Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


22 decembrie ’89. Cum s-a nascut noua Romanie

Posted: 21 Dec 2009 04:00 PM PST

revolutiePe 22 decembrie 1989 "epoca de Aur" se prabusea o data ce Nicolae Ceausescu se ridica cu elicopterul de pe sediul CC. Un analist american, consultat de CIA, explica faptul ca tocmai iluzia dictatorului, aceea ca era invincibil, a dus la imposibilitatea regimului de a restabili controlul. Pe acest fond, in strada lucrurile au degenerat. In tara si in Bucuresti, revolta se amplifica si oamenii mureau impuscati pentru ca se ridicasera impotriva regimului.

In paralel, in spitale se nasteau asa-numitii copii ai Revolutiei. Doi dintre bebelusii de atunci, Adriana si Alexandra, au venit pe lume pe 22 decembrie 1989, dar au inteles inca de mici ca ziua lor de nastere nu este ca oricare alta. si asta, fie din mirarea celorlalti cind aflau de o asemenea coincidenta, fie dintr-o felicitare, trimisa pe 22 decembrie 1990 de catre noul presedinte, Ion Iliescu, la aniversarea unui an de Revolutie si de viata.

 

Dupa 20 de ani, mama uneia dintre cele doua tinere povesteste insa ca, in decembrie 1989, nasterea intr-un spital bucurestean devenise o aventura inimaginabila: gravida a fost lasata de medici pe masa de nasteri pentru ca la televizor se transmitea fuga lui Ceausescu, iar numarul bebelusilor veniti pe lume era concurat de cel al persoanelor impuscate in strada si aduse cu ambulanta la spital. 

 

"Cand eu ma nasteam se murea pentru a gandi liber"
In timp ce pe strazile Bucurestiului revolta se amplifica si mureau primii oameni, in spitale se nasteau asa-numitii copii ai Revolutiei.
Intreband medicii din maternitati aflati de garda in zilele fierbinti ale lui decembrie '89, dar si reprezentantii generatiei care anul acesta implineste 20 de ani, Romania libera a gasit doua tinere  sosite pe lume pe 22 decembrie 1989.
Intamplator, Alexandra si Adriana reprezinta doua destine carora Revolutia le-a dat un alt sens. In timp ce Alexandra provine dintr--o familie de rand,  Adriana este nimeni alta decat nepoata fostului sef al Directiei a V-a a Securitatii, gen. Marin Neagoe.

Adriana Neagoe s-a nascut in noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, la ora 0.00, la Spitalul Elias. S-a nascut prin cezariana, astfel ca ora venirii pe lume a Alexandrei a putut fi aleasa – una rotunda. Prietena ei, Alexandra Stamate, este si ea "copil al Revolutiei". S-a nascut 12 ore mai tarziu, dar la Spitalul Caritas. Din povestirile mamei sale, Alexandra stie ca, in zilele acelea, in spital se vehiculau zvonuri despre atacuri cu bombe si un cuvant straniu: "teroristi". Ceea ce se putea vedea insa erau ranitii adusi la Caritas, spitalul fiind aproape de centru. "Din cate am aflat, erau toti speriati, dar mama nu realiza ce se intampla, caci tocmai nastea", spune Alexandra. Cele doua prietene spun ca au constientizat destul de devreme ca ziua lor de nastere are o incarcatura istorica: "Mi-am dat dat seama ca nu e o zi ca oricare alta, pentru ca toata lumea te intreaba cand e ziua ta si tu zici: «21 decembrie 1989». La raspunsul asta, toti scapa, inevitabil, cate o exclamatie si zic: «Vai de mine, esti nascuta chiar de Revolutie!»".


Referitor la cat de mult le-a marcat aceasta coincidenta, fetele au pareri diferite. "Uite, apropo de vot, ca tot au trecut alegerile, m-a intrigat absenteismul. Multa lume zice ca nu merge sa voteze pentru ca n-are cu cine. Eu tin sa merg la vot, pentru ca in mintea mea persista faptul ca, atunci cand eu ma nasteam, mureau niste oameni pentru dreptul de a gandi liber, de a vota liber etc. si atunci, de ce sa-mi bat joc de chestia asta?! In stilul asta, pot zice ca da, m-a marcat", marturiseste Adriana. Alexandra nu crede insa sa o fi marcat in vreun fel. "Pe mine nu cred ca m-a marcat. Netraind in comunism, n-am putut sa fac o comparatie, decat din ce mi-au povestit parintii. Poate doar ideea ca atunci s-au luptat pentru un viitor mai bun pentru noi."

"In mainile noastre sta posibilitatea de a schimba ceva"
Tot din spusele rudelor lor, Adriana si Alexandra povestesc ca nu au fost probleme la externarea din spital a celor doua mamici in zilele de decembrie 1989, caci lucrurile se mai potolisera. "La mine a fost o situatie mai complicata: tata si bunicul au fost inchisi, pentru ca lucrau amandoi pentru Securitate. Bunicul, Marin Neagoe, a fost, mai exact, seful Directiei a V-a a Securitatii si tata tot ceva de genul, nu mai stiu exact, pentru ca el s-a sinucis cand eram eu mica. Deci din spital a venit bunica sa ne ia pe mama si pe mine. Dar nu s-a intamplat nimic deosebit", povesteste Adriana. Despre valul de antipatie care s-a revarsat asupra lucratorilor Securitatii tanara vorbeste nuantat. "Bunicul meu a scapat usor, pentru ca el a dat ordin sa nu se traga asupra celor care erau pe strada, chit ca el era langa Ceausescu cand se intamplau toate astea, dar el a preferat sa ia partea buna a lucrurilor", adauga Adriana.

 

Alexandra spune ca a aflat ca la externare se mai calmasera lucrurile pe strada, incat nu s-a intamplat nimic deosebit. Astazi, Adriana lucreaza in presa, ca fotoreporter, iar Alexandra este studenta la Drept, in anul al II-lea. De ce a ales Adriana sa lucreze in presa? "Din naivitatea mea ca presa ar putea sa schimbe lumea. Cunosti foarte multi oameni, ai sansa sa vezi oamenii politici si altfel de cum apar ei la televizor. Sa fii informat si constient de ce se intampla in jurul tau mi se pare un lucru extrem de important. Ceea ce in comunism nu se putea", explica Adriana. Au avut tentative de a pleca in strainatate, dar pana la urma au preferat sa ramana acasa. "Am vrut sa plec, dar doar pentru a lucra o anumita perioada de timp. Ma gandesc ca, daca aici nu ma ajuta nimeni, de ce m-ar ajuta cineva intr-o tara straina?!", spune Alexandra.

 Si Adriana a plecat o perioada in Italia, de unde s-a intors convinsa ca a fost pentru ultima oara: "Imi uram oarecum tara inainte sa plec, acum ceva timp, in Italia pentru cateva luni si, cand am vazut ca aia imi faceau tara de doi lei, am descoperit ca sunt patrioata. Pana la urma, in mainile noastre sta posibilitatea de a schimba ceva".

"Eram in sala de nasteri cand a fugit Ceausescu"
Mama Alexandrei, Morela Stamate, a fost internata la Spitalul Caritas in dimineata zilei de 22 decembrie, la ora 7.00. A sunat la Salvare, care a venit destul de repede, ceea ce o surprinde pe femeie si in ziua de azi. "Pana la spital, din masina, am vazut lumea pe strada, dar nu realizam ce se intampla. Pentru ca, desi incepuse sa se spuna ca e posibil ca Ceausescu sa cada, eu eram asa de indoctrinata ca nu imi venea sa cred", spune Morela Stamate. Au urmat cateva ore de chin in sala de travaliu, iar la 12.30 a venit momentul cel mare. "Au scos copilul, l-au dus in salon, iar pe mine m-au lasat acolo necusuta, caci au fugit cu totii spre un televizor. Mi-au spus sa stau linistita, ca a fugit Ceausescu si ca se duc sa vada si ei scena respectiva. Am ramas pe masa, ca n-aveam de ales, si apoi au venit si m-au cusut. Erau toti bucurosi, asistentele plangeau, dar eu chiar nu realizam ce se intampla."

"S-a vehiculat zvonul ca teroristii ne vor omori bebelusii"
In seara zilei de 22 decembrie gluma a inceput sa se ingroase. La spital erau adusi de pe strada tot mai multi oameni raniti prin impuscare. Printre paciente s-a instalat panica. De aici si pana la punerea in functiune a generatorului de zvonuri a fost doar un pas. "Una dintre primele masuri luate de personalul medical a fost sa camufleze geamurile saloanelor in care erau bebelusii cu niste perdele inchise la culoare, apoi au stins luminile. Apoi, pe noi ne-au trimis din saloane... Erau niste anticamere la saloanele bebelusilor, unde alaptam noi, mamele, si ne-au pus sa stam acolo cu bebelusii in brate. La un moment dat, chiar s-a spus ca ar trebui sa-i luam cu noi in saloane, pentru ca s-ar putea sa-i ucida teroristii, pentru ca deja se vehicula cuvantul «terorist», pe care pana atunci nu-l auzisem." Teoria cu teroristii a mers pana intr-acolo incat s-a spus ca ar fi suiti in cabinele unor macarale foarte inalte, aflate chiar langa spital, si ca urmau sa traga de acolo.


Daca in randul pacientelor domnea teama, doctorii si asistentele erau in al noualea cer. "Personalul era emotionat de bucurie. Ei isi dadeau seama mai bine ce se intampla, intrucat aveau acces la un televizor. Noi, mamicile, eram foarte panicate, caci nu puteam sti ce se intampla, mai veneau ai nostri sa ne viziteze si ne mai povesteau. Cel putin eu eram asa de indoctrinata ca nu puteam sa cred ca Ceausescu poate pica. Mie chiar imi parea rau cand, inainte de 20 decembrie, au spus la televizor ca forte din afara vor sa ne distruga tara si echilibrul. Poate ca daca n-ar fi cazut in modul asta comunismul, eu mi-as fi dat seama foarte tarziu in ce cusca traiam." Dupa cinci zile de spitalizare, Morela Stamate a plecat cu fetita acasa, lucrurile se mai relaxasera si n-au intampinat probleme pe drum.


Intre timp Alexandra Stamate a implinit  20 de ani. Tanara spune ca ceea ce a ajutat-o sa inteleaga ca este un copil mai special a fost o bucata de hartie dactilografiata la masina de scris: felicitarea primita de la Ion Iliescu. "La un an de la nastere, Ion Iliescu mi-a trimis o hartie rupta, veche, gen felicitare, pe care banuiesc ca o trimisese tuturor celor nascuti pe 22 decembrie, in care mi se spunea ca m-am nascut intr-o zi mare, in care tara a dat o noua pagina in istorie. Iar prin clasa I, cand invatasem sa citesc, am vazut ce scria acolo. Nu m-a impresionat foarte tare gestul lui Iliescu pentru ca, daca intr-adevar ii pasa, imi trimitea niste lapte, scutece etc." Adriana nu a primit felicitarea cu pricina, dar l-a intalnit peste ani, intamplator, pe Ion Iliescu. "I-am zis fata in fata ca sunt nascuta de Revolutie. El insa a scapat un «Ce frumos!» si «Hai sa facem o poza». si cum m-a vazut asa m-a uitat."

Concluziile unui analist consultat de CIA: "Petarda fericirii noastre" nu a existat
Organizarea mitingului din 21 decembrie, destinat sa-i gadile lui Nicolae Ceausescu inca o data orgoliul, ranit de forta manifestatiilor de la Timisoara, a fost o greseala fatala dictatorului, considera profesorul american Richard Andrew Hall. Acesta a studiat in amanunt istoria Revolutiei romane, iar de cativa ani unele dintre analizele sale ajung si pe masa CIA.

In timpul ultimului sau discurs, din 21 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a rostit de 17 ori cuvantul "Alo!", de sase ori apelativul "Tovarasi!" si de patru ori indemnul "Asezati-va linistiti!". Luat prin surprindere de rumoarea ce se produsese in piata in timpul mitingului pe care-l comandase si de primele scandari care-i cereau debarcarea de la fraiele tarii, dictatorul a ramas, pentru cateva secunde, total derutat. Ordonase ca mitingul sa fie transmis in direct la televiziune si la radio, asa ca milioane de romani vedeau la televizor un Ceausescu speriat si confuz. Pana la acel moment, dictatorul reusise sa rosteasca doar cateva fraze, sa-i salute pe cei prezenti si sa le multumeasca organizatorilor mitingului proceausist.


"Doresc, de asemenea, sa adresez multumiri initiatorilor si organizatorilor acestei mari manifestari populare din Bucuresti, considerand aceasta ca o…", a spus Ceausescu, fara insa a reusi sa-si termine fraza din cauza tipetelor din multime. Jumatatea feminina a cuplului dictatorial s-a aratat cu totul indignata de semnele de nesupunere ale muncitorilor adusi de la fabricile din Bucuresti: "Liniste, ce e cu voi?!". Concluzia a tras-o insa tot Nicolae Ceausescu: "Asta-i o provocare!". Acest miting organizat de comunisti pentru adulatia lui Nicolae Ceausescu a vestit sfarsitul regimului, este de parere profesorul american Richard Andrew Hall, in prezent analist pentru CIA, care a studiat istoria Revolutiei Romane timp de cativa ani. In dimineata zilei de 21 decembrie 1989, regimul nu mai stapanea situatia din Timisoara si incepea sa piarda controlul si in Lugoj si Cugir, scrie Richard Andrew Hall in teza sa de doctorat, "Rescrierea istoriei Revolutiei. Triumful revizionismului securist in Romania".


"Iluzia lui Nicolae Ceausescu ca era invincibil a dus la imposibilitatea regimului de a restabili controlul. Tirada atatatoare si dezlanata a lui Ceausescu transmisa la televiziunea nationala a semanat panica printre cei care se uitau la televizor", spune Hall. Acesta explica faptul ca multi bucuresteni nici nu stiau exact ce se intamplase la Timisoara. Discursul lui Ceausescu le-a dat insa de inteles ca situatia era grava pentru dictator. "Daca e atat de agitat, au concluzionat ei, atunci ceva serios trebuie sa se fi intamplat la Timisoara", considera Hall.
Liderul ceausist ordonase convocarea a aproape 100.000 de muncitori de la principalele fabrici din Bucuresti, care au fost "manati" in fata cladirii Comitetului Central pentru a fi prezenti la discursul dictatorului, pregatiti cu lozinci propagandiste si portrete ale cuplului Ceausescu. Dictatorul vorbea insa doar de cateva minute cand o rumoare neidentificata in multime l-a fortat sa-si intrerupa propozitia.

"In acel moment a realizat prostia de a fi insistat ca discursul sau sa fie transmis in direct la radio si la televizor. Inainte ca releele televiziunii si radioului sa fie intrerupte, audienta nationala a putut auzi strigate precum «Jos Ceausescu!», «Criminalule!» si «Timisoara, Timisoara!»."

A cui a fost ideea mitingului?
Desi Ceausescu a reusit sa-si continue discursul si sa promita cresterea pensiilor si a alocatiilor pentru copii, efectul asupra populatiei care privea la televizor avusese deja loc.
"Camerele de televiziune surprinsesera expresia de impietrire si de confuzie a lui Ceausescu", noteaza expertul american. Acesta precizeaza ca nu se poate sti cat a contat imaginea unui Ceausescu inspaimantat, care incearca timp de cateva minute sa calmeze multimea, dar este de parere ca acel moment de slabiciune, de neimaginat pana atunci, a fost un punct-cheie al Revolutiei, iar "demonstratiile impotriva regimului s-au inmultit in principalale orase din Transilvania – Brasov, Sibiu, Cluj si Targu-Mures –, in dupa-amiaza zilei de 21 decembrie".


Importanta pe care a capatat-o mitingul in desfasurarea protestelor a ridicat intrebarea referitoare la cine l-a sfatuit pe Nicolae Ceausescu sa ceara o astfel de adunare intr-un moment atat de sensibil. Potrivit lui Hall, articole din presa de dupa 1990 il dadeau "vinovat" pentru aceasta greseala colosala pe Gogu Radulescu, membru CPEx. "Este insa greu de crezut ca Nicolae Ceausescu avea nevoie de incurajarea lui Radulescu pentru convocarea unui asemenea miting. Pare mai degraba o idee a mintii de copil a lui Ceausescu si, ca de obicei, membrii docili ai CPEx nu au indraznit sa-l contrazica", opineaza Hall, care caracterizeaza decizia liderului comunist drept una "pripita, instinctiva si prea increzatoare". Specialistul respinge astfel una dintre teoriile conspiratiei despre Revolutie, potrivit careia o anumita factiune a Securitatii s-ar fi aflat in spatele detronarii lui Ceausescu.

"Petarda fericirii noastre"
"Vinovata" pentru crearea haosului din timpul mitingului din fata Comitetului Central ar fi fost o petarda aruncata in multime, potrivit mai multor surse citate de Hall in teza sa. O astfel de sursa este raportul primei comisii senatoriale care a investigat evenimentele din decembrie 1989, potrivit caruia, "in timp ce vorbea Ceausescu, s-a auzit o explozie si s-a creat agitatie".
Richard Hall face referire si la ideea promovata de Securitate, potrivit careia aruncarea acelei petarde ar fi fost parte a unui complot de rasturnare a regimului ceausist: "Inca o data, Securitatea incearca sa nege spontaneitatea revoltei anticeausiste. (…) Raportul SRI din 1994 sugereaza ca (…) panica multimii a fost cauzata de transmisia de ultrasunete si de faptul ca protestatari neidentificati ii impungeau pe demonstranti cu tepuse din otel in timp ce strigau «Fugiti, ne omoara!» si «Vin tancurile!».


Pe de alta parte, mentioneaza autorul, presa opozitiei scria in 1993 ca ofiteri ai Securitatii care ar fi premeditat caderea lui Ceausescu ar fi aruncat petarde pentru a atata multimea impotriva acestuia. Hall respinge ambele teorii si spune ca agitatia de la miting are o explicatie simpla. In mai multe puncte ale orasului se stransesera protestatari care veneau in grupuri spre miting, unii incercand sa patrunda in multime. In incercarea de a-i tine departe, fortele de ordine, inclusiv cele de la Securitate, au folosit petarde si gaze lacrimogene care au deteriorat situatia din piata.
"Este posibil ca petarda, pe care multi romani o numesc «petarda fericirii noastre», sa fi fost aruncata de Securitate, dar e greu de crezut ca a fost un gest impotriva dictatorului, ci mai degraba o incercare de a impiedica protestatarii sa intre in piata sau de a dezorienta multimea si de a acoperi sloganele anticeausiste", concluzioneaza analistul Richard Hall.

 

Romanian-Portal.com News

Sursa: romanialibera.ro

 


Romanian-Portal.com va ureaza Sarbatori Fericite!

Posted: 21 Dec 2009 04:00 PM PST

Romanian_portal_holiday_logo

Echipa Romanian-Portal.com doreste tuturor cititorilor, forumistilor, partenerilor de afaceri si tuturor romanilor de pretutindeni, un Craciun Fericit si un An Nou 2010 prosper si plin de succese
Sarbatori Fericite!
Romanian-Portal.com


Programul de sarbatori al slujbelor in limba romana din Koln

Posted: 20 Dec 2009 04:00 PM PST

Romanii din Koln au posibilitatea sa ia parte la slujbele si activitatile religioase care se deruleaza in bisericile romanesti din zona in aceasta perioada a sarbatorilor de iarna, transmit Alex si Renate Timoschenko pentru Romanian Global News.

 

Astfel, parintele protopop Radu Constantin Miron a transmis programul slujbelor in limba romana, cu ocazia Sarbatorilor Craciunului si Bobotezei, pentru ortodocsi, si anume, Sf. Liturghie de Craciun, vineri 25 decembrie, ora 11.00, urmata de agapa comuna cu colinde (pentru spovedanii: la ora 10.30) - la Biserica Sf.Ioan Botezatorul din Brohl, Wallstr. 102 (statia Brohl-Mitte a tramvaiului 18) Tot acolo va avea loc marti, 5 ianuarie 2010, de la ora 19.00, Vecernia Bobotezei si slujba Aghiazmei Mari.

Romanii greco-catolici (uniti) si romano-catolici sunt instiintati de parintele Gabriel Budau (OFMConv) ca Sf. Liturghie de Craciun va avea loc vineri, 25 decembrie, de la ora 16.00, la biserica St. Kolumba din Koln (Tunisstr. 4), si tot acolo se va oficia slujba din ziua Epifaniei Domnului, Boboteaza, pe 3 ianuarie 2010, de la ora 16.00.

Slujbele in limba romana la St. Kolumba se tin in prima duminica din fiecare luna la ora 16.00

 

Romanian-Portal.com News

Sursa: rgnpress.ro


Ancheta in cazul trenurilor blocate sub Canalul Manecii

Posted: 20 Dec 2009 04:00 PM PST

Secretarul de stat francez pentru Transporturi Dominique Bussereau a cerut ieri demararea unei anchete pentru a stabili cauzele si modul in care compania Eurostar a gestionat blocajul din tunelul feroviar de sub Canalul Manecii, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, mai multe garnituri au ramas blocate in tunel din cauza unor defectiuni. Eurostar si-a suspendat integral traficul duminica, dupa mai multe defectiuni survenite la trenuri vineri seara si sambata, aparent din cauza caderilor de zapada din nord-vestul Frantei. Peste 2.000 de pasageri au petrecut peste sase ore in noaptea de vineri spre sambata blocati in tunelul de sub Canalul Manecii, unii fara apa si hrana, dupa ce cinci garnituri Eurostar au avut defectiuni. "Nu putem considera ca acest mijloc de transport care este fundamental intre Franta si Marea Britanie, intre Marea Britanie si Belgia si restul continentului european nu functioneaza pentru ca afara este zapada", a declarat Bussereau.

 

"Este ceva anormal. Ministerul Transporturilor va demara o ancheta pentru a afla ce se intampla, de ce se intampla si cum putem evita pe viitor", a daugat el. Incidentul din tunelul Eurostar a generat proteste si la nivel european. Eurodeputatul francez Dominique Baudis, unul dintre cei 2.000 de pasageri ramasi blocati intr-unul din trenurile Eurostar, a anuntat ca va cere o ancheta a Comisiei Europene cu privire la acest incident. "Inlantuirea evenimentelor este aberanta, inertia totala a Eurostar este scandaloasa", a comentat Baudis, apreciind ca societatea feroviara a ignorat situatia in care se aflau pasagerii blocati in trenuri si nu a oprit alte garnituri sa intre in tunel dupa ce primul tren a ramas blocat.

 

Romanian-Portal.com News

Sursa: romanialibera.ro


170 de romani, abandonati pe un aeroport din Bulgaria de compania Aer Lingus

Posted: 20 Dec 2009 04:00 PM PST

 

170 de romani s-au trezit pe aeroportul Burgas, din Bulgaria, sambata noaptea, desi plecasera din Londra cu destinatia Bucuresti.

Romanii au plecat din Londra cu o companie irlandeza - Aer Lingus. Avionul companiei irlandeze, care a decolat de pe aeroportul Gattwick, din Londra, urma sa ajunga la Bucuresti, insa, in timpul zborului, pilotul a anuntat ca va ateriza in Bulgaria din cauza vremii proaste.

De asemenea, pilotul a informat pasagerii ca aeroportul Otopeni ar fi inchis, potrivit Realitatea Tv. Fara sa primeasca vreo explicatie, pasagerii au fost lasati pe aeroportul din Bulgaria, unde si-au petrecut noaptea de sambata spre duminica incercand sa gaseasca solutii pentru a ajunge in tara.

 

Romanian-Portal.com News

Sursa: ziare.com


Reeditarea broşurii „Ghidul lucrătorului român în Italia” – ediţia 2009

Posted: 20 Dec 2009 04:00 PM PST

Ambasada României în Italia semnalează reeditarea broşurii intitulate „Ghidul lucrătorului român în Italia" – ediţia 2009, realizat de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în colaborare cu Misiunea diplomatică de la Roma, Filiala CGIL Lazio Roma şi Asociaţia Identitatea Multietnică „AIME".

 

Ghidul este un instrument util pentru cetăţenii români care doresc să afle informaţii cu privire la desfăşurarea unei activităţi cu scop lucrativ în Italia şi include opt capitole: intrarea şi şederea legală a cetăţenilor români în Italia; acces şi angajare pe piaţa muncii; reglementarea relaţiilor de muncă; recunoaşterea ţi echivalarea diplomelor; securitatea socială a lucrătorilor români, impozitul aplicat veniturilor persoanelor fizice rezidente în Italia; siguranţa la locul de muncă; instrucţiuni competente în soluţionarea sesizărilor privind dificultăţile în derularea raporturilor de muncă.

 

De asemenea, Ghidul oferă informaţii privind reglementarea muncii menajerelor şi îngrijitoarelor, a muncitorilor din domeniul construcţiilor, precum şi aspecte legate de condiţiile de muncă pentru un lucrător detaşat, gestionarea problemelor privind conflictul de muncă, demisia şi etapele concilieri.

 

Un alt element de interes inclus în Ghid, care conţine informaţii actualizate conform legislaţiei în vigoare la 1.10.2009, se referă la lista şi contactele instituţiilor competente în soluţionarea sesizărilor privind dificultăţile în derularea raporturilor de muncă.

 

Persoanele interesate de informaţiile incluse în „Ghidului lucrătorului român în Italia" pot accesa pagina web a Misiunii: http://roma.mae.ro/ 

Coperta 

Ghid

 

Romanian-Portal.com News

Sursa: roma.mae.ro


Podul emigratiei din Canberra

Posted: 20 Dec 2009 04:00 PM PST

Podul Emigratiei din Australia va fi construit in Canberra, de-a lungul lacului Burley Griffin, ca un simbol dedicat celor peste 10 milioane de emigranti care au construit Australia. Va prezentam in continuare un amplu reportaj despre acest proiect, asa cum este el prezentat pe website-ul www.immi­grationbridge.com.au.

 

Asadar, incepem cu cea mai simpla dintre curiozitati: ce este acest pod al emigratiei?

Podul Emigratiei este un superb pod pentru pietoni, planuit a se construi peste Lacul Burley Griffin, in capitala tarii Canberra. Prin acest gest, Australia doreste sa le multu­measca tuturor celor peste 10 milioane de emigranti care au ridicat aceasta tara, stabilindu-se la Antipozi inca din 1788. Trust Board-ul "Immigration Bridge Australia" doreste sa creeze unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase cons-tructii concepute vreodata in Australia, si care sa primeasca si recunoasterea mondiala. Podul va fi realizat cu imaginatie si inspiratie si va fi un monument national atat prin conceptie, cat si prin design, constructie si functionalitate. Podul este parte integranta a Planului National pentru Capitala si va indeplini visul lui Walter Burley Griffin, designerul initial al capitalei, acela de a uni Peninsula Acton (unde se afla Muzeul National al Australiei) cu Triunghiul Parlamentului.

 

Aceasta constructie reprezinta un proiect al guvernului austra­lian sau este o initiativa privata?

De fapt, proiectul acestui pod este cea mai mare ini­tiativa comunitara din istoria Australiei. Este inregistrat ca o asociatie non-profit si are drept scop unic construirea acestuia. Dupa construirea sa, va fi prezentat si dedicat natiunii aus­traliene drept "cadou pentru tara".

 

Care sunt costurile estimate ale acestui proiect?

Costurile au fost estimate la suma de 30 de milioane de dolari australieni. Ca un veritabil proiect comunitar, acest pod va fi finantat din contributii individuale, sponsorizari si venituri generate din exploatarea acoperisului solar.

 

Proiectul a primit unda verde din partea guvernului?

Da. Proiectul face parte din planul national al capitalei Canberra si are un suport larg din partea autoritatilor.

 

Ce sunt aceste povesti ale emigrantilor si cum vor fi ele valo­rificate in cadrul proiectului?

Cei 800 m ai podului vor fi construiti din cel mai de calitate otel inox din lume, si vor adauga la deviz suma de 2,2 milioane de dolari australieni. Povestile si numele a peste 200.000 de emigranti vor fi gravate cu laser, pentru a marca inceputurile emigratiei in Australia. Aceste slot-uri sun la dispozitia publicului si reprezinta inca un mod de a finanta lu­crarile de constructie ale acestui pod. Deoarece un singur slot costa AUS110, rezulta ca suma acoperita va fi de 22 milioane.

 

Sa intelegem ca, dupa ce se va atinge cifra de 200.000 de nume, numaratoa-rea si evidenta acestora se va incheia?

Nu, va exista un sistem care va inregistra pentru posteritate toate cererile. Insa cele prime 200.000 de nume vizibile vor fi gravate permanent si vor face istoria acestui maret obiec­tiv turistic. Estimam ca toate locurile se vor epuiza in anul 2010.

 

Atunci ce inseamna aceasta Carte a Emigratiei pe care o pregatiti?

Proiectul nostru va include o Carte a Emigratiei, care va incerca sa incorporeze absolut toate povestile emi­grantilor ce au sosit in Australia de-a lungul timpului. Va fi o carte uriasa, ce va fi rasfoita permanent, pe peretii de sticla ai podului, cu cate o pagina in fiecare zi a anului. Toate povestile pot fi rasfoite si online, si ca un element de noutate, in ultimele 4 luni am strans deja peste 100.000 de asemenea rela­tari ale experientelor de emigrare.

 

Cand va incepe si cand se va incheia constructia acestui obiectiv?

Dupa planuri care ne-au luat mai multi ani, proiectul a fost oficial lansat Parlament in 4 decembrie 2006. Constructia propriu-zisa va incepe atunci cand proiectul va reusi sa obti-na intreaga suma necesara. Oricum, incorporarea unui acoperis special, cu panouri solare, a necesitat nenumarate schimbari de design, care se asteapta sa fie incheiat nu mai tarziu de 2010. Constructia ar urma sa fie in progres dupa 2011 si sa fie incheiata in jurul anului 2013.

Incercam sa ne tinem de acest program, pentru a avea podul gata de inaugurare in acest an, care va marca centenarul Canberrei si va reprezenta acest important eveniment peste timp.

Sa intelegem ca intreg conceptul este australian? Acesta a fost si obiectivul nostru: design austra­lian, capabil sa ne puna numele cu mandrie pe scena turis­tica mondiala. Pentru aceasta, am adus impreuna o intreaga echipa de designeri, ingineri, muzicieni, poeti, si arhitecti, care impreuna cu managerul proiectului au pus la cale construirea acestui maret pod.Cateva dintre numele cele mai mari sunt cele ale lui James Grose de la Bligh Voller Nield si Tristram Carfrae de la ARUP Australia, cel al renumitului compozitor Ross Edwards sau cele ale poetilor Peter Skrzynecki si An­drew Baulch.

 

Care va fi lungimea acestui pod?

Podul va avea aproximativ 400 metri, deasupra Lacu­lui Burley Griffin, la o inaltime de 12 metri deasupra nivelului apei. Podul va avea si un acoperis solar insumand 4000 metri patrati de sticla, care va genera o putere estimata de 660kW, salvand astfel planeta de emiterea a aproximativ 770 de tone de emisii de gaze de sera pe an.

 

Cine face parte din Board-ul de Conducere?

Immigration Bridge Australia este o companie cu raspundere limitata, care are un board condus de locotenentul Laurie O'Donnell AC (Retd). Membrii acestui board sunt Vin Good (Deputy), Richard Lawson RFD (Trezorier), Geoff Bow­land, Johnny De Bortoli, Graham French, Emmanuel Notaras, and Jane Singleton AM. Special Adviser al acestui board este si directorul companiei Jim Dominguez CBE AM, Solar Adviser este profesorul Andrew Blakers ANU, si directorul constructiei este Andrew Baulch, cel care este responsabil si cu dezvolta-rea proiectului si strangerea de fonduri.

 

Care este semnificatia acestui Pod al Emigrantilor?

Este important sa ne amintim ceea ce vrea acest pod sa simbolizeze: va fi construit pentru a comemora extraordinarele contributii facute de emigrantii australieni dar si multi­tudinea de posibilitati pe care aceasta tara le-a deschis celor ce au ales sa se stabileasca aici, incepand din 1788. Este o marturie a continuei transformari pe care o sufera Australia, o calatorie emotionala in trecutul, prezentul si viitorul nati­unii noastre. Acest pod este conceput si va fi construit tocmai pentru a celebra si recunoaste povestile emigratiei. Si asta pentru ca astazi, unul din 4 australieni este nascut in afara tarii. Este podul celor peste 10 milioane de emigranti din 213 grupuri etnice si tari diferite care s-au asezat pe aceste teritorii incepand cu 1788. Astazi, Australia continua sa primeasca o cota de peste 100.000 de emigranti, in fiecare an. In numarul viitor, povestile romanesti ale acestui pod!

 

Romanian-Portal.com News

Sursa: Pagini Romanesti in Noua Zeelanda - Cristi Dumitrache

 

 


Frig de crapă pietrele în Europa

Posted: 20 Dec 2009 04:00 PM PST

iarna 

Ninsoarea şi frigul au provocat, în ultimele 72 de ore, moartea a 29 de persoane în Europa, iar mii de persoane au fost blocate în trenuri, pe şosele, în gări şi aeroporturi.

 

 

Un val de frig afectează de câteva zile continentul, cu o temperatură record de minus 33,6 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă în Bavaria (Germania). Intemperiile au ajuns până în sudul Europei, mai multe regiuni din nordul şi centrul Portugaliei fiind plasate, ieri, în stare de alertă, relatează AFP.

Aseară, serviciile franceze de meteorologie considerau ca "episodul de vreme rece" s-a încheiat, ridicând progresiv "alerta portocalie", în vigoare de dimineaţă în 50 din cele 95 de departamente din cauza ninsorilor.

Lista persoanelor decedate din cauza frigului a continuat să crească: 15 numai sâmbătă în Polonia, cel puţin şase la sfârşitul săptămânii în Germania - cinci în accidente de circulaţie şi o persoană fără adăpost în Mannheim (vest). În Austria, doi bărbaţi au murit de frig în Styria (sud-est). Franţa, unde noaptea de sâmbătă spre duminică a fost deosebit de rece, cu minus 24 de grade Celsius în est, un şomer a fost găsit mort în rulota sa în apropiere de Arras (nord) şi o persoană fără adăpost de origine poloneză la Marsilia (în sud-est).

Accidente şi trenuri blocate

Numai în Renania-de-Nord-Westfalia, în vestul Germaniei, poliţia a înregistrat de vineri seara până duminică peste 1.100 de accidente rutiere, soldate cu 100 de răniţi. Circulaţia trenurilor Eurostar între Londra şi Paris, blocată de vineri seara, care a obligat circa 2.000 de călători să îşi petreacă noaptea în tunelul de sub Canalul Mânecii, va rămâne suspendată şi luni, a anunţat compania, care nu a pitit da asigurări că aceasta va fi reluată mâine.

Celelalte trenuri de mare viteză (TGV) franceze nu au putut depăşi duminică 220 de kilometri pe oră, faţă de 300 de kilometri pe oră în mod normal. De la Bruxelles, trenurile Thalys către Paris, Koln şi Amsterdam, au înregistrat la rândul lor întârzieri. Aceleaşi perturbări şi în Austria şi Olanda, unde autorităţile au recomandat călătorilor să evite trenurile.

Curse aeriene anulate

În ceea ce priveşte transportul aerian, traficul pe aeroportul Dusseldorf (vest), al treilea din Germania, a fost întrerupt total duminică, din cauza ninsorilor puternice. Circa 150 de aparate care trebuiau să aterizeze, au fost redirecţionate către alte aeroporturi, iar la scurt timp mai multe zboruri au fost anulate.

Circa 50 de zboruri au fost de asemenea anulate pe aeroportul din Frankfurt (vest), cel mai mare din Germania, 15 avioane fiind redirecţionate.

Perturbări similare s-au înregistrat în Marea Britanie, cu închiderea aeroportului din Manchester (nord), şi Olanda, cu circa zece zboruri anulate la Amsterdam-Schiphol. La aeroportul parizian Roissy-Charles-de-Gaulle, unde 40% dintre zborurile programate pentru duminică dimineaţa au fost anulate preventiv, autorităţile aviaţiei civile se aşteptau la revenirea la normal spre sfârşitul zilei. Dar amânarea zborurilor şi afluenţa de pasageri către Londra au creat cozi lungi.

Pe aeroporturile din Bruxelles, Lieges (est) şi Charleroi (sud), care şi-au închis pistele la amiază, zborurile au fost reluate după-amiază.

 

Romanian-Portal.com News

Sursa: evz.ro

 

 

 


Niciun comentariu: