Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


Ce a mai promis Guvernul în faţa FMI

Posted: 09 Sep 2010 12:02 PM PDT

fmi_logoBugetarii vor primi mai puţine sporuri, iar salariile lor vor fi corelate cu cele pe care le primesc angajaţii din privat.

De asemenea, nivelul salariului va fi stabilit în funcţie de responsabilităţile pe care le va avea fiecare angajat, potrivit scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, adoptată ieri de Guvern, informează Mediafax.


Potrivit documentului, legea salarizării unice va limita la 30% cheltuielile de personal, altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal. Totodată, vor fi limitate şi sporurile pentru personalul civil.

Legea a fost alcătuită în urma consultărilor ci experţii FMI şi ai Comisiei Europene, astfel că nu vor fi aprobate modificări ale prevederilor, decât după ce acestea vor primi avizul celor două  instituţii.

Cele 10 companii de stat monitorizate în vederea reducerii pierderilor, respective Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, nu vor putea înregistra pierderi mai mari de 4 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an.

Pentru a reduce pierderile, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să majoreze tarifele practicate de cele 10 companii. Deja CFR Călători şi Metrorex au anunţat că vor  creşte tarifele cu 8%, începând cu 15 septembrie.

Romanian-Portal News
Sursa: evz.com


Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alex Stoican, arestaţi pentru favorizarea lui Nicolae Popa

Posted: 09 Sep 2010 11:57 AM PDT

sorin_ovidiu_vantuSorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian au fost arestaţi, în noaptea de joi spre vineri, pentru favorizarea lui Nicolae Popa, după pronunţarea deciziei Tribunalului Bucureşti, Vîntu strigând spre judecătoare: "Ruşine doamnă, ruşine!".

O judecătoare a Tribunalului Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, valabile până pe 8 octombrie, pe numele celor trei inculpaţi, care pot contesta decizia sa la Curtea de Apel a Capitalei.

Inculpaţii au anunţat că vor face recurs la Curte.

Vîntu, înainte de a fi scos din boxa acuzaţilor, a declarat: "Asistaţi la cea mai cumplită perioadă din istoria României de după 1989".

Tribunalul Bucureşti a judecat, joi noapte, cererea Parchetului de arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi a lui Alexandru Stoian, reţinuţi în cazul lui Nicolae Popa - condamnat, în lipsă, la 15 ani de detenţie pentru fraudarea a peste 300.000 de investitori FNI.

Inculpaţii au dat declaraţii în faţa judecătoarei, care anterior a ascultat pledoaria acuzării, apoi pe cea a apărării, şedinţa ţinându-se cu uşile închise.

Cei trei au fost reţinuţi pentru favorizarea lui Popa, fugit din România imediat după izbucnirea scandalului privind prăbuşierea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în mai 2000.

Procurorii i-au convovat, joi, pe Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi pe Alex Stoian, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea FNI.

La locuinţele acestora şi ale altor persoane s-au făcut percheziţii, anchetatorii ridicând unităţi de computer, înscrisuri şi alte documente.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus în cursul zilei de joi reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor Vîntu Sorin Ovidiu, Ţurcan Octavian, şi Stoian Alexandru, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului.

Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că, inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a trimis sume de bani condamnatului Popa Nicolae, pentru ca acesta să se sustragă de la executarea pedepsei de 15 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 423/20.03.2007 a Tribunalului Bucureşti, pronunţată în dosarul nr. 24.632/3/2006, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 2098/2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dosar în care la data de 23 iulie 2009 a fost emis mandat european de arestare.

Urmărirea penală a stabilit că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă cu sediul în Nicosia, Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces cu ajutorul inculpatului Ţurcan Octavian, sau în numerar cu sprijinul inculpatului Stoian Alexandru. Procurorii au înaintat magistraţilor Tribunalului Bucureşti propuneri de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, pe numele inculpaţilor Vîntu Sorin Ovidiu, Ţurcan Octavian, şi Stoian Alexandru.

Procurorii au decis să-l reţină pe Sorin Ovidiu Vântu, după ce au primit, săptămâna trecută, informările de la autorităţile judiciare din Cipru şi Indonezia privind tranzacţiile prin care îi erau viraţi bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian şi Octavian Ţurcan.

Autorităţile judiciare române au solicitat, prin comisii rogatorii, în Cipru şi Indonezia, audierea mai multor persoane şi obţinerea unor informaţii, printre care şi tranzacţii bancare care să confirme transferarea de bani de la Sorin Ovidiu Vântu către Nicolae Popa, condamnat definitiv pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, la 15 ani de detenţie, fiind păgubite peste 300.000 de persoane cu 6,4 milioane de RON şi 28 de milioane de euro.

Procurorii români l-au audiat, la Jakarta, pe Nicolae Popa, capturat în decembrie 2009, în baza unui mandat internaţional de urmărire prin Interpol.

În urma ultimelor răspunsurilor primite, săptămâna trecută, la comisiile rogatorii solicitate, traducerea actelor şi coroborarea acestora cu informaţiile deţinute, procurorii au decis, joi, descinderi la mai multe locaţii şi convocarea la Parchet a lui Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi a lui Alex Stoian, informează surse judiciare.

Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme offshore ce ar fi deţinute de Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, Sorin Ovidiu Vântu i-ar fi remis sume importante de bani lui Nicolae Popa.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informează PICCJ.

În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae.

În efectuarea cercetărilor, procurorii şi poliţiştii sunt sprijiniţi, conform competenţelor legale, de către lucrători ai Serviciului Român de Informaţii.

În decembrie 2009, Biroul de presă al Ministerului Public a comunicat că, "în baza informaţiilor primite cu privire la arestarea cetăţeanului român Popa Nicolae, la data de 2 decembrie 2009, în Indonezia, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnată să se sustragă de la executarea pedepsei".

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie, pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. În cazul lui Nicolae Popa, acesta a rămas cu decizia de condamnare la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă.

Preşedintele Indoneziei a semnat cererea de extrădare a lui Nicolae Popa, urmând ca procedura de predare să fie stabilită de ministrul indonezian al Justiţiei. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.

Romanian-Portal News
Sursa: mediafax.com


Ambasadorul britanic: Busola Londrei este orientată în acest moment către România

Posted: 09 Sep 2010 11:53 AM PDT

big_ben_londraBusola Londrei este orientată în acest moment către România, a declarat, joi, ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, adăugând că există trei principale motive pentru care Marea Britanie se interesează de România: motive economice, de securitate şi politicile europene.

"Pot să spun că, în acest moment, busola Londrei este orientată spre România", a spus ambasadorul Martin Harris, adăugând că mandatul său ca şef al misiunii diplomatice a Londrei la Bucureşti va fi complet diferit faţă de cel al predecesorului său.

"Misiunea mea va avea drept scop principal construirea unui parteneriat nou între doi membri egali ai UE şi ai NATO", a spus el.

"De ce se interesează Londra de România? Aş dori să punctez trei motive principale în acest sens: motive economice, motive ce ţin de securitate şi, în al treilea rând, motive legate de politica europeană", a spus el.

În ceea ce priveşte motivele economice, Martin Harris a spus că atât Marea Britanie, cât şi România se confruntă cu provocarea relansării economice, subiect faţă de care ambele state au o abordare similară. "Noi sprijinim programul FMI în România şi eforturile autorităţilor de la Bucureşti de a reduce deficitul bugetar. Guvernul de la Londra are un obiectiv similar. În plus, considerăm de ambele părţi că dezvoltarea schimburilor comerciale este esenţială pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă", a spus Harris.

"În ceea ce priveşte securitatea, militarii români luptă alături de cei britanici în sudul Afganistanului. Noi apreciem foarte mult contribuţia României în Afganistan şi sacrificiile pe care le-a făcut ţara dumneavoastră pe frontul de luptă. Consider că avem o concepţie apropiată în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului", a spus el.

Harris a adăugat că România şi Marea Britanie au o viziune similară în ceea ce priveşte viitorul Europei. "Este vorba despre o Europă deschisă, cu comerţ liber, o Europă mare, care să includă Turcia şi Balcanii de Vest, şi o Europă mai competitivă faţă de China şi India", a mai spus el.

Romanian-Portal News
Sursa: mediafax.com


Pierre Lellouche sugerează că Parisul s-ar putea opune aderării României la spaţiul Schengen

Posted: 09 Sep 2010 11:49 AM PDT

pierre_lelloucheChestiunea romă care a încins scena politică şi mass-media europene ar putea duce la defavorizarea României în procesul de aderarea la spaţiul Schengen. De altfel, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a sugerat că Parisul s-ar putea opune aderării României la spaţiul Schengen, dacă Bucureştiul nu va crea cât mai repede un plan de acţiune de urgenţă pentru integrarea romilor.

UPDATE 16.30 Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere Franţei şi altor state ale Uniunii Europene să "suspende imediat" expulzările romilor. Rezoluţia înaintată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti a obţinut 337 de voturi pro şi 245 contra. În ciuda solicitării emise de forul legislativ european, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, prezent joi la Bucureşti, a declarat că "nu se pune problema" ca Franţa să suspende expulzările. Citeşte mai multe AICI.

Într-un interviu acordat publicaţiei franceze "Le Monde", Pierre Lellouche a sugerat că autorităţile de la Paris s-ar putea opune aderării României la spaţiul Schengen, dacă ţara noastră nu întocmeşte urgent un "plan naţional de urgenţă" care să faciliteze integrarea romilor în societate.

Romanian-Portal News
Sursa: adevarul.com


Roubini: Sunt 40% şanse ca SUA să reintre în recesiune

Posted: 09 Sep 2010 11:42 AM PDT

grafic_crizaNouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza, estimează că sunt şanse de 40% ca SUA să reintre în recesiune în următorul an. Roubini, numit "Doctorul Doom" pentru previziunile economice pesimiste, a declarat că Statele Unite vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, conform site-ului CityWire, citat de ziare.com.

Datele recente referitoare la situaţia economică din SUA, deşi depăşesc aşteptările, nu au fost suficient de solide pentru a-l convinge să-şi schimbe părerea, a adăugat economistul. El a precizat, de asemenea, că spectaculoasa creştere înregistrată de China în a doua jumătate a lui 2010 va scădea până la 7%. În august, Roubini a estimat că economia americană se îndreaptă către o deteriorare semnificativă, în condiţiile în care nu va mai beneficia de măsuri de stimulare, iar politicile bugetare se vor orienta către austeritate.

Romanian-Portal News
Sursa: romanialibera.com


Niciun comentariu: