Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


Cine mai împrumută Europa?

Posted: 12 Jan 2011 02:10 PM PST

euros_500Oficiali din ţările UE spun că euro ar putea ajunge „la mila investitorilor" din cauza problemelor fiscale ale unor ţări ca Grecia, Irlanda şi, mai nou, Portugalia.

Dacă nu reuşim cât mai rapid să curăţăm „mizeria fiscală" din ţările cu probleme, ajungem rapid „la mila forţelor pieţei". Astfel defineşte situaţia zonei euro un oficial al Băncii Centrale Europene. După ce Irlanda şi Grecia au reuşit să-şi rezolve problemele pe termen scurt, a fost rândul Portugaliei să iasă pe pieţele internaţionale de unde a atras ieri 1,25 miliarde de euro la o dobândă de doar 6,7% pe an, spulberând pentru moment temerile privind posibilitatea intrării în incapacitate de plată. Urmează, astăzi, Spania şi Italia, celelalte două componente ale grupului ţărilor cu datorii mari (PIIGS) care vor ieşi cu titluri în valoare de 3 şi, respectiv, 6 miliarde de euro. Vor reuşi însă aceste ţări să supravieţuiască pe termen lung fără a pune în pericol existenţa monedei euro? Nici măcar oficialii Uniunii Europene nu mai sunt siguri de acest lucru.

Salvarea ar putea veni însă din China. Un oficial chinez declara ieri că nimeni nu doreşte ca moneda euro să dispară. Declaraţia vine la puţin timp după ce China şi-a făcut publică intenţia de a cumpăra titluri de stat ale Spaniei şi Portugaliei.

Portugalia: Nu avem nevoie de bani. BCE: Ba aveţi!

În cazul Portugaliei se repetă aproape la indigo scenariul din cazurile Greciei şi al Irlandei. Cele două ţări au primit fonduri de la BCE, în valoare totală de 178 de miliarde de euro, deşi au insistat asupra faptului că se descurcă şi singure. Pe acelaşi model, primul ministru al Portugaliei a declarat că ţara sa nu are nevoie de nici un ajutor „pentru simplul motiv că nu este necesar". Ministrul Finanţelor a fost chiar mai dur declarând că Portugalia îşi face treaba, însă „Europa nu-şi face temele pentru garantarea stabilităţii euro". Cu toate acestea, UE a pregătit deja un pachet de ajutor de 60 miliarde de euro, după cum declară un oficial european. Suma nu este întâmplătoare având în vedere că necesarul de finanţare a Portugaliei, pentru a acoperi deficitele acumulate, se ridică la aproximativ 60 miliarde de euro pentru acest an.

La mâna Germaniei

Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc săptămâna viitoare pentru a discuta măsurile expuse mai sus, însă o decizie finală ar putea fi luată abia pe 4 februarie la summit-ul European, întrucât „Germania va fi mai greu de convins", arată oficialii citaţi de Bloomberg. De altfel, întrebată de posibilitatea unor ajutoare suplimentare pentru ţările cu probleme, cancelarul Angela Merkel s-a rezumat la a spune că „Vom lua măsurile necesare iar fiecare măsură va fi discutată pas cu pas". Pe de altă parte, economistul Nouriel Roubini, supranumit doctor Doom sau profetul crizei, spune că Germania a luat până acum doar măsuri greşite, iar moneda euro este în pericol de dezintegrare. Acesta a ţinut să explice de ce situaţia din America este mai bună decât cea din Uniunea Europeană. „Dacă un stat precum California ar intra în faliment, acest lucru nu ar pune în pericol existenţa dolarului, pe când dacă unul sau mai multe state europene, precum Grecia sau Portugalia ar intra în faliment, moneda euro ar putea înceta să mai existe."

Cele mai riscante ţări

Ţara - CPD - CDS
Grecia 58,8% 1026,5
Venezuala 51,4% 1009,6
Irlanda 41,2% 619,2
Portugalia 35,9% 497,3
Argentina 35,4% 602,3
Ucraina 30,6% 509,5
Spania 26,7% 347,7
Dubai 25,5% 417,6
Ungaria 23,6% 378
Irak 23,1% 366,1
Vietnam 19,4% 299,6
Italia 19,3% 238,0
Islanda 19,2% 298,1
România 18,7% 290,2
Belgia 17,9% 219,8
Letonia 17,3% 266,1
Croaţia 16,8% 256
Lituania 16,4% 251,2
Bulgaria 16,2% 247,2

Nota:

CPD - Probabilitatea de default adică riscul ca ţara respectivă să intre în faliment;
CDS - Costul Asigurării de Risc- fiecare 10 puncte din valoarea CDS reprezintă 1% în plus la dobânda la care ţara respectivă se împrumută de pe pieţele internaţionale.

Romanian Portal News
Sursa: romanialibera.ro


FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor alimentelor şi energiei în România

Posted: 12 Jan 2011 02:07 PM PST

fmi_logoFMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor pentru alimente şi energie în România, generate de o posibilă "revitalizare" a preţurilor mărfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei naţionale ar pune o presiune suplimentară pe rata inflaţiei, potrivit FMI.

"Continuarea revitalizării preţurilor mărfurilor pe plan mondial ar putea creşte preţurile la alimente şi energie mai mult decât se anticipează. Nevoia de a creşte preţurile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv în anumite întreprinderi publice ar putea, de asemenea, să genereze presiuni asupra preţurilor de consum", se arată într-un raport al FMI.

FMI mai arată că o continuare a deprecierii monedei naţionale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preţurilor de consum.

Pe parcursul anului trecut, moneda naţională a fost mai puternică în prima parte a anului, dar s-a depreciat uşor în a doua jumătate, până la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra creşterii preţurilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobilă, ale căror tarife sunt calculate în euro.

Pe de altă parte, instituţia financiară consideră că efectele de runda a doua ca urmare a majorării TVA ar putea fi mai mici decât cele proiectate, astfel că este propabilă încadrarea inflaţiei în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, 2-4%.

Rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii.

Cel mai mare impact asupra indicelui preţurilor de consum l-au avut scumpirile înregistrate la tutun (26,34%) şi combustibili (15,38%), cu ponderi mari în coşul utilizat de INS.

La alimente, cea mai mare creştere de preţ a fost consemnată la cartofi (45%), iar scumpiri importante au mai fost înregistrate şi la alte produse alimentare, cum ar fi legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%).

Pe partea mărfurilor nealimentare, preţurile la energia termică au urcat cu 12%.

Pentru 2010, banca centrală a revizuit de mai multe ori prognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie că banca centrală a calculat că impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale.

BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punct procentual, iar majoritatea analiştilor economici se aşteaptă ca nici în 2011 inflaţia să nu se încadreze în nitervalul ţintit.

Romanian Portal News
Sursa: mediafax.ro


Spania şi România, la coada UE în ceea ce priveşte numărul firmelor cu pagini web

Posted: 12 Jan 2011 02:03 PM PST

web_pageCompaniile europene avansează an după an în ceea ce priveşte adaptarea la noile tehnologii, deşi penetrarea resurselor de bază, precum pagina web, încă mai au drum lung de parcurs.

Spania este una dintre ţările cele mai înapoiate din acest punct de vedere şi doar 62% dintre firme au site propriu, scrie cotidianul 20 minutos. Letonia, Bulgaria şi România ocupă ultimele trei locuri din UE.

Conform unui studiu al Institutului de Studii Economice, 94% din totalul companiilor din UE aveau acces la internet în 2010 şi 85% aveau internet de mare viteză. În schimb, când vine vorba de crearea unei pagini web, media UE arată că doar 69% din companii au aşa ceva.

Suedia, ţara în care cele mai multe firme au pagină web

Ţările cu cea mai bună clasare în acest studiu sunt Suedia, unde 89% dintre firme au pagină web, Danemarca (88%), Finlanda (87%), Germania (84%), Olanda (81%) şi Austria (80%). Acestea sunt singurele ţări cu o medie peste 80%. Imediat sub limită sunt Belgia (78%) şi Marea Britanie (76%).

Cehia, Slovacia şi Slovenia sunt ţările cu cel mai mare număr de firme cu pagină web din rândul noilor membri UE, situându-se în jurul a 74%. Estonia şi Luxemburg, ambele cu 70%, sunt ultimele state care reuşesc să depăşească media UE.

Romanian Portal News
Sursa: adevarul.ro


Maşinăria germană iese din plutonul european

Posted: 12 Jan 2011 02:00 PM PST

merkel_1După un moment de criză în 2009, cea mai mare economie a UE şi-a revenit spectaculos în 2010, mulţumită exporturilor şi cererii interne.

Cea mai mare economie europeană, cea germană, a anunţat ieri o creştere-record de 3,6% pentru anul 2010, oferind un pic de optimism unei Uniuni Europene care încă se confruntă cu criza economică şi cu cea a datoriilor.

Datele anunţate de biroul federal de statistică consemnează, practic, una dintre cele mai mari creşteri economice de după reunificarea ţării. Asta în condiţiile în care economia se contractase cu 4,7% în 2009, în timpul celei mai grele recesiuni germane de după al Doilea Război Mondial.


"Germania şi-a revenit după criza economică surprinzător de bine şi de rapid", a declarat Roderich Egeler, preşedintele biroului statistic. "Am crescut de două ori mai mult decât media UE", a observat şi ministrul economiei, Rainer Bruderle.

Exporturi şi investiţii


Creşterea economică germană se bazează parţial pe exporturi, iar acestea au avut un an excelent, datorită relansării cererii pe piaţa mondială, în special în Asia.

"Financial Times" notează însă că cea mai mare contribuţie au avut-o investiţiile, care şi-au revenit spectaculos anul trecut, după criza din 2009. Economiştii au opinii diferite despre îmbunătăţirea modestă a consumului intern. Acesta a crescut cu 0,5% anul trecut, semnifcativ pentru unii analişti, insuficient pentru alţii.

Creşterea consumului intern german ar oferi mai multe speranţe altor economii europene, care speră la rândul lor să beneficieze de pe urma exporturilor. În Germania însă creşterea consumului intern a adus cu sine o scădere a ratei şomajului. Numărul germanilor cu locuri de muncă a ajuns la 40,5 milioane anul trecut, potrivit datelor statistice.

O problemă rămâne cea a deficitului bugetar, care a trecut de pragul de 3% din PIB, agreat în UE.

Modelul german "nu va funcţiona pe termen lung"

În timp ce oficialii de la Berlin îşi arată optimismul, economistul american Nouriel Roubini observă totuşi că modelul de creştere al economiei germane nu va funcţiona pe termen lung, nici pentru Germania, nici pentru Europa.

"Economia germană se bazează prea mult pe exporturi", spune Roubini într-un interviu acordat revistei "Der Spiegel". Chiar dacă cererea internă creşte acum, Germania trebuie să facă mai mult - "să liberalizeze sectorul serviciilor şi să stimuleze consumul intern", spune el. Economistul crede că aceste mişcări ar reduce dependenţa economiei germane de exporturi şi ar ajuta celelalte economii UE.

3,6%
este creşterea economică a Germaniei în anul 2010

SUCCES

Angela Merkel e pe val în sondaje

Rezultatele economice reprezintă o veste bună pentru cancelarul Angela Merkel şi pentru partidul său, care se bucură iarăşi de încrederea electoratului.

Potrivit mai multor sondaje de opinie, Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul lui Merkel, este creditată cu 35%-36% din intenţiile de vot. În vara lui 2010, CDU se prăbuşea în sondajele de opinie sub pragul de 30%, după o serie de dispute cu partenerii de guvernare, liberalii.

Creşterea din sondaje vine la timp pentru cele şapte scrutine regionale prevăzute anul acesta, în care CDU va duce lupte grele cu socialiştii (creditaţi la nivel naţio nal cu 25%) şi cu Verzii (21%). Şi cota de popularitate a cancelarului Angela Merkel a urcat cu 9 procente, potrivit ultimului sondaj de opinie ARD-DeutschlandTrend.

Romanian Portal News
Sursa: evz.ro


Niciun comentariu: