Zi de Zi

Zi de Zi


Paradisul ofertelor bancare si imobiliare la Mures Mall

Posted: 18 Mar 2010 03:58 PM PDT

 

Muresenii care doresc sa-si achizitioneze o locuinta sau un autoturism ori care vor sa îsi petreaca o vacanta de vis într-o unitate de turism din judet sau pur si simplu care intentioneaza sa contracteze un credit bancar, au posibilitatea de a vizita si a analiza ofertele prezentate la Salonul financiar-bancar, a carui inaugurare a avut loc ieri, la etajul doi al Mures Mall Târgu-Mures, în prezenta reprezentantilor institutiilor participante si a autoritatilor locale.

Potrivit organizatorilor de la Camera de Comert si Industrie Mures, salonul îsi propune sa asigure promovarea în rândul celor interesati a produselor si serviciile bancare, ofertele dezvoltatorilor imobiliari si ai dealerilor de turism si va fi deschis pâna duminica, 21 martie, la ora amiezii.

 

Oferte felurite, pentru toate gusturile

 

Cumparaturi inteligente cu Powercard BCR. „Sigur Acasa" la Bancpost. Card de credit destept la Banca Româneasca. „Card a la card" la BRD Groupe Societe Generale. „Bonus Card cu Oglinda" pentru femei la GarantiBank. 5% avans la Prima Casa de la Bank Leumi România. Clientii Raiffeisen Bank, în centrul atentiei. Oferta speciala de Paste la Hotel Alunis Sovata. „Vino cu prietenul la SPA" la Apollo Wellness Club. „Paste luminos" la Danubius Sovata. Reduceri de preturi la Business Hotel Târgu-Mures. Case la cheie la Benta Imobiliare.

 

Alex TOTH

alextoth@zi-de-zi.ro

 

 

Concurenta între banci, benefica

„As dori sa felicit Camera de Comert si Industrie Mures, aveam nevoie de un astfel de salon. Ma bucur ca anul acesta participa si dezvoltatorii imobiliari si unitati turistice. Cred ca e de bun augur ca bancile sa-si ofere serviciile de calitate si sa existe o concurenta pe piata, sunt convins ca fiecare banca, prin reglementarile interne, poate sa ofere o anumita facilitate clientilor."

Barczi Gyozo, subprefectul judetului Mures

 

Relansarea creditarii poate relansa economia nationala

„Salonul financiar bancar este o manifestare pe care am început sa o organizam în urma cu patru ani, când am intentionat sa adunam oferta bancara într-un singur loc. Din pacate, traversam o perioada dificila pe care o resimtim cu totii, dar am insistat sa continuam traditia pentru ca suntem convinsi de faptul ca relansarea creditarii este obligatorie pentru operatorii economici si persoanele fizice, dar si pentru relansarea economiei nationale."

Stela Bataga, vicepresedinte executiv, Camera de Comert si Industrie Mures

 

 

Bancile trebuie sa fie flexibile cu mediul de afaceri

„În calitate de supraveghetor al bancilor am un singur apel catre bancheri si în special pentru mediul de afaceri: în noile conditii ale globalizarii trebuie sa fim foarte atenti de zona riscurilor din activitatea de creditare. Fac apel la banci sa dea dovada de multa flexibilitate, sa fie alaturi de mediul de afaceri în special pe zona administrarii si consultantei financiare."

Aurel Bajenaru, director sucursala, BNR Mures

 

 

Cumparaturi inteligente cu Powercard BCR

„Creditul BCR Prima Casa este un exemplu semnificativ al avantajelor oferite de produsele BCR. BCR a dat aproape jumatate din cele 16.000 de credite Prima Casa 1 si a primit cel mai mare plafon pentru partea a doua a programului, peste 216 milioane de euro. Pentru cei care doresc sa-si faca cumparaturile în mod inteligent, BCR ofera Powercard BCR. Acesta este un card de credit international, în lei, cu perioada de gratie de 53 de zile si cu valabilitate de trei ani, beneficiind de reînnoire automata."

Dragos Gladca, director regional retail, Banca Comerciala Româna

 

 

„Sigur Acasa" la Bancpost

„Dintre produsele cele mai utilizate si mai bune de la Bancpost amintesc cardurile de credit „American Express", care au acoperire internationala. Un alt produs special al bancii este „Sigur Acasa", un credit ipotecar cu conditii deosebite. Astfel, în cazul în care timp de trei ani solicitantul creditului ramâne fara loc de munca, banca plateste creditul acestuia. Produsul este unic pe piata bancara din România. Pe partea persoanelor juridice avem produse cu dobânzi foarte avantajoase. Bineînteles Prima Casa este un produs cu conditii foarte avantajoase pentru clientii."

Andrada Ispas, ofiter credite persoane juridice, Bancpost

 

 

Card de credit destept la Banca Româneasca

„Suntem la dispozitia clientilor nostri, încercam sa continuam programul Prima Casa cu Prima Casa 2, despre care speram sa fie unul reusit în continuare, pentru ca Prima Casa 1 a avut succes. Una din ofertele noastre speciale este cardul de credit destept, adica daca e folosit destept nu se plateste nimic la banca, de aceea îi asteptam pe mureseni la standul nostru pentru a se convinge ca serviciile noastre sunt bune."

Cornel Mahacean, director regional, Banca Româneasca

 

 

„Card a la card" la BRD Groupe Societe Generale

„Avem oferta cea mai buna pentru Programul Prima Casa 2 pentru ca nu ne-am dus pe marja maxima pe care programul o permite, în asa fel încât oferta sa fie foarte atractiva pentru clienti. De asemenea, mai avem „Creditul de primavara", pe o perioada de cinci ani, cu dobânda fixa de 7%, lansat chiar ieri (n.r. miercuri, 17 martie) si „cardul a la card", o inovatie pe piata bancara, potrivit careia fiecare client poate sa stabileasca imaginea pe care doreste sa o aiba pe card: cu familia, copii, sau orice alta imagine."

Angela Suciu, director retail, BRD Groupe Societe Generale

 

 

„Bonus Card cu Oglinda" pentru femei la GarantiBank

„Este deja cunoscut faptul ca vrem sa ne majoram semnificativ numarul de agentii în urmatorii ani, mai ales ca GarantiBank Turcia a obtinut în 2009 un profit în crestere cu 60%. Avem foarte multe campanii pentru clientii nostri persoane fizice si persoane juridice, astfel campania de Paste ofera reduceri de dobânzi pentru toate tipurile de credite destinate persoanelor fizice, de asemenea clientii IMM si Corporate sunt rasplatiti cu oferte speciale personalizate. Referitor la costuri, am sa va spun ca uneori, chiar daca nu avem cea mai mica dobânda, adeseori avem cea mai mica rata inclusiv la unele produse din programul Prima Casa. Anul 2009 a fost un an cu multe oportunitati de afaceri pentru banca noastra, drept urmare GarantiBank a avut în România o crestere cu 80% a activelor, urcând astfel sase pozitii în topul bancilor, fiind vorba despre cea mai mare crestere dintre toate bancile din tara într-un an dificil din punct de vedere economic si social, acest lucru aratând faptul ca GarantiBank a înteles si a apreciat mai bine nevoile si potentialul clientilor. Ca noutate va anunt faptul ca, de doua saptamâni, am lansat special pentru doamne si domnisoare cardul de cumparaturi „Bonus Card cu Oglinda" care este varianta feminina a celebrului card de credit „Bonus Card."

Paul Muresan, director sucursala, GarantiBank

 

 

5% avans la Prima Casa de la Bank Leumi România

„Pentru 2010, Bank Leumi România are în gestiune un plafon de 5,4 milioane de euro, destinat creditelor Prima Casa. Creditul Prima Casa este destinat persoanelor fizice cu vârsta minima de 20 de ani si vârsta maxima la sfârsitul perioadei de creditare de 70 de ani, care nu detin în proprietate o locuinta si nici nu au în derulare un credit ipotecar. Creditul Prima Casa se acorda în lei sau în euro pe o perioada de maxim 30 de ani. Avansul minim este de 5% din valoarea de achizitie a locuintei, conform reglementarilor legale în vigoare."

Violeta Raduly, director sucursala Leumi Bank România

 

 

Clientii Raiffeisen Bank, în centrul atentiei

„Oferta bancii noastre este una universala si nu se concentreaza doar pe partea de creditare a persoanelor fizice si juridice, ci încearca sa puna clientul în centrul atentiei si sa faca o consiliere complexa în tot ceea ce înseamna în produse si servicii bancare, completându-le cu piata de capital si cu gestionarea fondurilor de investitii, o oferta cât mai complexa care încearca prin calitatea serviciilor sa ofere clientilor tot ce doresc acestia, indiferent de vârsta sau problematica cu care se confrunta, sa le ofere o solutie care sa îi faca sa ramâna alaturi de noi pe un termen foarte lung."

Mihai Tripon, director agentie, Raiffeisen Bank

 

 

Oferta speciala de Paste la Hotel Alunis Sovata

„Oferta de Paste se refera la un pachet de trei nopti care costa 370 de lei per persoana, cu cazare demipensiune, cina festiva si participarea ansamblului „Muresul", acces la piscina cu apa dulce si sarata, sauna si sala de fitness. Pentu vara avem oferte speciale pentru sapte nopti de cazare cu pensiune completa, masa, plus tratament, iar cei care doresc sa se relaxeze au de asemenea oferte de diferite tipuri."

Berese Eniko, director marketing, Hotel Alunis Sovata

 

 

„Vino cu prietenul la SPA" la Apollo Wellness Club

„Una din cele mai bune oferte pe care le avem în prezent este legata de abonamentul pentru Centrul Spa intitulat „Vino cu prietenul la Spa". Cu un abonament poate sa vina abonatul si înca doua persoane. Abonamentul presupune accesul la Spa, piscina cu apa dulce si apa sarata, sauna si fitness. Pretul difera, de la 300 de lei pentru abonamentul de 10 intrari la 720 lei pentru abonamentul de 30 de intrari. Fiecare abonament are valabilitate sase luni si este transmisibil, putându-se împrumuta."

Valeriu Chiluti, director executiv, Apollo Wellness Club Sângeorgiu de Mures

 

 

„Paste luminos" la Danubius Sovata

„Unitatea noastra îi asteapta pe turisti cu oferta „Paste luminos la Sovata", care include cazare de trei nopti în regim de demipensiune, mic dejun si cina, prânz festiv de Paste la restaurantul „Perla", acces nelimitat la bazinele cu apa dulce si sarata ale hotelului, jacuzzi, sauna, acces liber la sala de fitness, la alegere una din urmatoarele variante: o baie aromatica revitalizanta, o baie Welness sau doua sedinte la solariu, halate de baie, taxa balneara, TVA. Pretul este de 499 de lei per persoana, cazarea facându-se în camere duble. Suplimentul single costa 240 de lei, iar prelungirea 139 de lei per noapte."

Andrei Rusu, director administrativ adjunct, Danubius Health Spa Resort Sovata

 

 

Reduceri de preturi la Business Hotel Târgu-Mures

„Una din ofertele noastre este Membership Card, pe baza careia clientii beneficiaza de reduceri astfel: 50% pentru intrarile zilnice la Spa, 20% pentru masaj, 25% pentru închirierea salilor de conferinta, 20% pentru organizarea meselor festive si 30% pentru închirierea Luxury Club. De asemenea, de luni pâna joi, de la ora 13.00, meniul zilei la „The Bridge Grill", singurul restaurant suspendat din estul Europei, este de 13 lei."

Anamaria Gurdian, Business Hotel Târgu-Mures

 

 

Case la cheie la Benta Imobiliare

„Comparativ cu anul trecut putem spune ca venim cu case complet finisate, la cheie, în care beneficiarii se pot muta în doua saptamâni, iar pentru cei care doresc sa-si personalizeze proiectul avem case în stagiu de proiect, având posibilitatea sa-si aleaga lotul în care sa fie contruita. În prezent, ne axam pe cartierul Belvedere si cartierul Orizont. Pentru mai multe detalii, stam la dispozitia clientilor pe siteul www.bentaimobiliare.ro sau la telefon 0265-316.124 si 0731-230.724 pentru eventuale programari sau vizite pe santier."

Elena Radulescu, project broker, Benta Imobiliare Târgu-Mures

 

 

Mediul de afaceri sprijinit de Camera de Comert si Industrie Mures

Camera de Comert si Industrie Mures sprijina mediul de afaceri

Prin fondurile structurale, Uniunea Europeana ofera astazi firmelor românesti posibilitatea de a-si dezvolta si finanta afacerile în conditii deosebit de avantajoase. Pentru a deveni beneficiarul unei finantari nerambursabile este însa necesara o foarte buna informare. Specialistii Camerei de Comert si Industrie Mures pot fi contactati la adresa str. Primariei nr. 1, telefon 0265-269.218, 0728-852.227, fax 0265/269.219, e-mail office@cciams.ro. Reprezentantele Camerei de Comert si Industrie Mures se afla la Reghin, str. Pandurilor nr. 2, Târnaveni str. Republicii nr. 41 si Ludus, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 30.

 


Dublin Irish Pub sărbătoreşte St. Patrick’s Day

Posted: 18 Mar 2010 03:56 PM PDT

St. Patrick's Day, Ziua Naţională a Irlandei, este una dintre cele mai aşteptate sărbători de către fanii celebrei beri negre irlandeze Guinness. Şi în acest an, fanii români se vor alătura celebrării zilei de 17 martie, participând la o serie de petreceri speciale, organizate de Guinness în zece oraşe din România. Consumatorii fideli ai berii din oraşele Baia Mare, Oradea, Timişoara, Bucureşti, Braşov, Vaslui, Iaşi, Focşani, Galaţi şi nu în ultimul rând Târgu-Mureş vor avea ocazia să celebreze St. Patrick's Day cu concerte şi multe surprize.

 

Concerte şi Guinness

 

Principalele ingrediente ale St. Patrick's Day sunt culoarea verde, trifoiul cu patru foi, paradele, muzica şi petrecerile udate cu multă bere Guinness, cel mai de succes produs exportat de irlandezi. Municipiul Târgu-Mureş va fi reprezentat de Dublin Irish Pub la acest mega-party. Pe lângă concertul live al trupei Publika, târgumureşenii vor avea parte de jocuri de darts, concursuri, oferte speciale şi bineînţeles, multă bere irlandeză. Astfel, fanii Guinness din Târgu-Mureş sunt aşteptaţi vineri, 19 martie, începând cu ora 20, în Dublin Irish Pub pentru o petrecere deosebită.


Azi în Maramures... mâine si în Mures?!

Posted: 18 Mar 2010 03:54 PM PDT

Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost condamnat, la mijlocul acestei saptamâni, la doi ani si jumatate de închisoare cu executare, judecatorii punând, de asemenea, sechestru pe bunurile acestuia, care trebuie sa restituie în „pusculita" orasului suma de 394.000 euro. O stire aparent banala pentru tara în care locuim, în care auzim aproape zilnic despre cazuri în care cei alesi sa ne administreze gasesc diferite tertipuri pentru a „jongla" cu banul public.

Cu toate ca numele Cristian Anghel nu spune mare lucru pentru mureseni, subiectul condamnarii lui a atras, sunt sigur, atentia edililor din Târgu-Mures. Potrivit procurorilor anticoruptie, la initiativa primarului maramuresean, Consiliul Local a aprobat, în urma cu câtiva ani, cumpararea unui imobil cu suma de 544.500 de euro desi, conform rechizitoriului, Primaria respectiva avea posibilitatea sa cumpere cladirea cu 150.000 de euro. Astfel, sustin acuzatorii, din cauza achizitionarii respectivului imobil la pret supraevaluat, „gaura" data în bugetul municipiului Baia Mare este de aproape 400.000 de euro.

Poate ca stirea ar fi trecut neobservata si de subsemnatul daca nu mai exista un amanunt important: imobilul respectiv avea ca destinatie locuintele sociale... Instantaneu m-am gândit la achizitia realizata de primaria Târgu-Mures în 2009: 90 de apartamente noi, de lux, cu destinatia locuinte sociale, care ne va costa, fiecare, pe undeva pe la 70.000 de euro.

Sigur, cazurile de la Baia Mare si Târgu-Mures nu sunt identice, deoarece la noi nu e vorba despre nicio supraevaluare a imobilului, care a fost achizitionat, sa recunoastem, la pretul corect. Ceea ce e suspect la noi este ca în loc sa cumpere, de pe piata libera, sa zicem 180 de locuinte cu adevarat sociale cu aceeasi suma, edilii nostri au preferat sa se complice... Oare câti dintre ei dorm acum linistiti dupa ce au auzit de cazul de la Baia Mare?!

 

 


Retelele farmaceutice iau locul farmaciilor independente

Posted: 18 Mar 2010 03:50 PM PDT

 

Retelele de farmacii cresc, in timp ce farmaciile independente dispar incet incet. In judetul Mures, 71% din farmacii sunt inca independente. In cadrul conferintei Pharma Forum, gazduita in perioada 18-19 martie de Hotel President din Targu Mures, au fost puse pe tapet consecintele schimbarilor legislative asupra farmaciilor independente. Specialistii spun ca, daca in perioada 1990-1998 proprietar al unei farmacii putea fi doar un farmacist, potrivit schimbarilor legislative, in perioada 1998-2010 proprietar al unei farmacii poate fi oricine, cu conditia sa angajeze un farmacist sef. Ascensiunea lanturilor farmaceutice, dar si schimbarile legislative au inceput sa ridice probleme in randul farmaciilor independente. "Tema prezentata de mine este o analiza a consecintelor schimbarilor legislative si ma refer punctual la legea farmaciei, la normele de aplicare ale farmaciei si la regulile de buna practica, coroborat cu legislatia care stabileste modul de calcul al pretului si adaosului comercial. Analiza se face tintit pe farmacia independenta, unde proprietar este farmacistul, pentru ca aceasta este intr-o situatie speciala, neavand in spate depozite, importuri si un adaos comercial care sa-i sustina activitatea", a declarat dr. farm. Prim, Aurora Toma, director firma de consultanta farmaceutica Primula Officinalis din Bucuresti.

Potrivit analizei sale, din cele 84 de farmacii existente la nivelul municipiului Targu Mures, doar 37 mai sunt independente. Iar la nivel de judet, in proportie de 71% au ramas independente. "Rezultatul este deosebit de ingrijorator. Farmacia independenta este in declin, pe cale sa devina o minoritate neimportanta in marile orase resedinte de judet. In schimb, farmacia comunitara este in plina ascensiune agresiva", a mai spus Aurora Toma.

 


Saptamana Barbatilor programeaza ultimele doua spectacole

Posted: 18 Mar 2010 03:50 PM PDT

 

Teatrul Naţional Târgu-Mureş continuă Săptămâna Bărbaţilor intitulata La Teatru cu doar un leu, in acest weekend fiind programate ultimele două spectacole. Astfel, iubitorii teatrului pot urmari in aceasta seara, la Sala Mica, incepand cu ora 20, spectacolul „Domnisoara Nastasia", de G. M. Zamfirescu, iar sambata, ora 19.30, la Sala Mare, se trage cortina peste Săptămâna Bărbaţilor la Teatrul National, cu spectacolul „Colonia penitenciara" de Franz Kafka. Condiţia prezentei la aceste spectacole este binecunoscuta, astfel barbatii sa vina la teatru însoţiţi de partenerele lor.Cu alte cuvinte, invitaţia adresată Bărbaţilor de a-şi petrece cât mai plăcut şi împreună cu cele dragi o parte din seară la Teatrul Naţional, stă (încă) în picioare.

 

Teatrul completat cu muzica lautareasca

Domnisoara Nastasia, piesa de mare succes a lui George Mihail Zamfirescu, este povestea încercării eşuate a Nastasiei de a „evada" din mahalaua Bucureştilor. Spectacolul este alert, de un pitoresc accentuat de muzica lăutărească interpretată de un mic taraf. Nu în ultimul rând Cristina Juks şi Alexandru Pavel, interpretează cu emoţie partiturile celebre ale Nastasiei şi Vulpaşin. Alături de Eduard Marinescu, Mihai Crăciun, Rodica Baghiu/Delia Martin, Claudia Domokos, Elena Purea, Sergiu Marocico, Csaba Ciugulitu, Iulian Praja şi copilul Sabina Marinescu umplu de viaţă (şi moarte) spaţiul teatral al Sălii Mici din Naţionalul târgumureşan.

Universul Kafka la Sala Mare

Colonia penitenciara, propunerea de sâmbătă seara a Trupei „Liviu Rebreanu", aduce în faţa publicului un autor celebru, Franz Kafka, atacat regizoral de Ulf Duckelmann din Austria. Un tânăr ofiţer interpretat cu acurateţe de Rareş Budileanu penetrează un univers concentraţionar dominat de o brută, interpretat cu aplomb şi virtuozitate de Nicolae Cristache. O lume violentă condusă prin violenţă este expusă sub lumina crudă a reflectoarelor. Din distributie mai fac parte, Iulian Praja, Ion Vantu Cristian Bojan, Vasiniuc Tiberiu, Luchian Pantea, Andrei Gherghe si Claudiu Strete.


Barajul de la Acumularea Valea aduna gunoaiele viiturilor

Posted: 18 Mar 2010 03:49 PM PDT

 

 

Sute de metri cubi de gunoaie, pet-uri şi deşeuri menajere se adună la barajul de la Acumularea nepermanentă Valea odată cu orice viitură mai puternică. Astfel, Direcţia Apelor Mureş este nevoită să investească bani, timp şi forţă de muncă din cauza cetăţenilor care nu vor să aibă grijă şi să păstreze curăţenia pe râul Nirajul Mare. Acumularea nepermanentă Valea este aşezată pe râul Niraj la circa un kilometru amonte de localitatea Miercurea Nirajului. Barajul a fost proiectat de către SC Aquaproiect SA Bucureşti şi construit de către SC SOCOT SA. Acumularea este deţinută de către Administraţia Naţională "Apele Române" şi administrată de Direcţia Apelor Mureş. "Acumularea Valea a intrat în funcţiune în 2004 şi acumulează şase milioane de metri cubi de apă. După intrarea în funcţiune, în 2005 a fost o viitură unde s-au acumulat în jur de trei milioane de metri cubi. Construcţia barajului este din pământ şi înglobează cam 400 mii de metri cubi iar corpul barajului are cam 20 mii de metri cubi de beton. Scopul este reprezentat de atenuarea viiturilor de pe râul Niraj. Anul acesta am avut o acţiune de decolmatare a barajului,cam 15 mii de metri cubi de pământ, iar în urma viiturilor din februarie au fost aduse pet-uri, crengi şi timp de două săptămâni le-am strâns şi le-am transportat la groapa de gunoi din Cristeşti," a declarat Mircea Rotariu, şeful Sistemului Târgu Mureş.

 

 

Localităţile din care se adună aceste gunoaie sunt Hodoşa, Vărgata, Eremitu. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Mureş, Călin Fokt s-a declarat nemulţumit deoarece populaţia nu cunoaşte efectele negative ale acestei poluări sau nu respectă mediul. El spune că Direcţia Apelor Mureş investeşte bani în transportul acelor deşeuri şi forţă de muncă ce ar putea fi utilizată în alte scopuri mult mai constructive. El a început chiar o campanie de informare în şcoala din Eremitu pentru păstrarea în bune condiţii a acestor ape. "Ziua mondială a apei se sărbătoreşte şi pe râul Niraj. Momentan ne găsim la Acumularea Valea, din satul Valea al comunei Vărgata. Pe lângă faptul că această acumulare funcţionează în regim de siguranţă aţi văzut adunate şi o mulţime de deşeuri menajere, agricole şi industriale care sunt aduse de apă din Eremitu, Vărgata şi Hodoşa. DAM organizează cu acest prilej şi acţiuni de educare, de informare mai ales a tinerei generaţii şi în aceste zile au loc evenimente mai ales la Şcoala Generală din Eremitu pentru a conştientiza pe cât posibil populaţia despre faptul că aceste gunoaie nu sunt decât rodul activităţii umane şi a civilizaţiei de care am dat dovadă în această perioadă," a declarat Fokt.

 

 

Echilibru pentru viata

Tot la Valea a fost prezentat şi un parteneriat între România şi Norvegia pentru Îmbunătăţirea managementului de apă din bazinul hidrografic Mureş. Proiectul se concentrează pe întărirea abilităţii autorităţilor române de a contribui la protecţia mediului prin asigurarea utilizării durabile a resurselor de apă în bazinele hidrografice. Sub sloganul "Echilibru pentru viaţă", proiectul vrea să atragă atenţia asupra importanţei unui consum echilibrat şi durabil al resurselor de apă.


FC Municipal tinteste prima victorie din retur

Posted: 18 Mar 2010 03:47 PM PDT

 

FC Municipal Târgu-Mures va sustine sâmbata, 20 martie, de la ora 11.00, pe teren propriu, partida cu Minerul Lupeni, un meci din cadrul etapei a XX-a a seriei Vest din Ligii a II-a de fotbal.

Înaintea acestui joc, FC Municipal se afla pe locul doi, cu 34 de puncte, la fel ca si liderul, FC Arges. Oaspetii ocupa pozitia a XIII-a, cu 19 puncte.

 

Minerul Lupeni, o echipa nonagenara

 

Echipa minerilor din bazinul carbonifer Lupeni a luat fiinta în 1920, sub numele de Jiul. În campionatul regional din 1927-1928 a reusit o calificare în turneul final, pierzând finala competitiei la Coltea Brasov cu 2-3. În perioada divizionara, echipa a luat denumirea de Minerul si activeaza din anul 1936 în esalonul al III-lea al Ligii de Vest. Promoveaza în Divizia B în anul 1938 si evolueaza la acest nivel trei editii de campionat, pâna în 1941. Dupa razboi continua sa activeze în Divizia B pâna în 1959, numele echipei schimbându-se de câteva ori: Partizanul (1950), Flacara (1951), Minerul (1953), Energia (1957) si din nou Minerul în 1958-1959, titulatura traditionala sub care, dupa 12 ani de asteptare, echipa promoveaza în prima divizie. În prima divizie Minerul a jucat patru editii, între 1959 si 1963, dupa care a retrogradat. Dupa alti patru ani în "B" (1963-1967) ajunge în esalonul trei si abia în 1976 revine în Divizia B. Dupa doi ani a urmat o noua retrogradare în Divizia C, unde va sta pâna în 1980, când va reveni în esalonul secund cu antrenorii Basarab si Cotroaza. Dupa doi ani în Divizia B (1980-1982), a urmat unul în Divizia C si apoi o noua promovare în esalonul doi, cu Petre Libardi la conducerea tehnica. Trei ani dupa aceea (1983-1986), Minerul a retrogradat în Divizia C iar în sezonul 2004-2005 a promovat înapoi în Divizia B, unde se afla si astazi.

 

Minerii n-au înscris în poarta FC Municipal

 

Jocul de sâmbata este al patrulea dintre cele doua formatii. FC Municipal n-a primit gol în primele trei jocuri disputate în confruntarile cu formatia din Valea Jiului. În editia trecuta a campionatului, elevii lui Cosmin Bodea au reusit doua victorii, ambele cu scorul de 1-0. În etapa a doua a turului, s-au impus la Lupeni prin golul înscris de Sorin Gheju, care avea sa devina golgheterul ligii secunde. În retur, golul victoriei a fost realizat de fundasul Adrian Gogolea care a expediat cu capul o centrare venita din lovitura de colt spre finalul jocului. În actuala editie, tot la începutul campionatului, în cea de-a treia etapa, muresenii n-au mai reusit sa înscrie, dar au reusit sa nu primeasca gol nici în al treilea joc din partea echipei din Lupeni. Jocul din tur a fost unul încrâncenat, cu putine faze de poarta. La târgumureseni au lipsit capitanul Mihai Stere si Sebastian Sfârlea, ambii accidentati, dar coechipierii lor au dominat mare parte din timp. Precizia suturilor si forma buna a portarului „minerior" Ciuca au fost principalii factori care au contribuit la pastrarea scorului acelasi dinaintea startului. stetca a avut si el de lucru la doua faze grele din debutul reprizei secunde. La oaspeti Stere a intrat totusi în teren în repriza secunda si acestia au fortat victoria spre final. Ultimele minute s-au jucat pe contre, dar prudent si rezultatul de egalitate a multumit mai degraba echipa gazda.

 

Schimbari la cele doua formatii

 

Înaintea reluarii campionatului, loturile ambelor echipe au suferit mai multe modificari. Minerul Lupeni se prezinta cu un moral bun dupa un început în forta. Elevii lui Petre Gigiu si Iosif Rus au început turul cu doua victorii în primele doua etape, 3-1 la Turda, cu Ariesul si 2-0 acasa cu Muresul Deva. Victoria de la Turda a fost prima pe teren strain în aceasta editie a Minerului. În tur, în cele noua deplasari efectuate „minerii" au obtinut trei remize consecutive, la Oradea, Covaci si Mioveni, în etapele cu numarul 9, 11 si 13, cedând în celelalte sase jocuri. Asadar, au înregistrat în zece jocuri o victorie, trei remize si sase esecuri, golaveraj 7-14. Minerul este echipa despre care se spune ca a facut în aceasta iarna cele mai bune achizitii din liga secunda. Noii sositi sunt Mircea Gheorghe, Dumitru Hotoboc, Pepenar, Iosif Kalai si Adrian Pascal. În meciul de sâmbata va absenta unul dintre jucatorii de baza ai echipei, Robert Cristian, care este suspendat.

"Municipalii" vizeaza prima victorie a returului

La FC Municipal este posibil sa debuteze fostul jucator al echipei Jiul, Cornel Gheti, care ar da piept cu fostii sai colegi, Mircea Gheorghe si Dumitru Hotoboc. Gazdele nu au jucatori suspendati pentru aceasta partida. Atacantul Ciprian Prodan este în continuare indisponibil. Pe aceasta lista se pot adauga Vagner si Gongolea. La antrenamentul de miercuri, Alexandru Vagner a suferit o entorsa, devenind incert, iar fundasul Adrian Gongolea acuza probleme musculare. Muresenii au cedat primul loc al clasamentului dupa înfrângerea suferita pe teren propriu, 0-2 în fata FC Arges si remiza alba de la Otopeni. Contracandidatele UTA si FC Arges au beneficiat de victorii la "masa verde" în fata echipelor din Baia Mare si Drobeta Turnu Severin, acestea nefiind programate. "Avem nevoie de o prima victorie în acest retur. Adversarul se dovedeste unul incomod dar, cred ca putem obtine cele trei puncte puse în joc. În ceea ce priveste reprimirea echipei din Baia Mare, nu stiu care a fost motivarea deciziei luate si nu pot sa ma pronunt. Pentru fotbalul românesc este bine, s-au pierdut deja un numar prea mare de echipe si ar fi pacat ca tot sezonul sa se desfasoare cu mari pauze cauzate de echipele retrase sau excluse", a declarat presedintele executiv al FC Municipal, Alex Krenek.

 

 

Cosmin Bodea, antrenor principal FC Municipal

"Minerul Lupeni a fost si ramâne o echipa incomoda. Au pornit foarte bine în retur, cu doua victorii si va trebui sa luam jocul foarte în serios, avem nevoie neaparat de victorie. Din pacate avem indisponibili în lot. Dupa Prodan, care este nerefacut, si Gongolea, la ultimul antrenament s-a accidentat Vagner. Nu stiu daca va putea fi utilizat sâmbata. Cu toate acestea, speram sa reusim un joc bun si sa obtinem victoria".

 

 

 

Partida de pe stadionul "Trans Sil" va fi condusa la centru de Sorin Tarcea din Timisoara, ajutat la cele doua tuse de Iulius Timar (Marghita-Bihor) si Ciprian Dansa (Oradea). Rezerva de arbitru va fi Vasile Rodina (Zalau), iar observatori din partea Federatiei Române de Fotbal au fost desemnati Traian Marchis (Baia Mare) si Vasile Popa (Bistrita).

 

 

Formatii probabile:

 

FC Municipal: Danalache, Maghici, Balau, Luput, Szilagyi, Anton, Vârtic, Stere, Sfârlea, N'Kongue, Dan Roman. Antrenori: Cosmin Bodea, principal, Flavius Moldovan si Mircea Muntean, secunzi.

 

Minerul: Hotoboc, Popa, Kalai, Câmpeanu, Costea, Diaconescu, Omoduemuke, Pepenar, Mircea Gheorghe, Anji, Itu. Antrenori: Petre Gigiu, principal, Iosif Rus, secund.

 

 

 

Programul etapei:

Etapa XX, 20 martie (în tur)

Jiul Petrosani - Fortuna Covaci - nu se disputa (3-2)

CSM Rm. Vâlcea - simleul Silvaniei (0-3)

FCM Tg Mures - Minerul Lupeni (0-0)

FC Arges - CS Otopeni (0-3)

Muresul Deva - G.M.CFR Craiova (2-2)

Ariesul Turda - FC Baia Mare (0-1)

U Cluj - FC Bihor Oradea (1-0)

Drobeta Tr. Severin - Dacia Mioveni nu se disputa (0-2)

UTA Arad - sta

 

 

Clasament

1. UTA Arad 18 9 8 1 25-10 35

2. FC Arges Pitesti 18 11 1 6 28-16 34

3. FCM Târgu Mures 18 9 7 2 25-14 34

4. Universitatea Cluj 18 9 6 3 28-12 33

5. Dacia Mioveni 18 8 8 2 22-12 32

6. Jiul Petrosani 17 7 5 5 21-17 26

7. CS Otopeni 18 7 7 4 31-19 25*

8. Gaz Met. CFR Craiova 18 5 9 4 20-19 24

9. Silvania simleu 18 6 5 7 18-24 23

10. CSM Râmnicu Vâlcea 17 4 8 5 27-22 20

11. FC Bihor Oradea 18 4 7 7 24-25 19

12. Ariesul Turda 18 6 1 11 22-28 19

13. Minerul Lupeni 18 4 7 7 15-21 19

14. FC Baia Mare 18 4 5 9 15-29 17

15. Drobeta Turnu Severin 18 5 2 11 12-31 17

16. Muresul Deva 18 4 4 10 12-29 16

17. Fortuna Covaci 18 3 4 11 19-36 13

*- echipa penalizata cu 3 puncte

 

 


Niciun comentariu: