Zi de Zi

Zi de Zi


Investitiile scolare resuscitate de Guvern

Posted: 30 Dec 2009 04:58 AM PST


Ministerul Finantelor Publice a alocat aproape 150 de milioane de lei pentru finantarea investitiilor derulate la unitatile de învatamânt preuniversitar prin Hotarârea de Guvern nr. 1.531 lei publicata în Monitorul Oficial în data de 9 decembrie. În fruntea clasamentului national se afla judetul Mures, care a primit cea mai mare suma, în valoare de 5.235.000 lei.

Banii, folositi pentru achitarea facturilor restante
„Au primit fonduri cei care în cursul anului 2009 au avut proiecte de executat si anume constructie sau renovare de scoli si care n-au putut plati facurile. Sunt cazuri în care scolile n-au primit banii necesari pentru plata integrala a facturilor, ci doar o parte din bani", a declarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Mures, Lokodi Edita Emoke. Potrivit presedintei CJ Mures, una din explicatiile pentru care Muresul a primit cea mai mare suma din partea guvernului este numarul mare de investitii derulate în scolile din judet. „Înseamna ca la noi sunt cele mai multe investitii din tara, din pacate nefinalizate si neplatite în totalitate", a afirmat Lokodi Edita Emoke.
Viorel Socol, inspector scolar adjunct în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Mures, cel care raspunde de investitiile din scolile muresene, a explicat ca banii sositi de la Guvern sunt bineveniti, urmând sa fie utilizati, dupa caz, pentru finalizarea sau continuarea unor investitii aflate în curs de derulare, dar neachitate catre furnizori. „Ma bucur ca suntem primii la nivel national, pentru ca avem multe obiective de investitii începute, iar o parte vor putea fi finalizate sau, dupa caz, continuate. Cu acesti bani vor fi platite facturile emise si neachitate pentru o serie de lucrari de reparatii sau reabilitare a unor unitati de învatamânt din judet", a precizat Viorel Socol.

Scoala termoizolata la Fântânele
În comuna Sânpaul s-au primit 100.000 lei pentru Gradinita cu program normal. "Lucrarile au fost terminate în octombrie iar acum mai avem niste restante de plata. Activitatea a început în gradinita. Lucrarile au fost efectuate de catre firma SC Oltexim SRL", a declarat Simon Istvan, primarul comunei. 10.000 lei au fost alocati si pentru scoala cu clasele I-VIII din Bereni. "Este vorba despre lucrari de reabilitare si anume despre încalzirea centrala. Firma Lastro se ocupa de aceste lucrari", a spus Majlath Karoly, primarul din Bereni.
Scoala cu clasele I-VIII din localitatea Gheorghe Doja a primit si ea 80.000 lei pentru reabilitare. "Lucrarile sunt terminate si trebuie sa mai achitam niste bani. Lucrarile au fost efectuate de catre SC Aplas SRL", a spus Iszlai Tibor, primarul comunei Gheorghe Doja.
În comuna Fântânele, scoala cu clasele I-VIII a primit suma de 50.000 lei. "Scoala trebuie termoizolata. Noi avem o echipa de muncitori care vor efectua lucrarile asa ca nu am angajat nici o firma", a precizat primarul Laszlo Arpad. În comuna Brâncovenesti s-au primit 20.000 lei pentru scoala cu clasele I-VIII. "Noi am investit pâna acum 2 miliarde pentru aceasta scoala si dupa terminarea lucrarilor am ramas dator firmei. Firma este din Reghin dar nu îi mai tin minte numele", a explicat primarul Ordog Ferencz.

Lucrari neterminate la Gornesti
Scoala din Corunca a primit 230.000 lei pentru a putea fi terminata. "Scoala a fost începuta în 2008 prin program guvernamental si din cele 32 de miliarde necesare noi am facut lucrari cam de 10. Speram ca în 2010, la începutul anului scolar, scoala sa fie gata. Firma care efectueaza lucrarile este SC Construct SRL", a declarat Nagy Martin, primarul comunei Corunca. Tot 230.000 lei s-au primit si la scoala din Vargata. "Avem încalzirea centrala dar scoala trebuie izolata. Eu nu am aflat înca de bani si nici nu stiu ce firma va lucra", a spus primarul Balogh Istvan.
Comuna Gornesti a primit tot pentru scoala suma de 270.000 lei. "Scoala este neterminata, s-a finalizat parterul, iar în iunie speram sa o terminam cu totul. Firma care se ocupa cu lucrarea se numeste SC Building Invest SRL", a spus Kolcsear Gyula, primarul comunei. 30.000 lei a primit scoala cu clasele I-VIII din comuna Mica. "Este vorba despre termopane. Pentru asta avem nevoie de acesti bani. Firma care efectueaza lucrarile se numeste SC Roltrans SRL", a declarat Szekely Ladislau, primarul localitatii.

Aeroterma la scoala din Bogata
Scoala din Bogata a primit la rândul ei suma de 25.000 lei pentru reabilitare. "Trebuie sa punem o aeroterma în sala de sport. Si vom mai folosi pentru baile din scoala. Nu mai stiu numele firmei. Cei de la conducerea scolii s-au ocupat de aceasta problema", a spus primarul Barta Laszlo. Comuna Ernei a primit 25.000 lei pentru reabilitarea scolii. "Lucrarile sunt terminate. Aveam nevoie de banii acestia pentru usi si ferestre. Nu stiu numele firmei", a spus primarul Janosi Ferenc. Pogaceaua a primit pentru scoala cu clasele I-VIII suma de 100.000 lei. "Am executat lucrari de reabilitare în avans cu 3,6 miliarde. Acum trebuie sa platim datoriile. Firma care a executat lucrarile este SC Robau SRL, o firma din Ludus", a declarat Viorel Suteu, primarul comunei. Scoala cu clasele I-VIII din localitatea Danes a primit suma de 64.000 lei pentru lucrari de reabilitare. "Vom folosi acesti bani pentru încalzirea centrala a scolii. Nu mai tin minte numele firmei cu care avem contract", a afirmat primarul Nicolae Mosora.

100.000 lei la Târnaveni
În Târnaveni s-au trimis în total 100.000 lei pentru Gimnaziul Traian si pentru Colegiul Tehnic. "În cazul Colegiului Tehnic este vorba despre o sala de sport care are nevoie de acei bani, iar pentru Gimnaziul Traian este nevoie la reabilitarea unor sali de clasa. Nu mai stiu sigur... cred ca firma Electroserv", a precizat primarul Alexandru Matei. 60.000 lei a primit si scoala din Saschiz. "Este vorba de o lucrare facuta pentru care avem restanta din 2008. Datoria este de 1,6 miliarde si o sa dam acum cât primim de la Consiliul Judetean Mures si speram sa facem rost si de restul banilor. Nu stiu numele firmei, este din Brasov", a explicat primarul comunei, Ovidiu Soaita.  

Cine au mai primit bani?
Au mai primit bani de la Guvern scolile din Neaua (205.000 lei), Miercurea Nirajului (230.000 lei), Sovata (400.000 lei), Craciunesti (380.000 lei), Sântana de Mures (30.000 lei), Papiu Ilarian (100.000 lei), Bahnea (80.000 lei), Zagar (50.000 lei), Ludus (265.000 lei), Râciu (66.000 lei), Chetani (100.000 lei), Hodac (150.000 lei), Viisoara (100.000 lei), Atintis (50.000 lei), Gurghiu (50.000 lei), Deda (100.000 lei), Iclanzel (25.000 lei), Livezeni (50.000 lei), Batos (25.000 lei), Cuci (25.000 lei), Ideciu de Jos (25.000 lei) si Petelea (30.000 lei)  


Lokodi Edita doreste un an nou bogat în investitii pentru Mures

Posted: 30 Dec 2009 04:56 AM PST

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Mures, Lokodi Edita Emoke, s-a declarat multumita de anul încheiat, precizând ca desi a fost unul destul de greu din punct de vedere al resurselor financiare, acest lucru nu s-a reflectat negativ în activitatea institutiei pe care o conduce. „Nu pot sa spun ca încheiem anul cu deficiente, pentru ca nu e asa. Adevarul e ca noi niciodata nu ne-am aruncat la a cheltui în plus fata de cum prevedem ca va merge. Am realizat investitiile de la Aeroportul „Transilvania" care e pus la punct acum, am început procesul de expropriere în zona si avem deja cinci hotarâri judecatoresti prin care proprietarii de terenuri au acceptat pretul oferit de noi", a declarat Lokodi Edita Emoke.
Referindu-se la anul viitor, presedintele CJ Mures a spus ca îsi doreste ca investitiile pentru dezvoltarea judetului sa continue, chiar daca din punct de vedere financiar 2010 nu se anunta a fi unul cu un buget mare. „Îmi doresc sa depunem cele doua proiecte mari pe care le avem la Bruxelles, sa semnam contractul pentru investitia turistica de la parcul cu motor, sa construim Teatrul Ariel, sa renovam Hotelul Parc, sa restauram Cladirea palatului Administrativ, a Palatului Culturii si a Bibliotecii Teleki si lista ar putea continua. Se anunta un an foarte greu din punct de vedere financiar pentru ca va trebui sa contractam probabil un împrumut bancar pentru a suporta cofinantarile pentru ca bugetul nostru nu cred ca va fi asa de bogat încât sa suporte toate aceste investitii", a precizat Lokodi Edita Emoke.


Doua decenii de (R)evolutie. La multi ani, 2010!

Posted: 30 Dec 2009 04:54 AM PST


S-au scurs, iata, doua decenii de la Revolutia din 1989, moment propice pentru a realiza bilanturi, dar si de a privi spre viitor, mai ales ca ne aflam în pragul trecerii catre un an nou.
Îmi amintesc, copil fiind, ca m-am bucurat în decembrie 89, alaturi de alti pustani de vârsta mea, ca în sfârsit vom avea mai multe filme si desene animate la televizor. Între timp, adolescentii de atunci s-au maturizat si au realizat ca în conditiile în care cu o alocatie de stat pentru copii cumperi câteva doze de lapte, desenele animate si filmele nu tin de foame...
Tineretul avea, asa cum era normal, alte aspiratii, cum ar fi nevoia de exprimare libera si dorinta de a calatori liber peste granite. Cu timpul, visatorii de atunci si-au dat seama de duritatea capitalismului si de faptul ca degeaba ai pasaport în buzunar daca esti somer sau ai un salariu de mizerie care abia îti permite sa traiesti la limita, daramite sa mai calatoresti.
Sa nu uitam de vârstnici. Si eu s-au bucurat ca în sfârsit scapa de statul la cozi pentru a cumpara doua portocale si de cartelele pentru alimente, ca vor avea caldura în case sau ca nu vor mai avea parte de seri petrecute la lumânare, din cauza economiilor facute de stat. Acum magazinele abunda de fructe exotice, alimentele se gasesc din belsug în comert, resursele nu mai sunt rationalizate, numai ca cei care au supravietuit au, în marea lor majoritate, pensii umilitoare pentru a-şi asigura cele de mai sus.
Putini dintre noi au anticipat, în 1989, ca o parte din idealurile Revolutiei vor fi naruite de smecherii care ne conduc, parcă la fel de numerosi, voraci şi rezistenţi în faţa schimbării precum un nor de lacuste imun la insecticide, care nimiceste tot ce iese în cale. Dar, orice s-ar spune, am evoluat. Avem ochii mai deschisi, urechile mai ciulite si gurile mai slobode. Suntem mai liberi si cu toate tarele acestor vremuri tulburi, ne-a mai ramas, din fericire, si o doza de optimism...
Va multumim, dragi cititori, ca ne-ati fost alaturi în 2009 si va doresc, în numele tuturor colegilor mei, un an nou mai bun, cu sanatate, plin de succese si împliniri!
La multi ani, 2010!


Ramona Friciu, un manager împlint

Posted: 30 Dec 2009 04:48 AM PST

Ramona Friciu este lector universitar în cadrul Universităţii „Hyperion", sucursala Reghin si preda managentul la Fundatia „Laurenţia." Despre anul care a trecut si planurile de sarbatori am discutat cu tanara reghineanca.

Reporter: Va rog sa va prezentati cititorilor nostri.
Ramona Friciu: Am absolvit în anul 2002 Universitatea „Transilvania" din Braşov, specializare Relaţii Internaţionale, iar în 2005 Facultatea de Drept în cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir" din Târgu-Mureş. Momentan sunt director economic la Seka LTD Company SRL şi lector universitar la Fundaţia „Laurenţia" condusă de doamna Laurenţia Grosu. Aici predau din anul 2005. Am avut până în prezent două promoţii de absolvenţi.
Rep.: Câţi studenţi aveţi şi ce credeţi că îi motivează să se specializeze în acest domeniu?
R.F.: În general o serie are circa 80 de studenţi în anul I. Studenţii noştri majoritatea au peste 30 de ani şi ori deţin o afacere ori lucrează în domeniul privat sau administraţie şi au nevoie de studii pentru a promova profesional sau pur si simplu pentru a-şi păstra locul de muncă.
Rep.: Care este gradul de promovabilitate al studenţilor de la specializarea management?
R.F.: În general, 100%. Studenţii au o anumită vârstă care îi face mai responsabili şi iau mult mai în serios totul.
Rep.: Persoanal, ca femeie de afaceri, ce aţi învăţat din această criză economică?
R.F.: Am învăţat în primul rând să îmi gestionez cât mai bine cheltuielile fără a reduce numărul de personal şi salariile. Am învăţat să gestionăm celelalte cheltuieli şi să fim atenţi la fiecare leu cheltuit, să fim mai serioşi faţă de oameni noştri să îi specializăm  pentru a câştiga calitate. 
Rep.: Cum vă veţi petrece sărbătorile de iarnă?
R.F.: Dat fiind faptul că sunt însărcinată şi cel de-al doilea copil e pe drum, care se pare că va fi băiat Crăciunul îl voi petrece în familie cu soţul, cu băiatul nostru Alexandru-Mihai şi cu părinţii mei la o cabană în Răstoliţa, iar Revelionul alături de prieteni profesori şi cu mai mulţi apropiaţi la un restaurant al unui fost coleg de liceu.  


Adela Bocskor e Miss „cea mai buna tentatie”

Posted: 30 Dec 2009 04:48 AM PST

Un spectacol incendiar care s-a lasat asteptat o ora... dar a meritat din plin. Luni, 21 decembrie, începând cu ora 20.00, Sala Teatrului National din Târgu-Mures a început sa se umple de multi tineri. Publicul a fost în mare parte format din sustinatori ai fetelor, colegi de facultate sau prieteni.
Seara a început cu o prezentare a fetelor îmbracate în costum de craciunita iar apoi si-au facut aparitia mult asteptatele gazde ale serii: Cosmina Pasarin, care a atras ca de obicei privirile tuturor barbatilor si Ionut Iftimoaie care a cam fost coplesit de emotii printre atâtea fete frumoase. Domnisoarele au prezentat apoi cinci tinute printre care cele elegante, lenjerie intima dar si de club sau unicat. Fiecare prezentare a fost alternata cu mai multe momente artistice oferite de catre campioni ai dansului din Mures dar si de un recital de colinde si cântece de dragoste interpretate de catre Ovidiu Bucsa din Sighisoara. Lumea s-a distrat, a cântat colinde si mai ales a admirat frumusetile care defilau pe scena. Invitatii speciali nu s-au lasat prea mult asteptati... cei de la Directia 5 au încântat pe toata lumea cu piesele lor într-un concert incendiar.
Juriul, din care a facut parte si doctorul Benedek Istvan, a avut o misiune dificila sa decida câstigatoarea, deoarece toate fetele aratau foarte bine. Dar în final s-a decis... Adela Bocskor în vârsta de 22 de ani este cea mai frumoasa dintre toate si a câstigat titlul de Miss „Next Temptations"... fiind cu adevarat o tentatie.
Toate participantele si invitatii au mers apoi la un after-party în Club Sense unde au sarbatorit încheierea cu brio a primei editii a acestui eveniment. 


Bilant pozitiv pe 2009 la Chiheru de Jos

Posted: 30 Dec 2009 04:48 AM PST


Comuna Chiheru de Jos intampina anul 2010 cu credinta si speranta de mai bine. Despre realizarile anului 2009, precum si perspectivele anului care bate la usa, am discutat cu Emanoil Hurdugaci, primarul comunei Chiheru de Jos.

Reporter: Cum a fost anul 2009 pentru comuna Chiheru de Jos?
Emanoil Hurdugaci: Daca guvernantii nostri nu prea au avut grija de noi, a avut Dumnezeu grija de noi, si ne-a dat un an bun, din punct de vedere agricol. Pe suprafata cultivata la nivelul comunei am avut recolte bune, la porumb in special, la paioase si zarzavaturi, unde am avut un an bun. In ceea ce priveste administratia, de asemenea sunt multumit, deoarece am lasat ceva bani din anii precedenti, prin fondul de rulment, si am reusit indeplinirea obiectivelor propuse.
Rep.: Despre ce este vorba?
E.H.: In primul rand am reusit sa predam un proiect integrat pe Masura 322, care speram sa fie aprobat spre finantare. Din banii pe care i-am avut, am reusit repararea integrala a drumurilor dintre Serbeni si Urisiu de Sus, Urisiu de Jos-Chiheru de Jos. De asemenea am realizat o baza sportiva moderna la Scoala Generala din Chiheru de Jos. Am reusit constructia cele de a doua cabane pentru agroturism de la Campul Cetatii, care se afla pe teritoriul comunei nostre.
Rep.: Cu ce probleme v-ati confruntat?
E.H.: Problemele au fost legate in special de finantarea de la judet, in ceea ce priveste asistenta sociala, unde am fost nevoiti ca din fonduri proprii sa dam niste bani, si nu am dorit ca oamenii sa ramana fara acest ajutor. In general subfinantarea a fost una din marea noastra problema.
Rep.: Cum vedeti anul 2010?
E.H.: Speranta moare ultima si dorim ca in anul care vine sa simtim cat mai putin aceasta criza. Speram sa terminam drumul din Chiheru de Sus, dintre vai si fanate, unde exista un castru roman. Din pacate nu am obtinut aprobarile necesare pentru a face niste cercetari arheologice acolo, desi am solicitat la Muzeul Judetean de circa sapte luni de zile, fonduri. De asemenea pentru 2010, avem in plan repararea capitala la caminul de la Urisiu de Jos, precum si o statie de tratare a apei in localitatile Urisiu, si extinderea retelei de apa la nivelul comunei. Proiecte sunt, dar toate depind de finantare si de modul cum vom obtine bani de la buget.
Rep.: Cum intampinati sarbatorile de iarna?
E.H.: Am reusit sa impodobim prin instalatii si jocuri de lumini toata comuna, completate de jocurile traditionale, care se vor incheia de Boboteaza, cand va fi organizat Balul insuratilor, cu sprijin din partea primariei, in ceea ce priveste organizarea.
Rep.: Un gand la final de an?
E.H.: Locuitorilor comunei Chiheru de Jos sa le dea Dumnezeu sanatate, sa avem in continuare credinta in Cel de Sus, cu speranta ca noul an sa fie unul bun pentru noi toti!


Akos Mora spera sa vada luminita de la capatul crizei

Posted: 30 Dec 2009 04:48 AM PST

 

Consilierul judetean Akos Mora, asociat si director al firmei SC Moragroind SRL din Târgu-Mures, apreciaza ca anul 2009 a fost unul dificil pentru mediul de afaceri si în special pentru manageri, a caror capacitati de conducere au fost serios testate de criza economica. În opinia consilierului judetean, 2010 va fi un an la fel de dificil, în care vor reusi sa supravietuiasca doar întreprinzatorii care vor lucra mai mult, mai cu calitate si cu costuri mai mici.

Reporter: Cum a fost 2009 pentru omul de afaceri Akos Mora?
Akos Mora: A fost un an plin de provocari, în care pe niste conditii mai grele de piata ca sa zic asa, ai fost obligat sa fii mult mai atent la partea de costuri si la planificarea activitatii. A fost un an care ne-a provocat destul de bine capacitatile manageriale.
Rep.: Cum caracterizati activitatea avuta în cadrul Consiliului Judetean Mures?
A.M.: La Consiliul Judetean Mures exista o predictabilitate mai mare decât în alte zone ale administratiei, pentru ca aici lucram pe proiecte, multe dintre acestea pe bani europeni. Avem în acest moment o problema de urmatorul gen: sa vedem cum sa asiguram cofinantarea tuturor proiectelor câstigate si pe care speram sa le câstigam în viitorul apropiat. Din acest punct de vedere Consiliul Judetean Mures este pe un drum bun, sanatos, corect în ceea ce priveste dezvoltarea judetului. Am avut un an care a continuat pe aceeasi linie ca si în cei trecuti, si anume cea a dezvoltarii infrastructurii judetului Mures.
Rep.: Ce asteptari aveti pentru anul 2010?
A.M.: Foarte mari. În primul rând asteptam predictabilitate si sper sa apucam sa vedem putin luminita de la capatul tunelului, pentru ca în acest moment cum se prefigureaza anul 2010 nu arata deloc mai bine decât 2009. Dimpotriva, cred ca va fi unul mai greu si cei care vor fi chibzuiti si vor lucra mai mult, mai cu calitate si cu costuri mai mici, vor sta în picioare.


Ce s-a întâmplat cu idealurile Revolutiei?

Posted: 30 Dec 2009 04:48 AM PST

Presedinele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, deputatul UDMR Borbely Laszlo, a declarat luni, 21 decembrie, în sedinta solemna a Parlamentului, ca pentru ceea ce s-a întâmplat în zilele Revolutiei a meritat sa traiasca. „Da, a meritat sa traiesc! Au meritat acele zile, care sunt unice în viata fiecaruia si îmi pare rau ca nu suntem astazi mai multi, pentru ca trebuie sa ne punem întrebarea: ce am facut în acesti ani? Ce am facut fiecare acolo unde ne-a trimis soarta? Ce am facut pentru acele idealuri care au fost formulate foarte simplu de acei tineri care au fost în strada?", a spus Borbely Laszlo. Presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor a amintit ca „flacara" Revolutiei s-a aprins la Timisoara, oras multietnic, tolerant, unde „s-au strâns si români si maghiari si germani". „A fost si la Târgu-Mures revolutie la 21 decembrie si s-a tras în revolutionari. Au murit sase oameni, trei de etnie româna si trei de etnie maghiara, într-un oras unde aproape jumatate erau de etnie româna si aproape jumatate de etnie maghiara", a aratat deputatul UDMR.
Borbely Laszlo a mai spus ca a crezut atunci ca oamenii au obtinut libertate, dar momentul revolutiei a fost urmat de cel al conflictelor interetnice din martie 1990 de la Târgu-Mures, când „au fost învrajbiti românii si maghiarii unii impotriva altora de catre strigoii trecutului". „Atunci au fost sase morti si 300 de raniti. Au urmat însa mineriadele. Acum suntem membri UE si NATO, dar oare am facut tot ce trebuia sa facem în spiritul a ceea ce acei revolutionari au dorit atunci când au iesit în strada?", s-a întrebat Borbely Laszlo, care a sustinut ca aceasta întrebare trebuie pusa, în conditiile în care, dupa 20 de ani de la Revolutie, consiliul local din Târgu-Mures a votat ridicarea unei statui a generalului Gusa, care, în opinia sa, „a avut un rol cel putin controversat în acele zile". „Acest general a fost învinuit într-un proces, împreuna cu alti generali, dar a murit în 1994. Sa-i fie tarâna usoara, dar nu cred ca dupa 20 de ani avem nevoie de asemenea statui!", a încheiat Borbely Laszlo.

 


„Orchestra celor 100 de tigani din Ungaria” a umplut Palatul Culturii

Posted: 30 Dec 2009 04:47 AM PST


Cea mai mare orchestra sinfonica de tigani din lume a umplut fiecare particica din scena salii de spectacole a Palatului Culturii, luni, 21 decembrie, de la ora 19.00. Biletele au fost epuizate înainte de concert iar sala, bineînteles, a fost plina ochi. „Orchestra celor 100 de tigani din Ungaria" a fost fondata în 1985, atunci când Sándor Járóka, la acel timp cel mai faimos solist din Ungaria a decedat. Toti tiganii muzicieni s-au strâns la înmormântare iar dupa ceremonie au început sa cânte, în acel moment improvizat nascându-se „Orchestra celor 100 de tigani din Ungaria". Orchestra este formata din aproximativ 60 de viori, noua viole, sase violoncele, zece double basses, sase tambale si noua clarinete. Dupa ce au strabatut Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia,  Rusia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Suedia, Elvetia, Turcia au vizitat si România, mai exact Târgu-Muresul.
Nu stiu daca puteti sa va imaginati cum suna Johannes Brahms, Georges Bizet, Aram Khatchatourian, Gioacchino Rossini, Pablo de Sarasate, Johann Strauss sau Piotr Tchaikovski din 60 de viori, noua viole, sase violoncele, zece double basses, sase tambale si noua clarinete, dar pot sa va spun ca e ceva de nedescris. Daca i-ati ratat, foarte rau, daca ati fost în sala, felicitari!


Povesti despre jazz cu Harry Tavitian

Posted: 30 Dec 2009 04:47 AM PST

 

Pianistul Harry Tavitian, cel mai apreciat jazzman român împreuna cu percutionistul Cserey Csaba au onorat târgumuresenii cu prezenta si cu talentul pentru a treia oara în ultimii doi ani. 21 decembrie 1989 – ziua în care Harry Tavitian avea programate doua concerte la Palatul Culturii din Târgu-Mures, concerte amanate de focuri, de revolutie. Dupa exact 20 de ani, 21 decembrie 2009 – ziua în care Harry Tavitian s-a întors la Târgu-Mures si a concertat în Jazz'n' Blues Club. „Îmi amintesc privirea omului ce a venit la noi si ne-a spus ca ceva nu miroase bine; lacrimile varsate la plecare, când auzeam din gara focuri de arme; cum nu stiam daca-i un vis urât sau chiar se întâmpla", îsi amintea, cu voce tare, Harry Tavitian în timpul concertului.
O incursiune în istoria jazz-ului atât prin vorbe cât si prin sunet; despre cum s-a nascut bluesul, apoi jazz-ul, despre urmasii sclavilor negri din Ameica de Sud ce cântau worksong-uri care s-au transformat în blues, apoi în jazz, au trecut oceanul si au ajuns la urechile europenilor... au trecut pe jub gloante si au ajuns la noi. Un concert de nedescris iar daca m-as chinui sa vi-l explic ar fi în zadar. Vibratiile au ajuns la destinatie dupa ce au dansat mai mult de doua ore deasupra publicului prea cald. „Ati fost si sunteti un public extraordinar. Ma bucur sa constat ca publicul târgumuresean si calitatea lui a ramas aceeasi ca-n anii '80 când veneam an de an, cu drag, la Târgu-Mures", a marturisit Harry Tavitian.
O tema simpla lipita de improvizatii ce curgeau pe aceeasi linie, doi muzicieni extraordinari ce au reusit sa intre subtil în sufletele târgumuresenilor prezenti luni seara în Jazz'n'Blues Club.


Copiii romani adoptati de rudele de gradul IV din strainatate

Posted: 30 Dec 2009 04:47 AM PST


Copii vor putea fi adoptati si de rudele de gradul IV stabiliti in strainatate, nu numai de cele pana la gradul III, daca un proiect de lege al Oficiuliu Roman de Adoptii va fi aprobat.
Proiectul de act normativ se afla in dezbatere publica si, in cazul in care nu va suferi modificari, un copil care nu a putut fi adoptat in Romania, ar putea fi adoptat intr-o alta tara, dar numai de rudele pana la gradul IV. Pe site-ul Comitetului Român pentru Adoptii, la sectiunea Documente în dezbatere, a fost supus dezbaterii Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 273 din 2004 privind regimul juridic al adoptiei. Documentul mai precizează că adoptia internatională se va putea face numai dacă adoptia pe plan national nu s-a putut duce la îndeplinire. Totodată, părintele adoptiv nu se va putea stabili cu copilul înfiat decât într-un stat care are sau va avea încheiate conventii cu România pentru ca acel copil adoptat să poată fi monitorizat vreme de cel putin doi ani de zile din momentul încredintarii adoptiei. "Este posibil ca de la anul sa avem o lege a adoptiilor care va reglementa mai distinct procedura adoptiei. Deocamdata este un proiect inaintat de Oficiul Roman de Adoptii", a declarat Doru Constantin, purtator de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures.

Adoptii internationale pentru rudele de gradul III
In prezent, adoptiile internationale se realizeaza in cazul copiilor care sunt rude pana la gradul III cu familia adoptatoare sau cu unul din sotii din familia adoptatoare ce domiciliaza in strainatate. Acest fapt este argumentat in articolul 39 din Legea 49 din 20 martie 2009, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 102/2008 pentru modificarea si completarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei. "In pofida a ceea ce se vehiculeaza, ca adoptiile internationale sunt interzise este total fals. Adoptiile internationale se desfasoara si acum, una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca familia sau persoana posibil adoptatoare este ca, fiind cetatean strain si avand domiciliul sau rezidenta permanenta in strainatate, obligatoriu trebuie sa fie ruda pana la gradul trei cu minorul pentru care s-a deschis procedura adoptiei interne in Romania. Aceasta este o modificare care a intervenit printr-o ordonanta de urgenta anul acesta", a adaugat Doru Constantin, Acesta a mai precizata ca, pana la aparitia acestei ordonante, singurul cetatean strain ce putea adopta era bunicul patern. Anul acesta in judetul Mures au fost finalizate sase cazuri de adoptii, iar trei sunt pe rol.


Atentie la hotii din buzunare, posete si genti!

Posted: 30 Dec 2009 04:47 AM PST


Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Mures atrage atentia asupra faptului ca perioada sarbatorilor de iarna atrage ca un magnet hotii din buzunare, posete si genti si îndeamna la atentie atunci când ne deplasam în spatii aglomerate. „Aglomeratia si agitatia din perioada sarbatorilor atrag ca un magnet „sutii", adica hotii din buzunare, posete, genti. Acestia, atât femei cât si barbati, actioneaza cel mai adesea în locuri aglomerate: piete, magazine, mijloace de transport în comun/statii, în grupuri de trei - cinci persoane, fiecare stiind forte bine ce are de facut. Unul dintre ei creeaza o diversiune, se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul si îl da mai departe, la a doua sau a treia mâna. Cel care sustrage portofelul are, de regula, o haina sau o punga sau plasa cu care mascheaza mâna cu care „opereaza", a declarat Gabriela Pânca, inspector principal în cadrul IPJ Mures.
Potrivit reprezentantei IPJ Mures, sezonul rece constituie un avantaj pentru hoti, întrucât hainele groase diminueaza „vigilenta" oamenilor, iar agitatia contribuie de asemenea la scaderea vigilentei. „Pentru a evita aceste evenimente, recomandam doamnelor si domnisoarelor sa fie mai precaute la modul în care poarta poseta: întotdeauna aceasta sa fie imobilizata de brat sau sa o tina în partea din fata a  corpului, lipita de haina. De asemenea, evitati transportarea unor sume mari de bani daca nu va luati masuri de siguranta corespunzatoare. Daca totusi aveti asupra dumneavoastra aceste sume, nu tineti toti banii într-un singur loc", a adaugat Gabriela Pânca.

 

Sfaturi împotriva furturilor din locuri aglomerate:
- Barbatii ar fi bine sa poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din fata, cât mai aproape de corp
- În nici un caz nu purtati banii în buzunarele din spate sau în cele laterale
- În mijloacele de transport în comun sau atunci când stati la rând pentru cumparaturi, nu va înghesuiti si nu permiteti sa fiti înghesuiti
- Nu pastrati în acelasi loc banii, actele si cheile de la casa
- Daca totusi ati facut aceasta imprudenta si vi s-au sustras cheile si actele, schimbati de îndata sistemul de închidere a usii locuintei si anuntati furtul actelor de identitate
- Când faceti o plata, nu scoateti toti banii pe care îi aveti, nu-i numarati în vazul tuturor


Optimismul domneste la nivelul conducatorilor sportului muresean

Posted: 30 Dec 2009 04:47 AM PST


Anul 2009 s-a incheiat cu rezultate remarcabile pentru sportul muresean. S-au obtinut rezultate bune la disciplinele individuale, s-au organizat numeroase competitii de masa . Sporturile de echipa au inregistrat insa un important salt valoric, lucru care este deocamdata vizibil doar prin prisma clasamentelor. Aflate la mijlocul anului competitional, se asteapta confirmarea in retur.

 


Doru Borsan, director coordonator al Directiei Judetene pentru Sport Mures
"Doresc tuturor un An nou plin de bucurii, sperante si vise implinite, nu in ultimul rand, multa sanatate. Am depasit un an care desi dominat de criza a fost unul fructuos si sper intr-un an de doua ori mai bun, dominat de succese, sa depasim perioada grea prin care trecem". Noul director coordonator doreste sa-si petreaca cumpana dintre ani acasa, cu familia. "Dupa 20 de ani in care mi-am petrecut sarbatorile in strainatate, vrea ca anul acesta sa gust din plin datinile si obiceiurile de la tara."


Horatiu Cioloboc, director coordonator, Clubul Sportiv Muresul Targu- Mures
"Doresc tuturor antrenorilor sportivilor si angajatilor clubului un an cu multa sanatate si putere de munca. Vom avea nevoie de asta deoarece avem destul de multa treaba. Acum la sfarsit de an trebuie sa analizam si sa cautam solutii pentru a depasi neajunsurile. Aceleasi urari tuturor celor care sunt alaturi de sport si nu numai."


Szalkay Jozsef, presedintele Baschet Club Mures
"Tuturor traditionalele urari de sanatate, fericire si un An nou plin de bucurii. Suporterilor echipei de baschet le adresam multumiri pentru sprijin si ii asteptam pe toti in Sala Sporturilor. Noi le promitem performata si bucurii in anul care vine, sa fie mandri ca sunt mureseni si sunt alaturi de echipa noastra."


Alex Krenek, presedinte executiv Fotbal Club Municipal
"Desi sunt fizic departe, cu sufletul raman in Targu- Mures. Ma bucur ca am incheiat un an bun, oglindit prin prisma pozitiei din clasament. Urez tutror oamenilor din sport si din afara lui, ca presedinte si ca parinte sarbatori fericite, sanatate si un an plin de bucurii. Personal imi doresc sa ne indeplinim obiectivul propus. Chiar daca este unul indraznet, consider ca este realizabil si voi face tot ce-mi sta in putinta. Impreuna vom reusi."

 

Nicolae Neagu, presedinte Clubul Sportiv Universitar Targu- Mures
"Urez in primul rand multa intelepciune celor care gestioneaza destinele sportului romanesc si muresean. Sa nu uite ca sportul este una din valorile cu care ne mandrim, principalul ambasador. Din punctul nostru de vedere, al Clubului Sportiv Universitar, privim cu optimism anul 2010. Principiile pe care am pornit s-au dovedit a fi corecte, adica valorificarea valorilor autohtone."


Violeta Oltean mai crede în Moş Crăciun

Posted: 30 Dec 2009 04:46 AM PST

Violeta Oltean este administrator la SC Maviprod SRL Reghin singurul distribuitor din România a firmei Perkins, cu tot ce înseamnă oferta de motoare, intervenţii în service în garanţie şi post garanţie. Firma reghineană va deveni unic distribuitor al firmei Perkins şi în Ungaria unde se va deschide un show-room de profil din 1 ianuarie 2010.

Rep: Ce aţi învăţat personal din criza financiară din România?
V.O.: Sinceră să fiu noi în criză financiară am fost de când am intrat în afaceri pentru că au fost ani foarte grei cu credite, dobânzi. Acum au scăzut puţin vânzările şi comenzile, dar faptul că nu ne-a prins criza cu credite în bănci a fost mult mai uşor.  
Rep.: Care este secretul succesului?
V.O.: Seriozitatea şi gospodărirea bună a banului. Mulţumesc la Dumnezeu am scăpat de rate şi de câţiva ani lucrăm fără credite chiar ne finanţăm din resurse proprii şi la Maviprod şi la IRUM.   
Rep.: Vă pasionează maşinile?
V.O.: Nu neapărat. Mai mult soţul meu şi băiatul cumpără maşini.
Rep: Ce maşină conduceţi acum?
V.O.: Un X6, dar nu am trecut niciodată de 120 de km/h.
Rep: Care este ultima carte pe care aţi citit-o?
V.O.: Ultima carte pe care am citit-o şi care mi-a plăcut a fost "S-au deschis cerurile" a consilierului local Sorin Pui.
Rep: Care este cel mai frumos crăciun pentru dumneavoastră?
V.O.: Crăciunul din copilărie, de la ţară de la Jabeniţa. Troienele de zăpadă ca în poveşti, cu obiceiurile de iarnă, mirosul de de brad şi aroma de cozonac!
Rep.: Cum v-a cucerit soţul?
V.O.: Cu bunătatea si  cu toate calităţile care îl fac un om deosebit. 
Rep: Ce v-a ajutat mai mult în viaţă inteligenţa sau frumuseţea?
V.O.: Frumuseţea interioară m-a ajutat întotdeauna şi am ales-o întotdeauna pentru că ştiţi bine că cea exterioară e efemeră.
Rep.: Când aţi plans ultima dată?
V.O.: La un film, "Mizerabilii" de Victor şi am mai plans la emisiunea "Dansez pentru tine".
Rep: Unde ati fost la colindat?
V.O.: Doar în familie, acasă, înconjuraţi de prieteni. Crăciunul pentru mine e ceva intim de familie. Să ştiţi că eu tot mai cred în Moş Crăciun şi îmi place Crăciunul pentru că este magic, pentru că ne luminează sufletele, ne face să fim mai fericiţi, mai darnici şi mai buni.                    


Muresenii isi petrec acasa sarbatorile de iarna

Posted: 30 Dec 2009 04:46 AM PST


Oare ce fac muresenii de Craciun si de Revelion? Având în vedere ca 2009 a fost un an extenuant pentru toti, ar merita sa se odihneasca regeste, în statiuni de recuperare din tara sau strainatate. Bugetul însa, mult mai mic ca de obicei, îi va îndemna sa stea mai mult pe lânga casa si sa priveasca de pe geam spectacolul iernii. De obicei, cu doua-trei luni înainte de Sarbatori, lumea începe sa-si caute o destinatie în care sa se simta cât mai bine si sa se poata bucura în liniste de un concediu bine meritat. Anul acesta este însa putin diferit. Agentiile de turism din Mures nu au vândut mare lucru, din cauza bugetului redus pe care muresenii l-au alocat vacantei de iarna.

Austria, Caraibe, Târgu-Mures
Totusi, la Transair Agency, managerii sunt destul de multumiti. Mihaela Antal, reprezentanta companiei, sustine ca a vândut destul de bine pachetele pentru Austria, atât schi cât si shopping. „Merg foarte bine si capitalele europene. Lumea prefera sa plece în afara si mai putin sa petreaca sarbatorile în tara. Acest lucru se întâmpla deoarece la noi este foarte scump. Spre exemplu, acum 2 luni ma uitam si vedeam ca pe Valea Prahovei preturile începeau de la 600-700 euro. Nu mi-a venit sa cred... am crezut ca erau lei, dar nu, erau euro. si asta în conditiile în care preturile în Austria începeau în toamna de la 70 euro", sustine Mihaela Antal. Cei care au ales totusi sa cumpere pachete turistice în tara au optat fie pentru Maramures - asta în cazul tinerilor - fie pentru Baile Felix - cei mai în vârsta. „În Austria, am vândut mai mult servicii de trei stele si clientii au preferat cel mai mult apartamentele private. Preturile au început de la 100 euro/pers si au ajuns pâna la 1000 euro/pers.", ne-a spus Mihaela Antal. Cea mai exotica destinatie pe care Transair a vândut-o pentru aceste sarbatori este o croaziera în Caraibe. 
La Christine Tour, situatia vânzarilor de pachete de iarna nu pare atât de roza. Cristina Bursuc Moraru, reprezentanta companiei, nu e deloc multumita de vânzarile din aceasta perioada. „Am vândut doar câteva pachete la schi în Austria, iar pe intern nimic. Preturile au început de la 700-800 euro/ familie si s-au preferat foarte mult hotelurile cu mese incluse. Cât despre exotism... ce sa mai vorbim. Nimic", ne-a spus Cristina Bursuc Moraru. 

Variante pentru cei care ramân în Mures 
Celor multi, care au ales sa ramâna acasa, cotidianul Zi de zi le sugereaza sa nu stea închisi în apartamente, câta vreme Natura ne-a blagoslovit cu atâta zapada în acest an. Ce variante exista? Destinatiile de top sunt Sovata, Toplita, Valea Muresului si Valea Gurghiului. Cea mai buna optiune pentru cei care vor sa schieze în judetul Mures este Sovata. Lucrarile de infrastructura s-au încheiat si statiunea îsi asteapta turistii în straie noi. "Avem o statiunea curata, cu drumuri si trotuare noi. Mai sunt multe de facut, dar putem vorbi de un oras cu aspect european", se mândreste Péter Ferenc, primarul din Sovata. Aici, Revelionul (minim patru nopti) porneste de la 400 de lei si urca pâna la 2.000 de lei în hotelurile de lux, cu acces la piscina, jacuzzi si sauna.
Proprietarii Complexului Alunis si ai pârtiei de schi au inaugurat un nou teleschi, montat pe pârtia mica. Precizam ca Pârtia Alunis figureaza ca o pârtie cu dificultate medie, desi schiorii spun ca este mult mai dificila, în special din cauza ghetii care apare în jumatatea ei inferioara. Cu o lungime de 1.100 de metri, cu o diferenta de nivel de 350 de metri, pârtia aduna o multime de vizitatori.
O alta destinatie în care turistii se pot simti foarte bine este si Toplita. Aici se face turism înca din 1884, de când familia Banffy a construit primul bazin cu apa mezotermala. Azi, dupa multi ani în care turismul a fost în cadere libera, statiunea este într-o evidenta relansare. Administratia locala a înteles, se pare, ca sansa Toplitei este turismul. De aici si promovarea consistenta care se face zonei si investitiile care au început sa se vada în infrastructura dar si în obiective turistice punctuale, cum ar fi cascada de apa termala. Daca vrei sa te cazezi în Toplita, sau în apropiere, si sa profiti de pârtia de schi, de herghelia de cai pregatiti pentru calarie, sau de bazinele cu apa mezotermala, posibilitatile sunt multiple.

Pensiunile turistice, la tot pasul
Un alt obiectiv turistic cu care muresenii se mândresc este Valea Muresului. Zona cu traditii seculare, cu obiceiuri frumoase de Sarbatori, cu mestesuguri alese. Case frumoase, de oameni gospodari, pensiuni turistice. 
Ultimul obiectiv turistic de pe lista noastra este Valea Gurghiului. Sarbatorile de iarna în aceasta zona sunt… de poveste. Atmosfera „se încalzeste" înca din noiembrie, în sezatori, unde se învata colinzile si celelalte obiceiuri. Aici sunt confectionate si obiectele de recuzita pentru turca, buhai si plugusor, iar la Sfântul Nicolae, în 6 decembrie, are loc o repetitie generala, când sunt adusi chiar si muzicanti, care vor cânta pe tot parcursul sarbatorilor, pentru „proba". Semnul vestirii bucuriei Nasterii Mântuitorului, este dat din seara „Ajunului", de alaiul de copii, care înconjoara acea stea legendara, care i-a calauzit pe magi, spre ieslea nasterii, aducând cu ei, la casele oamenilor, si urarea. Poate cea mai mare atractie de pe Valea Gurghiului este Castelul Lapusna, fosta proprietate a Regelui Carol al II-lea, în prezent detinut de femeia de afaceri Claudia Pescar… Aici era locul favorit de vânatoare al familiei regale a României, al casei de Habsburg si, mai apoi, chiar al familiei Ceausescu.
Castelul Lapusna este compus din 7 corpuri de cladire, cu 35 de camere si un parc în suprafata de 4 hectare.

Revelion în stil moscovit la Hotel Continental
Cei care doresc sa petreaca în Târgu-Mures noaptea dintre 2009 si 2010, au sansa sa se distreze ca niciodata, pentru ca ofertele restaurantelor si hotelurilor pretentioase suna foarte interesant. Hotel Continental organizeaza „Moscova Party", cu muzica si mâncare în stil rusesc.


Vârstnicii singuri vizitati de Mos Craciun de la Prefectură

Posted: 30 Dec 2009 04:46 AM PST


80 de persoane de la Caminul de batrani din Targu-Mures au primit cadouri de sarbatori din partea Prefecturii Mures. Pentru ca aproape jumatate dintre cei care locuiesc acolo nu mai au pe nimeni, oficialitatile locale s-au gandit sa le aduca o raza de bucurie in preajma sarbatorilor de Craciun. Prefectura Mures a achizitionat 2300 de pachete cu dulciuri si fructe care le-au impartit la persoanele nevoiase din 56 de centre sociale din judet. La Caminul de batrani au fost impartite 80 de pachete, iar pentru acest gest frumos, prefectul Marias Pascan, prezent la eveniment a fost colindat de batranei. "Este un gest firesc, normal. Sunt pachete destinate celor mai necajiti dintre noi, persoane asistate, aflate in centre de plasament, azile de batrani. Eu ma gandesc la ei cum ma gandesc la bunicii mei si incerc sa le inseninez pe cat posibil existenta cu aceste pachete", a declarat Marius Pascan, prefectul judetului Mures.
Batranii s-au declarat multumiti si placut surprinsi de cadourile primite. Ei au beneficiat si de o masa festiva in Ajunul Craciunului, organizata de conducerea Caminului de batrani, iar in ziua de Anul Nou, dupa ce vor participa la slujba, li se va oferi inca o masa festiva. "In preajma sarbatorilor incepem sa fim colindati in primul rand de copiii de la scolile din imprejurimi, de diferite asociatii si organizatii crestine,  iar cu o zi, doua inainte de Craciun primim  cadouri si din partea oficialitatilor", a declarat Maria Baba, directoarea Caminului de batrani din Targu-Mures. Aceasta a mai precizat ca in preajma sarbatorilor, o parte dintre beneficiari, care mai au apartinatori, circa 50-60%, isi petrec sarbatorile in familie. Pentru cazarea, mancarea si asistenta medicala primita aici, batranii platesc lunar suma de 290 lei.


Purtatorii de cuvânt din Mures vor sanatate pentru anul 2010

Posted: 30 Dec 2009 04:46 AM PST

Continuam în editia de astazi sa aflam unde îsi vor petrece purtatorii de cuvânt Revelionul si ce asteptari au de la anul 2010. Dan Suciu, purtatorul de cuvânt al Primariei Târgu-Mures si Liviu Danciu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Horea" Mures sunt cei mai ocupati în noaptea dintre ani. „Pâna la ora 12 o sa fiu probabil cu primarul Dorin Florea în centrul orasului, iar dupa aceea voi pleca cu niste prieteni la Breaza pentru ca sa ma pot bucura în liniste de noaptea dintre ani. Vreau de la 2010 în primul rând sa fiu sanatos si sa îmi mearga la fel de bine ca în 2009", a spus Dan Suciu. Cel de-al doilea care va lucra în noaptea dintre ani este Liviu Danciu. „Chiar nu stiu ce voi face de Revelion. Este posibil sa lucrez, dar înca nu stiu nimic. De la 2010 îmi doresc sa fie un an bun. Cred ca e mai bine sa nu avem multe sperante care poate nu se vor îndeplini... sa nu fim dezamagiti dupa aceea" a marturisit Liviu Danciu.  
Purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures, Dan Oltean vrea ca România sa devina o tara tropicala deoarece nu suporta frigul. „Vreau ca 2010 sa fie un an mai linistit si sa fie mai cald... abia astept sa vina primavara. Revelionul o sa-l petrec cu sotia într-un teatru din Târgu-Mures", a spus Oltean.  
Daniel Manea, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Jandarmilor Judetului Mures îsi va petrece Revelionul acasa. „De data asta o sa stau acasa de Revelion si sper ca 2010 sa fie un an mai usor si sa-l trecem cu bine. Sa fie mult mai bun decât 2009", a precizat Daniel Manea. si purtatoarea de cuvânt a Gruparii Mobile de Jandarmi Târgu-Mures a raspuns foarte amiabila la solicitarea noastra. „Revelionul o sa-l petrec la cabana la munte cu niste prieteni. De la 2010 ma astept sa îmi aduca sanatate pentru ca restul o sa mi le fac singura", a spus Adina Vacar. 
Le dorim si noi distractie placuta tuturor în noaptea speciala a anului si 2010 sa ne aduca multa sanatate! La multi ani!  


“Traffic House” sau cafeneaua anilor ’40-‘50

Posted: 30 Dec 2009 04:46 AM PST


De trei saptamâni s-a deschis pe strada Petofi nr. 1, vis-a-vis de Casa Casatoriilor din Târgu-Mures cafeneaua „Traffic House", un concept unic la noi în oras. De la intrare te izbeste puternic un miros ce parca te duce în alta lume sau în alte timpuri. Trei masute vechi înconjurate cu rafturi care-ti zburda privirea de la cutii de ceaiuri, peste 50 de sortimente, cafea, vinuri, bauturi spirtoase, tigari, tutun, pipe, accesorii, dulciuri, ciocolate de toate sortimentele, de la Mozart, Lindt pâna la After Eight, produse dietetice pâna la jucarii din lemn si multe altele. Daca-ti place atmosfera poti sa te asezi la o masuta, sa savurezi o Segafredo în timp ce lumea trece prin fata cafenelei, grabita, înfrigurata si contopita de luminile de afara. Unii se mai opresc sa se uite-n geamul cu produse, altii trec grabiti întorcând doar privirea si întrebându-se: "Oare ce e înauntru?"
Intrati cu încredere, e o recomandare personala. Înauntru m-am întâlnit cu „cel cu ideea". „Am avut demult ideea cafenelei dar am asteptat momentul potrivit pentru a o deschide. Poate ca târgumuresenii nu sunt obisnuiti înca cu astfel de locuri dar trebuie sa-i obisnuim încet", a marturisit Demeter Jozsef, patronul cafenelei.


Oamenii de cultură mureşeni privesc cu optimism spre 2010

Posted: 30 Dec 2009 04:46 AM PST

Institutiile de cultura muresene, trec in noul an cu speranta si optimism, ca actul cultural va fi cel putin la fel de bogat ca cel care se incheie acum. De anul 2009, cei implicati in conducerile institutiilor de cultura, in diferitele ei forme, teatru, pictura, folclor, se declara multumiti.


"2009 a fost un an foarte bun. Am participat la festivaluri la Husi, Iasi, Galati, Sibiu, precum si in foarte multe evenimente din judetul Mures. Dorim iubitorilor folclorului pentru toti cei care cunosc, iubesc si indragesc Ansamblul Muresul sa aiba parte nou an cu sanatate, bucurii, si multe, multe inpliniri. Sa dea Dumnezeu sa ne vedem cu bine si in anul 2010."
Iosif Boanta, director, Ansamblul Artistic Muresul


"In anul pe care-l incheiem, am organizat expozitii, atat la Galeria Unirea, dar si in alte locatii din judet si din tara. Ca mari proiecte, amintesc participarea la tabere de pictura internationale in Grecia, Serbia, Franta, Ungaria, la cel putin 12 tabere de creatie in judetul Mures si la tabere in tara. Vom organiza 27 de expozitii, din care sase colective. Dorim ca in luna februarie sa realizam anuarul asociatiei. Pentru artisti plastici mureseni, precum si pentru cei care ne viziteaza, le dorim multa sanatate si sa ne revedem sanatosi si bucurosi in noul an."
Ilarie Opris, presedinte, Asociatiei Artistilor Plastici Mures


"Anul 2009 a fost unul mai prost decat am dorit, dar mai bun decat ne-am asteptat. La capitolul realizari, amintesc faptul ca Nationalul din Targu-Mures, sectia romana, a ajuns la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti dupa zece ani. De asemenea colaboratorii nostri, actori, regizori, la ambele trupe, Liviu Rebreanu si Tompa Miklos, au avut o calitate superioara. Pentru iubitorii teatrului din Targu Mures, pentru anul care vine, fiecare zi sa fie o sarbatoare, prin intalnirea spectatorilor cu actorii lor preferati, unde altundeva decat la Teatrul National."
Vlad Radescu, director, Teatrul National Targu-Mures


"A fost un an cu impliniri, cu recunoastere nationala si internationala. Cred ca si anul viitor va fi cel putin la fel, pe masura asteptarilor pe care le avem. Va incepe constructia celui mai mare proiect administrativ realizat de un teatru din Romania in ultimii 20 de ani, o data cu noul sediu al Teatrului Ariel. Sper ca nu i-am dezamagit pe spectatorii nostri in acest an, si ca in continuare se vor bucura de productiile noastre. Le dorim ca si anul viitor, sa aiba parte de bucurii!"
Gavril Cadariu, director, Teatrul Ariel Târgu-Mureş


"Pentru noi, anul 2009 ne-a adus foarte multe bucurii. Am reusit sa iesim inainte cu un program de promovare puternic, am avut o crestere de bilete substantiala, putem spune ca ne-am dublat numarul de spectatori la Teatru 74, precum si numarul de evenimente. Vom avea inca trei premiere in 2009, in cadrul acestei stagiuni, iar pentru stagiunea viitoare, inca doua. Pentru iubitorii Teatrului 74, le multumim si le dorim un an nou cat mai bun si cred ca la acest final de an, e timpul ca noi sa-i aplaudam pe ei ca au fost alaturi de noi."
Theo Marton, director, Teatrul 74 Târgu-Mureş


Sportivii mureseni, cu gandul la reluarea pregatirilor

Posted: 30 Dec 2009 04:45 AM PST

Pentru sportivi s-a incheiat un an cu impliniri mai mari sau mai mici. Acestia intra in sarbatorile de iarna cu gandul la reluarea activitatii competetionale. Pentru multi vacanta de iarna este foarte scurta si se incheie imediat dupa intrarea in noul an. In pregatiri sau direct in competitii, unii vor sa confirme rezultatele obtinute in anul abia incheiat, altii sa le depaseasca.


Matyus Ervin, CS Muresul, dublu campion mondial in 2009 la kempo, sportivul muresean numarul unu
"Urez tuturor sarbatori fericite, un an plin de bucurii si impliniri. Multumiri celor care au fost alaturi de mine si de sport. Pentru mine a fost cel mai bun an din cariera, cu doua tirluri mondiale si sper ca in anul 2010 sa repet rezultatele. Personal voi da totul pentru ca la fiecare concurs sa urc pe cea mai inalta treapta a podiumului."


Lucian Logigan, ciclist CS Muresul, vicecampion Balcanic, selectionat pentru lotul care va incerca o calificare la Jocurile Olimpice din 2012
"Am avut un an bun si tin sa multumesc clubului si celor care m-au sprijinit. Urez tuturor sanatate si succes in activitate. Imi doresc sa am sanatate si sa fim sprijiniti de cei care au posibilitate. Urmeaza o perioada grea, in care voi incerca o calificare la Jocurile Olimpice. Voi petrece Revelionul la Lunca Bradului impreuna cu prietenii si din 5 ianuarie voi relua pregatirile pentru primul concurs al anului, care va avea loc la sfarsitul lunii."


Vajda Attila, jucator BC Mures
"Doresc tuturor sa-si indeplineasca visurile si tot ceea ce si-au propus. Urez de asemenea fanilor si iubitorilor sportului ca anul care urmeaza sa le aduca numai bucurii si sa fie in continuare alaturi de echipele lor favorite, toata lumea sa aiba un an bun. Eu imi doresc sanatate si sa evoluez in echipa."


Rares Vartic, fotbalist FC Municipal
"Urez tuturor fanilor Sarbatori Fericite si multa sanatate. Multumiri celor care ne-au sustinut pana acum, in special galeriei, care a fost alaturi de noi si la bine si la rau, dar mai ales in momentele grele. Ma bucur la fel cum ne bucuram toti ca am terminat turul pe primul loc si sper ca anul viitor sa fie la fel de bun, sa terminam asa cum am terminat turul. Revelionul il voi petrece cu prietenii la Paltins."


Adela Ban, popice Electromures Romgaz, campioana nationala, componenta a lotului de junioare al Romaniei
"A fost un an destul de bun si urmeaza unul foarte greu, cu un program foarte incarcat. Sper sa ma descurc cat mai bine, sa-mi fac datoria la echipa si la lot. Doresc tuturor Sarbatori Fericite si m-as bucura sa vina lumea si la popice, sa fie cunoscut si acest sport. Voi petrece Anul nou alaturi de familie la Gherla, dupa care voi pleca impreuna cu echipa in cantonament la Sovata."


Andreea Dimeny, libero-ul echipei de volei CSU Medicina, ocupanta locului III la Cupa Balcanica, participanta in Challenge Cup
"Sarbatori fericite tuturor si La multi ani, fiecare sa-si atinga ceea ce si-a propus. Pentru noi, echipa de volei imi doresc cat mai multe victorii si sa avem un an mai bun. Echipa este tanara si in vizibila crestere de forma, trebuie doar rabdare. Revelionul il voi petrece in Targu-Mures, dupa care voi intra in pregatiri pentru prima etapa a campionatului, programata in 9 ianuarie."

 


Antrenorii mureseni au ambitii mari pentru 2010

Posted: 30 Dec 2009 04:45 AM PST

Cei care se afla in spatele performantelor sportivilor sunt tehnicienii, cei care isi dedica deseori intreaga viata acestei meserii. Deseori contestati si primii atunci cand cineva trebuie sacrificat in lipsa rezultatelor, acestia isi continua cu "incapatanare" ceea ce pentru ei reprezinta deseori totul. Cauta, descopera, pregatesc si traiesc alaturi de sportivi momentele de glorie sau decadere.

 

 

"Tuturor iubitorilor sportului si celor care l-au spijinit urez un an mai bun. Speram sa trecem peste aceasta perioada grea, in care criza a afectat si a indepartat pe multi care ar fi fost alaturi. Sprijinul acestora este foarte important pentru sportul de perfornanta dar si pentru cei care practica miscarea pentru sanatate. Cel de performanta trage dupa sine sportul de masa si invers. Ne dorim un an mai bun sau cel putin la fel cu cel care l-am incheiat."
Horvath Attila, antrenor arte martiale, CS Muresul


"Doresc tutror multa sanatate si bucurii tuturor iubitorilor sportului in general si a baschetului in special, un an plin de satisfactii si nu doar pe plan sportiv. Speram ca suporterii nostri sa fie in continuare alaturi de noi si vom incerca sa nu-i dezamagim."
George Trif, antrenor juniori, coordonatorul centrului de juniori ai BC Mures

 
"Urarea mea este aceea de sanatate multa tuturor, iar dorinta mea pentru 2010 este sa alcatuim o echipa  pentru Turul Romaniei formata din ciclisti mureseni. Pe termen mai lung este calificarea la Jocurile Olimpice, acolo unde avem deja doi sportivi selectionati pentru calificari. Sper sa aducem la Targu- Mures in luna mai o competitie internationala pentru calificare."
Berekmeri Csongor, antrenor ciclism, CS Muresul si lotul national


Mircea Muntean, antrenor secund, FC Municipal:
"In primul rand multa sanatate si un an mai bun decat cel care a trecut. Ne asteapta un an foarte greu, in care toate adversarele isi vor lua masuri de siguranta impotriva noastra. Daca vom avea sanatate vom lupta pana la capat. De asemenea sper intr-un an mai bun si pentru antrenori."
Mircea Muntean, antrenor secund, FC Municipal


"Am incheiat un an cu rezultate bune. Ne dorim ca anul viitor sa obtinem mai mult, sa ne gasim o sala si sprijin financiar. Pana acum toata lumea ne-a intors spatele si ne-am descurcat numai din ajutorul parintilor. In rest, sanatate tuturor, un an cu bucurii si realizari."
Alecsandra Matei, antrenor, Taekwondo Club Mures


"Doresc tuturor sanatate si bucurii. Am incheiat un an fructuos si sper ca anul  care vine sa ne aduca mai multe satisfactii. Un nou titlu cu echipa de club am dori sa adaugam o clasare pe podiumul Champions League si o medalie la Campionatul Mondial cu echipa nationala."
Seres Sandor, antrenor popice, Electromures Romgaz si lotul Romaniei

 


PDL Reghin a oferit o mie de cadouri copiilor reghineni

Posted: 30 Dec 2009 04:45 AM PST

Organizatia PDL Reghin l-a adus marti, 22 decembrie, pe Mos Craciun cu autobuzul la Reghin direct din Laponia, încarcat cu o mie de cadouri pentru copii din municipiu. Astfel, autobuzul Mosului împodobit cu mii de leduri colorate a stationat în cartierele Fagaras, Dacia, Unirii, Rodna si între cele doua parcuri din centrul orasului. ,,Am anuntat în mass-media si pe posturile de radio traseul autobuzului lui Mos Craciun la Reghin si orele la care va sosi în fiecare cartier pentru a le oferi cadouri si dulciuri copiilor si pentru a le oferi o plimbare prin cartierele municipiului cu autobuzul fermecat", a declarat presedintele PDL Reghin, Rus Dan Dorul.
Copiii însotiti de parinti l-au asteptat cu nerabdare pe Mos Craciun dornici sa dea o tura de cartier cu autobuzul Mosului, caruia i-au spus poezii, i-au colindat si s-au fotografiat cu acesta. Cea mai grea a fost despartirea prichindeilor de Mos Craciun, dupa ce si-au primit pungile cu surprize pentru ca majoritatea vroiau o calatorie pâna în Laponia cu autobuzul mosului. ,,Excursia cu autobuzul lui Mos Craciun a durat mai bine de trei ore „în orasul viorilor" si ma bucur ca am vazut atât de multi copii fericiti în aceasta seara. Tin sa le multumesc pe aceasta cale sponsorilor nostri pentru ca ne-au oferit ocazia sa aducem o raza de bucurie în sufletele copiilor reghineni în pragul sarbatorilor de iarna: SC Vania, Ceres , SC La Mitica Catering SRL, Confimex MV SRL, SC Claubis Prod Com Impex SRL, SC Consicom SA", a precizat Rus Dan Dorul.
Conform declaratiilor lui Rus Dan Dorul, organizatia PDL Reghin nu va organiza niciun eveniment la finalul anului 2009, dar în aceste zile liderii PDL vor hotarî data exacta a desfasurarii Balului PDL, care va avea loc într-una din zilele cuprinse în intervalul 10-15 ianuarie 2010, la care se asteapta prezenta a cel putin 500 de persoane. ,,Acolo vom sarbatori victoria pe municipiu, pe judet si la nivel national în alegeri. Sa nu uitam ca la Reghin am învins PSD-ul cu scorul de 62,06% fata de 37,94%, ceea ce spune multe despre optiunea electoratului reghinean", a declarat Rus Dan Dorul.


Mos Craciun a poposit cu daruri la Directia Apelor Mures

Posted: 30 Dec 2009 04:45 AM PST

In drumul catre copii din intreaga lume cu sacul plini de cadouri, Mos Craciun a poposit marti, 22 decembrie, la sediul Directiei Apelor Mures (DAM). Numerosii copiii ai angajatiilor DAM au venit la intalnirea cu Mos Craciun, care nu i-a uitat nici de aceasta data. Cum renii s-au impotmolit pe drumul lung al Mosului, acesta si-a facut aparitia pe inserat insotit de ajutorul sau si de doua "craciunite", in locul saniei trasa de reni, venind cu un Mercedes decapotabil, in uralele celor mici. Pentru acest moment special gazdele de la DAM s-au pregatit exemplar, decorandu-si sediul cu ornamente luminoase in partea exterioara, dar si cu nelipsitul brad de Craciun, astfel ca Mosul sa poata fi primit cum se cuvine. "Totii copii din aceasta lume il astepta in aceasta perioada pe nimeni altul decat pe Mos Craciun. Cu aceasta ocazie am vrut sa creem un eveniment deosebit, pe care speram sa-l si reusim, prin tot ceea ce inseamna decorul sediului, in special in partea exterioara, frumos luminat, dar si in interior, prin nelipsitul brad de Craciun", a precizat Teodor Giurgea, directorul coordonator al DAM.

Poezii si colinde pentru Mos Craciun
Daca Mosul a venit cu sacul plin, nici cei mici nu s-au lasat mai prejos, in schimbul binemeritatelor daruri, copii cantand colinde Mosului, recitand poezii atat in limba romana, maghiara, cat si in engleza. Si ca bucuria sa fie completa, a fost organizata si o tombola pentru cei mici, cu premii din lumea necuvantatoarelor, un catelus, o pisica si un iepuras.

Ganduri pentru 2010
Daca cei mici au fost rasplatiti si de aceasta data de Mos Craciun, sperante celor mari se indreapta catre anul 2010, care se doreste a fi unul bun pentru DAM. "As vrea sa transmit tuturor angajatiilor Directiei Apelor Mures si colaboratorilor acestei institutii pe care am onoarea sa o conduc, multa sanatate, sarbatori fericite, pentru fiecare in parte. Sa dea Dumnezeu sa aiba liniste in suflet si nu in ultimul rand belsug pe masa, acum la sfarsit de an. Desigur, daca Dumnezeu vrea, si sunt sigur ca vrea, in 2010 sa ne intalnim mai voiosi, cu rezultate pentru aceasta institutie, pentru cei care sunt aproape de noi, de institutia noastra, directie care functioneaza pe noua judete, de la izvor, in judetul Harghita si pana la iesirea din tara, in judetul Arad. Toate cele bune tuturor, Doamne ajuta si sa ne intalnim cu bine in 2010", a transmis Teodor Giurgea.


Unde-şi petrec Revelionul personalitatile judetului?

Posted: 30 Dec 2009 04:45 AM PST

Consilierul judetean Doru Borsan sustine ca îsi va petrece sarbatorile acasa. „De 20 de ani am fost tot plecat. Acum e momentul sa ramân acasa. Voi merge la tara, ca sa redescopar datinile si traditiile exact de acolo de unde au luat nastere", ne-a spus Doru Borşan. Consilierul local al municipiului Târgu-Mureş Ioana Roman a hotarât ca vrea sa fie alaturi de familie de sărbători. „Vreau sa stau cu familia, sa petrecem momente de liniste. De Revelion voi merge într-o localitate mureseana uitata de lume, unde nu exista semnal la telefon. Asa o sa ma detasez de tot stresul si de politica", a precizat Ioana Roman.  
Omul de afaceri Florin Vlas îsi va petrece Revelionul în Dubai. Merge acolo deoarece e pe cale sa achizitioneze doua hoteluri în exotica destinatie, în timp ce omul de afaceri Radu Pescar ne-a spus că de Revelion va merge în statiunea Predeal.  Presedinta Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, a mărturisit că va ciocni o cupă de şampanie în noaptea dintre ani. „De Revelion o sa fiu invitata probabil la o emisiune iar apoi o sa ciocnesc un pahar de sampanie cu prietenii si o sa ma culc. Asta este viata mea de sarbatori", a menţionat Lokodi Edita Emoke.
Presedintele PNL Mures, deputatul Ciprian Dobre, îsi va petrece Revelionul la munte. „Revelionul o sa-l petrec undeva la munte în judetul Mures", ne-a spus Dobre. Nu în ultimul rând, liderul PSD Mures, Alexandru Petru Fratean, a mărturisit că îşi va petrece noaptea dintre ani alături de cei dragi. "Mi-e asa de dor de toti ai mei, încât ambele sarbatori le fac cu ei, acasa", a precizat Alexandru Petru Frătean.

 

 


Recomandarile Comisiei Europene pentru calatoriile de Anul Nou

Posted: 30 Dec 2009 04:42 AM PST

Comisia Europeana (CE) a facut 12 recomandari pentru a avea garantia unei calatorii sigure si fara probleme de Craciun în statele Uniunii, se arata într-un comunicat transmis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
În cazul în care calatoriti cu avionul, daca vi se refuza îmbarcarea sau zborul dumneavoastra este anulat fara sa fiti informat în prealabil sau are o întârziere mai mare de cinci ore, solicitati rambursarea pretului biletului sau un zbor pe o ruta alternativa.
În cazul anularii sau al unei întârzieri mai mari de trei ore, aveti dreptul la asistenta si, în unele cazuri, la o compensatie baneasca. În cazul în care are loc un incident, compania este obligata sa va informeze pe loc cu privire la drepturile dumneavoastra.
În cazul în care bagajele dumneavoastra sunt pierdute sau deteriorate, aveti dreptul la o despagubire de pâna la 1.223 euro.
Când faceti rezervarea online a biletelor de zbor, nu uitati ca pretul final trebuie sa fie clar indicat pe prima pagina.
Când faceti înregistrarea (check-în) la aeroport, luati doar cantitati mici de lichide în bagajul de mâna (recipiente de pâna la 100 mililitri; acelasi regim îl au cremele, pulberile si spuma). Cantitatea de lichid acceptata pentru o persoana nu poate depasi un litru.
Daca intentionati sa calatoriti cu avionul în afara Europei, înainte de cumpararea biletului, verificati lista neagra a companiilor aeriene interzise în UE.
Daca sunteti un pasager cu handicap sau cu mobilitate redusa, în cazul în care va decideti sa calatoriti transfrontalier cu avionul sau cu trenul în interiorul UE vi se va acorda accesul în conditii nediscriminatorii. Atunci când calatoriti cu avionul aveti dreptul la asistenta gratuita înainte, în timpul si dupa zbor. Atunci când mergeti cu trenul aveti dreptul la asistenta gratuita în gara si în timpul calatoriei. Daca aveti nevoie de asistenta, informati operatorul vostru de transport cu cel putin 48 de ore în avans.
În cazul calatoriilor transfrontaliere pe calea ferata în interiorul UE si în cazul anularii sau întârzierii la plecare sau la sosire cu mai mult de o ora, aveti dreptul la rambursare (sau alegerea unei rute alternative) si la compensare, plus asistenta. Beneficiati, de asemenea, de informatii exacte înainte si în timpul calatoriei.
În cazul în care bagajele dumneavoastra sunt deteriorate în timpul calatoriei transfrontaliere pe calea ferata, în interiorul UE, aveti dreptul la o despagubire de pâna la 1.300 euro. În caz de accidente în timpul calatoriei, sunteti îndreptatiti sa primiti în avans (înainte de finalizarea anchetei) compensatii pentru dumneavoastra sau familie.
În cazul în care nu sunteti multumit de calatoria transfrontaliera pe calea ferata în interiorul UE, respectiva companie de cai ferate este obligata sa va comunice datele de contact ale departamentului de solutionare a reclamatiilor. Acesta va raspunde la plângerea dumneavoastra în termen de o luna.
Când cumparati un pachet de servicii turistice, asigurati-va ca atât pretul cât si toate informatiile relevante sunt clar indicate.
tineti cont de faptul ca unul din patru accidente rutiere poate fi atribuit consumului excesiv de alcool sau droguri. Nu conduceti daca sunteti sub influenta alcoolului sau drogurilor.


Explozie cu victime la Capusu de Câmpie

Posted: 30 Dec 2009 04:42 AM PST

 

E.ON Gaz Distributie efectueaza cercetari pentru stabilirea cauzelor exploziei produse luni, 21 decembrie, în jurul orei 23.15, într-un imobil din satul Capusu de Câmpie, care s-a soldat cu ranirea a doua persoane vârstnice, internati la Clinica de Arsi din Târgu-Mures, si avarierea serioasa a imobilului. Plutonierul Alexandru Raica, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Horea" Mures, a aratat ca acumularile de gaze din locuinta au fost atât de mari încât explozia a fost de amploare, a produs crapaturi în peretii casei si a dislocat geamurile. "Potrivit primelor cercetari efectuate de catre echipele companiei noastre, explozia a fost cauzata cel mai probabil de o acumulare de gaze, datorata manevrarii necorespunzatoare a aparatului de gatit din imobilul unde a avut loc explozia. Cercetarile continua pentru a se stabili cu exactitate cauzele care au generat acumularea de gaze naturale din imobil", se precizeaza într-un comunicat de presa al companiei.
Potrivit documentului, imediat dupa ce s-a semnalat explozia, pe strada Pe Vale nr. 178, din localitatea Capusu de Câmpie, echipele de interventie ale E.ON Gaz Distributie s-au deplasat de urgenta la fata locului si au luat masurile specifice pentru astfel de situatii. Astfel, a fost întrerupta alimentarea gazelor naturale la imobilul respectiv.
Compania recomanda ca în caz ca se simte miros de gaz, consumatorii sa aplice o serie de masuri de siguranta, sa stinga toate focurile, sa deschida imediat toate usile si ferestrele, sa nu manevreze aparate electronice, sa nu aprinda lumina, sa nu verifice cu flacara instalatiile de gaze naturale si sa sune imediat la dispeceratul de urgenta al E.ON Gaz Distributie.


Un comentariu:

Aaron spunea...

Buna ziua tuturor celor de pe acest site care vad acest post, sunt aici sa vorbesc despre cum am primit imprumutul meu fara prea mult stres. Am primit un împrumut de 50.000 de dolari din Global Loan Access la o rată de 2%, dacă ați căutat să obțineți un împrumut și ați descoperit că este dificil accesul la Global Loan Access este soluția dumneavoastră. Contactați-i astăzi pentru a obține împrumutul la (globalloanaccess@gmail.com)