Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana

Stiri Noi - Romanian-Portal.com – Cel mai complex portal pentru diaspora romana


Din Singapore, verdict de acuzare pentru Silviu Ionescu

Posted: 31 Mar 2010 01:13 AM PDT

silviu_ionescu_1Autorităţile din Singapore au decis, după şase zile de audieri, că fostul diplomat Silviu Ionescu a fost cel care s-a aflat la volanul maşinii implicată în două accidente rutiere, pe 15 decembrie 2009.

În urma acelui incident, trei persoane au fost rănite, iar una dintre ele a decedat.

Maşina aparţinând Ambasadei României a fost implicată pe 15 decembrie în două incidente, în decurs de câteva minute.

Trei pietoni, cu vârsta de 18, 24, respectiv 30 de ani, au fost răniţi, iar bărbatul mai în vârstă a murit. La audierile care s-au prelungit pe parcursul a şase zile, au participat 54 de martori.

La numai câteva zile de la incident, Ionescu a plecat din Singapore, invocând motive de sănătate.

La scurt timp de la producerea incidentului, Ionescu a declarat că nu se afla la bordul maşinii, întrucât aceasta îi fusese furată. Autorităţile au stabilit însă că primele declaraţii nu au fost adevărate.

Astfel, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, se face vinovat de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. Publicaţia "Straits Times" mai scrie că Ionescu este de părere că autorităţile locale i-au stabilit vinovăţie înaintea declanşării anchetei, conform unei scrisori pe care acesta a trimis-o şefului diplomaţiei din Singapore.

În ţară, Parchetul General, la solicitarea MAE, a început urmărirea penală. Până acum s-a decis sechestrul asupra averii, pentru a achita sumele cerute de victimele accidentului, ca daune morale.

 

Romanian-Portal News
Sursa: evz.ro


FMI: Ori renunţaţi la investiţii, ori concediaţi bugetari, ori măriţi taxele!

Posted: 31 Mar 2010 01:12 AM PDT

dominique_strauss_kahn_1Omul ale cărui decizii influenţează major dezvoltarea României confirmă revenirea creşterii economice, însă anunţă că şomajul va continua să crească şi în lunile care urmează. În aprilie şi mai, şi mai mulţi români îşi vor pierde locurile de muncă, a spus directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, aflat ieri într-o vizită-maraton în Bucureşti. „Pe partea fiscală situaţia este grea, dar cred că va fi îmbunătăţită. Lucrurile arată mai bine în ceea ce priveşte politica monetară. Asta nu înseamnă că actuala criză a trecut. (...) Şomajul este un indicator care reacţionează mai greu la reluarea creşterii", a explicat oficialul. Directorul FMI a precizat că Fondul face recomandări ca o ţară să revină pe calea cea bună, dar că nu trebuie ca răspunderea măsurilor luate să revină exclusiv FMI. „Noi nu alegem aceste măsuri. Măsurile precum construirea de mai puţine drumuri, de reducere a salariilor în sectorul public şi de creştere a impozitului pe venit sunt decizii luate de Guvern", a precizat Dominique Strauss-Kahn.

Convalescenţa de după FMI

Oficialii români lasă de înţeles că economia locală nu se poate descurca fără ajutor de la Fond nici măcar pe termen mediu. „Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom cere un acord stand by de asistenţă sau o linie flexibilă de credit. Vom vedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România, pentru că este clar că atât timp cât suntem într-un acord cu dumneavoastră, România este mai credibilă", îi mărturiseşte preşedintele Traian Băsescu şefului FMI. În aceeaşi ordine de idei, Kahn apreciază ca înţeleaptă iniţiativa României şi  prezintă organismul pe care îl conduce ca un doctor pentru ţările aflate în suferinţă. „Cred că este foarte înţelept şi suntem pregătiţi pentru asta. România a fost în multe ocazii una dintre primele ţări care au cerut asistenţă din partea FMI... Fondul poate fi văzut ca un doctor. În cazul unei ţări bolnave, doctorul poate veni cu medicamente bune, dar dacă bolnavul nu respectă şi indicaţiile, boala poate reveni după plecarea lui", afirmă oficialul Fondului.

Adoptarea euro s-ar putea amâna

Dominique Strauss-Kahn a mai lăsat de înţeles că ţara noastră s-a îndepărtat şi de obiectivul privind adoptarea euro în 2015. „Probabil că nu va fi un lucru rău dacă va fi o amânare a calendarului de intrare în ERM 2 (mecanismul cursurilor de schimb sau anticamera adoptării monedei unice europene - n.red.) în 2012 şi de adoptare a euro în 2015.

Nu e bine, dar fiţi optimişti!

Mai importante sunt drumul şi îndeplinirea criteriilor de către România", a spus Kahn amintind şi exemplul Poloniei, care s-a îndepărtat de obiectiv ca urmare a măsurilor pe care le-a luat pentru diminuarea efectelor crizei economice. Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care a înregistrat o uşoară creştere economică în 2009.

Mesajele omului care a decis ca România să primească peste 12 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional îndeamnă la optimism, însă conţin şi o doză substanţială de realism. Practic, Kahn transmite Guvernului să nu se aştepte la mari realizări în anii care urmează, însă îndeamnă autorităţile să transimtă mesaje optimiste către populaţie. „Guvernul trebuie să vină cu mesaje pozitive, deoarece România a revenit pe creştere", spune oficialul Fondului, care adaugă însă că problemele vor continua să apară, mai ales, în zona creării de noi locuri de muncă.

Mesajele FMI

Performanţa economică este sub aşteptări, dar încă e posibilă creşterea economică în 2010.

Şomajul va continua să crească, inclusiv ca urmare a concedierilor care trebuie făcute la stat.

Politica fiscală a Guvernului nu este mulţumitoare, însă politica monetară a BNR a mai atenuat din efecte.

Adoptarea euro ar putea fi amânată, iar 2015 este cel mai optimist termen.


Legea responsabilităţii fiscale, adoptată

Profitând de prezenţa directorului FMI în Parlament, deputaţii din arcul guvernamental au forţat ieri adoptarea Legii responsabilităţii fiscale, în condiţiile în care astăzi ar fi expirat termenul convenit cu FMI.

Legea prevede interdicţia ca în ultimele 180 de zile dinaintea alegerilor generale să fie promovate acte normative ce conduc la creşterea cheltuielilor de personal şi a pensiilor din sectorul bugetar. După intrarea în vigoare a legii, cheltuielile totale de personal nu vor putea fi majorate pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor. Rectificările bugetare vor fi maximum două pe an, dar nu în primele şase luni de la adoptarea bugetului. Totodată, va fi înfiinţat un Consiliu fiscal format din cinci membri desemnaţi de Academia Română, BNR, ASE, IBR şi Asociaţia Română a Băncilor.

 

Romanian-Portal News
Sursa: romanialibera.ro


Italia: O menajeră româncă, agresată de pensionarul pentru care lucra

Posted: 31 Mar 2010 01:08 AM PDT

carabinieri_masina_1O menajeră româncă a fost transportată în stare gravă la un spital din nordul Italiei după ce a primit mai multe lovituri de ciocan de la un pensionar italian pentru care lucra, relatează pagina online a agenţiei Adnkronos.

Menajera româncă, în vârstă de 55 de ani, a fost transportată în stare gravă la spitalul din Lagosanto (regiunea Emilia-Romagna - nord) după agresiunea suferită într-un apartament din Comacchio, unde locuia împreună cu agresorul.

Agresiunea a avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi, carabinierii fiind alertaţi de vecinii care au auzit ţipete în casa pensionarului.

Deocamdată nu se cunosc motivele pentru care pensionarul a agresat-o pe menajera româncă.

 

Romanian-Portal News
Sursa: mediafax.ro


SUA critică Australia pentru cenzura pe net

Posted: 31 Mar 2010 01:03 AM PDT

internet_computer_1Google şi Yahoo critică Australia pentru planurile de a filtra internetul, în timp ce SUA s-a declarat "preocupată" de blocarea fluxului de informaţii, în timp ce experţii subliniază că verificarea controlată de stat va reduce viteza.

Australia este asupra criticată dinspre SUA pentru ceea ce este considerat cel mai strict plan de filtrare al internetului. Un oficial de la Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea pentru planurile Australiei, care urmează a fi votate de parlament.

"Rămânen angajaţi progresului fluxului de informaţie, pe care îl considerăm vital pentru prosperitatea economică şi păstrarea unor societăţi deschise," arăta reprezentantul Departamentului, Michael Tran.

"Nu discutăm detaliile schimburilor diplomatice, dar pot spune că am ridicat obiecţiile noastre în această chestiune în faţa oficialilor austrilieni."

Companii de internet Google şi Yahoo îşi exprimaseră deja îngrijorarea şi au condamnat măsura ce ar urma să restrângă accesul la informaţii.

Ministrul comunicaţiilor din Australia, Stephen Conroy, arăta că filtrul va bloca accesul la siteuri ce cuprind pornografie infantilă, violenţă sexuală şi instrucţiuni despre folosirea drogurilor sau crime. Lista siteurilor interzise va fi completată pe baza plângerilor publice.

Multe state folosesc sisteme de filtrarea pentru a limita accesul la material ilegal: în Marea Britanie, grupul independent Internet Watch Foundation are o listă cu siteuri pe care providerii de internet sunt obligaţi să le blocheze. Lista este secretă şi updatată frecvent. În Germania şi Canada, se folosesc sisteme similare, în timp ce Italia interzice siteurile de jocuri de noroc.

Criticii susţin însă că planul Australiei depăşeşte ceea ce este necesar şi afectează libertatea de expresie.

 

Romanian-Portal News
Sursa: antena3.ro


România şi Franţa îşi unesc forţele pentru a-i ajuta pe romi

Posted: 31 Mar 2010 01:01 AM PDT

romi_diaspora_1România şi Franţa vor participa la un summit care îi vizează pe romi şi care va avea loc în Spania, la Cordoba. Aici vor propune o declaraţie comună prin care se angajează să lucreze împreună pentru a soluţiona problemele romilor.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a spus că ministrul de Externe, Teodor Baconschi, îi este "prieten personal" şi l-a descris drept un om "înţelept". "Ministrul de Externe îmi este prieten personal, un om extrem de onest şi care are drept misiune să servească interesele României. Deci nu vreau să comentez declaraţiile sale. Am lucrat cu el mult timp cât a fost ambasador al României la Paris, ştiu sigur că este un om mai întâi de toate înţelept. În rest, cred că România are multe progrese de făcut pentru a integra mai bine anumite categorii ale populaţiei, care sunt mai sărace şi care suferă de multe probleme, în special în domeniul educaţiei, după cum a spus şi preşedintele Traian Băsescu", a menţionat Henri Paul.

La o întâlnire cu secretarul de stat francez în afaceri europene, Pierre Lellouche, Baconschi a declarat că există "unele probleme fiziologice, naturale, de criminalitate în unele comunităţi româneşti" din Franţa, "mai ales la romi".

 

Romanian-Portal News
Sursa: cotidianul.ro


Niciun comentariu: