Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


Bogdan Aurescu propune organizarea unui Forum româno-american în 2010

Posted: 16 Nov 2009 04:00 PM PST

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită de lucru la Washington, le-a propus oficialilor americani organizarea, în prima parte a anului 2010, a unui Forum de afaceri româno-american pentru a marca 130 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii, informează Ministerul Afacerilor Externe.

 

Bogdan Aurescu a avut luni întrevederi cu oficiali americani din Departamentul de Stat: Pamela Quanrud, adjunct al asistentului pentru Europa de Nord, Europa Centrală şi statele baltice al secretarului de stat, Nancy McEldowney, adjunct principal al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat, şi Dan Russel, adjunct al asistentului pentru Rusia, Ucraina şi Belarus al secretarului de stat şi negociatorul american în formatul '5+2' privind soluţionarea conflictului transnistrean.

 

Unul dintre subiectele centrale ale întrevederilor a fost întărirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic româno-american, în special în contextul aniversării, anul viitor, a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane. Secretarul de stat MAE a convenit cu oficialii din Departamentul de Stat american iniţierea în intervalul imediat următor a unor consultări pentru a identifica modul de marcare a aniversării celor 130 de ani de relaţii diplomatice cu SUA. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avansat ideea organizării, în prima parte a anului 2010, a unui Forum de Afaceri româno-american, ca parte a acestui set de evenimente.

 

Bogdan Aurescu a menţionat progresele României în îndeplinirea criteriilor tehnice de acces în programul Visa Waiver şi a subliniat importanţa colaborării strânse cu partea americană, inclusiv prin Ambasada SUA la Bucureşti, pentru a reduce rata de refuz a solicitărilor de viză. Oficialii americani au exprimat întreaga disponibilitate pentru a lucra împreună cu România în acest sens, orizontul temporal de finalizare a acestui demers depinzând inclusiv de capacitatea autorităţilor americane de implementare a sistemului electronic de monitorizare a ieşirilor de pe teritoriul SUA.

 

Aurescu a mai discutat cu oficialii americani aspecte ale relaţiei bilaterale şi teme de interes comun de pe agenda internaţională, întâlnirile de la Departamentul de Stat continuând discuţii începute în timpul recentei vizite la Bucureşti (22 octombrie) a vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden. Interlocutorii au exprimat satisfacţia pentru rezultatele acestei vizite, care şi-a atins, în întregime, obiectivele propuse, atât în plan bilateral, cât şi în context regional, susţine sursa citată.

 

Demnitarul român a reiterat interesul părţii române pentru aprofundarea consultărilor cu SUA pe tema Afganistanului, ulterior anunţării, de către Administraţia de la Washington, a noii strategii privind această ţară. De asemenea, Bogdan Aurescu a exprimat disponibilitatea României pentru continuarea discuţiilor privind perspectivele noului proiect al scutului antirachetă propus de preşedintele Obama, în contextul dezbaterii în curs din cadrul NATO, în conformitate cu principiul indivizibilităţii securităţii statelor aliate.

 

A avut loc, totodată, un schimb de opinii asupra Noului Concept Strategic al NATO, secretarul de stat Bogdan Aurescu prezentând priorităţile României legate de necesitatea reflectării corespunzătoare a noilor riscuri şi ameninţări şi a redefinirii relaţiilor Alianţei cu statele partenere. În context, a fost subliniată necesitatea ca Noul Concept Strategic al NATO să includă, de o manieră cuprinzătoare, dimensiunea securităţii energetice.

 

Un loc aparte în discuţii a revenit situaţiei din vecinătatea estică a României, cu accent asupra problematicii Republica Moldova. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat, în acest context, satisfacţia părţii române pentru rezultatele deosebite ale recentei vizite la Bucureşti a primului-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, adresând, în acelaşi timp, mulţumiri oficialilor americani pentru sprijinul consistent acordat Guvernului de la Chişinău. Au fost discutate, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării româno-americane pe această temă.

 

Secretarul de stat Bogdan Aurescu întreprinde, în perioada 16-22 noiembrie, un turneu de lucru în Statele Unite ale Americii şi Canada. Vizita în SUA va continua în cursul zilei de marţi, cu întâlniri la Departamentul Apărării şi Consiliul Securităţii Naţionale.

 

Sursa: mae.ro


Consulatul Romaniei la Ciudad Real

Posted: 16 Nov 2009 04:00 PM PST

La data de 10.11.2009, si-a inceput activitatea la Ciudad Real Consulatul Romaniei situat in Calle Mata nr.37, avand ca orar de functionare intervalul 9.00-17.00, de luni pana vineri.

 

Noul oficiu consular de cariera are in responsabilitate circumscriptiile formate din comunitatile autonome Castilla-La Mancha (Toledo, Ciudad Real, Albacete, Cuenca si Guadalajara) si Extremadura (Caceres si Badajoz) si vine in sprijinul cetatenilor romani din provinciile mentionate cu o gama larga de servicii consulare, respectiv eliberarea de documente de calatorie, de identitate, de acte de stare civila si acte notariale (procuri, declaratii).

 

In acelasi timp, Consulatul de la Ciudad Real acorda sprijin cetatenilor romani aflati in situatii dificile pe teritoriul Spaniei, ofera consultanta si asista cetatenii romani aflati in stare de detentie in Spania.

 

Datele de contact ale noului oficiu sunt: telefon fix 926.25.17.51, telefon de urgenta 609.513.790, mail cruciudadreal@telefonica.net

 

Sursa: madrid.mae.ro


Procedura de vot pentru alegerea Presedintelui Romaniei si a referendumului national

Posted: 16 Nov 2009 04:00 PM PST

sigla_mae1Ministerul Afacerilor Externe vă informează că, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1351 din 13 noiembrie 2009, pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 1259/2009 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 22 noiembrie, s-au realizat o serie de modificări de natură tehnică referitoare la normele de organizare a referendumului naţional. Astfel, alegătorul care se prezintă la vot nu mai semnează pe un singur tabel electoral ci va semna în două tabele: unul pentru alegerea preşedintelui – urmând a primi buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui şi într-un tabel electoral pentru referendum – şi va primi cele două buletine pentru referendum. De asemenea, alegătorii vor completa două declaraţii pe proprie răspundere că nu a votat nicăieri: una pentru referendum, una pentru alegerea preşedintelui, în funcţie de opţiunea de vot.

 

Astfel, procedura de vot pentru alegerea Preşedintelui României şi a referendumului naţional care vor avea loc pe data de 22 noiembrie 2009 este cea prevăzută de către Biroul Electoral Central prin Decizia nr. 49 din 29 octombrie 2009, cu modificările prevăzute în H.G. 1351 din 13 noiembrie 2009:

  • Alegătorul merge la secţia de votare şi prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare, care este verificat;
  • Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va întreba alegătorul dacă doreşte să îşi exercite dreptul de vot atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum sau numai pentru unul dintre aceste scrutine. În funcţie de procesul electoral pentru care alegătorul doreşte să îşi exercite dreptul de vot (poate vota şi pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendum sau pentru unul dintre procesele electorale, decizia îi aparţine exclusiv), preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta îi va înmâna alegătorului, în vederea completării, formularul declaraţiei pe proprie răspundere pentru alegerile prezidenţiale privind faptul că nu a mai votat şi nu va mai vota la altă secţie de votare, respectiv formularul declaraţiei pe proprie răspundere pentru referendumul naţional din 22 noiembrie 2009;
  • Alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum (pe care se votează cu „da" sau „nu"), neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări;
  • Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va înscrie alegătorul pe un tabel electoral pentru alegerile prezidenţiale şi pe un alt tabel electoral pentru referendum (îi sunt trecute toate datele personale - numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria şi numărul actului de identitate) şi unde alegătorul semnează, în funcţie de opţiunea exprimată, atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum, sau numai pentru unul dintre aceste scrutine; decizia îi aparţine.
  • În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur eveniment electoral şi va semna, după caz, fie în tabelul destinat semnăturii pentru exprimarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României, fie în tabelul destinat semnăturii pentru exercitarea dreptului de vot la referendumul naţional, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta, va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, acea rubrică de semnătură rămasă neutilizată din tabelul respectiv;
  • În baza semnăturii în tabel, alegătorul va primi o ştampilă cu menţiunea "VOTAT" şi, după caz, pentru alegerea Preşedintelui României, un singur buletin de vot, respectiv buletinul de vot destinat alegerii Preşedintelui României; în situaţia în care alegătorul semnează în copia de pe tabelul electoral numai pentru referendum, va primi cele două buletine de vot conţinând cele două probleme supuse consultării, iar în cazul în care alegătorul semnează în copia de pe lista electorală atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum, va primi cele trei buletine de vot;
  • Buletinele de vot conţinând cele două probleme supuse referendumului vor fi tipărite în culori diferite, buletinul de vot nr.1 va fi negru şi cel nr. 2 va fi albastru;
  • Apoi, alegătorul intră în cabina de vot şi votează. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează – pentru alegerile prezidenţiale şi „da" sau „nu" pentru referendum;
  • După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le vor introduce în fiecare dintre cele 3 urne (una pentru alegerile prezidenţiale şi 2 pentru referendum), având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia;
  • Aşadar, secţiile de vot vor fi dotate cu trei urne, una pentru fiecare tip de buletin de vot;
  • Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţionarea vizibilă corespunzătoare a urnelor şi vor da îndrumări alegătorilor pentru a introduce buletinele de vot în urnele special destinate acestora;
  • Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea special destinată nu atrage nulitatea acestuia;
  • Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta care aplică pe actul de identitate al alegătorului ştampila cu menţiunea „VOTAT" sau un timbru autocolant, după caz.

 

Atenţie, conform Deciziei BEC nr. 49 din 29 octombrie 2009, alegătorii care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Preşedintele României şi la referendumul naţional din data de 22 noiembrie 2009, pentru ambele evenimente electorale sau pentru unul singur dintre acestea, şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „Votat" şi data scrutinului, nu-şi vor mai putea exercita încă o dată dreptul de vot, în data de 22 noiembrie 2009.

 

Informaţii privind procedura de vot precum şi alte materiale utile se regăsesc în cadrul secţiunii dedicate alegerilor prezidenţiale şi referendumului de pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633 şi pe site-urile misiunilor diplomatice.

 

De asemenea, informaţii suplimentare referitoare la organizarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului naţional în străinătate pot fi urmărite pe contul de Twitter al MAE, link: http://twitter.com/MAERomania, precum şi pe pagina de Facebook a MAE, link: http://www.facebook.es/pages/Bucharest-Romania/Ministry-of-Foreign-Affairs-Romania/151413047167.

 

De asemenea, conform legislatiei in vigoare (Legea 370/2004 cu modificarile si completarile ulterioare) votarea pentru alegerile prezidentiale si referendumul national incepe si in strainatate la ora 7.00, ora locala a fiecarei sectii de votare si se desfasoara pana la ora 21.00, ora locala a fiecarei sectii de votare, cand sectia de votare se inchide. In acest sens, Ministerul Afacerilor Externe le recomanda cetetenilor romani din afara tarii sa se prezinte din timp pentru a-si exercita dreptul de vot.

 

Romanian-Portal News


Niciun comentariu: