Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


Imigranţii scad nivelul şcolii publice

Posted: 29 Jan 2010 04:00 PM PST

elevi_imigranti_1Rezultatele unei analize publicate de Bankitalia susţin că prezenţa imigranţilor, mai ales a celor cu un nivel scăzut de specializare, reduce calitatea medie a şcolii publice.

Explicaţia pe care o dau realizatorii studiului, profesorii Davide Dottori şi I-Ling Shen, este următoarea: fluxul tot mai consistent de imigranţi influenţează distribuţia resurselor publice destinate şcolilor.

Mecanismul finanţării

Deşi sunt tot mai mulţi elevi străini pe băncile şcolilor publice italiene, acestea nu pot investi în dezvoltare. Motivaţia ar fi că atribuirea fondurilor se face în funcţie de puterea de influenţă electorală, iar părinţii lor nu pot vota. Cei doi profesori se referă la hotărâri privind cuantificarea taxelor şi resursele destinate şcolilor publice.

Acest mecanism provoacă o înrăutăţire a învăţământului public şi, prin urmare, o migrare a italienilor înspre şcolile particulare. Fenomenul este caracteristic multor ţări membre OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), cât şi SUA.

Numărul străinilor din şcolile publice italiene este de aproximativ 650.000, adică 7% din totalul elevilor. Cea mai numeroasă comunitate şcolară este cea a românilor, cu 92.734 de elevi. La gimnaziu, cei mai mulţi elevi imigranţi sunt români (16,15%), urmaţi de albanezi (14,48%) şi de marocani (13,28%).

Anul trecut, toţi elevii români au trecut Bac-ul, spre deosebire de italieni, a căror proporţie de eşec este în creştere.

 

Romanian-Portal News
Sursa: adevarul.ro


Presa rusa: Romania nu recunoaste granitele sovietice ale Republicii Moldova

Posted: 29 Jan 2010 04:00 PM PST

secera_si_ciocanul_1Cu prilejul vizitei oficiale pe care a desfasurat-o in Republica Moldova, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a promis sprijin politic in vederea integrarii republicii in Uniunea Europeana (UE), ajutor financiar in valoare de 100 milioane de dolari si accelerarea procedurii de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni. In acelasi timp, oaspetele a refuzat in mod categoric sa semneze Acordul privind granitele dintre cele doua tari, noteaza cotidianul rus Vremia Novostei, citat de Agerpres.

"Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova /.../ Romania este de acord sa semneze un acord care sa vizeze regimul frontierei /.../, pentru a aduce modul de trecere a frontierei in Romania si UE a cetatenilor moldoveni la standarde mult mai avantajoase pentru acestia", a declarat Basescu, promitand ca va insarcina guvernul de la Bucuresti cu infiintarea unei Agentii pentru acordarea de cetatenie romana, asociatie ce va avea filiale in mai multe orase ale Romaniei.

Potrivit lui Basescu, in 2009 vor fi prelucrate peste 20.000 de cereri privind acordarea cetateniei romane, in conditiile in care aceasta a fost deja acordata unui numar de 14.000 de moldoveni, subliniaza cotidianul rus. Pe viitor, "viteza de prelucrare a documentelor va creste", a dat asigurari presedintele Romaniei.

Oaspetele roman a discutat cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, posibilitatea deschiderii unui al treilea consulat in republica, in orasul Ungheni, drept completare la cele doua consulate deja programate a fi deschise la Cahul si Balti. Basescu a anuntat ca Bucurestiul intentioneaza sa solicite Bruxellesului anularea obligativitatii conform careia, la intrarea pe teritoriul UE, cetatenii moldoveni care doresc sa obtina viza in Romania trebuie sa detina asupra lor 500 de euro sau un extras de cont bancar care sa ateste acest lucru, acestea urmand a fi inlocuite cu o simpla cerere a solicitantului pe proprie raspundere.

Si actuala putere din Republica Moldova doreste restabilirea cooperarii cu Romania: Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) a anulat regimul de vize cu cetatenii romani si a dat ordin in vederea scoaterii sarmei ghimpate de la granita romano-moldoveana.

Cu toate acestea, subliniaza Vremia Novostei, ramane deschisa problema semnarii Tratatului politic de baza si a Acordului privind granitele. Bucurestiul si Chisinaul desfasoara inca din 1995 negocieri pe marginea acestor documente. In anul 2000, documentele au fost parafate de ministrii de externe ai celor doua tari, insa presedintii de atunci, Petru Lucinschi si Emil Constantinescu, nu au reusit sa faca acest lucru. Partea moldoveana conditiona semnarea Tratatului de baza cu incheierea obligatorie a Acordului privind granitele, insa Traian Basescu, care il inlocuise pe Constantinescu la presedintia Romaniei, a declarat ca in acest fel vor fi "legalizate consecintele Pactului Molotov-Ribbentrop", in conformitate cu care Basarabia a trecut, in 1940, de la Romania la URSS, mentioneaza sursa citata.

Refuzul public al lui Basescu de a semna Acordul privind granitele este criticat si considerat "antimoldovenesc" de Partidul Comunistilor din Republica Moldova. In opinia politologului moldovean Victor Josu, refuzul Bucurestiului de a semna mult discutatul document lasa loc temerilor privind dorinta ascunsa a Romaniei de a "inghiti" Republica Moldova. Potrivit politologului, din declaratiile pe care Basescu le-a facut in timpul actualei vizite se poate trage concluzia privind aspiratia Bucurestiului de a asigura virarea cel putin a teritoriului de pe malul drept al Nistrului spre Occident.

 

Romanian-Portal News
Sursa: romanialibera.ro


Niciun comentariu: