Stiri Noi - Saptamana financiara

Stiri Noi - Saptamana financiara


Adio!

Posted: 10 Sep 2010 02:18 PM PDT

Trăim într-o lume în care un om care a im­portat în societatea capitalistă unilateral dezvoltată din societatea socialistă multila­teral dezvoltată esenţa răului - hoardele de securişti, mici, mijlocii sau mari, cu toate contactele, apucăturile, informaţiile şi chiar frânturi de structuri - şi care, cu ajutorul aces­tui instrument odios, a făcut avere prin manipularea maselor, cărora le-a luat cu­poa­nele, după care s-a întors din nou la mase, pentru a le lua de data asta econo­miile, iar după ce s-a văzut cu sacii de aur în căruţă şi cu cazierul neatins de vreo boală nouă, cea din vechime fiind clătită cu puţină uitare, s-a gândit să încerce să cumpere o marfă care în general nu prea e de vânzare, ştiţi, pentru restul există mastercard, şi anu­me onorabilitatea, iar pentru asta şi-a construit o colivie de sticlă în care i-a adunat la un loc pe toţi fripturiştii, pupincuriştii, de ce nu idealiştii din presă, plus Mihai Tatulici, şi a construit pas cu pas, cărămidă cu că­ră­midă, un trust de presă care să lucreze pentru el şi să-i asigure liniştea somnului, dar ce să vezi, ghinion de neşansă, niciuna dintre privighetori nu cuteza să ciripească refrenul mult aşteptat, care să spună cât de genial, talentat, malefic, terifiant, dar musai, musai, nevinovat este el, ci toate o dădeau roată pe la Ploieşti, mai făceau o escală pe la Liviu Luca, să mai umfle guşele, dar niciuna nu cânta ce trebuie, dar cu toate astea timpul curge neoprit, la fel ca termenele de prescriere pentru diferite infracţiuni, să vezi coincidenţă inclusiv pentru cele care în­ca­drau faptele omului nostru, ei bine, trăim în lumea în care, în sfârşit, după ani de zile, mă­reţul, magnificul Sorin Ovidiu Vîntu a fost nevoit să schimbe pentru 29 de zile colivia, spre marea, imensa satisfacţie a miilor de păgubiţi de la FNI şi a cine mai ştie câtor înşelaţi, furaţi sau nedreptăţiţi de SOV. 


Omul de 50 de cenţi

Posted: 10 Sep 2010 01:35 PM PDT

Suma din titlu e chiar costul real al unui fan pe Facebook plătit de companiile care investesc în aşa ceva. Ăsta e şi preţul meu, după cum şi-au închipuit până acum două doamne care vând asigurări, trei companii de bronzat, un vânzător de pantofi din State şi cel puţin 100 de postaci de pe la partide, care mă îndeamnă zilnic să semnez câte o petiţie care, nu-i aşa, cu încă 1.000 de nume va schimba complet faţa planetei sau doar a localităţii Periş, judeţul Prahova.


De ce mi-ar păsa de Vîntu?

Posted: 10 Sep 2010 01:33 PM PDT

Cu siguranţă, întrebarea şi-au pus-o foarte mulţi români care urmăresc de câteva zile doar ştiri legate de arestarea omului de afaceri. Şi sigur cei mai mulţi şi-au spus că în afară de un nou subiect de bârfă nu pierd şi nu câştigă nimic din tărăşenia „Vîntu”. SOV este fără îndoială un personaj controversat, numit malefic chiar de cei care îi sunt prieteni, inteligent şi foarte influent.


Părerea mea!

Posted: 10 Sep 2010 01:31 PM PDT

OK: Mark Mobius Preşedintele director general al Franklin Templeton va trebui să-şi suflece mânecile şi să se apuce de treabă după ce ac­ţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat numirea com­pa­niei britanice ca administrator unic al fondului. FP urmează a fi listat anul viitor la Londra şi necesită o perioadă de pre­gătire de 6-9 luni, în care va trebui obţinut suportul brokerilor de acolo. Vor fi făcute roadshow-uri în care Mobius va trebui să promoveze România în lumea financiară, să pună ţara pe harta investitorilor din SUA, China şi alte ţări. După ce a în­văţat că aici este nevoie de răbdare pentru a rezolva lucrurile, Mark Mobius - cel care administrează active de 34 de miliar­de de dolari pe pieţele emergente - spune că acum „cheia re­ve­nirii este încrederea”. În opinia sa, schimbările majore în politica Guvernului generează neîncredere, motiv pentru care soluţia ieşirii din criză nu se află la Palatul Victoria, ci în mediul privat. KO: Silviu Prigoană Crizele, ca rezultat al somnului raţiunii, nasc monştri! În România însă apar adevăraţi balauri cu şapte capete. Îi tai balaurului un cap, ordonanţa de urgenţă vizând dublarea contribuţiilor sociale, şi răsare imediat altul: proiectul de licenţiere a presei scrise şi electronice. Autorul: vestitul iniţiator al proiectului de realizare a unui mall (in)cultural în Palatul Parlamentului (în care se va muta probabil şi CNA), (non)demisionarul din PDL, Silviu Prigoană. Acesta intră astfel într-o galerie selectă de apostoli ai unor New Deal-uri cu limbă (pardon picior) de lemn, care produc din belşug bunuri publice, precum canale şi închisori, la care muncesc jurnalişti şi oamenii de afaceri, legalizează ziarele şi prostituţia, însă numai pentru a le percepe taxe de licenţiere şi contribuţii sociale. Iar aceste ştiri vor fi publicate în singurul ziar licenţiat: gazeta de perete a Guvernului.


Bomba săptămånii

Posted: 10 Sep 2010 01:30 PM PDT

Vîntu, după gratii După 10 ani de la prăbuşirea celui mai mare fond de investiţii din Ro­mânia, în urma căruia circa 300 de mii de deponenţi şi-au pierdut e­conomiile, patronul Fondului Naţional de Investiţii, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Decizia magistraţilor nu este legată însă direct de dosarul FNI, ci de „favorizarea” infractorului Nico­lae Popa, fost director al Gelsor, condamnat la 15 ani de închisoare tocmai pentru fraudarea deponenţilor de la FNI. Conform procurorilor, Sorin Ovidiu Vîntu i-a trimis importante sume de bani condamnatului Popa Ni­co­lae, fugit din ţară în Indonezia imediat după condamnarea lui la în­chisoare. Banii au fost trimişi prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă cu sediul în Nicosia, în contul unei societăţi co­merciale înregistrate în Indonezia, la care Popa avea acces cu ajutorul lui Ţurcan Octavian, sau în numerar cu sprijinul lui Stoian Alexandru, arestaţi odată cu Vîntu. Acţiunea procurorilor a fost interpretată însă şi ca un gest de comandă politică, venită de la Cotroceni.


Declaraţia săptămånii

Posted: 10 Sep 2010 01:29 PM PDT

"Ca să fiu bine înţeles, despre vremea plecării de la guvernare: este acolo, peste 5 - 8 - 12 ani" Emil Boc, prim-ministrul Guvernului Romåniei


Foşnetul bancnotelor, foşnetul ziarelor

Posted: 10 Sep 2010 01:28 PM PDT

„Bula imobiliară” bisericească ajunge la cer! Luni: „Privatizarea, salvarea sistemului sanitar”, titrează Curierul Naţional. Astfel, aflăm că „Există fir­me dispuse să preia spitale de stat. În Elveţia, Germania sau Austria s-a reu­şit aşa ceva”. În Financiarul citim că, „Până la urmă, contribuţiile pentru drepturile de autor vor fi virate la buget de către angajatori”. Din articol mai aflăm şi concepţiile despre lume şi viaţă ale noului ministru de finan­ţe: „(...) orice persoană care are o creştere de avere înseamnă că are un venit care trebuie impozitat”.


Mobius: Nu există garanţii că acţiunile FP vor ajunge la valoarea activului net

Posted: 10 Sep 2010 01:27 PM PDT

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat săptămâna trecută posi­bilitatea răscumpărării a maximum 10% din acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,2 şi 1,5 lei pe unitate.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

„Bomba” de la CNCAN

Posted: 10 Sep 2010 01:25 PM PDT

Un raport al Curţii de Conturi, intrat în posesia SFin, arată modul defectuos în care este condusă cea mai importantă instituţie din domeniul siguranţei energetice. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) a ajuns un adevărat teatru de război între conducere şi salariaţi. Principalele acuzaţii care i se aduc Vajdei Borbală, preşedintele unităţii, sunt acelea de posibilă prejudiciere a bugetului statului, nerespectarea prevederilor legale privind reorganizarea instituţiei şi înlocuirea cheltuielilor de personal cu cele de servicii. În replică, oficialul guvernamental spune că lucrurile nu sunt chiar atât de grave şi că „ar trebui să se ţină cont de faptul că este criză şi peste tot sunt probleme”.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Proiectul „Piaţa Obor”, 100% ilegal

Posted: 10 Sep 2010 01:23 PM PDT

La mijlocul săptămânii trecute, reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 2, ai Poliţiei Comunitare şi câţiva bodyguarzi au demolat ceea ce mai rămăsese din Piaţa Obor pentru a face loc noului complex comercial aflat în curs de construire. Acest complex are însă o mare pro­blemă: ignoră normele urba­nistice, iar autorizaţia sa de construire este suspendată încă de anul trecut.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Codaşi la competitivitate, campioni la emigraţie

Posted: 10 Sep 2010 01:20 PM PDT

În ciuda crizei, americanii ră­mân cei mai inovativi din lu-me. Belgienii au cel mai per­for­mant sistem educaţio­nal şi de sănătate. Nemţii - cea mai bună infrastructură din Europa. Suntem şi noi fruntaşi la ceva? Da, România e campioană în Uniunea Europeană la lipsa de transparenţă a actului de guvernare, vicecampioană la favori­tism în deciziile guvernului şi se pla­sează aproape de podium la ri­si­pi­rea banului public. Aceste trei „atuuri” sunt suficiente să explice de ce avem cel mai ridicat nivel al inflaţiei din UE, una dintre cele mai apăsă­toa­re poveri fiscale şi, nu în ultimul rând, de ce concurăm cu bulgarii pen­tru cele mai proaste drumuri din spaţiul comunitar.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Topul veniturilor încasate din profesiile liberale

Posted: 10 Sep 2010 01:18 PM PDT

Veniturile nete declarate de persoanele cu profesii liberale sfidează criza economică, menţinându-se şi în 2009 la un nivel similar celui din 2008. Avocaţii continuă să domine clasamentul celor mai bine plătite categorii sociale, într-un top 10 adjudecându-şi nouă poziţii. Cumu­lat, zece români au reuşit să strângă anul trecut câştiguri nete ce depă­şesc 19 milioane de euro. Din datele furnizate SFin de către reprezentanţii ANAF rezultă că cel mai bine plătit profesionist român este un avocat din sectorul 3 al Capitalei, care a atins performanţa de a încasa zilnic în jur de 8.400 de euro, într-un an el adunând 12,27 milioane de lei. În 2008, tot un avocat din Bucureşti a fost pe primul loc, cu un câştig de 12,45 milioane de lei


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

România apatridă

Posted: 10 Sep 2010 01:14 PM PDT

Neputinţa de a defini cuprinsul vag al artei şi deviaţiile care îl cotropesc la răstimpuri sunt două elemente care au efecte nimicitoare asupra statutului public al artistului. În ochii celorlalţi, acesta apare ca un ins imprecis, excentric, nesituat, sanchiu. Un om fără meserie, care parazitează sistemul social. Un nebun. Iar primii care profită de vulnerabilizarea noţiunii de artist sunt rinocerii şi hienele din politică. Nu dintr-o intuiţie machiavelică. Ci pur şi simplu pentru că simt în aer mirosul sângelui. Nemernicia cu impozitarea drepturilor de autor este un asemenea salt la jugulară. Ca oricare cetăţean docil, artiştii trebuie să contribuie la finanţarea sistemului de sănătate, a celui de pensii şi a fondului de şomaj, şuiera unul dintre ei printre dinţii proaspăt puşi. Ahaaaaa!


Schizoidia la români: pensii de stat finanţate din contribuţii reduse

Posted: 10 Sep 2010 03:04 PM PDT

Controversatul şi orfanul proiect prin care se dublau contribuţiile sociale pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente a fost îngropat. Nu însă şi principiile care stau la baza acestuia, declarate „via­bile” de către premierul Emil Boc. Şi chiar e posibil ca proiectul să fie unul util, putând declanşa o dezbatere evitată până acum de so­cietatea civilă, de jurnalişti, artişti şi intelectuali în general, care ar vrea în continuare atât pensii majorate, cât şi contribuţii sociale nemajorate.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Cum evităm munca forţată în folosul politicienilor

Posted: 12 Sep 2010 11:00 AM PDT

Pe măsură ce sistemele publice de asigurări sociale îşi dovedesc caracterul intrinsec falimentar şi consumă tot mai multe resurse de la contribuabili, guvernele se străduiesc să-i înroleze cu forţa în rândul „asiguraţilor obligatoriu” pe cei care aleg să renunţe la confortul fals şi costisitor al contractelor de muncă şi să activeze ca liber-profesionişti. Statul şi-a rafinat până la absurd criteriile de reconsiderare a activităţilor independente ca dependente, în vreme ce piaţa s-a repliat, punând la punct metode - legale, dar şi legitime - de eludare a acestora.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Septembrie, lună de înscrieri la programele Open University Business School

Posted: 12 Sep 2010 10:42 AM PDT

CODECS anunță sesiunea de înscrieri din toamna 2010 pentru programele MBA și Certificat Profesional în Management (CPM) ale Open University Business School din Marea Britanie. Cele două programe sunt oferite în România de CODECS prin parteneriatul pe care îl are cu Open University, cea mai mare școală de business din Europa. Înscrierile se termină pe 23 septembrie, dar toți cursanții care se înscriu înainte de 17 septembrie vor beneficia de discounturi de până la 400 de euro.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

„Acceptarea tacită” a abuzurilor băncilor

Posted: 10 Sep 2010 12:33 PM PDT

Foarte mulţi clienţi ai băncilor au pri­mit în ultima vreme notificări prin SMS prin care sunt chemaţi la ghi­şee „în vederea alinierii contractului de credit la OUG 50/2010”. La final li se spune că „nesemnarea u­nui astfel de act adiţional este considerată ac­ceptare tacită”. Însă, da­că tăcerea (prin faptul de a nu răspunde în niciun fel acestei notif­i­cări) valorează sau nu „acceptare tacită” din punct de vedere juridic este discutabil. În principiu, în drep­tul civil, simpla tăcere nu va­lo­rea­ză consimţământ decât în cazuri excepţionale.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Proceduri mai eficiente la fuziune şi divizare

Posted: 10 Sep 2010 12:31 PM PDT

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii societăţilor comerciale. Schimbările pornesc de la premisa că fuziunea şi lichidarea pot constitui soluţii de reorganizare esenţiale, de na­tură să eficientizeze activitatea societăţilor co­merciale, însă procedurile sunt foarte greoaie. Or, în contextul economic actual, societăţile nu mai pot aştepta luni sau chiar ani pentru pune­rea în aplicare a unui plan de redresare.


Banii, prietenii şi duşmanii

Posted: 10 Sep 2010 12:28 PM PDT

Că arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu sau, mai precis, mo­mentul arestării sale e o di­ver­siune e deja un loc comun al comentariilor. Din păcate, s-ar putea ca locul comun să fie el însuşi o diversiune mai subtilă. Lumea înghite, de obicei pe nemestecate, orice afirmaţie simplă, plauzibilă şi surprinzătoare.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Cel mai bătrân angajat din Statele Unite are 101 ani

Posted: 10 Sep 2010 12:24 PM PDT

Experţii în probleme legate de îmbă­trânire susţin că multe persoane în vârstă preferă să continue să lucreze în loc să se pensioneze, întrucât astfel au un program zilnic activ, evită plictiseala şi anxietatea cu care se confruntă mulţi seniori retraşi din activitate şi se menţin în formă.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Niciun comentariu: