Zi de Zi

Zi de Zi


Centrul Medical Nova Vita, cel mai modern spital privat din tara

Posted: 28 Jan 2010 02:58 PM PST

Cunoscutul om de afaceri Virgil Mailat, a inaugurat ieri, in prezenta Ministrului Sanatatii Cseke Attila, un spital pe noua niveluri, desfasurat pe 5800 metri patrati, investitie evaluata la peste 7 milioane de euro. Astfel, investitia totala a Centrului Medical Nova Vita este de peste 15 milioane de euro si se intinde pe o suprafata de peste 10.000 de metri patrati.
Spitalul este cea de a doua investitie a lui Virgil Mailat si vizeaza acoperirea tuturor specialitatilor medico-chirurgicale pentru a putea sustine abordarea multidisciplinara si unde conditiile de siguranta si confort, atat pentru pacienti cat si pentru medici in exercitarea actului medical, vor echivala cu cele mai inalte standarde medicale europene. Constructia la noul spital a inceput anul trecut in februarie si a durat 11 luni. In opinia lui Virgil Mailat, constructia acestui spital este o premiera in domeniul constructiilor dupa 1989.

Concept marca Nova Vita
Noul spital va cuprinde in structura sa cabinete de consultatii in specialitatile chirurgie generala, chirurgie cardio-vasculara, chirurgie vasculara, chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva, neurochirurgie, ortopedie, urologie, ginecologie, ORL, cardiologie, psihologie, medicina muncii. Pe langa aceste cabinete vor mai fi un bloc operator angiograf cu o sala de operatie (cardiologie si radiologie interventionala), bloc operator cu trei sali de operatie si un bloc litotritor. In ceea ce priveste compartimentele, in noul spital se vor regasi compartimentul spitalizare continua, specialitati chirurgicale cu 44 de paturi, compartiment spitalizare de zi, specialitati chirurgicale cu sase paturi, compartiment ATI cu sase paturi. De asemenea, pentru sectia neonatologie si terapie intensiva copii, s-au alocat zece, respectiv doua paturi. Spitalul va beneficia de un potential de resurse umane in domeniul medical cu o inalta calificare si un bun renume in medicina atat din judet, tara cat si din strainatate. Spitalul are condiţii de cazare hoteliera si beneficiaza de aparatura performanta, achizitionata de la furnizori de renume mondial.

Prima maternitate privata din judet
In noul spital va fi gazduita prima maternitate privata din judet, ce va oferi servicii medicale de asistenta la nastere, pe cale naturala sau prin cezariana. Prin intermediul blocului de nasteri destinat supravegherii materno-fetale inainte de nastere, dotarii cu paturi mobile, rabatabile, cu posibilitati de adaptare pozitionala, cardiotocografe disponibile permanent si sursa de oxigen, travaliul se poate desfasura in deplina siguranta pentru mama si fat, conditiile permitand prezenta unui membru al familiei alaturi de viitoarea mama. Exista, de asemenea, facilitatile necesare recoltarii sangelui placentar din care se izoleaza celulele stem. De asemenea, saloanele unde vor sta mama si copilul, opt la numar sunt in sistem rooming-in, fiind considerate de lux prin dotarile oferite.

Turismul medical extern, exploatat la Nova Vita
Datorita potentialului uman si tehnic de care va dispune acest Centru Medical, investitorul Virgil Mailat a inceput demersurile privind implementarea turismului medical. "Aceasta activitate la noi in tara nu a luat amploare. In tarile vecine se asista pe scara larga. Turismul medical, pe langa asigurarea de pacienti pentru centru, va avea si impact asupra mediului economic a comunitatii locale. In acest sens deja am incheiat contracte de colaborare cu doua societati din Italia si Franta", a declarat Virgil Mailat.


Studentii de la UMF in practica la Nova Vita
Avand in vedere aparatura performanta de aici si conditiile bune de lucru, conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures a demarat un contract de colaborare cu Nova Vita pentru ca studentii si rezidentii sa faca practica in acest centru. "UMF a pornit o colaborare cu acest centru. Rezidentii si studentii o sa vina aici sa se intruiasca cu cele mai moderne aparate. Si daca spun ca aproape toti sefii de clinica vin si lucreaza aici, am spus totul si despre calitatea actului medical. Au venit foarte multi medici cu dorinta de a lucra intr-un spital privat, unde nu trebuie sa mai spui ca nu am asta, nu am asta, in care sa ai bucuria ca tot ceea ce iti trebuie ai la indemana. Poate si ceva in plus pentru cei care n-au fost in afara, dar aici au posibilitatea sa se simta ca in vest. Integrarea europeana s-a facut mai repede in acest centru medical privat", a precizat Constantin Copotoiu, rectorul UMF Targu Mures.
Noul spital va fi functional de saptamana viitoare, insa pentru inceput vor functiona doar cabinetele medicale, urmand ca din 15 februarie sa fie functional in intregime.



"M-am uitat pe compartimentele de pâna acum ale spitalului si am vazut compartimentele de îngrijiri paleative si de recuperare si mi-am dat seama ca este exact ceea ce trebuie sa fie într-un parteneriat între spatiul public si spatiul privat. Tot ceea ce vine din domeniul privat trebuie sa fie complementar, ceva în plus fata de ceea ce poate oferi spatiul public."
Cseke Attila , Ministrul Sanatatii


 "Este cea mai mare investitie din domeniul medical privat din judetul Mures. Investesc în domeniul medical pentru ca omul are dreptul la îngrijiri şi asistenta medicala de înalta clasa. Si sunt convins ca Centrul Medical Nova Vita va contribui la cresterea prestigiului medical al orasului Targu Mures."
Virgil Mailat, investitor Nova Vita


„Este cel mai modern spital privat din partea de rasarit a Europei.
Nova Vita a inceput cu un numar de specializari in domenii care nu prea existau la noi in tara. Este vorba de recuperarea bolnavilor neuromotori, tratamentul paleativ in aceasta boala. Acum s-a pus bazele acestui spital pentru tratamentele chirurgicale, pentru ca aici sunt adunate toate specialitatile chirurgicale din centrul nostru medical. Ideea de baza de la care s-a pornit a fost sa fim in folosul bolnavilor, sa facem medicina de performanta si aceasta numai in conditii deosebite si cu aparatura de ultima generatie."
Constantin Copotoiu, rector UMF Targu Mures


"Trebuie sa recunosc ca am ajuns la un moment istoric, acela care a reprezentat un vis al intregii practici chirurgicale de-a lungul anilor, acela de a putea practica aceasta specialitate in conditii de spitalizare hoteliera de cel mai inalt standard. La un standard extrem de inalt vor fi practicate cele mai complexe si dificile operatii pentru a putea realiza si obtine rezultate. Un alt standard este acela al dotarii cu echipament, materiale sanitare, medicamente, tot ceea ce nu numai un medic tanar isi poate dori, dar si cei de varsta noastra, ajunsi la apogeul carierei. Desi ne-am straduit ca in sistemul public sa aducem la apogeu aceasta activitate chirurgicala privind bolile cardiovasculare, din pacate niste limite economice si financiare ne-au impiedicat sa ajungem la nivelul la care am fi dorit."
Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures


"Este o realizare extraordinara. Chirurgia orthopedica este una din specialitatile foarte pretentioase in ceea ce priveste actul medical chirugical. In asemenea conditii pot fi realizate performante profesionale fara riscul unor infectii. Si se stie ca in ortopedie infectia osoasa, daca se intampla Doamne fereste, este una deosebita. In asemenea conditii si pregatirea studentilor este cu totul altceva. Au ocazia sa vada aparatura de performanta, conditii speciale de lucru si, sper ca, vreodata, sa fim martori ca macar 70% din spitalele din tara o sa arate ca acest centru. Atunci am fi mandri de sistemul nostru sanitar."
Nagy Ors, prorector didactic UMF Targu Mures


"Spuneam zilele trecute ca in Targu Mures unul din branduri este cultura, iar celalalt brand este sanatatea. Si UMF a fost intotdeauna in varful calitatilor a ceea ce inseamna pregatirea specialistilor, cercetarea in medicina si a dat sprijinul fundamental in activitatea de interventie si de ingrijire a oamenilor. Aceasta investitie, este una nu numai financiara, ci si o investitie de incredere in calitatea muncii specialistilor in medicina din Targu Mures."
Csegzi Sandor, viceprimar Targu Mures


Frigul nu a afectat culturile de mere din zona Reghin

Posted: 28 Jan 2010 02:56 PM PST

Una din marea problema a agriculturii in aceasta perioada o reprezinta temperaturile scazuta inregistrate in ultima perioada, in judetul Mures, cand mercurul termometrelor a coborat cu mult sub zero grade. Cu toate ca gerul a fost unul puternic, culturile se pare ca nu au avut de suferit, cel putin in cazul merelor. Zona Reghin Batos, unul din principalele bazine pomicole ale tarii, a trecut cu bine peste aceasta perioada, frigul neafectand cultura marului.
"Sper ca acest frig sa nu fi afectat mugurii din rod in plantatii, temperatura inregistrata fiind de pana la -22 de grade, frig care s-a inregistrat doar intr-o noapte. Daca se inregistreaza temperaturi de pana la -20 de grade, atunci nu sunt probleme. Pericolul apare atunci cand temperaturile scazute se inregistreaza in perioada de intrare si iesire din iarna, cand seva incepe sa circule in pomi, si atunci e pericol mai mare de inghet la ramurile tinere si la muguri din rod in special," a precizat Emil Farago, presedintele grupului de producatori de mere Batos-Reghin.
Probleme pot aparea si in cazul produsului finit, dar amenajarea spatiilor de depozitae corespunzatoare impiedica periclitarea recoltei. Am vorbit la Bucuresti, si am aflat ca in alte zone din tara, zona Cotnariului si alte regiuni din sud, sunt probleme cu frigul. La noi din cauza frigului nu am avut probleme in aceasta iarna. Frigul nu afecteaza nici produsul final, datorita depozitelor termoizolante, singura problema la depozitare, o reprezinta utilajele, care ar putea suferi din cauza temperaturilor scazute," a precizat Farago.


Il alegem pe Ciomu, apoi contestam

Posted: 28 Jan 2010 02:54 PM PST

Sunt demni sau compatibili cei desemnati sa indeplineasca anumite functii in diverse institutii sau directii ? Este o intrebare care pare mai degraba retorica. Acestea se obtin prin votul celor implicati in domeniul respectiv, cei care cunosc sau au interese ca o anumita persoana sa le conduca destinele. Totul este dominat in continuare de politica, cea a intereselor mai degraba. Ieri a sunat la redactia Zi de zi un fidel cititor al cotidianului nostru. Era indignat de faptul ca sunt promovate persoane controversate in viata sociala, politica, sportiva sau culturala ale orasului. Pe langa aprecierile la adresa cotidianului nostru, a considerat ca ar trebui luata o pozitie fata de cei care, informatori ai securitatii, oameni cu un trecut dubios au ajuns acolo unde sunt. Deseori prin mijloace care au depasit orice limite, pe baza anumitor criterii politice. Bako Jozsef, patronul primei firme inregistrate dupa '90, dupa declaratia sa, considera ca cei care si- au vazut de treaba, au creat locuri de munca unde sa se si produca ceva, nu sunt promovati. Conduce o firma recunoscuta pe plan international si nu are nevoie de publicitate, dar promovarea celor care au ajuns in varf pe cai mai putin ortodoxe il intriga. "Nu am nevoie sa apar in ziar dar, nu face bine nimanui ca diverse persoane care au ajuns asa cum au ajuns acolo sa fie permanent promovate," a spus Bako. Considera ca presa are o mare vina in aceasta privinta. De acord, probabil are dreptate, multi au ajuns in varf fara niciun merit. Dar daca firmele care contribuie cu adevarat la dezvoltarea economiei nu vor sa fie promovate, cum va fi cunoscuta activitatea acestora? Trecand peste alte considerente, fiecare domeniu isi are liderii stabiliti. Mai mult sau mai putin contestati. Daca cel mai controversat om dintr- un stat ajunge lider, ales in urma unui scrutin, acesta va fi cel mai mediatizat om atunci cand tara respectiva iese cu ceva in evidenta. Daca destinele unui spital vor ajunge pe mana doctorului Ciomu, acesta va fi consultat si mediatizat. Pozitiv cand e de bine, altfel cand face ce a facut. Altii l- au ales!



Constantin Copotoiu crede in profesionistii din medicina mureseana

Posted: 28 Jan 2010 02:48 PM PST


Reporter: Care este viziunea dumneavoastra in urmatorii 10-15 ani in sistemul public de sanatate?
Constantin Copotoiu: Este foarte greu sa spun ca vad o imbunatatire spectaculoasa a sistemului public de sanatate, pentru ca nu intrevad sursele la nivelul ministerului care pot fi folosite in acest domeniu. Pentru ca in intalnirea cu domnul ministru al Sanatatii si auzind o cifra grozava, cum ca 8-10 milioane de romani nu platesc CAS-ul si ca CAS-ul este platit numai de 6-8 milioane din populatia tarii, atunci e si normal ca nu poti sa fi optimist din acest punct de vedere. Daca se va face o mai buna selectare a acelora care nu platesc CAS-ul si vom avea mai multe surse din partea celor care platesc CAS-ul si alte venituri, cum au fost pe fumat, pe vicii, poate se va face ceva atunci, pentru ca dorinta si interesul celor care sunt la minister este si mai mare de a creste nivelul medical in spitalele publice.
Rep.: Cum credeti ca va evolua sistemul privat de sanatate in Mures?
C.C.: Eu zic ca existenta unei a doua alternative, a unui spital privat in oricare centru medical din tara este benefic, intrucat exista si se naste concurenta. Atunci cand exista concurenta exista si rezultate de valoare, exista performante. Performantele le da omul, profesionistul. Ori in Targu Mures sunt foarte buni profesionisti in medicina si care sunt sigur, vor face o performanta deosebita. Avand la dispozitie si instrumentar de cea mai inalta valoare, sigur ca performantele sunt intr-o anumita masura mai bune in spitalele private.
Rep.: Dar turismul medical?
C.C.: Conceptul de turism medical nu este unul nou. El se foloseste si in alte state din estul Europei, pentru ca aici preturile sunt mai mici decat in vest sau decat in America. Iar din cate stiu, este o firma din America care vrea sa aduca bolnavi sa se opereze aici in Romania sau in statele est europene. De ce? Pentru ca operatiile sunt cam la jumatate de pret, iar rezultatele sunt aceleasi. Daca esti operat de profesionisti si rezultatele vor fi pe masura.
Rep.: Care este strategia victorioasa pentru polul universitar targumuresean?
C.C.: Acum trebuie sa stam de vorba cu profesionisti. Unii doresc ca sa lucreze in sistemul privat, unii doresc ca sa lucreze in sistem privat si public, iar altii nu s-au decis. Nu s-au decis pentru ca sunt oameni care asteapta, sunt oameni care nu au curajul ca sa ia o hotarare. Dar eu zic ca strategia cea mai buna la noi este posibilitatea de a lucra in ambele sisteme si in public si in privat.


Cseke Attila va schimba managerii de spitale pe criterii de eficienta

Posted: 28 Jan 2010 02:48 PM PST

Ministrul Sanatatii Cseke Attila, prezent ieri la Targu Mures a declarat ca, desi de la preluarea mandatului de ministru al Sanatatii nu a schimbat nici un manager de spital din tara, acest lucru nu inseamna ca pe viitor nu se vor face schimbari, mai ales pe criterii de eficienta. "Pana in prezent nu am schimbat nici un manager de spitale, ceea ce nu inseamna ca poate maine nu vom schimba zece. Dar nu doresc sa fac valuri de schimbari doar pentru ca au venit altii si doresc sa-si puna oamenii in sistem. Acolo unde va fi cazul, acolo vom schimba fara nici o indoiala si, vor fi schimbari. Asta pot spune in mod sigur, in foarte scurt timp, schimbari semnificative. Dar nu pe toata lumea, pentru că eu totuşi cred şi am văzut exemple care atestă că sunt şi exemple bune, că nu numai finantarea contează câteodată, contează şi omul, contează şi calitatea managerului de spital", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Potrivit acestuia, un manager de spital bun, trebuie sa aduca eficienta si sa reduca arieratele spitalului atata timp cat finantarea sistemului nu este corecta. In ceea ce priveste protocoalele semnate  la nivel local intre PD-L si UDMR in ceea ce priveste impartirea functiilor la conducerile spitalelor, ministrul a precizat ca inca nu a luat in considerare acest lucru. "Este o problemă care s-a încheiat la nivel local şi eu nu vreau să o comentez. Vom face o analiză şi să ştiţi că vor fi schimbări. Pentru mine am nişte idei că vor fi schimbări, pentru că semnalele din această lună arată că la conducerea unor spitale sunt probleme", a mai spus Cseke Attila.


Radu Deac mizează pe succesul spitalelor private

Posted: 28 Jan 2010 02:48 PM PST


Reporter: Care este viziunea dumeavoastra pentru urmatorii ani in evolutia sistemului public de sanatate?
Radu Deac: Ceea ce as dori sa spun este ca ma leaga de acest Targu Mures 47 de ani de practica, din prima zi cand am absolvit Facultatea de Medicina. Si evident ca atunci aveam alte vise. Dar toate erau legate de performanta, de o medicina de calitate care sa o putem practica la Targu Mures. Si perspectiva acestor cateva decenii imi permite sa ma gandesc intr-adevar la aceasta viziune. La inceput, pentru ca nu aveam conditiile in spitalul vechi, era evident ca aveam lipsa de spatiu necesar, ne-am gandit la spitalul nou. Si atunci cu sprijinul si din initiativa forurilor locale de atunci s-a inceput proiectarea, s-au obtinut aprobarile. Tot ce s-a proiectat acolo, spatii, terapie intensiva, toate au fost dupa modele pe care le-am adus din strainatate, cand am venit dupa doi ani de specializare in Anglia. Am mai sacrificat doi ani in America si am petrecut doi ani tocmai sa invat probleme legate de transplantul cardiac. Aceasta a fost prin '90-'92. Revenind la ideea de viziune. Viziunea era: performanta in Targu Mures. Sa facem din acest oras mic ca dimensiune, un centru extrem de performant in toate specialitatile medicinii. Si atunci ne gandeam sa vizam oameni tineri, care sa invete, sa mearga in strainatate, sa se intoarca mai apoi si sa faca din fiecare clinica o unitate performanta. Nu am reusit in totalitate, dar cel putin in specialitatea pe care am practicat-o eu cred ca am reusit sa facem performanta. Faptul ca astazi in chirurgia cardiaca curenta, tratam bolnavi congenitali, bolnavi valvulari, vascoronarieni, avem cea mai mare experienta transplant cardiac, chirurgia cardiaca pediatrica, sunt toate dovezi ca acest vis, aceasta viziune a fost realizata sau peste este pe cale de a fi realizata. Aceasta noua clinica Nova Vita este un nou impuls, o noua provocare, ca in conditii mult mai bune decat avem in sectorul public sa reusim sa ducem si mai departe aceasta viziune.

Rep.: Cum credeti ca va evolua sistemul privat de sanatate in judetul Mures si rolul amandurora in brandul Targu Mures oras medical?
R.D.: Ne-am dorit si am avut posibilitatea sa facem acest lucru sa facem performanta la spitalul public. M-am straduit in perioada in care am fost in Ministerul Sanatatii, am perfectionat in masura in care s-a putut legislatia si organizarea, pentru a putea avea conditii mult mai bune. Cum am spus, limitele financiare si economice nu ne-au permis sa facem chiar tot ceea ce ne-am fi dorit, dar eu cred ca am ajuns la o performanta multumitoare pentru aceste vremuri. Acest spital, si medicina privata in general, ne va da posibilitatea sa progresam si mai mult, in conditii mult mai bune si fara constrangeri speram noi, prea mari.
Rep: Care ar fi strategia victorioasa?
R.D.: Cred ca spitalele private vor avea un mare viitor in Targu Mures. Aici este vorba de a discuta cu toti oamenii de valoare din Targu Mures, politicieni, economisti, oameni de afaceri, sa-i aducem la un numitor comun, la o gandire comuna, pentru ca performanta sa primeze, ca bolnavii sa caute Targu Muresul, pentru calitatea asistentei medicale, pentru satisfactia de a se vindeca in aceste conditii. Si de ce nu, sa atingem obiective mult mai marete pe care le au unele unitati din Statele Unite in special, acela de a ingriji sanatatea. Deci nu neaparat de a trata boala, ci de a ingriji sanatatea. Acesta este obiectivul suprem. Sa vina oamenii sa se consulte, sa ne intrebe cum sa se mentina sanatosi. Acest lucru este important si putem contribui si la dezvoltarea unor alte servicii: hoteluri de calitate, restaurante de calitate unde membrii familiei celor care sunt consultati sa aiba unde sa stea. Si de ce nu, sa aiba si conditii de agrement daca este posibil in Targu Mures sau in imprejurimi.
Rep.: Credeti ca, daca privatul va lua o amploare mare in sistemul de sanatate, adresabilitatea bolnavilor catre spitalele publice va scadea?
R.D.: In nici un caz. Intotdeauna vor fi asa de multi pacienti incat sa fie suficient si pentru public si privat. Nu vreau sa uit nici rolul Universitatii de Medicina care va creste cadre in acest spirit al medicinii profilactice, al medicinii de performanta si al conditiiilor adecvate. Asa vom reusi sa convingem tinerii sa ramana aici acasa, cum am facut si noi.


Ioan Aflat reales la conducerea Baroului Mures

Posted: 28 Jan 2010 02:47 PM PST

Avocatul Ioan Aflat a fost reales, ieri, în functia de decan al Baroului Mures, în urma unui scrutin organizat în cadrul Adunarii Generale de Alegeri a Baroului Mures. Din cei 309 de avocati ai Baroului Mures au participat 198, din care au votat 195. „Câstigator este Ioan Aflat, cu 157 de voturi, urmat de Emil Cioloboc cu 26 de voturi siTudora Pintea cu doua voturi, 11 voturi fiind nule", a anuntat Iuliana Dobre, desemnata responsabila cu numerotarea voturilor. „Le multumesc celor care m-au votat pentru încredere si sper ca noul mandat sa fie unul cu rezultate bune", a declarat Ioan Aflat.
De asemenea, au fost alesi si 11 membrii în consiliul Baroului Mures, dintr-un numar de 16 candidati. Acestia sunt Ioan Aflat, Pavel Axente, Ioan Burghelea, Nicolae Galdea, Ana Ghere, Viorel Gorea, Niculai Lepedeanu, Nicolae Moldovan, Nagy Sandor, Gabriela Papuc si Grigore Borz
Totodata, a avut loc si Adunarea Generala Ordinara a Baroului Mures, în cadrul careia a fost prezentat raportul de buget al Baroului Mures pe anul 2009. Potrivit bilantului, Baroul Mures a realizat anul trecut venituri de 297.465 lei si cheltuieli de 313.000 lei. „Doar pentru chirii am achitat 80.000 de lei anul trecut, ceea ce e enorm. Am trimis solicitari Tribunalului si Curtii de Apel anul trecut cu privire la aceasa problema, deoarece alte Barouri din tara nu achita chirii", a precizat Ioan Aflat.


"Baroul Mures a organizat anul trecut patru activitati de pregatire profesionala, care cumulate au facut 32 de puncte. Intentionam ca în 2010 sa organizam din nou patru – cinci astfel de activitati de pregatire profesionala si vom face demersuri pentru înfiintarea unui centru de pregatire profesionala la Mures."
Ioan Aflat, decanul Baroului Mures


Artiştii români, mai apreciaţi în stăinătate decât în ţara lor

Posted: 28 Jan 2010 02:47 PM PST


„Oportunităţi la tine acasă" se numeşte proiectul în spatele căruia stau toţi tinerii artişti români de muzică clasică şi jazz care-si doresc să se afirme într-o ţară în care această muzică e prea puţin promovată şi apreciată. Programul a debutat în septembrie 2009 ca eveniment anual ce încurajează păstrarea valorilor autohtone în mediul în care s-au format. "Foarte mulţi tineri talentaţi fug în străinătate pentru a se afirma. Noi vrem să dărâmăm "mitul" cum că în România nu se poate face nimic cu muzica. Încercăm să găsim finanţări pentru a crea oportunităţi acestor tineri, să rămână în ţară şi să facă ceva util din talentul lor," a declarat Sebastian Gheorghiu, iniţiatorul proiectului "Oportunităţi la tine acasă."

„Oportunităţi la tine acasă" şi la Târgu-Mureş

La nivelul municipiului Târgu-Mureş, Casa de Cultură a Studenţilor împreuna cu Jazz & Blues Club s-au alaturat acestui program, iar miercuri seara s-a desfăşurat deja a doua ediţie „Oportunităţi la tine acasă" în Jazz'n'Blues Club. Invitaţii au fost Simona Chiriţă – voce, Alex Svet – pian, Gabriel Andronache – contrabas şi Andrei Marcovici – baterie sau „Bourbon Jazz Unit". Trupa a luat fiintă în anul 2007 şi este formată din tineri muzicieni profesionişti, absolvenţi de conservator, cu o bogată experienţă în muzica clasică şi jazz. A fost un concert „classical standards", într-o manieră originală, cei prezenţi „gustând" din plin concertul într-o atmosferă specifică sălii „Piano" a Cubului Jazz'n'Blues. „E destul de greu drumul spre promovare. Foarte puţini patroni de cluburi sunt deschişi spre astfel de proiecte. Surprize plăcute avem mai mult în provincie, publicul e din ce în ce mai receptiv," a precizat Sebastian Gheorghiu. Concertul de miercuri seara a fost bine-primit de târgumureşeni. Publicul nu a fost exagerat de numeros, dar a fost receptiv, în schimb. „A fost mai bine decât la prima ediţie, când au fost prezenţi aproximativ 30 de oameni în public. De data aceasta numărul lor s-a dublat. Avem deosebita plăcere de a observa că vin şi tineri la aceste concerte şi sperăm ca pe viitor, proiectul „Oportunităţi la tine acasă" să reuşească să mobilizeze publicul astfel încât artiştii noştri să rămână şi să se afirme în ţară. Dacă nu rămân pentru bani, măcar să o facă pentru public," a declarat responsabila cu proiectul, consilier a Casei de Cultură a Studenţilor din Târgu-Mureş, Ana Maria Galea.


Nova Vita va consolida brandul medical al Muresului

Posted: 28 Jan 2010 02:47 PM PST

Foarte multi sportivi se vor trata la Nova Vita
„Noi avem un contract de sponsorizare cu Nova Vita a carui administrator si proprietar, Virgil Mailat, este momentan presedinte de onoare al BC Mures. Cred ca prin inaugurarea acestui spital va creste faima medicinei târgumuresene si sunt sigur ca foarte multi sportivi valorosi vor veni sa se trateze si sa se opereze când au nevoie la acest spital. Aceasta investitie este un mare succes al judetului Mures, al orasului Târgu-Mures si sunt sigur ca va functiona la parametrii ceruti de Uniunea Europeana."
Szalkay Jozsef, presedintele clubului BC Mures


Paleatia aduce decenta pacientilor
„Ridicarea nivelului îngrijirilor strict necesare paleatiei care nu exista în sistemul sanitar de stat este un lucru foarte important deoarece aduce decenta pacientilor. Cred ca aici la Nova Vita vor fi si alte servicii care lipsesc din sistemul sanitar de stat, care sunt importante."
Stela Hanusz, presedintele Asociatiei Române de lupta împotriva Cancerului „Destine Comune"


Investitia are viziune pe termen lung
„Investitia e una foarte curajoasa, la un foarte mare grad de performanta medicala, care zic eu ca are o viziune pe termen lung, nu doar scurt sau mediu. Numai un om curajos cum e domnul Mailat putea realiza asemenea investitie pentru ca n-au facut rabat absolut de la nimic, cumparând aparatura medicala de ultima performanta. Cred ca un sistem privat medical va oferi servicii mult mai bune pacientilor."
Akos Mora, consilier judetean


Nova Vita va ridica stacheta calitatii
„Din punctul meu de vedere este o investitie binevenita. Cu toate ca Târgu-Mures este un centru universitar cu foarte multe cadre foarte bine pregatite, sistemul public îsi arata deja deficientele astfel încât aceasta investitie va ridica stacheta foarte sus, iar competitia dintre sistemul sanitar public si privat va fi în beneficiul tuturor."
Schwartz Ladislau, directorul Spitalului Clinic Judetean Mures


Un moment important pentru Sanatatea mureseana
„Este un proiect extraordinar si cred ca pentru sanatatea mureseana este un moment important. E un an de criza în care foarte multa lume nu investeste în proiecte de asemenea anvergura, de aceea cred ca este un plus pentru Mures si judetele limitrofe."
Adina, manager în domeniul sanatatii


Muresenii se vor trata acasa
„E o investitie extraordinara, aproape ca n-am cuvinte. E o mândrie pentru Târgu-Mures si cred ca va fi foarte folositor acum când sunt atâtea probleme de sanatate si spitalele nu mai fac fata. Nova Vita va putea oferi toate posibilitatile de tratare, iar populatia din Mures nu va mai trebui sa plece în alte parti sa se trateze."
Radu Buruian, asistent radiologie


Confort demn de secolul XXI
„Nu pot sa am o singura parere si sa ma bucur ca în sfârsit în oras s-a deschis asa ceva. Daca se întâmpla sa ai nevoie e bine de stiut ca poti sa fii gazduit în conditii foarte bune, confortul e nemaipomenit, dotarea pe masura, iar cadrele medicale vor fi cele mai bune. ne asteptam la servicii de calitate foarte buna dublate de confortul unei cazari demna de secolul XXI. Problema majora a spitalelor de stat la ora aceasta aici este, la conditiile de cazare ale pacientilor. La Nova Vita nu se pune aceasta problema si ne bucura."
Cornelia Toganel, directoarea Clinicii de Oncologie Târgu-Mures


Sistemul sanitar românesc are resurse nelimitate
„Dupa dimensiunea dotarilor cred ca efortul a fost colosal. Ceea ce am vazut astazi aici ma face sa fiu optimista ca sistemul sanitar românesc are resurse nelimitate, oameni inimosi si specialisti potriviti care pot oferi si alte alternative pentru ca sanatatea noastra, a tuturor, sa fie în siguranta. Nu pot decât sa ma bucur, sa-i felicit si sa-i admir pe toti cei care s-au putut implica în acest proiect."
Klara Brânzaniuc, prorector stintific UMF


Tarifele medii pentru toti muresenii
„E o experienta noua sa lucrez aici. Nova Vita s-a dorit a fi o alternativa la sistemul public de sanatate si cred ca s-a reusit. Pentru mureseni pot spune ca vom stabili niste tarife medii, astfel încât fiecare sa îsi poata permite sa vina sa beneficieze de servicii medicale de calitate."
Laura Mailat


Nova Vita va duce la dezvoltarea scolii medicale muresene
„Este o investitie în primul rând caritabila si apoi profitabila si în cel mai important lucru e faptul ca foloseste cel mai cunoscut brand medical din România care este brandul medical Târgu-Mures cu tot ceea ce înseamna profesionalismul doctorilor. Sunt sigur ca brandul medical se va dezvolta si mai bine, ceea ce va duce la cresterea valorii scolii medicale din Târgu-Mures. De asemenea, sunt mândru de faptul ca firma mea Gascop a proiectat toate instalatiile de gaz din cladire."
Nicolae Havrilet, consilier judetean


Radiologie Imagistica Medicala de înalta performanta

Posted: 28 Jan 2010 02:47 PM PST

Gratie unui parteneriat de bun augur, Centrul Medical Nova Vita, va lucra pe partea de radiologie si imagistica medicala cu UME Diagnostic Services, companie cunoscuta pîna cu putin timp în urma sub numele de EURORAD 2008.
Situat chiar lânga noul spital, centrul beneficiaza de aparatura de înalta performanta si de medici specialisti cu experienta. Aici pot fi facute investigatii atît pentru cei care vin prin Casa de Asigurari de Sanatate, în limita fondurilor disponibile, cât si pentru pacientii din spitale care au contracte cu UME Diagnostic sau orice persoana care doreste sa plateasca serviciile medicale. „Serviciile de rezonanta magnetica sunt gratuite deoarece avem contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, iar din martie serviciile vor fi gratuite la toate aparatele. În prezent avem contracte si cu spitalele din afara Târgu-Muresului si din Toplita, iar pe viitor vom semna contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate din Bistrita si Harghita", a declarat Giorgiana Lazar, Business Development Manager, Medicare Technics SA Bucuresti.
UME Diagnostic Services este o companie ce ofera întreaga gama a serviciilor medicale de radiologie imagistica medicala. Compania a fost înfiintata sub numele de EURORAD 2008, însa începând cu luna ianuarie si-a schimbat denumirea în UME Diagnostic Services. 
Colectivul de medici, precum si complexitatea serviciilor medicale oferite: rezonanta magnetica, tomografie computerizata, mamografie, radiologie, osteodensitometrie, ecografii 3D/4D, fac din UME Diagnostic Services un centru medical de referinta în Târgu-Mures, singurul în care se poate asigura asistenta medicala completa, în aceasta specialitate.
Pe lânga echipamentele medicale moderne si corpul medical de înalt profesionalism, UME Diagnostic Services va propune un sistem complet informatizat al programarilor, fiselor medicale si rezultatelor investigatiilor paraclinice, asigurând astfel arhivarea îndelungata si confidentialitate totala, posibilitatea de trimitere a rapoartelor medicale prin posta electronica, precum si teleradiologia. Astfel, pacientii pot beneficia de un rezultat prompt, de la medici de exceptie, indiferent de orasul în care se afla.
UME Diagnostic Services are în prezent cinci puncte de lucru la Sfântu Gheorghe, Oradea, Satu Mare, Bistrita si Târgu-Mures, iar în cursul acestui an se vor deschide înca doua puncte de lucru.
UME Diagnostic Services îsi asteapta pacientii în fiecare zi de luni pâna vineri, pe str. Liviu Rebreanu, nr. 29 A, între orele 8.00 - 20.00 si sâmbata între orele 8.00 - 14.00. Programarile se pot face la numere de telefon: 0365-566.970, 0730-013.280, în urmatoarele specialitati: rezonanta magnetica, computer tomografie, mamografie, ecografie, radiologie, osteodensitometrie, endocrinologie, ortopedie si neurologie.



Controale pe linie de aparare in Targu Mures

Posted: 28 Jan 2010 02:46 PM PST

Ieri, 28 ianuarie 2010, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural în care s-au prezentat patru proiecte dar şi raportul de activitate al Instituţiei Prefectului pe anul 2009.
Primul dintre ele a fost prezentat de către colonelul Iulius Cenean, inspector şef adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „col. Sabin Motora" Mureş, şi a constat în informarea privind paza şi protecţia obiectivelor cu efective de jandarmi aflate în competenţa inspectoratului în cauză. Al doilea subiect a fost modul de executare a controalelor pe linie de apărare şi mobilizare la instituţiile publice, posturile de poliţie şi operatorii economic, măsurile stabilite şi sancţiunile aplicate în anul 2009 de Centrul Militar Judeţean Mureş. Acest punct a fost prezentat de către lt. col. Sorin Mare, comandantul instituţiei.
Punctul cu numărul trei a fost prezentarea activităţii Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Mureş, prezentat de către Maria Lăzurcă, director coordonator al Inspectoratului. Şi al patrulea a fost punctul privind realizarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii în amenajările de îmbunătăţiri funciare de pe raza judeţului Mureş în anul 2009. A prezentat Adriana Moldovan, inspector zonal AN „ Îmbunătăţiri Funciare" RA- Sucursala Mureş Olt Superior- Unitatea de Administrare Mureş. Prefectul Marius Paşcan a spus că este mulţumit în general de activităţile prestate în 2009 dar a atras atenţia că anumite firme private de securitate vor să deţină monopolul în unele localităţi şi rolul jandarmilor scade. El a rugat autorităţile competente să ţină sub control acest fenomen.


Obiective din judet, apărate de jandarmi

„Obiectivele din judeţul Mureş asigurate cu pază şi protecţie de către efectivale de jandarmi, sunt repartizate pe subunităţi şi sunt dislocate în municipii şi oraşe în felul următor: 13 obiective în Municipiul Târgu Mureş, trei obiective în Reghin, cinci obiective în Sighişoara şi Sângeorgiu de Pădure şi cinci în Târnăveni, Luduş şi Sărmaşu. „Din totalul efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş, un procent de 45% execută misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei obiectivelor din competenţă şi de menţinere a ordinii interioare necesare desfăşurării activităţii în sediile instituţiilor asigurate cu pază cu efective de jandarmi. Prin structurile specializate şi dispeceratul unităţii, au fost monitarizate şi asigurate transporturile speciale şi de valori aflate în tranzit pe teritoriul judeţului Mureş, în număr de 435, iar în nouă cazuri am fost solicitaţi pentru asigurarea securităţii acestora pe timpul tranzitării zonelor aglomerate urbane din zona de competenţă."
Iulius Cenean, inspector şef adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „col. Sabin Motora" Mureş.


Controale pe linie de aparare in Targu Mures
„Controalele pe linie de apărare şi mobilizare la instituţiile publice, posturile de poliţie şi operatorii economici cuprind două aspecte: controalele executate la posturile de poliţie şi cele realizate la instituţiile publice şi operatorii economici. La nivelul municipiului s-au executat convocări de pregătire atât cu structurile de Poliţie cât şi cu structurile de jandarmi. „Stabilirea numărului şi structurii personalului care se mobilizează la locul de muncă, pentru fiecare instituţie publică şi operator economic se face pe baza structurii organizatorice de funcţionare pe timp de război, necesară realizării sarcinilor prevăzute în Planul de mobilizare a economiei naţionale şi a celorlalte activităţi care susţin efortul de apărare. Actualizarea tabelelor se face atunci când structura organizatorică de funcţionare in timp de pace a instituţiei publice sau operatorilor economici se produc modificări, reorganizări, desfiinţări de compartimente sau angajări ce afectează peste 25% din numărul rezerviştilor aprobaţi, care pot fi mobilizaţi la locul de muncă."
Sorin Mare, comandantul Centrului Militar Judeţean Mureş.


17.272 de vignete pentru germinaţie eliberate in 2009
„Principalele atribuţii care revin Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Mureş ar fi: înregistrare, supravegherea, monitorizarea şi retragerea autorizaţiilor de funcţionare ale agenţilor economici care produc, prelucrează şi comercializează seminţe. O alta ar fi asigurarea controlului în scopul menţinerii calităţii seminţelor. „În anul 2009 au fost înregistraţi cu suprafeţe pentru inspecţia în câmp un număr de 48 de operatori economici. Pentru certificare oficială a loturilor admise şi eliberarea documentelor de calitate au fost eliberate un număr de 55.648 etichete oficiale. Deasemenea pentru loturile de seminţe care au corespuns au fost eliberate vignete pentru germinaţie în număr de 17.272 bucăţi. Veniturile realizate în urma prestaţiiloe efectuate au fost în valoare de 172.100 lei şi au fost folosite pentru cheltuieli materiale şi de personal."
Maria Lăzurcă, director coordonator al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Mureş


Zece podete refacute
„Activitatea noastră face parte din protecţia mediului. Noi întreţinem şi reparăm lucrările existente. Ne ocupăm cu lucrări de desecare şi combatere a eroziunii solului," a explicat Adriana Moldovan, inspector zonal Îmbunătăţiri Funciare, Sucursala Mureş Olt Superior- Unitatea de Administrare Mureş, care a ţinut să precizeze faptul că lumea tot confundă sau nu ştie despre ce este vorba când aud termenul de „îmbunătăţiri funciare." Unitatea de Adminstrare Mureş are în competenţă întreţinerea şi reparaţiile lucrărilor de îmbinătăţiri funciare aflate pe raza judeţului Mureş. În acest sens este vorba de o suprafaţă totală deservită de 86.496 ha, din care 13.709 ha acoperite cu lucrări de desecare, 72.387 ha lucrări de combatere a eroziunii solului şi 400 ha cu lucrări de irigaţii. Lucrările de reparaţii au fost executate astfel: săpături pentru decolmatarea şi reprofilarea canalelor cu un volum de 187.520 smc şi refacerea a 10 podeţe.


Am fost colegi la “Rebreanu” in clasa C primara

Posted: 28 Jan 2010 02:46 PM PST

Fosta scoala nr. 15, devenita prin comasare cu scoala nr. 17 actualul Gimnaziu "Liviu Rebreanu" gazduieste in cladirea alba, la etajul doi, clasa condusa de institutoarea Morariu Crina. Clasa I C se afla intr-o sala spatioasa, luminoasa, dotata cu toate cele necesare unui studiu adecvat celor care acum se obisnuiesc cu doi plus doi si cu litera t mic si T mare de mana. Parchetul laminat, bancile moderne, materialele didactice pe pereti, multe flori  si trei calculatoare  vin in ajutorul copiilor asezati alternativ, fata-baiat, ca sa nu avem discutii! Cei mai scunzi stau in fata, cei mai inalti in randul trei, iar de vorbit se vorbeste doar dupa ridicarea celor trei degete! Invatatoarea lor, sefa de promotie 1996 a "Scolii Normale "M. Eminescu" a optat pentru aceasta meserie urmand exemplul mamei sale. "Ma pasiona tot ceea ce facea ea pentru a –si urma menirea ei de dascal, " povesteste Crina, adaugand "am gasit apoi,  in invatatoarea mea, Tepelus Emilia, un alt exemplu de urmat." Chiar daca a absolvit cursurile Universitatii "Petru Maior" din Targu Mures, nu a renuntat la "prima ei dragoste" si dupa cum marturiseste nici nu se vede facand altceva pentru ca inca mai crede in dictonul "Omul potrivit la locul potrivit" si are credinta ca locul ei este printre copii. Lucru dovedit si de optiunea celor trei fetite din clasa, care urmandu-i exemplul, se declara de pe acum invatatoare convinse."Acasa ma joc de-a scoala cu papusile, imi place sa lucrez cu ele, desi uneori sunt neascultatoare," este de parere Bianca, sustinuta de Andra si de Andreea.  Veterinarii clasei au catei, jandarmul vrea sa se bata cu demonstrantii, politistul sa prinda hotii, directorul de banca isi face o banca nestiind pe care s-o conduca din cele existente. Avem cativa  fotbalisti si cantarete alaturi de medicii care se pregatesc tot in aceasta clasa. Sa nu credeti ca circul Globus va ramane fara continuatori ai meseriei! In clasa I C invata Dragos, primul circar din oras. Desi daca e sa ne luam dupa Alex, tot "resli" (wrestling)  ar fi vrut sa se faca si el, dar s-a razgandit! Sabina se plange ca viseaza urat din cauza povestilor lui Alex, care se uita la batausii aceia despre care nu crede ca se prefac in ring! E ferm pe pozitie si nu-i chip sa-l convinga nimeni ca batausii lui fac show, prefera sa fie Toma Necredinciosu! In vacanta va pleca la Unirea, la bunici, care au si televizor "dar ce e mai important au si calculator". Nu de altceva, dar n-ar vrea sa piarda nimic din "resli" (wrestling) spune imitand  intrarea greilor cu mainile  intinse de parca ar fi un colos de muschi.


La popice, dar Champions Ligue!

Posted: 28 Jan 2010 02:46 PM PST

Sambata de la ora 12.30 arena de popice Electromures din Targu- Mures va gazdui partida din cadru turului II (sferturi de finala) al Ligii Campionilor dintre Romgaz Electromures si formaţia austriaca DKV Kegeltreff Schlaining. Gazdele sunt detinatoarele titlului national de noua editii consecutive si urmaresc un "titlu jubiliar", fiind neinvinse in actuala editie. Ar fi dealtfel cel de- al 31- lea din istoria clubului. Sambata trecuta muresencele au sustinut un ultim test inaintea marii confruntari, intalnind in devans partida din prima etapa a returului in compania formatiei SCM Brasov. Partida a fost un test util, in ciuda faptului ca sportivele nu au evoluat la nivelul lor obisnuit in primul joc oficial al anului. Scorul final (3280-3131, 7-1 la individual) este mai putin elocvent si se spera ca pana la confruntarea din Liga Campionilor sa se ajunga la un varf de forma. Pentru elevele lui Seres Sandor au evoluat (in ordinea intrarii pe pista) Daniela Iordan (554 p.d.), Duka Tilda (548), Horvath Anna (528), Adela Ban (563), Doina Baciu (574), Fulop Erika (513). Rezultatele nu au fost la inaltimea asteptarilor dar se asteapta o cu totul alta fata a echipei pentru jocul de sambata.
Cerinte europene, conditii invechite
Valoarea lotului justifica sperantele conducerii clubului. Mai ramane ca si sprijinul celor care au aceasta, sa- i spunem misiune, sa se ridice la nivelul performantelor echipei care face cinste sportului muresean. Posibil ca doar datorita renumelui li se mai permite sa evolueze la acest nivel pe piste turnate. Multiplele campioane Doina Baciu, Duka Tilda, Daniela Iordan sau Horvath Anna sunt deja nume consacrate in aceasta disciplina, ultima fiind desemnata cea mai valoroasa jucatoare din campionatul intern in anul 2009. Acestora li se adauga junioara Adela Ban, aflata in plina ascensiune, componenta a lotului national de junioare, dar si celelalte componente, senioare sau junioare de perspectiva.
"Speram sa obtinem un rezultat care sa ne dea sperante pentru jocul retur din Austria si calificarea intre primele patru echipe ale continentului. Vom schimba popicele si bilele si speram sa ajungem la forma necesara obtinerii unei mari victorii in Liga Campionilor", a spus dupa jocul de sambata antrenorul muresencelor, Seres Sandor.


Noi speranţe pentru drumul Reghin-Topliţa

Posted: 28 Jan 2010 02:45 PM PST


Ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, Instituţia Prefectului-Judeţul Mureş şi-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2009. Astfel, prefectul Marius Paşcan a spus că anul 2009 a reprezentat un an cu dificultăţi şi provocări, atât pentru întreaga societate cât şi pentru administraţie. "Instituţia Prefectului- Judeţul Mureş a înţeles şi a asumat, corect şi eficient aceste realităţi, înţelegând să adapteze activitatea curentă spre a răspunde noilor condiţionări din societate," a spus Paşcan.
Prefectul a vorbit de activitatea desfăşurată de instituţia pe care o conduce, despre activitatea Biroului Judeţean pentru rromi, despre activitate deconcentratelor dar şi despre organizarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului.
Mai mult sau mai puţin, mass-media a arătat cetăţenilor activitatea lui Marius Paşcan de-a lungul anului...dar să vedem care ar fi câteva din nerealizările care stau atârnate undeva în spaţiu şi  aşteaptă o rezolvare imediată şi o finanţare de la bugetul de stat.
Unul dintre punctele negre este şi drumul Reghin-Topliţa, care plin de gropi continuă să rupă maşinile, şi de care nimeni nu se ocupă. Guvernul nu a fost în stare anul trecut să aloce 20% din sumă, desi restul banilor erau oferiţi de Banca Europeană, pentru ca acest drum să fie într-un final reparat. Ne speriem turiştii, mai ales pe cei străini, doar pentru că nu suntem în stare să dăm câţiva bani de la buget. Ne ocupăm de drumuri şi autostrăzi care leagă România de statele vecine însă nu putem să ne legăm sănătos regiunile între ele. Să vedem ce spune şi Marius Paşcan despre această problemă. "O mare parte din proiectele care au în circuit câte două, trei sau patru ministere responsabile pentru a da un aviz; s-a întâmplat anul trecut ca un proiect să parcurgă două-trei ministere şi apoi se schimbă unul din miniştri iar proiectul se întoarce la ministerul iniţial. Mi s-a promis şi existau fonduri de începere a lucrărilor de reabilitare, dar nu au existat bani la bugetul de stat pentru a se acorda această contribuţie de 20% pe lângă cea finanţată de către Banca Europeană, şi investiţia a stagnat. S-a făcut doar drumul care merge spre Braşov de la Topliţa. Sper să îl facem în acest an," a declarat Paşcan.


Preţul biletelor de autobuz in atentia edililor din Târgu-Mureş

Posted: 28 Jan 2010 02:45 PM PST

În şedinţa de ieri a Consiliului Local Târgu-Mureş s-a făcut o informare privind majorarea tarifelor abonamentelor aferente transportului public de persoane în Municipiul Târgu Mureş începând cu 1 februarie 2010. Unul din motivele pentru care se cere mărirea preţului biletelor este faptul că acest proces nu a mai avut loc decât cu patru ani în urmă. Având în vedere păstrarea neschimbată a tarifului biletului de călătorie de 1,5 lei/pers pe parcursul a patru ani, cât şi încasarea unor venituri reduse cu procente între 14% şi 51% faţă de calculul preţului abonamentelor conform reglementărilor în vigoare, Comitetul de Direcţie al Asocierii cere aprobarea consiliului pentru majorarea taxelor. "Pentru că acest document nu conţine date suficiente, eu cer să se pregătească un material cu efortul făcut de firme pentru diminuarea taxelor. Trebuie să ne pregătim serios pentru acest proiect de hotărâre, trebuie să-l discutăm în comisie şi să luăm o hotărâre clară. Dacă nu vom face aşa, atunci ne vom trezi din nou că vom avea discuţii la şedinţa următoare", a declarat Molnar Gabor, consilier local UDMR.
Aşadar, proiectul se va discuta în comisie şi urmează să se hotărască dacă taxele plătite de mureşeni pentru transportul în comun vor fi majorate sau nu.  


BC Mures - CSM Oradea 88-71

Posted: 28 Jan 2010 02:45 PM PST

Divizionara A de baschet masculin BC Mures Targu- Mures a invins miercuri seara in Sala Sporturilor din Targu- Mures in cadrul etapei a XVIII- a a diviziei A formatia CSM Oradea, scor 88-71 (23-16; 19-13; 21-23; 25-19). Dupa evolutia scorului, partida a fost la discretia gazdelor. Acest fapt este discutabil, deoarece elevii antrenorului Audrius Prakuraitis s- au intrebuintat serios pentru a obtine victoria in fata unei echipe incomode. Desi s- au desprins din start (13-4), oradenii au revenit foarte repede cu doua aruncari de trei puncte reusite de Stefan Vasile si Tyron Mitchell. Diferenta de trei puncte s- a mentinut pana la finalul primului sfert cand, dupa doua libere transformate de Pociukonis, Peciukas mareste diferenta la 23-16.

„Sfertul de aur" s-a lasat asteptat
Debutul in tromba al sfertului secund (28-17) dadea impresia ca „tigrii" vor realiza obisnuitul sfert de dezlantuire. Acesta a intarziat insa deoarece, bihorenii au facut un marcaj foarte strict si au reusit sa profite de orice inexactitate a gazdelor. Inainte de pauza acestia au redus considerabil diferenta. Inainte de schimarea terenului, muresenii au profitat si de menajarea lui Mitchell, ajuns la trei greseli personale si au marit diferenta la 39-23. Aceasta a scazut din nou si la cabine s- a intrat cu o „treita" a lui Pociukonis, care a facut ca diferenta sa depaseasca din nou granita celor zece puncte (42-29).
Vlad Pora in zi de gratie
La reluare oaspetii au reusit din nou sa se apropie (44-39 dupa trei minute de joc). Introducerea lui Pora pe teren s- a dovedit foarte inspirata. Acestuia nu „i- a tremurat mana" si a reusit sa puncteze in momente critice si diferenta a crescut din nou. Cand oradenii au reusit sa reduca diferenta la mai putin de zece puncte (67-58), Pora a reusit din nou sa transforme atat din interiorul, cat si din afara liniei de la 5,20 metri. Un alt capitol la care au excelat gazdele in aceasta parte a fost cel al recuperarilor, in special prin Masiulis care, impreuna cu Peciukas au compensat deseori greselile comise de colegi. Un joc aprig, in care oaspetii au oferit o puternica replica. BC Mures a reusit sa gestioneze bine finalul partidei si a obtinut o victorie muncita si meritata. Cooley, desi intr- o zi mai putin fasta, a fost principalul realizator al partidei. Duminica muresenii au o misiune dificila, la Ploiesti, in fata campioanei CSU Asesoft.
„A fost un joc greu cu un adversar tenace si victoria este cu atat mai valoroasa. Cred ca a fost meciul lui Vlad Pora, a carui contributie a fost decisiva in multe momente ale jocului. Daca reusim sa ridicam putin stacheta valorica si sa prindem o forma buna, putem spera chiar la o victorie in jocul de la Ploiesti", a declarat presedintele BC Mures, Szalkay Jozsef.
„Ma bucur ca am reusit un meci bun, dar meritul este al intregii echipe. Eu caut sa- mi fac treaba cat mai bine si daca mi se ofera aceasta sansa, am s- o fac in continuare", a fost decalaratia celui considerat eroul meciului, Vlad Pora.


Au evoluat formatiile:
BC Mures: Tomic 7, Pociukonis 9 (3x3 puncte), Pora 18 (4), Masiulis 19, Cooley 20 (1), Peciukas 14 (1), Vlaicu 1, Melnic.
CSM Oradea: Maric 7 (1), Stefan 5 (1), Mandic 18 (3), Mitchell 14 (2), Gnjato 11, Martinovic 6, Lazar 8, Pasca 2.


Rezultatele etapei:
CS Municipal Bucureşti     - CS Otopeni         71-77
Energia Rovinari Târgu-Jiu - CSU Atlassib Sibiu     84-80
Gladiator Cluj             - Gaz Metan Mediaş     62-92
CSU Cuadripol Braşov     - U Mobitelco Cluj     76-83
BC Mureş Târgu Mureş     - CSM Oradea         88-71
SCM U Craiova         - BC Argeş Piteşti     83-73
Dinamo Bucureşti         - CSU Asesoft         68-86
Elba Timişoara             - Steaua Bucuresti     amânat


Clasamentul:
  1. Gaz Metan Med.     18 16   2  1575-1240 34
  2. U-Mobitelco Cluj     18 16   2  1476-1298 34
  3. CSU Ploiesti     18 15   3  1580-1297 33
  4. CSU Atlassib Sb     18 13   5  1392-1335 31
  5. BCM U Pitesti     18 10   8  1400-1331 28
  6. CS Otopeni         18 10   8  1400-1388 28
  7. Elba Timisoara     17 10   7  1409-1356 27
  8. BC Mures         18   9   9  1492-1461 27
  9. Energia Rovinari     18   8 10  1339-1412 26
10. Dinamo         18   6 12  1249-1371 24
11. CSM Oradea     17   7 10  1301-1338 24
12. CSM Bucuresti     18   6 12  1352-1424 24
13. Steaua Turabo     17   6 11  1346-1401 23
14. Gladiator Cluj     18   5 13  1382-1530 23
15. SCM U Craiova     17   3 14  1281-1471 20
16. Cuadripol Brasov     18   2 16  1295-1610 20


Cui i-e frica de Vlad Radescu?

Posted: 28 Jan 2010 02:45 PM PST

La un an de la revenirea lui Vlad Radescu la conducerea Teatrului National din Targu Mures, au si inceput sa apara  voci care sa-l conteste. Nemultumirile au fost redactate intr-o petitie, care circula prin media mureseana, autorii intitulandu-se "angajati ai Teatrului National."  Fara a tine partea cuiva, am incercat sa vedem cum stau lucrurile. Contestatarii lui Radescu, considera ca interimatul acestuia la conducerea Nationalului, inceput in ianuarie anul trecut, valabil 120 de zile, a fost prelungit fara o baza legala. De asemenea, directorul Nationalului, este acuzat de "subminarea sectiei romane a teatrului, prin acordarea unor avansuri nejustificate, nelegale, catre diversi colaboratori." Nu  a fost ocolita nici cazarea directorului la Hotel Continental, in locul spatiului de cazare din cadrul teatrului, precum si naveta saptamanala dintre Bucuresti si Targu Mures, in detrimentul unui program saptamanal de 8 ore pe zi.

Pro si contra
Cu siguranta ca Vlad Radescu nu este agreat de o parte din angajatii Teatrului National, lucru oarecum explicabil, datorita eternelor bisericute din fiecare institutie. "Asa se intampla, pareri pro sau contra legat de director, unii sunt nemultumiti, altii nu. Multi isi pastreaza neutralitatea in aceasta privinta, care vor lua atitudine doar in momentul in care vor observa ca lucrurile intr-adevar nu functioneaza,"a precizat unul din angajatii teatrului.

Scoaterea din anonimat Nationalului
Directorul Vlad Radescu are si partile lui pozitive, mai ales ca, inainte revenirii lui la Targu Mures, haosul domnea in institutia etalon a teatrului targumuresean, atat in ceea ce priveste baza materiala, cat si a actului artistic. De la venirea lui Vlad Radescu, au inceput sa vina regizori care sa monteze la National, care au dat roade, prin prezenta la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti. Urmeaza in acest an, venirea lui Victor Ioan Frunza, un regizor important, ale carui proiecte sunt asteptate de iubitorii teatrului din Targu Mures. Desi contrasteaza cu Cristi Popescu, multi considerandu-l poate prea  poate  dur cu actorii, dar acest lucru e foarte important, sa stie sa "biciuiasca putin actorii", pierduti intr-o visare artistica in ultimii ani.
Asteptarile sunt diferite, fiecare avand alte cerinte despre o anumita conducere, unde vor exista mereu  multumiti si contestatari cu siguranta, dar e si foarte greu, dupa o perioada de vegetatie a Nationaluluii, vreme de sapte ani, e greu sa-l readuci pe linia de plutire intr-o perioada relativ scurta. Nu se stie inca ce se va intampla cu interimatul directorului Radescu, ramane in continuare de vazut daca  va continua la conducerea institutiei.
"E om, si probabil ca incercand sa se apropie de trupa , mai face sI greseli, din tot felul de motive, dar oricum toti sunt in aceeasi caruta, si trebuie urnita din loc, lucru care nu e chiar usor. Incertitudinea persista in continuare, deoarece  oamenii sunt destul de circumspecti, de banuitori, lucru normal dupa sapte ani de inactivitate," a precizat un alt angajat al teatrului.

Directorul nu comenteaza anonimele
Una peste alta, din toata aceasta problema, nu stim cine are de castigat, dar un lucru este cert, de pierdut are in primul rand Teatrul National. Un teatru nu are cum sa functioneze daca acesta este divizat in doua, una pro si alta contra, impotriva unui anumit director. Ce va urma, nu putem sti, doar nutrim speranta ca apele, si asa tulburi datorita crizei, cu repercusiuni in functionarea institutiei, completate cu aceasta stare de nemultumire, se vor limpezi cat mai curand. "Nu pot sa comentez o anonima. Dumeavoastra cum ati putea comenta o anonima, asa putem scrie multe despre oricine. Evident ca e plina de multe adevaruri pe care nu le comentez", ne-a declarat Vlad Radescu.


Carti nerestituite de cinci ani la Biblioteca Judeţeană Mureş

Posted: 28 Jan 2010 02:45 PM PST

Ne bucurăm şi vă lăudăm, pe voi, mureşeni care mai citiţi o carte cu file şi nu cu megabytes. Nu ne place şi vă sancţionăm, pe voi, cei care vă atribuiţi cărţile bibliotecii judeţene ca şi cum aţi fi singurii cititori. Nu ne place de voi, cei care citiţi cărţile alăturându-le coperţile pe la spate. Ne place de voi, cei care restituiţi cărţile în starea în care erau cind le-aţi împrumutat.

Incursiune în structura bibliotecii
Biblioteca Judeţeană Mureş şi-a deschis serviciile pentru cititori în anul 1913, când a fost dat în folosinţă Palatul Culturii. Biblioteca Judeţeană Mureş cuprinde opt secţii de relaţii cu publicul: Biblioteca Teleki Bolyai (una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania); secţia împrumut (ocupă primele două niveluri din sediul central al bibliotecii şi conţine publicaţii de peste 100 de mii de volume); sala de lectură "Mihai Eminescu" (este situată în sediul central al bibliotecii, din strada George Enescu, la etajul doi, dispune de 74 de locuri la mese şi pune la dispoziţia utilizatorilor aproximativ 150 de mii de volume); secţia documentară (situată la etajul trei în sediul central al bibiotecii); secţia "cartea tehnică" (înfiinţată în anul 1974 din dorinţa de a separa fondul de carte stiintifică de cel beletristic, cuprinde astăzi o colecţie de 30 de mii de volume); secţia de informare bibliografică; secţia de artă (situată la etajul întâi al clădirii Bibliotecii Telekiana); secţia pentru copii.

Cum ne înscriem la bibliotecă?
Înscrierea la secţiile pentru adulţi, are loc pe baza actului de identitate a persoanei cu domiciliul în Târgu-Mureş sau a actului de identitate cu viza la zi pentru flotanţi. Copiii (până la 14 ani), se pot înscrie la Biblioteca Copiilor pe baza actului de identitate al unuia dintre părinţi, sau al tutorelui. Cetăţenii din alte localităţi şi cetăţenii străini se pot înscrie pe baza actului de identitate sau a paşaportului, pentru acces limitat în sălile de lectură. Fiecare utilizator poate împrumuta la domiciliu, de fiecare dată, 1 - 4 documente de bibliotecă din secţiile de împrumut. Termenul maxim de împrumut este de 14 zile, acesta se poate prelungi, încă de trei ori câte 14 zile, la cerere.

Există cărţi nerestituite de cinci ani!
În anul 2009, la Biblioteca Judeţeană Mureş s-au înscris 3140 de noi cititori, numărul total de utilizatori activi a fost de 13 789. La începutul lui 2010, existau aproximativ 100 de cititori care nu au restituit cărţile la termen, la secţia împrumut – literatura socioumană (parter). Cititorul care nu restituie cartea la termenul scadent şi nici nu se prezintă pentru prelungirile regulamentare este sancţionat cu plata, pentru fiecare zi de întârziere, a unei sume de 0,2 lei pentru fiecare publicaţie. Dacă în 40 de zile de la data scadentă, cititorul nu restituie cartea, îi va fi anulat permisul de intrare la bibliotecă. Conform statisticilor bibliotecii, cea mai „dorită" carte de la secţia împrumut este o carte scrisă de Mihai Eminescu, împrumutată în 2005 şi nerestituită încă!


Locuri de munca temporare in judet

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Consiliul Judetean Mures a stabilit un program de ocupare temporara a fortei de munca din randul somerilor pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Unitatile administrativ teritoriale au solicitat 693 locuri de munca, insa in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Mures, figureaza 400 de locuri. Posturile au fost repartizate astfel: la Targu Mures au fost repartizate 44 de locuri, la Tarnaveni 20, la Reghin-3, Sighisoara-17, Ludus-6, Sarmasu-9, Sangeorgiu de Mures, Sovata, respectiv Ungheni, cate 6 de locuri de munca.

 


Torpi, examen dificil la Baia Mare

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Formatia masculina de volei CS Torpi Targu- Mures va intalni in cadrul etapei a XV- a a diviziei A in deplasare pe Stiinta Explorari Baia Mare. Maramuresenii se afla pe podiumul clasamentului, ocupand locul al III- lea cu 24 puncte, din zece victorii, in timp ce formatia mureseana ocupa locul VII, are 21 puncte, cu opt victorii si o partida restanta. In jocul tur, in etapa a IV- a formatia antrenata de Ovidiu Macarie a obtinut in fata baimarenilor prima victorie din actuala editie a campionatului, scor 3-1. Misiunea din partida de sambata va fi una mai dificila in urma reducerii numarului jucatorilor dupa plecarea celor trei sarbi.


Boxe de vânzare, casate de către primărie

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

În şedinţa de ieri, 28 ianuarie, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş a aprobat casarea mijloacelor fixe cu o valoare de inventar de 21.464 lei, aflate în patrimoniul privat al consiliului. Acestea se află în gestiunea Serviciului public Administraţia Pieţelor Târgu Mureş. Cu alte cuvinte, aceste boxe de vânzare urmează să fie valorificate, în condiţiile legii. Ele pot fi aruncate sau folosite ca piese de schimb pentru alte utilaje din acelaşi patrimoniu, aflate încă în funcţie.


Dragon Do la prima competitie

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Clubul de arte martiale Dragon Do Targu- Mures va participa sambata la Floresti (judetul Cluj) la prima competitie din acest an. Clubul muresean are deocamdata doua sportive in lotul national (Szekely Ildiko si Florina Notar) si va participa cu zece sportivi la Kata si Kumite. Concursul denumit "Cupa Mickey Mouse" este rezervat copiiilor pana la 14 ani si constituie un util test in vederea unui an competitional plin de evenimente, printre care Campionatul Mondial din luna iulie care se va disputa in Brazilia.


CSU Asesoft - BC Mures la TV

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Partida din cadrul etapei a XX- a a Campionatului National de baschet masculin dintre campioana en- titre CSU Asesoft Ploiesti si BC Mures Targu- Mures se va disputa duminica, 31 ianuarie, de la ora 17.00 in sala Olimpia din Ploiesti si va fi transmisa in direct de postul de televiziune TVR 3. Brigada de arbitri care va oficia este compusa din Doru Vinasi, Marius Udrica si Sorin Drugau.

 

 


Unirea Ungheni - U Cluj 0-4

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Divizionara C de fotbal Unirea Ungheni a pierdut cu un categoric 4-0 partida de verificare disputata miercuri pe teren propriu in compania Universitatii Cluj, una dintre contracandidatele in lupta pentru promovare in prima liga. Formatia antrenata din aceasta iarna de cunoscutul tehnician Viorel Hizo a înscris prin Adrian Popa (2), Lecic şi Machado.


Sahistii intra in competitie

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Sambata va debuta Campionatul Naţional de sah pentru seniori, faza finală. Aceasta se va desfasura la Olăneşti pana in data de 8 februarie. La competitie vor participa si sportivii Clubului Sportiv Scolar Targu- Mures, pregatiti de Fugulyan Gergely si Baratosi Iosif.


CSU Medicina primeste liderul

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Sambata de la ora 17.00 sala UMF din Targu -Mures va gazdui partida din cadrul etapei a XV- a a diviziei A la volei feminin dintre formatiile CSU Medicina si campioana en- titre, CSU Metal Galati. In prezent echipa din Galati ocupa locul secund al doilea al clasamentului, la egalitate de puncte cu lidera Tomis Constanta (26), in timp ce muresencele se afla pe locul VII cu 21 puncte. In tur galatencele au invins cu scorul de 3-0 (-22; -9; -17).


Calcul diferit pentru pensiile politistilor si militarilor

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, pensiile militarilor, politistilor, ai angajatilor serviciilor secrete si ai functionarilor publici din penitenciare vor fi calculate diferit fata de cele ale magistratilor si ar putea beneficia de o serie de conditii speciale. Ministerul poarta  discutii cu reprezentantii Ministerului Apararii si cu experti din Ministerului de Interne pentru a se pune de acord asupra unei formule de recalculare a pensiilor, iar militarii si politistii ar putea beneficia, in plus, de conditii diferite de pensionare printr-un act special.

 


Hot de poseta prins în flagrant

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Politia municipiului Târgu-Mures s-a sesizat din oficiu miercuri, 27 ianuarie, despre faptul ca pe o alee care face legatura între strazile Moldovei si Aleea Hateg, o persoana de sex feminin a fost deposedata de poseta pe care o avea asupra sa, de catre o persoana de sex masculin, care venind din spate i-a smuls poseta din mâna. „În timp ce femeia alerga dupa cel care i-a smuls poseta, un echipaj de ordine si siguranta publica care patrula în zona a trecut la urmarirea si prinderea în flagrant a autorului, identificat în persoana unui tânar în vârsta de 16 ani, domiciliat în Târgu-Mures. Prejudiciul cauzat de acesta a fost recuperat integral, fiind restituit persoanei vatamate. Cercetarile sunt continuate de Politia municipiului Târgu-Mures sub aspectul întrunirii elementelor constitutive ale infractiunii de furt calificat", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures.


O nouă „căsătorie” în politică: PSD-PRM

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Vicepreşedinţii PRM Codrin Stefănescu şi Marius Marinescu au declarat că este posibilă semnarea unui protocol de colaborare cu partidul condus de Mircea Geoană. "Am vorbit de o alianţă a PRM cu PSD în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Alianţa se poate extinde la nivel de judeţe. PRM va decide asupra acestui lucru miercuri, în cadrul Consiliului Director. O colaborare mai intensă la nivel de Capitală va avea loc cât mai curand şi s-ar putea chiar să semnăm un protocol la nivelul organizaţiilor de Bucureşti între PSD şi PRM. Vom încerca să schimbăm majorităţile în foarte multe judeţe", a declarat liderul PRM Bucureşti, Codrin Stefanescu.


Programul „Rabla” accepta si masini neinmatriculate

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Romanii pot intra in programul „Rabla", care va deveni functional cel mai probabil la finele lunii viitoare, si cu masini neinmatriculate, achizitionate „din targ",potrivit  ministrul mediului, Laszlo Borbely. Cat priveste „Rabla" pentru tractoare si masini agricole, Guvernul a stabilit pentru acest an un buget de 100 milioane lei. Potrivit oficialilor de la Mediu, cei inscrisI in program pot primi maximum 17.000 de lei pentru un tractor uzat.


Carnaval Party în Dublin Irish Pub

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Sâmbătă, 6 februarie, în Dublin Irish Pub se va da start la distracţie. „Carnaval Party" într-o atmosferă specifică şi muzică pe măsură. Distracţia va începe la ora 22. Rezervări şi informaţii la telefon: 0265 211 200.

 


Eugen Istodor vine la Teatru 74

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Publicistul Eugen Istodor va fi primul invitat din acest an al Conferinţelor Cetăţii. De la Teatru 74. Astfel, duminică, 31 ianuarie 2010, începând cu ora 18.00, mureşenii sunt invitaţi la o dezbatere liberă pe tema "Idei fixe în societatea românească. După 20 de de ani". În cadrul aceluiaşi eveniment va avea loc şi spectacolul "Vieţaşii" după "Vieţaşii de pe Rahova" de Eugen Istodor, regia Cătălin Chirilă, cu Ciprian Mistreanu, o producţie Teatru 74.


The Glory of Living la Teatru Studio

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Miercuri 3, februarie,  ora 19. Teatrul Studio al Universitatii de Arte Targu Mures, prezinta spectacolul The Glory of Living, in regia lui Marius Oltean. Din distributie fac parte Diana Avrămut, Sergiu Marocico, Silviu Nistor, Simona Codreanu, Vero Nica, Cristina Iusan, Cristina König, Jenniffer Corrales, iar László Ildikó semneaza scenografia spectacolului.


Concert “KagAmi” în Jazz’n’Blues Club

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Marţi, 2 februarie, sala „piano" a clubului Jazz'n'Blues vă aşteaptă cu un concert jazz pe măsură. Protagoniştii vor fi Ana Maria Galea, Alex Man şi Daniel Csikos, uniţi sub numele de „KagAmi". Concertul va începe la ora 21.30, intrarea este liberă!


„Resident Night Party”, în Club Aristocrat

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

"Resident Night Party" înseamnă o petrecere alături de rezidenţii clubului şi de trupa de dans Aristocrat Society Club. Party-ul se anunţă sâmbătă, în Club Aristocrat, cu cele mai noi hituri, surprize şi distracţie. Intrarea este liberă pentru toată lumea, iar cei prezenţi în club până la ora 24 primesc gratuit o bautura la alegere, din partea clubului. Rezervarile se fac la numărul de telefon: 0265-777.999.


Hoti de tevi prinsi la Dumbravioara

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Lucratorii postului de Politie Ernei au prins în flagrant miercuri, 27 ianuarie, doi barbati aflati în intersectia DN15 cu DJ 153/B, în timp ce aruncau în curtea unui imobil mai multe tevi din fier care au fost sustrase de catre acestia din curtea unui bar din localitatea Dumbravioara. Valoarea aproximativa a prejudiciului este de 700 lei, fiind recuperat integral. Fata de cei doi barbati s-a luat masura retinerii preventive pe o perioada de 24 de ore, fiind depusi în arestul Inspectoratului de Politie Judetean Mures, urmând a fi prezentati Parchetului de pe lânga Judecatoria Târgu-Mures cu propunere de arestare preventiva, sub aspectul întrunirii elementelor constitutive ale infractiunii de furt calificat", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures.


Pompierii mureseni, la datorie

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mures, au intervenit in cursul noptii de miercuri spre joi, in trei locatii din judet, pentru asigurarea măsurilor de prevenirea şi stingerea  incendiilor. Primul incident a avut loc la Târnăveni, pompierii fiind solicitaţi de un localnic ce a simţit miros de gaz la robinetul unei conducte. Pompierii au actionat  în comuna Lunca şi în municipiul Reghin, unde două conducte de gaz au fost fisurate în urma unor accidente rutiere. Incidentele nu s-au inregistrat cu victime sau pagube materiale.


Formula noua la Prima Casa din februarie

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Pentru a se asigura că obţin aprobarea dosarului de credit prin Programul „Prima Casă", trebuie, în primul rând, să va informati cu privire la suma pe care o puteti contracta. Pentru a vă asigura că veţi obţine finanţarea dorită, cea mai bună variantă este căutarea unei proprietăţi care să se încadreze în suma standard ce poate fi aprobată de către bancă, ţinând cont de veniturile dumneavoastră.
„Căutarea proprietăţii de achiziţionat se va face numai în limita sumei maxime ce poate fi acordată de către banca aleasă", este sfatul specialiştilor de la imobiliare.ro, care le recomandă cumpărătorilor „să nu încheie un antecontract de vânzare-cumpărare înainte de a se asigura că evaluarea unui expert corespunde cu preţul solicitat de proprietar, pentru că altfel poate pierde avansul". Tot pentru a evita acest lucru, antecontractul de vânzare-cumpărare ar trebui încheiat pe o perioadă de cel puţin două luni, ca să acopere astfel eventualele întârzieri în procesul de aprobare. Alt lucru important pentru a obţine aprobarea dosarului de către bancă este ca imobilul să nu fie mai vechi de 40 de ani.
Programul guvernamental „Prima Casă" va funcţiona în forma actuală până la 15 februarie, urmând ca după această dată să fie restructurat, astfel încât să se pună mai mare accent pe construcţia de locuinţe noi. „Guvernul va veni cu o nouă formulă restructurată, în care, fără să renunţăm la componenta actuală care pune accent pe locuinţele finalizate, îi vom imprima o nouă direcţie. O să punem accent mai mare pe construcţia de locuinţe noi, pentru a întări efectul multiplicator în economie", a declarat premierul Emil Boc, în şedinţa de guvern din 6 ianuarie.


Azi, la Cinematograful ARTA

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Cinematograful din str. Trandafirilor nr. 35-37, tel 0265 266 848, ruleaza de vineri pana miercuri, de la 14.00, 17.00 si 20.00, joi doar de la 14,00 si de la 17,00, "Avatar" un SF de 166 de minute, proiductia SUA 2009. In regia si dupa scenariul lui James Cameron, avandu-i in distributie pe Sam Worthington (Jake Sully) Sigourney Weaver (Dr. Grace Augustine), Zoe Saldana (Neytiri),
Stephen Lang (Miles Quaritch), Giovanni Ribisi (Selfridge) si altii.
Vedem lumea extraterestra prin ochii lui Jake Sully, un fost puşcaş marin paralizat într-un scaun cu rotile. E recrutat să se deplaseze la ani lumină depărtare, la un avanpost al pământenilor de pe Pandora unde atmosfera este toxică. Renăscut în avatarul său, Jake poate merge din nou. Primeşte misiunea de a se infiltra printre Na'vi, care au devenit un obstacol major în exploatarea preţiosului minereu. O frumoasă femeie Na'vi, îi salvează viaţa, iar asta schimbă totul. Curând, se va confrunta cu testul final, când va ajunge să-i conducă într-o bătălie epică care va decide soarta unei lumi întregi.


Reconversia profesionala, masura anticriza

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST


Potrivit unui sondaj Myjob referitor la domeniile către care s-ar reorienta, cei mai mulţi dintre români sunt turismul,vânzările şi marketingul. Având în vedere disponibilizările masive, angajaţii în resurse umane recomandă reconversia profesională. Pentru profesorii de chimie, o alternativă ar fi industria cosmetică, farmaceutică sau chiar în fabricile în care se lucrează cu componente chimice, vopsele etc. Profesorii de limbi străine pot să se îndrepte către traduceri, cei de geografie - către turism, învăţătoarele - către posturi de educatoare la grădiniţele particulare etc. Actele necesare înscrierii la cursurile de formare profesională sunt: recomandare dată de Centrul de Informare şi Consiliere a Serviciului de Mediere, cerere de înscriere la unul din programe, cartea de identitate plus copie xerox, certificatul de naştere în original şi copie, actele de studii în original şi copie, act medical din care să reiasă că sunteţi apţi de muncă. Persoanele care desfăşoară activitate în mediul rural trebuie să prezinte la AJOFM un act eliberat de la organele fiscale teritoriale din care să reiasă că nu obţin venituri. Cursurile se desfăşoară pe o perioadă cuprinsă între o lună şi jumătate şi chiar nouă luni, în cazul celor care optează pentru asistent gestiune sau secretar.
 


Azi in calendarul gregorian

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

1845: „Corbul" (The Raven), de Edgar Allan Poe, publicat pentru prima dată
1886: Germanul Karl Friederich Benz (1844-1929), brevet pentru fabricarea primului automobil alimentat cu benzină
1896: Dr. Emile Grubbe a utilizat radiaţiile pentru a tratata cancerul de sân
1916: Primul Război Mondial: primul raid aerian cu „Zeppelin" deasupra Parisului
1981: S-a dat în exploatare cel mai mare pod de pe Siret, în zona hidrocentralei Galbeni
1990: Simpatizanţii FSN iau cu asalt sediile unor partide în Bucureşti şi în alte oraşe
2002: Preşedintele american George W. Bush a declarat Irak, Iran şi Coreea de Nord drept „Axa răului"

 


Buclele sunt din nou la moda

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Pentru a avea bucle mai bine definite, odată pe săptămână, după spălare, să aplicaţi o mască hidratantă. Mulţi specialişti vă sfătuiesc să nu clătiţi în totalitate masca hidratantă de pe vârfurile părului, permiţând o mai bună conturare a buclelor. După ce ştergeţi părul cu prosopul, aplicaţi o cremă hidratantă specială pentru părul ondulat sau folosiţi o spumă de păr. Lăsaţi apoi părul să se usuce liber, fără a folosi un foehn. După ce aţi şters părul cu prosopul, nu îl mai pieptănaţi, pentru că riscaţi să rupeţi firele de păr. Dacă nu dispuneţi de o placă de păr, puteţi la fel de bine să obţineţi onduleurile dorite cu ajutorul clasicelor bigudiuri. Altă modalitate de a obţine bucle pe păr drept este ca, imediat după ce vă spălaţi, când părul este încă ud, să îl prindeţi într-un coc strâns. Lăsat să se usuce „de la sine", părul se va desface în onduleuri frumoase, largi, naturale. În cazul în care doriţi ca buclele să fie mai mici, există varianta de a prinde părul în mai multe moaţe (în acelaşi stil în care se prinde cocul), care trebuie să fie distribuite pe întreaga suprafaţă a scalpului. La fel ca în cazul cocului, părul trebuie lăsat să se usuce liber.


Sfaturi utile

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST


 - În salata de morcovi cruzi puneţi o lingură de ulei de măsline sau de floarea-soarelui. În acest fel, vitamina A din morcovi va fi mai uşor de asimilat. Evitaţi să puneţi zeamă de lămâie deoarece aceasta distruge vitamina A, care este foarte valoroasă; - Înainte de a da la cuptor o prăjitură în care aţi folosit mere rase, ungeţi-o cu un amestec făcut din puţin unt, scorţişoară şi zahăr. Gustul deosebit de bun va fi evident;
- Pentru ca omleta să fie pufoasă, bateţi bine jumătate din albuşuri într-un castron. În spumă, combinaţi apoi unul câte unul gălbenuşurile şi puneţi la urmă restul de albuş bătut separat. De asemenea, puneţi la fiecare două ouă bătute o linguriţă de făină dezlegată cu puţin lapte sau smântână proaspătă;
- Puneţi în sosul de roşii o linguriţă de zahăr şi una de muştar. Va avea un gust excelent, va fi mai aromat.
- În oala de fiert sub presiune evitaţi să pregătiţi compoturi de fructe, de mere, în special, pentru că spuma care se formează poate bloca spaţiul de comunicare al vasului cu exteriorul, iar valva de siguranţă se poate bloca. Din acelaşi motiv, când fierbeţi orez sau legume uscate, lăsaţi focul mic;
- Când orezul fiert pentru rizotto este aproape gata, adăugaţi un pahar cu lapte. Preparatul îşi va îmbogăţi conţinutul şi acesta va fi mai uşor de digerat;


Recomandarea zilei: Prăjitură cu cremă de nes

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Ingrediente:
Blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 6 linguri făină, 4 linguri ulei, coaja rasă de la o lămâie, un praf de copt.
Crema: 5 gălbenuşuri, 2 plicuri budincă de vanilie, 1 lingură făină, 12 linguri zahăr, 1,5 l lapte dulce fiert, 1 lingură esenţă vanilie.
si  a doua crema: 5 albuşuri, 18 linguri zahăr, 3 linguriţe cu vârf nes. Pentru decor: ciocolată rasă, nuci sau alune prăjite.
Mod de preparare:
Se bat albuşurile spumă cu zahărul. Gălbenuşurile se amestecă cu coaja de lămâie şi uleiul apoi cu albuşul, se adaugă făina cu praful de copt si se pune la copt la foc mic 20 de minute. Pentru crema
se amestecă făina cu praful de budincă, se toarnă uşor laptele rece. apoi se adauga gălbenuşurile amestecate cu zahărul si se fierbe pe baie de aburi până se îngroaşă. Se pune untul în crema călduţă şi apoi esenţa de vanilie. Crema călduţă se pune peste blat.
Apoi se bat spumă albuşurile rămase cu şapte linguri de zahăr. Se pune nesul şi se amestecă până se omogenizează.  Într-o crăticioară cu coadă, se pun pe foc mic 11 linguri de zahăr şi o lingură de apă, să se caramelizeze. Când tot zahărul a devenit lichid, se toarnă fir în compoziţia de albuş, turnaţi-o peste prăjitură şi repartizaţi-o uniform cu ajutorul unei furculiţe. Puneţi deasupra ciocolată rasă, nuci sau alune prăjite sau şi unele, şi celelalte. Prăjitura se lasă la rece până a doua zi.


Horoscop, weekend, 29-31 ianuarie

Posted: 28 Jan 2010 02:42 PM PST

Berbec   
Nu trebuie să vă aşteptaţi ca rezultatele eforturilor dumneavoastră să se vadă imediat. Activităţile intelectuale vă vor aduce satisfacţii. Mental, funcţionaţi la limita superioară e posibil să primiţi o serie de veşti bune.

Taur
Reuşiţi cu extrem de multă uşurinţă să vă faceţi înţeles şi, dacă veţi putea să vă depăşiţi impulsivitatea, veţi avea un succes neaşteptat în plan personal. La locul de muncă vă veţi confrunta cu o situaţie dezechilibrată.

Gemeni
Veţi avea unele câştiguri, dar şi cheltuieli, propuneri de colaborări şi investiţii. Cineva din familie are ceva de lămurit, să-i acordaţi timpul şi răbdarea necesare. O sumă de bani aşteptata întârzie să apară.

Rac
Sunteţi foarte sensibil la influenţele din exterior. Modul de a gândi se poate să fie unul incorect şi aveţi tendinţa de a face unele erori. Evitaţi vorbăria fără rost şi nu spuneţi cuvinte pe care le-aţi putea regreta.

Leu
Lucrurile vă ies destul de greu azi, dar, când veţi avea nevoie, veţi primi un ajutor de unde vă aşteptaţi mai puţin. Relaţia cu prietenii are toate şansele să se îmbunătăţească, dar nu veţi fi scutit de mici nemulţumiri.

Fecioară
Astăzi, călătoriile, indiferent că sunt scurte sau lungi, vă pot aduce avantaje atât din punct de vedere material, cât şi social. Mizaţi foarte mult pe ajutorul necondiţionat al celor din jur, dar va trebui să aveţi grijă.

 
Balanţă
E posibil să primiţi o ofertă de schimbare de slujbă, care ar putea fi urmată de o creştere salarială. Mintea vă este vioaie, dar sunteţi mai dezordonat decât în mod obişnuit, aşa că ar fi bine să vă sfătuiţi.

Scorpion
Unul dintre planurile mai vechi ar putea fi pus în practică. Tot azi aţi putea obţine unele realizări, dacă veţi încerca să modificaţi ceva în cămin. Deja vă simţiţi mult mai bine, nimic nu poate să vă mai afecteze.


Săgetător
Veţi fi eficient la locul de muncă, în proiectul la care lucraţi. Faceţi tot ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor. Acasă există unele neînţelegeri cu cei din familie, dar cu puţină răbdare lucrurile se rezolvă.

Capricorn
Ţineţi la prietenii dumneavoastră, cu care vă împărtăşiţi speranţele şi proiectele. Lărgiţi-vă cercul de prieteni şi relaţiile şi bazaţi-vă pe sinceritate, aceasta va fi reciprocă. Vă bucuraţi de relaţii armonioase.
 
Vărsător
Adoptaţi atitudinea necesară ca să vă atingeţi obiectivele. Vă gândiţi serios la o ameliorare a condiţiilor de serviciu. Un prieten sau o persoană din anturajul dumneavoastră vă va cere un împrumut.

Peşti
Atenţie la problemele cu administraţia, căci riscaţi să aveţi neplăceri. Verificaţi-vă facturile, plătiţi-vă impozitele şi nu vă bazaţi numai pe asigurare. Ar fi bine să vă ocupaţi de bugetul casei.


Niciun comentariu: