Zi de Zi

Zi de Zi


Activitatea IUBCvT redusa la jumatate

Posted: 19 Jan 2010 02:58 PM PST

Datorita fondurilor insuficiente alocate, activitatea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures s-a redus cu aproape 50%. Se mai opereaza doar urgentele.
Chiar daca pe lista de asteptare numarul celor ce asteapta o operatie pe cord este destul de mare, in prezent primeaza doar urgentele. "Suntem nevoiti sa reducem numarul de operatii. Efectiv nu exista suficiente fonduri si materiale pentru a desfasura in deplinatatea fortelor noastre aceasta activitate. In timpul acestei crize reducem si noi activitatea pana ce lucrurile se vor ameliora. Sigur ca ne concentram pe marile urgente, iar activitatea de transplant este o asemenea urgenta. Nu poate fi amanata si trebuie sa derulam resursele pe care le avem pentru aceste urgente care nu pot fi amanate. Este cea mai grea perioada din cate s-a avut vreodata", a declarat prof. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IUBCvT Targu-Mures. Acesta  a mai mentionat ca intr-un centru in care exista posibilitati de efectuare a unei chirurgii de performanta este pacat sa nu existe posibilitatea de a se utiliza la maxim personalul, echipamentul, calificarea si profesionalismul, care cu mare dificultate s-a adunat de-a lungul deceniilor. "Noi speram ca va fi o posibilitate de ameliorare, dar nu avem certitudinea ", a adaugat Deac.

Memoriu catre Ministerul Sanatatii
Reprezentantii institutului spun ca, in situatia in care se va continua in ritmul acesta, fara o finantare adecvata, avand in vedere numarul mare de cazuri care ajung la institut din toate colturile tarii, nu sunt siguri ca aceasta activitate va avea un viitor. "Pana in momentul in care nu vom fi finantati asa cum trebuie, rezultatele vor fi pe masura. Incercam din posibilitatile existente sa continuam aceasta performanta, dar daca lucrurile continua asa, nu stim cat va mai continua aceasta activitate. Va fi tot mai greu sa spui unui adult ca nu este posibilitatea sa fie operat, dar cu atat mai greu va fi sa spui unor parinti a caror copii sufera de malformatii congenitale cardiace, care vin de peste tot la Targu-Mures cu ultima speranta, si li se spune ca din pacate nu se poate face acest lucru", a explicat conf. dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara II Adulti si Copii din cadrul IUBCvT Targu-Mures. Potrivit acestuia, o solutie salvatoare este un memoriu adresat actualului ministru al Sanatatii, Cseke Attila. "O sa fac un memoriu catre actualul ministru al Sanatatii pentru a sublinia importanta cardiologiei si chirurgiei cardiace pediatrice, prin care sa sensibilizez Ministerul Sanatatii pentru a ne sustine cu dotarile", a adaugat Horatiu Suciu.   

5.758.938,5 lei alocati pe primul trimestru 2010
Suma alocata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mures pentru anul 2009 a fost de 23.017.217,94 lei, fata de 23.666.418.04 lei cat s-au alocat in 2008. Noile contracte cu Casa vor fi semnate dupa intrarea in vigoare a Contractului-cadru aferent anului 2010. „Având în vedere faptul că nu au fost încheiate contracte noi, ci au fost prelungite, prin acte adiţionale, cele din 2009, valoarea contractelor se stabileşte luând în considerare media lunară aferentă contractelor pe anul trecut. Astfel, valoarea contractului pe trimestrul I al anului 2010 este de 5.758.938,5 lei", a declarat Radu Crisan, presedinte-director general interimar CJAS Mures.


Hotel de 7 milioane de euro scos la mezat de Gheorghe Grec

Posted: 19 Jan 2010 02:56 PM PST

Bursa Româna de Marfuri (BRM), Terminalul Târgu-Mures, organizeaza în data de 29 ianuarie, licitatia de vânzare a complexului hotelier si de tratament Germisara SRL din Geoagiu Bai, judetul Hunedoara. Anuntul a aparut, ieri, pe site-ul www.licitatiapublica.ro si a fost confirmat de Vasile Pop, presedintele Camerei de Comert si Industrie Mures, care a precizat ca licitatia porneste de la suma de 7 milioane de euro. „Pretul de pornire este 7 milioane de euro. Intentia proprietarului de a vinde hotelul este mai veche, au mai fost încercari, dar fara niciun rezultat. Anul trecut s-au interesat de cumpararea hotelului cetateni din Arabia Saudita, dar tranzactia nu a mai avut loc", a declarat Vasile Pop, desemnat sa fie persoana de contact a licitatiei.
Complexul hotelier si de tratament Germisara SRL din Geoagiu Bai este clasificat cu patru stele de Ministerul Turismului, a fost renovat în anul 2006 de omul de afaceri Gheorghe Grec, unul din fostii actionari ai SC Bere Mures SA, societate preluata de Heineken în 2008.
Informatii suplimentare privind organizarea licitatiei si procurarea caietului de sarcini pot fi obtinute la sediul BRM, Terminal Târgu-Mures, str. Primariei nr. 1, la numarul de telefon 0265-269.218 sau la adresa de e-mail mures@brm.ro.


Virgil Mailat, un milionar atipic. Urmati exemplul!

Posted: 19 Jan 2010 02:54 PM PST

Auzisem despre Virgil Mailat ca este unul dintre cei mai înstariti locuitori ai judetului înainte de a lucra la ziar. Cum nu-l cunosteam, imaginatia îmi spunea ca e un barbat ocupat non-stop, 24 de ore din 24, focusat pe afacerea pe care o conducea, preocupat de obtinerea profitului si de propria-i prosperitate. Îmi închipuiam, de fapt, portretul robot al omului de afaceri clasic...
Am fost cuprins, ca multi alti târgumureseni, de microbul baschetului, revigorat nu demult la noi în oras de un grup de oameni preocupati de sportul local. Ati ghicit, printre acestia se afla si Virgil Mailat, cel care a sprijinit (si continua sa sprijine) din punct de vedere financiar, împreuna cu alti întreprinzatori locali, formatia BC Mures, care activeaza în prima divizie. Daca pâna atunci numele milionarului în euro îmi era, recunosc, oarecum neutru, din momentul în care am aflat ca sustine echipa de baschet, omul mi-a devenit mai simpatic. Din perspectiva suporterului, ma gândeam ca suntem membri ai aceleiasi familii, BC Mures...
Deschiderea, anul trecut, a Centrului Medical Nova Vita San mi-a confirmat faptul ca Virgil Mailat e milionarul atipic. Cel care în loc sa îsi pastreze averea doar pentru propria-i persoana, ofera cu generozitate o parte din ea si comunitatii din care face parte. Gestul de a finanta o astfel de unitate medicala cum putine exista în judet este cu atât mai apreciabil cu cât putini, foarte putin români cu potential economic ridicat pot spune ca au lasat ceva în urma lor în folosul oamenilor din rândul cărora s-au ridicat...
În data de 28 ianuarie, în Târgu-Mures va fi inaugurat un spital privat, demn de standardele europene în domeniul sănătăţii. „Vinovat" pentru aceasta noua investitie de top, în valoare de peste 7 milioane de euro, este acelaşi Virgil Mailat...
Nu pot decât sa îi multumesc lui Virgil Mailat, în numele comunitatii din care si eu fac parte, pentru spiritul umanitar si civic care îl calauzeste si care ar trebui sa fie o pilda veritabila si pentru alti mureseni cu dare de mâna...
 


De azi incep controalele la casele de schimb valutar

Posted: 19 Jan 2010 02:50 PM PST

De astazi, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Mures va demara controalele la casele de schimb valutar pentru a vedea daca au fost respectate noile norme impuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Normele au intrat in vigoare din data de 16 ianuarie.
Potrivit informatiilor furnizate de CJPC Mures, anul trecut s-au inregistrat 61 de reclamatii privind serviciile de schimb valutar, din care s-au dovedit a fi intemeiate 18. Acestea au constat in informare verbala incorecta, sau neinformare corecta asupra cursului de schimb valutar. Din acest an, pentru evitarea acestor lucruri s-au impus reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atât in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar. Afisarea informatiilor se va face in câmpul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia. Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte însemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vânzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit. In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atât pentru operatiunile de vânzare cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi înscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.
In cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, consumatorii au dreptul de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei. Aceasta solicitare trebuie sa fie facuta la operatorul economic care a efectuat tranzactia sau in cazul in care acesta refuza, consumatorul se poate adresa la CJPC Mures. Pentru a vedea in ce masura sunt respectate aceste masuri, CJPC Mures va demara de astazi controale la casele de schimb valutar din judet. „In cazul in care operatorii economici nu respecta Ordinul 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, sanctiunile sunt cuprinse intre 1.000 -10.000 lei, in functie de gravitatea faptei", a declarat Liviu Todoran, director coordonator adjunct al CJPC Mures.


Atragem sau alungam suporterii ?

Posted: 19 Jan 2010 02:49 PM PST

Faptul ca se inregistreaza un puternic reviriment in sporturile de echipa este un lucru evident pentru cei care urmaresc sportul muresean. Formatiile de volei, cele de fotbal a FC Municipal, masculin si feminin, baschetul masculin, City'us la fotbal in sala sau cele de popice se afla printre fruntasele campionatelor. Este un lucru imbucurator dupa atatia ani de "seceta". Mai mult, la multe discipline au aparut centre de juniori care obtin rezultate promitatoare. Iubitorii sportului muresean se afla deseori in dilema atunci cand au de ales terenul sau sala unde sa urmareasca o competitie. Echipa feminina under 14 a LPS BC Sirius a jucat sambata in Sala Sporturilor de la ora 15.30 si la ora 16.00 baietii de la Gladius sustineau in cartierul Tudor un meci la aceeasi categorie. Ambele fruntase in campionat. Nicio problema, la acestea merg doar parintii copiiilor vor spune unii. In aceeasi zi insa, la ora 17.00 in sala UMF s-a disputat jocul de volei divizia A feminin dintre CSU Medicina si Universitatea Cluj. Sala Sporturilor gazduia de la ora 18.00 jocul din cadrul primei etape a returului diviziei A de baschet masculin dintre BC Mures si CS Otopeni. Multi au renuntat la unul dintre acestea, neavand cum sa le urmareasca pe amandoua. Altii au alergat de la o sala la alta, evident fara sa le poata urmari in intregime.
Un singur exemplu, dar nu este unic. Se repeta periodic, uneori chiar cu mai multe discipline. Oare nimeni nu poate coordona acest fenomen? Este atat de mare concurenta sau se confunda cu o indiferenta fata de celelalte ramuri? Adevaratii iubitori si sustinatori ai sportului muresean, cei care poate in aceste locuri mai gasesc o oaza unde se refugiaza, mai uita de grijile cotidiene sunt cei mai vitregiti. Cei care ar trebui sa- i atraga contribuie insa la scindarea lor. Sau nu are nevie sportul de suporteri?



Va reusi BC Mures revansa la Cluj ?

Posted: 19 Jan 2010 02:49 PM PST

In cadrul etapei a XVII-a a Campionatului National de baschet masculin (a doua a returului), Sala Sporturilor Horia Demian din Cluj va gazdui partida dintre U Mobitelco din localitate si Baschet Club Mures Targu-Mures. Va fi o partida dificila pentru formatia antrenorului Audrius Prakuraitis, avand in vedere in primul rand pozitia in clasament a gazdelor. Ei se afla pe locul secund al clasamentului, la egalitate de puncte cu lidera campionatului, Gaz Metan Medias. De consemnat este faptul ca cele doua infrangeri suferite de clujeni in aceasta editie de campionat le- au suferit pe teren propriu, la scor aproape identic. Prima a fost consemnata in etapa a V- a, 83-86 cu echipa din Medias, iar a doua au inregistrat- o in etapa a XII- a in fata CSU Atlassib Sibiu, scor 82-86. Faptul ca sunt mai vulnerabili pe teren propriu poate fi un semn bun pentru formatia mureseana. Cu atat mai mult cu cat ultimele rezultate au aratat o evidenta ascensiune de forma a echipei.
In prima etapa a returului U Mobitelco a invins la Dinamo Bucuresti  cu scorul de 77-68.

O surpriza e totusi posibila
De cealalta parte, "tigrii" au de luat o revansa de luat dupa umilitorul 55-82 din turul campionatului. Luand in considerare datele de mai sus si volutiile din ultimele jocuri sunt sperante ca oaspetii sa faca o figura frumoasa la Cluj. Chiar daca nu vor obtine victoria, partida se anunta una mai echilibrata decat cea din tur.
Cea din etapa a II-a a consemnat cea mai categorica infrangere a echipei muresene intr- o partida in care sarbul clujenilor, Zoran Krstanovic a fost principalul marcator, cu 28 de puncte inscrise. El a reusit mai multe decat cei mai buni doi realizatori ai muresenilor, Pociukonis si Tomic, cu 14, respectiv 13 puncte. Pentru BC Mures au mai inscris Reed (10), Vlaicu (6), Hallai (5), Sheard (3), Peciukas si Vajda cate 2 puncte.
In timp ce U Mobitelco a inceput returul cu acelasi lot de jucatori, in cel al "tigrilor" se pot observa mai multe modificari. Nu mai fac parte din echipa Reed, Vajda si Bulancea, a revenit Cooley si Sheard, plecat dupa incheierea turului, langa ultima achizitie, extrema Melnic.
Partida va incepe de la ora 18.00 si va fi transmisa in direct de postul de televiziune TVR 3.


City’us se consolideaza, in campionat este cutremur

Posted: 19 Jan 2010 02:49 PM PST

La echipa de futsal City'us Targu-Mures, dupa cei doi targumureseni reveniţi acasa de la Deva, Molonfalean si Gherman, care au efectuat primele antrenamente, la Targu-Mureş a sosit marţi dimineaţă un alt jucător brazilian, de la aceeasi echipa. Este vorba despre brazilianul Philipe Prado, în vârstă de 29 de ani. Philipe a participat la primul antrenament sub conducerea tehnicianului David Goncalves. În zilele următoare vor fi stabilite toate detaliile contractuale, dar mai mult ca sigur brazilianul va evolua în partea a doua a campionatului pentru City'us. A mai jucat inainte de a ajunge la Deva la echipele braziliene Corinthias, Sao Paolo, Palmeiras, Wimbro, AA BB, Garca si in Spania la Manresa, Boadilla la Rozas si Inca. Are in palmares un titlu de campion, in '99, Cupa Cluburilor din Brazilia (2000), Cupa Sao Paulo (2000 si '01) si unul de campion al ligii SudEst din Brazilia (2008)
Se schimba ierarhiile in Campionatul National
FC Deva a încheiat turul actualului campionat pe locul întâi, cu 36 de puncte, la egalitate cu City'us Targu-Mureş, dar cu un golaveraj mai bun. Aceasta se afla intr-un colaps financiar si si-a anuntat retragerea. Astfel, tripla campioană a României la fotbal în sală, înfiinţata în anul 2002, îşi va înceta activitatea sportivă. Cealaltă echipă de futsal a judeţului Hunedoara, Olimpic Simeria este şi ea în prag de desfiinţare, tot din motive financiare. Presedintele acesteia asteapta izbavirea prin aparitia unui alt finantator. Acestora li s-ar putea adauga Poli Timişoara, dar inca se negociaza fuzionarea ultimelor doua. Toate acestea se petrec inainte cu zece zile de reluarea campionatului si inaintea alegerilor pentru presedentia Federatiei Romane de Fotbal, for caruia ii este subordonat si campionatul de futsal.
In aceste conditii, lupta pentru titlu se va da intre City'us, Concordia Chiajna, Design Construct Brasov sau ACS Odorheiu Secuiesc, singura care se afla aproape de plutonul fruntas.


Borbely Laszlo vrea reciclarea organizata a PET-urilor

Posted: 19 Jan 2010 02:48 PM PST

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a anuntat ca va prezenta în curând un sistem de recuperare a sticlelor din plastic (PET-uri), cu scopul de a stimula cetatenii sa nu le mai arunce la întâmplare, dupa folosire, mentionând ca în Germania, daca dai un PET înapoi primesti câtiva eurocenti. "În tarile europene exista diferite solutii. În Germania, daca dai un PET înapoi primesti câtiva eurocenti. Voi prezenta în curând un sistem de recuperare a PET-urilor. Este vorba de un aparat de mici dimensiuni, care în 20 de secunde preseaza un PET pâna îl transforma într-un disc. Aceste PET-uri comprimate se pun în saci de zece kilograme, care se pot trimite si prin posta firmei de reciclare", a precizat Borbely Laszlo.
Potrivit ministrului Mediului, în Ungaria exista implementat un sistem care ajuta scolile sa obtina profit de pe urma reciclarii PET-urilor. "În Ungaria, se face contract cu scolile, copiii vin cu PET-urile, iar scoala câstiga niste bani. Asemenea aparate se pun si în magazine, omul comprima PET-ul apoi îl pune în saci si magazinul recupereaza sacii", a afirmat Borbely Laszlo, care a adaugat ca în câteva zile va oferi detalii despre implementarea programului îm România. „Voi face un anunt chiar în aceste zile. Sa vedem în cât timp poate fi pus în aplicare. Dar pentru astfel de programe trebuie sa cheltuim bani. Acum trebuie sa discutam cu producatorul, cu posta, sper ca în curând programul sa functioneze", a încheiat Borbely Laszlo.


Majoritatea democrat liberalilor mureseni vor schimbari în partid

Posted: 19 Jan 2010 02:48 PM PST

Congresul din primavara al PD-L îi face pe unii oameni din partid sa vina cu tot felul de formule pentru reorganizarea partidului. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, finul presedintelui Basescu, propune conducerii PD-L o noua schema de organizare. Potrivit acestei strategii, puterea unora dintre liderii marcanti ai partidului s-ar putea reduce semnificativ. Astfel, prin aceasta formula se urmareste scoaterea unor functii importante precum cea de primvicepresedinte, ocupate de Adriean Videanu si de Theodor Stolojan si reduce din atributiile secretarului general, pozitie pe care Vasile Blaga o ocupa din 1997.

Se vrea un guvern paralel
De asemena, mai exista si o alta propunere cum ar fi reducerea numarului vicepresedintilor de la 19 la 6, acestia urmând sa preia ca responsabilitate diverse domenii. Aceste lucruri se întâmpla în contextul în care au fost lansate acuzatii în interiorul partidului potrivit carora ministrii prefera guvernarea si neglijeaza partidul.
si aripa veche a partidului lucreaza la o formula de eficientizare a activitatii partidului. Aceasta formula cuprinde 10-12 vicepresedinti, tot pe domenii, cu câte o comisie în subordine. Toti acestia ar urma sa functioneze, ca un guvern paralel, nefiind obligatoriu ca ministrul în functie sa devina si vice pe domeniul sau.
Liderii PD-L Mures au pareri împartite dar toti sunt foarte siguri ca astfel de propuneri vor mai aparea si ca oamenii au dreptul sa îsi spuna parerea. Totusi ei spera sa se gaseasca o formula care sa multumeasca pe toata lumea si sa aduca o functionare mai buna în partid.


E mai bine cu structuri reduse
"Eu cred ca este foarte bine. Structura de partid trebuie sa fie într-un fel paralela cu ceea ce se întâmpla în tara în aceasta perioada de criza. Cred ca partidul ar functiona mult mai bine cu structuri reduse. Sa fie în frunte presedintele cel mare, dupa el patru-cinci vicepresedinti si atât. Unde sunt multi nu se prezinta la sedinta, nu este o sedinta statuara si unii vor vrea ceva, altii nu. Este complicat."    
Teodor Giurgea, consilier judetean PD-L  

Restructurarea trebuie facuta
"Nu stiu ce sa zic. O restructurare trebuie facuta, mai ales la nivelul oamenilor care nu îsi cunosc bine atributiile. La nivel local nu sunt probleme de acest gen. Probabil vor fi la nivel central si acolo tine de ei. În functie de deciziile centrale noi ne vom conforma."
Ioan Farcas, consilier local PD-L  

Reorganizarea e binevenita
"Ca si parere personala, cred ca o reorganizare ar fi bine venita. Este o masura buna în aceasta perioada de criza pentru ca ar aduce o eficientizare a activitatii din partid. Situatii din acestea de eficientizare vor fi multe dar se va cauta o solutie ideala. Orice propunere poate fi buna atâta timp cât se poate ajunge la un consens între toti membrii partidului. Ar fi cel mai bine daca s-ar gasi o solutie agreata de toti. Cred ca vor fi multe dezbateri publice si în interiorul pertidului pe aceasta tema pentru a se gasi o formula cât mai buna."  
Ioana Roman, consilier local PD-L  

Primarul din Arad s-a grabit
"Noi asteptam ca acea comisie de partid care se va forma sa ne trimita în teritoriu o solutie si noi o vom respecta. Primarul din Arad s-a grabit cu acea propunere si cred ca de acum încolo vor mai fi multe pareri de flexibilizare a partidului. Noi vom discuta aceste propuneri pentru ca avem timp pâna la congres.
Schwartz Ladislau, prim vicepresedinte al PD-L Mures.

Ar fi mai bine cu functii mai putine
„Înca nu am aflat de aceste declaratii. stiu ca s-a facut o comisie de lucru la Bucuresti compusa din 19 persoane. Sunt doua teorii în ceea ce priveste conducerea unui partid. Este cea americana în care fiecare membru este vicepresedinte sau secretar executiv. Aceste functii sunt doar pentru o multumire morala. Mai este a doua teorie cu functii mai putine, cu un presedinte, cu mai putini vicepresedinti si restul sa fie membri. Eu înclin spre a doua teorie deoarece functiile au alta greutate si partidul are o alta credibilitate. Ar fi mult mai bine daca ar fi functii mai putine."  
Mihail Porutiu, secretar executiv al PD-L Mures

Numarul de vicepresedinti e cam mare
„Nu pot avea nici o parere în acest moment. Se vor alege din rândurile Camerei Deputatilor si din rândurile Senatului niste reprezentanti ai PD-L-ului care vor discuta împreuna cu alti oameni din partid toate aceste propuneri. Pâna nu se va ajunge la o concluzie nu pot sa spun nimic. Cred ca numarul de vicepresedinti e cam mare însa o sa analizam toate posibilitatile."
Doru Opriscan, vicepresedinte PD-L Mures    

Nu pot comenta nimic
„Dupa ce o sa se voteze în Biroul National o decizie o sa putem discuta. Pâna atunci nu pot comenta nimic."
Claudiu Maior, secretar general PD-L Mures  


Primul ghişeu poştal exterior deschis la Reghin

Posted: 19 Jan 2010 02:47 PM PST

Compania Naţională Poşta Română a deschis la Reghin primul ghişeu exterior al Oficiului Poştal Reghin. Inaugurarea a avut loc ieri, în prezenţa directorului coordonator adjunct al Oficiului Judeţean de Postă Mureş, Eugen Crişan, a inspectorului şef judeţean al Oficiului de poştă Mureş, Eros Csaba şi a primarului reghinean Nagy Andras.

Ghişeul exterior informatizat este situat pe strada Iernuţeni 9/11 în complexul Ceres, pe o suprafaţă de 70 de mp. În noua subunitate poştală îşi desfăşoară activitatea doi lucrători poştali:Daniela Moldovan oficiant specialist şi Claudia Cotoi oficiant  care au fost puse în funcţie prin redistribuire de personal să deservească circa 10.000 de locuitori ai cartierelor : Dacia, Făgăraş, Livezilor, Libertăţii şi Iernuţeni. Momentan 70% din populaţia Reghinului apelează la servicile oferite de Oficiului Poştal Reghin care funcţionează cu 41 de angajaţi, iar odată cu înfiinţarea ghişeului exterior din strada Iernuţeni circa 10.000 de locuitori ai muncipiului din cartierele arondate acestei subunităţi vor fi scutiţi de o deplasare de câţiva km. "Am emoţii pentru că sunt născut şi crescut în Reghin şi este prima subunitate pe care o deschidem în ultimul an de zile în judeţ, cel puţin de când sunt eu directorul coordonator adjunct al Oficiului Judeţean de Postă Mureş. Este prima subunitate de poştă şi intenţia noastră e de a veni în întâpinarea clienţilor cu prestaţiile specifice activităţii noastre. Am găsit acest spaţiu generos suntem în chirie la domnul Vasilică Hangan cu care am negociat în primă fază un contract pe o perioadă de un an de zile pentru că este vorba de un oficiu experimental, dar convingerea mea este că vom face prestaţii şi servicii care să mulţumească clienţii noştri nu să fim nevoiţi peste un an să închidem acest ghişeu",  a declarat la inaugurarea ghişeului Eugen Crişan.

Program intre orele 8.00 - 15.45
Ghişeul exterior din strada Iernuţeni va funcţiona pentru inceput de luni până vineri de la orele 8.00 la 15.45. Ghişeul va oferi clienţilor servicile tradiţionale, astfel că locuitorii cartierelor arondate acestei subunitati postale îşi pot achita începând de ieri facturile la utilităţi – telefonie fixă şi mobilă, curent electric, etc. De asemenea, de la oficiul poştal local pot expedia documente si colete prin serviciile de curierat rapid. În scurt timp locuitorii din zonele arondate ghişeului vor putea beneficia şi de servicii informatizate de tip Western Union, Eurogiro, On-line sau mandate electronic şi vor putea efectua şi plăţi către băncile partenere Poştei Române.


"Aş vrea spun că preocuparea mea serioasă în ceea ce priveşte viitorul activităţii de poştă la nivelul judeţului Mureş este de a veni în întâmpinarea cetăţenilor cu serviciile şi prestaţiile noastre specifice poştei şi de a ne externaliza serviciile. De ce la Reghin astăzi şi de ce în cartierul Făgăraş? Pentru că din analizele făcute cu colegii de aici ai Oficiului de Poştă am constatat că la nivelul populaţiei urbane care există în acest cartier era absolut necesară deschiderea unei subunităţi poştale. Sunt convins că acest ghişeu exterior de poştă va funcţiona şi va deservi o populaţie de circa 10.000 de locuitori."
Eugen Crişan, director coordonator adjunct al Oficiului Judeţean de Poştă Mureş  

"Am solicitat în această zonă deschiderea acestui ghişeu datorită faptului că aici sunt concentrate patru mari cartiere care până acum erau deservite doar de Oficiul Poştal din centrul municipiului care este destul de departe. Insităm din 1990 pentru deschiderea unui ghişeu exterior aparţinător Oficiului Reghin, am reuşit până la urmă şi sperăm ca şi locuitori din împrejurimi să aprecieze efortul nostru şi să apeleze la serviciile noastre cu încredere."Viorel Friciu, diriginte Oficiu Poştal Reghin 1 "Nu sunt adeptul tăierii de panglici, dar mă cunosc de o viaţă cu directorul Crişan şi mă bucur că ne-am reintâlnit la un asemenea eveniment. Adevărul este că acest ghişeu rezolvă multe probleme ale locuitorilor din zonă mai ales celor din cartierul Aplina care vor fi scutiţi de un drum până oficiul poştal de pe strada Petru Maior, pentru achitarea unei facturi, pentru un mandat poştal, pentru o alocaţie sau chiar un timbru. Sper ca acest ghişeu experimental va deveni o practică definitivă. Mă bucur şi felicit toată echipa Oficiului Judeţean de Postă Mureş care a contribuit la înfiinţarea acestui ghişeu exterior al Oficiului Poştal Reghin",     Nagy Andras, primarul municipiului Reghin  "Astăzi am participat la deschiderea unei noi subunităţi poştale la Reghin. În ciuda crizei economice scutim locuitorii din zonă de un drum până la oficiul poştal din centrul municipiului, adevărul este că poşta pe lângă anumite servicii care sunt în domeniul concurenţial este prestatorul serviciului universal pentru că toţi locuitorii sunt clienţii noştri, noi nu facem o selecţie a clienţilor cum fac alte instituţii, servim pe toată lumea" Eros Csaba, inspector şef judeţean la oficul de poştă Mureş "Este o idee care se vehiculat de mulţi ani şi foarte greu am reuşit să primim acordul conducerii să înfiinţăm în această zonă un ghişeu exterior pentru că era necesar în această zonă foarte circulată. Sperăm să deservească populaţia să avem venituri să putem merge pe mai departe cu acest ghişeu şi dacă s-ar putea în viitorul apropiat să mai deschidem şi în cartierul Unirii."Vasile Viorel Neagu, diriginte la Oficiul de Poştă Mecanizată din Reghin

 


Al 13-lea salariu, un vis frumos pentru bugetari

Posted: 19 Jan 2010 02:47 PM PST

Criza se simte tot mai mult în buzunarele salariatilor... se taie din unele salarii, nu se mai pun bani la pensii si tot asa. O alta masura este si disparitia salariului cu numarul 13. Premierul României, Emil Boc, a luat aceasta decizie pentru ca „daca nu maresti pensiile, nu poti da alte prime pe timp de criza". Astfel, din moment ce pensiile nu vor fi marite, nu se vor da nici alte prime pe timp de criza.
Asadar, al 13-lea salariu ramâne doar un vis frumos al celor care îl primeau pâna acum. Premierul Emil Boc a precizat ca acest lucru nu mai este posibil din cauza conditiilor economice grele prin care trece tara. „Fiecare minister are sumele aprobate prin legea bugetului de stat si evident ca daca nu maresti pensiile, nu poti da nici alte premii la un moment dat pentru ca trebuie sa ne gândim cum putem gestiona cât mai bine aceste resurse", a mai declarat Emil Boc.

Pâna unde se vor întinde restrictiile?
„Ce parere pot sa am? Nu este corect sa se taie câte un drept din ale salariatilor. Aceasta masura nu bucura absolut pe nimeni. S-au luat multe decizii pâna acum... sporurile s-au redus, salariile au fost înghetate. Suntem curiosi pâna unde se vor întinde aceste masuri de restrictie. Pâna la urma o sa ne trezim ca într-o frumoasa zi o sa ne explice ca trebuie sa muncim nu opt ore, ci cel putin 24 si pe gratis câteva luni sau un an de zile. Pentru noi este dureros si nu prea putem întelege faptul ca într-o parte se taie, iar la diferite agentii si ministere bugetele au crescut enorm. Credem ca nu este o echitate pentru ca daca e o perioada de criza trebuie sa strângem cureaua atunci ar fi corect sa facem toti acest lucru."  
Markos Gyorgy, presedinte Cartel Alfa Mures


Vom protesta!
„Al 13-lea salariu nu a fost cuprins în bugetul pe 2010. Pe 2009 se acorda. Era un drept al nostru si vom protesta ca sa ramâna. Promisiunea a fost ca nu se va modifica nimic din ceea ce a fost anul trecut pentru învatamânt, inclusiv al 13-lea salariu. La urmatoarea rectificare o sa fie cuprins. O sa avem o sedinta pentru evaluarea cererilor de disponibilizari si o sa punem si aceasta problema. Problema nu va ramâne nerezolvata pentru ca este un drept câstigat."   
Ioan Sacarea, presedintele sindicatului „Spiru Haret" Mures  


Nu cred ca se refera la noi!
„Cum sa faca asa ceva? Eu acum aud de aceasta decizie care este chiar culmea. Nu ma intereseaza daca îl pune Boc sau nu îl pune. Nu cred ca se refera la noi. Anul acesta, în ianuarie, am luat al 13-lea salariu pe 2009. Nu este corect deloc dar noi nu cred ca intram în aceasta categorie. Este vorba de cei din autoritatile centrale: politia, jandarmeria, cei care apartin de stat. Noi nu intram sub incidenta acestui act. Dar daca se va taia si de la noi înseamna ca... treaba este clara."    
Silvia Moldovan, presedintele sindicatului CJ Mures.


Sindicatele vor protesta!
„Nu cred ca este o decizie buna. Este un drept al nostru. Guvernul ne-a promis ca nu vor avea loc diminuari în ceea ce priveste salarizarea si acum au schimbat. Este o masura împotriva careia sindicatele vor protesta."
Calin Cocis, presedintele UJSL, filiala CNSLR Fratia     


Activitate sistata la sectiile de amoniac de la Azomures

Posted: 19 Jan 2010 02:47 PM PST

Combinatul Azomures Târgu-Mures si-a sistat ieri activitatea din cadrul sectiilor de amoniac, ca urmare a presiunii scazute a gazului metan, situatie cauzata de reducerea presiunii gazelor, ca urmare a temperaturii scazute înregistrate în ultimele zile.
Directorul administrativ si secretarul Consiliului de Administratie al combinatului Azomures a precizat ca, în conformitate cu prevederile legale, SC Azomures SA face parte din categoria consumatorilor de gaz interuptibili, motiv pentru care are asigurata cantitatea de gaz necesara mentinerii la cald a instalatiilor tehnologice. "Având în vedere prognozarea unor temperaturi scazute pentru perioada urmatoare, în conformitate cu dispozitiile legale în vigoare precum si cu prevederile contractuale, Societatea de Transport National Gaze Naturale Transgaz a notificat societatea noastra asupra limitarii prestarii serviciilor de transport. Ca urmare, începând de azi (n.r. ieri), Azomures are asigurata strict cantitatea de gaz necesara mentinerii la cald a instalatiilor tehnologice, astfel încât reluarea activitatii de productie sa fie posibila în momentul în care conditiile meteorologice vor fi mai favorabile", a declarat Angela Podina.
Potrivit acesteia, conform notificarii primite de la Transgaz, situatia se preconizeaza a dura circa 14 zile. "Fiind vorba de o masura temporara, care poate fi anulata în orice moment în functie de conditiile meteo, Azomures considera, la acest moment, ca nu se impune trimiterea salariatilor în somaj si, cu atât mai putin, disponibilizarea de personal", a aratat Angela Podina.


Am fost colegi la “Europa” in clasa A primara!

Posted: 19 Jan 2010 02:47 PM PST

Daca v-ati imaginat ca intr-o scoala se poate intra oricand, v-ati inselat! Gimnaziul "Europa" din Targu-Mures are portile inchise pe timpul orelor si masura este de inteles daca tinem seama de armata de prichindei ce populeaza clasele primare. In clasa I A condusa de invatatoarea Nemes Daciana de pilda sunt 27 de copii, fiecare avand o personalitate bine conturata: cei care au zburat cu avionul in Cipru sau in Turcia vor sa se faca piloti de avioane. Cei care s-au nascut in familii de medici, se viseaza doctori, ca sa trateze oamenii bolnavi. Fetitele ale caror mame sunt sau au fost cadre didactice vor sa devina educatoare, invatatoare sau "dascalita". Generatia viitoare nu va duce lipsa nici de medic chirurg plastician-cica se castiga bine in ramura asta! Politist, arhitect sau fotbalist, mai ales ca se antreneaza deja in echipa Kinder, dar si taximetrist vom avea in viitorul apropiat. Stiati ca un inginer care conduce masina se numeste...sofer? Prin urmare fiul se va face taximetrist!Ii plac masinile!
 Nemes Daciana se poate mandri ca are in clasa o pleiada de artisti: o pictorita, un sculptor in lemn-care stie sa cante precum unchiul lui tati, insa prefera sculptura, dar si cu cateva dansatoare care iau lectii de dans "in centru." Cea care se ghideaza dupa dictonul istoricului Nicolae Iorga "Fa-ti datoria oricand, totdeauan va fi cineva sa te vada, tu insuti," invatatoarea Nemes Daciana de-a lungul anilor a pregatit cu suflet si daruire generatii de elevi, cultivand cunoasterea impotriva ignorantei, binele impotriva raului, adevarul impotriva minciunii, respectul si bunul simt impotriva lipsei de politete...Cei 27 de elevi ce poarta uniforma scolara cu o anumita eleganta, se ridica in picioare si ne saluta: Buna ziua!


Comuna Vanatori va avea alimentare cu apa potabila

Posted: 19 Jan 2010 02:47 PM PST

Prioritatea numarul unu pentru comuna Vanatori pentru anul 2010  reprezinta finalizarea lucrarilor la alimentarea cu apa a comunei. Despre stagiul lucrarilor, precum si despre sperantele pentru anul in curs, ne-a povestit Ioan Tosa, primarul comunei Vanatori.

Reporter: Cum incepe comuna Vanatori anul 2010?
Ioan Tosa: Incepem anul 2010 optimisti, dar problema o reprezinta bugetul prevazut pentru acest an, care ne da de gandit daca vom face ceva.
Rep.: Ce aveti totusi in plan pentru acest an?
I.T.: Dorim sa definitivam lucrarile la apa potabila din comuna, care in procent de 85% sunt realizate, lucrari pe care nu am reusit in cursul anului trecut sa le finalizam din cauza lipsei bugetului.
Rep.: Care este situatia alimentarii cu gaz din comuna?
I.T.: In cadrul proiectelor noastre avem in vedere si introducerea  gazului in localitatea Soard, unde de 12 ani stau conductele in pamant si speram in acest an sa le putem baga oamenilor de aici gazul, proiect la care lucram in momentul de fata. Proiecte ar fi destule, care cuprind asfaltarea strazilor, dar care sunt, dupa cum am mai spus, conditionate de valoarea bugetului.
Rep.: Problema cea mai mare o reprezinta banii. Cum va veti descurca totusi?
I.T.: Eu sper ca totusi se vor gasi solutii, daca se va si munci in tara asta. Trebuie sa fim constienti ca trebuie sa facem ceva, sa muncim cu adevarat, atunci sanse sunt. Suntem constienti ca bugetul pe anul 2010 nu va fi unul suficient ca sa satisfaca pe oricine, indiferent din ce tabara este, dar speram sa trecem peste toate astea, sa depasim aceasta situatie, sa putem realiza obiectivele propuse pentru comuna si pentru cetatenii ei.
Rep.: Ce asteptari aveti pentru acest an?
I.T.: Nu stiu la nivelul celorlalte comune din judet, dar raportat la nivelul comunei Vanatori, daca ne raportam la anul 2009, inseamna ca stam cam prost, deoarece anul trecut nu am primit banii pentru finalizarea proiectului cu apa, care in mare masura e finalizat. Speram ca lucrarile ramase in proportie de 15% sa le putem finaliza in acest an, sa putem da in folosinta acest proiect.


Primaria din Ogra ocolita de datorii

Posted: 19 Jan 2010 02:47 PM PST



Anul 2010 este asteptat de comuna Ogra sa aduca finalizarea lucrarilor la podul de peste raul Mures, prilej pentru care am discutat cu primarul comunei, Ioan Meghesan, care ne-a impartasit gandurile sale legate de anul 2010.

Reporter: Cum intra primaria Ogra in 2010?
Ioan Meghesan: Destul de rau, deoarece inca nu avem nici o promisiune legate finantari. Avem doua obiective in constructie care se degradeaza pe zi ce trece. In primul rand podul peste Mures, a carui constructie s-a inceput in anul 2006. S-au intrerupt lucrarile in 2008, este dat in folosinta, dar este un mare pericol, deoarece nu are montat parapetii necesari. Valoarea lucrarilor era de 40 de miliarde de lei vechi, dupa care s-a suplimenta cu un miliard jumate. Podul este terminat in proportie de 90%. Am solicitat in repetate randuri, anul trecut de patru ori si in acest an inca o data, sa primim ultima transa de 560.000 de lei, pentru terminarea lucrarilor. Macar daca am primi un miliard jumate, pentru montarea parapetilor, a balustradelor, deoarece exista un pericol de accidente.
Rep.: Ce alte proiecte mai aveti?
I.M.: De asemenea, am inceput lucrarile la parterul scolii si la o gradinita, pe care am reusit sa o acoperim pentru a nu se degrada peretii, lucrarea fiind finalizata in proportie de 45 %. Avem in vedere si repararea drumurilor comunale pe o distanta de 17 kilometri, care s-au degradat total in ultima perioada. Aici ma refer la pietruirea lor, deoaree nu ne gandim noi la asfaltare. Drumurile vizate sunt Ogra-Vaideiu, Ogra-Giulus si Ogra-Lascud.
Rep.: Cum vedeti bugetul pentru 2010?
I.M.: Venituri proprii avem putine, dar marea noastra bucurie este faptul ca nu avem datorii. Stiu de alte primarii care au astfel de datorii, dar noi ne-am limitat doar la cat ne ajungea plapuma. Astfel, tot ce primim putem sa folosim pentru derularea anumitor proiecte, nefiind nevoiti de a directiona banii pentru anumite datorii.
Rep.: Sunteti optimist pentru acest an?
I.M.: Nu pot sa spun ca va fi o tragedie anul 2010. Banuiesc ca cei care decid nu ne vor lasa sa murim. Vom merge la limita subzistentei. Criza cred ca va mai dura pana catre toamna, dupa care sper ca totul sa revina la normal.


Forta de munca romaneasca cautata in Danemarca

Posted: 19 Jan 2010 02:46 PM PST

Angajatorii straini au inceput sa-si trimita oferta de locuri de munca pentru romanii interesati sa presteze munci in domeniul agricol. Agentia Natională pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza o bursa a locurilor de munca pentru sectorul agricol in Danemarca. Bursa va avea loc in data de 10 martie la Ploiesti, judetul Prahova. "Sunt oferite circa 200 de locuri de munca pentru lucratorii în agricultura, la recoltarea capsunilor, mazarii, zmeurii, cepei, dovlecilor. Vor exista si câteva posturi pentru soferi de tractor/camion/autobuz si de motostivuitori care sa lucreze la fermele respective pe timpul sezonului de vara 2010", a declarat Reghina Farcas, director coordonator al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Mures.

Experienta anterioara, necesara
Persoanele interesate trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, sa detina cunostinte de limba engleza nivel mediu, sa fie apte sa presteze o munca fizica grea pe perioade lungi de timp, dar si sa aiba experienta in munca manuala. Pentru candidatii posturilor de soferi de camioane si autobuze se solicita experienta, carnet de conducere C si D si atestat ARR. Soferii de tractor au mai multe cerinte de indeplinit. Pe langa faptul ca se solicita carnet de conducere categoria F si/sau calificarea de „mecanic agricol", este necesara experienta in lucrari de intretinere a culturilor: arat si grapat, semanat, erbicidat-masini de stropit prin pulverizare, etc. De asemenea, soferii de tractor trebuie sa faca  dovada calificarii/ experientei lor in pulverizarea erbicidelor printr-un certificat sau recomandare de la directiile agricole judetene, primarii, loc de munca anterior, care ulterior trebuie tradus in limba engleza. Pentru motostivuitori se cere calificare in domeniu, autorizatie ISCIR si experienta de un an. Totusi, pe langa munca propriu zisa, soferii trebuie sa culeaga si fructe sau legume. "Pentru a putea participa la selectie este obligatoriu ca fiecare candidat sa isi inregistreze on line CV-ul, in limba engleza, pe site-ul oficial danez pentru munca sezoniera, www.seasonalwork.dk", a adaugat Reghina Farcas.


Nu va hazardati în depasiri riscante!

Posted: 19 Jan 2010 02:46 PM PST

Din cele 185 de accidente grave înregistrate în anul 2009 pe raza judetului Mures, 19 au avut drept cauza depasirea neregulamentara aceasta fiind pe locul III în topul cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, dupa indisciplina pietonala si viteza neadaptata, a anuntat, ieri, comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Mures. „Nu va hazardati în depasiri riscante, este recomandarea politistilor rutieri, un sfat pe care-l repetam de câte ori avem ocazia, având în vedere faptul ca efectuarea unei depasiri este una dintre cele mai complexe manevre în trafic. Din cauza depasirilor neregulamentara s-au produs 19 accidente rutiere grave în 2009, soldate cu cinci morti si 22 raniti grav", a declarat Livia Popa.
Plecând de la aceste considerente, politistii rutieri au monitorizat felul în care conducatorii auto înteleg sa realizeze aceasta manevra, timp de o saptamâna dintr-un total de 1720 de sanctiuni aplicate, 102 au fost pentru efectuarea de depasiri neregulamentare, fiind retinute tot atâtea permise de conducere.    


Recomandari pentru conducatorii auto:
- Nu va hazardati în depasiri riscante;
- Pastrati în mers o distanta suficienta fata de autovehiculul din fata, pentru a putea opri în  siguranta  atunci când conditiile de deplasare o impun;
- Adaptati permanent viteza la conditiile de drum si trafic;
- Respectati, cu strictete, indicatiile politistilor rutieri.
- Fiti atenti la intersectiile nedirijate, atunci când depasiti mijloacele de transport în comun sau alte autovehicule, la viteza cu care rulati, pentru a putea manevra si opri în deplina siguranta masina când situatia o impune;
- Respectati normele rutiere, în special a celor privind depasirea coloanelor aflate în asteptare si circulatia pe contrasens, care determina blocarea ambelor sensuri de mers.


Razboi Mitrea – Geoana. Pe cine sustine PSD Mures?

Posted: 19 Jan 2010 02:46 PM PST

Senatorul PSD Miron Mitrea a cerut, ieri, demisia lui Mircea Geoana din functia de presedinte al social democratilor si din cea de presedinte al Senatului. El solicita acest lucru deoarece considera ca este inacceptabila atitudinea lui Geoana prin care acesta îsi motiveaza, în mod "ridicol si penibil" pierderea alegerilor. Este vorba despre declaratia presedintelui PSD prin care spune ca el si familia sa au fost supusi la atacuri energetice din partea unor oameni de la PD-L. "Toata motivatia asta este ridicola si ne pune în situatia sa ne întrebam daca un om care îsi motiveaza actiunile în acest fel poate conduce partidul si poate fi al doilea om în stat. Dupa parerea mea nu poate si Mircea Geoana ar trebui sa-si paraseasca functiie pe care le are pentru ca este incapabil sa si le duca pâna la capat", a afirmat Miron Mitrea.
Senatorul social democrat îl acuza pe Geoana ca a facut România de rusine pe plan international. El spune ca mai multe agentii de presa au scris despre declaratiile penibile ale lui Geoana. Mitrea este sigur ca presedintele PSD este o persoana toxica pentru partid. „Ridicolul situatiei în care ne-a târât si la nivel de tara, am vazut si în Washington Post si în alta parte, este de natura sa ne puna pe gânduri în mod serios. E penibil. A pornit de la Hrebenciuc cu flacara violet. Trecem din penibil în penibil si se dovedeste ca ceea ce am spus eu ca Geoana si Hrebenciuc fac o pereche extrem de nociva pentru partid este adevarat".  

Exista un precedent: Adrian Nastase...
Daca va fi luata o asemenea decizie, cel mai simplu demers ar fi
demisia, fie de bunavoie, fie silita. Mircea Geoana ar putea fi obligat sa demisioneze, daca PSD îi retrage sprijinul politic. Ar fi aceeasi situatie ca în 2006, cu Adrian Nastase. Atunci partidul i-a retras sprijinul pentru a-l sili sa renunte la presedintia Camerei
Deputatilor.
Parerile liderilor PSD din Mures sunt destul de retinute în a explica declaratiile lui Mitrea. Spre exemplu, senatorul Corneliu Grosu nu crede ca Geoana ar trebui condamnat la o asemenea sentinta doar pentru aceste greseli dar admite ca presedintele PSD a facut multe greseli care s-au adunat. Presedintele PSD Mures, Alexandru Fratean nu a putut fi contactat pentru obtinerea unei declaratii, pâna la încheierea editiei.


Ma abtin de la comentariu
„Nu stiu declaratia domnului Mitrea si ma abtin de la orice comentariu."
Dorin Danesan, prim vicepresedinte PSD Mures

S-au adunat multe greseli în campanie
„Da, este adevarat ca sunt niste declaratii nefericite cele facute de Mircea Geoana. Nu îsi aveau rolul nici într-o sueta din familie si în nici un caz pe scena politica a unui partid serios. Nu vad totusi de ce l-am da afara din functii doar pentru ca a facut aceste declaratii.  Este adevarat ca s-au adunat multe pierderi, multe greseli din campanie, multe tensiuni pe care Geoana nu le poate stapâni iar asta îl va costa. I se mai atribuie si greseala ca înca sta pe lânga oameni care nu sunt competenti pentru partid. Ceea ce Mitrea doreste sa faca este o motivatie a ceea ce a patit. Timp de un an, un om care a adus multe beneficii partidului a fost dat la o parte, iar asta l-a facut sa rabufneasca."  
Corneliu Grosu, senator PSD   


Miron Mitrea poate spune ce vrea
„Fiecare om este liber sa spuna ce doreste. Miron Mitrea îsi asuma declaratiile facute, este membru de partid asa ca poate sa spuna ce vrea. Partidul va analiza aceste declaratii si daca exista un suport pentru declaratiile lui Mitrea. Nu o singura persoana poate sa puna o eticheta în partid. Urmeaza sa se ia o hotarâre."  
Valentin Precup, membru PSD
 


Eugen Istodor isi prezinta experienta Rahova la Teatru 74

Posted: 19 Jan 2010 02:46 PM PST

Conferintele Cetatii, organizate de Teatru 74 Targu-Mures, debuteaza in acest an cu un invitat de seama, in persoana publicistului Eugen Istodor, cunosct maestru al condeiului jurnalistic, membru al familiei Academiei Catavencu. Astfel, duminica, 31 ianuarie, reputatul publicist va fi prezent in cafeneaua Teatrului 74, unde va dialoga cu cei prezenti pe tema "Idei fixe in societatea romaneasca. Dupa 20 de ani". Cu acest prilej, Eugen Istodor isi va prezenta cele trei carti ale sale, aparute la Editura Polirom si anume "Cartea vietii mele. Sulea 31, N3, sc 2. Cu ocazia comunismului" , "Vietasii de pe Rahova" precum si "Dictionarul ideilor fixe. Dupa 20 de ani".

De la carte la teatru
Legatura cu Teatrul 74 se rezuma si la teatru, una din productiile Teatrului 74 avand ca numitor comun chiar cartea semnata de Eugen Istodor, "Vietasii de pe Rahova", spectacol care va putea fi urmarit pe scena Teatrului 74, dupa dialogul dintre publicist si cei prezenti. "Ca sa ajung la Targu-Mures, sa fiu bagat in seama aici, a trebuit sa "stau" trei ani de zile in puscaria Rahova, si dupa aceasta "detentie" mai mult sau mai putin placuta, am scris o carte, care s-a transformat intr-o piesa de teatru, intr-un lung monolog, preluat de catre cei de la Teatru 74 si asa a fost posibil sa ajung la Targu-Mures. S-au mai gandit unii, dar este prima piesa de teatru care iese dintr-o carte de-a mea, preluata de cei de la Teatru 74, ceea ce un curaj, pe de-o parte si o bucurie pentru mine", ne-a declarat Eugen Istodor.
Volumul "Vietasii de pe Rahova" a avut parte de o lansare inedita, chiar la "renumitul" penitenciar bucurestean, de unde autorul a cules esenta cartii, motive in plus pentru targumureseni de a fi prezenti la intalnirea cu Eugen Istodor, precum si pentru a vedea spectacolul Teatrului 74.


Primul transplant cardiac din 2010 pentru echipa lui Radu Deac

Posted: 19 Jan 2010 02:46 PM PST

O echipa de medici specialisti de la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu-Mures, condusa de prof. dr. Radu Deac au efectuat luni dupa masa prima interventie chirurgicala de transplant cardiac din acest an.
Medicii au efectuat un transplant ortotopic la un pacient din localitatea Cotmeanea, judetul Arges, la un barbat in varsta de 42 de ani, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativa, o codilatare excesiva a inimii, care nu mai putea fi corectata medicamentos.
Donatorul a fost un tanar in varsta de 20 de ani din Bistrita, victima unui accident la locul de munca. "Acesta a fost al treilea donator de anul acesta. Din pacate de la doi nu s-au putut folosi inima. Unul dintre acestia a fost ingrijit chiar aici la spital, un tanar care a trecut printr-o hepatita si era  contraindicata recoltarea organelor desi au fost toate formalitatile indeplinite. Tanarul donator a fost ingrijit la Cluj unde s-a facut si recoltarea. Operatia de transplant a durat destul de putin. Durata stopului ischemic a fost de doua ore si un sfert. Deci inima lui nu a functionat in tot acest timp, ceea ce ne-a confirmat faptul ca va avea o activitate fiziologica buna. Inima a pornit imediat si s-au creat toate conditiile", a declarat prof. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IUBCvT.
Profesorul Deac a afirmat ca ieri dimineata, starea pacientului era destul de buna. "S-au facut toate examinarile curente si sunt sperante ca in continuare evolutia lui va fi buna", a completat medicul. Pacientul se afla pe lista de asteptare de mai putin de un an. In prezent, pe lista de asteptare a institutului se afla 30 de pacienti care asteapta un donator pentru a le salva viata. "Cifra aceasta ramane constanta. Desi operam, facem transplante. Din pacate, pe unii, in absenta donatorului nu-i putem ajuta", a mai spus seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara. Anul trecut, la IUBCvT Targu-Mures s-au efectuat sapte transplante cardiace.


IUBCvT, sansa copiilor cu malformatii congenitale cardiace

Posted: 19 Jan 2010 02:46 PM PST


Peste 400 de copii cu malformatii congenitale cardiace sunt in evidenta Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures pentru interventii chirurgicale.
Printre ei se afla si Gheorghe Florin Mangaru, un baietel de patru ani si jumatate, diagnosticat cu tetralogie fallot la Bucuresti. La nastere, copilul avea o vena infundata la inima, problemele incepand de la varsta de cinci luni. Dupa mai multe plimbari pe la diferite spitale din tara, mama copilului, Liliana Mangaru, a ales sa vina la Targu-Mures. "Acum doi ani de zile am venit la Targu-Mures. Dar copilul a avut o infectie si m-au trimis acasa. Dupa ce am tratat infectia am venit din nou si l-au operat anul trecut in ianuarie. Acum urmeaza operatie recuperatoare", a povestit mama lui Florin. Aceasta se afla de doua luni si jumatate cu copilul in spital, asteptand operatia salvatoare. "De doua luni jumate stau in spital, am cheltuit multi bani. Nici operatia nu stiu daca mai pot sa o platesc", s-a plans mama copilului. Insa au primit si vesti bune. Saptamana aceasta, cel mult saptamana viitoare copilul va fi operat.  

20 de interventii chirurgicale in 2010
Chiar daca situatia financiara a institutului este una precara, medicii incearca sa se tina de programare. „Peste 400 de copii cu malformatii congenitale sunt in evidenta noastra. Multi dintre ei sunt cu indicatia chirurgicala stabilita si sunt programati pentru corectie. Insa nu ne putem tine mereu de aceasta programare. Sunt doua categorii de copii. In ghilimele, cei care pot sa astepte si urgentele neonatale care nu pot sa astepte", a declarat  conf. dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara II Adulti si Copii din cadrul IUBCvT Targu-Mures.
In primele zile ale anului au fost realizate deja 20 de interventii, iar
anul trecut, au fost realizate 360 de interventii chirurgicale la copii. "Marea majoritatea au fost nou nascuti si sugari mici. Se observa o crestere a numarului de patologii complexele, a numarului de nou nascuti ce vin din toate colturile tarii. Din pacate am ramas unicul centru care efectueaza astfel de interventii la nivelul si numarul de interventii necesar", a mai adaugat dr. Horatiu Suciu.


Hornari din toata tara instruiti de Mircea Balsoianu la Reghin

Posted: 19 Jan 2010 02:45 PM PST


Reghineanul Mircea Balsoianu, presedintele Asociatiei Hornarilor Constructorilor de Cosuri de Fum si seminee ASFOCH din Romania, care a înfiintat Scoala Nationala de Cosari Profesionisti ASFOCH, organizeaza la Reghin, în perioada 22-24 ianuarie, cea de a saptea editie a cursurilor de hornari în incinta Gimnaziului "Mirona" din str. Pandurilor nr. 120.

Doar 15 locuri disponibile
Numarul locurilor disponibile este limitat la 15, iar cursurile sunt destinate exclusiv hornarilor din structurile membre ASFOCH. Cursul de baza de hornar are o durata de trei zile intensive sustinute de lectori cu exemple clare si profesionisti în domeniul cosurilor de fum, hornarit, IT, protectia muncii si cadrul juridic legislativ. Procedura de participare la curs presupune completarea unui formular de înscriere care poate fi descarcat de pe internet de pe adresa www.asfoch.ro si achitarea taxei de curs pâna cel tarziu cu 48 de ore de începerea cursului, dupa ce se trimite si un fax la numarul 0365-814.396 sau scanat pe e-mail la adresa office@asfoch.ro, copia cartii de identitate a cursantului si adeverinta de la medic din care sa rezulte ca este apt
pentru a desfasura meseria de cosar. Taxa înscriere la curs curs este de 475 de lei de cursant, în care este inclusa si masa de prânz.

S-a scolit in Italia, Germania si Ungaria
Dupa ce a învatat tainele meseriei de hornar dintr-o caseta video comandata pe internet din America si dupa ce s-a scolit în Italia, Germania si Ungaria, Mircea Balsoianu îi instruieste astazi pe altii. "Diplomele oferite de noi vor fi recunoscute de cei care lucreaza în bransa si de parteneri interni si externi", a declarat Balsoianu, potrivit caruia organizarea unor asemenea cursuri a aparut ca o necesitate. Maestrul hornar Mircea Balsoianu a instruit pâna în prezent la cursurile sale 120 de cursanti dar si declara ca informatiile asimilate la cursuri de hornarii noi nu se vor folosi în scop de instruire a terte persoane sau în cadrul altor organizatii de formare profesionala.

A curatat hornurile Guvernului
Mircea Balsoianu inspecteaza si curata într-un an peste 2.000 de cosuri de fum si este singurul cosar care a reusit performanta de a curata de trei ori hornurile Palatului Victoria, care detine 172 de sobe în 41 de locatii, ceea ce înseamna circa 1,5 km de hornuri. Cosarul reghinean este singurul român care a participat de trei ori consecutiv la Ziua Mondiala a Hornarului, care se desfasoara în Italia, la Santa Maria Maggiore, unde se întâlnesc anual peste 600 de hornari de pe întreg mapamondul.


Hot din masini prins si cercetat în stare de libertate

Posted: 19 Jan 2010 02:45 PM PST

Ofiterul de serviciu de la Politia municipiului Târgu-Mures a fost sesizat, sâmbata, 16 ianuarie, la ora 4.00, cu privire la faptul ca pe strada Rozmarinului din localitate se afla o persoana suspecta. Aceasta a fost observata fortând usile mai multor autoturisme parcate în respectiva zona. La fata locului s-au deplasat echipaje de siguranta publica care au identificat suspectul, un tânar de 21 ani, din orasul Miercurea Nirajului. „Din cercetarile efectuate s-a stabilit ca în acea dimineata, în jurul orei 4.00, prin spargerea geamului lateral, tânarul a patruns într-un autoturism, a distrus blocul de contact si blocul de lumini încercând sa porneasca autoturismul, distrugând apoi încuietorile altor doua autoturisme, fara a sustrage alte bunuri, valoarea prejudiciului ridicându-se la aproximativ 2.200 lei", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures.
Potrivit acesteia, suspectul a fost prezentat Parchetului de pe lânga Judecatoria Târgu-Mures cu propunere de arestare preventiva, procurorul dispunând, fata de acesta, cercetarea în stare de libertate. „Cercetarile sunt continuate de catre politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale Târgu-Mures pentru comiterea infractiunilor de furt calificat, distrugere si tentativa la furt calificat", a adaugat Livia Popa.


De ziua sa, Florin Romanta vrea sa treaca repede criza

Posted: 19 Jan 2010 02:45 PM PST

L-am gasit pe Florin Romanta, directorul postului local de radio KissFM, ieri dupa-masa, undeva in Targu Mures, sa-i zicem 90,2 FM-ca sa nu-i facem reclama localului! Daca zici Florin, zici Kiss FM, asa ca aici nu-i vorba de publicitate mascata! Si cum spuneam, Florin isi serba ziua sa de nastere, alaturi de colegii, intr-o atmosfera placuta. "Ce as vrea de ziua mea? Sa treaca repede criza! Dar unii zic ca nu va trece!", mi-a rapuns Florin la obisnuita intrebare cu care ne chinuim sarbatoritii de ziua lor. Fiind la inceputul petrecerii, paharele puteau fi reumplute, asa ca i-am urat sa priveasca partea plina...La multi ani, Florin Romanta!
Azi isi serbeaza ziua lor de nastere consilierul local  Ionescu Ilie din Ungheni. La implinirea celor 55 de ani ii dorim multa sanatate si numai bine!
Directorul Ulkei Istvan de la Asigurari Interamerican, placut surprins de urare-din modestie am sa trec sub tacere laudele adresate publicatiei noastre-va sarbatori ca si anul trecut prin munca. "Acum sunt in drum de la Miercurea Ciuc spre Odorhei, avem o echipa buna si daca la sfarsitul zilei putem conchide ca a mai avut o zi reusita, in conditiile date, inseamna ca e bine!", a spus pe fuga cel care azi a schimbat prefixul cu o cifra ce nu-i place. Asigurandu-l ca acea cifra doar la scoala inseamna nota proasta,  ii dorim la multi ani!
Dintre sarbatoritele zilei o felicitam pe asistent universitar Adriana Mihai, de la catedra de psihiatrie la implinirea varstei pe care fiind vorba de o doamna o tinem secret, dorindu-i toate cele bune, succes in activitate si la multi ani!
Sa nu uitam e mai bine mai tarziu decat niciodata. La multi ani, tuturor sarbatoritilor !


Percuţionistul Felix Moldovan, se întoarce acasă, la Târgu-Mureş

Posted: 19 Jan 2010 02:45 PM PST


Felix Moldovan, artistul ce a spart graniţele municipiului Târgu-Mureş pentru a ieşi în lume şi pentru a se afirma, va susţine un excepţional concert, în această seară, în Jazz'n'Blues Club, începând cu ora 22. Felix Moldovan este primul percuţionist român cu diplomă în domeniu. A câştigat premiul întâi la concursul Cerbul de Aur în 2004 şi a fost rezident în cel mai mare club din Ibiza. Felix este târgumureşean, a urmat cursurile Liceului de Artă din Târgu-Mureş apoi a plecat să se regăsească în marea lume a muzicii. L-am invitat la un interviu înainte de concert deşi stătea cam rău cu timpul.

Rep.: Când te-ai hotărât să "abordezi" muzica şi cum ai reuşit (secretul) să ajungi unde eşti acum?

F.M.: Consider că încă sunt pe un drum şi tot ce am reuşit datorez „întâmplării" de a fi omul potrivit la locul potrivit. Evident, fără muncă şi unele sactificii nu aş fi ajuns unde sunt. Hotărârea de a aborda muzica a fost luată de părinţii mei. Muzica clasică şi percuţia mi-au fost puse în lumină de profesorul de percuţie, maestrul Kovacs Janos în primii ani de şcoală, la Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde am rămas „suspendat" până în clasa a 12-a.

Rep.: Să ne întoarcem la „omul potrivit la locul potrivit"...

F.M.: Da. Deşi am studiat muzica clasică, cântând chiar într-o orchestră de muzică clasică, întâmplarea a făcut să ajung să cânt jazz prin cluburile din Cluj (unde am terminat Conservatorul). Astfel am ajuns să cunosc o grămadă de oameni şi trupe cu care am colaborat mai apoi. „Slang" a fost trupa împreună cu care am obţinut premiul întâi la festivalul Cerbul de Aur din 2004

Rep.: Care sunt realizările tale de până în momentul actual? Cele care ţi-au marcat evoluţia; colaborările şi prestaţiile mai importante, etc.

F.M.: Am colaborat şi am fost membru în trupe ca VH2, Cats love dogs, SPIN, Talking Drums, Urma, One, Morandi, Slang, etc.; am colabortat si cu Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş, Satu Mare şi Cluj Napoca, cu Opera Româna şi Maghiară din Cluj Napoca dar şi cu Teatrul Naţional din Târgu-Mureş; am participat la multe festivaluri; am colaborat două luni cu cluburi din Ibiza de unde m-am întors tot din nevoia de schimbare. Cea mai mare realizare a mea este transformarea continuă în care mă aflu.

Rep.: Cum vezi piaţa muzicii din România anului 2010? Încearcă să urce, stagnează sau coboară?

F.M.: Dacă ne referim la vânzări, odată cu dezvoltarea tehnicii şi pirateria, scad şi vânzările. În ceea ce priveşte calitatea, din câte am observat, trupele mari au multe ocazii să se afirme iar onorariile sunt mari. Trupele mai mici vin din spate şi dau din coate, ameninţându-le pe cele mari care sunt nevoite să crească calitatea. Este o perioadă bună pentru evoluţie.

Rep.: Numeşte un artist, autohton, pe care îl apreciezi mult şi dă-mi un argument scurt.

F.M.: Sunt foarte mulţi artişti buni în România dar nu aş putea spune că apreciez pe cineva într-un mod anume. În schimb aş avea câteva modele internaţionale ca Bono de la U2 sau Coldplay care au o poftă extraordinară de viaţă şi muncă. Au muncit tot timpul şi au fost consecvenţi. Ştiu că fac muzică, dar ştiu şi pentru cine o fac. Iniţiază tot felul de campanii prin care strâng bani cu care-i ajută pe cei nevoiaşi. La noi în ţară acest lucru nu se întâmplă decât foarte puţin.

Rep.: Ce stiluri muzicale ai abordat de-a lungul anilor şi care ţi-e mai la suflet?

F.M.: Am trecut mai prin toate, de la rock, pop, funky până la jazz şi blues. Aproape de suflet mi-a rămas tot muzica clasică.

Rep.: În ce proiecte eşti implicat acum şi ce plănuieşti pe viitor?

F.M.: Deocamdată cânt în Bucureşti, în fiecare joi în Club Terminus. Pe viitor ar fi trei proiecte pe care aş vrea să le ating. Primul este "seară de seară", în perioada 22-31 ianuarie - un concept de party-uri seară de seară, într-un apartament cu patru camere unde se vor desfăşura concerte folk, concerte de vioară, proiecţii de filme, etc. Al doilea proiect este "Sweet Lemon" cu care vreau să merg la Eurovision împreună cu Andreea Crepcia, finalistă Megastar şi Bogdan Ionescu. Iar al treilea proiect va fi o ieşide de fapt, prin munţi, cu instrumentele-n spate, împreună cu membrii trupei Spin. Va fi o perioadă de creaţie.

Rep.: Ai plecat din Târgu-Mureş acum câţi ani? Ce amintiri ai de aici şi ce te face să te reîntorci acasă?


F.M.: Din Târgu-Mureş am plecat în anul 2000, când am început Conservatorul. La Târgu-Mureş sunt rădăcinile mele, orice ar fi, însă cărările mele au luat-o în alte părţi, acolo unde oamenii au nevoie de mine, unde oamenii au nevoie de muzica mea.  

Rep.: Data trecută, în JB Club, am cunoscut un stil de muzică de m-a surprins frumos. Din câte am înţeles îl vei aborda şi în această seară. Povesteşte-mi puţin despre el, despre cei care vor urca pe scenă alături de tine şi despre concertul în sine, din această seară.

F.M.: Da, îl vom aborda şi în această seară. Nu e un stil anume, nu are o denumire, este vorba de o confruntare de sunete şi personaje. Este muzică house, mixată de un Dj peste care intră instrumentistul cu improvizaţia. În această seară vom aborda un concept care porneşte de la o temă foarte clară – confruntarea, fundalul fiind filmul lui Mel Gibson – Apocalypto, doar că de această dată confruntarea se va ţine între dj şi instumentişti. „Actorii" sunt şapte. Pe scenă vor urca percuţionişti - trei fără mine-, o violonistă, un suflător şi dansatoarele.

Rep.: Dacă ai un mesaj pentru târgumureşenii care te cunosc, dar şi pentru cei care nu te-au ascultat încă...
F.M.: Îi aşteptăm în Jazz'n'Blues Club pentru a se simţi bine alături de noi. Sperăm să reuşim să le transmitem astfel, mesajul nostru, prin muzică.


Recital vocal simfonic la Filarmonica

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Maine seara, incepand cu ora 19.00, in Sala Mare a Palatului Culturii va avea loc concertul vocal-simfonic, sustinut de Filarmonica de Stat Targu-Mures. Alaturi de Corul de Bărbaţi şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii, protagonistii concertului sunt dirijorul Shinya Ozaki si Keita Chida, la pian, ambii din Japonia. In program sunt cuprinse lucrari de George Enescu, Frederic Chopin, Antonin Dvorak si Claude Debussy.


Ferenczi Zsolt de la REEA premiat in SUA

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Web designer-ul Ferenczi Zsolt Csaba, din cadrul firmei REEA Targu-Mures şi câştigător al concursului Warwick Single Cut design contest, a participat în aceasta saptamana la Anaheim, Orange Country, SUA, la festivitatea de premiere. Dintr-un număr de peste 60 de propuneri trimise de participanţi din toată lumea, dupa două runde de voturi pe forumul companiei şi jurizarea din partea membrilor echipei Warwick din Germania. Astfel, Ferenczi Zsolt Csaba a fost prezent la expoziţia anuală organizată de NAMM (National Association of Music Merchants) în Anaheim, Orange County, SUA la prezentarea oficială a bassului realizat de el, pentru a primi instrumentul numărul trei din viitoarea serie de producţie.


Pedrinho, absent nemotivat la City’us

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Lotul de futsal City'us Targu-Mures si-a reluat la inceputul saptamanii pregatirile in vederea reluarii campionatului. Din lotul anuntat lipseste doar Pedrinho, care nu s-a intors la echipa. "In Romania se considera ca cea mai importanta este conditia fizica la futsal. Este gresit, cea mai importanta este mentalitatea", a declarat antrenorul muresenilor, David Goncalves, facand un gest sugestiv cu aratatorul la tampla. Acelasi semn l-a facut si atunci cand a explicat lipsa lui Pedrinho.


Sirius se impune clar la baschet fete

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Meciul de baschet feminin din Campionatul Naţional Under 14, etapa a VII-a, desfasurat sâmbata în Sala Sporturilor, dintre echipele LPS BC Sirius Târgu-Mures si BC For You Cluj s-a încheiat cu scorul de 85-39 (27-13, 22-6, 13-10, 23-10) în favoarea echipei din Târgu-Mures. Marcatoarele celor de la Sirius au fost în acest meci: Bende Csilla 10, Colt Lidia 4, Ene Ileana 16, Florea Roxana 11, Gálfi Andrea 6, Gherendi Cristina 16, Kiss Melinda 2, Kósa Raksi Rebeka 14 si Marin Stefana 6. Au mai jucat: Gombos Andrea si Páll Bernadett. Urmatorul joc al muresencelor va fi in deplasare, împotriva echipei LPS Alba Iulia, in data de 24 ianuarie.


CS Gladius cauta mici baschetbalisti

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Clubul Sportiv Gladius Targu-Mures lanseaza o invitatie pentru cei dornici sa invete tainele baschetului. Astfel, CS Gladius anunta infiintarea a doua noi grupe de copii: nascuti in anul 2002 si mai mari cu doi ani (2001, 2000) pentru baieti si fete nascute in anul 1997 (se incadreaza si cele din '98 sau '96). Petru detalii despre selectie, program, antrenamente si alte amanunte, cei interesati pot suna la numarul 0745-276.865, Bogdan Puscas.


Esec si victorie pentru SC Muresul

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

In cadrul celui de-al doilea turneu al seriei B din cadrul campionatului feminin de handbal, divizia A, formatia SC Muresul Targu-Mures a pierdut prima partida in fata liderei seriei, SCM Craiova, aspiranta la promovarea in Liga Nationala, scor 18-29. In a doua partida a invins cu scorul de 25-20 (15-13) pe Viitorul Medias si ocupa in continuare locul VI in clasamentul seriei. Turneul care a cuprins etapele cu numarul 13 si 14 s- a disputat la Ramnicu Valcea. Urmatorul turneu se va desfasura in perioada 13-14 februarie.


Torpi – Dinamo se amana

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Partida de volei masculin dintre CS Torpi Targu-Mures si Dinamo Bucuresti din cadrul etapei a XIV-a a Campionatului National, divizia A, programata initial pentru sambata, 23 ianuarie a fost amanata. Deoarece Sala Sporturilor din Targu-Mures va gazdui la sfarsitul saptamanii o expozitie, iar formatia bucuresteana nu a acceptat disputarea in devans, intalnirea dintre cele doua va avea loc marti, 9 februarie. Echipa antrenata de Ovidiu Macarie, aflata intr-o forma deosebita va sustine urmatorul joc sambata viitoare, la Baia Mare, in compania formatiei locala Stiinta Explorari, ocupanta locului III al clasamentului.


Primăria din Lunca Bradului isi pierde sediul

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Clădirea primăriei din Lunca Bradului a fost revendicată, iar în urma deciziei personalul va trebui să se mute în alt spaţiu. Problema este că în clădirea actuală mai funcţionează şi o grădiniţă care va fi obligată şi ea să îşi schimbe adresa. Primăria a cumpărat un spaţiu care necesită destul de mulţi bani pentru amenajare. "Avem nevoie de 6 miliarde de lei vechi pentru a amenaja clădirea. Grădiniţa se va muta împreună cu noi. Ei vor fi la parter iar primăria va funcţiona la etajul unu", a declarat primarul Petrişor Teslovan. Urmează să vedem când se vor aloca banii pentru aces sediu şi când se va muta primăria Lunca Bradului în casă nouă.


Licitatie pentru caramizi la Termocentrala Iernut

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Electrocentrale Bucuresti SA a demarat luni, 18 ianuarie, o licitatie care are ca obiect achizitionarea de 5.000 de caramizi refractare, model 1725, necesare pentru Termocentrala din Iernut. Conform anuntului, publicat pe site-ul www.licitatiapublica.ro, valoarea estimata a contractului este de 12.000 lei, iar termenul limita pentru depunerea ofertelor este 1 februarie, ora 14.00, acestea urmând sa fie deschise în data de 2 februarie, ora 11.00. Informatii suplimentare pot fi obtinute la numarul de telefon 0265-471.333, interior 350 sau la sediul SE Mures – Iernut, str. Energeticii nr. 1, etaj 2.


20.000 lei pentru 24 ianuarie, la Luduş

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Consiliul Local Ludus a aprobat utilizarea sumei de 20.000 de lei pentru organizarea unor activitati cultural- artistice în data de 24 ianuarie. Aceste activitati sunt dedicate zilei Unirii Principatelor Române. Va avea loc spectacolul „Hai sa dam mâna cu mâna" organizat de catre Primaria si Consiliul Local Ludus, la sediul Casei de Cultura „Pompeiu Harasteanu". Ziua de 24 ianuarie este o zi importanta în istoria poporului român si trebuie serbata asa cum se cuvine de catre toti românii. 


Serviciul de taxe din Târnăveni, inchis

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Din cauza faptului că şedinţele de Consiliu Local de la Târnăveni nu s-au mai ţinut, Serviciul Local de Taxe şi Impozite a fost închis. Primăria Târnăveni a rămas în urmă din acest punct de vedere deoarece la toate primăriile din judeţul Mureş lumea aşteaptă să plătească taxele. Toată lumea se grăbeşte deoarece vor primi o reducere de 10%. Până la următoarea şedinţă din 28 ianuarie Serviciul Local de Taxe şi Impozite va sta probabil închis.


Fermierii sighisoreni asteptati la Registrul Agricol

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Fermierii care au domiciliul în Sighisoara si satul apartinator Hetiur, care au exploatatii agricole de tip comercial, sunt invitati sa se prezinte în cel mai scurt timp la sediul primariei Sighisoara din Str. Muzeului nr. 7, la camera 28, în vederea declararii la Registrul Agricol, respectiv la camera 5 pentru completarea declaratiilor de punctaj care vor fi depuse ulterior la Directia Agricola Mures, a anuntat Anca Silvia Ratiu, purtator de cuvânt al primariei Sighisoara. „Fermierii cu domiciliul în comunele din zona Sighisoarei se vor prezenta pentru aceste declaratii la Agentul agricol din cadrul Primariei comunei", a declarat Anca Silvia Ratiu.


Lunca Bradului, în aşteptarea apei potabile

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Comuna Lunca Bradului aşteaptă finanţarea pentru proiectul de introducere a apei potabile. Acesta este unul dintre cele trei proiecte pe măsura 322 depuse de primăria din comună. „Proiectul a fost depus şi nu s-a acordat decât o tranşă. Sperăm să obţinem şi ceilelţi bani deoarece avem nevoie de apă în comună," a spus Petrişor Teslovan, primarul din Lunca Bradului. Un alt proiect important pentru care se aşteaptă finanţare este şi cel de reabilitare a unor drumuri comunale care sunt „într-o stare deplorabilă" după cum spune şi primarul.


Cont de salariu la Millenium Bank

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Millennium Bank lanseaza noul Cont de salariu, cu zero comisioane pentru produsele si serviciile atasate contului, destinat clientilor care isi transfera în mod regulat salariul la banca. Contul este disponibil în moneda nationala si are zero comision de administrare, zero comision pentru retragerile de numerar de la bancomatele Millennium Bank, precum si pentru două retrageri pe luna de la bancomatele altor banci, zero comision de administrare pentru serviciile Internet Banking si Call Center si zero comision de administrare, în primul an, pentru cardul de debit atasat contului. Clientii pot beneficia de diverse alte produse atasate Contului de salariu, cum ar fi conturi curente în valuta cu comision de administrare mai mic cu 50% fata de pretul standard si descoperiri de cont de maximum trei salarii.


Adio tichete de masă!

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

În anul 2010 Guvernul a decis că nu se vor mai da tichete de masă pentru bugetari. Dar aceste lucruri nu se opresc aici. Această măsură ar putea fi aplicată şi în sistemul privat. Executivul vrea să impoziteze şi această formă de venit ceea ce ar duce la renunţarea din partea multor companii private la acest mod de remuneraţie a angajaţilor. Sănătatea şi învăţământul vor fi cele mai afectate de aceste măsuri. Dacă statul va trece la impozitarea acestei forme de venit, cea mai mare parte a companiilor ar renunţa la acordarea tichetelor, după cum spun specialiştii, aducand o pierdere pentru stat, de 250 de milioane de euro, bani proveniţi din TVA.                                                                              

 


Suspect pentru noua furturi auto prins la Reghin

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Politisti din cadrul Biroului de Investigatii Criminale de la Politia municipiului Reghin, au identificat luni, 18 ianuarie, suspectul în noua cauze penale, toate furturi din auto, ramase initial cu autori necunoscut. În sarcina suspectului, un tânar de 18 ani, domiciliat în municipiul Târgu-Mures s-a probat faptul ca în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2010, prin efractie, pe timp de noapte, din mai multe autoturisme, prin spargerea geamurilor, a sustras bunuri si bani cauzând un prejudiciu total de aproximativ 12.600 lei. „Cercetarile se continua cu suspectul în stare de libertate", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures.


Mylirom Reghin furnizeaza imprimante la Romsilva

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

SC Mylirom SRL din Reghin, cu sediul în Strada Mihai Viteazul nr. 99, a câstigat licitatia pentru furnizare de imprimante la comanda, organizata de Regia Nationala a Padurilor Romsilva Bucuresti. Potrivit site-ului www.licitatiapublica.ro, valoarea contractului este de 9.262,5 lei.


10 lei/mp/an, taxa de garaj la Sighisoara

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Titularii contractelor de închiriere si concesiune, încheiate cu municipiul Sighisoara, pot achita chiria si redeventa aferenta acestora, începând cu data de 20 ianuarie 2010, scadenta platilor fiind cea stipulata în contracte, a anuntat Anca Silvia Ratiu, purtator de cuvânt al Primariei Sighisoara. "Taxa pentru terenurile ocupate de garaje si magazii construite cu autorizatie sau acordul Primariei s-a stabilit, prin Hotarârea Consiliului Local nr. 85 din 28 mai 2009, la 10 lei/mp/an, scadenta acesteia fiind 31 martie 2010. Pentru folosirea în scopuri agricole a terenurilor proprietate publica sau privata a statului sau a municipiului Sighisoara, taxa este de 0,06 lei/mp/an, scadenta acesteia fiind 31 martie 2010", a declarat Anca Silvia Ratiu.


Licitatie pentru întretinerea statiilor de epurare Aquaserv

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Compania Aquaserv SA Târgu-Mures a demarat licitatia pentru repararea si întretinerea statiilor de epurare, în valoare estimata de 110.368 lei. Anuntul a fost facut pe site-ul www.licitatiapublica.ro, luni, 18 ianuarie, operatorii economici interesati sa participe având ca termen limita pentru depunerea ofertelor data de 28 ianuarie, ora 11.45, acestea urmând sa fie deschise în aceeasi zi, la ora 13.00, la sediul societatii. Informatii suplimentare pot fi obtinute la sediul companiei Aquaserv Târgu-Mures, strada Kos Karoly nr. 1 sau la numarul de telefon 0265-208.810.


“Campionatul de improvizatie” la Sala Mica

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Vineri, 22 ianuarie, de la ora 21.00,  la Sala Mica a Teatrului National Targu-Mures va avea o noua reprezentatie din "Campionatul de improvizatie". Asadar sub egida "niciodata la fel" spectatatorii vor avea parte de cea mai tare distractie din oras. "Echipa de soc" este alcatuita din: Rares Budileanu, Mihai Craciun, Ionela Nedelea, Liviu Topuzu, Csaba Ciugulitu, Costin Gavaza, Elenea Purea si Ion Vântu, la care se adauga pianistul Nyiagai Istvan, care au primit indicatiile scenice din partea "antrenorului principal" Vlad Massaci si a "antrenorului secund" Mihaela Sârbu.


“Krum” se joaca la National

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Duminica, 24 ianuarie, de la ora 19.00, Teatrul National Targu-Mures prezinta la Sala Mare, spectacolul "Krum" de Hanoch Levin, in regia lui Theodor Cristian Popescu. Din distributie fac parte actorii Mihai Craciun, Elena Purea, Ion Vantu, Csaba Ciugulitu, Rares Budileanu, Anca Loghin, Costin Gavaza, Roxana Marian, Ionela Nedelea, Luchian Pantea, Mihaela Mihai, Vero Nica. Eduard Gabia, semneaza coregrafia, iar Andu Dumitrescu asigura scenografia spectacolului. "Krum" a fost prezent anul trecut in cadrul Festivalului National de Teatru de la Bucuresti, precum si la Festivalul de Dramaturgie Contemporana de la  Brasov.

 


Cei cu drepturi de autor, contributie integrala la pensii

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Angajaţii care muncesc în baza unor contracte de drepturi de autor vor fi obligaţi să suporte în întregime contribuţiile la pensii. Este propunerea făcută de ministerul Muncii, în proiectul legii unice a pensiilor, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Proiectul de Lege a pensiilor urmează să fie trimis la Guvern în cel mult două săptămâni.


Borbely Laszlo nu cedeaza presiunilor de la Rosia Montana

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

"Nu poate nimeni sa creeze o presiune asupra mea, indiferent de câti bani au fost investiti pâna acum la Rosia Montana de catre compania Rosia Montana Gold Corporation", a declarat, ieri, la postul public de radio, Borbely Laszlo, ministrul Mediului si Padurilor. "În momentul de fata, mingea se afla la investitori care trebuie sa vina cu noul certificat de urbanism. Proiectul de la Rosia Montana tine de doua elemente: zona în care este amplasat, o zona splendida si siguranta în exploatare. Nu poate nimeni sa creeze o presiune asupra mea, indiferent de câti bani au fost investiti pâna acum la Rosia Montana de catre compania RMGC", a afirmat Borbely, citat de Agerpres.


Indicatoare rutiere de la Kiss Unicum, în Gorj

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

SC Kiss Unicum SRL Târgu-Mures, cu sediul în strada Savinesti nr. 33, a câstigat licitatia pentru furnizare de indicatoare rutiere, organizata de Complexul Energetic Turceni SA din Gorj. Potrivit site-ului www.licitatiapublica.ro, valoarea contractului este de 5.959,8 lei.


Marko Bela s-a întâlnit cu delegatia Bancii Mondiale

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Viceprim-ministrul Marko Bela a primit ieri, la Palatul Victoria, o delegatie a Bancii Mondiale, condusa de Theodore Ahlers, acting country director, în cadrul întrevederii fiind discutate o serie de aspecte privind evolutiile economico-sociale, precum si modalitatea în care Banca Mondiala ar putea sprijini România în contextul actualei crize financiare. Potrivit Agerpres, Marko Bela a subliniat în context prioritatile pe care le are Guvernul legate de pastrare a echilibrului financiar prin relansare economica si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si, simultan, de descentralizare puternica a administratiei publice. Theodore Ahlers a subliniat, la rândul sau, importanta adoptarii în Parlament în perioada urmatoare a unor legi, printre care Legea pensiilor si Legea raspunderii fiscale. De asemenea, în cadrul discutiilor s-a evidentiat necesitatea unui dialog dintre Banca Mondiala si societatea civila, partidele politice, sindicatele si mediul de afaceri din România.


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, centrul de Exploatare Sighişoara – PL Sovata

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Str. Praidului nr. 87, tel. 0265-570.232
                                                
  Vă aducem la cunoştinţă că în ziua de joi , 21.01.2010, între orele 900-1400 , se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice din localitatea  Câmpul Cetăţii, între numerele  2 – 142 . 
    Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.
*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro
Conducerea S.D.E.E. Mureş


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, centrul de Exploatare Luduş -PE Târnăveni

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Str. Industriei nr. 15, Târnăveni, tel. 0265-446252                                              
Vă aducem la cunoştinţă că  joi, 21.01.2010,  între orele 08 – 15, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice din mun. Târnăveni, pe străzile:
- Avram Iancu (nr. 2-54 şi 3-51);
- Păcii (nr. 2-4 şi 1-3);
- Mihai Eminescu (nr. 2-60A şi 1-47);
- Mioriţei (nr. 32-54 şi 33-59).         
Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.
*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro
Conducerea S.D.E.E. Mureş


Locuri de munca in agricultura in Spania

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Pentru persoanele interesate de un loc de munca in Spania, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza in perioada 4-5 februarie, o bursa a locurilor de munca pentru sectorul agricol in Spania. Bursa este organizata in localitatea Calarasi, judetul Calarasi la Centrul de Formare Profesionala a Adultilor str Slobiziei nr 4. „Sunt oferite 450 de locuri de munca pentru femei in agricultura pe timpul sezonului de vara 2010", a declarat Reghina Farcas, director coordonator Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Mures. Participantii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 45 ani, si sa fie apte sa presteze o munca grea pe perioade lungi de timp. Pentru a participa la selectie solicitantii trebuie sa depuna la AJOFM Mures pana la data de 21 ianuarie, un CV Europass. La jumatatea lunii februarie ANOFM va mai organiza o bursa a locurilor de munca in sectorul agricol din Spania, in zona de nord-vest a tarii, data si locatia fiind comunicate ulterior.


Accident pe DN13 Brasov - Târgu-Mures

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Cinci persoane au fost ranite, ieri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN13 Brasov - Târgu-Mures în dreptul localitatii Maierus. Potrivit purtatorului de cuvânt al IPJ Brasov, citat de Agerpres, comisarul sef Liviu Naghi, un autoturism Dacia Logan care circula dinspre Rupea spre Brasov a intrat în depasire fara sa se asigure si s-a izbit într-un autocamion care circula pe sensul opus. Camionul la rândul lui a intrat în coliziune cu un alt autoturism marca Dacia Logan si cu un camion, care circulau în coloana în spatele Daciei Logan care a intrat în depasire. În urma accidentului a rezultat ranirea conducatorilor auto din cele doua autoturisme Dacia Logan si a conducatorului auto al camionului care a fost lovit în depasire, dar si a altor doua persoane aflate în cele doua autoturisme.

 


Start la cereri pentru bilete de tratament

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Mureş a inceput sa primeasca cererile pentru biletele de tratament în staţiunile balneare. Aceasta deoarece au sosit normele de aplicare a legii privind acordarea în acest an a biletelor de tratament. Solicitările trebuie să fie făcute cu cel puţin 40 de zile înaintea primei serii de tratament, prima serie fiind la mijlocul lunii mai. Formularele de cereri pot fi gasite pe site-ul Ministerului Muncii, dar şi la ghişeele CJP Mureş.
 

 


Noi cazuri de gripa porcina in Mures

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

In ultimele 24 de ore, in judetul Mures s-au inregistrat inca zece cazuri de gripa porcina. Numarul total al imbolnavirilor  cu AH1N1in judet a ajuns la 168. Pana acum au decedat opt mureseni care au contactat acest virus.


Persoanele cu handicap fara bani

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Aproape 370 de persoane cu handicap din Târgu Mureş nu şi-au primit indemnizaţiile din luna noiembrie, ca urmare a nevirării banilor de către Ministerul Muncii în conturile Primăriei Târgu Mureş. Plata trebuia facuta la sfarsitul lunii decembrie. Insa cei 330 de asistenţi sociali personali ai persoanelor cu handicap din oraş şi-au încasat banii.


Karaoke în Club Avi-Cola

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Dacă luni e karaoke în Office, marţi e seară de odihnă iar miercuri o luăm de la capăt, cu microfonul; de data aceasta în Club Avi-Cola, la karaoke party night! Special drinks: Applejack – 12 lei, Jagerapple – 10 lei, votka orange – 8 lei, Jack & Red Bull – 15 lei.

 


Spectacol satiric la Tarnaveni

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Joi, 21 ianuarie la Casa de Cultura din Tarnaveni va avea loc un spectacol satiric. Publicul va putea sa asculte trupa bucuresteana  Spitalul nr 9. Evenimentul va incepe la ora 18.00, iar pretul unui bilet este de 7,5 lei.

 


“Black Widow Night” în Club Sense

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Vineri, 22 ianuarie, Club Sense va fi negru. Negru de la ţinuta neagră pe care veţi fi obligaţi să o purtaţi. La prima lor apariţie în Club Sense, în acest an, Budoar Dancers te aşteaptă să petreci o seară de vineri specială, cum multe surprize.

 


La Cinematograful ARTA

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Cinematograful din str. Trandafirilor nr. 35-37, tel 0265 266 848, ruleaza de vineri pana joi, de la 16.30, 19.00 si 21.30, un film de actiune american, de 107 minute. In regia lui Stephen Sommers, filmul are in distributie nume precum Denis Quaid, Channing Tatum, Sienna Miller.
Bazat pe caracterele Fabricii de Jucării Hasbro din anii '60 in "G.I JOE: Ascensiunea Cobrei" regizorul Sommers pune în acţiune cea mai populară şi mai patriotică figură, catapultând-o în viitorul apropiat, obţinând o aventură nemaipomenită.
Din munţii Asiei Centrale până în deşertul Egiptului, printre străzile aglomerate ale Parisului sau pe sub calota de gheaţă a Polului Nord, echipa operativă de elită cunoscută sub numele de G.I. JOE parcurge o călătorie fascinantă, o aventură non-stop. Membrii echipei vor folosi ultimul răcnet în materie de tehnologie de spionaj şi echipament militar pentru a lupta împotriva unui traficant de arme şi a unei organizaţii numite Cobra care urmăresc să arunce lumea în haos.


Horoscop, miercuri, 20 ianuarie 2010

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Berbec
Se apropie un eveniment care naşte o stare de revoltă, de furie, de nerăbdare distructivă, de parcă aţi vrea să fugiţi de acel moment si faceţi tot posibilul să-l amânaţi sau să-l faceţi să dispară înainte de a se produce.

Taur
Munciţi cu drag, cu satisfacţie emoţională faţă de ceea ce iese din mâinile sau mintea dumneavoastră. Veţi vedea aceeaşi bucurie şi pe chipul beneficiarilor care vă laudă sincer deoarece sunt încântati!

Gemeni
Diferenţele dintre generaţii sunt constructive, Ar fi bine să ţineţi cont de părerile celor mai „bătrâni" din firmă pentru că nu se ştie când veţi avea nevoie de persoana respectivă. Şi să îi sunaţi pe cei dragi!

Rac
Lipsa banilor vă face să priviţi totul în negru şi să abandonaţi orice activitate. Veţi lua pe „nu" în braţe şi la tot ce vi se spune să faceţi. Dacă nu vi se dau bani, de ce ati mai mai munciţi? Si de ce v-aţi mai chinui?

Leu
Luaţi legătura cu o persoană interesantă, inteligentă, deosebită, faimoasă, de la care aveţi ceva de învăţat. Vă transmite o veste, o informaţie sau un sfat foarte folositor sau vă pune o „pilă" undeva sus.

Fecioară
Fiţi deschis la propunerile altora, pentru că printre ele se află şi şansa de a câştiga nişte bani în plus. Acceptaţi invitaţiile la discuţie. Partenerul de suflet îşi demonstrează iubirea printr-un cadou frumos.

Balanţă
Sunteţi absent la tot ce se petrece în jur, nu participaţi la discuţii, nu răspundeţi când sunteţi întrebat. Aţi dori pe altcineva în preajma, dar nu aveti curajul să începeţi o nouă relaţie. Lăsaţi prejudecăţile!

Scorpion
Vă ia complet pe nepregătite şi, în loc să vă adunaţi forţele pentru a înfrunta provocarea, alunecaţi spre depresie şi neputinţă. Impasul are o rezolvare doar dacă luptaţi cu gândurile negative care vă dau târcoale.

Săgetător
Depăşiţi cu brio o stare emoţională foarte dificilă, marcată de teamă şi nesiguranţă în forţele proprii. Parcă nu mai sunteţi la fel de timorat ca înainte, ci aveţi mai multă încredere în ceea ce urmează.

Capricorn
Dacă dorul este aşa de mare, aţi putea urca în primul tren pentru a ajunge într-un loc de care sunteţi puternic ataşat emoţional. Mai este puţin până la o vacanţă bine-meritată şi, cu siguranţă, nu aveţi alte planuri.

Vărsător
Trebuie să vă luptaţi cu inamicii, deloc puţini la număr. Se ivesc mulţi care se opun ideilor şi vor să vă convingă cu orice preţ că drumul pe care mergeţi nu este potrivit. Contează ce credeţi dumneavoastră!

Peşti
Entuziasmul creşte zi de zi. Odată cu apropierea de un eveniment mult aşteptat, atenţia este îndreptată spre lucrurile pe care v-aţi propus să le realizaţi. Simţiţi că acel moment de vârf va aduce fericirea!


Fursecuri „piersici“

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Ingrediente:
Aluat: 3 ouă, 200 g zahăr pudră, 200 ml ulei, 1 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilinat, coaja de la o lămâie, 600-700 g făină.
Umplutură: 250 g nuci măcinate, 50 g zahăr pudră, 20 g cacao, 1 plic zahăr vanilinat, 10 linguriţe rom, 6 linguriţe marmeladă acrişoară, 2 linguriţe suc de lămâie, 2 linguriţe suc de portocale, 2 linguriţe stafide înmuiate în rom.
Decor: coloranţi alimentari (roşu, galben şi verde), 500 g zahăr tos.

Mod de preparare:
Aluat:
Se freacă ouăle cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie, se adaugă uleiul alternativ cu făina amestecată cu praful de copt. Se pot pune  pana la 700g de făină. Se frământă un aluat, se formează biluţe, se aşază într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt, lăsând 2-3 cm între ele si se coc la o temperatură de 160-170 grade, timp de 15-20 de minute. După ce toate fursecurile sunt coapte, se scobesc în aşa fel încât în gaura obţinută să intre umplutura facuta din aluatul rămas după scobirea fursecurilor amestecat cu nucile măcinate, cacao, zahăr şi vanilia. Mod de decorare: Într-un bol se pun cam trei linguri de rom, în care se adaugă colorantul alimentar. Fursecurile lipite se ung cu o pensulă cu acest rom colorat, iar apoi se dau prin zahăr tos.


Azi in calendarul gregorian

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

1928: Are loc premiera filmului "Năpasta", după I.L. Caragiale.
1947: SUA semnează Tratatul de pace cu România
1950: Capitala statului Israel este transferată de la Tel Aviv la Ierusalimul de Vest, împreună cu instituţiile centrale şi ale administraţiei de stat. Statele lumii nu recunosc acest act şi îşi menţin misiunile diplomatice la Tel Aviv
1990: A apărut, la Bucureşti, primul număr al revistei „22", editată de Grupul pentru Dialog Social.
1999: A cincea mineriadă: Minerii părăsesc Târgu Jiu, în direcţia Bucureşti.
2004: Preşedintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I Marele Premiu al Institutului Cultural Român
2009: Democratul Barack Obama devine cel de-al 44-lea preşedinte al SUA


Sfaturi utile pentru viata in doi

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Afecţiunea este un element vital într-o relaţie, dar să nu lăsaţi impresia că suferiţi când nu primiţi întotdeauna atenţia pe care v-o doriţi. Să nu vă sufocaţi partenerul! Bărbaţii spun că o femeie care cere atenţie în fiecare clipă nu este deloc atrăgătoare. Problema este ele nu îşi dau seama când exagerează şi aproape cerşesc afecţiune, insistând prea mult să adopte anumite comportamente care nu fac decât să îi scoată din sărite pe partenerii lor.

Nu căutaţi mereu aprobarea lui
Bărbaţii vor să fie consultaţi şi să dea sfaturi atunci când este vorba de lucruri importante, ca de exemplu mutatul în alt oraş sau schimbarea carierei. Deşi consideraţi asta drept un semn de implicare, poate ar fi bine să vă abţineţi de la a-i cere partenerului părerea în orice privinţă şi, mai ales, în chestiuni „mărunte", cum ar fi ţinuta pentru o petrecere sau coafura.

Sa nu va asteptati sa va distreze
E bine ca fiecare dintre parteneri să aibă propriul grup de prieteni, cu care să iasă „individual", însă acest lucru nu înseamnă că ieşirile în doi trebuie excluse. Dacă femeia se bazează exclusiv pe această idee şi o promovează neîncetat, bărbatul îşi va face mustrări de conştiinţă de fiecare dată când trebuie să rămână peste program la serviciu sau când vrea să iasă în oraş doar cu gaşca lui de prieteni. Ieşirile în oraş trebuie să fie echilibrate.


Barbatilor nu le plac subintelesurile
Dacă iubitul nu vă spune că vă iubeşte după fiecare discuţie telefonică pe care o purtaţi, asta nu înseamnă că relaţia voastră s-a terminat. Nu e nevoie să despicaţi firul în patru, mai ales când chestiunile care vă dau bătăi de cap nu prezintă o importanţă deosebită. Bărbaţii nu îşi calculează atent fiecare gest şi fiecare cuvânt şi, de cele mai multe ori, acţiunile lor nu trădează nimic ascuns. Domnilor nu le plac subînţelesurile.


Ca sa fiti la moda in 2010

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Croielile şi modelele pe care ne recomandă creatorii de modă sunt cât se poate de ingenioase. Se pune accentul pe fâşii de material care acoperă strategic doar anumite părţi ale corpului, pe materiale diafane, fluide, de o transparenţă delicată, cu imprimeuri florale într-o paletă de culori uşoare şi pantaloni, tunici subţiri, dar şi pe sacouri bărbăteşti cu eşarfe clasice, care vor îmbrăca în mod armonios gâtul. Decolteul adânc al unei salopete va fi compensat de puritatea culorii albe şi de lejeritatea pantalonilor, în vreme ce rochiile mini au decolteuri înalte. Nu lipsesc din colecţie nici rochiile lungi, care vor atrage atenţia asupra decolteurilor, vor marca talia, în timp ce lărgimea fustelor vaporoase va ascunde zone de care doamnele sau domnişoarele sunt mai puţin mulţumite.
Culorile la moda sunt: roşu-mac, roşu-coral, roşu-violet sau roşu-sângeriu. Nu trebuie neglijate nici accesoriile. În acest sezon, revin beretele şi pălăriile, sandalele cu toc înalt care fac picioarele mai sexy ca niciodată, curelele late cu catarame mari, si genţile supradimensionate.


Sarbatori religioase

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Sf. Mc. Vas si Eusebiu (calendar crestin-ortodox)
Sf. Fabian, papă martir;
Sebastian, martir (calendar romano-catolic)
Sf. Eutimiu cel Mare (calendar greco-catolic)

 


Sa dati in gaj doar bunuri mobile

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Criza financiară şi sărăcia îi îndeamnă pe români să accepte condiţiile impuse de casele de amanet pentru acordarea de împrumuturi. Banca Naţională a României (BNR) avertizează populaţia şi organele abilitate de control că, în conformitate cu „condiţiile impuse de legislaţia aplicabilă, casele de amanet nu pot accepta drept garanţie bunuri imobile, respectiv construcţii sau terenuri". Legislaţia noastră prevede că doar anumite categorii de bunuri pot fi date spre păstrare la casele de amanet. „Condiţiile minime de acces la activitatea de creditare şi desfăşurarea acesteia pe teritoriul României sunt reglementate prin Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, care stabileşte că activitatea de creditare care poate fi desfăşurată de casele de amanet se limitează la „acordarea de credite cu primire de bunuri spre păstrare", ceea ce restrânge implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garanţiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite şi păstrate de creditor până la rambursarea împrumutului", se arată în comunicatul BNR. În acelaşi timp, BNR face precizarea că „potrivit prevederilor art. 1685 din Codul Civil, "Amanetul este un contract prin care datornicul remite creditorului său un lucru mobil spre siguranţa datoriei".


Three Pharm modernizeaza 14 sonde Romgaz

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

SC Three Pharm Târgu-Mures, cu sediul în strada Harghitei nr. 10, a cîstigat licitatia organizata de Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA, pentru modernizarea unui numar de sapte sonde în Urziceni si sapte în Bilciuresti, judetul Dâmbovita. Potrivit anuntului, publicat pe site-ul www.licitatiapublica.ro, valoarea contractului este de 2.650.000 lei.


Program de deszăpezire în Sighişoara

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Primăria Municipiului a adus la cunoştinţa publică că în perioada 15.11.2009 – 15.03.2010 se aplică „Programul de intervenţie la deszăpezire şi combatere a poleiului sau lunecuşului." Cu această ocazie primăria a făcut un apel către conducătorii auto pentru respectarea prevederilor: Codului Rutier, privind interzicerea staţionării voluntare a vehiculelor; Legii nr. 82/1998 şi O.G. nr. 43/1997 – privind regimul juridic al drumurilor; HCL nr. 140/2006, privind staţionarea şi parcarea în alte locuri decât cele special amenajate. Astfel va fi posibil accesul mijloacelor de intervenţie, în cel mai scurt timp, pentru asigurarea unui trafic auto şi pietonal, fluent, pe raza municipiului Sighişoara.  
   

 


Bonus de 10% pentru sighisorenii care-si achita taxele rapid

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Doar 68,34% din persoanele fizice din municipiul Sighisoara si-au achitat impozitul auto datorat pentru 2009, la polul opus, cel al contribuabililor constiinciosi situându-se persoanele juridice detinatoare de cladiri, 90,15% dintre acestea achitându-si obligatiile catre bugetul local pe 2009, a anuntat Anca Silvia Ratiu, purtator de cuvânt al primariei Sighisoara. „La data de 31 decembrie 2009, ultimul termen de plata pentru impozitele si taxele locale datorate pentru anul trecut, la persoane fizice nivelul încasarilor la nivelul municipiului Sighisoara pe categorii se situa astfel: impozit pe cladiri – 86,31 %, impozit pe teren – 81,65 %, impozit auto – 68,34 %. La persoanele juridice, nivelul pe categorii de impozite se situa astfel: impozit pe cladiri – 90,15 %, impozit pe teren – 86,77 % si impozit auto – 73,95 %.
Potrivit acesteia, contribuabilii persoane fizice si juridice îsi pot achita impozitele si taxele locale aferente anului 2010 atât la casieria din incinta primariei, P-ta Muzeului, nr. 7, cât si la casieria din str. Herman Oberth nr. 7. „Reamintim totodata ca persoanele fizice si juridice care efectueaza plata integrala a impozitului pe cladiri, impozitului pe teren si a impozitului asupra mijloacelor de transport pâna la data de 31 martie 2010, beneficiaza de bonificatie de 10%", a adaugat Anca Silvia Ratiu.


Programul casieriei din str. Herman Oberth nr. 7:
Luni, marti, joi: 7.30 – 15.00
Miercuri: 7.30 – 17.00
Vineri: 7.30 – 12.30


Programul casieriei din P-ta Muzeului nr. 7:
Luni – joi: 8.30 - 15.00
Vineri: 8.30 - 12.30         


Nagy Martin continua proiectele pentru comuna Corunca

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST


Comuna Corunca paseste in noul an cu incredere si speranta ca proiectele incepute anii trecuti vor fi finalizate. Despre lucrarile prevazute pentru acest an, am stat de vorba cu primarul comunei, Nagy Martin, care spera ca noul an sa fie cel putin la nivelul anului 2009.

Reporter: Cum decurge derularea proiectelor in comuna Corunca?
Nagy Martin: Avem o strategie de dezvoltare inceputa in anul 2004, pe care vrem s-o continuam si in aceast an, dar pana nu facem bugetul nu putem concretiza proiectele pe anul in curs.
Rep.: Ce  proiecte aveti in plan pentru acest an?
N.M.: Avem in derulare in momentul de fata lucrarile la canalizare si apa potabila, care trebuiesc finalizate pana in data de 22 iunie, cand trebuie date in folosinta. Acum se lucreaza la acest proiect, de catre doua firme din judet, Izorep si Socot. Se introduce apa si canalizare pe o distanta de 20 de kilometri, la care trebuie puse in functiune statiile de pompare, dupa care urmeaza rezervorul de apa. Conductele sunt instalate, urmeaza ca in acest an sa facem bransamentele pentru 800 de familii.
Rep.: Cum decurg lucrarile la scoala din comuna?
N.M.: Un alt proiect pentru 2010 vizeaza constructia scolii din comuna, care pana la data de 30 august trebuie finalizata, astfel ca inceputul anului scolar 2010-2011 sa ne prinda cu scoala finalizata. Momentan, din lipsa salilor de curs, orele se tin atat inainte, cat si dupa masa, dar dupa finalizarea lucrarilor speram ca procesul de invatamant sa se desfasoare in bune conditii.
Rep.: Ce sperante aveti pentru bugetul din acest an?
N.M.: Normal ca pentru acest an bugetul va fi unul mai restrans, fata de cel din 2009, dar noi am intervenit si am facut demersurile necesare si am obtinut aprobarea pentru obtinerea de credite pentru finalizarea proiectului cu apa si canalizare. Noi trebuie sa investim 30 de miliarde de lei vechi, ce reprezinta contributia proprie oferita de primarie.
Rep.: Aveti in plan si alte proiecte?
N.M.: Va fi cu mult mai greu decat in alti ani, dar continuam proiectele mari incepute in comuna, pe care vrem sa le finaliza. Va fi mai greu in privinta deschiderii altor proiecte, deoarece din fondurile proprii nu putem realize acest lucru, dar ramanem totusi optimisti in aceasta privinta.


Agentii economici sighisoreni asteptati sa-si achite taxa de viza

Posted: 19 Jan 2010 02:42 PM PST

Autorizatiile de functionare eliberate de municipiul Sighisoara pentru desfasurarea unor activitati comerciale într-un anume loc se pot viza pentru anul 2010, la cerere, dupa data de 11 ianuarie si pâna cel târziu la data de 31 martie, a anuntat Anca Silvia Ratiu, purtatorul de cuvânt al primariei Sighisoara. Potrivit acesteia, taxa de viza este stabilita prin Hotarârea Consiliului Local nr. 85 din 2009 dupa cum urmeaza: persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale vor plati 110 lei pentru unitatile de alimentatie publica, activitati conform cod CAEN 5610, respectiv 5630 si 100 lei pentru alte activitati, prestari servicii, productie, magazine mixte, alimentare, industriale, iar agentii economici au de achitat 110 lei pentru unitatile de alimentatie publica, activitati conform cod CAEN 5610, respectiv 5630 sau 150 lei pentru alte activitati, cum ar fi prestari servicii, productie, magazine mixte, alimentare, industriale. „În vederea depunerii cererilor de viza reprezentantii agentilor economici sunt invitati la sediul primariei, camera 21, între orele 8.30 – 12.00, cu urmatoarele documente: autorizatia de functionare eliberata de catre primarie, în original, dovada platii taxei de viza, chitanta sau ordin de plata si cererea administratorului agentului economic, avizata de catre Compartimentul creante al municipiului Sighisoara, cu privire la eventualele debite restante.


Nova Vita inaugureaza un spital cu potential de performanta

Posted: 18 Jan 2010 02:58 PM PST


Centrul Medical Nova Vita isi consolideaza pozitia pe piata serviciilor medicale din judetul Mures si va inaugura un nou spital privat. Noua investitie, de peste 7 milioane de euro se intinde pe o suprafata totala de 5800 mp desfasurata pe noua nivele S+P+7E.  Aceasta investitie vizeaza acoperirea tuturor specialitatilor medico-chirurgicale pentru a putea sustine abordarea multidisciplinara si unde conditiile de siguranta si confort, atat pentru pacienti cat si pentru medici in exercitarea actului medical, vor echivala cu cele mai inalte standarde medicale europene. Noul spital va cuprinde in structura sa cabinete de consultatii in specialitatile chirurgie generala, chirurgie cardio-vasculara, chirurgie vasculara, chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva, neurochirurgie, ortopedie, urologie, ginecologie, ORL, cardiologie, psihologie, medicina muncii. Pe langa aceste cabinete vor mai fi un bloc operator angiograf cu o sala de operatie (cardiologie si radiologie interventionala), bloc operator cu trei sali de operatie si un bloc litotritor. In ceea ce priveste compartimentele, in noul spital se vor regasi compartimentul spitalizare continua specialitati chirurgicale cu 44 de paturi, compartiment spitalizare de zi specialitati chirurgicale cu sase paturi, compartiment ATI cu sase paturi, compartiment bloc de nasteri cu o sala de operatie obstetrica si trei sali de travaliu, compartiment spitalizare in sistem rooming mama si copil, pentru aceasta sectie fiind alocate opt saloane. De asemenea, pentru sectia neonatologie si terapie intensiva copii s-au alocat zece, respectiv doua paturi. Spitalul va beneficia de un potential de resurse umane in domeniul medical cu o inalta calificare si un bun renume in medicina atat din tara cat si din strainatate. Potentialul uman va fi completat de dotarea cu aparatura medicala ultraperformanta de ultima generatie, achizitionata de la furnizori de renume mondial. "Investitorul, cunoscutul om de afaceri Virgil Mailat, intentioneaza sa dezvolte acest proiect medical in vederea aplicarii unui sistem integrat de servicii medicale private. In demersul lui investitional a plecat de la premiza ca omul are dreptul la ingrijiri si asistenta medicala de inalta clasa, pentru ca stie ca sanatatea este cel mai important aspect al vietii cotidiene si a hotarat ca o parte din banii pe care ii detine sa-i intoarca in comunitate", a declarat Ionela Ciotlaus, director economic al Centrului Medical Nova Vita. Inaugurarea spitalului va avea loc in data de 28 ianuarie 2010.


Joacă de-a conducerea la Târnăveni: încă o şedinţă fără cvorum

Posted: 18 Jan 2010 02:56 PM PST

Ieri trebuia să aibă loc încă o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Târnăveni în care să se discute probleme ale oraşului. Din nou consilierii PSD şi PNL au lipsit de la şedinţă, iar aceasta nu s-a mai ţinut. Situaţia persistă de ceva timp, iar pe 28 ianuarie urmează o şedinţă ordinară la care trebuie să participe majoritatea consilierilor. În caz contrar, Consiliul Local va fi dizolvat, după cum spune şi legea. „Nu s-a ţinut şedinţa. Consilierii PSD şi PNL nu au venit la şedinţă. Mai urmează o şedinţă pe 28 ianuarie, conform regulamentului de funcţionare. Nu pot să anticipez ce va fi atunci", a declarat Alexandru Matei, primarul din Târnăveni.
De cealaltă parte a baricadei consilierii absenţi spun că de fapt primarul este de vină. "Noi la ora 12 am trimis o solicitare de transformare a şedinţei extraordinare într-o şedinţă deîndată deoarece nu toţi consilierii pot veni la ora respectivă. Am vrut să discutăm ceea ce este absolut necesar. Este vorba despre bugetul Târnăveniului pe 2010 şi de două proiecte legate de fondurile europene. Primarul a zis că nu îl interesează şi că el face taxe şi impozite şi cu aprobarea Guvernului. Până la ora 14.00 am aşteptat să vedem dacă putem discuta însă nu s-a întâmplat nimic. Ne vom prezenta pe 28 la şedinţa ordinară. În 14 ani ca primar nu am ajuns să văd cum cineva care propune ordinea de zi să nu o aprobe. Este doar pentru şicanare. Este o bătaie de joc... nu am mai văzut aşa ceva", a declarat Octavian Popa, consilier PSD al primăriei Târnăveni.

 


Gustul amar al saraciei noastre

Posted: 18 Jan 2010 02:54 PM PST

S-a intrebat cineva vreodata in ce unitate se poate masura saracia? Anul 2010 vine se pare cu noi perceptii despre ideea de pauperitate, cu o curea cu tot mai multe gauri si cu tot mai multe x-uri bifate peste necesitatiile noastre de zi cu zi. Actualul Guvern, dupa investire, inevitabil a dat nas in nas cu realitatea unei saracii profunde in ceea ce priveste vistieria tarii si incearca prin tot felul de improvizatii legislative sa mai aduca cate un banut la pusculita tarii. Daca si shaorma a fost luata in vizorul taxei, ne intrebam ce va mai nascoci pe viitor Executivul pentru a mai stoarce ceva bani. Dar trecand peste toate aceste masuri, ne intrebam daca saracia noastra se rezuma doar la aspectul finciar. In ultiimii ani, in competitia de distrugere a tot ce era mai bun si valoros, s-au nimicit toate bogatiile noastre, agricultura, industrie, nemaivorbind de traditii si valori nationale. In loc sa ne ingrijim de toate acestea, ne-am lansat intr-un razboi coordonat de nivelul politic, cu tentaculele intinse peste toate institutiile deconcentrate, unde nu competenta a contat, ci apartenenta la un anumit partid politic.
Am ajuns la un nivel unde verbul "a cunoaste" a fost inlocuit cu "a avea", unde parvenitii postdecembristi, calare pe munti de bani, confunda propria avere cu stiinta, priceperea si experienta. Bineinteles ca locul cel mai propice pentru ei a fost tot politica, ingrosand astfel numarul acelora care conduc tara. Romania e o tara bogata, dar din pacate administrata de oameni ahtiati dupa tot mai mult, dupa functii si pozitii si ce e si mai grav, dupa puterea de decizie la nivel administrativ. Dar am ajuns oare la un nivel superior al saraciei raportat la propria noastra perceptie fata de realitatea in care traim? Vom ajunge sa avem o atitudine sincera, in primul rand fata de noi insine si apoi fata de cei care ne conduc? Daca vom continua sa ne complacem in propria noastra adormire, ma tem ca aceasta criza va continua mult timp de acum inainte.


Târgu-Mures intra în febra PUG

Posted: 18 Jan 2010 02:50 PM PST

Primaria Târgu-Mures a scos la concurs, pe site-ul www.licitatiapublica.ro, actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Târgu-Mures, cele trei firme câstigatoare urmând sa primeasca, fiecare, câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.
Potrivit arhitectului sef al municipiului Târgu-Mures, Florina Daniela Mihet, elaborarea unui nou PUG se impune deoarece actualul PUG al orasului va expira în anul 2012. Totodata, a sustinut arhitectul sef al primariei, importanta PUG-ului pentru dezvoltarea unei unitati administrativ-teritoriale rezulta din faptul ca acest tip de documentatie urbanistica constituie baza legala pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare spatiala si reprezinta principalul instrument de planificare operationala în domeniu. „În conformitate cu Legea nr. 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, cu modificarile ulterioare, fiecare unitate administrativ-teritoriala are obligatia sa îsi întocmeasca si sa îsi aprobe Planul Urbanistic General, care se actualizeaza periodic la cel mult 10 ani". Dat fiind faptul ca PUG Târgu-Mures a fost elaborat în 1998 si aprobat în 2002, se impune în prezent actualizarea acestuia", a declarat Florina Daniela Mihet.
Conform documentatiei, termenul limita pentru depunerea proiectelor sau a cererilor de participare este 4 martie 2010, ora 11.00, la sediul Primariei Târgu-Mures, iar juriul care va stabili cei trei câstigatori este alcatuit din Torzsok Sandor, David Csaba, Claudiu Maior, Mozes Levente, Ioan Farcas, Csortan Ilona, Florina Daniela Mihet, Carmina Marchievici, Luiza Dumitru, Coralia Goicovici, Anca Ginavar, Gheorghe Patrascu, Constantin Enache, Vasile Mitrea si Zachi Arpad.


Ce firme pot participa la întocmirea PUG al Târgu-Muresului?
„Planul Urbanistic General este o documentatie complexa si reprezinta  rezultatul unei colaborari multidisciplinare. Firmele care pot participa la întocmirea PUG Târgu-Mures trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba experienta în elaborarea de documentatii de acelasi nivel de complexitate, sa puna la dispozitie o echipa de lucru alcatuita din arhitecti/urbanisti cu drept de semnatura pentru PUG, precum si specialisti din urmatoarele domenii: economie, sociologie, geografie, protectia mediului, gospodarirea complexa a apelor, cai de comunicatie, telecomunicatie, energie, cu experienta în elaborarea documentatiilor de urbanism."
Florina Daniela Mihet, arhitectul sef al municipiului Târgu-Mures  


Daniel Zsombor si Vladimir Anca, primii in TOP 12

Posted: 18 Jan 2010 02:49 PM PST

Targumureseanul Daniel Zsombor si luduseanul Vladimir Anca s- au clasat pe primele doua locuri in concursul TOP 12 la tenis de masa, in competitia rezervata juniorilor III.
Daniel Zsombor (foto centru) este legitimat la Clubul Sportiv Scolar Targu-Mures si s-a impus in concursul disputat la sfarsitul saptamanii in localitatea argeseana Câmpulung Muscel. Tanarul sportiv muresean de 11 ani si jumatate este pregatit de antrenorii Romeo Lupascu si Ungvari Imola si a obtinut 11 victorii din tot atatea partide disputate pe parcursul a trei zile de concurs. „Ma bucur mult pentru acest rezultat si pentru faptul ca am castigat si cu Vladimir, pe care demult nu l- am mai invins. Toti s- au mobilizat impotriva mea dar m- am simtit foarte bine, am fost in forma si am reusit sa castig toate meciurile", a declarat tanarul sportiv muresean.
Ocupantul locului secund, Vladimir Anca (foto stanga) este legitimat la CSM Cluj si este pregatit de profesorul Alexandru Carpaci, directorul Clubului Copiiilor din Ludus. Desi mai tanar decat majoritatea adversarilor, acesta a reusit un nou rezultat remarcabil, cedand singura partida din cele 11 disputate in fata lui Daniel Zsombor. „A fost un concurs puternic, dar  nu mi s- a parut chiar atat de greu. Cel mai greu meci l- am avut cu Zsombi, dar ma bucur ca am reusit sa obtin locul doi", a spus luduseanul care implineste astazi 11 ani, prilej cu care ii uram La multi ani.
„A fost un concurs puternic si foarte echilibrat. Rezultatul obtinut de Vladimir este bun, mai ales daca tinem cont de varsta lui, este cu doi trei ani mai tanar decat ceilalti", a completat antrenorul sau, Alexandru Carpaci.
Pe locul III s-a clasat Florin Spelbus (Slatina), iar in competitia fetelor, targumureseanca Ungvari Kinga, componenta a CSS Targu-Mures s-a clasat pe locul VI. Cei doi targumureseni, impreuna cu fratele lui Daniel Zsombor, Istvan, vor participa la sfarsitul acestei saptamani la competitia rezervata categoriei juniorilor II, care se va desfasura la Slatina.


Fetele de la FCM pregatesc atacul pentru Liga Campionilor

Posted: 18 Jan 2010 02:49 PM PST

Formatia feminina de fotbal FC Municipal Targu-Mures a castigat turneul de sala Cupa Metalul, organizat sambata la Sighisoara.
La competitia organizata de catre divizionara A Metalul Vlahita au mai participat Clujana Cluj si Inter Smef Sibiu, ambele de pe prima scena fenminina. S-au disputat sase jocuri, cu fiecare formatie cate doua partide. Echipele au fost formate din sase jucatoare care au disputat trei reprize a cate 30 minute. Elevele antrenorului Seches Carol au obtinut patru victorii, un rezultat de egalitate si au cedat cu 1-0 primul joc in fata echipei din Vlahita. In primul tur au remizat cu clujencele de la Clujana (1-1) sI au trecut de sibience cu 5-3. In cel de- al doilea tur, muresencele si- au invins categoric toate cele trei adversare (6-0 cu Vlahita si Sibiu, 5-0 in practic finala turneului in fata campioanei Clujana Cluj). Golgetera turneului a fost mureseanca Sipos Kincse, cu 12 goluri.

Intariri la aspiranta la titlu
Echipa mureseana s-a intarit cu doua noi jucatoare, ambele venite de la CSS Targoviste. Este vorba despre varful de atac Elena Gheorghiulescu, de 20 de ani, componenta a lotului national si jucatoarea de banda stanga (mijlocas sau fundas) Bianca Sandu, nascuta in 1992, componeta al lotului sub 19 ani.
Campionatul se va relua la mijlocul lunii martie, deoarece loturile nationale feminine efectueaza stagii de pregatire in Polonia si Rusia. Pana la inceperea returului, FC Municipal va efectua un cantonament la Adrianu Mic, perioada in care vor sustine si cateva jocuri de verificare cu aceleasi formatii care au participat si la turneul sighisorean. "A fost un turneu bine organizat si am putut rula intreg lotul. Este diferit un turneu de sala si nu toate jucatoarele au aceleasi abilitati ca pe gazon. S-au remarcat portarita Korpos, fundasele Meleaca si Mathe, Herczeg, Sipos si nou venita Gheorghiulescu", a declarat antrenorul Seches Carol.


Ce spun primarii mureseni despre comasarea comunelor?

Posted: 18 Jan 2010 02:48 PM PST

Principalul subiect de ieri din cotidianul Zi de zi a fost legat de propunerea prefectului Marius Pascan de a comasa anumite comune din Mures. Astfel, în urma acestui proces, din 102 unitati administrativ teritoriale ar mai ramâne 80. Am promis ca vom reveni cu reactiile unor primari mureseni si parerile au fost atât pro cât si contra. Unii edili cred ca este o idee buna deoarece se vor reduce cheltuielile si nu are rost ca 15-16 angajati sa fie platiti doar pentru ca gestioneaza o comuna cu 700-800 de locuitori. Altii cred ca idea prefectului nu este deloc reusita deoarece între unele comune exista adversitati si o comasare ar implica un referendum care nu este chiar un proces stralucit.



"Când nu ai bani sa dai unui copil nu îl împusti! Am vazut si eu declaratiile cu privire la reorganizarea, desfiintarea unor unitati administrativ-teritoriale. Pare la prima vedere o prostie pentru ca o astfel de reorganizare presupune unele resurse umane si materiale destul de importante. Suntem într-o perioada de criza, iar acest proces ar impune consultarea vointei populare a cetatenilor din acele zone sau din cele vizate în vederea preluarii. Nu stiu daca nu cumva resursele care vor fi puse la dispozitia derularii acestui proces vor fi mai mari pâna la final decât întretinerea acelor unitati. Atunci când nu ai bani sa întretii unitati administrativ-teritoriale nu le desfiintezi ci gasesti mijloacele, resursele, gândesti cu creierul tau proiectele prin care sa atragi bani mai multi în acele comunitati… Când nu ai bani sa îi dai unui copilnu îl împusti… În unele zone de la noi dorinta de a munci este cam mica si le convine sa împuste copilul. Mai este un aspect foarte important: vorbim de 20 de descentralizare, desfiintare acestor unitati administrativ-teritoriale si transformarea lor în unele mai mari nu înseamna o recentralizare? Nu e un process care se întoarce la momentul initial? Hai sa le desfiintam pe toate si sa facem una singura care sa se numeasca Institutia Prefectului judetului Mures."
Cornel Briscaru, presedinte APDO Lider    

 
"Eu acum aud de aceasta propunere. Nu comentez."
Osvath Csaba, primar, Acatari  


"La noi nu este cazul. La mine sunt 6.000 de locuitori si acum as putea înca sa angajez, nu sa dau afara. Totusi cred ca este o propunere buna pentru comunele mai mici de 2.000 de locuitori. Acolo cred ca ar prinde bine o asemenea masura."
Sipos Iosif, primar, Adamus   


"Nu este o lucru normal. Nu cred ca are valabilitate si nu îi vad rostul. Nu cunosc toate detaliile dar asa cum aud prima data de la dumneavoastra nu mi se pare o idee buna."
Nicolae Sovrea, primar, Albesti   

 
"Parerea mea este ca în comunele de pâna la o mie de locuitori ar trebui aplicat acest program. Pe undeva prefectul are dreptate. Totusi trebuie înteles clar ca cele mari nu se pot comasa. În cazul comunelor mici este foarte greu, nu au din ce trai, trebuie sa plateasca salariile curentul sau rechizitele... o astfel de masura ar ajuta."  
Kocsis Adalbert, primar, Alunis


"Nu am o parere deloc buna despre acest lucru. Eu am o comuna de 3.200 de locuitori. Sa ne lase comunele asa cum sunt pentru ca si asa avem destule greutati. Este foarte greu în perioada asta de criza."
Niculae Colceriu, primar, Apold  


"Super... este o idee foarte buna. Nu se poate ca într-o comuna de 700-800 de locuitori sa se functioneze cu tot efectivul. Este ceva normal, chiar extraordinar. Îl felicit pe Marius Pascan pentru aceasta propunere."
Teodor Precup, primar, Atintis  


"Probabil ca este vorba despre comunele mai mici, iar Batosul nu intra în aceasta categorie. O fi greu, deoarece într-o comuna mare un primar nu poate ajunge repede în toate satele si el trebuie sa fie aproape de cetateni."  
Dumitru Cotoi, primar, Batos

 
"Daca este privit doar din punct de vedere economic atunci nu este un lucru bun. Un asemenea proiect cere si parerea oamenilor sau poate cine stie... se va modifica vreo lege pentru ca în tara asta totul se poate. Noi spre exemplu, ca si comuna avem o curba ascendenta si nu ne permitem sa ne comasam cu nimeni. Eu ma descurc foarte bine cu noua oameni, dar daca se va lua o decizie atunci lucrurile trebuie cumpanite foarte bine."
Ioan Aldea, primar, Bagaciu  


"Sunt contra acestei propuneri. Noi avem sapte sate si o populatie de 1.350 de locuitori. De asemenea, si distanta este foarte mare între sate."
Majlath Karoly, primar, Bereni


"Nu cred ca este o idee deloc buna. Vor fi neglijate satele mici si acesta nu este un lucru benefic."
Barta Laszlo, primar, Bogata


"As putea sa spun ca sunt si de acord si ca nu sunt. Daca as fi de acord ar fi pentru faptul ca se vor mai reduce din cheltuieli. Daca nu as fi de acord ar fi pentru ca deplasarea locuitorilor de la satul lor pâna la centrul comunei ar fi foarte grea si anevoioasa. Este o chestiune relativa care mai impune si realizarea referendumului."  
Gheorghe Chira, primar, Breaza   


"Nu este o idee rea, dar problema este ca în comunele mari daca mai vine înca un sat sau doua-trei, atunci o sa fie foarte greu la conducerea primariei. Noi avem cinci sate foarte împrastiate. Totusi ideea este destul de buna."  
Ordog Ferencz, primar, Brâncovenesti


"Eu cred ca este o propunere buna. Eu am niste colegi care au comune mult mai mici dar care au de doua ori mai multi salariati decât mine. Nu e logic sa fie niste comune foarte mici si sa aiba un numar de angajati dublu decât al meu. Spre exemplu, eu pe organigrama am 14 angajati dar ma descurc foarte bine cu opt. Comunele mici nu prea fac nimic si asteapta tot timpul bani de la Buget. Sa se comaseze si sa ramâna doar cine face treaba iar cei care nu fac, sa fie dizolvati."  
Marius Cucerzan, primar, Chetani  


"Nu am mai auzit despre acest subiect. Este o idee foarte proasta. Daca ne comasam, comuna mare poate depune un singura un proiect si nu mai multe cum era înainte când fiecare comuna cât de mica avea dreptul sa depuna un proiect european. Totusi nu cred ca oamenii vor fi de acord."
Dosa Sandor, primar, Chibed   


"Ce sa zic... este o propunere. Am mai auzit de acest lucru si în campania electorala de la domnul Blaga. Probabil ca va fi o idee buna. Dar ca sa faci o noua împartire a României trebuie sa faci o legislatie noua si sa urmezi o cale foarte lunga."   
Dumitru Aldea, primar, Coroisînmartin


"Parerea mea este ca aceasta propunere nu este una buna. Pentru aceea s-au facut mai multe comune, sa fie autoritatile mai aproape de cetateni si sa avem rezultate mai bune. Poate aceasta masura este buna pentru localitatile care nu au surse financiare."
Nagy Martin, primar, Corunca


"Nu am auzit înca de asa ceva. Poate este vorba despre comunele mici. Eu cred ca toate comunele ar trebui sa ramâna independente."
Ferenczi Gyrgy, primar, Craciunesti


„Nu am auzit nimic. Nu as vrea sa comentez."
Vasile Veres, primar, Craiesti   


"Ca si primar pot spune ca în momentul în care se comaseaza doua comune se pierd locuri de munca. Cred ca initiativa este justificata si daca asta se va hotarâ atunci noi ne vom supune. Daca prin acest lucru s-ar rezolva problemele eu as fi de acord. Daca totusi nu se obtine un asemenea efect de care am vorbit atunci tot va trebui sa ma supun. Personal nu as îmbratisa aceasta idee."   
Ioan Oltean, primar, Cucerdea   


"Daca e o solutie pozitiva atunci eu o accept. Totusi acolo unde distanta este mare între sate aceasta masura nu este buna deloc. Noi trebuie sa facem servicii care sa fie cât mai aproape de cetateni. La comuna noastra de 5600 de locuitori noi ar trebui sa avem 21 de angajati. Totusi ne descurcam foarte bine cu zece angajati."
Nicolae Mosora, primar, Danes

 
"Noi suntem o comuna mare si angajatii sunt 12 la numar. Activitatea noastra nu este echivalenta cu activitatea unei comune de 1.500-2.500 de locuitori care are acelasi numar de angajati. Daca s-ar face o economie la buget atunci ideea nu este rea. De asemenea, si distantele mari dintre sate sunt un impediment în fata acestei propuneri."
Lucretia Cadar, primar, Deda   

 
"Nu am auzit de propunerea prefectului. Noi suntem o comuna mare si nu suntem interesa-ti de acest subiect. Nici nu m-am gândit pâna acum. Dar cred ca o comuna mica se conduce mai bine decât una mare."
Gal Lajos, primar, Eremitu


"si asa este destul de sofisticat. Sa mai ai înca câteva sate ar fi mult mai greu pentru primar. Trebuie ceruta parerea oamenilor. Eu personal nu cred în asa ceva pentru ca trebuie regândit totul si este foarte complicat."  
Janosi Ferenc, primar, Ernei   


"Ce sa zic... cred ca sunt masuri care duc la o eficienta mult mai mare, la o reducere de cheltuieli."
Ioan Milasan, primar, Faragau


"Din punctul nostru de vedere nu ar fi ceva benefic. În jurul nostru sunt foarte multe comune mici iar noi daca la 5.000 de locuitori ai nostri mai adaugam câtiva ar fi foarte greu. Nu ar fi deloc bine pentru noi."  
Laszlo Arpad, primar, Fântânele


"La noi nu este cazul. Dar ca sa zic direct... este o prostie. Se tot vorbeste despre descentralizare dar vad ca de fapt este o recentralizare. Este o aberatie!"
Karacsony Karoly, primar, Galesti  


"Eu înca nu am auzit de aceasta propunere. Lasati-ma sa ma gândesc... (a închis telefonul repede si nu a mai raspuns dupa aceea)..."   
Keszeg Stefan, primar, Ganesti


"Nu stiu care ar fi cea mai buna solutie. Nu stiu daca e chiar bine pentru comunele aflate departe de centrul judetului. Cred ca ar trebui gasita o alta solutie."
Kozma Barna, primar, Glodeni  


"Am aflat despre acest subiect. Eu zic ca în conditiile actuale ale crizei este o solutie buna. Deasemenea vor exista schimbari ale numarului de angajati însa problema aceasta trebuie gândita si fundamentata foarte bine. Ca aspect general nu este un lucru rau."  
Kolcsear Gyula, primar, Gornesti


Malio înfiinteaza prima scoala de modeling din Târgu-Mures

Posted: 18 Jan 2010 02:47 PM PST

Pentru mai multe detalii am invitat-o la un interviu pe Ioana Macavei, manager executiv al Malio Company din Târgu-Mures.

Reporter: Ce este o scoala de modeling de fapt?
Ioana Macavei: Scoala de modeling a Companiei Malio se adreseaza tuturor tinerilor interesati în aprofundarea si dezvoltarea individuala. scoala de modeling doreste sa ofere cursantilor un mic ghid ce îi va ajuta sa îsi dezvolte simtul respectului de sine, încrederea în propria persoana si sfaturi utile pentru o integrare eleganta în societate. Multi parinti îsi doresc pentru copiii lor ca acestia sa îsi dezvolte anumite valori înca din primii ani de viata: politetea, bunele maniere, eleganta, o nutritie sanatoasa etc. Agentia se va ocupa de pregatirea  profesionala a cursantilor în vederea perfectionarii în diferite domenii cum ar fi: nutritie, sedinte foto, miscarea scenica, bune maniere, make up cosmetica sau stil vestimentar.
Rep.: Cine s-a mai implicat, când, cum si de ce v-ati gândit sa înfiintati aceasta scoala de modeling?
I.M.: Compania Malio este cea care s-a implicat în înfiintarea scolii de modeling. De-a lungul anilor am primit multe solicitari din partea parintilor dornici sa îsi îndrume copiii în domeniul modelingului. Deoarece comapania Malio nu dispunea de resursele umane, experienta si o logistica necesara, proiectul nu a putut fi demarat pâna acum.
Rep.: Cine se poate înscrie?
I.M.: Cursurile se adreseaza tuturor celor interesati cu vârsta cuprinsa între 8-25 ani.
Rep.: Cine îi va pregati pe cursanti si care va fi programa?
I.M.: Cea mai mare parte va fi ocupata de orele de mers scenic, care vor fi predate de modele noastre cu experienta la nivel national si international. Cursurile de cosmetica make up, nutritie, bune maniere vor fi predate de specialisti calificati în aceste domenii. Cursurile se vor desfasura pe o perioada de doua luni si vor cuprinde: nutritie, sedinte foto, miscarea scenica, bune maniere, make-up si cosmetica sau stil vestimentar.
Rep.: Cu ce se vor alege cei care vor termina cursurile? Atestat, diploma? Va exista o continuitate în domeniu?  
I.M.: La terminarea scolii de modeling Malio, cursantii vor primi o diploma de absolvire, iar cei mai buni dintre ei vor avea sansa de a fi integrati în echipa Malio. Datorita experientei acumulate de-a lungul cursului, absolventii vor avea mult mai multe atuuri în vederea obtinerii unui job în domeniu. Pentru cei care nu îsi doresc o cariera în modeling, aceste cursuri îi pot ajuta în dezvoltarea personalitatii.
Rep: Daca mai e ceva de adaugat…
I.M.: Îi încurajam pe parinti sa îsi îndrepte copiii spre un domeniu care duce la o dezvoltare armonioasa a personalitatii.Un mers frumos, o atitudine gratioasa si un stil vestimentar adecvat, sunt numai câteva dintre avantajele cursului. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la numarul de telefon: 0265-260-840.


Molomfalean si Gherman revin la City’us

Posted: 18 Jan 2010 02:47 PM PST

Componentii lotului City'us Târgu-Mures s-au reunit ieri dimineata dupa pauza competitionala. Sub comanda tehnicienilor David Goncalves, Kelemen Sandor si Raul Ungur, la primul antrenament au participat jucatorii Carlao, Klein, Moldovan, portari si Adi Almasan, Kacso, Vitor Hugo, Nuno Miguel, Rodrigo, Lando, A. Muntean, T. Magurean, M. Almasan, Pedrinho, Titalo, Csoma Ferencz, Raymond, Gherman, Molomfalean, Pedrinho, jucatori de câmp.

Noutati în lot
În pauza de iarna în lotul târgumuresean au aparut mai multe noutati. Este vorba de fostii jucatori ai campioanei FC Deva, Gabriel Molomfalean si Cosmin Gherman si un alt jucator brazilian, Paulinho, venit din Campionatul Paulista al Braziliei. Cei doi târgumureseni au revenit în orasul de bastina, dupa mai multi ani în care au obtinut performante notabile la formatia din Deva. Sosirea lor la City'us a fost facilitata si de problemele financiare cu care se confrunta campioana, conducatorii acestei echipe renuntând atât la stranieri, cât si la componentii lotului national, urmând sa evolueze în retur doar cu jucatori din localitate.
Cât despre noul jucator "cariocas", Paulinho, acesta are 20 de ani, tehnic, rapid, suteaza foarte bine atât cu dreptul cât si cu stângul, fiind recomandat conducerii tehnice de catre portarul Carlao. "Sunt bucuros ca revin la Târgu-Mures. De mult îmi doream acest lucru. Îmi pare rau însa ca acest lucru s-a întâmplat în urma problemelor de la Deva. M-am înteles în proportie de 95% cu cei de la City'us si cred ca voi semna pe un an si jumatate", a declarat Cosmin Gherman. "Revin cu placere la Târgu-Mures. Dificultatile financiare de la Deva nu îmi permiteau sa continui acolo. Deocamdata voi semna o întelegere pâna la vara, iar apoi, în functie de rezultatul final din acest campionat, voi lua o hotarâre", a completat Gabriel Molomfalean.

Primul amical, sâmbata
Astfel, prin plecarea jucatorilor de la Deva, City'us se va duela pentru sefia cu Design Construct Brasov si Concordia Chiajna, echipe care, la rândul lor, au înregimentat mai multi jucatori ai campioanei. Pâna la reînceperea campionatului, târgumuresenii au programate câte doua antrenamente pe zi atât în Sala Sporturilor, cât si la scoala Generala nr. 1 din cartierul Mureseni.
În aceasta perioada, City'us va disputa si doua jocuri amicale, ambele în compania celor de la Odorheiul Secuiesc, primul în deplasare, sâmbata de la ora 17.00, al doilea acasa, marti, 26 ianuarie. În primul joc al anului, City'us va întâlni pe 1 februarie, de la ora 20.00, în Sala Sporturilor pe Moldocor Piatra Neamt, partida care va fi transmisa în direct de postul de televiziune Sport 1.


Popicarele de la Electromures Romgaz incep sezonul

Posted: 18 Jan 2010 02:47 PM PST

Formatia feminina de popice Electromures Romgaz Targu-Mures campioana nationala incepe la sfarsitul saptamanii sezonul competitional. Revenita din cantonamentul de la Sovata, echipa antrenata de Seres Sandor isi continua pregatirile pe arena proprie in vederea apropiatului debut in noul sezon. Prima etapa a returului Campionatului National al diviziei A este programata pentru data de 30 ianuarie, dar muresencele au programat pentru acea data jocul din cadrul sferturilor de finală a Champions League, cand vor intalni la Târgu-Mureş formaţia austriaca DKV Kegeltreff Schlaining. Astfel, ele vor juca in devans partida de pe teren poropriu in compania echipei SCM Brasov duminica pe arena Electromures. "Lotul s-a pregatit in cele mai bune conditii la Sovata si speram ca meciul de duminica sa fie o repetitie utila in vederea partidei din Cupele Europene. Antrenorii sunt multumiti de cum s-a lucrat si speram intr-un rezultat bun in jocul tur, sa ne asiguram o diferenta  care sa ne dea sansa calificarii in turul urmator", a declarat Antal Matilda, secretara clubului.

Juniorii deschid sezonul
Inaintea partidei divizionarei, sambata arena mureseana va gazdui prima etapa a campionatului junioarelor. Din grupa, alaturi de formatia locala Romgaz Electomures mai fac parte echipele CSM Brasov, principala rivala a muresencelor, Rapid Bucuresti si Industria Sarmei Campia Turzii- CFR Cluj. Se anunta o disputa echilibrata in turneul de sambata intre muresence in confruntarea cu echipa brasoveana. La gazde Adela Ban si Alexandra Sasmiresan au revenit la randul lor de la Hunedoara, unde s- au aflat in cantonamentul lotului reprezentativ. Tot in prima etapa a returului, echipa masculinea de juniori va evolua la Satu Mare, pe arena marii rivale, Unio din localitate.


Salvati Copiii România sprijina victimele cutremurului din Haiti

Posted: 18 Jan 2010 02:47 PM PST

Organizatia Salvati Copiii România se alatura actiunilor de strângere de fonduri demarate la nivel global de Alianta Salvati Copiii, punând la dispozitie modalitatea de donatie on-line sau prin transfer bancar. Toate fondurile strânse vor fi directionate pentru ajutorarea copiilor victime din Haiti si familiilor lor, prin intermediul Salvati Copiii SUA, a anuntat Ramona Pop, psiholog în cadrul Organizatiei Salvati Copiii România, filiala Mures. „Salvati Copiii România face un apel catre publicul larg si catre autoritati de a contribui la acordarea primului ajutor copiilor si familiilor afectate de tragedie prin donatii on-line pe site-ul www.salvaticopiii.ro sau prin transfer bancar în contul RO15RNCB0071011434790005, deschis la Banca BCR Sucursala Plevnei", a declarat Ramona Pop.
Salvati Copiii România este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, în acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe în peste 120 tari. Anual  peste 30.000 de copii sunt implicati în programele organizatiei. Salvati Copiii îsi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.


Nevoile sociale ale judetului grupate intr-o harta

Posted: 18 Jan 2010 02:47 PM PST



Initiatorii proiectului pilot, la nivel national, Harta sociala a judetului Mures au desemnat institutul de cercetare care va identifica nevoile sociale din judet prin identificarea grupurilor de beneficiari existenti sau potentiali pe zone geografice.
Proiectul, ce se va derula in perioada aprilie 2009-noiembrie 2010, a fost initiat de Fundatia Alpha Transilvana in parteneriat cu Consiliul Judetean Mures si Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures si va fi finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) cu 62,200 euro, valoare care reprezinta 86,15% din totalul proiectului. Grupul de initiativa este format din 15 membrii reprezentanti ai institutiilor publice si ONG-urilor. „Scopul initiativei este de a realiza o harta a nevoilor sociale si a ofertei de servicii sociale la nivelul judetului Mures, harta care sa conduca la dezvoltarea unor politici sociale pentru a facilita accesul echitabil la aceste servicii pentru grupurile vulnerabile de pe tot teritoriul judetului. Aceasta initiativa este primul proiect pilot care isi propune stabilirea unei strategii de dezvoltare în sectorul social în judetul Mures, pornind de la analiza nevoilor existente în comunitate si prioritizându-le, în opozitie cu practicile actuale în care strategiile în domeniul social sunt stabilite dupa alte criterii", a declarat Andreia Moraru, directorul Fundatiei Alpha Transilvana.
Licitatia pentru realizarea acestei harti a castigat-o institutul de cercetare Gallus Romania SA. „Institutul a inceput realizarea studiului sociologic care pe durata a sase luni are ca obiective, pe de o parte, identificarea serviciilor sociale existente, a regiunii in care presteaza si a furnizorilor de servicii sociale din judet prin identificarea grupurilor de beneficiari existenti sau potentiali pe zone geografice", a adaugat Andreia Moraru. Potrivit conducerii Alpha Transilvana, realizarea hartii este un prim pas pentru a pune bazele finantarii si dezvoltarii serviciilor sociale in functie de nevoile din comunitate, un prim demers pentru luarea in considerare a dreptului de a beneficia de servicii sociale pentru toate categoriile de persoane aflate in nevoie, indiferent de zona de domiciliu.


Cum putem preveni furturile din autoturisme?

Posted: 18 Jan 2010 02:47 PM PST

Inspectoratul de Politie Judetean Mures a transmis, prin vocea comisarului de politie Livia Popa, purtatorul de cuvânt al institutiei, câteva sfaturi pentru evitarea furturilor din autoturisme. „Încercati, în masura posibilitatilor, sa dotati autoturismul cu alarma. Cheltuiala va fi mai mica în comparatie cu prejudiciul cauzat de o spargere. Iar casetofoanele este indicat sa poata fi luate din masina, pentru a elimina si aceasta tentatie", a recomandat Livia Popa. Aceasta a subliniat ca întrucât majoritatea furturilor se comit de pe banchetele masinii, ar indicat este ca proprietarii acestora sa foloseasca portbagajul pentru pastrarea lucrurilor de valoare. "Cele mai multe lucruri se fura de pe banchetele masinii. Sunt foarte putine furturile din porbagajele autoturismelor. Deci, daca vreti sa lasati ceva în masina – lucru ce nu este indicat, folositi portbagajul", a încheiat Livia Popa.


Alte recomandari pentru conducatorii auto:
- Nu lasati niciodata cheile în contact si asigurati autoturismul chiar daca lipsiti din el doar câteva minute;
- Evitati sa pastrati în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a masinii, documentele firmei, carti de credit, ordine de plata  sau orice alte înscrisuri de valoare;
- Închideti complet geamurile când parasiti autoturismul, chiar pentru scurt timp; Un geam lasat usor întredeschis va poate da peste cap toate precautiile folosite.
- Nu va adresati, pentru repararea masinii, unor meseriasi ocazionali necunoscuti sau atelierelor neautorizate;
- Nu împrumutati masina decât persoanelor în care aveti deplina încredere;
- Achizitionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute si la preturi derizorii, încurajati hotii si spargatorii. Urmatoarea victima ati putea fi chiar dumneavoastra;
- Supravegheati automobilul în perimetrul statiilor de benzina, pe timpul achitarii comenzii, în conditiile în care portierele sunt lasate neasigurate, iar geamurile deschise;
- Daca auziti un sistem de alarma, nu treceti nepasator mai departe. Gânditi-va ca ar putea fi autoturismul dumneavoastra.


Am fost colegi la “Europa” in clasa B primara!

Posted: 18 Jan 2010 02:47 PM PST

Gimnaziul "Europa" din str. Horea nr. 19 din Targu-Mures, condus de prof. Mare Angela, dispune de o curte interioara, intortocheata, in capatul careia se afla cladirea ce adaposteste clasele primare. Am intrat in clasa intai B unde 24 de prichindei invatau la matematica sub indrumarea invatatoarei Rodica Pop. "Adevarul e ca as fi vrut sa urmez liceul de muzica, dar tatal meu care a fost profesor intr-un sat, mi-a zis ca ar fi mai bine sa urmez Liceul Pedagogic, ca si acolo voi face destula muzica", povesteste Rodica Pop zambind si astfel aflu ca din 1977 se afla la catedra si nu-i pare rau. "Copiii din clasa imi dau liniste, uit de toate celelalte probleme cand ii vad cum pe zi ce trece se fac tot mai frumosi, tot mai destepti, iar ce poate da mai mare satisfactie decat la sfarsitul orelor sa ma intrebe: "s-a terminat? Plecam acasa? Asa de repede?" O inteleg.
Iar copiii imi povestesc. Ionut a fost la Bucin si imi arata la o palma de podea cat de mica e zapada, dar se poate schia desi e tare frig! Iris povesteste ca a fost la ziua lui Avril. "A fost suuu-per! La Machu Pitchu, (la Promenada Mall-n.r.) ne-am jucat, ne-am dat pe tobogan, pe trambulina, a fost pizza si tort", spune ea incantata si numai ca nu se linge pe buze amintindu-si de reusitul eveniment. Avril-cu semne vizibile ale vopselelor de pe fetisoara ei, imi spune ca s-a nascut in Germania si ieri a implinit sapte ani. Dupa ce se pozeaza, fiecare copil imi spune ce ar vrea sa devina peste ani. Politisti, medici, veterinari, balerini si fotbalisti imi explica de ce le placea meseria respectiva. Cea nascuta la Milano se vrea creatoare de moda, alta vrea sa "scoata copiii din burta," iar jucatorul de la Kinder Sangeorgiu de Mures ce altceva sa-si doreasca decat o stralucita cariera cu mingea rotunda!


Scolile de soferi de stat lovite cu softul peste buzunare!

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST

Aprobat de Ministerul Transporturilor, Ordinul nr. 1019/2009 obliga toate scolile de soferi din cadrul învatamântului de stat sa utilizeze, începând cu 1 ianuarie 2010, un soft special de instruire pe calculator a cursantilor la disciplinele „Legislatie rutiera", „Conducere preventiva" si „Cunoasterea autovehiculului".

„Bizzare Soft", bizar...
Singurul soft autorizat pâna acum este cel al unei firme din Craiova, judetul Dolj si anume "Bizzare Soft", ce a cam început sa arda scolile la buzunare. Un asemenea soft costa circa 5.000 de lei pentru scolile de categoria B, ajungând pâna la 8.000 lei pentru scolarizarea în categoriile B, C si E. Interesant este faptul ca directorul Autoritatii Rutiere Române, Iancu Craciunoiu, a fost directorul filialei din Craiova înainte de ajunge sa coordoneze activitatea institutiei la nivel national. "Judetul Mures sta foarte prost în ceea ce priveste aceasta chestiune. Din aproximativ 40 de scoli din judet, doar trei sau patru au achizitionat acest soft. Este prea scump, în opinia mea. Faptul ca exista o singura firma, din Craiova, de la care se poate achizitiona soft-ul ma pune pe gânduri, cred ca sunt ceva învârteli urâte la mijloc. Noi nu avem nevoie de acel soft, avem dotarile necesare la scoala, dar daca e obligatoriu îl vom achizitiona la un moment dat. Acum nu sunt bani, dar fiind o scoala de stat, viceprimarul Claudiu Maior a promis ca primaria ne va ajuta", a declarat Petru Florin Oproiescu, directorul Grupului Scolar "Aurel Persu" din Târgu-Mures.

Saraciti cu totul
Pe lânga acestea, acelasi ordin al Ministerului Transporturilor obliga unitatile de învatamânt de stat sa scolarizeze exclusiv elevii proprii; daca institutiile mai scoateau un ban, înainte, din instruirea cursantilor din afara unitatii, acum li s-au taiat si acea craca. Sa fie vorba de monopolul mai-marilor într-o lume a piticilor prostuti si saraci sau raspunsul la-ntrebarea "încotro"?


Proiect pentru reteaua de apa potabila la Bala

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST

Primaria comunei Bala, a organizat in luna decembrie a anului trecut o licitatie privind atribuirea lucrarilor pentru reteaua de alimentare cu apa potabila din localitatea de resedinta a comunei. La licitatia organizata in data de 8 ianuarie, pentru lucrarile legate de conductele de alimentare cu apa, s-au inscris 13 firme, licitatia fiind adjudecata de SC Fluent Gaz SRL, in asociere cu SC RominstaSRL din Sancraiu de Mures, iar valoarea totala a investitiei adjudecate fiind de 1.491.143 de lei. "Am inceput acest proiect in ceea ce priveste lucrarile de alimentare cu apa potabila in comuna in anul 2002, si suntem bucurosi de aceasta licitatie din 2009, pe care speram sa o finalizam in cursul acestui an, asta in cazul in care vom beneficia de fondurile necesare. Banii pentru acest proiect provin de la Guvernul Romaniei, pentru Zona 7 Centru. Avand in vedere faptul ca in localitatea noastra, am avut ceva probleme in ceeea ce priveste derularea acestui proiect, e imbucurator sa continuam acest proiect la nivelul comunei noastre", ne-a declarat Vlad Mariana, primarul comunei Bala.

Proiecte pentru anul 2010
Conducerea primariei, are in vedere pentru acest an si un proiect privind canalizarea in localitatea de resedinta precum si extinderea canalizarii pentru localitatea Ercea. "Acestea sunt cele mai importante proiecte la nivelul comunei, si pe urma vine partea de modernizare a drumurilor, deoarece nu poti reface drumul daca nu ai pusa la punct partea de canalizare si alimentare cu apa potabila. Exista un astfel de proiect, de modernizarea drumului de legatura cu localitatea Ercea, care urmeaza a fi inaintat in perioada urmatoare", a precizat Vlad Mariana


Aparatura electronica achizitionata de Directia Apelor Mures

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST

La sfarsitul anului trecut, Directia Apelor Mures a organizat o licitatie, scopul acesteia fiind achizitionarea de echipamente si aparatura electronica. Licitatia a avut loc pe data de 17 noiembrie, 2009, dupa care, in luna decembrie, s-au incheiat contractele cu firmele castigatoare si s-a inceput livrarea marfii. Din cele cinci firme participante la licitatie au castigat patru, la echipamente in de tehnica de calcul, si anume SC Net Brinel SA, SC Total Itech SRL, SC Union Co SRL, din Cluj Napoca, respectiv, SC Redatronic SRL din Targu Mures, valoarea totala fiind de peste 320 000 de lei, in capul listei fiind firma din Mures, cu o valoare de 210.744 de lei. Dupa incheierea licitatiei, conform legii, 48 de zile trebuie postata pe internet atribuirea licitatiei, astfel ca toata lumea sa vada cine a castigat licitatia si in ce conditii.
Potrivit institutiei, achizitionarea de tehnica de calcul a institutiei e fost necesara in vederea desfasurarii in bune conditiuni a activitatii in bazinul hidrografic Mures. "Au fost necesare aceste achizitii, pentru a dota si a moderniza echipamentele existente, in ceea ce priveste bazinul hidrografic Mures, din judetele Harghita pana la Arad. De asemenea, proiectele europene si programele informatice derulate in prezent, necesita o stocare si o memorie mult mai mare, si bineinteles mai performante. Uzura morala si tehnica a celor existente, ne-au facut sa fie necesara aceasta licitatie. Noi am facut acele masuratori aerospatiale si terestre, cuprinse in programul zonelor de inundabilitate, unde este necesar un calculator mult mai performant pentru a stoca toate datele necesare. De asemenea, in cadrul programului de management al resurselor naturale de apa din bazinul Tarnavei, in colaborare cu norvegienii, unde toate datele care se stocheaza si se prelucreaza, au nevoie de un calculator mult mai performant. O parte din meterialele IT a intrat in dotarea Directiei Apelor Mures, urmand ca restul sa intre in cel mai scurt tim," ne-a declarat Calin Fokt, purtatorul de cuvant al Drectiei Apelor Mures.


Licitatie pentru verificari tehnice la Termocentrala Iernut

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST

Electrocentrale Bucuresti SA a demarat joi, 14 ianuarie, o licitatie care are ca obiect verificarea tehnica periodica a reglajelor si reglarea supapelor de presiune din cadrul Termocentralei din Iernut.
Conform anuntului, publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro, valoarea estimata a contractului este de 7.000 de lei, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai scazut. „Este vorba despre anumite verificari tehnice, care au loc periodic", a declarat Dorel Calian, directorul Termocentralei din Iernut. Potrivit acestuia, data limita de depunere a ofertelor este 20 ianuarie 2010, ora 12.00, acestea urmând sa fie deschise în aceeasi zi, la ora 13.00, la secretariatul termocentralei. „Adresa la care se transmit ofertele este SE Mures, str. Energeticii nr. 1, etaj 2, Iernut. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul nostru sau la numarul de telefon 0265-471.333, interior 302", a completat Dorel Calian.

Criterii de calificare pentru participanti:- Documente care dovedesc înregistrarea ca persoana fizica sau juridica- Declaratie pe propria raspundere, în conformitate cu art. 180, 181/OG34/2006- Dovada ca producatorul are implementat un sistem de management al calitatii- Dovada ca ofertantul este atestat pentru serviciile oferite- Dovada achitarii obligatiilor exigibile la bugetul de stat


Forfetarul netezeste drumul firmelor spre groapa

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST



Administratorii SRL-urilor muresene amenintate cu impozitul forfetar de catre Ministerul Finantelor critica aspru acest impozit, pentru unii dintre ei acest lucru insemnand falimentul.
Impozitul forfetar se doreste sa fie aplicat, printre altele, in afacerile din domeniul turismului, centrelor de fitness, dar si pompelor funebre. Filosofia impozitului forfetar este de a impozita afacerile in mod particular, dupa o anumita formula specifica acelei activitati. Patronii mureseni vad in acest impozit sfarsitul afacerii. Intai criza financiara a redus in mare parte profitul afacerilor muresene, iar apoi a venit ideea forfetarului. Patronul pizzeriei- restaurant, Pizza Venetia este ingrijorat de viitorul afacerii sale, mai ales ca pe langa darile la stat mai trebuie sa plateasca si chirie pentru spatiu. "Eu personal sunt foarte ingrijorat. Clientii aproape au disparut complet. Iar daca nu mai ai nici proprietatea ta si platesti chirie, asa ca mine, nu faci profit. Cheltuielile la stat sunt foarte mari si mai platesti si impozit forfetar. Parerea mea este ca nu se uita unde trebuie. Restaurantele sun ultimul loc unde ajung oamenii. Intai isi cumpara o haina, un medicament. Dar se pare ca tot la noi se vede evaziunea foarte mare, ceea ce este total fals", a declarat Tudor Olteanu, administrator Pizza Venetia. Altii se resemneaza. "Nu sunt de acord cu acest impozit, dar daca se aplica nu o sa avem ce face", a precizat si Leonida Spermeza, administrator Curtea Bavareza.  
Unii administratori ai firmelor de pompe funebre spun ca in conditiile in care se aplica impozitul se vad nevoiti sa puna punct afacerii. Gandurile sumbre ale falimentului incep sa dea roade. "Cand nici nu prea ai mult de lucru, pentru ca noi am inceput in 2006, iar pe piata existau deja alte firme de pompe funebre care si-au format o clientela, impozitul forfetar va pune punct. Sa platesc si impozit dupa ce ca nu am clientela!? Daca se introduce as opri definitiv SRL-ul", s-a plans Ileana Barabas, administratoarea firmei Baitig SRL din Reghin. Pentru Csiki Laszlo, administratorul firmei de pompe funebre Apusul SRL din Targu Mures, forfetarul este o "escrocherie". "Ne afecteaza pe toti care avem SRL-uri. Este o escrocherie si incearca sa traga pielea de pe SRL-urile care fac bani. Suntem cu totul la zi darn e baga in fiecare an cate o taxa noua, in loc sa ne ajute"', este de parere Csiki Laszlo.


8,5 milioane lei in contul APIA Mures

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a repartizat centrului judetean Mures suma de 8.548.445 lei, de la bugetul national reprezentând plata solicitarilor depuse în anul 2009 pentru sectoarele zootehnic si vegetal, respectiv sprijinul pentru activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala. Potrivit conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Mures, din totalul sumei primite de la Centru, suma de 787.157,78 lei reprezinta fonduri destinate clasificarii carcaselor bovine, respectiv porcine, materialului de reproductie destinat scrofitelor de reproductie, producatorilor de pui, producatorilor de oua de consum clasele M, L si XL. De asemenea, pentru activitatea de neutralizare deseuri a fost repartizata suma de 55.816 lei. „Acest sprijin mai este acordat pentru laptele de vaca destinat procesarii, pentr cererile depuse in trimestrul II, sustinerea familiilor de albine (211.935,91 lei) si respectiv lapte de vacă destinat procesarii, cereri depuse în trimestrul III, suma de 6.529.825,50 lei. Pentru sectorul vegetal a fost repartizată suma de 963.709,47 lei, din care 911.769,47 lei pentru legume de sera, ciuperci cultivate în spatii climatizate, legume si fructe procesate industrial – tomate, mazare, fasole, ardei, castraveti, mere, prune, cireae, visine, piersici, struguri de masa, ambalaje si energie electrica si termica, 21.000 lei pentru autorizare plantatii viticole, tratamente fitosanitare, certificare si marcare vinuri, precum si 30.940 lei pentru hamei, cartof, plante medicinale şi aromatice, flori si plante dendrologice si ornamentale", a mentionat Vasile Cornea, director coordonator al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Mures.


Finantare prin proiecte la Statiunea de Cercetare Ovine Reghin

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST

Greutatile financiare datorate crizei se fac resimtite si la nivelul sectorului zootehnic, atat in productie, cat si in ceea ce priveste sectorul cercetarii, unde statiunile de cercetare din judetul Mures, resimt din plin efectele acesteia, cautand modalitati de a-si continua activitatea, in special prin proiecte care sa le asigure finantarea. La Statiunile de Cercetare, Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Reghin, prin rolul cresterii animalelor din zona Mures, a Reghinului in special, prin programele de dezvoltare rurala si prin gestionarea resurselor naturale existente aici, reprezinta modalitatea de a mai face un pas spre o activitate mai efficienta in ceea ce priveste oaia si capra de pasune, pasuni existand din plin. Spre exemplu, in judetul Mures, exista un efectiv de 400.000 de capete, efectiv care nu e deloc neglijabil, iar productia de carne la oaie, este una care are cerere pe piata, chiar si pe pietele externe. "S-a vazut ca toti am avut cerere pentru piata araba, prin ce am reusit sa facem in ultima vreme, prin utilizarea berbecilor de carne si realizarea unui miel cu o cantitate de carne mult mai mare, de calitatea I, prin care avem sanse sa ne incadram pe piata occidentala, si sa vindem atat mielul de Pasti, cat si mielul ingrasat, cu o carcasa de peste 20 de kilograme, Avem de asemenea si un material genetic, cu un potential in ceea ce priveste productia de carne in zona noastra. Avand in vedere cerinta de pe piata, precum si resursele existente, consider ca pentru zootehnie, rolul oaiei si al caprei, este bine motivat si justificat," ne-a declarat Rau Vasile, directorul Statiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Reghin

Proiecte pentru 2010
Potrivit directorului statiunii, in cadrul cercetarii, e necesar o implicare mai ampla in ceea ce priveste proiectele pentru realizarea obiectivelor. In aceasta privinta, prin proiectele aflate in derulare, sunt asigurate resursele pentru finantare in perioada urmatoare.
"Avem in momentul de fata si o alta categorie de proiecte, mult mai aproape de crescatorii de animale, pentru exploatatiile agricole, in vederea cresterii eficientei in activitatea zootehnica, Speram sa promovam in acest an, cel putin doua proiecte, unul legat de resursele furajere in zona montana, si un proiect legat de cresterea numarului de reproducatori, amelioratori, in special pentru producerea de carne la oaie si pentru producerea de lapte la capre. Poate ca suna cam optimist, dar e impetuos necesar sa gasesti solutii pentru a putea merge mai departe," a precizat Rau Vasile.


FC Municipal a intrat in cantonament

Posted: 18 Jan 2010 02:46 PM PST

Ieri jucatorii FC Municipal, lidera seriei a II-a din liga secunda la fotbal au inceput primul cantonament in vederea pregatirii returului. Acesta va fi efectuat la baza proprie, pana in data de 29 ianuarie si va cuprinde doua jocuri de verificare. Primul va avea loc pe teren propriu, sambata 23 ianuarie de la ora 11.00, in compania divizionarei C, Vointa Sibiu, lidera seriei a VI-a. A doua partida o vor disputa saptamana viitoare, la Reghin, adversara fiind Gloria Bistrita II. Programul in continuare ramane cel anuntat, adica un al doilea cantonament in Ungaria, in perioada 3-13 februarie. Cele patru partide in compania adversarelor din prima liga maghiara (MTK, Ferencvaros, Honved Budapesta si Gyor) sunt in mare masura perfectate de asemenea.

Schimbari minore in componenta lotului
Lotul inaintea intrarii in cantonament nu a suferit mari modificari la capitolul noi sositi. Deocamdata sunt doar cei trei anuntati deja care au semnat contractele inca din saptamana trecuta (Roman, Anton si Vagner). Ivorianul a parasit sambata Targu-Muresul si sunt mici sansele ca acesta sa mai revina la echipa. Pe langa faptul ca nu l-a convins pe tehnicianul Cosmin Bodea, rezolvarea "cartii verzi" ar putea dura pana spre sfarsitul campionatului. In tratative se afla in continuare fundasul de 32 ani Casian Miclaus, aflat in litigiu cu CFR Cluj. Toti componentii echipei care au incheiat turul se afla in lotul muresean si au trecut cu bine de vizita medicala. Conducerea tehnica nu se pripeste cu definitivarea lotului pana ce nu incheie lista noilor veniti. In cantonamentul echipei au intrat inclusiv Luca si Gheju. "Probabil vor mai pleca unii, transferati sau imprumutati, dar asta ramane sa stabilim dupa ce vedem daca mai reusim sa aducem pe cineva. Unii isi renegociaza contractele, poate unii nu vor mai vrea sa ramana", a declarat Cosmin Bodea inaintea intrarii in cantonament.


Dispeceratul unic pentru centralizarea paturilor libere, extins la nivel national

Posted: 18 Jan 2010 02:45 PM PST


Dispeceratul pentru centralizarea paturilor libere din spitale, sistem prin care ambulanţele vor fi dirijate direct către spitalele care dispun de spaţii libere pentru internarea bolnavilor, va fi extins la nivel naţional şi va funcţiona în total în 112 unităţi sanitare.
Dispeceratul unic este o structură înfiinţată cu scopul de a centraliza, pentru început, toate paturile libere din unităţile sanitare publice pentru direcţionarea ambulanţelor, cu medic, către unităţile sanitare care au locurile libere şi care au competenţa de a trata pacientul respectiv. De asemenea, dispeceratul facilitează identificarea unor locuri libere într-un alt spital pentru pacienţii care se află în unităţile de primiri urgenţe ale unei unităţi care nu mai are paturi disponibile pentru internarea bolnavului respectiv. In felul acesta se va avea o imagine asupra locurilor de internare in fiecare 24 de ore. Acest sistem funcţionează în Capitală în 16 unităţi sanitare de urgenţă. Operaţiunea se realizează în cadrul unei platforme informatice puse la dispoziţia Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.
Ministrul Attila Cseke a semnat, pe 7 ianuarie, Ordinul numarul 5 pentru modificarea ordinului de ministrul 905/2009 privind infiintarea Dispeceratului Unic, actul fiind publicat in Monitorul Oficial pe 14 ianuarie. De asemenea, a fost modificata lista unitatilor sanitare publice care participa la procesul de dispecerizare pentru centralizarea paturilor libere care se asigura de catre spitalele de urgenta, fiind completata cu alte 96 de spitale din tara. Din lista unitatilor sanitare publice care participa la procesul de dispecerizare pentru centralizarea paturilor libere care se asigura de catre unitatile sanitare publice pentru internarea pacientilor proveniti din UPU sau CPU si care au drept de utilizare a platformei informatice, fac parte si trei unitati sanitare publice din Targu Mures, Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures. Dupa parerea lui Raed Arafat, programul va fi operational in doua saptamani. "Nu este la nivel de judete. Este supus pe plan national. Avem aplicatia gata, iar in urmatoarele doua saptamani banuiesc ca se vor da toate datele ca sa inceapa. O sa fie chiar si o sedinta de prelucrare pe videoconferinta", a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar in Ministerul Sanatatii.


Ce servicii medicale nu platesc CAS-ul?

Posted: 18 Jan 2010 02:45 PM PST


O parte dintre servicii medicale de care beneficiaza asiguratii nu sunt platite de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, iar contravaloarea acestora este suportata de asigurati, de unitatile care le solicita, sau alte surse. Aceste servicii sunt:
a) servicii medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor;
b) unele servicii medicale de înalta performanta;
c) unele servicii de asistenta stomatologica;
d) servicii hoteliere cu grad înalt de confort;
e) corectii estetice efectuate persoanelor cu vârsta de peste 18 ani;
f) unele medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport;
g) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care, prin activitatea lor, au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor;
h) fertilizare in vitro;
i) transplantul de organe si tesuturi, cu exceptia cazurilor prevazute in Programul Naţional, aprobat de Agentia Nationala de Transplant si CNAS;
j) asistenta medicala la cerere;
k) contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului, baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere;
l) contributia personala din pretul medicamentelor, a unor servicii medicale si a dispozitivelor medicale;
m) serviciile medicale solicitate de asigurat;
n) unele proceduri de recuperare si de fizioterapie;
o) serviciile nemedicale efectuate în unitati medico-sociale;
p) serviciile acordate în cadrul sectiilor/clinicilor de boli profesionale si cabinetelor de medicina a muncii;
q) servicii hoteliere solicitate de pacientii a caror afectiuni se trateaza în spitalizare de zi.
Material realizat cu sprijinul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mures


Radu Crisan se asteapta la o surpriza de ziua sa

Posted: 18 Jan 2010 02:45 PM PST

Inca ne suna in urechi zgomotul artificiilor si pocnetul dopului de sampanie din noaptea dintre ani, dar iata ca am si trecut de jumatatea lunii lui Gerar. Incapatanat din fire, Soarele sa lupta cu frigul si goneste norii de zapada ce ameninta sud-estul tarii cu codul galben. Azi, marele astru va iesi invingator-indiferent de starea vremii- mai ales pentru sarbatoritii zilei, carora le uram multa fericire, sanatate si La multi ani!
Am incercat s-o felicit pe Moldovan Maria la implinirea celor 42 de ani de viata, dar se pare ca primarita a fost tare ocupata cu problemele administrative ale comunei Beica de Jos, de nu mi-a raspuns la telefon. Nici macar secretara primaritei nu s-a aflat in zona de acoperire a telefonului meu digi-mobil, asa ca ii transmit doar pe aceasta cale toate cele bune, viata lunga si mult succes in activitate!
Dr. Rusu Ioan, fost director executiv la Directia Sanitar-Veterinara, azi implineste 59 de ani si se afla la lucru, in functia de consilier la Serviciul de Igiena si Sanatate Publica. " Voi sarbatori prin munca,"mi –a zis Rusu Ioan, multumindu-mi pentru urarea facuta. Nu obisnuia sa primeasca decat "cate o felicitare, o floare si la revedere" la serviciu si pana acum, dar 2010 mai e si an de criza! Acasa in familie, e altceva! Dealtfel nu sarbatoreste decat din cinci in cinci ani, asa ca la anul! Sa auzim de bine!
Presedintele-director general interimar la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mures, Radu Crisan bifeaza si el un an de succes din calendar. "Voi sarbatori la serviciu, va fi una de rutina azi, dar la sfarsitul saptamanii vom petrece cu prietenii, cu familia," a spus sarbatoritul care nu se asteapta la cadouri speciale! "Nu vreau decat sanatate si liniste, ca altceva nu-mi lipseste. Avem o fetita romantica, ea obisnuieste sa-mi faca un cadou de fiecare data, ii place sa-mi faca surprize, asa ca nu ma astept la altceva," a mai spus Radu Crisan.
Tuturor sarbatoritilor le dorim implinirea dorintelor, zile senine, multa sanatate si La multi ani!


2 comentarii:

Unknown spunea...

Sunt atât de recunoscător Elegantloanfirm că m-a ajutat cu un împrumut de 600.000,00 USD USD, prin ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry, îți sunt etern recunoscător. viața mea s-a întors, finanțele mele s-au stabilit acum dețin o afacere pe care o folosesc pentru a avea grijă de nevoile familiilor mele. Sunt atât de recunoscător pentru dumneavoastră domnule Russ și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru ajutor financiar prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru ajutorul dvs.

Unknown spunea...

Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: quickloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (812) 266-9901