Stirile sociale din Romania

Stirile sociale din Romania


Ora de Ştiri: Burse de stat... degeaba

Posted: 07 Nov 2010 04:51 AM PST

Peste 100 de tineri au studiat, pe banii Statului român, la cele mai prestigioase universităţi din lume. România a cheltuit astfel peste 5 milioane de euro. Bani aruncaţi pe geam. Nu pentru că absolvenţii nu s-au mai întors în ţară. Ei au revenit în speranţa că se vor angaja pe posturile promise în administraţie. Acum sunt şomeri, însă, şi se gândesc să emigreze în ţări care abia aşteaptă să le folosească uriaşul potenţial.Guvernul României investeşte milioane de euro pentru şcolirea tinerilor în străinătate, dar nu-i mai angajează sau, în cel mai bun caz, le dă posturi sub pregătirea lor. Despre risipa Statului dar şi despre ce prevede un contract semnat cu autorităţile, aflăm la Ora de ştiri de la Simion Ilie, preşedintele Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale "Guvernul României".


Un posibil viitor pentru clădirile comuniste

Posted: 07 Nov 2010 07:30 AM PST

Clădirile industriale comuniste şi blocurile neterminate, începute de regimul ceauşist, ar putea fi transformate în locuinţe sociale. Conform noului proiect al legii locuinţelor, autorităţile locale ar trebui să cureţe oraşul atât de fabricile dezafectate, dar şi de clădirile nefolosite din zonele centrale. Toate acestea ar urma să fie transformate, pe bani europeni, în apartamente de dimensiuni mai mici, pe care viitorii chiriaşi să şi le poată permite.Primul pas ar trebui să-l facă autorităţile locale. Vor fi identificate toate clădirile vechi din oraş care au încă o structură rezistentă şi care pot fi transformate în locuinţe sociale. Aceeasi destinaţie ar putea-o avea şi clădirile industriale de la marginea oraşelor, care acum sunt părăsite şi fac terenul nefuncţional. În România, ar mai fi nevoie de 100.000 de locuinţe sociale pentru a face faţă cererilor. În ultimii zece ani nu s-au construit decât 18.000 de apartamente, susţin oficaili din Ministerul Dezvoltării. Dacă proiectul ce va intra săptămâna viitoare în dezbatere publică va fi aprobat, autorităţile locale se vor putea asocia cu investitori privaţi pentru a definitiva construcţiile sociale. Câteva clădiri ridicate înainte de '90 au fost deja valorificate de investitori. Au ajuns clădiri de birouri sau mall-uri.


Miting cu arestări la Sankt Petersburg

Posted: 07 Nov 2010 09:55 AM PST

Forţele speciale ruse au arestat la Sankt Petersburg aproximativ 100 de simpatizanţi ai mişcării O altă Rusie, conduşi de scriitorul de extreme stânga Eduard Limonov, care participau, fără autorizaţie, la defilarea dedicată Revoluţiei din octombrie. În perioada sovietică, Revoluţia din octombrie era celebrată, conform calendarului gregorian, pe 7 noiembrie. Astăzi nu mai este sărbătoare naţională în Rusia, dar în Piaţa Roşie a avut loc totuşi o demonstraţie organizată de primărie. 40 de veterani, dintre cei care au mărşăluit în 1941 au fost prezenţi lângă zidurile Kremlinului în calitate de spectatori. S-a reconstituit într-un fel parada militară de atunci, în uniforme şi tehnică de luptă de epocă. Pe 7 noiembrie 1941, Stalin a organizat o paradă militară chiar lângă Kremlin cu scopul de a-şi încuraja soldaţii care mergeau pe front. Moscova era încercuită de trupele germane, iar din Piaţa Roşie soldaţii au plecat direct la luptă. Hitler avea de gând ca în acea zi să cucerească Moscova însa parada a avut efectul scontat. Trupele sovietice au reuşit să îi îndepărteze pe nemţi de la periferia capitalei ruse.


Ora de Ştiri: Măsuri împotriva muncii la negru

Posted: 07 Nov 2010 11:52 AM PST

Ştiţi pe cineva care munceşte la negru şi vreţi să-l aduceţi pe cale cea bună? În curând o veţi putea face prin scrisori, chiar şi anonime, pe care le veţi depune la cutiile amplasate la Inspectoratele de Muncă. Prin această metodă - "Turnaţi aici!" -, Guvernul vrea să combată munca la negru. Este o măsură care face parte din stategia naţională pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate.În fiecare an, munca la negru împiedică sute de milioane de euro să ajungă în bugetul de stat. Cum contextul legislativ din România le permite patronilor să apeleze la tot felul de artificii ca să păcălească Fiscul, Guvernul a stabilit planul de bătaie pentru următorii doi ani. Guvernanţii au găsit şi forme inedite de control al firmelor, cum este cel încrucişat, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii, precum şi controale de tip campanii în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru. Strategia Naţională Pentru perioada 2010-2012 costă Guvernul 1,4 milioane de lei.Aflaţi mai multe detalii de la George Vulcănescu, analist economic, invitat în studioul emisiunii Ora de Ştiri.


Niciun comentariu: