Stiri Noi - Saptamana financiara

Stiri Noi - Saptamana financiara


Republica Fiscală România

Posted: 29 Jan 2010 01:49 PM PST

Ceea ce li se întâmplă acum micilor în­treprinzători graţie jihadului fiscal declanşat de guvernul Boc nu este atât de grav în sine, cât este de dă­tă­toare de fiori aroganţa cu care e tra­tat contribuabilul, indiferent de cifra de afaceri sau numărul de angajaţi. Microîntreprinderile au rămas cu im­po­zitul în aer, carevasăzică nu-l mai au. Ele însă continuă să existe prin e­fectul pre­vederilor extrem de clare ale Codului Fis­cal. Cei care le-au cântat prohodul au ui­­tat să abroge prevederi­le cu pricina. N-au făcut-o cu şase luni în urmă, n-au făcut-o nici măcar pe 31 decembrie, ca în 2004.


Flexibilizarea Codului Fiscal, o ancoră pentru mediul de afaceri

Posted: 29 Jan 2010 09:31 AM PST

Cu cât veniturile vor creşte printr-o colectare mai bună, şi nu neapărat printr-o majorare a taxării, este limpede că vom avea mai mulţi bani pentru a cofinanţa proiecte europene, susţine Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. Dar această îmbunătăţire a colectării mai depinde de ceva: de modificarea Codului Fiscal, care printr-o simplificare, o flexibilitate mai mare, va reprezenta o ancoră foarte importantă pentru mediul de afaceri. Potrivit lui Tănăsescu, Codul Fiscal reprezintă un instrument important pentru a avea un sistem fiscal care să fie bine administrat, stabil şi predictibil.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Foşnetul bancnotelor, foşnetul ziarelor

Posted: 29 Jan 2010 01:29 PM PST

Românii sunt obsedaţi de imobiliare şi când fură Luni: „Criza îi determină pe ro­mâni să facă economie la mâncare şi la încălzirea locuinţei“ şi „Ro­mânii aş­­teaptă mai degrabă să ne scoată U­niu­nea Europeană din criză“ sunt ti­tlu­rile care ne-au atras atenţia în Fi­nan­cia­rul. Cu alte cuvinte, în mod tra­­di­ţio­nal, mai strângem cu­reaua, mai pu­nem o pătură pe noi şi aştep­tăm mân­tuirea din exterior. Se pare însă că nu toţi românii sunt la fel de pasivi, după cum aflăm din Cu­rierul Naţio­nal: „O româncă a furat 7 mi­lioane de dolari de la Daimler şi i-a investit în imobiliare“.


Declaraţia săptămånii

Posted: 29 Jan 2010 01:29 PM PST

România nu este o ţară bogată şi, prin urmare, nu îşi poate permite un sector public de tip Mercedes Benz, ci unul de tip Dacia Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România


Bomba săptămånii

Posted: 29 Jan 2010 01:28 PM PST

ANI, ANI, ANI / It’s so funny/In the rich man's world! „Draga de ANI“ (Agenţia Naţională de Integritate) a deschis anul în forţă. În decurs de numai o săptămână, Agenţia a sesizat Parchetul, democratic, fără să ţină seama de „algoritmul“ politic din Parlament, în legătură cu presupuse falsuri şi omisiuni în declaraţiile de avere ale lui Mircea Geoană (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL) şi Sorina Plăcintă (PD-L). Faptul că ANI se dovedeşte a fi activă este, în sine, un lucru pozitiv.


Părerea mea!

Posted: 29 Jan 2010 01:27 PM PST

OK: Constantin Roibu Managerul Oltchim Râmnicu-Vâlcea a reuşit, după aproape trei ani de negocieri, să câştige un pariu personal în condiţii extrem de difici­le. Prin preluarea petrochimiei de la Arpechim, firma condusă de Constantin Roibu a dus la bun sfârşit o tranzacţie spectaculoa­să, ce-i va aduce o creştere semnificativă a cifrei de afaceri. În timp ce alte combinate şi-au concediat masiv anga­ja­ţii şi au ieşit în decor, managerul firmei vâlcene şi-a protejat oamenii.


Oltchim a finalizat preluarea petrochimiei de la Arpechim

Posted: 29 Jan 2010 01:21 PM PST

Societatea Oltchim Râmnicu-Vâlcea a în­che­iat săptămâna trecută procedurile de achi­ziţie a activelor de petrochimie din ca­drul Arpechim Piteşti, de la OMV Petrom SA. Tran­zac­ţia a fost finalizată după ce Consiliul Con­cu­ren­ţei a autorizat operaţiunea de concentrare eco­no­mi­că realizată de Oltchim prin dobândirea controlului unic asupra activelor aferente activi­tăţii de petrochimie. Arbitrul pie­ţei a stabilit că preluarea nu are ca efect restrângerea, înlătura­rea sau dena­turarea concurenţei şi reprezintă o in­tegrare pe verticală a produc­ţiei de pe platforma petrochi­mică Arpe­chim în activitatea Oltchim SA.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Electra şi Hidroenergetica au primit aviz

Posted: 29 Jan 2010 01:21 PM PST

Guvernul a avizat, vineri, înfiinţarea a două companii naţionale în sectorul energiei, Electra şi Hidroenergetica. Prima, Electra, va avea în structură complexu­rile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu-Vâlcea, Sibiu şi Târgu-Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroe­lec­trica şi Societatea Naţională a Lignitului Ol­tenia. După procesele de divizare şi fuziune, Hidroelectrica se desfiinţează.


Fondul Proprietatea va avea în sfârşit administrator

Posted: 29 Jan 2010 01:20 PM PST

Reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprie­ta­tea (FP) au fost mandataţi săptămâna trecută să semneze forma finală a contractului cu Franklin Templeton Investments pentru administrarea Fondului. Cu aceeaşi oca­zie, în şedinţa de vineri, Guvernul a aprobat şi textul contractului cu Franklin Templeton In­vestments, renegociat în toamna anului tre­cut. Astfel se încheie o saga ce durează de mai mult de jumătate de an.


Şomaj - cuvânt interzis miniştrilor

Posted: 29 Jan 2010 01:10 PM PST

Invidios pe credibilitatea de care se bu­cu­ră Banca Naţio­na­lă a României, Guvernul pare decis să preia din practicile specifice unei bănci centrale. Prima practică vizată: cea de „moral suation“, o tactică menită a influenţa şi a pune presiune - dar nu a forţa - pe bănci să adere la politica monetară a băncii centrale respective. Astfel, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să evite să mai lanseze es­ti­mări pri­vind numărul de şomeri sau conce­dieri din acest an, arătând că astfel de anunţuri creează o stare de ten­siu­ne în rândul populaţiei şi nici nu sunt susţinute de simulările efectuate la momentul construcţiei bugetului pe 2010.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Haosul macro, transferat la nivelul micro(întreprinderilor)

Posted: 31 Jan 2010 10:00 AM PST

Buget elaborat pe cheltuieli cât se poate de reale şi pe ve­nituri fictive, printre care şi cele din veniturile microîntreprinderilor, salarii îngheţate şi nu prea, şomaj în creştere, însă nu şi potrivit premierului Emil Boc. Aşa s-ar putea rezuma bugetul haotic elaborat de Executiv. Şi cum la nivel micro lucrurile începeau să lânce­zească, după genocidul fiscal din 2009, Guvernul a decis să-i trezeas­că la viaţă pe micii contribuabili, susţinând că le-a eliminat statutul de microîntreprindere. Şi atât! Despre procedura prin care se reali­zează acest lucru n-a pomenit ni­mic.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ministerul Agriculturii le-a dat peste mână fermierilor care cereau bani de la UE

Posted: 29 Jan 2010 01:03 PM PST

Anul acesta, cei care au aplicat pentru finanţarea unor proiecte agricole din fonduri UE vor primi cu 10% mai puţin decât anul trecut. În 2009, Mi­nisterul Agriculturii „a sărit“ cu de la sine putere o licitaţie de depunere a proiectelor şi a refuzat să le finanţeze pe cele eligibile, cu punctaj mare. Motivele? Întârzieri mari pentru modificarea scoringului acordat componentelor cuprinse în proiecte şi lipsa de decizie pe finalul anului. Aproape 230 de milioane de euro alocate de UE agriculturii au rămas necheltuite anul trecut şi peste 1.000 de pro­iecte eligibile vor trebui refăcute.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

BNR a fost decorată pentru ţintirea dezinflaţiei

Posted: 29 Jan 2010 01:01 PM PST

Nu scumpirea ţigărilor a compromis obiectivul de inflaţie în 2009, ci reducerea bruscă şi semnificativă a rezervelor minime obligatorii (RMO), mişcare prin intermediul căreia Banca Naţională a finanţat indirect bugetul statului. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, sus­ţinea, în aprilie 2008, în ca­drul prezentării „Politica monetară: Artă şi reguli“, că s-a ajuns la un consens asupra mai multor principii de politică monetară, printre care şi acela că „inflaţia persistentă este întotdeauna un feno­men monetar“.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

FMI - mai interesat de returnarea banilor decât de reforme

Posted: 31 Jan 2010 10:00 AM PST

Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a specializat, mai nou, şi în probleme sociale şi politice. Aşa se poate explica toleranţa cu care a acceptat derapajele majore din 2009 şi le încurajează tacit şi pe cele din 2010. Singura preocupare a sa este păstrarea datoriei publice la un nivel acceptabil. Asta însă nu din vreo convingere ideologică, liberală, ci pentru a se asigura că România se va putea împrumuta pe pieţele externe pentru a-i returna banii acordaţi.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pensiile „nesimţite“, reformate pe seama antreprenorilor

Posted: 31 Jan 2010 04:00 PM PST

Patronii firmelor private, membrii asociaţiilor familiale, persoanele autorizate să des­făşoare activităţi independen­te, precum şi cele care reali­zează venituri exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de cola­bo­rare vor fi obligate să plă­tească contribuţii de asigurări sociale (CAS) de minimum 220 şi maximum 2.870 de lei lunar pe veniturile obţinute din aceste activităţi. Banii colectaţi astfel vor finanţa transferul obligaţiilor de plată ale pensiilor foştilor angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională  de la bu­getul de stat la cel al asi­gurărilor sociale.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Marşul asupra românilor

Posted: 29 Jan 2010 12:46 PM PST

Nu trebuie să fii doctor în economie pentru a remarca ofensiva militarist-fiscală a actualului guvern împotriva mici­lor antreprenori. Ea a fost declan­şată prin impunerea a sute de avize, taxe şi impozite parafiscale, continuată prin lansarea impozitului minim şi fina­li­zată cu aplomb prin exterminarea statutului microîntreprinderilor, perceperea de CAS pe dividende sau de la PFA etc. Fiscul se află într-o veritabilă luptă de gherilă cu evaziunea fiscală, „definită” ca activitate ce nu aduce niciun ban statului.


Câte PSD-uri există? (II)

Posted: 29 Jan 2010 12:45 PM PST

„Moştenirea comunistă” PSD se consideră născut în 1992, când cei nemul­ţu­miţi de Petre Roman au plecat din FSN şi au fondat FDSN. Acest nou partid şi-a schimbat nu­mele, în 1993, în PDSR şi, du­pă fuziunea cu micul, dar is­toricul PSDR, în 2001, a ajuns la actuala denumire. Dacă privim doar datele de mai sus, filiaţia comunis­tă nu există. Dacă privim mai în urmă, în 1990, FSN-ul, or­ganizaţie „emanată” (foarte ne­in­spi­rată formulare a lui Ion Ilies­cu) la Revoluţie, cu­prin­dea tot felul de oameni, vorba lui Caragiale „şi mai aşa, şi mai aşa”, dar niciunul dintre cei care fuseseră în funcţii importante în ultimii ani ai lui Ceauşescu.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Despre iPad, abia la final

Posted: 29 Jan 2010 11:20 AM PST

A fost o săptămână bună pentru parapsihologie. Luna a fost în Capricorn, Marte în constelaţia Săgetătorul şi Mircea Geoană acasă, unde tocmai şi-a instalat contoar separat pentru energia negativă. Stă în bloc cu Elena Udrea şi nu vrea să plătească şi partea ei! Însă nu doar asta a fost problema României. Avem un ministru care n-a mărturisit că era administrator la o firmă în timp ce era şi demnitar. Doamna Plăcintă. Asta îmi aduce aminte de bancul acela din vremea lui Ceauşescu, cu omul care voia să ajungă preşedinte şi l-au chemat să-l întrebe, „dom’le, eşti tâmpit, dom’le, eşti nebun?“, „Aaa, zice omul, dacă astea sunt condiţiile, eu mă retrag!“


Rambursarea TVA se simplifică

Posted: 29 Jan 2010 10:37 AM PST

Cei care doresc să ramburseze taxa pe valoarea adăugată plătită în alte ţări o pot face mult mai uşor. De la 1 ianua­rie 2010 a intrat în vigoare o procedură simplificată a rambursării TVA. Solicitanţii au posibilitatea formulării cererii în format electronic. Cererea adresată statului membru care face rambursarea se completează în format electronic şi se depune la organul fiscal competent din România. ANAF a anunţat că sistemul electronic este deja funcţional.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Fed declară că economia SUA e în curs de redresare

Posted: 29 Jan 2010 10:35 AM PST

Cu o zi înainte de reconfirmarea lui Ben Bernanke la conducerea Fed pentru un nou mandat de patru ani, Comitetul Federal pentru Operaţiuni Open Market (FOMEC) - organismul băncii centrale americane însărcinat cu stabilirea dobânzilor - afirmă că nu va prelungi programele neconvenţionale de stimulare monetară. Conducerea băncii centrale a SUA, Federal Reserve Sys­tem, a anunţat că va în­cheia programele necon­ven­ţionale de stimulare monetară în prima parte a anului, pe fondul unor aşteptări pozitive privind evo­luţia economiei.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Niciun comentariu: