aromata, in timp ce in surdina muzica te va incanta, la diferitele evenimente organizate special pentru clientela cafenelei. Nu vor lipsi din programul cafenelei seratele muzicale, cu deja binecoscutii artisti de-ai casei, Dan Cristian, Moldovan Razvan Florin si Alin Bucur, care vor incanta din nou pe cei care vor trece pragul cafenelei cu acordurile muzicii de calitate.
Serile de arta fotografica si prezentarile de bijuterii de colectie, care alaturi de tablourile care parca te privesc din fiecare unghi, completeaza atmosfera localului. Si daca vrei sa-ti sarbatoresti ziua de nastere intr-o locatie speciala, sampania e din partea casei. In concluzie, daca frigul patrunzator de afara te indeamna catre un loc placut si calduros, atat la propriu, dar mai ales la figurat, Caffé Artemis reprezinta cea mai buna alegere, acum intr-un nou spatiu, unde caldura angajatilor, savoarea spatiului si multa buna dispozitie vor da o noua esenta serilor de iarna. 


Florea si Maior împreuna cu Kelemen si Lokodi au nasit diviziile noilor manageri de deconcentrate

Posted: 26 Jan 2010 02:50 PM PST

Cotidianul Zi de zi a încercat asa cum v-a obisnuit în ultimii ani sa afle ce se întâmpla de fiecare data când se schimba vrând nevrând puterea în judetul Mures. Având în vedere ca noua putere instalata la Bucuresti prin guvernul Emil Boc si validata acum doua saptamâni de Parlament, respectiv guvern PDL – UDMR, în firescul lucrurilor, dar neaparat prin respectarea legilor acestei tari sau respectând algoritmul politic, are cutuma de a schimba sefii de deconcentrate, Zi de zi a fost atenta la negocierile locale dintre liderii democrat liberali Dorin Florea, Claudiu Maior si liderii UDMR Kelemen Atilla si Lokodi Edita. Au fost cel putin trei rânduri de negocieri în spatele usilor închise. Alte tipuri de discutii informale unde sigur au mai fost si alti alesi din rîndul celor doua formatiuni politice aflate la guvernare, fie parlamentari sau ministrii, au avut loc cu certitudine, dar despre rezultatele lor am aflat doar pe surse. Cert este ca ieri a avut loc prima iesire publica a celor doi presedinti de filiala, Florea si Kelemen, care au facut publice rezultatele negocierilor PDL – UDMR Mures pe structura de deconcentrate. Ca multe au fost uitate. Ca unele sunt descentralizate sau agentii nationale, societati comerciale nationale sau companii nationale, asta e alta poveste, sau tine de structurile organizatorice ale celor doua partide care nu prea fac distinctia între deconcentrate si restul sinecurilor oferite de statul român celor carora le dam votul o data la patru ani.
Cel mai important lucru ca jurnalist Zi de zi e faptul ca pe site-ul Prefecturii Mures, azi cel putin, nu era la link ul cu deconcentrate nici o informatie. Ce-i drept prefectul Marius Pascan ne-a raspuns cu bunavointa ca având în vedere istoria ordonantelor de urgenta cu numirea sefilor de deconcentrate lovite de nulitate de Curtea Constitutionala este în legatura cu ministerele si agentiile nationale pentru organizarea de concursuri pentru aceste posturi. Nu am intrat în amanunte deocamdata pentru ca e o mare incertitudine în întreaga administratie publica locala. Dar de ce?
Sa o luam pe îndelete. Statutul functionarului public si mai ales al sefilor de deconcentrate în cazul nostru e stabilit prin Legea functionarului public 188 din 1999. Numai ca nou putere PDL – PSD si guvernul Boc a emis la începutul lui 2009 O.U. nr. 37 pe 2009 prin care sefii de deconcentrate din vremea PNL – UDMR din epoca Tariceanu erau demisi si înlocuiti cu directori coordonatori. Fara sa fim defel subiectivi, la initiativa deputatului PNL Ciprian Dobre, ordonanta a fost atacata la Curtea Constitutionala. Ordonanta Boc elimina din categoria functionarilor publici directorii generali si directorii adjuncti de deconcentrate, tocmai pentru a putea fi demisi. A fost înfiintata functia de directori coordonatori, care aveau semnat un contract de management. În conditiile în care Curtea Constitutionala se pregatea sa declare ordonanta Boc neconstitutionala, executivul a venit pentru a-si pastra puterea în teritoriu cu O.U. nr. 105 din 2009, care prevedea identic acelasi lucru. Curtea declara O.U. 37 neconstitutionala. Din nou liberalii ataca ordonanta, iar în decembrie 2009 si aceasta e declarata din nou neconstitutionala. În aceste conditii, dupa ce legi se guverneaza în teritoriu. Dupa ultima decizie a Curtii, executivul si Parlamentul avea 45 de zile sa modifice legea si sa se puna de acord cu Constitutia. Curtea Constitutionala a fost extrem de clara. Curtea nu mai poate fi sfidata si guvernul trebuie sa respecte Constitutia. Iar Parlamentul e abilitat sa faca ceva în acest sens. Surse apropiate Palatului Victoria ne-au declarat ca se lucreaza intens la o lege de modificare a statutului functionarului public ce va fi adoptata în regim de urgenta. Oricum, pentru noile concursuri pe posturile de directori de deconcentrate trebuie raportate posturile la presedintele Agentiei Nationale a Functionarului Public, si în functiile de reglementarile si ordinele noi ale presedinteleui, si eventual de noua lege pot fi organizate concursuri în alte 30 zile pentru ocuparea posturilor. Pe de alta parte trebuie sa fim realisti, PDL si UDMR au câstigat aceasta turnanta de guvernare si vor face tot ce le sta în putinta sa îsi puna oamenii cât de rapid pe functii în teritoriu.
Ce am aflat pentru dvs noi cei de la Zi de zi?! Ce stim în conditiile în care sefii Florea si Kelemen au dat citire doar unei liste cu ce deconcentrate si-a adjudecat fiecare partid, PDL si UDMR ?! Multe, mult mai mult ca orice media muresene. Sa purcedem la drum.

Institutia Prefectului  
Prefect ramâne Marius Pascan, desi UDMR a avut drept nume pe acest post pe Gombos Csaba. Relatiile profesionale personale si activitatea lui Marius Pascan, l-au determinat pe Emil Boc sa îl sustina ca prefect în ciuda solicitarilor vicepremierului Marko Bela.
Subprefect va ramâne deocamdata de la UDMR fostul viceprimar Barczi Gyozo. Chiar daca lui Barczi i s-a reprosat respectul fata de Marius Pascan. Esta dat ca sigur si consilierul Balogh Jozsef pe functia de prefect. Credem ca e un exercitiu de putere si persuasiune al UDMR. Numele viitorului subprefect pedele nu apare în carti deocamdata, chiar daca e cert ca e un apropiat de al lui Dorin Florea si Marius Pascan care are studii juridice.
Directia Generala a Finantelor Publice Mures a fost preluata de finantistul Denes Irene, iar profesionistul Alexandru Iclanzan ramâne pe clasica si consacrata pozitie de nr. 2 în Finante. Boby Vasu îsi pastreaza functia obtinuta în toamna.
Garda Financiara este asumata de PDL, chiar daca la nivel central este sub bagheta Uniunii. Valeriu Baziotis ramâne sef de garda de cursa lunga datorita abilitatilor sale de comunicator cu mai marii zilei.
Batalia cea mare s-a dat si se mai da în Sanatate.
În zona de finante ar putea reveni sotul fostei sefe de la Vamă, doamna Csata, un vechi consilier local UDMR, care datorita relatiilor cu Kurko Janos a revenit în gratiile Uniunii.
Spitalul Clinic Judetean Mures, trecut de sub timona conservatorului Silviu Morariu sub a specialistului urolog Schwartz Ladislau este conform negocierilor în parohia UDMR. Având în vedere ca democrat liberalul Schwartz a fost cel mai elocvent exemplu de doctor maghiar cu o cariera importanta în partidele românesti este o oportunitate pentru UDMR de a dovedi ca daca se aplica regula cu profesionistii din deconcentrate, de ce sa nu pastreze un manager de la un partid românesc pe o functie adjudecata politic de Uniune. Daca avem în vedere ca este unul dintre mentorii noului consilier al ministrului Sanatatii, Cseke Attila, asistentul universitar Vass Levente, managerul de la Spitalul Clinic Judetean are sanse de a-si pastra mandatul. Pe de alta parte a fost extrem de interesanta remarca liderului PDL Dorin Florea aseara la Realitatea TV, când a gasit de cuviinta sa ridice mingea la fileu UDMR, cerând mentinerea lui Schwartz la conducerea Spitalului.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Târgu Mures ramâne sub manageriatul lui Florin Gomotârceanu de la PDL.
Casa de Asigurari de Sanatate cunoaste a treia rasturnare de presedinte director general. Acs Valeria este favorita UDMR, vine dinspre zona de programe nationale de sanatate si este sotia neurochirurgului Acs, un vânator împatimit. Sincer, jurnalistic, credem ca Radu Crisan trebuie sa îsi continue profesionist politicile medicale începute.
La Directia de Sanatate Publica  ramâne din partea PDL chirurgul Adrian Vasile Muresan.
UDMR vrea sa promoveze pe post de director medical pe medicul Konrad si pe Csiki.
Oricum, se discuta despre o negociere suplimentara pe 50 de posturi din sanatate undeva saptamâna viitoare. Ramâne de vazut cum se va constitui triada câstigatoare din sanatate reprezentata de lupii tineri din UDMR. Lorenzovici Laszlo de la DRG Audit SRL si cu o firma de consuiltanta manageriala în dezvoltare, Gergely Istvan, asistent universitar, medic specialist ortoped, si consilierul minstrului Vass Levente. Baghete interesante au contribuit la ascensiunea lor la vârful decizional, Frunda Gyorgy, prorectorul Nagy Ors, etc. Ce-i drept e interesant de urmarit cum îsi propun managerizarea sanatatii muresene din partea Uniunii, mai ales ca Legea 95 prevede ca un spital poate fi condus si de o persoana fizica si de una juridica. Iar, valoarea nu asteapta anii, si tineretea e plina de neprevazut.
Inspectoratul Scolar Judetean va fi în continuare condus de Dumitru Matei din partea PDL. Iar adjunct va fi doamna Illes, sotia potentului om de afaceri Illes Kalman de la Izorep.
Casa Judeteana de Pensii va fi gestionata tot de Ileana Morent.
La AJOFM se mentine continuitatea cu Reghina Farcas?
Inspectoratul Teritorial de Munca, chiar dupa esecul licitatiei cu cântec este mandatat sa fie condus de profesionista Angela Boros.  
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este cel mai bun exemplu fie ca nici pedelistii, nici udemeristii nu au om, sau ca apartenenta la aceleasi valori ale lui Florea si Kelemen si-au gasit un numitor comun în Liviu Timar.
Agentia de Plati si Interventii în Agricultura este menirea lui
Vasile Cornea sa demonstreze ca sistemul Gauss e bun si ca platile pentru agricultori, atâtea câte au mai ramas, trebuie facute la timp pentru a ramâne OJCA, consultanta agricola ramâne în parohia lui Cotutiu.
Oficiu de Cadastru si Publicitate Imobiliara este pastrat sub conducerea lui Pop Calin. Aici este un proces interesant si Lucian Manisor stie mai multe.
Inspectoratul Judetean în Constructii trece tot la democrati liberali cu tot cu Mircea Pol. Mai mult liberal.
La Directia pentru Sport îsi continua proiectele consilierul judetean Doru Borsan. Când vom vedea Sala Sporturilor renovata, va fi într-adevar ceva ce a meritat acceptarea acestei functii.
Directia Judeteana pentru Tineret nu putem sa nu consemnam distinctia aristocratica a doamnei Kakassi Blanka.
Clubul Sportiv Muresul a revenit UDMR, iar cel mai sigur este în carti Tiberiu Bidiga.
Autoritatea Rutiera Româna merge pe linia trasata de Lupa Alexandru.  
Registrul Auto Român capata carnet de membru UDMR.
Posta Româna va trebui sa sprijine în continuare presa cu  
Eugen Crisan la timona. Postasul sef va învinge criza si va creste numarul de abonamente. Tuturor.
Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului revine UDMR cu Csomos Benedek.
Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorului ramâne la PD-L cu Liviu Todoran pe post de director.
Oficiul Teritorial pentru IMM-uri crede în Lucian Gujan.
XIII. Cultura si Media   
Directia pentru Cultura a fost smulsa de la ministrul Kelemen Hunnor, dar sunt informatii ca UDMR ar fi cerut un alt manager în locul lui Nicolae Baciut. Vom trai si vom vedea.
Directia Judeteana pentru accize si operatiuni vamale se îndreapta cu vamuirea înspre UDMR. Se întoarce Csata?!   
Compania Nationala Apele Române Mures, la nivel national, va fi condusa de David Csaba de la UDMR. Iar Directia Apelor Mures pe opt judete va fi condusa de democrat liberalul Teodor Giurgea.
Garda de Mediu va fi frateste împartita între învingatorii de azi.
Agentia pentru Protectia Mediului îsi pastreaza „patriarhul"
Danut Stefanescu.
La Directia Judeteana de Statistica se merge pe continuitate:
Ioan Matei.
Serviciul Judetean de Metrologie va fi preluat de UDMR.
Surpriza, Directia Judeteana Arhivele Nationale este cedata Uniunii. Este vehiculat si numele istoricului de arta Spilmann.
Îmbunatatiri Funciare se cer la PD-L, iar Agentia Domeniilor Statului la UDMR. Inspectia pentru controlul cazanelor ISCIR la
PD-L, iar Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale la UDMR.  Serviciul deconcentrat cu probleme de zootehnie va fi condus de Subo Kalaman.
Interesante sunt si ascensiunile catre Bucuresti ale lui Kelemen Marton si a unuia din fratii Szepesy într-un minister economic.
Oricum, vom reveni cu detalii timpul fiind prea scurt pentru un material atât de amplu.



Să avem o bună guvernare locală
„Suntem doi oameni care ne asumăm această responsabilitate. Îmi face plăcere să discut cu domnul Kelemen pentru că gândeşte la fel cum doresc şi eu în sensul de a asigura o bună guvernare locală. Important este ca aceste instituţii să funcţioneze şi să fie în ofensivă."   
Dorin Florea, preşedintele PD-L Mureş   


Lucrăm pentru interesul oamenilor
"Noi am pornit în aceste discuţii de la faptul că avem un procent de 40% din populaţie de etnie maghiară şi am vrut să primim 40% din posturi. Acest deziderat a fost îndeplinit. O să fiu complet mulţumit când o să văd realizate aceste poziţii şi când o să văd că oamenii noştrii au ajuns pe posturi şi începem să lucrăm în interesul oamenilor din judeţul Mureş. Până atunci este o promisiune pozitivă pentru mine."
Kelemen Attila, preşedintele UDMR Mureş


Nu comentez
„Nu cunosc. Acum aflu de la dumneavoastră şi nu comentez."  
Liviu Timar, director vizat pentru demitere al Direcţiei pentru Agricultură


Sunt decizii politice
„O să vedem despre ce este vorba, despre cine este vorba, despre directorul general sau directorul adjunct. Ce să facem, sunt decizii luate la nivel politic şi cu asta basta."
Horaţiu Cioloboc, director vizat pentru demitere al Clubului Sportiv Mureşul


Postul e neocupat
„Nu sunt în măsură să comentez aceste hotărâri. Pot să spun doar că postul de director coordonator este neocupat odată cu demiterea lui Andrei Moscviciov. Eu doar am preluat din atribuţiile sale."
Alexandru Iclănzan, director vizat pentru demitere al Direcţiei Finanţelor Publice


Nu vreau să comentez
„Sunt pe stradă într-o discuţie şi nu vreau să comentez."
Reghina Fărcaş, director vizat pentru demitere al AJOFM  


Dacă aşa s-a hotărât...
„Nu am ce să comentez. Dacă aşa s-a hotărât, aşa trebuie să fie."
Florina Pricopie, director vizat pentru demitere al Agenţiei pentru Prestaţii Sociale


„Ziua Porţilor Deschise” la Gimnaziul „Friedrich Schiller”

Posted: 26 Jan 2010 02:49 PM PST

   
Marţi, 26 ianuarie a fost o zi deosebită pentru preşcolari: au avut ocazia să facă o vizită Gimnaziului „Friedrich Schiller" din Târgu-Mureş, impreuna cu educatoare şi părinţi pentru a intra în contact direct cu viitoarele lor învăţătoare şi cu atmosfera de şcolar.
Elevii din clasele a IV-a, împreună cu învăţătoarele, le-au pregătit preşcolarilor un program special, pe secţii, pentru a le alimenta dorinţa de a călca pragul dintre preşcolar şi şcolar. „Am invitat în special grădiniţele din zona limitrofă dar şi din restul cartierelor, educatoare, părinţi şi copii pentru a vizita şcoala, organizând activităţi cu învăţătoarele care vor prelua clasele a I-a şi cu elevii din clasele a IV-a. Copiii noştri sunt nerăbdători când se apropie această zi a porţilor deschise, s-au pregătit încă din septembrie pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe micuţii preşcolari," a precizat Păcurariu Liliana, directorul Gimnaziului „Friedrich Schiller" din Târgu-Mureş.

Trei clase, trei activităţi, trei limbi de predare
Am făcut o vizită celor trei clase în care au fost primiţi prichindeii dornici de învăţare. În clasa a IV-a A, secţia română, preşcolarii erau îndrumaţi de învăţătoarea Negrea Dorina. Ajutaţi de elevii clasei a IV-a, micuţii au învăţat să facă păpuşele din aţă şi origami. Preşcolarii au mărturisit, emoţionaţi şi nerăbdători, că abia aşteaptă să meargă la şcoală. În clasa a IV-a C, secţia germană, preşcolarii erau aşteptaţi, când am ajuns eu, de învăţătoarea Ciobanu Veronica şi de elevii care le-au pregătit cântecele şi poveşti despre anotimpuri dar şi cuvinte în limba germană. În clasa a IV-a B, secţia maghiară, distracţia era în toi. Preşcolarii, îndrumaţi de învăţătoarea Gyorffi Andrea, învăţau cântecele despre carnaval, colorau, desenau clowni şi se distrau de minune. Gimnaziul „Friedrich Schiller" este singura şcoală din Târgu-Mureş unde există trei secţii de predare: română, maghiară şi germană, împlinind în acest an, 40 de ani de existenţă. „În prezent avem 620 de elevi la şcoala noastră. Scopul „Zilei Porţilor Deschise" vizează creşterea numărului de elevi din clasele a I-a", a declarat Păcurariu Liliana. Prichindeii au rămas la şcoală până la ora 12 când s-au întors alături de educatoare, la grădiniţe, pentru masa de prânz. A sta lângă un copil ce învaţă să îndoaie o foaie de hârtie pentru a face o căsuţă mi-a fost şi mie „medicamentul" pe ziua de marţi. Au fost frumoşi.


Am fost colegi la “Rebreanu” in clasa E primara!

Posted: 26 Jan 2010 02:48 PM PST

Gimnaziul "Liviu Rebreanu" situat in Targu-Mures, str. Surianu 1-3, cladirea galbena, adaposteste la etajul doi, clasa I E. "Cum gasesc copiii clasa, ca nu exista niciun numar, nicio denumire pe usa?" –o intreb pe invatatoarea Bongo Jazminka. "S-au obisnuit," imi raspunde zambind cea care de noua ani vine ca acasa in aceeasi sala de clasa. "Am absolvit Liceul Pedagogic din Targu Mures in 2001, am urmat apoi Colegiul de institutori la Cluj-Napoca, iar in 2007 am obtinut la Universitatea Babes-Bolyai diploma de profesor in invatamantul primar," povesteste invatatoarea care se afla la cea de a treia generatie de elevi din ciclul primar. "De ce am ales aceasta meserie? Simplu. Asa a cerut traditia. Bunica mea a fost educatoare, iar mama invatatoare la Sarmasu...a fost ca o mostenire", spune ea cu convingere, adaugand:" orice probleme as avea cand intru in clasa uit de toate! E ca o lume aparte unde nu patrund grijile din exterior. Imi plac copiii si nu as schimba cu nimic, desi din cauza banilor multi pleaca din invatamant.
"Elevii incearca sa deseneze ce meserii ar vrea sa urmeze si unii abia se abtin ca sa nu strige in gura mare: "hip-hip hurra, vom aparea in ziar!" Predarea se face dupa metoda traditionala, de la 8 la 12. Dupa ore toata clasa urmeaza un curs de dansuri populare in sala de sport unde un profesor de dans se ocupa de ei. Invata engleza optional, Deli inoata, Kriszta studiaza pianul, Dalma vrea sa fie educatoare si dovedeste de pe acum ca are aptitudini administrative, facand drumuri pana la secretariatul scolii dupa o lista scoasa pe imprimanta. Tamas vrea sa se faca bucatar si deseneaza unul ce poarta un sort cu tricolorul Romaniei! Il intreb ce stie sa gateasca si-mi descrie cu date tehnice supa de ciuperci. Se ia o lingura si se amesteca! Daca nu stiati se pot face si cartofi pai cu ketchup si cu cascaval deasupra! Dar si acolo e nevoie de o lingura, la amestecat! Hunor, care se pregateste sa fie pompier, abia isi mai tine deschisi ochisorii. Recunoaste ca nu a prea dormit. Din vorba-n vorba aflu ca are un bunic apicultor la Sacadat. Unde e localitatea asta, il intreb. "E aici in Romania!" Si cu toate astea lui Hunor nu-i place mierea!



20 februarie, zi cruciala pentru Mircea Geoana

Posted: 26 Jan 2010 02:47 PM PST


Daca va câstiga, îsi va continua mandatul (deloc linistit), iar daca va pierde, nu va mai prinde nici un loc important în partid si va fi, probabil, marginalizat. Acesta este viitorul lui Mircea Geoana, presedintele PSD. Foarte multi analisti politici sustin ca hotarârea luata luni, legata de data congresului, este un prim pas în victoria lui Geoana. De ce? Pentru ca tabara anti-Geoana este destul de dezorganizata si nu vor avea timp sa se puna la punct pâna pe 20. De asemenea, cu cât are loc mai repede, cu atât mai putini vor dezerta din tabara lui Geoana. Totusi, actualul presedinte PSD îsi pune multa baza în „baroni" si le promite mai multa putere în partid în schimbul sustinerii.
Nici sprijinul celor 39 de organizatii nu este sigur. Geoana încearca sa îl faca sigur însa nu se stie ce surprize vor aparea pâna pe 20 februarie. Înainte de congres, pe 4 februarie, va avea loc Consiliul National, dedicat dezbaterilor doctrinare, dupa cum spune Adrian Nastase. Chiar daca suna foarte bine stim clar ca nu asta îi preocupa pe social democrati. Consiliul National trebuie sa modifice statutul partidului.
Sa ne ocupam putin si de tabara adversa. Asa cum sunt împartiti la momentul de fata, Mitrea, Diaconescu si Nastase nu îl vor da jos pe Geoana. Singura sansa ar fi formarea unei singure echipe. Cristian Diaconescu spunea chiar ca spera ca numarul echipelor formate sa scada. Asta ne-ar duce cu gândul la niste retrageri. Cel mai bine cotat ar fi Diaconescu... atât Miron Mitrea cât si Adrian Nastase ar putea sa faca parte din echipa lui, alaturi de Victor Ponta si Adrian Severin.


Trebuie sa ne apucam de treaba
„Daca s-au format tabere atunci e razboi si daca e razboi e normal sa fie si acuzatii. Este greu sa spunem daca aceste acuzatii sunt fondate sau nu. În orice tip de alegeri, întotdeauna apar lupte înainte si este un lucru firesc. Cred ca s-ar justifica o recalificare sau poate o retrogradare a lui Geoana în functie de ceea ce hotarasc membrii. Unii dintre ei si-au pregatit deja hainele de sefi însa cred ca este prea devreme. Membrii o sa hotarasca ce vina are Geoana si în ce masura. La vremea respectiva l-au ales deoarece au considerat ca este cel mai bun, acum sunt altii pe care îi considera cei mai buni. Totusi, este un lucru bun ca se rezolva lucrurile foarte repede pentru ca problemele acestea trebuie rezolvate. Sa se puna la punct toate si sa ne preluam serios pozitia de partid care se afla în opozitie. Trebuie sa ne apucam de treaba."
Radu Pescar, om de afaceri


E normal sa fie schimbari...
„Cred ca este o situatie fireasca ca în orice partid care a pierdut alegerile prezidentiale. Este normal sa fie schimbata conducerea din moment ce a pierdut, iar Mircea Geoana a promis ca daca nu va câstiga îsi va da demisia. Nu vad sa fi facut acest lucru. Sa speram ca se va rezolva aceasta problema si ca va aparea o noua conducere care va fi în stare sa câstige la urmatoarele alegeri."
Ioan Pop, fost consilier judetean



Persoane salvate de la înghet de politistii comunitari

Posted: 26 Jan 2010 02:47 PM PST

Patrula 9 B a Politiei Comunitare Târgu-Mures a gasit vineri, 22 ianuarie, la ora 13.30, în Parcul Eroilor din localitate, o persoana cazuta în zapada. La identificare, s-a constatat ca numitul T.K. fara domiciliu stabil, se afla într-o stare avansata de ebrietate, persoana fiind transportata la SMURD pentru îngrijiri medicale, a anuntat Valentin Bretfelean, seful interimar al Politiei Comunitare Târgu-Mures. De asemenea, ca urmare a unei sesizari primite de la presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 32, patrula 9 Interventie a procedat în noaptea de 24 ianuarie, la ridicarea din zona centrala a orasului si internarea la azilul de noapte, a unei persoane lipsite de adapost. «Tot în noaptea de 24 ianuarie, mai exact la ora 23.30, patrula mobila 9 B a depistat o femeie în vârsta de 77 ani, domiciliata în comuna Panet, sat Berghia, deplasându-se pe jos, pe Podul Mures. Întrebata ce cauta la o ora atât de târzie în frig, a aratat ca doreste sa ajunga la fiica dânsei, în satul Poienita, comuna Livezeni. A fost adusa la sediul SPPC, iar mai apoi, transportata în sala de asteptare apartinând autogarei Siletina, fiind sprijinita sa urce în autocar pentru a efectua deplasarea spre domiciliul acesteia», a declarat Valentin Bretfelean.
Acesta a precizat ca în aceeasi zi, prin Dispeceratul Integrat de Urgenta 112, a fost solicitat un echipaj pentru a ridica un numar de cinci persoane fara adapost din Piata Garii. «Postul de televiziune Realitatea TV a surpins în imagini operatiunea condusa de agentii Politiei Comunitare prin care oamenii strazii au fost însotiti si adapostiti în siguranta, fiind cazati la azilul de noapte situat pe strada Rozmarinului», a încheiat Valentin Bretfelean.

Având în vedere ca valul de frig din ultima vreme creeaza premisele pericolului iminent de înghet, repetam îndemnul facut în data de 14.01.2010, rugând cetatenii sa dea dovada de spirit civic si sa apeleze serviciul telefonic 112, în cazul în care iau act de existenta unor persoane expuse acestui risc.


Frigul ne manânca zilele!

Posted: 26 Jan 2010 02:47 PM PST

Unul dintre cele mai la moda subiecte de saptamâna aceasta este frigul. Ieri, la ora 16.30, termometrele au aratat -18 grade Celsius în Târgu-Mures. Am fost pe locul doi, dupa Suceava unde „minusul" a atins 22 grade Celsius. Astazi e mai cald, maximele ating -13 grade Celsius iar maine valoarea de pe termometre va mai coborî putin, pâna la -9 grade. În autobuze ti se lipeste posteriorul de scaune, taxiurile zboara prin oras ca mustele vara la tara, cu profitu'-n buzunar, gripa ne asteapta dupa colt iar noi...


„Ma protejez. Sunt îmbracata bine, port manusi acum, chiar daca de obicei nu port. Nu stiu daca gripa porcina exista cu adevarat, cert este ca cea de sezon exista si de aceea mi-e putin frica. Manânc lamâie, beau ceai zilnic si încerc sa nu ma gândesc la gripa."
Pajzs Gzongyver


„Nu prea ma protejez, asta-i adevarul. Încerc sa ma îmbrac cât mai gros si cam atât. Nu folosesc metode naturiste si nici nu port caciula, ca nu-mi place. Fular, manusi...si atât."
Adelina


„Nu e asa de frig afara. Eu umblu tot timpul pe jos. Mai beau câte un ceai pe care-l primesc de la ajutoarele sociale, la „Weekend"."
Kaffai Attila Janos


„Beau vin cald, ceai si mâncare cu multe proteine. Încerc sa evit locurile aglomerate si mai ales autobuzele si trenurile unde am auzit ca nu este caldura."
Csaba


Spitalul Nova Vita, o investitie de peste 7 milioane de euro

Posted: 26 Jan 2010 02:47 PM PST


Centrul Medical Nova Vita va inaugura joi, 28 ianuarie, in prezenta ministrului Sanatatii Cseke Attila si a oficialitatilor locale, un nou spital privat ce vizeaza acoperirea tuturor specialitatilor medico-chirurgicale.
Acesta are o suprafata totala de 5.800 mp structurat pe noua nivele S + P + 7 E are condiţii de cazare hoteliere si asigură servicii medicale de cea mai înaltă clasă, fiind cooptaţi cei mai buni specialişti din judet, tara si din strainatate. Spitalul va avea in structura functionala mai multe cabinete de consultatii in diferite  specialitati, bloc operator, etc. De asemenea este un concept in care tehnicile si echipamentele medicale de ultimoa generatie, dotarile luxoase, ambientul si personalul medical vor asigura servicii medicale la standarde europene. „Investesc în domeniul medical pentru ca omul are dreptul la îngrijiri şi asistenta medicala de înalta clasa. Investesc în domeniul medical pentru ca ştiu, din proprie experienta, ca sanatatea este cel mai de pret aspect al vietii noastre. Daca sistemul public de sanatate nu poate oferi resursele necesare pentru infrastructura spitaliceasca, atunci este de datoria noastra, a celor care putem, sa ne investim banii în afaceri care au si un impact social în comunitate. Un spital nu este o simpla afacere, este un mod de a-ti arata aprecierea fata de faptul ca ai avut sansa sa castigi bani, pe care esti dator sa îi întorci catre comunitate", a declarat Virgil Mailat, investitorul Centrului Medical Nova Vita.
In noul spital va fi gazduita prima maternitate privata din judet, ce va oferi  servicii medicale de asistenta la nastere, pe cale naturala sau prin cezariana. Prin intermediul blocului de nasteri destinat supravegherii materno-fetale inainte de nastere, dotarii cu paturi mobile, rabatabile, cu posibilitati de adaptare pozitionala, cardiotocografe disponibile permanent si sursa de oxigen, travaliul se poate desfasura in deplina siguranta pentru mama si fat, conditiile permitand prezenta unui membru al familiei alaturi de viitoarea mama. Exista, de asemenea, facilitatile necesare recoltarii sangelui placentar din care se izoleaza celulele stem. De asemenea, saloanele unde vor sta mama si copilul sunt in sistem rooming-in considerate de lux prin dotarile oferite.



Grupuri de suport pentru varstnici si alcoolici la Targu-Mures

Posted: 26 Jan 2010 02:47 PM PST

Institutul de Psihoterapie si Dezvoltare Personala  din Targu-Mures organizeaza grupuri de suport adresate persoanelor varstnice si persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool.
Institutul de Psihoterapie si Dezvoltare Personala este o asociatie non profit, infiintata in toamna anului trecut in ideea de a face cunoscute populatiei beneficiile psihoterapiei.  Asociatia are patru membrii fondatori si va incepe sa fie functionala din luna februarie. "Aceasta asociatie doreste sa aduca mai aproape de populatie aceasta metoda de tratament, psihoterapia, atat pentru bolnavi cat si pentru omul sanatos, in sensul dezvoltarii personalitatii", a explicat dr. Adriana Mihai, medic primar psihiatru la Clinica de Psihiatrie nr II din Targu Mures si membru fondator al Institutului de Psihoterapie si Dezvoltare Personala. Prin intermediul asociatiei, pacientii vor plati mai putin pentru sedinte. "Nu prea sunt servicii de psihoterapie. Exista multi oameni formati si din pacate nu este un loc in care lumea sa spuna: acolo ma pot duce la psihoterapie. Accesibilitatea mi s-a parut destul de grea la psihoterapie, iar deocamdata serviciile nu sunt sustinute de CAS, se fac numai in privat. Iar o asemenea asociatie non profit va putea sa obtina din alta parte, daca se poate, resurse care, macar partial, sa suporte costurile psihoterapiei, fata de cat ar costa o sedinta de terapie.  Costurile sunt reduse, cat se poate mai mici ca sa creasca accesibilitatea", a adaugat Adriana Mihai.

Grupuri de suport
Pentru a veni in sprijinul persoanelor varstnice asociatia organizeaza saptamanal, incepand cu luna februarie, grupuri de suport a cate sase persoane, in fiecare marti, intre orele 17.00-18.30, la Centrul de Psihoterapie si Dezvoltare Personala din str. Calarasilor nr 20. Un alt grup de suport este adresat persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool, in fiecare marti, intre orele 16.00-17.00. Pentru inceput am zis sa incercam cu psihoterapie de grup, sau daca nu, macar psihoeducatie care este o alta forma in care se prezinta patologia. Se prezinta acceptabilitatea fata de boala, tratament, alte masuri de preventie, a complicatiilor si, in felul acesta, oamenii sunt mai putin speriati de patologia care ii aduce in grupul respectiv. Asemenea grupuri de psihoeducatie poate sa le dea o idee cand consumul de alcool poate sa devina o problema, cand necesita tratament medicamentos sau internare in spital, sau alta forma de tratament. Pentru varstnici am considerat ca este un mod in care se pot confrunta cu problemele care le au specifice varstei: tulburari de atentie, de memorie, depresia care este relativ frecventa la aceasta varsta", a mai spus dr. Adriana Mihai.
Persoanele care sunt interesate de aceste grupuri de suport pot afla mai multe informatii si se pot inscrie la numarul de telefon 0751-471.128. 


Sediu de cinci stele pentru OrtoProfil

Posted: 26 Jan 2010 02:46 PM PST

SC OrtoProfil Prod România SRL va inaugura, în luna martie a acestui an, un sediu cu o suprafata de 3.600 metri patrati, cu patru niveluri, situat pe strada Podeni nr. 44 A din Târgu-Mures, la 2 km de centrul orasului, valoarea totala a investitiei fiind de 3 milioane de euro.

Centru national de reabilitare
Potrivit coordonatorului media al producatorului de dispozitive medicale, Adorjani Noemi, mutarea se impunea deoarece vechiul sediu de pe strada Papiu Ilarian nr. 10 nu mai facea fata dezvoltarii accentuate a firmei. „Constructia a început în anul 2007, are o suprafata totala de 3.600 de metri patrati, iar valaorea investitiei este de 3 milioane de euro. S-a realizat o cladire administrativa cu patru niveluri, o cladire separata pentru productie, cu doua niveluri, dotata cu utilaje de tehnologie de ultima ora, avem spatii pentru depozitare logistica si camere de oaspeti pentru clientii care vin din alte orase, acest serviciu fiind gratuit. Totodata, cladirea va gazdui trei sali de conferinte atât pentru evenimente interne cât si în vederea închirierii, precum si un centru national de reabilitare, ceea ce este unic în tara în acest domeniu la momentul actual. Aici pacientii cu amputatii de membre, unde pacientii cu amputatii de membru inferior, cu ajutorul unor specialisti, îsi vor redobândi functiile de locomotie si vor primi consiliere pentru îmbunatatirea calitatii acesteia. Pentru ei asiguram si cazare gratuita pe parcursul procesului de reabilitare", a declarat Adorjan Noemi.

Sistem de încalzire cu energie geotermica
Potrivit acesteia, sediul a fost proiectat de arhitectul Konrad Arpad si foloseste un sistem de încalzire si ventilatie bazat pe energie geotermica. „Sediul a fost proiectat de arhitectul Konrad Arpad si realizat conform celor mai noi tehnologii si cerinte UE, lucru dovedit si prin sistemul de încalzire si climatizare. Tehnologia BAT foloseste sursele regenerabile de energii nefosile, adica cea geotermica, iar prin aceasta metoda se poate renunta la folosirea de combustibili conventionali, ceea ce reprezinta un obiectiv major în cadrul politicii UE", a aratat Adorjani Noemi.

Clientii, deserviti în continuare pe str. Papiu Ilarian nr. 10
Coordonatoul media al SC OrtoProfil Prod România SRL a subliniat ca pâna la inaugurarea oficiala a sediului, clientii vor fi deserviti ca si pâna în prezent, la sediul de pe strada Papiu Ilarian nr. 10. „Pâna în luna martie, deservirea clientilor se desfasoara exclusiv la sediul OrtoProfil de pe strada Papiu Ilarian nr. 10, urmând ca dupa data de 1 martie clientii sa se poata adresa si colegilor de la relatii cu publicul de pe strada Podeni 44A. Consultatiile se vor desfasura în continuare atât la vechiul sediu cât si la cel nou, clientul având posibilitatea sa aleaga locatia aflata cel mai aproape de domiciliul sau", a încheiat Adorjani Noemi.

 

Sediul OrtoProfil va fi vizibil pe Google Earth"Multe persoane se mira când vad forma neobisnuita a cladirii. Arhitectural cladirea, pornind de la idea profilului firmei, respectiv dispozitive medicale, a fost conceputa în forma unui os femural, segment al scheletului uman, forma care va fi vizibila în curând prin satelit pe Google Earth."Adorjani NoemiOrtoProfil, 15 ani de traditie a calitatiiÎnfiintata în 1994, OrtoProfil a devenit un nume recunoscut pentru calitatea serviciilor pe piata dispozitivelor medicale. Reteaua ocupa pozitia de lider în topul firmelor producatoare si distribuitoare de dispozitive medicale din tara. În timpul scurs de la începerea activitatii, firma a cunoscut o evolutie pozitiva, reusind sa-si extinda aria de activitate pe întreg teritoriul tarii. În prezent firma lucreaza cu peste 200 de angajati la 35 de filiale din tara, resedinte de judet, pacientii având posibilitatea sa se adreseze la filiala aflata cel mai aproape de domiciliul lor. La sediul central din Târgu-Mures si la punctele de lucru din Cluj-Napoca si Oradea productia este asigurata în ateliere moderne de o echipa de tehnicieni ortopezi specializati în centre de protezare-ortezare cu traditie din Germania, Olanda si Ungaria.Standardele internationale respectate de OrtoProfilOrtoProfil este membru fondator al Patronatului Firmelor Furnizoare de Dispozitive Medicale din România, al carui obiectiv este promovarea dispozitivelor medicale moderne, conforme cu standardele internationale, organizarea cursurilor de perfectionare profesionala, promovarea tehnologiilor noi si organizarea de seminarii, conferinte si expozitii.


Repetitie inaintea confruntarii cu Asesoft pentru „tigrii”

Posted: 26 Jan 2010 02:46 PM PST

Sala Sporturilor din Targu-Mures va gazdui maine de la ora 19.00 partida din cadrul etapei a XVIII-a a diviziei A masculine de baschet dintre BC Mures Targu-Mures si CSM Oradea. Pentru mureseni este o repetitie dinaintea confruntarii din etapa viitoare, cea de la Ploiesti, impotriva campioanei CSU Asesoft.
Adversara de astazi, echipa oradeana se afla pe pozitia a XI-a a clasamentului, cu sapte victorii din 16 partide disputate, 23 de puncte, cu doua mai putin decat BC Mures, dar si cu o etapa mai putin disputata, avand amanata partida din deplasare din cadrul etapei a XVI-a cu SCMU Craiova. Aceasta a fost reprogramata pentru 27 ianuarie!!! (conform site-ului FR Baschet). Bihorenii au o echipa redutabila, in special pe teren propriu, unde au inregistrat doar doua infrangeri. In etapa a V-a au pierdut cu CSM Bucuresti cu scorul de 65-72, iar in etapa a VII-a au cedat la limita cu CS Otopeni, scor 80-81. In partidele disputate in deplasare au fost mai de fiecare data victime sigure. Singura victorie au inregistrat-o la BC Arges Pitesti, cand au castigat cu 74-69, etapa a XI-a. In ultimul meci de pe teren propriu, cel din etapa precedenta, au  invins pe Dinamo Bucuresti cu 80-52, avand in Tyrone Mitchell principalul realizator, cu 22 puncte.

O revansa la indemana „tigrilor"
In meciul dintre cele doua din turul campionatului scorul a fost 89-84 pentru oradeni. Scorul pe sferturi, 21-26; 19-20; 24-14; 25-24 arata clar faptul ca muresenii au condus ostilitatile in marea majoritate a timpului. Echipa antrenorului Audrius Prakuraitis era insa departe de valoarea aratata in ultimele partide disputate. Keyron Sheard a fost atunci principalul realizator al meciului, cu 23 de puncte si se parea ca acesta il va inlociu cu succes pe vechiul coordonator, Jujuan Cooley. De la gazde, Mandic a inscris 22 puncte. La BC Mures s-au produs de atunci mai multe schimbari si se pare ca acestea au fost benefice echipei. A revenit Cooley, Masiulis ofera tot mai multa siguranta sub panou, recuperand numeroase baloane, Peciukas este de regula piesa de baza in angrenajul echipei, autohtonii Pora si Vlaicu si Jakab devin tot mai increzatori, tinerii Hallai si Pascu isi croiesc incet si ei drumul spre marea performanta, iar Tomic, Pociukonis, Sheard si nou venit, Melnic incheaga cea mai valoroasa echipa pe care a avut-o BC Mures, dupa parerea multor specialisti.

Frigul, poate fi singurul adversar
O problema in vederea disputarii partidei din aceasta seara este temperatura scazuta din arena mureseana. In urma frigului din ultimele zile, temperatura din Sala Sporturilor a scazut cosiderabil. Chiar daca nu poate fi numita friguroasa, aceasta se situa sub standardele impuse pentru disputarea competitiilor. Astfel, se punea problema nedisputarii partidei. „Domnul Doru Borsan, directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Sport Mures, cel care administreaza Sala Sporturilor a promis ca se vor instala cateva aeroterme. Se apreciaza insa ca prezenta unui numar de 1.500 – 2.000 de spectatori va creste temperatura cu aproximativ trei grade", a declarat ieri presedintele clubului muresean, Szalkay Jozsef. Pe langa faptul ca pentru ziua de maine se anunta o ameliorare, cu temperaturi mai ridicate, inainte de masa arena mureseana va avea in permanenta activitati sportive, astfel incat se apreciaza ca temperatura din sala se va situa la un nivel acceptabil, care sa permita desfasurarea partidei in conditii normale.



Programul etapei:
CSM Bucuresti             - CS Otopeni         
Energia Rovinari         - CSU Atlassib Sibiu
Gladiator Cluj             - CS Gaz Metan Medias
CSU Cuadripol Brasov     - U Mobitelco Cluj
BC Mures                 - CSM Oradea         
SCM U Craiova         - BC Arges Pitesti
Dinamo Bucuresti         - CSU Asesoft Ploiesti        
Elba Timisoara             - Steaua Turabo Bucuresti


Clasament:
  1. Gaz Metan Medias         17 15   2  1483-1184  32
  2. U-Mobitelco Cluj             17 15   2  1393-1222  32
  3. CSU Ploiesti             17 14   3  1494-1229  31
  4. CSU Atlassib Sibiu         17 13   4  1312-1251  30
  5. BCM U Pitesti             17 10   7  1327-1248  27
  6. Elba Timisoara             17 10   7  1409-1356  27
  7. CS Otopeni                 17   9   8  1323-1317  26
  8. BC Mures                 17   8   9  1404-1390  25
  9. Energia Rovinari             17   7 10  1255-1332  24
10. Dinamo Bucuresti            17   6 11  1181-1285  23
11. CSM Oradea             16   7   9  1230-1250  23
12. Steaua Turabo             17   6 11  1346-1401  23
13. CSM Bucuresti             17   6 11  1281-1347  23
14. CS Gladiator Cluj             17   5 12  1320-1438  22
15. CSU Cuadripol Brasov         17   2 15  1219-1527  19
16. SCM U Craiova             16   2 14  1198-1398  18


Podoplex, aparatul care detecteaza defectele talpii

Posted: 26 Jan 2010 02:46 PM PST


Centrul de Diagnosticare a Talpii Suporth din Targu-Mures va pune la dispozitia pacientilor un aparat de diagnosticare a talpii, unic in tara, ce da posibilitatea pacientului de a vedea forma talpii sale, zonele cele mai afectate la presiunea exercitata de greutatea corpului uman, in oglinda de la baza aparatului.
La fel ca orice palier al sistemului de sanatate, si identificarea si prevenirea problemelor ce apar la nivelul talpii umane au inceput sa devina o preocupare pentru specialisti. Pana acum, vechile tipuri de aparate, podoscoape, dadeau posibilitatea doar fotografierii talpii si expunerea radiografiei acestora pe ecranul monitorului, pacientului explicandu-i-se dupa culorile radiografiei care ar fi problemele reale pe care le are. Pentru ca pacientul sa inteleaga care zone ale talpii piciorului prezinta probleme, sa identifice zonele afectate in momentul in care greutatea corpului uman exercita o presiune asupra talpii, specialistii Suporth au creat un nou tip de aparat, numit Podoplex. "Mergem pe ideea ca pacientul sa vada si unde este problema, ce s-a intamplat. Presiunile de pe talpa ne arata pe monitor cum trebuie facut sustinatorul plantar ideal, iar acest aparat, avand alta structura decat vechile tipuri de aparate care mai sunt in dotarea altor firme, da o imagine mult mai clara. Zonele afectate se pot vedea mult mai usor si de catre un specialist si de catre pacient, presiunea de pe talpa piciorului fiind vizibila in oglinda de la baza aparatului. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat zona afectata devine mai alba," a explicat Iklandi Laszlo administratorul Centrului de diagnosticare a tălpii Suporth din Târgu-Mureş.
Aparatul are dimensiuni de 40x40, este confectionat din Plexiglas, iar in componenta sa are o camera video minuscula care face fotografierea talpii cu ajutorul oglinzii si este legat la un calculator. "Aparatul are un soft mai modern, a fost deja testat la Budapesta si urmeaza sa fie omologat. La noua tehnologie s-a lucrat doi ani", a precizat Iklandi Laszlo. Acesta a mai spus ca noua tehnologie este unica pe piata romaneasca, aparatul urmand sa fie pus la dispozitia pacientilor deja din luna februarie.
Pe viitor, administratorul Suporth doreste ca un astfel de aparat sa fie detinut si de cabinetele medicale, in ideea de a dezvolta o colaborare cu cat mai multi specialisti.

Sustinatorul plantar remediaza defectele talpii
Problemele depistate de aparatul de diagnosticare a talpii pot fi rezolvate cu ajutorul unui sustinator plantar, care are rolul de a mentine bolta piciorului, impiedicand accentuarea deformatiei si instalarea fenomenelor artrozice. "Sustinatorul plantar este fabricat cu ajutorul softului grafic, pe masura fiecarui pacient", a mai spus Iklandi Laszlo. Defectele cauzate de încălţămintea inadecvată se pot remedia prin purtarea frecventă a sustinătoarelor plantare.


Credit de 27 de milioane de lei pentru 90 de locuinte „sociale”

Posted: 26 Jan 2010 02:46 PM PST


SC Locativ SA Târgu-Mures a demarat, ieri, licitatia pentru contractarea unui credit în suma de 6.613.488 euro pentru achizitionarea unui numar de 90 de apartamente de pe strada Pandurilor, cu rambursare în termen de 20 de ani si perioada de gratie de minim doi ani si a unui credit în suma de 5.300.000 lei pentru facilitati aferente, cu rambursare în termen de sase luni, valoarea estimata, fara TVA, a celor doua credite fiind între 27.300.000 si 28.100.000 lei. „Este vorba despre cele 90 de apartamente sociale de pe strada Pandurilor. Speram sa fie cât mai multi participanti la licitatie, astfel încât sa putem selecta oferta cea mai avantajoasa", a declarat Mircea Farcasan, directorul SC Locativ SA Târgu-Mures.
Potrivit acestuia, licitatia va avea doua etape, o preselectie si o selectie finala, astfel încât în competitie sa ramâna cei mai seriosi ofertanti. „Numarul minim de operatori economici ce vor fi invitati sa depuna candidaturi este de trei. În cazul în care numarul candidatilor care îndeplinesc criteriile de preselectie este mai mic decât numarul minim indicat în anuntul de participare, autoritatea contractanta are dreptul de a continua procedura de negociere cu publicarea prealabila a unui anunt de participare numai cu acel sau acei candidati care îndeplinesc criteriile solicitate", a explicat Mircea Farcasan. Etapa a doua a procedurii de negociere cu candidatii preselectati se va organiza în baza invitatiei de participare, autoritatea rezervându-si, daca este cazul, posibilitatea de a desfasura negociere în runde succesive. „Autoritatea contractanta va derula negocieri pâna la identificarea si stabilirea celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic. Autoritatea contractanta va solicita candidatului de la care în urma negocierilor a obtinut cea mai avantajoasa propunere de oferta, sa reconfirme rezultatul negocierilor, prin depunerea unei oferte finale", a adaugat Mircea Farcasan.
Totodata, caietul de sarcini prevede ca garantia de participare este de 275.000 lei pentru creditul de 6.613.488 lei, respectiv de 55.000 lei pentru creditul de 5.300.000 lei, iar termenul limita pentru primiea ofertelor sau a cererilor de participare este 4 martie 2010, ora 10.00, acestea urmând sa fie deschise în aceeasi zi la ora 12.00. Principalele modalitati de finantare sunt bugetul local al municipiului Târgu-Mures si bugetul Locativ SA Târgu-Mures.


Aquaserv se împrumuta cu 290.000 lei

Posted: 26 Jan 2010 02:46 PM PST

Compania Aquaserv SA Târgu-Mures a demarat procedurile pentru contractarea unui credit în valoare de 290.000 lei, necesar refinantarii liniei de credit acordata de ING Bank Amsterdam, sucursala Bucuresti, agentia Târgu-Mures, datorita expirarii termenului contractual al acestuia, a anuntat Nicolae Tomuletiu, purtatorul de cuvânt al Aquaserv SA. "Este vorba despre contractarea unei noi linii de credit, în valoare de 290.000 lei, pentru finantarea activitatii curente. Acest credit este necesar pentru refinantarea liniei de credit în valoare de 1,5 milioane euro contractata în anul 2009 la ING Bank Amsterdam, sucursala Bucuresti, agentia Târgu-Mures, datorita expirarii termenului contractual. Practic, aceasta linie de credit va fi înlocuita cu noua linie de credit care face obiectul prezentei proceduri de achizitie", a precizat Nicolae Tomuletiu.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Aquaserv, compania mureseana este nevoita sa apeleze la un credit bancar pentru a putea asigura în continuare alimentarea cu apa a clientilor, în conditiile în care are de recuperat de la acestia debite de peste 14 milioane lei. „Compania Aquaserv este nevoita sa apeleze la credite pentru asigurarea finantarii temporare a activitatii societatii, astfel încât prestarea serviciilor sa se desfasoare în mod continuu, fara perturbari, deoarece în acest moment are de încasat creante de la clientii sai de peste 14 milioane lei", a aratat Nicolae Tomuletiu.
Conform caietului de sarcini, în prezent compania Aquaserv are de rambursat un împrumut în valoare de 7 milioane euro, pentru finantarea investitiilor în cadrul Programului ISPA, contractat în 2003 de la BERD, rambursabil în perioada 2008 – 2018, în rate trimestriale. „Împrumutul este garantat de Consiliul Local Târgu-Mures. La ora actuala acest împrumut nu este utilizat în întregime, în cursul anului 2010 facându-se tragerile ramase în valoare de 800.000 de euro. Pâna în prezent s-a rambursat din acest împrumut suma de 918.122 euro", se mentioneaza în document.


CS Torpi tradata din nou de voleibalisti sarbii

Posted: 26 Jan 2010 02:46 PM PST


Cei trei jucatori sarbi ai divizionarei A de volei masculin CS Torpi
Targu-Mures, Gavrilovic, Nakoski si Dakovic, au parasit gruparea targumureseana. Echipa a trecut printr-o situatie similara si in editia trecuta. La inceputul anului trecut, in plin campionat libero- ul Mladen Zilic a plecat subit. In plina cursa de salvare de la retrogradare l-au urmat concetatenii sai, Nebojza Grabez si Uros Popovic. Baietii antrenati atunci de Virgil Rau au strans randurile, s-au mobilizat exemplar si s- au salvat dupa un baraj maraton cu Stiinta Bacau. Acesta a necesitat cinci partide, cu set decisiv in ultima.
Noua editie a campionatului a facut ca formatia mureseana sa renasca si odata cu ea si sperantele voleiului masculin muresean. Este un fel de a spune, deoarece la nivelul sportului scolar acesta nu are nicio sustinere, in scoli nu exista echipe de volei baieti.

Un nou colectiv, noi obiective
Cu patru dintre componentii care au reusit sa se salveze in editia trecuta (Robert Pietraru, Sorin Schiesz, Tudorel Farcas si Cristian Pop) si un nou antrenor in persoana lui Ovidiu Macarie, Torpi a pornit mai greoi in noul campionat. Dupa cateva esecuri consecutive, echipa s-a intregit cu alti trei sarbi. Libero-ul Milos Gavrilovic, adus de la Dinamo Bucuresti, Hari Nakoski si Rade Dacovic s-au integrat rapid si Torpi a reusit nu mai putin de sapte victorii si o singura infrangere la puternica Tomis Constanta, incheind turul pe un surprinzator loc V. Returul a debutat cu o noua surpriza neplacuta pentru CS Torpi. Libero-ul Gavrilovic n-a revenit dupa vacanta de sarbatori si elevii lui Ovidiu Macarie au cedat cu 3-0 in fata Unirii Dej. „Victoria ne era la indemana si ne- ar fi plasat in lupta pentru podium. A fost insa cea mai penibila evolutie a echipei din aceasta editie, eram debusolati, fara libero, fara preluare", a spus dupa joc antrenorul muresenilor. Echipa si-a gasit prin Robert Pietraru un nou libero si au obtinut o victorie mare la Piatra Neamt in etapa a doua a returului.

Istoria se repeta, datele problemei s-au schimbat
Urma partida cu Dinamo, o confruntare directa pentru ocuparea unui loc in primele patru ale campionatului. Aceasta a fost amanata deoarece Sala Sporturilor a gazduit o expozitie. Partida a fost reprogramata pentru data de 9 februarie. Intre timp insa, ceilalti doi sarbi ai muresenilor au parasit echipa, urmand „exemplul" compatriotilor lor din editia precedenta. „Perioada de transferuri nu s-a incheiat in unele tari si acestia au ales campioantul Turciei, considerand ca vor primi mai multi bani", a declarat Sorin Terbea, finantatorul echipei.
Astfel, formatia mureseana se vede intr- o situatie dificila, din nou in plin campionat si in plina criza financiara. Urmeaza o alta confruntare dificila, cea de sambata de la Baia Mare, cu ocupanta locului secund, Stiinta Explorari, pe care Torpi a invins- o in tur la Targu-Mures, 3-1 in etapa a IV-a. „Obiectivul nostru ramane ocuparea unui loc in V-VIII. Am pierdut jocul cu Dejul, dar asta a trecut, trebuie sa privim inainte. Transferuri din tara nu mai putem face, la noi perioada a trecut, iar din afara este prea dificil. Vom aduna randurile si cei care am ramas vom lupta in continuare. Nu se pune problema sa ajungem jos in clasament, cu doua trei victorii vom ramane pe un loc de play-off", a declarat cu un optimism justificat Ovidiu Macarie. Justificat, deoarece componentii echipei si-au dovedit valoarea in ultimele confruntari.


Destinatii romantice pentru Valentine’s Day

Posted: 26 Jan 2010 02:45 PM PST

Dupa perioada sarbatorilor, agentiile de turism si hotelierii au inceput deja pregatirile pentru Valentine's Day, atat la ofertele interne, cat si la cele pentru destinatii externe. Considerata de multi drept o sarbatoare importanta, fara legaturi cu traditia autohtona, Valentine's Day castiga de la an la an tot mai multi adepti in randul romanilor, care se gandesc din timp unde isi vor petrece aceasta zi de februarie.
Astfel, agentiile de turism si hotelurile se intrec si in 2010 in oferte tentante si adaptate la conditii de criza. Insa chiar daca sunt sau nu amorezi, toti romanii au fost afectati mai mult sau mai putin de criza financiara, fapt pentru care agentiile de turism practica preturi cu pana la 15% la mai mici decat in 2009 la pachetele de Ziua Indragostitilor. Pentru trei zile petrecute la Albena, in perioada 12-14 februarie, indragostitii platesc 96 euro de persoana, pachetul incluzand, doua nopti cazare cu demipensiune, acces gratuit la piscina interioara dar si o cina romantica la lumina lumanarilor si un meniu special, plus alte facilitati. Alte oferte atractive sunt un sejur in doi la Carnavalul de la Venetia ce va avea loc in perioada 12-15 februarie, costul  persoana fiind de 319 euro, in care este inclus transport cu avionul si trei nopti cazare la hotel de patru stele cu mic dejun inclus. Nici Viena nu a fost uitata. Aici, pentru o excursie de trei zile, transport cu autocarul si doua nopti cazare la hotel-pensiune de patru stele platiti 110 euro de persoana. Las Vegas, Tenerife, Londra, Amsterdam, Londra sau Cipru, sunt alte locatii pentru care agentiile de turism au oferte speciale pentru doua, trei sau patru nopti de Valentine-s Day.
Pachete speciale de Valentine's pe meleaguri romanesti
Agentiile de turism au inclus in pachetele speciale pentru aceasta sarbatoare si statiunile balneare romanesti, cum este Sovata. Pentru doua nopti, doua persoane platesc 390 sau 590 lei, pachetul incluzand mic dejun, cina romantica la lumina lumânarii, acces la jaccuzi, relaxare la SPA si alte facilitati. Ofertele agentiilor vin si pentru litoral la Mamaia. Pana in prezent, chiar daca oferta este una generoasa, cererea din partea muresenilor nu este la fel de mare ca in anii precedenti. "Cererile sunt mai mici, dar lumea opteaza pentru ofertele de schi la munte in Austria si Franta, mai putin pentru hoteluri in marile capitale", a precizat Lutsch Kinga, administrator agentia de turism Szocs&Co din Targu-Mures. "Sunt solicitate pachetele personalizate, de obicei pentru hotelurile de 3-4 stele din tara, dar mai ales pentru hotelurile cu SPA. In afara tarii sunt solicitate tarile limitrofe, Austria, Ungaria", a spus Torok Csaba, administratorul agentiei de turism Maori. 


Permisele de pescuit întârzie si anul acesta

Posted: 26 Jan 2010 02:45 PM PST

În judetul Mures exista aproximativ 15.000 de pescari care asteapta sa-si primeasca permisele de pescuit. Întârzierea a avut loc în fiecare an iar acum Ministerul Agriculturii nu a avut bani pentru tiparirea permiselor. Se vehicula faptul ca pescarii nu vor putea pescui daca nu li se va elibera acest permis însa am cerut informatii de la o asociatie despre aceasta problema. Daca vin si platesc taxa pentru permis si cotizatia anuala de membru al asociatiei, pescarilor li se elibereaza o chitanta cu care se vor putea justifica mai apoi în cazul în care vor fi luati la rost. Aceasta problema persista de mai multi ani... acum doi ani permisele au aparut abia în luna iunie iar anul trecut, în martie.
Totusi, anul acesta nici macat modelul permisului nu este de gasit pe internet. "Nu sunt permise. Nici macar nu am vazut modelul permisului de anul acesta pe internet. Noi am fost anuntati ca vor veni prin 15 februarie însa nu suntem foarte siguri. Oamenii vin la asociatia noastra, platesc taxa pentru permis care este de 30 de lei plus o cotizatie pe membru de asociatie care este tot 30 de lei. Pentru studenti cotizatia este de 25 de lei. Cu chitanta pe care o primesc ei vor putea apoi sa se justifice si sa arate ca si-au facut datoria. În toata tara este asa, în fiecare an întârzie", a declarat Paul Cosma, reprezentant al Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi Mures 2006.
Prin urmare, pescarii nu trebuie sa se îngrijoreze deoarece pot face dovada, prin acea chitanta, ca si-au facut datoria fata de asociatie. În Mures sunt sase astfel de asociatii la care pescarii pot apela pentru a obtine aceste permise dar cum nici macar modelul nu este stiut înca... cine stie când vor ajunge aceste permise în buzunarele celor pasionati. Totusi, iubitii nostri responsabili de acest domeniu de la nivel central nu s-au grabit sa scoata permisele dar au instituit sanctiuni mult mai mari decât anul trecut pentru pescari. Acestea se vor aplica în perioada de prohibitie care va începe de pe 5 aprilie... sau cel putin asa se preconizeaza.  


Somatii pentru clientii restantieri la Aquaserv

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

150 de  clienti ai Aquaserv, ale caror datorii depasesc 1,7 milioane de lei, vor fi somati de la 1 februarie pentru a-si plati datoriile. Dintre acestia, 100 sunt agenti economici, cu datorii de aproximativ 400 de mii de lei, iar 50 sunt asociatii de proprietari cu datorii însumate de peste 1,3 milioane lei. In prezent, Aquaserv are de încasat datorii scadente de peste 14 milioane de lei, ceea ce reprezinta valoarea productiei totale de apa potabila aferente unei perioade de 5 luni. În consecinta, compania  a acumulat la rândul sau datorii scadente catre furnizorii sai, în valoare de aproximativ 3,4 milioane de lei. „În cazul în care aceste datorii nu sunt achitate, este pusa în pericol furnizarea apei potabile catre toti consumatorii din oras", a precizat Nicu Tomuletiu, purtator de cuvant Aquaserv.

 


Porti deschise la Nova Vita

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Joi, 28 ianuarie, noul spital al Centrului Medical Nova Vita, va fi deschis pentru vizita publicului larg. Acesta va putea vizita spatiile medicale si vor putea observa dotarile performante. Publicul este asteptat in intervalul orar cuprins intre orele 14.00 si 17.00.

 


Rezultatele Olimpiadei de Matematică, clasele a XII-a

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Primii clasaţi din clasele a XII-a la Olimpiada de Matematică, faza locală au fost: Negrea Alexandra de la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş, obţinând un număr de 17 puncte; Haşegan Daniel, tot de la „Papiu" cu 15 puncte şi Turc Raluca, elevă la Colegiul Naţional „Unirea" – 13 puncte. La faza judeţeană s-au calificat 18 elevi din 34 participanţi la faza locală.

 


10 elevi la concursul national de Limba germană maternă

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Faza naţională a Concursului de Limba Germană Maternă se va desfăşura în perioada 2-6 februarie 2010 la Timişoara. Pe lista participanţilor se află şi zece mureşeni, elevi din Târgu-Mureş şi Sighişoara; aceştia sunt: Bărăian Paula, Huprich Larissa, Thellmann Tabea, Baciu Mădălina, Varvara- Baier Nadine, Ciucan Maria, Tulai-Depner Daniela, Pâncă Alexandra, David Emma Katharina şi Faltinschi Răzvan. Baftă!

 


Tătar Mara şi Bucur Larisa, cele mai bune la matematică

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Primii clasaţi la Olimpiada de Matematică, faza locală, la nivelul învăţământului gimnazial au fost Tătar Mara, elevă la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş şi Bucur Larisa de la Gimnaziul „S. Duicu", obţinând amandouă un număr de 23 de puncte. 50 de elevi, din 156, participanţi la Olimpiada de Matematică - faza locală, s-au calificat pentru faza judeţeană.

 


Rezultatele “Keep in touch with reality”

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

S-au afişat rezultatele concursului "Keep in touch with reality" organizat de Gimnaziul de Stat "Alexandru Ioan Cuza" din Târgu-Mureş în cadrul "Săptămânii porţilor deschise". Atfel, la nivelul claselor a VII-a, cel mai bun rezultat a fost obţinut de Maier Mihalis de la Şcoala Generală din Iernut, cu 99 puncte iar la nivelul claselor a VIII-a, cel mai bun rezultat l-au avut Cozma Andrada şi Pogocsan Dana de la Gimnaziul "Alexandru Ioan Cuza" din Târgu-Mureş, cu 88 de puncte fiecare. De la clasele de engleză intensiv, cel mai bun rezultat pentru clasele a VII-a l-a obţinut Coldea Iris de la Gimnaziul "Europa" din Târgu-Mureş cu 84 de puncte iar la nivelul claselor a VIII-a, Rus Paul Adrian tot de la Gimnaziul "Europa" din Târgu-Mureş, cu 95 de puncte.


Frigul aspru, profitul firmelor de taxi

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Numarul comenzilor de taxi a crescut considerabil odata cu lasarea frigului. Weekend-urile, mai ales, când tinerii ies prin cluburi, iar frigul de la plecare îi sperie, sunt zilele de maxima intensitate ale soferilor de taxi. Tariful taxi-urilor/km din Târgu-Mures, în timpul zilei, vaziaza între 1,5 lei si 1,8 lei iar în timpul noptii între 2 lei si 2,5 lei.


Bugetul local în dezbatere la Sighisoara

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala în administratia publica, municipiul Sighisoara organizeaza la sediul sau din str. Muzeului nr. 7, în data de 22 februarie, de la ora 12.00, în Sala mare, o dezbatere publica pe tema proiectului de hotarâre privind aprobarea bugetului local pentru anul 2010, a anuntat Anca Silvia Ratiu, purtatorul de cuvânt al Primariei Sighisoara. „Persoanele interesate, asociatiile de afaceri, alte asociatii legal constituite pot transmite  propuneri, sugestii sau opinii pâna la data 18 februarie la Serviciul Relatii Publice sau la telefon/fax 0265-779.779, respectiv e-mail: primaria@sighisoara.org.ro. Proiectul de hotarâre supus dezbaterii este afisat pe site-ul www.sighisoara.org.ro si pe panoul de afisaj de la sediul municipiului Sighisoara, putând fi consultat la Serviciul Relatii Publice, camera 22", a declarat Anca Silvia Ratiu.


Imatex a iesit din monitorizarea post-privatizare

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Societatea Imatex SA Târgu-Mures a iesit din monitorizarea post-privatizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în urma îndeplinirii programului de restructurare asumat de societate, se arata într-un comunicat al AVAS, citat de Agerpres. SC Imatex SA Târgu-Mures a avut obligatia realizarii unui program de restructurare, fiind beneficiara unui ajutor de stat în acest sens. Astfel, AVAS a notificat Consiliului Concurentei masurile de sprijin financiar acordate SC Imatex SA Târgu-Mures la privatizare. În urma analizarii notificarii si a informatiilor suplimentare solicitate Consiliul Concurentei a autorizat prin Decizia nr. 204/04.11.2005 ajutorul de stat ca ajutor pentru restructurare. Ajutorul a fost în suma totala de 5,322 milioane lei si a constat în facilitati acordate în vederea cresterii atractivitatii la privatizarea societatii comerciale sub forma scutirii si esalonarii datoriilor restante la bugetul consolidat al statului.


Transgaz va face fata gerului

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Transgaz nu va avea probleme financiare din cauza temperaturilor foarte scazute înregistrate în ultimele zile si declararii starii de urgenta, a anuntat, ieri, directorul general adjunct al companiei, Ioan Rusu. "Nu sunt probleme care pot sa genereze niste costuri financiare din punct de vedere al operatorului sistemului national de transport. Ele pot aparea în situatiile în care sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei, vizavi de influenta în pretul final al gazului metan, al amestecului de gaze din productia interna cu gaze care se completeaza din import. Toate acestea nu le dispunem noi, pentru ca operatorul este un prestator de servicii", a declarat Ioan Rusu, citat de Agerpres.


Sambata se joaca "Clinica amanţilor"

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Teatrul National prezinta, sambata, 30 ianuarie, la Sala Mare, de la ora 19.00, spectacolul "Clinica amantilor", de John Chapman şi Dave Freeman, in regia lui Claudiu Goga. Din distributie fac parte actorii Dan Radulescu, Rodica Baghiu, Ion Ritiu, Bianca Farcas, Gabriel Dumitras, Marinela Popescu si Elena Purea. Dobre Kóthay Judith, semneaza scenografia spectacolului, iar Cristian Solea asigura muzica si interpretarea.

 


Paznic-hot prins la Chetani

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Lucratorii postului de Politie din Chetani au fost sesizati luni, 25 ianuarie, de catre administratorul unei societati despre faptul ca de la punctul de lucru din localitatea Hadareni i-a disparut un polizor unghiular. În urma investigatiilor efectuate, politistii au identificat suspectul în cazul furtului, F.C. de 49 ani, domiciliat în Câmpia Turzii, judetul Cluj, angajat în calitate de paznic la societate, care în noaptea de 24 spre 25 ianuarie a patruns într-o magazie a societatii din localitatea Hadareni, de unde a sustras respectivul polizor, prejudiciul a carui valoare a fost estimata la 300 lei, fiind recuperat în totalitate. „Cercetarile sunt continuate de lucratorii Postului de Politie Chetani, cu suspectul în stare de libertate pentru savârsirea infractiunii de furt calificat", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Mures.


PNL sesizeaza Avocatul Poporului

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Partidul National Liberal a sesizat, ieri, Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea articolului IV al Ordonantei de Urgenta nr. 114/2009 privind unele masuri financiar-bugetare, adoptata de Guvernul României la data de 23 decembrie 2009 si publicata în Monitorul Oficial nr. 919 din 29 decembrie 2009. „În textul sesizarii, depusa de liberali la Avocatul Poporului, printre criticile de neconstitutionalitate aduse acestui act normativ, care a fost adoptat într-un domeniu în care competenta revine exclusiv Parlamentului ca organ reprezentativ suprem al poporului român si unica autoritate legiuitoare a tarii, fiind încalcate prevederile art. 1 alin. 4 si ale 115 alin. 6 din Constitutia României, se face referire si la faptul ca OUG 114/2009 blocheaza pentru anul 2010 majorarea punctului de pensie din luna decembrie a fiecarui an cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator, asa cum prevede art. 80 alin. 1 din Legea nr. 19/2000. Mai mult, prin aceasta prevedere se creaza premisele scaderii punctului de pensie chiar sub valoarea aferenta anului 2009", a declarat deputatul Ciprian Dobre, presedintele PNL Mures.


POR implementat în Regiunea Centru

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Un nou contract de finantare va asigura bugetul necesar pentru buna desfasurare a activitatii ADR Centru, în implementarea Programului Operational Regional, la nivelul Regiunii Centru. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza activitati de evaluare, contractare si monitorizare a programului REGIO, cu aproape 80 de specialisti, dispunând de o alocare financiara de peste 2 milioane euro, pe o perioada de doi ani, în baza contractului de finantare încheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. „Semnarea acestui contract reprezinta, de fapt, continuarea activitatilor pe care le întreprindem pentru a asigura implementarea Programului Operational Regional în Regiunea Centru. Pentru anul 2009 am atras, prin contractare, 35% din fondurile publice aferente POR alocate la nivelul regiunii de dezvoltare Centru si, pâna în ultima zi a acestui an, ne propunem sa mai atragem înca 25%. Conform misiunii sale, ADR Centru îi sprijina pe toti beneficiarii acestui program, destinat dezvoltarii regiunii noastre", a declarat Simion Cretu, director general al ADR Centru.


Primăria Targu-Mures ajută oamenii străzii

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Până acum, oamenii fără adăpost de pe raza municipiului Târgu-Mureş au fost adăpostiţi pe timp de noapte la Azilul de noapte. De acum înainte, primăria le-a pus la dispoziţie acestora, încă trei camere cu câte patru paturi la Centru de Zi „Rozmarin" din Târgu-Mureş. Temperaturile scăzute au afectat 18 persoane până acum, care au fost duse la Azilul de noapte din Târgu-Mureş.

 


Amical FC Municipal - Clujana la fete

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Astazi de la ora 12.00 formatia de fotbal feminin FC Municipal Targu-Mures va sustine primul joc de pregatire din acest an. Aflata in cantonamentul de la Adrianu Mare, echipa antrenata de Seches Carol, aflata pe locul II al diviziei A, aspiranta la titlul national va intalni ocupanta locului III al clasamentului, Clujana Cluj. Urmatoarea partida de verificare va avea loc sambata, pe acelasi teren, in compania formatiei Metalul Vlahita. "Fetele se simt foarte bine, ne pregatim intens pentru retur si noile jucatoare s-au integrat foarte bine", a spus antrenorul Seches Carol.


FC Deva continua la futsal

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Campioana en- titre si lidera actualei editii a Campionatului National de futsal, FC Deva va continua sa evolueze cu jucatorii ramasi in urma masivelor  plecari din ultimele zile. Lotul va fi completat cu juniori, iar cei ramasi din vechiul lot au acceptat sa evolueze pe sume mai mici. Anuntata retragere ar fi bulversat intreaga desfasurare a campionatului. Astfel, competitia care se va relua sambata va putea continua, dar echilibrul a fost rupt odata cu plecarea jucatorilor formatiei hunedorene. Aceeasi soarta a avut- o si cealalta echipa a judetului, Olimpic Simeria si Poli Timisoara.


BCR reduce dobânda la credite pentru firme

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Banca Comerciala Romana (BCR) a decis sa scada cu doua puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de referinta fixa pentru creditele noi acordate în lei si cu un punct procentual nivelul ratei dobânzii de referinta variabila pentru creditele în sold si nou acordate în lei, începând cu 1 februarie 2010, informeaza un comunicat al BCR. "Este o reducere a dobânzii la credite de pâna la patru ori mai mare decât scaderea dobânzii de politica monetara, de 0,5 puncte procentuale, efectuata recent de BNR. BCR micsoreaza, astfel, greutatea datoriilor financiare ale firmelor, aratând ca actioneaza constant în ajutorul clientilor sai si al economiei românesti în general", a declarat vicepresedintele executiv corporate al BCR, Wolfgang Schoiwohl, citat de Agerpres. Noile niveluri ale dobânzii de referinta pornesc de la 11,5% si variaza în functie de tipul de credit si de scadenta (termen scurt, mediu si lung).


Rompetrol ieftineste carburantii

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Rompetrol a redus, de ieri, pretul de referinta al carburantilor comercializati în statiile proprii cu sase bani/litru. Astfel, pretul de referinta pentru un litru de Efix benzina 95 este de marti de 4,18 lei, pentru unul de benzina Alto 1010 de 4,79 lei, pentru un litru de motorina Efix Diesel de 3,98 lei si Diesel Alto 55 - 4,27 lei. Preturile carburantilor comercializati în statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5 la suta fataa de preturile de referinta. Potrivit Agerpres, ultima modificare a fost efectuata pe 14 ianuarie 2010, când preturile la motorine au scazut cu 0,02 lei/litru, iar cele la benzina au ramas nemodificate.


Spitalul Clinic Judetean sprijinit de Politia Comunitara

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Personalul de paza apartinând Spitalului Clinic Judetean Mures, a solicitat vineri, 22 ianuarie, sprijinul Politiei Comunitare pentru a fi ajutat în ordonarea traficului a mai mult de o suta de persoane grabite sa viziteze bolnavii internati. «Cu ajutorul patrulei mobile 9 B, traficul vizitatorilor a fost dirijat în mod operativ, fiind permis accesul numai persoanelor care aveau bilet de intrare si echipament adecvat, halat alb si papuci igienici. Ulterior interventiei noastre, activitatea s-a desfasurat în conditii normale, nefiind semnalate incidente deosebite», a declarat Valentin Bretfelean, seful interimar al Politiei Comunitare Târgu-Mures.

 

 


Prinsi în flagrant încercând sa fure din Teatrul National

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Patrula mobila nr. 9 si patrula pedestra nr. 15 ale Politiei Comunitare au depistat sâmbata, 23 ianuarie, în jurul orei 20.10, lânga intrarea laterala a Teatrului National din Târgu-Mures, un grup organizat format din patru persoane, care transportau o scara cu intentia de a patrunde prin efractie în cladire. «Deoarece conform Codului penal, fapta comisa este calificata drept infractiune, pâna la venirea unui echipaj al Politiei municipiului Târgu-Mures, acestia au fost retinuti la sediul institutiei noastre, unde, din investigatii a rezultat ca si scara pe care o aveau asupra lor, era furata din alta locatie», a declarat Valentin Bretfelean, seful interimari al Politiei Comunitare Târgu-Mures. 
 

 


Amical FCM - Gloria II Bistrita de la ora 12.00

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Lidera seriei a II- a a ligii secunde de fotbal va sustine astazi de la ora 12.00 cea de- a doua partida de verificare, inaintea plecarii in cantonamentul din Ungaria. Jocul se va disputa pe stadionul Gaz Metan (terenul II al FC Municipal) in compania divizionarei C, Gloria Bistrita II. In prima partida, disputata sambata pe acelasi teren, elevii lui Cosmin Bodea au invins cu scorul de 1-0 lidera seriei a VI- a a ligii a III- a, Vointa Sibiu, prin golul marcat de Luput in minutul 14.


Astazi de la ora 11.30, City’us - ACS Odorhei

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Revansa dublei amicalului dintre formatiile de futsal City'us Targu-Mures si ACS Odorheiu Secuiesc va avea loc astazi de la ora 11.30, in Sala Sporturilor din Targu-Mures. Programata pentru ziua de marti, aceasta a fost amanata la cererea echipei harghitene. Motivul invocat a fost lipsa mijlocului de transport. In prima partida, disputata la Odorhei, gazdele au invins cu scorul de 7-6, dupa ce formatia pregatita de David Goncalves a condus cu 5-2 in minutul 34, dar a fost vadit dezavantajata de arbitraj. Prima partida oficiala din acest an va avea loc luni de la ora 20.00, cand City'us va primi replica echipei Moldocor Piatra Neamt, in cadrul etapei a XIV- a.


Horoscop, miercuri, 27 ianuarie 2010

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Berbec
Dacă au rămas unele aspecte de odinioară nerezolvate, ar fi bine să vă opriţi din mers. Nu mai trăiţi din amintiri, pentru că şi prezentul are multe de oferit, iar viitorul vi se deschide larg în faţă si va asteapta!

Taur
Discuţiile acestei perioade sunt de bun augur, ori pentru că intraţi în posesia unor informaţii valoroase pe care le veţi folosi cu succes, ori că întâlniţi persoane interesante, nu puteţi fi decât un om fericit.

Gemeni
Sunteţi cam aerian, vreţi multe, dar nu reuşiţi să vă concentraţi eficient asupra unei singure direcţii. Dacă veţi încerca să vă ocupaţi de mai multe lucruri în acelaşi timp, nu veţi duce nimic la capăt cu brio.
 
Rac
E o perioadă de succes şi, cu un pic de efort şi de ambiţie, puteţi ieşi în evidenţă şi puteţi ajunge la apogeul planurilor actuale. Aveţi ceva de spus lumii, dar nu trebuie să rămâneţi cuminte în banca dumneavoastră.

Leu
Ajungeţi într-un punct critic al planurilor, vă daţi seama că singura soluţie pentru a depăşi momentul ar fi să închideţi definitiv acest capitol. Uitaţi şi treceţi mai departe, învăţând din orice eşec lecţia necesară.

Fecioară
Când vine vorba de succese, apar şi inamicii, care sunt puşi pe critici sau pe gesturi incorecte pentru a vă lipsi de bucuria reuşitei. Nu vă lăsaţi copleşiţi de comentariile tendenţioase care nu trădează decât invidia.

Balanţă
Vă simţiţi bine în societate, printre oameni, în locuri aglomerate, pentru că numărul mare de persoane cu care intraţi în contact vă satisface pe deplin dorinţa de socializare. Discutaţi cu oricine, vi se extinde faima.

Scorpion
V-aţi pus mari speranţe într-un vis pe care l-aţi construit până în cele mai mici amănunte, dar ajungeţi într-un punct critic, în care începeţi să vă pierdeţi încrederea că mai are vreo şansă să devină realitate.

Săgetător
Vă îndoiţi de veridicitatea informaţiilor care ajung la urechile dumneavoastră şi încercaţi, de fiecare dată, să le verificaţi din mai multe surse. Trebuie să alegeţi cu mult discernământ în cine să vă încredeţi.

Capricorn
Simţiţi că deveniţi mai bogat prin ceea ce acumulaţi, de aceea perioada ar fi perfectă pentru a urma un curs sau pentru a cere sfaturi de la un specialist. Cu ajutorul celor care au mai multă experienţă.

Vărsător
De unde nu vă aşteptaţi, apare o veste excelentă. Dacă nu aţi trece prin locul potrivit în momentul potrivit, aţi putea rata ocazia aceasta, dar ceva vă împinge să profitaţi de marea şansă şi să o valorificaţi.

Peşti
Recunoaşteţi că suferiţi sau, dimpotrivă, că iubiţi, preferând să ţineţi totul doar pentru dumnevoastră. Lipsa de comunicare dintre parteneri naşte îndoieli şi distanţă, deci trebuie să luptaţi cu propriile complexe.


Varză de Bruxelles cu bacon

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Ingrediente: 500 g varză de Bruxelles (căpăţânile trebuie tăiate pe jumătate), 2 felii de bacon tăiate mărunt, 1 lingură de cimbru proaspăt tocat, sare, piper.
Mod de preparare:
Fierbeţi varza de Bruxelles în apă clocotită cu sare până când se înmoaie puţin (aproximativ sase minute), apoi scurgeţi-o de apă. Separat, prăjiţi bucăţile de bacon la foc mediu, amestecând continuu, până când devin aurii şi crocante (doua minute). Micşoraţi focul. Puneţi varza fiartă peste bacon, adăugaţi cimbru, sare şi piper după gust şi lăsaţi totul pe foc aproximativ trei minute, amestecând continuu. Scoateţi preparatul pe un platou şi serviţi-l, cât este cald, ca garnitură pentru friptura de porc.

 


Organizarea bucătăriei în cateva miscari

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

O bucătărie bine organizată este mai spaţioasă, mai atrăgătoare şi, eficientă. Inainte de a începe organizarea propriu-zisă, fă o curăţenie generală. Examinează mobilierul şi locul în care sunt amplasate chiuveta, aragazul, frigiderul, pentru a şti unde vor fi zonele de curăţare, preparare, spălare. Împarte şi aranjează totul pe categorii. Lasă la vedere doar ceea ce îţi este mereu necesar. Găseşte un dulap special pentru aparatele electrocasnice. Poziţionează vasele şi ustensilele în funcţie de zona de interes. Păstrează tot ceea ce ajută la gătit  aproape de chiuvetă, iar oalele şi tigăile plasează-le în preajma aragazului. Găseşte un raft sau dulap uscat pentru a pune condimente, ingrediente, şerveţele şi tot ceea ce ar putea fi afectat de umezeală. Simplu, nu?


Stiri utile

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Va invit la un ceai!
Pe renumita strada Bolyai din Targu Mures, la nr. 3 se afla Demmers Teehaus, unde puteti savura cele mai bune ceaiuri din lume. Alegand din bogata oferta ce cuprinde de la ceaiul verde simplu sau aromatizat, pana la cel negru, zeci combinatii de ceaiuri exotice, la Demmers puteti visa cu ochii deschisi la o vacanta in tarile exotice.

Resturant cu specific italian
Cladirea de pe strada Predeal colt cu Bulevardul 1848, mai precis la  la numarul 4, gazduieste un recent deschis restaurant. Cochetul restaurant ce poarta numele de Piazzeta, dupa cum arata si numele are specific italian si va ofera pe langa mancarurile traditionale o gama larga de salate, spaghete, sosuri, vinuri si deserturi la standarde occidentale. Restaurantul este deschis zilnic intre orele 10,30 si 23.

Sarmalute si carnati afumati la Lyra
Restaurantul Lyra, situat pe DN 13, pe Calea Sighisoarei nr. 209. primeste comenzi pentru a livra la domiciliu mancaruri traditionale, sarnalute din varza murata, carnati afumati, slanina, kaizer, castraveti murati, deserturi dar si bere nemteasca. Comnezile se primesc la telefon 0265 333 090.

Muzica anilor 80 la Jackson pub
Pubul situat pe strada Poligrafiei nr. 3 va asteapta cu o cafea buna de luni pana vineri intre orele 8 si 23, vineri si sambata party cu muzica anilor 80 cu incepere de la ora 22. Nu uitati ca varsta minima de acces pentru fete este de 22 de ani, iar pentru baieti 25 de ani.

Aqua Day Spa-pentru relaxare
In cadrul hotelului Business din Targu Mures, B-dul 1 decembrie 1918 nr. 250 se afla Aqua Day Spa, un centru spa pentru relaxare. Aici veti gasi cabinete de remodelare corporala (informatii la telefon 0729 527 777), salon de cosmetica (telefon 0742 139 319), salon de coafura si manichiura (telefon 0746 028 929 respectiv 0745 295 055).

Speed car Wash
Spalatoria Auto de pe strada Corunca  nr. 377/4 va asteapta cu o super oferta: curatire exterior interiorplus ceara si silicon la numai 20 de lei. Programari la telefon 0740 774 943 sau 0723 247 228.

Schela metalica, import SUA
Daca aveti nevoie de schela metalica profesionala, import SUA o puteti inchiria de la firma Allstar Construct Srl. Informatii la telefon 0365 430 682, sau 0745 038 443. Adresa de e-mail: office@allstarconstruct.ro

Broaster chicken de la real
Magazinul Broaster Chicken din hipermarketul real,- din Targu Mures primeste comenzi pentru preparate din pui, sandvisuri si dulciuri in valoare minima de 20 de lei comanda,   de luni pana vineri, intre orele 12 si 22, in weekend intre orele 15 si 22. Tlefon 0743 15 60 90 sau 0770 26 41 99.

Vacanta reusita, pregatita din timp
Agentiile de voiaj se intrec in oferte care mai de care mai tentante. Agentia Calibra-Piata Trandafirilor nr, 32-33C/29, tel. 0265 265 137 va asteapta cu oferte pentru destinatii exotice, Maroc, Egipt, sau in circuit prin Europa, la preturi avantajoase. Consultati pagina lor de web: www.calibratravel.ro si cereti oferta pe e-mail: calibra@artelecom.net.

Specialistul vacantelor de vis
Agentia de turism World Travel Shop din str. Aurel Filimon nr. 17, telefon 0265 26 99 00 sau 0748 26 99 00 respectiv, str. Revolutiei nr. 10, telefon 0265 21 67 68 sau 0744 70 79 89 va asteapta cu cele mai mici preturi pentru vacante in Tunisia, Grecia, Egipt sau Spania. Ca sa va decideti, cititti pagina web a agentiei: www.worldtravelshop.ro.

Ochelari pentru citit
Cabinetul de optica medicala a al dr. Singeorzan Daniela din str. M Eminescu nr. 2, cu intrare din str. Revolutiei va ofera consultatii de specialitate si ochelari de vedere, de soare si de protectie celor care lucreaza mult in fata monitorului. Informatii si programari la telefon 0265 210 744 sau 0770 382 396.

Cazati-va musafirii la Business Hotel
La iesire spre Sighisoara, pe bulevardul 1 decembrie 1918 din Targu Mures, la nr. 250, Business Hotel va asteapta cu camere duble si apartamente, servicii hoteliere complete. Oamenilor de afaceri hotelul le sta la dispozitie cu mai multe sali de conferinta. Informatii la telefon 0730 005 500.


Azi in calendarul gregorian

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

1880: Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenţie pentru sursa sa de iluminare incandescentă
1888: La Washington este fondată "National Geographic Society"
1915: Marina Statelor Unite ocupă Haiti
1945: Eliberarea de către forţele aliate a lagărului de exterminare de la Auschwitz Germania
1967: Trei astronauţi americani  au murit carbonizaţi în incendiul izbucnit la bordul navetei spaţiale „Apollo 1", în timpul simulării unei lansări la Cape Canaveral, SUA
1973: Paris, acordul de pace, încheierea Războiului din Vietnam
1990: A început procesul celor patru demnitari ai regimului comunist (Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Emil Bobu şi Manea Manescu); pe 2 februarie au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. După scurt timp, au fost puşi în libertate

 


Sfaturi utile

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

- În oala de fiert sub presiune evitaţi să pregătiţi compoturi de fructe, de mere, în special, pentru că spuma care se formează poate bloca spaţiul de comunicare al vasului cu exteriorul, iar valva de siguranţă se poate bloca. Din acelaşi motiv, când fierbeţi orez sau legume uscate, lăsaţi focul mic;
- Când orezul fiert pentru rizotto este aproape gata, adăugaţi un pahar cu lapte. Preparatul îşi va îmbogăţi conţinutul şi acesta va fi mai uşor de digerat;
 - Dacă puneţi în piureul de cartofi două linguri de smântână şi 1 albuş bătut spumă, gustul va fi deosebit, iar piureul va fi mai pufos;
- Când pregătiţi o salată de fructe (fie ele chiar din conserve), pentru ca aceasta să fie mult mai gustoasă, puneţi fructele într-un castron. Pregătiţi un sirop de zahăr, peste care stoarceţi zeama de la o jumătate de lămâie. Turnaţi siropul peste fructe cu 5 minute înainte de a mânca salata;
 - Daţi ceapa tocată prin puţină făină şi aceasta nu se va mai arde la călit;

 


Cât costă pierderea unui angajat din mediul privat

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Atunci când o persoană rămâne fără locul de muncă de la o firmă privată, statul pierde de două ori. În primul rând, nu mai încasează contribuţiile şi impozitul pe venit, iar în al doilea rând persoana respectivă trebuie să primească indemnizaţie de şomaj - plătită tot de către stat. Pentru o singură persoană lăsată fără slujbă, care avea un salariu de 1.000 de lei, statul pierde 1.236 de lei.
O persoană care nu mai are serviciu nu mai plăteşte din salariu contribuţii la asigurările de sănătate, la pensii şi la şomaj şi nici impozit pe venit nu se mai percepe. În acelaşi timp, nici angajatorul nu mai plăteşte la stat cotele de contribuţii aferente angajatului pe care l-a dat afară. O persoană disponibilizată devine o povară pentru stat, din cauză că trebuie să i se acorde indemnizaţia de şomaj, deci se consumă tot resurse din vistieria statului. De aceea, sunt de apreciat angajatorii care păstrează locurile de muncă în această perioadă.


“Simply Marilyn” cu Ionela Nedelea la Naţional

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Vineri, 29 ianuarie, iubitorii de teatru o pot urmari la Teatrul National din Targu-Mures pe actrita Ionela Nedelea, in piesa "Simply Marilyn". Spectacolul va avea loc la Sala Mica, incepand cu ora 21.00. Regia spectacolului este semnata de Kincses Elemer, durata piesei fiind de 50 de minute.


Salariile si angajarile bugetarilor, înghetate în 2010

Posted: 26 Jan 2010 02:42 PM PST

Salariile bugetarilor si angajarile vor ramâne înghetate doar în 2010, nu se vor mai acorda salarii de merit dupa expirarea perioadei în care acestea au fost acordate, iar Ordonanta pentru reîncadrarea unor categorii de personal în urma aplicarii salarizarii unice a fost adoptata de Guvern si va intra în vigoare în trei zile, a anuntat, luni, ministrul Muncii, Mihai Seitan. "Salariile si angajarile ramân înghetate în 2010. Am adoptat Ordonanta pentru reîncadrarea unor categorii de personal în urma aplicarii Legii 330/2009 privind salarizarea unica. Practic, ordonanta, care va intra în vigoare în trei zile, stipuleaza ca salariile de merit sau sporturile acordate în agentiile guvernamentale se acorda doar pe perioada de un an de la acordare. Daca a fost acordat în aprilie 2009, dupa aprilie 2010 nu se mai aplica. De asemenea, la agentiile absorbite de Guvern, deci cei afectati de legea unica, daca salariatul câstiga 1.000 de lei la 31 decembrie 2009 si acum are 800 de lei pe noua lege, restul se compenseaza, deci sporurile se dau ca plati compensatorii", a declarat Mihai Seitan, citat de Agerpres.


2 comentarii:

osma spunea...

Bună tuturor,
Numele meu este dl, Rugare Sim. Locuiesc în Olanda și sunt astăzi un om fericit? și mi-am spus că orice creditor care mă salvează pe mine și pe familia mea din situația noastră proastă, o să-i spun pe orice persoană căutând împrumut, mi-a dat fericire pentru mine și familia mea, aveam nevoie de un împrumut de € 300,000.00 pentru a-mi începe viața, pentru că eu sunt un singur Tată cu 2 copii, am întâlnit acest sincer și Allah se tem de împrumutătorul împrumutului de om care mă ajută cu un împrumut de 300.000,00 €, el este un om temut de Dumnezeu, dacă ai nevoie de împrumut și vei plăti împrumutul, te rog să-l contactezi spunându-i că (domnule, Rugare Sim) te referi la el. Contactați domnul Mohamed Careen prin e-mail: (arabloanfirmserves@gmail.com)


FORMULARUL DE INFORMAȚII PRIVIND APLICAREA LOR
Nume......
Al doilea nume.....
2) Sex: .........
3) Suma împrumutului necesară: .........
4) Durata împrumutului: .........
5) Țara: .........
6) Adresa de domiciliu: .........
7) Număr mobil: .........
8) Adresa de e-mail ..........
9) Venit lunar: .....................
10) Ocupația: ...........................
11) Care site-ul v-ați referit aici la .....................
Multumesc si toate cele bune.
Trimiteți un e-mail la adresa arabloanfirmserves@gmail.com

Della Taylor spunea...

Stimate domn / doamnă, oferim toate tipurile de împrumuturi * Împrumut comercial * Împrumuturi personale * Împrumut de afaceri * Împrumut cu zi de plată * Împrumut pentru studenți * Împrumut pentru ipotecare * Împrumuturi auto * Împrumut cu credit defect * Împrumut pentru capital propriu * Împrumut pentru proiect / contract * Consolidarea datoriilor Următoarele tipuri de împrumuturi sunt, de asemenea, oferite Împrumuturi instant - 3.000 - 5.000 dolari (1-2 ore) Împrumuturi în numerar - 3.000 dolari - 10.000 dolari (2-24 ore) Împrumuturi personale - 10.000 dolari - 150.000 dolari (1-2 zile) Oferim împrumuturi cu valoare minimă Rata anuală a dobânzii de până la 3% în decurs de 1 an până la 25 de ani planul maxim de rambursare în orice parte a lumii. Acordăm împrumuturi cuprinse între 3.000 USD și 50.000.000 USD. Împrumuturile noastre sunt bine asigurate pentru o securitate maximă este prioritatea noastră. Pentru întrebări, persoanele interesate ar trebui să ne contacteze prin e-mail: Dellastaylors@yahoo.com Whatsapp Call sau să ne adauge la ce este aplicația +1 (209) 251-1529