Stirile din economie

Stirile din economie


Când şi cum poate fi îngheţat preţul benzinei? Benzinarii, siguri pe ei! Analiza Orei de ştiri

Posted: 14 Apr 2011 09:49 AM PDT

Premieră în România: guvernul ia în calcul îngheţarea temporară a preţurilor carburanţilor, după ce litrul de benzină a depăşit pragul de 6 lei. Prim-ministrul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei să analizeze problema împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, astfel încât să fie respectate normele europene. Consiliul Concurenţei a tras deja o primă concluzie: e uşor de zis, mai greu de făcut. În situaţii excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibre majore între cerere şi ofertă sau când piaţa funcţionează anormal, Guvernul poate interveni. Instrumentele pe care le are la îndemână: fie blochează preţurile, fie dispune măsuri temporare pentru a combate majorarea excesivă a preţurilor. Guvernul ar mai avea la îndemână două pârghii pentru a reduce presiunea asupra preţurilor carburanţilor: accize mai mici şi renunţarea temporară la biocombustibil. Preţurile carburanţilor au depăşit deja pragul de 6 lei pe litru la unele benzinării. Ultima scumpire a avut loc săptămâna trecută. Datele INS arată că numai în primele 3 luni ale acestui an, preţurile combustibililor au crescut cu aproape 5%.La scurt timp după ce Guvernul a anunţat că ia în calcul îngheţarea preţurilor carburanţilor, companiile din domeniu au ieşit la atac: se vor conforma oricărei decizii, dar vor fi consecinţe! Adică după ce nu vor mai fi "îngheţate", preţurile vor creşte brusc foarte mult. Analiştii susţin că, deşi o asemenea măsură ar ajuta temporar inflaţia, i-ar pune pe fugă pe investitorii din România. În ianuarie, Fiscul a întocmit un raport în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor bursiere la ţitei, de cursul valutar şi de taxe. În raportul ANAF se mai precizează că, anul trecut, scumpirile s-au efectuat concomitent la nivelul tuturor companiilor, iar preţurile la pompă au fost aproape identice. Între timp, piaţa carburanţilor este investigată şi de Consiliul Concurenţei.Invitat la Ora de ştiri, analistul economic George Vulcănescu [88820]


Tema zilei: preţul stabilităţii fiscale

Posted: 14 Apr 2011 10:37 AM PDT

Invitat la Tema zilei, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a subliniat că, în acest moment accizele nu pot fi modificate: în 2004 am închis dosarele de aderare şi avem un calendar foarte clar.Avertismentul său către benzinari: când măreşti preţul excesiv poţi să ai şi surprize să nu realizezi venituri! Despre suprataxarea ca alternativă la îngheţarea preţului benzinei - Nu ne-am gândit să suprataxăm. Sigur există unele ţări care au aplicat acest lucru şi văd că sunt semnale negative de la Bruxelles, pentru că atunci când impozitezi o categorie înseamnă că nu aplici în mod echitabil politica fiscală, a declarat la Tema zilei ministrul Finanţelor.   


Relansarea economiei mondiale, în vizorul finanţiştilor

Posted: 14 Apr 2011 09:12 PM PDT

FMI şi Banca Mondială fac strategii de relansare a economiei mondiale şi de îmbunătăţire a condiţiilor financiare. De vineri pâna duminică, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor naţionale analizează la Washington relansarea economiei mondiale şi îmbunătăţirea condiţiilor financiare. Un raport preliminar constată că revenirea economică este pe o cale ascendentă, dar şomajul rămâne la cote ridicate.


16 000 de locuri de muncă pentru români

Posted: 15 Apr 2011 02:02 AM PDT

Îmbulzeală pe locurile de muncă în mai multe oraşe din ţară. Peste 16.000 de locuri de muncă sunt oferite la Bursa Generală, cele mai multe în Capitală - peste 5000 de oferte. 1700 de agenţi economici şi-au anunţat participarea. În Botoşani, vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi aproximativ 400 de locuri de muncă, dintre acestea doar 25 pentru persoanele cu studii superioare. La Cluj, peste 200 de firme îşi prezintă oferta, iar la Constanţa sunt oferite aproape 900 de posturi. În Bucureşti, lumea s-a aşezat la coadă încă de la prima oră a dimineţii. La Buzău, cei care îşi doresc o slujbă s-au îmbrâncit cu agenţii firmei de pază pentru a ajunge cât mai repede în faţa unui angajator. 


Theodor Stolojan: Deocamdată nu există motive pentru îngheţarea preţulului la carburanţi

Posted: 15 Apr 2011 03:23 AM PDT

Teodor Stolojan a declarat vineri pentru Radio France Internationale (RFI) că România nu are deocamdată motive să îngheţe preţul la carburanţi. "Deocamdată nu avem motive pentru a lua o asemenea măsură, cu toată îngrijorarea care există în România la nivelul fiecărui cetăţean care vede cum creşte preţul la produsele petroliere. Din păcate, deocamdată, guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea măsură". Stolojan a subliniat că ar exista un singur motiv ca o astfel de măsură să fie justificată : "Există, după părerea mea, un singur argument pentru o asemenea măsură şi anume dacă, de exemplu, se întâmplă un fenomen de întrerupere a livrărilor de produse petroliere. Iată, avem războiul din Libia, care însă nu a avut un impact până în prezent decisiv asupra producţiei mondiale de ţiţei. Dimpotrivă, Arabia Saudită şi-a luat angajamentul că va mări producţia zilnică de ţiţei." Premierul Emil Boc a cerut miercuri Consiliului Concurenţei să analizeze dacă legislaţia permite îngheţarea preţurilor la carburanţi, astfel încât să fie respectate normele europene. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că există o lege adoptată înaintea aderării României la UE care permite îngheţarea preţurilor într-o situaţie excepţională - Legea Concurenţei din 1996.Sursa: RADOR


Drepturile de autor în muzică, valabile pentru 70 de ani

Posted: 15 Apr 2011 09:35 AM PDT

Uniunea Europeană se pregăteşte să promulge o controversată prelugire cu 20 de ani a drepturilor de autor pentru muzică. În prezent drepturile sunt valabile 50 de ani, ceea ce înseamnă că în curând albumele unor artişti legendari, cum ar fi Beatles sau Elvis, ar intra în aşa-numitul domeniu public, deci ar putea fi folosite de oricine, pe gratis. Acest lucru nu este deloc pe placul caselor de discuri care deţin în exclusivitate drepturile pentru aceşti cântăreţi. Prelungirea cu 20 de ani pe care o doreşte Uniunea Europeană ar însemna prelungirea exclusivităţii deţinute de casele de discuri pentru muzica anilor '60.Mai multe informaţii, în materialul realizat de Moise Guran, realizatorul Orei de Business pe TVR2.  


Ora de Business: 16 metrouri noi pentru Bucureşti

Posted: 15 Apr 2011 09:41 AM PDT

Dacă tot nu s-au apucat de construirea noilor magistrale de metrou, cei de la Metrorex s-au gândit că ar fi bine ca măcar să schimbe trenurile pentru liniile deja existente, e de părere Moise Guran la Ora de Business de pe TVR2. Astfel a fost anunţată o licitaţie pentru 16 metrouri noi. Metrorex este dispus să dea 113 milioane de euro pe ele, sumă plătită atât din bugetul de stat cât şi printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii. Câştigătoare va fi firma care va veni cu un preţ bun şi trenuri rezistente la vandalism. (sic!)Cele 16 trenuri pe care Metrorex vrea să le cumpere, vor înlocui tot atâtea trenuri vechi de producţie românească. În prezent, parcul de metrouri al Metrorex numără 44 de trenuri fabricate de Bombardier şi 31 de trenuri de construcţie veche de la Astra Arad. Anunţul licitaţiei vine în aceeaşi zi în care Metrorex a semnat contractul de 56 de milioane de euro cu compania de construcţii Max Boegl pentru depoul şi staţia Valea Ialomiţei, care vor reprezenta capul de linie al viitoarei magistrale V din Drumul Taberei. Mai multe informaţii în materialul video alăturat.  


Jurnalul economic: Benzina, competiţia şi preţul controlat

Posted: 15 Apr 2011 11:31 AM PDT

Semnalele transmise de pieţele financiare nu indică o coborâre a cotaţiilor barilului, ci mai degrabă evoluţii nervoase. Toate ţările caută metode de calmare a preţului benzinei. Cel puţin în Europa, unde carburanţii sunt intens taxaţi, nu se pune problema micşorării taxelor. S-ar destabiliza bugetele şi aşa tensionate! Unul dintre butoanele unei eventuale îngheţări a preţurilor stă în mâna Consiliului Concurenţei.


Ofertă imobiliară de criză: autoturism la pachet cu casa!

Posted: 16 Apr 2011 10:21 AM PDT

Locuinţele noi, care stau nevâdute de când a început criza, se dau acum mobilate şi mai ieftine cu 30%. Dezvoltatorii imobiliari au reluat ofertele în care apartamentele se vand la pachet cu locuri de parcare şi autoturisme gratis.


Ora de Ştiri: Românii nu-şi cunosc drepturile de consumatori

Posted: 16 Apr 2011 10:45 AM PDT

Suntem vulnerabili la fraude, înşelătorii şi vânzări sub presiune! Este concluzia unui Eurobarometru care arată că românii nu-şi cunosc drepturile de consumatori. Situaţia este îngrijorătoare în toată Uniunea Europeană. La Bruxelles se estimează că prejudiciul suferit aceşti oameni este uriaş: 0,4 la sută din PIB-ul comunitar.Despre drepturi şi cunoaşterea lor ne spune mai multe invitatul Orei de Ştiri, avocatul Gheorghe Piperea. 


Niciun comentariu: