Stiri Noi - Saptamana financiara

Stiri Noi - Saptamana financiara


Emil Boc: “Greu de ucis” IV

Posted: 20 Dec 2009 10:00 AM PST

Pe Boc nu-l urneşti cu una, cu două! Statornicia ardelenească a la Cluj - în sens etnic, nici peiorativ, nici laudativ – se învârtoşează şi mai mult când dospeşte la foc mic, în cuptoarele de la Cotroceni. Dar dacă Boc se dovedeşte a fi de neclintit, în ajunul celui mai greu an pentru economie, nici Boc nu clinteşte nimic. Leul s-a apreciat, dar nu la auzul numelui Boc, ci pentru că, spun brokerii, BNR i-a dat un brânci, iar pieţele s-au bucurat că, theoretic, are cine să aplice acordul cu FMI, iar Bursa nici nu s-a sinchisit, fiind mult prea ocupată cu fuziuni, achiziţii şi praguri la SIF-uri.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ce mai ascunde legea unitară a pensiilor?

Posted: 20 Dec 2009 09:59 AM PST

Impunerea de contribuţii de asigu­rări so­ciale (CAS) pentru veniturile rezultate din drepturi de autor, convenţii civile şi contracte de colaborare a fost inclusă prin­tre amendamentele avansate de Con­siliul Eco­no­mic şi Social (CES) la proiectul legii unita­re a pensiilor. Dacă va fi inclusă în forma finală a proiectului şi, ulterior, adoptată de Parla­ment, propunerea va afecta un nu­măr mare de persoane: agenţi de vân­zări, ingineri, contabili, traducă­tori, arhi­tecţi, artişti, notari sau jurnalişti.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Crăciun ciuruit!

Posted: 18 Dec 2009 01:04 PM PST

A doua zi de Crăciun, preotul unei biserici se uită la scena Naşterii şi observă că Iisus lipseşte dintre statuete. Când iese afară, vede un băieţel cu o maşinuţă roşie în care era aşezată statueta pruncului Iisus. „De unde ai luat statueta asta, micuţule?“, îl în­treabă preotul. „Din biserică“, zice băieţelul. „Şi de ce ai luat-o?“ „Cam cu o săptămână înainte de Crăciun, m-am rugat pruncului Iisus şi i-am promis că, dacă-mi va aduce o maşinuţă ro­şie de Crăciun, el va fi primul pe care-l voi plimba cu ea!“


Foşnetul bancnotelor, foşnetul ziarelor

Posted: 18 Dec 2009 01:03 PM PST

Guvernul Boc N+1 preia dezastruoasa moştenire a guvernului Boc N Luni: „Inflaţia sare din graficul BNR“, ne anunţă Curierul Naţional, cu detalii: „Rata anuală a crescut în noiembrie de la 4,3 la 4,65%, după opt luni consecutive de scădere. Fi­nan­ciarul ne face cunoscute „Princi­pa­lele temeri ale românilor: situaţia econo­mi­că, inflaţia, şomajul şi in­fracţiona­li­tatea“. Să ne temem de greci şi când cer ajutor? Asta rezultă din Ziua: „S.O.S. Angela Mer­kel: sal­vaţi Grecia de la faliment. Can­celarul german chea­mă cele 16 ţări din zona euro să acorde sprijin economiei ele­ne, ajunsă în stare critică“.


Declaraţia săptămånii

Posted: 18 Dec 2009 01:02 PM PST

Din păcate, ce am auzit din discuţiile preliminare ale lui Emil Boc cu cei de la FMI, impozitul forfetar va rămâne şi probabil măsurile anti-criză din 2009 vor rămâne şi în 2010. Este un program copy-paste, cum ar spune unii. Am fi de râsul Europei să continuăm cu un plan anti-criză recunoscut intern şi internaţional ca fiind un eşec Mircea Geoană, preşedintele PSD


Bomba săptămånii

Posted: 18 Dec 2009 01:02 PM PST

Emil Boc este premierul demis interimar desemnat Săptămâna trecută, Traian Băsescu a reuşit, încă o dată, să surprindă pe toată lumea. Cum? Păi în stil de mare campion. În timp ce toată opinia publică se aştepta ca din pălăria de la Cotroceni să răsară un iepure dintr-o specie necunoscută - specia „iepure independent“, preşedintele reales a blufat cu cea mai previzibilă dintre opţiuni: aparent eternul şi fără îndoială fascinantul Emil Boc.


Părerea mea!

Posted: 18 Dec 2009 01:00 PM PST

OK: Crin Antonescu Puterea corupe, puterea absolută corupe în mod absolut! Crin Antonescu a demonstrat în aceste zile că şi-a însuşit observaţia Lordului Acton şi a rezistat tentaţiei de a ceda presiunilor preşedintelui reales Traian Băsescu, dar şi celor la care a fost supus din partea organizaţiilor locale PNL. Dincolo de nepotrivirile de caracter dintre cei doi, Antonescu pare conştient şi de prăpastia doctrinară care-i separă.


Tranzacţia anului: Oltchim a preluat petrochimia de la Petrom

Posted: 18 Dec 2009 01:00 PM PST

La exact trei ani de la începerea negocierilor, Petrom a vândut către Oltchim activitatea de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti Tranzacţia încheiată vineri între cele două companii este în a­vantajul ambelor părţi. Petrom îşi continuă astfel politica de restructurare a unor activităţi care nu fac par­te din obiectul de bază, iar Olt­chim reuşeşte să-şi asigure din surse proprii principala materie primă.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Colinde în loc de cozonaci

Posted: 20 Dec 2009 09:51 AM PST

Încrederea în consum s-a situat în noiembrie 2009 la cel mai scăzut nivel (-50) de când este calculat acest indicator, respectiv mai 2001. Comparativ, în noiembrie 2008, doza de pesimism era semnificativ mai re­dusă (-24), la fel ca în noiembrie 2007 (-15) sau no­­iembrie 2006 (-21). Principala temere a ce­lor care sunt decişi să strângă cureaua se lea­gă de posibilitatea de a deveni şomeri, în si­tua­ţia în care disponibilizările din sectorul pri­vat au înregistrat un ritm accelerat de creştere în ultima perioadă.


PD-L şi-a numit miniştrii mimând democraţia de partid

Posted: 20 Dec 2009 09:58 AM PST

Cei 66 de membri ai Co­legiului Director al PD-L au aprobat, la sfâr­şitul săptămânii trecute, prin vot, propunerile de miniştri ai partidului, pentru viitorul guvern con­dus de premierul desemnat Emil Boc. Vasile Blaga, nominalizat pentru Ministerul Administra­ţiei şi Inter­ne­lor, a primit 65 de voturi. La Mi­nis­terul E­co­nomiei, Comerţului şi Me­diu­lui de Afaceri, Adriean Vi­deanu a obţinut 61 de voturi pentru. Radu Berceanu, nominalizat la Transpor­turi, a fost votat de 51 dintre membrii Colegiului Director. Pentru Mi­nisterul Dezvoltării Regio­na­le şi Turismului, Elena U­drea a primit 55 de voturi pentru şi 11 împotrivă.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Un fleac, l-a nominalizat...

Posted: 18 Dec 2009 12:49 PM PST

La auzul veştii că noul premier va fi de fapt cel vechi, cel demis şi cel interimar, adică Emil Boc, publicul a fost consternat. Nu ne referim la majoritatea celor 5,2 milioane de votanţi ai lui Traian Băsescu, aceştia au o relaţie specială cu El Lider Maximo şi n-ar cuteza să-i aducă vreun reproş nici măcar în gând. Nu ne referim nici la cele câteva sute de mii de fani înfocaţi ai lui Geoană, care l-au votat din convingere şi drag de „rrr”-urile sale simpatico, şi nu pentru că se săturaseră de Băsescu. Ne referim aşadar la toţi ceilalţi români, sau cum îi place noului etalon de demagogie de la PSD să-i numească - grupul de interese al românilor. Sau, dacă vreţi, România tăcută şi profundă.


„Financiarul“ a dat startul promovării femeilor în afaceri

Posted: 18 Dec 2009 12:44 PM PST

Promovarea femeilor în socie­tate, în politi­că, în afaceri devine uneori o misiune di­ficilă pentru că este etiche­tată drept un act feminist. Cu toa­te acestea, femeile şi-au câş­ti­gat locul lor în rând cu băr­baţii, demonstrând că au şi calităţi manageriale, nu doar cele dăruite de mama natură. De la această pre­misă a pornit ziarul „Finan­ciarul“ o campanie numită generic „Feme­ia conduce!“. Este un proiect care urmă­reşte încurajarea ti­nerelor de a intra în afaceri şi a de­monstra că nu sunt mai prejos decât bărbaţii în obţi­ne­rea de performanţe antreprenoriale şi, desigur, profit.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Românii strâng degeaba cureaua: preţurile nu scad, ci dimpotrivă

Posted: 20 Dec 2009 09:57 AM PST

Construcţiile au înregistrat, pentru al doilea trimestru consecutiv, cel mai important declin al volumului de activitate, dar, din nou, nu ele au avut cea mai mare contribuţie la scăderea PIB, ci comerţul. Pe de altă parte, din păcate, România nu înregistrează doar unul dintre cele mai puternice reculuri din UE, dublu decât media comunitară, ci şi una dintre cele mai înalte rate anuale ale inflaţiei din Uniune (4,6%).


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Eurostat: România, cea mai neprimitoare ţară din UE

Posted: 18 Dec 2009 12:37 PM PST

Cel mai mare grup de emigranţi din UE este cel al românilor, în număr de 1.677.000, dar România găzduieşte cei mai puţini străini - doar 26.000 de persoane. Î n ciuda crizei, americanii rămân cei mai ino­vativi din lume. Nemţii au cea mai bu­nă infrastructură. Finlandezii - cel mai bun sistem educaţional. Suntem şi noi fruntaşi la ceva? Da, România e campioană europeană la lipsa de transparenţă a actului de guvernare, vicecampioană la favoritism în de­ciziile Gu­vernului şi se găseşte în apropierea podiumului la risipirea banului public. Iar dacă în pri­vinţa politicilor publice se mai gă­sesc una-două ţări în UE care să fie gestionate mai prost de


ASRO, un ONG care ia partea leului dintr-o afacere cedată gratuit de stat

Posted: 18 Dec 2009 12:33 PM PST

În urmă cu 10 ani, Institutul Ro­mân de Standardizare schimba uni­forma de stat cu o haină privată nou-nouţă. Metamorfoza a dat naş­tere Asociaţiei de Standardizare din România (ASRO), entitate care a fost împuternicită să gestioneze un domeniu de importanţă majoră în economia statului. Problema este că în prezent ASRO nu mai co­respunde principiilor care au stat la baza înfiinţării sale, ci este doar o afacere privată ca oricare alta.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

România, 2009: Zilnic dispar 1.000 de salariaţi şi „se nasc“ 200 de pensionari

Posted: 18 Dec 2009 12:30 PM PST

Numărul de salariaţi înregistraţi oficial s-a redus numai în luna octombrie cu peste 40.000, iar cel al pensionarilor a sporit cu aproape 8.500, reiese din datele coroborate ale Institutului Naţional de Statistică (INS) şi Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS). Pe de altă parte, tot statisticile INS demonstrează că, în sectorul public, numai învăţământul a trecut la restructurare, în timp ce în administraţie publică, apărare, asigurări de sănătate şi asistenţă socială personalul era mai numeros faţă de începutul anului.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Cacealmaua marii restructurări bugetare

Posted: 20 Dec 2009 09:59 AM PST

Executivul a convenit cu FMI reducerea cheltuielilor bugetare cu 2,5% din PIB şi, ambiţios, după chipul şi asemănarea premierului Emil Boc, s-a şi pus pe treabă. A avizat peste 60 de hotărâri prin care a concediat 7.800 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale. Economiile obţi­nu­te la buget: 150 de milioane de lei (0,03% din PIB).


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Punct. Şi de la capăt... (II)

Posted: 18 Dec 2009 12:21 PM PST

Decizia Curţii Constituţionale a asigurat continuitatea şi, de ce să nu recunoaştem, stabilitatea politică a Ro­mâniei. O decizie în fa­voa­rea lui Mircea Geoană ar fi creat nu doar complicaţiile de moment, uşor previzibile - repetarea turului II, cheltuieli în plus, încă o săptă­mâ­nă de campanie, încă un timp în care ar fi lipsit un gu­vern legitim, întârzierea împrumutului de la FMI etc., etc. -, ci şi complicaţii de perspectivă. Dintre acestea, precedentul este cel mai periculos.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Vibraţii de marketing

Posted: 18 Dec 2009 12:20 PM PST

Acum câteva zile am dat peste o chestie ciudată în raft, la supermarket. Un aparat de ras cu lame, electric. Aparent, o baterie mică îl face să freamăte de nerăbdare să se întâlnească cu obrazul meu, care sigur că merită tot ce e mai bun. Conform prospectului (citat cu aproximaţie), vibraţia asta face din lame adevărate secure ale călăului, care retează scurt şi cu sete firele de păr scăpate altminteri de lama normală, placidă, indiferentă.


Creditarea tip amanet, o cămătărie cu dobânzi de peste 300%

Posted: 18 Dec 2009 12:18 PM PST

Deşi bancherii se plâng că solici­tările foarte reduse de împrumuturi din partea populaţiei stau de fapt la baza îngheţului creditării, o afacere de nişă se dezvoltă puternic: creditarea prin amanetarea diverselor obiecte, în special bijuterii de aur. Reprezentanţii BNR consideră că este vorba de un fenomen social, amplificat de restricţiile impuse de bănci. Casele de amanet au um­plut străzile, atât în zonele centrale ale Capitalei sau ale altor oraşe mari din ţară, cât mai ales în cartierele să­r­a­ce.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Niciun comentariu: