Stirile sociale din Romania

Stirile sociale din Romania


Profesorii protestează

Posted: 15 Oct 2010 04:20 AM PDT

Angajaţi din învăţământ protestează în mai multe oraşe faţă de tăierile de salarii şi de încadrarea în viitoarea grilă de salarizare unitară, pe care o consideră dezavantajoasă, dar şi faţă de Legea Educaţiei. Vineri, protestatarilor din faţa Ministerului Educaţiei li s-au alăturat şi reprezentanţi ai studenţilor.Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu i-a chemat la raport, într-o videoconferinţă, pe inspectorii şcolari din toată ţara. �


S-au întors la lucru

Posted: 15 Oct 2010 04:27 AM PDT

Doar pentru angajaţii caselor de asigurări de sănătate este aproape o certitudine recuperarea stimulentelor. Azi s-au întors în birouri, după o zi şi jumătate în care au oprit lucrul.Reunit în regim de urgenţă, Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale a decis acordarea stimulentelor pe august şi septembrie până la sfârşitul acestei luni.


Programul PSD pentru relansare economică

Posted: 15 Oct 2010 04:44 AM PDT

Social-democraţii lansează pe piaţă planul economic pe care l-ar aplica dacă ar ajunge la putere în 2012. Revenirea la impozitarea progresivă este filosofia de bază a programului PSD. PSD se angajează să introducă sistemul diferenţiat de impozitare în două variante. Prima, în patru trepte, scuteşte de la impozit salariaţii care câştigă mai puţin de 1000 de lei. Cei care câştigă peste 10.000 de lei vor fi impozitaţi cu 35%. A doua variantă, mai blândă, stabileşte cota maximă la valoarea actuală de 16%. Cei cu venituri mici ar plăti un impozit de 8%. Economiştii spun ca impozitarea progresivă va săpa o gaură imensă în bugetul de Stat, întrucât majoritatea salariilor sunt sub limita a 1.000 de lei, şi astfel 75% din angajaţi ar fi scutiţi de impozit. Creşterea cotei ar afecta semnificativ buzunarele clasei de mijloc, spun specialiştii şi va încuraja mai degrabă evaziunea fiscală. PSD promite şi scaderea TVA-ului la 5% pentru produsele de bază. Economiştii cred că măsura nu va ajuta cu nimic nici consumatorul şi nici producătorul, ci mai degrabă intermediarii. Programul economic al PSD va fi prezentat sâmbătă la Congresul Partidului.


Stimulente - numai în funcţie de performanţe

Posted: 15 Oct 2010 07:05 AM PDT

"Stimulentele vor fi acordate numai în funcţie de performanţă" insistă premierul Emil Boc. Acordarea acestora se va reglementa prin lege, mai spune şeful Executivului.Pentru angajaţii caselor de asigurări de sănătate este aproape o certitudine recuperarea stimulentelor. Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale a decis acordarea stimulentelor pe august şi septembrie până la sfârsitul acestei luni.După două zile de proteste şi întreruperea activităţii, angajaţii Ministerului de Finanţe s-au întors la muncă.Ministrul Ialomiţeanu le-a promis că vor primi stimulentele pe august şi septembrie. În plus, oficialul i-a asigurat că noua lege a salarizării le va aduce lefuri decente şi protecţie juridică.De cealalta parte, liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat că angajaţii din administraţie aşteaptă ca Ministrul Finanţelor să semneze documentele pentru acordarea stimultentelor. În cazul în care Ialomiţeanu se va răzgândi, angajaţii vor intra iar în greva şi nu îşi vor mai relua activitatea decât atunci când Ministrul Finanţelor va demisiona, a afirmat Vasile Marica.�


Ministrul Muncii a agreat propunerile sindicaliştilor din educaţie

Posted: 15 Oct 2010 10:44 AM PDT

Angajaţii din învăţământ au şanse să obţină salarii mai mari în grila bugetară. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că sindicaliştii din educaţie, pe care i-a chemat la negocieri, au propuneri binevenite, iar grila bugetară se mai poate modifica. Sindicatele, dar şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, cer coeficienţi de salarizare mai mari, în special pentru debutanţi. Pe de altă parte, magistraţii avertizează că dacă nu se va elimina reducerea salariilor, vor fi procese cât numărul bugetarilor.�


Stimulente acordate preferenţial

Posted: 15 Oct 2010 10:46 AM PDT

Ies la iveală tot mai multe informaţii despre practicile dubioase din Ministerul de Finanţe şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Şefii acordau stimulente după bunul plac, iar uneori, o parte din sume se întorceau la ei. Un sistem de stimulare aparent bine intenţionat, care a fost grav afectat de modul preferenţial în care s-au dat banii şi de constitutirea unui sistem piramidal. Constatarea apare într-un document intern, semnat de fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu.


Bonusuri şi sporuri în afara legii

Posted: 15 Oct 2010 10:48 AM PDT

Şi alţi angajaţi din sistemul public au beneficiat de un sistem de recompensare viciat. 260 de milioane de euro au fost distribuite bugetarilor, prin stimulente alocate în afara cadrului legal. Curtea de Conturi a semnalat în fiecare an plata unor bonusuri şi sporuri în afara legii, dar nu s-au luat măsuri. Stimulentele erau achitate în unele cazuri şi unor angajaţi aflaţi în concediu de odihnă.


Preşedintele solicită urgentarea discutării legii pensiilor

Posted: 15 Oct 2010 10:52 AM PDT

Preşedintele României îi cere, într-o scrisoare, şefului Senatului, Mircea Geoană, să urgenteze procedurile de dezbatere şi adoptare a legii pensiilor. Traian Băsescu precizează că reforma pensiilor este o condiţie asumată în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi o necesitate pentru adoptarea la timp a proiectului de buget pentru anul viitor.


Negocierile de la Finanţe s-au prelungit

Posted: 15 Oct 2010 11:51 AM PDT

Zi lungă de negocieri la Ministerul Finanţelor. Discuţiile vizează criteriile pe baza cărora angajaţii vor primi stimulentele pe lunile august şi septembrie.


Ora de ştiri: Pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva

Posted: 15 Oct 2010 12:25 PM PDT

Rândul credincioşilor care aşteaptau să ajungă la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul depăşea, la orele prânzului, un kilometru. În cele cinci zile de pelerinaj, au trecut pe la Mitropolia din Iaşi peste o sută şaptezeci de mii de credincioşi. Invitat la Ora de Ştiri: părintele George Istodor.


Niciun comentariu:

Stiri romanesti ~ stirile din Romania