Zi de Zi

Zi de Zi


Studentii de la UMF instruiti pentru practica medicala in Franta

Posted: 16 Feb 2010 02:58 PM PST

Conferentiarul Sylvain Blondin, reprezentantul Centre Europeen de Formation et Conseil din Franta va implementa in universitatile de medicina din Romania, printre care si UMF Targu-Mures, un program de formare profesionala a viitorilor medici pentru asimilarea unor cunostinte necesare in practica medicala din Franta. "M-am intalnit, luni, cu membrii Senatului UMF si au fost incantati de proiect", a declarat Sylvain Blondin.

Francezul a admis ca circa 80% din medicii straini care se instaleaza in Franta, nu neaparat romani, se gasesc in situatie de esec deoarece sunt recrutati de diverse firme si dusi in Franta fara a fi pregatiti pentru a face fata sistemului medical francez. Acestora le lipsesc cunostintele de integrare administrativa, juridica, fiscala, sistem bancar, sistem de asigurari si, nu in ultimul rand, nu cunosc farmacopeea franceza, lista medicamentelor folosite in Franta, dupa denumirea comerciala. "60% din tinerii care au absolvit o facultate sunt in situatie de esec atunci cand se gasesc pe piata muncii. De aceea am dezvoltat acest program de formare. Ideea este de a incepe de la baza, In primul rand cum concepi un CV, cum iti prezinti un CV, viitorul medic trebuie sa stie cum decurge un interviu, ce trebuie sa urmareasca atunci cand sustine un interviu, comunicarea verbala, non verbala, analiza interviului in sine, programarea non lingvistica", a precizat Sylvain Blondin.

Programul va fi implementat la promotiile de studenti aflati in ultimii doi ani de studiu.

In prezent, 40% din medicii straini din Franta sunt romani. Acestia au posibilitatea sa se integreze pe piata muncii atat ca medic salariat cat si ca medic liberal. "Un medic recrutat chiar de noi are un salar de 100.000 de euro pe an. Am un medic radiolog instalat dar liberal, el are un venit de 120.000 de euro pe an. Un medic liberal castiga mai bine decat unul salariat", a afirmat Blondin.

 

Studenti francezi la studiu in Romania

Proiectul pe care Sylvain Blondin doreste sa-l realizeze cu universitatile romanesti vizeaza si suplimentarea unui numar de locuri alocat pentru studentii francezi. Aceasta deoarece in Franta deficitul de medici a ajuns la 110.000, iar universitatile franceze nu aloca suficiente locuri pentru formarea unui numar asa de mare de medici. "Daca astazi am vrea sa recrutam 110.000 de medici pentru Franta este imposibil si sa pregatim 110.000 de medici nu avem universitati, profesori, nu avem atatia bani. Exista un anumit numar de studenti care au acces la medicina. Daca in 2010 s-a decis ca vor intra o mie de studenti si avem 1001 studenti care candideaza, acel unu in plus este obligat sa renunte. Pentru ca selectia este foarte riguroasa", a mai spus Blondin.

 


Reghinul aşteaptă bani pentru soseaua de centură

Posted: 16 Feb 2010 02:56 PM PST

Cinci oraşe din ţară au rămas fără bani pentru construirea unei centuri menită să fluidizeze traficul. Totuşi pentru aceste cinci centuri a existat o finanţare de 225 milioane de dolari. Acest lucru s-a întâmplat deoarece Ministerul Transporturilor nu a depus proiectele la timp.

În afară de aceste cinci oraşe care au rămas fără bani mai este şi Reghinul care anul trecut avea deja toate avizele necesare şi mai aştepta doar banii pentru începerea lucrărilor. „Noi nu am fost înştiinţaţi în nici un fel că ar exista aceşti bani de la Banca Mondială. Nu am de unde să ştiu dacă au fost sau nu banii. Cert este că finanţarea acestui proiect este împărţită, jumătate Banca Mondială şi jumătate Guvernul. Acolo să daţi telefon să vedeţi care este problema", a declarat primarul Reghinului, Nagy Andras. El mai vorbeşte şi despre starea în care erau demersurile pentru construirea centurii. "Noi am avut toate avizele, totul pregătit pentru proiectare şi execuţie. Noi nu am primit nici un fel de comunicare. Eu m-am adresat printr-o scrisoare deschisă ministerului de resort prin care am primit un răspuns că în urma discuţiilor cu Banca Mondială vom fi anunţaţi. Atât au spus, în funcţie de discuţiile cu Banca Mondială ne vor anunţa", a precizat Nagy Andras.

Dintre cele cinci oraşe, singurul care a avansat lucrările fără finanţarea de la Banca Mondială este Braşovul, unde s-au construit deja două tronsoane din viitoarea centură cu bani de la bugetul local, Ministerul Transporturilor şi fonduri de la UE.


Daca eram politistul palmuit îmi întorceam obrazul profesoarei...

Posted: 16 Feb 2010 02:54 PM PST

Am fost realmente socat, probabil alaturi de foarte multi telespectatori, atunci când am vizionat la stiri derularea incidentului de luni de la Scoala Generala din comuna Sânpaul. Astfel, în cadru se vedea cum o profesoara surescitata la maxim are un dialog agitat, plin de nervi, cu echipa unui post TV si cu politistul sosit sa clarifice daca respectiva femeie era sau nu agresiva fata de colegele sale, care acuzau acest lucru.

Omul legii a aflat raspunsul la propriu, pe propria-i piele, fiind plesnit, într-un mod incredibil, de profesoara. La fel de halucinant a fost si raspunsul agentului, care si-a pierdut parca ratiunea si i-a aplicat femeii primul ajutor în caz de criza isterica. Adica i-a croit o palma sanatoasa...

M-am cutremurat si nu din cauza frigului. Astfel de gesturi s-au petrecut în fata unei camere de televiziune. Care o fi atunci atitudinea profesoarei si a politistului, ambii platiti din bugetul de stat sa ne educe copii respectiv sa ne proteje de manifestarile violente din societate, când sunt în mediul lor, fara presa prin preajma?

Oare câti profesori cu asemenea apucaturi avem prin scoli? Cu scuzele de rigoare fata de dascalii care îsi vad de meserie, cred ca sunt destul de multi oameni la catedra care au probleme la „mansarda". Îmi amintesc ca am avut asemenea „dascali" la scoala generala si apoi la liceu, care adorau sa „altoiasca" elevii fara mila cu corpuri contondente peste degete si sa loveasca barbar, cu cheia în cap. Ca sa le vina mintea la cap, argumentau ei...

E clar, profesoara a gresit bruscând un reprezentant al legii si s-a ales cu dosar penal. De partea cealalta, indiferent ce vor decide cei care îl vor ancheta pe politist, acesta a gresit, în opinia mea dublu. Întâi pentru ca a lovit un cetatean din postura de politist, iar apoi, mult mai grav, pentru ca a dat intr-o femeie...

Pe femeie sa n-o lovesti niciodata, indiferent de ce rau ti-ar face, nici macar cu o floare, zice un proverb neaos. Mai degraba întorci obrazul, spun cei sapte ani de acasa...


Marfa autohtona, pe plan secund in supermarketuri

Posted: 16 Feb 2010 02:50 PM PST

Atent dezbatut in ultima perioada, de catre producatori si reprezentantii supermarketurilor, Codul de bune practici pare sa se tot amane, aplicarea acestuia stagnand de ceva timp. Este o realitate ca marile supermarketuri, prea putin promoveaza produsele romanesti, preferand cele de import, desi realitatea indica faptul ca, din punct de vedere al calitatii, diferentele sunt nesemnificative, ba chiar inclina in favoarea produselor autohtone, diferenta fiind facuta de modul de prezentare al acestora. "Acest Cod de bune practice e un demers care nu e dus pana la capat. Este o situatie dezechilibrata intre producatorii autohtoni si supermarketurile. Ca si un handicap al producatorilor autohtoni, acestia nu reusesc sa-si prezinte intotdeauna o marfa de calitate, in ceea ce priveste forma sau aspectul produsului, sa-si prezinte marfa in conditiile in care sa concureze cu cea din import. Pe de alta parte, exista niste relatii bine batatorite intre importatori si supermarketuri, care din interes, sau din comoditate, merg pe aceasta varianta a promovarii, a vanzarii in special a produselor de import, in cazul legumelor si fructelor", a precizat Emil Farago, presedintele Grupului Producatorilor de Mere Batos - Reghin.

Poate parea ilar, dar nu e deloc asa, dar exista cazuri in care subiectivitatea isi face loc in modul supermaketurilor de a-si achizitiona marfa, in defavoarea producatorilor autohtoni. "Noi avem anumite relatii cu anumite lanturi de supermarketuri. A fost un caz cand ne-a fost refuzata marfa pe motive total ireale. Un container de marfa trimis la un supermarket din Bucuresti, continea o cutie cu anumite defectiuni, ce a dus la refuzul intregului lot de marfa. Ca sa nu o aducem inapoi, marfa respectiva am dat-o la un engrosist din Bucuresti, care la randul lui a dus-o la acelasi magazin si a valorificat-o, bineinteles in pierderea noastra. Sunt clar lucruri dirijate subiectiv de supermarketuri. Cand ma refer la supermarketuri, nu vreau sa le atac, ca si entitati, dar din pacate sunt conduse de "romani pe stil romanesc", a precizat Farago.


18.256 lei, cea mai mare pensie din Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:50 PM PST

Peste o suta de pensionari mureseni duc o batranete linistita, fara lipsuri. Acestia primesc pensii de ordinul miilor de lei, cea mai mare pensie depasind 18.000 lei, in timp ce din pensia minima garantata de 350 lei, beneficiaza peste 17.000 de pensionari.

Nu prea au pensionarii multe motive de fericire in 2010. Promisiunile electorale de majorare a punctului de pensie facute de guvernanti anul trecut s-au amanat pe fondul crizei economice, iar Executivul a decis inghetarea pensiilor pe anul in curs. Si in timp ce 17.785 de pensionari se chinuie de la o luna la alta cu pensia minima garantata de 350 lei, 118 pensionari, beneficiari de pensii de servicii speciale primesc lunar, mii de lei.

 

Cea mai mare pensie, peste 18.000 lei, primita de un fost pilot

Astfel, un fost aviator primeste o pensie in cuantum de 18.256 lei, un magistrat primeste o pensie de 11.525 lei, iar pentru un parlamentar se acorda 7.213 lei. "Aceste pensii se suporta o parte din bugetul asigurarilor sociale urmand principiul contributivitatii, iar diferenta pana la pensia de serviciu se suporta din bugetul de stat", a explicat Ileana Morent, director coordonator al Casei Judetene de Pensii (CJP) Mures. Insa nici acesti pensionari "de lux" nu au prea multe motive de bucurie, dupa ce Guvernul a aprobat si a trimis Parlamentului proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit datelor statistice furnizate de CJP Mures, pensia medie din fondul asigurărilor sociale de stat a fost în 2009 de 701 lei, iar pentru pensionarii agricultori de 308 lei, in uşoară creştere faţă de anul 2008, când pensia medie pentru pensiile din fondul asigurărilor sociale de stat a fost de 653 lei, iar pentru pensionarii agricultori de 289 lei. Cea mai mare pensie din fondul asigurărilor sociale de stat plătită in Mures se ridică la valoarea de 5.248 lei. Cuantumul pensiei a fost influenţat de majorarea valorii punctului de pensie, de la 697,5 lei la data de 1 ianuarie 2009, la 732,8 lei la sfârşitul anului 2009, aceasta fiind stabilită anual prin Legea bugetului de asigurări sociale de stat sau prin Hotarâre de Guvern. Potrivit datelor statistice furnizate de CJP Mures, in anul 2009 numarul total de contribuabili din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale era de 143.536, in scadere fata de 2008 cand s-au inregistrat 146.602 asigurati. La nivelul judetului Mures se afla in plata un numar de 166.264 de pensionari, din care 25.054 agricultori. "Raportul dintre asigurati si beneficiarii sistemului public de pensii in judetul Mures este de 0.863 in favoarea pensionarilor", a precizat Ileana Morent.

 

 


Deficit comercial pentru economia judetului Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:49 PM PST

Comertul exterior realizat de agentii economici din judetul Mures s-a concretizat în primele zece luni ale anului 2009 în exporturi în valoare de 410.599 mii euro si importuri de 520.283 mii euro, a anuntat, ieri, Ioan Matei, directorul coordonator al Directiei Judetene de Statistica (DJS) Mures. „Comparativ cu perioada corespunzatoare a anului 2008, valoarea marfurilor exportate a scazut cu 34,6% (-217.249 mii euro, n.r.), iar valoarea importurilor a scazut cu 26,6% (-188.227 mii euro, n.r.). Deficitul comercial în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2009 a fost de 109.684 mii euro, mai mare cu 29.022 mii euro decât în perioada corespunzatoare din anul 2008", a declarat Ioan Matei.

 

Industria chimica, lider la exporturi

Potrivit statisticilor, în primele zece luni ale anului 2009, ponderi însemnate în structura exporturilor, conform clasificarii din Nomenclatorul Combinat (NC) s-au înregistrat la produsele industriei chimice si ale industriilor conexe (24,2%; 99.314 mii euro), materialele textile si articolele din acestea (18,5% ; 75.797 mii euro), mobilier si produse diverse (12,6% ; 51.664 mii euro), masini, aparate si echipamente electrice, aparatele de înregistrat sau reprodus sunetul si imaginile (12,6%; 51.780 mii euro), în timp ce la importuri produsele industriei chimice si ale industriilor conexe însumeaza 18,4% (95.515 mii euro), materialele textile si articolele din acestea 14,3% (74.277 mii euro), produsele minerale 13,7% (71.445 mii euro), masini, aparate si echipamente electrice, aparatele de înregistrat sau reprodus sunetul si imaginile 11,2% (58.475 mii euro).

 

Mai putini turisti în 2009

În ceea ce priveste structurile de cazare existente în judetul Mures, în 2009 acestea au fost gazda unui numar de 200.312 turisti, cu 31.226 mai putini fata de anul precedent, care au efectuat un numar de 538.870 înnoptari, cu 34.145 mai putini fata de anul precedent, durata medie a sejurului fiind astfel de 2,7 înnoptari/turist. „Din numarul total al turistilor cazati, 50.227 au fost turisti straini (25,1%), care au efectuat 98.899 înnoptari (18,4% din totalul înnoptarilor). Dupa tara de origine a turistilor straini, ponderea cea mai mare au avut-o cei din Ungaria (12.551 persoane; 25,0%), dar si un numar semnificativ din Germania (6.318 persoane; 12,6%), Italia (3.577 persoane; 7,1%), Republica Moldova (2.293 persoane; 4,6%), S.U.A (2.261 persoane; 4,5%), Spania (2.300 persoane; 4,6%)", a explicat Ioan Matei.

Totodata, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009, au fost înmatriculate la Oficiul Judetean al Registrului Comertului un numar de 171 societati comerciale cu participare straina la capitalul social, care au subscris 1151,7 mii lei, echivalentul a 373.485,6,0 USD, respectiv 267.956,1 euro.

 


Recensământ pe drumurile judetene

Posted: 16 Feb 2010 02:49 PM PST

Consiliul Judeţean al judeţului Mureş a organizat o licitaţie pentru un contract de gestiune a traficului din rutier. Proiectul se numeşte „Înregistrarea circulaţiei rutiere din anul 2010 pe drumurile judeţene din Mureş". Mai exact, acest lucru înseamnă un recensământ al maşinilor care trec pe drumurile judeţene. Aceste numărători se fac o dată la cinci ani şi se amenajează 52 de puncte pe drumurile din judeţ, de unde vor fi numărate maşinile. Şefa serviciului de la Direcţia de Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean, Marieta Oarga, spune că persoanele care vor participa la această numărătoare vor avea parte de o instruire la Braşov pentru a se putea descurca în cadrul acestui proiect. „Această numărătoare se face din cinci în cinci ani, se amenajează 52 de puncte, cam din trei în trei kilometri. Vom participa la o şedinţă unde vom fi instruiţi, undeva în Braşov. Recensământul se va face de pe marginea drumului, maşinile nefiind oprite," a declarat Marieta Oarga.

Valoarea estimată fără TVA a contractului este de 318.153 lei. Garanţia de participare este de 4700 lei. De asemenea, garanţia de bună execuţie reprezintă 10% din valoarea contractului. Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este data de 24.02.2010, lora 12.00. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 25.02.2010, la ora 9.00. Ofertele se vor deschide în data de 25 februarie la ora 12.00, la camera 43 a Consiliului Judeţean Mureş.


Alexandru Fratean: Ion Iliescu ramâne o voce a natiunii!

Posted: 16 Feb 2010 02:48 PM PST

Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a declarat, ieri, ca sâmbata, 20 februarie, la Congresul PSD, va anunta oficial ca se retrage din toate functiile detinute în partid. „Am si eu 80 de ani asa ca ma retrag din orice functie din partid. Am zis ca la 80 de ani sa îmi calculez mai bine timpul. Vreau sa ma retrag din aceste chestiuni", a afirmat Ion Iliescu.

 

Îngrijorat pentru situatia actuala din partid

Liderul social-democrat a recunoscut ca decizia retragerii a fost influentata si de evenimentele de luni din cadrul Comitetului Executiv al partidului si si-a manifestat îngrijorarea fata de situatia actuala din partid. „Suparat sunt, pentru ca în orice structura exista si suparari. Pot fi si pareri diferite. si sunt mai mult îngrijorat de cursul mai multor decizii dar asta se va discuta la Congres, ne vom lamuri", a afirmat Ion Iliescu, care a precizat ca indiferent ce se va întâmpla sâmbata nu va reveni asupra deciziei. „E o chestiune care tine si de situatia de fapt. Adica, fac totusi 80 de ani. Pot sa arat bine dar una e ce arati si alta e ce simti. Oricum nu aveam o functie în partid, aveam aceasta calitate de presedinte de onoare care îmi dadea posibilitatea sa particip la reuniuni", a explicat Iliescu.

 

Orfan din copilarie

Ion Iliescu s-a nascut în data de 3 martie 1930, în localitatea Oltenita. Tatal sau, Alexandru, a fost un comunist ilegalist, plecând în 1931 clandestin în URSS, unde a participat la lucrarile Congresului al V-lea al Partidului Comunist Român tinut la Gorikovo, lânga Moscova. A mai ramas în Uniunea Sovietica înca patru ani, la întoarcerea în tara fiind condamnat la închisoare, unde a si murit. La vârsta de noua ani, Ion Iliescu a fost înfiat de matusa lui, Aristita, care avea sa ajunga servitoare si bucatareasa a Anei Pauker. Dealtfel, aceasta l-a ajutat pe Iliescu sa fie trimis la Moscova pentru a studia la Institutul Energetic.

 

Activitate politica bogata

Din 1949 este membru al CC al UTM, iar secretar din 1954. La 19 august 1956 a fost ales presedinte al Comitetului de organizare a Asociatiilor Studentesti, apoi al Consiliului, în martie 1957. Ulterior va deveni sef de sectie la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru problemele tineretului (1969-1971), secretar al Comitetului PCR Timis si Iasi (pânã în 1977), presedinte al Consiliului National al Apelor (1979-1984), iar între anii 1965-1984 membru al CC al PCR. Îndepartat din Bucuresti de Ceausescu, dupa 1971, fiind printre singurii tovarasi care nu si-a facut autocritica în urma aparitiei „Tezelor din iulie", a ocupat functia de secretar-adjunct al comitetului judetean al PCR din Timis, apoi din Iasi, din 1984 fiind îndepartat cu totul din functiile de conducere. A avut functia de director al Editurii Tehnice pâna în 1989.

 

Unul din fondatorii Frontului Salvarii Nationale

S-a aflat în permanenta sub urmarirea si supravegherea organelor de securitate, care au încercat sa-l izoleze, sa-l scoata din viata publica, sa-i controleze si sa-i limiteze posibilitatea de comunicare.

În seara zilei de 22 decembrie 1989, se afla printre principalii fondatori ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) si devine presedinte al CFSN, organism al puterii provizorii de stat si, în acelasi timp, un comandament ad-hoc având misiunea protejarii si consolidarii victoriei revolutiei. La sfârsitul lunii ianuarie s-a numarat printre fondatorii formatiei politice Frontul Salvarii Nationale, din care s-au structurat, apoi, Partidul Democrat si Partidul Democratiei Sociale din România.

 

Presedinte al României între 1990 - 1996

La 20 mai 1990 a fost ales presedinte al României, pe perioada Adunarii Constituante, de doi ani, asa cum se prevedea în Legea Electorala, conform careia s-au organizat primele alegeri libere, dupa aproape o jumatate de secol de totalitarism. La alegerile prezidentiale din 11 octombrie 1992, primele alegeri organizate în conformitate cu noua Constitutie, a obtinut 7.297.551 voturi, adica 61,5% din totalul de 11.910.609 voturi exprimate, marea majoritate a electoratului optând pentru programul sau "Cred în schimbarea în bine a României". În cursul primului mandat constitutional de sef al statului, prioritatile actiunii sale au fost reconcilierea nationala, pactul social, conlucrarea tuturor fortelor politice pentru stabilitatea si redresarea tarii, tranzitia spre economia de piata, reforma economica, protectia sociala, deschiderea spre lume.

 

Învins de Emil Constantinescu în 1996

Înscris în cursa prezidentiala din noiembrie 1996 pentru un nou mandat, cu programul "Sa continuam, împreuna, schimbarea în bine a României", în turul al doilea al scrutinului electoral balanta a înclinat în favoarea contracandidatului sau, Emil Constantinescu. Este ales senator si conduce, de pe bancile opozitiei în anii 1997 -2000, grupul parlamentar al Partidului Democratiei Sociale din România (PDSR). Conferinta Nationala Extraordinara a Partidului Democratiei Sociale din România (azi Partidul Social Democrat) din 17 ianuarie 1997, l-a desemnat presedinte al PDSR, functie în care a fost reales la Conferinta nationala din 20-21 iunie 1997. În aceasta calitate, a contribuit la reconstructia si edificarea unui partid social-democrat modern, european.

 

Iliescu „reloaded" la Cotroceni în 2000

În urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, propus si sustinut de PDSR, obtine un nou mandat prezidential cu programul intitulat "Aproape de oameni, împreuna cu ei". Este cel de al doilea mandat constitutional pe care Ion Iliescu îl îndeplineste în cariera sa postrevolutionara. În decembrie 2004 este ales senator pe listele Partidului Social Democrat si redevine liderul grupului parlamentar PSD din Senat.

 

Presedinte de onoare al PSD din 2006

În 10 decembrie 2006 este ales cu unanimitate de voturi presedintele de onoare al Partidului Social Democrat. Ion Iliescu este casatorit din 1951, sotia sa Nina Iliescu (Elena serbanescu – numele de fata, cu care s-a cunoscut în vremea studiilor liceale) fiind de profesie inginer, cercetator stiintific în domeniul coroziunii metalelor.

 

 

 

Ion Iliescu ramâne o voce a natiunii

Presedintele PSD Mures, Alexandru Petru Fratean, a declarat, ieri, ca Ion Iliescu a fost si ramâne o voce a natiunii si va conta chiar si dupa ce va disparea dintre cei vii. "Cred ca e una din putinele persoane din România care-si poate permite sa îsi ia propriile decizii, fara niciun fel de influente si nimeni, cred, nu i le poate contesta. Eu îmi amintesc foarte precis de Consiliul National din 4 februarie când dânsul a sustinut ca nu-l mai intereseaza nicio functie în PSD, nici cea de presedinte de onoare, pe care a sustinut ca va trebui s-o scoatem din statut. A sustinut-o si ieri la Comitetul Executiv National, deci nu face decât sa fie consecvent cu sine, apropo de ce a declarat în Consiliul National. Indiferent daca are sau nu functii, daca e implicat mai activ sau mai putin activ, în cadrul partidului e o voce a social-democratiei, e o voce a natiunii si va conta chiar si dupa ce va disparea dintre cei vii", a afirmat Fratean.

 

 

Nu cred în retragerea lui Ion Iliescu

„Este fondatorul partidului si ne-am bazat mult pe domnia sa. Domnul Ion Iliescu este presedintele de onoare al partidului si nu cred se va retrage vreodata din aceasta functie. Dar în niciun caz o functie nu îl va tine în loc. A insistat foarte mult ieri (luni, n.r.) pe un lucru pe care l-am sprijinit si eu, ca acest sistem va duce la fractionarea partidului. Daca nu va reusi sa impuna acest lucru, ca la Congres sa se renunte la aceasta aventura cu votul pe liste, atunci mai sunt si alte variante sa ramâna si sa ne sprijine."

Miron Mitrea, senator PSD

 

 

Anchetat pentru mineriadele din 1990

În 2005 a fost începuta o ancheta pentru a stabili rolul lui Ion Iliescu în mineriadele din 1990, în care minerii din Valea Jiului, sub conducerea lui Miron Cozma au descins în Bucuresti pentru a înabusi manifestatiile antiguvernamentale. Iliescu a declarat ca scopul anchetei este „razbunare" împotriva sa. Pe 13 octombrie 2008 biroul de presa al Ministerului Public a emis un comunicat de presa în care se arata ca presedintele Ion Iliescu nu va fi urmarit penal în dosarul mineriadei din 1990, procurorii hotarând ca nu sunt suficiente probe pentru ca Iliescu sa fie pus sub urmarire penala.


Fratean vrea vicepresedinte în echipa Geoana

Posted: 16 Feb 2010 02:48 PM PST

Partidul Social Democrat (PSD) Mures, sub comanda lui Alexandru Petru Fratean, va vota majoritar înspre unanimitate pe Mircea Geoana la congresul PSD care va avea loc sâmbata, 20 februarie. Avându-i de-a stânga si de-a dreapta, presedintelui, pe Florin Vlas, Maria Precup, Dorin Danesan, Teodor Mircea Pop, Ovidiu Oltean si pe ceilalti vicepresedinti din partid, Alexandru Fratean a condus autoritar conferinta extraordinara a PSD Mures de ieri, care a desemnat cei 24 de delegati la Congres. Din cei 15 membrii ai Consiliului National alesi în 2006 din judetul Mures au trecut de girul noului PSD 11, ceilalti 13 fiind alesi dupa vrerea liderilor actuali pe o lista prezentata drept vointa a social-democratilor mureseni. Chiar daca au candidat, au fost propusi sau s-au autopropus, Bogdan Buda, Viorel Bubau, Maria Moldovan, Dumitru Cotoi si înca doi consilieri locali si lideri mai mici din PSD, acestia nu au avut sorti de izbânda în fata masinii de vot pro Mircea Geoana.

Dar miza acestei conferinte judetene extraordinare este alegerea lui Fratean ca vicepresedinte national al PSD. Daca Fratean va duce toate cele 24 de voturi, inclusiv ale lui Ovidiu Natea si Cristian Georgescu, sansele Muresului de a avea un lider local cu putere la Bucuresti vor creste vizibil. Doar asa va putea fi explicata, înteleasa si acceptata inexistenta unei liste pro Victor Ponta sau pro Cristian Diaconescu. Daca nu va fi asa, mai multe voci care au acceptat tacit decizia presedintelui PSD Mures nu vor mai putea fo ignorate. Foarte interesanta eliminarea neasteptata a fostului deputat Pavel Todoran, neregasirea pe lista de delegati a deputatului cantautor aflat în turneu artistic, Victor Socaciu, dar votarea în lipsa a singurului deputat de obârsie mureseana din partea social democratilor, Vasile Gliga.

Daca PSD va ramâne unit si Fratean va fi ales vicepresedinte orice analiza despre esecul unor organizatii comunale, orasenesti sau municipale la alegerisle prezidentiale nu-si vor mai avea rostul clasic al „taierilor de capete".

 

Vasile Gliga, exceptia de la regula

În ceea ce priveste statutul si proiectul politic nu au existat neîntelegeri. Problema a venit atunci când social democratii au trebuit sa se aleaga delegatii. Comisia de propuneri a venit cu o lista gata propusa, cu care cei din sala nu au fost de acord, multi dintre oamenii prezenti dorind si ei sa se înscrie pe listele cu candidati. Printre cele mai picante momente ale acestei întâlniri au fost cel în care presedintele PSD Mures a anuntat ca cei care nu sunt prezenti în sala si au fost propusi la lista candidatilor, nu vor putea sa fie votati. "Conform statutului partidului, cei care nu sunt prezenti în aceasta sala sau care nu pot merge la Congres, nu vor putea fi votati si deci, nu vor participa la congres", a spus Fratean la începutul discutiilor. Totusi, când s-a ajuns la votarea deputatului Vasile Gliga, chiar daca acesta era absent, nimeni nu a obiectat nimic.

Presa si unul dintre primarii prezenti au sesizat acest lucru si au anuntat prezidiul. Raspunsul la acest lucru dat de catre Alexandru Fratean a fost ca deputatul este absent motivat si va fi merge la congres ca si delegat. "Domnul Gliga este absent motivat deoarece a fost retinut cu treburi la Parlament", a replicat Fratean. Interesant, când unul dintre cei prezenti a propus sa fie pus pe liste si un reprezentant al PSD Reghin, care era absent, membrii prezidiului au refuzat...

 

Contre Bubau - Fratean

De asemenea, a avut loc o contra între Alexandru Fratean si Viorel Bubau, vicepresedinte al PSD Mures. "Eu cred ca ar trebui sa dezbatem pe cei care vor sa ne reprezinte la Bucuresti. În acest moment eu am o parere pe care mi-o asum chiar daca voi fi exclus din partid, îl sustin pe Cristi Diaconescu. Doar el ar aduce un plus partidului si ne va ajuta sa depasim acel 40%. Trebuie înteles ca daca ai o opinie diferita nu înseamna ca nu faci parte din partid. Va rog sa aveti taria sa va depuneti candidatura", a declarat Bubau. Tot el a spus ca mai sunt primari în sala care îi împartasesc aceste gânduri, dar ca nu au curajul sa o spuna. La aceste vorbe Alexandru Fratean a replicat imediat spunând ca Bubau si-a facut un discurs cu niste conotatii retorice. El a spus ca la congres trebuie sa mearga oamenii care nu au un interes legat de micile lor probleme. "În acest discurs au aparut replici cu conotatii retorice. Domnul Bubau a întrebat si tot el a si raspuns. Nu ne putem pune niste probleme care nu exista. Nu vreu niste oameni la congres care sunt interesati de micile lor probleme", au fost câteva din replicile lui Fratean.

 

Social democratii din Batos satui de circul politic

Totodata, un consilier local de la Batos s-a ridicat si a spus ca el si echipa lui nu mai sunt mândri de faptul ca sunt membri PSD. "Ne-am saturat de atâta cearta si circ cât vedem pe la televizor. Noi am luptat mult sa iasa Geoana presedinte, dar vad ca si acum pe la televizor vorbeste prea mult. Spune prea multe povesti", a spus consilierul.

La sfârsitul sedintei Letitia Iacob l-a sustinut pe Geoana spunând ca el a intervenit mereu când a fost nevoie. "Apartin acestui partid si sunt mândra de acest lucru. Totusi, de câte ori am avut nevoie de el, Mircea Geoana a venit si ne-a sprijinit. Însa au fost anumiti oameni care l-au santajat. Oamenii nostri care l-au sustinut au luptat cu niste hiene", a spus Letitia Iacob.

 

 

 

Lista cu cei 24 de membri care vor participa la Congresul Extraordinar PSD din 20 februarie:

Vasile Bolos, consilier judetean PSD Mures

Ioan Covrig, vicepresedinte PSD Mures

Dorin Danesan, prim vicepresedinte PSD Mures

Alexandru Fratean, presedinte PSD Mures

Cristian Georgescu, fost senator PSD Mures

Dragos Popa, fost presedinte PSD tineret

Letitia Iacob, presedinte OF

Ovidiu Natea, fost presedinte PSD Mures

Maria Precup, vicepresedinte PSD Mures

Liviu Timar, secretar executiv PSD Mures

Ovidiu Dancu, vicepresedinte PSD Mures

Dan Vasile Dumitru, vicepresedinte PSD Mures

Ovidiu Petru Oltean, vicepresedinte PSD Mures

Emanoil Cornea, primar PSD Ideciu de Jos

Matei Canceu, primar PSD Sînpetru de Câmpie

Ioan Milasan, primar PSD Faragau

Florin Vlas, presedinte PSD Târgu Mures

Andrei Moscviciov

Vasile Gliga, deputat PSD

Teodor Mircea Pop

Cornel Lungu

Cosmin Pop, presedinte OT

Mihai Covaci, vicepresedinte PSD Mures

Mohamed Baru, presedinte PSD Târnaveni


“Braduletul”, restaurantul reghinean care l-a impresionat pe Traian Basescu

Posted: 16 Feb 2010 02:47 PM PST

Situat în centrul municipiului Reghin, restaurantul "Braduletul" va întâmpina într-o cladire de secol XVIII cu aer de mic palat, care duce cu gândul la baluri si serate stralucitoare.

 

Scurt istoric

Casa a fost construita în anii 1768 în stil sasesc si din câte se stie a apartinut unei famili renumite din Reghin. Proprietarul restaurantului a ales casa dupa ce au fost impresionati de o vizita în celebrul restaurant "La Gondola" din Goteborg, Suedia, dorindu-si sa faca o locatie asemanatoare si în Reghin. Casa a fost cumparata în sistem de leasing în 1998 de la SC ULPIA SA Reghin, iar renovarea cladirii a durat aproape doi ani, fiind cumparata într-o stare avansata de degradare. Investitia totala se ridica la peste 100.000 de euro. Designerii care s-au ocupat de renovarea si decorarea restaurantului (bun prieten cu seful de unitate) a fost Hofman Rudolf. Casa a fost consolidata si renovata în întregime de tatal sefului de unitate, ing. Joseph Fodor, decoratiunile exterioare originale fiind restaurate si refacute. În interior s-au pastrat o parte din vitraliile originale ale casei, care au fost refacute de cunoscutul decorator Epure Horea Remus, membru Asociatiei Artistilor Plastici Mures, stuctura acoperita cu placi rigips a peretilor si tavanelor, precum si parchetul din mai multe esente de lemn, care se refac anual, pastrându-se aerul autentic.

 

Peste 70 de feluri în meniu

Restaurantul "Braduletul" a fost deschis în anul 1983 de fosta fabrica de bere si redeschis cu o noua si eleganta înfatisare de cunoscutul sef de unitate Fodor Zsolt în anul 2000. Deschiderea oficiala a avut loc în 3 martie 2000 în prezenta primarului de atunci, Marian Traian, un deosebit om si primar si unui mare numar de oficialitati. Bucataria este traditionala, ardeleneasca si internationala, europeana. Bucatarul-sef se numeste Felicia Sârb, bucatar român, cu vasta experienta internationala. Meniul este extrem de complex, cuprinzând peste 70 de feluri, cu influente din bucataria frantuzeasca, scandinava si italieneasca.

 

Traian Basescu, pe lista clientilor celebri

Restaurantul are o capacitate de 120 de locuri în interior si 60 pe terasa. Este deschis zilnic între orele 10.00 - 22.00. Renumele restaurantului "Braduletul", ospitalitatea acestui local, te fac ca ori de câte ori revii în municipiul Reghin sau doresti sa iesi si sa te simti bine, sa organizezi nunti, receptii, dineuri sau o zi de nastere sa alegi acest local. De-a lungul anilor, restaurantul a fost vizitat atat de oameni simpli cât si nume importante, de politiceni, ambasadori, consuli, chiar si de presedintele României, Traian Basescu, de mai multi prim-ministri, oameni de afaceri si artisti renumiti. Directorul restaurantului îsi aminteste si acum faptul ca desi vizita presedintelui Traian Basescu a fost stabilita doar pentru a servi masa la local, aceasta s-a prelungit la câteva ore bune, iar la plecare presedintele i-a multumit personal pentru ospitalitate si a felicitat seful de unitate spunând ,,multumesc pentru tot, ma bucur ca am fost la un local civilizat si foarte curat unde într-adevar m-am simtit bine, felicitari!,,.

Preturile practicate sunt cât se poate de reduse, de luni pâna vineri se servesc doua feluri de meniul zilei la pretul de 11 lei, inclusiv salata. Sub comanda sefului de unitate Fodor Zsolt, restaurantul "Braduletul" reprezinta o traditie, calitate si mult bun gust.


Szalkay Jozsef interesat de proiectele economice ale CJ Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:47 PM PST

Cotidianul Zi de zi a demarat un serial destinat activitatii consilierilor judeteni pe anul 2009, cu scopul de a intermedia astfel legatura dintre acestia si muresenii care prin votul lor i-au propulsat în Consiliul Judetean (CJ) Mures.

 

Ales consilier judetean pe listele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Szalkay Jozsef face parte din comisia economico-financiara a CJ Mures, participând pe parcursul anului trecut la zece sedinte ordinare si doua sedinte extraordinare ale CJ Mures. „Ca membru al comisiei economico – financiara, am participat la sedintele organizate în 9 si 27 ianuarie, 3 si 23 martie, 23 si 28 aprilie, 26 mai, 22 iunie, 28 iulie, 26 si 27 august, 10 si 2 2septembrie, 12 si 27 octombrie, 24 si 25 noiembrie, respectiv 15 decembrie. În cadrul acestor comisii s-au analizat proiectele aferente activitatii specifice prin care sunt sustinute programele Consiliului Judetean Mures", a precizat Szalkay Jozsef.

Potrivit consilierului judetean, cele mai importante proiecte la care a contribuit sunt aprobarea bugetului CJ si aprobarea unor tarife si taxe datorate bugetului propriu al judetului Mures. „Dintre proiectele de hotarâri mai importante putem sa enumeram urmatoarele: proiectul de hotarâre privind aprobarea bugetului CJ Mures si a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale din Mures pe anul 2009, proiectul de hotarâre privind aprobarea unor tarife si taxe locale datorate bugetului propriu al judetului Mures în 2009, proiectul de hotarâre privind aprobarea programului actiunilor economico – sociale din coordonarea CJ Mures pe 2009", a aratat Szalkay Jozsef.

În ceea ce priveste alte activitati, consilierul judetean a marturisit ca a organizat întâlniri cu cetatenii si s-a implicat în activitatea de premiere celor mai buni sportivi ai judetului. „În cursul lunii aprilie, în Centrul Diaconic „Bod Peter" m-am întâlnit cu cetatenii municipiului Târgu-Mures. La sfârsitul anului 2009 am participat împreuna cu Directia de Sport a Judetului Mures la întocmirea listelor sportivilor, antrenorilor si conducatorilor premiati pentru activitatea lor, precum si a fostilor sportivi de performanta. Tot în anul 2009 am participat la mai multe sedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului „Transilvania" din Târgu-Mures, unde s-au discutat problemele bugetare legate de societate", a explicat Szalkay Jozsef.

 


Astazi se prezinta grupa Albinutelor de la Gradinita nr. 12

Posted: 16 Feb 2010 02:47 PM PST

Vestea ca vine nenea fotograful s-a raspandit cu repeziciune in toata cladirea gradinitei din str. Hunedoarei. La etajul unu, grupa Albinutelor ne astepta cu nerabdare. Cautand diferentele dintre desenele de pe fisele de lucru cei 23 de copii prezenti la program lucrau de zor. Miza era mare: "Cei care nu vor fi cuminti nu vor aparea in ziar," –le-a zis educatoarea Eta. Si cine ar fi riscat sa scape o astfel de ocazie?

Aplecati peste fisele de lucru copiii numarau diferentele, desenand cate o liniuta pentru fiecare deosebire descoperita pe primul desen fata de cel de al doilea, colorandu-le apoi. Cum tema saptamanii sunt meseriile omului, copiii mi-au vorbit cu multa placere despre ce ar vrea sa lucreze cand vor fi mari. O fetita maruntica mi-a zis ca vrea sa fie "scolara"-adica invatatoare, alta coafeza, politista, sau cantareata, iar cea mai mica din grupa, o dodoloata mica spunand ca ii place sa manance, vrea sa se faca bucatareasa. Baietii, ca baietii! Vasile vrea sa se faca soldat, cica are un var care se antreneaza deja, dar nu a plecat inca in razboi, David vrea si el in armata ca sa traga cu arma, are un prieten militar. Vlad se viseaza spiderman. Nu ma intrebati de ce. (De aia!). Andrei ar alege gradina Zoologica. Ferenc se va face creator de moda-mi-a promis si mie o haina. Antonio se vrea pilot de cursa, iar Nichi fotbalist ("ca sa castig multe cupe si sa ma aplaude"- e un motiv destul de solid!) si Darius se vrea director de scoala. Cum de i-a venit ideea? Simplu: "Ca si noi avem o directoare la gradinita-"nu vi se pare logica alegerea? Emanuel va fi veterinar, Alex, camionagiu, iar Sergiu arheolog. "Am carte cu dinozauri acasa si pe laptop ma uit la educatie despre pesti si animale," incepe sa ma puna in tema baietelul. Si imi explica de unde are el laptopul. "Cu 100 de dolari tati l-a luat de la cineva. La inceput nu se vedea nimic, dar unchiul mi l-a facut ca el se pricepe foarte bine la laptopuri,"spune Sergiu si ne oprim aici ca se apropie ora mesei si mai avem de facut si poza de grup!

Profesoara de invatamant prescolar Crina Rosca, absolventa Colegiului Psihopedagogic Dimitrie Cantemir 2003 cu specializare de inca un an la Universitatea Babes Bolyai impreuna cu colegele ei, Pop Maria si Szirka Margareta aliniaza copiii pentru spalatul

mainilor urmat de o masa gustoasa. Ce sa le uram decat Pofta buna!


Înscrieri la Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert” Târgu-Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:46 PM PST

„Daca doresti sa ai un copil inteligent, dotat, trebuie sa-i dezvolti forta pe care inteligenta i-o va cultiva, sa-l faci sanatos si robust pentru a-l face întelept si cu judecata... lasa-l sa lucreze, obisnuieste-l sa activeze. Sa ai grija sa se miste mult. Sa fie un om puternic trupeste, în curând va deveni puternic si intelectual."

(J.J. Rousseau)

 

Liceul cu Program Sportiv (LPS) "Szasz Adalbert" Târgu-Mures ofera elevilor conditii optime practicarii sportului în cadru organizat, dupa un program riguros întocmit si sub îndrumarea atenta a unei echipe complexe, interdisciplinare, care îsi asuma ca rol fundamental formarea si promovarea tinerilor sportivi capabili de performanta la discipline precum gimnastica artistica (baieti), gimnastica ritmica (fete), fotbal (baieti, fete), atletism (baieti, fete), baschet (baieti, fete) si handbal (baieti, fete).

 

Avantajele practicarii sportului la LPS „Szasz Adalbert"

Practicarea sportului asigura o dezvoltare fizica armonioasa, mentinerea unei stari optime de sanatate, formarea si dezvoltarea unui sistem de deprinderi si priceperi motrice de baza, mentinerea unui tonus muscular optim, formarea si mentinerea unei atitudini corporale corecte, prevenirea si corectarea deficientelor de postura, educarea atitudinilor, convingerilor, sentimentelor morale.

Valorile considerate a fi dezvoltate de practicarea sportului sunt: spiritul de echipa, disciplina, prietenia, efortul, autocontrolul, respectul pentru altii, fair play-ul, urmarea regulilor, solidaritatea, întelegerea mutuala.

Avantajele practicarii sportului în cadrul LPS „Szasz Adalbert" sunt urmatoarele pregatire sportiva inclusa în programul scolar sub îndrumarea profesorilor antrenori, antrenamente suplimentare dupa orele de curs, baza materiala buna, în scoala, echipament sportiv existent în dotarea scolii, cantonamente de pregatire, deplasari în tara si în strainatate cu ocazia competitiilor, pregatire pe grupe valorice.

 

Activitate scolara într-un singur schimb

Cadre didactice competente asigura si o pregatire temeinica a elevilor la obiectele de cultura generala, oferind tinerilor absolventi ai liceului nostru posibilitatea de a urma cursurile oricarei institutii de învatamânt superior, în domeniul sportiv sau în alte domenii de activitate, si de a-si continua activitatea sportiva la cluburi de traditie din tara si din strainatate.

Activitatea scolara se desfasoara într-un singur schimb, fiecare clasa de elevi dispunând de propria-i sala de clasa, având acces la laboratoare, cabinete si sali de sport. Procesul instructiv-educativ este structurat pe nivele de studiu: ciclul primar (clasele I-IV), ciclul gimnazial (clasele V-VIII), ciclul inferior al liceului (clasele IX-X) si ciclul superior al liceului (clasele XI-XII).

Selectia elevilor se realizeaza pe baza testelor destinate masurarii abilitatilor sportive, dar pot fi scolarizati si sportivi legitimati la alte ramuri sportive, în limita locurilor aprobate si cu promovarea probelor de aptitudini sportive, conform regulamentului.

Informatii suplimentare pot fi obtinute la secretariatul institutiei sau la numarul de telefon 0265-217.863.

 

 

Înscrierile elevilor se pot face zilnic, între orele 9.00 – 14.00, la secretariatul liceului, pe str. Paul Chinezu nr. 9 A, str. Eminescu nr. 30 A, iar testarea elevilor se va realiza conform urmatorului program:

- Clasele I-IV (sectia româna, sectia maghiara), admitere: 24 si 25 februarie 2010 ora 16.30 la Sala de sport de pe str. Paul Chinezu nr. 9 A

- Clasele V-VIII (sectia româna, sectia maghiara), admitere: 21 si 28 aprilie 2010, ora 16.30 la Sala de sport de pe str. Paul Chinezu nr. 9 A.

 

 

Ramuri sportive:

Clasele I-IV:

- Gimnastica ritmica (fete)

- Gimnastica artistica (baieti)

- Fotbal (fete, baieti)

- Atletism (fete, baieti)

- Baschet (fete,baieti)

Clasele V-VIII:

- Gimnastica ritmica (fete)

- Gimnastica artistica (baieti)

- Fotbal (fete, baieti)

- Atletism (fete, baieti)

- Baschet (fete, baieti)

- Handbal (fete, baieti)


Incep lucrarile la noul sediu al Teatrului Ariel

Posted: 16 Feb 2010 02:46 PM PST

Una din cele mai importante proiecte la nivelul institutiilor de cultura din judet il reprezinta noul sediu al Teatrului Ariel, proiect care va demara in primavara acestui an. Cu pasi marunti, dar siguri, lucrarile pentru noua locatie a Arielului, situat pe strada Poligrafiei, in cladirea fostului cinematograf Progresul, incep sa se intrevada. Astfel, Consiliul Judetean Mures, in cadrul caruia Teatrul Ariel este prevazut ca parte in bugetul de investitii, a propus pentru acest an un buget in valoare de 3.769.000 lei, ca prima etapa in vederea finantarii noii locatii, inceperea lucrarilor fiind preconizate a incepe in luna mai a acestui an. "Suntem prevazuti in cadrul bugetului Consiliului Judetean Mures in partea de investitii. Asta inseamna ca, pastrand termenii legali, aproximativ in luna mai, lucrarile pot sa inceapa, avand deja un constructor", a precizat Gavril Cadariu, directorul Teatrului Ariel.

Dupa problemele cu retrocedarea imobilului care gazduieste actualul sediu al Teatrului Ariel din strada Postei era impetuos necesara gasirea unui nou spatiu, iar incepand cu aceasta primavara, lucrarile vor incepe, o data cu stabilirea prin licitatie a firmei constructoare. "Pentru prima parte a investitiei la noul sediu al Teatrului Ariel, lucrarea se estimeaza a fi realizata in termen de doi ani. Acesti bani, prevazuti in cadrul bugetului propus de C.J Mures, pentru anul 2010, vor constitui finantarea primei parti a proiectului", a mentionat Cadariu.


Noris, invitatul petrecerii StudCard din Jazz & Blues Club

Posted: 16 Feb 2010 02:46 PM PST

In aceasta seara de la ora 22.00, Noris este invitat special la o petrecere studenteasca – „Studcard Party de Recreere", ce va avea loc la Jazz & Blues Club. Noris este un artist tânar, ce reuseste sa farmece publicul folosindu-se doar de chitara si voce. Muzica sa îmbina o diversitate de stiluri, regasindu-se în gusturile oricarei generatii. Proiectul sau „One Man Show Acustic" a pornit la drum în urma cu un an, timp în care a concertat în toate orasele mari ale tarii. Pe lânga cele peste 30 de concerte sustinute singur pe scenele din tara, Noris a mai participat ca unic invitat în câteva concerte mari, din cadrul turneelor internationale „Spreading the Blues, looking for the Players" (2007) si „Interzis FM - Vezi muzici ce nu auzi la radio" (2008-2009), turnee organizate de catre AG Weinberger, promotorul blues-ului în România. Cea mai recenta colaborare a celor doi artisti a avut loc în 26 octombrie 2009, la Palatul Ghika din Bucuresti, într-un spectacol acustic - în premiera absoluta, unul din seria de concerte filmate si difuzate de catre TVR 1, în fiecare joi, ora la 00:15. „Am ales sa concertez pentru a doua oara în Târgu Mures fiindca aici sunt oameni faini, care stiu sa aprecieze muzica. Stilul abordat este un blues-rock acustic, unde muzica combina elemente de blues, rock, country, folk si o voce energica rezultând un show-uri pline de forta. Playlist-ul este unul creativ, curajos si perfect dansant, continând atât piese proprii, preluari, cât si muzica de film," a precizat Noris.

Din concertul din aceasta seara nu vor lipsi compozitiile clasice ale genului blues, folk sau country, interpretate in maniera caracterisica a lui Noris, precum si compozitii personale, precum I wanna see your eyes, Sunshine, A cup of life, sau 45 Kilos. Cei care l-au mai vazut, le cunosc cu siguranta, iar pentru cei care nu au avut inca ocazia sa-l vada sau sa-l asculte, au o buna posibilitate in aceasta seara. Intrarea la concert este de 3 lei, pentru posesorii de StudCard, iar pentru ceilalti, 5 lei.

 

 

 


Fetele de la FC Municipal se pregatesc de Champions League

Posted: 16 Feb 2010 02:45 PM PST

Echipa de fotbal feminin a FC Municipal Targu-Mures, ocupanta locului II in prima liga a invins din nou la scor in jocurile de pregatire. In trialul disputat la Cluj sambata si duminica, elevele antrenorului Seches Carol au zdrobit o alta divizionara A, Metalul Vlahita cu 9-0, dupa care au trecut de gazdele de la Clujana, detinatoarea titlului national, scor 4-2. In deschidere, echipele secunde ale acelorasi cluburi, formate din junioare sub 16 ani au remizat, scor 1-1 in jocul deschidere al primelor formatii.

Echipa mureseana a fost intarita inaintea reluarii pregatirilor cu doua noi jucatoare, ambele venite de la CSS Targoviste. Varful de atac Elena Gheorghiulescu, de 20 de ani, componenta a lotului national si jucatoarea de banda stanga (mijlocas sau fundas) Bianca Sandu, nascuta in 1992, componeta al lotului sub 19 ani au confirmat prin evolutiile lor din perioada pregatirilor. Campionatul feminin se va relua doar la sfarsitul lunii martie din cauza actiunilor loturilor nationale, care se vor reuni la inceptutul saptamanii viitoare la Mogosoaia. Acesta va participa la un turneu in Portugalia, in compania unor adversare de prim rang, doua dintre reprezentativele de elita ale fotbalului feminin, SUA si Germania. Cele patru sunt Surorile gemene Sinka (Zsuzsana si Monika), Mathe Tunde si Herczeg Andreea, care inca nu a implinit 16 ani.

Pana atunci, celelalte componente pregatesc acasa reluarea returului, unul in urma caruia doresc in vara ca la Targu-Mures sa fie intonat imnul Champions League. Urmatoarea actiune a echipei va avea loc miercurea viitoare la Reghin. La invitatia primarului Nagy Andras, elevele lui Seches Carol vor sustine un joc demonstrativ pentru promovarea fotbalului feminin in "orasul viorilor".


Aberatii sau adevaruri “blogariene”: Dus pe trotuarele de sub cerul senin

Posted: 16 Feb 2010 02:45 PM PST

Orice e bun pe timp de criza, si mai ales când Energomur-ul sisteaza apa calda. Nu era cazul în ceea ce ma priveste asa ca m-am suparat putin atunci când plimbându-ma pe strazile furmosului oras, Târgu-Mures, însorit de primele raze ale primaverii dupa o zi de ninsori exagerate, m-am trezit facând dus, pe trotuar. Primul gând a fost ca o fi umblând norul dupa mine, ca-n „The Truman Show", al doilea gând mi-a fost udat, dupa ce mi-am ridicat privirea si-am observat streasina ce „plângea" în voie deasupra unei cladiri. N-aveam cum sa o ajut asa ca, dupa dusul ce mi-a udat capatâna am ridicat din umeri si mi-am continuat plimbarea. Ma învatasem minte asa ca am scapat de cele aproximativ cinci incidente de acest gen de care ma ferisem în drumul meu. Lumea parea conformata, ocolea si mergea mai departe, fara a ridica privirea în sus. Unele stresini, mai norocoase, erau întregi, dar înfundate. Apa tâsnea spre picioarele trecatorilor în voie si nebagate-n seama. Las' ca vine primavara mult asteptata, se vor astupa gropile de pe strazi, se vor repara stresinile, se vor închide „patinoarele" orasului si toata lumea va fi fericita.


Terenul FC Municipal Targu-Mures pregatit de retur

Posted: 16 Feb 2010 02:45 PM PST

La sfârşitul lunii februarie ar urma sa se reia se campionatul de fotbal. Atat in Liga I cat si in cele inferioare se urmăreşte amânarea cu o săptămână din cauza condiţiilor atmosferice. Chiar daca inca nu s-a luat o decizie, lidera seriei secunde din liga a doua, FC Municipal Târgu-Mureş isi ia masurile de siguranta necesare. Printre acestea se afla si intretinerea terenului de joc. In prima etapa ar uma sa primeasca vizita echipei FC Argeş. Echipa din Târgu-Mureş s-a pregătit după reunire în baza proprie, după care au efectuat un cantonament de pregătire în Centrul Olimpic din localitatea maghiară Tata. Au disputat mai multe jocuri de verificare pe terenuri sintetice, mult diferite de cele naturale.

 

Cine sunt cei din "umbra" terenului FC Municipal?

Între timp, terenul de acasă este pregătit de echipa care se ocupă şi pe parcursul campionatului de întreţinerea acestuia. Ei au avut serios de lucru pentru a aduce terenurile în condiţii propice practicării fotbalului, pe gazon, nu pe patine. Mai dificilă pare sarcina pe terenul de antrenament. Acesta, din cauza utilizării sale în pregătiri, a repetatelor topiri şi reîngheţării, a devenit un adevărat patinoar. Doar temperaturile din următoarele zile pot ajuta la curăţarea lui, la îndepărtarea stratului de gheaţă depus. De aceasta se ocupă echipa condusă de Ioan Vasile Morar, administratorul bazei. Ei sunt oamenii care nu apar în prim plan, oamenii din umbră care pregătesc terenurile şi contribuie la buna desfăşurare a partidelor. Deseori programul lor începe în zori şi se încheie seara târziu.

Echipa este compusă din Szabo Szilard, Alatay Zoltan, Kozak Alexandru, Sotri Janos şi Galfi Andras. Ei întreţin gazonul, fac curăţenie în tribune, schimbă scaunele deteriorate după fiecare partidă (în medie între cinci şi zece), asigură paza bazei şi la nevoie sunt şi brancardieri în timpul partidelor. Când volumul de muncă este mai mare, în special înaintea începerii unui nou sezon, sunt sprijiniţi de către lucrători de la Societatea de Transport Local Siletina sau deţinuţi din Penitenciarul Târgu-Mureş. Pentru întreţinerea bazei, aflată în plină dezvoltare, mai contribuie Dumitriţa Homner, Ileana Szabo Precup, Rodica Negru şi Baki Ilona.

 

Conditiile meteo, un adversar dificil

Înaintea returului, pe terenul pe care se dispută partidele oficiale stratul de zăpadă depus a fost curăţat şi gazonul se prezenta în condiţii acceptabile in urma cu doar cateva zile. Stadionul a fost preluat de la Societatea Comercială Matricon (fostă Metalotehnica). "Terenul este bine realizat, cei care au contribuit la construirea lui merita felicitari. Unde se formează o baltă, o gaură dată în mijloc rezolvă foarte repede problema, apa este rapid absorbită. Dacă timpul ne permite, in cateva zile vom avea un gazon foarte bun", declara la sfarsitul saptamanii trecute administratorul bazei. Decizia reluarii returului este asteptata de la FRF, dar echipa care vegheaza la calitatea terenului se pregateste permanent.

 


„Tigrii” vizeaza revenirea pe un loc de play-off

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Astazi de la ora 19.00, in Sala Sporturilor din Targu-Mures se disputa partida din cadrul etapei a XXII-a Campionatului National de baschet masculin dintre BC Mures Targu-Mures si Atlassib Sibiu. Pentru elevii antrenorului Audrius Prakuraitis este un joc foarte important avand in vedere situatia din clasament. Sibienii se afla pe pozitia a IV-a a clasamentului, cu 15 victorii si vin la Targu-Mures dupa o infrangere suferita pe teren propriu in fata dinamovistilor, scor 81-86. Clasamentul este incomplet deoarece sunt cateva partide amanate. Jocul din etapa a XXI-a dintre Elba Timişoara si Gladiator Cluj se va disputa in 10 martie, iar cel dintre U Mobitelco Cluj si CS Otopeni a fost amanat deoarece clujenii au un numar mare de jucatori accidentati. O alta partida amanata este cea dintre SCMU Craiova si CSM Oradea din etapa a XVI-a, care se va juca in data de 3 martie.

 

In tur jocul a avut un final „incendiar"

In partida din tur, in etapa a VII-a sibienii au obtinut victoria in ultimele secunde ale jocului cu scorul de 78-72. BC Mures se afla pe locul 14 si avea la acea data o singura victorie. Dupa un inceput mai slab, sibienii au luat un avans in primele doua sferturi care parea decisiv. Primul sfert a fost castigat de gazde cu 25-13, pentru ca la pauza diferenta sa creasca la 20 puncte (49-29). Sfertul al treilea a inregistrat un reviriment al oaspetilor. Cu 24-15 in favoarea lor, anuntau un final incandescent. Asa s-a si petrecut, s- au dat lupte grele pentru cele doua puncte. Pe langa pierderea partidei, „tigrii" au suferit si doua pierderi in efectiv: Hallai a parasit terenul cu un cot dislocat, iar Tomic cu o entorsa la glezna. Spre final totusi, diferenta a scazut constant si s-a ajuns ca in ultimele 30 de secunde ale jocului tabela sa indice 74-72 in favoarea gazdelor si posesie de partea muresenilor. O ratare in atac si un mic „sprijin" din partea arbitrilor au adus victoria echipei Atlassib. Un fault inexistent dictat in favoarea acestora, un cos urmat de alte doua aruncari libere au dus astfel diferenta la sase puncte. Cei mai eficienti jucatori ai gazdelor au fost Smith, cu 21 puncte, Roland si Haiduc, cate 18 si Johnson, cu 15.

 

O noua revansa de luat pentru mureseni

Pentru mureseni au inscris in tur Peciukas 18, Sheard 16, Tomic 14, Pociukonis 10, Masiulis 6, Vlaicu si Vajda cate 4. Au mai evoluat Hallai si Pora. Fata de partida din tur, din lotul BC Mures, singurul care a evoluat si nu mai face parte din echipa este Vajda. A revenit Cooley, iar Melnic este noua achizitie. Dupa infrangerea suferita sambata la Bucuresti in fata Stelei, BC Mures a coborat pe locul X, la egalitate de puncte cu (31) cu Energia Rovinari, Steaua si Elba Timisoara, ultima avand insa un meci restanta cu Gladiator Cluj. La Bucuresti s-au castigat trei din cele patru sferturi ale meciului, dar bucurestenii au obtinut victoria dupa un joc foarte bun reusit in sfertul secund, sfert pe care l-au castigat la 16 puncte diferenta (28-12). Muresenii au nevoie de o victorie pentru a putea reveni in primele opt locuri. O alta partida importanta pentru „tigri" se anunta cea din etapa de sambata, cand se vor confrunta la Rovinari cu Energia.

Arbitrii partidei din aceasta seara vor fi Marius Udrica, Gabriel Dima si Marius Epure.

 

Programul etapei a XXII-a:

CS Otopeni - CSM Oradea

Dinamo Bucureşti - Energia Rovinari

Cuadripol Braşov - Steaua Bucureşti

SCM U Craiova - Elba Timişoara

Gaz Metan Mediaş - CSU Asesoft Ploieşti

BC Mureş - CSU Atlassib Sibiu

Gladiator Cluj - U Mobitelco Cluj

CSM Bucureşti - BC Argeş Piteşti

 

 

Clasament:

1. CSU Ploiesti 21 18 3 1861-1508 39

2. U-Mobitelco Cluj 20 18 2 1651-1456 38

3. Gaz Metan Medias 21 17 4 1828-1484 38

4. CSU Atlassib Sibiu 21 15 6 1645-1578 36

5. BCM U Pitesti 21 12 9 1644-1546 33

6. CS Otopeni 20 12 8 1583-1561 32

7. Energia Rovinari 21 10 11 1601-1637 31

8. Elba Timisoara 20 11 9 1647-1613 31

9. Steaua Turabo 21 10 11 1686-1702 31

10. BC Mures 21 10 11 1719-1718 31

11. CSM Oradea 20 8 12 1534-1581 28

12. CSM Bucuresti 21 7 14 1568-1686 28

13. Dinamo 21 7 14 1480-1608 28

14. Gladiator Cluj 20 5 15 1551-1727 25

15. SCM U Craiova 20 3 17 1503-1731 23

16. Cuadripol Brasov 21 2 19 1508-1873 23

 

 


214,5 grame de substante halucinogene confiscate în Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Profitul din comercializarea drogurilor legale a ajuns la aproximativ 30 de milioane de dolari pe an si ar fi fost în urcare daca "cei de sus" continuau sa stea cu mâinile-n buzunare. Marti s-a spus oficial, stop! În Monitorul Oficial a aparut Ordonanta de Urgenta nr. 6 din 10 februarie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope. Este vorba de scoaterea din "sacul legal" a 27 de substante si noua plante, care sunt asimilate drogurilor si care, timp de peste un an au încetosat mintile adolescentilor fara minte, a depresivilor fara limite. Cu o zi, înainte, în judetul Mures începusera deja controalele în magazinele de profil. Astfel, echipe mixte formate din politisti, comisari ai Garzii Financiare, reprezentanti ai OPC si Directiei Sanitar Veterinare au participat luni seara, începând cu ora 18, la actiuni simultane în sapte locatii. "Au fost identificate cinci magazine de plante etnobotanice în municipiul Târgu-Mures, unul în Sighisoara si altul în Târnaveni. Administratorii acestor magazine au fost contactati telefonic si s-au prezentat imediat la magazinele cu pricina", a precizat Livia Popa, purtator de cuvânt IPJ Mures.

 

Circa 800 de persoane ar fi putut ajunge în "lumea viselor"

În urma acestor actiuni a fost ridicata o cantitate de 214,5 grame de substante halucinogene: prafuri, pastile, tigari si ceaiuri, valoarea acestora ridicându-se la 8580 lei. Substantele vor fi înaintate Laboratorului de Analiza a Drogurilor din Cluj-Napoca care urmeaza a stabili continutul de substanta interzisa. Pe lânga acestea au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale în valoare de 16.000 lei. În mod normal dar ilegal, cu toate substantele confiscate luni, ar fi putut ajunge "în alte dimensiuni" aproximativ 800 de persoane. Proprietarul, posesorul si detinatorul substantelor interzise, mai are, începând de astazi, opt zile la dispozitie pentru a distruge, pe propria cheltuiala, substantele care le mai detine.

 

Pâna la 20 de ani dupa gratii pentru încalcarea legii

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul plantelor si substantelor prevazute de ordonanta de urgenta sunt interzise, în conformitate cu prevederile Legii 143/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Sanctiunile sunt aspre, cine nu se conformeaza se va alege cu dosar penal primind între 10 si 20 de ani de închisoare, valabil atât pentru distribuitori cât si pentru consumatori. si acum, întrebarile întrebarilor: vor distruge proprietarii "mina de aur", sau le vor vinde la pret redus prin telefon, cu livrare la domiciliu? Se vor închide aceste magazine, sau se va înmulti lista cu substantele interzise?


Persoanele cu dizabilitati au dreptul la munca!

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Fundatia Alpha Transilvana din Târgu-Mures organizeaza, în perioada 9-10 martie, conferinta internationala „Importanta deschiderii pietei de munca libere pentru persoanele cu dizabilitati", a anuntat Korek Maria, director de programe al biroului regional al organizatiei Project on Ethnic Relations.

Potrivit acesteia, manifestarea este organizata în cadrul proiectului „Pass It On! – de la sensibilzare pâna la piata libera de locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati prin formare profesionala si strategii continue", cu sprijinul Directiei Generale de Educatie si Cultura al Comisiei Europene, proiect derulat în parteneriat cu opt tari: Belgia, Olanda, Austria, Malta, Cehia, Bulgaria, Ungaria si România. „Evenimentul se adreseaza în primul rând managerilor de resurse umane si administratori ai potentialilor angajatori si unitatilor protejate, cât si reprezentantilor organizatiilor care intermediaza angajarea persoanelor cu dizabilitati pe piata libera a muncii si doreste sa vina în sprijinul potentialilor angajatori ai persoanelor cu dizabilitati prin a oferi informatii despre metode de lucru prin care pot angaja acele persoane cu dizabilitati care pot sa se integreze cel mai eficient procesului de lucru din cadrul firmei respective, cât si metode de sprijin eficiente prin care pot veni în sprijinul persoanelor cu dizabilitati angajate", a declarat Korek Maria.

În acest sens, directorul de programe al biroului regional al organizatiei Project on Ethnic Relations a subliniat ca la conferinta se vor prezenta de catre parteneri si analiza materialele de training elaborate si testate în doua proiecte Leonardo da Vinci: „Conversion" si „Atlas" si doua proiecte Socrates-Grudtvig: „Model de Educatie Inclusiva" si „Mo.bi.le". „Se vor trage concluzii despre cum aceste materiale si exeperiente pot sa fie adaptate profilului si nevoilor sectorului la nivel national", a precizat Korek Maria.

 


Judecatoarea Mihaela Cretu, activitate intensa în „dosarul permiselor”

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Conducerea Curtii de Apel Târgu-Mures a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa solutioneze într-un termen cât mai rezonabil cauza, cunoscuta si sub denumirea de „dosarul permiselor frauduloase", prin care au fost trimisi în judecata ofiteri din cadrul SPCRPCIV Arges pentru savârsirea unor infractiuni de coruptie. „În acest sens vrem sa aratam faptul ca, înca de la înregistrarea dosarului pe rolul instantei, conducerea a fost constienta de volumul deosebit de mare a acestei cauze si a asigurat cadrul necesar solutionarii ei în conditii optime", a declarat Anuta Leontina Dusa, purtator de cuvânt al Curtii de Apel Târgu-Mures.

Potrivit acesteia, judecatorul Mihaela Ramona Cretu depune un efort deosebit în solutionarea cauzei audiind, din 5 decembrie 2008 si pâna în prezent, pe toate persoanele implicate în caz. „Apreciem efortul deosebit pe care doamna judecator Mihaela Ramona Cretu îl depune pentru solutionarea într-un cadru legal si în termen rezonabil a acestei cauze. Astfel, de la momentul înregistrarii dosarului pe rolul Curtii de Apel Târgu-Mures, la data de 5 decembrie 2008 si pâna în prezent au fost audiati toti cei 28 de inculpati, sase investigatori sub acoperire, un investigator cu identitate reala, 44 de martori, au fost efectuate confruntari între inculpati, cercetarea judecatoreasca continuând cu administrarea probelor propuse în aparare", a adaugat Anuta Leontina Dusa, care a subliniat ca în cauza au fost invocate în mai multe rânduri exceptii de neconstitutionalitate si s-au declarat cai de atac împotriva masurilor dispuse de instanta. „Data fiind complexitatea acestei cauze, speram ca toti cei implicati sa doreasca, în egala masura solutionarea cât mai rapida si în conditii legale a acesteia", a încheiat Anuta Leontina Dusa.

 


Planul de scolarizare al Liceului de Arta dezbatut la Casa Bernady

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Comitetul de părinţi al secţiei cu predare în limba maghiară al Liceului de Artă din Targu-Mureş, organizeaza astazi o conferinta de presa, incepand cu ora 10, la Casa Bernady din strada Horea. În cadrul conferinţei de presă se doreşte iniţierea unei campanii de sprijin în vederea menţinerii numărului de locuri de studii pentru elevii existenti. La conferinţa de presă vor fi invitaţi şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi reprezentanţii comisiilor de educaţie din consiliul local şi judeţean. „Este nevoie de o asemenea campanie, deoarece Inspectoratul Judeţean Mureş a înaintat spre aprobare către MECST pentru anul şcolar 2010-2011 următorul plan de şcolarizare care prevede pentru clasele intai şi aV-a o clasă specializare mixtă muzică şi artă vizuală cu limba de predare română, respectiv, o clasă specializare mixtă muzică şi artă vizuală cu limba de predare maghiară. Prin această comasare în clase cu profil mixt: muzică şi artă vizuală se limitează la 15 numărul elevilor care pot studia aceste profiluri artistice. Prin urmare 50% din elevii care au optat pentru aceste clase, vor fi lipsiţi de dreptul de a-şi continua studiile artistice," se arata in comunicatul comitetului de parinti.

Initiatorii conferintei doresc sensibilizarea publicului iubitor de cultură şi persoanelor cu putere de decizie precum si sprijin in demersurile inaintate atat la Inspectoratul Scolar Judetean Mureş şi la Ministerul Educatiei cat şi la cancelaria vice- prim ministrului.

„Dorim să atragem atenţia asupra faptului că nivelul de cultură al unei ţări nu este dat doar de artiştii de prim rang puţini la număr comparat cu populaţia ţării, acest nivel de cultură este dat şi de numărul acelora care au competenţe artistice, competenţe ce au o mare influenţă în domeniile de comunicare şi creativitate, fără de care naţiunile nu pot supravieţui în era globalizării. Incertitudinile permanente legate de viitorul educaţiei vocaţionale artistice au redus deja numărul acelor părinţi şi elevi care aleg calea sacrificiilor unui studiu de profil artistic în România. Măsura actuală va influenţa în continuare negativ această tendinţă deja negativă", precizeaza comunicatul de presa semnat de comitettul de parinti.


Cu un sms o ajutam pe Alexandra sa traiasca

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Alexandra Comanici a descoperit în noiembrie anul trecut ca are leucemie acuta limfoblastica. Singura ei sansa pentru a trai este transplantul cu celule stem, transplant care costa aproximativ 100.000 de euro la Spitalul Casa Sollievo della Sofferenza din Italia, locul în care Alexandra este internata acum. Cu fiecare SMS trimis la 858 (numar valabil in retelele Orange , Vodafone si Cosmote) sau apel la 0900 900 530 (în reteaua Romtelecom) în perioada 15 februarie – 15 martie 2010, Alexandra se apropie cu 2 euro de transplant.


Profilul unui ratat la Teatrul Naţional

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Povestea întoarcerii acasa a unui om bântuit de amintiri, neputincios în fata dragostei si a destinului. O aventura teatrala de peste doua ceasuri în care Krum, interpretat cu pasiune de Mihai Craciun, se întâlneste cu prietenii, cu iubitele, prins într-o colivie din care nu poate iesi. Toate aceastea pot fi urmarite joi, 18 februarie, la Sala Mare a Teatrului National, incepand cu ora 19, cu ocazie spectacolului Krum, in regia cu Cristian Theodor Popescu. O comedie cu doua înmormântari si doua nunti, transpuse într-un spectacol de referinta al stagiunii actuale, singurul spectacol selectionationat la Festivalul National de Teatru din Bucuresti, în ultimii 10 ani.


Concurs de creaţie: Martie negru al familiei mele

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania împreună cu Biroul Europarlamentar al lui Tokes Laszlo, organizează un concurs de creaţie literară care va avea tema „Martie negru al familiei mele". Concursul se adresează tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani. Acest concurs se realizează cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la evenimentele din martie 1990 şi va fi integrat în cadrul evenimentelor comemorative.


Străzi pentru rromii din Nadeş

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Primăria din Nadeş intenţionează să achiziţioneze lucrări şi servicii prin contractarea şi/sau angajarea firmelor/persoanelor de specialitate care activează legal în România. Este vorba despre modernizarea a două străzi în comunitatea de rromi din localitatea Nadeş. Termenele şi condiţiile de participare precum şi orice altă informaţie privind achiziţiile se pot obţine de la Lucian Drăgan. Documentele de ofertare cuprinzând condiţiile de eligibilitate şi de calificare, criteriile de evaluare şi d încredinţare a contractelor, vor fi puse la dispoziţia ofertanţilor invitaţi, odată cu vizitarea amplasamentului unde se va realiza proiectul.


Politist agresat de un pompier la Sângeorgiu de Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Incident ieri, în Sângeorgiu de Mures, unde un pompier ametit de aburii alcoolului s-a dus direct în sediul Politiei pentru a se razbuna pe seful de post, din cauza unor conflicte personale. Potrivit Realitatii TV Târgu-Mures, angajatul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a si reusit sa-l loveasca pe politist, însa nu a mai apucat sa foloseasca sabia, cutitul si sprayul pentru ca a fost imobilizat de ceilalti oameni ai legii prezenti în cladire. De asemenea, înainte de acest incident, pompierul i-a si incendiat masina personala a sefului de post. Pompierul este cercetat pentru ultraj, distrugere, amenintare si port de de arme albe. De asemenea, conducerea ISU Mures a declansat o ancheta interna împotriva angajatului.


Profesoara şi poliţistul din Sânpaul vor fi pedepsiţi

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

În cazul scandalului din Sânpaul în care un poliţist şi o profesoară de etnie rromă s-au palmuit ca la uşa cortului vor fi anchetaţi ambii participanţi ai evenimentului. Profesoara va fi sancţionată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean iar poliţistul va fi pedepsit de către superiorii sai. Principala vinovată pare a fi profesoara care a agitat spiritele şi a agresat chiar şi jurnaliştii. "Gestul agentului de poliţie este unul izolat, regretabil, care nu caracterizează comportamentul de ansamblu al poliţiştilor români", au declarat superiorii poliţistului bătăuş.


Examen pentru administratorii de imobile sighisoreni

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Primaria Sighisoara organizeaza luni, 22 februarie, de la ora 10.00, în sala mica de sedinte, examen pentru obtinerea atestatului de administrator de imobil în cadrul asociatiei de proprietari. „La acest examen sunt invitate sa participe urmatoarele persoane care nu detin atestat în baza Legii nr. 230/2007: Ciuta Mihai, Filip Sirtona, Heghibeli Sorin, Badea Anisoara, Latcu Zoia, Rob Rodica, suteu Teofil, Serbanescu Elena, Iosif Marcel si Ceausu Adrian. Dosarele se depun pâna la data de 18 februarie la sediul din str. Muzeului nr.7, camera 30, unde se pot obtine si relatii suplimentare", a declarat Anca Silvia Ratiu, purtator de cuvânt al Primariei Sighisoara.


Dezbatere împotriva drogurilor la Palatul Administrativ

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Institutia Prefectului - Judetul Mures organizeaza azi, de la ora 11.00, în sala mare de sedinte a Palatului Administrativ din Târgu-Mures, o sedinta de lucru la care au fost invitati reprezentanti ai Politiei, Garzii financiare, Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, SMURD, Inspectoratului scolar Judetean, directori de licee din judetul Mures precum si reprezentanti ai organizatiilor de lupta antidrog. Potrivit cancelariei Institutiei Prefectului, întâlnirea este organizata ca urmare cresterii numarului de elevi si liceeni din judetul Mures care consuma substante halucinogene, cu scopul de a limita si eradica acest fenomen.


Plan Integrat de Dezvoltare Urbana pentru Târgu-Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) al municipiului Târgu-Mures poate fi consultat la sediul Primariei Târgu-Mures,P-ta Victoriei nr. 3, de luni pâna vineri, între orele 8.00 – 15.00, sau pe site-ul www.tirgumures.ro, se arata într-un comunicat remis de biroul de presa al Primariei Târgu-Mures. „Prin proeictele depuse, PIDU al Târgu-Mures va contribui la atingerea obiectivului specific al Planului Operatioal Regional, si anume cresterea rolului economic si social al oraselor, prin aplicarea unor abordari policentrice pentru o dezvoltare mai echilibrata a regiunilor, în concordanta cu obicetivele Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala si ale Cadrului National Strategic de Referinta, precum si cu Orientarile Strategice Comunitare pentru actuala perioada de programare 2007 – 2013", se arata în document. Observatiile referitoare la PIDU municipiului Târgu-Mures pot fi transmise îns cris, pâna la data de 15 martie 2010, pe adresa de e-mail primaria@tirgumures.ro.


Someri si pensionari mai multi în Mures

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

La sfârsitul lunii decembrie 2009, numarul somerilor înregistrati în judetul Mures a fost de 19.999 persoane, cu 8.392 persoane mai mult decât în luna corespunzatoare a anului precedent, fapt reflectat într-o rata a somajului de 8,1%, în crestere cu 3,4 puncte procentuale fata de cea de la sfârsitul lunii decembrie 2008, a anuntat Ioan Matei, directorul coordonator al Directiei Judetene de Statistica (DJS) Mures. De asemenea, potrivit statisticilor DJS Mures, numarul mediu al pensionarilor de asigurari sociale de stat a fost în trimestrul III 2009 de 140.269 persoane, cu 3.467 mai multe decât în perioada corespunzatoare a anului trecut, pensia medie cifrându-se la 684 lei, în crestere cu 143 lei fata de trimestrul III al anului 2008.


Eradicarea coruptiei dezbatuta la Hotel Continental

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) organizeaza azi, la Hotel Continental din Târgu-Mures, de la ora 11.00, dezbaterea publica „Integritate si coruptie: rolul cetatenilor". „În cadrul dezbaterii, dorim sa aflam care sunt caracteristicile definitorii ale unui cetatean. Ce rol au cetatenii într-o societate democratica? De ce cetatenii sunt apatici? Cum pot acestia participa la procesul de luare a deciziilor? De ce cetatenii se simt nereprezentati? De ce cetatenii se simt neputinciosi în fata sistemului politic, a deciziilor impuse de politicieni?", a declarat Radu Nicolae, manager program în cadrul CRJ. De asemenea, în cadrul evenimentului, va fi lansat un ghid pentru cetateni, „Cum sesizam coruptia din autoritatile publice" si un raport despre transparenta si responsabilitate, „Integritatea administratiei publice."


Meciul BC Mures – CSU Sibiu asigurat de jandarmi

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) „Colonel Sabin Motora" Mures face un apel catre fanii care vor fi prezenti azi, de la ora 19.00, la Sala Polivalenta din Târgu-Mures, la meciul dintre BC Mures si CSU Atlasib Sibiu, sa aiba o comportare corespunzatoare, a anuntat mr. Daniel Manea, purtatorul de cuvânt al institutiei. „Pentru buna desfasurare a partidei de baschet, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, organizatorul competitiei sportive va asigura masurile de ordine si siguranta publica în incinta Salii Polivalente si la punctele de control acces cu societatea de protectie si paza BSG Security SRL. Asigurarea zonei apropiate, precum si interventia în caz de tulburare a ordinii publice revine IJJ Mures, care pune la dispozitie un dispozitiv de ordine publica format din trei ofiteri si 11 subofiteri, iar traseele de deplasare revin Politiei municipiului Târgu-Mures", a declarat mr. Daniel Manea.


Geoană îl vrea în echipă pe Ponta

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Victor Ponta a admis că Mircea Geoană i-a propus să facă parte din echipa sa, oferindu-i postul de prim-vicepreşedinte, dar spune că l-a refuzat pe motiv că nu poate fi pe aceeaşi listă cu oameni care nu-i împărtăşesc ideile. "Vreau să fiu foarte corect: Am avut o discuţie acum o săptămână cred şi Mircea Geoană mi-a propus să fiu în echipa dânsului pe funcţia de prim-vicepreşedinte. A fost o discuţie între noi. Însa i-am explicat de ce nu pot să fac parte din echipă: pentru că nu pot să fiu pe aceeaşi listă cu oameni cu care nu gândesc la fel", a spus Victor Ponta.


Inca 12 asociatii datornice somate de Energomur

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Energomur a somat la inceputul acestei saptamani 12 asociatii de proprietari din Targu-Mures care au cumulate datorii catre furnizorul de energie termica in valoare de 202.518,02 lei. Este vorba de asociatiile nr. 284, 47, 1155, 440, 441, 442, 542, 339, 574, 587, 585, 832. Acestora urmeaza sa li se sisteze apa calda in data de 22 februarie, in caz de neplata. Asociatiile au cumulate aceasta datorie in aproximativ un an de zile.


Dezbatere despre buget la Sighisoara

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala în administratia publica, Primaria Sighisoara organizeaza luni, 22 februarie, de la ora 12.00, la sediul sau din Str. Muzeului nr. 7, luni, în sala festiva, dezbaterea publica a proiectului de hotarâre privind aprobarea bugetului local pentru anul 2010, a anuntat Anca Silvia Ratiu, purtator de cuvânt al Primariei Sighisoara. „Persoanele interesate, asociatiile de afaceri, alte asociatii legal constituite pot transmite propuneri, sugestii sau opinii pâna la data 18 februarie la Serviciul Relatii Publice sau la numarul de telefon/fax 0265-779.779, respectiv e-mail: primaria@sighisoara.org.ro. Proiectul de hotarâre supus dezbaterii este afisat pe site-ul www.sighisoara.org.ro si pe panoul de afisaj de la sediul Primariei Sighisoara, putând fi consultat la Serviciul Relatii Publice, camera 22",a declarat Anca Silvia Ratiu.


Camerei de Comerţ şi Industrie organizează

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Cu începere din 1 martie 2010, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie se organizează următoarele cursuri :

 

 

Curs de perfecţionare AUDITOR ÎN DOMENIUL CALITĂŢII – 40 ore

CONDIŢII DE PARTICIPARE :

• Studii minim liceale

DESFĂŞURARE CURS:

• De la orele 17:00 la 20:00, de trei ori pe săptămână

 

 

Curs de perfecţionare INSPECTOR ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ nivel de bază – 40 ore

CONDIŢII DE PARTICIPARE :

• Angajatori, cu studii minim liceale, profil real sau tehnic, ai societăţilor comerciale cu pâna la 49 angajaţi, societăţi al căror obiect de activitate nu se regăseşte în anexa 6 la normele metodologice.

• Reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în CSSM, cu studii minim liceale, profil real sau tehnic

DESFĂŞURARE CURS:

• De la orele 16:00, de cinci ori pe săptămână, doua săptămâni

 

 

Curs de perfecţionare INSPECTOR ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ nivel mediu – 80 ore

CONDIŢII DE PARTICIPARE :

• Lucrători desemnaţi, cu studii minim postliceale, profil tehnic.

DESFĂŞURARE CURS:

• De la orele 16:00, de cinci ori pe săptămână, patru săptămâni

 

 

La sfârşitul cursului se susţine un examen iar în urma susţinerii se acordă certificate de absolvire cu recunoaştere naţională emise de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 

Pentru înscriere trebuie aduse din timp următoarele acte :

• Copie după actul de identitate

• Copie după diploma studiilor doveditoare condiţiei de participare

• Adeverinţă medicală tip de la medicul de familie

 

 

IMPORTANT !!!

PLATA EŞALONATĂ ÎN RATE PÂNĂ LA RIDICAREA CERTIFICATULUI DE ABSOLVIRE !!!

La mai mult de trei participanţi, se acordă o înscriere gratuită.

 

Informaţii şi înscrieri, zilnic între orele 8.00-16.00, la sediul CCI Mureş, din Tg. Mureş, str. Primăriei nr. 1, sau la numerele de telefon: 269218, fax:269219, mobil 0722728747.

 


Carnavalul Prieteniei

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Carnavalul Prieteniei,

18 februarie 2010, Miercurea Nirajului

 

Consiliul Judeţean Mureş împreună cu Fundaţia Talentum din Tîrgu – Mureş, în colaborare cu Grupul Școlar Bocskai István din Mirecurea Nirajului, organizează Carnavalul prieteniei în data de 18 februarie. Acţiunea va avea loc începând de la ora 16 în sala de sport a Grupulului Şcolar Bocskai István din Miercurea Nirajului.

Evenimentul organizat face parte dintr-un şir de acţiuni din cadrul proiectului Dărâmarea zidurilor, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Tineret în acţiune.

Obiectivul proiectului este creşterea incluziunii sociale a tinerilor instituţionalizaţi, creşterea implicării active şi a responsabilizării sociale a tinerilor.

La Carnavalul prieteniei vor participa tineri aflaţi în sistemul de protecţie a copilului, rezidenţi în casele de tip familial din Miercurea Nirajului precum şi liceeni din clasele a XI-a din cadrul Grupului Școlar Bocskai István.

Acest eveniment a fost precedat de cel organizat în data de 2 decembrie, activitate organizată în cadrul grădiniţei din Sîntandrei, unde tinerii instituţionalizaţi împreună cu copiii preşcolari au pregătit podoabe, au oferit mici cadouri şi au cântat colinde de Crăciun.

O următoare acţiune va fi o activitate de teambuilding cu participarea tinerilor şi a elevilor din Grupul Școlar Bocskai István.

Preşedinte

Lokodi Edita Emőke

 


S.N.G.N. „ROMGAZ” S.A.

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

S.N.G.N. „ROMGAZ" S.A. - SUCURSALA TRANSPORT TEHNOLOGIC ŞI MENTENANŢĂ TG.MUREŞ, cu sediul în Tg .Mureş str. Barajului nr. 6 organizează licitaţie publică pentru vânzarea mijloacelor fixe aprobate la casare şi a materialelor rezultate din dezmembrări în fiecare joi la ora 10, la sediul sucursalei.

Licitaţia este publică, oferta se depune în plic închis la secretariat cu o zi înainte de licitaţie, iar regulamentul este afişat la sediul sucursalei.

Informaţii suplimentare la telefon 0265-250501 int 345 sau 517.

 


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Centrul de Exploatare MT şi JT Reghin, str. Parcul Tineretului, nr.1

tel. 0265-511.129

Call Center Distribuţie: TelVerde – 0800-801-929

 

 

Vă aducem la cunoştinţă că în data de 18.02.2010, între orele: 9:00-15:00, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice din localităţile:

 

- Râpa de Jos (zona PT 4)

- Dumbrava (zona PT 1 şi PT 3)

 

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.

*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro

Conducerea S.D.E.E. Mureş

 


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Centrul de Exploatare Luduş, str. 1 Mai, nr. 20, tel. 0265/411771

 

Vă aducem la cunoştinţă că joi, 18.02.2010 între orele 09.00-16.00, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice din următoarele localităţi :

• Bota Zaului

• Miheş

• Şeuliţa

• Răzoare

• Balda

• Mogoaia

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.

*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro

Conducerea S.D.E.E. Mureş

 

 


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Centrul de Exploatare MT şi JT Reghin, str. Parcul Tineretului, nr.1

tel. 0265-511.129

Call Center Distribuţie: TelVerde – 0800-801-929

 

Vă aducem la cunoştinţă că în data de 18.02.2010, între orele 14.00-17.00 se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice, pe următoarele străzi din Municipiul Reghin:

- Gării (de la colţ cu str. Râului până la podul Mureş)

- Lalelelor

- Mesteacănului

- Râului (nr. 5 – 29; 18 – 36)

 

şi între orele 09.00-15.00 pe străzile:

- Călăraşilor

- A. Vlaicu

 

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.

*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro

Conducerea S.D.E.E. Mureş


COMUNICAT SISTARE APĂ

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

S.C. Compania AQUASERV S.A. anunţă consumatorii că, din cauza unor lucrări de reabilitare a reţelei de apă potabilă pe strada Călăraşilor, se va sista furnizarea apei potabile în data de 20 februarie 2010, între orele 08:00 – 18:00, pe următoarele străzi:

• str. Călăraşilor între numerele 2 – 50 şi 1 – 43

 

Atragem atenţia consumatorilor că la repunerea în funcţiune a reţelei, datorită antrenării depunerilor din conducte, apa va avea suspensii şi culoare, atât pe străzile menţionate cât şi pe străzile învecinate cu acestea. Această apă se poate folosi în scopuri menajere. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

 

Vă mulţumim pentru înţelegere.

 

 

S.C. Compania AQUASERV S.A.

Tîrgu-Mureş


Pe agenda municipalităţii

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Amplu proiect de dezvoltare a sistemului de locuinţe

 

La nivelul Municipiului Tîrgu-Mureş au fost înregistrate, anul trecut, 456 de cereri pentru locuinţe sociale, 293 de cereri pentru locuinţe cu chirie – fond de stat – 129 de cereri de locuinţe pentru pensionari, 109 cereri ale chiriaşilor evacuabili din locuinţele retrocedate şi 874 de cereri de locuinţe pentru tineri. Au fost soluţionate: o cerere pentru chirie fond de stat, 7 cereri pentru locuinţe sociale, 4 locuinţe pentru pensionari, 3 locuinţe ANL, 6 locuinţe de necesitate şi 14 cereri de locuinţe pentru chiriaşi evacuaţi din case retrocedate.

Dată fiind acuitatea problemei locative pe raza oraşului, autoritatea publică locală are în vedere un amplu proiect de dezvoltare a sistemului de locuinţe, astfel că au fost demarate şi sunt în diferite faze de implementare proiecte importante vizând dezvoltarea sistemului de locuinţe. „Suntem pregătiţi şi în acest an să abordăm cu responsabilitate proiectele majore ale oraşului, inclusiv în domeniul construcţiilor de locuinţe, atât din punct de vedere al amplasamentelor cât şi al satisfacerii nevoilor categoriilor aflate în dificultate, având în vedere, evident, şi tinerii", a declarat viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureş, Claudiu Maior.

Potrivit datelor furnizate de Serviciul investiţii şi control investiţii din cadrul primăriei, lucrările la cele patru blocuri de locuinţe pentru tineri (cuprinse în programul ANL), situate în noul cartier Belvedere şi având fiecare câte 20 de apartamente, vor fi terminate în cursul acestui an, primăria urmând să finanţeze şi să realizeze racordurile la utilităţi.

Tot în cadrul programului de construire locuinţe sociale pentru tineri, s-a propus realizarea în două etape, a încă 6 blocuri ANL, cu câte 20 de apartamente fiecare, pe strada Depozitelor. Pentru prima etapă (3 blocuri) au fost elaborate o parte din documentaţiile tehnice, urmând ca după licitaţia organizată de ANL pentru construcţia acestor blocuri, administraţia locală să înceapă procedurile pentru realizarea racordurilor la utilităţi.

De asemenea, în anul 2010, administraţia locală va elabora documentaţiile tehnice pentru 4 blocuri în strada 8 Martie, amplasament care a fost inclus şi el în programul ANL.

În vederea continuării programului de construire a unor locuinţe sociale pentru locuitorii din Valea Rece, în această primăvară va începe construcţia a 4 blocuri cu câte 2 tronsoane (cu 6 apartamente/tronson), rezultând în total 48 locuinţe. Lucrările vor trebui finalizate până la sfârşitul acestui an şi vor fi finanţate în proporţie de 50% de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Municipiul nostru a fost cooptat în programul guvernamental de finanţare a locuinţelor sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din locuinţele retrocedate, în conformitate cu prevederile OUG nr. 74/2007. Conform programului, costul lucrărilor de construcţii-montaj la blocuri va fi suportat din fonduri guvernamentale în proporţie de 50%, primăriilor revenindu-le şi sarcina de a asigura costul utilităţilor. Anul trecut au început lucrările pentru realizarea unui bloc cu 20 de apartamente, cu una şi două camere, în cartierul Rovinari, urmând a fi terminat în 2010.

O altă zonă vizată pentru construcţii de locuinţe pentru ţigani şi alte categorii defavorizate este strada Remetea, în cursul acestui an urmând a fi începute formalităţile pentru elaborarea documentaţiilor tehnice necesare.

 

Biroul de presă al Primăriei Tîrgu-Mureş


ANUNT

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 52/2003, privind transparenta decizionala in administratia publica, Primaria orsului Iernut, supune dezbaterii publice BUGETUL LOCAL PENTRU ANUL 2010.

Materialele pot fi studiate la Serviciul Buget – Finante din cadrul Primariei orasului Iernut, dar si pe adresa www.primariaiernut.ro.

Dezbaterea publica va avea loc in Sala de sednte din cadrul Primariei orasului Iernut, in data de 20.02.2010, ora 10.00.

Recomandarile scrise ale cetatenilor, ale institutiilor sau organizatiilor interesate cu privire la materialele supuse dezbaterii publice, pot fi depuse la Compartimentul Relatii cu Publicul, transmise prin fax la nr. 0265. 471376 sau in format electronic la adresa de mail: iernut@cjmures.ro, pana la data de 11.02.2010, ora 10.00.

 

 

PRIMAR, SECRETAR

NICOARA IOAN LASLO IOAN CLAUDIU

 


Luptatorii CS Muresul, argint la Memorialul „Simon Laci”

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Luptatorii CS Muresul au obtinut locul secund la concursul interjudetean pe echipe, categoria copii, „Simon László", organizat în cinstea marelui campion mondial, european si medaliat olimpic. Competitia a fost organizata de Directia Judeteana pentru Sport a Judetului Mures si a Clubului Sportiv Muresul în data de 13 februarie în sala de sport a Scolii Generale Sâncraiu de Mures. Acest concurs a avut un caracter de verificare cu un total de cinci etape la grupa de vârsta copii (nascuti între anii 1995 si 1997), ei neavând competitii în afara de Campionatul National la individual. Au participat echipe din judetele Mures, Cluj si Hargita, în total 83 de concurenti. Luptatorii CS Muresul s-au clasat cu 66 puncte in urma celor de la CSS Odorheiu Secuiesc (85 puncte) si inaintea CSS CSM Cluj, clasata a treia, cu 58 puncte.

De la targumureseni, Vrga Csilla (34 kilograme) si Oltean Anna- Maria (59 kg) s- au clasat pe primul loc, in timp ce Tégla Krisztina

(54 kg), Cornelia Pantea (58 kg), Balizs Beatrix-Orsolya (60 kg) si Lorincz Noémi-Orsolya (72 kg) s- au clasat pe locul secund, loc ocupat si in concursul pe echipe.


Întâlnire pe tema circulatiei auto în Cetatea Sighisoara

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Sala mica a Primariei Sighisoara va gazdui joi, 18 februarie, o întâlnire consultativa pe tema circulatiei auto în Cetatea Medievala. „Sunt invitati sa participe agentii economici care îsi desfasoara activitatea în Cetate", a declarat Anca Silvia Ratiu, purtator de cuvânt al Primariei Sighisoara.


Juniorii II de la CSS la Nationale la tenis de masa

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Echipele de tenis de masa ale Clubului Sprotiv Scolar Targu-Mures participa in aceste zile la Campionatele Nationale pe echipe juniori II, care se desfasoara la Buzau. In proba baietilor este inscrisa o echipa formata din Daniel Istvan, Daniel Zsombor si Kiss Levente, iar la fete vor fi prezente Ungvari Kinga, Anamaria Sandor si Feher Orsolya. Cele doua formatii sunt insotite de antrenoarea Imola Ungvari. La fete clubul muresean participa cu inca o echipa. Aceasta este pregatita de Cecilia Gaspar si le are in componenta pe Kozma Kinga, Hanzi Beata, Toth Zsofia si Szotyori Julia.


Horoscop

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Berbec

Orice confruntare sau competiţie în care sunteţi implicat vă poate avea printre învingători, deci să nu vă fie teamă să vă exprimaţi părerea. Deţineţi suficientă experienţă, astfel încât tot ce emiteţi să fie de calitate!

 

Taur

Nu sunteţi în apele dumneavoastră şi, pentru că nu aveţi curajul să vă exprimaţi liber, din cauza unor inhibiţii sau a emotivităţii excesive, nu lăsaţi o impresie bună. Sunteţi timid, grijile nu vă lasă să vă manifestaţi.

 

Gemeni

Visaţi frumos, de parcă v-aţi îndrăgostit de cineva şi speraţi la o relaţie împreună. Iubiţi şi lăsaţi-vă iubit, pentru că momentul este perfect pentru o poveste de iubire împărtăşită şi împlinită! Vă aflaţi în zonă norocoasă.

Rac

Daţi curs celei spre care vă dă ghes inima, pentru că se va dovedi alegerea corectă. Emoţia momentului este mare, pentru că atât timp cât nu aveţi şi o garanţie certă pe care să vă bazaţi, pare o senzaţie dincolo de raţiune. Leu

Trăiţi din amintiri frumoase, pentru că aţi trecut printr-un moment superb din care încă vă extrageţi energia. A fost frumos, dar nu puteţi rămâne ancorat pentru totdeauna în trecut, şi prezentul are multe de oferit.

Fecioară

Călătoriile acestei zile au rezultate vizibile, de care puteţi fi mândru. Trebuie să fiţi prezent în altă locaţie decât cele cu care eraţi obişnuit în programul zilnic, căci prezenţa dumneavoastră este folositoare.

 

Balanţă

Unde interveniţi azi, se face linişte, deci folosiţi-vă din plin calităţile de arbitru, pentru a pune două tabere adverse la masa tratativelor ca să ajungă la o înţelegere care să satisfacă pe toată lumea.

 

Scorpion

Elanul este tăiat de tot felul de contradicţii. Nu aveţi forţa de a le ţine piept şi, în loc să vă puneţi imensa ambiţie la treabă pentru a demonstra că aveţi dreptate, vă lăsaţi păgubaş la primele semne de conflict.

 

Săgetător

Sunteţi pus în faţa unui adevăr dureros, care vă dezarmează. Chiar dacă, pe moment, şocul despărţirii e mare, veţi descoperi alternative mai bune. Azi, totul pare pierdut, fiind nevoit să o luaţi de la capăt.

 

Capricorn

Azi trebuie să vă supuneţi ordinelor autoritare ale altuia mai puternic. Îi admiraţi curajul, tonul cu care se impune, mai ales că nu apelează deloc la agresivitate sau violenţă pentru a se face ascultat.

 

Vărsător

Pentru că primiţi noul cu braţele deschise, veţi şti să-l şi folosiţi cu brio în favoarea dumneavoastră. O veste bună, o schimbare, o iniţiativă sunt oricând binevenite şi, dacă nu vin de la alţii, le veţi declanşa.

 

Peşti

Aveţi tendinţa de a glumi pe seama norocului care iese în cale, ori pentru că nu credeţi că e posibil ca tocmai dumneavoastră să aveţi parte de aşa ceva, ori pentru că aveţi impresia că este vorba doar o încercare.


Recomandarea zilei: Sufleu de ciocolată

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Ingrediente:

unt topit (pentru uns vasele), 1 lingură de zahăr tos (cu granule cât mai fine), 90g de ciocolată neagră, 75ml de frişcă groasă, 2 ouă, 20 ml de coniac, 1 albuş de ou, zahăr pudră pentru ornat.

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la temperatura de 220°C. Ungeţi cu unt două recipiente speciale pentru sufleu (cu capacitatea de 330 ml), apoi tapetaţi-le cu puţin zahăr. Puneţi-le la rece timp de 15 minute. Între timp, puneţi ciocolata şi frişca într-o cratiţă, la foc încet, amestecând încontinuu, până când compoziţia se omogenizează şi devine moale. Daţi cratiţa de pe foc. Adăugaţi gălbenuşurile de la cele două ouă şi coniacul, apoi acoperiţi cratiţa şi lăsaţi-o deoparte timp de două ore. Bateţi toate cele trei albuşuri spumă, apoi adăugaţi o jumătate de linguriţă de zahăr şi bateţi din nou compoziţia, până când se întăreşte. În cazul în care ciocolata s-a răcit, încălziţi-o puţin. Adăugaţi în primă fază o lingură din spuma de albuşuri, apoi încorporaţi toată spuma. Umpleţi vasele cu această compoziţie şi daţi sufleul la cuptor. Pudraţi cu zahăr pudră şi serviţi imediat.


Gradinita din Sangeorgiu de Mures, mansardata

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Potrivit primarului Sófalvi Szabolcs din Sangeorgiu de Mures, cu mansardarea gradinitei nu s-a finalizat decat o parte din proiectul de reabilitare, votat in unanimitate de consiliul local, dar realizat din fonduri proprii. Pana acum aceste lucrari au costat 375.000 de lei, celelalte urmand sa fie realizate in a doua parte a anului, a spus primarul. "Schimbarea geamurilor, zugravitul, termoizolarea exterioara vor ramane la vara," a subliniat directoarea gradinitei Baraian Letitia.


A 48-a zi a calendarului gregorian

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

1866: Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcţioneze Banca României, constituită prin transformarea filialei din Bucureşti a Băncii Imperiului Otoman

1904: A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini.

1979: Declanşarea războiului de graniţă chino-vietnamez.

1987: Pe fondul nemulţumirii generale cauzată de restricţiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestaţii de protest; la Iaşi, studenţii au manifestat împotriva condiţiilor inumane din cămine, scandând Vrem apă să ne spălăm şi lumină să învăţăm!

1993 : Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu "â" în interiorul cuvântului şi a formei "sunt" în loc de "sînt"

2001 : A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reuşit.

2008 : Kosovo şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia.

 


Oferta la Hotel Darina

Posted: 16 Feb 2010 02:42 PM PST

Hotelul si restaurantul Darina din intersectia strazilor Bega si Gheorghe Doja din Targu Mures va ofera camera single la 80 de lei pe noapte si camera dubla la 95 de noapte. Aproape de autogara, de gara si de hipermarketurile din zona, hotelul este alegerea ideala celor aflati in trecere prin oras.

 


Niciun comentariu: