Zi de Zi

Zi de Zi


Banca Transilvania ieftineste creditele în lei

Posted: 21 Feb 2010 03:30 PM PST

 

Banca Transilvania (BT) reduce, începând cu 1 martie 2010, cu 0,5% dobânzile active aferente creditelor în sold, care au o dobânda de peste 14,5%, se arata într-un comunicat al BT, citat de Agerpres. Este vorba de creditele în lei, atât pentru persoanele fizice, cât si pentru companii. Pe de alta parte, BT a scazut deja dobânzile aferente creditelor nou acordate din 9 februarie 2010. Pentru cardurile de debit si de credit dobânzile BT ramân neschimbate. "Ieftinirea creditelor de catre Banca Transilvania este o noua etapa dintr-un proces mai lung, demarat de BT în 2009, de aliniere a dobânzilor active pentru clientii sai. Având un evident caracter pragmatic, aceasta actiune are loc în paralel cu reducerea costurilor la creditele noi, pentru care BT are o oferta completa, care se situeaza acum la nivele comparabile cu anii 2007 - 2008, perioada de vârf a creditarii", se arata într-un comunicat al companiei.


Înscaunarea Procurorului. Între Adevar si Dreptate, Micul Titulescu a ales România Corecta

Posted: 21 Feb 2010 02:58 PM PST

Victor Ponta este noul presedinte al PSD. Soarta si istoria l-au ales. Initialele nu gresesc. Ponta Sârbu Daciana. PSD. Cine a avut rabdare 18 ani pentru a-l rapune pe Nicolae Ceausescu?! În noiembrie 2009 la prezidentiale Frica a învins Ura, sau, clasic pentru epoca postrevolutie, Securitatea a învins Partidul. La Congresul PSD de sâmbata de la Romexpo, razbunarea lui Ion Iliescu, - si, de asta data, acelasi personj istoric a asteptat doar cinci ani, - a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, a învins. Ideea de continuitatea a lui Mircea Geoana, acompaniat de Marean Vanghelie, si sprijinit de fidelii din judete, a fost aruncata la cosul de proiecte al istoriei. Alegerea lui Victor Ponta a fost solutia învingatoare. Astfel, se va armoniza vasta experienta politica a echipei lui Ion Iliescu, la 80 de ani, cu maturitatea si dorinta înca de putere si decizie a generatiei lui Adrian Nastase, undeva în jurul vârstei de 60 de ani, si cu cea de 40 ani, a carui reprezentat de marca începând de azi este noul presedinte al PSD. Victor Ponta e fostul procuror mandatat sa reconstruiasca PSD. Singur. În România Corecta din pacate nu e loc de liderii ce l-au facut presedinte. Înca la ora la care scriu aceste rânduri, vechii lideri ai PSD nu au scapat de meteahna: Victor Ponta este un baiat... Exista Iliescu, exista Nastase si vicepresedintii, dar unul e presedinte. Exemplul pacii si întelegerii propovaduite de Mircea Geoana e înca proaspat...

 

O zi de jurnalist la Zi de zi

Am decis sa reprezint cotidianul Zi de zi la acest eveniment din viata PSD, asa cum am facut-o de multe ori pîna în anii trecuti. O buna scoala de presa pentru orice jurnalist de provincie. Din pacate din presa mureseana, din cele vreo 23 de organe de presa, Zi de zi si Ziarul de Mures, iarasi, au fost singuri. Esenta celor întâmplate la Romexpo ati vazut-o multi la TV, asa ca voi încerca o relatare desi post eveniment a momentelor Congresului.

Dupa o mai atenta documentare a ceea ce venea dinspre zona social democratilor în saptamâna premergatoare, am decis vineri sa merg la Bucuresti. Chiar daca vinerea e cea mai încarcata, doua trei întâlniri, lansare Centru dializa Sângeorgiu de Mures, poveste cu consultantii americani ai B Braun, sedinta de final la Ziarul de Mures, trecere în alergare pe la întâlnirea prefect si primarii cu parlamentarii, interviuri la manifestarea de acordare a diplomelor de excelenta în agricultura, finalizare revista speciala eveniment regional Dafcochim, seara la Balul vânatorilor, un ragaz la Clubul presei, inchiriat, domnule Briscaru, mutat la Square no. 7, am atipit trei ore. Deplasare înspre Sighisoara. Schimb de masini. Purces la drum cu primarul Dorin Danesan si un consilier judetean. Evident, ca toti soferii de pe sosele, nemultumirea-i generala, fara de solutie parca în România. Sunt gropane, cratere imense în DN 1. Daca într-o zi, 15.000 de soferi ar da în judecata Drumurile Nationale, sa îl mai vad pe ministru Berceanu cum zâmbeste în fata camerelor. Sau orice ministru al transporturilor. Cât mai fierbe oare mamaliga?!

 

Mitrea, neconditionat la Sighisoara

Off the record. Acum cu Ponta presedinte nu mai e o problema a dezvalui. Prim presedintele PSD Mures era framântat.

"- Mi-a cerut Mitrea un singur lucru în viata.

- Ma votezi?, mi-a zis simplu la telefon.

- Da.

- Te trec pe lista de vicepresedinti."

Asta a fost tot, spune Dorin Danesan. Pai cum sa nu îl votez pentru câte a facut omul asta pentru Sighisoara.

No comment.

Îi era de filiala unde e nr. 2. Ei au decis Geoana. Si nimeni, aproape niciunul de la vârf, nu îl întelegea. Si câta dreptatea avea. Sortii i-au surâs...

Consilierul sighisorean facea slalom printre gropi si asculta din experientele politice ale lui Dorin Danesan. Planuri gata ce urmeaza a fi finatate în Cetate. "2012 nu e departe, dar constiinta e mai puternica. Trebuie sa las cetatea gata. Sa fiu mândru ca am fost primar de Sighisoara", îsi spunea parca edilul burgului medieval.

Dupa câteva ore, Mitrea, cel cazut si renascut, avea sa reconfirme crezul primarului. "M-am nascut la Sighisoara..."

 

Expozitia de pesedisti. Romexpo.

Delegatii curg dupa 10.00 înspre Romexpo, reper al constructiei comunismului, care se dovedeste a fi o hala industriala plina de scaune, într-o înghesuiala de nedescris la intrare. Cât de mici sunt oamenii pe care îi vedem atât de mari la TV. Si ziaristii, dar mai ales politicienii... Care vin de pe la hotel, care din dubite, autocare, extrem de putine Dacii, si o multitudine de masini bengoase, ca doar programul rabla îsi face efectul...

Grupuri de sprijin si sau de presiune, înca de afara. Numeroase cele ale lui Vanghelie si Pandele. I-ati vazut la TV si cred ca v-ati lamurit. Multi murmurau. Încet, pe sustache, sa nu care cumva sa fie auziti. Political corect, dicriminare, anti, totul se pedepseste. Zeci de camere si blitzuri. Evident, cum nu anuntasem, nu eram pe lista de acreditati ai Muresului. Dupa preumblarea de la Ana la Caiafa, am facut rost legal de o legitimatie de presa. Reîntâlniri dupa ani cu fosti colegi ziaristi trecuti si prin scoala mea de la Cluj. La Agerpres, la Bruxelles, la Sibiu ori Cluj... O tempora. Ca-n vremurile de altadat, am dat o geana si pe la delegatiile de Cluj, Bistrita – deputatul Radu Moldovan deja facea cartile si mi l-a dat învingator pe Ponta, pe la cei din Alba. Înca înainte sa intru în sala de judecata sau a viitorului, mai sti, ma striga senatorul de Maramures, Sorin Bota, bun prieten din facultate. Vicepresedintele CJ Maramures, Calin Matei, premiantul Premiilor de Excelenta ale Gazetei de Maramures, si deputatul Catalin Chereches, îsi sfatuiesc colegii de partid veniti din nordul tarii.

Ajung, în fine, la delegatii de Mures. Unii surprinsi placut, altii, doar surprinsi. «Ce fac? Bine. Am venit sa urmaresc spectacolul. PSD». Nu neaparat grupati, dar fiecare, cel putin la început, stiind cu cine joaca. Majoritatea conform hotarârii Conferintei Judetene si la imboldul presedintelui Alexandru Fratean, sunt convinsi de victoria lui Mircea Geoana. «Bate Mircea din primul tur». Alesi înca de la celalalt Consiliu National, Ovidiu Natea, Cristian Georgescu, Dragos Popa au alte optiuni. Poate, în intimitate, si altii. Deocamdata. Ovidiu Natea merge pe cartea lui Cristian Diaconescu. Dragos Popa pe a lui Victor Ponta. Înca nu începuse Congresul.

 

Imnul. Deschiderea. Trec în zona presei. Ordine de zi. Comisie tehnica. Validari. Mircea Geoana chiar e în forma. Pare maxima. Presedintele PSD expune decizia Comitetului executiv de a se merge pe vot direct fara liste, dar încearca înfiintarea functiei de presedinte executiv. Se joaca deja. Primele contre discrete, dar ferme. Iliescu cere pastrarea functiei de prim presedinte. Nastase iese la rampa. Primul punct catre viitorul lui Ponta... Sa nu se modifice acum nimic la Statut.

 

Pandele si Vanghele ne trimit la origini. Ale democratiei

Prima lovitura soc. Apare primarul de Voluntari. Unu Pandele. Atacuri dure, de ce a fost exclus de Vanghelie. Sala vuieste. Aplauze. Urlete. Fluieraturi. Batalioanele de gherila urbana intra în ring si se pare ca totul va sfârsi într-o încaierare. Oprobiul la care e supus de ceva ani Gigi Becali de catre propria galerie e un fleac. Sala e încalzita la maximum. Acum înteleg de ce ne-au asteptat peste tot la intrari si în sala niste namile cu figuri patibulare. Intervine Vanghelie. Geoana îi cere secretarului general Liviu Dragnea sa îsi preia atributiile de organizator. Mesaje de pace ale presedintelui în functie. Cel de onoare îi ia partea lui Pandele si cere Congresului sa i se dea voie sa voteze. O doamna din echipa Vanghelie aburcata la tribuna duce dezvaluirile la tonalitati de piata si opera bufa. Dragnea se face ca numara voturile si nu obtine acceptul salii pentru Pandele. Punct mare pentru Geoana. Bombardamentele subliminale de început se dezlantuie. Blituri. Camere. Grupurile de presiune sunt scoase afara. Se linistesc cei proGeoana. Ceilalti se regrupeaza. Elegant si diplomatic Geoana merge înainte parca impasibil. Sa fie doar o perceptie?!

 

Primul jucator... Diaconescu

Diplomatul de cariera e primul care trebuie sa strânga voturi din discurs. Cristian Diaconescu. Marea speranta. Unificatorul. Dupa ce sala a fost aburcata la tensiuni neasteptate, chiar îl asteptam pe diplomatul jurist sa demonstreze ca are sanse. Abia se urneste însa în pledoarie, pe un ton prea moale, dupa umila mea parere. Se trezeste Radu Mazare cu microfonul în gura si se rasteste la organizatori. "Ce, eu nu sunt pe lista?!!".

Geoana rezolva problema, dar parca era doar un mic gest din pleiada de tertipuri menite altui joc. Descumpanit, dezamagit la ce asistase întreaga sala si tara, alde Vanghele si Pandele, Cristi, cum îl alintau sustinatorii, cere respect si onoare. "E vremea ca multi din partid sa înceapa de azi sa se racoreasca si sa plece din partid. Trebuie sa deschidem usile partidului, ca sa vina oameni valorosi. Am ajuns de râsul lumii. Ne vom pierde aderentii si sustinatorii. E greu sa tii piept brutalitatii, duritatii si vicleniei. (parca ar fi anticipat ceea ce urma). Ce le veti spune familiilor voastre si celor care vor întreba de Congresul PSD?... Discutam doar daca îl schimbam pe Geona sau nu. Atât. Nimic altceva. Nu vedeti ca PDL ne ia pâine de la gura copiilor. Ca o sa ia si perna de sub morti?!". Cred ca Diaconescu era plin de naduf. De ceea ce stia ca va urma. si... poate si de ceea ce urma sa i se întâmple. Nu a rezonat cu sala. si nu a captivat-o. Se vedea parca deja înfrânt. Era doar parerea mea. Ovidiu Natea ramânea impasibil. Nu îl descifram pe Liviu Timar si pe Maria Precup. Fiecare îsi juca cartea promisa. Muresenii pro Geoana, înca dadeau victorie cu 60% din primul tur. Bistritenii din fata prea erau incomozi. Si erau.

 

Discurs american de învingator. Victor Ponta

"Nu o sa-l critic pe Mircea Geoana. Nu voi vorbi despre experintele mele cu Vanghelie. Nu o sa fiu ironic, precum mentorul meu Adrian Nastase. Voi vorbi despre viitor si despre redobândirea mândriei de pesedist."

Atent cu marea de delegati. Mesajul a fost de unitate si de reconstructie. Respect si deferenta fata de Iliescu, precum si fata de Nastase, Mitrea si de toti liderii nationali, fara sa uite pe vreunul. Se vrea portdrapel al tinerilor. Atac direct la Crin. La liberali. Si-a punctat traseul, de la epoca la vârful administratiei la sefia tineretului, la filiala Gorj, la cea de ministru în doua guverne, de deputat, si chiar purtator de cuvânt al prezidentiabilului Geoana în campania din 2009. Motivatia candidaturii, ce-i drept în fuga, anuntata înainte cu o saptamâna. "Vreau sa redau PSD pesedistilor, nu unui grup. Vreau o Românie corecta". Interesant cum v-a reusi un procuror, da, ce-i drept ajuns la vârf, sa conduca partidul etichetat drept partidul coruptilor...

Si parca l-a parasit în 24 ore pe Geoana...

Si-a exprimat clar respectul fata de Ion Iliescu. Si fata de toti fondatorii PSD.

A mers pe linia presedintelui de onoare ca ar trebui patru vicepresedinti femei, patru tineri, si din toate zonele geografice. A promis ca nu va lucra niciodata cu Cosmin Gusa. Va cere ca parlamentarii tradatori sa-si piarda imediat functia, ca si consilierii locali. "Voi fi aspru cu mine si aspru cu voi. Trebuie sa oferim modele si sa scapam de capcana partidului corupt", a schifuit Ponta. A jurat ca va respecta un decalog clar: "Nu voi cere sa platiti pentru mine, nu voi confunda PSD cu un srl, nu voi stimula conflicte între regiuni istorice si categorii sociale, nu voi promova nonvaloarea si primitivismul, nu voi face PSD ca o bursa, nu voi face bisericute,". Micul Titulescu a stiut sa ridice sala, si chiar daca discursul a fost lung, a stiut sa dozeze si sa capteze pâna la final. Muzica, aplauze.

Sala exulta. O parte. Bistritenii dadeau tonul. Radu Moldovan îmi recunostea ca a avut fler si în 2005. Atunci era Geoana... Bistrita joaca bine nu numai cu Jean Padureanu. Meciul politic parea decis. Dadea sperante. Nu vorbesc de iluzii. Ele, daca vor aparea, fac parte din alta etapa. Deocamdata. Cald. Taberele jucau. La restaurantul cel mic, impropriu zis restaurant, la câteva mese incomode si ceva scaune, totul din plastic, cani, farfurii, încât si oamenii pareau de musama, unde se adunau liderii social democratilor, impasibil, Viorel Hrebenciuc dadea interviuri. Înca era jumi-juma. Indecis ca de obicei. Câstigatorul se lasa jucat.

 

De la Rio, echipat de razboi, Che Guevara de Constanta

«Si samba si 1000 de locuinte sociale. (Oare o fi citind Dorin Florea. 1000, domnule primar. Si Mazare a fost jurnalist...) Si 10 de administratie, si salt cu parasuta. Sunt în uniforma pentru ca sunt în razboi cu politia politica", a tunat primarul de Constanta. Atacurile clasice la adresa procurorilor lui Traian Basescu. "Eu cred ca politica se joaca pe goluri. Sa joace sus cel ce a câstigat. Daca ai pierdut, trebuie sa te retragi." (mai târziu va primi replica lui Geoana, amintindu-i lui Mazare ca la el în filiala PSD a pierdut prezidentialele). "Am simtit un pumn în plex în noaptea aia. Am fost sa ma relaxez..." Mazare, conform planului bine pus la punct de Iliescu si Nastase, a tunat în final. "Ma retrag. Cred ca cel mai aproape de victorie e Ponta. Baiat cu sânge...!". Nefiind în sala, Mazare a batut palma cu cei din prezidiu. Ponta a aparut si el. Era la negocieri. Povestea cu Oprisan de la Vrancea. Constructia asteptata prindea contur. Constanta cu toata prietenia lui Mazare cu Elena Udrea, mergea cu Ponta. Declarativ.

 

Mitrea, discurs sub val, dar cu învingatorul

Maurul si-a facut datoria. Maurul poate sa plece, zicea în sala un moldovean. Rezistent ministru si om politic. Ca de sindicate s-a lasat acum vreo doua decenii. Reîntoarcerea lui Mitrea nu era posibila, decât în cazul unei arhitecturi politice ce avea nevoie de un lider nou, curat, tânar, serios. Sa vedem cât de liber si independent. A atacat sistemul de coterie din partid. A lovit si în Basescu si în ai sai, direct în Geoana si Vanghelie. Si s-a pus, parca nevazut de nimeni, la dispozitia premierului sau care a ales bine si a crescut un om de primul loc, Victor Ponta. Si ai lui Mitrea deschideau usa domniei lui Ponta. Oricum, la vot direct, Mitrea era mult sub val. Dorin Danesan era linistit.

 

Moldoveanul iubitor si stiutor de Aristotel

Dumitru Buzatu de la Botosani, cel putin pe mine, m-a încântat. Omul împotriva. Omul logica. Omul fara de sanse reale, ce vorbeste liber. Bine si argumentat. "Am fost împotriva deciziei de suspendare a presedintelui Basescu. Am fost împotriva intrarii la guvernare. Eu candidez ca sa fiu împotriva. "Sa nu ma votati. Sa îi votati pe cei care ne-au adus astazi în situatia asta!".

Gura pacatosului adevar graieste...

 

Geoana. Speranta celor care nu-i vedeau steaua apunând

Vreau sa remarc faptul ca Mircea Geoana a condus elegant Congresul si mentionez aici ca de data aceasta a fost extrem de fair play si la predarea mandatului duminica la 4 dimineata. A învatat multe. Din pacate prea târziu pentru rabdarea alor sai.

Timid la început, cu remarci de genul: scaunul de presedinte nu reprezinta o miza pentru mine... Sau lacrimogene, de genul: suntem toti copiii aceluiasi partid. Ca toata lumea e interesata de alegerile PSD era clar si evident. Si-a revenit si a delimitat clar taberele. "Nu toata lumea a tras la alegerile prezidentiale. (Aplauze) Am reusit sa tin aproape din 2005 toti lideri partidului, indiferent de grupari" (aici a uitat de triada Rus-Dâncu-Puscas si de cei 20 plecati la independenti cu generalul de intendenta G. Oprea). Ramâne fidel lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Crescendo, începe atacul clasic la Cotroceni. "Se promit bani de la Cotroceni pentru tradare. Sa stam uniti – de trei ori – Sa stam uniti. Aripa Geoana e în delir. Victoria le e aproape. "Stam bine în sondaje (vechea marota). Românii se vor întoarce catre noi. Va cer sa mergem la lupta, sa darâmam prin motiune de cenzura acest guvern." Sala a izbucnit în aplauze si urale. Delegatia mureseana în frunte cu presedintele Fratean si Cornel Lungu si secretarul executiv Pop Mircea Teodor îsi vedeau visul împlinit. Olteanu idem. Geoana a spus ca aceasta putere nu poate ramâne cinci ani si ca PSD trebuie sa se pregatesca de guvernare. A promis ca se va lupta pentru functia de sef al Senatului mai ales pentru ca e a doua functie în stat. A promis ca vor fi organizate conferinte judetene si alegeri de jos în sus si ca în acest mandat va fi mult mai ferm si va face ordine si disciplina.

"Sunt pasiuni si resentimente. Nu exista învinsi si învingatori. Vom face o echipa. Vom face 40% la alegerile locale din 2012. Si vom darâma regimul Boc-Basescu.

Congresul prindea aripi. Freamat si muzica. Aclamatii. Un film parca demult apus. "PSD. PSD. PSD. Aveti în continuare pretuirea si dragostea mea. Suntem parte a unui proiect mare al democratiei românesti. Acesta e PSD".

Urma sa fie cântecul de lebada a celui ce a fost presedintele PSD Mircea Geoana.

Victorie sigura. Va lua peste 60%, jubilau social democratii mureseni.

 

Brandul Iliescu e de nepretuit

Chiar daca a început ploaia peste Bucuresti, vocea lui Ion Iliescu a adus majoritatea delegatilor în sala. Iliescu a schimbat doar cuvintele si denumirea partidului, a acceptat noul limbaj de lemn european si da-i înainte ca pe vremurile apuse. Nimic nu e bine.A fost pierdut poporul. Fibra combativa a partidului a slabit. Un atac dur dezlantuit de Iliescu împotriva patronilor si a tendintelor acestora de a conduce în interes propriu PSD. Muresenii Vlas si Lungu nu le credeau urechilor. Andrei Moscviciov era iesit la aer.

"Modestia e o pasare rara la noi. Partidul e clientelar. Partidul e manipulat de grupuri de interese, de clanuri", a tunat tata Iliescu.

Si totusi a finalizat viu pentru etatea sa. "Nu plec din PSD. Nu am nevoie de functii. Eu am brandul meu..." Sala aplauda ca-n Corea de Nord azi. Multi înjura. Târziu. Urmasul era desemnat. Tradatorul din 2005 era trimis la sectia istorie a PSD. Victor Ponta jubila. Din copliandru, devenea barbat sub bagheta iliesciana.

 

Putin, misogini

A mai vorbit ce-i drept o doamna, dar, misogini pesedistii astia, au plecat cu toti la tigara.

Cartile pareau din nou întoarse.

Si dintr-o data, tam-nesam, dragutul de el, Cristian Diaconescu mai vrea o data. La microfon. Livid si fara de vlaga îsi anunta retragerea si sprijinul pentru Mircea Geoana. Stins, lasa în urma certitudinea unui om strivit de sistem. Dosarul santajului sau poate nu va fi deschis niciodata...

Cine l-a urmarit pas cu pas 24 de ore pe zi din 1 în 10 februarie?!

Din nou, lupta era relansata. Fratean si echipa nucleului dur proGeoana miza pe un 55%. Matematician versat, Fratean dadea delegatii drept hotârâti înainte de a intra în sala în proportie de 90%. Si totusi nu am discutat despre ce-i care într-adevar cred ca votul e secret si ca niciodata oamenii nu vorbesc ceea ce gândesc.

 

Culise si de prin congres adunate

Am facut naveta sala, afara-tigara, cafele, suc, mititei. Grupuri, grupuri fiecare se pupa cu fiecare. Oare de ce se pupa barbatii mai abitir de cât îsi pupa nevestele. Ritualul nu avea sfârsit. Bucurestii ne aduceau alte surprize. Lumea civilizata avea din nou de ce sa râda de România. Vrajitoarele si flacara violet. Cineva e bolnav clar cu capul în tara asta. Nimeni nu are curajul sa le împrastie. Se filmeaza tot. Alti zevzeci. Povestesc cu Gabriel Gedo si Florin Marcel la telefon. E ca la fotbal. Ei au si reluari. Parca stiu mai multe. Dar cât denatureaza televizorul... Si cei doi nici nu mânânca în plastic în picioare si cu sala de bal a congresului mai dihai ca un camin cultural colectivist plin de mucuri si chistoace, cu scrumiere-farfurii cu fripturi naclaite sau cu un curent de am înteles ce e cu energia alternativa.

Omul ce a decis executia din 25 decembrie 1989, seful statului vreme de 10 ani, e la o masa. La 80 de ani, tot la varice cum se zice, tot în fum, cu acelasi zâmbet ce multi ani de istorie vor trece ca sa stim cui zâmbea si cui rânjea...

De ce o fi spus oare Vanghelie ca nu va vota Ponta pentru ca nu vrea ca SRI, prin nasul de botez al fiicei lui Victor si Daciana, George Maior, si generalul Coldea sa conduca PSD. Cineva trebuie sa dea un raspuns...

Mai încolo, Ponta si Oprisan faceau socoata. Nimic nu era sigur.

Hrebenciuc deja în calmul sau olimpian trecuse peste limba româna si cauta fervent cuvinte despre tinerete. Stia ca Diaconescu se va retrage...

Alde Vanghelie avea oameni peste tot. Si tot a fost înregistrat ca "Atâta l-am cocolosit." Geoana e pierdut..., zice omul din Ferentari.

Ovidiu Natea parea ca fumeaza mai mult. Nu era dumirit de gestul neasteptat al lui Diaconescu. "Si totusi e un om atât de serios. Nu mai zic nimic".

Florin Vlas este în pragul unei decizii importante pentru cariera sa si pentru PSD Mures.

Cel mai dezinvolt mi s-a parut Dragos Popa. Un bun PR pentru filiala ar putea fi, la câte relationari am vazut ca are, mai ales ca dupa ce a învins Ponta, a fost unul care era si de dimineata acolo. Prieteniile de tinerete... Printre ale dulcelui conclav de pauza am avut si în Cristian Georgescu un destelenitor de subiecte si personaje necunoscute mie.

Un episod interesant a fost când secretarul executiv Pop Mircea Teodor si primarul de Taureni s-au luat de Pandele si echipa sa de diversionisti. Ne-a vazut o tara întreaga ca daca e rost de gâlceava si dinspre Mures poate veni o o pozitie. Opozitie.

Nu-l invidiez pe Mihail Antonie, ce a avut la numarat la buletine pâna s-au ivit zorii.

Interesant si finalul de dinaintea votului. Delegatia de Mures a trecut ca la jocul tara tara vrem ostasi printre Ponta si Geoana, care îsi ofereau un ultim privilegiu, o strângere de mâna. Victor Ponta: Salut si delegatia de Mures, chiar daca stiu ca aici am putini votanti…

Cred ca pesedistii Bolos, Timar, Georgescu, Danesan, Natea, Precup, Popa au votat cu Procurorul.

Primarul Danesan a urcat în masina si am luat drumul Ardealului, printre aceleasi gropi, repejor, între rotile masinii, grabiti, sa nu care cumva sa ne molipsim de un asemenea festivism marca Romexpo…

La Târgu-Mures, pe TV, se anunta victoria lui Ponta si sfârsitul domniei lui Geoana.

24 de ore. O expeditie necesara Zi de zi.

Sa vedem care-i drumul expeditiei lui Ponta si a echipei sale...

Toti promiteau pace. si atunci când se vorbeste cel mai mult de pace, toata lumea de fapt se pregateste de razboi. Noapte cutitelor lungi nu se va lasa mult asteptata, chiar daca fara unitate, PSD nu va reveni niciodata acolo unde îsi doresc soldatii si generalii sai. În frunte cu seful lor, fie si el de sorginte procuror.

 

 

Ioan Covrig a votat cu Ponta

Ioan Covrig crede ca partidul va merge mai bine cu Ponta la conducere. El nu poate sa nominalizeze niste tineri pâna nu se va discuta "la centru". „Am votat cu domnul Ponta. Asa cred eu ca e mai bine. Cred ca tot ce tine de partid va merge mai bine cu Victor Ponta. Partidul trebuie sa se reorganizeze, altceva nu mai am de adaugat. Nu pot sa spun acum persoane pentru ca va dau lucruri care nu sunt adevarate. O sa discutam acest lucru dupa ce se va lua o decizie în partid", a declarat Ioan Covrig, vicepresedinte PSD Mures.

 

Pe cine a ales Dorin Danesan?

Dorin Danesan spune ca este un lucru bun ca s-a votat schimbarea, dar a evitat sa spuna cu cine a votat. El a mai spus ca sunt multi tineri care merita sa fie promovati din cadrul organizatiei Târgu-Mures. „Votul este secret, iar decizia este una personala. Motive nu am, decizia a fost una personala, schimbarea s-a produs iar acesta este un lucru bun. Nu stiu deocamdata care sunt prioritatile pentru urmatoarea etapa. În afara de Târgu-Mures nu stiu alte persoane, dar noi avem destul de multi oameni la tineret care merita sa fie promovate în continuare. Din afara nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu cunosc. Nu pot sa dau nume pentru ca daca omit unul se supara. Dar în cadrul organizatiei Târgu-Mures sunt multi tineri care ar trebui sa promoveze", a declarat Dorin Danesan, prim vicepresedinte PSD Mures.

 

 

Ovidiu Dancu vrea „curatenie" în PSD

Ovidiu Dancu a votat pentru curatirea partidului si crede ca partidul ar trebui sa se revigoreze cu oameni precum Cristian Georgescu sau Cornel Briscaru. „Am votat un presedinte pentru PSD. Vreau ca votul meu sa fie secret. Am votat pentru o eliminare a vechilor stampile puse PSD-ului care tin de comunism, de vanghelizarea partidului. Am votat în ideea unei curatiri de astfel de lucruri a partidului. Prioritatile PSD Mures... ar trebui sa-l întrebati pe Victor Ponta. Vor trebui organizate alegeri în organizatiile judetene pentru ca PSD-ul este cam restant cu organizarea de alegeri la nivel local si judetean, datorita campaniilor PSD pe care le-am avut. Noi am regretat mereu retragerea lui Cristi Georgescu. Nu stiu în ce varianta poate fi revigorat Cornel Briscaru. Cam acestia îmi vin în minte acum. si actuala conducere are oameni tineri dar totul va depinde si de optiunea presedintelui, orientarea spre anumiti oameni si alte lucruri", a declarat Ovidiu Dancu, vicepresedinte PSD Mures.

 

 

Dan Vasile Dumitru mizeaza pe tineret

Dan Vasile Dumitru crede ca este mare nevoie de o reorganizare la nivelul fiecarei organizatii locale si ca sunt tineri în judet care pot aduce o revigorare pentru partid. „Am votat pentru viitorul partidului. Una din prioritati ar fi reorganizarea la nivelul fiecarei localitati care este strict necesara deoarece activitatea nu este bine pusa la punct. Fiecare organizatie locala ar trebui sa îsi reconfirme membrii. Ca sa spun asa, ar trebui facuta o curatenie în partid.

Nu cred ca ar trebui neaparat sa intre în partid pentru ca avem deja resurse foarte valoroase. Cristian Georgescu ar trebui sa puna mai mult umarul la treaba si cred ca o va face acum cu noua conducere", a declarat Dan Vasile Dumitru, vicepresedinte PSD Mures.

 

 

Vasile Bolos pro Ponta

„Asa cum am exprimat la Conferinta Extraordinara Judeteana, am considerat necesar si am justificat acest lucru ca în perioada urmatoare la conducerea PSD sa vina un alt presedinte. Acest lucru m-a determinat sa sustin prin vot candidatura domnului Victor Ponta, un exponent remarcabil al generatiei tinere de social-democrati. Prioritatile PSD-ului în plan national sunt valabile si în plan judetean. Acestea ar fi: îndeplinirea cu rigoare a misiunii de partid de opozitie, recâstigarea încrederii electorale, pregatirea pentru revenirea stângii la guvernare", a declarat Vasile Bolos, consilier judetean PSD.

 

 

Emanoil Cornea a ales schimbarea

Emanoil Cornea crede ca sunt destul de multi tineri care ar putea revigora partidul. „Noi am votat schimbarea. Organizatiile din judet ar trebui sa gândeasca pentru ca cetatenilor sa le fie mai bine", a declarat Emanoil Cornea, primar PSD Ideciu de Jos.

 

 

Matei Canceu a votat cu Geoana

„Eu am votat cu Geoana. Am fost mult mai apropiat de el decât de Victor Ponta si sunt dezamagit ca nu a iesit Geoana. Cred ca ar trebui sa se faca restructurari în partid. Noi ar trebui sa ne vedem de treburile noastre ca si pâna acum pentru ca nu s-a schimbat nimic. Tot colegi suntem. Nu pot da niste nume care ar reîmprospata partidul dar cred ca ar trebui puse si femei în conducere", a declarat Matei Canceu, primar PSD Sânpetru de Câmpie.

 

 

Ciprian Dobre îl felicita pe Ponta

PNL nu este interesat cine este presedintele PSD si spune ca între cele doua partide nu va fi o relatie speciala. „Victor Ponta merita felicitari pentru victoria obtinuta. Ca liberali, nu ne priveste cine este presedintele PSD. si nu cred ca între PNL si PSD va exista o relatie speciala", a declarat Ciprian Dobre, presedintele PNL Mures.

 

 

Doru Opriscan: Ponta e arogant!

Doru Opriscan îl numeste pe Victor Ponta un „super arogant" si spune ca alegerea acestuia nu este treaba PDL-ului. „Faptul ca a fost ales Victor Ponta nu cred ca este treaba noastra, a PDL-ului. Este optiunea lor si ei îsi aleg conducerea. Personal cred ca nu vom avea de câstigat de pe urma acestei alegeri a lui Ponta. Din ce am vazut eu, pentru ca Ponta îmi este coleg în Parlament, el este un super arogant", a declarat Doru Opriscan, deputat PDL Mures.

 

 

Lokodi Emoke saluta promovarea tineretului

„Eu îl felicit pe Victor Ponta pentru ceea ce a obtinut. Vad ca directia în care se merge este aceea a promovarii tineretului. Iar Victor Ponta va trebui sa aiba o atitudine similara celorlalte partide socialiste din Europa", a declarat Lokodi Edita Emoke, presedintele Consiliului Judetean Mures.

 

 

Maria Moldovan l-ar fi votat pe Ponta

Maria Moldovan a spus ca l-ar fi votat pe Victor Ponta daca ar fi participat la congres si a dat câteva nume de tineri care ar revigora partidul la nivel judetean. „Eu l-as fi votat pe Victor Ponta pentru ca ar aduce o schimbare buna în partid. O prioritate ar fi aceea a organizarii partidului si a conducerii. Cred ca printre cei mai importanti tineri care ar trebui sa se afirme în conducerea PSD Mures sunt: Dragos Popa, Gheoghita Pop si Cosmin Pop. De asemenea, cred ca ar trebui sa fie implicat în conducere si Cristian Georgescu", a declarat Maria Moldovan, primar PSD Beica de Jos.

 

 

Bogdan Buda vrea schimbari la PSD Mures

Bogdan Buda ataca în termeni duri actuala conducere a PSD Mures acuzând-o de duplicitate, minciuna si frauda. „Optiunea mea a fost de la început pentru o schimbare în partid. L-as fi votat pe Ponta însa nu am vrut sa fiu partas la fraudele pe care le-a facut actuala conducere judeteana a PSD-ului. Cu siguranta ar trebui facuta o restructurare în partid la nivel judetean. Nu se poate merge înainte cu duplicitate, furt si minciuni. Cred ca Florin Buicu si Cristi Georgescu ar trebui sa participe de acum încolo la conducerea partidului", a declarat Bogdan Buda, consilier local PSD.

 

 

Florin Buicu ar fi votat cu cel de vârsta lui

„Daca as fi fost acolo votul meu ar fi mers mai întâi pentru Cristian Diaconescu, iar mai apoi pentru Victor Ponta. Trebuie sa tinem cont ca pe lânga acea rezolutie de sustinere a lui Mircea Geoana, cei 24 mai sunt si oameni, deci intra o doza de subiectivism în discutie. Norbert Trandafir ar fi un potential tânar care ar trebui sa se implice în PSD. Dar mai sunt si alti tineri din domeniul medicinei sau academic. Nu pot sa dau nume acum", a declarat Florin Buicu.

 


Tinerii Conservatori sarbatoresc Dragobetele în Mures Mall

Posted: 21 Feb 2010 02:56 PM PST

Tinerii Conservatori (TC) din Mures se vor reuni miercuri, 24 februarie, de la ora 22.00, la etajul trei, Maxbet, din Mures Mall, pentru a serba Dragobetele, manifestare la care sunt invitati toti îndragostitii, si nu numai ei, a anuntat Ramona Diana Farcas, presedintele interimar al TC Mures. Potrivit acesteia, scopul principal al evenimentului este promovarea sarbatorilor si a valorilor românesti, date la o parte mult prea usor de sarbatorile importate. „Tinerii Conservatori organizeaza aceasta seara speciala deoarece ne dorim sa promovam valorile românesti si nu sarbatorile importate cum ar fi Valentine's Day, Halloween si altele. Astfel, dorim sa transmitem tuturor muresenilor mesajul "De dragobete iubeste româneste!", a declarat Ramona Diana Farcas.

Din programul pregatit de organizatori nu lipsesc concursuri de dans si de declaratii de dragoste, precum si dans si multa voie buna. „Ar trebui ca tinerii, si în general românii, sa se îndrepte catre sarbatorile românesti deoarece din câte vad si stiu, Dragobetele este o sarbatoare cam uitata de români. Daca vreti sa sarbatoriti alaturi de noi ziua iubirii românesti, va asteptam în Mures Mall", a adaugat presedintele interimar al Tinerilor Conservatori Mures.

Dragobetele este o sarbatoare româneasca celebrata pe 24 februarie sau în unele locuri pe 28 februarie, l, 3 si 25 martie, aceste numeroase date fiind cauzate de confuzia data de cele doua calendare, iulian si gregorian. Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul românesc al sarbatorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sarbatoare a iubirii.


Avem probleme, dar si solutii. Ce mai asteptam atunci?

Posted: 21 Feb 2010 02:54 PM PST

Mai mult decât laudabila initiativa autoritatilor judetene, mai exact a prefectului Marius Pascan si a presedintelui Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, de a aduna la aceeasi masa reprezentantii judetului în Parlamentul României, primarii celor mai mari orase si liderii principalelor partide politice din Mures. Dezbaterea a avut loc vineri, 19 februarie, la Palatul Administrativ din Târgu-Mures.

Sa nu ne ascundem dupa deget, teme de discutat si mai ales de rezolvat avem destule. Dovada în acest sens sta lista celor 65 de proiecte si probleme majore ale judetului care nu si-au gasit, deocamdata, finalitate. Varianta ocolitoare a municipiilor Târgu-Mures si Reghin, reabilitarea unor drumuri judetene si nationale, transmiterea Parcului Sportiv Municipal din domeniul public al statului si administrarea Agentiei Nationale pentru Sport în domeniul public al municipiului Târgu-Mures si în administrarea CL Târgu-Mures, managementul batalelor din Târnaveni si a deseurilor din judet, reabilitarea Cetatii Medievale din Sighisoara, sunt doar câteva din chestiunile care trebuie rezolvate în timp util de autoritati.

Idei si propuneri sunt. Mai trebuie cineva ca sa le coaguleze, deoarece se stie, oamenii au temperamente diferite, fac parte din partide politice diferite si - sa nu ne ferim sa spunem - au interese diferite, chiar daca teoretic toti slujesc cetateanul. Negociatorul ideal ar putea fi prefectul, care a si reusit sa-i aduca la un numitor comun pe Borbely Laszlo si reprezentantii Primariei Târgu-Mures în disputa privind viitoarele defrisari de la Platoul Cornesti pentru realizarea soselei de centura.

Asteptam cu interes urmatoarea întâlnire de lucru care, dupa opinia mea, ar trebui sa fie gazduita într-un spatiu mai generos decât sala mica a Palatului Administrativ, astfel încât discutiile sa fie mult mai transparente decât cele de vineri...

 


Circuitul banilor lasa Târgu-Muresul fara încalzire si apa calda

Posted: 21 Feb 2010 02:50 PM PST

Conducerea E.ON Gaz România a anuntat vineri, 19 februarie, ca va sista, începând de azi, furnizarea gazelor naturale catre SC Energomur SA Târgu-Mures, masura luata ca urmare a datoriilor de 24 de milioane de lei pe care Energomur le are catre furnizorul de gaze si în urma careia locuitorii de pe raza municipiului Târgu-Mures vor ramâne fara încalzire si apa calda. „Societatea Energomur SA a acumulat începând cu luna februarie 2009 datorii semnificative fata de E.ON Gaz România, ca urmare a neachitarii contravalorii gazelor naturale consumate si a întârzierilor la plata facturilor. În prezent, valoarea totala a datoriilor Energomur S.A. se ridica la peste 24 milioane de lei, din care peste 12 milioane lei reprezinta datorii restante. Pentru a diminua impactul asupra consumatorilor, sistarea gazelor naturale se va face gradual, începând de luni, de la ora 14.00, pe puncte de consum, în baza programarii transmise de catre Energomur", se arata într-un comunicat de presa remis de conducerea E.ON Gaz România.

 

Termene de plata „relaxate"

Potrivit documentului, pentru ca locuitorii din Târgu-Mures sa nu fie afectati, E.ON Gaz România a dovedit în repetate rânduri deschidere si întelegere fata de Energomur SA, încheind cu aceasta si cu Primaria Târgu-Mures, în calitate de garant, o conventie de plata si garantare privind reesalonarea la plata a datoriilor restante înregistrate de catre Energomur SA. „Mai mult, E.ON Gaz România a demonstrat flexibilitate maxima fata de dificultatile întâmpinate de Energomur SA, compania noastra încheind cu partile mentionate anterior alte acte aditionale la aceasta conventie, prin care termenele de plata prevazute în conventia initiala au fost relaxate si mai mult", se mai arata în comunicat.

 

Bani sunt, dar trebuie încasati

De cealalta parte, Bota Edith, purtator de cuvânt al SC Energomur SA, a precizat ca incapacitatea de plata a datoriilor se datoreaza creantelor pe care furnizorul de energie termica le are de recuperat de la guvern, consiliul local Târgu-Mures si populatie. „Am fost atentionati printr-o scrisoare ca urmeaza sa se treaca la sistarea gazului. Primaria Târgu-Mures a semnat cu E.ON Gaz România un program de esalonare a datoriilor, iar angajamentul prevede plata în transe a restantelor, unul din termene fiind sfârsitul lunii februarie. Din pacate întârziem cu platile si nu din vina noastra. Saptamâna aceasta guvernul a alocat, printr-o ordonanta, suma de 3,5 milioane de lei, bani care urmeaza sa intre în conturile primariei Târgu-Mures si de acolo catre EON Gaz România. De asemenea, mai avem subventii neachitate de la bugetul local si creante de la consumatori. Daca nu primim banii, nu avem, la rândul nostru, de unde sa achitam mai departe datoriile", a explicat Bota Edith.


Incompetenta, principala vulnerabilitate a Justitiei?

Posted: 21 Feb 2010 02:50 PM PST

Uniunea Nationala a Judecatorilor din România (UNJR) a organizat vineri o conferinta cu scopul de a clarifica misiunea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si de a dezvolta capacitatea membrilor CSM de a reactiona la problemela sistemului judiciar, dar si la presiuni venite atât din interior cât si din exterior. La aceasta conferinta au participat Natalia Roman, membru în Consiliul Director al UNJR, Cristina Guseth, director Freedom House, Cristi Danilet, judecator si vicepresedinte la Judecatoria Oredea.

Natalia Roman a criticat destul de dur CSM-ul de la ora actuala deoarece membrii de acolo nu fac mare lucru pentru judecatori si, desi dispun de pârghiile necesare nu se folosesc de ele. "CSM nu este un organ puternic la ora actuala si nu si-a exercitat pâna acum pârghiile necesare de care dispune", a spus judecatoarea. De asemenea, si judecatorul Danilet a spus ca este nevoie de oameni puternici si ca de acum nu se vor mai alege magistrati pe ochi frumosi. "Este nevoie de o Justitie mai buna, iar pentru aceasta avem nevoie de oameni puternici în CSM. Nu vor mai fi alesi oameni pe ochi frumosi. Nu vom mai alege oameni pe care nu îi cunoastem sau îi stim doar din auzite", a declarat Cristi Danilet.

Judecatorii si-au manifestat convingerea ca viitorii magistrati vor trebui sa vina cu un program foarte stabil de rezolvare a tuturor problemelor din sistemul judiciar si de gestionare a unor situatii de criza.

Totodata, judecatorii sunt nemultumiti pentru faptul ca si actualul CSM a venit cu proiecte bune, însa nu a fost în stare sa le puna în aplicare. "Noi, ca simpli judecatori, nu putem face mare lucru la Bucuresti. Nu avem statutul necesar sa participam la sedintele parlamentarilor si sa discutam cu ei pentru ca sa fie elaborate legi mai clare si care sa nu lase atâtea portite de scapare cum este exceptia de neconstitutionalitate. Din cauza ei sunt dosare care ramân blocate ani întregi", a subliniat Natalia Roman.

Reamintim ca în aceasta toamna judecatorii români vor alege noi membrii ai CSM, motiv pentru care UNJR organizeaza în mai multe orase dezbateri pentru ca magistratii sa faca o alegere constienta si rationala.

 

 

 

"Am facut un proiect pe evaluare, am auzit discutându-se în presa - si e foarte bine - ca sunt probleme în sistem legate de competenta judecatorilor. Eu personal pot sa va spun, dupa 12 ani de meserie, ca eu consider ca principala vulnerabilitate a sistemului de justitie nu este coruptia, ci este incompetenta. În acest sistem sunt oameni care nu sunt suficient de bine pregatiti profesional sau care nu îsi fac aceasta meserie asa cum ar trebui s-o faca."

Natalia Roman, membru în Consiliul Director al UNJR


Morent Ileana revine în CA al Aeroportului „Transilvania”

Posted: 21 Feb 2010 02:50 PM PST

Directorul coordonator al Casei Judetene de Pensii Mures, Ileana Morent, este propusa de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa îl înlocuiasca pe Alexandru Petru Fratean din Consiliul de Administratie (CA) al Aeroportului „Transilvania" din Târgu-Mures, decizia urmând sa fie luata joi, 25 februarie, în sedinta Consiliului Judetean (CJ) Mures. „Întrucât potrivit legii, din Consiliul de Administratie al aeroportului face parte si un reprezentant al Ministerului Muncii, am fost delegata de conducerea ministerului sa fac parte din consiliu, unde am mai fost membru pâna în aprilie 2009, când am fost schimbata de la conducerea Casei Judetene de Pensii Mures. Mai multe comentarii ma abtin sa fac, deoarece e mai prudent sa asteptam sedinta de joi, când se va lua decizia", a declarat Morent Ileana.

Potrivit vicepresedintelui CJ Mures Szabo Arpad, actuala componenta a CA la Aeroportul „Transilvania" Târgu-Mures a fost stabilita prin Hotarârea Consiliului Judetean (HCJ) nr. 69 din 25 iunie 2009, modificata prin HCJ nr. 105 din 27 august 2009 si HCJ nr. 180 din 17 decembrie 2009 prin care au fost înlocuiti reprezentantii Ministerului Transporturilor, si al Ministerului Finantelor Publice. „În prezent, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin adresa nr. 568 din 8 februarie 2010 ne comunica înlocuirea domnului Alexandru Petru Fratean, fost secretar de stat în Minister, cu doamna Morent Ileana, director coordonator la Casa Judeteana de Pensii Mures", a declarat Szabo Arpad.

 

 

 

Cine mai face parte din CA al Aeroportului „Transilvania" Târgu-Mures

- Stefan Runcan, director general al Aeroportului „Transilvania" Târgu-Mures", presedinte;

- Romeo Dimitriu, reprezentant al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii;

- Ilie Lian Somesan, reprezentant al Ministerului Apararii Nationale, membru;

- Ovidiu Radian Vasu, reprezentant al Ministerul Finantelor Publice, membru;

- Kolozsvari Zoltan, reprezentant al Consiliul Judetean Mures, membru;

- Gyorfi Maria, consilier în cadrul Directiei Economice a CJ Mures, membru;

- Luminita Gherendi, economist, membru;

- Cazan Viorel, jurist, membru.


Orasele mari din Mures si-au prezentat prioritatile pe anul 2010

Posted: 21 Feb 2010 02:49 PM PST

Primarii si viceprimarii municipiilor si oraselor mari din Mures au participat vineri, 19 februarie, la o sedinta de lucru organizata în sala mica a Palatului Administrativ, în cadrul careia s-au discutat cele mai importante probleme ale judetului din acest an. Initiativa a apartinut prefectului de Mures, Marius Pascan si presedintelui Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, care au promis ca astfel de dezbateri constructive vor fi organizate cel putin o data la trei luni.

 

 

Se doreste Parc Industrial la Ludus

„Proiectele dezbatute au fost numeroase si de mare diversitate. Am tras un semnal e alarma nu neaparat pentru comunitatea luduseana, ci mai ales pentru întreg judetul, privind necesitatea încurajarii mediului de afaceri astfel încât safie create cât mai multe locuri de munca. În ceea ce priveste zona Ludusului, am solicitat ajutorul Consiliului Judetean Mures pentru înfiintarea unui Parc Industrial daca se poate pe principiul Parcului Industrial Sânpaul. Primaria Ludus este dispusa sa contribuie cu 50 de hectare de teren pe care sa se construiasca acest Parc Industrial, iar autoritatile sa ne sprijine cu sprijin logistic pentru realizarea drumului de acces si utilitati: apa, curent si gaz.

Florin Urcan, primar Ludus

 

 

Drumul ocolitor de la Reghin trebuie construit

„Pentru Reghin cel mai important proiect adus în discutie a fost cel referitor la drumul ocolitor care am înteles ca e înca sub semnul întrebarii. De asemenea, am prezentat un tabel cu mai multe proiecte începute în anii trecuti, finantate din fonduri guvernamentale, dar nefinalizate din cauza lipsei banilor. Este cazul introducerii canalizarii în Apalina, realizarea sistemului integrat de apa si canalizare în Reghin si construirea de sali de sport în doua scoli din localitate. De asemenea, am mai semnalat faptul ca asistentii persoanelor cu handicap angajati de primarie pe baza de conventie s-ar putea sa ramâna fara salarii, deoarece suma primita de la Guvern pentru plata acestora pe anul 2010 reprezinta doar 20% din necesar."

Nagy Andras, primar Reghin

 

 

Reabilitarea sistemului de canalizare, prioritara la Sovata

„Suntem în lucru cu mai multe proiecte. Îmi doresc foarte mult sa finalizam proiectul de reabilitare a sistemului de apa si canalizare, ceea ce înseamna si schimbarea conductelor de apa si reabilitarea statiilor de epurare si filtrare din Sovata, termenul limita pe care îl avem fiind 31 iunie 2010. De asemenea, mai avem un proiect de amenajare a câtorva lacuri sarate, ceea ce înseamna realizarea de pontoane, foisoare si alei, ceea ce va oferi turistilor o ambianta placuta."

Ferenc Peter, primar Sovata

 

 

Edilii de la Târnaveni vor rezolvarea problemei batalurilor

„Am prezentat o lista cu prioritatile Târnaveniului. Problema batalurilor este cea mai importanta de rezolvat pentru ca e veche si trebuie sa gasim o solutie de rezolvare. De asemenea, am mai adus în discutie punerea în functiune a statiei de transfer deseuri din cadrul proiectului Ecolect si reabilitarea podului de pe Târnava Mica si a centrului localitatii."

Szabo Albert, viceprimar Târnaveni

 

 

Se doreste reabilitarea Cetatii Medievale Sighisoara

„Am adus în discutie mai multe proiecte aflate în diferite stadii. Din acestea amintesc reabilitarea Cetatii Medievale si situatia gropii de gunoi de la Sighisoara, are e de importanta judeteana deoarece trebuie extinsa pe un program de la Ministerul Mediului. În acest sens, i-am reamintit de proiect domnului ministru Borbely, pentru a fi la curent cu problemele judetului."

Sorin Savu, viceprimar Sighisoara


113,7 hectare de teren degradat vor fi împadurile la Râciu

Posted: 21 Feb 2010 02:49 PM PST

Consilierii judeteni vor dezbate joi, 25 februarie, asocierea judetului Mures cu comuna Râciu în vederea implementarii proiectului „Reconstructie ecologica forestiera pe terenuri degradate în comuna Râciu", finantat din Fondul pentru Mediu în cadrul Programului de îmbunatatire a calitatii mediului prin împadurirea terenurilor agricole degradate. „Este un proiect mai vechi de-al meu, initiat acum trei ani, prin care am propus împadurirea unei suprafete de 169 de hectare la Râciu. S-au efectuat studii de fezabilitate avizate de Ministerul Agriculturii si acum a trecut de Ministerul Mediului, suprafata care va fi împadurita fiind de de 113,7 hectare, în zona Valea Sânmartinului - Cetagau", a declarat Ioan Vasu, primarul comunei Râciu.

Acesta s-a aratat multumit ca din cele doua proiecte acceptate pentru finantare pentru împaduriri, unul este în beneficiul comunei Râciu. „Sunt satisfacut pentru aceasta reusita, deoarece am fost perseverent timp de trei ani cu acest proiect. De fapt vreau sa va spun, si nu glumesc deloc, ca în prezent muncesc pentru proiectele din anii 2013 – 2014 care vor fi implementate în Râciu", a adaugat Ioan Vasu. Potrivit edilului, proiectul are va avea o durata de cinci ani si o valoare de 4,24 milioane lei, din care contributia primariei Râciu va fi de 8%. „Durata proiectului este de cinci ani, iar valoarea totala a acestuia este de 4.249.109 lei, din care finantarea primita din Fondul pentru Mediu este în valoare de 3.562.533,48 lei. Restul valorii de 686.575,52 reprezentând contributia proprie de 309.785,52 lei va fi suportata de comuna Râciu, iar cheltuielile neeligibile sunt în valoare de 376.790 lei.


Premiu pentru Dafcochim la reuniunea specialistilor din agricultura

Posted: 21 Feb 2010 02:48 PM PST

Vineri, 19 februarie, cei implicati în activitatea agricola la nivelul judetului Mures si-au dat întâlnire la Restaurantul Manadas din Târgu Mures, cu ocazia celei de a opta editie a reuniunii specialistilor din agricultura judetului Mures. A fost un bun prilej pentru cei implicati în acest sector de a se întâlni si a dezbate problemele agricole. În deschiderea întâlnirii, prefectul judetului Mures, Marius Pascan, a salutat oaspetii, urându-le succes pentru acest an, care se anunta unul dificil.

 

Diplome de excelenta pentru agricultorii merituosi

Un capitol important al evenimentului l-a reprezentat omagierea celor care, prin activitatea lor, au adus o contributie agriculturii muresene, organizatorii oferind diplome de excelenta pentru merite în dezvoltarea sectorului agricol, dovada ca munca acestora nu a fost uitata si luata drept exemplu pentru generatiile actuale care activeaza în agricultura. Parasca Vasile, Balogh Mihai, Belei Vasile, Oprea Calin si Felea Ioan, ultimul lipsind din cauza problemelor de sanatate, au primit cu emotie distinctiile de excelenta, oferite de organizatori, dar si respectul celor prezenti pentru deceniile în care acestia au slujit agricultura mureseana.

 

Premiu special pentru Dafcochim

Un premiu special, oferit de organizatori, a fost oferit firmei Dafcochim, nume important în distributia îngrasamintelor chimice, cu o politica benefica pentru fermieri, atât prin seriozitate, dar si a sistemului de creditare, extrem de benefic, în contextul în care politica bancilor, fata de agricultori este una deficitara. Ca întâlnirea sa nu se rezume doar la dezbateri agricole, distractia, dansul si buna dispozitie si-au facut prezenta, certituni pentru un an 2010, care desi dificil, va fi abordat cu forte proaspete de catre fermierii mureseni.

 

 

 

Sper ca tinerii sa învete din experienta mea

„Am muncit o viata întreaga si am o satisfactie în aceasta privinta. Vad prezenti multi dintre colegii mei aici si sper ca si cei tineri sa îmbratiseze aceasta munca în agricultura, sa învete din experienta noastra. Multumesc celor care au apreciat munca mea în agricultura, si sunt mândru de ce am realizat în viata."

Vasile Parasca

 

 

Voi continua sa lucrez în agricultura

„Ma onoreaza aceasta distinctie, care-mi da satisfactia ca ceea ce am facut în viata mea nu a fost în zadar. Chiar daca am o vârsta, voi continua sa lucrez în agricultura, atât cât va vrea Dumnezeu. Am speranta ca munca în agricultura se va dezvolta, astfel ca toti cei care activeaza în acest sector sa se poata bucura de rodul muncii lor."

Balogh Mihai

 

 

Ma bucur sa ne bucuram de munca noastra

„Dupa o activitate de zeci de ani în agricultura, am satisfactia muncii pe care am prestat-o. Trebuie sa multumesc fostului IAS unde am lucrat, unde am deprins munca în acest sector. Ma bucur ca putem fi astazi aici, prezenti cu toti, sa ne bucuram de munca noastra, dar si cu speranta ca agricultura îsi va regasi locul binemeritat."

Vasile Belei

 

 

Meseria de agronom, dura dar frumoasa

„Fac parte din categoria oamenilor nostalgici. Pe vremuri galbenul era galben, verdele era verde, iar în prezent culoarea dominanta a agriculturii este una gri. Am condus întreprinderi agricole care printr-o buna organizare am reusit sa avem performante deosebite. Meseria de agronom este una dura, grea, dar si una frumoasa, ce include multa munca, pricepere, dar si multa pasiune."

Calin Oprea

 

 

Dafcochim, alaturi de fermieri

„Speram ca si în continuare sa fim alaturi de fermieri, sa contribuim si noi la dezvoltarea acestui sector extrem de important. Urez mult succes tuturot fermierilor si am speranta ca împreuna cu ei sa ne putem bucura de roadele acestei colaborari pe care firma Dafcochim o are cu fermierii mureseni."

Marinel Stefan, sef Departament Agro, Dafcochim


Deficit de personal la Laboratorul Unitatii Fitosanitare Târgu-Mures

Posted: 21 Feb 2010 02:48 PM PST

Laboratorul Unitatii Fitosanitare Târgu-Mures pentru controlul reziduurilor de pesticide din plante si produse vegetale, al doilea ca importanta din România, are doar trei angajati si se confrunta cu deficit de personal, a anuntat Marian Pogacean, directorul coordonator al institutiei. „Laboratorul este realizat printr-un proiect SAPARD în valoare de circa 1.700.000 euro, fiind al doilea ca importanta din tara, dupa cel similar de la Bucuresti. În prezent, avem zece judete arondate si în acest an este prevazut sa executam peste 400 de probe de control a reziduurilor de pesticide din plante. Speram ca vom primi si o suplimentare a numarului de posturi, deoarece cu doar trei oameni cu greu putem sa facem fata. Laboratorul lucreaza, este capabil sa faca orice fel de analiza, însa este pacat pentru ca nu putem sa îl folosim la capacitate maxima", a declarat Marian Pogacean.

Potrivit acestuia, situatia este una care se perpetueaza din 2009, când desi exista aprobare pentru suplimentarea posturilor, Executivul a „înghetat" angajarile din sistemul bugetar. „Suplimentarea depinde numai de Ministerul Agriculturii. De exemplu, anul trecut am avut suplimentate doua posturi, dar din cauza ca a fost legea care interzicea angajarile în sistemul bugetar, n-am putut face nimic. Avem aprobarea, dar nu avem voie sa angajam. Am început din nou, cu conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures, sa demaram noile proceduri pentru a obtine o alta aprobare. Sa speram ca acestea vor veni în timp util si vom putea lucra la întreaga capacitate deoarece determinarile pe care le facem sunt pentru sanatatea noastra, ca în comert sa nu ajunga legume si fructe toxice", a precizat Marian Pogacean.


Centru de dializa dotat la standarde europene in Sangeorgiu de Mures

Posted: 21 Feb 2010 02:47 PM PST

Cei peste 100 de pacienti mureseni dializati la Centrul de hemodializa cronica din incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, vor fi trataţi într-un centru ridicat la standarde europene in Sangeorgiu de Mures.

Compania germana BIBraun Avitum a inaugurat vineri al şaselea centru privat de dializă din România, la Sângeorgiu de Mureş. Investitia centrului se ridica la aproape 2 milioane de euro. Pentru constructia noului Centru de Dializa, conducerea firmei Avitum a decis achizitionarea unui teren de 1500 metri patrati, constructia in sine avand1100 metri patrati, fiind structurata pe doua nivele. La etaj este gazduit noul sediu administrativ, cu sala de conferinte, iar parterul gazduieste patru saloane pentru tratamentul bolnavilor, cu o capacitatea de 30 aparate, ce poate deservi un total de 180 de pacienti, trei ture pe zi, in prezent fiind tratati 114 pacienti.

 

Facilitati pentru pacienti

Un pacient face dializa de doua-trei ori pe saptamana, cate patru- cinci ore pe zi. Centrul este dotat cu aparatura moderna, perfect adaptata nevoilor fiecarui pacient, cu facilitatile necesare optimizarii timpului petrecut in dializa, dotat cu un soft ADIMEA, un sistem ce permite pacienţilor să vadă pe monitor calitatea actului de dializă. Din acest punct de vedere Centrul de dializă de la Sângeorgiu de Mureş este unul pilot.

In noul centru cei 114 pacienti beneficiaza inclusiv de hrana, programe TV prin cablu, acces la internet si programe sociale, iar evaluarea pacienţilor din punct de vedere medical se face conform ghidurilor europene de bună practică a dializei. Aici va functiona si un cabinet medical dotat cu EKG, un analizor al echilibrului acido-bazic si un ecograf, necesare atat evaluarii pacientilor dializati, cat si examinarii pacientilor cu boala cronica de rinichi aflati in predializa. De asemenea, cei 40 de angajati ai centrului, sunt transferati din sistemul public de sanatate, fiind un personal cu experienta, in tot ceea ce inseamna dializa.

 

Tratament gratuit

"Tratamentul pacientilor dializati este gratuit, toate costurile aferente tratamentului si analizelor sunt suportate de Programul National de Dializa, derulat prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru fiecare pacient exista un cost fix, decontat pe tratament, de118 euro, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In acest cost este inclus transportul pacientului de acasa, o masa calda in timpul tratamentului si absolut toata medicatia necesara tratamentului", a declarat Gheorghe Bulat, director general BIBraun Avitum Romania.

Acesta a mai precizat ca in prezent, in Romania, dintr-un total de 1400 de pacienti cat sunt inregistrati in Registrul Renal Roman, 70% sunt in piata privata de dializa, iar 30% in sistemul public de sanatate. "Sunt foarte multi pacienti care se pregatesc sa intre in programele de dializa. Initierile se fac in sistemul public pentru ca in aceasta faza pot interveni complicatii, se pot simti rau si este necesar sa fie initiati in centrele de stat. Dupa ce trec de initiere, la cateva saptamani, ei pot sa opteze pentru a ramane in sistemul de stat sau sa mearga in cel privat", a mai spus Bulat.

 

Investitii in mai multe judete

BIBraun Avitum este prezent în Romania din anul 2004, cu investiţii directe de peste 8 milioane de euro şi desfăşoară activităţi în sase centre de dializă proprii din Timişoara, Târgu-Mureş, Sighişoara, Botoşani, Sfântu Gheorghe şi Târgu Jiu. BIBraun Avitum este unul dintre liderii domeniului aparaturii şi produselor medicale, la nivel global având peste 38.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 3,8 miliarde euro în anul 2008.

 

 

Locuri de munca pentru 40 de persoane

"Asistam 8.500 de pacienti, din care 7.500 numai in Europa. Ceea ce ne preocupa este sa oferim o asistenta care sa amelioreze viata pacientilor dializati, ei vin de trei ori pe saptamana cate patru - cinci ore de fiecare data. Viata lor este grea, iar prin ceea ce facem speram sa demonstram acest lucru. In egala masura oferim, ca angajatori, locuri de munca stabile pentru 40 de angajati si, in egala masura, oferim sanse tuturor prestatorilor cu care lucram pentru a desfasura servicii de transport, de catering, servicii cu scop medical."

Manfred Mahrle, Regional Head BIBraun Avitum Austria

 

 

Echipamente de ultima generatie

"Avitum este una din cele patru divizii ale grupului BIBraun. Ceea ce facem aici este un foarte bun exemplu, de fapt este ceea ce facem peste tot in lume, sa oferim o atmosfera placuta pentru pacienti, dar in egala masura si un serviciu de tratament de inalta calitate. Cel mai bun exemplu este ca acest centru este echipat cu un nou sistem informatic de ultima generatie, practic nou aparut ADIMEA, care permite monitorizarea in timp real al modului in care i se administreaza tratamentul pacientului."

Michael Becker, chief Finance Officer BIBraun Avitum

 

 

Va creste renumele medicinii muresene

"Prin aceasta investitie se mareste renumele judetului in ceea ce priveste medicina si serviciile medicale. Banii care vin din partea investitorilor privati sunt foarte bine veniti pentru ca se integreaza in strategia judetului si credem ca aceasta cooperare va imbunatati serviciile medicale in judetul Mures si va lungi viata oamenilor."

Lokodi Edita, presedinte Consiliul Judetean Mures

 

 

Investitie pentru viitor

"Este o investitie fara doar si poate importanta. Eu, care cunosc investitia BIBraun din Austria, Ungaria si alte tari importante sunt mandru sa avem aceasta firma aici, in aceasta cetate a medicinii, care este Targu-Muresul. Este o mare promisiune a investitiei, sa avem un sprijin substantial pentru a combate, a preveni anumite imbolnaviri atat de frecvente pe mapamond".

Kelemen Attila, deputat

 

 

Ne bucura interesul investitorilor

"Daca compania a decis sa faca un al doilea centru in Sangeorgiu de Mures, dupa cel de la Sighisoara, demonstreaza interesul exprimat pentru zona noastra. Este in responsabilitatea mea sa caut, sa creez spatiul necesar astfel incat sa asigur confortul legal al unei asemenea investitii."

Marius Pascan, prefectul judetului Mures

 

 

E o mândrie că centrul se află în Sangeorgiu de Mures

"Consider ca nu numai in perioada de criza, ci in orice perioada, investitia cea mai avantajoasa este cea in infrastructura de sanatate. Pozitionarea greografica a comunei a favorizat aceasta investitie, dar este o mandrie pentru mine ca primar ca a fost aleasa aceasta locatie. Se pare ca reusim sa atragem investitori in aceasta comuna."

Sofalvi Szabolcs, primar Sangeorgiu de Mures

 


Marea împacare între Borbely Laszlo si Primaria Târgu-Mures?

Posted: 21 Feb 2010 02:47 PM PST

Prefectul judetului Mures, Marius Pascan, a declarat vineri, 19 februarie, la sfârsitul dezbaterii despre proiectele judetului Mures, eveniment gazduit de sala mica a Palatului Administrativ, ca a reusit sa îi aduca la un numitor comun pe Borbely Laszlo, ministrul Mediului si Padurilor si reprezentantii Primariei Târgu-Mures, în ceea ce priveste realizarea soselei de centura care urmeaza sa treaca prin padurea de la Platoul Cornesti. „Încerc sa fiu generatorul de stabilitate între institutiile statului si i-am chemat la solidarizare pe toti reprezantantii nostri la Bucuresti, rugându-i sa ne sustina demersurile. Am reusit, si va spun asta cu satisfactie, sa îi fac sa se înteleaga pe ministrul Mediului, Borbely Laszlo, cu conducerea Primariei Târgu-Mures pentru realizarea acelui drum care va trece prin padurea de la Platoul Cornesti. Cred ca aceasta este atmosfera care ar trebui sa caracterizeze activitatea din administratie", a afirmat Marius Pascan.

 

Borbely Laszlo nu doreste defrisari masive

Potrivit ministrului mediului, discutiile de pâna acum nu se încadreaza într-o cearta sau împacare, ci în gasirea unor solutii pentru protejarea mediului înconjurator. „Nu e vorba de a ne certa sau împaca. Din punctul meu de vedere ramân pe aceeasi pozitie si anume ca nu voi aproba realizarea unui drum pentru care trebuie sa taiem 8,24 hectare de padure. E adevarat, reprezantantii Primariei au venit cu o varianta noua prin care suprafata de padure taiata se reduce la 4 hectare, si urmeaza sa trimita saptamâna aceasta o hârtie oficiala în aces sens la minister. Stiu ca ne trebuie o asemenea sosea de centura, dar acest lucru va fi posibil doar daca reducem cât mai mult taierea de copaci", a precizat Borbely Laszlo. Acesta a promis ca va studia noul traseu propus de edili si a lansat un apel consilierilor UDMR din consiliul local Târgu-Mures pentru exprimarea unui punct de vedere vizavi de acest proiect. „Vom verifica traseul propus de ei. Am cerut si consilierilor UDMR din consiliul local sa aiba un punct de vedere, astfel încât sa reducem la maxim taierea copacilor de la Platoul Cornesti. Dupa parerea mea, autoritatile au întârziat nepermis de mult, din 2002 nu au fost în stare sa gaseasca o alternativa viabila a acest proiect foarte important", a aratat Borbely Laszlo.

 

Csegzi Sandor crede în dialogul constructiv

Prezent la întâlnire, viceprimarul municipiului Târgu-Mures, Csegzi Sandor a apreciat ca niciodata nu s-a pus problema existentei vreunui conflict cu Borbely Laszlo, precizând ca e vorba doar despre un dialog continuu. „Nu stiu daca putem sa-i spunem împacare, deoarece este vorba despre un dialog continuu. Fie ca exista consens sau diferente de pareri, acestea sunt normale si nu fac decât sa duca la solutii optime. Daca exista un dialog constructiv la început, chiar daca opiniile sunt diferite, se ajunge la gasirea unor solutii. Asa a fost în cazul drumului ocolitor care trebuie sa treaca prin Platoul Cornesti. Sunt câteva variante care au fost acceptate si saptamâna viitoare (n.r. aceasta) va avea loc o discutie concreta despre varianta finala a proiectului", a subliniat Csegzi Sandor.


Grupa Ursuletilor din Sângeorgiu de Mures confectioneaza arici

Posted: 21 Feb 2010 02:47 PM PST

 

În urma cu un an si jumatate copiii care frecventau gradinita vechea gradinita din Sângeorgiu de Mures s-au mutat în casa noua! "Nu era vorba de o casa noua în adevaratul sens al cuvântului", povesteste educatoarea Hesfelean Aurelia, "dar cele patru sali din cladirea scolii din deal însemna raiul pe pamânt fata de insalubra darapanatura în care functionam pâna atunci." Si nu e greu de imaginat ce viata puteau avea în casa igrasioasa, fara apa curenta, cu o latrina în curte. În aceasta aripa a scolii generale din Sângeorgiu de Mures au conditii incomparabil mai bune si lucreaza cu program normal, doar într-un schimb, pe când dincolo era greu si pentru cadre si pentru copii, în doua schimburi!

Cei 17 copii prezenti în ziua vizitei noastre tocmai terminasera ora de engleza cu Lorinczi Kinga si se pregateau ca la ora de arta sa mai confectioneze niste arici din cartofi si scobitori. Aricii stau pe covor de frunze si bucati de piele, se ascund în tufe facute din crengute. "Este un colt al naturii realizat numai din materiale ecologice ", spune educatoarea mentionând ca tema saptamânii este "Padurea si animalele ei." Continuând aceasta tema si la stiinta au învatat cifra cinci si tot cu ajutorul animalelor au exprimat si numerele. O rata, doua vulpi, trei catei, patru oase si cinci ursi. Ce cauta oasele printre animale? Simplu: sa aiba câinii ce mânca! Copiii nu au învatat înca despre meserii, fiind grupa mijlocie aici sunt prichindei de la treiani si jumatate pâna la cinci ani. Totusi au o idee despre ce ar vrea sa se faca. De pilda cea mai mica, Bianca spune hotarâta: "Vleau sa fiu ca tine", aratând spre Aurelia si întelegem ca se vrea educatoare. Denis vrea sa fie ca noi, adica ziarist, altul vrea sa se urce pe stânci sau sa înalte case ca tata. Dupa o multime de politisti gasim si o fetita care vrea sa fie pe scena, Alin vrea sa conduca masini rapide, iar Robert vrea sa lucreze cu bani!

Dar pâna una alta cel care soseste primul dimineata, se poate ocupa de pestii din acvariu! si ei abia asteapta sa le dea de mâncare sau sa le schimbe apa!


Dan Berindei, directorul executiv al Sanagra Sântana de Mures:

Posted: 21 Feb 2010 02:47 PM PST

Prezent la întâlnirea de la Restaurantul Manadas a specialistilor din agricultura mureseana, Dan Berindei, directorul executiv al societatii Sanagra din Sântana de Mures, ne-a relatat despre perspectiva agriculturii pentru anul 2010, precum si depre nevoia de o strategie viabila pe termen mediu si lung pentru sectorul agricol.

 

Reporter: Cum se anunta anul agricol 2010?

Dan Berindei: Va fi un an foarte greu, deoarece înca nu se stie care vor fi subventiile în agricultura. Marea majoritate a subventiilor care veneau de la stat s-au oprit, asa a fost negocierea cu Uniunea Europeana. Din pacate, nici pâna astazi nu stim exact forma acestor subventii, pentru cresterea animalelor, bovine, porcine sau pasari, si nu ne putem face un buget de venituri si cheltuieli pentru anul 2010. Asta este marea problema a agriculturii românesti.

Rep.: Când au început problemele?

D.B.: Problemele a aparut în momentul când am intrat în Uniunea Europeana, iar produsele noastre trebuie sa concureze cu cele din afara. În ultimii patru - cinci ani a aparut aceasta problema, iar piata româneasca a fost invadata de produsele din afara, cu o pondere ce depaseste 70% din totalul produselor consumate la noi. Aici e problema, fermierii europeni au reusit sa ajunga la un nivel de dezvoltare timp de câteva generatii, în ultimii 30 - 40 de ani, iar noi trebuie sa facem investitii foarte serioase, pentru a ajunge sa concuram cu produsele fermierilor din Uniunea Europeana. Statul din pacate nu intervine, nu ne ajuta. E nevoie de investitii, pe o perioada de câtiva ani, si cu ajutorul statului si al bancilor, dar tot statul este acela care trebuie sa vina cu o strategie pentru agricultura pentru urmatorii ani, dar din pacate nu au facut-o.

Rep.: Care au fost investitiile firmei Sanagra?

D.B.: Am facut investitii în momentul în care am putut sa accesam fondurile europene, prin programul SAPARD, în 2005, si acum avem în derulare un nou proiect din fonduri europene, dar din pacate nu avem sursele de finantare. Bancile nu intra în acest joc, si totul trebuie facut cu fonduri proprii. Este foarte greu sa faci si productie la un nivel ridicat si sa faci si investitii, ce este aproape imposibil.


Producatorii de hamei vor reorganizarea pietei în anul 2010

Posted: 21 Feb 2010 02:47 PM PST

2010 reprezinta pentru cultura de hamei schimbarea culturilor, în special a celor vechi, traditionale, care sunt îmbatrânite, în acelasi timp, este o supraîncarcare de hamei pe piata mondiala si ca atare e momentul unei pauze pentru aceasta cultura, pentru scoaterea din circuit a plantatiilor îmbatrânite. Este si cazul României, unde polul culturii de hamei este dat de zonele Sighisoara si Saschiz, cu 185 de hectare cultivate, ceea ce reprezinta 70% din suprafata totala cultivata cu hamei la nivel national. Comparativ cu alte culturi, din pacate cea a hameiului este una mai putin cunoscuta, desi produsul final este folosit la fabricarea uneia din cele mai populare bauturi care este berea, un rol important revine statului, pentru sprijinirea producatorilor din acest sector.

Cultura de hamei este una putin cunoscuta, si a trebuit sa facem foarte mult lobby, astfel ca hameiul sa apara cu toate documentele oficiale din domeniul agricol, în vederea accesarii fondurilor post aderare. Anul trecut am reusit ca Asociatia Producatorilor de Hamei din România, a carui presedinte sunt, sa adere la forumul international care reprezinta cultivatorii de hamei din lume, organism înfiintat înca din anul 1951", a declarat Mora Acatiu, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de hamei din România si actionar la societatile Mora Groind si Hop Trade SRL.

 

Consumul de bere, în scadere

În România se consuma în medie 21 de milioane de hectolitri de bere pe an, care datorita crizei a scazut undeva la 17 milioane. Din pacate, producatorii de hamei resimt din plin criza si datorita faptului ca la nivel national nu exista suficient sprijin, astfel ca ei sa aiba un cuvânt de spus, în relatia cu firmele mari producatoare de bere. "În contextul în care firmele multinationale au preluat aproape toata industria berii din România, suntem obligati sa colaboram cu acestea. As dori ca forurile de conducere sa ne sprijine mai mult, deoarece noi, în România, am putea asigura 10-15%, din cantitatea necesara de hamei. Trebuie sa gasim o solutiesi nu putem renunta la acest produs, deoarece el aduce beneficii mult mai mari decât alte culturi, de peste 25 de ori mai mare. La conventia internationala de anul trecut, s-a punctat faptul c, din statistici reiese faptul ca, Cehia, îsi desface 90% din productia de hamei în Cehia si nu în afara ei. Ei au gasit rezolvarea acestei solutii a desfacerii productiei pe piata interna, ceea ce trebuie sa facem si noi, altfel vom depinde de firmele multinationale, care nu sunt foarte usor de abordat", a precizat Mora Acatiu.


Povestea unor alegeri cu final asteptat... doar de unii...

Posted: 21 Feb 2010 02:46 PM PST

Sunt un muresan tanar care nu are foarte multi bani, comparativ cu multi mureseni, dar care are un nivel de trai bun comparativ cu mult mai multi dintre acestia. Ca sa fac o paranteza, consider familia una dintre valorile importante si sunt fericit ca am o familie sanatoasa si fericita. Dar, sa revin...

Pentru ca am certitudinea ca Bursa este un semn al capitalismului, desi sunt social-democrat, am decis ca trebuie sa fiu si eu unul dintre cei care detin actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) – cea mai importanta institutie a pietei de capital din Romania. Nu...., sa nu considerati ca am foarte multi bani si nu am ce sa fac cu ei. Am 31 de actiuni, reprezentand 0,0004% din capitalul Bursei. Daca inmultiti cele 31 de actiuni cu o valoare actuala de 30 de lei, veti vedea cam care este valoarea.

Dar nu asta este important. In calitate de actionar esti invitat sa participi la deciziile pe care institutia le ia, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Fiind actionar, am primit invitatia de a participa la AGA in cadrul careia urma a se alege Presedintele BVB si membrii Consiliului bursei pentru urmatorii 4 ani. Nu am realizat ce este atat de important, pregatirea mea de baza fiind de medic, chiar daca sunt specialist in sanatate publica si management, dar am realizat ca trecand prin perioada de criza si intrezarind o relansare economica, pasii pe care trebuie sa-i faca Bursa in urmatorii patru ani sunt pasi importanti, de la listarea actiunilor proprii, la decizii legate de fuziunea cu Bursa de la Sibiu. Toti acesti termeni mi se pareau si mie ceva nepalpabil, ceva neimportant, pana am devenit actionar.

Am fost deci invitat la AGA care s-a desfasurat la Hotelul Intercontinental din Bucuresti in 19 februarie 2010, de la ora 10. Primind invitatia si interesandu-ma pe site-ul www.bvb.ro, am observat ca si Muresul avea un candidat pentru Consiliul de Administratie. In acel moment, patriotismul si-a spus cuvantul si am fost hotarat ca trebuie sa particip. Nu ca actiunile mele ar fi foarte importante in pachetul de actiuni, dar repet, patriotismul local m-a obligat. Mai ales ca din Mures este si cel mai mare actionar al BVB, care detine practic peste 4% din aceasta, am zis ca alaturi de ceilalti mureseni actionari sa ne dam votul ca unul de-al nostru sa poata sa ne reprezinte, sa nu mai fim la cheremul „capitalistilor" bucuresteni.

Am ajuns la Hotel Intercontinental, unde sedinta s-a desfasurat la etajul 21 (hotelul are 22 de etaje, la etajul 22 avand si o piscina). Privelistea ce se vedea de pe geamurile salii de conferinta era deosebita. Sa ai Bucurestiul la picioare, sa vezi Bucurestiul de sus, e impresionant. La intrare, Secretariatul iti verifica documentul de identitate pe baza caruia, primeai o mapa in care erau buletine de vot, materiale informative. In acea sala erau prezente la inceputul sedintei 178 de persoane, din totalul de peste 300 actionari, dar care, acestia 178 detineau peste 98% din capitalul Bursei. Participau oameni care aveau in mana fiecare, zeci de mii sau sute de mii de actiuni fiecare (eu aveam 31, dar eram mandru).

Dupa prezentarea initiala a raportului presedintelui, au inceput alegerile pentru noul presedinte. Daca in momentul inceperii sedintei erau inscrisi trei candidati pentru presedinte al BVB, in timpul sedintei s-a mai inscris unul, numarul total ajungand astfel la 4. Si a inceput votul pentru functia de presedinte. Fiecare a completat din mapa pe care a primit-o, buletinul de alegere a presedintelui. Rezultat: Dupa numarare, care a durat mai mult de o ora jumatate, a iesit din primul tur (pardon, se numeste iteratie – nu am mai intalnit termenul acesta pana acum, legat de alegeri, asa ca am mai invatat ceva) fostul presedinte cu peste 50% din voturi. Se pare ca era un final asteptat de cei care aveau in mana zecile sau sutele de mii de voturi. Am zis, asta e, poate ca e mai bine asa. Stere Farmache a fost ales presedinte BVB.

Dupa pauza au inceput alegerile pentru Consiliul Bursei, unde voiam sa votez si eu cu mureseanul meu. Modalitatea de vot e ceva deosebit. Pentru ca erau inscrisi 31 de candidati pentru 8 locuri, la fiecare iteratie, din cei 31 ieseau cate 5 (fie ca obtineau peste 50%+1 din turul respectiv, fie ieseau din cursa cei care erau pe ultimele locuri), pana cand ramaneau pe lista dublul numarului de candidati, dupa care la fiecare iteratie mai pica cate unul.

Si a inceput votul. Cred ca aveam mai multe emotii eu decat candidatul muresean. Dupa prima iteratie, mureseanul nostru a obtinut 12,22%, mult comparativ cu detinerile pe care le aveau muresenii, semn ca isi facuse treaba si fusese votat si de altii. Intre fiecare iteratie, dupa ce se vota, Comisia de numarare se retragea intr-un colt al salii si isi facea treaba, sub supravegherea a doi investitori alesi la inceputul sedintei si sub ochii nostrii, ai tuturor. Acolo în sala. Puteai iesi la cafea, apa, sau puteai supraveghea numararea. Totul transparent si pe fata.

Pe holuri, discutiile erau foarte interesante. Am constatat ca majoritatea participantilor se cunosteau intre ei. Vorbeau in termeni tehnici despre bursa, pe care nu-i cunosc, termeni care nu fac parte din cultura mea generala. Înca.

Dar mai interesante erau negocierile. Tu sprijina-ma pe mine si eu te votez pe tine, eu am si controlez 5 sau 10 sau 15 % din Bursa si cu cei 10% ne intarim si trecem in turul urmator.

Mureseanul meu a trecut si de iteratia 2, si am fost fericit. si de iteratia 3 si am fost din nou fericit. Picau din lista fosti membrii ai Consiliului Bursei, care luasera loc la prezidiu si acum nu trecusera de turul 1, sau 2, sau 3. Eram mandru.

Dar, din povestile spuse pe coridoare, am constatat ca mureseanul meu nu era votat tocmai de reprezentantul celui mai mare actionar al BVB, care era muresean. Si m-am intristat...

Si m-am intrebat cum poate fi posibil. Si m-am revoltat in interiorul meu. Si am realizat ca patriotismul si cuvantul dat nu are nici o greutate in fata profitului.

Am fost mandru, de asemenea, cand mureseanul meu a fost aplaudat la scena deschisa de catre toti participantii din sala in momentul in care, vorbind de la pupitru, a multumit pentru sprijinul tuturor celor care il votasera pâna la iteratia 4, sau 5, cand a decis sa se retraga. Bine a facut. A facut-o in glorie, si a castigat respectul meu. Dar nu acelasi lucru il pot spune despre celalalt muresean, „primul" actionar.

Pana la urma, dupa 15 ore de sedinta, s-a terminat. BVB avea un nou presedinte, avea 8 membri ai Consiliului, o noua conducere care va pastori Bursa pentru urmatorii 4 ani.

Dar intre cei 9 nu este nici un muresean.

Putea fi..., daca un muresean vota un alt muresean.

Dar nu s-a intamplat.

Pacat.

 

Dr. Florin BUICU

Un foarte mic actionar al BVB

 

 


Ajutati-o pe Florina!

Posted: 21 Feb 2010 02:46 PM PST

La varsta de 27 de ani, cand ar trebui sa aiba in fata o viata plina de sperante, sa isi faca planuri de viitor, Florina Stan, din localitatea Cristesti, judetul Mures, se gandeste cu groaza la ceea ce i-a rezervat viitorul. De la varsta de 15 ani coloana sa vertebrala a inceput sa se deformeze. De atunci au inceput nenumaratele vizite pe la doctori. I s-a pus diagnosticul de cifoscolioza dorso-lombara. "Am inceput sa mergem pe la doctori. Am fost la Bucuresti la Romhandicap. Acolo i-au pus un corset, dar a deranjat-o foarte tare dupa un timp. Dupa aceea am apelat aici la Ortoprofil pentru un alt corset. Dar in timp boala s-a agravat si nici corsetul nu o mai ajuta", a inceput sa povesteasca Floarea Stan, mama Florinei.

In urma cu un an, Florina a inceput sa acuze dureri mari la spate, dureri in piept, sa oboseasca. Daca pana in urma cu cativa ani, starea sanatatii ii permitea sa aiba un loc de munca, acum nu mai poate sa faca aproape nimic. "In urma cu doua saptamani am fost la Bucuresti la dr. Mihai Jianu. M-a consultat si mi-a spus ca este nevoie de o interventie chirurgicala. Si daca nu fac ceva cat mai repede, se poate agrava", a spus cu durere in glas Florina Stan. Insa, chiar daca operatia este salvarea, costul interventiei chirurgicale depaseste cu mult posibilitatile familiei Stan. "Mi s-a spus ca operatia costa 8.000 de euro, din care 3.000 de euro costa tija si suruburile", a mai spus Florina Stan.

Familia Stan a lansat un apel umanitar catre toate rudele si cunostintele sale. De asemenea, au deschis si un cont bancar la Baca Transilvania, unde cei cu suflet vor putea dona atat in lei, cat si in euro.

Lei - RO80BTRL02701201U86375XX

Euro - RO55BTRL02704201U86375XX

 


Pensionarii strang semnaturi pentru a da in judecata Guvernul

Posted: 21 Feb 2010 02:46 PM PST

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania a demarat o campanie de strangere de semnaturi ale pensionarilor pentru a actiona in instanta Executivul, ca urmare a diminuarii punctului de pensie.

Pensionarii mureseni din sistemul public de pensii se pot alatura campaniei inscriindu-se pe listele de sustinere a demersurilor declansate de Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, atat cei care sunt membrii cat si cei care nu sunt membrii Federatiei. "Dorim sa ne mandateze pentru a demara in instanta demersurile privind anularea prevederilor articolului IV din OUG nr.114/2009 si al articolului 16 aliniatul 1 din Legea nr.12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, pe motive de neconstitutionalitate si, in acelasi timp solicitam mentinerea prevederilor stabilite prin Legea 19 din 2000 si Legea nr. 250 din 2007, privind valoarea punctului de pensie care sa fie 826,2 lei", a declarat Ioan Hasasiu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania si presedintele Sindicatului Pensionarilor din judetul Mures. Acesta a subliniat ca demersul a fost facut la recomandarea Avocatului Poporului. "Avocatul Poporului ne-a indicat ca cel mai corect este sa fim mandatati de un numar de pensionari care sa se angajeze pe o lista de subscriere cu toate datele lor de identitate", a completat Hasasiu.

 

Minus o suta de lei la punctul de pensie

Hasasiu a mentionat ca desi Executivul a dat asigurari ca pensiile nu sunt afectate, acest lucru nu este adevarat. "Fiecare pensionar care are cel putin un punct de pensie, pierde aproaope 100 lei, care are doua puncte pierde aproape 200 lei. Chiar daca ministrul spune ca nu se pierde nimic, nu e adevarat. Nu imi ia din punctul de pensie pe care il am, 732,8 lei, insa nu imi da punctul de 826,2 lei cat trebuia sa fie. Articolul 4 din OUG prevede ca se incalca prevederile art. 47, alin. 1 din Constitutia Romaniei, potrivit careia statul este obligat sa ia masurile de dezvoltare economica si de protectie sociala de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent, aceasta fiind un drept fundamental al cetateanului. Si aici, in ajutorul acestuia se spune ca valoarea minima a punctului de pensie trebuie sa fie cel aprobat prin legea 19/2000, adica 45% din salariul mediu", a mai spus Hasasiu.

Pensionarii sunt asteptati la sediul Sindicatului Pensionarilor din incinta Casei de Cultura a Sindicatelor, pana pe data de 25 februarie, zilnic intre orele 9.00 - 13.00. Pensionarii trebuie sa aiba asupra lor buletinul sau cartea de identitate si cuponul de pensie din ultima luna. Pana in prezent circa 1.500 de pensionari mureseni s-au alaturat demersului.

 


Batrânete cu 72% mai scumpa la Caminul de vârstnici Târgu-Mures?

Posted: 21 Feb 2010 02:46 PM PST

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mures vor dezbate joi, 25 februarie, majorarea contributiei de întretinere pentru persoanele rezidente în Caminul pentru persoane vârstnice din Târgu-Mures, de la 290 lei la 500 de lei/lunar. „În prezent avem în îngrijire un numar de 77 de persoane, iar din acestea un numar de 70 sunt persoane dependente sociomedical, imobilizate la pat, care necesita costuri suplimentarea cu îngrijirea lor. Contributia de întretinere actuala este în cuantum de 290 lei, în conformitate cu Ordinul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 687 din 2005", a precizat Maria Baba, directoarea Caminului.

Potrivit acesteia, costul mediu lunar de întretinere se stabileste în functie de gradul de depedenta al persoanei vârstnice îngrijite si are în vedere cheltuielile de întretinere, hrana, medicamente, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale sanitare si alte asemenea, în conformitate cu clasificatia bugetara specifica autoritatilor administratiei publice locale. „Datorita cresterii preturilor la toate cheltuielile de functionare si administrare, este stringent necesara reactualizarea contributiei de întretinere care revine fiecarui asistat. În caz contrar, ne vedem pusi în imposibilitatea de a functiona în conformitate cu standardele în vigoare", a aratat Maria Baba.

Conform datelor furnizate de conducerea Caminului, costul mediu lunar este de 762 lei/beneficiar.

Proiectul a mai fost dezbatut în sedinta Consiliului Local din luna ianuarie 2010, când se propunea majorarea contributiei la 600 lei/luna/beneficiar, dar edilii au hotarât amânarea acestuia.


S-a inaugurat, în sfârsit, grupul sanitar la gradinita din Sântana de Mures

Posted: 21 Feb 2010 02:45 PM PST

Prescolarii de la gradinita cu program normal din Sântana de Mures nu au avut niciodata un grup sanitar. S-au obisnuit cu toaleta de lemn din curtea gradinitei, desi le era frig, mai ales iarna. Poate toaleta e mult spus. Cladirea în care functioneaza gradinita a fost retrocedata Bisericii Reformate iar primaria comunei Sântana de Mures nu a putut investi în ceva ce nu era al lor. Locuitorii comunei, împinsi putin de la spate, au pus mana de la mâna si au reusit sa strânga banii necesari pentru constuirea unui grup sanitar în interiorul cladirii. Astfel, au contribuit cu bani în jur de 25 de persoane si alti zece localnici cu munca fizica pentru construirea propriu-zisa a grupului sanitar. S-a strâns o suma de 4.000 lei, bani cu care au fost platite materialele de constructie, iar restul lucrarilor au fost realizate de localnici.

Prescolarii au de acum înainte o toaleta decenta

Vineri, 19 februarie, s-a inaugurat grupul sanitar în incinta gradinitei cu program normal din Sântana de Mures. Copiii erau fericiti, cântau si recitau poezii alaturi de educatoare. Era sarbatoare. "Am încercat de foarte multe ori sa facem acest lucru dar s-au gasit întotdeauna diverse scuze; cladirea a fost retrocedata Bisericii Reformate, apoi motivul a fost ca nu se investeste în ceva ce nu este al lor - ma refer la primarie. Acum s-a venit cu o alta idee, o idee buna, dupa cum se vede. Au participat inclusiv bisericile iar oamenii au dat dovada de multa bunavointa", a declarat Luminita Pogacean, directorul Gradinitei cu program normal din Sântana de Mures. Ideea strângerii de bani de la localnici i-a venit Adrianei Bucur, locuitoare a comunei Sântana de Mures. "Sunt si eu mama, am un copil de un an si jumatate. Am facut o vizita la gradinita cu ceva timp în urma si am fost îngrozita de ce am vazut, asa mi-a venit ideea. Era foarte frig iar copiii mergeau la toaleta afara. Atunci m-am gândit sa "ridic" putin oamenii pentru un scop care sa merite. A fost mai greu decât mi-am imaginat dar am reusit pâna la urma. Am vrut sa demonstram ca, daca punem mâna de la mâna pentru acesti copii, vom reusi. Oamenii au fost reticienti la început dar i-am convins pâna la urma prin simplul fapt ca nu am renuntat", a precizat Adriana Bucur, initiatorul proiectului.

Vineri, în cadrul inaugurarii grupului sanitar, prescolarii au pregatit un moment artistic în semn de multumire pentru cei care au contribuit la reabilitarea gradinitei, moment ce i-a sensibilizat pe toti cei prezenti. "Tot ce ne-am dorit sa realizam am realizat cu ajutorul cetatenilor. Acum avem o gradinita care-si poate desfasura activitatea la standarde normale. Primaria, din pacate, nu a putut sa investeasca în aceasta gradinita deoarece cladirea este retrocedata, dar, printr-un proiect în care am sensibilizat populatia am reusit, prin donatii, sa construim acest grup sanitar", a declarat Razvan Bucur, viceprimarul comunei Sântana de Mures.

 

 

„Îmi place mult noua noastra toaleta. E cald si curat. Afara era frig tare. Cel mai mult, la gradi, îmi place sa ma joc cu papusile."

Andreea, 6 ani

 

 

„Nu-mi placea deloc sa merg afara la toaleta, era foarte frig. De acum abia astept sa vin la gradi; îmi plac desenele si cartile de colorat."

Andreea Maria, 5 ani

 

 

„Ne bucuram mult, ca si parinti. Mi se pare ceva normal totusi, suntem în secolul XXI."

Nastasia Suciu, mama

 


Start amanat pentru FCM Târgu-Mureş

Posted: 21 Feb 2010 02:45 PM PST

 

Partida din prima etapă dintre FCM Târgu-Mureş şi FC Argeş din prima etapă a ligii secunde a fost amânată la cererea clubul piteştean. Motivul este convocarea lui Alin Popa la lotul naţional sub 19 ani, care va participa, între 22 şi 28 februarie, la un turneu în Italia. Amânarea meciului nu este agreata de către conducerea mureşenilor. In perioada pretatirilor, FC Municipal a sustinut sase jocuri de verificare: 1-0 cu Vointa Sibiu, 0-0 cu Gloria II Bistrita (ambele din Liga a III-a), 1-0 cu Dunajska Streda (Slovacia I), 0-0 cu echipa secunda a liderului Ungariei, Videoton, 1-2 cu Ujpest Dozsa (locul III, Ungaria I) si 1-1 cu Zalaegerszeg (locul V, Ungaria I).

Liderul seriei secunde şi-a anulat partida de verificare programata sâmbătă cu Avântul Reghin din cauza starii terenurilor si duce lipsa jocurilor. Gazonul terenului principal din Târgu-Mureş se prezintă în condiţii destul de bune, dar se dorea sa fie menajat in vederea primei etape din retur. In aceste conditii, probabil amicalul cu Avantul va fi reprogramat.

 

Putine noutati in echipa

La conferinţa de presă organizata vineri de catre conducerea FC Municipal au fost anunţate oficial noutăţile din cadrul lotului. După plecarea lui Gheju şi Luca, a plecat si Cristian Vereş, împrumutat pana la vara in Liga a III-a la Avântul Reghin. La capitolul noi veniţi, deocamdata sunt doar cei patru, deja anunţaţi: Anton, Alexandru Vagner, Dan Roman şi Casian Miclăuş. Tot o noutate este si noul director executiv Aurelian Babutan. In lot se intenţionează sa se mai aduca un vârf de atac, probabil jucător din prima Ligă, un mijlocaş ofensiv şi un portar. „Trebuie să ţinem cont de posibilele accidentări şi de suspendări. Avem patru jucători care sunt pasibili de suspendare la primirea unui cartonaş galben şi trebuie să fim pregătiţi", a declarat antrenorul principal al muresenilor, Cosmin Bodea. Sumele pretinse insa de unii jucători care vin din prima ligă, chiar dacă nu au jucat în ultima perioadă sunt mult peste pretentiile ligii secunde.

 

FC Municipal va avea stadion corespunzator

Un alt subiect abordat a fost acordarea licentei pentru Liga I si modernizarile care se aduc bazei sportive si stadionului "Transil", la care au inceput deja lucrarile pentru inaltarea peluzei. Celelalte cerinte sunt lucrari care se pot efectua in timp scurt, iar instalatia de nocturna se poate realiza in cel de-al doilea an. S-a precizat inca o data ca FC Municipal Targu-Mures a fost declarata de Federatia Romana de Fotbal continuatoarea de drept a gruparii Unirea Sannicolau Mare, avand astfel cei trei ani de afiliere la forul de specialitate, conditie obligatorie pentru solicitarea licentei.

Obiectivul initial al echipei inaintea startului campionatului era clasarea pe un loc in primele sase iar daca imprejurarile vor fi de asa natura se va incerca promovarea. Terminand pe prima pozitie turul, acesta a devenit principalul obiectiv. In lupta se afla aparent cinci echipe. „Poate fi un avantaj faptul ca promovarea şi-o dispută mai multe echipe. Rezultatele directe dintre aceastea o va avantaja pe cea care greşeşte mai puţin", este de parere Cosmin Bodea.


„Tigrii” deveniti pisicute in final

Posted: 21 Feb 2010 02:45 PM PST

Sambata seara formatia de baschet BC Mures Targu-Mures a pierdut la Targu Jiu cu scorul de 79-74 (20-25; 11-22; 15-14; 33-13) partida cu Energia Rovinari din cadrul etapei a XXIII-a. Muresenii aveau nevoie de o victorie pentru a putea reveni pe un loc de play-off. In prezent ocupa locul VIII, dar urmatoarle trei formatii au partide restanta.

 

Debut bun pentru mureseni

Victoria a fost la indemana elevilor lui Audrius Prakuraitis, care au condus in permanenta pana in minutul 37 al partidei, uneori chiar la diferenta de 19 puncte. Gazdele au avut avantaj de cinci puncte in primele minute, dupa care muresenii au intors de la 9-4 la 9-11 prin Pora si Pociukonis. De aici incolo jocul este controlat de catre oaspeti care prin recuperarile lui Masiulis, precizia lui Peciukas si Tomic maresc incet diferenta chiar la sapte puncte si primul sfert se incheie cu scorul de 20-25. Cooley nu a punctat, dar a oferit patru pase decisive.

 

Sfertul apararii

In cel de-al doilea sfert muresenii, cu o aparare agresiva reusesc sa mareasca diferenta la zece puncte inca din debut. Gazdele se apropie in cateva randuri, in special prin Darby, Trim si Troupe dar diferenta creste din nou. Muresenii profita de imprecizia aruncarilor gorjenilor si puncteaza constant. Daca Peciukas era obisnuitul transformer din afara semicercului, acum acest lucru il reusesc si unii jucatori care incercau mai rar, ca de exemplu Melnic sau Tomic. Cooley reuseste primele sale puncte abia inainte de pauza, marind diferenta la 18 puncte cu un cos de trei. Trim reuseste si el un cos si stabileste scorul la pauza (31-47). In ultimele 45 secunde nu s-a mai inscris, dar scorul de pe tabela si faptul ca la mureseni doar doi jucatori aveau cate doua greseli personale (Cooley si Masiulis), iar Pociukonis una singura, erau premizele unei victorii a oaspetilor.

 

Echilibru in sfertul trei

La reluare, dupa cateva ratari de ambele parti, diferenta de pe tabela de marcaj oscileaza permanent. Gazdele fac eforturi sa refaca, puncteaza pe rand prin Tyner, Darby si Capusan, dar „tigrii" raspund prin Masiulis, Peciukas si Cooley si pastreaza diferenta la peste zece puncte. A fost cel mai echilibrat sfert, primul castigat de Energia, dar la diferenta de un singur punct. Si acest minim avantaj a fost obtinut prin Darby in ultimele secunde, dupa trei puncte reusite de Masiulis. Urma un sfert in care muresenii porneau de la 61-46 si o singura greseala de echipa comisa in sfertul trei. De partea celalta, Capusan avea deja patru greseli personale, iar Trim trei.

 

A urmat dezastrul

Primele minute ale ultimei parti gasesc o echipa gazda pornita pe fapte mari. Acestia reusesc sa inscrie 12 puncte consecutive, Lupusavei fiind principalul realizator in aceasta perioada. Dupa patru minute de joc, Pora reuseste sa inscrie si se parea ca muresenii vor rezista. Acelasi Lupusavei reuseste un nou cos de trei puncte, cel care aducea egalarea la 63, cand mai erau patru minute si jumatate de joc. Masiulis reuseste sa aduca avantaj pentru BC Mures pentru ultima oara, dupa care gorjenii preia conducerea si scorul in acest ultim sfert era favorabil gazdelor cu 21-4. Degringolada muresenilor continua si gazdele se desprind la 73-66. Pora si Tomic reusesc sa echlibreze, 73-71 la 37 secunde ramase. Se joaca „pe libere", unde Darby si Trim transforma, iar Cooley rateaza ambele aruncari. Pociukonis reuseste un trei puncte, urmate de alte doua libere transformate de catre Troupe si muresenii parasesc invinsi terenul. Au condus majoritatea timpului dar nu au rezistat in final, asa cum reusisera cu Atlassib etapa trecuta.

Au evoluat formatiile: Energia: Tyner 8 (1x3 puncte), Troupe 11, Darby 21, Capusan 10, Trim 15, Apostol 5, Lupusavei 9 (3), Amarghioalei, Barber. BC Mures: Tomic 14 (1), Pociukonis 11 (3), Masiulis 16 (1), Pora 7 (1), Cooley 8 (2), Peciukas 11 (3), Melnic 7 (1), Vlaicu.

 

 

 

Rezultatele etapei:

CSU Asesoft Ploieşti - CS Otopeni s- a disputat aseara

Elba Timişoara - Dinamo Bucureşti 81-84

Atlassib Sibiu - Cuadripol Braşov 101-60

BC Argeş Piteşti - Gaz Metan Mediaş 99-88

CSM Oradea - U Mobitelco Cluj 80-76

Energia Rovinari - BC Mureş 79-74

Steaua Bucureşti - CSM Bucureşti 78-70

SCM U Craiova - Gladiator Cluj 93-79

 

 

Clasament:

1. Gaz Metan Mediaş 23 18 5 1993-1652 41

2. CSU Asesoft Ploieşti 22 18 4 1930-1585 40

3. CSU Atlassib Sibiu 23 16 7 1874-1764 39

4. U Mobitelco Cluj 21 18 3 1727-1536 39

5. BC Argeş Piteşti 23 13 10 1813-1715 36

6. Energia Rovinari 23 11 12 1754-1792 34

7. Elba Timişoara 22 12 10 1822-1774 34

8. BC Mureş 23 11 12 1881-1876 34

9. CS Otopeni 21 12 9 1652-1645 33

10. Steaua Bucureşti 22 11 11 1762-1772 33

11. CSM Oradea 22 10 12 1698-1726 32

12. Dinamo Bucureşti 23 9 14 1645-1763 32

13. CSM Bucureşti 23 8 15 1719-1834 31

14. SCM U Craiova 22 4 18 1673-1902 26

15. Gladiator Cluj 21 5 16 1630-1820 26

16. CSU Cuadripol Braşov 22 2 20 1606-2023 24


Vocile cetatii: Victor Ponta a învins, a învins o alta mentalitate!

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Partidul Social Democrat este cea mai complexa si ampla structura politica din România, care indiferent de evolutia generala a atras atentia în permanenta prin viata sa interna. Congresul din aceasta saptamâna a reprezentat o revolutie în cadrul PSD, s-a ales o noua structura de conducere, schimbarea majora reprezentând-o alegerea lui Victor Ponta ca si presedinte pentru un mandat de patru ani.

Acest proces democratic care face parte din rutina fiecarui partid, a pus fata în fata pe deoparte dinamismul si imaginea unui lider non-conformist în fata unui lider cu multa experienta dar care nu a reusit sa se detaseze de înfrângerile personale si ale partidului din ultimele confruntari electorale.

Categoric Victor Ponta este o solutie, reprezinta un nou val care poate atenua expansiunea portocalie care încearca sa controleze tot mai mult din sfera economica si administrativa. Victor Ponta este un nou model de politician, orientat, agresiv când e cazul dar si cu mare experienta în viata politica.

Nu vreau sa cred ca acest rezultat este dat de lupta de generatii din PSD, dar vreau sa cred ca dupa aceasta lupta, tinerii vor fi mult mai atrasi de activitatea politica si vor ocupa cât mai multe functii în structurile locale, judetene si nationale ale PSD.

Cunoscându-l de ani buni pe Victor Ponta si trecând alaturi de el atât prin momente bune dar si dificile, stiu ca are capacitea de organizare, puterea de munca pentru a da într-adevar un suflu nou acestei structuri. Mizez pe faptul ca acest congres nu va crea o fractura în PSD ci va reprezenta un nou început în care se vor regasi toti cei care simt cu adevarat în spirit social-democrat.

Sunt convins ca este nevoie sa se faca o analiza serioasa si asupra activitatii politice a organizatiei din judetul Mures si sunt hotarât sa pun umarul pentru a contura la nivelul judetului o forta care sa fie pregatita pentru confruntarile politice care urmeaza.

 


Femeile conservatoare doresc pensionare la vârsta de 60 de ani

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Lia Ardelean, presedintele Organizatiei de Femei a Partidului Conservator (OFPC), a lansat vineri, 19 februarie, la SC Târnava SA din Sighisoara, campania nationala de strângere de semnaturi pentru sustinerea initiativei cetatenesti de completare a Legii nr. 19 din 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata în Monitorul Oficial al României nr. 78 din 4 februarie 2010, prin care se prevede pastrarea vârstei de pensionare de 60 de ani pentru femei cel putin pâna în anul 2050.

„Femeile cu care am vorbit aici, la Sighisoara, nu sunt deloc reprezentate la nivel decizional, vocea si opiniile lor nefiind ascultate de absolut nimeni, cu toate ca presteaza o munca dificila. Aceasta a fost motivatia pentru care am venit la o societate cu muncitoare femei, pentru a le informa despre initiativa cetateneasca si pentru a le cointeresa în actiunea noastra de a pastra vârsta de pensionare a femeilor. Din discutiile purtate a reiesit în mod categoric faptul ca muncitoarele nu vor majorarea vârstei de pensionare", a declarat Lia Ardelean.

Actiunea femeilor conservatoare a fost salutata de conducerea fabricii de confectii, care a apreciat masura Guvernului ca fiind extrem de dura fata de femeile din România. „În societatea noastra muncesc 300 de femei, care au o munca solicitanta nu numai din punct de vedere fizic, dar si psihic, sunt mame, sotii, gospodine, si îsi aduc aportul la bunastarea societatii românesti. Ele trebuie sa raspunda exemplar cerintelor activitatii de productie pentru export, si nu este uman sa le cerem tot lor sa lucreze pâna la 65 de ani ca sa poata primi o pensie. Personal, consider ca intentia Guvernului este o masura de o extrema duritate fata de românce si va conduce la utilizarea altor metode pentru a eluda legea, prin pensii de boala, certificate medicale nenumarate si alte subterfugii", a precizat Cecilia Hâncu, directoarea SC Târnava SA Sighisoara. „Fara a ne opune dorintei femeilor care doresc si pot sa-si continue activitatea si dupa 60 de ani, consideram ca egalizarea vârstei de pensionare în toate domeniile de activitate din România este imposibila pâna în 2030", a adaugat presedintele OFPC, Lia Ardelean.

Pentru ca initiativa cetateneasca sa intre în procesul legislativ din Parlament sunt necesare minim 100.000 de semnaturi, însa Lia Ardelean doreste sa adune sute de mii de semnaturi, astfel încât sa dovedeasca faptul ca românii nu doresc majorarea vârstei de pensionare a femeilor.


Juniorii sighisoreni de detaseaza la handbal

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

In cadrul etapei a IX- a, penultima a returului Campionatului National de handbal masculin, juniori I, formatia National Sighisoara a invins pe teren propriu cu scorul de 28-26 CSS Sfantu Gheorghe. Cealalta formatie sighisoreana, CSS a intrecut tot pe teren propriu pe LPS Sebes cu 43-28. A treia echipa mureseana, LPS Targu- Mures va disputa jocul din aceasta etapa, cea de la Odorheiu Secuiesc, cu CSS, miercuri, 24 februarie. Sighisorenii de la National sunt liderii seriei G, concitadinii lor se afla pe locul III, in timp ce targumuresenii ocupa pozitia a V- a. (


Romgaz Electromures în careul de aşi al Ligii Campionilor

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Sambata formatia feminina de popice Romgaz Electromures Targu-Mures a pierdut cu scorul de 5-3, scor pe echipe, intalnirea din returul sferturilor de finala a Ligii Campionilor in fata austriacelor de la DKV Kegeltreff Schlaining. Invingatoare cu 8-0 in jocul tur, disputat in urma cu trei saptamani, elevele antrenorilor Seres Sandor si Orosz Istvan s-au calificat pentru turneul final de patru. Acesta se va disputa in perioada 20-21 martie, la Apatin, în Serbia. S-au mai calificat formatiile SKC Victoria Bamberg (Germania, deţinătoarea trofeului), Lanteks Celje (Slovenia) şi KK Pionir Subotica (Serbia). Diferenta la popice doborate a fost de doar 24 (3280– 3256) in favoarea austriecelor, fata de cele 170 din tur. Cele trei puncte au fost realizate prin Daniela Iordan, Horvath Anna si junioara Adela Ban. Mai multe amanunte despre jocul din Austria puteti citi in numarul de maine al cotidianului Zi de zi.


Clasari in primele opt pentru tenismanii de la CSS

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Echipele de tenis de masa a Clubului Sportiv Scolar Targu-Mures s-au clasat pe locurile VII (fete) si VIII (baieti) la Campionatele Nationale pe echipe juniori II, gazduite de municipiul Buzau la sfarsitul saptamanii. La baieti au participat 24 de formatii iar la fete 18. Echipa masculina, formata din Daniel Istvan, Daniel Zsombor si Kiss Levente a castigat grupa si au intrat pe tabloul principal, unde au fost invinsi surprinzator de catre echipa similara din Iasi si de Pristavo Campulung Muscel, ambele cu 4-3. Veriga slaba a echipei a fost Daniel Istvan, ceilalti doi componenti, desi mai mici ca varsta au obtinut rezultate bune. In competetia feminina au fost muresencele au participat cu doua echipe. Prima, cu Ungvari Kinga, Anamaria Sandor si Feher Orsolya a intrat de asemenea in primele opt si s-a clasat pe locul VII. Cele doua formatii au fost insotite de antrenoarea Imola Ungvari. Echipa condusa de Cecilia Gaspar (Kozma Kinga, Hanzi Beata, Toth Zsofia si Szotyori Julia) s-a clasat pe locul XVIII.

 


CSU Medicina CSS pregateste cadetele

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

 

In primul tur al turneului play-off a diviziei A2 la volei feminin, formatia CSU Medicina CSS Targu-Mures a pierdut primele doua jocuri cu CSS Caransebes. In prima partida au castigat un set, iar in a doua au cedat la zero. Ambele jocuri s-au disputat in deplasare la sfarsitul saptamanii trecute. Echipa targumureseana a participat in campionat la aceasta categorie doar pentru a oferi jucatoarelor sansa de a juca mai multe meciuri si in partidele de la Caransebes au fost folosite cadetele pentru a le roda in vederea turneului final din luna aprilie.

 


Kelemen si Benedek. Gall Eva si relatia cu UDMR

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Potrivit unor surse apropiate UDMR, Gall Eva, presedinte executiv al UDMR Târgu-Mures, vreme de 20 de ani, a fost demisa din functie. Ceata mare la Uniune în legatura cu un subiect ce aparent este unul minor. Presedintele UDMR Târgu-Mures, dr. Benedek Istvan, a negat demiterea Evei Gall, spunând ca deocamdata nu detine informatii în acest sens. „Nu am informatii de acest gen. Va recomand sa vorbiti cu domnul deputat Kelemen Atilla, poate Domnia sa va lamureste despre acest subiect", a declarat Benedek Istvan. În mod oarecum amuzant, presedintele UDMR Mures, deputatul Kelemen Attila, ne-a oferit cam acelasi raspuns, sugerându-ne sa îl cautam pe Benedek Istvan sa ne lamureasca. „Doamna Gall Eva detine functie la organizatia oraseneasca, de aceea cred ca domnul Benedek Istvan e cel mai potrivit sa va raspunda", a afirmat liderul UDMR. Extrem de elegant în refuz, Kelemen nu a negat informatia, ci doar ne-a pasat la alt cabinet. Tot medical, numai ca uman de data aceasta. Surprinzator este faptul ca Gall Eva era un ostas de nadejde al Uniunii. Alte surse sustin ca vremurile de armonie au trecut în UDMR au trecut si ca în ciuda existentei posturile oferita de statul român prin accederea din nou la guvernare, o „Noapte a Sf. Bartolomeu" nu ar fi deloc exclusa. Gall Eva sustine ca detine doar pozitia de vicepresedinte organizatoric, însa era evident iritata de întrebarea noastra. Nu mi-am dat demisia si nici nu am fost demisa, a spus Gall.

Nu iese nici la UDMR foc fara fum!


C O M U N I C A T D E P R E S Ă

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) aminteşte că data de 25 februarie este termenul limită de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit (Declaraţia 101) pentru contribuabilii persoane juridice care definitivează, până la data de 25 februarie, închiderea exerciţiului financiar anterior, pentru organizaţiile nonprofit şi pentru contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură. Pentru ceilalţi contribuabili, termenul limită de depunere a Declaraţiei 101 este 25 aprilie, cu excepţia persoanelor juridice care încetează să existe în cursul anului fiscal şi pentru care termenul de depunere a declaraţiei pe profit este data depunerii situaţiilor financiare la registrul comerţului.

Începând cu anul 2009, contribuabilii trebuie să aibă în vedere la completarea declaraţiei anuale de impozit pe profit şi prevederile art. 18, alin. (2)-(4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la impozitul minim anual, coroborate cu prevederile art. 34, alin. (15) din acelaşi act normativ.

A.N.A.F. a publicat pe pagina proprie de internet (www.anaf.ro) un document de prezentare a Declaraţiei 101, cuprinzând explicaţii privind completarea acestei declaraţii.

 

 

DIRECŢIA DE COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS-MEDIA

 


Alocatie pentru copii, in functie de plafonul familial

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Începând din 2011, copiii care provin din familii înstărite ar putea să nu mai primească deloc alocaţie. Potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, vor mai primi alocaţii doar copiii ai căror părinţi au un anume venit. Astfel, sistemul de acordare a acestora va fi reanalizat, astfel încât statul să dea alocaţii doar sub un anumit plafon al venitului familial. In prezent se lucrează la un act normativ pentru reglementarea alocaţiilor pentru copii şi este posibil ca toate alocaţiile, precum cea complementară, monoparentală şi cea de stat de 42 lei, să fie transformate într-una singură.


Cerc pentru profesorii de stiinte socio-umane

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Vineri, 26 februarie, începând cu ora 13.00, la Colegiul National "Unirea" din Târgu-Mures va avea loc Cercul pedagogic al profesorilor de stiinte socio-umane din judetul Mures, cuprinzând zonele Ludus, Reghin, Târnaveni, Sighisoara, Sovata, Târgu-Mures. Temele cercului pedagogic vor fi organizarea concursurilor si olimpiadelor scolare, activitatea metodica, tema sustinuta de profesorul Vasile Rus si altele.


Depozit de deseuri nucleare în România?

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Ministerul Mediului si Padurilor nu a primit informari cu privire la un posibil depozit de deseuri nucleare în România, atributiile legate de acest domeniu apartinând Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), a anuntat Borbely Laszlo, ministrul Mediului. "Nu am primit informari, pentru ca CNCAN se ocupa de acest domeniu, dar probabil vom fi si noi anuntati în cazul în care acest subiect evolueaza", a declarat Borbely Laszlo, citat de Agerpres. România ar putea fi gazda unui depozit de deseuri nucleare radioactive ale UE, se arata într-o analiza facuta la nivelul statelor membre ale Uniunii, potrivit editiei electronice a cotidianului britanic "The Times".


Burse în Franta pentru elevii de clasa a XII-a

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Anul acesta se va organiza, pentru a saptea oara în România, un concurs de recrutare pentru clasele stiintifice pregatitoare din Franta. Aceste clase pregatesc elevii, timp de doi ani, pentru examenele de admitere la Scolile Normale Superioare, Scolile de inginerie si Scolile veterinare.Concursul se va desfasura luni, 22 martie 2010, la Bucuresti si va consta într-un test de matematica iar laureatii vor beneficia de patru burse de doi ani oferite de catre Fundatia Odon Vallet si BRD. Elevii care doresc sa participe la acest concurs au la dispozitie adresa de email adriana.stoenescu@diplomatie.gouv.fr unde vor putea sa-si confirme candidatura mentionând numele, prenumele, liceul, adresa si numarul de telefon.


Amenzi pentru neprecizarea pretului corect la gramul de aur

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Doua societati financiare nebancare ce acorda credite si opt case de amanet din Judetul Mures au inregistrat abateri la controlul efectuat de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Mures. Printre abaterile constate la societatile nebancare de acordare a creditelor se numara lipsa listei cu dobanzi, tarife si comisoane pentru informarea precisa a consumatorilor, iar la casele de amanet consumatorii nu erau complet informati asupra caracteristicilor esentiale ale serviciilor prestate. "Pretul afisat pentru bijuteriile din aur amanet era sub forma 40-47 lei/gram in functie de categoria I-III sau 50-60 lei/gram, consumatorii nefiind informati precis asupra pretului. De asemenea, se utiliza la prestarea serviciului cantar cu verificarea metrologica expirata", a informat Liviu Todoran, director coordonator delegat CJPC Mures. Masurie dispuse au fost aplicarea de amenzi in valoare de 17000 lei si cinci avertismente.


Cardurile Raiffeisen inutilizabile în 28 februarie

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Cardurile emise de Raiffeisen Bank nu vor putea fi utilizate în ziua de28 februarie, între orele 2.00 – 3.00, se arata într-un comunicat al Raiffeisen Bank, citat de Agerpres. Întreruperea tranzactiilor are loc datorita unor îmbunatatiri pe care banca le face la sistemele informatice. Raiffeisen Bank are în prezent o retea de peste 1.000 ATM-uri, 8.000 EPOS-uri, 1,3 milioane carduri de debit si 330.000 carduri de credit.


Se aleg reprezentantii tehnicienilor dentari

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

 

In data de 6 martie va avea loc Adunarea Generala Ordinara Judeteana a tehnicienilor dentari-membrii OTDR din judetul Mures. Lucrarile Adunarii Generale Judetene se vor desfasura la restaurantul Predeal din str. Gheorghe Doja nr. 9. Adunarea va avea pe ordinea de zi alegerea reprezentantilor tehnicienilor dentari-membrii OTDR, la Adunarea Generala Nationala a OTDR 2010. Evenimentul va incepe de la ora 11.00.


Sedinta la primarie, cu directorii unitatilor de învatamânt

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

În atentia directorilor de învatamânt din Târgu-Mures care au în administrare internate si cantine scolare. Miercuri, 24 februarie, de la ora 10.00, în sala de sedinte a Primariei Municipiului Târgu-Mures va avea loc întâlnirea directorilor cu reprezentantii primariei si ai Inspectoratului Scolar Judetean Mures. sedinta va avea la baza problema costurilor utilitatilor.


Se concesioneaza salubritatea la Solovastru

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Primaria din Solovastru a dat un anunt despre delegarea de gestiune prin concesionarea serviciului public de salubrizare. Valoarea estimata fara TVA este de 350.000 lei. Câteva din conditiile de participare sunt: informarea privind situatia personala a operatorilor economici, inclusiv cerintele referitoare la înscrierea în registrul comertului sau al profesiei, informatii si formalitati necesare pentru evaluarea respectarii cerinatelor mentionate, depunerea declaratiilor privind eligibilitatea - formular 12A si o declaratie privind neîncadrarea în prevederile art. 181- formular 12 B.


COMUNICAT SISTARE APĂ

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

S.C. Compania AQUASERV S.A. anunţă consumatorii că, din cauza unor lucrări de reabilitare a reţelei de apă potabilă pe strada Baneasa, se va sista furnizarea apei potabile în data de 23 februarie 2010, între orele 08:00 – 14:00, pe următoarele străzi:

• str. Baneasa între numerele 23 – 35

• str. Depozitelor intre nr. 1 – 9 si 2 - 22

 

Atragem atenţia consumatorilor că la repunerea în funcţiune a reţelei, datorită antrenării depunerilor din conducte, apa va avea suspensii şi culoare, atât pe străzile menţionate cât şi pe străzile învecinate cu acestea. Această apă se poate folosi în scopuri menajere. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

 

Vă mulţumim pentru înţelegere.

 

 

S.C. Compania AQUASERV S.A.

Tîrgu-Mureş

 


Concurs de istorie la Grupul Scolar Electromures

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

În data de 25 februarie 2010, la Grupul Scolar Electromures din Târgu-Mures, va avea loc etapa judeteana a concursului de istorie si societate în dimensiunea virtuala adresat elevilor din ciclul liceal. Listele nominale cu elevii participanti vor fi transmise Grupului Scolar Electromures pâna în data de 23 februarie 2010. Întregul regulament al concursului poate fi gasit pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Mures, www.edums.ro/biblioteca virtuala/istorie.


Forumul Civic al Românilor se extinde în Mures

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Forumul Civic al Românilor (FCR) din Harghita si Covasna se va extinde si în judetul Mures, rolul acestui organism fiind acela de a pastra si dezvolta identitatea nationala a românilor din zona. Decizia de extindere a forumului s-a luat duminica, la Toplita, în cadrul unei întâlniri pe care membrii Consiliului Director al Forumului au avut-o cu reprezentanti ai asociatiilor civice si culturale din judetul Mures, care si-au exprimat dorinta de a adera la acest organism. Potrivit Agerpres, presedintele FCR din Harghita si Covasna, Ioan Solomon, a declarat ca extinderea acestuia este "un semn de solidaritate si alarma, care raspunde îngrijorarii românilor direct afectati de recenta adoptare tacita, în Senat, a proiectului de lege initiat de UDMR cu privire la regionalizarea României si de includere pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a proiectului de Lege privind statutul minoritatilor nationale".


Sedinta AGEA la Servicii Tehnice Comunale Sovata

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Consiliul de Administratie (CA) al Servicii Tehnice Comunale SA din Sovata se va întruni în data de 22 martie 2010, de la ora 14.00, la sediul societatii de pe strada Praidului nr. 108 B, unde va avea loc Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, la care pot participa actionarii înregistrati în Registrul Actionarilor la sfârsitul zilei de 15 martie 2010. Printre cele mai importante subiecte care vor fi dezbatute se afla revocarea din functie a administratorului societatii Remus Benta, si aprobarea noii componente a CA, numele propuse fiind Gheorghe Constantin Danescu din Târgu-Mures, cu indemnizatie de 3.579 lei/lunar/brut, Fabian Zoltan din Sovata, cu indemnizatie de 2.500 lei/lunar/brut si Alexandru Treznai din Sovata, cu indemnizatie de 2.950 lei/lunar/brut. Materialele si documentele aferente ordinii de zi vor fi puse la dispozitia actionarilor, la sediul societatii, în zilele lucratoare, între orele 9.00 – 14.00, începând cu data de 23 februarie 2010.


Inaugurare bloc operator la SCJU Targu-Mures

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Astazi se va inaugura Blocul Operator Chirurgie I al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. La eveniment sunt asteptati reprezentanti ai Consiliului Judetean Mures si ai Prefecturii Mures. Evenimentul va incepe de la ora 11.00.

 


Ciprian Dobre vrea finalizarea proiectelor începute

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Deputatul PNL Ciprian Dobre a declarat vineri, 19 februarie, ca dupa parerea sa prioritatea principala în ceea ce priveste proiectele judetului Mures este continuarea celor începute si nefinalizate din diferite motive. „Prioritatea numarul unu este dupa parerea mea terminarea lucrarilor începute si neterminate, pentru ca o lucrare începuta si nefinalizata înseamna degradare continua. Ma îngrijoreaza ca nu se acorda de la guvern bani pentru lucrari de conservare. Orice gospodar asa face, daca a început o lucrare o si termin", a precizat Dobre.


Olimpiada judeteana de limba germana moderna, în 6 martie

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Faza judeteana a olimpiadei de limba germana moderna va avea loc în data de 6 martie la Liceul „Bolyai Farcas" din Târgu-Mures, iar faza nationala în perioada 6-10 aprilie 2010 la Gura Humorului, judetul Suceava. Listele cu elevii calificati la faza judeteana se vor trimite de catre fiecare unitate scolara în parte pâna în data de 24 februarie catre Liceul Teoretic „Bolyai Farcas" si catre Inspectoratul Scolar Judetean Mures, în atentia inspectorului Daniel Raduly.


Petitie online la Liceul de Arte

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Aproape 1.400 de persoane au semnat petitia online lansata de parintii elevilor de la Liceul de Arta din Targu-Mures. Acestia a lansat petitia pentru a sensibiliza Inspectoratul Scolar si Ministerul Educatiei. Scopul initiativei este clarificarea situaţiei claselor a V-a şi a IX-a din cadrul unităţii de învăţământ, care din anul şcolar 2010-2011, urmează să fie comasate. În urma acestei măsuri, o parte din elevii care studiază acum în clasa a IV-a şi a VIII-a, nu-şi vor mai putea continua studiile începute.


Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice în municipiul Tîrgu-Mureş

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice"

co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

„Investiţii pentru viitorul dumneavoastră"

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Tîrgu-Mureş, 20.02.2010

Municipiul Tîrgu-Mureş, cu sediul în Piaţa Victoriei nr. 3, cod 540026, Tîrgu-Mureş, judeţul Mureş, derulează, începând cu data de 21.01.2010, proiectul "Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice în municipiul Tîrgu-Mureş", co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Valoarea totală a proiectului este de 9.486.303 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 1.729.684,62 lei.

Proiectul se implementează în localitatea Tîrgu-Mureş pe o durată de 24 luni.

Obiectivul proiectului este reprezentat pe de o parte de instalarea a două reţele, una internă şi alta externă, care să asigure fluidizarea transmiterii de informaţii între primărie şi 11 centre bugetare şi servicii publice subordonate, iar pe de altă parte implemetarea de sisteme TIC (5 infochioşcuri, echipamente hardware şi software) pentru asigurararea accesului populaţiei la informaţiile de interes public şi asigurarea interoperabilitaţii sistemelor informatice la nivel de back-office. Toate acestea au drept obiectiv final îmbunătăţirea accesului utilizatorilor (centre bugetare subordonate, cetăţeni, mediu de afaceri), la serviciile administrative prin intermediul mijloacelor electronice, cu reale beneficii pentru toţi cei implicaţi, utilizatori şi administraţie publică.

 

Detalii suplimentare puteţi obţine de la:

Nume persoană contact: Dana Ijac

Funcţie: Şef serviciu Proiecte de finanţare internaţională

Tel: 0265-268330/223 , Fax: 0265-266963 , e-mail: marketing@tirgumures.ro

 


Vaccinarea impotriva HPV si la femeile peste 24 de ani

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Începând de luna viitoare, femeile de peste 24 de ani se pot vaccina gratuit împotriva cancerului de col uterin. Ministerul Sănătăţii a extins campania de imunizare în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiilor de specialitate de medicină de familie şi obstetrică–ginecologie. Fetele cu varste peste 24 de ani se vor putea vaccina gratuit în cadrul cabinetelor ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, dar numai la recomandarea medicului ginecolog.


Azomures vrea 40% din piata româneasca

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

În urma cu un an, mare parte dintre angajatii Azomures erau în somaj tehnic, iar soarta lor parea incerta. Astazi, piata îngrasamintelor chimice pare sa prinda iarasi viata si directorul comercial al companiei, Omer Tunagur, este optimist în privinta vânzarilor pe 2010. „Unul dintre concurentii nostri, Doljchim, este închis si ramâne sa ne luptam cu grupul Interagro. Din calculele noastre, cam 50% dintre clientii celor de la Doljchim vor deveni ai nostri", a declarat Omer Tunagur. Un interviu despre acest subiect poate fi lecturat în numarul din aceasta saptamâna a Ziarului de Mures.


Zaharul Ludus în sprijinul fermierilor

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Unul din „greii" agriculturii muresene, directorul de la Zaharul Ludus, Ioan Armenean, face o analiza la rece a situatiei din acest domeniu si vine cu solutii. „Fermierii din Mures au o mare oportunitate: fabrica Ludus a trecut de restructurare, s-a modernizat, are costuri competitive UE, are cota, deci permite fermierilor sa creasca productia la nivele de profit pe care nicio alta cultura nu le poate atinge", a declarat Ioan Armenean.


ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI MOBILE si IMOBILE

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

În temeiul art. 162 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 republicată, privind Codul de procedură fiscală, se face cunoscut prin prezenta că în data de 04.03.2010, orele 10,oo, la sediul Administratiei Finantelor Publice Sovata, str. Principala, nr.159, se vor vinde prin licitatie publică urmatoarele bunuri mobile apartinând debitorului SC BOER PAM SRL cu sediul in Sfantu Gheorghe, str. 1 Decembrie, bl.15, ap.11, jud.Covasna, dosar de executare nr.B42:

 

Cuptor panificatie (ERPEK)

Malaxor panificatie

Cuve malaxor- 2 buc. Pretul minim de la care se porneste licitatia * (lei)

6450

5250

1500

* Pretul nu include TVA

In conformitate cu prevederile art. 162 alin.4 lit.f din O.G. nr. 92/2003 republicată, privind Codul de procedură fiscală, invităm pe toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor, să înstiinteze despre aceasta organul de executare înainte de data stabilită pentru vânzare. Totodată potrivit prevederilor art.162 alin.4 lit g din actul normativ mai sus amintit , invităm pe toti cei interesati în cumpărarea bunurilor să se prezinte la termenul de vânzare la locul fixat în acest scop si până la acel termen să prezinte oferte de cumpărare. Potrivit prevederilor art.162 alin. 7 din actul normativ mai sus amintit, pentru participarea la licitatie ofertantii depun, cu cel putin o zi înainte de data licitatiei :

-oferta de cumpărare;

-dovada plătii taxei de participare;

-imputernicirea persoanei care il reprezinta pe ofertant;

-pentru persoanele juridice straine, actul de inmatriculare tradus in limba romana, iar pentru persoanele fizice romane copie de pe actul de identitate;

-dovada, emisă de organele fiscale, ca nu are obligatii fiscale restante fată de acestea, precum si celelalte acte si documente prevăzute la acest articol.

Taxa de participare la licitatie 10% din pretul de pornire a licitatiei se va achita în contul RO96TREZ4825067XXX000413 deschis la Trezoreria Sovata pe seama D.G.F.P. Mures cod fiscal 4322629. Relatii suplimentare privind desfăsurarea licitatiei se pot obtine la sediul Administratiei Finantelor Publice Sovata , strada Principala, nr. 159, sau la telefon 0265/570310.


50 milioane de euro pentru împaduriri în 2010

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Ministerul Mediului si Padurilor va investi peste 50 milioane de euro pentru împaduriri, în 2010, fata de o suma nesemnificativa, în 2009, a anuntat, ministrul Mediuluisi Padurilor, Borbely Laszlo. "România va investi în acest an 50 milioane de euro pentru împaduriri, fata de o suma absolut nesemnificativa în 2009, pentru ca padurile sunt o bogatie importanta a României", a declarat Borbely Laszlo, citat de Agerpres. Acesta a precizat ca România trebuie sa faca în perioada urmatoare investitii importante în domeniul mediului, peste cinci miliarde de euro urmând sa fie investite pentru infrastructura necesara în vederea tratarii apelor uzate, pâna în 2018 alte 108 gropi ecologice urmând sa fie închise. Pâna în prezent au fost închise deja 139. "În pofida restrictiilor bugetare, ministerul având un buget pe 2010 de 420 milioane euro, în acest an putem aloca alte 450 milioane euro pentru proiecte de mediu din Fondul National de Mediu, si avem si unde. Va dau un simplu exemplu, România are o treime din toate apele geotermale din Europa. Iata una dintre directiile în care investitiile s-ar putea îndrepta", a spus Borbely.


“Pomana Porcului” castigata de un muresean

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Proprietarul pensiunii Doina & Jeno din Targu-Mures a castigat locul I la Festivalul International "Pomana Porcului" ce a avut loc in statiunea covasneana Baile Balvanyos. Festivalul aflat la cea de a cincea editie s-a derulat in perioada 19-21 februarie. La concurs au participat 18 echipe din Slovacia, Ungaria si Romania. Concurentii si-au aratat abilitatile la taierea si prepararea porcilor dupa propriile tehnici si traditii.


Silvaur Iernut îsi extinde culturile

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Comparativ cu 2009, Silvaur Iernut va cultiva cu 200 de hectare de teren în plus în acest an. Pentru a-si atinge acest scop, managerul Vasile Duma a fost nevoit sa bugeteze achizitia unor utilaje noi, cum ar fi o combina, un tractor si o semanatoare, dar si mai multi bani pentru îngrasaminte si produse pentru protectia plantelor. „Vom avea 100 ha cu porumb siloz, 60 ha cu lucerna, 180 ha cu grâu si orz, 60 ha cu soia, 30 ha cu orzoaica de primavara", a declarat Vasile Duma.


Dafcochim planuieste cucerirea Ardealului

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Respectându-si blazonul, Dafcochim Târgu-Mures organizeaza si în acest an traditionalul Simpozion dedicat agriculturii si agricultorilor din Transilvania. De fapt, o întâlnire informala între fermieri, reprezentanti ai marilor companii producatoare de seminte, îngrasaminte si produse pentru protectia plantelor si institutii ale statului. „Compania noastra încheie aceste zile contracte cu producatorii agricoli, urmând ca plata pesticidelor si a semintelor pentru cereale paioase sa ni se efectueze în luna august, iar pentru celelalte culturi pâna în 30 noiembrie 2010", a declarat Stefan Marinel, director general al Diviziei Agro a Dafcochim. Un articol despre acest subiect poate fi lecturat în numarul din aceasta saptamâna a Ziarului de Mures.


„Craiasa zapezii” si „Scufita rosie” la Ariel

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Luni, 22 februarie, de la orele 9.30 şi 11.00, Teatrul Ariel din Targu-Mures prezinta „Crăiasa zăpezii", spectacol pentru copii al secţiei maghiare. De asemenea, duminică, 28 februarie, de la ora 11.00, la sediu se va juca „Scufiţa roşie", spectacol pentru copii al secţiei maghiare.


Ceragrim mizeaza pe recolte bune în 2010

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Ceragrim SRL din Ungheni este unul dintre cei mai importanti „actori" din agricultura mureseana. În prezent, pe lânga câteva ferme de bovine si porci, ceragrim a ajuns sa aiba în exploatare peste o mie de hectare de teren agricol, raspândite în raza localitatilor Grebenisu de Câmpie, Coroisânmartin, Viisoara, Sânpaul si Ogra. „Pentru noi, fermierii, folosirea de îngrasaminte si de produse pentru protectia plantelor înseamna aproape totul pentru a avea o productie buna. Din acest motiv, Ceragrim investeste între 10 si 12 miliarde de lei pe an pentru aceste lucruri", a declarat Ionica Pop, directorul Ceragrim Ungheni.


Pomicultorii reghineni îsi fac strategia pentru 2010

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Începutul fiecarui an înseamna, pentru fiecare fermier, stabilirea unui plan de actiune. Este si cazul lui Emil Farago, presedintele Grupului producatorilor de mere Reghin – Batos, unul dintre cei mai mari producatori de fructe din România. „Criza si-a aratat coltii într-un fel, în special în ceea ce priveste puterea de cumparare a consumatorilor. E posibil ca în doi – trei ani sa vedem ca suprafetele exploatate în pomicultura se vor înjumatati, în conditiile în are se planteaza prea putin în ziua de azi", a declarat Emil Farago.


Concurs "Platouri Reci" la Târgu-Mures

Posted: 21 Feb 2010 02:42 PM PST

Bucatari mureseni, pregatiti-va! Parte a programului expozitiei "GastroPan", sectiunea „Platouri Reci" a concursului „Etaleaza-ti Aptitudinile" se va desfasura la Târgu-Mures, sâmbata, 27 martie, la Centrul Expozitional de la Hotel President. Expozitia internationala "GastroPan", ce se va desfasura în perioada 26-28 martie 2010, la Târgu-Mures, va prilejui desfasurarea mai multor concursuri profesionale tematice, prin care se va urmari atât descoperirea de noi talente cât si promovarea talentelor existente. Vor fi premiate cele mai atractive platouri reci. Evenimentul este orgainzat de redactia revistelor "Gastromedia" si "Brutarul". Data limita de înscriere în concurs este 15 martie 2010. Detalii despre conditiile de participare gasiti pe pagina oficiala a expozitiei GastroPan, www.gastropan.ro.


Niciun comentariu: