Actualitate

Stirile din economie

Stirile din economie


Îngheţarea preţurilor la carburanţi - o soluţie pentru piaţă. Varujan Vosganian la Tema zilei: a doua soluţie - anularea TVA, reducerea altor impozite

Posted: 12 Apr 2011 09:57 AM PDT

Scumpirea carburanţilor a declanşat un val de investigaţii ale diverselor autorităţi ale statului. Fără efect însă asupra preţurilor, care ţin cont de influenţele externe şi nu de presiunile interne. Pe rol se află o investigaţie a Consiliului Concurenţei, care are şanse minime să influenţeze preţurile în sensul dorit de consumatori. Parlamentarii vor să investigheze şi ei preţul benzinei, pe care ar dori să-l îngheţe.Preţul la carburanţi la România aleargă după preţul din Uniunea Europeană, a declarat la TVR fostul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian. Este un lucru corect din perspectiva pieţei unice, dar incorect din perspectiva puterii de cumpărare din România. Singura modalitate este blocarea preţurilor sau stoparea pe o perioadă. Riscul unei astfel de măsuri: în condiţiile în care resursele interne acoperă numai jumătate din consum, benzina din România va pleca în altă parte, iar noi vom importa benzină mai scumpă. O a doua formulă este, în opinia lui Vosganian, anularea TVA-ului la combustibili sau reducerea altor impozite. "Numai că nu cred că guvernul va face asta" a conchis, la Tema zilei, Varujan Vosganian.Ce alte opţiuni ar mai exista, în materialul din galeria media [88646]


Dacia anunţă că opreşte o parte din activitatea de la Mioveni până la începutul lui mai!

Posted: 13 Apr 2011 05:13 AM PDT

Automobile Dacia va opri, în perioada 22 aprilie-2 mai, activitatea de montaj şi caroserie la uzina de la Mioveni, din cauza problemelor cu aprovizionarea unor piese de către furnizorii constructorului, a declarat pentru Mediafax directorul de comunicare al Renault în România, Anca Oreviceanu. "Va înceta doar activitatea de montaj şi caroserie, departamentele de mecanică şi logistică urmând să lucreze ca până acum. Disfuncţionalităţile cu livrarea de piese din partea unor furnizori nu au legatură cu situaţia din Japonia. Ele sunt determinate de dificultăţile de natură financiară pe care le au furnizorii. Fluxul de livrări suferă dereglări de mai multe luni. Este vorba de un tip de motor şi anumite piese de caroserie", a precizat reprezentantul grupului francez în România.Încetarea activităţii de montaj va afecta producţia de automobile pe durata menţionată. În prezent, producţia zilnică a uzinei de la Mioveni este de 1.377 de automobile. Ultima oprire a producţiei a avut loc în octombrie 2008, pe fondul instalării crizei financiare. Automobile Dacia are aproximativ 15.000 de angajaţi. Vânzările Dacia au crescut cu 12% anul trecut, de la 311.426 la 348.723 de autovehicule, iar cota de piaţă a constructorului român în Europa a urcat cu 0,3 puncte procentuale, la 1,6%. În România, Dacia a vândut 36.730 de vehicule, cu 20% mai puţin faţă de 2009.


Autostrăzi noi, făcute de firme cu state vechi. Analiza Orei de ştiri

Posted: 13 Apr 2011 09:54 AM PDT

Un miliard de euro vor costa tronsoanele de autostradă de la Nădlac la Sibiu, care fac parte din coridorul 4 pan-european. Peste 200 de kilometri vor fi construiţi de firme româneşti şi străine care au mai lucrat în România în diverse proiecte de infrastructură, unele aflate încă în execuţie deşi termenele de finalizare au expirat de multă vreme.Compania de Autostrăzi şi Drumuri din România a împărţit autostrada care pleacă de la Nădlac în porţiuni mai mici. Printre câştigătorii licitaţiilor se numără şi firmele "regilor asfaltului" din România: Nelu Iordache cu Romstrade, Dorinel Umbrărescu prin Spedition UMB sau Dan Besciu cu Euroconstruct 98. O evaluare exactă, în materialul ataşatInvitaţi la Ora de ştiri: Ion Lixandru, vicepreşedinte al Uniunii Transportatorilor Rutieri din România şi Doru Cireaşă, jurnalist România Liberă  


Piaţa energiei: Franţa ne cere preţuri mai mari în numele eficienţei! Eliminăm preţurile reglementate în 4 ani

Posted: 13 Apr 2011 10:18 AM PDT

Franţa, prin vocea ambasadei la Bucureşti, propune guvernului României o creştere a preţului gazelor, astfel încât sectorul energetic să fie mai eficient. Nu este decât un alt semnal de avertizare, după ce Comisia Europeană a cerut zilele trecute României să elimine preţurile reglementate. Autorităţile de la Bucureşti au la dispoziţie două luni pentru a veni cu un calendar al noilor tarife la gaze şi electricitate.Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că Executivul va elimina până în 2015 preţurile reglementate la energie, conform graficului stabilit deja cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.


Îngheţarea preţului carburanţilor - o opţiune luată în calcul de Guvern

Posted: 13 Apr 2011 10:21 AM PDT

Consiliul Concurenţei şi Departamentul pentru Afaceri Europene vor analiza această posibilitate, aplicabilă pentru o anumită perioadă. Această măsură corespunde legii concurenţei. Singura problemă este că prevederea permisivă a fost adoptată înainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat marţi că instituţia pe care o conduce va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului.Preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat că s-a format o comisie de anchetă asupra Petrom pentru a investiga modul în care se formează preţurile pentru carburanţi şi perioada post-privatizare, transmite Mediafax. Iancu a afirmat că Petrom este de acord cu îngheţarea preţurilor pe o perioadă limitată de timp, dar doar dacă Guvernul vine cu o măsură care să se aplice tuturor companiilor de pe piaţă.   


Suntem pe drumul cel bun: ieşim din recesiune!

Posted: 13 Apr 2011 08:36 PM PDT

România este pe drumul cel bun, iar noi putem să privim cu optimism ieşirea din recesiune! O spune însuşi premierul Emil Boc, care precizează că datele pe ianuarie şi februarie 2011 arată o creştere economică. Pentru a ieşi tehnic din recesiune, însă, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutiv.


Mieii iau calea exilului

Posted: 13 Apr 2011 08:54 PM PDT

Ciobanii români preferă să îşi vândă mieii străinilor. Aşa sunt siguri că îşi primesc banii la timp. În plus, în pieţe au de plătit taxe peste taxe şi se tem că preţul prea mare îi va alunga pe cumpărători. Zeci de mii de miei din fermele arădene vor pleca în aceste zile spre Italia.


Agricultura de succes - se poate!

Posted: 13 Apr 2011 08:58 PM PDT

A plecat în Italia în '89, s-a întors în ţară şi s-a apucat sa faca agricultură de performanţă. Este, pe scurt, povestea unei românce din Mehedinţi, care a transformat 350 de hectare de teren lasate la voia întâmplării, într-un colţ de rai agricol.


China îşi scoate insulele la vânzare

Posted: 14 Apr 2011 03:31 AM PDT

Guvernul chinez scoate la vânzare 176 de insule nelocuite. Le pot cumpăra nu numai cetăţenii chinezi, ci şi străinii dorici să realizeze proiecte industriale sau turistice. Singura condiţie a guvernului chinez este ca aceste adevărate paradisuri terestre să nu fie închise publicului de către viitorii proprietari. Aceştia vor avea dreptul de le exploata timp de 50 de ani.  


Absolvenţii de studii economice vor putea ţine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35000 euro

Posted: 14 Apr 2011 03:52 AM PDT

Orice absolvent de studii economice va putea ţine contabilitatea firmelor care au cifră de afaceri şi active mai mici de 35.000 de euro. Decizia a fost luată de executiv. Până acum, firmele erau obligate să lucreze doar cu membrii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi. În acelaşi timp, aceste firme vor avea posibilitatea să nu mai depună un bilanţ contabil la şase luni, ci situaţii financiare anuale."Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au îndeplinit următoarele două criterii: cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice. Nivelul indicatorilor prevăzuţi se poate modifica prin hotărâre a Guvernului", se arată în actul normativ, aprobat de Executiv în şedinţa de miercuri. Documentul propune ca în cazul acestor firme, contabilitatea să poată fi organizată şi condusă şi pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, şi nu doar cu membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR). 


Niciun comentariu: