Stirile din economie

Stirile din economie


Ora de business: ANL - "aproape de preţul pieţei"

Posted: 11 May 2011 09:32 AM PDT

Veşti proaste pentru cei care vor să îşi cumpere locuinţele de la stat, şi în special pentru chiriaşii ANL: locuinţele se scumpesc. Şi nu mai este vorba de a adăuga câteva sute de euro acolo, de ochii lumii - Guvernul vrea să le aducă spre preţul pieţei, arată Moise Guran. Economic, este o formă de a aduce şi acest domeniu în terenul eficienţei. Însă dacă o casă ANL va costa cât una făcută de un dezvoltator, atunci care mai este avantajul? Nu va fi chiar aşa, pentru că există o formulare magică: "aproape de preţul pieţei". Cât de aproape va fi, vom vedea, conchide Moise Guran.


Boierii companiilor de stat!

Posted: 11 May 2011 10:05 AM PDT

Oameni de sute de mii de euro în companii cu pierderi de miliarde! Vorbim despre directorii societăţilor de stat aflate deja în vizorul oficialilor de la Washington şi de la Bruxelles. Declaraţiile lor de avere şi de interese prezentate de Alianţa pentru o Românie Curată reflectă averile acumulate de-a lungul anilor. Constantin Roibu, de exemplu, conduce de 20 de ani Societatea Comercială Oltchim. De 4 ani adună constant pierderi. Doar compania, nu şi managerul.Complexurile energetice, şi ele pe lista neagră a Fondul Monetar, sunt conduse de persoane cu averi de invidiat. Detalii, în materialul ataşat 


Ungaria: un model pentru conducătorii auto din România. Şi pentru autorităţi!

Posted: 11 May 2011 11:31 AM PDT

Vecinii maghiari ne-au lăsat în urmă, cel puţin la capitolul asigurări auto. Ei circulă pe străzi mai bune, plătesc asigurări mai ieftine şi fac accidente mai puţine. Cum? Ei bine, amenzile sunt atât de mari, încât lumea a uitat cum e să depăşească viteza legală.


Exclusivitate: Cum se fură de pe card. Recomandări de prevenţie

Posted: 11 May 2011 10:24 PM PDT

Poliţia romană prinde aproape zilnic indivizi care instalează dispozitive de filmare a cardurilor la bancomate. Zeci de bucureşteni îşi reclamă săptămânal conturile golite. E aleasă mai întâi zona mai aglomerată. Principalul indiciu este numărul de persoane care folosesc bancomatul în 3-4 ore. Apoi, la primele ore se trece la montarea cititoarele de carduri şi a dispozitivelor de filmare a codurilor tastate de utilizator. Specialiştii recomandă celor care folosesc des bancomatul să-şi ia măsuri minime de precauţie. În primul rând să aleagă bancomate aflate în zone protejate şi, mai important, să acopere cu o mână tastele ATM-ului în momentul în care introduc codul PIN. Va prezentăm, în exclusivitate, imagini care surprind modul în care acţionează o astfel de grupare infracţională.  


Numai săracii vor primi ajutoare sociale

Posted: 11 May 2011 10:43 PM PDT

Guvernul tăie şi din ajutoarele sociale. Doar românii foarte săraci vor mai fi asistaţi de stat. Din 54 de ajutoare plătite acum de Ministerul Muncii, vor rămâne 9 mari categorii, conform proiectului de lege privind asistenţa socială dezbătut ieri de guvern. Toate formele de ajutor primite de fiecare persoană şi familie vor fi cumulate, iar suma acordată sub formă de asistenţa socială va fi plafonată.  


Ora de business: vineri ieşim din recesiune. Mihai Tănăsescu se pregăteşte pentru şefia guvernului

Posted: 12 May 2011 09:23 AM PDT

Se pregăteşte schimbarea guvernului, ne anunţă Moise Guran în emisiunea Ora de business, adăugând că premierul Emil Boc va proclama vineri, 13 mai, ieşirea din recesiune, pentru a putea apoi să recâştige triumfalist şefia partidului de guvernământ. Potrivit jurnalistului, în culise se pregăteşte Mihai Tănăsescu, reprezentantul nostru la FMI, care ar fi asul din mâneca lui Traian Băsescu. O altă variantă, de rezervă, este Valentin Lazea, economist şef la BNR. Aşadar, vineri ar urma să aflăm de la INS (Institutul Naţional de Statistică), evoluţia PIB-ului în primul trimestru al anului 2011. Mai precis, care este creşterea economică în acest trimestru, faţă de ultimul trimestru al anului trecut. Există mai multe variante, ce-i drept, destul de apropiate, privind creşterea din primul trimestru: preşedintele Traian Băsescu a anunţat acum câteva zile la TVR o creştere între 0,4 - 0,6 la sută, Mediafax dă joi un procent de 0,5 la sută, în timp ce sursele lui Moise Guran vorbesc de 0,45 la sută. În ultimul trimestru al anului 2010 s-a înregistrat o creştere economică de 0,1 la sută.


Start ratat: cu Putin la volan, Lada Granta a pornit la a şasea cheie

Posted: 12 May 2011 09:32 AM PDT

Sora vitregă a Loganului, maşina rusească Lada Granta, s-a înecat chiar cu Vladimir Putin la volan. Putin a trebuit să dea de şase ori la cheie pentru a porni maşina construită pe platforma Daciei Logan. Şi nici măcar nu e iarnă. Renault deţine 25% din acţiunile Lada, aşa a ajuns Lada Granta să fie construită pe platforma Logan. Totuşi, cele două maşini vor fi în concurenţă directă, mai ales când vine vorba de preţ - cea mai ieftină versiune de Lada Granta va costa 5,500 de euro. În 2010, Dacia a vândut 62 de mii de Loganuri în Rusia.


Variante pentru subvenţiile la căldură

Posted: 12 May 2011 10:05 AM PDT

Subvenţia la căldură va fi eliminată - asta e clar! Dar cum se va face acest lucru? Asta nu e încă stabilit. Premierul Emil Boc le-a cerut ministerelor Muncii, Administraţiei şi Finanţelor să-i prezinte mai multe modele de lucru. Sistemul de subvenţionare a gigacaloriei are acum trei componente: 1) bugetul statului acoperă până la 45% din costurile CET-urilor pentru combustibili - aceasta este subvenţia pe care o elimină guvernul; 2) autorităţile locale subvenţionează minimum 10% din preţul de producţie; 3) ajutoarele sociale pentru persoanele cu venituri sub 615 lei. Cu amintirea iernii încă proaspătă în memorie, asociaţiile de proprietari cer autorităţilor să actualizeze de urgenţă treptele de venit pentru care se acordă aceste ajutoare, astfel încât, la iarnă, facturile la încălzire să fie suportabile.


Judecă tu: FMI – partener sau adversar?

Posted: 12 May 2011 10:33 AM PDT

Chiar dacă reprezentanţii FMI au plecat, măsurile recomandate stârnesc reacţii puternice în mediul economic şi de afaceri. E bun sau e rău FMI-ul? Este provocarea lansată săptămâna aceasta de Rodica Culcer. Invitaţi: Florin Pogonaru - preşedinte Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Bogdan Glăvan - profesor de economie, Florin Câţu - analist economic. Invitaţi permanenţi: Mihail Neamţu şi Andrei Cornea FMI a adus o anume filosofie a rigorii - cineva a obligat instituţiile statului să fie riguroase, crede preşedintele AOAR. Dezamăgirile din partea mediului de afaceri sunt însă foarte mari - TVA crescut, CAS ridicat. Dezamăgirea lui Florin Pogonaru - banii au mers pentru a fi cheltuiţi, pentru perpetuarea aceluiaşi sistem politic, alimentarea aceloraşi tare ale economiei. Banii s-au pierdut în cele zeci de mii de proiecte de investiţii începute şi neterminate. Ne-am angajat la cheltuieli publice care nu aveau a face cu posibilităţile noastre. Cel mai rău fapt: am încurajat o cultură care spune că statul e al nimănui şi că fiecare poate trage ce poate de la stat. AOAR a refuzat după două întâlniri convocările FMI: am constatat complezenţa FMI la o situaţie dată din România, explică Pogonaru, făcând referire directă la cheltuiala fără control, la modul de a impune noua legislaţie. Înregistrarea integrală AICI FMI este în esenţa ei o agenţie interguvernamentală, care funcţionează exact ca agenţiile pe care a venit să le restructureze, subliniază şi profesorul Bogdan Glăvan. Criza este o problemă de sistem, o problemă care ţine de o economie eficientă, pentru care privilegiile acordate de FMI nu ar trebui să mai existe. Investitorul străin atât aşteaptă: să vadă unde e FMI, pentru a vedea de unde poate cumpăra ieftin. Suntem vinovaţi cu toţii că în statul român supravieţuiesc şefii cu suitele lor, atrage atenţia preşedintele AOAR. În sistemul privat, ar fi de neconceput. Societatea românească trebuie să se revolte împotriva unui stat al nimănui, crede Florin Pogonaru. AICI Misiunea FMI pe înţelesul tuturor


Ieşirea din recesiune - dezbatere la TVR INFO

Posted: 13 May 2011 01:21 AM PDT

România a ieşit din recesiune. Cel puţin din punct de vedere statistic, recesiunea s-a încheiat. Economia României a crescut în trimestrul întâi al acestui an cu 0,6 la suta în comparaţie cu ultimul trimestru din 2010.Tehnic, pentru a ieşi din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze două trimestre consecutive de creştere economică. Datele Institului Naţional de Statistică au arătat creştere şi pentru ultimul trimestru al anului 2010, de 0,1%.Mai multe informaţii, în dezbaterea desfăşurată la TVR INFO cu invitaţii: Gabriel Bohâlţeanu - Consultant Financiar şi în direct prin telefon: Aurel Popeascu - preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase; Sorin Minea - preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi Dragoş Frumosu - preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.


Niciun comentariu: