Stiri din finante

Stiri din finante


Banca Mondială: România are cele mai proaste și mai scumpe drumuri din Europa

Posted: 02 Feb 2010 08:00 AM PST

România a atins o nouă performanţă negativă: are cele mai proaste drumuri, cele mai puţine autostrăzi şi cel mai mare preţ pentru un kilometru de drum construit, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, citat de Realitatea.NET.


Fitch a îmbunătăţit perspectiva de rating a României la 'stabilă'

Posted: 02 Feb 2010 10:57 AM PST

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit, marţi, de la 'negativă' la 'stabilă' perspectiva de rating a României şi a confirmat totodată ratingul pentru împrumuturi pe termen lung în valută şi în lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivând decizia prin condiţiile economice mai bune.


Suprafața spațiilor de birouri livrate în Capitală va scădea cu 60% în 2010, iar cererea va stagna

Posted: 02 Feb 2010 11:59 AM PST

Suprafața de spații de birouri care va fi finalizată în 2010 în București va fi mai redusă cu circa 60% față de cea livrată anul trecut, în condițiile în care gradul de ocupare s-a diminuat semnificativ, iar cererea va ramâne la un nivel similar, estimează BNP Paribas Real Estate, citată de Mediafax Business.


Ce riscă micii patroni care îşi umflă cheltuielile

Posted: 02 Feb 2010 01:46 PM PST

Nu luaţi nicio decizie de eficientizare a activităţii până nu citiţi Codul Fiscal sau până când nu consultaţi un specialist: puteţi să pierdeţi bani sau chiar să fiţi acuzat de evaziune fiscală.


Fiscul a început executarea silită a Altex

Posted: 02 Feb 2010 01:56 PM PST

Compania Altex România SRL, care face parte din grupul Altex, cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice din ţară, apare pe lista cu datornici la stat, fiind în executare silită, scrie Capital.ro


BNR a redus dobânda cheie cu 0,5%, până la 7%

Posted: 03 Feb 2010 02:56 AM PST

Reducerea dobânzii cheie se va face începând cu data de 4 februarie 2010 şi stimulează investiţiile şi consumul.


Topul firmelor private executate silit pentru datorii la stat

Posted: 03 Feb 2010 03:00 AM PST

În topul datornicilor executaţi silit pentru datorii la bugetul de stat, mai mari de 10 milioane de lei se află Galaxy Tobacco, cu peste 475 de milioane de lei, urmată de UCM Reşiţa, cu 118 milioane de lei şi de firmele fraţilor Micula, care, cumulat, adună datorii la bugetul de stat de peste 114,4 milioane de lei. Citeşte topul firmelor private care sunt executate silit pentru datorii la bugetul de stat, mai mari de 10 milioane de lei.


Prima companie de asigurări de viaţă care intră în faliment: KD Life

Posted: 03 Feb 2010 06:18 AM PST

KD Life, companie de asigurări de viaţă, a fost învinsă de criză financiara şi a intrat în faliment,


Leul va continua să se întărească pe fondul semnalelor pozitive, deşi BNR a redus dobânda

Posted: 03 Feb 2010 08:43 AM PST

Decizia BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, a fost aşteptată de piaţă şi nu va avea efecte asupra leului, care va continua să se aprecieze faţă de moneda europeană pe fondul mai multor semnale pozitive legate de economia românească, consideră analiştii economici.


Banca Mondială a propus un sistem în care salariile unor bugetari sunt îngheţate pe termen nedefinit

Posted: 03 Feb 2010 09:26 AM PST

Recomandările au fost transmise comisiei interministeriale care lucrează la îmbunătăţirea Legii de salarizare unitară în sectorul bugetar.


Ce faci când banca se pregăteşte să te execute

Posted: 03 Feb 2010 09:51 AM PST

Începând cu această lună, băncile se pregătesc să treacă la executarea silită pe bandă rulantă a datornicilor.


Bechtel ameninţă că închide şantierul autostrăzii Transilvania pentru că statul român nu-i mai dă bani. Ministerul ridică din umeri: „nu sunt bani”

Posted: 03 Feb 2010 09:54 AM PST

Pentru că nu şi-a primit nici măcar toţi banii de anul trecut, Bechtel a anunţat că va trece la concedieri colective. Sindicaliştii spun că au primit deja deciziile. Ministerul Transporturilor aşteaptă rectificarea bugetară.


CSA: Nu îi putem ajuta pe şoferii care au probleme cu poliţele RCA la service-uri

Posted: 03 Feb 2010 12:25 PM PST

Mulţi dintre românii care şi-au lovit maşinile şi au ajuns în service-uri s-au lovit de probleme din cauza conflictelor dintre companiile de asigurări şi centrele de reparaţii auto.


Garanţii de criză: Rău platnicii pot pierde şi maşina dacă apartamentul e prea ieftin

Posted: 04 Feb 2010 01:54 AM PST

Pierderea imobilului personal folosit drept garanţie nu este cel mai grav lucru care se poate întâmpla unui restanţier. Uneori acesta nu este suficient, în acest caz banca va cere bani în plus sau poate cere vânzarea altor bunuri.


Mugur Isărescu, fericitul posesor al celui mai bun job din România

Posted: 04 Feb 2010 03:07 AM PST

Guvernatorul BNR are cel mai bun job din România, potrivit unui sondaj realizat de realitatea.net în rândul a circa 40 de consultanţi şi şefi de firme HR de pe piaţa locală. Unul din argumente: "Îşi tipăreşte singur salariul".


Joburi la care se stă degeaba

Posted: 04 Feb 2010 06:13 AM PST

Deşi pare greu de crezut, în 2010 există angajaţi care merg la serviciu doar "ca să aibă de unde pleca de acasă". Dacă primesc şi leafă pentru asta, cu atât mai bine.


BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%

Posted: 04 Feb 2010 07:28 AM PST

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, pentru a noua lună consecutivă, în conformitate cu aşteptările analiştilor, şi a reafirmat că recuperarea economică din zona euro va fi moderată şi neregulată în 2010.


MFP propune un mecanism de garanţii pentru ca beneficiarii de bani UE să ia mai uşor credite

Posted: 04 Feb 2010 08:39 AM PST

Ministerul Finanţelor Publice vrea să implementeze un mecanism de garantare pentru beneficiarii de fonduri UE ce nu-şi pot asigura banii necesari din surse proprii, fondul de garantare mandatat de minister urmând să emită garanţii în numele statului în favoarea băncilor pentru acordarea de credite.


Fitch a îmbunătăţit perspectiva a patru bănci româneşti, după decizia similară privind România

Posted: 04 Feb 2010 08:53 AM PST

Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit joi de la "negativă" la "stabilă" perspectiva şi a confirmat ratingurile pentru împrumuturi în cazul BCR, BRD, UniCredit Ţiriac Bank şi Banca Românească, la două zile după ce a luat o măsură similară în legătură cu perspectiva ratingului suveran.


Gândul: Autostrada Bechtel stă şi aşteaptă un credit salvator. Deocamdată nu se ştie cine îl ia, cum îl ia şi cât va fi de mare

Posted: 04 Feb 2010 12:39 PM PST

Singura posibilitate ca Bechtel să mai poată construi anul acesta măcar un kilometru de autostradă este un credit garantat de stat, dar există multe incertitudini: nu se ştie cine îl ia, cât ia şi cum "fentează" deficitul.


„Regele asfaltului”, păcălit cu o şpagă

Posted: 04 Feb 2010 12:50 PM PST

Costel Căşuneanu ar fi fost dus de nas de judecătorul Florin Costiniu, care i-ar fi promis un verdict imposibil pentru a păstra mita primită, scrie EVZ. "Cătălin Voicu a primit de la Cășuneanu 200.000 euro pentru a interveni pe lângă judecătorii ICCJ", notează și România liberă.


Paradoxul CFR: e prea săracă pentru a cumpăra energie ieftină

Posted: 04 Feb 2010 12:54 PM PST

Cu datorii către stat de 126 milioane de euro, compania de infrastructură CFR SA pierde lunar un milion de euro pentru că nu-şi poate cumpăra electricitate de pe piaţa liberă, scrie Gândul.


Mai mult de jumătate din bănci au obţinut profit în 2009

Posted: 04 Feb 2010 01:19 PM PST

Puţin mai mult de jumătate din cele 42 de instituţii de credit au închis anul trecut fără pierderi, profitul realizat de acestea depăşind de trei ori nivelul câştigului rezultat la nivelul sistemului bancar, a declarat pentru Mediafax directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.


Ce preferați: moneda europeană sau mai mulţi kilometri de autostradă?

Posted: 04 Feb 2010 03:20 PM PST

Într-un interviu pentru EVZ, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declară că doreşte mărirea deficitului bugetar peste limitele acceptate de oficialii UE pentru a avea fondurile necesare în demararea lucrărilor de infrastructură. Din cauza lipsei banilor, şeful de la Transporturi spune chiar că preferă amânarea adoptării euro în schimbul dezvoltării infrastructurii.


Leul îşi continuă deprecierea

Posted: 05 Feb 2010 12:38 AM PST

La începutul şedinţei valutare de joi, leul era cotat în apropiere de 4,1040 unităţi/euro, dar ulterior a pierdut constant teren în faţa monedei europene până la 4,13 lei/euro, iar la 13:55, euro era cotat în apropierea valorii de 4,1280 lei.


Guvernul disponibilizează bugetari, dar nu renunţă la bonusuri. Fondurile pentru prime au crescut în 2010

Posted: 05 Feb 2010 01:55 AM PST

Persoanele cu contracte colective de muncă vor primi salarii de merit şi prime de vacanţă . Aproape 15% din totalul angajaţilor din instituţiile publice beneficiază de aceste avantaje. Între timp, Ministerul Educaţiei a anunţat deja că intenţionează să defiinţeze 15.000 de posturi din învăţământ.


BNR se aşteaptă la inflaţie maximă

Posted: 05 Feb 2010 01:58 AM PST

Inflaţia a continuat să se reducă anul trecut, mai ales în ultima parte a anului, însă BNR a ratat ţinta de inflaţie, ca urmare a scumpirii ţigărilor. "Dacă produsele din tutun ar fi eliminate din indicele de consum, dezinflaţia ar fi evidentă", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


Mugur Isărescu: „Un pericol mare este instalarea unei stari de euforie"

Posted: 05 Feb 2010 03:35 AM PST

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5%


BNR ia în calcul pentru 2010 scumpiri la gaze, energie termică şi electricitate

Posted: 05 Feb 2010 07:52 AM PST

BNR ia în calcul, în scenariu de bază privind prognoza de inflaţie, o creştere a tarifelor în acest an de 5% la gaze, 4% la electricitate şi 5,2% la energie termică, cu excepţia ultimei categorii celelalte scumpiri fiind cu mult peste estimările anterioare realizate de banca centrală.


Hagi stabileşte un record imobiliar de criză: le-a vîndut o vilă chinezilor cu 4 milioane de euro

Posted: 06 Feb 2010 01:22 AM PST

Într-o vreme în care tranzacţiile imobiliare sînt îngheţate, Gheorghe Hagi a reuşit să obţină un preţ bun pentru o vilă din Constanţa, ochită de oficiali chinezi pentru a-şi stabili acolo consulatul.


China se aşteaptă la o creştere economică de 10% în anul 2010

Posted: 08 Feb 2010 12:23 AM PST

Creşterea Produsului Intern Brut al Chinei (PIB) al Chinei se va accelera la 10% în acest an, de la 8,7% în 2009, potrivit estimării Academiei de Ştiinţe din China, citată de presa locală.


Pe 25 ianuarie se deschide cel mai mare mall din România

Posted: 08 Feb 2010 01:21 AM PST

Sun Plaza îi pune în umbră pe comercianţii din sudul Capitalei. Celelalte centre comerciale vor înregistra o scădere a numărului de vizitatori, în special în prima lună, spun specialiştii.


Nokia, acuzată în SUA că a publicat informaţii false

Posted: 08 Feb 2010 01:34 AM PST

Compania finlandeză Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a anunţat că este subiectul unui proces iniţiat la o instanţă din SUA, în care este acuzată că a publicat în 2008 informaţii incorecte referitoare la producţia şi vânzarea anumitor aparate.


Broker Cluj își va reduce capitalul ca să dea dividende pentru prima dată de la listare

Posted: 08 Feb 2010 02:05 AM PST

Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere listată la Bursă, va propune acționarilor reducerea capitalului social pentru acoperirea pierderilor istorice din 2008, pentru a putea distribui dividende din profitul realizat în 2009, potrivit unui anunț al companiei.


Vlădescu: Sperăm să trecem la un acord de tip precautionary cu FMI

Posted: 08 Feb 2010 03:13 AM PST

România ar putea să treacă după următoarea evaluare de la un acord de împrumut de tip stand-by la un aranjament de tip "precautionary" cu FMI, care ar demonstra economia românească îşi revine consistent, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.


Firmele care angajează şomeri nu vor plăti o perioadă contribuţiile la asigurările sociale

Posted: 08 Feb 2010 04:33 AM PST


Leul s-a apreciat uşor în faţa euro, în ton cu regiunea, pe o piaţă fără mişcări ample

Posted: 08 Feb 2010 05:10 AM PST

Moneda naţională a recuperat luni o parte din terenul pierdut în faţa euro în şedinţele anterioare, până la 4,13 lei/euro, în condiţiile în care şi alte monede din regiune au avut o tendinţă similară de apreciere.


Criza din imobiliare, văzută de cel mai discret investitor din domeniu

Posted: 08 Feb 2010 05:51 AM PST

Alexander Hergan, unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, a fost implicat în ultimii ani în cele mai mari afaceri din industrie – vânzarea clădirii de birouri Charles de Gaulle Plaza pentru 85 mil. euro şi a mall-ului Iris Shopping Center din Titan pentru 140 mil. euro.


PETROL - British Profit

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Cea mai mare companie petrolieră din Europa după capitalizare, British Petroleum (BP), a înregistrat un profit net de 4,38 miliarde de dolari în trimestrul patru al anului trecut, scrie Reuters.


COMPANII - Cine ia Miramax?

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Zece investitori își manifestaseră, până săptămâna trecută, interesul privind preluarea diviziei Miramax a companiei Walt Disney, prețul inițial de vânzare fiind estimat la 700 milioane de dolari, potrivit „New York Times".


INVESTIȚII - Colecționarul Dell

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Compania de investiții MSD Capital – controlată de miliardarul Michael Dell, fondatorul Dell Inc., producătorul de computere cu același nume – a cumpărat aproximativ 185.000 de fotografii de colecție, din secolul XIX, ale agenției Magnum Photos, scrie Bloomberg.


FASHION - Tot înainte

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Mulțumiți de rezultatele obținute în cei cinci ani de parteneriat, reprezentanții companiei Elmec România – distribuitorul autorizat al brandului Nike pe plan local și unul dintre cei mai importanți jucători pe piața autohtonă de fashion și sport – au prelungit cu încă trei ani (până în 2012) contractul de distribuție exclusivă a produselor Converse, unul dintre brandurile comercializate de Elmec.


BĂNCI - Dobândă ca‑n 2007

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Dobânda‑cheie a ajuns la 7%, după ce Banca Națională a României (BNR) a coborât nivelul, pe 3 februarie, cu jumătate de punct procentual și a decis menținerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele băncilor.


PREVIZIUNI - Cu sau fără FMI

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Kenneth Orchard, analistul agenției de rating Moody's, crede că „România nu va finaliza acordul cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană" și va prefera să atragă bani de pe piețele internaționale, mai ales datorită condițiilor impuse de FMI, a declarat acesta postului de televiziune The Money Channel.


MASS‑MEDIA - Hârtia – un lux

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

În opinia lui Mario Garcia – renumitul specialist american în conceptul de presă, cel care a realizat, printre altele, un nou layout pentru publicații ca „The Wall Street Journal" sau „The Miami ­Herald" și care lucrează în prezent la „redesenarea" cotidianului „România liberă" – ziarul tipărit va fi în viitor un fel de obiect de lux, pe care oamenii îl vor citi doar pentru a‑și satisface plăcerea de a‑i răsfoi paginile.


ȘOMAJ - Coșmarul spaniol

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Peste patru milioane de șomeri s‑au înregistrat în luna ianuarie în Spania, ceea ce înseamnă o creștere cu 3,1% față de decembrie 2009, potrivit statisticilor publicate de Ministerul Muncii din Spania.


COVER STORY: Cum se fabrică o mască CEO de succes

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Ce relație există între brandul personal al CEO‑ului și cel al companiei pe care o conduce? Și în ce măsură contribuie imaginea șefului unei companii, până la urmă, la performanța businessului? Ori la capacitatea unei companii de a ieși întărită din criză?


Chase Corp. a terminat al doilea mare proiect din Second Life: o clinică pentru Centrul Medical Unirea

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Cea de‑a doua viață a businessului sau despre cum să faci bani adevărați dintr‑o economie virtuală.


Cuvinte meșteșugite

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Citatele președintelui Barack Obama sunt vii și pline de conținut. „El nu doar vorbește, el pur și simplu NE ARATĂ punctele sale de vedere", spunea un comentator. De aceea Obama e considerat unul dintre cei mai mari comunicatori ai mileniului trei.


Unde a dispărut Toni Delaco?

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Este greu de crezut că popularului personaj din reclamele din seria Toni Delaco i s‑au dezumflat mușchii. Dar nu și exclus.


Alin Burcea și Dragoș Anastasiu își regândesc strategia de dezvoltare pentru 2010

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

În „Romania, the land of choice", anul turistic 2010 ar putea fi mai dificil decât 2009. Doi dintre greii pieței în fața acelorași probleme. Alegerile lor?


„Faceți investițiile!“

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Andreas Treichl de la Erste despre relația de nota 3 dintre politicieni și bancheri și despre șansa unică a României.


Se vor cumpăra mai multe mașini hibride?

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Partea bună: segmentul mașinilor eco este singurul cu șanse de creștere anul acesta. Partea proastă: în România nu va depăși 1% din totalul pieței.


Cum a ratat exitul Adrian Crivii (Darian)

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

O singură pagină, în format A4, a fost suficientă pentru ca Adrian Crivii, managerul companiei Darian, să rateze cel mai mare deal de la înființarea firmei, acum aproape 20 de ani, și până astăzi.


Celălalt Gates

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Ce să faci împotriva foametei, a epidemiilor și a sărăciei glo­bale? Din câte spune Bill Gates, este nevoie de cercetare‑dezvoltare, software și mulți, mulți bani.


i‑Aproape bun

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Însemnări despre un eveniment Apple care nu a reușit să impresioneze.


Cu iPad înainte

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

De ce tabletul Apple nu reprezintă – încă – o a doua venire. Dar despre cine vorbim noi aici?


War World Tablet

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Războiul a început: Google lucrează la dezvoltarea unui tablet PC, în replică la recenta lansare a iPad Apple. Google a postat pe http://dev.chromium.org un videoclip în care Glen Murphy, unul dintre designerii sistemului de operare Chrome, prezintă o schiță a viitoarei interfețe pentru un tablet PC.


Efectul finlandez

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Nokia anunță o reducere cu până la 10% a prețurilor smartphone‑urilor sale, intrând astfel în competiție cu dispozitivele ieftine ale Samsung sau Sony Ericsson, scrie Reuters.


micronews

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Google va deschide un magazin online prin care să vândă softuri de business dezvoltate de alte companii, care adaugă noi capabilități sau se integrează aplica­țiilor proprii Apple a lansat săptămâna trecută versiunea 3.1.3 a iPhone OS, un upgrade minor ...


Guțeriev: povestea unui miliardar condamnat la moarte

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

De ce l‑ar grația Kremlinul pe unul dintre miliardarii ruși fugiți la Londra de frica pușcăriei? Simplu. Mihail Guțeriev ar putea salva un proiect personal al președintelui Medvedev, „Liniște în Ingușeția".


Formula FlyNiki

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Fostul pilot de Formula 1 Niki Lauda a aterizat săptămâna trecută pe aeroportul din Sofia, după ce a pilotat prima cursă a companiei sale de zboruri low‑cost FlyNiki care face legătura între Viena și capitala Bulgariei.


Raiul investitorilor străini

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Ungaria nu‑și dezminte statutul de cea mai generoasă țară din UE în ceea ce privește subvenționarea marilor investitori străini.


McRusia

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

McDonald's sărbătorește 20 de ani de la deschiderea primului restaurant în Rusia, anun­țând planuri ambițioase de extindere anul acesta, însemnând 45 de noi restaurante.


Nu mai tâșnește profitul

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Gigantul petrolier rus Rosneft a afișat un profit net corespunzător anului 2009 de 6,5 mld. dolari.


Integrare în loc de vânzare

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Primarul orașului croat Split, antreprenorul Zeliko Kerum, a spus săptămâna trecută că rețeaua sa de supermarketuri, „Kerum", nu mai este de vânzare.


Solidaritatea Fiatului

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Lucrătorii uzinei Fiat de la Tychy‑Polonia vor să obțină o parte din profitul realizat de proprietari anul trecut, scrie „Warsaw Business Journal".


Adio victorie

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Pe vremuri, războaiele se încheiau cu învingători și învinși. Între timp, lucrurile s‑au complicat. O privire asupra înțelesurilor unui concept eroic.


Mai viu de atât nu se poate

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Dracula. Există atât de mult bagaj atașat acestui nume încât, atunci când cineva îl rostește, e imposibil să nu‑ți imaginezi pe loc personajul. Se mai poate spune ceva nou despre el?


Ultimul Johnny Cash

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Albumul „American VI: Ain't No Grave", ce cuprinde ultimele înregistrări făcute de Johnny Cash înainte să moară (în septembrie 2003), va fi lansat pe 26 februarie, ziua în care artistul ar fi trebuit să împlinească 78 de ani.


Banksy de celuloid

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Britanicul Banksy – cunoscut pentru graf­fiti­urile ce acoperă zidurile din mari orașe precum Londra, New York și Los Angeles și pentru consecvența cu care reu­șește să‑și ascundă identitatea – a debutat ca regizor, la Festivalul de Film de la Sundace (ce a avut loc între 21 și 31 ianuarie).


Vampiri grafici

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Povestea eroinei din seria de cărți „The Twilight" a scriitoarei americane Stephenie Meye, adolescenta Isabella „Bella" Swan ce se îndrăgostește de un vampir, prinde viață și în romane grafice, anunță „Entertainment Weekly".


Lumea Fridei

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Câteva din cele mai importante lucrări ale artistei mexicane Frida Kahlo (1907–1954) sunt expuse, până pe 18 aprilie, la Palais des Beaux‑Arts din Bruxelles.


Kusturica și pelicanul

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Regizorul de origine sârbă Emir Kusturica, ce a regizat „Arizona Dream" (1993) și „Underground" (1995), trece din nou în fața camerei de filmat, pentru a juca rolul unui tată în filmul „Nicostratos the Pelican", anunță IMDb.com.


Iron AC/DC

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Australienii de la AC/DC au scos un videoclip nou pentru piesa „Shoot To Thrill" (de pe albumul „Back in Black" din 1980), ce prezintă, în premieră, imagini din filmul „Iron Man 2", care va fi lansat în mai.


Amintiri de la volan

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Memoriile ultimului șofer al lui Adolf Hitler, Erich Kempka, ce au fost publicate pentru prima dată în germană în 1951 și reeditate într‑o formă completă în anul morții sale (1975), au fost publicate de curând și în engleză sub numele „I was Hitler's chauffeur: The Memoir of Erich Kempka".


Mama tuturor filmelor horror

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

„Psycho" împlinește 50 de ani, dar pare un film aproape în totalitate contemporan – noi îmbătrânim, el nu.


Bucureștiul meu

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Un oraș în Bărăgan, cu vreo două milioane de locuitori oficial, vreo trei și jumătate neoficial, cu istorie și cu librării pline de cărți despre el însuși. Puține subiecte au făcut mai mari furori prin librării decât „Bucureștiul".


Yo! It’s a kind of magic

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Harlem Globetrotters, echipa americană de baschet ce combină atletismul și spectacolul, revine în România pentru două spectacole pe care le va susține pe 25 martie la Sala Sporturilor din Cluj‑Napoca și pe 26 martie la Sala Polivalentă din București.


Extravagantul lord Flatley

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Lord Of The Dance, compania irlandeză de dans condusă de producătorul, coregraful și dansatorul Michael Flatley, revine pentru a treia oară în România pe 31 mai, la Sala Palatului din București. ­


Cetatea în flăcări albastre

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

După concertele susținute în 2000 și 2009 la București, chitaristul american Eric Sardinas revine în România pe 27 februarie, pentru a cânta la cea de‑a șasea ediție a Sighișoara Blues Festival (între 25 și 27 februarie, la Sala „Mihai Eminescu").


În tușe de familie

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Expoziția cu ilustrații realizate pentru poeziile lui Mihai Eminescu de pictorița și graficiana Ligia Macovei (1916–1998), deschisă până la sfârșitul lunii martie la Muzeul „Ligia și Pompiliu Macovei", este ocazia perfectă de a vizita discretul muzeu bucureștean (aflat în apropiere de centrul orașului, pe strada 11 Iunie 36–38) deschis publicului încă din 2002.


De‑a micul design

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

„Publică și tu!" – e îndemnul‑slogan sub care, la Muzeul de Artă Contemporană din București (MNAC), se vor desfășura până în toamnă mai multe ateliere adresate copiilor cu vârste între 8 și 14 ani.


Carte: Ryu Murakami - „Audiția“

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Editura: Polirom Preț: 22,95 lei În „Audiția“ (1999) – povestea unui producător de film care organizează audiții pentru un rol feminin fictiv doar pentru a‑și găsi aleasa – japonezul Ryu Murakami îmbină perfect experiența sa de scriitor cu cea de regizor de film. ...


Film: Jane Campion - „Bright Star“ (DVD)

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Disponibil: amazon.com Preț: 19,49 dolari „Bright Star“ (2009), regizat de americanca Jane Campion, reconstituie pasionanta poveste de dragoste dintre John Keats (unul dintre cei mai importanți poeți britanici de început de secol XIX) și Fanny Brawne (iubita și muza sa). Cu ...


Muzică: Langhorne Slim - „Be Set Free“ (CD)

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Disponibil: amazon.com Preț: 11,99 dolari Cu cel de‑al treilea album „Langhorne Slim“ (2009) – „un material impresionant, după cum îl descrie „All Music Guide“ – cântărețul american Langhorne Slim spune povești de dragoste cu final trist. Versurile simple amintesc de piesele ...


Indicatorul inversat

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

De ce ar trebui să pariați împoriva oricărei idei la modă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Despre reglementare, BRIC și PIGS.


Elegii de criză

Posted: 08 Feb 2010 02:00 PM PST

Principala măsură anticriză pare a fi numărarea zilelor până în vară, când se estimează că situația va fi mai bună. „Programul" – adică speranța că trecerea timpului ne va scăpa de criză – nu e nou: a fost aplicat și anul trecut.


S-a deschis drumul pentru listarea acţiunilor Fondului Proprietatea

Posted: 10 Feb 2010 09:47 AM PST

Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea a declarat miercuri că „sigur, acţiunile fondului vor fi listate pe bursă până la sfârşitul anului". Optimismul numărului unu din fond, este însă contrazis de şapte condiţii obligatorii care trebuie îndeplinite înainte de listare.


Pentru Renault, criza se prelungeşte şi în 2010

Posted: 11 Feb 2010 05:49 AM PST

După un 2009 cu pierderi peste cele estimate de analişti, Renault se aşteaptă la un an marcat de 4.000 de concedieri şi o nouă scădere a vânzărilor.


Ce fac românii în trafic

Posted: 11 Feb 2010 07:20 AM PST

În timp ce se deplasează spre serviciu cu maşina personală sau cu RATB-ul, majoritatea românilor cu vârste peste 25 de ani vorbesc la telefonul mobil. În schimb tinerii ascultă muzică stocată pe telefonul mobil.


Foştii proprietari, obligaţi să mai trăiască 12 ani

Posted: 11 Feb 2010 08:03 AM PST

În timpul regimului comunist, sute de mii de români şi-au pierdut peste noapte proprietăţile. La 20 de ani de la căderea comunismului, câteva zeci de mii de foşti proprietari mai trebuie să aştepte chiar 10 sau 12 ani pentru a obţine despăgubiri băneşti în valoare maximă de 500.000 lei şi aceasta în două tranşe anuale.


În ianuarie inflaţia a atins maximul ultimilor 5 ani

Posted: 12 Feb 2010 02:00 AM PST

În prima lună din 2010 preţurile la ţigări au înregistrat o creştere de 13,87% comparativ cu decembrie 2009, în timp ce costul energiei electrice s-a majorat cu 4,2%


România se cufundă în recesiune

Posted: 12 Feb 2010 02:26 AM PST

În ultimul trimestru din 2009 economia a scăzut cu 1,5% faţă de 0,6% în trimestrul al treilea. Practic, în loc să ieşim din recesiune ne-am afundat şi mai mult în ea.


Se depreciază leul

Posted: 12 Feb 2010 04:29 AM PST

Veştile proaste de la INS privind recesiunea şi inflaţia au făcut ca BNR să afişeze un curs de referinţă de 4,1270 lei/euro faţă de 4,1071 lei/euro ieri. E posibil ca în perioada următoare deprecierea leului să continue.


Rupert Murdoch vinde indicele Dow Jones

Posted: 12 Feb 2010 07:25 AM PST

Celebrul indice Dow Jones Industrial Average îşi va schimba zilele acestea proprietarul.


De la pariurile pe SIF la cele pe Dow Jones

Posted: 12 Feb 2010 07:26 AM PST

În ultimele trei săptămâni, românii au pariat pe indicele american Dow Jones circa 33 milioane de lei. Contractul futures pe Dow Jones se dovedeşte cel mai de succes nou instrument financiar lansat de Sibex în ultimii patru ani.


Datoria externă a României: 78 de miliarde de euro

Posted: 12 Feb 2010 07:37 AM PST

În ultimul an, datoria externă a crescut cu peste 6 miliarde de euro, în mare parte ca urmare a împrumuturilor luate de la Fondul Monetar Internaţional.


4.000 de persoane au reclamat la CSA companiile de asigurări

Posted: 12 Feb 2010 09:34 AM PST

Majoritatea acestor reclamaţii reprezintă sesizări ce privesc modul de soluţionare a dosarelor de daună, iar aproximativ 80% din aceste reclamaţii au fost soluţionate favorabil.


Sebastian Vlădescu, abonat la comisii şi comitete

Posted: 12 Feb 2010 09:37 AM PST

Actualul ministru al Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a încasat 96.270 de euro de la Fondul Proprietatea, CEC şi Romavia, deoarece a fost membru în consiliul de administraţie la cele trei instituţii, se arată în declaraţia de avere depusă la guvern.


Niciun comentariu: