Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


Cine este atacatorul din Arizona

Posted: 09 Jan 2011 01:06 PM PST

Jared_Lee_LoughnerJared Lee Loughner, 22 de ani, autorul atacului din Tucson, Arizona, în care şase persoaneau murit, iar un membru al Congresului SUA a fost grav rănit, avea probleme mentale.

Jared Lee Loughner a fost reţinut de trecători şi predat poliţiei imediat după comiterea atacului armat din parcarea supermarketului din oraşul Tucson, Arizona, soldat sâmbătă cu rănirea gravă a congresmanului democrat Gabrielle Giffords şi moartea a şase persoane, printre care un judecător şi o fetiţă de numai 9 ani. Investigaţiile presei cu privire la viaţa sa au scos la iveală o serie de indicii care ar fi putut prevesti gestul său. Chiar dacă Loughner nu avea decât antecendente penale privind acte fără violenţă, el făcuse în ultima vreme o serie de gesturi care stârniseră preocuparea apropiaţilor săi şi care sugereau cel puţin o stare de alienare, dacă nu probleme psihice mai grave, informează New York Times.

„La revedere! Să nu fiţi supăraţi pe mine!"

Suspectul postase pe pagina sa a reţelei Myspace o fotografie cu un manual de istorie a Statelor Unite cu o armă deasupra cărţii şi o listă cu cărţile preferate, care includea „Mein Kampf" de Adolf Hitler şi „Manifestul Comunist" al lui Karl Marx. El postase pe Youtube şi câteva înregistrări video în care vorbea confuz despre cotaţia aurului şi cum va fi el trezorierul unei noi monede globale, pentru controlul mental pe care susţinea ca îl poate exercita asupra altora, dar şi despre unităţile speciale ale poliţiei americane (SWAT). „Există motive să credem că această persoană ar putea avea probleme mentale", a declarat şeful poliţiei locale, precizând că bărbatul era cunoscut de forţele de ordine după ce a formulat ameninţări la adresa unor persoane în trecut.

Loughner denunţa, de asemenea, pe internet, guvernul federal, despre care afirma că l-ar fi păcălit sau că ar profita de el, fără însă a preciza coerent în ce mod ar fi fost o victimă a administraţiei. Cu câteva ore înaintea atacului, el a postat pe MySpace un mesaj în care îşi ia la revedere şi le cere prietenilor: „Să nu fiţi supăraţi pe mine!".

Apelul către prieteni ar putea fi însă tot mesajul unui om cu probeleme mentale, pentru că, aşa cum îşi aduc aminte colegii săi de la facultatea de unde fusese exmatriculat, Loughner era un singuratic care nu avea prieteni. Profesorii şi colegii săi începuseră să fie îngrijoraţi în legătură cu comportamentul tânărului, care de multe ori întrerupea cursurile cu izbucniri deplasate, dacă nu de-a dreptul incoerente. Într-una dintre aceste crize, el o numise pe o colegă „teroristă" după ce aceasta mărturisise în clasă că făcuse o întrerupere de sarcină.

Complice dat în urmărire

Poliţia şi FBI, care, la cererea preşedintelui Obama, a preluat ancheta, consideră că Lough-ner nu a acţionat singur. Autorităţile examinau ieri şi un colet suspect primit la biroul parlamentar al lui Giffords. Poliţia a dat publicităţii, duminică dimineaţă, o fotografie a unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, posibil complice al lui Loughner. Bărbatul brunet a fost văzut în locul unde a avut loc incidentul armat. El purta blugi închişi la culoare şi o jachetă bleumarin.

Consecinţe politice

Atacul lui Loughner, în urma căruia Giffords a ajuns în stare gravă la spital (medicii afirmă că reprezentanta democrată are şanse de supravieţuire), a marcat şi atmosfera politică ultratensionată de la Washington, tragedia oferind ocazia unui armistiţiu între administraţie şi opoziţia conservatoare. Camera Reprezentanţilor a decis să amâne dezbaterile legislative programate pentru săptămâna viitoare, în care republicanii, într-un gest de frondă după câştigarea alegerilor din noiembrie, intenţionau să încerce în mod simbolic să anuleze reforma asigurărilor de sănătate - cel mai important proiect al primilor doi ani din mandatul lui Obama. În paralel, chiar dacă Loughner nu şi-a dezvăluit motivele, presa din SUA a atras atenţia că gestul său ar fi putut fi influenţat de discursul vitriolant care a cuprins clasa politică americană, în special după formarea mişcării ultraconservatoare Tea Party. Chiar dacă reprezentanţii mişcării pe care Giffords reuşise să o înfrângă la legislative în districtul său electoral au condamnat atacul şi au respins orice legătură cu Loughner, majoritatea comentatorilor de stânga au subliniat că nu o dată Tea Party a apelat la o retorică inflamantă şi la instigări la violenţă în lupta sa împotriva iniţiativelor politice ale administraţiei SUA.

Alt incident armat, soldat cu doi morţi

Într-un incident fără legătură cu măcelul din Tucson, două persoane, printre care un agent de poliţie, au fost ucise şi alte patru au fost rănite într-un atac armat care a avut loc duminică dimineaţă, în faţa unui club de noapte din oraşul american Baltimore. Potrivit poliţiei, incidentul a avut loc după ce agenţii de ordine interveniseră pentru a aplana o altercaţie care avusese loc în club.

Romanian Portal News
Sursa: romanialibera.ro


Pensionarii cu venit sub 740 lei nu plătesc contribuţia la sănătate nici în 2011, nici în 2012

Posted: 09 Jan 2011 01:01 PM PST

lucian_dutaPensionarii cu venituri mai mici de 740 lei lunar nu vor plăti nici în 2011 contribuţia la asigurările sociale de sănătate, iar din 2012 sumele datorate pentru această categorie la FNUASS trebuie plătite de către stat, aşa cum prevede legea sănătăţii, care nu s-a aplicat însă din lipsa fondurilor.

"Ordinul preşedintelui CNAS nu poate contrazice un act administrativ. Mai concret, un ordin al preşedintelui CNAS nu poate contrazice o OUG sau HG a Executivului. În consecinţă, proiectul de Ordin din 30 decembrie 2010 privind calitatea de asigurat vine să prelungescă cu un an, adică din 2012, termenul de la care statul trebuie să plătească contribuţia la sănătate pentru categoriile exceptate şi pentru pensionarii cu venituri sub 740 de lei", a explicat, duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

El a spus că, potrivit Legii sănătăţii din 2006, contribuţia pentru persoanele exceptate de la plata FNUASS şi pentru pensionarii cu venituri mici trebuie plătite de către stat, dar, întrucât statul nu are bani să plătescă aceste sume, ordinul preşedintelui CNAS prorogă aceste plăţi pentru 2012.

"CNAS nu a pus niciodată problema ca pensionarii cu venituri sub 740 de lei să fie obligaţi la plata contribuţiei la FNUASS începând din 1 ianuarie 2012", a mai spus Duţă.

În 2011, pensionarii cu venituri până la 740 de lei şi cei exceptaţi de la plata FNUASS nu plătesc contribuţiile.

Mai mult, el a explicat că pensionarii cu venit lunar de 741 lei vor plăti la FNUASS suma de 1 leu, pentru că prin plata contribuţiei la sănătate pensia lor nu trebuie să scadă sub 740 lei.

În situaţia în care venitul din pensii este de 784 lei, atunci contribuţia la sănătate va fi de 43 de lei, astfel ca venitul rămas să fie peste 740 lei, a exemplificat preşedintele CNAS, citând un articol din proiectul de ordin.

Romanian Portal News
Sursa: mediafax.ro


Ponta se visează premierul alianţei PSD-PNL-PC

Posted: 09 Jan 2011 12:55 PM PST

Îvictor_ponta_1n oferta de colaborare lansată pe blog, preşedintele PSD se instalează la şefia grupului de lucru privind măsurile economice şi sociale, plasând PNL-ului şi PC-ului reforma constituţională.

La cinci zile după ce PNL şi PC şi-au lansat Alianţa de Centru Dreapta, liderul PSD Victor Ponta a venit cu o ofertă de colaborare pentru liberali şi conservatori în care îşi rezervă rolul premierului.

Astfel, în proiectul propus pe blog şi intitulat "Agenda 2019", Ponta se autopropune la şefia unui grup de lucru care să stabilească priorităţile economice, administrative şi sociale, iar ca bonus reforma electorală.

Liberalilor şi conservatorilor le-a rezervat printre obiective refacerea prestigiului parlamentului, reforma constituţională, depolitizarea justiţiei şi implicarea României la nivelul de decizie al UE.


Pentru atingerea acestor obiective, Victor Ponta propune înregistrarea juridică a alianţei PSD-PNL-PC astfel încât, după următoarele alegeri, să-şi poată impune la Cotroceni candidatul la funcţia de prim-ministru.

Până la parlamentare, şeful PSD vede candidaţi comuni cu PNL şi PC la şefia consiliilor judeţene şi la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ. Totodată, proiectul propus de Ponta presupune că "nu va exista nicio colaborare sau raport politic cu Traian Băsescu şi PDL".

Liderul PNL Crin Antonescu s-a mulţumit să salute oferta lui Ponta, apreciind că o alianţă electorală cu PSD ar trebui să se consume până în 2016.

Termen 1 martie


Şeful PC Daniel Constantin s-a grăbit însă să dea şi un termen pentru oficializarea colaborării dintre cele trei partide de opoziţie.

"În ultima discuţie pe care am avut-o cu domnul Ponta şi domnul Antonescu am stabilit şi am convenit că este prioritar pentru România ca acest lucru (alianţa cu PSD - n.r.) să se decidă până la 1 martie, dată după care intenţionăm să depunem moţiunea de cenzură", a declarat, ieri, şeful conservatorilor, citat de Agerpres.

Pretenţiile PNL şi nemulţumirea PSD-iştilor


După ce au făcut primul pas cu parafarea înţelegerii cu PC, liberalii încearcă să-şi maximizeze profitul în relaţia cu PSD.

Raportul de 2 la 1 propus iniţial de social-democraţi nu-i mai satisface acum pe liberali, care insistă pe paritate.

Pretenţiile PNL-iştilor au început să stârnească deja nemulţumire printre baronii PSD.

"Sunt multe aspecte care necesită discuţii şi negocieri, iar eu personal am o rezervă faţă de o eventuală pondere de 50%-50% a candidatilor pe liste", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan.

Romanian Portal News
Sursa: evz.ro


Henri Paul, ambasadorul Franţei: "Nu suntem dispuşi la târguială"

Posted: 09 Jan 2011 12:47 PM PST

henri_paulHenri Paul spune, într-un interviu acordat EVZ, că poziţia critică a Parisului în dosarul Schengen nu este determinată nici de retorsiune, nici de vreo târguială.

Scrisoarea prin care miniştrii de interne francez şi german au semnalat oficial intenţia Parisului şi a Berlinului de a amâna aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a stârnit, în luna decembrie a anului trecut, o vie nemulţumire la Bucureşti.


Preşedintele Traian Băsescu a acuzat marile puteri ale UE că discriminează România, iar ministrul de externe Teodor Baconschi a subliniat că legătura făcută între dosarul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei este "artificială".

Într-un interviu acordat EVZ, ambasadorul francez Henri Paul subliniază poziţia clară a Parisului - aceea că aderarea României şi Bulgariei la Schengen în luna martie este prematură.

Diplomatul observă problemele existente încă în justiţie şi invită România şi Bulgaria la o acţiune comună ce ar putea duce la găsirea unor soluţii pentru aceste probleme.

Ambasadorul respinge specu laţiile care leagă critica Franţei de ratarea, de către Paris, a unui contract important pentru construcţia reactoarelor de la centrala nucleară de la Cernavodă. "Poziţia Franţei nu este determinată de vreo târguială", asigură Henri Paul.

INTERVIU

EVZ: Ministrul de interne francez şi omologul său german au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care semnalează dorinţa de a amâna decizia aderării României la Schengen. Este aceasta poziţia finală a Franţei? Se mai poate vorbi despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen în luna martie a acestui an?
Henri Paul:
Scrisoarea comună a celor doi miniştri de interne francez şi german este adresată comisarului european însărcinat cu afacerile interne, precum şi celor doi miniştri de interne ai Belgiei şi Ungariei, care asigură succesiv preşedinţia consiliului miniştrilor de interne. Ea spune clar că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în martie 2011 este prematură şi că nu trebuie luată o decizie decât atunci când cele două state vor fi demarat în mod ireversibil remedierea carenţelor constatate în aceste ţări în domeniul funcţionării securităţii şi justiţiei şi în cel al luptei împotriva corupţiei. Aceasta este poziţia Franţei.

Ascunderea problemelor nu serveşte la nimic

Scrisoarea menţionează că o decizie privind aderarea ar trebui luată "atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate" în cele două ţări. Pe baza căror criterii se va stabili că progresele amintite sunt ireversibile şi că o decizie privind aderarea poate fi luată? Se poate aştepta România la o amânare cu mai mulţi ani a aderării?

Mulţi români cred că ţara lor nu a făcut progrese vizibile şi ireversibile pentru a asigura fiecăruia un tratament echitabil în domeniul justiţiei. Mulţi au de suferit din cauza ritmului lent din justiţie şi a ineficienţei acesteia. Mulţi se plâng de fenomene de corupţie. De altfel, l-am auzit chiar pe preşedintele Băsescu plângându-se de acest lucru.

Facem apel la o acţiune comună, la Bruxelles, împreună cu România şi Bulgaria, pentru a defini calea ce va permite găsirea unei soluţii la aceste probleme a căror ascundere nu serveşte la nimic. Această acţiune va pune în evidenţă căile de ieşire din criza pe care o cunoaştem. Mai trebuie să luăm în considerare dificultăţile pe care le cunoaşte acum spaţiul Schengen în domeniul protecţiei frontierelor externe, precum şi necesitatea armonizării în Europa a funcţionării dreptului la azil. Este momentul să facem acest lucru acum când frontierele externe ale Europei sunt supuse la o presiune foarte mare. Noi dorim să trecem la acţiune.

Oficialii români au insistat că legătura dintre Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene şi aderarea la Schengen e "artificială". Preşedintele consideră chiar că România este discriminată de marile puteri? Cum comentaţi?
Aş dori să spun mai întâi că Franţa, care a contribuit atât de mult la intrarea României în Uniunea Europeană, nu poate fi acuzată acum că o discriminează. Am avut mereu o relaţie privilegiată cu România, care durează deja de 130 de ani, şi nu voi aminti aici momentele din istoria României când noi i-am întins o mână de ajutor. Nu trebuie uitat acest lucru, iar noi nu-l vom uita niciodată. Dar este adevărat că ţine de interesul direct al României să adere la spaţiul Schengen în cele mai bune condiţii. Ţine de datoria noastră de prieten şi aliat să-i spunem adevărul: aceste condiţii nu sunt îndeplinite în totalitate.

Nu văd niciun impas în relaţiile bilaterale S-a speculat în presă că Franţa este nemulţumită de ratarea unui contract important în România - vânzarea de tehnologie franceză pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. A jucat acest aspect un rol în deteriorarea relaţiilor bilaterale româno-franceze?
Poziţia Franţei, şi sunt sigur că şi cea a Germaniei, nu este determinată nici de retorsiune, nici de vreo târguială. Spiritul partenariatului strategic este de a acţiona în comun, nu de a ne negocia sprijinul.

Putem vorbi în acest moment despre un impas în relaţiile bilaterale?

Nu văd niciun impas. Este o etapă dificilă, însă ne străduim în fiecare zi să ne cunoaştem mai bine. Dezbaterea nu trebuie personalizată sau individualizată. Nu este o problemă bilaterală, ci un dosar care trebuie să fie rezolvat într-un format mai larg, cu România şi Bulgaria.

Domnul Severin ar trebui să fie mai atent la limbaj

Preşedintele Traian Băsescu a propus ca guvernul să nu mai aloce către EADS banii necesari pentru securizarea frontierei. Cum comentaţi acest îndemn? Ar afecta un astfel de gest interesele companiei?

Tocmai am spus-o: nu suntem dispuşi la niciun fel de târguială.

Europarlamentarul român Adrian Severin a criticat dur Franţa, el vorbeşte despre corupţia franceză care ar trebui să ducă la excluderea Franţei din Schengen şi spune chiar că România ar trebui să se retragă din Organizaţia Inter naţională a Francofoniei. Credeţi că dosarul Schengen va afecta imaginea şi interesele Franţei în România?

Domnul Severin, un fost ministru de externe şi un reputat europarlamentar, ar trebui să fie mai atent la limbaj şi să evite asemenea derapaje. Excesul şi invectivele nu vor aduce niciun progres în acest dosar.

HENRI PAUL, ambasadorul Franţei:

  • "Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în martie 2011 este prematură."

  • "Mulţi se plâng de fenomene de corupţie. De altfel, l-am auzit chiar pe preşedintele Băsescu plângându-se de acest lucru."

  • "Franţa, care a contribuit atât de mult la intrarea României în Uniunea Europeană, nu poate fi acuzată acum că o discriminează."

  • "Dl. Severin, un fost ministru de ex terne şi un reputat europarlamentar, ar trebui să fie mai atent la limbaj."
  • Romanian Portal News
    Sursa: evz.ro


Niciun comentariu: