Stirile sociale din Romania

Stirile sociale din Romania


Melamina din laptele chinezesc nu intră în UE

Posted: 17 Feb 2011 09:14 PM PST

Experţii internaţionali au pus la punct o nouă metodă de depistare a melaminei în lapte şi în produsele lactate. Dupa uriaţul scandal de acum 2 ani din China, când compusul chimic a îmbolnăvit mii de copii, comunitatea ştiinţifică s-a mobilizat pentru a preveni astfel de tragedii. Cât suntem de feriţi noi, europenii, de pericolul melaminei aflăm din discuţia purtată de corespondentul nostru la Bruxelles cu un specialist al Comisiei Europene.


S-a dublat numărul copiilor abandonaţi

Posted: 18 Feb 2011 04:14 AM PST

Numărul copiilor abandonaţi de mame în maternitate s-a dublat anul trecut, în Buzău. Bebeluşii pot sta în spital maxim cinci zile din momentul în care medicii consideră că pot fi externaţi. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât numărul adolescentelor care aduc copii pe lume este din ce în ce mai mare, iar multe dintre ele au 14-15 ani.


Se adună fonduri pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului

Posted: 18 Feb 2011 04:21 AM PST

Patriarhia Romană va face o colectă pentru continuarea lucrărilor de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului.Credincioşii pot dona bani în toate parohiile din ţară şi din străinătate, ei primind în schimb o chitanţă cu toate informaţiile traseului banilor. În lăcaşurile de cult vor fi puse fotografii cu imaginea viitoarei construcţii şi conturile în care pot fi depuşi banii. Costurile totale pentru finalizarea catedralei sunt de 110 milioane de euro.


Sindicatele au plecat de la negocierea noului Cod al Muncii

Posted: 18 Feb 2011 04:22 AM PST

Astăzi guvernul şi sindicatele au avut o întâlnire de la care sindicatele au plecat însă după numai o jumătate de oră. Guvernul urmăreşte o flexibilizare a Codului Muncii, care este însă nedorită de către sindicate. Premierul Boc nu exclude posibilitatea asumării răspunderii pe un nou Cod al Muncii.


Din ce în ce mai mulţi copii abandonaţi de mame adolescente

Posted: 18 Feb 2011 04:28 AM PST

Numărul copiilor abandonaţi de mame în maternitate s-a dublat anul trecut, în Buzău.Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât numărul adolescentelor care aduc copii pe lume este din ce în ce mai mare, iar multe dintre ele au 14-15 ani.


Adam Michnik vorbeşte despre „libertatea" de după gratii, la TVR 1

Posted: 18 Feb 2011 04:44 AM PST

Invitatul din această săptămână la Fără frontiere este fostul disident polonez Adam Michnik, redactor-şef al cotidianului de mare tiraj „Gazeta Wyborcza", istoric, eseist şi jurnalist politic, distins cu prestigioase premii şi medalii internaţionale. În interviul pe care îl acordă moderatorului Luca Niculescu, Michnik vorbeşte despre situaţia din lumea arabă, despre ascensiunea mişcărilor populiste în Europa, reacţionează la enunţurile repetate privind „moartea multiculturalismului" şi explică motivele pentru care atâţia oameni din Europa de Est regretă căderea comunismului.Adam Michnik a devenit o figură emblematică a opoziţiei ilegale, democratice, din Polonia anilor 1968-1989, în urma activităţii sale de disident (în special legată de sindicatul „Solidaritatea"), fiind închis timp de şase ani. „Numesc această situaţie sindromul deţinutului". Când eram în închisoare, visam la libertate. Şi vine brusc ziua minunată în care sunt liber. Totul e minunat, văd cerul fără gratii, păsări, iarbă verde, flori, cafenele, fete frumoase. Dar, la un moment dat, omul conştientizeză că ar vrea să mănânce ceva, dar n-are bani. Vrea să doarmă undeva, dar n-are unde. În închisoare le-a avut pe toate. În libertate eu sunt responsabil pentru propria persoană. În închisoare este o siguranţă degenerată", afirmă el, în discuţia cu jurnalistul Luca Niculescu. Şi românii din străinătate pot urmări emisiunea, pe TVR Internaţional, difuzată simultan cu TVR 1. De asemenea, ediţii anterioare ale programului pot fi văzute accesând site-ul www.tvr.ro. �Fără frontiere, emisiunea pe care Luca Niculescu o realizează şi moderează în fiecare sâmbătă, la TVR 1, de la ora 13.00, prezintă cele mai importante subiecte din actualitatea internaţională. Are un format dinamic, rubrici interesante, numeroşi invitaţi, plus un serial dedicat „frontului secret" al politicii externe, realizat de istoricul Stejărel Olaru.�


Codul Muncii, mărul discordiei între Guvern şi sindicate

Posted: 18 Feb 2011 09:10 AM PST

Guvernul ar putea să-şi asume răspunderea pentru Codul Muncii, iar sindicatele se pregătesc de proteste. Sindicaliştii sunt nemultumiţi că prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, au fost excluse din viitorul Cod. De altfel, din această cauză, reprezentanţii sindicatelor au plecat vineri de la discuţiile cu premierul Emil Boc înainte de finalizarea lor.


De ce sunt românii nervoşi la volan? Bucureştenii - printre cei mai indisciplinaţi şoferi din lume

Posted: 19 Feb 2011 06:24 AM PST

Regulile de circulaţie sunt opţionale pentru mulţi şoferi români. Dovada - sancţiunile record date de poliţişti anul trecut: aproape trei milioane de şoferi amendaţi.Unul din patru şoferi amendaţi a rămas şi fără permis de conducere. În cele mai multe cazuri, aceştia au depăşit neregulamentar, nu au dat prioritate pietonilor, au consumat alcool, au depăşit viteza legală cu peste 50 de kilometri ori au trecut pe roşu. Poliţiştii au constatat că s-au înmulţit şi cazurile de agresivitate în trafic. Bucureştenii conduc în topul celor mai indisciplinaţi şoferi din ţară şi sunt printre cei mai indisciplinaţi din lume. Sunt agresivi în trafic, claxonează continuu şi nu respectă benzile de circulaţie. Mai mult, dacă se enervează prea tare, pot să coboare din maşină şi să se certe, sau chiar să se bată  în mijlocul strazii.Dezbat subiectul invitaţii Orei de Ştiri: Mihaela Săhlean - psiholog şi comisarul-şef George Grigore de la Poliţia Rutieră.


Ora de Ştiri: Noi reguli arhitecturale pentru oraşe

Posted: 19 Feb 2011 10:33 AM PST

Am putea scăpa de haosul arhitectural din marile oraşe! Ministerul Dezvoltării a stabilit reguli mai clare şi mai aspre prin care se pot cere derogări de la planul urbanistic general (PUG). Măsura va avea influenţe asupra pieţei imobiliare. În cazul terenurilor pentru care nu există în acest moment un plan urbanistic zonal, preţurile ar putea scădea.Discută despre legi mai stricte care să garanteze eventual, oraşe mai frumoase ca arhitectură, invitaţii "Orei de Ştiri": Gheorghe Pătraşcu - arhitectul şef al Capitalei şi Teodor Frolu, architect.  


Ora de Ştiri: Naştere naturală sau cezariană? Experienţa naşterii acasă

Posted: 19 Feb 2011 12:02 PM PST

Naşterea prin cezariană a devenit o modă printre viitoarele mame. Durata travaliului şi frica de complicaţii sunt principalele motive pentru care este preferată această variantă. Câteva femei încearcă să schimbe mentalitatea viitoarelor mame şi militează pentru naşterea naturală, fie ea în spital, fie chiar acasă.Ana Măiţă, preşedintă a Asociaţiei Mame pentru Mame, povesteşte la Ora de Ştiri experienţa personală a două naşteri acasă, fără asistenţă medicală.  Livia Dilă discută despre naşteri cât mai uşoare şi copii cât mai sănătoşi cu invitatele Orei de Ştiri: Gabriela Cotârcea - specialist obstetrică - ginecologie, Ana Limban - preşedinte Asociaţiei Moaşelor din România şi Ana Măiţă - preşedinte Asociaţia Mame pentru Mame.


Niciun comentariu: