Stiri Noi - Saptamana financiara

Stiri Noi - Saptamana financiara


Două feţe şi niciun obraz

Posted: 16 Apr 2010 02:03 PM PDT

Preşedintele Traian Băsescu a avut, du­pă o destul de lungă tăcere bine venită, o ieşire publică, un interviu televizat. Foarte bine, spunem împreună! Proble­mele cu care se confruntă ţara sunt multe şi grele, iar un preşedinte la înce­put de mandat, chiar dacă este al doi­lea, trebuie să se implice în rezolvarea necazurilor prin care trec românii - atât angajaţi, cât şi angajatori -, pentru că nu îi mai pasă dacă i se erodează imaginea. Ne-a anunţat că nu îl mai interesează politica după acest mandat, nu e în campanie electorală - Slavă Domnului! -, cu alte cuvinte îşi poate sufleca mâ­necile şi, alături de Guvern, să taie mă­car acum, după alegeri, în carne vie, să facă reforma mult prea mult aşteptată şi tărăgănată din motive electorale.


Foşnetul bancnotelor, foşnetul ziarelor

Posted: 16 Apr 2010 02:02 PM PDT

Luni: „Cotaţiile internaţionale, ac­ciza şi cursul valutar ne-au scumpit carburanţii”, ne anunţă Bursa, care mai titrează şi că „Scumpirea carburanţilor duce la creşterea inflaţiei”. Fi­nanciarul ne relatează cum creditorul de ultimă instanţă al planetei, FMI, face deja lobby pentru afacerile avantajoase din viitor. „Franks: Un nou acord cu FMI ar ieftini finan­ţa­rea pe pia­ţa privată”, e titlul coti­dia­­nului ci­tat, care ne face să ne între­băm de ce nu începe Fondul să-şi promoveze creditele prin spoturi televizate, ca orice bancă respectabilă.


Declaraţia săptămånii

Posted: 16 Apr 2010 02:02 PM PDT

De 15 ani am renunţat să mai ies în public la restaurant pentru că îmi stătea mâncarea în gât. În timp ce mâncam veneau oamenii să mă întrebe cât va fi mâine sau poimâine cursul leului Mugur Isărescu, guvernatorul BNR


Bomba săptămånii

Posted: 16 Apr 2010 02:01 PM PDT

Frånă la A.N.I., în plină viteză Tocmai când dădea semne că îşi ia rolul în serios, Agenţia Naţională de Integritate a fost trasă pe linie moartă de către Curtea Constituţională a României. Cei nouă judecători ai Curţii, dintre care se pare că cel puţin şapte intraseră în vizorul A.N.I., au descoperit că legea de funcţionare a Agenţiei are câteva scăpări neconstituţionale, în speţă articolele ce se referă la activitatea de verificare, respectiv dacă aceasta este sau nu specifică unui organ administrativ sau a unuia jurisdicţional. Lovitura dată A.N.I. a stârnit reacţii de toate felurile, de la cele apreciative şi până la cele critice. Evident, în prima categorie au intrat clienţii Agenţiei, foşti şi viitori, pe când în cea de-a doua categorie urmează să intre inclusiv Comisia Europeană, care monitorizează îndeaproape justiţia din România. Curtea Constituţională nu se sperie însă de nimic, căci datoria este mai presus de orice.


Părerea mea!

Posted: 16 Apr 2010 01:59 PM PDT

OK: Mihaela Nicola Luna aceasta, compania The Group, condusă de Mihaela Nicola (CEO), împlineşte 5 ani de la înfiinţare şi trei ani de când a devenit liderul pieţei româneşti de publicitate, atât în privinţa cifrei de afaceri, cât şi a profitului. În 2005, The Group a pornit de la zero, în condiţiile în care piaţa românească de comunicare era dominată de câteva multinaţionale, pe care a reuşit să le devanseze după numai doi ani de la înfiinţare. Grupul include astăzi 15 companii specializate în disciplinele comunicării, la care lucrează 160 de profesionişti.


De ce s-a blocat contractul pentru Autostrada Zăpezii

Posted: 16 Apr 2010 01:58 PM PDT

Lipsa surselor de finanţare, invocată de consorţiul franco-elen Vinci-Aktor în cazul denunţării contractului de concesiune pentru construc­ţia autostrăzii Comarnic-Bra­şov, nu poate fi reală, atâta vreme cât câştigarea licita­ţiei obliga consorţiul şi la prezentarea de scrisori bancare. Altele sunt cauzele.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Memorandumul nu aduce prea curând gazele din Asia în Europa

Posted: 16 Apr 2010 01:55 PM PDT

Costurile reale, sursele de finanţare, transportul, piaţa de desfacere şi poziţia UE sunt doar câteva dintre necunoscutele pe care le ridică acordul de transport al gazelor lichefiate din Azerbaidjan spre Europa, via România. După semnarea Memoran­du­mului de transport al ga­zelor din Azerbaidjan că­tre Europa, prin con­strui­rea a două terminale de gaz li­chefiat în Georgia şi România, mi­nistrul economiei, Adriean Videanu, s-a grăbit să conchidă că respectivul proiect ar putea fi realizat chiar mai repede decât Nabucco, acesta din urmă având deja la activ câţiva ani de la lansare. Înţelegerea parafată săp­tămâna trecută la Bucureşti, de către România, Georgia şi Azerbai­d­jan, este totuşi o premieră în domeniu, deocamdată însă de natură strict politico-strategică.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Isărescu: pentru a intra în zona euro trebuie să fim pregătiţi

Posted: 16 Apr 2010 01:53 PM PDT

Aderarea la zona euro cu o întâr­zie­re de unu-doi ani e mai puţin im­portan­tă decât faptul că România trebuie să fie pregătită pentru a a­dop­ta euro. BNR insistă pentru calendarul 2014-2015, a declarat Mugur Isărescu. „Contează mai puţin o amânare de un an sau doi decât că trebu­ie să fim pregătiţi pentru a in­tra în zona euro. Noi insistăm pe 2014-2015, pentru că acest obiectiv poate şi trebuie să fie catalizator pentru poli­tici economice coerente, fără de care nu vom putea adera la euro”, a afirmat Isărescu, întrebat cum co­men­tează declaraţiile directorului ge­neral al FMI, Dominique Strauss-Kahn.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Vlădescu, mielul sacrificat pe altarul alegerilor din PDL

Posted: 16 Apr 2010 01:51 PM PDT

Un element important al artei de a guverna este cel de a identifica întotdeauna o oaie neagră, a cărei singură menire este de a scoate castanele guvernării din focul nemulţumirii populare. Dacă în cazul preşedintelui Băsescu „suspecţii de serviciu” sunt premierul Emil Boc şi miniştrii cu vechi stagii în PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, şi-a găsit şi primul-ministru propriul său „responsabil” cu neajunsurile guvernării: ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu, secondat uneori cu brio de celălalt „independent” din Guvern, Mihai Şeitan.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Legea pensiilor: Guvernul, în luptă cu propria majoritate parlamentară?

Posted: 16 Apr 2010 01:48 PM PDT

Deşi ministrul muncii din cabinetul Boc, Mihai Şeitan, a declarat limpede că majorarea valorii punctului de pensie de la 39,9 la 45% din câştigul salarial mediu brut pe economie nu este sustenabilă din punct de vedere financiar, Comisia de muncă de la Senat a introdus acest amendament în proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice chiar la propunerea unuia dintre reprezentanţii PDL în Comisie, senatorul Ioan Ruşeţ.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Legături primejdioase în tripleta Andreescu-Sârbu-Udrea

Posted: 16 Apr 2010 01:46 PM PDT

Un eveniment care a trecut aproa­pe neobservat, numirea Elenei Sârbu la conducerea Societăţii Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (TBRCM), arată cum se fac jocurile în politica de pe malurile Dâmboviţei. Noţiunea de conflict de interese este necunoscută pentru mulţi dintre cei care ne conduc, binele personal fiind mai presus de orice. Ex-ministrul Marian Sârbu, ajutat de prietena sa Daniela Andreescu, secretar general al Guvernului, a reuşit să-şi „cocoaţe” fosta soţie într-o funcţie importantă.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

România putea ieşi din criză fără ajutor de la FMI

Posted: 16 Apr 2010 01:42 PM PDT

SFin a identificat încă din ianuarie 2009 căile de urmat pentru a nu se apela la un acord de finanţare activă din partea FMI. Printre variantele enunţate atunci s-au numărat şi restructurarea companiilor deţinute de stat în anumite sectoare, cum ar fi cel energetic, şi vinderea de pachete de acţiuni către sectorul privat. Din nefericire, guvernanţii români, în loc să prezinte străinilor o nouă ofertă investiţională, au preferat să se împrumute de la instituţiile financiare internaţionale....


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ce opţiuni avem la plata impozitelor

Posted: 16 Apr 2010 01:40 PM PDT

Pe 17 mai este ultima zi în care se pot depune la ANAF declaraţiile fiscale pentru veniturile realizate în anul 2009. Formularul 200 se completează numai de către contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen şi transferul titlurilor de valoare. Cota de impozit este de 16%, însă contribuabilii au anumite drepturi de opţiune privind calculul venitului net impozabil.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Munca la negru „muşcă” din PIB

Posted: 16 Apr 2010 01:38 PM PDT

Munca la negru tinde să devină un fenomen de masă în condiţiile în care tot mai multe firme se văd obligate să reducă la minimum cheltuielile de personal. Politica guvernamentală sprijină din plin această situaţie pentru că, în loc să scadă presiunea fiscală pusă pe mâna de lucru, Executivul preferă să aplice impozite cât mai mari, cu riscul de a rămâne şi fără puţinele contribuţii care se mai strâng la bugetul central. Pe piaţa muncii se poa­te vorbi despre o complicitate între an­gajaţi şi angajatori. Dacă până acum ceva timp salariaţii acceptau destul de greu să lucreze fără forme le­ga­le, frica de a ră­mâne fără nicio sursă de venit îi obligă pe tot mai mulţi români să în­chidă ochii şi să-şi primească „plata în plic”. Nu se mai gân­desc nici la asi­gurările medi­cale, nici la pensii, fiind constrânşi de contextul actual să-şi facă griji doar pentru ziua de mâine.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Preşedintele, între vorbe şi fapte!

Posted: 16 Apr 2010 01:37 PM PDT

Îmi promisesem mie însumi, solemn, ca în această săptămână să nu mai scriu nimic despre Traian Băsescu, pe de-o parte pentru că şi cititorii se vor fi plictisit, şi pe de alta pentru că mulţi prieteni îmi reproşează că sunt obsedat, în sens negativ, de faptele şi vorbele şefului statului. Dar chiar dacă vrei să-l laşi în pace pe Traian Băsescu, nu te lasă el! Luni sea­ra, Traian Băsescu a ieşit „pe sticlă” într-un talkshow, pri­mul după alegerile din 6 de-cembrie. Unde altundeva decât la gazda sa preferată, Radu Moraru, care, fireşte, nu este un „tonomat”, ci un critic se­ver, exigent şi obiectiv al rea­lităţii politice. Prin ur­mare, într-un mediu priete­nos, pre­şedintele a putut să-şi spună oful. Două sunt elementele din discursul lui Tra­ian Bă­sescu asupra cărora vreau să mă opresc în cele ce urmează: critica foarte dură a PDL-ului şi ideea pragului electoral de 10%.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Zona euro şi FMI au băgat „bolnavul Europei” la aparate

Posted: 16 Apr 2010 01:35 PM PDT

Dobânzile la titlurile de stat greceşti se menţin la un nivel ridicat, ca urmare a incertitudinilor privind punerea în aplicare a planului de ajutor Confruntaţi cu perspectiva tot mai clară a intrării în incapacitate de plată a executivului grec, miniştrii de finanţe din statele zonei euro au căzut de acord asupra unui gigantic plan de asistenţă financiară pentru statul mediteraneean, derulat în cooperare cu FMI. Potrivit acordului, guvernele celor 16 ţări din zona euro vor acorda Greciei un împrumut financiar de urgenţă în valoare de 30 de miliar­de de euro, cu scadenţa la 3 ani şi o dobândă de circa 5% pe an, sub nivelul actual al pieţei, iar FMI va demara un program de asistenţă de tip stand-by cu executivul de la Atena, în valoare de 15 miliarde de euro şi cu o dobândă încă şi mai scăzută decât cea oferită de guvernele zonei euro.


PDL are Sida

Posted: 16 Apr 2010 01:34 PM PDT

Cârmuitorul-şef al unei guvernări cu mai multe rele decât bune, Partidul Democrat Liberal se pregă­teşte pentru un congres cu scântei. Primul care a luat atitudine dură împotriva aranjamentelor de culise a fost chiar Traian Băsescu, un soi de patron spiritual şi acţionar unic al formaţiunii. Aşezat comod în jilţul televiziunii preferate, preşedintele a decretat că votul pe listă al unui preşedinte împreu­nă cu patru prim-vicepreşedinţi înseamnă bolşe­v­iz­area PDL. Uau, mi-am zis, Băse e cool! Îşi păl­muieşte progenitura în văzul tuturor.


Cum a devenit leul convertibil (32)

Posted: 16 Apr 2010 01:33 PM PDT

Am început, în episodul de săptămâna trecută, analiza unei noi serii de instituţii clădite în anii ’90, pe piaţa noastră fi­nanciară, cu scopuri multiple, între care şi cu menirea de a contribui la converti­bilitatea leului. Am deschis seria cu bur­sa de valori, „mitropolia economiei de piaţă”, cum o numea Petre Ţuţea, căreia îi voi consacra câteva episoade. Astăzi voi încerca să-mi amintesc, cu deosebire, momente legate de naşterea acestei instituţii într-un timp dominat de prea puţine certitudini legate de prezentul şi viitorul economiei româneşti.


Piaţa Emil De Gol

Posted: 16 Apr 2010 01:32 PM PDT

Fac parte din categoria acelora care, locuind la mai mult de doi kilometri şi ceva de serviciu, îşi petrec jumătate de viaţă în maşină. Bară la bară. La semafor. Înjurând în barbă. Contemplând fundul maşinii din faţă. Simţind că momentele astea pierdute nu mi le va da nimeni înapoi, niciodată. Mult timp recunosc că am fost pesimist, crezând că în cazul traficului bucureştean mai rău de-atât nu se poate. Iată însă că de ceva vreme, mai precis de la ultima zăpadă întârziată, mi-a revenit optimismul! Uite că se poate şi mai rău! Şi cei care sunt obligaţi, ca şi mine, să treacă în fiecare zi de câteva ori prin Piaţa Charles De Gaulle ştiu cu siguranţă la ce mă refer.


Elegie medicală

Posted: 16 Apr 2010 01:31 PM PDT

O stare de beligeranţă nedeclarată s-a in­stalat între lumea medicală şi politicieni. Preşedintele ţării avansează şi apoi retrage o gravă acuză de neprofesionalism medicilor care ar greşi ju­mă­tate din diagnostice. Ministrul de re­sort modifică normele de plată a medicilor de familie şi propune noul mecanism de coplată, ca paratrăsnete pentru pre­vizi­bilele nemulţumiri ale pacienţilor fiind desemnaţi tot medicii. Cu un buget atât de mic, sistemul sa­nitar românesc se pre­găteşte să-şi pri­mească ultima îm­păr­tăşanie. Mii de me­dici nu vor să participe la acest ma­sacru şi acceptă orice ofertă de loc de muncă prin Eu­ro­pa sau aiurea.


Niciun comentariu: