Zi de Zi

Zi de Zi


Profesionalism si daruire la Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:58 PM PST

 

Parchetele de pe lânga Tribunalul Mures, precum si cele de pe lânga Judecatoriile Târgu-Mures, Reghin, Sighisoara, Ludus si Târnaveni, si-au prezentat, recent, în Palatul de Justitie, bilantul activitatii pe 2009. Care au fost rezultatele înregistrate în anul care a trecut si cu ce probleme se confrunta angajatii acestor institutii, am aflat de la procurorul Dan Oltean, purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures.

 

Reporter: Cum a fost primit raportul de activitate de catre invitatii de seama ai bilantului?

Dan Oltean, purtator de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures: Bilantul a fost apreciat în mod pozitiv de reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si ai Parchetului General prezenti la Târgu-Mures. Rezultatele sunt, fara sa par lipsit de modestie, bune, în conditiile în care ne confruntam cu o acuta lipsa de personal.

Rep.: Tocmai una din vulnerabilitatile sistemului juridic despre care amintea Catalin Predoiu, ministrul Justitiei...

Dan Oltean: Da. Practic Parchetul Tribunalului Mures lucreaza în continuare cu opt procurori din 12, cât prevede organigrama, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Târgu-Mures sunt 11 procurori din 16, însa cea mai grava situatie este la Parchetul de pe lânga Judecatoria Reghin, unde volumul de munca este foarte mare, deoarece acolo îsi desfasoara activitatea doar trei procurori, în conditiile în care în schema sunt prevazute cinci posturi. De ani de zile solicitam suplimentarea schemei de la Reghin, dar fara nicun rezultat. Si la Parchetul de pe lânga Judecatoria Sighisoara situatia e dificila, având doar trei procurori, dar numarul de cauze de acolo a fost mai mic decât cel de la Reghin.

Rep.: Ce solutii ar fi?

D.O.: Sunt probleme atât de vechi, încât e aproape enervant sa le repetam. Solutii sunt din moment ce posturile sunt vacante, dar din nefericire absolventii Institutului National al Magistraturii nu prea doresc sa vina la Parchetele din orasele mai mici. Cei care vin, o fac de regula pentru ca nu pot merge în orase mai mari. De asemenea, s-a întâmplat sa vina procurori din alte zone, dar doar pentru ca aici erau posturi libere, dar dupa un an sau doi s-au decis sa plece mai aproape de casa. Practic, pentru Târnaveni sau Reghin ar trebui sa fie cineva din zona respectiva, care sa vrea sa se stabileasca acolo. De exemplu, cei trei procurori de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Reghin sunt toti reghineni get-beget...

Rep.: Cum fac fata solicitarilor colegii dumneavoastra din Reghin?

D.O.: Având cea mai grea situatie, Parchetul de pe lânga Judecatoria Reghin este pe primul loc pe plan national în ceea ce priveste rechizitoriile întocmite pentru evaziune fiscala. În 2009 au fost întocmite 351 de rechizitorii dintre care 26 au fost de evaziune fiscala.

Rep.: Cine sunt cei trei colegi de-ai dumneavoastra? Merita sa le amintim numele!

D.O.: Asa e! Echipa din Reghin este alcatuita din prim procurorul Dan Damian si procurorii Lucia Borda si Sorin Alexe. Trebuie avut în vedere si faptul ca din trei oameni, unul intra aproape zilnic în sedinte de judecata. Explicatia acestui rezultat meritoriu e ca si-au facut treaba foarte bine, mai ales ca este cunoscut faptul ca infractiunile economice sunt cauze grele, stufoase si se ajunge greu la rechizitoriu.

 

„Procurorul nu face altceva decât sa apere societatea de tot raul care se creeaza prin infractiune, de aceea te bucuri când ai rezultate, când reusesti sa spargi grupuri de infractori si când acestia sunt condamnati pe masura infractiunii savârsite."

 

Rep.: Sa trecem la alti indicatori...

D.O.: Din punct de vedere calitativ suntem multumiti de rezultate, în sensul ca numarul de achitari au fost foarte putine comparativ cu anul precedent. În 2009 au fost doar doua cauze restituite de instanta pe raza judetului, iar din 4.457 de solutii de netrimitere în judecata la Parchetul de pe lânga Judecatoria Târgu-Mures, doar 16 dosare au fost redeschise pentru reluarea urmaririi penale. În concluzie, indicii negativi au fost în scadere fata de 2008.

Rep.: Cum va descurcati cu spatiile?

D.O.: La Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures problema este veche si cunoscuta, dar nici la Parchetul de pe lânga Judecatoria Târgu-Mures situatia nu e prea stralucita, deoarece si aici spatiul e insuficient. Ne desfasuram activitatea în cinci camere, nu avem spatiu pentru depozitarea corpurilor delicte si pentru arhiva...

Rep.: Se întrevad solutii la orizont?

D.O.: În bugetul pe anul 2010 a fost prevazuta o suma pentru chirie pentru Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures, Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Târgu-Mures si DIICOT Mures, având în vedere ca avem somatie sa parasim spatiile în care ne desfasuram activitatea. Din pacate, lucrurile se misca foarte încet, bugetul a fost adoptat, dar înca nu ni s-a trimis în mod concret despre ce suma e vorba sau care este limita maxima care poate fi platita ca si chirie lunara. Am identificat câteva spatii care s-ar preta la functionarea institutiilor, dar proprietarii întreaba cât am fi dispusi sa platim si nu stim raspunsul. Asteptam sa ni se trimita datele respective de la Parchetul General, dupa care va fi organizata o licitatie publica pentru oferta de spatiu. Sunt sigur ca va mai dura ceva timp, deoarece la momentul de fata stim doar ca suma este prevazuta, dar cuantumul acesteia nu îl cunoastem...

Rep.: La un moment dat se discuta despre o posibila mutare pe strada Rozelor, în cladirea Centrului Militar Judetean...

D.O.: Din ultimele vesti se pare ca Ministerul Apararii Nationale nu mai este de acord sa cedeze Ministerului Public spatiul respectiv, asa ca în acest moment nu stim deocamdata unde ne vom duce. În acest an vor reveni în schema trei colegi, iar în curând va reveni o colega din concediu de maternitate. Sa fiu sincer, daca s-ar umple schema de personal, efectiv n-am încapea cu totii în spatiul actual.

Rep.: De ce ar alege meseria de procuror un absolvent al Institutului National al Magistraturii?

D.O.: Meseria de procuror este una în care, în momentul în care începi sa te daruiesti si te preocupi serios de ea, îti ofera multe satisfactii si multa experienta de viata. Este o meserie care chiar daca e obositoare si stresanta, pâna la urma exista acele momente în care îti dai seama ca ai facut ceva important. Procurorul nu face altceva decât sa apere societatea de tot raul care se creeaza prin infractiune, de aceea te bucuri când ai rezultate, când reusesti sa spargi grupuri de infractori si când acestia sunt condamnati pe masura infractiunii savârsite. În concluzie, meseria de procuror este una dinamica, iar practicând-o nu te plictisesti niciodata....

 

 

 

Aurelian Ardelean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş: „Ne mentinem în aceiasi parametri buni!"

 

Prim-procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures, Aurelian Ardelean, a apreciat în termeni pozitivi rezultatele obtinute în anul 2009 la nivelul Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures si a Parchetelor de pe lânga Judecatoriile din Târgu-Mures, Reghin, Sighisoara, Ludus si Târnaveni, felicitându-si colegii din Reghin pentru clasarea pe primul loc national în ceea ce priveste rechizitoriile întocmite pentru evaziune fiscala.

 

Reporter: Cum apreciati activitatea din 2009 a Parchetelor coordonate de dumneavoastra?

Aurelian Ardelean, prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures: Activitatea Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures si a Parchetelor de pe lânga Judecatoriile din Târgu-Mures, Reghin, Sighisoara, Ludus si Târnaveni a fost mai mult decât buna în 2009, mai ales în ceea ce priveste numarul de dosare solutionate. Apreciez ca ne mentinem în acesti parametri buni de mai multi ani de zile, însa trebuie sa raportam volumul de munca la numarul de persoane de care am dispus, deoarece deficitul de personal a fost mereu una din problemele cu care ne-am confruntat. În acest sens, cel mai elocvent exemplu este Reghinul, unde avem doar trei procurori din cinci, cât ne-ar permite schema.

Rep.: Care ar fi explicatia rezultatelor foarte bune obtinute la Reghin?

A.A.: În mod paradoxal, la Reghin se lucreaza cam la jumatate din schema desi posturi exista, dar nu sunt ocupate, iar rezultatele sunt mai mult decât meritorii. Explicatia clasarii colegilor de la Reghin pe primul loc national în ceea ce priveste rechizitoriile întocmite pentru evaziune fiscala ar fi pe de o parte seriozitatea, profesionalismul si implicarea deosebita de care au dat dovada, iar pe de alta parte ar fi si calitatea sesizarile facute de politie. Nu-mi ramâne decât sa le multumesc si sa îi felicit înca o data pentru aceste rezultate de exceptie.

 

 

Numarul de cauze din anul 2009

Cauze Procurori Cauze/procurori

P.J. Târgu-Mures 8.700 14 621,4

P.J. Reghin 6.600 3 2.200,0

P.J. Sighisoara 2.200 3 733,3

P.J. Ludus 1.484 3 494,6

P.J. Târnaveni 1.240 2 620,0

(P.J.* Parchetul de pe lânga Judecatoria)

Sursa: Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures

 

 

Numarul de achitari din anul 2009

Trimisi în judecata Achitati

P.J. Târgu-Mures 338 2

P.J. Reghin 442 2

P.J. Sighisoara 98 0

P.J. Ludus 107 2

P.J. Târnaveni 86 1

(P.J.* Parchetul de pe lânga Judecatoria)

Sursa: Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures


Dezvaluiri incendiare cu Ioan Talpes la Prima TV Târgu-Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:56 PM PST

Fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Ioan Talpes, este invitatul special al emisiunii "Servicii secrete, jafuri. Relatii externe, identitate nationala", a carei prima parte va fi difuzata astazi, de la ora 17.10, pe postul de televiziune Prima TV Târgu-Mures.

În cadrul interviului realizat de Gabriel Gedo, directorul Prima TV Târgu-Mures, fostul sef al SIE a precizat ca cele mai mari dezamagiri le-a trait – paradoxal – de la prieteni si nu de la dusmani. "Cele mai mari dezamagiri le-am avut de la prieteni. Când ajungi asa, (sef al SIE, n.r.) într-o experienta umana ca aceea pe care am avut-o eu… vedeti, unde esti cel mai descoperit e în relatia cu prietenii… cu cei apropiati. De la adversari, inamici te astepti, esti pregatit… Dar de la prieteni, ba chiar ai în tine o speranta fenomenala, de a gasi un sprijin, va spun… însingurarea e cea mai tragica conditie", a afirmat Ioan Talpes.

Totodata, fostul sef al SIE a afirmat ca îi cunoaste pe toti colaboratorii Securităţii care au ajuns în functii înalte în stat, negând însa orice legături cu aceasta. "Îmi permit sa nu neg nimic din ce am spus înainte de '89. Va întrebati de ce? Pai cum?!! Am fost un profesionist! Îi stiu pe toti cei care au fost securisti. Eu nu eram!", a dezvaluit Ioan Talpes.

Ioan Talpes a îndeplinit, între anii 1992-1997, functia de director al SIE, cu rang de ministru, înlocuindu-l în aceasta functie pe generalul Mihai Caraman. A avut misiunea de a realiza reforma democratica a serviciilor de informatii din România si de a asigura legaturile cu serviciile de informatii din tarile membre NATO.

 


Mureseni contra mureseni. Pierd iubitorii voleiului...

Posted: 11 Feb 2010 02:54 PM PST

Targu-Muresul inregistreaza un puternic si real avant in ceea ce privesc sporturile de echipa. Am semnalat recent asa zisul "fenomen" al concurentei la diverse competitii de prim rang. La mijloc de februarie, inaintea reluarii campionatelor la disciplinele care se desfasoara in aer liber, ne confruntam din nou cu aceeasi problema. Una dintre cele mai elocvente.

In oras sunt doua formatii divizionare A de volei. CSU Medicina la feminin si CS Torpi la masculin. Ambele se afla in prima jumatate a clasamentului, cu reale sanse de a accede in turneele play-off. Sambata amandoua au partide dificile pe terenurile proprii. Mai intai, baietii sustin de la ora 16.30 in Sala Sporturilor partida cu lidera clasamentului, CVM Tomis Constanta. O partida considerata la discretia oaspetilor. Nu se stie niciodata, sportivii au nevoie de public si incurajarile acestuia.

La doar o jumatate de ora in sala UMF fetele primesc vizita echipei Penicilina Iasi, aflata pe locul V. "Medicinistele", aflate pe locul VIII au de asemenea nevoie de sustinatori. La partidele celor doua asista de regula cam aceiasi spectatori. Fosti sau actuali antrenori, fosti sau actuali practicanti, simpli iubitori ai acestui sport, toti sunt vitregiti din nou. Vor trebui sa aleaga unul dintre acestea sau sa le urmareasca partial. Echipele vor avea mai putini specatori in tribune, de parca pana acum acestea erau neincapatoare.

Fiecare se leaga de ritmul biologic, de programarea salii. Nu se mai pune problema cuplajelor, am trecut de perioada "Daciadei". Fiecare priveste doar partea economica, patriotismul local este un termen strain. Partidele disputate in deplasare de catre echipele muresene au loc deseori in zile diferite, la ore diferite. Adversarii stiu sa-si progameze jocurile astfel incat suporterii sa participe la jocurile echipelor din orasul lor. La noi si muresenii sunt adversarii muresenilor!


Extinderea alimentarii cu apa, in vizorul primariei Raciu

Posted: 11 Feb 2010 02:50 PM PST

Una din comunele fruntase in ceea ce priveste planurile de investitii este comuna Raciu, care in acest an, va continua proiectele incepute in ultimii ani. In acest sens, primaria Raciu, va organiza o licitatie, privind atribuirea lucrarilor ce vizeaza lucrarile de alimentare cu apa, in localitatile Sanmartinu de Campie, Lenis si Caciulata. Lucrarile prevazute in cadrul acestei licitatii, au in vedere efectuarea lucrarilor de extindere a sistemului de canalizare cu apa, pe o lungime de 8,2 kilometrii, in cele trei localitati, iar executia este preconizata a fi finalizata, in termen de 7 luni, de la anuntarea castigatorului licitatiei. "Este un proiect inclus in Planul National de Dezvoltare Rurala, pe Masura 322, care a fost primul pe care l-am inceput din tara, si care a fost atribuit, depus si trecut, in valoare de 2,5 milioane de euro. Este vorba de 20 de kilometri de asfaltari drumuri comunale. In acest program, o parte din el cuprinde extinderea si modernizarea retelei de apa in localitatile Sanmartinu de Campie, Lenis si Caciulata. Firma constructoare trebuie sa respecte anumite criterii, asfel ca lucrarile sa fie finalizate conform contractului", a precizat Ioan Vasu, primarul comunei Raciu.

 

Proiecte pentru 2010

Primaria Raciu a dat publicitatii, proiecte care vizeaza modernizarea scolilor de la Sanmartin si Ulies, precum si baza sportiva, pe Ordonanta 7, finalizarea canalizarii, care in proportie de 86,3 % este terminata. De asemenea statia de transfer, un proiect denarat prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Campia Transilvana, unde sunt achizitionate europubele si celelalte utilaje, hala este deja ridicata, iar la vara urmeaza a fi data in folosinta.

 

 

"Mai avem in plan asfaltarea strazilor din Raciu, dar principal e sa finalizam canalizarea, deoarece noi am lucrat gospodareste. Am introdus conducta de apa, prin fonduri SAPARD in 2004, am bagat conducta de gaz, am facut canalizarea, Romtelecomul, si urmeaza sa facem strazi si drumuri comunale, sa nu fim nevoiti sa le spargem cum fac altii", a mentionat Vasu.


Angajatorii pot cere reducerea contributiei datorate pentru somaj

Posted: 11 Feb 2010 02:50 PM PST

Angajatorii care anul trecut au încadrat în munca someri pentru o perioada de cel putin sase luni, pot depune la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Mures cereri pentru reducerea contributiei datorate asigurarilor pentru somaj.

Potrivit art. 93 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii care încadreaza persoane din randul somerilor, pe care le mentin în activitate pe o perioada de cel putin sase luni de la data angajarii, beneficiaza de reducerea sumei reprezentând contributia datorata bugetului asigurarilor pentru somaj. Reducerea contributiei se acorda începând din anul fiscal urmator, pentru o perioada de sase luni, începând cu luna urmatoare depunerii documentatiei. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, angajatorii trebuie sa depuna o cerere la AJOFM Mures, însotita de un tabel nominal cu persoanele încadrate în munca din rândul somerilor, pe care le-a mentinut în activitate cel putin sase luni si de copiile contractelor individuale de munca ale somerilor respectivi.

Metoda de calcul a cuantumului reducerii contributiei datorate bugetului asigurarilor de somaj se gaseste în normele de aplicare a legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. "Angajatorii care îndeplinesc conditiile pentru reducerea contributiei vor depune actele necesare pâna la data de 30 iunie 2010. Reducerea consta consta in diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou angajat, in conditiile prevazute de lege", a declarat Reghina Farcas director coordonator al AJOFM Mures.

 


Azomures investeste 22 milioane de dolari pentru reducerea poluarii

Posted: 11 Feb 2010 02:50 PM PST

Problema poluarii create de combinatul „Azomures" este pe cale sa fie rezolvata. Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, este foarte hotarât sa vina cu solutii pentru ca aerul din Târgu-Mures sa fie mult mai curat. Conducerea combinatului a purtat o discutie cu ministrul în care a venit cu propunerea de investire a sumei de 22 de milioane dolari, pâna la sfârsitul anului 2011, pentru reducerea poluarii.

De asemenea, pâna în anul 2015 conducerea Azomures a venit cu propunerea de investire a 116 milioane de dolari pentru reducerea poluarii cu amoniac. „Am avut placuta surpriza sa primesc un material prin care se prevad urmatoarele: va fi o investitie suplimentara de 22 milioane de dolari care cel târziu pâna la sfârsitul anului 2011 sa reduca drastic poluarea, focusat pe aceste turnuri de amoniac. Va avea loc înaltarea cosurilor de evacuare si crearea unor noi instalatii de granulare-solidificare pentru azotatul de amoniu dar si pentru îngrasaminte. O alta investitie care va dura pâna în anul 2015, este de 116 milioane de dolari si se refera la modernizarea completa a doua instalatii de amoniac si a instalatiei de uree", a declarat Borbely.

 

Doru Opriscan, apreciat de ministru

Ministrul a apreciat activitatea lui Doru Opriscan, deputat PD-L, care a avut un rol foarte activ în efectuarea demersurilor pentru stoparea poluarii. Borbely Laszlo este încrezator ca aceste angajamente date în scris vor duce la stoparea definitiva a poluarii.

O alta problema ridicata a fost cea a unui analizor foarte performant detinut de catre Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu. Cei de acolo au cumparat acea aparatura însa nu au bani sa o certifice metrologic. Ministrul le-a dat termen de o saptamâna sa rezolve aceasta problema. "Laboratorul detine un analizor foarte performant pentru determinarea emisiilor de amoniac dar si de alte substante poluatoare. Echipamenele nu detin certificate de verificare metrologica si da calibrare initiala. Nu au avut bani. Deci au avut bani sa cumpere acest analizor foarte performant dar nu mai au bani sa îl certifice. Le-am dat o saptamâna si vom vedea ce masuri mai luam", a mai spus ministrul.

Borbely Laszlo a tinut sa precizeze faptul ca nu se mai putea continua în situatia de fata, situatie în care Azomures a primit amenzi de 80, 50 si respectiv 20 mii lei pentru emisiile înregistrate în aer. Ministrul s-a declarat nemultumit de avizul dat în 2007 de catre Agentia de Mediu din Sibiu care este "foarte generos cu cei din conducerea combinatului".

Conducerea combinatului Azomures, prin reprezentantul relatiilor cu publicul, Adrian Grosu, a anuntat ca se va remite saptamâna viitoare un comunicat privind hotarârile luate în sedinta de ieri a membrilor conducerii, precum si concluziile la care s-a ajuns.


Sylvain Blondin conferentiaza la Targu-Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:48 PM PST

Cunoscutul specialist in resurse umane din domeniul medical, Sylvain Blondin va sosi luni, la Targu-Mures, unde se va intalni cu conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie Targu-Mures.

Blondin este formator si conferentiar, responsabil international de resurse umane, in scopul de a dezvolta schimburi multiculturale in cadrul unui program care include toate tarile din Europa de Est si de a pune la dispozitia acestor tari, competenta sa. "Mai mult de 60% dintre tinerii licenţiaţi se află în dificultate şi în situaţie de eşec în a-şi găsi un loc de munca, chiar din momentul în care sosesc pe piaţa muncii. Necunoaşterea modului în care funcţionează o antrepriză, necunoaşterea principiilor de bază ale domeniului de resurse umane, lipsa de pregătire pentru a intra în viaţa activă, necunoaşterea riscurilor din recrutarea internaţională, timiditatea în faţa responsabilului de resurse umane, sunt principalele reproşuri adresate tinerilor candidaţi de către recrutatorii la nivel înalt", a precizat Liliana Mihai, unul dintre organizatori.

Pe langa UMF Targu-Mures, Sylvain Blondin va vizita si universitatile de medicina din Cluj Napoca, Bucuresti, Constanta, Iasi si Timisoara. In cursul diferitelor intalniri, Blondin va propune schimburi universitare si dezvoltarea unui concept de parteneriat pentru studentii la medicina. "Competentele si cunostintele sale i-au permis sa dezvolte in cursul acestor ani, un concept si un program unic de formare, eficace si rational in resursele umane, care permite pregatirea candidatilor aflati in cautarea unui loc de munca, optimizand la maxim competentele lor", a mai aratat Liliana Mihai. Intalnirea cu conducerea UMF Targu-Mures este programata luni, de la ora 15.00, iar conferinta asupra recrutarilor in domeniul medical la Hotel Everest din Targu-Mures.


Sanitas Mures a sarbatorit 20 de ani de activitate

Posted: 11 Feb 2010 02:48 PM PST

Uniunea Judeteana Sanitas Mures a primit Placheta aniversara membru fondator din partea Federatiei Sanitas, in semn de recunostinta pentru activitatea desfasurata in cei 20 de ani de existenta dar si pentru contributia sa in cadrul Federatiei.

La 1 februarie 1990 a fost fondata Federatia Sanitas Romania. In prezent are 42 de organizatii sindicale judetene, inclusiv cea a Municipiului Bucuresti, precum si Uniunea Sindicatelor din reteaua medicala cu sindicate componente in peste 500 de unitati sanitare si de asistenta sociala. Federatia numara 100.000 de membri din randul personalului medico-sanitar de specialitate, auxiliar, tehnic si administrativ din domeniul sanatatii, iar la nivel national este afiliata la Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere Fratia. La nivel international este afiliata la Internationala Serviciilor Publice (PSI) si este membra a Federatiei Europene a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU). Membrul fondator al Federatiei este judetul Mures. "Am pornit dupa Revolutia din 1989. In ianuarie 1990 am pregatit aceasta Federatie Sanitas. Atunci am fost cativa entuziasti in tara, printre care si judetul Mures care a fost membru fondator Sanitas. La inceputul lui februarie, la Poiana Brasov, am avut consiliul national aniversar unde s-a scos in evidenta aportul judetului Mures la intemeierea Federatiei Sanitas si ne-am mandrit cu treaba asta. Colegii sunt mandrii, a crescut si sindicatul din judetul Mures. Eu consider ca sindicatul trebuie sa fie un partener de dialog credibil si asta se face prin mult tact, diplomatie si intotdeauna am avut o relatie buna cu toti angajatorii care s-au perindat la carma spitalelor din judetul Mures, cu care spre surprinderea multor colegi din tara, eu am o colaborare perfecta. Suntem mandri ca am primit aceasta placheta, este o recunoastere a rolului nostru in Federatie", a spus Ermil Giurconiu, presedintele Uniunii Judetene Sanitas Mures.


Sporuri de pana la 75% pentru cadrele medicale

Posted: 11 Feb 2010 02:48 PM PST

Pentru ca sporurile specifice angajatilor din sistemul sanitar nu au fost cuprinse in legea unica a salarizarii, in urma consultarii cu sindicatele, Ministerul Sanatatii vrea sa le reintroduca prin doua proiecte de ordin.

Astfel, pentru angajatii care lucreaza in unitatile de medicina legala si personalul care lucreaza cu teste HIV/SIDA sunt prevazute sporuri de peste 50%, pentru angajatii din Unitatile de Primiri Urgente care lucreaza in serviciile de urgenta cum ar fi SMURD si cei care lucreaza pe Ambulanta sunt prevazute sporuri de 75%. Sunt prevăzute sporuri si pentru personalul din spitalele unde numărul de medici este mai mic de jumătate din cel necesar. Ministerul Sănătăţii vrea să acorde sporuri de până la 10% pentru cei care lucrează la arhivă sau sunt liftieri în unităţile sanitare, precum si functionarilor publici din Ministerul Sanatatii si Directiile de Sanatate Publica, care ar putea primi sporuri de pana la 30%. "In Ordonanta de Urgenta a Guvernului de la inceputul anului, privind salarizarea in sistemul sanitar, aplicarea legii unice de salarizare, la un articol se precizeaza ca acele ramuri din sanatate care au contracte colective de munca incheiate,- ce sunt de actualitate, -vor beneficia de drepturile prevazute in contractele colective de munca pana la expirarea lor. Noi avem un contract colectiv de munca incheiat pe perioada 2008-2010, inclusiv pana la 31 decembrie. In mod normal, sporurile sunt cele negociate prin contractul colectiv si in vigoare la ora actuala. Aceste sporuri pe care vrea sa le introduca Ministerul Sanatatii vor fi date probabil la cei la care le expira pe parcurs contractele colective.

La momentul expirarii se va negocia un alt contract colectiv ce va respecta toate legile acum in vigoare", a precizat Ermil Giurconiu, presedintele Uniunii Judetene Sanitas Mures. Acesta este de parere ca se doreste si o reducere a sporurilor. "Pe undeva ei vor sa reduca din sporuri. Insa noi suntem deja in discutii cu oficialii din sanatate. Biroul Executiv al Federatiei de la Bucuresti este in plina negociere a legii unice de salarizare cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si cu Ministerul Muncii", mai spus Giurconiu.


Elevii mureseni învatati cum si în ce situatii sa sune la 112

Posted: 11 Feb 2010 02:47 PM PST

Joi, 11 februarie 2010, toata Europa a sarbatorit Ziua europeana a numarului de urgenta 112. La Târgu-Mures, acest eveniment nu a trecut nemarcat. Cu acesta ocazie, Dispeceratul 112 din Târgu-Mures si-a deschis portile elevilor, spre informare si cunoastere în ceea ce priveste folosirea numarului 112. Vizitatorii au fost elevii claselor a III-a C, respectiv a IV-a A de la Gimnaziul „Mihai Viteazul" din Târgu-Mures. Colonel Dorel Demian, seful Oficiului Judetean de Telecomunicatii Speciale Mures a stat la dispozitia elevilor curiosi, pentru orice întrebare.

Elevii au apelat numarul de urgenta 112

Copiii au învatat cum, când si în ce situatii sa sune la 112, ce este o urgenta si mai ales cât de important este sa nu apeleze abuziv sau în gluma numarul de urgenta 112. Copiii au fost deschisi spre toate informatiile, chiar si atunci când au fost pusi sa sune la 112, pentru a simula o situatie de urgenta. Subiectul de maxima intensitate a fost "falsele apeluri" catre numarul de urgenta 112. Elevii au învatat ca un apel fals nu face decât sa reduca din resurse, sa tina ocupata o linie si sa creasca posibilitatea de a deturna resursele de la rezolvarea unui caz real. Sanctiunile aplicate farsorilor pot reprezenta amenzi de pâna la 5.000 lei, iar în cazuri de farse cum ar fi amenintarile cu bombe, pedeapsa poate fi chiar privarea de libertate. La nivelul anului 2008, din 1.200.000 de apeluri primite 1.000.000 au fost false. În anul 2009 numarul apelurilor false a scazut cu 30% datorita unei mai mari promovari în ceea ce priveste utilizarea corecta a numarului 112 si importanta constiantizarii riscurilor în ceea ce priveste apelurile false.

83.000 de apeluri în ianuarie 2010

În luna ianuarie 2010 s-au înregistrat 83 000 de apeluri la dispeceratul 112 din Târgu-Mures, în scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. A crescut în schimb numarul cazurilor reale, ce au necesitat interventia ambulantei sau a politiei. Dispecereatul 112 din Târgu-Mures are "unda verde" pentru vizualizarea celor mai mari intersectii din Târgu-Mures, prin 12 camere amplasate de Primaria Municipiului Târgu-Mures în oras, ce se bazeaza strict pe depistarea accidentelor sau a credibilitatii apelurilor primite. Dispeceratul 112 functioneaza non-stop, în fiecare tura lucrând patru dispeceri la care se adauga si câte un reprezentant al politiei, pompierilor respective salvarii. "Cetatenii trebuie sa fie constienti ca numarul 112 are rolul de a veni în ajutorul lor, în rezolvarea situatiilor în care este periclitata integritatea sau viata cuiva, a mediului înconjurator, a proprietatii publice sau private. Trebuie sa simta ca cineva îi ajuta", a declarat Dorel Demian.

 

 

„Am învatat ca nu trebuie sa sun în gluma, niciodata, la 112. De fiecare data când voi avea nevoie voi suna, acum stiu!"

Georgiana, clasa a III-a C


Sistemul IPA online, prezentat fermierilor din Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:47 PM PST

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Mures a organizat ieri, 11 februarie, la sediul din strada Insulei, o sesiune de instruire privind utilizarea aplicatiei IPA online, aplicatie pusa la dispozitia fermierilor de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin intermediul careia solicitantii de plati directe UE au posibilitatea de a realiza online operatiunea de digitizare a parcelelor, stabilindu-si declaratia de suprafata. Aceasta sesiune de instruire este prima de acest gen, la care participa Volkmar Meislahn, expert in cadrul Proiectului de Infratire Institutionala Romano-Germano-Franceza‚ intitulat'' Consolidarea sistemului IACS/LPIS si stabilirea Cerintelor Manageriale Statuare APIA'', Reprezentantii APIA, alaturi de fermierii mureseni au realizat demonstrativ digitizarea online a parcelelor.

Desi implementat doar din acest an, sistemul online de depunere a cererilor pe suprafata va deveni functionabil in judetul Mures, incepand cu sesiune de depunere din perioada 15 martie-17 mai. "Incepand cu 15 martie, pana in 17 mai, sunt obligati sa depuna cererile pe suprafata. Indiferent ca fac aceasta insciere online, ei sunt obligati sa depuna o cerere in scris, pe care noi o trimitem prin posta fiecarui fermier, ei primesc cererea, si stabilesc toate datele, si apoi o trimit catre APIA," a mentionat Cornea.

Fermierii care nu beneficiaza de acces la internet, vor fi obligati sa se deplaseze la sediile APIA, iar angajatii APIA, vor lucra impreuna si vor stabili aceste date exacte in vederea intocmirii cererilor de plata. De asemenea, un rol le revine primariilor, care majoritatea au acces la internet, iar la centrele de informare au doi specialisti, care vor fi folositi, astfel ca sa existe o colaborare intre primarii si APIA, pentru sprijinirea fermierilor.

 

 

O singura persoana are acces la cod

„IPA online este un sistem care va perimte fermierului sa-si digitizeze parcelele, si nu pe hartie cum era pana acum. In acelasi timp, suntem constienti ca majoritatea fermierilor nu dispun de echipamentul necesar, de acces la internet, de aceea APIA se implica in ajutoraea fermierilor, pentru pregatirea declaratilor, si aceasta procedura noua, va inlocui vechea procedura. Cu ajutorul acestui instrument electronic, este mult mai usor trasarea si identificarea loturilor si parcelelor. Pentru a inlatura orice urma de indoiala, fermierul, prin codul unic de inregistrare, este singura persoana care poate avea acces la acest sistem. Daca se intra in sistem cu parola personala, este singurul utilizator care poate depune cererea."

Volkmar Meislahn, expert din cadrul Proiectului de Infratire Institutionala Romano-Germano- Francez

 

 

Toti fermierii vor putea lucra in sistem

„Pentru fermierii din Romania, este o schimbare in bine, datorita sistemului IPA online, prin care orice fermier, poate de acasa, sa-si stabileasca suprafetele exacte pentru nu avea erori, si a fi penalizat. Sigur ca nu toti fermierii vor putea lucra in acest sistem in acest an, dar in 2011, pana in 2012, sunt convins ca toti fermierii vor putea sa-si transmita cererile de suprafata online.Fermierii mari, peste 600, existenti in judetul Mures, vor depune acestte cereri in formatul online, iar ceialti, care au intre 20 si 50 de hectare, de asemenea. Sunt fermieri mici, care au acasa internet, sau au rude care au internet, care au si venit deja cu hartile la noi."

Vasile Cornea, director coordonator APIA Mures.


Am fost colegi la “Serafim Duicu” in clasa Monicai Matei

Posted: 11 Feb 2010 02:47 PM PST

A fost de ajuns o vizita la Gimnaziul Serafim Duicu din Targu Mures, ca a doua zi sa apara si etichetele pe salile de clasa. Astfel am ajuns la etajul unu, in adevarata clasa I A, condusa de invatatoarea Monica Matei. O sala spatioasa, frumos amenajata ca de altfel toate salile din aceasta scoala, cu multi copii cuminti, dintre care unii stiu sa citeasca iar altii sa numere hat, pana departe! "Sunt absolventa Liceului Pedagogic din Targu Mures, promotia 1983, am gradul didactic I si sunt studenta in anul III la Facultatea de psihologie-pedagogie", astfel se prezinta cea care auzise de sosirea noastra si le-a explicat si copiilor care ne asteptau deja cu nerabdare. "Am ales aceasta frumoasa profesie de modelator de minti si suflete, simtind din copilarie lipsa mamei si dorind sa ofer, din acest punct de vedere, tot ceea ce pot copiilor," continua Monica Matei sa ne povesteasca despre meseria de dascal. "E o meserie grea, dar fumoasa, oferind multe satisfactii," spune ea, subliniind inca o data daca mai era nevoie, ca tot aceasta meserie ar alege!

Copiii caligrafiaza pe foaia de lucru: "Ciprian nu a venit la cinema." De atata zel, unii mai uita cate o litera, cate o silaba, ca apoi sa se corecteze repede. Pe un panou vad o diploma: Premiul "Porni Luceafarul" se acorda elevului Racoti Stelian, pentru cinstirea poetului nepereche! Este vorba de pictorul clasei, imi dau seama imediat!

O fetita vrea sa se faca presedinte, nu conteaza de care, presedinte sa fie, dar un baietel o intreaba: " Ce, vrei sa te plictisesti toata ziua? Sa manci alune la birou?" Degeaba, fetita nu se lasa convertita.

Stelian, cel mai activ din clasa imi arata ca are o bancnota de un leu ca sa cumpere un pachet de chipsuri, apoi imi explica de ce vrea sa se faca politist: "Ii amendez pe oameni, dau banii la sef si din rest imi cumpar chipsuri!"La indemnul invatatoarei sa se alinieze mai intai baietii pentru poza de grup, un copil tasneste ca glontul spre tabla, facand o descoperire: "Sunt baiat! Sunt baiat!"


„Tigrii” vizeaza victoria in fieful Stelei

Posted: 11 Feb 2010 02:47 PM PST

Divizionara A de baschet masculin BC Mures Targu-Mures intalneste sambata, de la ora 19.00, in deplasare, formatia bucuresteana Steaua Turabo intr-un meci din cadrul etapei a XXI- a a Campionatului National. Este poate cel mai important meci pentru „tigri" din acest campionat in ceea ce priveste accederea in turneul play-off. Bucurestenii ocupa pozitia a X-a a clasamentului, cu noua victorii, in timp ce muresenii, cu zece victorii si tot atatea infrangeri se afla pe pozitia a VIII-a, ultima pentru play-off. O victorie a bucurestenilor ar aduce cele doua formatii la egalitate de puncte.

 

Muresenii victoriosi in tur

In tur, elevii lui Audrius Prakuraitis au invins cu 93-90. Partida a avut doua parti dinstincte. Una in care gazdele au condus in permanenta, uneori la diferente aparent confortabile si o alta in care au luptat din rasputeri pentru cele doua puncte. Oaspetii au avut avantaj prima oara la 60-62, diferenta care s-a mentinut si inaintea ultimului sfert. Finalul a fost unul de-a dreptul electrizant doar in ceea ce priveste evolutia scorului, calitatea jocului a fost departe de ceea ce asteptau spectatorii care au umplut din nou tribunele Salii Sporturilor. Victoria a fost obtinuta cu doar patru secunde inainte de final. Muresenii aveau un punct avantaj cand Vlad Pora a reusit singurul sau cos, ducand diferenta la trei puncte. Era etapa a VI- a si BC Mures obtinea prima victorie. Au inscris atunci pentru gazde: Peciukas (24puncte), Sheard (18), Tomic (17), Pociukonis si Masiulis (cate 12), Hallai (5), Jakab (3), Pora (2). Nu a jucat Vlaicu. Pentru bucuresteni cei mai eficienti au fost Timus (26), Papic (19) si Mack (18).

 

Miza dubla pentru „tigri"

Pentru „tigrii" o victorie ar mari sansele de a ramane in prima jumatate, mai ales ca urmeaza un nou joc dificil, miercuri urmand sa intalneasca pe teren propriu pe Atlassib Sibiu, formatie aflata pe locul IV, cu 15 victorii. Partida de la Bucuresti se va desfasura in sala Regimentului de Garda Mihai Viteazul, una mai redusa ca dimensiuni. In vederea unei pregatiri adecvate, muresenii au efectuat ultimul antrenament inaintea deplasarii la Bucuresti in Sala UMF din Targu-Mures. Aceasta are dimensiunile mai apropiate de cea in care se va desfasura partida, conditiile fiind insa optime pentru pregatire. Miza mare a partidei in ceea ce priveste clasamentul a fost alimentata si de dublarea primei de joc pentru victorie.

 

Vlaicu vrea victoria

Unul dintre componentii BC Mures, Catalin Vlaicu este bucurestean si a trecut prin curtea Stelei. In partida din tur nu a intrat in teren dar spera sa joace sambata si echipa sa sa obtina victoria. „Nu ma leaga niciun sentiment de Steaua. Am jucat doua meciuri la ei, de atunci s- au schimbat conduceri si lotul de jucatori. Acum echipa mea de suflet este Muresul si- mi doresc o victorie a acesteia. Daca voi juca sau nu, asta nu depinde de mine, importanta este victoria echipei. Este un meci extrem de important si mergem categoric la victorie", a declarat Catalin Vlaicu. „Cred ca este cel mai important joc din acest campionat. Echipa va fi motivata, inclusiv financiar. Pregatim foarte bine meciul si o victorie care, consideram ca ne este accesibila, ne-ar aferi o optinune serioasa pentru pastrarea unui loc pentru play-off. Cu una sau doua victorii pana la final in jocurile din deplasare, vom ramane acolo unde consideram ca suntem „condamnati" sa fim. Programul ne avantajeaza in acest sens", a precizat Szalkay Jozsef, presedintele clubului.

In urmaroarele etape „tigrii" mai au deplasari la Rovinari, Craiova, Brasov si Medias, iar acasa vor primi replica celor de la Sibiu, apoi Elba Timisoara, Dinamo, Gladiator Cluj si CSM Bucuresti.

 

 


Ultima repetitie inaintea marilor derby-uri pentru City’us

Posted: 11 Feb 2010 02:47 PM PST

Liderul Campionatului National de futsal, City' us Targu-Mures va sustine duminică, de la ora 18.00, în Sala Sporturilor, partida cu Clujana Cluj-Napoca din cadrul etapei a XVI-a a Campionatului National. Oaspetii ocupa locul IX intr-un clasament in care FC Deva si Olimpic Simeria se afla inaintea lor. Au reusit doua victorii si o remiza in actuala editie. De cealalta parte, echipa antrenata de David Goncalves va sustine o ultima repetitie inaintea jocurilor decisive cu Design Construct Brasov si Concordia Chiajna, partide care vor stabili ierarhia dinaintea play-off- ului. Dupa meciul de duminica, pentru City'us urmeaza o săptămână liberă, partida din deplasare de la Timişoara, fiind anulată. Urmeaza cele doua partide care vor arata adevarata fata a City'us, potentialul lor in partidele decisive. Mai intai, sâmbătă, 27 februarie, de la ora 19.00, vor primi replica celor de la Design Construct Braşov, în cadrul etapei a XVIII-a, urmand ca in urmatoarea etapa sa sustina cel mai dificil joc, in deplasarea de la Chiajna. Acesta este programat pentru ziua de luni, 8 martie, de la ora 20.00.

 

City'us este prima favorita la locul I

După retragerea celor de la FC Deva, în lupta pentru locul I au rămas trei sau patru formaţii. Alături de City'us, care are 42 de puncte din 15 jocuri, mai candidează la titlu Concordia Chiajna, cu 39 de puncte, tot din 15 jocuri, Design Construct Braşov cu 33 de puncte din 14 jocuri şi ACS Odorheiu Secuiesc, cu 27 de puncte din 13 jocuri. Asadar, totul se va decide, mai mult ca sigur, în etapele XVII – XIX, când primele trei se vor întâlni în jocuri directe. City'us este avantajată de rezultatele din tur, 2-1 acasă cu Concordia şi 5-3 în deplasare la Brasov. In etapa a VI- a a turului, Concordia a invins pe Design cu 7-3 si o victorie a brasovenilor in etapa din 21 februarie ar fi in avantajul City' us.

La egalitate de puncte între doua formaţii se iau in considerare rezultatele directe.

Cum în acest an, campioana se va decide în urma unui play-off, la care vor participa primele opt clasate, locul ocupat în prima parte va cântări foarte mult. Echipa care va termina pe locul I, va întâlni, în primul tur, ocupanta locului 8, cu două jocuri din trei pe teren propriu. În cazul calificării în semifinale, tîrgumureşenii vor întâlni învingătoarea din disputa echipelor de pe locurile 4-5, tot cu două jocuri din trei acasă. La fel se va întâmpla şi în disputa pentru titlul naţional. Formaţia care va termina pe prima poziţie şi va ajunge în finală, va avea avantajul terenului propriu în două din cele trei dispute.


Ilyes Toth Alexandru preocupat de agricultura mureseana

Posted: 11 Feb 2010 02:46 PM PST

Cotidianul Zi de zi a demarat un serial destinat prezentarii ativitatii consilierilor judeteni pe anul 2009, cu scopul de a intermedia astfel legatura dintre acestia si muresenii care prin votul lor i-au propulsat în Consiliul Judetean (CJ) Mures.

 

Ales consilier judetean pe listele Uniunii Democrate a maghiarilor din România, Ilyes Toth Alexandru face parte din comisia de agricultura a CJ Mures, în cadrul careia ocupa functia de presedinte. „Ca presedinte al comisiei de agricultura, am participat la sedintele organizate bilunare în ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. În cadrul acestor comisii s-au analizat proiectele aferente activitatii specifice, prin care sunt sustinute programele Consiliului Judetean Mures. Datorita faptului ca agricultura judetului s-a confruntat cu început de calamitate, seceta din lunile mai, iunie, la sedinta comisiei din luna mai am avut invitati de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pentru a prezenta un raport privind situatia din agricultura si un plan de masura de prevenire a secetei", a precizat Ilyes Toth Alexandru.

Consilierul judetean a aratat ca în anul care a trecut a participat la diverse activitati, din domenii variate, cum ar fi cultura, politica si social. „În anul 2009 am onorat toate invitatiile pe care le-am primit în calitate de consilier judetean: actiuni culturale, politice si sociale. Astfel am articipat la numeroase festivaluri, inaugurari si expozitii de taurine, de flori si de fructe. În cadrul unor întâlniri realizate cu ajutorul autoritatilor locale, am avut mai multe întâlniri cu cetatenii din Ceuasu de Câmpie, Câmpenita, Sabed, sincai, Band, Panet, Berghia, Sântana de Mures, Curteni. La aceste întâlniri am prezentat Hotarârea Guvernului nr. 1078 din 2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori în storul de fructe si legume, respectiv Hotarârea Guvernului nr. 692 din 2009 privind anumite forme de sprijin financiar în sectorul horticol pentru tomate si importanta curatirii pasunilor", a declarat Ilyes Toth Alexandru.

 

 

 

„În anul 2009 am înfiintat „Agenda 2009", subsemnatul fiind unul dintre membrii fondatori. Aceasta societate are sediul în municipiul Târgu-Mures, unde am tinut audiente saptamânal. Cetatenii judetului care s-au înscris în audiente m-au cautat cu probleme legate de agricultura."

Ilyes Toth Alexandru, consilier judetean

 

 

 


17.000 lei pentru un tractor predat la “Rabla”

Posted: 11 Feb 2010 02:46 PM PST

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a tinut o conferinta de presa ieri la Târgu-Mures în care a atins mai multe subiecte care sunt intens dezbatute în perioada actuala. Printre acestea s-a numarat si programul „Rabla" care va reîncepe cu noi forte din 18 februarie 2010. Doua mari noutati aduce acest program: prima este ca si persoanele juridice vor putea beneficia de aceasta facilitate, dar numai cu masinile de pâna la 3,5 tone, iar a doua chestiune care tine de noutate este aceea ca „Rabla" se va adresa si tractoarelor. Astfel, pentru fiecare tractor vechi, proprietarul va primi suma de 17.000 lei indiferent ca este vorba despre persoane fizice sau juridice.

În cazul automobilelor vechi, s-au introdus tichete valorice. Fiecare autovehicul valoreaza un tichet, adica 3.800 lei. Daca un proprietar va oferi trei astfel de masini vechi, va primi trei tichete iar de acolo pâna la cumpararea unei masini noi de 4000-5000 euro nu trebuie completata o suma foarte mare. Acest lucru va avantaja cumpararea daciilor noi dar si a altor marci mai ieftine. „Noutatea este ca si persoanele juridice pot sa intre în program, ma refer aici la masinile de pâna la 3,5 tone si pâna la 200 mii euro pe an. De asemenea, pot cumpara masini si în leasing de la producator, ceea ce este de asemenea o noutate. Peste o saptamâna va începe acest program. Programul cu tractoarele este unul nou. Se vor primi câte 17.000 de lei pe fiecare persoana juridica ce va preda un tractor dar nu mai mult de 50% din valoarea tractorului nou. Deja doi producatori au venit la mine sa se informeze pentru ca vor sa reconsidere productia lor si vor sa produca mai multe tractoare mai ieftine. Va dati seama ca oamenii au posibilitatea sa cumpere mai usor un tractor mai ieftin", a declarat Borbely.

 


Oltean Ovidiu va avea o sarbatoare de suflet, nu de criza!

Posted: 11 Feb 2010 02:46 PM PST

Zilele de weekend ce incheie prima jumatate a lunii lui Faurar aduc urari de bine si sanatate consilierului local, Ichim Teodor din Solovastru care vineri implineste 60 de ani si primarului din Taureni, Oltean Ovidiu Petru, care duminica va implini 38 de ani.

"Va fi o reuniune de familie, speram frumoasa, pentru ca suntem trei din familie care avem ziua de nastere in 14 eu, mama si tata amandoi pe 15 februarie. Eu voi pregati un cadou pentru ei, iar mama va pregati masa poentru noi toti, suntem sase frati, va fi o frumoasa reuninune de familie. De suflet, nu de criza", a spus placut surprins de urarile noastre primarul Ovidiu Petru Oltean.

Actrita de la trupa Liviu Rebreanu a Teatrului National din Targu Mures, Bianca Farcas isi serbeaza ziua sa de nastere, ii dorim aplauze multe si roluri de care sa ne amintim peste ani si ani!

La multi ani, tuturor sarbatoritilor!

 


Se va împarti România în 16 regiuni?

Posted: 11 Feb 2010 02:46 PM PST

Parlamentarii UDMR au initiat un proiect legislativ de împartire a României în cinci macroregiuni de dezvoltare si 16 regiuni. Miercuri, 10 februarie, Senatul a aprobat tacit aceasta initiativa. Printre aceste regiuni ar urma sa se formeze si una care sa cuprinda judetele Covasna, Haghita si Mures. Conform proiectului, cele 16 regiuni si cele cinci macroregiuni de dezvoltare nu sunt unitati administrativ teritoriale si nu au personalitate juridica. Proiectul de lege a primit raport negativ din partea Comisiei pentru administratie, dar a trecut de Senat în forma propusa de initiatori, urmând sa fie dezbatut de Camera Deputatilor în calitate de Camera decizionala.

Am discutat cu senatorii de Mures despre aceasta problema, iar senatorul UDMR Frunda Gyorgy, a spus ca aceasta initiativa a fost semnata de toti senatorii UDMR si ca este rezultatul unui studiu facut de specialistii maghiari. Pe de alta parte, senatorul ex-PSD, actual independent, Corneliu Grosu, nu este deloc de acord cu aceasta initiativa si spune ca adoptarea ei în mod tacit nu este decât o miscare bine gândita a mai multor partide. Prin urmare, fie nu a fost cvorum, pentru ca senatorii lipsesc de la sedinte pe capete, fie au fost invocate alte motive se tot evita dezbaterea acestei legi.

 

 

Cele saisprezece regiuni de dezvoltare sunt:

Macroregiunea I: Botosani - Suceava; Bacau - Iasi - Neamt - Vaslui, Braila - Buzau - Galati - Vrancea

Macroregiunea II: Constanta - Tulcea; Bucuresti; Calarasi - Ialomita - Ilfov; Giurgiu - Teleorman; Dolj - Mehedinti - Olt

Macroregiunea III: Gorj - Vâlcea; Arges - Dâmbovita - Prahova

Macroregiunea IV: Arad - Caras-Severin - Timisoara; Alba - Hunedoara; Sibiu - Brasov

Macroregiunea V: Covasna - Harghita - Mures; Bistrita-Nasaud - Cluj - Maramures; Bihor - Salaj - Satu-Mare

 

 

Este o strategie gândita

„Toate comisiile care au analizat aceasta initiativa au dat un aviz negativ. Totusi, în data de 10 februarie proiectul a ajuns pe ordinea de zi, iar reprezentantii UDMR au cerut sa nu se discute acest proiect pâna nu va fi prezent si un reprezentant al Guvernului. Înainte cu jumatate de ora de sfârsitul sedintei mai multi senatori, inclusiv de la UDMR si PSD dar si PNL au început sa iasa din sala. Au ramas doar doi reprezentanti ai UDMR-ului care au cerut încheierea sedintei din lipsa de cvorum. S-a închis si a trecut. Este o stratagema care a trecut. Nimeni nu s-a desteptat sa vada ca este o chestiune gândita si probabil negociata. Eu votam fara nici o retinere împotriva acestui proiect. Când va ajunge în Camera Deputatilor, va avea sfârsitul prevazut."

Corneliu Grosu, senator independent

 

 

Asteptam rezultatul

„ Este o initiativa si vom vedea cum se finalizeaza. Asteptam sa vedem sfârsitul."

Petru Basa, senator PD-L

 

 

Vom da sanse judetelor sarace

„Este o initiativa care a fost semnata de toti senatorii UDMR si este un rezultat al studiului facut de catre expertii nostri. Actuala împartire a României în cele opt regiuni este nedreapta. Judetele puternice au un mare avantaj financiar fata de cele mai mici. Judetele sarace nu au posibilitatea de a-si plati contributia pentru obtinerea proiectelor europene. În regiunea nostra, Brasovul si Sibiul sunt doua judete mari care au luat tot. Prin aceasta initiativa vrem sa acordam posibilitati mai mari judetelor mici. Cât despre viitoarea etapa, va trebui sa purtam o discutie cu toate partidele pentru ca sa îi convingem ca acest proiect este unul bun si sa treaca de Parlament."

Frunda Gyorgy, senator UDMR

 


Berti Barbera, prezentatorul festivalului de blues de la Sighisoara

Posted: 11 Feb 2010 02:45 PM PST

In perioada 25-27 februarie, Sighisoara va gazdui a sasea editie a Sighisoara Blues Festival, a carui prezentator, Berti Barbera, prezent la fiecare editie, ne-a prezentat importanta acestui eveniment, unic in tara.

 

Reporter: Ce reprezinta acest festival in perimetrul cultural romanesc?

Berti Barbera: Festivalul International de Blues Sighisoara incepe sa prinda radacini. Un festival are nevoie de cel putin cinci editii pentru a deveni credibil. Deja vorbim de traditie aici, iar portofoliul ne indica faptul ca organizatorii stiu ce fac si se implica serios. Fiind un gen de nisa, nu se poate pune problema vreunui castig financiar de proportii. Dimpotriva, se scot bani din buzunar, e vorba de pasiune. Acest festival ar putea fi un exemplu pentru cei care iubesc muzica si nu au curajul sa faca pasi inainte. In atmosfera ostila de la noi, datorita orasului, a atmosferei si a oamenilor care vin, acest festival este unic in peisajul romanesc.

 

Rep.: Cum a evoluat Sighisoara Blues Festival din 2005 si pana in prezent?

B.B.: E bine spus "evoluat". De la intentia lui Ioan Lazar si a lui Relu Hatiegan de a organiza un festival de blues, pana la lista bogata de artisti care au vizitat scena Casei de Cultura din Sighisoara s-au intamplat destule lucruri care ne pot face sa constatam o evolutie. Bugetul nu prea a evoluat, din motive bine cunoscute, in schimb reprezentarea artistica a fost intotdeauna remarcabila. De la prietenii care canta blues la noi, s-a ajuns la nume importante din tara de origine a acestui gen clasicizat. Ungaria, Serbia, Germania, Austria sau Anglia reprezinta sursa europeana a unor artisti de calitate. Acum avem un afis in majoritate strain. E bine ca alegerea invitatilor se face in cunostinta de cauza. Cu totii am castigat experienta si s-au legat multe prietenii frumoase. Asa se intampla cand pasiunea e deasupra interesului meschin, mercantil.

 

«Dupa cum am spus, festivalul isi mentine pretentiile ridicate in ceea ce priveste reprezentarea muzicala. Anul acesta avem artisti cu stiluri diferite»

 

Rep.: Ce stare ofera rolul de prezentator, in contextul in care, nume

importante ale blues-ului, sunt invitate pe scena acestui festival?

B.B.: Pentru mine e o onoare sa particip la acest festival inca de la prima editie. Continuitatea e un semn bun. Ca prezentator trebuie sa informez corect publicul si sa-l pregatesc pentru o experienta muzicala interesanta. Lucrez foarte bine cu toti cei de acolo, ma bucur din plin de ospitalitatea lor si am avut bucuria sa cunosc artisti valorosi, pe care altfel poate nu i-as fi vazut niciodata. In plus, le-am apreciat latura umana, decenta si discretia cu care majoritatea se comporta in public. Asta imi confirma propriile principii legate de cum trebuie sa fie un artist. Deseori am simtit nevoia sa urc pe scena alaturi de ei. Dar ma abtin si-mi vad de treaba. Raspund cu placere la un jam session, doar cand sunt invitat. E o stare cu care nu ma intalnesc des, de aceea o pretuiesc si ma bucur de cele trei zile de festival. Totdeuna regret ca se termina. E o atmosfera speciala acolo. Omul sfinteste locul.

 

Rep.: Cum ti se par invitatii din acest an?

B.B.: Dupa cum am spus, festivalul isi mentine pretentiile ridicate in ceea ce priveste reprezentarea muzicala. Anul acesta avem artisti cu stiluri diferite. Joi, 25 februarie, canta Raul (Kusak) si Liviu (Pop). Ei sunt singurii artisti care au mai fost in trecut, sub diferite forme. In rest, avem un grup american foarte tanar, vineri avem o seara femininea, iar sambata vin doua nume de rezonanta, representand doua generatii diferite. Interesant si atractiv, mai ales pentru cei care stiu la ce vin. La fel de bine, cei care vor sa se "intieze" in acest domeniu vast, au ocazia sa o faca intr-un mediu foarte potrivit.

 

Rep.: Crezi ca cifra sase va fi una cu noroc pentru acest festival?

B.B.: Nu sunt deloc superstitios. Acest gen de eveniment este pentru cei care, inca pot crea un mediu civilizat, bazat pe muzica si bune intentii. Indiferent de cifra, daca oamenii implicati au respect pentru ceea ce fac, festivalul va iesi bine. Pe langa succesul muzical, acest festival reprezinta si o reusita in plan social. Cel mai bine e sa veniti la Sighisoara, pentru a va convinge.


Remiza alba pe ploaie mocaneasca pentru „municipali”

Posted: 11 Feb 2010 02:45 PM PST

Lidera seriei secunde a ligii a II- a la fotbal FC Municipal Targu- Mures a remizat, scor 0-0 in cel de- al treilea amical disputat in cantonamentul de la Tata, Ungaria în compania formaţiei secunde a celor de la Videoton. Cosmin Bodea a utilizat in acest joc o formatie cu jucatorii care au evoluat mai putin in primele doua partide, cele cu slovacii de la Dunajska Streda (victorie cu 1-0, gol Vancea) si Ujpest Dozsa Budapesta (1-2, gol Bitis). Primul „unsprezece" in jocul de ieri a fost: Danalache, Cristian Pop, Maghici, Balau, Alexandru Pop, Veres, Sfarlea, Anton, Saim, Bitis, Roman. In partea secunda au mai intrat in teren Luput, Szilagyi, Miclaus, Vartic, Ilea, Stere si Vancea. Nu au fost utilizati Stetca si Prodan, iar in cantonamentul de la Tata au ramas Prodan, Vagner si Gongolea, toti trei fiind menajati in urma unor afectiuni la tendon, cauzate de evolutia pe gazonul artificial pe care se desfasoara partidele.

Partida s-a disputat pe teren artificial si o ploaie marunta si patrunzatoare. Elevii lui Cosmin Bodea au dominat jocul, si- au creat mai multe ocazii, irosite pe rand de jucatorii mureseni. „Am dominat jocul, ne- am creat mai multe ocazii. In partea a doua, dupa ce s- au facut mai multe schimbari, au intrat unii dintre jucatorii care au fost titulari in primele meciuri, jocul s- a legat mai bine, am avut mai multe ocazii dar ratam mult in continuare", a declarat presedintele executiv akl FC Municipal, Alex Krenek.

Urmatoarea partida, ultima a turneului, se va disputa sâmbătă cu ocupanta locului V al primei ligi maghiare, Zalaegerszeg, acasa la acestia, dupa care muresenii vor reveni acasa.


Miscarea inseamna sanatate

Posted: 11 Feb 2010 02:45 PM PST

A face mişcare înseamnă a te dezvolta armonios, a te disciplina şi a-ţi da o stare de voie bună. În felul acesta ne dezmortim muşchii şi copii în general îşi consumă energia. Este necesară găsirea unui echilibru între activităţile de zi cu zi şi mişcarea ca sport. Fiecare activitate sportivă are avantajele şi dezavantajele ei, dar sportul este o preocupare complexă ce contribuie atât fizic cât şi psihic la sănătatea individului. Din păcate, în ultimii ani, mişcarea în aer liber sau în sălile de sport, a fost înlocuită cu alte activităţi sedentare cum ar fi jocurile pe calculator sau navigarea pe internet. Trebuie să ţinem seama de faptul că practicarea unui sport, de exemplu artele marţiale, are multe beneficii asupra celor mici, nu numai din punct de vedere fizic ci şi psihic. Organismul în formare, al copiilor, se dezvoltă armonios şi sănătos prin mişcare. Drept dovadă stă faptul că sportivii au trăsăturile corpului bine definite. Din punct de vedere psihic mişcarea dă o stare de bine celui care o practică deoarece efortul fizic determină la nivelul creierului secreţia de serotonină (hormonul fericirii), inlocuind alte tentatii mai putin sanatoase. Alte aspecte pozitive reprezintă socializarea copilului şi integrarea sa într-o echipă, lupta pentru un scop comun şi respectul faţă de adversar. Pe scurt, practicarea unui sport chiar şi în regim de amator şi nu neapărat de performanţă creează o stare de bine şi copiilor şi adulţilor, îi disciplinează, le modelează corpul, le dezvoltă spiritul de competiţie, abilitate de a comunica şi îi motivează să se autodepăşească. Toate acestea pot fi uşor descoperite în practicarea artelor marţiale şi nu numai. Asta nu înseamnă că jocurile pe calculator şi navigarea pe internet nu prezintă rolul lor. Important este să ştii să gaseşti un echilibru între activităţile de zi cu zi şi mişcarea în aer liber sau în sălile de sport.

Alexandru Tolan, antrenor arte marţiale


Aberaţii sau adevăruri “blogăriene”: Dacă “Valentine’s Day” s-ar nimeri într-o zi de meci?

Posted: 11 Feb 2010 02:45 PM PST

Floricele, ineluşe, inimioare, brăţărici, păpuşele, coliere, cine romantice, "te iubesc" cât să-ti ajungă tot anul, ziua mea, ziua, ta, ziua noastră, "Vaaaaaaalentine's Day"!!!

Vine în fiecare an pentru a aduce profit magazinelor de briz-brizuri, bijuterii, florării, hoteluri, moteluri etc. Îi vezi pe stradă şi pe magazine, cum se-agită şi transpiră pentru a cumpăra cadouri, chiar şi în ultimul moment. E Valentine's Day! O iubeşti, îl iubeşti şi-i musai să-i cumperi cel mai fency, trendy, mişto cadou, cu care să se laude prietenilor, prietenelor…chiar dacă-i criză. Adevăru-i că românii-s atât de îndrăgostiţi încât au nevoie de două sărbători ale iubirii, aşa că au început să-şi însuşească şi sărbătorile americane, acesta nefiind un subiect nou. Vai, dar nu este o constatare negativă, să nu cumva să ma înţelegeţi greşit, eu mă bucur când văd atâta iubire, mă tot gândesc să-mi fac un tricou cu "Make love, not war" şi să cant "Piece of my heart" la portavoce, pe stradă. (Ne)lăsând gluma la o parte, m-am distrat copios când am văzut reclama de la Puma de Valentine's Day. Protagoniştii clipului sunt vreo 50-100 de microbişti ce cântă "I wanna stand with you on a mountain" cu paharele de bere în mână. Sloganul sună ceva de genul "Ele vor să fie în braţele voastre; voi vreţi să fiţi în primele rânduri" – "They want to be in your arms; you want to be in the stands". Reclama o găsiţi pe www.pumahardchorus.com. Oricum, că este sau nu meci duminică, "Happy Valentine's Day"!

 

 


Pro sau contra Valentine’s Day?

Posted: 11 Feb 2010 02:45 PM PST

Pe tema "Valentine's Day" exista o multime de controverse, dar cum multi îndragostiti se arata, balanta cade mai mult spre pro. Ce spun tinerii?

 

 

"Sunt pro Valentine's Day. Am prieten, iar cadoul pentru el e pregatit deja. E vorba despre un lantisor pe care am pus poza noastra. Valentine-s Day e mai misto decât Dragobetele, se sarbatoreste international si se întâmpla mai multe evenimente."

Emilia, 16 ani

 

 

„Sunt pro Valentine's Day, am prieten si abia astept aceasta zi. Deja i-am pregatit cadoul, va fi o surpriza pentru el. Am imprimat o poza cu mine pe o perinita în forma de inimioara pe care i-o voi darui de Valentine's Day. E importanta pentru noi aceasta zi."

Ioana, 16 ani

 

 

„Sunt de acord cu aceasta sarbatoare desi nu am prietena. Valentine's Day este o idee si o zi frumoasa pentru toti îndragostitii si cred ca este mai bine-vazuta decât Dragobetele, mai ales pentru tineri."

Andrei, 19 ani

 

 

„Nu sunt de acord cu toata zarva aceasta ce se face de Valentine's Day. Nu am prietena, dar sunt de parere ca dragostea nu exista numai într-o anumita zi, ar trebui sa fie vie tot timpul. La noi se face prea mare tam-tam cu aceasta sarbatoare si cred ca nu merita."

Ovidiu, 16 ani


Vasile Puscas consultant la Banca Transilvania

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Banca Transilvania (BT) l-a cooptat pe fostul ministru si negociator-sef al României cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, pentru proiectul de simplificare a accesarii de fonduri europene. "Cred ca misiunea Bancii Transilvania, ca banca locala, este aceea de a avea ca prioritate astfel de programe, destinate accesarii fondurilor nerambursabile. Cu atât mai mult, având în vedere contextul economic. Ca echipa, suntem onorati ca domnul profesor doctor Vasile Puscas, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene si negociator-sef al României cu Uniunea Europeana, a decis sa se alature acestui proiect BT", a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie BT.


“Piateta” la Teatrul Studio

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Universitatea de Arte din Targu-Mureş organizeaza astazi, de la ora 10.00, în foaierul Teatrului Studio de pe str. Köteles Samuel, nr. 6, o conferinţa de presă cu ocazia premierei spectacolului "Piateta", de Carlo Goldoni, in regia Monei Chirilă. Premiera spectacolului va avea loc duminica, 14 februarie, pe scena Teatrului Studio al UAT, avându-i în distributie pe studentii-actori ai Universitătii de Arte Targu-Mures.


Reducere pentru contribuabilii sighisoreni

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

 

 

 

Municipiul Sighişoara informează contribuabilii persoane fizice şi juridice, că plata impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2010 se face atât la Casieria din incinta Primăriei, Piaţa. Muzeului, nr.7, cât şi la Casieria din Str. Hermann Oberth, nr.7. De asemenera, persoanele fizice şi juridice care efectuează plata integrală a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport pana la 31 martie, beneficiaza de o reducere de 10 %.


Spectacole la “Saptamana indragostitilor de teatru”

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Duminica, 14 februarie, in cadrul ultimei zile a "Saptamanii indragostitilor de teatru", la Sala Mare a Teatrului National se vor juca spectacolele "Cui i-e frică de Virginia Woolf?", de la ora 11.00 si "Visul unei nopti de vara", de la ora 19.00. Amble spectacole sunt prezente in cadrul Zilei Facultatii de Teatru ai Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti, spectacole invitate in cadrul saptamanii indragostitilor de teatru, eveniment organizat de Teatrul National in perioda 8-14 februarie.


Terenuri pentru reteaua de apa la Târgu-Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Consilierii locali din Târgu-Mures au aprobat punerea la dispozitia proiectului "Reabilitarea si extinderea retelei de alimentare cu apa si canalizare în judetul Mures" a terenului necesar pentru urmatoarele obiecte de investitii: reabilitarea a trei statii de pompare apa potabila din str. Verii si str. Trebely, construirea unei noi statii în str. Viile 1 Mai, construirea a sase statii de pompare apa uzata din mai multe strazi ale municipiului Târgu-Mures.


Bustul lui Grigore Vieru la Targu-Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Institutiile de cultura din judetul Mures intentioneaza amplasarea bustului scriitorului Grigore Vieru în spaţiul civic târgumureşean, pe B-dul Cetăţii, in acest sens fiind deja rimisa o cerere catre Primaria Targu-Mures. Cu ocazia acestui evenimet se iniţiază, ca perspectivă, rotonda oamenilor de cultură care au dat prestigiu municipiului Târgu-Mureş, alături de bustul scriitorului Grigore Vieru urmând să fie amplasate busturile lui Romulus Guga, Serafim Duicu, Ion Vlasiu, Vasile Netea şi Ion Fiscuteanu, într-un proiect intitulat „Cenaculum". Realizarea bustului se va face într-un parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi Primăria municipiului Alba, unde s-a dezvelit un bust al scriitorului basarabean. Bustul ar urma să fie dezvelit în data de 28 martie, ca punct culminant al Colocviilor „Grigore Vieru", în prezenţa oficilităţilor, a unor invitaţi din ţară şi Chişinău, cu participarea ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia.


Amenzi pentru lipsa curateniei in unitatile sanitare

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Doua unitati sanitare muresene au fost amendate in ultima saptamana de inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica Mures pentru ca angajatii nu au facut curatenie si nu au dezinfectat incaperile. De asemenea au fost controlate 18 unitati alimentare, din care trei au fost amendate deoarece salariatii nu aveau analizele medicale valabile. Amenda data era in valoare de 1800 lei. Amenzi au fost aplicate si la gradinitele care nu asigurau necesarul zilnic de calorii pentru copii. Este vorba de Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 din Reghin, dar şi pentru Grădiniţa cu program prelungit din Saschiz. Aici au fost aplicate amenzi in valoare de 800 lei.


Se inaugureaza Centru de Dializa

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Vineri, 19 februarie, Compania germana BBraun Avitum va inaugura noul Centru de Dializa din Targu Mures. Ceremonia va incepe la ora 10.00, dupa care va avea loc vizitarea centrului. Centrul de Dializa este situat in Sangeorgiul de Mures, pe strada Soarelui nr 1, in vecinatatea Complexului Apollo.


Peste 900 de mureseni imunizati intr-o saptamana

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

919 mureseni s-au vaccinat in ultima saptamana impotriva gripei noi. Nuamrul total al acestora a ajuns la 39.500. De asemenea, nu s-a mai confirmat nici un caz de gripa noua. In ceea ce priveste imbolnavirile cu viroze, s-au inregistrat 3164 de viroze sI 600 de cazuri de pneumonii.


Sfintire de biserica la Ungheni

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Duminica, 14 februarie, va avea loc sfintirea Bisericii cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din parohia Moresti, Ungheni. Liturghia Arhiereasca va fi oficiata de IPS Andrei-Episcopul Alba Iuliei, protopot Nicolae Sincan si de un sobor de preoti. Slujba de sfintire va incepe de la ora 9.00.


60 de tone de deseuri colectate la Acatari

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Sistemul de colectare selectiva a deseurilor din Târgu-Mures este „sublim dar lipseste cu desavârsire" ar spune Caragiale daca ar vedea situatia actuala. În 2009, Târgu Muresul a colectat un total de 34.000 kg deseuri pe când comuna Acatari, cu 22 de oameni care se ocupa de aceasta problema, a colectat dublu. „Exista în România mai multe companii sau cei care se ocupa cu managementul acestor reciclari selective dar care în judetul Mures nu au reusit sa încheie contractul cu primaria" a declarat ministrul Mediului si Padurilor Borbely Laszlo, într-o conferinta de presa.


Film comemorativ despre martie 1990

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Fundatia Bernady, împreuna cu presedintele acesteia, Borbely Laszlo, a facut un film de 12 ore care vizeaza comemorarea evenimentelor din martie 1990 care au avut loc în Târgu Mures. „Acest film este unul cutremurator si ar trebui vazut de toti cei din Târgu-Mures pentru ca evenimentele de atunci sa nu se repete", a declarat Borbely. Filmul va fi prezentat pe 19 martie la Institutul de teatru si va putea fi vizionat în trei reprize, în zilele de 19, 20 si 21 martie.


Miclaus a primit unda verde

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Fundaşul Casian Miclăuş, in varsta de 32 de ani, fost la CFR Cluj, aflat in cantonamet cu FC Municipal Targu-Mures a primit marţi din partea Comisiei pentru soluţionarea litigiilor din cadrul LPF unda verde. Astfel acesta a devenit liber de contract dupa ce "feroviarii" i-au platit si restanta de 15.000 de euro. Miclaus poate semna asadar cu echipa lui Cosmin Bodea, contractul sau fiind de 50.000 de euro pe sezon.


Repetitie pentru Champions League la popice

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Sambata, echipa feminina de popice Romgaz Electromures Targu-Mures va sustine la Fieni partida din cadrul etapei a II- a a returului Campionatului National in compania vicecampioanei, Rapid Bucuresti. Partida constituie o repetitie inaintea returului sferturilor de finala a Champions League de sambata viitoare din Austria. Echipa antrenorului Seres Sandor va avea de infruntat la Fieni, pe langa adversara din Bucuresti si conditiile improprii in care se porezinta pista pe care evolueaza "feroviarele" bucurestene si Petrolul Ploiesti, intr-o localitate in care nu mai activeaza formatii de popice si arena nu este intretinuta.


Borbely Laszlo nu vrea distrugerea padurii

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a declarat ieri într-o conferinta de presa ca nu este de acord cu traseul propus pentru centura din Târgu-Mures. El nu întelege de ce dupa doua refuzuri ale Agentiei de Mediu, cei responsabili vin tot cu acelasi traseu. „În calitatea mea de Ministru al Mediului nu sunt de acord sa se taie 8,2 hectare de padure daca nu exista o alta varianta. si sunt convins ca exista o alta varianta", a declarat Borbely. Ministrul a mai spus ca va discuta cu Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mures, pentru gasirea unor solutii fara a se taia atâta padure.


O singura groapa de gunoi în Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, s-a declarat, ieri, nemultumit de situatia gropilor de gunoi din judetul Mures. El spune ca exista doar o singura groapa de gunoi la Sighisoara, si una la Târgu-Mures care functioneaza ilegal. „Muresul este, din pacate, între acele judete unde exista o singura groapa de gunoi. Am avut o întâlnire în ianuarie cu toate autoritatile implicate si le-am dat o luna sa rezolve problema. Nu ne putem permite ca din cauza unor orgolii sa se amâne sau sa cada proiectul", a declarat Borbely. Ministrul a somat la începerea lucrarilor pentru ca nu mai este timp sa se schimbe actuala locatie din Valureni.


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, centrul de Exploatare Sighişoara – PL Sovata

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Str. Praidului nr. 87, tel. 0265-570.232

Call Center Distribuţie: TelVerde 0800-801.929

 

Vă aducem la cunoştinţă că in perioada 15 – 18.02.2010, între orele 800-17 00, in vederea efectuarii unor lucrari in instalatiile electrice, vor avea loc o serie de intreruperi alternative in alimentarea cu energie electrica, de aprox. 3 ore. Intreruperile se vor inregisrta pe raza conunei Eremitu, dupa cum urmeaza: 15.02.2010 – Campul Cetatii; 16.02.2010 – Eremitu; 17.02.2010 – Matrici; 18.02.2010 – Damieni si Calugareni.

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.

 

*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro

Conducerea S.D.E.E. Mureş


Noua agenti economici restantieri la AJOFM Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Noua agenti economici sunt datori cu suma de 308.000 lei. Suma reprezinta penalizarile impuse agentilor in urma obtinerii creditelor acordate pentru stimularea crearii de noi locuri de munca. Sapte firme dintre acestea au intrat insa in faliment. Creditele au fost acordate de Stat, iar ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale, agentii sunt obligati sa restituie banii. Penalizarile trebuie sa fie recuperate de catre AJOFM Mures, care a demarat actiunile de recuperare a banilor.


Concurs scolar pentru un viitor “verde”

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Societatea de Geografie din România şi de Institutul de Geografie al Academiei Române organizeaza un concurs intre scoli, pentru un viitor "verde". Competiţia se adresează şcolilor şi grădiniţelor şi vizează informarea copiilor şi părinţilor pe tema actualelor probleme ecologice. Din judetul Mures s-au inscris opt institutii de invatamant: trei din Targu Mures, doua din Reghin si cate una din Bobohalma, Sighisoara, Sovata si Tarnaveni. Concursul este structurat pe trei secţiuni, în funcţie de categoria de vârstă: Pipo (pentru învăţământul preprimar), Doxi (pentru învăţământul primar) şi Terra (pentru gimnaziu şi liceu). Marele premiu constă în rechizite şcolare de 500 de euro, plus o diplomă acordată instituţiei de învăţământ. Inscrierile pot fi facute pana la data de 15 februarie.


Fratean exclude posibilitatea scindarii PSD

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Presedintele PSD Mures, Alexandru Petru Fratean, a declarat ieri ca exclude orice posibilitate de scindare a PSD-ului. Aceasta declaratie a fost data în contextul în care Miron Mitrea a spus ca în cazul în care Mircea Geoana va câstiga alegerile partidul se va scinda. "Nu pot sa cred ca se va întâmpla acest lucru. Da, în 97 partidul s-a scindat. Dar acum situatia nu este aceeasi ca atunci. Probabil ca cei foarte nemultumiti vor cauta alte solutii dar nu vad nici o miscare în masa care sa provoace o scindare în partid", a declarat Fratean.


Mii de euro pentru noi investitii în Târgu-Mures

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Consilierii municipali au aprobat studiile de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru urmatoarele obiective: În str. Voinicenilor-reabilitare conducte de apa, înlocuire collector menajer si extindere colector pluvial (540 mii euro), str. Podeni- înlocuire conducta de serviciu (183 mii euro), str. Baneasa- extindere colector pluvial, extindere colector unitar si statie de pompare a apei uzate (351 mii euro), str. Budiului- înlocuire si extindere conducte de apa, extindere colector menajer ( 510 mii euro). Totalul cheltuielilor este de 1.585 mii euro, adica 6.818 lei.


Au furat o sanie si un aparat de sudura

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

În dimineata zilei de 10 februarie, la sediul Politiei municipiului Târnaveni s-a prezenat un barbat de 51 ani, domiciliat în Târnaveni, care reclama faptul ca în noaptea de 9 spre 10 februarie, cineva i-a sustras din curtea locuintei o sanie si un aparat de sudura, valoarea prejudiciului cauzat fiind estimat de partea vatamata la 500 de lei. La fata locului s-a deplasat echipa operativa, în urma investigatilor operative efectuate de catre lucratorii Politiei Târnaveni, fiind identificati suspectii în cazul furtului trei tineri cu vârstele de 23, 17 si 16 ani, toti cu domiciliul în Târnaveni, bunurile sustrase au fost recuperate si restituite partii vatamate. „În cauza s-a întocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, cei trei suspecti fiind cercetati în stare de libertate", a declarat comisarde politie Livia Popa, purtator decuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Mures.


Ciorbă de potroace

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Ingrediente:

500g tacâmuri de pui, 300g măruntaie (inimi, pipote) de pui, 2 cepe, 2 linguri orez, 2 ouă, 200ml smântână, 1 l zeamă limpede de varză, 400g zarzavat (morcov, păstârnac, ţelină), sare, piper, leuştean, pătrunjel verde.

Mod de preparare:

Carnea tăiată bucăţi, împreună cu măruntaiele, se spală bine şi se pune la fiert în 3 l apă rece cu un vârf de linguriţă de sare. Se ia spuma, apoi se adaugă zarzavatul ras pe răzătoarea cu găuri mari şi ceapa tocată mărunt. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, în oala acoperită. Când carnea este aproape gata, se pune zeama de varză fiartă separat. Când clocoteşte ciorba, se adaugă orezul fiert şi clătit în apă rece, iar după unul-două clocote, se trage oala de pe foc. Se potriveşte de sare şi de acreală. Ciorba se mai poate acri cu borş, cu zeamă sau sare de lămâie, ori cu oţet. Cu zeama de varză sau cu borşul se fierbe câteva minute. Cu zeama de lămâie se acreşte numai după ce s-a luat de pe foc, ca să nu se distrugă vitaminele. Se drege cu gălbenuş de ou şi smântână. Pentru aromă se adaugă leuştean verde sau uscat şi pătrunjel.


Azi, la cinematograful ARTA

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

 

 

Cinematograful Arta din Targu Mures din Piata Trandafirilor nr. 35-37, telefon 0265 266 848 prezinta o coproductie de actiune de 128 de minute, din 2009. Preţul biletelor: 8 şi 6 lei. Preţ redus: zilnic la spectacolele de la ora 16.30. De vineri pana miercuri ruleaza de la 16,30, 19,00 si 21,30, iar joi numai de la 16,30 si 19.00.

Sherlock Holmes

Fim de actiune in regia lui Guy Ritchie dupa cartea lui Arthur Conan Doyle, avandu-i in distributie pe Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), Jude Law (Dr. John Watson), Rachel McAdams (Irene Adler), Mark Strong (Lord Blackwood) si Kelly Reilly (Mary Morstan)

Cu ajutorul doctorului John Watson, colaboratorul său de încredere, renumitul "detectiv consultant" a devenit indispensabil pentru descoperirea infractorilor de orice fel. Cel mai recent film al rebelului cinematografiei britanice, Guy Ritchie, e o adaptare foarte violentă şi dark după caracterul imaginat de Arthur Conan Doyle. Iar ca povestea să fie şi mai interesantă, celebrii bărbaţi au de data aceasta şi nişte femei interesante...


A 43-a zi in calendarul gregorian.

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

1541: Întemeierea oraşului Santiago de Chile

1892: aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly este denumit cinematograf

1912: China adoptă calendarul gregorian

1924: La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin

1961: A fost lansată prima staţie interplanetară automată în direcţia Planetei Venus: Venus – 1

2000: A avut loc, la Bucureşti, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul şefilor de state şi de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relaţiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Europa de Sud-Est

2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului preşedinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului.


HOROSCOP, weekend, 12-14 februarie, 2010

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Berbec

La serviciu vor fi multe de făcut şi nu vă va fi prea uşor să vă descurcaţi. Relaţia cu colegii nu va fi nemaipomenită, nu este cazul să mizaţi într-o prea mare măsura pe sprijinul lor. Primiti invitatie la film.

 

Taur

La slujbă veţi avea multă treabă, dar eficienţa de care daţi dovadă vă va ajuta să rezolvaţi totul în timp util. Activităţile intelectuale vă avantajează şi vă dau posibilitatea să vă îmbunătăţiţi situaţia materială.

 

Gemeni

În plan profesional există condiţii pentru a realiza o mică reuşită. Eforturile pe care le-aţi depus se vor bucura de aprecierea celor din jur, ceea ce nu vă va lăsa tocmai indiferent. Popularitatea la serviciu va creşte.

 

Rac

Fiinţa iubită va avea unele probleme, iar ajutorul dumneavoastră îi va fi de un real folos. Relaţia cu aceasta tinde să se îmbunătăţească. La slujbă este posibil să aveţi parte de unele schimbări, de mică anvergură.

 

Leu

Veţi fi cam nervos şi înclinat spre impulsivitate. Ar fi de dorit să nu vă asumaţi riscuri inutile deoarece nu este exclus să aveţi mici accidente. Din punct de vedere mental însă, veţi funcţiona foarte eficient.

 

Fecioară

La serviciu va fi mare agitaţie. Este posibil să fiţi pus să faceţi unele activităţi dificile şi nu are nici un rost să vociferaţi. N-ar fi exclus nici să fie nevoie să faceţi câteva drumuri pentru a finaliza sarcinile de serviciu.

 

Balanţă

Dorinţa dumneavoastră de joc şi aventură va fi accentuată în această perioadă. Este posibil să cunoaşteţi o persoană de sex opus cu care vă veţi înţelege excelent şi alături de care veţi petrece clipe deosebite.

 

Scorpion

La serviciu evenimentele încep să se precipite, dar dumneavoastră nu aveţi nici un motiv de îngrijorare. Schimbările care se vor face vă vor avantaja într-o mare măsură la finalizarea unor lucrări începute mai demult.

 

Săgetător

Veţi face o mulţime de drumuri şi veţi avea ocazia de a cunoaşte o persoană de care vă veţi lega afectiv. Surprizele nu vor lipsi, dar vor fi dintre cele care vă vor face plăcere, aşa că nu trebuie să aveţi emoţii.

 

Capricorn

Tendinţa spre impulsivitate vă poate încurca planurile. Încercaţi să găsiţi o activitate care să vă relaxeze. Popularitatea continuă să crească aşa că veţi avea din nou ocazia să vă lărgiţi cercul de prieteni.

 

Vărsător

E posibil ca problemele cu care vă confruntaţi în cămin să vă împiedice să alocaţi persoanei iubite tot timpul liber. La slujbă veţi avea mult de muncă, iar rezultatele nu vă vor satisface într-o prea mare măsură.

 

Peşti

Energia mentală va atinge cote maxime, ceea ce vă va permite să vă puneţi în practică ideile. Sunteţi deosebit de sensibil, iar relaţia cu fiinţa iubită evoluează constant. S-ar putea să plecaţi la drum împreună.


Alternativa de Valentine s day, la biblioteca

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Biblioteca Judeteana organizeaza sambata, 13 februarie de la ora 18,30 in sala de lectura de la etajul doi, alternativa de Valentine's day. Cei interesati pot descoperi erotica in arta plastica, in arta populara si in literatura. Intrarea este libera la evenimentul ce se va termina la ora 21.


Audiente la Biroul Anticoruptie

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

In cladirea Prefecturii, camerele 30-31 se primesc cei interesati in audienta in prima si a treia zi de miercuri a lunii, intre orele 12-15. La sediul Serviciului Teritorial Anticoruptie Targu Mures, din str. Mihail Kogalniceanu nr. 14 comisar Mirela Rosca sta la dispozitia celor intersati luni intre orele 8 si 18,30, marti, joi si vineri de la 8 la 16, precum si miercuri intr orele 8 si 12 iar dupa-masa de la 15 la 16. Tel verde(apel gratuit) 0800 806 806.


Casa Asigurarilor de Sanatate asteapta contibutiile firmelor

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Din cauza neefectuarii platilor catre Casa Asigurarilor de Sanatate Mures, pe adresa restantierilor au fost emise 612 somatii, iar in 49 de cazuri au fost blocate conturile bancare ale firmelor care nu si-au depus contributiile. Sunt firme, persoane fizice care de sase nu au platit contributia la CAS. Dupa cum se stie din contributiile acestea se achita retributia angajatilor in caz de boala. Anul trecut din 8.788 certificate de boala 2.140 au fost respinse. Pentru 6.648 certificate de boala au fost platite 12,3 millioane de lei. In ultimul timp se fac verificari intense pentru depistarea fraudelor in cazul concediilor de boala, dar aici este vorba de cazuri reale de incapacitate de munca, afirma Alina Aldea, purtatorul de cuvant al CAS.


Kerekes Károly ofera audienta pensionarilor

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Deputatul de Mures, Kerekes Károly ofera audienta in 12 februarie, ora 10 pensionarilor, la sediul UDMR, str. Gh. Doja nr. 9, etajul unu.


Hidratarea, calea spre o piele frumoasa

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Pielea are nevoie dehidratare zilnica în special când temperatura de afară este scăzută. În timpul iernii, epiderma devine mai fragilă şi este mai predispusă înroşirii şi crăpării. Pentru a ajuta pielea să îşi recapete supleţea, oferiţi-i un răsfăţ hidratant. După duş, evitaţi să lăsaţi pielea să se usuce de la sine. În schimb, tamponaţi fiecare bucăţică de piele cu un prosop moale, apoi aplicaţi imediat o loţiune hidratantă. Alegeţi un produs hidratant adaptat nevoilor pielii dumneavoastră, fie că este vorba de cremă, ulei sau lapte de corp. Optaţi pentru o textură care să se adapteze perfect acestor nevoi: lapte hidratant pentru pielea normală sau grasă, o cremă emolientă puternic hidratantă pentru coate şi picioare sau un ulei fin, dacă aveţi pielea uscată. În cazul în care vă răsfăţaţi şi cu alt tratament pentru corp, ca de exemplu loţiuni pentru slăbire, creme împotriva vergeturilor sau pentru tonifiere, aplicaţi-le înaintea cremei hidratante.


Bibliotheque Pascal, turnat in Targu Mures, premiat la Budapesta

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

La cel de al 41-lea Gala a Filmului Maghiar, filmul ale carui secvente au fost filmate in urma cu dopi ani si la Targu Mures, a obtinut patru premii. Va mai aduceti aminte de pomul de Craciun postat in Piata Trandafirilor, de beculete, atmosfera de sarbatoare in plina aprilie? Numerosi figuranti, cativa actori mureseni: Kovács András Ferenc, Gáspárik Attila, Tompa Klára, Antal Ildikó au participat la filmarile peliculei in care se vorbeste in mare parte romaneste, intitulata Bibliotheque Pascal. Acesta a devenit si ultimul film in care a jucat regretatul Gheorghe Dinică. Filmul a fost distins cu Fuiorul de Aur, premiul cel mare, premiul criticilor straini, premiul pentru cel mai bun oprator si premiul studentilor.


A 44-a zi a calendarului gregorian

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

1542: Catherine Howard, a cincea soţie a lui Henric al VIII-lea al Angliei este executată pentru adulter

1849: Delegaţia condusă de mitropolitul Andrei Şaguna duc împaratului Franz Joseph Petiţiunea de recunoaştere a naţiunii române

1853: Medicul şi ortopedul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa

1867: Dunărea Albastră a compozitorului Johann Strauss a fost prezentată în premieră la Viena, Austria

1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris

1960: Franţa a detonat prima bombă nucleară


Teambuliding la Sovata

Posted: 11 Feb 2010 02:42 PM PST

Continua si in acest an excursiile de teambuilding organizate de Outward Bound cu destinatia Sovata. Programul intitulat "Scoala impresiilor", organizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean se adreseaza elevilor de scoala generala si de colegiu. Informatii veti gasi pe siteul www.outwardbound.ro sau la telefon 0265/250-939.


Niciun comentariu: