Stiri din finante

Stiri din finante


Taxa pe profitul bancilor? Tot clientii vor plati

Posted: 17 Feb 2011 10:46 AM PST

Taxa banciO taxa pe profiturile bancilor va fi platita in cele din urma tot de clienti. Afirmatia a facut-o presedintele executiv al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

 


"Daca acum vorbim despre o modalitate de a oferi credite mai ieftin, pare un pic contraproductiv sa vorbim despre alta masura care ar scumpi creditul. Pentru ca o taxa pe profiturile bancilor, asa cum este propusa, este clar ca va fi doar incasata de banci, dar va fi platita de clienti. Ce ne trebuie in Romania este un credit mai ieftin, nu mai scump", a afirmat Steven van Groningen, potrivit Mediafax.

 

"Trebuie sa existe un proces normal de consultare, cum exista si in UE, adica sa existe o lucrare pe baza careia se discuta si exista consultari. Din pacate acest lucru nu se intampla si pierdem foarte mult timp si introducem foarte multe elemente de incertitudine in economia romaneasca, care nu sunt benefice. Daca vorbim despre taxarea bancilor, haideti sa ne uitam la ce se intampla la nivel european, nu sa venim repede cu o propunere de doua pagini, care nu este discutata cu nimeni", a adaugat Steven van Groningen.

Presedintele executiv al Raiffeisen Bank Romania considera ca o astfel de taxa este total nejustificata pentru ca se aplica profitului si penalizeaza tocmai bancile care au avut in trecut un comportament echilibrat si acum au profit. Si alti sefi de banci vad initiativa drept "o idee foarte proasta".

 

Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe trei ani. Subiectul a fost discutat la Guvern, care trebuie sa transmita Parlamentului un punct de vedere.


ANAF: in doua schimburi pentru declaratia unica

Posted: 17 Feb 2011 11:54 AM PST

declaratia unicaIn zilele de 24 si 25 februarie a.c. la toate unitatile ANAF de primire a declaratiilor unice D112 se va lucra in doua schimburi, in intervalul orar 08.00-20.00.  Vezi si alte informatii utile contribuabililor!

 


Institutia anunta, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, ca pana la 15 februarie inclusiv au fost depuse 40.566 de declaratii D112 (declaratia unica), 90% din formulare fiind completate corect.

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, aprobata prin Hotararea Guvernului nr.1397/2010, se depune lunar, incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2011, avand termen legal de depunere 25 februarie inclusiv.

Contribuabilii care au calitatea de angajator sau entitate asimilata acestuia au inceput sa depuna declaratia unica din 7 februarie, atat prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania, cat si in format pe hartie, semnat si stampilat, potrivit legii, insotit de formatul electronic, la organul fiscal competent.

 

ANAF face o serie de precizari utile contribuabililor:

- Declaratia unica cuprinde obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, informatii care erau furnizate pana la implementarea acestui sistem catre patru institutii (A.N.A.F., C.N.P.A.S., A.N.O.F.M., C.N.A.S.S.).
- Conducerea ANAF a decis stabilirea unei perioade de tranzitie de 6 luni in care administratia fiscala sa preia declaratiile si in forma fizica. Astfel, pana la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu, in ultima situatie prezentand Anexa 1 semnata si stampilata, celelalte informatii urmand sa fie livrate pe suport electronic (CD). Totodata, s-a stabilit ca numarul de ghisee sa fie suplimentat semnificativ in aceasta perioada, iar in zilele de 24 si 25 februarie a.c. la toate unitatile A.N.A.F. de primire a declaratiilor se va lucra in doua schimburi, in intervalul orar 08.00-20.00.
- Depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (CertSign, DigiSign sau TransSped) si inrolarea acestuia la organele fiscale. Dupa 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie.
- Exista un ghid de completare a declaratiei D112 ce poate fi gasit pe site-ul institutiei, www.anaf.ro.
- ANAF dispune de un Call-Center destinat acordarii indrumarii si asistentei, la numarul de telefon 031-40.39.160.

 


Generali Asigurari va fuziona cu Ardaf

Posted: 18 Feb 2011 01:23 AM PST

generali ardaf
Generali Asigurari si Ardaf intentioneaza sa fuzioneze! Generali Romania este numele vizat pentru noua entitate, care va furniza produse sub ambele marci, Generali si Ardaf. Contractele de asigurare ale celor doua companii raman valide, iar Generali Romania isi va indeplini toate obligatiile fata de clientii Generali si Ardaf, precizeaza compania.


 

Fuziunea va consolida pozitia Grupului Generali in Romania si va conferi noii entitati avantaje competitive superioare, iar pastrarea ambelor branduri implica automat si mentinerea celor doua retele de vanzare, anunta compania intr-un comunicat.

"Fuziunea ofera o perspectiva extraordinara de dezvoltare, in beneficiul clientilor, al angajatilor, al retelelor de vanzari, al partenerilor si al actionarilor. Sub umbrela noii entitati, Generali Romania, vom putea valorifica mai bine atuurile celor doua marci si ne vom putea servi clientii si mai bine, prin intermediul unui larg portofoliu de produse, al prezentei nationale extinse si al angajamentului de imbunatatire permanenta a serviciilor. Fuziunea va crea o companie mai puternica, mai eficienta si mai performanta si va consolida prezenta strategica, pe termen lung, a Grupului Generali in Romania, in concordanta cu planurile actionarilor", a declarat Marie Kovářová, coordonator al operatiunilor Generali Group in Romania.

Procedura juridica de fuziune implica absorbtia Generali Asigurari de catre Ardaf, optiune ce a rezultat din analiza preliminara derulata. Aceasta procedura, care este doar o formalitate tehnica, a fost determinata pe baza respectarii aspectelor legale, de reglementare, financiare si operationale ale fuziunii si nu va influenta forma noii entitati.


Seful Bancii Mondiale vrea modernizarea sistemul monetar global

Posted: 18 Feb 2011 01:49 AM PST

valute

Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a cerut vineri marilor economii sa modernizeze sistemul monetar global pentru a face sa functioneze principalele valute: "Dolarul american va ramane moneda de rezerva predominanta, dar in timp economia mondiala va trebui sa gestioneze un sistem de multiple principale valute".


 

Robert Zoellick a afimat, intr-un articol aparut in Financial Times si citat de Agerpres, ca yuanul chinez ar trebui sa aiba un rol mai important intr-un sistem restructurat, repetand astfel declaratiile de saptamana trecuta ale directorului general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Multi oficiali sprijina in principiu ideea integrarii yuanului in DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce ar putea accelera convertibilitatea totala a monedei chineze.

Robert Zoellick  a apreciat ca tarile care participa la DST (un cos de patru valute, dolarul american, euro, yenul japonez si lira sterlina, care se actualizeaza zilnic de FMI) ar trebui sa revizuiasca problemele monetare si valutare la un forum DST.

"Acest grup ar trebui sa ofere Chinei stimulentul de a se alatura forumului si eventual DST dupa ce va lua masuri pentru internationalizarea yuanului", a afirmat presedintele Bancii Mondiale. Acesta a explicat ca in timp alte valute internationale importante ar putea fi adaugate DST iar FMI ar trebui sa actioneze ca arbitru "capabil sa puna capat unor oportunitatii unor politici externe dar sa nu impuna penalizari", pentru a sprijini o economie mondiala solida.


Leul s-a apreciat usor fata de euro. Cotatia pentru moneda nationala: sub 4,25 lei/euro

Posted: 18 Feb 2011 03:36 AM PST

curs leu-euro
BNR a publicat vineri, 18 februarie, o referinta de 4,2493 lei/euro. Comparativ cu paritatea de joi, de 4,2509 lei/euro, cursul valutar de vineri este cu 0,16 bani mai redus.


 

Leul s-a depreciat insa usor fata de moneda americana, iar BNR a afisat o referinta de 3,1336 lei/dolar, cu 0,14 bani peste cursul valutar oficial de joi, de 3,1322 lei/dolar.

Primele tranzactii cu fost realizate la 4,2480 - 4,2495 lei/euro, paritate cu 0,05 - 0,1 bani nivelul de la finalul sedintei de joi, de 4,2470 - 4,2490 lei/euro.

Nivelul maxim atins pana la jumatatea sesiunii a fost de 4,2505 lei/euro, iar in jurul orei 13:00 schimburile se perfectau la 4,2485 - 4,2495 lei/euro.

Valutele din regiune afisau deprecieri de pana la 0,3% fata de euro.


BCR denunta "Actul Aditional" de aliniere la prevederile OUG 50/2010

Posted: 18 Feb 2011 07:16 AM PST

BCR OUG 50
Banca Comerciala Romana anunta ca a decis denuntarea "Actului Aditional" de aliniere la prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 a contractelor de credit pentru consumatori cu dobanda de referinta interna BCR (administrata/revizuibila semestrial/variabila) semnate inainte de data de 21 iunie 2010.


 

BCR va aplica, insa, principiile OUG 50/2010 si la contractele de credit pentru consumatori semnate inainte de aceasta data, cu dobanda de referinta interna BCR (administrata, revizuibila semestrial, variabila), anunta banca intr-un comunicat. Astfel, rata dobanzii va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta independenti ROBOR la 6 luni/EURIBOR la 6 luni/LIBOR la 6 luni. Pentru orice modificare a nivelului de dobanda datorita variatiei indicilor de referinta, clientii vor fi informati prin SMS sau prin scrisoare.

Structura comisioanelor se mentine simplificata, nivelul total al comisioanelor lunare pastrandu-se neschimbat. Comisioanele lunare se vor identifica printr-un singur comision lunar de administrare credit care cuprinde si comisionul de urmarire risc. Comisionul de rambursare anticipata este de 0% pentru creditele cu dobanda variabila si de pana la maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa, in conformitate cu cerintele Ordonantei.

Clientii care opteaza pentru a mentine strict conditiile contractului initial, pot solicita aceasta in mod explicit la unitatile teritoriale unde au contractat creditul BCR.

 


Sprijin pentru fermieri. Bancile din Romania se intrec in oferte

Posted: 20 Feb 2011 03:16 AM PST

Sprijin pentru fermieri. Bancile se intrec in oferte
Bancile din Romania anunta produse "perfect adaptate" si tot felul de facilitati pentru fermieri. Vezi cu oferte au venit BCR Leasing IFN si BRD-Groupe Societe Generale!


 

BCR Leasing IFN a lansat FERMIER SUPORT, un produs ce faciliteaza accesul fermierilor la echipamente si utilaje agricole noi. Pana in 29 aprilie 2011, la achizitionarea acestui produs, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate si persoanele fizice pot beneficia de comision de analiza 0, dobanda variabila de doar 7,9% si asigurare gratuita timp de 6 luni a utilajelor si echipamentelor agricole.

„Produsul este perfect adaptat nevoilor fermierilor. Plata se va face sezonier, anual, semestrial, trimestrial sau lunar, in functie de termenele la care clientii nostri incaseaza banii pe recolta. In plus, consultantii nostri vor ajuta clientii sa gaseasca cele mai avantajoase solutii financiare pentru achizitionarea utilajelor. Clientii vor primi simulari din care vor vedea in mod transparent beneficiile care rezulta din alegerea unei anumite perioade de finantare, a unui anumit nivel de avans", a declarat Bogdan Speteanu, director general al BCR Leasing.

BCR Leasing IFN vine astfel in intampinarea fermierilor, firmelor si societatilor agricole cu solutii pentru achizitionarea de utilaje specifice (tractoare, combine, headere). BCR Leasing IFN va finanta si proiecte mici, cu valori de intrare ale bunurilor incepand de la 4.500 euro.


BRD-Groupe Societe Generale a lansat creditul pentru finantarea nevoilor de trezorerie ale beneficiarilor de subventii acordate prin Masurile de sprijin cuprinse in Axa II PNDR. Produsul este construit pe baza unui nou parteneriat tripartit incheiat cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA (FGCR).

Acest nou tip de facilitate este disponibil pana la data de 30 iunie 2011. In baza cesiunii de creanta de la APIA si a garantiei FGCR, clientii BRD vor beneficia de o finantare de 80% din sumele ce urmeaza a fi incasate pana la jumatatea anului. Un avantaj suplimentar este posibilitatea de a achita dobanda aferenta la momentul incasarii subventiilor de la APIA.

 


Ministerul Finantelor imprumuta 1,5 miliarde de lei

Posted: 21 Feb 2011 12:14 AM PST

Ministerul Finantelor imprumuta
Ministerul Finantelor Publice organizeaza, luni, o licitatie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 1,5 miliarde de lei, cu scadenta la un an, aceasta fiind ultima licitatie de titluri de stat din luna februarie.



Ministerul Finantelor Publice are un program de imprumuturi de la banci in februarie de 5,4 miliarde de lei (peste un miliard de euro) prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, anunta Agerpres.

In 2010, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna peste 41 miliarde de lei, dupa ce in 2009 a atras aproape 65 de miliarde de lei. In ianuarie, volumul imprumuturilor de la banci a fost de aproape sapte miliarde lei.


Bonusurile uriase din banci scandalizeaza FMI: remunerarea din sistemul financiar - o crima!

Posted: 21 Feb 2011 02:56 AM PST

Banci bonusuri
Bancile par sa nu fi invatat nimic din lectia crizei mondiale si isi "rasfata" din nou  angajatii, ca inaintea crizei, cu sume uriase. O spune raspicat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.


 

"Ceea ce gasesc scandalos este ca bancile revin la practicile de dinaintea crizei, in special in privinta remuneratiilor si bonusurilor. Ma asteptam ca anumiti responsabili politici sa spuna «Pana aici!», insa bonusurile au revenit la nivelurile anterioare. Modalitatile de remunerare din sistemul financiar reprezinta o crima", a afirmat in aceste zile Dominique Strauss-Kahn, intr-un interviu acordat publicatiei Le Parisien, citat de Mediafax.

In 2009, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, spunea: "Lansam un apel catre banci sa puna deoparte profiturile si sa nu-si asume dividende mari in aceasta perioada. Le recomandam de asemenea sa aiba foarta multa grija in ceea ce priveste remuneratii, pachete salariale, bonusuri si asa mai departe", a aratat oficialul.

Anii trecuti, dezvaluirea unor cifre a starnit un val de furie publica! Un scandal urias a izbucnit dupa ce grupul financiar Goldman Sachs, care a luat un imprumut de 10 miliarde de dolari de la statul american, din banii contribuabililor, a oferit bonusuri - record, de cate 1 milion de dolari sau chiar mai mult celor 953 de directori ai sai. De asemenea, bancile de pe Wall Street au acordat bonusuri record, de 144 de miliarde de dolari!


Autoritatile le pun romanilor in mana Ghidul Sigurantei Casei Tale

Posted: 21 Feb 2011 06:29 AM PST

Asigurari locuinte
Doar cateva procente din cele 8,3 milioane de locuinte existente la nivel national sunt asigurate. Autoritatile incearca sa-i convinga pe romani sa-si asigure casa!  In aceste zile se deruleaza cea mai ampla campanie de informare si educare a populatiei: "Protejeaza-ti casa! Asigura-te!"


 

"Romanii sunt, in continuare, informati doar intr-o mica masura cu privire la beneficiile unei asigurari de locuinta, desi frecventa catastrofelor naturale este in crestere de la an la an", anunta Prefectura Capitalei, citata de Agerpres.
 
Campania organizata, in parteneriat, de catre Prefectura Bucuresti, PAID - Poolul de Asigurare impotriva Dezastrelor si APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, si care beneficiaza de sprijinul industriei de asigurari din Romania. Intregul concept are la baza distribuirea de unei brosuri informative gratuite: Ghidul Sigurantei Casei Tale. Aceasta contin informatii referitoare la rolul asigurarilor de locuinte, obligatorii sau facultative, dar modalitatea de obtinere a despagubirilor in cazul producerii unei daune. Pe intreaga perioada a campaniei, brosura, editata in 3 milioane de exemplare, va fi distribuita gratuit in Capitala si in alte 15 mari orase din tara.

Campania beneficiaza de sprijinul tuturor companiilor importante de asigurari si brokeraj care opereaza in domeniu: ASTRA Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG, EUROINS, BCR Asigurari, GENERALI, PIRAEUS Broker, CITY Insurance, SAFETY Broker, OTTO Broker, ARDAF si CREDIT EUROPE Asigurari.

Termenul asigurarea obligatorie a locuintelor este 15 iulie 2011, conform  celor stabilite la finalul anului trecut de Ministerului Administratiei si Internelor.


Niciun comentariu: