Zi de Zi

Zi de Zi


Gombos Csaba „zboara” din CJ Mures la sefia Tarom

Posted: 07 Feb 2010 02:58 PM PST

 

Consilierul judetean Gombos Csaba a fost desemnat de Consiliul permanent al UDMR sa ocupe functia de director general al Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Române Tarom, obtinuta de Uniune în urma negocierilor cu PDL. "Stiam ca fac parte printre nominalizati, dar numai ieri (n.r. sâmbata) s-a luat decizia finala în ceea ce ma priveste. E prematur sa vorbesc despre obiective deoarece îmi voi începe mandatul cu o discutie la nivelul Ministerului Transporturilor, care este actionar majoritar. Consider ca primii pasi vor trebui sa fie o evaluare, o analiza diagnostica a societatii si abia apoi îmi voi propune obiectivele", a declarat Gombos Csaba.

Potrivit acestuia, unul din atuurile care l-au recomandat la conducerea Tarom este experienta pe care o detine în managementul si dezvoltarea unor societati aflate în criza. "Am acceptat propunerea deoarece din punct de vedere profesional reprezinta o provocare pentru mine. stiu despre Tarom ca nu sta foarte bine din punct de vedere al profitului si ma consider un manager de criza, dovada fiind ca în 1999 când am preluat societatea Romcab Târgu-Mures, aceasta era o societate cu o pozitie incerta pe piata, iar acum este lider pe piata cablurilor de joasa tensiune din România. Daca în 1999 aveam o cifra de afaceri de 6 milioane de euro, peste trei ani aceasta era de 20 de milioane de euro", a precizat Gombos Csaba.

Compania Tarom este controlata în proportie de 96,7% de Ministrul Transporturilor, ceilalti actionari fiind SIF Muntenia, Compania Nationala Aeroportul Bucuresti Otopeni si ROMATSA. Gombos Csaba o va înlocui pe Ruxandra Brutaru, fiica unui fost director general al companiei aeriene, Nicolae Brutaru.


Revine Andrei Moscviciov la Finante?

Posted: 07 Feb 2010 02:56 PM PST

 

Curtea de Apel Târgu-Mures a decis, prin sentinta civila nr. 154 din 21 decembrie 2009, suspendarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2773 din 5 octombrie 2009 prin care a încetat contractul de management al directorului coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Mures, Andrei Moscviciov. Acesta a fost schimbat din functie dupa iesirea PSD de la guvernare, cu toate ca dupa preluarea mandatului de director coordonator al DGFP Mures indicatorii de performanta au clasat judetul Mures în topul trei pe tara, iar în octombrie 2009 DGFP Mures s-a situat pe primul loc în ierarhia nationala în ceea ce priveste încasarile bugetare.

Atacat la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, efectele juridice ale ordinului ministrului finantelor publice au fost suspendate pentru serioase îndoieli asupra legalitatii acestui act administrativ individual. Executorie de drept, sentinta civila de suspendare a efectelor ordinului ministrului este ignorata de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, asteptându-se probabil data de 25 mai 2010, la care contractul de management încheiat de Andrei Moscviciov cu MFP îsi înceteaza valabilitatea prin împlinirea termenului pentru care a fost încheiat.

Ramâne de vazut care va fi atitudinea UDMR fata de aceasta situatie juridica care-i pune practic în imposibilitatea de a-si prelua functia negociata cu reprezentantii PDL Mures. Acesta sa fie motivul pentru care PDL Mures a renuntat atât de usor la conducerea finantelor muresene?

Pâna la încheierea editiei Andrei Moscviciov nu a putut fi contactat, fiind plecat în concediu.

 


„Martie al Iubirii” la Târgu-Mures. Va înscrieti?

Posted: 07 Feb 2010 02:54 PM PST

 

Laudabila, dupa parerea mea, initiativa europarlamentarului Tokes Laszlo de a organiza, în perioada 19 – 20 martie, prin intermediul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, o serie de manifestari sub titulatura de „Martie al Iubirii", dedicate comemorarii a doua decenii de la sângeroasele evenimente petrecute în martie 1990 în „orasul trandafirilor". Se stie, în acel martie trist pentru istoria României strazile municipiului Târgu-Mures s-au transformat în câmp de lupta, românii si maghiarii de rând fiind folositi pe post de pioni de câteva minti bolnave (dar viclene), experte în arta manipularii maselor, ciomageala fiind la un pas sa provoace un razboi civil.

Chiar daca (din fericire) pâna la urma incidentele nu s-au soldat cu un razboi, ceea ce s-a întâmplat atunci si-a lasat serios amprenta asupra dezvoltarii ulterioare a Muresului, iar cicatricile sunt vizibile si în prezent. E de ajuns sa privim la judetele din jur pentru a ne da seama ca foarte multi investitori straini ne-au ocolit din cauza fricii, pe considerentul ca în Mures românii si maghiarii se omoara intre ei. De asemenea, din nefericire, nu reprezinta o noutate pentru nimeni ca ani la rândul numele Târgu-Mures a fost asociat în Europa cu dispute interetnice, ceea ce evident nu e adevarat. Oamenii simpli s-au înteles bine si înainte de 1990, dar si dupa. La urma urmei, au stat, pe vremea lui Ceausescu, la aceleasi cozi, au îndurat acelasi frig în apartamente si si-au împartit frateste aceleasi necazuri. Ce motive ar avea sa se urasca? Niciunul! Dimpotriva, greutatile îndurate împreuna nu fac decât sa întareasca buna întelegere si armonia dintre etniile care populeaza judetul.

Tocmai din aceste considerente cred ca initiativa lui Tokes Laszlo ar trebui sa vizeze în primul rând liderii politici si pe unii formatori de opinii, ancorati înca în acel nefericit martie 1990, pentru ca nu degeaba se spune ca pestele de la cap se-mpute...

 


Elevii mureseni premiati la Olimpiada nationala de chimie

Posted: 07 Feb 2010 02:50 PM PST

 

 

Cinci mentiuni este bilantul echipei care a reprezentat judetul Mures la Olimpiada nationala de chimie, organizata la Pitesti în perioada 31 ianuarie – 6 februarie. Delegatia mureseana a fost formata din Oana Maria Câmpeanu si Ioana Bajan (eleve în clasa a VIII-a, respectiv a X-a la Colegiul National "Unirea" Târgu-Mures), Anamaria Hermina Gârbovan si Luana Flavia Radu (eleve în clasa a IX-a, respectiv a XI-a la Colegiul National "Al. Papiu Ilarian" Târgu-Mures), Cristina Pop Ionela, Dorina Dumbrava si Ioana Cristina Suciu (eleve în clasa a VIII-a, a IX-a si a XII-a la Grupul Scolar "Petru Maior" din Reghin si Farkas Jozsef, elev în clasa a X-a la Liceul "Bolyai Farkas" din Târgu-Mures.

Dintre acestia, Oana Maria Câmpeanu, Farkas Jozsef, Ioaa Cristina Suciu si Ioana Bajan au fost distinsi cu mentiune speciala la finalul competitiei, iar Anamaria Hermina Gârbovan a primit mentiune speciala din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Învatamântului. "Am avut doua probe, una teoretica si una practica. Din punctajul total, 60% a fost reprezentat de teorie si 40% de practica. A fost un concurs greu, la care au fost prezenti peste 400 de elevi din toata tara", a declarat Ioana Bajan, una din elevele premiate.

Delegatia mureseana a fost condusa de profesoara Nagy Judit de la Colegiul National "Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mures, iar din comisia care a elaborat subiectele au facut parte doua profesoare muresene, Lavinia Muresan (Colegiul National "Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mures) si Stela Cimpoi (Colegiul National "Unirea" din Târgu-Mures). De asemenea, la pregatirea elevilor au mai contribuit profesorii Cristina Chira si Dorin Cîmpeanu (Colegiul National "Unirea" din Târgu-Mures), Lacramioara Babalau si Martha Crisan (Grupul scolar "Petru Maior" din Reghin).

 


Demareaza „Rabla”!

Posted: 07 Feb 2010 02:49 PM PST

Guvernul a aprobat, în sedinta de vineri, bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al administratiei Fondului pentru Mediu, pe baza caruia se va derula Programul „Rabla", a anuntat primul-ministru Emil Boc.

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a precizat ca în acest an aplicarea Programului „Rabla" pentru masini va începe, cel mai probabil, în 20 februarie. „Din 20 februarie, persoanele care doresc sa beneficieze de acest program pentru masini se pot prezenta la Remat pentru a face formalitatile", a declarat Borbely Laszlo. În ceea ce priveste aplicarea Programului „Rabla" si pentru tractoare, ministrul Mediului si Padurilor a precizat ca aceasta componenta va fi demarata în jurul datei de 20 martie 2010.

Totodata, Borbely Laszlo a explicat ca în ceea ce priveste aplicarea Programului „Rabla" pentru masini, valoarea unui tichet valoric este de 3.800 de lei. „O persoana fizica si juridica poate sa mearga cu mai multe masini, daca le are în proprietate, primeste vouchere, acestea sunt transmisibile. Interesul nostru, al autoritatilor, este sa fie predate masinile vechi, sa dispara de pe piata. În ceea ce priveste persoanele fizice, nu exista limita valorica superioara pâna la care poate sa predea masini. În cazul persoanelor juridice, exista limita de 200.000 de euro pe an, pâna la care pot fi predate masini", a precizat ministrul Mediului si Padurilor. Referitor la Programul „Rabla" pentru tractoare, Borbely Laszlo a aratat ca nu se vor acorda tichete valorice, precum în cazul autoturismelor, ci se va acorda sprijin de la stat, respectiv pâna la 17.000 de lei, dar nu mai mult decât 50% din valoarea noului tractor.

 


Dorin Florea împotriva statuii generalului Gusa

Posted: 07 Feb 2010 02:49 PM PST

 

Vineri, 5 februarie, la sediul Primariei Târgu Mures a avut loc o conferinta de presa sustinuta de primarul Dorin Florea. Printre temele abordate s-au numarat cea a bugetului local, întâlnirile viitoare cu ministrii sanatatii si mediului, dar si întâlnirea pe care tocmai o avusese cu Laszlo Tokes. „Am avut o discutie cât se poate de normala cu domnul Tokes. S-a pus în discutie si aceasta vointa a Consliliului Local care asa cum a fost, în unanimitate privind amplasarea bustului generalului Gusa iar mai apoi tot ei au dat un pas în retragere. Istoria nu a definit cât se poate de clar acest subiect. si eu am recomandat consiliului sa ne abtinem de la a face un gest care sa aduca neliniste pentru unii care au trait revolutia altfel. Aceasta este o pozitie pe care am avut-o si înainte. Nu ne dorim nici un gest care sa aduca neliniste la Târgu Mures", a declarat Dorin Florea. Întrebat daca va fi amplasata acea statuie si daca este împotriva, Florea a spus ca nu a dat autorizatie de constructie si a dat clar de înteles ca este împotriva acestei amplasari. „Deocamdata totul este oprit. Eu consider la ora actuala, având în vedere disputele, ca lumea trebuie sa se abtina de la acest lucru", a mai adaugat Florea.

 

Buget prudent pentru 2010

Referitor la bugetul local pe 2010, Florea aspus ca este unul „prudent, care tine cont de prelungirea crizei". "Bugetul nu va fi diferit de ceea ce înseamna bugetul fiecariu locuitor. Va fi unul prudent, ne abtinem de la deschiderea unor lucrari pentru ca criza înca îsi va face de cap. Dar am preferat sa disloc o parte din bani pentru a cofinanta o parte din bani", a subliniat primarul.

O alta problema abordata a fost cea a deconcentratelor despre care Dorin Florea a spus ca atât Ladislau Schwartz cât si Radu Crisan sunt liberi sa ramâna în „case", dar în colaborare cu cei alesi de catre UDMR. „Legat de sefii de deconcentrate, cei care au venit politic, pleaca politic", a spus Florea la sfârsitul conferintei.

 


Someri multi, locuri de munca putine

Posted: 07 Feb 2010 02:49 PM PST

 

Numarul de someri in judetul Mures este intr-o continua crestere. Peste 170 de angajati urmeaza sa fie disponibilizati in luna martie.

Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Mures informeaza ca la sediul agentiei au fost depuse notificari in vederea disponibilizarilor colective la doua firme de confectii, incepand cu luna martie. O firma este din Targu-Mures si urmeaza sa disponibilizeze 62 de persoane, iar alta din Ludus ce va disponibiliza 172 de persoane. Locurile de munca a acestor angajati depind de comenzile care se vor primi in perioada urmatoare. "Situatia este fluida pentru ca de fapt vor sa se incadreze in prevederile legale, pentru ca nu au o comanda certa si s-a luat o masura. Dar cand au comenzi anunta, iar notificarea nu mai este valabila", a declarat Reghina Farcas, director coordonator al AJOFM Mures. La sfarsitul lunii ianuarie, rata somajului in judet era de 8,3%, fiind prezenti 20.732 de someri. Dintre acestia, peste 12.500 erau indemnizati. De asemenea, 8.435 erau de sex feminin, iar 12.297 de sex masculin. "Rata somajului este dubla fata de anul trecut, cand s-a inregistrat 4,9%", a adaugat Reghina Farcas.

 

Peste 60 de locuri de munca vacante

In ceea ce priveste locurile de munca vacante in judet, vineri, se inregistrau 65 de posturi vacante, din care zece sunt pentru cei cu studii superioare. Asfel, se cauta personal in alimentatie publica, asigurari, confectii, intretinere si reparatii, intretinere auto, inginer de productie, consilier vanzari, operator introducere validare si prelucrare date, electricieni, etc. "Anul trecut in ianuarie s-a inregistrat 710 locuri de munca, fata de 636 cate au fost anul acesta. In schimb anul trecut in ianuarie s-au ocupat 479 de locuri, iar anul acesta 500", a mai informat directorul coordonator AJOFM Mures.

 


Primarii comunelor muresene preocupati de continuitatea investitiilor

Posted: 07 Feb 2010 02:48 PM PST

Astazi va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Mures în care se va dezbate un proiect de hotarâre privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala, pe anul 2010. Unul din membrii comisiei care a lucrat la repartizarea banilor a fost Mihail Porutiu, consilier judetean PD-L, care ne-a oferit câteva detalii despre buget. „Suma totala pe judetul Mures este de aproximativ 31 milioane de lei. Aceasta suma o sa se împarta municipiilor, oraselor si comunelor. Noi am discutat în principiu, iar mâine cred ca vor fi mici retusuri. Municipiile vor primi câte 2 milioane de lei, orasele câte un milion iar restul sa se împarta la comune. Deci pentru comune au ramas 13 milioane. Sigur s-au mai si suplimentat. Spre exemplu, Sighisoara, Miercurea Nirajului, Sarmasu si Sânpaul au primit ceva în plus pentru ca ei au pe masura 322 niste proiecte europene câstigate care trebuie sprijinite", a declarat Porutiu.

Am vorbit cu câtiva primari ai comunelor din judetul Mures pentru a afla ce proiecte vor fi demarate sau continuate cu banii care se vor repartiza astazi. Unii au planuri mari de a începe noi investitii însa sunt si cei care ar fi fericiti daca ar reusi sa termine macar unul din proiectele începute în anii trecuti.

 

 

 

 

Parcuri si trotuare noi în Atintis

„Noi am depus mai multe proiecte pe masura 322. As vrea sa încep anul acesta înca un proiect de amenajare a unor parcuri dar si modernizare a trotuarelor si podetelor din comuna."

Teodor Precup, primar Atintis

 

 

Scoala modernizata în Brâncovenesti

„Cel mai important proiect al nostru este cel de introducere a apei în comuna. De asemenea, mai avem si niste asfaltari si modernizarea iluminatului public în Brâncovenesti si Valeni. As vrea sa continui cu pavarea trotuarelor, însa ceea ce trebuie neaparat sa fac anul acesta este modernizarea scolii generale din Brâncovenesti. Noi am avut un protocol de reabilitare totala dar nu cred ca voi reusi acest lucru. Asa ca vreau din banii de la Consiliul Judetean sa rezolv problema scolii anul acesta. Trebuie facut ceva cu scoala."

Ordog Ferencz, primar Brîncovenesti

 

 

Drum modernizat în Coroisânmartin

„Ca si parte informativa, pentru ca nu stiu despre ce este vorba. Am un proiect de continuare a reintroducerii încalzirii centrale în trei scoli din comuna noastra. Daca ar fi bani as începe si modernizarea unui drum de trei kilometri din comuna pentru ca de câtiva ani tot solicitam bani pentru el. De asemenea, ar trebui terminat si iluminatul public, dar si reparatia unor trotuare."

Dumitru Aldea, primar Coroisânmartin

 

 

Camine culturale modernizate în Corunca

„Noi am depus un proiect de 2,5 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor comunale si a caminelor culturale. Ar mai fi de finalizat introducerea apei, dar si canalizarea si scolile din comuna."

Nagy Martin, primar Corunca

 

 

Iluminatul public, prioritar în Cozma

„Noi avem mai multe proiecte depuse pentru care asteptam fonduri europene. Însa ceea ce ar putea reprezenta o prioritate ar fi iluminatul public. Trebuie sa îl modernizam deoarece instalatiile sunt vechi."

Petru Ormenisan, primar Cozma

 

 

Alimentare cu apa în Cucerdea

„Proiectul cel mai important este cel de alimentare cu apa a comunei. Îmi trebuie o diferenta de bani. De asemenea, vreau sa platesc si studiile de fezabilitate privind proiectul de renovare a satelor. Iar ca proiect nou, ce ar trebui început este cel de modernizare a iluminatului public. Vreau sa mai achizitionez si sa montez cosuri de gunoi la drumurile principale din comuna si sa modernizez strazile si ulitele."

Ioan Oltean, primar Cucerdea

 

 

Statie de epurare a apei în Deda

„În momentul de fata lucram la canalizarea centrului comunei. Vreau ca pâna în iunie sa termin statia de epurare a apei pentru ca deja am investit 12 miliarde. Sper sa primesc bani pentru a face bransarile ca oamenii sa se foloseasca de acest serviciu. La fel speram sa obtinem cofinantari pentru modernizarea caminelor culturale, dar si pentru o baza sportiva în comuna. Asfaltarile drumurilor si canalizarea în celelalte sate sunt alte proiecte pe care as vrea sa le realizez."

Lucretia Cadar, primar Deda

 

 

Proiecte putine la Ibanesti

„Banii pe care îi primesc ajung doar pentru a plati salariile celor din primarie. Dar cred ca iluminatul public. Asta e o problema care ar trebui rezolvata. În rest nu pot sa încep nici un proiect nou anul acesta pentru ca nu mi se dau bani."

Dan Vasile Dumitru, primar Ibanesti

 

 

Canalizarea introdusa la Iclanzel

„Cel mai important obiectiv ar fi canalizarea. Mai avem si un proiect pe masura 322 pentru modernizarea unor drumuri. Am început si o baza sportiva tip I pentru care ar fi bine sa mai primim bani dar si o sala de sport pe care va trebui sa o începem. De asemenea, ar trebui sa modernizam trei camine culturale, cinci scoli si înca trei gradinite. Un ultim proiect ar fi si acela al reabilitarii dispensarului. Ar fi bine daca am primi bani ca sa facem macar jumatate din aceste obiective propuse."

Marian Detesan, primar Iclanzel

 

 

Modernizare de drumuri la Nades

„As începe canalizarea comunei si modernizarea drumurilor în cartierele de romi."

Ivan Erhardt Laszlo, primar Nades

 

 

Pod peste Mures la Ogra

„Trebuie sa ma gândesc la proiectele cu care ma poate ajuta consiliul judetean. Ar fi pietruirea unor drumuri de 19 kilometri lungime si sa finalizam constructia podului peste Mures care este finalizat în proportie de 90%. As vrea sa continui cu gradinita si extinderea scolii din comuna. Ambele se afla într-o cladire. si reabilitarea unei baze sportive ar fi un proiect important."

Ioan Meghesan, primar Ogra

 

 

Se doreste canalizare la Sânger

„Nu stiu daca o sa primim bani pentru canalizarea si modernizare de drumuri din comune. Este vorba de valori mari care nu stiu daca vor putea fi acoperite de Consiliul Judetean. Am depus proiecte si pentru parcuri dar nu am obtinut nici un ban. Au mai fost si alti bani pentru alte proiecte, însa nu am reusit sa începem lucrarile. Se cheltuie bani pe proiectare si apoi nu mai reusim sa continuam."

Alexandru Magheran, primar Sânger

 

 

Baze sportive la Suseni

„Sa vedem ce bani vom primi. Pe masura 322 am depus un proiect pentru canalizare. De asemenea, mai este luata în calcul si modernizarea unui drum comunal de 4,2 km. Acel drum nu mai este deloc asfaltat. Vreau sa mai reabilitez si caminul cultural din Suseni si mai am un proiect pentru un Centru de îngrijire a batrânilor. Daca acestea s-ar rezolva ar fi foarte bine. Am mai primit 4.000 de lei pentru doua baze sportive dar nimic consistent. Cred ca vom primi bani cu târâita."

Mihai Morar, primar Suseni


Monumentul drumetilor montani pe Platoul Cornesti

Posted: 07 Feb 2010 02:48 PM PST

Vineri, 5 februarie, la sediul judetean UDMR a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Asociatia Turistica Perpetuum Mobile si Outward Bound România Societate pentru Tineret. Acestia sunt organizatorii competitiei internationale de aventura Carpathian Adventure. Întâlnirea a fost structurata pe doua teme importante: prima s-a referit la rezultatul anchetei desfasurate în cazul salvarii neprofesionale a unui accidentat care a suferit o hemoragie cerebrala în muntii Fagaras. Accidentul a avut loc în data de 13 august 2009, iar victima a decedat. Organizatorii concursului, printre care si Vajda György, ziarist la Nepujsag au acuzat Asociatia de Salvamont Victoria din Brasov de faptul ca ar fi vinovati de moartea acelui arbitru al concursului de anul trecut. Hotarârea a fost luata de catre autoritatile din Brasov si se specifica faptul ca cei de la Victoria nu au avut nici o vina pentru ca nu au dispus de aparatura necesara.

Chiar daca nu s-a luat nicio solutie de sanctiune, organizatorii au înaintat o scrisoare catre ministrul sanatatii pentru ca macar Salvamont Brasov sa fie dotat cu un elicopter special cu troliu. „Dupa ce Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani ne-a confirmat faptul ca salvarea a fost facuta neprofesional am înaintat o sesizare catre Consiliul Judetean Brasov iar ei au spus ca acuzatiile sunt nefondate. Ei au spus ca vina o poarta organizatorii competitiei.Noi consideram ca acest raspuns este jignitor fata de noi si fata de un organ legal constituit, Comisia Juridica a Asociatiei Salvatorilor Montani", a declarat Vajda György, unul din organizatorii concursului montan.

De asemenea si Horvath Kovacs, directorul Outward Bound România, a subliniat necesitatea unui elicopter cu troliu pentru ca sa nu mai fie întâmplari similare celei de anul trecut când cei de la Salvamont au avut nevoie de 20 de ore pentru a interveni, iar atunci s-au prezentat cu ceai si sandwich-uri. "Vrem ca Salvamont sa aiba elicopter cu echipament adecvat", a insistat Horvath Kovacs.

Cel de-al doilea subiect a fost amplasare unui monument dedicat drumetilor montani pe platoul Cornesti. Organizatorii considera ca acesta ar reprezenta o dovada de respect pentru cei care si-au pierdut viata pe munte dar si pentru drumetii care "desfasoara o activitate de pionierat în acest domeniu". S-a realizat un concurs de creatie, au fost prezentate sapte lucrari dintre care doar doua au mers în faza finala. Ele apartin lui Santa Csaba din Sovata si Berze Imre din Odorheiul Secuiesc si urmeaza ca cea mai buna dintre ele sa fie prezentata Consiliului Local pentru avizele necesare.

Vajda György a tinut sa precizeze faptul ca propuneri înca se mai asteapta si oricine este interesat sa vina cu o idee pentru acest monument, este primit cu bratele deschise.

În ciuda accidentului de anul trecut organizatorii vor organiza si anul acesta un eveniment similar care va avea loc acasa, în judetul Mures în muntii Calimani si Gurghiu.

 


Muresul, Clujul, Sibiul si aeroporturile lor

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST

Multi dintre noi am apelat în acesti ultimi ani la calatoriile cu avionul si în multe cazuri la calatoriile cu avioanele companiilor low-cost (costuri si servicii reduse, bilete cu pret mic). Ca sa poata opera aceste companii aviatice au nevoie, dupa cum bine v-ati dat seama, de aeroporturi cât mai bine pozitionate si dotate din toate punctele de vedere.
O parte dintre noi am calatorit de la Cluj sau Sibiu si am vazut cât de mult timp pierdem cu drumul pâna la aeroporturile din judetele limitrofe. Pe de alta parte stim ca aceasta zona centrala a Transilvaniei are o concurenta atât între companiile aviatice, dar mai ales în ultima vreme si între aeroporturi. Poate stiati ca cei de la Cluj si-au propus sa construiasca un alt aeroport în zona Gherla. Cei de la Sibiu au probleme de relief si nu prea pot sa îl extinda. Cel din Târgu-Mures are un mare avantaj: este mult mai bine amplasat, nu are probleme de navigatie, de teren sau de extindere.
Aeroporturile din Cluj si Sibiu au însa un avantaj însemnat fata de cel din Târgu-Mures: mult mai multe curse operate de mai multe companii.
Acest avantaj al curselor operate de aceste companii aeriene la Cluj si Sibiu poate fi mult mai usor recuperat din punct de vedere material, decât constructia de la zero a aeroportului de la Cluj sau mutarea muntilor si curentilor de aer.
Cum se poate face acest lucru? Semnând un contract de suport comercial cu una din cele mai bune companii low-cost din Europa si care doreste sa înceapa curse din Târgu-Mures spre Milano si Pisa în prima faza. Întelegerea ar fi ceva de genul: daca va aducem cu zborurile noastre 25.000 – 30.000 de pasageri dinspre si spre Târgu-Mures atunci pentru acest serviciu noi dorim o suma de 150.000-200.000 euro. Aceasta suma de bani se plateste daca firma de transport aviatic low-cost îsi îndeplineste obligatia asumata prin contract.
Autoritatile noastre locale nu au prea fost la scoala unde se predau lectii de comunicare si buna guvernare. Ori scoala nu exista prin zona, ori nu au mai fost locuri pentru ei. Trecând peste faptul ca ne trezim în ceasul al doisprezecelea ca mai avem doar câteva zile pentru a rezolva o problema importanta si iarasi am ajuns sa improvizam, desi nu suntem la concert de jazz, cred ca merita ca oamenii din comunitatea mureseana sa dea o mâna de ajutor politicienilor ce ne conduc si managementului aeroportului muresean astfel încât sa ajungem sa recuperam cât mai mult posibil pe zona de transport aviatic, turism si dezvoltare de afaceri.
Autoritatile implicate ofera o investitie si ne cer sa contribuim cu niste bani care se vor întoarce direct si indirect prin vânzari de servicii, locuri de munca nou create, taxe si impozite platite de cei care vor dezvolta afaceri via Aeroportul Târgu-Mures.
 Îi rog pe cei carora le place sa calatoreasca cu mai putini bani platiti pe bilet, cu mai putin timp pierdut în trafic, care vor avea mai multi turisti în vizita si mai multi bani în comunitate sa îi roage pe parintii, bunicii, unchii, matusile lor sa se implice în a da o mâna de ajutor financiar.
Ajutorul poate consta în promovare în rândul prietenilor si cunoscutilor din zonele limitrofe si prin efectuarea unui lobby prin cei implicati în buna guvernare a comunitatilor, astfel încât sa ajunga sa calatoreasca la anul pe vremea asta spre alte destinatii decât cele actuale, iar cei din Sibiu, Cluj si alte orase din România sa vina  sa zboare de pe Vidrasau. Pentru informatii suplimentare se poate apela la Aeroportul International Transilvania Târgu-Mures si la Consiliul Judetean Mures,  proprietarul aeroportului muresean.
Am scris acest text fara a fi platit de cineva, cu bune intentii si cu interesul declarat de a ajunge sa calatoresc cu familia si cu cei dragi mie de pe aeroportul muresean spre cât mai multe destinatii turistice sau de afaceri, iar partenerii noastri din SUA sau Europa de Vest sa poata ajunge mult mai repede la noi la firma. Este o prima actiune de voluntariat pentru sprijinirea unui proiect care ne poate aduce mai multa bogatie spirituala si materiala. Sunt sigur ca nu va fi singulara si ca vom sti sa aratam ca am învatat ceva din scoala vietii despre a da, pentru ca daruind vei dobîndi.
 

Dan Masca este un antreprenor muresean  pe zona de new media, internet si IT - www.reea.net, realizând împreuna cu ai lui colegi proiecte online unice, necomerciale,  de comunitate ce pot fi vizitate la adresa www.inmures.ro.


UDMR si-a anuntat directorii deconcentratelor!

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST

Presedintele executiv al UDMR Mures, Szabo Arpad, a anuntat vineri, 5 februarie, directorii si directorii adjuncti ai deconcentratelor din Mures ce revin Uniunii. În comunicatul trimis, conducerea UDMR a afirmat ca în nominalizarea facuta a tinut cont de competenta si pregatirea profesionala a specialistilor care si-au depus CV-urile. Acest lucru s-a întâmplat dupa ce în urma cu câteva zile, presedintele executiv al UDMR Mures a declarat ca are foarte multe CV-uri depuse pentru sefia deconcentratelor si ca o parte din lista s-a definitivat.  


Nominalizari directori deconcentrate:
Arhive Nationale Mures: Laszlo Lorant
Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala: Antal Lehel
OARZ: Suba Kalman
Oficiul de Studii Pedologice: Demeter Mihaly
ADS: Jaray Albert
Serviciul Judetean de Metrologie: Magos Gyorgy
Oficiul Teritorial pentru IMM: Torok Csaba  
Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor: Csomoss Miklos  
SC Electrica: inginer sef Tokes Lajos
DJT: Kakassy Blanka
Finante Publice: Denes Iren  
Vama: Ferencz Gabor
Casa de Pensii: Ileana Morent
Casa de Asigurari de Sanatate: Acs Valeria
Spitalul Clinic Judetean: Konrad Judit  
RAR: Palfi Mihaly   
Directia Sanitara Veterinara: Fegyverneky Sandor  
 

Nominalizari directori adjuncti:
Oficiul Judetean de Cadastru: Gyorgy Sandor
Directia pentru Agricultura: Kroner Zoltan si Csegzi Gergely
APIA: Bordi Kacso Zsolt  
Posta Româna: Eros Csaba
ISCIR: Kacso Zoltan
Inspectoratul Scolar Judetean: Illes Ildiko   
Garda Financiara: Jakab Istvan   
Directia Silvica: Kacso Katalin  
AJOFM: Decsei Eva
DSP: Csiki Zsuzsa
Directia de Statistica: Szanto Lorant


„Acest lucru dovedeste ca ei au încredere în mine. Eu am mai fost director adjunct al acestui compartiment în cadrul Directiei Agricole. Sunt multumit si sper sa nu le însel încrederea. Chiar ma bucur ca mi-au acordat aceasta încredere."
Antal Lehel, director nominalizat al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala


„Am detinut aceasta functie pâna în mai, anul trecut. Conform legislatiei, am fost schimbat din functie. Cred ca realegerea mea dovedeste ca ei au încredere în ceea ce stiu sa fac si de-a lungul activitatii am dus Muresul pe primele trei locuri la concursurile din domeniu. Experienta si pregatirea mea profesionala au fost criteriile pentru care am fost ales. Am o experienta de 12 ani în domeniu si am acumulat foarte multe cunostinte. Dupa ce am fost schimbat anul trecut, am fost numit inspector zonal tot în domeniu asa ca am o anumita experienta."
Suba Kalman, director nominalizat pentru OARZ

„La ora actuala sunt inspector sef în acest domeniu. Îmi desfasor activitatea în sistem si ma bucur ca mi-au acordat aceasta încredere."
Eros Csaba, director adjunct nominalizat pentru Posta Româna   


„Cred ca profesionalismul este principalul motiv pentru care s-a ales sa continui eu în aceasta functie. Eu totdeauna am fost în sprijinul oamenilor. Este o meserie care cere multa rabdare."
Ileana Morent, director Casa de Pensii   


„Ma bucura foarte mult acest lucru. Am fost director pe acest post timp de 12 ani. În aprilie am fost înlaturata pe nedrept. Profesionalismul si vechimea în aceasta meserie au fost motivele pentru care m-au ales. Cunosc foarte bine activitatea din acest domeniu."
Decsei Eva, director adjunct nominalizat pentru AJOFM


Desenele animale violente, periculoase pentru copii

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST

Odinioară, micuţii se delectau cu farsele nevinovate pe care şoricelul Jerry i le făcea mereu lui Tom sau cu peripeţiile prin care trecea marinarul Popey pentru a o salva pe slăbănoaga Olive. Astăzi, serialele de desene animate sunt variate, unele dintre ele având chiar scene violente. Dependenta, comportamentul violent, agresiv sunt pericole greu de cuantificat la aceasta varsta, insa tot mai multi copii prezinta o serie de probleme.
Povestile, basmele pe care copii le ascultau altadata de la parinti si bunici, au prins treptat viata si in desenele animate „Scufita Rosie", „Alba ca Zapada", insa evolutia desenelor animate a devenit din ce in ce mai ingrijoratoare, deoarece s-a trecut brusc de la desenele inocente la desenele cu caracter violent. Daca in urma cu cativa ani copiii invatau din desenele animate cum sa se comporte civilizat, sa iubeasca natura si animalele, acum invata sa se comporte violent. Multi copii, in loc sa desfasoare activitati creative in lumea reala, sunt lasati ore in sir la televizor pentru ca asa stau cuminti si nu deranjeaza. De fapt, in timpul privitului la televizor, partea creierului responsabila cu invatarea este inactiva, nefiind stimulata. „Copiii sunt afectati de prezenta micului ecran inca de la varste fragede de trei-patru ani si la acesti copii s-au observat modificari semnificative atat in dezvoltarea gandirii cat si a comportamentului in general (scaderea cunostintelor de vocabular, raspandirea unor ticuri verbale, comunicare prin gesturi odata cu exprimarea). Copiii care se uita la TV de mici vorbesc mai prost, gandesc mai slab decat alti copii de varsta lor care de mici au fost invatati cu povestile", a declarat dr. Marieta Gabos Grecu, medic primar psihiatru la Clinica de Psihiatrie nr. 1 din Targu-Mures.

Comunicarea cu parintele, vitala
Copilul absoarbe toate influentele negative din desenele animate, pentru ca el nu stie si nici nu poate sa se apere de acestea. Pentru a evita aceste aspecte, interzicerea copilului la desene animate nu este o solutie. Specialistii recomanda parintilor sa comenteze impreuna cu copilul ceea ce traieste, vede si aude pentru a-l ajuta astfel sa-si formeze un comportament normal, fara influenta negativa a personajelor din desenele animate. „Dialogul cu copilul trebuie purtat inca de la o varsta frageda. Parintele sa incerce sa comenteze impreuna cu copilul desenul animat, calitatile personajelor din desene,  pentru a putea mai apoi sa discearna intre ce inseamna sa fi bun sau sa fi rau. E de preferat sa ajuti copilul sa-si aleaga desenul animat, dar acestea nu pot fi alternative la plimbari in aer liber, jocuri creative", a mai spus psihiatrul. Aceasta mai recomanda ca in camera copilului sa lipseasca televizorul, iar la varstele de trei-patru ani, prezenta in fata televizorului sa nu depaseasca o jumatate de ora.



Torpi, cu un pas in play-off

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST

Formatia masculina de volei CS Torpi Targu-Mures a invins cu scorul de 3-0 (-20; -17; -17) echipa CVM Brasov, aflata pe ultimul loc al clasamentului diviziei A. Partida din cadrul etapei a XVI- a, disputata sambata dupa masa in Sala Sporturilor din Targu-Mures a fost la discretia gazdelor, cu unele perioade mai echilibrate. Dupa plecarea celor trei jucatori sarbi lotul muresenilor s-a subtiat considerabil, dar evolutiile bune din etapele precedente le ofereau o buna sansa de a se clasa pe un loc de play-off. S-a reusit oarecum completarea lotului prin aducerea unui libero. Acesta este Szekely Zoltan, imprumutat de la Dej, fost component al lotului national de juniori. A putut fi transferat deoarece nu a evoluat in retur la fosta sa echipa.
Primul set a fost echilibrat doar pana la jumatatea sa. Brasovenii au reusit sa preia avantajul la 10-9. Torpi a reusit sa intoarca repede si sa se desprida desprinda decisiv dupa doua blocaje si alte doua atacuri in aut ale oaspetilor, incheind setul la 20. Setul secund a fost dominat din start de elevii antrenorului Ovidiu Macarie, care s- au desprins la 6-3. Brasovenii au reusit o revenire, egaland la 9, dupa care gazdele au evoluat cu mai multa siguranta si au castigat la 17, dupa cateva mingi foarte disputate. Ultimul set a fost incheiat cu acelasi rezutat, in ciuda faptului ca oaspetii au condus in debutul jocului. Dupa 1-5 si 6-10, echipa mureseana reuseste sa egaleze si sa preia conducerea la 13-12. Blocajul a functionat impecabil spre finalul setului si nu a lasat nicio sansa adversarului.

Urmeaza derby-ul cu Dinamo Bucuresti

CS Torpi a aliniat formatia: Milotin, Dinu, Pop, Toronyai, Schiesz, Filip, Szekely- libero, Pietraru, Farcas, Parpala. "Am facut un joc mai bun, dar adversarul nu a fost Dinamo. Cu ei la preluare va fi mai greu. Noul libero este un jucator bun, l- am avut doi ani la Dej, dar trebuie sa se acomodeze cu echipa. Victoria de astazi si faptul ca urmaritoarele, Steaua si Clujul au pierdut si nu ne mai sufla in ceafa, ne ajuta mult. Cu victorii in fata lor putem incheia fara probleme chiar pe locul VI", a declarat dupa joc antrenorul Ovidiu Macarie.
Pentru Torpi urmeaza doua partide deosebit de dificile, ambele pe teren propriu. Marti de la ora 16.30 muresenii vor primi replica echipei Dinamo Bucuresti, restanta din etapa a XIV-a, iar sambata urmeaza confruntarea cu lidera campionatului, Tomis Constanta.


Municipalii debuteaza cu victorie in Ungaria

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST


Lidera seriei secunde la fotbal, FC Municipal Târgu-Mureş, a învins sâmbătă cu scorul de 1-0 formaţia Dunajska Streda, din prima ligă slovacă. Pentru elevii antrenorului Cosmin Bodea a fost primul joc de verificare din cadrul stagiului de pregătire efectuat la Tata, Ungaria. Unicul gol al partidei a fost înscris de Vancea în minutul 35. Mureşenii au dominat clar partida, şi-au creat o sumedenie de ocazii, în special în prima repriză, când s-a şi înscris golul victoriei. În minutul 10 al meciului au reuşit să deschidă scorul prin Lupuţ, dar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid. Partida s-a disputat pe un teren artificial, la dimensiuni normale, teren omologat pentru jocuri internaţionale.
Cosmin Bodea a început jocul în următoarea formulă: Şteţca - Maghici, Lupuţ, Gongolea, Szilagyi - Anton, Vârtic, Stere, Sfârlea - Dan Roman, Vancea. După pauză Gongolea şi Stere au fost înlocuiţi cu Vagner şi Biţiş, iar pe parcursul reprizei secunde a fost rulat aproape întreg lotul. Au mai evoluat portarul Dănălache şi jucătorii de câmp Cristian Pop, Bălău, Alexandru Pop, Ilea, Vereş, Marian Roman şi Şaim. Singurii care nu au fost folositi in jocul de sambata au fost atacantul Prodan, care acuză dureri la tendon şi ultimul sosit în lotul mureşenilor, Casian Miclăuş, considerat încă nepregătit.

Oficialii mureseni, multumiti de jocul prestat
"Am făcut un meci bun. Ne-am creat mai multe ocazii, puteam să mai inscriem dar s- a ratat mult. În mare, sunt mulţumit de jocul echipei şi sper ca în cele trei săptămâni rămase până la prima etapă să atingem forma ideală", a declarat antrenorul principal al FC Municipal, Cosmin Bodea. "Este adevărat că adversarul se află în jumătatea a doua a clasamentului slovac, care este inferioer celui românesc. Am dominat jocul, dar trebuie să  ţinem cont şi de faptul că a fost primul meci din aceasta etapa şi ne aflăm în pline pregătiri. Sunt mulţumit de prestaţia echipei", a declarat Alex Krenek, preşedintele executiv al mureşenilor.
Saptamana viitoare muresenii vor sustine alte trei partide de verificare, in compania a trei formatii din campionatul primei ligi maghiare. Prima va avea loc marţi, adversara fiind o aspiranta la titlu, lidera campionatului, Videoton Szekesfehervar.


City’us rămâne pe primul loc

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST

Liderul Campionatului National de futsal City'us Targu-Mureş a obţinut cea de-a 14-a a sezonului, invingand cu scorul de 6-2, la pauză 4-1, la Sfantu Gheorghe, în faţa formatiei locale Spicom. Partida s- a disputat sambata in cadrul etapei a XV-a. Golurile targumureşenilor au fost inscrise de Philipe (minutul 3), Lando (8), Titalo (10), Gherman (15 si 29) si Vitor Hugo (38). Gazdele au punctat câte o dată in fiecare repriză, ultima reuşită venind în urma unei lovituri de la 6 metri, uşor acordată. La Spicom au evoluat mai mulţi jucatori straini, doi dintre ei activând în trecut şi sub tricoul lui City'us: Paulo Pinto şi Costa.
Pentru acest joc, antrenorii targumureşeni au folosit urmatorul lot de jucători: Carlao, Klein – portari, Molomfălean, Lando, Philipe, Titalo, Gherman, V. Hugo, Csoma, Muntean, Nuno Miguel şi Rodrigo. Primul cinci a vut urmatoarea componenta: Carlao – Philipe, Gherman, Rodrigo, Molomfălean, iar pe parcursul jocului au fost folosiţi toţi jucătorii inscrisi pe foaia de arbitraj, portarul Klein păzind buturile pe tot parcursul reprizei secunde.
La partida de la Sfantu Gheorghe au asistat şi cei de la Design Construct Braşov, echipă cu care, alaturi de Concordia Chiajna sunt principalele adversare ale targumureşenilor in lupta pentru titlu. Prima confruntare va avea loc cu brasovenii in etapa a XVIII- a, programata pe 28 februarie. Pana atunci, in etapa următoare, cea de-a XVI-a, City'us va întâlni pe teren propriu pe Clujana Cluj, dupa care vor avea o saptamana de pauza. Partida cu clujenii va avea loc duminică, 14 februarie, de la ora 18.00, în Sala Sporturilor.
După disputarea a 15 etape, City'us acumulează 42 de puncte şi rămâne în fruntea clasamentului. De menţionat că, aşa cum se preconiza, o altă formaţie din prima ligă la futsal a decis să se retragă. Dupa cele doua formatii ale judetului Hunedoara, FC Deva si Olimpic Simeria, care si-au anuntat retragerea inaintea inceperii returului, Politehnica Timişoara, care nu a disputat primele doua etape le-a urmat. Astfel, la această oră au rămas doar noua echipe, din care primele opt se vor califica în play-off.


In spatele unei raguseli se poate ascunde un cancer laringian!

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST

De cele mai multe ori, problemele care tin de sfera ORL nu sunt luate in seama de pacienti. Astfel, de la o simpla raceala, se poate ajunge la complicatii severe. Sau de la fumat, la cancer laringian. Dr. Szocs Mihaly, medic primar ORL la Clinica ORL din Targu-Mures incearca sa evidentieze o serie de probleme cu care se confrunta pacientii, dar si simptome ale unor boli grave, ce de multe ori trec neobservate.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente patologii cu care se prezinta pacientii la dumneavoastra?
Szocs Mihaly: Specialitatea ORL este una vasta. Desi la prima vedere pare sa fie o specialitate mai restransa, totusi varietatea si complexitatea afectiunilor, respectiv a problemelor care se ridica din punct de vedere ORL la pacienti este foarte vasta. Patologia cea mai frecventa este totusi patologia inflamatorie pentru ca este o patologie ce tine de infectii virale sau bacteriene, rinosinuzite, faringo-amigdalite, otite medii acute. Una din problemele grave cu care ne confruntam este patologia tumorala, cancerele care in ultima perioada s-au inmultit foarte mult.
Rep.: Din ce cauza?
S.M.: Factorul cel mai incriminat este fumatul. Mai ales cancerul laringian care poate sa dea complicatii si, in multe situatii bolnavii sunt intr-o stare avansata, inoperabila. Sunt cele mai grave probleme cu care ne confruntam.
Rep.: Care este incidenta acestei patologii?
S.M.: La Clinica ORL numarul de tumori laringiene pe care il operam pe luna se ridica la cinci-sase laringotomii.
Rep.: Cand este necesara prima vizita la ORL?
S.M.: Vizita si consultatia este dictata de acuzele bolnavului. De obicei constatam destul de multe aspecte negative. De multe ori constat costernat ca bolnavul merge la farmacie si cere ceva pentru o durere de gat, sau pentru ca i s-a infundat nasul. Sunt probleme ORL pe care bolnavul incearca prima data sa le rezolve la farmacie, daca vede ca nu a rezolvat nimic cu ce a primit acolo se duce la medicul de familie si daca nu se poate rezolva cazul nici acolo, este trimis la un medic specialist ORL. De putine ori se intampla ca bolnavul sa se prezinte direct la medicul specialist. Sfatul meu este ca, daca apare o problema in sfera ORL si poti sa o localizezi, ca e nas, gat, laringe, atunci este indicat cat mai repede sa mergi la un medic specialist. De exemplu, vorbind de tumorile laringiene, multi bolnavi ignora raguseala, care este un simptom destul de evident. Pentru ca in spatele unei astfel de raguseli se poate ascunde un cancer laringian. Noi spunem ca la orice raguseala care nu trece timp de sase saptamani, trebuie obligatoriu facuta vizita la un medic ORL-ist.


Peste 600 de muresenii restantieri Fondul Asigurarilor de Sanatate

Posted: 07 Feb 2010 02:47 PM PST

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mures a emis anul trecut 612 somatii si titluri executorii persoanelor fizice datoare la Fondul Asigurarilor de Sanatate. Restantele sunt din 2004, la care se calculeaza penalitatile si majorarile de intarziere.
In urma protocolului incheiat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, au fost emise instiintari pentru calcularea contributiilor datorate la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de catre persoanele fizice autorizate. Anul trecut CJAS Mures a emis 775 de decizii de impunere, 612 somatii si titluri executorii datornicilor la FNUASS, pentru restantele inregistrate din 2004 incoace. "Pe toata perioada, 2004-2009 au fost emise atat decizii de impunere cat si somatii de plata si titluri executorii. Dintre debitorii somati, 3462 si-au achitat integral datoriile la Fond", a declarat Radu Crisan, presedinte director general al CJAS Mures.  Toti cei care inregistreaza venituri supuse impozitarii pe venit sunt obligati sa plateasca o cota parte la FNUASS. Daca nu se prezinta la termen pentru efectuarea platii, din a doua zi li se impune o majorare de 0,1% pe zi. Datornicii au primit decizii de impunere   iar de la data mentionata pe confirmarea de primire a deciziei de impunere  se emite somatia. Daca nici somatia nu este achitata, in termen de 15 zile de la data primirii confirmarii, se trece la partea de executare silita care poate fi prin proprire pe conturi, sechestru de bunuri mobile si imobile, propriri pe salarii sau orice alte venituri, conform Codului Fiscal. "Anul trecut s-au facut 49 de propriri pe conturi pentru debitorii la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate", a spus Crisan.
Pentru a putea fi calculate contributiile si penalitatile, persoanelor fizice autorizate trebuie sa prezinte copie dupa decizia de impunere anuala de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, copie după cartea de muncă, copii după actele de identitate si  dovada încadrării într-o categorie de contribuabili


Peste 600 de persoane au participat la Balul Însuratilor

Posted: 07 Feb 2010 02:46 PM PST

Sala de festivitati a firmelor Gliga a devenit, sâmbata, 6 februarie, pentru a treia oara gazda celui mai mare bal organizat în municipiul Reghin, Balului Însuratilor, la care au luat parte anul acesta un numa record de 620 de participanti. Cuplurile si-au rezervat locurile la bal, unde au venit costumati în port national, pentru a-si reprezenta zona si traditiile populare, locurile disponibile au fost ocupate în timp record spre surprinderea organizatorilor de peste 300 de cupluri din judetul Mures, drept pentru care organizatorii nu au mai fost nevoiti sa îsi faca reclama pentru promovarea evenimentului.

Octavian Ursulescu si Ilie Frandas, amfitrionii balului
Manifestarea a fost organizata de firmele Gliga si Asociatia Culturala "Mosteniri Muresene". Prezentatorul balului a fost îndragitul om de televiziune Octavian Ursulescu, care a fost ajutat de reghinenanul Ilie Frandas. Daca în ultimi doi ani evenimentul se bucura de vizita unor oficialitati si invitati speciali din rândul secretarilor de stat, senatori, deputati, prefecti sau a presedinti ai Consiliului Judetean în acest an  participantii nu au mai primit invitatii "moca" si toti participantii si-au rezervat locuri si si-au platit consumatia. De la bal nu au lipsit chizesii, nici filmele documentare despre obicieiurile populare, expozitile de costume populare si de icoane pe sticla.

sapte primari prezenti la eveniment
În acest an la Balul Însuratilor au sosit sapte primari din zona Reghinului pentru a-si reprezenta zona si traditiile populare din comunele: Breaza, Faragau, Batos, Chiherul de Jos, Suseni, Solovastru si Vatava. Despre datini si obiceiuri care se mai pastreaza si care au fost uitate au vorbit Maria Borzan directoarea Muzeului Etnografic Reghin, Sorina Bloj directorul Casei de Cultura a Tineretului "George Enescu,,, Victoria Fodor Demian, Catalin Cioba, Ilie Frandas. Muzica a fost oferita de formatia Diamant iar dintre solisti de muzica populara care au întretinut atmosfera de voie buna amintim pe: Maria Sântean Faghiura, Teodor Sântean, Anuta Toncean, Vasile Puscas si Dumitru Gliga.

Perinita si roata norocului
Din desfasuratorului balului nu au lipsit jocurile barbatesti si mixte, perinita si roata norocului. De pe masa participantilor nu a lipsit tocanita de ciuperci cu mamaliguta, cânatii de casa, ciorba de fasole, sarmalele si galustele cu pasat iar însuratii au putut degusta tuica de casa, vin sau bere la discretie. Participantii din mediul rural care nu au mai gasit locuri pentru a se înscrie la Bal au putut viziona în premiera la televiziunea locala pe postul de televiziune "Gliga CATV Reghin,, Balul Însuratilor în direct pâna la primele ore ale diminetii. Evenimentul "Balul Însuratilor,, organizat la Reghin de Firmele Gliga a primit anul trecut în luna decembrie o Diploma de Execelenta din partea Federatiei Nationale de Folclor pentru promovarea traditilor si obiceiurilor populare.  



La anul evenimentul va tine doua zile
"În trei zile s-au ocupat toate locurile disponibile pentru acest bal si am fost nevoit sa refuz multe persoane care si-au dat comanda speciala pentru acest bal de costume populare pentru ca nu mai aveam unde sa le primim. Probabil ca anul viitor vom organiza balul pe o perioada de doua zile pentru a multumi pe toata lumea. Dar oricum am o mare satisfactie ca am reusit sa adunam aici atât de multi oameni îmbracati în costume populare. Anul acesta nu am avut invitat nicio oficialitate pentru a nu politiza evenimentul, "Balul Însuratilor,, e o provocare pentru toti locuitorii din zona sa demonstreze macar odata pe an ca nu au uita de unde au plecat ca îsi respecta parinti si radacinile. Am 33 de ani de casatorie alaturi de sotia mea Elena si ma bucur ca este prima oara când si sotia mea sa îmbracat în costum popular."
Vasile Gliga, organizator


Fara traditii am fi mai saraci
"Am venit la Balul Însuratilor cu sotia mea Carolina Aurelia, noi împlinm peste o luna 20 de ani de casatorie. Dar sa ajungi la douazeci de ani cred ca e nevoie în primul rând de iubire, întelegere reciproca si respect. Balul Însuratilor în primul rând este un eveniment important care promoveaza traditile locale si portul popular. Fara traditii am fi mult mai saraci si prin traditii se perpetueaza identitatea nationala. Sunt mândru ca pot sa contribui cu o picatura la carburantul motorului care duce identitatea poporului roman în neantul istoriei."
Alexandru Câmpeanu, împuternicit sef al Inspectoratului de Politie Judetean Mures


Sa nu uitam de unde plecam
"Am participat la fiecare editie a acestui bal si cred ca e o manifestare execeptionala de care avem nevoie. Avem nevoie sa nu uitam de unde plecam sa stim mai bine unde ajungem si vreau sa le reamintesc tuturor ca lumea în care dorim sa ne impunem "Europa,, înseamna unitate în diversitate, înseamna promovarea valorilor proprii si orice popor care nu are traditii e mult mai slab în aceasta lume. Iar la acest capitol noi avem cu ce sa ne mândrim."
Alexandru Fratean, presedintele PSD Mures


Suntem abonati la Balul Însuratilor
"Eu si sotia mea Alina împlinim sapte ani de casatorie în aceasta vara, avem si doi copii frumosi. Suntem abonati la Balul Însuratilor de la prima editie. E un sentiment extraordinar sa vezi atât de multe persoane îmbracate în costume populare si e de apreciat faptul ca numarul de participanti din rândul tineretului creste de la an la an." Dimitrie Gherman, preot
 

Ma mândresc cu dansatorii din Breaza
"În 15 octombrie 2010 împlinesc 22 de ani de casatorie alaturi de scumpa mea sotie Claudia. Care este secretul unei casatorii de lunga durata? Întelegerea si respectul, fara comunicare nu poti sa formezi un cuplu atâtia ani fara sa iasa scântei. Anul acesta ne-am prezentat la Balul Însuratilor cu 40 de participanti, avem o formatie de dansatori din comuna si suntem la a doua participare drept dovada reprezentantii comunei noastre au prezentat la bal o roata din satul Filpisu Mic si ma mândresc cu dansatorii nostri pentru ca au fost foarte apreciati aici la bal."
Gheorghe Chira, primarul comunei Breaza  


"Am împlinit 18 ani de când suntem împreuna si anul acesta am venit prima oara la Balul Însuratilor, e un eveniment deosebit la care parca ne-am întors cu 200 de ani în urma la viata taranului roman, vazând peste 600 de persoane toate costumate în straie populare. Multumim din suflet Familiei Gliga pentru aceasta seara."
Dumitru Cotoi, primarul comunei Batos   


„Indiscretii în biblioteca” pentru iubitorii mureseni de carte

Posted: 07 Feb 2010 02:46 PM PST


Liliana Moldovan si-a lansat vineri, 5 februarie, volumul de debut „Indiscretii în biblioteca", care cuprinde 400 de pagini si este structurat pe trei capitole. Prima parte cuprinde aspecte teoretice si practice ale managementului de biblioteca intitulata „Biblioteconomica", cea de-a doua prezinta o introducere în filosofia comunicarii si teoria lecturii cu eseuri despre filosofia si hermeneutica lecturii, iar ultima este dedicata amprentelor jurnalistice, cu articole, eseuri, interviuri si note de lectura cuprinse intr-o selectie de articole publicate de autoare în diverse ziare si reviste culturale.
Evenimentul a fost gazduit de sala de lectura de la etajul trei al Bibliotecii Judetene Mures, în prezenta unui numeros public iubitor de carte, moderatoarea lansarii fiind Monica Avram, directoarea institutiei. „Am scris aceasta carte într-o perioada de timp destul de îndelungata, cartea nu s-a nascut peste noapte si nu a fost rodul unei idei aparute spontan, ea este rodul unei experiente pe care am cladit-o pas cu pas pe parcursul a 14 ani de activitate. Cartea va este oferita cu drag, va rog sa o primiti cu drag si sa o cititi cu placere", a spus, vizibil emotionata, autoarea volumului, Liliana Moldovan.

Cuvinte de apreciere la adresa scriitoarei
„Autoarea si-a imaginat ca biblioteca ramâne institutia cea mai importanta din societate, dupa biserica. Liliana Moldovan ar putea sa faca si critica si istorie literara", a opinat Nicolae Baciut, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural Mures în discursul sau de prezentare a cartii. „E multa lumina în aceasta carte, simtim cum aceasta carte se scrie mai departe în aceasta biblioteca. De obicei o carte are o dedicatie la început, cred ca daca lucrarea Lilianei Moldovan ar fi avut o dedicatie, ea ar fi fost „aceasta carte se dedica... cartii", a punctat Valentin Marica, senior editor la Radio Târgu-Mures.
În fine, dar nu în cele din urma, Dimitrie Poptamas, presedintele Fundatiei „Vasile Netea" a apreciat ca lansarea nu reprezinta un moment deosebit doar pentru autoare, ci si pentru activitatea Bibliotecii Judetene Mures. „Liliana Moldovan si-a gasit locul în biblioteca, unde i-a placut si unde a vazut ca poate sa dea randament maxim", a aratat Dimitrie Poptamas.


Mihaela Kardos interesata de problemele comunitatii

Posted: 07 Feb 2010 02:46 PM PST


Cotidianul Zi de zi a demarat un serial destinat prezentarii activitatii consilierilor judeteni pe anul 2009, cu scopul de a intermedia astfel legatura dintre acestia si muresenii care prin votul lor i-au propulsat în Consiliul Judetean (CJ) Mures.

Aleasa consilier judetean pe lista Partidului Social Democrat, Mihaela Kardos face parte din comisia social-culturala a CJ Mures.
"Mi-am desfasurat activitatea ca membru în comisia social-culturala, în cadrul careia am participat la dezbaterea materialelor în sedintele de lucru. S-au analizat proiecte de hotarâri, procese verbale, rapoarte de activitate si diverse materiale. Analizele s-au finalizat cu avize, amendamente, propuneri catre Consiliul Judetean, majoritatea acestora fiind acceptate în cadrul sedintelor de plen. În cadrul activitatilor comisiei, am mentinut colaborarea cu structuri ale administratiei publice locale, în vederea sprijinirii unor initiative de proiecte pentru dezvoltarea locala, a promovarii unor actiuni comunitare si a unor proiecte sociale care sa vina în sprijinul categoriilor sociale defavorizate", a precizat Mihaea Kardos.
De asemenea, consilierul judetean a participat în 2009 la diferite evenimente sociale, culturale, simpozioane si întâlniri cu specialisti organizate de CJ Mures, prilej cu care a luat la cunostinta cu problemele cu care acestia se confrunta. "Cu ocazia deplasarilor în judet, am avut întâlniri cu locuitorii, am luat la cunostinta o serie de probleme cu care acestia se confrunta si am cautat sa dau dovada de transparenta si obiectivitate în rezolvarea problemelor cetatenilor, urmând ca o parte dintre ele sa-si gaseasca rezolvare prin proiectele de hotarâre initiate la nivelul Consiliului Judetean", a aratat Mihaela Kardos.


Prezenta buna la sedinte
"Am participat la noua din cele zece sedinte ordinare si la cele doua sedinte extraordinare ale Consiliului Judetean Mures. În cadrul sedintelor în plecul Consiliului Judetean am participat la dezbaterile generale prin luari de cuvânt si am participat prin vot, deschis sau secret, la aprobarea proiectelor supuse dezbaterii."
Mihaela Kardos, consilier judetean


Tudor Gheorghe, purtat de anotimpuri la Târgu-Mures

Posted: 07 Feb 2010 02:45 PM PST

„Anotimpurile mele: Iarna – Primavara 2010" se numeste turneul actual, cârmuit de marele artist Tudor Gheorghe. Sâmbata seara, aproximativ 500 de mureseni au primit în suflete contrastantul concert ce l-a avut în prim plan pe unul dintre singurii români ce mai înalta cultura prin muzica, Tudor Gheorghe. Concertul a avut loc în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mures, "backround-ul" fiind asigurat de Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu-Mures. "Sunt zile de iarna primavaratice si zile de primavara friguroase" spunea Tudor Gheorghe la începutul concertului. Asa au rasunat si versurile/ritmurile pieselor interpretate de artist - piese alese de pe cunoscutele albume "Iarna Simfonic" si "Primavara Simfonic" - una calda apoi una rece, una de primavara, apoi una de iarna, soare si vânt, poezie si muzica. Umorul dintre piese nu a lipsit, contrastant si el. A gasit o voce poeziei în muzica si-a lasat-o sa-l acompanieze-n reci si calde. Ar trebui sa inventez cuvinte noi, pentru a descrie minunatia de concert de sâmbata seara. Tudor Gheorghe a fugit cu tot cu dor si cu tot cu anotimpuri spre Cluj, a doua zi, urmând apoi Timisoara, Oradea, Craiova, Arad, Constanta, Galati, Târgoviste, Ploiesti si Brasov. Ultimul concert din turneul ce-a facut turul tarii timp de 10 ani sau stagiunea permanentelor frumuseti, va avea loc pe 6 martie, la Sala Palatului din Bucuresti.


Florile sufletului expuse de Fabian Margit la Galeria Unirea

Posted: 07 Feb 2010 02:45 PM PST

Sambata, 6 februarie, florile au populat simezele Galeriei Unirea din Targu-Mures, cu ocazia expozitiei personale de pictura semnata de Fabian Margit. Tematica aleasa de artista a fost cea florala, dovada a sensibilitatii sale, artista fiind poate o exceptie fericita in cadrul Asociatiei Artistilor Plastici Mures, datorita faptului ca dupa absolvirea Liceului de Arta din Targu-Mures, toata viata a trait din ce a realizat cu mainile, cu mintea, dar mai ales cu sufletul, prin intermediul picturii.
Fabian Margit a propus pentru aceasta expozitie o tema florala, niciodata explorata indeajuns, transpusa cu multa simtire prin intermediul culorilor si a propriei simtiri. In binecunoscuta-i lectie sa de privit, Vasile Muresen a precizata ca floarea, expersie a frumusetii, a sensibilitatii, a tineretii, reprezinta jumatatea drumului, dintre radacina si fruct, esenta de fapt a sufletului uman. "Colega noastra, propune sa ne transmita pe panza, anumite stari, pictand doar flori. S-a incetatenit in cadrul Asociatiei Artistilor Plastici Mures, idea de tematica, sub diferite forme, pentru expozitiile organizate la Galeria Unirea, Fabian Margit nu si-a propus sa ne prezinte margarete, gladiole sau alte tipuri de flori, si-a propus cateva abordari, transpuse frumos printr-o natura statica cu flori, parte componenta a eternei si frumoasei tematici florale.  Florile expuse sunt expresia interioara a artistului plastic, iar privitorul poate percepe la randul lui, acesta simtire", a precizat Vasile Muresan.
Despre sensibilitatea artistului plastic Fabian Margit vorbesc in primul rand tablourile sale, unde privitorul si cunoscatorul de frumos descopera o lume aparte, a culorilor, a simturilor, dar mai ales a calitatii umane, sensibilitatii interioare, invaluita intr-un buchet floral de culoare si mult bun simt.


Liliana Moldovan, director onorific al bibliotecii „Ion Minulescu” din Nurnberg

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

Scriitoarea Liliana Moldovan, fosta directoare a Bibliotecii Judetene Mures, a fost numita director onorific al bibliotecii „Ion Minulescu" din Nurnberg, datorita contributiei deosebite avute la deschiderea unei biblioteci române în acest oras din Germania. Anuntul a fost facut vineri, 5 februarie, de Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judetene Mures, care a dat citire, la finalul lansarii de carte „Indiscretii în biblioteca", mesajul Platformei culturale „Asii români" din Nurnberg. „Va multumim tuturor pentru implicarea de care ati dat dovada în vederea strângerii de carti si va facem cunoscut faptul ca la începutul acestui an am încheiat contractul pentru viitorul spatiu al Platformei Culturale „Asii români" unde va fi sediul Radio România, al Agentiei de presa „Asii români" si al bibliotecii „Ion Minulescu" din Nurnberg. Cu aceasta ocazie o numim pe domnisoara Liliana Moldovan director onorific la biblioteca „Ion Minulescu" din Nurnberg si ne bucuram ca un om atâtde mic ne-a ajutat si s-a implicat cu toate fortele pentru ca acest vis al românilor din Nurnberg sa devina realitate", a aratatMonica Avram, cea care a avut onoarea sa transmita mesajul. „În perioada în care am condus Biblioteca Judeteana Mures am initiat un proiect de ajutorare a unei biblioteci din Germania care se aproie de finalizare, iar în jurul sarbatorii de Pasti biblioteca se va deschide. Prin colaborare cu bibliotecile judetene din Brasov, Cluj si Baia Mare am reusit sa strângem 1.700 de titluri pentru biblioteca „Ion Minulescu" din Nurnberg. În acest proiect am reusit sa atragem colaboratori care au venit cu mare placere sa puna o caramida sub forma de carte la ridicarea bibliotecii", a declarat Liliana Moldovan.


Erata la Albumul Reghinului

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

În Albumul municipiului Reghin din 1994, nepaginat, la pagina unde se face referire despre Biserica Ortodoxa Româna Reghin-Iernuteni, în loc de "Biserica ortodoxa cu hramul "Sfintii Arhangeli", ctitorita în anul 1936 si reconstruita în anul 1991 se va citi „Biserica Ortodoxa Româna Reghin-Iernuteni, cu hramul "Adormirea Maici Domnului,, si "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril,, ctitorita între anii 1985-1995, din initiativa preotului paroh Vasile Chiorean si cu ajutorul bunilor sai credinciosi din Iernuteni-Reghin". În lucrarea profesorului Ioan. I. Costea ,,Strazile Reghinului", 1997, la pagina 119, în loc de "Pe strada "Oltului se afla un minunat lacas de închinaciune ortodox, fondat la 1936 pe fundamental unei mai vechi biserici de lemn de la 1866. Edificiul a fost complet refacut în 1995 într-un lacas impunator, cu trei turle si cupola" se va citi "Pe strada Oltului nr. 19 se afla un minunat lacas de închinaciune ortodox, fondat între anii 1985-1995 pe fundatie noua în locul unei vechi biserici din caramida de la 1866. Edificiul este o constructie noua din temelie, executat dupa un plan diferit de cel vechi si are doua turle si o cupola", a declarat preotul paroh Vasile Chiorean. Parohia în 1979 avea 1.700 de famili arondate, iar astazi, în 2010, parohia numara 1.200 de suflete si circa 350 de familii.


Felicia Pop prefera florile de ziua ei

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

Ninsoare, viscol si coduri galben-portocalii in majoritatea judetelor tarii nu pot opri un grup de prieteni "frumosi" care au venit sa o felicite pe Felicia Pop, fostul prefect de Mures. "Sunt cu prietenii, cu musafirii, care stiu ca de ziua mea prerfer florile, bijuteriile, parfumurile. Toate rudele stiu asta. Ce as putea sa-mi doresc de ziua mea? Sa fim sanatosi!" a mentionat Felicia Pop adaugand ca Dumnezeu i-a dat "o familie frumoasa, sanatate si prieteni frumosi." Dorindu-i toate cele bune si La multi ani cu sanatate, trecm la urmatorul aniversat, asistentul universitar Gliga Mihail Gheorghe de la catedra de Fiziologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, care azi implineste 46 de ani. Tuturor sarbatoritilor zilei, La multi ani!


Horoscop, luni, 8 februarie

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

Berbec

Treceţi printr-o perioadă neplăcută, cu urmări psihice profunde.. Prefaceţi-vă că nu auziţi toate ştirile nefaste din aceste zile, pentru că aveţi tendinţa de a le transforma în adevărate dezastre, deşi sunt normale.

 

Taur

Sunteţi mai tot timpul cu capul în nori, se vede că sunteţi îndrăgostit lulea de omul care v-a furat inima sau, dacă nu există unul alături, poate apărea când nici nu vă aşteptaţi: cerere în căsătorie!

 

Gemeni

Afacerile sunt în centrul atenţiei, pentru că a venit vremea unei decizii majore de ordin financiar care va avea efecte pe termen lung. Poate treceţi pe la o bancă pentru a solicita un credit primiti marire de salariu.

 

Rac

Ca să puteţi achita o obligaţie nouă, apărută peste lista deja în aşteptare, trebuie să daţi la o parte o altă activitate care trebuia rezolvată, deci acumulaţi o altă listă de sarcini restante de care va trebui să vă ocupaţi.

 

Leu

Lucrurile care fac plăcere sufletului nostru nu sunt veşnice, din pacate se termina. E ca şi cum s-ar termina concediul şi, după câteva zile de vis, trebuie să reveniţi cu picioarele pe pământ, la cruda realitate.

 

Fecioară

Sunteţi plin de entuziasm şi energie înaintea unui drum nou, pe care l-aţi ales de curând. Sunteţi la început, iar dinamismul de care daţi dovadă acum se va menţine până la final, pentru că sunteţi preocupat de rezultate.

 

Balanţă

Aveţi toate resursele pentru a duce la capăt ce v-aţi propus, fără să depindeţi de nimeni. Mai mult vă încurcă, vă trag înapoi, deci nu vă bazaţi pe ceilalţi. Nu ar fi decât consum inutil de timp şi energie de ambele părţi.

 

Scorpion

Simţiţi nevoia să ajutaţi şi nimic nu vă bucură mai mult decât să vedeţi că viaţa unui nefericit devine un pic mai bună datorită dumneavoastră. Că faceţi un gest umanitar în beneficiul unui om necăjit.

 

Săgetător

Oricum aţi privi lucrurile, sunteţi răsplătit cu momente fericite în care jucaţi un rol central. Se prevede o reuniune de familie. Nimeni nu vă contestă simţul umorului şi talentul de a anima atmosfera, fara exagerare.

 

Capricorn

E un weekend cu elan tăiat, nu pentru că aţi da piept cu tot felul de oprelişti în ceea ce v-aţi propus, ci pentru că dumneavoastră înşivă vă puneţi beţe în roate. Porniţi ceva cu avânt, plin de entuziasm şi de energie.

 

Vărsător

Mergeţi pe un teren fragil, cu teama de a nu face vreo greşeală, dar aveţi totuşi un as în mânecă. Aşteptaţi o minune, ceva care să vă dea certitudinea că e bine ceea ce faceţi, nu aveţi curaj să luaţi taurul de coarne.

 

Peşti

Cu ceva timp în urmă aţi făcut o greşeală şi acum, ori de câte ori treceţi printr-o situaţie similară, vă pierdeţi curajul de a mai încerca. Suflaţi şi-n iaurt, pentru că mereu vă revine în minte trecutul.


Brioşe cu ciocolată

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

Ingrediente (pentru 4 porţii):

Unt topit, 100g margarină degresată topită şi răcită, 2 ouă, 235 g cremă de ciocolată neagră topită, 75 g făină, 8 cuburi de ciocolată neagră, 4 linguri de îngheţată de vanilie.

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la temperatura de 200°C. Ungeţi cu untul topit patru vase cu capacitatea de 100 ml, rezistente la căldură. Într-un castron bateţi ouăle şi margarina. Separat, amestecaţi crema de ciocolată şi făina într-un castron de dimensiune medie. Folosiţi un mixer pentru a încorpora treptat amestecul format din ouă şi margarină. Turnaţi compoziţia în cele patru vase, în mod egal. Puneţi câte două cuburi de ciocolată în mijlocul fiecărui vas, împingându-le până se scufundă în compoziţie. Daţi brioşele la cuptor timp de 10 minute sau până când se coc. Răsturnaţi brioşele pe farfurii şi serviţi-le împreună cu îngheţata.


Sfaturi utile

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

- Pentru salata de cartofi, adăugaţi oţet în apa în care fierb legumele. Datorită oţetului, cartofii formează o crustă subţire, care îi ajută să îşi păstreze forma.

- Cartofii îşi vor păstra culoarea deschisă la piure dacă în apa în care au fiert se adaugă puţin oţet.

- Dacă vreţi cepe crocante şi care să îşi menţină aroma, tăiaţi-le sau feliaţi-le, după care lăsaţi-le acoperite cu apă, într-un vas. În apă, adăugaţi puţină gheaţă.

- Ceapa tocată nu se mai înnegreşte la prăjit dacă înainte de a o pune în uleiul încins o pudraţi cu făină.

- Daţi roşiile la cuptor timp de aproximativ 5 minute. După această operaţiune, ele vor putea fi decojite cu foarte multă uşurinţă.

- Varza acră dobândeşte o aromă deosebită dacă la gătit se fierbe cu suc de mere sau citronadă.

- Spanacul este o legumă foarte bogată în săruri minerale şi vitamine. Pentru a-i păstra culoarea verde, se fierbe într-un vas descoperit, la foc potrivit.


A 39-a zi a calendarului gregorian

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

1984: Jocurile Olimpice de iarnă se deschid la Sarajevo

1991: Parlamentul adoptă noua lege a salarizării

2003: Bagdadul predă inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar şi biochimic de pe teritoriul Irakului.


Stiri utile

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

Incepe semestrul doi!

De azi elevii se intorc la scoala. Semestrul doi incepe azi, 8 februarie si va tine pana-n 11 iunie, intrerupt de o vacanta de primavara, in perioada 3-11 aprilie 2010.

 

Bacalaureat 2010 se apropie

Anul acesta prima proba de bacalaureat se va da pe 15 februarie la limba si literatura romana, proba orala. Perioada 17-19 februarie este rezervata probei de limba materna, urmata de testarea aptitudinilor in domeniul calculatoarelor, in perioada 19-29 aprilie, iar proba de limbi straine se va da in perioada 31 mai-4 iunie. Probele la scris vor incepe pe 28 iunie la romana, 29 iunie la limba materna, iar pe 2 iulie la materiile la alegere. Potrivit inspectorului adjunct Illes Ildiko, in judetul Mures s-au inscris 5347 elevi la bacalaureat 2010.

 

Start la programul Rabla

Programul menit sa reinnoiasca parcul national auto incepe in 20 februarie, a anuntat minsitrul medouluio, Borbely Laszlo. Voucherul primit pentru un automobil scos din circulatie valoreaza 3800 de lei. Persoanele fizice pot achizitiona mai multe vouchere pentru cumpararea unor automobile noi. Pentru persoanele juridice numarul acestora este restrans la trei. Bugetul alocat acestui program pe anul 2010 este de 228 de milioane lei.

 

Directori noi

Pe postul de director adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş (DGASPC) incepand cu 1 februarie a fost numită Elida Bacali, şeful Serviciului Familial şi Adopţie. Codruta Sava, cea care a indeplinit functia de director adjunct in perioda 2005-2010 la DGASPC Mures este noul director al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei, in locul lui Ioan Ilieş, ajuns la vârsta de pensionare.

 

Sens giratoriu de proba

Primaria Targu Mures a introdus un nou sens giratoriu, pe moment doar provizoriu, la intersectia strazilor Libertatii si Heliade Radulescu, pentru fludizarea circulatiei. Daca acesta isi va dovedi utilitatea se va trece la permanentizarea lui.

 

Inspectoratul scolar asteapta banii

Anul acesta inspectoratul scolar asteapta 2.350.000 de lei din bugetul local pentru continuarea lucrarilor incepute la 44 de unitati scolare. Deasemnea se asteapta gasirea solutiei pentru soarta celor 102 de unitati scolare care functioneaza in cladiri retrocedate.

 

Masini uitate pe domeniul public

In muncipiul Targu Mures au fost "uitate" patru masini de catre proprietari neidentificati. Un BMW negru, o Mazda rosie si doua Volkswagene albastre isi asteapta stapanii pana la mijlocul lunii februarie, in caz contrar ele vor fi ridicate de catre Primarie. Recuperarea lor –dupa aceea- va fi posibila doar contra sumei de 2000 de lei.

 

89 de candidati la concurs

Spitalul de Urgenta a scos la concurs opt posturi de asistenti la care s-au inscri 89 de candidati, potrivit purtatorului de cuvant Lavinia Cosma. Concursul va avea loc in perioada 9-11 iar castigatorii celor opt posturi vor fi angajati doar pe o perioada determinata.

 

Balul Susanei la Targu Mures

Organizatia Culturala Lorántffy Zsuzsanna organizeaza pe 19 februarie de la ora 19 traditionalul bal Al Susanei. (Zsuzsa- bál) in restaurantul Blue Pearl (str. Gheorgeh Doja nr. 155). Amfitiroana balului Lokodi Edita, presedinta Consiliului Judetean Mures.

Informatii la tel. 0265/ 265-933, 0749- 400-170, 0365/411-075.

 

Indragostitii Teatrului

In periaoda 8-14 februarie Teatrul National Targu Mures, Primaria Targu Mures in colaborare cu Hotel Continetal organizeaza "Saptamana indragostitilor de teatru". In program spectacole interpretate de trupa "Liviu Rebreanu", trupa "Tompa Miklos" precum si de studentii de la Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti. Saptamana se va incheia cu cina indragostitilor din 14 februarie, ora 21, la Hotel Continental.

 

Aquaserv a recuperat 200.000 de lei

In urma somatiilor adresate restantierilor, respectiv 100 de agenti economici si 50 de asociatii de locatari, care au datorii ce se ridica la 1,7 milioane de lei, Aquaserv a recuperat 200 000 de lei, potrivit purtatorului de cuvant, Nicolae Tomuletiu.

 

Energomur opreste apa calda

De azi, Energomur opreste furnizarea apei calde la alte sapte asociatii de locatari, potrivit purtatorului de cuvant Bota Edit. La asociatia nr. 107 din Damnbul Pietros se va sista apa calda la blocurile 35 si 37, iar in celelalte blocuri, precum si in asociatia nr. 7 doar la cei care au datorii. Deasemenea pe str. Faget se va sista furniozxarea apei calde la blocuriel nr. 26, 30, 34. si str. Marinescu nr. 43, iar pe Bul. 22 decembrie 1989 doar la cei datornici, precum si la asociatia 980 pe str. Stefan Cicio Pop, un singur apartament va ramane fara apa calda. Nu la fel de norocosi sunt cei din str. Infratirii (asociatiile nr. 851,852,853) si Rodniciei (nr. 855) unde se va sista aapa calda tuturor locatarilor.

 

 

Noi somatii pentru rauplatinici

Apa calda va fi sistata in alte sapte asociatii, daca pana pe 15 februarie restantierii nu-si vor achita datoriile catre Energomur. Acestea sunt: asociatia nr. 9 str. Constructorilor, as. nr. 206 din str. Stefan Cicio Pop, as. nr. 222 din Aleea Carpati, as. nr. 305 din str. Rozmarin, as nr. 251. Bul. Pandurilor, as. nr. 500 str. Ramurele si nr. 294 din str. Godeanu.


Weekend de Tudor

Posted: 07 Feb 2010 02:42 PM PST

In cartierul Tudor, zona de sase hectare, cuprinsa intre Calea Sighisoarei-Jandarmerie-Universitatea Cantemir se preconizeaza a fi transformata intr-un centru de recreere, un fel de mini weekend. Conform proiectelor aici ar urma sa se faca un bazin de dimensiuni olimpice, un bazin pentru copii, un bazin cu mai multe tobogane, terenuri de sport, doua terenuri de joaca pentru copii, o scena de 600 de mp si o peluza de 1025 de locuri. Iarna scena poate fi transformata in pationoar. Ca o noutate pentru amatorii sportirilor extreme, aici se va amenaja si un terne pentru skateboarderi. Potrivit directoarei biroului de investitii a Primariei Targu Mures, Rodica Fărcăşan lucrarea se ridica la 11 784 160 euro si are termen de finalizare 36 de luni.


Niciun comentariu: