Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


SUA intenţionează să amplaseze în România 24 de rachete de interceptare

Posted: 15 Feb 2010 11:17 PM PST

scut_antiracheta_1Statele Unite intenţionează să amplaseze în România trei complexe de interceptoare SM-3, totalizând 24 de rachete, dar o decizie finală în această privinţă nu a fost încă luată, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, relatează agenţia PRIME-TASS, citată de Omega.

Potrivit subsecretarului de Stat american pentru controlul armelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, administraţia SUA "în mod consecvent, a informat Rusia despre tot ceea ce înseamnă abordare etapizată şi adaptată" a instalării sistemului antirachetă american, precum "şi care sunt planurile de realizare a celor patru părţi componente ale acestuia (sistemului - n.red.), care a fost anunţat la mijlocul lunii septembrie 2009 de preşedintele (american Barack) Obama".

"Colegii mei din Rusia au fost informaţi despre vizita mea în România şi despre intenţia preşedintelui Obama de a propune României să recepţioneze în anul 2015 cea de-a doua fază a planului american etapizat de amplasare a sistemului antirachetă, care prevede crearea unei baze de rachete de interceptare SM-3 şi a unei baze terestre", a declarat Tauscher pentru un grup de jurnalişti străini.

"Vom pune în discuţie ce anume va fi instalat în România. Eu presupun că este vorba despre trei complexe, ceea ce înseamnă 24 de rachete de interceptare. În acelaşi timp, toate acestea rămân la ora actuală subiect de discuţii", a mai adăugat adjunctul secretarului de Stat al SUA.

La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher. În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului Administraţiei Obama privind "abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa".

 

Romanian-Portal News
Sursa: mediafax.ro


Recensamantul din Statele Unite ale Americii – 2010 / US Census – 2010

Posted: 15 Feb 2010 11:14 PM PST

US_Census_2010_Logo_1In conformitate cu prevederile Constitutiei SUA, Oficiul Statelor Unite ale Americii pentru Recensamant (US Census Bureau) desfasoara, la fiecare zece ani, un recensamant, operatiune complexa cu importante consecinte juridice si financiare.

In 2010, recensamantul se va desfasura la data de 1 aprilie.

Recensamantul ajuta la determinarea numarului de reprezentanti ai unui stat federal in Camera Reprezentantilor a SUA (US House of Reprezentatives), precum si la stabilirea alocatiilor bugetare de la nivel federal pentru infrastructura si servicii publice.

Obiectivele recensamantului sunt stabilirea numarului persoanelor existente in SUA la data mentionata, a originii etnice a acestora si a modalitatatii de locuit a persoanele (in locuinta proprietate personala, in locuinta proprietate personala pentru a carei achizitie persoana a contractat un imprumut, in locuinta inchiriata, in locuinta ocupata fara plata chiriei). Recensamantul urmareste sa includa atat persoanele fara adapost, cat si persoanele a caror sedere in SUA este ilegala. Pentru a indeplini acest deziderat, US Census Bureau are obligatia constitutionala de a nu comunica datele personale prelevate altor institutii americane.

Prezentam alaturat un model de formular de recensamant pus la dispozitie de US Census Bureau, in limba engleza, precum si un ghid orientativ in limba romana. Aceste documente pot fi accesate si online la:

http://2010.census.gov/2010census/how/interactive-form.php - engleza

http://2010.census.gov/2010census/pdf/LAG_Romanian.pdf - romana

In conformitate cu informatiile transmise de US Census Bureau, membrii comunitatii romanesti din SUA au posibilitatea declararii originii etnice pe formularul mentionat, prin completarea corespunzatoare a raspunsului la intrebarea nr. 9 de pe prima pagina a formularului, respectiv a raspunsului la intrebarea nr. 6 de pe celelalte pagini ale acestuia.

Informatii suplimentare privind recensamantul american pot fi accesate pe pagina de Internet: http://2010.census.gov/2010census/index.php .

 

* * *

US Census - 2010

According to the US Constitution, the US Census Bureau undertakes, every ten years, a census, complex process with important legal and financial consequences.

In 2010, the census shall take place on April 1.

The census helps determine the number of representatives of each federal state in the US House of Representatives, as well as the federal funds alloted for infrastructure and services.

The census shall determine the number of residents in the US at the respective date, their ethnic origin, their way of living (in a property owned or owned with a mortgage/loan, rented or occupied without payment or rent). The census shall include also persons without a permanent adress and persons whose stay in the US is illegal. In order to fulfill this target, the US Census Bureau has the constitutional obligation not to disseminate the collected personal data to other American agencies.

Please find attached an informational copy of the census form made available by the US Census Bureau and a informational material translated in Romanian. These documents can be accessed online at:

http://2010.census.gov/2010census/how/interactive-form.php

http://2010.census.gov/2010census/pdf/LAG_Romanian.pdf

According to the US Census Bureau, the members of the Romanian community in the US may declare their origin on the above-mentioned form, by answering question No. 9 from the first page of the form or question No. 6 on the other pages.

Further information on US census may be accessed at: http://2010.census.gov/2010census/index.php .

 

Romanian-Portal News
Sursa: Ambasada Romaniei la Washington D.C.


Excluşi din proiectele pentru imigranţi

Posted: 15 Feb 2010 11:12 PM PST

cursuri_invatare_1Românii ar putea să nu mai beneficieze de pregătire gratuită pentru învăţarea limbii spaniole sau pentru integrarea în societatea iberică după aprobarea bugetului pe anul 2010. În Spania locuiesc 798.892 de conaţionali cărora li s-ar putea restrânge accesul la proiectele sociale desfăşurate gratuit pentru imigranţi.

Ministerul Muncii şi Imigraţiei intenţionează să nu mai ia în calcul comunităţile de români şi de bulgari din Spania la distribuirea fondurilor de ajutor pentru integrarea imigranţilor. Cel mai probabil, măsura va fi aplicată după aprobarea bugetului destinat acestui program pentru 2010.

Potrivit declaraţiilor consilierului pe probleme de imigraţie din Comunitatea Valenciană, Rafael Blasco, noua prevedere se va aplica treptat, pe o perioadă de patru ani. În acest timp, fondurile vor scădea puţin câte puţin şi, în aceste condiţii, Comunitatea Valenciană va fi una dintre cele mai afectate regiuni autonome, pentru că „aici locuiesc 137.500 de români şi aproximativ 36.000 de bulgari care au în continuare nevoie de acest ajutor, chiar dacă sunt cetăţeni comunitari", după cum a precizat Blasco.

Fonduri acordate extracomunitarilor

Astfel, suma alocată în 2010 autorităţilor locale din Comunitatea Valenciană, pentru români şi bulgari, va fi cu 30% mai mică decât până acum, ceea ce înseamnă că în bugetul pentru 2010 nu vor fi luaţi în calcul 52.042 de cetăţeni români şi bulgari.

În Spania, în termeni juridici, un imigrant este un cetăţean extracomunitar, motiv pentru care banii din „Fondul de Ajutor pentru Integrarea Imigranţilor" se împart guvernelor locale în funcţie de numărul străinilor proveniţi din afara Uniunii Europene.

Deşi România şi Bulgaria sunt membre ale UE încă din 2007, cetăţenii din aceste ţări au beneficiat până acum de o perioadă de graţie, guvernele locale spaniole primind fonduri şi pentru integrarea acestora.

Printre proiectele iniţiate din bani publici în sprijinul imigranţilor se numără cursurile gratuite de: informatică, reorientare profesională, secretariat, contabilitate informatizată, design pentru pagini web şi limba spaniolă.

„Situaţia românilor din Spania este mai specială"

De asemenea, există servicii de asistenţă şi de intervenţie socială, precum ajutoarele de urgenţă pentru întreţinere temporară sau pentru plata chiriei, în cazul persoanelor aflate în situaţii dificile.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania (Fedrom), Miguel Fonda Ştefănescu, a precizat că discuţiile despre ajustarea fondurilor destinate proiectelor pentru integrarea românilor există încă din 2007, de la intrarea României în UE.

„Nu am fost anunţaţi despre vreo schimbare în proiectul de buget pentru 2010. Situaţia românilor din Spania este considerată mai specială, de aceea încă se alocă fonduri pentru proiectele destinate integrării lor. La un moment dat, probabil că nu vor mai fi acordate, însă, deocamdată, nu ni s-a semnalat nimic în această privinţă", a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania, Miguel Fonda Ştefănescu.

 

Romanian-Portal News
Sursa: adevarul.ro


Niciun comentariu: