Stirile sociale din Romania

Stirile sociale din Romania


No Comment - Franţa: Condamnă dependenţa de petrol

Posted: 04 Oct 2010 01:57 AM PDT


Ce scriu ziarele de luni

Posted: 04 Oct 2010 02:34 AM PDT

Cam toată presa scrisă de luni, 4 octombrie, are nelămuriri legate de bani. Evenimentul Zilei încearcă să afle unde s-au dus fondurile destinate sălilor de sport şi canalizării. Adevărul vrea sa ştie unde ajung banii deblocaţi de Uniunea Europeană, iar Gândul a trasat harta preţurilor imobiliare.Despre ce scriu ziarele ne spune mai multe invitatul Telejurnalului matinal - Horia Ghibuţiu, jurnalist "Evenimentul Zilei".


Sindicatele vor să organizeze un mega-marş

Posted: 04 Oct 2010 04:12 AM PDT

Liderii marilor confederaţii sindicale se întâlnesc astăzi pentru a stabili data unui mare miting comun de protest. Sunt implicate în discuţii Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, CSDR şi Blocul Naţional Sindical.Cel mai probabil, mitingul la care sunt aşteptaţi 80.000 de oameni va fi organizat în ultima săptămână a acestei luni. Sindicaliştii cer ca salariile bugetarilor să revină la nivelul de anul trecut, salariul minim pe economie să crească la 750 de lei şi să fie oprite concedierile.�


Preferă lumânările în locul serviciilor proaste ale companiei de electricitate

Posted: 04 Oct 2010 06:09 AM PDT

A renunţat la serviciile EON Moldova şi şi-a făcut stocuri de lumânări. Motivul - s-a săturat să plătească facturi uriaşe şi să aştepte intervenţia echipelor speciale pentru a-i înlocui contorul. Nu este singurul client nemulţumit de serviciile companiei de electricitate. Zilnic, la sediul EON, zeci de consumatori depun plângeri.


"Curier TV" şi "Eu, cetăţeanul" - două emisiuni noi la TVR 1

Posted: 04 Oct 2010 06:52 AM PDT

Din 5 octombrie, TVR 1 difuzează două emisiuni noi: realizatoarea Angela Avram vine cu o emisiune juridică – "Curier TV", marţi de la 17.30, iar Eugen Istodor şi Cătălin Sava lansează, de la ora 21.00, emisiunea "Eu, cetăţeanul". La "Curier TV", realizatoarea şi prezentatoarea Angela Avram împreună cu invitaţii ei vor explica telespectatorilor TVR 1 subiecte precum taxe, impozite, asigurări. Magistraţi, avocaţi şi specialişti din domeniul asigurărilor vor "traduce", pe înţelesul tuturor, subiecte legislative din domeniul asigurărilor şi fiscalităţii. Dreptul de a munci, asigurările sociale, paşapoartele, carnetul de conducere, taxele şi tarifele vamale, impozitele, comisioanele şi multe altele vor fi abordate în emisiunea "Curier TV". Telespectatorii pot să semnaleze problemele pe domeniile amintite prin intermediul scrisorilor şi al e-mail-urilor. Din 5 octombrie, marţi, de la ora 21.00, realizatorul şi reporterul Eugen Istodor împreună cu moderatorul Cătălin Sava prezintă "Eu, cetăţeanul". Emisiunea va fi o dezbatere ce porneşte de la un reportaj şi va aborda orice fel de problemă cu care cetăţenii români se pot confrunta în spaţiul public. "Eu, cetăţeanul înfige suliţe în birocraţie, nesimţire, răutate, incompetenţă, indolenţă, indiferenţă şi scoate la luptă atitudinea civică parcă amorţită şi uitată astăzi", spune Eugen Istodor, realizatorul emisiunii. Marţi, de la ora 21.00, la "Eu, cetăţeanul", telespectatorii vor urmări un reportaj cu nerv şi un talk-show cu oameni deştepţi ce schiţează o anomalie a vieţii noastre de fiecare zi. Fiecare caz va fi prezentat şi vorbit, "făcut de râs în târg", apoi reluat până când avem un răspuns privind "reparaţia" sau rezolvarea necazului ori omului în supărare. România este vioaie şi noi suntem vii!, mai adaugă Eugen Istodor. Sandra Pralong, activist civic, Mircea Ochinciuc, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, publicistul şi scriitorul Florin Iaru şi jurnalistul Costi Rogozanu sunt invitaţii lui Cătălin Sava. Cu toţii vor dezbate tema primei ediţii – case fără lumina zilei. "Eu, cetăţeanul" va avea o adresă de e-mail (eucetateanu@tvr.ro), pentru semnalarea aberaţiilor din viaţa noastră, fiind unul dintre punctele de pornire pentru investigaţiile de reporter. La finalul fiecărei ediţii "Eu, cetăţeanul", replica omului de rând va fi cântată de lăutarul acordeonist Gigi Melody.


Profesorii, din nou în stradă

Posted: 04 Oct 2010 08:49 AM PDT

Marţi e Ziua Educaţiei, dar şi ziua protestelor organizate de sindicaliştii din învăţământ. La Bucureşti, în faţa Palatului Cotroceni se vor afla, timp de două ore, cadre didactice, personal nedidactic, dar şi parinti şi elevi. Este vorba despre membrii de sindicat afiliaţi FEN şi Federaţiei Spiru Haret pentru că, în paralel, cei de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vor picheta Guvernul.2.500 de cadre didactice se vor aduna marţi, la 12 şi jumătate la Palatul Cotroceni. Dascălii sunt nemultumiţi de reducerea lefurilor dar şi de disponibilizările din sistem, urmate de blocarea posturilor, fapt ce a dus la dublarea normelor pentru cei rămaşi. Totodata, profesorii reclama întârzierea adoptării Legii Educaţiei, care nici măcar nu a fost discutată cu partenerii de dialog social. Nu în ultimul rând, angajaţii din învăţămant cer ca educaţia să primească 6 procente din PIB, aşa cum se tot promite. Tot marţi, Guvernul va fi pichetat timp de o oră şi jumătate de 10.000 de dascăli afiliaţi FSLI, studenţi şi elevi din ani terminali. Protestatarii vor porni apoi în marş spre Ministerul Educaţiei şi cel al Muncii.


Executivul este decis să-şi asume răspunderea

Posted: 04 Oct 2010 10:21 AM PDT

Coaliţia de guvernământ a ajuns la o înţelegere - dacă în termen de zece zile procedurile parlamentare nu se vor încheia şi nu va fi votată Legea Educaţiei, atunci Executivul îşi va asuma răspunderea. În coaliţie există însă disensiuni în legătură cu legea unică a salarizării, pe care democrat-liberalii ar dori să o treacă tot prin asumarea răspunderii.Pentru Legea Educaţiei, toată lumea a fost de acord cu forma pentru care Executivul urmează să îşi asume răspunderea, pentru legea salarizarii există însă dispute. Minorităţile vor o variantă, UNPR alta, iar UDMR a venit cu alte calcule. Premierul spune că acum e în situaţia în care ascultă toate variantele şi va trebui să hotărască forma finală. Guvernul a propus, până în prezent, un salariu minim pe economie pentru anul 2011 de 640 de lei pe lună, în timp ce sindicatele au solicitat până la 750 de lei pe lună.


Sindicatele amână decizia

Posted: 04 Oct 2010 10:28 AM PDT

Marile confederaţii sindicale au amânat decizia privind acţiunile comune de protest. Birourile executive ale Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, CSDR, Blocul Naţional Sindical şi Meridian se vor reuni miercuri, la sediul Consiliului Economic şi Social, iar liderii sindicali vor anunţa apoi decizia. Marile centrale sindicale vor să organizeze un miting comun, la care să aducă peste 70.000 de oameni. Cel mai probabil, acţiunea va fi organizată în ultima săptămână a acestei luni, spun sindicaliştii. Sindicaliştii cer ca salariile bugetarilor să revină la nivelul de anul trecut, salariul minim pe economie să crească la 750 de lei şi să fie oprite concedierile. Ei mai solicită un plan urgent de măsuri pentru relansarea economică.


Vin profesorii! Miting de amploare în Bucureşti, de Ziua Educaţiei

Posted: 04 Oct 2010 10:11 PM PDT

Dascălii din întreaga ţară au pornit spre Capitală încă de azi-noapte. Vin să-şi strige nemulţumirile la Guvern şi la Preşedinţie. Mulţi dintre ei spun însă că vor ţine cont de momentele grele prin care trece preşedintele, ca urmare a decesului mamei sale, şi vor protesta cu decenţă.Liderii sindicali spun că 10 mii de protestatari vor participa la manifestaţtii. Câteva mii vor protesta în faţa Palatului Cotroceni, iar alte mii vor picheta Guvernul, potrivit liderilor Federaţiei Sindicale din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţiei Educaţiei Naţionale. În plus, sindicaliştii spun că nu se vor prezenta la ore. Cadrele didactice sunt nemulţumite de salarii şi de condiţiile din educaţie. Manifestaţiile coincid cu Ziua Învăţământului.


Niciun comentariu: