Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


Noica, plagiat de un filosof italian

Posted: 22 Mar 2011 02:51 PM PDT

bradatan_costicaProfesorul italian Umberto Galimberti a copiat dintr-o lucrare a filosofului Constantin Noica. Plagiatul a fost descoperit de Costică Brădăţan, un profesor român din Statele Unite.

Profesorul Costică Brădăţan, de 40 de ani, lector la Universitatea Texas Tech din Statele Unite ale Americii, a dat în vileag un profesor italian care l-a plagiat pe Constantin Noica.

Cazul a fost mediatizat în presa italiană, mai ales că autorul plagiatului, filosoful italian Umberto Galimberti, de 69 de ani, nu era la prima ispravă de acest fel.

Caz mediatizat şi de cotidianul "Il Giornale"

În cartea sa "Orme del sacro", italianul preia ample fragmente din lucrarea lui Noica "Şase maladii ale spiritului contemporan", tradusă în italiană în anul 1993.

Plagiatul a fost documentat de Brădăţan într-un articol publicat în revista italiană "Lettera43", apărută pe 7martie 2011. Ulterior, şi alte ziare şi canale de ştiri din Italia au preluat ştirea, iar cotidianul "Il Giornale" a discutat cazul în detaliu, intervievând un redactor al publicaţiei "Lettera43" în legătură cu articolul lui Brădăţan şi repunând în discuţie şi alte plagiate comise de Galimberti. Galimberti mai fusese acuzat de plagiat, iar de câteva ori s-a ajuns în instanţă.

Citeşte AICI articolul din "Il Giornale"

A plecat din ţară de 11 ani


Costică Brădăţan, originar din Suceava, a fost prezentat în "Evenimentul zilei" anul trecut, în luna iunie.

"Ţara mea e oriunde pot să fac ceva cu sens", ne declara atunci profesorul român, care a trebuit să plece din ţară, în anul 2000, ca să poată cunoaşte succesul. A făcut un doctorat la Universitatea din Durham, Marea Britanie, apoi s-a mutat în SUA, unde a lucrat la mai multe universităţi.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

"L-a plagiat pe Noica, pur şi simplu, fiindcă i-a plăcut"

EVZ: Cum aţi descoperit plagiatul?
Costică Brădăţan:
Întâmplător. Am recunoscut, pur şi simplu, pasajele respective. Cu câteva luni în urmă recenzam traducerea engleză a cărţii lui Noica pentru "Times Literary Supplement" şi cam în aceeaşi perioadă s-a întâmplat să citesc şi cartea lui Galimberti. Aşa am realizat, la un moment dat, că citesc unul şi acelaşi text.

Cât de importantă e lucrarea respectivă?

Dacă întrebaţi un specialist în Noica, vă va spune probabil că nu e printre cele mai importante. Noica însuşi a conceput-o oarecum ca pe ceva auxiliar ("în marginea unei lucrări despre fiinţă"), însă mie mi se pare una dintre cărţile lui cele mai frumoase.

Era considerat oare Noica un autor mai necunoscut, deci plagiatorul s-a gândit că nu poate fi prins?

Ah, nu. Galimberti a plagiat şi pe alţii. El e un mare iubitor de scriitură bună. L-a plagiat pe Noica, pur şi simplu, pentru că i-a plăcut.

Ce a zis italianul când a fost "deconspirat"?
Nu ştiu. Mie nu mi-a zis nimic. Dar a mai fost prins şi înainte, s-o fi obişnuit deja.

Există încercări de mituire din partea plagiatorului, de cădere la pace?
Asta ar fi într-adevăr ceva interesant. Mie, situaţia mi se pare suprarealistă, dar probabil că, în România, e perfect posibilă.

De ce se plagiază? Există persoane predispuse? Sau e un trend, de a plagia "străini" în ideea că e mai greu de dovedit?

Probabil că se plagiază din mai multe motive: din lene mentală, din lipsă de imaginaţie, din cauză că ţi-a "picat cu tronc" un text scris deja de altul şi pe care ţi-ai fi dorit foarte mult să-l scrii tu însuţi.

Studenţii plagiază pentru că sunt leneşi sau pur şi simplu copleşiţi de subiect. Dar se plagiază mai ales din cauză că se poate, că "merge".

Dacă plagiezi o carte ca să ajungi profesor universitar, iar atunci când plagiatul se descoperă nu ţi se întâmplă absolut nimic (nici măcar nu-ţi pierzi titlul de profesor), evident că multă lume se va simţi încurajată să te imite.

Cât de uşor e să descoperi un plagiat? Cine poate face asta?
Oricine îşi pierde vremea citindu-i pe alţii.

Există o metodă anume de a depista un plagiat? Există vânători de plagiate?
Nu cred că există o metodă anume. În domeniul universitar, există unele softuri specializate: introduci porţiunile de text pe care le suspectezi de plagiat şi astfel poţi afla dacă respectivele fragmente sunt deja prezente şi la alţi autori. Aceste softuri sunt folosite pe scară destul de largă în universităţile occidentale, căci de multe ori studenţii sunt înclinaţi să plagieze, dar în general se asumă că scriitorii serioşi - cei mai mulţi dintre ei, în orice caz - nu au astfel de înclinaţii.

Ce e de făcut, odată descoperit un plagiat?

În România, mă tem că nu mai e nimic de făcut.

Dar în altă ţară?
Depinde. În Italia, Galimberti a supravieţuit mai multor acuzaţii (dovedite) de plagiat.

În Germania, un ministru a trebuit de curând să-şi dea demisia, deşi ministeriatul respectiv nu avea nicio legatură cu domeniul academic.

În general, în lumea academică anglo-saxonă o acuzaţie (fondată) de plagiat te discreditează complet.

Ce ai de câştigat dacă dezvălui un plagiat?

Nimic. Sau numai lucruri neplăcute. Cei "deconspiraţi" te vor urî până la moarte, iar cei care au plagiat, dar n-au fost descoperiţi încă te vor urî preventiv, ca să zic aşa.

Aţi mai descoperit vreodată vreun plagiat?

Am şi uitat de câte ori. Cele mai multe au fost comise de studenţi (atât în Statele Unite, cât şi în Germania) care mi-au dat la examen lucrări plagiate.

Dacă vorbim însă de plagiate comise de autori publicaţi, am mai descoperit unul când eram încă în România. Atunci am găsit, întro carte a lui Ioan Buduca, câteva pagini luate de la un autor italian. De data asta am dat peste paginile unui român în cartea lui Galimberti. Vedeţi, până la urmă există dreptate pe lumea asta.

CITATE IDENTICE

Un exemplu de plagiat

  • CONSTANTIN NOICA: "Şi cerul e bolnav. Anticii credeau în incoruptibilitatea astrelor şi sferelor celeste, aşa cum credeau în incoruptibilitatea divină."

  • UMBERTO GALIMBERTI: "Şi cerul e bolnav. Anticii credeau în incoruptibilitatea sferelor celeste, aşa cum credeau în incoruptibilitatea divină."
  • Romanian Portal News
    Sursa: evz.ro


Un ziar din Canada îşi învaţă cititorii cum să citească gratis articolele cu plată din New York Times

Posted: 22 Mar 2011 02:49 PM PDT

new_york_timesUn ziar din Canada le oferă utilizatorilor de internet o soluţie prin care pot citi conţinutul contra cost al ziarelor online fără să plătească, scrie Guardian. Pe 26 martie, ziarul New York Times va începe şi el să taxeze conţinutul de pe site.

Potrivit "sfaturilor" transmise de The Guardian, pentru a nu fi nevoit să plăteşti nici în viitor pentru conţinutul online al ziarului New York Times trebuie să:

• Cauţi pe site ştirea care te interesează. Căutarea va fi în continuare gratuită.
• Copiezi titlul unui articol pe care vrei să-l citeşti.
• Introduci titlul respectiv într-un motor de căutare.
• Daca vei accesa link-ul către pagina New York Times pe care ţi-o recomandă motorul de căutare vei putea să citeşti gratuit conţinutul articolului.

Metoda funcţionează şi pentru Wall Street Journal şi Financial Times, dar nu este eficientă în cazul ziarului The Times din Londra, avertizează ziarul canadian citat.

Romanian Portal News
Sursa: gandul.info


Blocaj si disensiuni: Sarkozy enervează aliatii

Posted: 22 Mar 2011 02:47 PM PDT

sarkozyDeterminarea preşedintelui francez de a se profila drept inima şi creierul operaţiunilor împotriva regimului lui Gaddafi a dus la tensiuni în cadrul NATO; politica de blocaj a Franţei irită Statele Unite şi Marea Britanie.

Sâmbătă în jurul prânzului, participanţii la conferinţa NATO de la Bruxelles erau aproape de un acord conform căruia operaţiunile militare pentru impunerea unei zone de interdicţie de zbor deasupra Libiei ar fi urmat să aibă loc sub coordonarea NATO. Însă acordul nu s-a materializat în acea după-amiază; brusc, Franţa a blocat continuarea tratativelor. Participanţii au fost mai întâi miraţi, pentru ca puţin mai târziu să realizeze ce se întâmplase: un avion francez trăsese deja primul foc împotriva unei ţinte libiene, şi Nicolas Sarkozy se grăbea, la Paris, să anunţe presei începutul ostilităţilor - şi faptul că ele fuseseră deschise de către ţara sa.
Un oficial al ministerului francez al Apărării a infirmat că Franţa ar fi acţionat pe cont propriu, adăugând însă că "statele care au participat la operaţiune au fost complet informate. Dacă şi NATO, care nu avea nici o legătură cu atacurile, ar fi trebuit să fie informată, este o cu totul altă întrebare".

Fisuri în Pactul Nord-Atlantic

Întâlnirea de luni seară a Consiliului Nord-Atlantic, forul de decizie al Alianţei, a dus la un nou fiasco. După ce Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a admonestat delegaţia franceză pentru că a blocat crearea unui consens şi pe cea germană pentru neimplicarea în operaţiuni, cele două delegaţii au părăsit discuţiile. De asemenea, Turcia s-a arătat profund iritată de decizia Franţei de a nu invita reprezentanţi ai guvernului de la Ankara la summit-ul de sâmbătă de la Paris, unde s-a discutat situaţia din Libia - şi de faptul că invitaţia a fost adresată tuturor celorlalţi membri NATO. Totuşi poziţia Turciei a fost relativizată de premierul Recep Erdogan, care a declarat că ţara sa ar putea susţine campania împotriva lui Gaddafi, însă cu condiţia ca operaţiunile să nu rezulte într-o ocupaţie militară a Libiei, cu scopul de a împărţi resursele petroliere ale statului nord-african între puterile europene şi SUA.

Romanian Portal News
Sursa: romanialibera.ro


O româncă, printre victimele cutremurului din Noua Zeelandă

Posted: 22 Mar 2011 02:44 PM PDT

cutremur_christchurchPoliţia din Noua Zeelandă a mai identificat două victime ale cutremurului produs în Christchurch, la 22 februarie, printre acestea numărându-se şi românca Tamara Lia Harca, relatează New Zealand Herald, în ediţia electronică de marţi.

Tamara Lia Harca, în vârstă de 59 de ani, locuia în Christchurch şi a murit în clădirea Canterbury Television Building (CTV), unde era profesoară de limba engleză. Ea a venit în Noua Zeelandă în urmă cu şapte ani, împreună cu soţul ei şi unul dintre fii.

"Nu am mai asistat niciodată la aşa ceva. Este probabil cea mai neagră zi din istoria Noii Zeelande", a declarat fiul ei, Sebastian, după cutremur.

Cealaltă victimă este Pamela (Pam) O'Brien, în vârstă de 54 de ani, care lucra în poliţie de 17 ani. Ea a decedat, de asemenea în clădirea Canterbury Television Building, unde participa la o întâlnire de lucru.

Identificarea celor două femei ridică la 148 numărul victimelor identificate până în prezent. Aproximativ 182 de persoane au murit la 22 februarie, în acest cutremur cu magnitudinea de 6,3.

Romanian Portal News
Sursa: mediafax.ro


O firma din Australia vrea sa dea 15 milioane de euro pe mina de molibden de la Baita

Posted: 22 Mar 2011 02:36 PM PDT

mina_baitaMina de molibden de la Băiţa, proprietate a firmei Mineral Mining, va fi preluată de către un investitor australian, valoarea estimată a tranzacţiei fiind de 15 milioane de euro. Carmen Demian, lichidatorul judiciar de la Mineral Mining, spune că tranzacţia este în curs şi că se doreşte în primul rând plata datoriilor de circa 1,5 milioane de euro şi ieşirea din insolvenţă.

Din februarie 2010, mina de molibden de la Băiţa a fost în permanenţă în atenţia publicului, din cauza protestelor minerilor, care au făcut greve în subteran şi au blocat un drum european, fiindcă firma Mineral Mining nu le plătise salariile, din decembrie 2009.

La acea vreme, reprezentantul unicului asociat, Dacian Mining, era investitorul suedez Per Goran Carlsson, care  achiziţionase mina de la stat, în 2008. „Am preluat de la guvernul român o afacere neprofitabilă, pentru care am plătit opt milioane de dolari. Principalul investitor s-a retras fiindcă nu s-a respectat contractul de cumpărare. Nu s-a făcut transferul de proprietăți, așa cum se stabilise prin contract", a declarat în februrie 2010, pentru Adevărul de Seară Oradea, Per Goran Carlsson. Din relatările lui Carlsson cu privire la privatizarea minei Băiţa reiese că aceasta s-a realizat în pripă şi că investitorii suedezi ar fi fost păcăliţi în a încheia, cât mai repede, tranzacţia. „Totul a trebuit să fie grăbit, motivul fiind faptul că AVAS-ul va fi închis la sfârşitul lui 2008, iar exploatarea Băiţa va trebui să fie vândută sau dizolvată, în principiu, înainte de sfârşitul lui 2008. Mesajul a fost clar din partea reprezentatului vânzării: aveţi încredere în noi, cumpăraţi acum sau nu veţi avea o altă şansă", a relatat Carlsson. După retragerea investitorului suedez, mina a fost preluată de Olservmin care este asocit unic. Din cei peste 170 de salariati au rămas doar 25, care, după îndelungi proteste şi luni întregi în care au muncit pe gratis, au fost preluaţi de către SC Băiţa SA, o societate cu capital de stat, care urma să presteze servicii pentru Olservmin.

Mineral Mining a intrat anul trecut în procedură de insolvenţă, din cauza unor datorii de peste 1,5 milioane de euro. Carmen Demian, lichidatorul judiciar de la Mineral Mining, a spus că firma australiană de minerit ElDore Mining a făcut o ofertă şi că achiziţia se va face de la asociatul unic, Olservmin. Potrivit acesteia, următorul pas este redactarea planului de reorganizare, dezbaterea acestuia şi finalizarea tranzacţiei.

Romanian Portal News
Sursa: adevarul.ro


Romania participa la impunerea embargoului impotriva Libiei cu fregata Regele Ferdinand si 207 militari

Posted: 22 Mar 2011 02:32 PM PDT

csatConsiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, în şedinţa de marţi, participarea României la impunerea embargoului împotriva Libiei cu 205 militari de la bordul fregatei Regele Ferdinand şi doi ofiţeri de stat major din forţele navale, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, Guvernul trebuie să aloce, în următoarea şedinţă, resursa financiară necesară pentru ca fregata să opereze în Marea Mediterană. "Pe data de 20 martie, a fost aprobat Planul de operaţii pentru impunerea embargoului cu privire la vânzările de armament către Libia. Azi, a fost aprobat Planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. Tot azi, în jurul orei 16,00, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat Directiva de execuţie pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, în baza Rezoluţiei 1970 a Consiliului de Securitate. Odată cu aprobarea Directivei de execuţie, se trece la punerea în aplicare a Planului de operaţii, este decizia politică pe care o ia NATO cu privire al declanşarea unei operaţiuni", a precizat Traian Băsescu.

El a spus că a decis să convoace CSAT cu puţin înainte de aprobarea deciziei NATO, pentru că ştia că se va adopta Directiva de execuţie pentru embargou. "CSAT-ul a decis implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major din Forţele Navale. Asta înseamnă că România va participa cu 205 militari la bordul fregatei Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, în total, 207 militari - ofiţeri şi subofiţeri. În cel mai scurt timp, Guvernul trebuie să aloce resursa financiară necesară, pentru ca fregata Regele Ferdinand să opereze în Marea Mediterană, în conformitate cu Directiva NATO. Pentru operarea, timp de trei luni, în Marea Mediterană sunt necesare 4,5 milioane euro, pe care-i va aloca Guvernul, în următoarea şedinţă de guvern", a explicat preşedintele Băsescu.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a mai hotărât, în şedinţa de marţi, suplimentarea cu 67 de jandarmi a participării la accelerarea procesului de tranziţie în Afganistan, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. Potrivit şefului statului, aceşti 67 de jandarmi vor avea misiunea de a participa la instruirea forţelor de ordine publică în Afganistan. Traian Băsescu a precizat că toate costurile acestor operaţiuni vor trebui aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.

Romanian Portal News
Sursa: agerpres.ro


Un roman uimeşte juriul de la "Norvegienii au talent"

Posted: 22 Mar 2011 02:26 PM PDT

bogdan_otaUn pianist în vârstă de 32 de ani a uimit juriul emisiunii "Norvegienii au talent" după ce a interpretat o compoziţie proprie. El a ajuns în următoarea etapă a concursului după ce a primit trei "Da"-uri din partea juriului.

Bogdan Ota a plecat din Botoşani, iar de opt luni locuieşte în Norvegia şi lucrează la o firmă de copiatoare. Pianistul, care a absolvit Conservatorul din Iaşi, a ales să interpreteze o compoziţie proprie, care a plăcut juriului emisiunii.

"Cum de nu te-a văzut România?"


Înainte de a urca pe scenă, românul se întreba dacă publicul va reacţiona bine la muzica sa. "Îmi este teamă de public", a mai spun românul.


Cei trei membri ai juriului au fost încântaţi de talentul românului şi l-au întrebat cum de nu l-a văzut şi România. "Este minunat! Suntem foarte bucuroşi că eşti aici!", au spus aceştia după ce l-au auzit cântând la pian.

"Cum de nu te-a văzut România?", a întrebat unul dintre membrii juriului, iar românul le-a răspuns că a fost văzut, dar că nu a părut interesant pentru cei care l-au ascultat. Un alt membru al juriului a mai spus că are un vis, ca românul să renunţe la slujbă şi să se dedice muzicii. "Este uimitor şi sunt bucuros că ţi-am putut vedea talentul! Şi sper că şi România îl va vedea".

"Şeful, singurul meu prieten, m-a înscris la concurs"


Românul, care a participat la ediţia din Norvegia a celebrului program de televiziune "Got Talent", a spus că a fost înscris de la concurs de şeful său, care este şi singurul prieten pe care îl are în Norvegia.

În clipul de prezentare din cadrul concursului "Norvegienii au talent", românul a precizat că activitatea sa din timpul zilei este de a transporta copiatoare. "Este doar o slujbă, de a pune o pâine pe masă, de a cumpăra echipament muzical". Visul său este să compună muzică, iar "concursul acesta este şansa vieţii mele şi dacă voi reuşi să ajung mai departe va fi un vis împlinit",  a mai precizat Bogdan Ota.

http://www.youtube.com/watch?v=e1r9juJfkcc&feature=player_embedded

Romanian Portal News
Sursa: evz.ro


Niciun comentariu: